Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ναοδομία-Πολεοδομία 1-0 (ημίχρονο)

Αναδημοσιεύουμε από την Αυγή, ο τίτλος είναι από το Blog Ροΐδη Εμμονές

Η ναοδομία της Εκκλησίας αρπάζει τον έλεγχο των αυθαιρέτων της

Κρατική εξουσία αρπάζει η Eκκλησία και... ελέω Θεού όχι μόνον θα εκδίδει οικοδομικές άδειες, αλλά θα νομιμοποιεί αυθαίρετα, θα ελέγχει, θα επιβάλλει και θα εισπράττει τα πρόστιμα! Όλα αυτά μέσω κανονισμού της Διαρκούς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 135/Α/ 9.8.2010 με τον τίτλο "Κωδικοποίησις και συμπλήρωσις διατάξεων περί λειτουργίας της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών ". Έτσι "το γραφείο ναοδομίας και εκτελέσεως εκκλησιαστικών τεχνικών έργων" , "λειτουργούντος παρά τη Ιερά Συνόδω", σύμφωνα με άλλον κανονισμό (66/93) αναβαθμίζεται σε διεύθυνση με πλήθος αρμοδιοτήτων οι οποίες ανήκουν στις πολεοδομίες. Ήτοι η εφαρμογή του νόμου Τρίτση 1337/83, άρθρο 17 για τα αυθαίρετα κτίσματα, του Προεδρικού Διατάγματος 276 ΦΕΚ Α/98, το οποίο καθορίζει τις διαδικασίες χαρακτηρισμού και κατεδάφισης των νέων αυθαιρέτων και το ύψος των προστίμων. Σε αυτά προστίθεται και η Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2004, η οποία κατηγοριοποεί τις αυθαίρετες κατασκευές και αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης. Όλες οι αρμοδιότητες περιγράφονται στο άρθρο 19 του φρέσκου κανονισμού, ο οποίος και αυτός θεωρητικά στηρίζεται στον νόμο 590/1977 "καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδας".
Το άρθρο 47 (παράγραφος 2) προέβελπε ότι για την ανέγερση η επισκευή μη μητροπολιτικών μεγάρων, ιερών μονών και ιερών ναών "μετά των κτισμάτων αυτών" την άδεια εκδίδει ο κατηργημένος από το 1988 Οργανισμός Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Πολεοδομίας, ενώ οι πολεοδομίες ελεγχούν μόνο την εφαρμογή των όρων δόμησης. Έτσι αναπτύχθηκε και γιγαντώθηκε το καπετανάτο της ναοδομίας, ανενόχλητο, ενώ το 1985 προστέθηκε η δυνατότητα γνωμοδότησης των Επιτροπών Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.
Η γιγάντωση του καπετανάτου της Εκκλησίας αποκαλύφθηκε με αφορμή την έκθεση αυτοψίας της πολεοδομίας της Νομαρχίας Αθηνών το 2006 για την ανέγερση από το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας στον περίβολο της Ιεράς μονής Πεντέλης στην Παλαιά Πεντέλη έξι αυθαίρετων κτισμάτων, συνολικού εμβαδού 270 τετραγωνικών μέτρων συν 125 τετραγωνικών ημιυπαίθριων. Καταλόγιζε πρόστιμο ανέγερσης 992.158 ευρώ και πρόστιμο διατήρησης 496.079 ευρώ.
Η Μονή Πεντέλης κατέθεσε το 2008 ένσταση στην Επιτροπή Κρίσεως Αυθαίρετων Κατασκευών της Νομαρχίας Αθηνών. Η εν λόγω επιτροπή επανεξέτασε την υπόθεση και τον Νοέμβριο του 2010. Κρίνει εαυτόν αναρμόδιο και λόγω του κανονισμού, βάσει του άρθρου 19 επιστρέφει τον φάκελο στο Τμήμα Ελέχγου Κατασκευών της Εκκλησίας. Η εγκύκλιος της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΕΚΑ προς τις πολεοδομίες, η οποία εκδόθηκε τον Ιούνιο, παρ' ότι ξεκαθάριζε ότι η ναοδομία έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών ανέγερσης, προσθήκης για τα κτίσματα της παραγράφου 2 του άρθρου 47 του Ν. 590/7, αναθεώρησης των οικοδομικών αδειών αυτών καθώς και ανάκλησής τους ως εκδούσασ αρχής και πέραν αυτού ουδέν, δεν έπαιξε κανένα ρόλο. Επιπλέον... διευκρίνιζε ότι οι πολεοδομικές υπηρεσίες έχουν αρμοδιότητα θεώρησης των ισχυόντων όρων και περιορισμών δόμησης, καθώς και ελέγχου των κατασκευών και εφαρμογής των ισχυουσών περί αυθαιρέτων διατάξεων. Στο υπόμνημά της η Μονή Πεντέλης ισχυρίζεται ότι ο κανονισμός "έχει ισχύ νόμου".
Σε κάθε περίπτωση πάντως το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος ορίζει ότι η ανάπτυξη, πολεοδόμηση και η επέκταση των πόλεων και των οικιστικών γενικά περιοχών υπάγεται στη ρυθμιστική αρμοδιότητα και τον έλεγχο του κράτους με σκοπό να εξυπηρετείται η λειτουργικότητα και η ανάπτυξη των οικισμών και να εξασφαλίζονται οι καλύτεροι δυνατοί όροι διαβίωσης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου