Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Ψήφισμα των Σωματείων που «καταργούνται η συγχωνεύονται»

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΙΓΜΕ – ΟΣΚ – ΟΔΔΥ – ΟΠΕΓΕΠ – ΕΟΜΜΕΧ – ΔΗΜΗΤΡΑ – Ε.Ι.Ν.

Οι εργαζόμενοι σε Δημόσιους Οργανισμούς και φορείς που «καταργούνται η συγχωνεύονται» σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση στη Βουλή, στα πλαίσια των συναντήσεών μας πραγματοποιήσαμε στις 11 Ιουλίου μία ακόμα κοινή σύσκεψη στον ΟΣΚ και συζητήσαμε αναλυτικά για τα κυβερνητικά σχέδια που θα οδηγήσουν στην κατάργηση η δραστική συρρίκνωση των φορέων που εργαζόμαστε και στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων είτε άμεσα είτε μέσω της «εργασιακής εφεδρείας» και της «επαναξιολόγησης» από το ΑΣΕΠ.
Καταλήξαμε επιγραμματικά ότι :
 • Τα μέτρα αυτά εντάσσονται στα πλαίσια του απαράδεκτου και εφιαλτικού για τους εργαζόμενους και τον λαό Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και δεν έχουν σαν σκοπό την ορθολογική αναδιάρθρωση του Δημοσίου, αλλά γίνονται με μοναδικό στόχο την διάλυση των Δημόσιων οργανισμών και φορέων, την παράδοση του αντικειμένου τους στα μεγάλα επιχειρηματικά κερδοσκοπικά συμφέροντα και τη μετακύληση βασικών υποχρεώσεων του Κράτους και του κόστους στο λαό και πάλι. Από την άλλη με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση επιχειρεί με την απαράδεκτη διαδικασία της «εργασιακής εφεδρείας» και «επαναξιολόγησης» να απολύσει μέσω ΑΣΕΠ χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ παράλληλα να καταργήσει κάθε ίχνος εργασιακού και ασφαλιστικού δικαιώματος !!
 • Τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι Δημόσιοι Οργανισμοί στους οποίους εργαζόμαστε, παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές παρεμβάσεις στο έργο και τη λειτουργία τους, έχουν πολύχρονη αναγνωρισμένη κοινωνική προσφορά ο καθένας στον τομέα ευθύνης του (μελέτη-κατασκευή σχολείων, έρευνα, πιστοποίηση προϊόντων, διαχείριση οικονομικών πόρων κλπ.)
 • Οι εργαζόμενοι αποτελούν τον καθοριστικό μοχλό για τη λειτουργία αυτών των Οργανισμών και δεν είμαστε «αναλώσιμα υλικά μίας χρήσης».
Γι΄αυτό τονίζουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στα κυβερνητικά σχέδια που οδηγούν στη διάλυση, κατάργηση η συρρίκνωση των Οργανισμών που εργαζόμαστε χρόνια τώρα και σε κάθε άμεση η έμμεση απόλυση εργαζόμενου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
 • Να σταματήσει τώρα η διαδικασία εξπρές με τη οποία επιχειρεί η κυβέρνηση να περάσει νομοσχέδιο μέσα στον Αύγουστο, με το οποίο θα διαλύει Δημόσιους Οργανισμούς και φορείς χωρίς καν να εκτιμήσει το έργο που προσφέρουν και θα απολύσει χιλιάδες εργαζόμενους στο όνομα του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του ΔΝΤ.
 • Καμία κατάργηση η συρρίκνωση Δημόσιων κοινωφελών Οργανισμών και φορέων. Διασφάλιση και αναβάθμιση του Δημόσιου χαρακτήρα, της λειτουργίας και του έργου τους.
 • Καμία άμεση η έμμεση απόλυση εργαζόμενου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.
 • Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τους μισθούς, τις συντάξεις, τα ασφαλιστικά, τα δικαιώματά μας συνολικότερα.
Την κρίση να πληρώσουν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι πολιτικοί τους υποστηρικτές που την προκάλεσαν.

Το Συντονιστικό των Σωματείων αποφάσισε:
 • Την ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ ώρα 11 πμ. ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ των Δ.Σ. των ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ στον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο.
 • Την ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ ώρα 11.30 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ στο Ε.Κ.Α.(Μάρνη)
 • Την ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ στις 1 μμ. συνάντηση του Συντονιστικού στον Ο.Σ.Κ.(Φαβιέρου 30), όπου καλούμε να συμμετέχουν και άλλα Σωματεία.

Ξανά για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές

Αναρτούμε απόφαση της Δ.Ε. του ΤΕΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ για το θέμα του ΚΕΝΑΚ, το οποίο προτάθηκε από την Παρέμβαση Μηχανικών Μαγνησίας. Ελπίζουμε και άλλα Περιφερειακά Τμήματα καθώς και άλλοι φορείς μηχανικών να κινητοποιηθούν για να σταματήσει το αίσχος της κατηγοριοποίησης των μηχανικών σε ευνοούμενους και μη. Αίσχος για το οποίο το κεντρικό ΤΕΕ φέρει ακέραιη την ευθύνη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                         
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ                Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011
2ας Νοεμβρίου & Ξενοφώντος                        Αρ. Πρωτ.:1315
(Στοά Ηλία Καραπατή)
Βόλος  Τ.Κ. 38333
Τηλ. 24210-26173, 26574 
Fax: 24210-21944
email: tee_vol@tee.gr
Website:www.teemagn.tee.grΠΡΟΣ: 1) Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
              κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου
            2) Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
              κ. Νίκο Σηφουνάκη

ΚΟΙΝ: 1) Πρόεδρο ΤΕΕ
              κ. Χρήστο Σπίρτζη
            2) Περιφερειακά Τμήματα

ΘΕΜΑ: Ενεργειακοί Επιθεωρητές

Κύριε Υπουργέ,
Όπως και σε προηγούμενη σχετική μας επικοινωνία είχαμε τονίσει , έτσι και τώρα, μετά από την εφαρμογή του Π.Δ. 100/2010, συνεχίζεται η άδικη κατηγοριοποίηση των μηχανικών σε ευνοούμενους και μη.
Επαναλαμβάνοντας για ακόμη  μια φορά τον αντιδεοντολογικό χαρακτήρα του χρονικού περιορισμού των αιτήσεων για την αξιολόγηση των προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών, ζητούμε από εσάς άμεσα να ανοίξει ο κατάλογος για όλους ανεξαιρέτως τους μηχανικούς χωρίς περιορισμό, όπως άλλωστε γίνεται και για την κατάθεση των  ενεργειακών μελετών στις άδειες οικοδομών.
Είναι άλλωστε αντιφατικό κάποιος μηχανικός να μπορεί να εκπονεί ενεργειακές μελέτες και να μη μπορεί ταυτόχρονα να επιθεωρεί. Εκτός και αν υπονοείται ότι αντίστοιχοι περιορισμοί θα υπάρξουν και για τις μελέτες των κτηρίων.
Θεωρούμε επίσης ότι η λογική των εξετάσεων για την πιστοποίηση των επιθεωρητών ενέργειας αποτελεί υποβάθμιση των πολυτεχνικών πτυχίων, σε μια συγκυρία μάλιστα που γνωρίζεται καλά ότι η κρίση πλήττει σοβαρά και τον κλάδο των μηχανικών και πρώτα και κύρια των νέων, σε σημείο να αδυνατούν να πληρώσουν μέχρι και τα ασφαλιστικά τους ταμεία.
Εξάλλου το άνοιγμα του καταλόγου επιβάλει και το γεγονός ότι το επάγγελμα του μηχανικού είναι ανοικτό και όχι κλειστό και έτσι πρέπει να παραμείνει.
Ευελπιστούμε να λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν σας τα παραπάνω και να ενεργήσετε σύμφωνα με τους κανόνες της ισονομίας και δικαιοσύνης.
   
Για τη Διοικούσα Επιτροπή

    Ο Πρόεδρος                                     Η Γ. Γραμματέας
                               
Σωκράτης Αναγνώστου                         Βίκυ Μήτρου

Αλλάζουν οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησηςΑναδημοσιεύουμε από την Ελευθεροτυπία 

Διαδικασίες-εξπρές για την περιβαλλοντική αδειοδότηση προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο θα κατατεθεί για έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το Σεπτέμβριο.

  Το υπουργείο σημειώνει ότι κάθε χρόνο ο αριθμός των φακέλων περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ξεπερνά τις 21.500, όταν στη Γαλλία ο μέσος όρος είναι 3.867 ετησίως. Το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να ρίξει τον αριθμό των μελετών κάτω από τις 2.000.

Στόχος είναι και η αδειοδότηση των έργων κατηγορίας Α1 από το ΥΠΕΚΑ μέσα σε 6 μήνες (που μπορεί να φθάσει τον 1 χρόνο σε περιπτώσεις ιδιαίτερα σύνθετων έργων), ενώ για τα τα έργα κατηγορίας Α2 που αδειοδοτούνται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε 4 μήνες.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, η απαλλαγή από τη διαδικασία των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων και δραστηριοτήτων που έχουν τοπικές μόνο επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ως τέτοιες αναφέρονται οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, οι βιοτεχνίες και βιομηχανίες χαμηλής όχλησης (επαγγελματικά εργαστήρια εντός πόλης, μικρά εργοστάσια σε βιομηχανικές περιοχές, κλπ.). Σε αντικατάσταση της διαδικασίας της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι δραστηριότητες αυτές θα λαμβάνουν πρότυπους περιβαλλοντικούς όρους, οι οποίοι χορηγούνται αυτόματα.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα περιορίσει τον αριθμό των φακέλων κατά 13.300 ετησίως.

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Με την Πανσέληνο στην παραλία του Ελληνικού

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ, ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Στα πλαίσια του «Φεστιβάλ αντίστασης και δημιουργίας στο Ελληνικό», το «Κενό Δίκτυο», διοργανώνει σε συνεργασία με την «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού», μουσική εκδήλωση – ελεύθερο μπήτς πάρτυ, την Παρασκευή 15 Ιουλίου, μετά τις 8.30μμ, στην παραλία του Αγίου Αλέξανδρου στο Ελληνικό.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του το «Κενό Δίκτυο»: « Όλοι εμείς τα εκατομμύρια των εξεγερμένων, των οργισμένων, των αγανακτισμένων που συναντηθήκαμε στις πλατείες της γης φέτος το καλοκαίρι ξέρουμε πολύ καλά πού μας οδηγούν τα Κοινοβούλια και οι Εταιρίες… Οι κάτοικοι αυτής της πόλης έχουν πάρει την απόφασή τους: να μετατρέψουν με την δύναμη της συμμετοχής και της αυτοοργάνωσης το Ελληνικό στο μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο… Το σχέδιο των πολιτικών και των εταιριών είναι να πουλήσουν όλη αυτή τη Γη που ανήκει σε όλους μας στον Εμίρη του Κατάρ (ή σε όποιον άλλο επιτήδειο)…Οι δύο κόσμοι έχουν γίνει πλέον φανεροί. Τα σχέδιά τους και τα σχέδιά μας είναι σε πόλεμο… Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας…
Ενάντια στο ξεπούλημα του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού - Αγώνας για την δημιουργία δημόσιου Μητροπολιτικού Πάρκου- Υπεράσπιση όλων των ανοιχτών δημόσιων χώρων».

Όπως σε όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται στα πλαίσια του «Φεστιβάλ αντίστασης και δημιουργίας στο Ελληνικό», η είσοδος είναι ελεύθερη.
Η πρόσβαση στο χώρο γίνεται με τα πόδια, από τη στάση του τραμ «Άγιος Αλέξανδρος».
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα: http://voidnetwork.blogspot.com

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Προτάσεις για ουσιαστική στήριξη στους άνεργους και υποαπασχολούμενους συναδέλφους

ΤΕΡΜΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ
Πλαίσιο δράσεων για την ανακούφιση των δοκιμαζόμενων ανέργων και υποαπασχολούμενων συναδέλφων. Άμεσα χωρίς δεύτερη κουβέντα:
 1. Κατάργηση των τοκογλυφικών επιβαρύνσεων στις καθυστερούμενες εισφορές των ανέργων και υποαπασχολούμενων συναδέλφων
 2. Πλήρης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους τους συναδέλφους.
Ειδικότερα:
Κατάργηση ασφαλιστικών εισφορών για τους ανέργους μηχανικούς.
Επίδομα ανεργίας, για όλο το διάστημα της ανεργίας, και σε όσους δουλεύουν με «μπλοκάκι», ίσο με τον βασικό μισθό για όλους τους ανέργους, χωρίς προϋποθέσεις (παλιοί ή νεοεισερχόμενοι). Άμεση αναγνώριση από το ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ και τον ΟΑΕΔ όλων των άνεργων μηχανικών.
Συνταξιοδότηση νωρίτερα, στην περίπτωση παραμονής σε ανεργία πάνω από δύο χρόνια.
Προσλήψεις στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ για τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Στελέχωση του ΚΥΤ, βιβλιάριο ασθενείας μέσω του οποίου θα πληρώνονται γιατροί – εξετάσεις.
Άμεση αποχώρηση του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής και το χρηματιστήριο. Απόδοση των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας στο ταμείο.
Άμεση μείωση των εισφορών των εργαζόμενων, αύξηση των παροχών και των συντάξεων. Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλιση
Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Κανονικές προσλήψεις στους απασχολούμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και κατάργηση επισφαλούς εργασίας. Απαγόρευση των απολύσεων, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Όσον αφορά το Ταμείο Ανεργίας που αποκτά ειδικό βάρος αυτή τη στιγμή χρειάζονται κάποιες επιπλέον διευκρινήσεις. Οι πόροι του δε γίνεται να προέλθουν από χαράτσωμα των συναδέλφων όπως είχε ακουστεί σε παλαιότερες εισηγήσεις αλλά ως εξής: Με μεταφορά πόρων από τους άλλους κλάδους του ΤΣΜΕΔΕ, με διεκδίκηση των χρωστούμενων κράτους και εργοδοσίας, με μεταφορά μέρους του ετήσιου πλεονάσματος (γιατί τα λεφτά υπάρχουν, αρκεί να μην τα σκορπάει κανείς στους κολλητούς και στην Τράπεζα Αττικής). Με δημοκρατικό έλεγχο από την Αντιπροσωπεία και όχι από το γνωστό παραταξιακό κύκλωμα της συναλλαγής. Επιπλέον των παραπάνω πρέπει να περιληφθούν και λοιπές προνοιακές παροχές όπως :
Αποζημιώσεις σε περίπτωση ατυχήματος - ασθένειας
Πρόσθετες Νοσηλευτικές παροχές που δεν καλύπτει αυτή τη στιγμή ο Κλάδος Υγείας
Παροχές Μητρότητας (εφάπαξ επίδομα, αξιοπρεπής κάλυψη εξόδων εγκυμοσύνης, επίδομα λοχείας)
Η ασφάλιση είναι υποχρέωση των εργοδοτών και του κράτους και όχι των εργαζομένων και των ανέργων.

Στον αέρα η επεξεργασία απορριμμάτων

Αναδημοσιεύουμε άρθρο


Φρένο στην κατασκευή τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ Φυλής (2), Κερατέας και Γραμματικού, αρχικού προϋπολογισμού 365.000.000 ευρώ, έβαλε το Ελεγκτικό Συνέδριο, ακυρώνοντας ως νομικά πλημμελή την προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ).

Στα σκουπίδια η σύμβαση του ΕΣΔΚΝΑ Στα σκουπίδια η σύμβαση του ΕΣΔΚΝΑ Σύμφωνα με την απόφαση-κόλαφο των δικαστών, η επίμαχη σύμβαση πρέπει να γίνει από την αρχή, καθώς βασικοί της όροι, όπως το χρονοδιάγραμμα εργασιών και η εκτέλεση του προϋπολογισμού, είναι παντελώς αόριστοι και δεν ορίζουν με σαφήνεια τους φορείς, το ύψος και τους τρόπους των χρηματοδοτήσεων του έργου!

Μετά την εξέλιξη αυτή, είναι προφανές ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική τινάζεται κυριολεκτικά στον αέρα. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, τα 4 εργοστάσια θα χρησιμοποιούσαν ως τεχνολογία τη μέθοδο της βιοξήρανσης.

Κεντρικό ρόλο στο συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης σκουπιδιών παίζουν οι επιχειρήσεις του Σύνδεσμου Βιομηχανιών Ανακύκλωσης Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΒΙΑΝ) στον οποίο ηγείται ο Αθ. Κατρής, στέλεχος του ομίλου Μπόμπολα (ΗΛΕΚΤΩΡ).

Σε συνέντευξη Τύπου, πριν από λίγους μήνες, ο σύνδεσμος παρότρυνε την κυβέρνηση να προχωρήσει με διαδικασίες κατεπείγουσες τα εργοστάσια στη Φυλή, προτείνοντας την Επιτροπή Δημοσίων Πόρων για την υλοποίηση του έργου, λόγω της αδυναμίας τραπεζικής χρηματοδότησης.

Το 6ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκανε δεκτή την προσφυγή της ΠΟΕ-ΟΤΑ (την δημοσίευσε η Κ.Ε. στις 31/1/2011) και ανακάλεσε πράξη του Ε' κλιμακίου ότι δεν «κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου προγραμματικής σύμβασης».

Στην προσφυγή της ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι η επίμαχη σύμβαση άφηνε «κερκόπορτες» για τον τριπλασιασμό του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων που θα κληθεί τελικά να πληρώσει ο πολίτης.

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Άμεση ανάκληση των απολύσεων στην Internet-Q

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ Internet-Q
Συγκέντρωση στα γραφεία της εταιρείας (Τροίας 17 Κυψέλη), την Παρασκευή 15/07/2011, στις 9 πμ
Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει τις απολύσεις στην InternetQ και ζητά την άμεση ανάκληση τους. Ο πρώτος συνάδελφος απολύθηκε για παραδειγματισμό επειδή δεν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα ενός έργου. Στην πραγματικότητα η ομάδα του συνάδελφου αρνήθηκε να εργαστεί απλήρωτες υπερωρίες και σαββατοκύριακα προκειμένου να τηρηθούν οι εν λόγω ημερομηνίες. Ο δεύτερος συνάδελφος απολύθηκε όταν διαμαρτυρήθηκε για την απόλυση του πρώτου.
Είναι προφανές πως η εταιρεία, προσπαθεί αφενός να εντατικοποιήσει τις συνθήκες εργασίας καταστρέφοντας τις ζωές των εργαζόμενων, αλλά δημιουργώντας κερδοφορία για την ίδια, αφετέρου να συντρίψει προκαταβολικά και παραδειγματικά κάθε προσπάθεια αντίστασης. Λίγο πολύ δηλαδή η ίδια κατάσταση που ζούμε το τελευταίο διάστημα σε όλη την κοινωνία.
Συναδέλφισσες συνάδελφοι.
Σαν εργαζόμενοι προσφέρουμε τον κόπο μας, το χρόνο μας, τις γνώσεις μας, τις ικανότητές μας, πολλές φορές στα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Η εταιρεία που πλούτισε τόσα χρόνια από τη δουλειά μας, τώρα τρομοκρατεί, απολύει, εντατικοποιεί ακόμα περισσότερο την εργασία μας, για να αποδεχτούμε να δουλεύουμε υποταγμένοι, σbε όποιο ρυθμό και με όποιες συνθήκες επιβάλλει κάθε φορά η εργοδοσία, προκειμένου να διαφυλάξει τα κέρδη της.
Οι απολύσεις στην εταιρεία InternetQ, προστίθενται σε ένα γαϊτανάκι απολύσεων και τρομοκρατίας της εργοδοσίας, σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό να χρησιμοποιήσει την οικονομική κρίση για να κατεδαφίσει κάθε δικαίωμα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, σε κοινό μέτωπο με τις επιχειρήσεις, ξεθεμελιώνουν κάθε προηγούμενη κατάκτηση. Αυτή η επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη σε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Απολύσεις, μειώσεις μισθών, ατέλειωτες ώρες απλήρωτης εργασίας κα. Ο κλάδος αιχμή των νέων τεχνολογιών, με τεράστια κερδοφορία για πάνω από δυο δεκαετίες κερδοφόρος, προκειμένου να κρατήσει και να αναπτύξει την κερδοφορία του πετάει στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους από αυτούς που τόσα χρόνια ξεζούμιζε!
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Δεν μπορούμε να ανεχτούμε την κατάσταση, αυταπατώμενοι ότι μπορούμε να τη βολέψουμε ατομικά. Η εργοδοσία δεν αφήνει καμία χαραμάδα για τέτοιες αυταπάτες. Κάθε απόλυση μας αφορά όλους. Να διαλέξουμε την αγωνιστική διέξοδο, που είναι ο μόνος τρόπος για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας. Να ενισχύσουμε την ενότητα και την αλληλεγγύη μας. Με μαζικό, αποφασιστικό και συντονισμό αγώνα να αρνηθούμε να πληρώσουμε την κρίση που μας φόρτωσαν.
ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ.
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ. ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Καλούμε την εταιρεία να προχωρήσει άμεσα στην ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ των συναδέλφων. Η εργοδοσία να παύσει κάθε πρακτική με στόχο την τρομοκράτηση και τον εκβιασμό των εργαζομένων. Απέναντι στην αυθαιρεσία και στις απολύσεις, η απάντηση μας θα είναι μαζική και αποφασιστική.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ. Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
Πλατεία Καρύτση 10, ΑΘΗΝΑ, http://www.somtechnik.gr, τηλ: 6936 760879, 6977 806266

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στην Κτηματολόγιο ΑΕ

Σ.Ε.ΚΤ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α. Ε.
Μεσογείων 288, 155 62 Χολαργός
Τηλ:2106505606 -fax:2106532914
e-m a i l: sekt @ ktimatologio . gr
w w w . s e k t - n e t . g r
Χολαργός, 13 /07/2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΚΑ, Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
«Συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, επενδύσεις και τεχνογνωσία στη λειτουργία του Κτηματολογίου» (από τη Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού ΠΕΚΑ, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, την 7/7/2011)
Η παραπάνω εξαγγελία περιλαμβάνεται στο επίσημο κείμενο που αφορά τον προγραμματισμό και τις προτεραιότητες του υπουργού και βρίσκεται αναρτημένο – μαζί με την πλήρη απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης- στον ιστότοπο του υπουργείου μέχρι και σήμερα.
Η δήλωση είναι σαφής και σε απόλυτη συμφωνία με τη ξεκάθαρη πρόθεση της Κυβέρνησης για ευρύ κύκλο ιδιωτικοποιήσεων σε όλο το δημόσιο τομέα, ανεξάρτητα από την κερδοφορία ή μη μιας επιχείρησης (ή με κριτήριο αυτήν;). Αποτελεί απλή εφαρμογή στον τομέα του Κτηματολογίου της γενικής πολιτικής κατεύθυνσης που επικρατεί πια στη χώρα μας.
Είναι εντυπωσιακό ότι το σκεπτικό του κυρίου υπουργού εξαντλείται στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, η οποία όμως είναι πολύ γνωστό ότι κυρίως οφείλεται στην πολιτική βούληση και στο θεσμικό πλαίσιο, για το οποίο έχει υποβληθεί συγκεκριμένη πρόταση.
Εμείς, οι εργαζόμενοι στην Κτηματολόγιο ΑΕ, γνωρίζουμε ότι το έργο έχει έσοδα και προοπτικά θα έχει ακόμα περισσότερα. Γεγονός που καθιστά την εταιρεία που το διαχειρίζεται εξαιρετικά ελκυστική. Είναι προκλητικό, σε μία περίοδο που οι εργαζόμενοι όλης της χώρας καλούνται να κάνουν θυσίες στο όνομα του «χρέους» προκειμένου να γεμίσουν τα «άδεια ταμεία» του κράτους, να εκχωρούνται έσοδα στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Είναι γνωστό ότι κανένας ιδιώτης δεν εμπλέκεται σε μια επιχειρηματική δραστηριότητα εάν από αυτή δεν πρόκειται να αποκομίσει κέρδος. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η περαιτέρω εμπλοκή ιδιωτικών  συμφερόντων στο Κτηματολόγιο σημαίνει δύο πράγματα:

Νέα χαράτσια από το ΤΣΜΕΔΕ (νυν ΕΤΑΑ) λόγω Μεσοπρόθεσμου

Αναρτούμε από το Ν. 3896/2011 (πλεόν), ή Μεσοπρόθεσμο επί το λαϊκότερο, τρεις παραγράφους που αφορούν ειδικότερα το ΕΤΑΑ. Η πρώτη βάζει επιπλεόν χαράτσι 10 € μηνιαίως στους "αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους" υπέρ ΟΑΕΔ (εδώ γελάμε δυνατά μια και καμία παροχή-επίδομα ανεργίας δε δικαιούνται οι συνάδελφοι). Η δεύτερη βάζει επιπλεόν χαράτσι 2% στις ειφορές για τους προ 93 ασφαλισμένους, ενώ η τρίτη θα αναγκάζει τους μετά το 93 ασφαλισμένους να ανεβαίνουν υποχρεωτικά ασφαλιστική κατηγορία ανα 3ετία πράγμα που σημαίνει κατακορυφη αύξηση των εισφορών (σήμερα είναι όλοι ασφαλισμένοι στην πρώτη και φθηνότερη ασφαλιστική κατηγορία).
 
Αρθρο 44 Λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις
2. Συνιστάται στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια. Σκοπός του λογαριασμού είναι η χορήγηση βοηθήματος σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης διακοπής του επαγγέλματος και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών. Από 1.8.2011 θεσπίζεται μηνιαία εισφορά ποσού ύψους δέκα (10,00) ευρώ που καταβάλλεται από τους ασφαλισμένους - αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους των Ασφαλιστικών Οργανισμών ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ−ΜΜΕ υπέρ του κλάδου αυτού. Η εισφορά συμβεβαιώνεται και συνεισπράττεται από τα οικεία ταμεία με τις λοιπές εισφορές και αποδίδεται στον ΟΑΕΔ μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από το μήνα που καταβάλλεται. Οι εισφορές που αναλογούν στο χρονικό διάστημα 1.1.2011 έως 31.7.2011 κατανέμονται ισόποσα και συνεισπράττονται με τις εισφορές των επόμενων μηνών του έτους 2011. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μετά γνώμη των Διοικητικών Συμβουλίων των αρμόδιων οργανισμών και γνώμη του ΣΚΑ θεσπίζεται κάθε αναγκαία ρύθμιση για την υλοποίηση του παρόντος.


14.α) Οι ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (Ε.Τ.Α.Α.) - Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.), Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (Τ.Σ.Α.Υ.), Τομέας Ασφάλισης Νομικών (Τ.Α.Ν.) - που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο μέχρι 31.12.1992, και ασφαλίζονται στους ανωτέρω Τομείς ως ελεύθεροι επαγγελματίες, πέραν της προβλεπόμενης από γενικές ή καταστατικές διατάξεις εισφοράς ασφαλισμένου, καταβάλλουν πρόσθετη μηνιαία εισφορά ύψους δύο τοις εκατό (2%) επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας των προεδρικών διαταγμάτων 124/1993 (Α΄ 54), 126/1993 (Α΄ 54) και 125/1993 (Α΄ 54), όπως ισχύει.


β) Στους κλάδους επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και ασθένειας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.) τα ανωτέρω πρόσωπα καταβάλλουν πρόσθετη εισφορά ύψους 0,6%, 4% και 0,65% αντίστοιχα στους Τομείς, επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας των προεδρικών διαταγμάτων 124/1993 (Α΄ 54), 126/1993 (Α΄ 54) και 125/1993 (Α΄ 54), όπως ισχύει.


γ) Στην Ειδική Προσαύξηση του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., όπως αυτή διαμορφώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 3518/2006 (Α΄ 272), καταβάλλεται πρόσθετη εισφορά ύψους δύο τοις εκατό (2%) επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας του π.δ. 124/1993 (Α΄ 54), όπως ισχύει.


δ) Στον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων του Τ.Σ.Α.Υ. καταβάλλεται πρόσθετη εισφορά ύψους ένα τοις εκατό (1%) επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας του π.δ. 126/1993 (Α΄ 54), όπως ισχύει.


15.α) Οι ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.) - Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.), Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (Τ.Σ.Α.Υ.), Τομέας Ασφάλισης Νομικών (Τ.Α.Ν.) -που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο από 1.1.1993 και εφεξής, και ασφαλίζονται στους ανωτέρω Τομείς ως ελεύθεροι επαγγελματίες, κατά την πρώτη υπαγωγή τους στην ασφάλιση των Τομέων κατατάσσονται στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, όπως αυτή προβλέπεται από το π.δ. 124/1993 (Α΄ 54) και την υποπερίπτωση αα΄ της περίπτωσης β΄ της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 3518/2006 (Α΄ 272), το π.δ. 126/1993 (Α΄ 54) και το π.δ. 125/1993 (Α΄ 54), και μετατάσσονται στις επόμενες κατηγορίες ανά τριετία, και πάντα την 1η του έτους του επόμενου εκείνου στο οποίο συμπληρώθηκε η τριετία.


β) Για τα πρόσωπα της περίπτωσης α΄ της παραγράφου αυτής που συμπληρώνουν μέχρι 31.12.2011 τουλάχιστον τρία έτη ασφάλισης στους Τομείς του κλάδου κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.), έχουν εφαρμογή τα προβλεπόμενα στην περίπτωση α΄ της παραγράφου αυτής.


γ) Τα προβλεπόμενα από τις περιπτώσεις α΄ και β΄ της παραγράφου αυτής, εφαρμόζονται και στους λοιπούς Τομείς των κλάδων επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και ασθένειας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.), καθώς και στην Ειδική Προσαύξηση του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., και στον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων του Τ.Σ.Α.Υ..

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Εγκληματική η διάλυση ΙΓΜΕ

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Νίκου Γεωργακάκη από την Αυγή


Τη Δευτέρα (4.7) οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ κινητοποιήθηκαν, για πολλοστή φορά, για τη διάσωση του αναπτυξιακού Ινστιτούτου τους.
Αιτία, το γεγονός ότι στο σχέδιο που είχε παρουσιάσει προ καιρού στο υπουργικό συμβούλιο ο αντιπρόεδρος Πάγκαλος, αλλά και στο κείμενο που κοινοποίησε η Κομισιόν και αναδημοσίευσε η "Ελευθεροτυπία" (4.7) στο πλαίσιο του Β' εφαρμοστικού νόμου, αναπτυξιακοί φορείς όπως το ΙΓΜΕ, ο ΕΟΜΜΕΧ, ΕΘΙΑΓΕ αλλά και άλλοι σημαντικοί φορείς, όπως ο ΟΣΚ, η ΚΕΔ κ.λπ., είτε συρρικνώνονται είτε διαλύονται.
Συγκεκριμένα, με βάση το περιεχόμενο του νόμου αυτού, που η κυβέρνηση σχεδιάζει να περάσει μέχρι τα μέσα Αυγούστου, θα μπει λουκέτο σε ακόμη 40 μικρούς φορείς, συγχώνευση 25 άλλων «μικρών» και λουκέτο ή συγχώνευση επιπλέον 11 μεγάλων επιχειρήσεων [ΕΡΤ (συρρίκνωση), ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικό ίδρυμα Νεότητας, ΕΟΜΜΕΧ, ΙΓΜΕ (λουκέτο), ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ, ΕΘΙΑΓΕ, ΔΗΜΗΤΡΑ (συγχώνευση)] που απασχολούν 7.000 άτομα.
Αν όντως υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για ΙΓΜΕ, η Ελλάδα θα είναι μία από τις μοναδικές χώρες χωρίς παρόμοιο φορέα. Αντίστοιχος φορέας υπάρχει σε όλες τις χώρες και μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και εκεί που πέρασε το ΔΝΤ, όπως η Αργεντινή και η Τουρκία, δεν τόλμησαν να διαλύσουν τους αντίστοιχους φορείς.
Τα μέτρα του νέου εφαρμοστικού προγράμματος είναι συνέχεια όσων έχουν ληφθεί τον τελευταίο χρόνο, είναι συνέχεια του ''βομβαρδισμού” του ελληνικού λαού με μέτρα οικονομικής και κοινωνικής κατεδάφισης προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού, του διεθνούς αλλά και του εγχώριου κεφαλαίου.
Στο νέο εφαρμοστικό πρόγραμμα που θα αποτελέσει απαράβατο όρο για τη δόση του Σεπτεμβρίου, αλλά και για το νέο δάνειο, πέρα της διάλυσης των παραπάνω δημόσιων φορέων, απολύσεις στο Δημόσιο και εξίσωση μισθών με τον ιδιωτικό τομέα προβλέπονται ασφυκτικοί όροι για τις τράπεζες, τις αποκρατικοποιήσεις, νέα περικοπή κοινωνικών δαπανών, απώλεια κυριαρχίας με την τοποθέτηση επιτηρητών της τρόικας για την πιστή τήρηση του Μνημονίου, δραστικές αλλαγές όχι μόνο σε επικουρικές συντάξεις, βαρέα και εφάπαξ, αλλά και στις βασικές συντάξεις, αν κριθεί αναγκαίο από την τρόικα. Αυτά είναι ενδεικτικά μέτρα όσων δεσμεύτηκε να υλοποιήσει εδώ και τώρα η κυβέρνηση έναντι της τρόικας.
Επίσης στην κλίνη του Μνημονίου έχει μπει και η έρευνα. Δεν φθάνει που είμαστε η χειρότερη χώρα της Ευρωζώνης στη χρηματοδότηση της έρευνας, δίνεται σήμερα η χαριστική βολή. Η κυβέρνηση αυτογελοιοποιείται συνεχώς όταν διακηρύττει ότι ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη.
Προκαλεί τουλάχιστον γέλιο η αντίφαση των υπουργών Διαμαντοπούλου, Μανιάτη, που από τη μια εκθειάζουν, αντίστοιχα, το σημαντικό έργο φορέων όπως το ΕΛΚΕΘΕ και ΙΓΜΕ και από την άλλη στην πράξη η μόνη έγνοια είναι το ποιο σενάριο θα εφαρμοστεί για τη διάλυσή τους.

Η πολιτική αυτή πρέπει να ανατραπεί

Να αρνηθούμε τον κεφαλικό φόρο

Αναδημοσιεύουμε και προσυπογράφουμε μήνυμα που πήραμε από συνάδελφο σχετικά με τον κεφαλικό φόρο που θα επιβληθεί σε όλους μας σε 1-2 μήνες για να πληρωθούν οι τραπεζίτες. Να προσθέσουμε εδώ ότι η αναδρομική  (για το 2010) εισφορά ("τέλος επιτηδεύματος") για τους ελεύθερους επαγγελματίες περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσίων, τους άνεργους και υποαπασχολούμενους συναδέλφους (ακόμα και αν έχουν μηδενικό εισόδημα) και θα είναι 300 € για το 2010 και 500 € για κάθε επόμενο έτος. Η δε "έκτακτη εισφορά" είναι 1% στα εισοδήματα από 12-20.000 € και 2% πάνω από 20.000 € (δηλαδή συνάδελφος με 20 χιλιάδες θα πληρώσει επιπλεόν 400 € αναδρομικό φόρο). Θα επανέλθουμε στο ζήτημα για το πως μπορούν να οργανωθούν σοβαρές και συγκροτημένες αντιδράσεις στη λεηλασία αυτή.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου, μετά την οριζόντια περικοπή μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, και την οριστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, μέτρα που πλήττουν τα μικρά και μεσαία κοινωνικά στρώματα, μετά την άδικη έμμεση φορολογία σε είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, που εξανεμίζει και αυτό το πενιχρό εισόδημα εργαζόμενων, συνταξιούχων και ανέργων, προχωρά μέσα στον Αύγουστο, στην επιβολή κεφαλικών φόρων: έκτακτη εισφορά για όλους τους φορολογούμενους πολίτες με δηλωθέν εισόδημα από 12.000 ευρώ και άνω, αναδρομικά από το 2010 και για κάθε χρόνο, καθώς και τέλος επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες εργαζόμενους με μπλοκ παροχής υπηρεσιών, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Πρόκειται για παράνομα, αντισυνταγματικά και ανήθικα χαράτσια, στην κατεύθυνση της φυσικής εξόντωσης του ελληνικού λαού που ήδη έχει δρομολογηθεί.
Καλούμε όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς, τα σωματεία και τους συλλόγους εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων σε συντονισμό, για έγκαιρη ενημέρωση όλων των μελών τους, για συλλογική άρνηση πληρωμής και για μαζικές προσφυγές στη δικαιοσύνη. Καλούμε το νομικό κόσμο της χώρας να στηρίξει την προάσπιση των συνταγματικών δικαιωμάτων των ελλήνων πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΔΩ

O Πάγκαλος ξανακτυπά

Αναρτούμε απαντητική επιστολή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου σε ηλεκτρονικό μήνυμα διαμαρτυρίας πολιτών για την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και την αστυνομική θηριωδία της 29ης Ιούνη. Θαυμάστε το ήθος και τον πολιτισμό του ανθρώπου. Αποκαλεί τους πολίτες "Φύρερ", "εξ ονόματος του ελληνικού λαού μπορούν να μιλούν μόνο οι νομίμως εκλεγμένοι εκπρόσωποί του και ουδείς άλλος", δηλαδή μόνο οι 300 να υποθέσουμε?. Κινδυνολογεί με τρόπο που δεν έγινε ούτε στις χειρότερες εποχές του αντικομμουνισμού επικαλούμενος φτώχεια, Βόρεια Κορέα και "οι φτωχότεροι δε θα έχουν ούτε ψωμί". Φυσικά συνηγορεί υπέρ της τρομακτικής καταστολής επικαλούμενος τις αστειότητες περί διαδηλωτών που ήθελαν "να καταλάβουν το κοινοβούλιο". Πέρα από τα ίδια τα γραφόμενα πάντως, το ίδιο το ύφος και το στυλ της επιστολής λένε πάρα πολλά για το μέγιστο σημείο κατάπτωσης στο οποίο βρίσκεται το πολιτικό σύστημα στο σύνολο του και ειδικότερα η κυβέρνηση του μνημονίου.
υγ. έχουμε σβήσει το όνομα του παραλήπτη της επιστολής.
Απαντητική Επιστολή Πάγκαλου

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Συνέλευση της Επιτροπής "Δε Χρωστάμε-Δεν Πουλάμε-Δεν Πληρώνουμε"


ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΙΟΥΛΗ 18:00 ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΚΙΝΗ-ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΚΙΝΗΣΕΩΝ, ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ

ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ -ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ -ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ.

Την περίοδο που μας πέρασε αποκαλύφτηκε ακόμη πιο πολύ το προσωπείο της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των πολιτικών, οικονομικών και δημοσιογραφικών της στηριγμάτων.
Ενεργοποιήθηκαν οι πιο σκληροί, βίαιοι, κατασταλτικοί μηχανισμοί για να κάμψουν το αναπτυσσόμενο αγωνιστικό φρόνημα του λαού, οι πιο χυδαίοι, εκβιαστικοί και παραπλανητικοί χειρισμοί για να αποτραπεί η ανάπτυξη πλατιού μαζικού αγωνιστικού κινήματος αντίστασης και ανατροπής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ιδιαίτερα ανησύχησαν και χτύπησαν με ακραία βίαιο κατασταλτικό μηχανισμό το εργατικό κίνημα με αποκορύφωμα τις ημέρες της 48ωρης Γενικής Απεργίας που οι εργαζόμενοι έβαζαν την δική τους ταξική και αγωνιστική σφραγίδα στις πλατείες και στο Σύνταγμα.

Η παρουσία, η συμβολή, η αποτίμηση της δικής μας συλλογικότητας όλο αυτό το διάστημα αλλά και οι υποχρεώσεις που πηγάζουν για την εξέλιξη του κινήματος θα μας απασχολήσουν συλλογικά και δημιουργικά στην Συνέλευση της Επιτροπής την ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΙΟΥΛΗ στις 18.00 στην αίθουσα Γκίνη στο Πολυτεχνείο.ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ-ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ- ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΛΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΙΟΥΛΗ 18:00

ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΚΙΝΗ-ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Ξεπουλιούνται τα "εκτός συναλλαγής" κοινά

Αναδημοσιεύουμε από τη σελίδα των ΑΜΑΚ:
 
ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ


ΞΕΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ «ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ» ΚΟΙΝΑ


ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
8,93%
46,5 εκ.
1,8 εκ.
FREE FLOAT
91,07%
473,8 εκ.
18,1 εκ.
ΣΥΝΟΛΟ
100%
520,3 εκ.
19,9 εκ.
Όταν σε μια χώρα η Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Ελλάδος, ανήκει στις «αγορές», η συμμετοχή του δημοσίου περιορίζεται σε ένα ποσοστό μόλις 8,93% και σήμερα αυτό γίνεται ευρύτερα γνωστό με αφορμή την κρίση, εύκολα μπορούν να γίνουν συνειρμοί για το:
·         ποιος «χαράζει» την οικονομική πολιτική και με ποια κριτήρια,
·         αν και κατά πόσο εκπληρώνονται και αν μπορούν να εκπληρωθούν οι συνταγματικές επιταγές για το δημόσιο συμφέρον και
·         κατά πόσο μπορεί να ασκήσει «κυριαρχικά διακαιώματα» ένα «Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας Α.Ε.»

Όταν σε μια χώρα, η έξοδος από την κρίση υλοποιείται με διαδοχικά Μνημόνια και υπέρμετρο δανεισμό που ακόμα και εκπρόσωποι των «αγορών» δηλώνουν ότι δεν μπορεί ποτέ να αποπληρωθεί και όταν δημιουργείται ένα Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, Ανώνυμη Εταιρεία, για να συγκεντρώσει 50 δις που, ακόμα κι αν τα συγκεντρώσει, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό του χρέους, το συμπέρασμα είναι μόνο ένα: στόχος δεν είναι η αποπληρωμή του χρέους αλλά το «επενδυτικό» πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία.

Η «αξιοποίηση» δεν αφορά μόνο στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου όπως λέγεται και όπως τιτλοφορείται το συγκεκριμένο Ταμείο που ιδρύει το Μεσοπρόθεσμο και ο Εφαρμοστικός Νόμος. Αφορά τα «κοινά σε όλους», τα κοινόχρηστα που -όχι μόνο πολιτικά αλλά και νομικά- δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συναλλαγής, δεν μπορούν να μεταβιβαστούν και δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης, δεν ανήκουν καν στο κράτος αλλά το κράτος ασκεί «κυριαρχικά δικαιώματα» πάνω σ΄αυτά.

Για τα «κοινά σε όλους» τα μόνα ποσά που μπορούν να εισπράττονται είναι ποσά που αντιστοιχούν αποκλειστικά και μόνο σε δαπάνες που γίνονται για να εξασφαλίζεται η από κοινού πρόσβαση και από κοινού χρήση σ΄αυτά. Τα ποσά αυτά εισπράττονται διαχρονικά από τη φορολογία και διάφορα τέλη.

Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν:

ο αέρας και η θάλασσα (αιγιαλοί, λιμάνια, όρμοι),
το νερό (πηγές, ποτάμια, λίμνες)
οι δρόμοι, οι πλατείες, τα άλση, τα δάση
Ο κατάλογος αυτός διευρύνεται από τη θεωρία και τη νομολογία σε αγαθά απαραίτητα για την υγιή διαβίωση (κατοικία, ενέργεια, υγεία, ισορροπία των οικοσυστημάτων) και την ανάπτυξη της κοινωνίας (παιδεία, κοινωνικές εξυπηρετήσεις).

Το τι είδους «κυριαρχικά δικαιώματα» έχει ασκήσει μέχρι σήμερα το κράτος πάνω στα «κοινά σε όλους» το αν και πόσο τα έχει προστατεύσει και αν και πόσο έχει εξασφαλίσει την από κοινού χρήση είναι γνωστό στον καθένα. Μπορεί λοιπόν καθένας εύκολα να συλλάβει και το πόσο παράνομο και αντικοινωνικό είναι το ξεπούλημα της συλλογικής κοινής μας περιουσίας, όπως και το μέγεθος της κοροϊδίας όταν αυτοί που την ξεπουλούν διαβεβαιώνουν ότι διατηρούν τον έλεγχο. Πόσο εν τέλει υπόλογοι είναι απέναντί μας όσοι ψηφίζουν τέτοιους νόμους (ΠΑΣΟΚ) και όσοι καταψηφίζουν ενώ δεν διαφωνούν με το ξεπούλημα αλλά επειδή αυτό δε γίνεται γρήγορα και αποτελεσματικά (ΝΔ).

Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ!

Από τη Διήμερη Διαδικασία των Λαϊκών Συνελεύσεων

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ 2ΗΜΕΡΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ

Το 2ήμερο 9 και 10 Ιούλη 2011 μαζευτήκαμε σε μια διαδικασία απολογισμού λαϊκές συνελεύσεις από όλες τις περιοχές, σύμφωνα με το κάλεσμα της Λαϊκής Συνέλευσης της  πλ. Συντάγματος της 3/7/2011. Ήρθε εικόνα για τις θέσεις, τη λειτουργία και τις δράσεις από 48 συνελεύσεις, 36 την πρώτη μέρα και 12 τη δεύτερη μέρα. Από αυτές ήταν 24 από τις πόλεις της περιφέρειας και 24 από περιοχές της Αττικής, οι περισσότερες με αποφάσεις τους. Αντιπροσωπεύτηκαν όλες οι μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και εκτιμούμε θετική και αντιπροσωπευτική την ανταπόκριση, παρότι γνωρίζουμε ότι λειτουργούν ή ξεκινούν και πολλές ακόμα λαϊκές συνελεύσεις και σε άλλες περιοχές.
Από τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε η θέληση όλων να συνεχίσουμε, να επικοινωνούμε και να συντονίζουμε τη δράση μας. Ήρθε πλούσια εικόνα από τις δράσεις διάφορων περιοχών για το κεντρικό μας στόχο και για πολλές δραστηριότητες για κεντρικά και ιδιαίτερα προβλήματα.
Είμαστε στις πλατείες της χώρας γιατί αποφασίσαμε να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, γιατί πλέον δεν εκχωρούμε σε κανέναν το δικαίωμα αυτό. Αυτό το στοίχημα κληθήκαμε να το κερδίσουμε και θα το κερδίσουμε.
Και θα το πετύχουμε με τη συμμετοχή μας, τον άμεσο έλεγχο και την αυταπάρνηση μας.
Με την αυτοργάνωση μας και την άμεση δημοκρατία των πλατειών, δημιουργούμε τους δικούς μας αντιθεσμούς που βασίζονται στην κοινωνική αλληλεγγύη, τη δικτύωση, τη συντροφικότητα, την αγωνιστικότητα.
Συναντηθήκαμε για να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες. Συναντηθήκαμε να συνδιαμορφώσουμε την κοινή μας πορεία ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, της Τρόικα και των κάθε λογής αυλικών τους. Ενάντια στην βία της φτώχειας και της ανεργίας. Ενάντια στη βία της συντριβής του κοινωνικού κράτους. Ενάντια στη βία της κρατικής καταστολής. Ενάντια στη βία των επιταγών του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, των μνημονίων, και όλων των μέτρων τους.
Συμφωνήσαμε στην ανάγκη κοινής δράσης και συντονισμού. Συμφωνήσαμε στην ανάγκη σχεδιασμού για να κάνουμε πράξη το αίτημα για Άμεση Δημοκρατία, για λαϊκή αυτοργάνωση παντού.
Το αίτημα για Λαϊκές Συνελεύσεις παντού, στις πλατείες, στους χώρους δουλειάς, στους χώρους σπουδών είναι προμετωπίδα του αγώνα μας.
Το Σύνταγμα και η Λαϊκή Συνέλευση του, είναι μέχρι στιγμής το σημείο αναφοράς του κινήματος των πλατειών. Θα μπορούσε ωστόσο να μετεξελιχθεί σε ουσιαστικό κέντρο, και σημείο συνάντησης όλων των αγωνιζόμενων κοινωνικών και εργασιακών χώρων. Κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση και θέλουμε το ίδιο να συμβεί και σε άλλες πλατείες της χώρας.
Προτείνουμε στο πλαίσιο του συντονισμού του κινήματος, τακτική επικοινωνία των Λαϊκών Συνελεύσεων μεταξύ τους, ακόμα και κοινές Συνελεύσεις, σε όποιες περιοχές κρίνεται αναγκαίο να γίνει αυτό. (π.χ. ξεπούλημα Ελληνικού, δημιουργία Χ.Υ.Τ.Υ Φυλή – Γραμματικό – Κερατέα κ.ο.κ.)
Το website που δημιουργήθηκε στην πλατεία Συντάγματος και ψηφίστηκε από την Λαϊκή Συνέλευση της πλατείας Συντάγματος, το amesi-dimokratia.org, είναι το σημείο αναφοράς των Λαϊκών Συνελεύσεων πανελλαδικά. Μέσα στο site η κάθε Λαϊκή Συνέλευση έχει τη δυνατότητα ανάρτησης δημοσιεύσεων και αποφάσεων της κάτω από το διακριτικό της τίτλο, για παράδειγμα υπάρχει χώρος της Λαϊκής Συνέλευσης Κορίνθου – Θεσσαλονίκης και αντίστοιχα για κάθε συνέλευση. Είναι το εργαλείο μέσω του οποίου επικοινωνούμε, ανταλλάσουμε απόψεις και προβληματισμούς, επιλέγουμε δράσεις.

Οι μάχες που μέχρι τώρα δώσαμε και η επίθεση που δεχτήκαμε δυναμώνουν ακόμα περισσότερο την θέληση μας.
Δεν σταματάμε εδώ.
Το υποσχεθήκαμε αλλά και το αποφασίσαμε στις Λαϊκές μας Συνελεύσεις.
Δεν θα φύγουμε αν δεν φύγουν. Ακόμα και αν φύγουν δεν θα γυρίσουμε στα σπίτια μας γιατί θα συνεχίσουμε δυναμικά και αποφασιστικά την οικοδόμηση του νέου κοινωνικού μοντέλου που διεκδικούμε.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας παντού και πάντα ενάντια σε οτιδήποτε μας καταδικάζει σε μία ζωή χωρίς μέλλον. Συνεχίζουμε με κινητοποίηση-μαζικές συνελεύσεις και επόμενους μεγάλους σταθμούς α) την επόμενη Κυριακή 17/7, μέρα που επισκέπτεται η Χίλαρι Κλίντον την Ελλάδα β) την μεθεπόμενη Κυριακή 24/7 επέτειο της πτώσης της χούντας για το δικό μας ΟΧΙ στη σύγχρονη ολιγαρχία.
Εργαζόμαστε συστηματικά το επόμενο διάστημα, για να οργανώσουμε μία πανελλαδική συνάντηση, όλων των πλατειών αυτή τη φορά, στις 3 Σεπτέμβρη 2011. Μία πανελλαδική κινητοποίηση που θα καταστήσει σαφές σε κάθε πλευρά ότι αυτή η οικονομική και κοινωνική πολιτική που ακολουθείται μας βρίσκει απέναντι.
Εργαζόμαστε συστηματικά το επόμενο διάστημα, για να ολοκληρώσουμε το μοντέλο της δημοκρατίας που θέλουμε να κατακτήσουμε.
Οι πλατείες αποτέλεσαν και αποτελούν για μας και για όλη την Ευρώπη μία πρωτόγνωρη μορφή αντίδρασης και ένα σχολείο Άμεσης και Αδιαμεσολάβητης Δημοκρατίας.
Επιδιώκουμε συνάντηση με όλα τα ευρωπαικά κινήματα πλατειών με στόχο μια πανευρωπαικη δράση για την διαγραφή των χρεών.

Άμεση Δημοκρατία Τώρα!
Όλες οι αποφάσεις από τις Λαϊκές Συνελεύσεις!
Δικαιοσύνη – Ισότητα – Αλληλεγγύη.
10 Ιουλίου 2011

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Προς Δήμαρχο Αθηναίων


Μετά από πρόταση της Θεματικής Συνέλευσης Άμεσης Δημοκρατίας η Λαϊκή Συνέλευση της Πλατείας Συντάγματος απευθύνεται εκ νέου στο Δήμαρχο Αθηναίων σχετικά με τις δηλώσεις, τις προθέσεις του και τα πολλά δημοσιεύματα για “εκκένωση” της πλατείας. Σε ανακοίνωση, που εξέδωσε η Συνέλευση αναφέρονται:
Προς τον  κ. Καμίνη
Κατόπιν κυβερνητικής εντολής δηλώσατε ότι θα αδειάσετε την πλατεία Συντάγματος, αναλαμβάνοντας έτσι να εκτελέσετε μια αντισυνταγματική πράξη, αφού το Σύνταγμα στο άρθρο 11 προστατεύει ρητά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι των πολιτών.
Σας θυμίζουμε ότι οι δημόσιοι χώροι του δήμου ανήκουν στους δημότες,
Επί 45 μέρες οι πολίτες της Αθήνας, της οποίας εσείς είσαστε δήμαρχος, συγκεντρώνονται και διαδηλώνουν ειρηνικά στους δημόσιους χώρους και τις πλατείες.
Αγωνιζόμαστε για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, και αρνούμαστε υπακοή σε αντισυνταγματικούς και άδικους νόμους και μνημόνια, που καταστρέφουν τις ζωές μας.
Αλλά εσείς επί 45 μέρες μας αγνοείτε επιδεικτικά. Αντί να συμπαραταχτείτε μαζί μας στο κίνημα της πλατείας Συντάγματος, σπεύδετε να συμμορφωθείτε στις εντολές της κυβέρνησης εναντίον μας.
Επί 45 μέρες οι λαϊκές συνελεύσεις του Συντάγματος, εφαρμόζοντας την δημοκρατία στην πράξη, έχουν προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρουν, αλλά και το ενδιαφέρον των τουριστών.
Και όμως εσείς ισχυρίζεστε εν γνώση σας ψευδώς ότι για τις τουριστικές ακυρώσεις και τον μαρασμό του εμπορικού κέντρου της Αθήνας φταινε οι «αγανακτισμένοι»!
Αλλά γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες που πέρασαν, περνούν ή παραμένουν στην πλατεία Συντάγματος, Έλληνες και ξένοι, όχι μόνο δεν μειώνουν αλλά ενισχύουν τον τουρισμό και την εμπορική κίνηση.
Δεν είπατε λέξη για τις συνέπειες στον τουρισμό από την κρατική τρομοκρατία στις 15,  ούτε από το όργιο χημικών, προβοκατόρων και αστυνομικής βίας στις 28 και 29 Ιουνίου, όχι μόνο στην πλατεία Συντάγματος, αλλά και στο Παγκράτι, στο Στάδιο, στο Μοναστηράκι. στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου κ.α
Ούτε μιλήσατε για τις συνέπειες της κρατικής βίας και τρομοκρατίας στην εμπορική κίνηση της περιοχής του Συντάγματος και του κέντρου της Αθήνας.
Δεν είπατε τίποτα για την επίθεση των ορδών της ΔΙΑΣ σε καταστήματα της Ερμού κλπ. και την άσκηση βίας ακόμα και σε τουρίστες.
Δεν πήρατε θέση κατά της δολοφονικής βίας των δυνάμεων καταστολής κατά των δημοτών σας, και αρνηθήκατε ακόμη και να συζητήσετε γι' αυτό στο δημοτικό συμβούλιο.
Δεν είπατε μια λέξη για τις καταστροφές που προκάλεσαν η καταστολή και τα ΜΑΤ της κυβέρνησης στο δημόσιο χώρο της πόλης και στην πλατεία Συντάγματος ειδικότερα.
Ούτε για τα χιλιάδες χημικά, που σκόρπισαν οι πραίτορες του κ. Παπουτσή εις βάρος της ασφάλειας και της υγείας των Αθηναίων.
Δεν κάνατε ούτε μια παρέμβαση για να εμποδίσετε την ανεξέλεγκτη αστυνομική βία με τους εκατοντάδες τραυματίες. Από τύχη  και κυρίως από τη δική μας αλληλεγγύη δεν είχαμε  νεκρούς.
Δεν είπατε τίποτε  για το  οργανωμένο από την αστυνομία σχέδιο προώθησης υ εξαρτημένων προς την πλατεία Συντάγματος. Αν κάποιοι άστεγοι ή εξαρτημένοι καταφεύγουν εκεί, είναι επειδή εκεί δεν τους καταδιώκει κανείς. Εάν η παρουσία τους προσβάλλει την αισθητική σας, σας θυμίζουμε ότι είναι τα θύματα της ανάλγητης κρατικής και δημοτικής πολιτικής, για την οποία και εσείς είστε συνυπεύθυνος.
Αντί λοιπόν να τους καταδιώκετε από δρόμο σε δρόμο και από πλατεία σε πλατεία, οφείλετε να σκύψετε και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημά τους, να τους δώσετε ελπίδα, να τους βρείτε στέγη και περίθαλψη, ώστε να φύγουν ανακτώντας την χαμένη τους αξιοπρέπεια. Ας μην ξεχνάμε, ότι η πλειοψηφία όσων μένουν στις σκηνές στο Σύνταγμα απαρτίζεται από ανθρώπους, που παράτησαν τα σπίτια τους και τις προηγούμενες ζωές τους, για να υλοποιήσουν στην πράξη το σύνθημα της πλατείας, ότι “δεν φεύγουμε μέχρι να φύγουν αυτοί”. Τέτοιους αποφασισμένους ανθρώπους φοβάται και προσβάλλει το σημερινό καθεστώς.
κ. Καμίνη,
Όταν οι πολίτες βρίσκονταν σε κίνδυνο, εσείς λάμψατε δια της απουσίας σας.
Τις κρίσιμες μέρες και ώρες η Αθήνα δεν είχε δήμαρχο.
Αφήστε λοιπόν τα προσχήματα και ομολογήστε ότι έχετε εντολή να συνεργήσετε στην επιχείρηση διάλυσης των λαϊκών συνελεύσεων της πλατείας Συντάγματος.
Θα συμμορφωθείτε στις υποδείξεις μιας κυβέρνησης βίας και αδικίας, την οποία προθύμως μέχρι σήμερα υπηρετείτε, και θα στραφείτε φανερά πια κατά των δημοτών σας;
Αντί για  δήμαρχος της Αθήνας και συνήγορος των δημοτών σας, θα καταντήσετε κατήγορος τους και συνένοχος στη βία εναντίον τους;

Εμείς πάντως δεν είμαστε απλώς οι «αγανακτισμένοι» που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ, είμαστε ενεργοί πολίτες αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο που θα αποφασίσουμε όλοι μαζί, μέσα από τις λαϊκές μας συνελεύσεις, μέχρι να φύγουν όλοι όσοι μας έφεραν εδώ, κυβέρνηση, τρόικα, μνημόνια και μεσοπρόθεσμα, τράπεζες και οι εντεταλμένοι τους κ.λπ., μέχρι να πάρουμε πίσω τις ζωές μας,  και να εγκαταστήσουμε πραγματική δημοκρατία με σχέσεις ισότητας, δικαιοσύνης για αξιοπρέπειας.
Η λαϊκή συνέλευση του Συντάγματος αφορά όλους τους πολίτες. Καλείστε και εσείς να έρθετε ατομικά και να εκθέσετε τις απόψεις σας, όπως όλοι.

                                                                    Λαϊκή Συνέλευση Πλατείας Συντάγματος, 10 Ιουλίου 2011

Διαδηλώνουμε ενάντια στην κυβερνητική απαγόρευση απόπλου του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ 
ΚΑΛΕΣΜΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 

Ενάντια στην κυβερνητική  απαγόρευση απόπλου  του Στόλου της  Ελευθερίας ΙΙ και  την στενή συνεργασία της κυβέρνησης με το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ    

Αθήνα 10.7.2011

Η κυβέρνηση  του Γ. Παπανδρέου, συνεχίζει να υλοποιεί δουλικά την συμφωνία – υπεργολαβία με το Ισραήλ παρεμποδίζοντας τον απόπλου του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ και εφαρμόζοντας την επέκταση του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας στις ελληνικές θάλασσες, ξεφτιλίζοντας κάθε έννοια εθνικής και ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου εξέδωσε την κατάπτυστη υπουργική απόφαση Παπουτσή για απαγόρευση απόπλου προς Γάζα χωρίς κανένα απολύτως επιχείρημα. Εμείς θεωρούμε ότι είναι υπόλογη γιατί έχει αφήσει ασύδοτο ένα έξαλλο, αποικιοκρατικό Ισραήλ, να αλωνίζει με τις υπηρεσίες του στην Ελλάδα για να εκτελούνται διατεταγμένες επιχειρήσεις, όπως π.χ. η υποβολή καταγγελιών στο λιμενικό για «μη αξιόπλοα» σκάφη. Παράλληλα η παρακολούθηση ακτιβιστών, η δολιοφθορά του Τζουλιάνο μέσα στην μαρίνα του Αλίμου (!) από «αγνώστους» αποτελούν ακόμα μερικές από τις σκηνές απείρου κάλλους που συμβαίνουν στην Ελλάδα, τον «στρατηγικό σύμμαχο» του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση  του Γ. Παπανδρέου, σε συνεργασία με την ισραηλινή κυβέρνηση και  τις υπηρεσίες της, υποχρέωσε  τις ελληνικές λιμενικές αρχές  επί σχεδόν ένα μήνα να παρεμποδίζουν συστηματικά τον απόπλου των 9 πλοίων και των 350 ακτιβιστών του «Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ – Παραμένοντας Άνθρωποι». Η τακτική που χρησιμοποιήθηκε, των γραφειοκρατικών προσκομμάτων και διοικητικών εμποδίων, ήταν η ίδια που η πρωτοβουλία μας υπέστη επί ένα χρόνο προσπαθώντας να απελευθερώσει τα δύο ελληνικά πλοία που ακόμα κρατούνται παράνομα στην Χάιφα από πέρυσι. Τα οποία θα βρει να τον περιμένουν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, που επισκέπτεται επίσημα σήμερα το Ισραήλ.

Την Παρασκευή 8/7, οι Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες  που επέβαιναν στο Τζουλιάνο, μεταξύ των οποίων και μέλος του Σουηδικού κοινοβουλίου, βρέθηκαν παρανόμως αποκλεισμένοι έξω από το παλιό λιμάνι των Χανίων, έπειτα από μεθόδευση του Λιμεναρχείου Χανίων, που δήλωνε ψευδώς ότι δεν υπήρχε θέση ελλιμενισμού, εκδοχή που διαψεύδεται από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες, τις μαρτυρίες πλήθους κόσμου και φωτογραφίες.

Το Σάββατο 9/7, μετά από προσπάθεια ανεφοδιασμού του Τζουλιάνο στην Παντάνασσα Ηρακλείου και πολύωρη και επικίνδυνη παρεμπόδιση από τρία σκάφη του λιμενικού, με αίτημα επιστροφής στο λιμάνι για παράδοση εγγράφων, τελικά επιδόθηκε έγγραφο εντολής του υπουργείου για απαγόρευση απόπλου λόγω πιθανής ακύρωσης της σημαίας τους σκάφους, αιτιολογία σαφέστατα προσχηματική. Σε ότι αφορά το γαλλικό Dignite/Al Karame μετά από τρεις ημέρες εξαντλητικών λιμενικών ελέγχων στην Σητεία, τελικά του εδόθη απόπλους και αναμένει ανεφοδιασμό αρόδου, παρακολουθούμενο από το ελληνικό λιμενικό.

Η Πρωτοβουλία  «Ένα Καράβι για τη Γάζα» μαζί με άλλες αλληλέγγυες συλλογικότητες και οργανώσεις καλεί σε συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στην Βουλή την Τρίτη 12 Ιούλη στις 7 μμ.  

 • Για να καταγγείλουμε  την αισχρή τακτική και την  απαράδεκτη θέση της κυβέρνησης Παπανδρέου.
 • Για να πάψει επιτέλους προσχηματικά και παράνομα να εμποδίζεται ο απόπλους του στόλου της Ελευθερίας για τη Γάζα.

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Κείμενο διαλόγου για τον απολογισμό του διημέρου 28 - 29 Ιουνίου

Συμβολή στο διάλογο για τον απολογισμό του διημέρου 28-29 Ιουνίου
Αυτό το σημείωμα είναι αποτέλεσμα συλλογικών συζητήσεων της ομάδας εργασίας που δούλεψε για τις κινητοποιήσεις ενάντια στο Μεσοπρόθεσμο. Σκοπό έχει να αποτελέσει τη βάση για να ανοίξει η συζήτηση στους κόλπους του κινήματος μας,
Τι καταφέραμε
1. Αποδείξαμε έμπρακτα ότι ο λαός μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι, και ότι το πολιτικό σύστημα είναι πλήρως απονομιμοποιημένο. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η πτώση μιας κυβέρνησης από τη δράση του “πεζοδρομίου” έγινε πραγματικό ενδεχόμενο.
2. Χάρη στον ειρηνικό, πλουραλιστικό, ακηδεμόνευτο και ακομμάτιστο χαρακτήρα του κινήματος μας, το Σύνταγμα έγινε υπόθεση όλων, και όχι κάποιων λίγων «πρωτοπόρων».
3. Το τεράστιο πείραμα άμεσης δημοκρατίας της πλατείας Συντάγματος, η μαζική αυτοοργάνωση, η αλληλεγγύη, και η πολύ μεγάλη εθελοντική προσφορά έθεσαν επί τάπητος την ανάγκη για ένα καινούργιο τρόπο άσκησης πολιτικής.
4. Με τις πολύ μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις της Κυριακής 5ης,, 15ης και 28ης-29ης Ιουνίου το κίνημα έκανε σαφές ότι κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τη δύναμη του.
5. Η μαχητικότητα χιλιάδων διαδηλωτών και η επιμονή τους να μείνουν στην πλατεία και τους δρόμους παρά το χημικό πόλεμο της αστυνομίας, έβαλε φραγμό στο κυβερνητικό σχέδιο για την καταστολή του κινήματος.
6. Η μεγάλη οργανωτική προετοιμασία που καταβάλαμε (σχεδιασμός μπλόκων, μαζική προμήθεια προστατευτικών από τα χημικά, επίπονες συνεννοήσεις με τα απεργιακά σωματεία) βοήθησε την κινητοποίηση και αποτέλεσε πολύτιμη εμπειρία για όλους.
Πού δεν τα πήγαμε καλά
1. Παρά το ότι η κινητοποίηση ήταν πολύ μεγάλη, δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε για να μην περάσει το Μεσοπρόθεσμο. Στην κουβέντα που κάναμε σαν πιθανές αιτίες αναφέρθηκαν: Οι χειρισμοί της κυβέρνησης και ο ανασχηματισμός που λειτούργησαν αποπροσανατολιστικά, η εναπομείνασα ισχύς του ψευτοδιλήμματος "Μεσοπρόθεσμο ή χρεωκοπία", η προσπάθεια τρομοκράτησης του κόσμου μέσω της καταστολής και του «μπάχαλου», η αίσθηση σε πολλούς ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική εναλλακτική, το έλλειμμα ενημέρωσης του κόσμου σε συνδυασμό με την μη ικανοποιητική εκστρατεία μας, το ότι η κοινωνία δεν έχει ακόμα φτάσει σε εκείνο το σημείο απόγνωσης και αποφασιστικότητας ώστε η αγανάκτηση να μετατραπεί σε ανοιχτή λαϊκή εξέγερση.
2. Ο σχεδιασμός μας είχε προϋποθέσει μια πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου, με αποτέλεσμα η εφαρμογή του να έχει πολλά κενά και αστοχίες. Στην πράξη αποδείχτηκε ότι το «48ωρο στους δρόμους» υπερέβαινε τις πραγματικές δυνατότητες του κινήματος.
3. Το όλο εγχείρημα του διημέρου απαιτούσε πολύ περισσότερη δουλειά από αυτήν που τελικά έγινε. Δεν μπορέσαμε να ξεπεράσουμε πλήρως τις λογικές της ανάθεσης και των συζητήσεων χωρίς πρακτικό αντίκρισμα (μιλάγαμε, ψηφίζαμε και αποφασίζαμε περισσότερο απ’ ό,τι πράτταμε).
Ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν
1.Ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν την ομάδα μας (αλλά και το κίνημα γενικά) ήταν το τρίπτυχο βία-περιφρούρηση-αυτοάμυνα. Στην κουβέντα της ομάδας τέθηκαν πολλές απόψεις που ξεκίναγαν από την «ανάγκη πιο αποφασιστικής περιφρούρησης» και έφταναν στην «ανάγκη πιο δυναμικής αντιπαράθεσης στις επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής. Λόγω της προφανούς κρισιμότητας του ζητήματος, καθώς και της ευρείας γκάμας των απόψεων που κατατίθενται, προτείνουμε τη δημιουργία την επόμενη περίοδο μιας ειδικής θεματικής ομάδας που θα κουβεντιάσει διεξοδικά το θέμα.
2. Το δεύτερο ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί εκτενώς είναι το πώς θα καταφέρει η πλατεία να διατηρήσει τη μαζικότητα της μέσα στο καλοκαίρι. Πώς θα αντιμετωπίσουμε το νόμο Διαμαντοπούλου; Πώς θα μπορέσουμε να συνδεθούμε με επιμέρους δράσεις και αγώνες ενάντια στο Μεσοπρόθεσμο;
3.Η τρίτη ιδέα που μας απασχόλησε ήταν το ενδεχόμενο διοργάνωσης μιας πολύ μεγάλης κινητοποίησης στις 3 Σεπτέμβρη. Η κινητοποίηση αυτή θα μπορούσε να συνδυαστεί με την παρουσίαση ενός προσχεδίου των βασικών αρχών μιας αμεσοδημοκρατικής συντακτικής διαδικασίας.
Στις 28-29 Ιούνη δώσαμε μια μεγάλη μάχη. Ο πόλεμος όμως συνεχίζεται και θα διαρκέσει πολύ. Θα δώσουμε πολλές μάχες ακόμα. Ας οπλιστούμε με επιμονή και υπομονή. Έχουμε τη δύναμη να νικήσουμε!
Η ομάδα εργασίας για τις κινητοποιήσεις ενάντια στο Μεσοπρόθεσμο