Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Σε αγγαρεία έχει μετατραπεί η έγκριση του ΠΕΣΔΑ Αττικής

Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την έγκριση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής και, μάλιστα, με συνοπτικές διαδικασίες. Πρώτο βήμα η έγκριση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του παραπάνω σχεδίου, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, με το χειρότερο τρόπο.

Η ύπαρξη της ΣΜΠΕ έγινε γνωστή -από την ιστοσελίδα του ΕΔΣΝΑ- την Τρίτη 27/9, με μια χλιαρή πρόσκληση για υποβολή σχολίων, χωρίς να υπάρχει καν μια ηλεκτρονική διεύθυνση για την αποστολή παρατηρήσεων – σχολίων. Επιτρέπονταν, απλά, μια «κλειστή» διαδικασία υποβολής σύντομων σχολίων, το πολύ 1.500 χαρακτήρων. Την επομένη Τετάρτη 28/9, προστέθηκε μια ηλεκτρονική διεύθυνση για την αποστολή απόψεων. Το καλύτερο, όμως, ήταν η «αποκάλυψη» ότι οι τυπικές διαδικασίες για τη δημόσια διαβούλευση για τη ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ Αττικής "τρέχει" από τις 16/9/2016 και λήγει στις 16/10/2016! Και όποιος πρόλαβε, πρόλαβε …

Αυτό που αναδύεται από αυτές τις διαδικασίες είναι η πρόθεση της περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ, να «ξεμπερδεύουν» με την έγκριση του ΠΕΣΔΑ, όσο πιο πρόχειρα και ανώδυνα γίνεται. Ένα πρόσθετο δείγμα αυτής της πρόθεσης είναι και το γεγονός ότι δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ακόμη, το τελικό κείμενο του ΠΕΣΔΑ. Έχουμε, δηλαδή, το παράδοξο να συζητάμε για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός σχεδίου (ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ), αλλά να μην έχουμε το ίδιο το σχέδιο (ΠΕΣΔΑ).

Οι πρακτικές αυτές είναι ευεξήγητες. Οι επιλογές της περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ, για την επόμενη πενταετία -έτσι όπως παρατίθενται στη ΣΜΠΕ- είναι οι ίδιες που μας παρουσιάστηκαν στις δύο προσωρινές εκδοχές του ΠΕΣΔΑ (τον Αύγουστο του 2015 και τον Μάρτιο του 2016). Και είναι, κατά βάση, επιλογές που αναπαράγουν την υφιστάμενη κατάσταση -με επίκεντρο τις εγκαταστάσεις της Φυλής- και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια μεγάλης έκτασης κρίση, στην Αττική, στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τα επόμενα χρόνια.

Η ΠΡΩΣΥΝΑΤ θα καταθέσει αναλυτικά τα σχόλια και τις προτάσεις της, πάνω στη ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ της Αττικής -όπως έχει κάνει και για τα αρχικά σχέδια του ΠΕΣΔΑ- και καλεί και τις άλλες συλλογικότητες και τους φορείς να κάνουν το ίδιο. Ο σκοπός δεν είναι να καλλωπιστεί ο νέος σχεδιασμός. Βασική μας επιδίωξη πρέπει να είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να μην εγκριθεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός από το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, προτού υποστεί ριζική αναθεώρηση στα πιο κρίσιμα σημεία του.

Αποφασιστικό ρόλο, προς αυτήν την κατεύθυνση, θα παίξει και ο εξελισσόμενος συντονισμός φορέων και συλλογικοτήτων της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας. Η νέα σύσκεψη του οποίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016, στο Πνευματικό Κέντρο Ζεφυρίου (17ης Νοέμβρη και Μπουμπουλίνας).


Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων

1 σχόλιο:

  1. Δεν "δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια μεγάλης έκτασης κρίση, στην Αττική, στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τα επόμενα χρόνια."

    Δημιουργούν μεγάλη κρίση. Η Δούρου και το λέω μετά λόγου γνώσεως παρρησία, δημόσια και επώνυμα πρέπει να πάει ΑΜΕΣΑ στον Εισαγγελέα και μετά ΦΥΛΑΚΗ γιατί από βαριά και πιθανώς και ΣΚΟΠΙΜΗ αμέλεια θα πνίξει την Αττική στα ίδια της τα σκουπίδια!
    Πείτε επιτέλους τα πράγματα με ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή