Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Δημόσια έργα: Μεγάλη μείωση των εκπτώσεων από εργολάβους


Δημόσια έργα: Μεγάλη μείωση των εκπτώσεων από εργολάβους
17-03-2022 - Πηγή: kathimerini.gr

Στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας έχουν υποχωρήσει οι εκπτώσεις που προσφέρουν σήμερα οι κατασκευαστικές εταιρείες στο πλαίσιο της ανάληψης νέων έργων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει συλλέξει ο ΣΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών), κατά τους πρώτους 2,5 μήνες του 2022, η μέση έκπτωση που προσφέρθηκε διαμορφώθηκε σε 34,38% (επί συνόλου 104 διαγωνισμών έργων ύψους άνω των δύο εκατ. ευρώ). Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 10 ετών, καθώς το 2012 η μέση έκπτωση είχε διαμορφωθεί σε 36,3%.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα δύο σημαντικών παραγόντων. Ο πρώτος αφορά ασφαλώς την εκτίναξη του κόστους των υλικών, γεγονός που έχει υποχρεώσει όλες τις εταιρείες να περιορίσουν κατακόρυφα τις προσφερόμενες εκπτώσεις, με δεδομένο ότι σε αντίθετη περίπτωση η ζημία τους θα είναι πολλαπλάσια, ενδεχομένως και ακόμα υψηλότερη από την ημερομηνία υποβολής της προσφοράς, εφόσον συνεχιστούν οι ανοδικές τάσεις στο κατασκευαστικό κόστος.

Ο δεύτερος λόγος έγκειται στη σημαντική άνοδο των δημοπρατούμενων έργων, καθώς έχουν ωριμάσει αρκετά έργα. Ετσι, δεν υπάρχει πλέον η μεγάλη πίεση που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια και οι εταιρείες μπορούν να διαλέξουν με μεγαλύτερη άνεση τα έργα που θα διεκδικήσουν.


Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 δημοπρατήθηκαν 519 νέα δημόσια έργα (ύψους άνω των 2 εκατ. ευρώ), με τη μέση έκπτωση να διαμορφώνεται σε 42,76%, από 48,7% το 2020 και 51,7% το 2019, όταν το αντίστοιχο πλήθος έργων είχε διαμορφωθεί σε 369 και 345, αντιστοίχως. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, το 2021 ήταν το καλύτερο έτος από το 2014 σε επίπεδο εκπτώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας και καθώς η οικονομική κρίση επιδεινωνόταν και η «πίτα» των δημοσίων έργων διαρκώς συρρικνωνόταν, το φαινόμενο των υπερβολικών εκπτώσεων έκανε την εμφάνισή του, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την έγκαιρη και ποιοτική ολοκλήρωση σωρείας έργων όσο και την ίδια την επιβίωση των εταιρειών που τις πρόσφεραν. Τα στοιχεία του ΣΑΤΕ είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά, καθώς το 2012 είχαν δημοπρατηθεί 412 έργα (με έκπτωση 36,3%). Ωστόσο, κατά τη διετία 2015-2016 δημοπρατήθηκαν αθροιστικά μόλις 253 νέα έργα λόγω και της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου από την τότε κυβέρνηση.

Το αποτέλεσμα ήταν η μέση έκπτωση να εκτιναχθεί σε επίπεδο υψηλότερο του 58% τόσο το 2016 όσο και το 2017, όταν και πάλι ο αριθμός των έργων ήταν μόλις 195. Η παρατεταμένη ένδεια έργων γιγάντωσε τα οικονομικά προβλήματα των περισσότερων εταιρειών του κατασκευαστικού κλάδου, με αποτέλεσμα όσες παρέμειναν ενεργές στον κλάδο των δημοσίων έργων να επιλέγουν να «χτυπούν» τα έργα ακόμα και κάτω του κόστους προκειμένου έστω να εξασφαλίσουν κατασκευαστικό αντικείμενο. Ετσι, οι εκπτώσεις παρέμειναν σε επίπεδο υψηλότερο του 50% έως και το 2019, προτού ξεκινήσει η σταδιακή αποκλιμάκωση των εκπτώσεων την τελευταία διετία.

Οσον αφορά το 2022, λόγω και των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί με τη συνεχή αύξηση του κόστους των υλικών κατασκευής, εκτιμάται ότι θα παγιωθεί η τάση της προσφοράς πολύ χαμηλών εκπτώσεων, ακόμα και μονοψήφιων ποσοστών. Υπενθυμίζεται ότι το υπ. Υποδομών έχει προχωρήσει στην αναθεώρηση των συντελεστών των τιμών για σειρά εργασιών, αλλά ένα μεγάλο μέρος αυτών δεν καλύπτεται (μεταξύ αυτών και όσες συνδέονται με το κόστος του πετρελαίου), ενώ δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη για αναθεώρηση των συντελεστών ούτε για το τελευταίο τρίμηνο του 2021, αλλά ούτε και για το φετινό πρώτο τρίμηνο.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Η ανεπάρκεια του συστήματος υγείας ως κυρίαρχη αιτία για την υψηλή θνητότητα


Αποκαλυπτικά συμπεράσματα ανάλυσης του καθηγητή του ΔΠΘ για τον αριθμό των θανάτων εντός και εκτός ΜΕΘ. Περισσότεροι και οι non-COVID θάνατοι τον τελευταίο χρόνο. Ερωτηματικά για την επάρκεια του συστήματος Υγείας.

Σειρά ερωτηματικών σχετικά με τις επιδόσεις της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας προκύπτουν από τα ευρήματα της ανάλυσης του καθηγητή Βασίλη Τσαουσίδη για τους θανάτους από COVID-19 εντός και εκτός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Επιχειρώντας να ερμηνεύσει τα αρνητικά ρεκόρ που εξακολουθεί να καταγράφει η χώρα σε ό,τι αφορά τις απώλειες από τον κορωνοϊό, ο διευθυντής στο Εργαστήριο Προγραμματισμού και Επεξεργασίας Πληροφοριών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ανέλυσε συνδυαστικά τα στοιχεία του ECDC και του ΕΟΔΥ, αναφορικά με τις εισαγωγές στις ΜΕΘ, τον αριθμό των θανάτων, τα εξιτήρια και τους νοσηλευόμενους.

Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε είναι αποκαλυπτικά: η θνητότητα στις ΜΕΘ της χώρας υπολογίζεται περίπου στο 68,5%, ενώ περίπου το 62,5% των συνολικών θανάτων από COVID-19 από την έναρξη της πανδημίας ως τα τέλη Ιανουαρίου του 2022 συνέβησαν εκτός ΜΕΘ. Παράλληλα, από την ανάλυση των στατιστικών της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει πως και οι θάνατοι από άλλες αιτίες στη χώρα αυξήθηκαν κατά 5% το 2021 σε σχέση με το 2020.

Μιλώντας στο iatronet.gr, ο καθηγητής αναφέρεται σε σαφείς ενδείξεις που παραπέμπουν στην ανεπάρκεια του συστήματος υγείας ως τον κυρίαρχο λόγο για την υψηλή θνητότητα, παρόλο που όπως επισημαίνει απαιτείται αναλυτική μελέτη και πρόσβαση σε πιο ακριβή στοιχεία προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Στάση Εργασίας στις ΥΔΟΜ, 23/3/2022

 


Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Μισθοί 3 ταχυτήτων στην Ε.Ε. - Η θέση της Ελλάδας

Μισθοί 3 ταχυτήτων στην Ε.Ε. - Η θέση της Ελλάδας


Ανάμεσα στις 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κατώτατο μισθό κάτω από τα 1.000 ευρώ βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου του 2022 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 2%. Επίσης, αναμένεται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου, το ύψος της οποίος αναμένεται να καθοριστεί μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, προτού αφαιρεθούν τυχόν φόροι-εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και παίρνοντας το άρθροισμα των 14 μισθών δια του 12, σύμφωνα με τη Eurostat, διαμορφώθηκε στα 774 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022.

Οι υπόλοιπες χώρες με κατώτατο μισθό κάτων των 1.000 ευρώ είναι:

Βουλγαρία με 332 ευρώ
Λετονία με 500 ευρώ
​Ρουμανία με 515 ευρώ
Ουγγαρία με 542 ευρώ
Κροατία με 624 ευρώ
Σλοβακία με 646 ευρώ
Τσεχία με 652 ευρώ
Εσθονία με 654 ευρώ
Πολωνία με 655 ευρώ
Λιθουανία με 730 ευρώ
Μάλτα με 792 ευρώ
Πορτογαλία με 823 ευρώ

Από τους 26.635 νεκρούς στη χώρα μας με Covid19, οι 16.519 πέθαναν εκτός ΜΕΘ



Σάλο προκάλεσε το έγγραφο του ΕΟΔΥ που ήρθε στο φως της δημοσιότητας όπου αποκαλύπτεται πως από τους 26.635 νεκρούς στη χώρα μας οι 16.519 πέθαναν εκτός ΜΕΘ. Το TPP, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη, ο οποίος τόνισε στο TPP ότι τα 16.519 άτομα δεν αφορούν μόνο σε διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, και το διάστημα των 4,7 ημερών δεν είναι ο χρόνος αναμονής ενός ασθενούς για ΜΕΘ, αλλά ο χρόνος παραμονής ενός ασθενούς εκτός ΜΕΘ, ο οποίος εν τέλει μπορεί να μην καταλήξει ποτέ σε ΜΕΘ. Σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Ζαούτη, ο κ. διευθυντής Β' ΜΕΘ του «Παπανικολάου», κ. Καπραβέλος τονίζει στο TPP ότι διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ, σε κάθε περίπτωση συνεπάγεται με θάνατο, με το 20% των 16.519 ασθενών που αναγράφονται στο έγγραφο, να πέθαναν επειδή δεν έβρισκαν κλίνη ΜΕΘ. Ο Μιχάλης Ρίζος, γιατρός, πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο Αττικόν, σχολίασε πως οι αρμόδιοι ασφαλώς και γνώριζαν γι' αυτήν την κατάσταση, αλλά «δεν έβγαλαν λεφτά από τον κουμπαρά -με τη συνενοχή και της ΕΕ- για την υγεία, αλλά για ραφάλ και μαχητικά». Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, σε δήλωσή του στο ΤΡΡ, τόνισε πως «το έγγραφο δείχνει πως και επιλογή ασθενών για ΜΕΘ γινόταν και η αναμονή εκτός ΜΕΘ στοίχιζε ζωές».

Παύλος Πολάκης/FB

Ρεπορτάζ της Γεωργίας Κριεμπάρδη και της Νεκταρίας Ψαράκη

Σχεδόν επτά στους δέκα ασθενείς με κορωνοϊό πέθαναν εκτός ΜΕΘ σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του ΕΟΔΥ που είχε στα χέρια του ο Πλεύρης και το απέκρυψε, όπως κατήγγειλε ο Παύλος Πολάκης. Ο πρώην υφυπουργός Υγείας παρουσίασε έγγραφο του ΕΟΔΥ προς τον Θάνο Πλεύρη, όπου αποκαλύπτεται πως από τους 26.635 νεκρούς στη χώρα μας οι 16.519 πέθαναν εκτός ΜΕΘ. Το έγγραφο, φέρει την υπογραφή του προέδρου του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη και έχει «θέμα: Απάντηση σε επίκαιρη επερώτηση 06/03/15 – 11 -2021» και αναφέρει: «Συνολικά από την αρχή της πανδημίας έως και 01/03/22 έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ 16.519 (Εντός και εκτός νοσοκομείου). Η μέση διάρκεια παραμονής των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ, (ανεξάρτητα από την έκβαση τους αν δηλαδή μπήκαν στη συνέχεια σε ΜΕΘ, απεβίωσαν ή εξήλθαν από το νοσοκομείο) ήταν 4,7 μέρες».

Το TPP επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη, ο οποίος ανέφερε ότι έχει γίνει παρερμήνευση του εγγράφου. Αφενός, ο αριθμός των 16.519 ατόμων, δεν αναφέρεται σε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ μόνο, αν και θάνατοι διασωληνωμένων ασθενών που χρειάζονταν κλίνη σε ΜΕΘ αλλά δεν υπήρχε καμία διαθέσιμη, υπήρξαν. Ο αριθμός αυτός αναφέρεται και σε άτομα που απεβίωσαν με κορωνοϊό στο σπίτι τους, σε γενικές κλινικές, ΤΕΠ ή οπουδήποτε αλλού, χωρίς να έχουν μπει γενικότερα σε ΜΕΘ -χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι δεν έβρισκαν κλίνη ΜΕΘ-, δεδομένου μάλιστα ότι η πλειοψηφία των ασθενών που νοσηλεύτηκαν με covid-19 παγκοσμίως, ήταν σε παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές, και όχι σε ΜΕΘ. Αφετέρου, ο αριθμός των 4,7 ημερών, δεν αφορά χρόνο αναμονής ασθενούς που χρειάζεται ΜΕΘ για να μπει στη ΜΕΘ. «Το έγγραφο του ΕΟΔΥ αναφέρει ότι συνολικά από την αρχή της πανδημίας μέχρι και 01/03/2022 έχουν χάσει τη ζωή τους 16.519 άτομα. Ο μέσος χρόνος νοσηλείας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ ήταν 4,7 ημέρες. Ο χρόνος αυτός αναφέρεται στη διάρκεια νοσηλείας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ και ΟΧΙ στον χρόνο αναμονής για νοσηλεία σε ΜΕΘ. Τα άτομα που έχουν διασωληνωθεί εκτός ΜΕΘ, άλλα ανάρρωσαν, ή απεβίωσαν», δηλώνει στο TPP.

Κτηματολόγιο υπό διάλυση

EUROKINISSI/XΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 15.03.2022, 13:41
Κτηματολόγιο υπό διάλυση

Τις τραγικές ελλείψεις στην υπηρεσία καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Κτηματολογίου, οι οποίες οδηγούν στην ταλαιπωρία των πολιτών. ● Η κυβέρνηση ψάχνει λύσεις με ιδιώτες που υποκαθιστούν τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ οι πολίτες ξεσπούν κατά των εργαζομένων για τη μεγάλη καθυστέρηση των υποθέσεών τους ή τις διαδρομές εκατοντάδων χιλιομέτρων που πρέπει να κάνουν για να βγάλουν άκρη.


Τις τριτοκοσμικές καταστάσεις που επικρατούν στα Κτηματολογικά Γραφεία ανά τη χώρα, με τις ουρές, την ελλιπή εξυπηρέτηση των πολιτών, το καθεστώς τρομοκρατίας που δημιουργούν οι αγωγές slapp κατά υπαλλήλων και τη μεθοδευμένη είσοδο ιδιωτών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο (ΣΕΚΤ).

Το «Ελληνικό Κτηματολόγιο», που στοίχισε ώς τώρα 1,2 δισ. ευρώ για την οργάνωσή του, θα έπρεπε να αποτελεί ένα «κόσμημα» στη λειτουργία της δημόσιας σφαίρας και εργαλείο απλούστευσης των συναλλαγών επί των ακινήτων. Παράγει, άλλωστε, σημαντικά έσοδα 200 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο και διαθέτει ήδη απόθεμα 500 εκατ. ευρώ.

Ομως, αντί να στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό και την ώρα που υπάρχουν γραφεία χωρίς καν πόσιμο νερό και στοιχειώδεις υποδομές, η κυβέρνηση ψάχνει προσωρινές λύσεις με ιδιώτες που υποκαθιστούν τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ οι πολίτες που προσπαθούν να εξυπηρετηθούν ξεσπούν κατά των εργαζομένων για τη μεγάλη καθυστέρηση των υποθέσεών τους ή τις διαδρομές εκατοντάδων χιλιομέτρων που πρέπει να κάνουν για να βγάλουν άκρη, ειδικά σε περιοχές της επαρχίας.

Το Κτηματολόγιο λειτουργεί ήδη με Κτηματολογικά Γραφεία και τα Υποκαταστήματά τους (57 σε συνολικό αριθμό), τα οποία σταδιακά υποκαθιστούν τα κάποτε 300 Υποθηκοφυλακεία (έχουν ήδη καταργηθεί 70). Το προσωπικό παραμένει στα 700 άτομα, ενώ προβλέπονταν διπλάσια, μας λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Θωμάς Καντερές.

Υπάρχουν γραφεία όπου τα προβλήματα ξεπερνούν τα όρια της αντοχής, όπως εκείνο της Θεσσαλονίκης, όπου έχουν συσσωρευτεί 16.500 εκκρεμείς πράξεις και για τη μεταγραφή ενός συμβολαίου μπορεί να χρειαστεί έως και 1,5 χρόνος!

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο: ουραγός η Αθήνα

Αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο: ουραγός η Αθήνα


ΟΟργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δημοσίευσε πρόσφατα την έκθεση «OECD Factbook 2014: Economic, Environmental and Social Statistics» με ενδιαφέροντα δεδομένα μεταξύ άλλων για την περιβαλλοντική κατάσταση διαφόρων περιοχών του πλανήτη.

Ένας από τους δείκτες που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι κι αυτός που εξετάζει την αναλογία πρασίνων χώρων ανά κάτοικο σε μεγάλους μητροπολιτικούς δήμους ανά τον κόσμο.

Με μεγάλη λύπη βλέπουμε ότι στην έκθεση περιλαμβάνεται και η Αθήνα σε μια διόλου τιμητική θέση. Ο μεγαλύτερος δήμος της Ελλάδας βρίσκεται στην 4η θέση πριν το τέλος αναφορικά με τους χώρους πρασίνου που αντιστοιχούν σε κάθε πολίτη. Μόλις 0,96 m2 πρασίνου ανά κάτοικο!

Βάσει της έκθεσης του ΟΟΣΑ, η Αθήνα έχει χειρότερη αναλογία πρασίνου ακόμα κι από πόλεις που βρίσκονται κυριολεκτικά μέσα στην έρημο ή πάσχουν από υπερβολική τσιμεντοποίηση, όπως η Τιχουάνα του Μεξικό και το Λας Βέγκας των ΗΠΑ, η Βενετία στην Ιταλία και η Τσανγκγουόν στη Νότια Κορέα.

Σε αντιδιαστολή, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι πόλεις Έντμοντον του Καναδά, Ντε Μουάν και Μάντισον στις ΗΠΑ, όπου σε κάθε κάτοικο αντιστοιχούν πάνω από 5.000 m2 πρασίνου.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί πως η ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις δεν πρέπει να είναι κάτω από 9 m2/κάτοικο! Με άλλα λόγια, η Αθήνα βρίσκεται 10 φορές κάτω από το συγκεκριμένο όριο.

Είναι σαφές ότι απαιτείται πολλή δουλειά. Όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε κάθε γωνιά της χώρας. Για παράδειγμα, η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη δεν είναι πολύ καλύτερη, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου η αναλογία πρασίνου είναι μόλις 2,14 m2/κάτοικο!

Παρότι τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά, στην Καλύτερη Ζωή λέμε ότι μπορούμε να αυξήσουμε τους χώρους πρασίνου στις πόλεις μας. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει το αίτημα για πράσινο να γίνει απαίτηση όλων των πολιτών. Τι λέτε; Να το προσπαθήσουμε;

Γράφημα: Αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο (m2/κάτοικο)


Πηγή: ΟΟΣΑ

Ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ συμπαρίσταται στις κινητοποιήσεις των συναδέλφων του δημοσίου (ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΜΗΤΕΔΥ) από 14 έως 24 Μαρτίου 2022

Ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ συμπαρίσταται στις κινητοποιήσεις των συναδέλφων του δημοσίου (ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΜΗΤΕΔΥ) από 14 έως 24 Μαρτίου 2022
16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022
ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Α.Π. 67298 / Αθήνα 16 Μαρτίου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ συμπαρίσταται στις κινητοποιήσεις των συναδέλφων του δημοσίου (ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΜΗΤΕΔΥ) από 14 έως 24 Μαρτίου 2022

Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων χαιρέτησε την εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος e-adeies θεωρώντας ότι συμβάλλει στη διαφάνεια και την εύρυθμη λειτουργία των διαδικασιών αδειοδότησης. Στην πορεία της εφαρμογής του προσπαθεί να συμβάλλει με παρεμβάσεις του που επισημαίνουν τα ζητήματα που αναστέλλουν την αρτιότητα της λειτουργίας του και, ως εκ τούτου, την κεντρική του στόχευση. Παρ’ όλ’ αυτά οι παθογένειες επιμένουν διακυβεύοντας την επιτυχία της προσπάθειας.

Παράλληλα, ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ προασπίζει τη λειτουργία των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής (ΣΑ) θεωρώντας ότι αποτελούν σημαντικό θεσμό που αναδεικνύει τη συμβολή της Αρχιτεκτονικής στο περιβάλλον, στον πολιτισμό και στην κοινωνία. Με το υπ’ αριθμ. 67149/21-1ου-22 έγγραφό του πρόσφατα κατέγραψε προτάσεις λειτουργικής αναβάθμισής τους, ενώ με τα 66931/27-9ου-21, 65915/10-6ου-20 και 66435/22-3ου-21 έγγραφα επισήμανε τα προβλήματα που προκύπτουν από την ελλειμματική ανταπόκριση της διοίκησης στις αποζημιώσεις των ιδιωτών αρχιτεκτόνων που συμβάλλουν στο έργο των ΣΑ.

Σε συνέχεια των παραπάνω προσπαθειών και ενώ τα προβλήματα που επισημαίνονται παραμένουν επαπειλώντας τη στόχευση του e-adeies και τη λειτουργία των ΣΑ, οι Ομοσπονδίες του δημοσίου (ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΜΗΤΕΔΥ), κηρύσσουν απεργία – αποχή στο διάστημα μεταξύ 14 και 24 Μαρτίου 2022, αντιδρώντας στη γενικευμένη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κρίσιμων Δημόσιων Λειτουργιών στις Υπηρεσίες Δόμησης.

Ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ συμπαρίσταται στην προσπάθεια των συναδέλφων του δημοσίου και καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις όπως αυτές έχουν εξαγγελθεί από τις ομοσπονδίες του δημοσίου, προτάσσοντας τα παρακάτω αιτήματα:

Broadband ίντερνετ: 5η ακριβότερη χώρα στον ΟΟΣΑ η Ελλάδα


Broadband ίντερνετ: 5η ακριβότερη χώρα στον ΟΟΣΑ η Ελλάδα – Η σύγκριση
15-03-2022 - Πηγή: moneyreview.gr

H 5η ακριβότερη χώρα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) σε ό,τι αφορά το ευρυζωνικό διαδίκτυο είναι η Ελλάδα με βάση το κατά κεφαλήν μηνιαίο εισόδημα Επιπλέον, η Ελλάδα έχει μετά την Τουρκία τις δεύτερες πιο αργές συνδέσεις, πάλι μεταξύ των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ. Τα δύο αυτά κάθε άλλο παρά θετικά ευρήματα περιλαμβάνονται στην έρευνα που πραγματοποίησε η υπηρεσία σύγκρισης τιμών Uswitch.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Uswitch το μέσο μηνιαίο κόστος στην Ελλάδα για μια ευρυζωνική σύνδεση είναι 35,50 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,89% του μέσου κατά κεφαλή μηνιαίου εισοδήματος (1230 ευρώ). Σύμφωνα με την ίδια έρευνα η μέση ταχύτητα των ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα είναι 33,41 Mbps, ταχύτητα που την κατατάσσει στη δεύτερη πιο αργή χώρα με βάση αυτό το κριτήριο. Πιο αργή χώρα είναι η Τουρκία με μέση ταχύτητα 26,34 Mbs. Η Χιλή, η Δανία και οι ΗΠΑ είναι οι χώρες με το πλέον γρήγορο Internet με μέση ταχύτητα 189,36 Mbps, 163,60 Mbps και 143,76 Mbs αντιστοίχως.


Σε ό,τι αφορά το κόστος των ευρυζωνικών συνδέσεων ως ποσοστό του κατά κεφαλήν μηνιαίου εισοδήματος πιο ακριβή χώρα είναι η Κολομβία (5,63% του κατά κεφαλήν μηναίου εισοδήματος είναι το μέσο κόστος για το Internet), ακολουθεί η Κόστα Ρίκα (4,72%), το Μεξικό (3,49%), η Χιλή (3,44%) και στην πέμπτη θέση η Ελλάδα (2,89%). Αν και στην Κολομβία το μέσο κόστος της σύνδεσης δεν είναι συγκριτικά με τις άλλες χώρες υψηλό (22,58 ευρώ), είναι ακριβό δεδομένων των πολύ χαμηλών εισοδημάτων στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής (401 ευρώ το μέσο μηνιαίο εισόδημα).

Οι χαμηλότερες χρεώσεις σε σύγκριση και με τα εισοδήματα ισχύουν στο Ισραήλ. Εκεί το μέσο κόστος για μια ευρυζωνική σύνδεση είναι 22,56 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε μόλις 0,78% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος (2.876 ευρώ). Ακολουθεί η Λιθουανία με μέσο κόστος 12,24 ευρώ (0,97% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος), η Γαλλία (29,49 ευρώ ή 1,14%), το Λουξεμβούργο (53 ευρώ το μέσο κόστος, αλλά πολύ υψηλά εισοδήματα και δη 4.616 ευρώ κατά μέσο όρο τον μήνα) και την πεντάδα συμπληρώνει το Ηνωμένο Βασίλειο με μέσο κόστος 31,89 ευρώ, ποσό ίσο με το 1,16% του μέσου μηνιαίου κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Κινητοποίηση στο λιμάνι των Στύρων ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων και υποσταθμού στην περιοχή

Κινητοποίηση στο λιμάνι των Στύρων ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων και υποσταθμού στην περιοχή

Κυριακή 20 Μάρτη στις 11:00 π.μ. στο Λιμάνι Ν. Στύρων και οδοιπορικό στα Ρωμαϊκά λατομεία του Νημποριού


Οι φορείς: Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (Σ.Ε.Α), Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.), Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού στο ΥΠ.ΠΟ. (Π.Σ.Ε.Π.-ΥΠ.ΠΟ.), Εξωραϊστικός Σύλλογος Νημποριού, Σύλλογος Οικιστών Δήλησου, Σύλλογος Ξενοδόχων Στύρων, Εμπορικός Σύλλογος Στυρέων, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ.), Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας (Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας), Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης Καλούν σε κινητοποίηση την Κυριακή 20 Μάρτη στις 11 το πρωί στο Λιμάνι Ν. Στύρων ενάντια στην επικείμενη εγκατάσταση πέντε αιολικών πάρκων γύρω και μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Θα ακολουθήσει οδοιπορικό στα Ρωμαϊκά λατομεία του Νημποριού:


ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση στο Λιμάνι Ν. Στύρων στις 20/3/2022, 11.00 η ώρα

Θα ακολουθήσει οδοιπορικό στα Ρωμαϊκά λατομεία του Νημποριού.

Διαδηλώνουμε ενάντια στην επικείμενη εγκατάσταση πέντε αιολικών πάρκων
και υποσταθμού στην περιοχή μας

ΣτΕ: «Όχι» στην επέκταση του επιβατικού λιμανιού του Πειραιά

ΣτΕ: «Όχι» στην επέκταση του επιβατικού λιμανιού του Πειραιά



Δικαστικό «χαστούκι» στους Κινέζους της Cosco


Στο πλευρό των κατοίκων της Πειραϊκής, που αντιδρούν στην επέκταση του επιβατικού λιμανιού του Πειραιά από τους Κινέζους της Cosco, βρέθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας, ακυρώνοντας, ουσιαστικά, τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις που προβλέπονταν στο Master Plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).

Η ολομέλεια του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας ακύρωσε τις πράξεις της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων, με τις οποίες είχαν εγκριθεί οι υποχρεωτικές επενδύσεις που προβλέπονταν από το Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο (Master Plan) του ΟΛΠ και τη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού του Πειραιά στην Cosco Group (Hong Kong) Limited.

Οι επενδύσεις προέβλεπαν μεταξύ των άλλων την επέκταση του επιβατικού λιμένα του Πειραιά στην Πειραϊκή και νέο χερσαίο επιβατικό σταθμό, προκαλώντας τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων της πόλης που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ.

Με τις υπ’ αριθμ. 547 έως 549/2022, τρεις αποφάσεις του, η ολομέλεια του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου, με πρόεδρο την Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Μ. Σωτηροπούλου, έκρινε ότι οι πράξεις έγκρισης ήταν μη νόμιμες, διότι:

Δεν είχε προηγηθεί, κατά παράβαση της οδηγίας 2001/42/ΕΚ και της κοινής υπουργικής απόφασης ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΠΕ/οικ. 107017/28.8.2006, στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση του νέου σχεδιασμού του λιμένα του Πειραιά, που περιελάμβανε μεταξύ άλλων, τη νότια επέκταση του επιβατικού λιμένα του Πειραιά, νέο χερσαίο επιβατικό σταθμό, τέσσερα νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, την επέκταση του σταθμού διακίνησης αυτοκινήτων στον εμπορικό Λιμένα Ηρακλέους και την κατασκευή πενταώροφου κτιρίου στάθμευσης αυτοκινήτων στον Προβλήτα Ηρακλέους και νέων αποθηκών σε χώρο 80 στρεμμάτων.

Αντίθετη γνώμη, πάντως, είχαν επτά μέλη του δικαστηρίου.

Με δεύτερη απόφαση του ΣτΕ ακυρώθηκε η πράξη του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την οποία χορηγήθηκε η άδεια κατασκευής του έργου της νότιας επέκτασης του επιβατικού λιμένα Πειραιά.

Με την τρίτη απόφαση του δικαστηρίου καταργήθηκε η τρίτη δίκη-υπόθεση, με την αιτιολογία ότι προσβαλλονται οι πράξεις της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων οι οποίες ακυρώθηκαν με την πρώτη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Αλλάζει χέρια η ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε. από το φυσικό αέριο

Αλλάζει χέρια η ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε. από το φυσικό αέριο


Επιμέλεια: Βάννα Σφακιανάκη

Τα τελευταία χρόνια, ενώ η Ρωσία -σε συμφωνία με διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο- κατασκεύαζε αγωγούς που παρέκαμπταν την Ουκρανία –παρά τις διαμαρτυρίες Ουκρανίας και Πολωνίας- η ευρωπαϊκή πολιτική επισημοποιούσε μια πολιτική που είχε κατοχυρώσει από το 2013 (1) τις προϋποθέσεις απεξάρτησης, όχι από το φυσικό αέριο, αλλά από τους ρώσικους αγωγούς φυσικού αερίου. Η στρατηγική για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και την αποθήκευση φυσικού αερίου, που ανακοινώθηκε το 2016, (2) υλοποιείται με ένταξη έργων στα ευρωπαϊκά έργα κοινοτικού ενδιαφέροντος, ή σε άλλους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, όπως είναι το «Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ)» της Αλεξανδρούπολης, που χρηματοδοτείται από Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020 (ΕΠΑνΕΚ). Πρόκειται για την κατασκευή και λειτουργία Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), με Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU), που θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία. (3)

Η στρατηγική για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και την αποθήκευση φυσικού αερίου ενθαρρύνει τα κράτη μέλη και τους φορείς υλοποίησης των έργων, να επιταχύνουν τις τελικές αποφάσεις για τα έργα αυτά κατά προτεραιότητα, ως άκρως ανταγωνιστική εναλλακτική λύση αντί του φυσικού αερίου μέσω αγωγών. Τονίζει ότι «επίκεινται μεγάλες αλλαγές στις διεθνείς αγορές ΥΦΑ, με ανάπτυξη σημαντικής ικανότητας υγροποίησης στην Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την περίοδο έως το 2020 και δυνατότητες για σημαντική μελλοντική προσφορά από αλλού, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου.». Στα «Σημεία δράσης» επισημαίνει ότι «Η Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ύπατη Εκπρόσωπο και Αντιπρόεδρο, θα πρέπει να επιδιώξει τακτικές συζητήσεις σχετικά με το ΥΦΑ με την Αυστραλία και να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με άλλους τρέχοντες και δυνητικούς προμηθευτές, όπως το Κατάρ, η Νιγηρία, η Αίγυπτος, η Αγκόλα, η Μοζαμβίκη, η Τανζανία, το Ισραήλ, ο Λίβανος, το Ιράν, το Ιράκ και η Λιβύη. Θα πρέπει επίσης να εξακολουθήσει να δίνεται προτεραιότητα στους διαλόγους υψηλού επιπέδου για την ενέργεια με την Αλγερία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.».

Αυτή η πολιτική που οδήγησε στην παγκόσμια πρωτιά των ελλήνων εφοπλιστών σε επενδύσεις πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, (4) δίνει απαντήσεις και σε άλλα ερωτήματα που σχετίζονται με την ευθυγράμμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την πολιτική των ΗΠΑ. Οι δυνάμεις αυτές φρόντισαν να εξαιρέσουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από το πακέτο των κυρώσεων στη Ρωσία που έχουν ανακοινώσει, ωστόσο σήμερα εμφανίζεται αύξηση παραγγελιών στην Gazprom, αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία! (5)

Να σταματήσει ο εμπαιγμός του e-ΕΦΚΑ! Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι δικαίωμα! Κανένας/καμία ανασφάλιστος/η σε συνθήκες πανδημίας!



==> Κινητοποίηση στον ΕΦΚΑ, Τρίτη 15 Μαρτίου, 12μ, οδός Ακαδημίας 22

Τα αποτελέσματα του νέου – πολυδιαφημισμένου από την κυβέρνηση – καθεστώτος στον e-ΕΦΚΑ στον κλάδο των δικηγόρων έχουν ήδη φανεί: αδικαιολόγητη στέρηση ασφαλιστικής ικανότητας από δικηγόρους οι οποίοι δεν οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές, είτε τις έχουν καταβάλει είτε βρίσκονται σε ενεργή ρύθμιση, με αποτέλεσμα μεγάλο κομμάτι συναδέλφων μας όπως και τα προστατευόμενα μέλη τους να μην έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ταυτόχρονα, παρατηρείται μαζική αποστολή Πράξεων Βεβαίωσης Οφειλών στο ΚΕΑΟ αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής, με αποτέλεσμα να στερούνται οι συνάδελφοί μας της ασφαλιστικής τους κάλυψης και να χρεώνονται με τόκους. Η πρακτική αυτή είναι απαράδεκτη και καταχρηστική, θα τη ζήλευαν δε και οι πιο οργανωμένες εισπρακτικές εταιρείες. Και βέβαια, όσο οι βεβαιώσεις οφειλών τρέχουν με ιλλιγγιώδη ρυθμό, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ βρίσκονται υπό διάλυση και ακόμα και η επικοινωνία των ασφαλισμένων με το ταμείο τους μοιάζει Γολγοθάς.
Η προσωρινή λύση που ανακοίνωσε η Διοίκηση του ΕΦΚΑ (ασφαλιστική ικανότητα μέχρι τον Απρίλιο) εν όψει της αδυναμίας της να λύσει τα τεχνικά προβλήματα είναι μερική, δεν καλύπτει τα προστατευόμενα μέλη και παρατείνει την ταλαιπωρία εκατοντάδων ασφαλισμένων. Σύντομα, υπό το βάρος των μηνιαίων εισφορών και των οφειλόμενων δόσεων, χιλιάδες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιατρική κάλυψη. Και όμως η ηγεσία της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων αρνείται να οργανώσει μαζική κινητοποίηση όπως εχει υποσχεθεί, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Είμαστε αντιμέτωπες/οι με μια συνολική στρατηγική ιδιωτικοποίησης και διάλυσης του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος. Το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο, σε συνέχεια των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων του νόμου Χατζηδάκη, ξεπουλά το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση σε ιδιώτες (κεφαλαιοποιητικό επικουρικό ασφαλιστικό ταμείο (ΤΕΚΑ)).Η κατεύθυνσή του κινείται στην λειτουργία της ασφάλισης με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που θα «επενδύονται» σε ιδιωτικές ασφαλιστικές Εταιρείες. Δόθηκε δηλαδή η δυνατότητα να γίνεται outsourcing μέρους της δραστηριότητας του ΕΦΚΑ και να συμβληθεί με ιδιωτικούς φορείς διαχείρισης κεφαλαίων, στην κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, η νεολαία θα μπει στον εργασιακό βίο με το κυρίαρχο δόγμα του «ατομικού κουμπαρά» και της «ατομικής ευθύνης».
Ταυτόχρονα, με πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό του e-ΕΦΚΑ, προωθείται η ιδιωτικοποίηση βασικών λειτουργιών του και η εκχώρηση της ακίνητης περιουσίας του προς «αξιοποίηση» στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση επιδιώκει την εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών κερδοσκοπικών συμφερόντων και όχι, όπως ισχυρίζεται, τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό της λειτουργίας και της τεχνολογικής υποδομής του e-ΕΦΚΑ. Δεν επιλύει κανένα από τα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματά του. Αντίθετα, τον αποδιοργανώνει, τον ιδιωτικοποιεί και τον ξεπουλά.
Απαιτείται συστράτευση και κοινός αγώνας της μεγάλης πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων, των μισθωτών και των ασκούμενων δικηγόρων, με διασφάλιση του δικαιώματος των μισθωτών δικηγόρων να πληρώνονται οι ασφαλιστικές τους εισφορές από τους εργοδότες τους, ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη η πρόσφατη ΥΑ και απόφαση του ΣτΕ. Η κοινωνική ασφάλιση είναι δικαίωμα! Προτάσσουμε την αναγκαιότητα για μαζική κινητοποίηση και για διεκδίκηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλες και όλους!

Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή // epda.gr

Δεκαημέρη αποχή και απεργιακές κινητοποιήσεις στις Υπηρεσίες Δόμησης όλης της χώρας


Οι Ομοσπονδίες μηχανικών του δημοσίου και εργαζομένων ΟΤΑ, κηρύσσουν 10ημέρη αποχή και απεργιακές κινητοποιήσεις στις Υπηρεσίες Δόμησης όλης της χώρας, ζητώνταςνα γίνουν προσλήψεις και να ληφθούν θεσμικά και άλλα μέτρα, ώστε “οι ΥΔΟΜ να είναι πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες, προκειμένου να προστατεύουν αποτελεσματικά το Περιβάλλον και το Δημόσιο Συμφέρον, όπως και το Σύνταγμα επιτάσσει”.


Σύμφωνα με την ειδική γνωστοποίηση, που απέστειλαν από κοινού, οι διοικήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟ ΜΗΤΕΔΥ) και Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ ΟΤΑ) προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος Ενέργειας οι κινητοποιήσεις αφορούν σε:

1. Απεργία – Αποχή των μελών τους από:

Α. Το πληροφοριακό σύστημα του e-adeies (έλεγχο πληρότητας, βεβαίωση όρων δόμησης, έλεγχο μελετών όπου είναι απαιτητός, προεγκρίσεις, έλεγχο προστίμων, αυτοψίες αυθαιρέτων κατασκευών και έκδοση Πιστοποιητικού Ελέγχου Κατασκευής Π.Ε.Κ.) για όλες τις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας με σκοπό να αναδείξουν τα τεράστια προβλήματα στη στελέχωση και στη λειτουργία τους από 14 έως και 24 Μαρτίου 2022.

Β. Τη Σύνταξη πράξεων προσκυρώσεων – τακτοποιήσεων και αναλογισμού, υποχρεώσεων λόγω ρυμοτομίας, πράξεων εφαρμογής, πράξεων επιβολής εισφοράς σε χρήμα, βεβαιώσεων αρτιότητας – οικοδομησιμότητας, πρωτόκολλα αδυνάτου τακτοποιήσεων, κλπ.

Γ. Τη συμμετοχή των μελών τους στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.), ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Α’ και Β’

2. Προκήρυξη Πανελλαδικής Στάσης Εργασίας την 23η Μαρτίου 2022 από 9.00′ έως 12.00′ και πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.