Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

"Ναυμαχία" των κατοίκων της Πέρδικας Θεσπρωτίας με ερευνητικό σκάφος της ΔΕΠΑ!

Αναδημοσιεύουμε από το "Αντίσταση στις Γειτονιές"

Περιβαλλοντική αλλά και οικονομική καταστροφή φοβούνται οι κάτοικοι της Πέρδικας αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Συβότων και του Βαρικού καθώς αποφασίστηκε όχι μό­νο να περάσει ο αγωγός South Stream από αυτές τις περιοχές, αλλά επιπρόσθετα να δημιουργηθεί και ερ­γοστάσιο συμπίεσης Φυσικού Αερίου στην περιοχή!!!
Η κυβέρνηση στα κρυφά υπέ­γραψε τόσο τη χωροθέτηση όσο και τις διαδικασίες της μελέτης των περι­βαλλοντικών επιπτώσεων (!) και μετά κάλεσε τους εκ­προσώπους τοπικών φορέων, για… δι­αβούλευση. Η διαβούλευση γίνεται με τον δικό τους γνωστό τρόπο, που μόνο αυτοί ξέρουν να τον δουλεύουν τόσο καλά… Έρχεστε μας τα λέτε και σας ανακοινώνουμε τις αποφάσεις μας!
Η ιστορία αυτή ξεκίνησε στις αρχές του 2006, οπότε για πρώτη ακούστη­κε ότι η ΔΕΠΑ ζητούσε να τοποθετηθεί στην ευρύτερη περιοχή για τις εγκατα­στάσεις του αγωγού Φ.Α. Από τότε οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν την άρνησή τους για το έργο.
Το μεσημέρι του Σαββάτου οι κάτοικοι της Πέρδικας Θεσπρωτίας ξεσηκώθηκαν, όταν εντόπισαν ένα σκάφος, με σημαία Παναμά, που φέρει το όνομα "GEO PROTECROR" να κάνει γεωλογικές έρευνες, για λογαριασμό της ΔΕΠΑ, ανοιχτά της παραλίας "Πράπα-Μάλι". Στο σημείο έσπευσαν αμέσως δεκάδες κάτοικοι της περιοχής με αλιευτικά σκάφη και επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Σπύρο Κώστα, καθώς και τον πρόεδρο της δημοτικής ενότητας Πέρδικας κ. Σπύρο Ζωγράφο. Οι ψαρόβαρκες των κατοίκων περικύκλωσαν το ερευνητικό σκάφος και ζήτησαν να απομακρυνθεί από την περιοχή. Να θυμίσουμε πως λίγες μέρες πριν, κλιμάκιο της ΔΕΠΑ, αποτελούμενο από μηχανικούς, τοπογράφους και γεωλόγους, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Διευθυντή Διεθνών Δραστηριοτήτων της επιχείρησης κ. Αντώνη Νάτσικα επισκέφθηκε και την περιοχή "Ομπρέλα 2" και μόλις έγιναν αντιληπτοί, οι κάτοικοι ζήτησαν την απομάκρυνσή τους.
Οι κάτοικοι αλλά και το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Πέρδικας αποφάσισαν ότι δεν αποδέχονται:
"την εγκατάσταση του σταθμού συμπίεσης και την διέλευση αγωγού φυσικού αερίου εντός των διοικητικών της ορίων καθώς και της ευρύτερης τουριστικής ζώνης και εμμένει στην θέση των Περδικιωτών όπως αυτή εκφράστηκε στο Δημοψήφισμα στις 10/8/2008. Χαρακτηρίζουμε δε απαράδεκτη την στάση της Κυβέρνησης και της ΔΕΠΑ να εμμένει στην απόφασή της να χωροθετεί στην προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων Σταθμό Συμπίεσης στην θέση «Βαρκό» καθώς και την διέλευση και προσαιγιάλωση αγωγού φυσικού αερίου στην θέση «Ομπρέλα 2», βλάπτοντας έτσι την δημόσια υγεία και ασφάλεια των πολιτών και το περιβάλλον, και αλλοιώνοντας τον αμιγώς τουριστικό χαρακτήρα και την οικονομική ανάπτυξη της Πέρδικας καθώς και της ευρύτερης περιοχής των Συβότων και της Πάργας. Ζητάμε δε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας όπως κάνει αποδεκτή την απόφασή μας και όπως προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ικανοποιώντας το αίτημα του Συμβουλίου και των πολιτών της Δημοτικής Κοινότητας Πέρδικας. Επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω ενέργειες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου