Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Μηχανικοί: «Δεν πληρώνω ΚερατιAttica»

Attica Bank

Μια πρωτοβουλία με τίτλο «Δεν πληρώνω κερατι-Attica» ξεκίνησαν οι μηχανικοί από την Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών. Με βασικά αιτήματα την άμεση απεμπλοκή του ταμείου από την Τράπεζα Αττικής και ταυτόχρονα άμεση επιστροφή-διασφάλιση όλων των αποθεματικών του πολυπαθούς ταμείου, η Ανοιχτή Συνέλευση καλεί όλους τους συναδέλφους μηχανικούς να στηρίξουν τα αιτήματα προσυπογράφοντας το ακόλουθο κείμενο και συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις. 
Απαιτούμε από την διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ:
1. Να δημοσιοποιηθούν όλες οι αποφάσεις της διοίκησης του ταμείου (ΔΕ/ΤΣΜΕΔΕ) καθώς και τα πρακτικά των αντίστοιχων συνεδριάσεων σχετικά με τη συμμετοχή του ταμείου στην Τράπεζα Αττικής από το 1997 έως σήμερα, για να έχει γνώση το σύνολο των συναδέλφων μηχανικών ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΡΩΤΗΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ, στη βάση ποιων συλλογικών αποφάσεων έχουν δοθεί διαχρονικά μέσω των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου 810εκ. από τα αποθεματικά του ταμείου τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με αποτέλεσμα να μην μπορεί το ταμείο σήμερα να επιτελέσει το ρόλο του προς όφελος των ασφαλισμένων μηχανικών.
2. Να δημοσιοποιηθούν οι οικονομικοί ισολογισμοί-απολογισμοί του ΤΣΜΕΔΕ, που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί από το 2008 έως σήμερα και δεν είναι γνωστό στο σύνολο των συναδέλφων μηχανικών ποια είναι η συνολική διαχείριση των αποθεματικών, της περιουσίας του ταμείου και σε ποιες κατευθύνσεις από τις διοικήσεις των τελευταίων ετών.
Έως την πραγματοποίηση των παραπάνω θεωρούμε πως είναι αυτονόητη η μη καταβολή εισφορών προς το ταμείο, πόσο δε μάλλον με τις αυξημένες αναδρομικές εισφορές, από τους συναδέλφους μηχανικούς που ζουν από τη δουλειά τους και οι οποίοι αγωνίζονται να επιβιώσουν, ενώ παράλληλα οι εισφορές που έχουν καταβάλει όλα τα προηγούμενα έτη κατευθύνονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους σε «επενδύσεις» τραπεζικού τύπου για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων με την ευθύνη όσων επέλεξαν να κάνουν μια τέτοια πολιτική εις βάρος των ασφαλισμένων μηχανικών και του ίδιου του ταμείου ασφάλισής τους.
Καλούμε τη ΔΕ/ΤΣΜΕΔΕ να πάρει άμεσα απόφαση την οποία να εισηγηθεί προς το ΔΣ/ΕΤΑΑ στην κατεύθυνση των διεκδικήσεων της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών:

1. Κατάργηση όλων των αναδρομικών αυξήσεων εισφορών.

Δήλωση προσχώρησης στη μετωπική συνεργασία των παρατάξεων της Αριστεράς στο ΤΕΕ

Στη συζήτηση που διεξήχθη όλο τον τελευταίο μήνα για την παρέμβαση της ριζοσπαστικής αριστεράς των μηχανικών στις ερχόμενες εκλογές του ΤΕΕ, ορίστηκε ένα πλαίσιο διαλόγου που, με τις συμφωνίες αλλά και τις διαφωνίες που εκφράστηκαν, εκτιμούμε ότι αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον. Άλλωστε, αυτή η συζήτηση έγινε στο φόντο μιας συνεργασίας εξαετούς διάρκειας για την κοινή παρέμβαση των μεγαλύτερων παρατάξεων της ριζοσπαστικής αριστεράς στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, που όλοι συνομολόγησαν ότι τήρησε ένα πλαίσιο αρχών και πήγε την υπόθεση της εκπροσώπησης των συμφερόντων των εργαζόμενων μηχανικών μπροστά.

Πολλά ζητήματα, που δεν ήταν εξαρχής σίγουρο ότι θα γίνει κατορθωτό να επιλυθούν, όπως η ανάγκη η κάθοδος της ριζοσπαστικής αριστεράς στις εκλογές αυτές να έχει σαφές αντικυβερνητικό στίγμα με απόλυτο διαχωρισμό από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και ένα αναγκαίο πολιτικό πλαίσιο που να απαντά με επάρκεια στον κόσμο της εργασίας στη φάση που διανύουμε, τελικά επιλύθηκαν.
Άλλα ζητήματα, όπως ο χαρακτήρας της παρέμβασης «εντός, εκτός και εναντίον» του ΤΕΕ -ενός ΤΕΕ που ετοιμάζεται να μετατραπεί οριστικά σε μηχανισμό ρύθμισης του επαγγέλματος για λογαριασμό των «από πάνω» σε ένα τοπίο πλήρους διάλυσης των επαγγελματικών και ευρύτερων εργασιακών δικαιωμάτων-, συζητήθηκαν εξαντλητικά και κατέληξαν με ανοιχτή διάθεση σύνθεσης σε συγκεκριμένες θέσεις, με όλους τους συμμετέχοντες στον διάλογο να συνομολογούν ότι το ΤΕΕ θα μας βρει σε διάταξη μάχης απέναντί του για να μην εφαρμοστούν όλα όσα έχουν ψηφιστεί στα μνημόνια ή ετοιμάζονται να ψηφιστούν σε επόμενα νομοσχέδια.
Όλοι συμφώνησαν ότι για να μπορεί μία μετωπική συνεργασία δυνάμεων με διαφορετική αφετηρία και ιστορικότητα να έχει μέλλον, απαιτείται δημοκρατική και τακτική λειτουργία με όρους ενιαίας παράταξης και με δέσμευση όλων απέναντι στις αποφάσεις, ακόμα και αν δεν θεωρούσαν ακόμη όλες οι πλευρές ώριμο να εγκαταλειφθούν τα παλαιότερα σχήματα.
Κοπιάσαμε για να καταλήξουμε, αλλά τελικά το καταφέραμε, σε μία αναγκαία ανάγνωση του ταξικού συσχετισμού δύναμης στον κλάδο και να διακρίνουμε, μέσα στον διαταξικό χυλό του στρώματος των μηχανικών, εκείνες τις κατηγορίες συναδέλφων εργαζόμενων που ζουν από τη δουλειά τους και ανέργων, τα συμφέροντα των οποίων φιλοδοξούμε να εκφράσουμε.
Τέλος, σκιαγραφήθηκε ένα σημαντικό πλαίσιο αρχών για τον χαρακτήρα, τη φυσιογνωμία και τα όρια της παρέμβασής μας εντός ΤΕΕ, σε ένα τοπίο σκληρής ταξικής αναμέτρησης, για το οποίο όλοι μαζί εκτιμήσαμε ότι δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο για διαμόρφωση «θετικών προτάσεων» διαχείρισης της μνημονιακής λαίλαπας σε πιο «φιλολαϊκή»-«φιλεργατική» κατεύθυνση. Ως εκ τούτου, το συμπέρασμα ότι ο διάλογος κατέληξε στην αποδοχή ενός χωρίς κριτήρια φάσματος πρακτικών, του οποίου το ένα άκρο είναι μια διαχειριστική λογική σοσιαλδημοκρατικού χαρακτήρα και το άλλο μια λογική αναχώρησης και εκ του ασφαλούς κριτικής, είναι άστοχο και άδικο. Η συζήτηση είχε πολύ περισσότερο βάθος και κατέληξε να περιγράψει πολύ πιο συγκεκριμένα τον χαρακτήρα της «εντός» του ΤΕΕ παρέμβασης, θεωρώντας ότι αυτή θα πρέπει να εξυπηρετεί ένα αντιπολιτευτικό σχέδιο για το «εκτός» και το «εναντίον». 

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ συνομιλεί με τους θεσμούς και προτείνει απορύθμιση του χωροταξικού σχεδιασμού και εκχώρηση του ελέγχου σε ιδιώτες

Το ΤΕΕ, δια του προέδρου του (ΔΚΜ), συνομιλεί με την τρόικα ("ευρωπαϊκούς θεσμούς" επισήμως) και προτείνει επαναφορά του χωροταξικού για τον Τουρισμό (αυτού που καταργήθηκε από το ΣτΕ - διαβάστε εδώ μια σειρά σχετικών άρθρων), αλλαγές στο χωροταξικό σχεδιαμό με στόχο την απορύθμιση του χώρου για τη διευκόλυνση των μεγάλων επενδύσεων (δείτε εδώ σχετικά άρθρα) καθώς και μεταφορά του ελεγκτικού ρόλου του δημοσίου απευθείας σε ιδιώτες ώστε τα επιχειρηματικά συμφέροντα να ξεμπερδεύουν με fast track διαδικασίες από οποιοδήποτε έλεγχο με ανεξέλεγτες επιπτώσεις για το περιβάλλον και το δημόσιο - κοινωνικό συμφέρον (βλέπε εδώ και εδώ και εδώ). Ας μην επιχαίρουν οι κυβερνητικοί, αυτό ακριβώς είναι και το δικό τους πρόγραμμα...


Συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της χώρας αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις επιχειρήσεις και τους φορείς αναδείχθηκαν κατά την έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης «Χρηματοδοτικά Μέσα για την Ελληνική Αγορά» που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός ανέλυσε τη σημασία του Σχεδίου Γιούνκερ για την κινητοποίηση πόρων και σημείωσε την ανάγκη συνδυασμού ιδιωτικών, κοινοτικών και δημοσίων επενδύσεων, μέσα από έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να ξεπεραστούν οι σημερινοί δημοσιονομικοί περιορισμοί στη χώρα και να επανεκκινήσει η οικονομία. Ο Γιώργος Στασινός σημείωσε ωστόσο ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει πολλά ώστε οι ιδιωτικές επενδύσεις να έρθουν και να παραμείνουν. Τόνισε ιδιαιτέρως το θέμα του φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και έκανε οκτώ συγκεκριμένες προτάσεις άμεσης εφαρμογής για τη διευκόλυνση κάθε είδους επενδύσεων. Συγκριμένα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ πρότεινε:
  1. Άμεση θεσμοθέτηση νέου χωροταξικού του Τουρισμού, στη βάση αυτού που καταργήθηκε από το ΣτΕ για τυπικούς λόγους, τονίζοντας ότι είναι έτοιμο και δεν χρειάζονται άλλες καθυστερήσεις
  2. Άμεση θεσμοθέτηση νέου πλαισίου χρήσεων γης. «Ουδείς πραγματικά κατάλαβε γιατί επιλέχθηκε η επιστροφή στο παρελθόν του 1987. Αν η κυβέρνηση θέλει νέες χρήσεις γης, να τις φέρει τώρα για θεσμοθέτηση. Η χώρα δεν μπορεί να παραμένει στις προβλέψεις του 1987 και να περιμένει πότε θα καθίσουν κάτω και θα γράψουν οι σύμβουλοι του Υπουργού», σημείωσε χαρακτηριστικά

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Michel Foucault: Για την εξουσία και την ταξική πάλη

Συζήτηση με τέσσερα μέλη της LCR

Μετάφραση: Χρήστος Βαλλιάνος

Παρουσίαση: Christian Laval

Αυτό που θα ήθελα εγώ να επιχειρήσω να συλλάβω είναι η εξουσία. Όχι όπως την αντιλαμβανόμαστε συνήθως, αποκρυσταλλωμένη σε θεσμούς ή σε μηχανισμούς, αλλά, αν θέλετε, η εξουσία όπως υπάρχει διαμέσου ενός ολόκληρου κοινωνικού σώματος, ως το σύνολο αυτού που θα αποκαλούσαμε «ταξική πάλη». Για εμένα, οριακά η εξουσία είναι –θα έλεγα– η ταξική πάλη, δηλαδή το σύνολο των σχέσεων δύναμης, δηλαδή σχέσεων αναγκαστικά ανισοτικών αλλά εξίσου μεταβαλλόμενων, που μπορούν να υπάρχουν σε ένα κοινωνικό σώμα και να αποτελούν τις ενεργοποιήσεις, τα καθημερινά δράματα της ταξικής πάλης.

Τι είναι η εξουσία και πώς ασκείται; Ποια είναι η σχέση ανάμεσα σε εξουσία και ταξική πάλη; Μπορούμε να μιλήσουμε για μια θετική, παραγωγική μηχανή της εξουσίας αντί για μια κυρίως αρνητική ή απαγορευτική λειτουργία της; Ποια η σχέση της με την καταστολή και τη σεξουαλικότητα, αλλά και ποια η σχέση ανάμεσα σε εξουσίες, σχέσεις δυνάμεων και αντιστάσεις;

Η αδημοσίευτη συζήτηση του Μισέλ Φουκώ με μέλη της LCR το καλοκαίρι του 1977 συνιστά μια συμπυκνωμένη εισαγωγή στη θεωρητική παρέμβαση του Γάλλου φιλοσόφου για την εξουσία και ταυτόχρονα έναν διάλογο με το έργο του Μαρξ.

Επιστροφή ή συμψηφισμός εισφορών ειδικής προσαύξησης για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους.ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΕ ΤΣΜΕΔΕ: Επιστροφή ή συμψηφισμός εισφορών ειδικής προσαύξησης για τους μετά το 1993 Ασφαλισμένους..doc
Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε την Τετάρτη 5/10 και από το ΕΤΑΑ. Στα χέρια μας είναι να κινητοποιηθούμε συλλογικά, ώστε να αναγκάσουμε το Υπουργείο να το ρυθμίσει και νομοθετικά...
ΘΕΜΑ 5ο

ΑΠΟΦ.ΑΡΙΘΜ.1748

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Ή ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 1993 ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ

Η Δ.Ε. του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. μετά από σχετικό αίτημα της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. με αρ. πρωτ. 4347/13.09.2016, καθώς κι άλλων φορέων των ασφαλισμένων του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., συζήτησε διεξοδικά το θέμα και αξιολόγησε τα παρακάτω:

Α. Οι «νέοι» μετά το 1993 ασφαλισμένοι, με τον Ν. 3518/2006, υπήχθησαν υποχρεωτικά στην Ειδική Προσαύξηση που αποτέλεσε συνέχεια του θεσπισθέντος με το Ν. 915/1979 Ε.Λ.Π.Π., του οποίου μέχρι τότε δεν μετείχαν.
Εξαιτίας των παραπάνω ο νομοθέτης (Ν. 3518/2006), αναγνωρίζοντας το οικονομικό βάρος των εισφορών που αιφνίδια προσέθεσε σ’ αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων, προέβλεψε ως ελάφρυνση, τη δυνατότητα εξαίρεσης της ένταξής τους μέχρι την συμπλήρωση ηλικιακού ορίου των 35 ετών ή την συμπλήρωση δεκαετούς ασφάλισης. Τη δυνατότητα αυτή αξιοποίησε η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων.

Β. Με τον Ν. 4387/2016, με εξίσου αιφνίδιο τρόπο, καταργήθηκε πλήρως η Ειδική Προσαύξηση από την 1-1-2016 για όλους τους ασφαλισμένους.

Γ. Λαμβανομένου υπόψη ότι οι «νέοι» ασφαλισμένοι σύμφωνα με τα παραπάνω έχουν διανύσει τον μέγιστον χρόνο ασφάλισης εννέα (9) έτη και κατ’ ελάχιστον μερικούς μήνες, σε συνδυασμό με τον τρόπο προσαύξησης της Κ.Σ., προκύπτει ότι το ποσόν που θα λάβουν για την Ειδική Προσαύξηση υπολογίζεται μεταξύ 10-50€ μόνον. Μάλιστα αυτή η προσαύξηση θα καταβληθεί με τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος Κ.Σ. που γι’ αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων προβλέπεται να επέλθει ύστερα από 20-30 χρόνια.

Ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου θα εκδώσει η Τράπεζα Αττικής- Υψους 380 εκατ. ευρώ

Συνέχεια στο serial της Άττικα, αν και κόπασε η μεγάλη φασαρία...

Η Τράπεζα Αττικής θα εκδώσει ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου ως ενέχυρο για να αντλήσει ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, δήλωσε την Πέμπτη στο Reuters ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του πιστωτικού ιδρύματος.
«Θα εκδώσουμε τέτοια ομόλογα αξίας 380 εκατ. ευρώ ώστε να έχουμε ένα άνετο μαξιλάρι ενεχύρων για τον ELA,» δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Θανάσης Τσαδάρης.
Όλες οι τράπεζες είχαν κάνει χρήση τέτοιων ομολόγων, γνωστών ως ομολόγων Αλογοσκούφη, που είχαν εκδοθεί το 2008 στον απόηχο της παγκόσμιος χρηματοπιστωτικής κρίσης μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.
«Είναι μια προληπτική κίνηση. Όπως άλλες ελληνικές τράπεζες, είχαμε εκδώσει τέτοια ομόλογα αξίας 1 δις ευρώ από το 2009, αλλά τα ακυρώσαμε όλα φέτος τον Ιούλιο, καθώς είχαμε αρκετά ενέχυρα,» είπε ο Τσαδάρης.
Αλλά η τράπεζα, με δείκτη κεφαλαίων core Tier-1 στο 17,2%, βρέθηκε αντιμέτωπη με σημαντικές εκροές κεφαλαίων το τελευταίο 20ημερο και χρειάστηκε να επέμβει, είπε.
Ο Τσαδάρης πρόσθεσε ότι το σχέδιο της τράπεζας χαίρει της απόλυτης στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά θα χρειαστεί προηγουμένως το πράσινο φως της Αρχής Ανταγωνισμού της ΕΕ, καθώς τίθεται ζήτημα κρατικών εγγυήσεων.
Πηγή: Ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου θα εκδώσει η Τράπεζα Αττικής- Υψους 380 εκατ. ευρώ | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/292919/omologa-me-eggyisi-dimosioy-tha-ekdosei-i-trapeza-attikis-ypsoys-380-ekat-eyro#ixzz4MKlOLVPn

Διασφάλιση του Δημόσιου χαρακτήρα των Κτιριακών Υποδομών – Μετάταξη προσωπικού που υπηρετεί στην εταιρία «ΚτΥΠ ΑΕ»

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 6-10-2016
Αρ. Πρωτ. :7008
Προς : Τον Υπουργό Υ.Π.ΥΜΕΔΙ κο Σπίρτζη

Κοιν.: 1. Σωματείο Εργαζομένων ΚτΥΠ ΑΕ
2. Πρόεδρο και Δ.Ε. του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
3. Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ.
Θέμα : Διασφάλιση του Δημόσιου χαρακτήρα των Κτιριακών Υποδομών – Μετάταξη προσωπικού που υπηρετεί στην εταιρία «ΚτΥΠ ΑΕ»

Κύριε Υπουργέ,
Η εταιρεία “Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.” (ΚΤΥΠ ΑΕ), προήλθε από την συγχώνευση των εταιρειών ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε., Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε., Ο.Σ.Κ. Α.Ε. και είναι ο μοναδικός φορέας που ασχολείται με τις δημόσιες κτιριακές υποδομές της χώρας (νοσοκομεία, σχολεία, δικαστήρια, σωφρονιστικά καταστήματα, κ.λπ.)
Το ισχύον νομικό καθεστώς λειτουργίας της, οι σκοποί της, οι οριζόμενοι με νόμο τρόποι εξυπηρέτησης των σκοπών της, η επόπτευση της από το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, οι καθορισμένες σχέσεις με τα υπουργεία και τους φορείς του Δημοσίου, οι πόροι της και oι τρόποι χρηματοδότησής της, καθόριζαν και διασφάλιζαν το έργο και τις υπηρεσίες που παρείχε, έως την ένταξη της εταιρείας στο υπερταμείο.
Με την ένταξη της εταιρείας ΚΤΥΠ Α.Ε. στο υπερταμείο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο ίδρυσης αυτού και των θυγατρικών του, όπως η ΕΔΗΣ Α.Ε. στην όποια εντάσσεται η ΚΤΥΠ Α.Ε., φαίνεται ότι:
1. Η εταιρεία χάνει τον χαρακτήρα της ως φορέας του Δημοσίου.
2. Καταργείται το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο λειτουργίας της ΚΤΥΠ Α.Ε., η επόπτευσή της από το υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ, καθώς και οι υφιστάμενες σχέσεις της με τα υπουργεία και τους φορείς του Δημοσίου, βάσει των οποίων μπορούσαν να αναθέτουν έργο σε αυτήν.
3. Ο σκοπός της ΚΤΥΠ Α.Ε., όπως αυτός ορίζεται στην παρ.2.1 του αρθρ. 132 του ν.4199/2013, δεν μπορεί να περιληφθεί στους προσδιορισμένους σκοπούς του υπερταμείου και της ΕΔΗΣ Α.Ε.
4. Με την ένταξη της εταιρείας στο υπερταμείο καταργείται η επιχορήγησή της από το ΠΔΕ και από τον τακτικό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα τόσο η αποπληρωμή των έργων όσο και η μισθοδοσία των εργαζομένων να είναι «στον αέρα».

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Η επανάσταση του χρώματος στη Ρώσικη Πρωτοπορία


Popova Liubov, Σχέδιο σκηνικού για την παράσταση Γη σε αναβρασμό σε σκηνοθεσία του V.Meyerhold, 1923 γκουάς και φωτομοντάζ σε κοντρα πλακέ.
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη μονή Λαζαριστών Θεσσαλονίκης, φιλοξενεί μέχρι τις 5 Νοέμβρη περισσότερα από 100 έργα δημιουργών της Ρώσικης Πρωτοπορίας, παρουσιάζοντας ένα σημαντικό πανόραμα της καλλιτεχνικής διαδρομής τους. Πρόκειται για πίνακες, σχέδια και αρχειακό υλικό που ανήκουν στη μόνιμη συλλογή του μουσείου και έχουν εκτεθεί στο παρελθόν. Η έκθεση αποτελεί μια καλή ευκαιρία γνωριμίας, καθώς παρουσιάζεται με χρονολογική σειρά η εξέλιξη των τάσεων που αναπτύχτηκαν, έχοντας ως σημείο αναφοράς τις μελέτες και τους πειραματισμούς πάνω στο χρώμα.

Όταν μιλάμε για «Ρώσικη Πρωτοπορία», καλό είναι να διευκρινίζουμε πως ο όρος αναφέρεται συμβατικά σε πολλά, διαφορετικά μεταξύ τους ρεύματα, που περιλαμβάνουν συνθετικά όλες τις τέχνες. Τα πρώτα βήματα αυτής της διαδρομής τοποθετούνται το 1910 στην Πετρούπολη, όταν κάνει τις πρώτες της εκθέσεις η ομάδα Βαλές Καρό, με την οποία συνδέονται καλλιτέχνες όπως ο Σαγκάλ, ο Μαλέβιτς, ο Τάτλιν, η Ποπόβα, ο Κλιούν κ.ά. Κοινό γνώρισμα όλων τους είναι ότι γνωρίζουν και εμπνέονται από τις νέες τάσεις: τον Ματίς και τα έντονα χρώματα των φωβιστών, τον πριμιτιβισμό του Γκογκέν και των κυβιστών, τις ανησυχίες για το φως του Σεζάν και των μετεμπρεσιονιστικών ρευμάτων. Αυτά τα στοιχεία θα συναντήσουν την παραδοσιακή ρωσική τέχνη των λαϊκών ξυλογραφιών (λουμπόκ), της βυζαντινής αγιογραφίας, της χειροτεχνίας και της παιδικής ζωγραφικής. Την ίδια χρονιά εκδίδεται Το Δόκανο των Δικαστών (Sadok Sudei), ένα εικονογραφημένο ποιητικό λεύκωμα που αποτελεί το πρώτο μανιφέστο των Ρώσων φουτουριστών.

Μέσα στα επόμενα δυο χρόνια, οι ομάδες αυτές θα αναπτύξουν τον Κυβοφουτουρισμό, που είναι το πρώτο αμιγώς ρωσικό κίνημα της πρωτοπορίας. Ο κυβοφουτουρισμός αντλεί στοιχεία αφενός από τον γαλλικό κυβισμό, κατατεμαχίζοντας τα αντικείμενα για να τα αποδώσει πρισματικά, αφετέρου από τους Ιταλούς φουτουριστές και την έντονη κίνηση που χαρακτηρίζει τα έργα τους. Το νέο ρεύμα διακηρύσσει σε όλους τους τόνους τη σύγκρουση με καθετί κατεστημένο στην τέχνη, όπως γίνεται ιδιαίτερα φανερό σε μανιφέστα, όπως Το Δόκανο των Δικαστών ΙΙ ή το Χαστούκι στο γούστο του κοινού. Ποιητές και ζωγράφοι (ενίοτε οι δύο ιδιότητες απαντώνται στο ίδιο πρόσωπο) θα αναγγείλουν μεγαλόφωνα πως «Μόνο εμείς είμαστε το πρόσωπο των καιρών μας».

Προϋποθέσεις

Πάρτι οικονομικής ενίσχυσης της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης (Αθήνας) στη ΒΙΟΜΕ

Πάρτι οικονομικής ενίσχυσης της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης (Αθήνας) στη ΒΙΟΜΕ, ενόψει των δικαστικών διώξεων που είναι σε εξέλιξη, των πλειστηριασμών που ξαναξεκινούν, και της 2ης Ευρωμεσογειακής Συνάντησης ανακτημένων επιχειρήσεων και συνεργατικών εγχειρημάτων που θα γίνει στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ.


Σάββατο 8 Οκτωβρίου, από τις 23;00, στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός (Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή).

ΔΚΜ - διώξεις και μηνύσεις σε συνδικαλιστές

Αναδημοσιεύουμε μήνυμα που λάβαμε από συνάδελφο, αυτονόητη η στήριξη και η αλληλεγγύη μας απέναντι στις διώξεις και μηνύσεις. Η επίμαχη ανάρτηση αναφερόταν σε αυτή την υπόθεση που και εμείς είχαμε αναδημοσιεύσει 


ΔΚΜ -ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ

Ο πρόεδρος του πανελληνίου συλλόγου πολιτικών μηχανικών μήνυσε τη συναδέλφισσα Πάλμου Ουρανία ,μέλος της Ενωτικής Αριστερής Κίνησης και μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας. Το παράπτωμα της συναδέλφισσας ήταν η ανάρτηση στο χώρο του ΤΕΕ, δημοσιευμένου άρθρου της ΕΦ.ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ , που αποκάλυπτε το γεγονός, πως διάφοροι συνάδελφοι μέλη του ΤΕΕ αλλά κατά περίεργη σύμπτωση όλοι μέλη της ΔΚΜ, εξασφάλιζαν συμβάσεις από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο , που έπαιρνε απευθείας αναθέσεις μελετών από τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ. Οι αναθέσεις αφορούσαν προσεισμικό έλεγχο σχολικών κτιρίων.

Η μήνυση αποτελεί προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκρατίας. Στόχος είναι ο πλήρης έλεγχος όλων των συνδικαλιστικών οργάνων προκειμένου να μένουν στο απυρόβλητο συνδικαλιστές και στελέχη που φαίνεται να συνδέουν με bonus τη πολιτική τους δράση.
Η γραμμή του εκφοβισμού στη δημόσια ζωή που εμπεριέχει την έλλειψη διαφάνειας, την διαπλοκή , την απουσία έλεγχου , την πλήρη αυθαιρεσία των ηγετικών στελεχών, τον δημοσιοσχεσιτισμό , την εναλλαγή καρέκλας από τα συνδικαλιστικά όργανα στα υπουργεία ,που χρόνια τώρα τη ζήσαμε σε συλλόγους και στο ΤΕΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ.

Επί χρόνια ο συνδικαλισμός στον κλάδο συνδέθηκε με τον πλουτισμό , με εξυπηρετήσεις , με εργολαβικές εταιρίες και μελετητικά γραφεία (μάλιστα μελετητικά γραφεία και εταιρίες καθορίζουν και τα ψηφοδέλτια παρατάξεων ), με παρατάξεις πλήρως δεσμευμένες από κομματικά συμφέροντα και από τα συμφέροντα του πιο πλούσιου και διαπλεκόμενου τμήματος των μηχανικών. Και με τη λογική του <<όταν τρώμε δε μιλάμε >> μοίραζαν τα ψίχουλα από το πλουσιοπάροχο τραπέζι τους σε ένα τμήμα του κλάδου που τους ακολουθούσε.

Ο συνδικαλισμός αυτός παρέμενε βαθειά υποταγμένος και χωρίς κοινωνική αναφορά .Δεν ήταν θέμα ουσιαστικής ενασχόλησης ,ούτε η κατάσταση και η ποιότητα των δημοσίων έργων, ούτε ο εργολαβικός αέρας , ούτε τα στησίματα των εργολαβιών , ούτε οι απευθείας αναθέσεις , ούτε η υπεράσπιση του δημοσίου χώρου , ούτε η προστασία του δημοσίου συμφέροντος.... Και φυσικά ήταν εκτός ατζέντας οι ανασφάλιστοι μηχανικοί ,οι μηχανικοί με το δελτίο παροχής και όλα τα προβλήματα των οικονομικά ασθενέστερων μηχανικών.

Η απαξίωση των συλλόγων και η χαμηλή συμμετοχή των μελών στις διαδικασίες τους , βρίσκουν τις πιο πειστικές εξηγήσεις σε όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω.. Η κατάντια του συλλόγου των πολιτικών μηχανικών που πραγματοποίησε εκλογές μετά από 5 χρόνια είναι ενδεικτική για το διαλυτικό ρόλο αυτού του είδους του συνδικαλισμού...

Καλούμε όλες τις παρατάξεις ενόψει και των εκλογών του ΤΕΕ να τοποθετηθούν για το παραπάνω γεγονός, πρόεδρος συλλόγου να μηνύει συνδικαλιστή και να εκφράσουν δημόσια την άποψη τους για :
1. τον προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων και τον φορέα που θα τον διεξάγει
2. τις απευθείας αναθέσεις
3. τις συμβάσεις χωρίς προκήρυξη , διαγωνισμούς , κριτήρια
4. την πλήρη διαφάνεια των οικονομικών και εργασιακών επιλογών όλων των συνδικαλιστών από την ημέρα συμμετοχής τους σε εκλογές.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ

Το πόρισμα της επιτροπής «σοφών» για το εργασιακό να μας κάνει σοφότερους στον αγώνα για την ανατροπή του
Κυβέρνηση και δανειστές προετοιμάζονται για την φθινοπωρινή τους επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους. Τις συκοφαντίες απέναντι στον κόσμο της εργασίας και τις συνδικαλιστικές του οργανώσεις, που ξεκίνησαν οι Κατρούγκαλος – Βερναρδάκης – Φωτίου, έρχονται οι «σοφοί» με τις προτάσεις τους να τις ολοκληρώσουν. Θέλουν να βάλουν την ταφόπλακα πάνω στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και να εφαρμόσουν στην πράξη τις μνημονιακές τους δεσμεύσεις:
– Δεν γίνεται καμιά κουβέντα για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751€, αλλά για τη συνέχιση των διακρίσεων μεταξύ των εργαζομένων και για την ακόμα μεγαλύτερη μείωση των μισθών των κάτω των 25 χρόνων, καθώς και για τη δυνατότητα υπογραφής κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) κατώτερων ακόμα και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), ενώ θα θεωρούνται ότι είναι αντιπροσωπευτικές όσες «…συλλογικές συμβάσεις …καλύπτουν το 50% των εργαζομένων …του κλάδου ή του επαγγέλματος».
Υιοθετούνται ουσιαστικά οι μνημονιακές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τον κατώτατο μισθό που «…θα λαμβάνει υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές σχετικά με την ανάπτυξη, τις τιμές, την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, την ανεργία, τα εισοδήματα και τους μισθούς» και ότι σε καμιά περίπτωση «…δεν συνιστούμε την επιστροφή στο προηγούμενο σύστημα, ειδικά στα επίπεδα των μισθών που υπήρχαν πριν από την κρίση, αλλά έναν εκσυγχρονισμό, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή βέλτιστη πρακτική».

Χτίζουν μια άλλη χώρα μέσα στη χώρα

Πηγή: Στέλιος Ελληνιάδης – «Δρόμος της Αριστεράς»


Ο σύντροφος καθηγητής, ο οποίος επί χρόνια κουνούσε σαν ευαγγέλιο τη μελέτη του Πολυτεχνείου για το Ελληνικό και αντιμαχόταν με σθένος την ιδιωτικοποίηση του παλιού αεροδρομίου και την καζινοποίηση της παραλίας της Αγίου Κοσμά, τάσσεται (με κρύα τάχα μου καρδιά) υπέρ του ξεπουλήματος που υπερψήφισε σούμπιτος ο νέος ΣΥΡΙΖΑ μαζί με όλους τους περιχαρείς «εχθρούς» του. Ένα ξεπούλημα που περιλαμβάνει όλα τα δεινά που ο ίδιος με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο Κατήγγειλε, ως νέος Μωυσής. Την αχαλίνωτη δόμηση-οικοπεδοποίηση -τσιμεντοποίηση χιλιάδων στρεμμάτων, την καταπάτηση των ακτών, το καζίνο (ναι, άλλο ένα πιο υπέρλαμπρο καζίνο στην Αθήνα που είναι σε ραγδαία οικονομική και ηθική κατάρρευση), την υπερσυγκέντρωση της εμπορικής δραστηριότητας στην «όαση» του Ελληνικού (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για χιλιάδες επιχειρήσεις από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο) και πολλά άλλα ακατονόμαστα.

Και λες: Μπορεί όλο αυτό το πατρονάρισμα μιας δίκαιης πάλης για ένα ευγενή σκοπό να ήταν τόσο πλαστό; Κι αν δεν ήταν, γιατί ένας διακεκριμένος πολίτης που επαινέθηκε για το έργο και τη δράση του για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του Ελληνικού και της αποτροπής τσιμεντοποίησης, καζινοποίησης και αποδιάρθρωσης του κοινωνικοοικονομικού ιστού της ευρύτερης περιοχής, ξαφνικά μετατρέπεται σε αβανταδόρο του ξεπουλήματος-τσιμεντοποίησης-καζινοποίησης; Πως άρον-άρον επικεντρώνει την προσοχή του στο δέντρο χάνοντας από το οπτικό του πεδίο το δάσος;

Ακαδημαϊκό είναι το ερώτημα, γιατί -ως γνωστόν- άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

Μακελεύουν την Ελλάδα

Η κυβέρνηση με δεκανίκι τον άβουλο ΣΥΡΙΖΑ φτιάχνει το μέλλον. Ευάερο και ευήλιο για τους ολιγάριθμους έχοντες, μουχλιασμένο και σκοτεινό για τους φτωχούς και τους πτωχεύοντες της μεσαίας τάξης, τους πολλούς που αυξάνονται γεωμετρικά. Και ποιο είναι αυτό το μέλλον;

Από τη μια η χώρα που συνεχίζει, όχι τυχαία ούτε λόγω σεισμών και καταποντισμών, αλλά βάσει σχεδίου, μνημονίων, οδηγιών, εγκυκλίων, αποφάσεων, μέτρων και νόμων, να βυθίζεται στην άβυσσο της χρεοκοπίας, της λιτότητας, της ανεργίας, της υπερφορολόγησης, της υποβάθμισης των υποδομών, της μαζικής μετανάστευσης των νέων, των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς πόρους, της χαριστικής μεταβίβασης στους ξένους όλης της δημόσιας και εθνικής περιουσίας, όλων των νευραλγικών τομέων της οικονομίας (ενέργεια, επικοινωνίες, τράπεζες, χονδρικό και λιανικό εμπόριο, λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, σιδηρόδρομοι, ακόμα και το νερό!) και του περιορισμού της εθνικής κυριαρχίας με καθ’ υποβολήν νομοθέτηση, επιτρόπους και ελεγκτές στα υπουργεία, τους οργανισμούς και τη δημόσια διοίκηση. Ήδη το ακαθάριστο εθνικό προϊόν έχει χάσει -επισήμως- πάνω από το 1/4 της αξίας του, το δημόσιο χρέος έχει φτάσει σε επίπεδα απλησίαστα, τα χρέη των πολιτών σε δημόσιο, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία είναι σε τρελή πορεία, η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων έχει γίνει ανυπόφορη έως αυτοκτονική, το προσδόκιμο κατεβαίνει, ο πληθυσμός έχει αρχίσει να μειώνεται και πολλά άλλα εξίσου ανατριχιαστικά σε μία λίστα που απεικονίζει το πρωτοφανές μέγεθος της τεχνητής καταστροφής που επιβάλλεται από το εξωτερικό και εφαρμόζεται από τους εντόπιους «εθελοντές».

Και από την άλλη η επιβολή μιας άλλης χώρας μέσα στη χώρα. Το Ελληνικό είναι μέρος αυτού του σχεδίου, χειροπιαστό και αποκαλυπτικό.

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Ας μιλήσουμε για την φτώχεια με αριθμούς


Ρίχνω μια ματιά στην διμηνιαία έκδοση της ΕΛΣΤΑΤ, με τίτλο "Συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα". Λένε πως την πραγματικότητα την αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας κι αυτό είναι σωστό. Όμως, για να την περιγράψουμε χρειαζόμαστε αριθμούς. Σήμερα, λοιπόν, ας μιλήσουμε για μερικούς από τους αριθμούς τής ΕΛΣΤΑΤ.

Με την κυβέρνηση να έχει βάλει στο στόχαστρο τις "κοινωνικές μεταβιβάσεις" (δηλαδή, το ΕΚΑΣ, τις αναπηρικές συντάξεις, τα επιδόματα ανεργίας κλπ, πλην των κανονικών συντάξεων), αξίζει να σημειώσουμε ότι το 25,5% του πληθυσμού θα βρεθεί ή θα κινδυνέψει να βρεθεί σε κατάσταση φτώχειας αν κοπούν τελείως αυτές οι μεταβιβάσεις. Δηλαδή, ένας στους τέσσερις κατοίκους αυτού του τόπου θα αναγκαστεί ή θα κινδυνέψει να αναγκαστεί να ζήσει με λιγώτερα από 376 ευρώ τον μήνα. Αν στον κίνδυνο φτώχειας συνυπολογίσουμε τον κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού, το ποσοστό εκτινάσσεται στο 36%, το οποίο σημαίνει ότι περισσότεροι από έναν στους τρεις έλληνες είτε είναι φτωχοί είτε έχουν τόσο περιορισμένους πόρους ώστε ζουν ως κοινωνικοί παρίες. Μ' αυτό το 36% αναδεικνυόμαστε σε πρωταθλητές τής ευρωζώνης.

Το κορίτσι-θαύμα της κυβέρνησης

Πηγή Τα αποθεματικά μας ήταν και είναι σε καλά χέρια...

Η Στεφανία Γεωργακάκου-Κουτσονίκου είναι 32 χρονών. Και έχει καταφέρει πολλά, για την ηλικία της. Εκτός από εκπρόσωπος του δημοσίου στην Τράπεζα Αττικής είναι πλέον και διευθύνουσα σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας. Όλα αυτά, με εμπειρία στη μουσική –παίζει φλάουτο– και τη διδασκαλία σε Αλληλέγγυο Φροντιστήριο στο Αιγάλεω. Δίδαξε για έναν χρόνο και στο Λονδίνο, όπου μελετούσε για το διδακτορικό που δεν ολοκλήρωσε ποτέ.


Με αφορμή τα γεγονότα γύρω από την Attica Bank, κάποιοι αναρωτήθηκαν ποιαν ακριβώς δουλειά κάνει ο εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο μιας τράπεζας, και γιατί στην περίπτωση αυτή δεν άσκησε αποτελεσματικότερο έλεγχο. Το ίδιο ερώτημα είχε διατυπωθεί παλαιότερα, επί άλλων κυβερνήσεων, και είχε διαπιστωθεί (σε ρεπορτάζ του γράφοντος στην Ελευθεροτυπία) ότι ο ρόλος των εκπροσώπων είναι διακοσμητικός, αφού δεν κάνουν τη δουλειά που έχουν αναλάβει, αλλά δημόσιες σχέσεις. Παρόλα αυτά, για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών εισπράττουν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά.

Στην περίπτωση της Τράπεζας Αττικής, ενδιαφέρον έχει να διαπιστωθεί εάν ειδικότερα ο εκπρόσωπος του δημοσίου αντελήφθη τον προβληματικό τρόπο λειτουργίας της τράπεζας συνολικά και της διοίκησής της ειδικότερα. Εάν δηλαδή υπέπεσαν στη αντίληψή του κάποια από τα ευρήματα που εντόπισε ο κοινός έλεγχος που διεξήχθη από ομάδα της Τραπέζης της Ελλάδος και του Ευρωπαϊκού Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και τα οποία αναφέρονται στο σχετικό πόρισμα“Πόρισμα-φωτιά με πλήθος ευρημάτων για την Attica Bank”, Η Καθημερινή που επιδόθηκε στη Bουλή και θα πάρει τον δρόμο προς τον εισαγγελέα.

Εδώ να κάνουμε μία παρένθεση και να θυμίσουμε ότι στο διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank μετέχει μόνο εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου και όχι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Ο εκπρόσωπος του δημοσίου μετέχει λόγω του ότι η τράπεζα έχει κάνει χρήση του νόμου ΑλογοσκούφηΔιαβάστε τον νόμο 3723/2008 εδώ σχετικά με την στήριξη του χρηματοοικονομικού τομέα με την χρήση διαφόρων εργαλείων ρευστότητας και κεφαλαίου (εγγυήσεις, εκδόσεις ομολόγων και προνομιούχες μετοχές). Αντίθετα, εκπρόσωπος του ΤΧΣ δεν μετέχει (όπως στα άλλα τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) επειδή η Attica Bank δεν έχει ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα του ΤΧΣ. Όπως είναι γνωστό, η τράπεζα ανακεφαλαιοποιήθηκε κυρίως με χρήματα α) ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΑΠΙΛT-ΑΤ, β) των υπό κρατικό έλεγχο εταιρειών ΕΥΔΑΠ, Αερολιμήν Αθηνών, ΕΛΤΑ κ.λπ. και γ) ιδιωτών επενδυτών. Πάντως, η ανακεφαλαιοποίηση δεν έχει πλήρως ολοκληρωθεί, ενώ ο τρόπος με τον οποίον καλύφθηκε η αύξηση κεφαλαίου συμπεριλαμβάνεται στα ευρήματα του πορίσματος της Τράπεζας Ελλάδος και του SSM.

Ιδρυτική Διακήρυξη συνεργασίας παρατάξεων της Αριστεράς στο ΤΕΕ


Ως επιστέγασμα των 3 διαπαραταξιακών συναντήσεων του προηγούμενου διαστήματος, οι κάτωθι παρατάξεις συνυπογράφουμε το ακόλουθο κείμενο και καλούμε και τις υπόλοιπες παρατάξεις και αγωνιστές να συμπορευτούν σε αυτήν την κατεύθυνση. Τα βήματα σύγκλισης , οι δεσμεύσεις για συλλογική λειτουργία και συναπόφαση και οι βασικές αρχές που αποτυπώνονται στο κείμενο επιμένουμε ότι αποτελούν ισχυρή βάση ενότητας για τις εκλογές του ΤΕΕ αλλά και για το κίνημα των μηχανικών."


Αριστερή Στροφή
συσπείρωση αριστερών μηχανικών
Τομή

Τίποτα δεν έχει αλλάξει, και τίποτα δεν είναι όπως παλιά
Μια τρομερή καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων, αδικίας, αυταρχισμού και καταστολής σαρώνει τη χώρα τα τελευταία έξι χρόνια. Τέτοια κοινωνική καταστροφή είχε να δει ο τόπος από τον πόλεμο και την κατοχή. Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 30%, οι ανασφάλιστοι είναι εκατοντάδες χιλιάδες, οι νεόπτωχοι εκατομμύρια. Οι μισθοί όσων εξακολουθούν να έχουν δουλειά έχουν μειωθεί στο μισό, το ίδιο και οι συντάξεις. Εργασιακά δικαιώματα και ωράρια επιστρέφουν στις συνθήκες του 19ου αιώνα. Το κεφάλαιο αξιοποιεί την οικονομική κρίση για κατάργηση όλων των εργατικών και κοινωνικών κατακτήσεων αιώνων Η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται όσο – όσο στα διάφορα αρπακτικά του διεθνούς και ντόπιου καπιταλισμού που κρύβονται πίσω από τους εκπροσώπους των τοκογλύφων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ. Οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν εκχωρήσει «γη και ύδωρ» στους ξένους και ντόπιους πιστωτές. Όλα για τους τραπεζίτες, όλα για τους μεγαλοεργοδότες, όλα για το ευρώ – θάνατος, φτώχεια και δυστυχία για την κοινωνική πλειοψηφία, είναι το σύνθημα του παγκόσμιου καπιταλισμού, της εποχής της κρίσης.
Τα μέτρα αυτά δεν είναι μόνο βάρβαρα, αλλά είναι απάτη ότι μπορούν να οδηγήσουν στο ξεπέρασμα της κρίσης. Είναι θυσίες χωρίς τέλος για ένα σύστημα που ασθμαίνει να ανακάμψει από την κρίση. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το χρέος διογκώνεται, ο φαύλος κύκλος ύφεσης – νέων μνημονίων συνεχίζεται. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι οι θυσίες του τρίτου μνημονίου θα μας βγάλουν από την κρίση είναι για γέλια και για κλάματα και απαιτούν άμεση σύγκρουση με αυτές τις επικίνδυνες και καταστροφικές πολιτικές.
Μετά τις εναλλασσόμενες μνημονιακές κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αλλά και των πρόθυμων εταίρων τους, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει πάρει τη σκυτάλη, για να ισοπεδώσει τη ζωή μας, βαδίζοντας στον ίδιο δρόμο με τις προηγούμενες.
Εφαρμόζοντας και ψηφισμένα μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων και εξειδικεύοντας τις «βέλτιστες Ευρωπαϊκές πρακτικές» η κυβέρνηση στοχεύει στην περεταίρω μείωση του εργατικού κόστους σε επίπεδα Ανατολικής Ευρώπης όπως άλλωστε έχουν υπογράψει και η παρούσα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Τα αποτελέσματα ακόμη και ενός χρόνου διατήρησης των μνημονικών μέτρων, είναι ξεκάθαρο το πώς συμβάλλουν στην υπερδιόγκωση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και στην παραπέρα μείωση των μισθών. Ακόμα και αυτά όμως δεν είναι αρκετά για την «επιχειρηματικότητα» και ετοιμάζονται άμεσα νέα πακέτα μέτρων με πλήρη κατάργηση των κλαδικών ΣΕ, περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα μαζί με κατάργηση προσαυξήσεων, επιδομάτων, προϋπηρεσίας αλλά και με απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Ίδια και χειρότερη με αυτή των μισθωτών είναι η κατάσταση των αυτοαπασχολούμενων και ανέργων μηχανικών (και όχι μόνο). Η τεράστια συρρίκνωση του έργου τους σε όλους τους τομείς (ιδιωτικό και δημόσιο) που έφερε η κρίση σε συνδυασμό με την φορολόγηση και τις ασφαλιστικές εισφορές έχουν καταντήσει την πλειοψηφία των συναδέλφων να είναι πλέον «επικηρυγμένοι» από εφορίες και ΤΣΜΕΔΕ, χωρίς δυνατότητα να δουλέψουν νόμιμα και χωρίς στοιχειώδη ασφάλιση. Ακόμα και αυτά δεν έφταναν και οι κυβερνήσεις αφού κατάργησαν τις ελάχιστες αμοιβές τους φόρτωσαν με ποινικές ευθύνες για τις εξευτελιστικές αμοιβές και με όλο και περισσότερα μητρώα για να βγάλουν μια αμοιβή χαρτζιλίκι. Και προβάλλουν ως “λύση” τα voucher και τα προγράμματα ΕΣΠΑ με τους εξευτελιστικούς μισθούς και τα ανύπαρκτα δικαιώματα, “κομμένα και ραμμένα” για τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Προϋπολογισμός 2017: «Κόφτης» 780 εκατ. ευρώ σε συντάξεις και επιδόματα, αλλά και αυξήσεις εισφορών

Μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί κανένας κόφτης ή ότι δεν πρόκειται να το κάνει, ωστόσο, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2017 άλλα εγγράφει. Και τι εγγράφει; Παρεμβάσεις ύψους 780 εκατομμυρίων ευρώ σε συντάξεις, εισφορές και κοινωνικά επιδόματα, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται κυρίως για «εξοικονομήσεις» (έτσι ονομάζονται οι περικοπές) δαπανών και πρόσθετα έσοδα από αυξήσεις εισφορών. Τα κονδύλια αυτά έρχονται να προστεθούν στα 767,7 εκατομμύρια που εξασφαλίστηκαν από το στύψιμο των συνταξιούχων από την προσαρμογή του 2016 (μέτρα που ψηφίστηκαν στο ασφαλιστικό κ.λπ.), ώστε να προκύψει το συνολικό κονδύλι των 1,54 δισ. που αντιστοιχεί στην διετία 2016-2017.
Ειδικότερα, για το 2017 προϋπολογίζεται νέα, μεγαλύτερη μείωση στα κονδύλια για το ΕΚΑΣ της τάξης των 439,2 εκατομμυρίων ευρώ, που έρχεται να προστεθεί στα 130,1 εκατομμύρια που κόπηκαν φέτος. Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, η δαπάνη για το ΕΚΑΣ μειώνεται κι άλλο στο πλαίσιο της σταδιακής περικοπής του επιδόματος μέχρι το 2019, μέσω της αναπροσαρμογής των κριτηρίων χορήγησης ή αναθεώρησης του ύψους των παροχών (δηλαδή το ίδιο επίδομα για λιγότερους δικαιούχους ή μικρότερο επίδομα για περισσότερους).
Άλλα 117,3 εκατομμύρια προϋπολογίζονται το 2017 από τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, που έρχονται να προστεθούν στα 174,2 εκατομμύρια που «ψαλιδίστηκαν» εντός του 2016. Υπενθυμίζεται πως για το 2016 οι νέες, μειωμένες επικουρικές πληρώθηκαν μόνο για 6 μήνες και το 2017 πηγαίνουμε σε ωρίμανση του νέου συστήματος (12μηνο με νέες συντάξεις) ενώ θεωρείται εξαιρετικά πιθανό πως οι δόσεις των παρακρατήσεων για τα αναδρομικά θα επεκταθούν και εντός του 2017. Άλλα 22,1 εκατομμύρια αναμένεται να εξοικονομηθούν από τις νέες συντάξεις του ΕΤΕΑ, που θα ακολουθούν πλέον το νέο σύστημα.
Από τα μέτρα που λήφθηκαν με το νέο ασφαλιστικό αναμένεται επίσης εντός του 2017 να εξοικονομηθούν οι εξής πόροι:

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Γιορτή Σποράς στο Ελληνικό

Γιορτή Σποράς στο Ελληνικό

ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ
- στον έλεγχο της τροφής μας
- στα απαράδεκτα σχέδια που προωθούνται στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού

Ο Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό και το Δίκτυο Σποροφύλαξης Αττικής σας προσκαλούν την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 11 π.μ στην εκδήλωση που διοργανώνουν στον χώρο του «Αγρού» (ΜΕΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ,  πρόσβαση από Ελ. Βενιζέλου και 31η Οδό, 200μ. από την Τροχαία Ελληνικού, πίσω από το Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού).

Μια εκδήλωση που δεν θα είναι μόνο μια απλή γιορτή σποράς, αλλά θα λειτουργήσει και ως μέσο άμυνας στον έλεγχο της τροφικής αλυσίδας που επιχειρείται από έναν μικρό αριθμό πολυεθνικών εταιριών και κυρίως ως μέσο αντίστασης στα σχέδια της κεντρικής πολιτικής για ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας και της δημιουργίας μιας νέας ιδιωτικής πόλης στον τελευταίο μεγάλο αδόμητο χώρο της Αθήνας, τον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, εκεί όπου θα έπρεπε να γεννηθεί ένα δημόσιοΜητροπολιτικό Πάρκο.

Οι σπόροι ταξιδεύουν… και παράλληλα αντιστέκονται, γιατί η τροφή και οι δημόσιοι χώροι είναι κοινά αγαθά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
11.30: Σύντομη παρουσίαση του «Αυτοδιαχειριζόμενου Αγρού στο Ελληνικό» και των αγώνων για την διάσωση του Ελληνικού.
12.00: Ενημέρωση για τον έλεγχο της τροφής μας με αφορμή την εικονική δίκη της Monsanto που θα διεξαχθεί στη Χάγη από 14 έως 16/10/2016 και θα κρίνει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. (http://www.monsanto-tribunal.org)
13.00: Σπορά στον Αγρό. Κάνουμε την αντίσταση πράξη και φυτεύουμε χειμερινά είδη παρέα με τα παιδιά.
14.00: Μουσική και Φαγητό. Καλούμε όσους φίλες και φίλους θέλουν/μπορούν να συνεισφέρουν με φαγητό.

Η εκδήλωση στον Αυτοδιαχειριζόμενο Αγρό στο Ελληνικό είναι η τελευταία μιας σειράς δράσεων με γενικό τίτλο «Οι σπόροι ταξιδεύουν… κάθε μήνα σε άλλη γειτονιά» που διοργανώθηκαν σε διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου από τις ομάδες σποροφύλαξης Αττικής, ένα δίκτυο συλλογικοτήτων που μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα για το σπόρο ως πηγή ζωής, ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση. Για τη συνέχεια των δράσεων του δικτύου μπορείτε να ενημερώνεστε από το blog «ΣΠΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ» http://sporoistinpoli.wordpress.com

Στο Δίκτυο Σποροφύλαξης Αττικής συμμετέχουν οι ομάδες: – Αιγίλοπας/Βοτανόκηπος – Ανταλλακτήριο Σπόρων Βύρωνα «Τα Σπόρια» – Αστικός Αγρός Χαλανδρίου – Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό – Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου – Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης – Δια.Σπο.Ρα. – Δρυάδες – Νέα Γουινέα – Ομάδα Μετάβασης Ακαδημίας Πλάτωνα – Πελίτι Αθήνας – Το Περιβόλι της Νίκαιας – Σπόροι ΖωήςΔήλωση αποχώρησης από τη Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών

Δήλωση αποχώρησης από τη Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών


Δεν είναι κρυφό ότι την τριετία που μεσολάβησε από τις τελευταίες εκλογές του ΤΕΕ, στην Συσπείρωση αναπτύχθηκαν αρκετές φορές αποκλίνουσες απόψεις σχετικά με τη στάση μας στο κίνημα και στα όργανα διοίκησης του ΤΕΕ, του ΤΣΜΕΔΕ και του ΕΤΑΑ.
Ενδεικτικά θυμίζουμε: το αν θα έπρεπε να ανεχτούμε ένα καλύτερο όριο υπαγωγής στο ΚΕΑΟ (πχ 20.000 αντί για 5.000), το αν θα δίναμε «ψήφο ανοχής» στην Π. Πέρκα ή «κριτική» ψήφο στον Ανδρεδάκη, το αν θα υποστηρίζαμε «λιγότερο» κακές προτάσεις για το ασφαλιστικό στην Α/τεε, την ανοχή ή μη στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη, την καταγγελία ή μη των αναδρομικών αυξήσεων σε ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ, την επέκταση ή μη του 6‰ των ΔΥ στις ΣΔΙΤ και στα έργα παραχώρησης. 
Παρά τους συνεχείς κλυδωνισμούς, καταβάλαμε μαζί με αρκετούς άλλους συντρόφους και συντρόφισσες στο εσωτερικό της Συσπείρωσης, μια μεγάλη προσπάθεια ώστε η παράταξη να παραμείνει σταθερή στην αντικυβερνητική και ριζοσπαστική της τοποθέτηση. 
Εκτιμούμε ότι ως τώρα, σε μεγάλο βαθμό, η προσπάθειά μας αυτή ήταν επιτυχημένη.
Μέσα από τις γραμμές της Συσπείρωσης, σταθήκαμε επίμονα απέναντι στην αντίληψη του εύκολου πολιτικού δρόμου, σε κάθε ζήτημα που προέκυπτε, πιστεύοντας ότι η λογική των «πολιτικών εκπτώσεων» δεν βοηθά, αντίθετα απονευρώνει την παρέμβαση μας και εντείνει την σύγχυση στον κόσμο που απευθυνόμαστε. 
Οι απόψεις όμως που εκφράζονται επίμονα το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της Συσπείρωσης, για εκλογική συνεργασία με τη «Στροφή» στις επικείμενες εκλογές του ΤΕΕ, θεωρούμε ότι δεν θα έπρεπε καν να τίθενται σε συζήτηση, καθώς βρίσκονται τελείως έξω από το πολιτικό κεκτημένο της παράταξης και σε πλήρη αντίθεση με την ως τώρα πορεία της.
Ακόμα και η απαισιόδοξη ανάγνωση μιας εξαιρετικά δύσκολης πολιτικής συγκυρίας στο ΤΕΕ και ευρύτερα, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τέτοιες παρεκκλίσεις.