Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Έρχονται οι ανεμογεννήτριες! (Η αιολική βιομηχανία στην Άνδρο)

Κατεβάστε από εδώ : http://www.black-tracker.gr/download.php?id=445&file=anemogennitries.torrent video για την αιολική βιομηχανία στην Άνδρο. Αναδημοσιεύουμε από το http://www.black-tracker.gr/details.php?id=445

"Εν μέσω κρίσης του καπιταλισμού και υπό τον φόβο μελλοντικών κοινωνικών αναταραχών και εξεγέρσεων, η ιδέα ενός νέου "New Deal" σαν αυτό του Ρούζβελτ ξαναζωντανεύει σε Ευρώπη και Αμερική. Αυτή τη φορά βαφτίζεται με τον αλαζονικό και υποκριτικό τίτλο "Green New Deal", καθώς στόχο έχει μια παγκόσμια διαταξική, πολιτική και κοινωνική συμμαχία με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή και το αναμενόμενο οικολογικό κραχ.
Πρόκειται για το πολυδιαφημισμένο μοντέλο της "αειφόρου ανάπτυξης" με την προώθηση επενδύσεων σε πράσινα οικολογικά έργα υποδομής με σκοπό να τονοθεί η χειμαζόμενη καπιταλιστική ανάπτυξη και να αποφευχθεί η επερχόμενη κρίση κοινωνικής ενσωμάτωσης. Το πράσινο New Deal λοιπόν εμφανίζεται, μαζί με τους μελλοντικούς πολέμους, ως η κυρίαρχη λύση κι απάντηση για την έξοδο του καπιταλισμού από την κρίση.
 Οι αντιρρήσεις απέναντι στο νέο φαινόμενο μοιάζουν πλέον γραφικές. Η νέα συμμαχία που δαμορφώνεται γύρω από του GND περιλαμβάνει διεθνείς οργανισμούς, το επιστημονικό και βιομηχνικό λόμπι, δεξιές κι αριστερές κυβερνήσεις, τον Ομπάμα που ορκίστηκε στην πράσινη επανάσταση, την B.P. που μετονομάστηκε σε Beyond Petroleym (Πέρα από το πετρέλαιο), τον επίτροπο της Ε.Ε. Αλμούνια που διατάζει τα κράτη-μέλη να βάλουν την πράσινη ανάπτυξη στον πυρήνα των πολιτικών τους, τον Παπούλια που μιλάει για περιβαλλοντική δημοκρατία, τις μεγάλες πολυεθνικές που έφτιαξαν "Παγκόσμιο Συμβούλιο Επιχειρήσεων για την Βιώσιμη Ανάπτυξη".
Η στρατηγική του οικολογικού καπιαλισμού είναι να εξακολουθεί να πετά την βαριά βιομηχανία και τα τοξικά πυρηνικά απόβλητα στον παγκόσμιο νότο, αλλά για τους οικοευαίσθητους πρωτοκοσμικούς περιλαμβάνει ριζικό λίφτινγκ σε όλους τους τομείς της παραγωγής και κατανάλωσης." (από το περιοδικό "Factory" της Φάμπρικας Υφανέτ, τεύχος #01)

Το ντοκιμαντέρ αυτό φτιάχτηκε από την κινηματογραφική λέσχη της Άνδρου, ενόψει της επιχειρούμενης μεταβολής του νησιού σε ένα τεράστιο αιολικό πάρκο. Περιέχει πολλές σημαντικές πληροφορίες για τις ΑΠΕ και συγκεκριμένα για τις ανεμογεννήτριες, χρήσιμες για όλα τα κινήματα ενάντια στην δημιουργία μεγάλων ιδιωτικών αιολικών πάρκων τα οποία πρόκειται να αυξηθούν το προσεχές διάστημα.

Ραδιενεργή απειλή, μετά τα ρίχτερ και το τσουνάμι

Αναδημοσιεύουμε από την Ελευθεροτυπία. Ελπίζουμε να μην έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα ακόμα Three Mile Island ή ένα νέο Chernobil. Που είναι τώρα ο Σουφλιάς και λοιποί να μας παρουσιάσει τα θετικά της πυρηνικής ενέργειας?

1.000 φορές πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο η ραδιενέργεια στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα όπου σημειώθηκε έκρηξη
Τελευταία ενημέρωση: 08:22 Σάββατο 12 Μαρτίου 2011
Μετά τον σεισμό-«γίγαντα» των 8,9 Ρίχτερ και το φονικό τσουνάμι, η Ιαπωνία αντιμετωπίζει τώρα τον τρόμο της ραδιενέργειας καθώς δύο πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα. Ο σεισμός έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων ελαφρού ύδατος ενώ η εταιρία Tepco ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην έκλυση ραδιενεργού ατμού για να μειωθεί η αφύσικα υψηλή πίεση στους αντιδραστήρες ενώ πριν λίγο έγινε γνωστό ότι σημειώθηκε έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1. Την ίδια στιγμή σε τουλάχιστον 700 υπολογίζονται οι νεκροί και 780 οι αγνοούμενοι, σύμφωνα με εγχώρια ΜΜΕ ενώ η αστυνομία κάνει λόγο για χίλιους τραυματίες, εκατοντάδες αγνοούμενους και τεράστιες υλικές ζημιές. Εικόνες που μεταδίδονται από εγχώριους τηλεοπτικούς σταθμούς καταγράφουν ισοπεδωμένα χωριά, διαλυμένα κτήρια σε δρόμους πόλεων, τεράστιες εκτάσεις πλημμυρισμένες από τα σεισμικά κύματα. 
Περίπου 1.400 νεκροί και αγνοούμενοι έχουν καταμετρηθεί μέχρι τώρα στη βορειοανατολική Ιαπωνία, η οποία υπέστη σοβαρές καταστροφές χθες από την ισχυρή σεισμική δόνηση και το τσουνάμι, ένας απολογισμός ο οποίος αναμένεται να μεγαλώσει ώρα με την ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η αστυνομία.
Πάνω από 215.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν σε ασφαλή καταφύγια στα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας, ανακοίνωσε η αστυνομία.  Τουλάχιστον 613 άνθρωποι χάθηκαν σε διάφορες περιοχές του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται και οι 200 σοροί που βρέθηκαν στην παραλία του Σεντάι, στη βορειοανατολική επαρχία του Μιγιάγκι, έπειτα από την επέλαση του ύψους 10μ παλιρροϊκού κύματος που ακολούθησε τη σεισμική δόνηση. 
Περίπου 784 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ στους 1.128 ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε η αστυνομία στις 11.30, τοπική ώρα (04.30, ώρα Ελλάδος). 
«Είναι ο πιο σημαντικός σεισμός από την περίοδο Μέιτζι (1868-1912)» επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

1.000 φορές πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο η ραδιενέργεια 
Οι μετρήσεις ραδιενέργειας στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι και τον αντιδραστήρα υπ’ αριθμόν 1 βρίσκονται σε επίπεδο 1.000 πάνω από το φυσιολογικό μετά τον καταστροφικό σεισμό 8,9 βαθμών στη βόρεια Ιαπωνία, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo νωρίς το Σάββατο επικαλούμενο την υπηρεσία ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη χώρα.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν κάλεσε να επεκταθεί η διάμετρος της ζώνης εκκένωσης --με κέντρο το εργοστάσιο-- στα 10 χιλιόμετρα από τα 3, λόγω του κινδύνου μόλυνσης πολιτών από τη ραδιενέργεια, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Jiji, επικαλούμενο το υπουργείο Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.
 

Συνεχίζουμε! Συνέλευση Πανελλαδικού Συντονιστικού κατά των διοδίων (13/3/2011, Τρίκαλα)

Αναδημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου του Πανελλαδικού Συντονιστικού κατά των διοδίων:

Συνεχίζουμε: 
Συνέλευση του Πανελλαδικού Συντονιστικού την Κυριακή 13/3 στα Τρίκαλα:
Αυτοί κλείνουν δρόμους, εμείς τους ανοίγουμε!
Την Καθαρά Δευτέρα οι μεγαλοεργολάβοι, στους οποίους οι κυβερνήσεις χάρισαν τις εθνικές οδούς για να χαρατσώνουν τον ελληνικό λαό με τα διόδια που φυτεύουν αυθαίρετα απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, έδειξαν για μια ακόμη φορά ότι εκτός από αεριτζήδες είναι και ανίκανοι και άχρηστοι – αφού με το πρώτο χιόνι χιλιάδες συμπολίτες μας εγκλωβίστηκαν επί ώρες στις πάλαι ποτέ «εθνικές» οδούς. Ο κύριος Ρέππας, αντί να υποκρίνεται τον αγανακτισμένο, καλά θα έκανε να πάψει να ανταμείβει τους μεγαλοεργολάβους μετατρέποντας την αστυνομία που όλοι πληρώνουμε σε υπάλληλο των ιδιωτικών εταιριών. Ας σταματήσει επιτέλους να γελοιοποιείται, και να γελοιοποιεί κάθε έννοια δικαίου, βαφτίζοντας το σπρώξιμο της μπάρας σε… αδίκημα του ΚΟΚ.
Αυτή η κατάσταση, και το πώς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την κατάργηση των διοδίων και για ελεύθερους-δημόσιους δρόμους, θα αποτελέσουν αντικείμενο της επόμενης συνάντησης του Πανελλαδικού Συντονιστικού Επιτροπών Αγώνα Κατά των Διοδίων, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Μαρτίου στα Τρίκαλα (Φρούριο Τρικάλων, έναρξη: ώρα 12 μεσημέρι). Δεκάδες επιτροπές που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα θα συναντηθούμε, θα συζητήσουμε και θα δώσουμε την απάντηση που αρμόζει στους μεγαλοεργολάβους και στην κυβέρνησή τους. Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο των αιτημάτων μας, την αξιοπρέπειά μας, το μέλλον των παιδιών μας, τη δημόσια περιουσία – επειδή, όταν η αδικία γίνεται νόμος του κράτους, τότε η ανυπακοή δεν είναι απλά δικαιολογημένη, αλλά αποτελεί υποχρέωση των πολιτών.
  • Αντιστεκόμαστε στο “χάρισμα” των εθνικών μας δρόμων και του εθνικού πλούτου της χώρας
  • Αρνούμαστε να υποστούμε το χαράτσι που επιβάλλει η “νέα ελληνική απάτη” των συμβάσεων παραχώρησης, σε δρόμους που τους πληρώναμε επί δεκαετίες
  • Αρνούμαστε τη μετακίνηση από επικίνδυνους, ημιτελείς και με πλήρη κυκλοφοριακή συμφόρηση παρά-”δρομους”
  • Δεν χρηματοδοτούμε τις πολυεθνικές κοινοπραξίες για έργα που “θα” κατασκευάσουν, και στα οποία το κέρδος τους θα είναι πολλαπλάσιο από το ποσό που επενδύουν
  • Οι εθνικοί δρόμοι είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και όχι αντικείμενο κερδοσκοπίας
8/3/2011

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Η κατάντια του ΤΣΜΕΔΕ ... και η δική μας ταυτόχρονα

Αναδημοσιεύουμε επιστολή που λάβαμε από συνάδελφο σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο ΤΣΜΕΔΕ αλλά και για τα όρια της δικής μας αντοχής ταυτόχρονα. Πόσα ακόμα πρέπει να υποστούμε για να ξεσηκωθούμε?

Πρωινή αναμονή για το "μαγικό χαρτάκι" στο ΤΣΜΕΔΕ
Το ΤΣΜΕΔΕ πάντα ήταν απωθητικό. Το κτίριο μόλις μπαίνει κανείς μέσα φέρνει στο νου την ατμόσφαιρα από τα έργα του Κάφκα. Τα πάντα είναι γκρίζα και άχρωμα, κάτι ανάμεσα σε νοσοκομείο και αστυνομικό τμήμα. Κόσμος ανεβοκατεβαίνει το κλιμακοστάσιο χωρίς να είναι σίγουρος που πρέπει να πάει, πόση ώρα θα περιμένει και αν τελικά θα κάνει τη δουλειά του. Κόσμος με σκυφτούς ώμους που βρίζει μέσα από τα δόντια του.  Γι' αυτό σε εποχές καλύτερες από τη σημερινή οι μηχανικοί που μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα το απέφευγαν σαν τον διάολο. Πήγαιναν μόνο για τα απαραίτητα. Σήμερα όμως με την κρίση και δέκα ευρώ να είναι, όσοι από μας δεν είμαστε αφεντικά, θα πάμε να τα πάρουμε. Αρκετοί από μας είμαστε άνεργοι ή υπο-απασχολούμενοι ή συνταξιούχοι και τα έχουμε απόλυτη ανάγκη. Στοιβαζόμαστε κάθε πρωί στην ουρά. Είμαστε εκατοντάδες συνεχώς μέσα στο κτίριο, η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Εκνευριζόμαστε. Οι υπάλληλοι στα γκισέ και στα πρωτόκολλα και σε κάθε γραφειοκρατική τυραννία που πρέπει να υποστούμε ακούνε τα μύρια όσα από μας. Κάποιοι (και κυρίως κάποιες) από αυτούς σηκώνουν το κεφάλι και μας απαντούν: Είμαστε μήνες απλήρωτες και συνεχίζουμε να δουλεύουμε, δε θ'ακούμε και τις βρισιές σας από πάνω. Αισθανόμαστε να κοκκινίζουμε, ζητάμε συγγνώμη, επικρατεί για λίγες στιγμές αμήχανη σιωπή. Αναλογιζόμαστε τι σημαίνει να δουλεύεις και να μην πληρώνεσαι. 
Κοιτάμε γύρω μας και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την παρακμή. Δεν είναι μόνο οι ξεφτισμένες μπογιες στους τοίχους, τα παλιά έπιπλα τα βρώμικα από τόσο κόσμο πατώματα. Παρατηρούμε τα μηχανήματα, τα κομπιούτερ, τους εκτυπωτές: είναι κίτρινα, παλιά, καλά πόσο καιρό τα έχουν; Κάποιοι από μας κάνουν πλάκα στους υπαλλήλους: Να στείλετε αυτό το κομπιούτερ στο μουσείο Μπενάκη. Καθόμαστε τρεις και τέσσερις ώρες στην αναμονή. Φεύγουμε. Ανασαίνουμε βαθειά και φοβόμαστε την επόμενη φορά που θα έρθουμε. Περνάει ο καιρός και είμαστε αναγκασμένοι να ξανάρθουμε. Μπαίνουμε σφιγμένοι στο κτίριο και παρατηρούμε αμέσως ότι οι υπάλληλοι είναι λιγότεροι. Ρωτάμε τους υπόλοιπους τι έγινε. Μας λένε ήταν stage ή συμβασιούχοι και κάνουν απεργία γιατί είναι απλήρωτοι από τον Ιούλιο. Θα περιμένουμε πιο πολύ φυσικά. Θα βριστούμε πιο πολύ με τους υπαλλήλους που απέμειναν και μεταξύ μας. Μέσα στο χαμό σκεφτόμαστε στα γρήγορα: Το ΤΣΜΕΔΕ είναι μέτοχος της τράπεζας Αττικής, το ΤΣΜΕΔΕ εκμεταλλεύεται τόσο κεφάλαιο από τις εγγυητικές, το ΤΣΜΕΔΕ, το ΤΣΜΕΔΕ... Το ΤΣΜΕΔΕ δεν είναι το ταμείο μας, είναι μια τράπεζα που μας τα παίρνει και μας συμπεριφέρεται σα να είμαστε ζώα. Η κατάντια του ΤΣΜΕΔΕ είναι κι αυτή μέρος της κατάντιας μας. Μέρος του ότι μας τα παίρνουν όλα και μας κάνουν τόσο γρήγορα, τόσο φτωχούς. Τι θα κάνουμε, αναρωτιόμαστε, δε γίνεται να συνεχίσουμε έτσι...

Όχι στις Ατομικές Συμβάσεις - Μειώσεις Μισθών

Αναδημοσιεύουμε προκύρηξη του ΣΜΤ για Ατομικές Συμβάσεις - Μειώσεις Μισθών και πως αντιστεκόμαστε www.somtechnik.gr
 Πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων για μειώσεις μισθών και εργοδοτικούς εκβιασμούς. Οι επιχειρήσεις, προχωρούν σε μειώσεις μισθών, απολύσεις και περιστολή δικαιωμάτων, αφού προηγουμένως τους έλυσε τα χέρια η κυβέρνηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εργοδοτών. Κυβέρνηση, Ε.Ε., κεφάλαιο μας εκβιάζουν και μας εκφοβίζουν. Τους εργαζόμενους για να έχουμε δουλειά και τους άνεργους για να βρούμε δουλειά. Οι μισθοί θα πρέπει να μειωθούν και να υπογράψουμε «ατομική σύμβαση», μας λένε. Με διλήμματα τύπου: «συνολικό κλείσιμο ή μερικές απολύσεις-διαθεσιμότητες», «απολύσεις ή αυξήσεις» που δικαιολογούνται στο όνομα της κρίσης, της πτώσης των πωλήσεων και του κερδών, της ανάγκης για «εξορθολογισμό των λειτουργικών εξόδων». Είτε γιατί «η εταιρεία δεν πάει καλά», είτε γιατί δεν δέχεται τη μείωση μισθού, την ελαστική και διευθετούμενη εργασία, ο εργαζόμενος καλείται να πληρώσει την κρίση τους.

Δεν υπογράφουμε!
Ούτε «ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις», ούτε ατομικές συμβάσεις – συμφωνητικά, ούτε μειώσεις μισθών και περιστολή των δικαιωμάτων μας.

Η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως με τον νόμο 3899/2010, από τον Δεκέμβριο. Με την ψήφισή του τέθηκε σε ισχύ άλλο ένα αντεργατικό νομοθετικό έκτρωμα, που εκτός των άλλων καταργεί όλες τις συλλογικές συμβάσεις των Δ.Ε.Κ.Ο. και στον ιδιωτικό τομέα επεκτείνει την εφαρμογή των περιβόητων «ειδικών επιχειρησιακών» συλλογικών συμβάσεων εργασίας, και μάλιστα για πρώτη φορά θεσπίζοντας την «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχείρησεων» ως κριτήριο.

Σύμφωνα με το νόμο 3899/2010 δίνεται η δυνατότητα να μειωθούν οι μισθοί και τα ημερομίσθια κάτω και από τις κλαδικές συμβάσεις, για ένα χρόνο και με παράταση για έναν ακόμα, ως τα όρια της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης συμπεριλαμβανομένων των τριετιών και το επίδομα συζύγου, και μόνο όμως με τη συμφωνία του επιχειρησιακού σωματείου, εφόσον υπάρχει, και εάν δεν υπάρχει θα πρέπει να συμφωνήσει το αντίστοιχο κλαδικό σωματείο ή ομοσπονδία. Έτσι, με το νόμο για άλλοθι οι εργοδότες «φέρνουν» παντού ατομικά συμφωνητικά και εκβιάζουν με απολύσεις για την υπογραφή τους.

Πρόκειται για εργοδοτικές σύμβασεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των εργοδοτών, που διαλύουν κάθε έννοια εργατικού δικαιώματος, όπως τα γνωρίσαμε τουλάχιστον έως σήμερα. Οι εργαζόμενοι μπαίνουν στο ... «γύψο» και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την ουσιαστική στήριξη της καθεστωτικής αντιπολίτευσης.

Πως αντιστεκόμαστε;

Όταν η δημοκρατία υποτάχθηκε στο χρέος

Ενισχύστε την παρακάτω πρωτοβουλία, για περισσότερες πληροφορίες στο : 
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ντοκιμαντέρ με παραγωγό το θεατή. Το DEBTOCRACY αναζητά τα αίτια της κρίσης χρέους και προτείνει λύσεις που αποκρύπτονται από την κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Το ντοκιμαντέρ θα διανέμεται δωρεάν από τα τέλη Μαρτίου χωρίς δικαιώματα χρήσης και αναμετάδοσης και θα υποτιτλιστεί σε τουλάχιστον τρεις γλώσσες.

Ο Αρης Χατζηστεφάνου και η Κατερίνα Κιτίδη μιλούν με οικονομολόγους, δημοσιογράφους και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο περιγράφοντας τα βήματα που οδήγησαν την Ελλάδα στην παγίδα του χρέους- τη χρεοκρατία. Το DEBTOCRACY παρακολουθεί την πορεία χωρών όπως ο Ισημερινός, που δημιούργησαν Επιτροπές Λογιστικού Ελέγχου αλλά και την αντίστοιχη προσπάθεια που ξεκίνησε στην Ελλάδα.


Στο Debtocracy μιλούν, μεταξύ άλλων, οι ακαδημαϊκοί Ντέιβιντ Χάρβεϊ, Σαμίρ Αμίν, Κώστας Λαπαβίτσας και Ζεράρ Ντιμενίλ, ο φιλόσοφος  Αλέν Μπαντιού, ο επικεφαλής της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του Ισημερινού Ούγκο Αρίας, ο πρόεδρος του CADTM Ερίκ Τουσέν, ο Αργεντίνος σκηνοθέτης Φερνάντο Σολάνας, δημοσιογράφοι όπως  o Άβι Λιούις (συγγραφέας/σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ The Take – Η κατάληψη) και ο Ζαν Κατρμέρ (Liberation). Ακόμη προσωπικότητες όπως ο Μανώλης Γλέζος και η αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος Die Linke Ζάρα Βάγκενκνεχτ.  


Τη μουσική επένδυση προσφέρει ο Γιάννης Αγγελάκας και επιστημονική επιμέλεια έχει ο δημοσιογράφος και οικονομολόγος Λεωνίδας Βατικιώτης.


Την παραγωγή του DEBTOCRACY ανέλαβε η εταιρεία BitsnBytes. Το μοντάζ υπογράφει ο Άρης Τριανταφύλλου.


Σε αυτή την προσπάθειά ζητάμε τη βοήθειά σου. Οι δημιουργοί του DEBTOCRACY εργάστηκαν αφιλοκερδώς αλλά τα έξοδα ανέρχονται ήδη σε χιλιάδες ευρώ. Προκειμένου να αποφύγουμε κάθε είδους εξαρτήσεις απευθυνόμαστε σε συνδικάτα και εργατικές ενώσεις. Κυρίως όμως απευθυνόμαστε σε πολίτες που θέλουν να γίνουν συμπαραγωγοί. Ενίσχυσε και εσύ την παραγωγή  ενός ανεξάρτητου ντοκιμαντέρ, καταθέτοντας όσα χρήματα επιθυμείς μέσω Paypal ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Όσοι το επιθυμούν θα αναφέρονται ως συμπαραγωγοί.


O Αρης Χατζηστεφάνου είναι δημιουργός της εκπομπής Infowar στο Ρ/Σ Σκάι και αρχισυντάκτης του Thepressproject.gr
H Κατερίνα Κιτίδη είναι αρχισυντάκτρια του tvxs.gr και του τηλεοπτικού Infowar.

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Δώστε λεφτά στις τράπεζες, επιδοτήστε τους εργολάβους, και παρουσιάστε το ως "μείωση διοδίων"

Αναδημοσιεύουμε από το Βαθύ Κόκκινο :
Δώστε λεφτά στις τράπεζες, επιδοτήστε τους εργολάβους, και παρουσιάστε το ως "μείωση διοδίων"



Τα παράσιτα -ντόπια και ξένα- του τραπεζικού συστήματος ζουν "βασιλικά": Κανείς δε τα σταματά από το να ρουφάνε ότι βρίσκουν στο διάβα τους. Τι και αν εργάτες πεθαίνουν, μένουν στο δρόμο - όλα αυτά είναι αδιάφορα στο βαθμό που οι εργάτες δεν κινούνται εναντίον τους, άρα είναι ασήμαντοι.

Η κυβέρνηση έχει κηρύξει στάση πληρωμών σε τεράστια κομμάτια της κοινωνίας, προκειμένου να μη κηρύξει στάση πληρωμών προς τα τραπεζικά παράσιτα, και δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει ρότα.

Το "ιντριγκαδόρικο" βέβαια κομμάτι της ιστορίας είναι πως οι απαιτήσεις των παρασίτων αυτών είναι τόσο αστρονομικές, που οδηγούν την κυβέρνηση στα να κηρύξει στάση πληρωμών όχι μόνο απέναντι στα γνωστά θύματα, τους εργάτες (παρεμπιπτόντως, τα επίσημα -μαγειρεμένα- νούμερα της ανεργίας έσπασαν ένα ακόμα ρεκόρ, και τώρα έφτασαν το 14,8%), κάτι που "εντάξει μωρέ, το ξέρουμε", αλλά και σε μεγάλα κομμάτια μικρομεσαίων, ακόμα και σε μερικούς μεγαλοαστούς.

Αυτό βέβαια προκαλεί μεγάλους τριγμούς - διότι αυτοί οι άνθρωποι έως τώρα στήριζαν την κυβέρνηση (είτε μιλάμε για κυβένρηση ΠΑΣΟΚ, είτε για κυβέρνηση ΝΔ, μικρή η διαφορά).

Τώρα όμως τους παίρνει και αυτούς η "μπάλα" - προκειμένου να χορτάσουν οι αχόρταγοι τραπεζίτες, τα μεγαλύτερα παράσιτα που κυκλοφορούν σήμερα ανάμεσα μας, θυσιάζονται όχι μόνο εργάτες, αλλά και...άλλα, μικρότερα παράσιτα. Πώς θα συμπεριφερθούν απέναντι στον μερικό αποδεκατισμό τους; Ποιον θα στηρίξουν, όταν είναι ξεκάθαρο πως θα μείνουν λίγοι (οι ισχυρότεροι - ολιγοπώλιο), και οι υπόλοιποι θα βάλουν λουκέτο, ή θα απορροφηθούν από κάποια μεγαλύτερη εταιρία, κτλ;

Ας δούμε πχ νεότερα από τη "συμπαθή" τάξη των εργολάβων που φτιάχνουν τα γνωστά ΣΔΙΤ και θησαυρίζουν με τα διόδια στους δρόμους, με τα νοίκια για τα σχολεία, τους πυροσβεστικούς σταθμούς, τα νοσοκομεία, κτλ:

«Δεν πληρώνω» του Δημοσίου καταγγέλλουν (και) οι εργολήπτες της Μακεδονίας
Εξήγγειλαν κινητοποιήσεις

Κινητοποιήσεις, που περιλαμβάνουν αποχή από όλους τους προγραμματισμένους διαγωνισμούς έργων και συμβολικές καταλήψεις, εξήγγειλαν για την Τρίτη οι πιστοποιημένοι εργολήπτες δημοσίων έργων της Θεσσαλονίκης και της Κ.Μακεδονίας, αντιδρώντας στην άτυπη «στάση πληρωμών» -όπως υποστηρίζουν- του δημοσίου.

Νέες απολύσεις στην «Ολυμπία Οδό»
Τα εργοτάξια στην εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών εγκαταλείπονται το ένα πίσω από το άλλο

ΑΣΣΕ-ΔΕΗ : ΔΕΗ ΤΕΛΟΣ - Πωλείται το 49% της ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Αναδημοσιεύουμε από το http://assedei.blogspot.com/ ανακοίνωση της Αυτόνομης Συνδικαλιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων ΔΕΗ

ΔΕΗ ΤΕΛΟΣ - Πωλείται το 49% της ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Πλήρη διάλυση στο ηλεκτρενεργειακό τοπίο φέρνει η κυβέρνηση με τον νέο Νόμο για την εναρμόνιση με την Οδηγία 72/2009 και με την κατά 40% συμμετοχή των ιδιωτών στην λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή. Ιδιαίτερα με το νέο Νόμο προβλέπεται η ενίσχυση του ρόλου της ΡΑΕ, ο κατακερματισμός της ΔΕΗ και η πώληση στους ιδιώτες του 49% του συστήματος ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ.

        Με αστείες δικαιολογίες η κυβέρνηση αποφάσισε την εκποίηση του 49% της νέας εταιρείας που θα δημιουργηθεί ως θυγατρική ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ της ΔΕΗ. Η απόφαση αυτή είναι φανερό πως είναι απαίτηση του Ελληνικού και κυρίως του Ευρωπαϊκού κεφαλαίου που πιέζει για την διάλυση της ΔΕΗ και την λεηλασία της περιουσίας της.

  Το σχέδιο Νόμου με τον τίτλο «για την Εναρμόνιση του Εθνικού Δικαίου με τις Προβλέψεις των Οδηγιών 2009/72 και 2009/73» θα περιλαμβάνει την διάταξη για την εκποίηση του Συστήματος ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ. Η υλοποίησή της θα έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις για τον Λαό μας και για εμάς τους εργαζόμενους της ΔΕΗ.

1. γιατί ένα πολύτιμο Δημόσιο και αναντικατάστατο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ θα γίνει σταδιακά ιδιωτική περιουσία και μέσο κερδοσκοπίας. Θύματα όλοι οι Έλληνες, πρώτα γιατί θα χάσουν αυτή την περιουσία και ακολούθως γιατί θα κληθούν να πληρώσουν το αυξημένο κόστος από την κερδοσκοπική λειτουργία του.
2. Το αναντικατάστατο του συστήματος Μεταφοράς εξασφαλίζει σίγουρα κέρδη για όποιους ιδιώτες το αγοράσουν και το κυριότερο, τους δίνει την δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουν ως μέσο εκβιασμού της κυβέρνησης. Ακόμα χειρότερο είναι το ότι ο πιθανός έλεγχος του Συστήματος από ξένα και εχθρικά προς την χώρα μας συμφέροντα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υπονόμευση της αμυντικής μας ικανότητας.
3. Το Σύστημα Μεταφοράς, που προβλέπεται να παραδοθεί έναντι ασήμαντου αντιτίμου και αυτό αποτελεί από μόνο του σκάνδαλο, αποτελεί και εγγύηση για της ασφαλιστικές μας παροχές. Ο κατακερματισμός της ΔΕΗ κατ αρχήν αλλά ακόμα περισσότερο η ιδιωτικοποίηση της ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ, κάνει άνευ αξίας τα αναφερόμενα στο άρθρο 34 του Νόμου 2773 για την ασφάλισή μας.
4. Οι συνάδελφοί μας στην ΜΕΤΑΦΟΡΑ θα βρεθούν σταδιακά να είναι εργαζόμενοι σε μια ιδιωτική επιχείρηση με ότι αυτό σημαίνει για το εργασιακό καθεστώς τους και τις αμοιβές τους. Οι διαβεβαιώσεις συνδικαλιστών και στελεχών της ΔΕΗ στις πρόσφατες συγκεντρώσεις ενημέρωσης των εργαζομένων, πως «τα δίκτυα θα είναι πάντα δημόσια και άρα όσοι πάνε εκεί θα είναι εξασφαλισμένοι» αποδείχτηκαν μέσα σε λίγες ημέρες λόγια εξαπάτησης..

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

  Δεν μπορεί να υπάρξει εργαζόμενος και πολύ περισσότερο συνδικαλιστής που να συμφωνήσει με την ιδιωτικοποίηση της ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ. Η πώληση του 49% του συστήματος ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ δεν είναι αποκομμένη από την συνολική πολιτική των κυβερνήσεων για την ενέργεια αλλά αναπόσπαστο τμήμα της. Αυτό το συμπέρασμα  μας οδηγεί στην μόνη αξιοπρεπή στάση, αυτή του επαναπροσδιορισμού της θέσης των συνδικάτων μας απέναντι στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της ενέργειας.

  Το ιδιοκτησιακό της ΔΕΗ πρέπει να τεθεί εξ αρχής σε νέες βάσεις ήτοι, 100% Δημόσια ΔΕΗ στα πλαίσια ενός Δημόσιου φορέα ενέργειας με εργατικό έλεγχο. Αυτό σημαίνει  κρατικοποίηση του 49% της ΔΕΗ που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών αλλά και των Μονάδων που έχουν κατασκευάσει.

  Ο Εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΑΔ μας οδήγησε στο χείλος του γκρεμού. Η σημερινή πραγματικότητα πρέπει να κινητοποιήσει όλους τους εργαζόμενους. Δεν μπορεί πλέον να λέγονται τα περί 51% και άλλα παρόμοια από συνδικαλιστές.
 
Ο δρόμος είναι ένας, ο δρόμος της ταξικής πάλης, της σύγκρουσης με τα συμφέροντα που διαλύουν και λεηλατούν την Δημόσια περιουσία.

  Άμεσα, όλα τα σωματεία και πρώτα-πρώτα η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ πρέπει να κάνει σαφές με τον πιο καθαρό τρόπο πως ως εδώ ήταν. Η ανοχή τελείωσε. Ο πόλεμος με την κυβέρνηση και την ΝΔ είναι χρέος μας. Είναι το χρέος μας.

Όλοι μαζί να πούμε σε όλους και με κάθε τρόπο
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

  Να αναπτύξουμε δράσεις σε πολλά επίπεδα, Ενημέρωση εργαζομένων, ενημέρωση συνδικάτων, κομμάτων, τοπικών αρχών όπου έχουμε δραστηριότητες. Αναζήτηση συνεργασίας με τα ταξικά και αγωνιστικά συνδικάτα, το ΠΑΜΕ, τα εργατικά κέντρα, την ΓΣΕΕ.

  Η ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι μόνο δική μας υπόθεση, αφορά όλους τους Έλληνες και όλοι θα υπερασπισθούν μια 100% Δημόσια ΔΕΗ αν μάθουν τι διακυβεύεται και τι μέλλον μας ετοιμάζουν.


Να ανατραπεί τώρα η αντιλαϊκή πολιτική τους

ΔΕΗ για τις ανάγκες του ΛΑΟΥ μας

Πονάμε αλλά μας αρέσει

Αναδημοσίευση από τον πιτσιρίκο (το βάλαμε και link στη δεξιά στήλη, στα site που κπαρακολουθούμε, για να γελά και λίγο το χειλάκι μας) 

Σοκ προκάλεσε στην κυβέρνηση η νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες από τον οίκο Moody’s. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωσε πως πίσω από την υποβάθμιση της Ελλάδας κρύβεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν χρειαζόταν να το πει – το είχαμε καταλάβει και μόνοι μας.
Ιδιαίτερα άσχημη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η νέα υποβάθμιση της χώρας έγινε ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα. Λογικά, η επόμενη σφαλιάρα θα έρθει ανήμερα την 25η Μαρτίου, η πτώχευση ανήμερα το Πάσχα, τον Δεκαπενταύγουστο θα επιστρέψουμε στη δραχμή και την 28η Οκτωβρίου θα επιστρέψουμε στις σπηλιές.
Αμέσως μετά τη νέα υποβάθμιση, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση και υποστηρίζει πως η νέα υποβάθμιση της χώρας μας από τον οίκο Moody’s οφείλεται στη μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, είναι τόσο θετική η σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας –και τόσο θεαματική η πρόοδος που έχει γίνει-, που οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης δυσπιστούν με το ελληνικό θαύμα. Οι άνθρωποι –και με το δίκιο τους- δεν μπορούν να πιστέψουν πως μια χώρα που ουσιαστικά έχει χρεοκοπήσει πληρώνει με τόση άνεση τα χρέη του μακαρίτη του Λαμπράκη για το Μέγαρο Μουσικής.
Οι υπεύθυνοι του οίκου Moody’s θεωρούν σίγουρη την επίσημη πτώχευση της χώρας επειδή αδυνατούν να πιστέψουν πως οι Έλληνες θα συνεχίσουν να ανέχονται να τους κυβερνούν αυτοί που τους ξέσκισαν. Δεν μπορεί –σου λέει-, κάποια στιγμή θα ξυπνήσουν και οι αποβλακωμένοι ραγιάδες. Εδώ ξύπνησαν άλλοι κι άλλοι.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε πως θεωρεί γελοίους τους ξένους οίκους αξιολόγησης και κάλεσε τους Έλληνες να συνεχίσουν να εμπιστεύονται –για την ενημέρωσή τους- τον Γιάννη Πρετεντέρη και τον Αλέξη Παπαχελά που είναι δικά μας παιδιά και σπουδαγμένα.
Όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου «ο μόνος οίκος αξιολόγησης που εμπιστεύεται η ελληνική κυβέρνηση είναι ο οίκος Mega».

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Η δικαίωση των 300 μεταναστών, ελπίδα για όλη την κοινωνία

Αναδημοσιεύουμε από το http://hungerstrike300.espivblogs.net/
 
Η δικαίωση των 300 μεταναστών, ελπίδα για όλη την κοινωνία

Η σημερινή απόφαση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει μέρος των αιτημάτων των 300 μεταναστών απεργών πείνας, απέδειξε ότι ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δίνεται. Επίσης, έδειξε σε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες ότι η κυβέρνηση του Μνημονίου δεν είναι ανίκητη. Το άκαμπτο αγωνιστικό φρόνημα και πλατιά κοινωνική αλληλεγγύη μπορούν να φέρουν χειροπιαστά αποτελέσματα.
Είναι προφανές ότι θα χρειαστούν μακροχρόνιοι σκληροί αγώνες για να αρθεί το απρατχάιντ σε βάρος των ξένων εργατών που ζουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ωστόσο, δεν πρέπει να χωρεί αμφιβολία ότι η αυταπάρνηση των 300 άνοιξε έναν καινούργιο δρόμο ελπίδας.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι (και ήταν πολλοί...) στήριξαν αυτόν το δύσκολο αγώνα από τη Νομική έως τα νοσοκομεία. Μα πάνω απ' όλα, θα θέλαμε να χαιρετίσουμε με σεβασμό  τους 300 αγωνιστές για τους οποίους μπορεί να περηφανεύεται όλη η εργατική τάξη.

Αθήνα 9/3/11
  Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας

Η Αθήνα - Αττική πεδίο μάχης

Αναδημοσιεύουμε κείμενο για το Ελληνικό
Η ΑΘΗΝΑ - ΑΤΤΙΚΗ ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ
Η δική μας "αξιοποίηση" του Ελληνικού

Μέσα στο «ήρεμο» τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας που πέρασε...άνοιξαν 2 μπλογκ που αξίζουν πολύ από την προσοχή μας
Το πρώτο είναι της «Επιτροπής Αγώνα για το μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό»
Εκεί θα βρείτε όλα τα κείμενα της επιτροπής που απαντάνε στην τρέχουσα μυθο-φιλολογία περί της ανάγκης πώλησης/παραχώρησης/αξιοποίησης του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, θα δείτε τις δεκάδες συλλογικότητες, δημοτικές κινήσεις, φορείς και σχήματα που δηλώνουν ότι θα το υπερασπιστούν αλλά και τα απαραίτητα αρχεία της έρευνας (την παρουσίαση με πίνακες αλλά και όλη την έρευνα, κοντά 300 σελίδες, για πιο απαιτητικούς ή πιο σχετικούς με το αντικείμενο) στο link από το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος / Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. που έκανε την μελέτη για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού και αποδεικνύει ότι είναι εφικτό ακόμα και για μια χώρα χρεωκοπημένη.
Το άλλο είναι της «πρωτοβουλίας για ένα αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό»
Εκεί θα βρείτε τις πληροφορίες για όλες τις δράσεις της πρωτοβουλία αλλά και άρθρα γνώμης για τους αστικούς αγρούς, πληροφορίες για αρχάριους κηπουρούς και link από συλλογικότητες και ομάδες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε παρόμοια εγχειρήματα. Είναι ένα μπλογκ που συνεχώς εμπλουτίζεται.
 
Αυτά τα 2 μπλογκ είναι αποτέλεσμα της βαθειάς πεποίθησης πολλών και διαφορετικών προσεγγίσεων που συγκλίνουν όμως στην διαπίστωση ότι πλέον  η ΑΘΗΝΑ-ΑΤΤΙΚΗ μετατρέπεται σε πεδίο μάχης.
 
Η μητροπολιτική περιοχή της Αττικής είναι σήμερα ένα παζλ ετερόκλητων χρήσεων, ένα σύμφυρμα ατάκτων ειρημένων στοιχείων, ένα απρογραμμάτιστο υπερ-μέγα-χωριό. Δεν έχει όρια. Ούτε χωροταξικά, ούτε οικονομικά. Απομυζά διαρκώς φυσικούς πόρους και ενέργεια από όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις.
 
Σε αυτό το περιβάλλον η ειδωλολατρεία των μεγάλων έργων καρποφόρησε για αρκετό καιρό. Οι περήφανοι γερανοί των μεγαλεργολάβων όμως τώρα σιώπησαν. Οι βλαχομπαρόκ μεγα-χώροι αναψυχής σιώπησαν επίσης. Το εκσυγχρονιστικό κοντσέρτο καπνίζει εδώ και 4 μήνες στην Κερατέα.
 
Οι κάτοικοι της Αττικής – ντόπιοι και μετανάστες – ζούμε σε μια πόλη κατακτημένη και αφιλόξενη, μια πόλη που στερείται ελεύθερων χώρων, μια πόλη που λεηλατεί καθημερινά τον χρόνο μας. Τη στιγμή που η οικονομία της αγοράς έχει αποικήσει τα πάντα, ο δημόσιος χώρος πεθαίνει. Η τελευταία ανάσα της Αττικής, η τελευταία της ελπίδα για να μην βρεθεί ξεβράκωτη τα επόμενα χρόνια στην άνοδο της θερμοκρασίας (μικροκλιματικής αλλά και μακροκλιματικής) έχει γίνει αντικείμενο σεξ ντουζίνας πρωθυπουργών και υπουργών….τώρα και του ΔΝΤ.
Όμως πλέον η Αθήνα δεν είναι η πόλη που βλέπει με καπιταλιστική αισιοδοξία το μέλλον. Είναι ένα σύνολο «μη τόπων» και φαραωνικών εργοτάξιων ματαιοδοξίας, μίζας και κακογουστιάς.
 
Η «παραχώρηση» των ελεύθερων χώρων, η δημιουργία ζωνών αμοιγούς διασκέδασης, η μετάπλαση πάρκων και πλατειών σε χώρους αφιλοξενίας και η επιβολή της κατανάλωσης ως μοναδικής επιλογής για κοινωνική συναναστροφή (μπετόν, άσφαλτος, αυτοκίνητα, μηχανάκια και τραπεζοκαθίσματα έχουν κάνει κατάληψη στα πάντα) αποτελούν κινήσεις πολεοδομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής καταστολής.
 
Η απαίτηση μας το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο είναι πάνω από όλα κοινωνική αντίσταση και στηρίζεται την άμεση κινητοποίηση μας και στην δράση μας ματαίωσης κάθε έργου σε αυτόν τον χώρο με κάθε τρόπο και σε κάθε δρόμο....στους δρόμους της πόλης, στους δρόμους του διαδίκτυου, στους δρόμους του αγώνα, της αλληλεγγύης, της οικολογίας.......
 
Η πόλη κινδυνεύει και εμείς καλούμαστε να πάρουμε θέση. Είναι ένα στοίχημα για τα κοινωνικά αντισώματα της πόλης να σαμποτάρουμε οποιοδήποτε νέο καμαρωτό μέγα έργο, ώστε να ξαναβλαστήσει η κοινότητα, η αλληλεγγύη και το Ελληνικό να γίνει τόπος συνάντησης και μοιράσματος. Να αποικίσουμε τους τόπους που μας έχει κλέψει η εξουσία σαμποτάροντας με κάθε μέσο τα νέα σχέδια.
Κίκα Παρδάκη
Μέλος της «επιτροπής αγώνα για το μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού», γραφίστας, γεωπόνος.

Ναοδομία-Πολεοδομία 1-0 (ημίχρονο)

Αναδημοσιεύουμε από την Αυγή, ο τίτλος είναι από το Blog Ροΐδη Εμμονές

Η ναοδομία της Εκκλησίας αρπάζει τον έλεγχο των αυθαιρέτων της

Κρατική εξουσία αρπάζει η Eκκλησία και... ελέω Θεού όχι μόνον θα εκδίδει οικοδομικές άδειες, αλλά θα νομιμοποιεί αυθαίρετα, θα ελέγχει, θα επιβάλλει και θα εισπράττει τα πρόστιμα! Όλα αυτά μέσω κανονισμού της Διαρκούς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 135/Α/ 9.8.2010 με τον τίτλο "Κωδικοποίησις και συμπλήρωσις διατάξεων περί λειτουργίας της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών ". Έτσι "το γραφείο ναοδομίας και εκτελέσεως εκκλησιαστικών τεχνικών έργων" , "λειτουργούντος παρά τη Ιερά Συνόδω", σύμφωνα με άλλον κανονισμό (66/93) αναβαθμίζεται σε διεύθυνση με πλήθος αρμοδιοτήτων οι οποίες ανήκουν στις πολεοδομίες. Ήτοι η εφαρμογή του νόμου Τρίτση 1337/83, άρθρο 17 για τα αυθαίρετα κτίσματα, του Προεδρικού Διατάγματος 276 ΦΕΚ Α/98, το οποίο καθορίζει τις διαδικασίες χαρακτηρισμού και κατεδάφισης των νέων αυθαιρέτων και το ύψος των προστίμων. Σε αυτά προστίθεται και η Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2004, η οποία κατηγοριοποεί τις αυθαίρετες κατασκευές και αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης. Όλες οι αρμοδιότητες περιγράφονται στο άρθρο 19 του φρέσκου κανονισμού, ο οποίος και αυτός θεωρητικά στηρίζεται στον νόμο 590/1977 "καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδας".
Το άρθρο 47 (παράγραφος 2) προέβελπε ότι για την ανέγερση η επισκευή μη μητροπολιτικών μεγάρων, ιερών μονών και ιερών ναών "μετά των κτισμάτων αυτών" την άδεια εκδίδει ο κατηργημένος από το 1988 Οργανισμός Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Πολεοδομίας, ενώ οι πολεοδομίες ελεγχούν μόνο την εφαρμογή των όρων δόμησης. Έτσι αναπτύχθηκε και γιγαντώθηκε το καπετανάτο της ναοδομίας, ανενόχλητο, ενώ το 1985 προστέθηκε η δυνατότητα γνωμοδότησης των Επιτροπών Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.
Η γιγάντωση του καπετανάτου της Εκκλησίας αποκαλύφθηκε με αφορμή την έκθεση αυτοψίας της πολεοδομίας της Νομαρχίας Αθηνών το 2006 για την ανέγερση από το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας στον περίβολο της Ιεράς μονής Πεντέλης στην Παλαιά Πεντέλη έξι αυθαίρετων κτισμάτων, συνολικού εμβαδού 270 τετραγωνικών μέτρων συν 125 τετραγωνικών ημιυπαίθριων. Καταλόγιζε πρόστιμο ανέγερσης 992.158 ευρώ και πρόστιμο διατήρησης 496.079 ευρώ.
Η Μονή Πεντέλης κατέθεσε το 2008 ένσταση στην Επιτροπή Κρίσεως Αυθαίρετων Κατασκευών της Νομαρχίας Αθηνών. Η εν λόγω επιτροπή επανεξέτασε την υπόθεση και τον Νοέμβριο του 2010. Κρίνει εαυτόν αναρμόδιο και λόγω του κανονισμού, βάσει του άρθρου 19 επιστρέφει τον φάκελο στο Τμήμα Ελέχγου Κατασκευών της Εκκλησίας. Η εγκύκλιος της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΕΚΑ προς τις πολεοδομίες, η οποία εκδόθηκε τον Ιούνιο, παρ' ότι ξεκαθάριζε ότι η ναοδομία έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών ανέγερσης, προσθήκης για τα κτίσματα της παραγράφου 2 του άρθρου 47 του Ν. 590/7, αναθεώρησης των οικοδομικών αδειών αυτών καθώς και ανάκλησής τους ως εκδούσασ αρχής και πέραν αυτού ουδέν, δεν έπαιξε κανένα ρόλο. Επιπλέον... διευκρίνιζε ότι οι πολεοδομικές υπηρεσίες έχουν αρμοδιότητα θεώρησης των ισχυόντων όρων και περιορισμών δόμησης, καθώς και ελέγχου των κατασκευών και εφαρμογής των ισχυουσών περί αυθαιρέτων διατάξεων. Στο υπόμνημά της η Μονή Πεντέλης ισχυρίζεται ότι ο κανονισμός "έχει ισχύ νόμου".
Σε κάθε περίπτωση πάντως το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος ορίζει ότι η ανάπτυξη, πολεοδόμηση και η επέκταση των πόλεων και των οικιστικών γενικά περιοχών υπάγεται στη ρυθμιστική αρμοδιότητα και τον έλεγχο του κράτους με σκοπό να εξυπηρετείται η λειτουργικότητα και η ανάπτυξη των οικισμών και να εξασφαλίζονται οι καλύτεροι δυνατοί όροι διαβίωσης...

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Εκλεισαν 3 εργοτάξια της Ιόνιας Οδού

Εκλεισαν 3 εργοτάξια της Ιόνιας Οδού! Στον δρόμο 45 εργαζόμενοι στους οποίους οφείλονται και δεδουλευμένα 4 έως 7 μηνών

Απανωτά χτυπήματα δέχονται οι εργαζόμενοι στις κατασκευές, καθώς σε αρκετά μεγάλα έργα αντιμετωπίζουν, το τελευταίο διάστημα, το φαινόμενο οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι υπεργολάβοι να τους αφήνουν χωρίς δουλειά και απλήρωτους για πολύ μεγάλο διάστημα. Συγκεκριμένα, 3 εργοτάξια κατασκευής της Ιονίας Οδού στην Ηπειρο (Σκλίβανη, Γοργόμυλος, Καμπή) στα οποία πήγε χθες κλιμάκιο του Συνδικάτου Οικοδόμων από τα Γιάννενα δε λειτουργούν και δεν υπάρχει ούτε φύλακας!Η τεχνική εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΑΕ που έχει την ευθύνη κατασκευής του έργου τα μάζεψε και έφυγε με 45 εργαζόμενους να χάνουν τη δουλειά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε το σωματείο οικοδόμων, τα εργοτάξια δε λειτουργούν από την περασμένη Δευτέρα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πεταχτούν στο δρόμο, ενώ τους οφείλονται και δεδουλευμένα 4 έως 7 μηνών.Οι λόγοι που ερήμωσαν τα εργοτάξια και σταμάτησαν οι εργασίες δεν είναι αποσαφηνισμένοι. Το πιο πιθανό είναι να αφορούν απαλλοτριώσεις που δεν έχουν προχωρήσει ή τη μη καταβολή της πριμοδότησης με ζεστό κρατικό χρήμα των κατασκευαστικών εταιρειών και των μεγαλοεργολάβων που και αυτοί με τη σειρά τους δηλώνουν οικονομικά προβλήματα, φορτώνοντας τα σπασμένα στους εργαζόμενους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τη νύφη την πληρώνουν και πάλι οι εργαζόμενοι.

"Ναυμαχία" των κατοίκων της Πέρδικας Θεσπρωτίας με ερευνητικό σκάφος της ΔΕΠΑ!

Αναδημοσιεύουμε από το "Αντίσταση στις Γειτονιές"

Περιβαλλοντική αλλά και οικονομική καταστροφή φοβούνται οι κάτοικοι της Πέρδικας αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Συβότων και του Βαρικού καθώς αποφασίστηκε όχι μό­νο να περάσει ο αγωγός South Stream από αυτές τις περιοχές, αλλά επιπρόσθετα να δημιουργηθεί και ερ­γοστάσιο συμπίεσης Φυσικού Αερίου στην περιοχή!!!
Η κυβέρνηση στα κρυφά υπέ­γραψε τόσο τη χωροθέτηση όσο και τις διαδικασίες της μελέτης των περι­βαλλοντικών επιπτώσεων (!) και μετά κάλεσε τους εκ­προσώπους τοπικών φορέων, για… δι­αβούλευση. Η διαβούλευση γίνεται με τον δικό τους γνωστό τρόπο, που μόνο αυτοί ξέρουν να τον δουλεύουν τόσο καλά… Έρχεστε μας τα λέτε και σας ανακοινώνουμε τις αποφάσεις μας!
Η ιστορία αυτή ξεκίνησε στις αρχές του 2006, οπότε για πρώτη ακούστη­κε ότι η ΔΕΠΑ ζητούσε να τοποθετηθεί στην ευρύτερη περιοχή για τις εγκατα­στάσεις του αγωγού Φ.Α. Από τότε οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν την άρνησή τους για το έργο.
Το μεσημέρι του Σαββάτου οι κάτοικοι της Πέρδικας Θεσπρωτίας ξεσηκώθηκαν, όταν εντόπισαν ένα σκάφος, με σημαία Παναμά, που φέρει το όνομα "GEO PROTECROR" να κάνει γεωλογικές έρευνες, για λογαριασμό της ΔΕΠΑ, ανοιχτά της παραλίας "Πράπα-Μάλι". Στο σημείο έσπευσαν αμέσως δεκάδες κάτοικοι της περιοχής με αλιευτικά σκάφη και επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Σπύρο Κώστα, καθώς και τον πρόεδρο της δημοτικής ενότητας Πέρδικας κ. Σπύρο Ζωγράφο. Οι ψαρόβαρκες των κατοίκων περικύκλωσαν το ερευνητικό σκάφος και ζήτησαν να απομακρυνθεί από την περιοχή. Να θυμίσουμε πως λίγες μέρες πριν, κλιμάκιο της ΔΕΠΑ, αποτελούμενο από μηχανικούς, τοπογράφους και γεωλόγους, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Διευθυντή Διεθνών Δραστηριοτήτων της επιχείρησης κ. Αντώνη Νάτσικα επισκέφθηκε και την περιοχή "Ομπρέλα 2" και μόλις έγιναν αντιληπτοί, οι κάτοικοι ζήτησαν την απομάκρυνσή τους.
Οι κάτοικοι αλλά και το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Πέρδικας αποφάσισαν ότι δεν αποδέχονται:
"την εγκατάσταση του σταθμού συμπίεσης και την διέλευση αγωγού φυσικού αερίου εντός των διοικητικών της ορίων καθώς και της ευρύτερης τουριστικής ζώνης και εμμένει στην θέση των Περδικιωτών όπως αυτή εκφράστηκε στο Δημοψήφισμα στις 10/8/2008. Χαρακτηρίζουμε δε απαράδεκτη την στάση της Κυβέρνησης και της ΔΕΠΑ να εμμένει στην απόφασή της να χωροθετεί στην προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων Σταθμό Συμπίεσης στην θέση «Βαρκό» καθώς και την διέλευση και προσαιγιάλωση αγωγού φυσικού αερίου στην θέση «Ομπρέλα 2», βλάπτοντας έτσι την δημόσια υγεία και ασφάλεια των πολιτών και το περιβάλλον, και αλλοιώνοντας τον αμιγώς τουριστικό χαρακτήρα και την οικονομική ανάπτυξη της Πέρδικας καθώς και της ευρύτερης περιοχής των Συβότων και της Πάργας. Ζητάμε δε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας όπως κάνει αποδεκτή την απόφασή μας και όπως προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ικανοποιώντας το αίτημα του Συμβουλίου και των πολιτών της Δημοτικής Κοινότητας Πέρδικας. Επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω ενέργειες".

Εκτός «βαρέων» 250.000 εργαζόμενοι

Αναδημοσιεύουμε από το Έθνος. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι για τους εργαζόμενους μηχανικούς λόγω της ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ, δεν προβλέπεται ασφάλιση στα βαρέα και ανθυγιεινά. Υπάρχει έτσι το εξής "παράδοξο" εργαζόμενοι στην ίδια επιχείρηση ή βιομηχανία να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα στην ασφάλιση μια και οι μηχανικοί δε δικαιούνται ούτε πρόωρης, ούτε αυξημένης σύνταξης, ούτε αυξημένο μισθό. Σε πολλές βιομηχανίες ειδικά οι μόνοι εργαζόμενοι που δεν έχουν βαρέα είναι οι μηχανικοί. Άλλη μία (από τις πολλές) κραυγαλέα έλλειψη του ΤΣΜΕΔΕ που κανείς από τις διοικήσεις του δεν το έχει σκεφτεί καν. Φυσικά η κυβέρνηση θα το επιλύσει με το γνωστό τρόπο, πετσοκόβοντας το δικαίωμα αυτό από χιλάδες εργαζομένων.

Η «ώρα της κρίσης» έφτασε για τους περίπου 700.000 εργαζόµενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλµατα. Το υπουργείο Εργασίας προχωρεί στη συγκρότηση επιτροπής, η οποία καλείται µέχρι τον Μάιο να παραδώσει πόρισµα µε τα επαγγέλµατα που θα παραµείνουν στο ευνοϊκό αυτό καθεστώς.
Εκτός «βαρέων» 250.000 εργαζόμενοι
Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουµάνης, έστειλε επιστολή στους κοινωνικούς εταίρους (εργοδότες και συνδικάτα), µε την οποία τους καλεί να ορίσουν εκπροσώπους στη νέα επιτροπή. Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων πρέπει να οριστούν εντός 15 ηµερών και µέσα στο επόµενο τρίµηνο η επιτροπή καλείται να παραδώσει το τελικό πόρισµα µε τις προτάσεις τους.
Στόχος των αλλαγών είναι ο αριθµός των εργαζοµένων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλµατα να «πέσει» από τις 700.000 στις 450.000. Σχετική πρόβλεψη υπάρχει και στο µνηµόνιο, όπου αναφέρεται πως οι εργαζόµενοι στο ειδικό αυτό καθεστώς δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% του εργατικού δυναµικού.
Ωστόσο δεν πρόκειται να επηρεαστούν όσοι εργαζόµενοι έχουν θεµελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωµα και οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν µε το «παλαιό» καθεστώς. Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας επεξεργάζεται ειδική ρύθµιση µε βάση την οποία δεν θα θιγούν όσοι εργαζόµενοι έχουν συµπληρώσει 4.500 ένσηµα εκ των οποίων τα 3.600 στα βαρέα.
Η νέα λίστα θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, ωστόσο, οι ρυθµίσεις θα «τρέξουν» σταδιακά για να αποφευχθούν βίαιες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώµατα. Ετσι οι πρώτες αλλαγές αναµένεται να ξεκινήσουν την 1η Ιανουαρίου 2012 και µε βάση τον σχεδιασµό του υπουργείου Εργασίας θα εφαρµοστούν σε… δόσεις.
Σε όσα επαγγέλµατα αποχαρακτηριστούν έρχονται αλλαγές στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, στους µισθούς αλλά και στις συντάξεις. Συγκεκριµένα οι εργαζόµενοι θα κληθούν να αντιµετωπίσουν:
  • Την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά µία πενταετία. Οι πόρτες εξόδου θα κλείσουν για όσους είναι κάτω των 65 ετών ή εναλλακτικά δεν έχουν συµπληρώσει το 60ό έτος και 40 έτη ασφάλισης. Δηλαδή θα υπάρχει «εξίσωση» µε τις ρυθµίσεις που ισχύουν και για όσους εργαζόµενους δεν είναι στα βαρέα.
  • Τη µείωση των αποδοχών από 50 έως και 200 ευρώ τον µήνα, καθώς δεν θα καταβάλλεται το ειδικό επίδοµα.
  • Τη µείωση των συντάξεων σε δεύτερη φάση έως και 11%, ως αποτέλεσµα της µείωσης των µισθών.
Σε πρώτη φάση στο «µικροσκόπιο» της επιτροπής θα µπουν επαγγέλµατα, όπου η τεχνολογική πρόοδος έχει οδηγήσει σε βελτίωση των συνθηκών εργασίας (και εποµένως δεν είναι πλέον βαρέα και ανθυγιεινά). Παράλληλα θα καταγραφούν περίπου 15 επαγγέλµατα, τα οποία σήµερα είναι στη λίστα αλλά σταδιακά εκλείπουν (π.χ. καταµετρητές κερµάτων στις συγκοινωνίες).
Σηµειώνεται πως η λίστα µε τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλµατα δεν έχει ανανεωθεί για περισσότερα από 25 χρόνια.

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Συγκρίσεις...


Υπάλληλος των Εργολάβων ο Ρέππας

Αναδημοσιεύουμε από  ΔιόδιαStop

Γκάλοπ χαστούκι στην στημένη δημοσκόπηση που είχε δημοσιεύσει η Ημερησία και σύμφωνα με την οποία 9 στους 10 πολίτες έλεγαν όχι στο κίνημα "Δεν Πληρώνω"(!), δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με την εταιρεία Alco το 66% των ερωτηθέντων...  υποστηρίζει ότι ο Ρέππας ευνοεί τους εργολάβους! 

Υπάρχει τίποτα χειρότερο για έναν με αρμοδιότητα τα δημόσια έργα;

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Βαθύτερη ύφεση-ανεργία από τη νέα περικοπή δημόσιων έργων

Αναδημοσιεύουμε από τη χτεσινή Ελευθεροτυπία. Δείτε και σχετικό άρθρο στην Καθημερινή.

Ξεκίνησε σε πέντε μέτωπα η περικοπή δημόσιων επενδύσεων στο βωμό του Μνημονίου.
Σχεδιάζεται ευρύτατη μείωση στα κονδύλια αξίας 4,7 δισ. ευρώ, που αποτελούσαν τη μεγαλύτερη ελπίδα για τη στήριξη της αγοράς και της απασχόλησης το 2011 απέναντι στην πρωτόγνωρη κρίση. Η αρχή γίνεται από κονδύλια μισθοδοσίας και άλλων παροχών αξίας 221 εκατ. ευρώ που για αδιευκρίνιστους λόγους πληρώνονταν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μεταφέρονται στον τακτικό προϋπολογισμό.
Το σχέδιο περικοπών επεκτείνεται στις επιδοτήσεις των τοπικών αυτοδιοικήσεων (ΣΑΤΑ) αξίας 700 εκατ. ευρώ, σε τοπικά έργα υποδομής που περιλαμβάνουν ακόμη και σχολεία, αλλά και στα έργα του ΕΣΠΑ με διπλό σχέδιο αύξησης της συγχρηματοδότησης από την Ε.Ε. και περικοπής δράσεων νέων τεχνολογιών και περιβάλλοντος που «βαλτώνουν».
Η περικοπή θα είναι η πέμπτη κατά σειρά από την αρχή του 2010. Το ΠΔΕ ξεκίνησε σε αξία στα 10,3 δισ. ευρώ στην αρχή του προηγούμενου χρόνου. Αποδείχτηκε η πιο εύκολη πηγή για να κλείσουν οι «τρύπες» του προϋπολογισμού και κατέληξε στα 8,5 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους. Από το ποσό αυτό τα 4,7 δισ. ευρώ προέρχονται από τα κρατικά ταμεία (αμιγώς εθνικά έργα και συμμετοχή στο ΕΣΠΑ) και τα υπόλοιπα από την Ε.Ε.
Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι ουδείς γνωρίζει ακόμη το μέγεθος των περικοπών καθώς θα εξαρτηθεί από την πορεία του Μνημονίου. Εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις στην ανεργία και στην οικονομία, καθώς περιορίζονται δραστικά τα μόνα χρήματα που «στηρίζουν» έναν πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, κατασκευαστές, προμηθευτές, εταιρείες κάθε είδους και τους χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτές.
Ενώ αρχικά είχε προταθεί οι επενδυτικοί πόροι που θα «απελευθερώνονταν» από την... αποβολή μισθολογικών και άλλων κονδυλίων που εκ παραδρομής πληρώνονταν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) να δίνονταν για νέα έργα, τελικά προκρίνεται η περικοπή του ποσού από τον επενδυτικό σχεδιασμό. Σχετική απόφαση υπεγράφη την 1η Μαρτίου για τη μεταφορά πιστώσεων 21,65 εκατ. ευρώ του υπουργείου Υποδομών για καταβολή ειδικού επιδόματος και κινήτρων απόδοσης σε διπλωματούχους μηχανικούς.
1. Η πίστωση μεταφέρθηκε από το ΠΔΕ στον τακτικό προϋπολογισμό «μειώνοντας ισόποσα τον προϋπολογισμό του ΠΔΕ», όπως αναφέρεται στην απόφαση. Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι αποτελεί πρόκριμα για το σύνολο των σχετικών κονδυλίων αξίας 221 εκατ. ευρώ.
2. Περικοπές 18% αναφέρουν οι τοπικές αρχές στη μέχρι τώρα απόδοση της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) των αναπτυξιακών κονδυλίων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνολικής αξίας 600-700 εκατ. ευρώ. Αναμένεται νέα περικοπή στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Στον Προκρούστη μικρά έργα
3. Επίσης στον Προκρούστη έχουν εισέλθει μικρά έργα υποδομής ανά την Ελλάδα αξίας εκατοντάδων εκατ. ευρώ. Εισηγήσεις κάνουν λόγο για αναβολή ή απένταξη από το πρόγραμμα επενδύσεων πολλών μικρών έργων τοπικής σημασίας. Σε αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, περιλαμβάνονται ακόμη και σχολικές μονάδες οι οποίες πλέον κρίνονται περιττές, με λίγες εξαιρέσεις για τον Δήμο Θεσσαλονίκης που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στέγασης των μαθητών.
4. Εναλλακτικά προτείνεται η μεγάλη περικοπή των έργων περιβάλλοντος και ψηφιακής σύγκρισης, αφού και στις δύο περιπτώσεις παρατηρούνται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Ωστόσο εκφράζονται έντονες αντιδράσεις από τις κοινοτικές αρχές, καθώς στην πρώτη περίπτωση εκκρεμούν εκατοντάδες καταδικαστικές αποφάσεις της χώρας για παράνομους ΧΥΤΑ και άλλα θέματα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, τα έργα νέας τεχνολογίας θεωρούνται αναγκαία για την ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας και η Ε.Ε. απαιτεί την επιτάχυνσή τους.
5. Προωθείται όμως και οριζόντια περικοπή όλων των έργων του ΕΣΠΑ με «Δούρειο Ιππο» την αύξηση της συγχρηματοδότησης από την Ε.Ε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ξεκινήσει διαπραγμάτευση μεταξύ του αρμόδιου υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Παναγιώτη Ρήγα και των κοινοτικών υπηρεσιών για το δικαίωμα το κοινοτικό χρήμα να καλύπτει το 85% του κόστους των έργων και όχι το 75% όπως συμβαίνει σήμερα (50% αν δημιουργούν έσοδα). Ετσι, εξηγεί η ελληνική πλευρά πως θα μειωθεί η αναγκαία δημόσια δαπάνη και θα γίνει πιο εύκολη δημοσιονομικά η επιτάχυνση των έργων. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα περιοριστεί κατά 10% η συνολική αξία του ΕΣΠΑ με ισόποση περικοπή έργων... *

Παράνομες συμβάσεις + άδικη έμμεση φορολογία υπέρ εταιριών = πληρώστε διόδια

Σε συνέχεια προηγούμενων αναρτήσεων για τα δημόσια έργα με Συμβάσεις Παραχώρησης και ΣΔΙΤ αναδημοσιεύουμε από το TVXS επιστολή προς τους γνωστούς και μη εξαιρεταίους δημοσιογράφους.
ΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ κκ. ΛΥΡΙΤΖΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΑΙ... ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Πανικός στις εταιρίες
Τρόμος στην κυβέρνηση

...Πολλή δουλειά για τα ΜΜΕ
(Ή πως λύνονται οι εξισώσεις:
1. Παράνομες συμβάσεις + άδικη έμμεση φορολογία υπέρ εταιριών = πληρώστε διόδια

2. Καταρρέουν οι συμβάσεις + πρέπει να πληρώσει το κράτος τους ιδιώτες = φταίει το κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ)
Αγαπητοί μου Βασίλη και Δημήτρη, γλυκύτατε μου Μπάμπη,
Παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες την αγωνία σας να αποδείξετε πως το κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, θα είναι υπεύθυνο για τη μη ολοκλήρωση των έργων στις εθνικές οδούς λόγω μεγάλων απωλειών εσόδων. Ειλικρινά συμμερίζομαι την αγωνία σας να αποδείξετε τα αναπόδεικτα. Θα μου επιτρέψετε να σας βοηθήσω.
Θέλω να σας θυμίσω ότι το μεγαλύτερο μέρος των δρόμων ήταν ήδη κατασκευασμένο. Το κόστος κατασκευής της Ιόνιας Οδού, που ανέλαβε η Νέα Οδός Α.Ε. να διεκπεραιώσει, ήταν 800.000.000 ευρώ και η συντήρηση της υπάρχουσας ΠΑΘΕ (τμήμα της Νέα Οδός Α.Ε.) 200.000.000 ευρώ (συντήρηση-ανακατασκευές).
Τα έργα της Ιόνιας Οδού έχουν ολοκληρωθεί κατά το 25%, άρα το κόστος που δαπανήθηκε είναι 200.000.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι έχουν δαπανηθεί τα 150 από τα 200.000.000 ευρώ για τη συντήρηση και τις ανακατασκευές.
Έχουν δοθεί στην εταιρεία, από το Δημόσιο 150.000.000 ευρώ. Η είσπραξη των διοδίων υπολογίζεται 200.000.000 ευρώ. Άρα μην κουράζεστε. Δεν υπάρχει θέμα χρηματοδότησης. Υπάρχει το γνωστό: της ρεμούλας!
Θυμίζω επίσης ότι στις συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών δρόμων υπάρχουν ρήτρες και για τα δύο συμβαλλόμενα μέρη. Γιατί αγωνιάτε συνεχώς να προβάλλετε μονάχα τις υποχρεώσεις του κράτους προς τις εταιρίες και όχι εκείνες των εταιριών προς το κράτος;
Το κράτος έχει χρηματοδοτήσει με 150.000.000 ευρώ, τα οποία συμβατικά θα πρέπει να επιστραφούν, λόγω μη ολοκλήρωσης των έργων. Επιπλέον θα πρέπει να καταβληθούν στο Δημόσιο ρήτρες για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των έργων ίσες προς 40.000.000 ευρώ.
Εσύ γλυκέ μου Μπάμπη, που αγωνιάς ιδιαίτερα για την λύση των οικονομικών μας προβλημάτων, πως σου διέφυγε το συγκεκριμένο έσοδο, που το κράτος αρνείται να εισπράξει;
Ακόμα κι αν είχε τηρηθεί η σύμβαση, την οποία έχουμε προσβάλει νομικά με σκοπό να την καταργήσουμε, το τέλος διοδίων θα έπρεπε να είναι στα μετωπικά διόδια των Αφιδνών 1.60 και όχι 2.05 ευρώ!
Όπως καλά ξέρεις υπήρξε μεγάλη αγωνία αν θα εισπραχθούν τα προβλεπόμενα έσοδα του έτους. Χρειάστηκε να θεωρηθούν όλοι οι Έλληνες πολίτες φοροφυγάδες και να εξαναγκαστούν με περαίωση ενώ θα μπορούσαν να εισπραχθούν πολύ απλά 190.000.000 ευρώ από τις ρήτρες τις σύμβασης για ασυνέπεια στις υποχρεώσεις της.
Ο κύριος Λαμπρόπουλος, πρώην υπάλληλος της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ (πρώην Γεν. Διευθυντής της Νέα Οδός Α.Ε.) και νυν Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και η κυρία Καλτσά, πρώην μέλος του Δ.Σ. της εταιρίας ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και νυν Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών (οι λύκοι που φυλάνε τα πρόβατα), θα μπορέσουν να σας το επιβεβαιώσουν αν ασκήσετε σοβαρά τα καθήκοντα δημοσιογραφίας σας.
Γλυκύτατε μου Μπάμπη, δεν φταίει το κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ που δεν γίνονται τα έργα. Κοίτα λίγο πιο προσεκτικά. Το κράτος δεν έχει λεφτά να απαλλοτριώσει τα κομμάτια, που έχει αναλάβει για να προχωρήσουν και θέλουν, για να καλύψουν τις πομπές τους, να τα ρίξουν πάλι, που αλλού; Στους πολίτες! Αυτούς τους ίδιους ακριβώς, που τα φάγανε μαζί.
Δεν φταίει το κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ που το κράτος υπέγραψε ότι η ΔΕΗ θα υπογείωνε τις γραμμές της για να γίνει η Ιόνια Οδός, ξεχνώντας ότι τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού την είχε το ίδιο κάνει Α.Ε. και ως εκ τούτου, πολύ σωστά, δεν μπορούσε να αναλάβει τέτοιο κόστος προς χάριν των ιδιωτικών συμφερόντων της Νέα Οδός Α.Ε.