Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

63 δισ. ευρώ έχουν σε offshore οι Έλληνες επιχειρηματίες


Λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν...

Μία σημαντική και αποκαλυπτική έκθεση της γενικής διεύθυνσης φορολογίας και δασμών της ευρωπαϊκής επιτροπής, η οποία περιλαμβάνει άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν και στην Ελλάδα, πέρασε στα «ψιλά». 

Η έκθεση της γενικής διεύθυνσης φορολογίας και δασμών της Κομισιόν, στοιχεία της οποίας δημοσιεύθηκαν στο «Βήμα της Κυριακής», παρουσιάζει το 1,5 τρισ. ευρώ που φυλάσσουν σε offshore οι πολίτες των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες βρίσκονται στην 5η θέση, έχοντας αποθησαυρίσει 63 δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους και «προηγούνται» των Ιταλών και Ισπανών. Πρώτοι στη λίστα είναι οι Γερμανοί, οι οποίοι έχουν σε υπεράκτιες εταιρείες περί τα 330 δισεκατομμύρια ευρώ, με δεύτερους τους Γάλλους με 277 δισεκατομμύρια ευρώ και τρίτους τους Βρετανούς με 218.

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Διόδια στη Βαρυμπόμπη?

Ή θα συνεχίσει να πληρώνει 18 εκατ € στον εργολάβο το Δημόσιο ή θα μπουν διόδια εντός αστικού ιστού στη Βαρυπόμπη. Αυτές είναι οι Συμβάσεις Παραχώρησης, κερδισμένοι οι τράπεζες και οι εργολάβοι, χαμένοι οι πολίτες και το κράτος.

Όχι της Περιφέρειας Αττικής σε νέα διόδια στη Βαρυμπόμπη
04-06-2020 - Πηγή: ypodomes.com

Αναταράξεις προκαλεί η πιθανότητα τοποθέτησης πλευρικών διοδίων στην εθνική οδό στο ύψος της Μεταμόρφωσης. Η μελέτη αλλαγής των περιβαλλοντικών όρων συζητήθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής εχθές και σύμφωνα με πληροφορίες καταψηφίστηκε ομόφωνα.

Στην λειτουργία διοδίων αντιτίθενται οι Δήμοι της περιοχής. Η προσπάθεια αδειοδότησης των συγκεκριμένων διοδίων έχει ξεκινήσει από το 2014.

Για το θέμα αρμόδιες πηγές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σημειώνουν δεν υπάρχει πρόθεση για να προχωρήσει ένα τέτοιο πλάνο ωστόσο εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές λύσεις. Θα πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε ότι η λειτουργία διοδίων στην περιοχή, υπάρχει στη σύμβαση παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου. Για την μη λειτουργία τους, η εταιρεία παραχώρησης Νέα Οδός αποζημιώνεται από την τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης με ένα ποσό που αγγίζει τα 18 εκατ.ευρώ ετησίως (εκκαθάριση γίνεται κάθε έξι μήνες με ποσό περίπου 9 εκατ.ευρώ). Το ποσό αυτό αφορά τη μη λειτουργία των πλευρικών σταθμών Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου αλλά και του μετωπικού σταθμού διοδίων στον συνδετήριο κλάδο Σχηματάρι-Χαλκίδα.

Αξίζει να αναφερθεί πάντως πως αν τελικά φτάσουμε στο σημείο να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν οι πλευρικοί σταθμοί, το κόστος διέλευσης θα είναι μισό ευρώ (50 λεπτά). Επιπρόσθετα, οι οδηγοί θα πληρώνουν το πενηντάλεπτο σε 2 από τις 4 εξόδους. Δηλαδή, ο οδηγός που κινείται ανοδικά στην εθνική οδό και θα βγαίνει στον κόμβο Βαρυμπόμπης θα πληρώνει 50 λεπτά. Ο οδηγός όμως που θα βγαίνει από τον κόμβο Βαρυμπόμπης στον Κηφισό με κίνηση προς βόρεια δεν θα πληρώνει κάποιο αντίτιμο. Το ίδιο θα συμβαίνει και στα απέναντι πλευρικά διόδια.

Τώρα, μετά την απόρριψη της μελέτης από την Περιφέρεια Αττικής η μελέτη με τους τροποποιημένους όρους θα ξαναγυρίσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να κριθεί και να εγκριθεί. Ακολούθως μετά, θα σταλεί στο υπουργείο Υποδομών προκειμένου η αντίστοιχη διεύθυνση να εφαρμόσει τους τροποποιημένους περιβαλλοντικούς όρους. Εδώ έχουμε δύο πιθανότητες. Η πρώτη είναι το ελληνικό δημόσιο να συνεχίσει να καταβάλλει στην Νέα Οδό την προβλεπόμενη ετήσια αποζημίωση. Η δεύτερη είναι η προχωρήσει η τοποθέτηση διοδίων παρά την αρνητική στάση της Περιφέρειας Αττικής. Ωστόσο με δεδομένη την απροθυμία του υπουργείου Υποδομών, είναι μία περίπτωση που δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες.
Τι προβλέπεται στις μελέτες

Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, συνολικού κόστους 17,3 εκατ.ευρώ, θα γίνει ανασχεδιασμός του ανισόπεδου κόμβου Βαρυμπόμπης. Η σημερινή γέφυρα θα γκρεμιστεί και θα κατασκευαστεί μία νέα γέφυρα με 4 λωρίδες ανά κατεύθυνση με δύο round about σε κάθε άκρο ενώ θα δημιουργηθεί μία πλατεία στο τέλος της υπόγειας διάβασης στις Αδάμες για τις κυκλοφοριακές ανάγκες προς Αθήνας.

Επίσης προβλέπεται ανακατασκευή του κόμβου Καλυφτάκη ώστε να εξυπηρετεί όλες τις κινήσεις αλλά και αλλαγές στην έξοδο στο ύψος του Λαϊνόπουλου.

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Όχι στον περιβαλλοντικό ρατσισμό σε βάρος της Δυτικής Αθήνας - Δυτικής Αττικής


Όχι στον περιβαλλοντικό ρατσισμό σε βάρος της Δυτικής Αθήνας - Δυτικής Αττικής

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΟΛΟΙ ΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 5/6, 6 μ.μ., ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Την Παρασκευή στο Σύνταγμα δίνουμε το δικό μας ραντεβού συμμετέχοντας και εμείς σε ένα ρεύμα αντιστάσεων και διεκδικήσεων, που αναπτύσσονται στα πεδία της διαχείρισης της διαχείρισης των αποβλήτων, της ενέργειας, του νερού, των εξορύξεων, της προστασίας του περιβάλλοντος, των οικοσυστημάτων και των ελεύθερων χώρων κλπ.. Η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος θα μας βρει όλους και όλες μαζί να διαδηλώνουμε ενάντια στους καταστροφικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης της Περιφέρειας Αττικής και των οικονομικών λόμπι.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ:

· Στο περιβαλλοντικό έγκλημα της εγκατάστασης της Φυλής
· Στον περιβαλλοντικό ρατσισμό σε βάρος της δυτικής Αθήνας – Αττικής
· Στους νέους ΧΥΤΑ στην Φυλή
· Στην «αναβάθμιση» του θηριώδους ΕΜΑΚ 
· Στο νέο υπερ-εργοστάσιο 450.000 τόνων με ΣΔΙΤ και καύση στη Φυλή
· Στο παρωχημένο και αναποτελεσματικό μοντέλο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Αττική
· Στα επιχειρηματικά συμφέροντα
· Στους διαγωνισμούς για τους νέους ΧΥΤΑ και τα εργοστάσια στην εγκατάσταση της Φυλής
· Στην αύξηση του κόστους διαχείρισης των ΑΣΑ και στο φαύλο καθεστώς των αντισταθμιστικών οφειλών για εξαγορά συνειδήσεων

ΛΕΜΕ ΝΑΙ:

· Σε ένα μοντέλο διαχείρισης φιλικό προς το περιβάλλον με δημόσιο χαρακτήρα
· Στο μοντέλο της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στην πρόληψη και στην προδιαλογή των υλικών
· Στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ποιότητα ζωής
· Στη συστράτευση και στην αλληλεγγύη του περιβαλλοντικού κινήματος

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας oxixytafilis.blogspot.com - oxi.xyta.filis@gmail.com - f/b: Δυτικό Μέτωπο

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Πρόταση Τροπολογίας για το θέμα των Integrated Master

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Πρόταση Τροπολογίας για το θέμα των Integrated Master

Προς: 1. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
κα. Κεραμέως
2. Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
κ. Διγαλάκη


κα. Υπουργέ, κ. Υφυπουργέ
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί Πανελλαδικά το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου Τομέα (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α και Β βαθμού). Απευθυνόμαστε σε εσάς σε συνέχεια της συνάντησης που είχαμε με τον Υφυπουργό το Σεπτέμβρη 2019, σχετικά με πλήθος ζητημάτων που έχουν ανακύψει με τα Integrated Master, ειδικά για το θέμα των αποφοίτων σχολών εξωτερικού που έχουν κριθεί ισότιμα και αντίστοιχα με αυτά των Ελληνικών Πολυτεχνείων. Υπενθυμίζουμε ότι για το θέμα έχει τοποθετηθεί σχετικά και με σχετική επιστολή του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Η καθυστέρηση όμως στην επίλυση του θέματος, δημιουργεί πολλαπλές επιπλοκές στους Διπλωματούχους Μηχανικούς μέλη μας γιατί :
Α) είναι σε εξέλιξη διαδικασίες κρίσεων θέσεων ευθύνης, όπου η μοριοδότηση των μάστερ συνυπολογίζεται
Β) αμφισβητούνται πράξεις της Ελληνικής Νομοθεσίας όπως οι πράξεις αναγνώρισης του ΔΟΑΤΑΠ, ή του ΔΙΚΑΤΣΑ παλαιότερα αλλά και οι άδειες εξάσκησης επαγγέλματος που εκδίδει το ΤΕΕ
Γ) βλάπτουν την Υπηρεσιακή εξέλιξη των συναδέλφων μας
Για όλους τους παραπάνω λόγους και εν όψει της συζήτησης στη Βουλή του Νομοσχεδίου «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», σας καλούμε να αποκαταστήσετε το πρόβλημα αυτό, όπως και την απουσία μισθολογικής αναγνώρισης των Integrated Master, σύμφωνα με την ακόλουθη πρόταση τροπολογίας:

Η παράγραφος 2 του άρθρου 46 του Ν.4485/17 αναδιατυπώνεται ως εξής:
"2. Για την υπαγωγή στην παρούσα διάταξη, η Σύγκλητος του οικείου Α.Ε.Ι., ύστερα από εισήγηση της Συνέλευσης του Τμήματος, απευθύνει αίτημα στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο οποίος, ύστερα από γνώμη του Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ. και της Α.Δ.Ι.Π., και εφόσον πληρούνται τα κριτήρια της παραγράφου 1, εκδίδει σχετική διαπιστωτική απόφαση, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Οι γνώμες του προηγούμενου εδαφίου δίνονται εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από την περιέλευση του ερωτήματος από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Μετά την έκδοση της ανωτέρω απόφασης, ο ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) λογίζεται ότι έχει ληφθεί από την ημερομηνία απονομής του πτυχίου ή διπλώματος και καταλαμβάνει και τους αποφοιτήσαντες πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Το αυτό ισχύει και για τους αποφοίτους Τμημάτων ή Σχολών Ιδρυμάτων της Αλλοδαπής των οποίων τα πτυχία - διπλώματα έχουν κριθεί ως ισότιμα και αντίστοιχα των οικείων Τμημάτων για τα οποία έχουν εκδοθεί διαπιστωτικές πράξεις."

Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ενωτικοί Αγώνες και διαρκής ευαισθησία για την προστασία του Περιβάλλοντος


 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr                                                                                                                                                        
Αθήνα,  3/6/2020
Αρ. Πρωτ. :
Ενωτικοί Αγώνες και διαρκής ευαισθησία για την προστασία του Περιβάλλοντος
Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στηρίζει τις κινητοποιήσεις της 5ης Ιούνη Παγκόσμιας Ημέρα Περιβάλλοντος. Οι νεοψηφισθέντες νόμοι (περιβάλλοντος και τουρισμού) διευκολύνουν την αδειοδότηση μεγάλων επενδυτικών καταστροφικών έργων, υποβαθμίζουν και το καθεστώς προστασίας της φύσης και των περιοχών Natura2000, παραχωρούν βουνά, παραλίες, λίμνες, ποτάμια και δάση στις ορέξεις επενδυτών, στερώντας το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών στην αυτοδιάθεση. Υποθηκεύουν τον δημόσιο πλούτο και τα κοινά και υπονομεύουν τη δημόσια υγεία. Οι νόμοι αυτοί δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά συνέχεια μιας συστηματικής πολιτικής, η οποία, με το πρόσχημα της ανάπτυξης, αναπαράγει τις ίδιες ακριβώς πρακτικές που οδήγησαν στην περιβαλλοντική, οικονομική και, τελευταία, στην υγειονομική κρίση. Συντασσόμαστε και στηρίζουμε με τις πρωτοβουλίες για την προάσπιση του περιβάλλοντος ανά την Ελλάδα και πολλαπλασιάζουμε τη φωνή τους. Στηρίζουμε τον αγώνα τον τοπικών κοινωνιών, από τις Σκουριές ως την Τήνο, κι από το Βόλο έως την Κρήτη.
Για την Αθήνα, ραντεβού στην πλατεία Συντάγματος στις 5 Ιούνη στις 18:00!



5 Ιουνίου: Ημέρα Υπεράσπισης του Περιβάλλοντος από τους αντι-περιβαλλοντικούς νόμους

5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Πάρτε μέρος στις συγκεντρώσεις, δράσεις, happenings σε 12 πόλεις στην Ελλάδα:

ΑΘΗΝΑ 18:00 – Βουλή 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 18:00 - Λευκός Πύργος 

ΒΟΛΟΣ 19:00 - Παραλία 

ΓΙΑΝΝΕΝΑ 19.00 - Περιφέρεια Ιωαννίνων 

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 19:00 - Πλατ.Ελευθερίας 

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ 18:30 – Αρχαιολογικό Μουσείο 

ΛΕΥΚΑΔΑ 19:30-Πλ.Αγ.Μηνά

ΚΕΡΚΥΡΑ 18:30 Πλατεία Δημαρχείου 19:30 Πεντοφάναρο 

ΠΑΤΡΑ 19:00 - Πλατεία Αγ.Γεωργίου 

ΠΥΡΓΟΣ 19.00 Κεντρική Πλατεία 

ΣΙΦΝΟΣ 12:00 - Καμάρες 

ΧΑΝΙΑ 19:00- Πλατεία Αγοράς 

Το μέτωπο για την κατάργηση των αντι-περιβαλλοντικών νόμων που ψήφισε η κυβέρνηση μέσα στην καραντίνα συντονίζεται!

Συμπαράσταση στις τοπικές κοινωνίες και τα κινήματα που αγωνίζονται να σώσουν τους τόπους τους από την επενδυτική λεηλασία!

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 826 MW στα Διαβατά: μεταβατική λύση ή business as usual ?


Νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 826 MW στα Διαβατά:
μεταβατική λύση ή business as usual ?
Το θέμα:
Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της εταιρείας ELPEDISON, ισχύος 826 MW με καύσιμο φυσικό αέριο (ετήσια κατανάλωση καυσίμου 1 δις m3) δημιουργείται στα Διαβατά δίπλα στην υφιστάμενη μονάδα Η/Π ισχύος 400 MW της ιδίας εταιρείας.
Και τα ερωτήματα:
Όταν η απουσία μηχανισμών παρακολούθησης της ποιότητας περιβάλλοντος και των συνεπειών της στην υγεία των πολιτών, δεν αποτιμάται περιβαλλοντικά και κοινωνικά.
Όταν η έλλειψη περιβαλλοντικού σχεδιασμού συναρμοσμένου με τον ευρύτερο χωροταξικό/πολεοδομικό σχεδιασμό μιας Μητροπολιτικής περιοχής όπως η Ευρύτερη Περιοχή Θεσσαλονίκης, από διαχρονική παθογένεια του συστήματος διοίκησης, γίνεται πολιτική επιλογή της κεντρικής αλλά και της τοπικής εξουσίας.
Όταν είναι επιστημονικά δεδομένο ότι η ηλεκτροπαραγωγή (Η/Π) με φυσικό αέριο(φ.α.) δεν είναι ο ορθολογικότερος τρόπος χρήσης του ενεργειακά γιατί η απόδοση φθάνει το πολύ στο 60%, ενώ με άλλους τρόπους μπορεί να υπερβεί το 90% (άμεσες θερμικές χρήσεις για θέρμανση & παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, Συμπαραγωγή ηλεκτρισμού –θερμότητας).
Όταν η εγκατεστημένη ισχύς του συστήματος Η/Π της χώρας είναι 21.400 MW, με μέση ετήσια ζήτηση 9.800MW και ζήτηση αιχμής 11.200MW,ποια η σκοπιμότητα δημιουργίας της νέας μονάδας Η/Π; Ακόμη και η πρόωρη παύση μέχρι το 2023,των 1900 MW Η/Π με λιγνίτη υπερκαλύπτεται από τις υπάρχουσες μονάδες.
Ως μεταβατικό καύσιμο το φ.α. θα καταργηθεί το 2050 όπως προβλέπεται με την πλήρη απανθρακοποίηση ή θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής για να τροφοδοτούν την ηλεκτρική αυτοκίνηση που προωθείται;
Οι εκπεμπόμενοι ρύποι 931,4 ton/έτος, οξείδια του αζώτου (NOx) και 931,4 ton/έτος, μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και σημαντικές ποσότητες μεθανίου (CH4)και πτητικές οργανικές ενώσεις εκτός από το μεθάνιο (NMVOC) δεν θα επιβαρύνουν δυσβάστακτα την ατμόσφαιρα της ευρύτερης περιοχής ιδίως τις ημέρες με άπνοια και θερμοκρασιακή αναστροφή; Ποια είναι η φέρουσα ικανότητα της ατμόσφαιρας της περιοχής; Είναι αρκετό να μην υπερβαίνει η κάθε μονάδα τα θεσμοθετημένα όρια? Ποια θα είναι η συνολική κατάσταση σε μια περιοχή που λειτουργούν ήδη κι άλλες βαριά οχλούσες βιομηχανίες;
H επιπρόσθετη θερμική ρύπανση στην περιοχή από τον αερόψυκτο συμπυκνωτή και τα 3.920.000 m3/ώρα καυσαέρια δεν θα επηρεάσει το μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής ?
Οι ετήσιες απαιτήσεις 205.920 κυβικών μέτρων νερού για τη λειτουργία της μονάδας είναι αμελητέες σε ένα Πολεοδομικό συγκρότημα 1.000.000 κατοίκων που δεν έχει λύσει με επάρκεια την υδροδότησή του ?
Η χωροθέτηση μιας τέτοιας υψηλής όχλησης μονάδας, σε μια ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή στις παρυφές του πολεοδομικού συγκροτήματος, με μόνο κριτήριο ουσιαστικά την οικονομία για τις απαιτούμενες υποδομές που θα ωφεληθεί η εταιρεία σε ποιό σχεδιασμό χωροταξικό, περιβαλλοντικό, ενεργειακό εντάσσεται;
Είναι δυνατόν η γνωμοδότηση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα να λαμβάνεται από θεσμικό όργανο, όπως η Μητροπολιτική Επιτροπή της Π.Κ.Μ., ηλεκτρονικά δια περιφοράς, χωρίς να έχει προηγηθεί στοιχειώδης ενημέρωση και διάλογος στην τοπική κοινωνία και τους επιστημονικούς φορείς της;
Επειδή πιστεύουμε ότι «η κοινωνία μπορεί να λύσει τα προβλήματα που μπορεί να θέσει», έστω και την τελευταία στιγμή πριν την περιβαλλοντική αδειοδότηση, ας ανοίξει ο δημόσιος διάλογος και ας πάρει ο κάθε ένας την ευθύνη των απόψεων και της στάσης του για το μέλλον αυτού του τόπου.

Πρωτοβουλία για την Εναλλακτική Θεσσαλονίκη

5 Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: #to_akyronoume

Το #SupportEarth γεννήθηκε από την ανάγκη μελών του #SupportArtWorkers, επιστημόνων, ακτιβιστ(ρι)ών, πολιτών, περιβαλλοντικών ομάδων και κινημάτων να αντισταθούν συσπειρωμένα στη συστηματική καταστροφή του περιβάλλοντος και καλεί σε μαζική κινητοποίηση στις 5 Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Οι νεοψηφισθέντες νόμοι (περιβάλλοντος και τουρισμού) διευκολύνουν την αδειοδότηση μεγάλων επενδυτικών καταστροφικών έργων, υποβαθμίζουν και το καθεστώς προστασίας της φύσης και των περιοχών Natura2000, παραχωρούν βουνά, παραλίες, λίμνες και δάση στις ορέξεις επενδυτών, στερώντας το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών στην αυτοδιάθεση και την αυτοδιαχείριση. Υποθηκεύουν τον δημόσιο πλούτο και τα κοινά και υπονομεύουν τη δημόσια υγεία. Οι νόμοι αυτοί δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά συνέχεια μιας συστηματικής πολιτικής, η οποία, με το πρόσχημα της ανάπτυξης, αναπαράγει τις ίδιες ακριβώς πρακτικές που οδήγησαν στην περιβαλλοντική, οικονομική και, τελευταία, στην υγειονομική κρίση.

Όσο οι αποφάσεις παίρνονται χωρίς εμάς, εμείς θα αντιστεκόμαστε στο πεδίο με τις φωνές και τα σώματά μας. Έτσι, μαζί με τη διεκδίκηση για απόσυρση των νόμων (#aposyre_to), φυτεύουμε την ιδέα της άμεσης και πρακτικής ακύρωσης της εφαρμογής τους στο πεδίο: #to_akyronoume.

Παράλληλα δρούμε θετικά: εισάγουμε την τέχνη, τα social media, χτυπάμε πόρτες, μιλάμε σε γείτονες και οικογένεια. Συντασσόμαστε με τις πρωτοβουλίες για την προάσπιση του περιβάλλοντος ανά την Ελλάδα και πολλαπλασιάζουμε τη φωνή τους. Στηρίζουμε τον αγώνα τον τοπικών κοινωνιών, από τις Σκουριές ως την Τήνο, κι από την Δυτική Μακεδονία ως το Ιόνιο και την Κρήτη.

Αναγνωρίζουμε ότι είμαστε διαφορετικ@, αλλά συσπειρωνόμαστε γύρω από τις κοινές μας αξίες. Έχοντας ποικίλα υπόβαθρα, εργαλεία, στόχους, οπτικές, δημιουργούμε ένα μαζικό κίνημα και αποφασίζουμε για τους εαυτούς μας. Λειτουργούμε ως χώρος ένωσης, ζύμωσης, αγώνα για περιβαλλοντική δικαιοσύνη, ίση πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας και δίκαιη μετάβαση των κοινωνιών που πλήττονται από την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

Μέχρι τις 5 Ιούνη, στις 5 Ιούνη και μετά τις 5 Ιούνη.

Κοινοποιούμε και προωθούμε αυτό το κείμενο παντού.

Συντονιζόμαστε με τα τοπικά μας δίκτυα.

Για την Αθήνα, ραντεβού στην πλατεία Συντάγματος στις 5 Ιούνη στις 18:00!



ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: για τις Καθυστερήσεις στην απονομή Συντάξεων και άλλα θέματα

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr                                                                                                               
                                                                           Αθήνα,  02-06-2020
Αρ. Πρωτ.:

Προς:  Γεν. Γραμματέα Υπ. Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων κα Καρασιώτου Π.

Κοιν.: 1. Διοικητή ΕΦΚΑ κο Χάλαρη Χρ.

          2. Συμβ. Επιτρ. Επιστ. ΕΦΚΑ

          3. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ

          4. Α' Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα : Αίτημα συνάντησης για τις Καθυστερήσεις στην απονομή Συντάξεων και άλλα θέματα

Κυρία Γενική Γραμματέα,
Όπως γνωρίζετε, η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί Πανελλαδικά το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου Τομέα (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α και Β βαθμού). Απευθυνόμαστε σε εσάς σε συνέχεια της από 12/5/2020 επιστολής μας σχετικά μας τα παρακάτω θέματα:

Α) Παραμένουν αναπάντητα τα κρίσιμα ερωτήματα που θέσαμε σχετικά με την πρόσφατη Εγκύκλιο του Υπουργείου με τίτλο “Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 36Α του ν. 4387/2016 περί αξιοποίησης παράλληλου χρόνου ασφάλισης καθώς και χρόνου παράλληλης απασχόλησης”. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων (με παράλληλη ασφάλιση) ξεπεράστηκαν ήδη τα τέσσερα χρόνια καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεων τα οποία είναι ήδη αδιανόητα πολλά και φοβόμαστε ότι νέες εμπλοκές θα καθυστερήσουν περεταίρω την καταβολή τους. Κανένα φως δε φαίνεται παρά τις δεσμεύσεις ότι το Μάρτιο θα ξεκινούσε μέσω του κατάλληλου λογισμικού η καταβολή τους. 

Β) Εκτός της παράλληλης ασφάλισης υπάρχει πέρα από κάθε λογική καθυστέρηση και στην απονομή των συντάξεων από ένα μόνο Ταμείο. Να αναφέρουμε ενδεικτικά τις παρακάτω περιπτώσεις:

· Οι συντάξεις του Δημοσίου χορηγούνται από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους με καθυστέρηση 2,5 έως 3 ετών (βρίσκονται εδώ και μήνες παγωμένες στο Φθινόπωρο του 2017)
· Οι συντάξεις του πρώην ΤΣΜΕΔΕ (μονοασφαλισμένοι μηχανικοί), παρά την πρόσφατη (λόγω πανδημίας) επιτάχυνση, βρίσκονται επίσης τα τέλη του 2017
· Το Τμήμα του ΕΦΚΑ για τα ΝΠΔΔ (Γερανίου) είναι επίσης κολλημένο στο 2017 με τριετή καθυστέρηση στην απονομή τους.

Οι συνάδελφοι μας σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις αναγκάζονται να φτάσουν στα όρια της επιβίωσης, ζώντας τις οικογένειες τους με τις πενιχρές αποδοχές των προσωρινών συντάξεων (που υπολογίζονται στο 50% του καταληκτικού μισθού μη λαμβάνοντας την προσαύξηση σύνταξης που δικαιούνται όλες οι παραπάνω κατηγορίες!) επί τρία έτη.

Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Πακέτο διάσωσης της Ε.Ε. με πολλές γκρίζες ζώνες


Πέτρος Παπακωνσταντίνου: Πακέτο διάσωσης της Ε.Ε. με πολλές γκρίζες ζώνες

Υπό την άμεση απειλή διάλυσης της Ένωσης, η Κομισιόν σπάει παραδοσιακά ταμπού, αλλά ο δρόμος παραμένει αβέβαιος
1 Ιουνίου 2020


Το σχέδιο που παρουσίασε την Τετάρτη, 27 Μαΐου, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την αντιμετώπιση της τρομερής οικονομικής ύφεσης και κοινωνικής κρίσης στις χώρες- μέλη της ΕΕ λόγω κορωνοϊού συνιστά ένα φιλόδοξο, για τα μέχρι τώρα δεδομένα της Ένωσης, εγχείρημα. Το συνολικό πακέτο, υπό τον τίτλο «Next Generation EU», προβλέπει τη διάθεση 750 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 500 θα είναι επιχορηγήσεις και τα 250 δάνεια. Αν συνυπολογίσουμε τα προγράμματα (SURE κ.α.) ύψους 540 δισ ευρώ που ανακοινώθηκαν στις 9 Απριλίου, η ΕΕ ρίχνει στο τραπέζι έκτακτη στήριξη 1,290 τρισ ευρώ, ποσό που εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά των ανάλογων προγραμμάτων ΗΠΑ και Ιαπωνίας, αλλά δεν παύει να αποτελεί σημαντική ανάσα.

Πέραν της ποσοτικής πλευράς, η πρόταση της Κομισιόν, η οποία στηρίζεται στην πρόσφατη συμφωνία Μακρόν- Μέρκελ, σπάει δύο παραδοσιακά ταμπού. Για πρώτη φορά εισάγεται, έστω και ad hoc, κοινός δανεισμός των 27 και επίσης για πρώτη φορά η Ένωση στηρίζεται σε δαπάνες και επενδύσεις μέσω ελλειμμάτων (κάτι που μέχρι χθες θα αποτελούσε ανάθεμα, μιας και στην υπαρκτή ΕΕ, όχι μόνο ο Μαρξ, αλλά και ο Κέινς τελούν υπό παρανομία). Εν ολίγοις, σε αντίθεση με το γνωστό σλόγκαν του κ. Μητσοτάκη, οι Ευρωπαίοι δέχονται, έστω και με κλειστή τη μύτη, ότι τα περιφρονημένα λεφόδεντρα κάποιες φορές είναι η μόνη λύση.

Τα 750 δισ του προγράμματος θα αντληθούν από την Κομισιόν μέσω ομολόγων τα οποία θα εκδώσει η ίδια και θα έχουν διάρκεια μέχρι και 30 χρόνια, ενώ η αποπληρωμή τους θα αρχίσει από το 2028 και τα επιτόκια θα είναι μικρά. Οι χώρες που κυρίως θα ωφεληθούν, σύμφωνα με τα (όχι επίσημα και όχι επιβεβαιωμένα) στοιχεία που έχουν διαρρεύσει είναι η Ιταλία (172,7 δισ), η Ισπανία (140,4) και η Πολωνία (63,8). Στους ωφελημένους θα είναι και η Ελλάδα, καθώς αναμένεται να εισπράξει 22,5 δισ σε επιχορηγήσεις και άλλα 9,4 σε δάνεια, ποσά που αντιστοιχούν αθροιστικά στο ένα έκτο του ΑΕΠ του 2019- πολύ περισσότερα από όσα ήλπιζε η ελληνική κυβέρνηση. Μόνο τα δάνεια, και όχι οι επιχορηγήσεις, θα βαρύνουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Η αποπληρωμή των δανείων της Κομισιόν θα γίνει μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού, δηλαδή θα επιβαρύνει κυρίως τους καθαρούς χρηματοδότες της Ένωσης, με πρώτη τη Γερμανία. Επομένως το πακέτο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αν δεν σπάει, τουλάχιστον διαβρώνει και ένα άλλο, μεγάλο ταμπού, εκείνο της Ένωσης μεταβίβασης πόρων (transfer union).

Σύλλογος Μηχανικών ΕΥΔΑΠ: Η κυβέρνηση με ΣΔΙΤ παραδίδει το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα στα ιδιωτικά συμφέροντα

Σύλλογος Μηχανικών ΕΥΔΑΠ: Η κυβέρνηση με ΣΔΙΤ παραδίδει το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα στα ιδιωτικά συμφέροντα


Συνάδελφοι… Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προτίθεται να προβεί σε σύναψη σύμβασης με σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), μετά από Διεθνή Διαγωνισμό, με αντικείμενο την “Διαχείριση – Λειτουργία και Συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) Αθήνας”.

Για τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο διενεργεί τρείς (3) παράλληλους διαγωνισμούς για την σύναψη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών Τεχνικού, Νομικού και Χρηματοοικονομικού Συμβούλου προς υποβοήθηση του Υπουργείου για τις ενέργειες διεξαγωγής Διεθνούς Διαγωνισμού (ΣΔΙΤ) για την “Διαχείριση – Λειτουργία και Συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) Αθήνας” και δαπάνης 138.424,01€ έκαστη. (Τα αντίστοιχα links των υπό εξέλιξη διαγωνιστικών διαδικασιών δίνονται στο τέλος της ανακοίνωσης).

Τις παραπάνω ενέργειες πραγματοποιεί το Υπουργείο τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. για τη σύναψη της νέας σύμβασης συνέχισης της υδροδοαρχικής 20ετούς σύμβασης (1999-2019) για τη “Διαχείριση – Λειτουργία και Συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) Αθήνας». Για τον σκοπό αυτό μάλιστα δόθηκε πρόσφατα και δεύτερη παράταση της προηγούμενης σύμβασης έως τον 12/2020.

Ο Σύλλογος Μηχανικών της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. εκφράζει την πλήρη διαφωνία του, στην πρόθεση του Υπουργείου για την σύναψη σύμβασης με ιδιωτικό φορέα, μετά από Διεθνή Διαγωνισμό (ΣΔΙΤ), για την “Διαχείριση – Λειτουργία και Συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) Αθήνας” αλλά και για τον τρόπο που το μεθόδευσε.

Με τις παραπάνω διαδικασίες προδιαγράφεται μια σύμπραξη μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που έχει ως αντικείμενο την λειτουργία και συντήρηση του Ε.Υ.Σ στην οποία τόσο η ίδια η ΕΥΔΑΠ Α.Ε., όσο και το έμπειρο προσωπικό της Διεύθυνσης Υδροληψίας της ΕΥΔΑΠ, αποκλείονται.

Η Αμερική της οργής, του Φλόιντ και του Τραμπ




Εξι νεκροί στις διαδηλώσεις κατά της ρατσιστικής βίας, πάνω από 4.000 συλληφθέντες, 40 πόλεις σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας – ανάμεσά τους και η Νέα Υόρκη -, 104.000 θάνατοι από τον κορονοϊό, 40 εκατομμύρια άνεργοι και 53 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμέτωποι με άμεση απειλή πείνας: Είναι η Αμερική της οργής, του Τζορτζ Φλόιντ και του μεγάλου διχασμού, η Αμερική της τριπλής κρίσης – φυλετικής, οικονομικής και υγειονομικής.

Στην κραυγή αυτής της Αμερικής, ο Ντόναλντ Τραμπ απαντά κατεβάζοντας τον στρατό στους δρόμους και απειλώντας με πόλεμο την ίδια του την χώρα. Τα ξημερώματα, ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την ενεργοποίηση ενός νόμου του 1807, του Νόμου κατά των Εξεγέρσεων (Insurrection Act), που αναθέτει στον στρατό την ευθύνη της εσωτερικής ασφάλειας και της τήρησης της τάξης – ενός νόμου, που είχε ενεργοποιηθεί για τελευταία φορά στις μεγάλες ταραχές του Λος Αντζελες το 1992. Λίγη ώρα αργότερα το Associated Press μετέδωσε πως κινείτο προς την Ουάσικγτον αερομεταφερόμενη μεραρχία για να αναλάβει την καταστολή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά την δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, ενώ στρατιωτικά ελικόπτερα πετούσαν ήδη πάνω από την αμερικανική πρωτεύουσα.

Είχε προηγηθεί μια εκρηκτική τηλεδιάσκεψη Τραμπ με τους κυβερνήτες των Ηνωμένων Πολιτειών και μια ακόμη προεδρική παράσταση στον Κήπο των Ρόδων στον Λευκό Οίκο. Εκεί, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακήρυξε εαυτόν «Πρόεδρο του Νόμου και της Τάξης», διαμήνυσε ότι «θα κυριαρχήσουμε στους δρόμους», και δήλωσε ότι στις Πολιτείες όπου «οι κυβερνήτες θα αρνηθούν να ενεργοποιήσουν την εθνοφυλακή, θα ενεργοποιήσω εγώ τον στρατό και θα λύσω το πρόβλημα για λογαριασμό τους».

«Κινητοποιώ», είπε, « όλους τους διαθέσιμους ομοσπονδιακούς πόρους, πολιτικούς και στρατιωτικούς, για να σταματήσω τις ταραχές και τις λεηλασίες, για να σταματήσω την καταστροφή και την εμπρησμό, και για να προστατέψω τα δικαιώματα των νόμιμων Αμερικανών».

Την ίδια ώρα, δυνάμεις της εθνοφρουράς εκκαθάριζαν με χημικά και δακρυγόνα τους διαδηλωτές στην λεωφόρο Πενσυλβάνια, για να βγει αμέσως μετά… περίπατο ο αμερικανός πρόεδρος και να φωτογραφηθεί κραδαίνοντας την Βίβλο μπροστά από εκκλησία που βρίσκεται απέναντι από τον Λευκό Οίκο και είχε γίνει στόχος διαδηλωτών την νύχτα της Κυριακής.

Θα μπορούσαν να είναι και εικόνες πολιτικού σουρεαλισμού την ώρα που η Αμερική φλέγεται. Στην πραγματικότητα, δεν είναι παρά η εικόνα του απόλυτου πολιτικού αμοραλισμού – με προεκλογικό φόντο για τον Τραμπ είτε τα θύματα της ρατσιστικής αστυνομικής βίας, είτε τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς από τον κορονοϊό.

«Καταδυόμαστε σε κάτι που δεν είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής» είπε ο Τζιμ Ακόστα στο CNN, ενώ ο Αντερσον Κούπερ άνοιξε την εκπομπή τους στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο λέγοντας ότι «γινόμαστε μάρτυρες της πλήρους αποτυχίας της προεδρικής ηγεσίας την ώρα που αυτή η χώρα και ο λαός της την έχουν περισσότερο ανάγκη από ποτέ άλλοτε».

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Ετσι δέθηκε το «μίσος»


Πλατεία Συντάγματος, 15 Ιουνίου 2011. Η δέκατη πανεργατική απεργία μέσα σε ενάμιση χρόνο συναντιέται δημιουργικά με την 22η μέρα των «αγανακτισμένων»
Τ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ 

Ετσι δέθηκε το «μίσος»

Μνημονιακή προπαγάνδα και κοινωνική έκρηξη (2010 - 2011)

Eνα φάντασμα στοιχειώνει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς των τελευταίων εβδομάδων, καθώς οι κοινωνικές επιπτώσεις της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης διαγράφονται πια ευκρινώς στον ορίζοντα: η σκιά της πολύμηνης, έρπουσας λαϊκής εξέγερσης του 2010-2012 κατά των μνημονίων. Μιας εξέγερσης που κλυδώνισε εκ βάθρων το τότε πολιτικό σύστημα, ανέτρεψε την κυβέρνηση Παπανδρέου κι ενταφίασε πολιτικά το ΠΑΣΟΚ. Αποδεικνύοντας, με τον σαφέστερο δυνατό τρόπο, πως οι επιπτώσεις της βίαιης ανατροπής του μεταπολιτευτικού κοινωνικού συμβολαίου (και της απότομης, δραματικής επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας και ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων) δεν ήταν δυνατό να περιοριστούν εντός του πλαισίου που επιθυμούσαν οι κυβερνώντες.

Για το πολιτικό βάρος αυτής της σκιάς, εξαιρετικά εύγλωττος ήταν ο πρόσφατος εξορκισμός της από τα πρωθυπουργικά χείλη, με αφορμή τη δέκατη επέτειο του φονικού της «Μαρφίν». Ο κ. Μητσοτάκης δεν περιορίστηκε στο αυτονόητο − την ευχή και προτροπή να μην επαναληφθεί παρόμοια ανθρώπινη τραγωδία.

Τόσο στη Βουλή (5/5) όσο και κατά την τελετή αποκάλυψης του μνημείου (9/5), οι αφορισμοί του επεκτάθηκαν (ακριβέστερα: επικεντρώθηκαν) στη συνολική κοινωνική και πολιτική αντιπαράθεση εκείνων των χρόνων, «μια εποχή που πλήγωσε την Ελλάδα ολόκληρη, την πολιτική, την κοινωνία, τον πολιτισμό, την εικόνα μας στο εξωτερικό». Ο συμβολισμός του διαβήματος, τόνισε, «είναι σαφής και ξεκάθαρος: Ποτέ ξανά να μην πέσει η χώρα θύμα του τυφλού διχασμού, του μίσους, της βίας [...] Σε κάθε περίπτωση προχωράμε μπροστά, αφήνοντας πίσω μας αυτές τις εποχές. Με ζωντανές, όμως, τις μνήμες, χαραγμένες για πάντα στην ψυχή μας, μιας εποχής η οποία μας πόνεσε όλους πάρα πολύ».

Είναι προφανές ότι, σε αντίθεση με τους προκατόχους του που δυσκολεύονται αντικειμενικά να διαχειριστούν τις μνήμες μιας ιστορίας έντονα σημαδεμένης από τις δικές τους παλινδρομήσεις κι ανακολουθίες, ο σημερινός πρωθυπουργός θεωρεί το δικό του αφήγημα για την «επάρατη» εκείνη εποχή αρκούντως συνεκτικό και πολιτικά λειτουργικό. Από κει και πέρα, ο πρώτος πληθυντικός αναλαμβάνει να συγκαλύψει την κοινωνική ανισομέρεια του τραύματος, ακόμη στους κόλπους του δικού του, προνομιακού ακροατηρίου.

Η δεύτερη καταστροφή της Κανδάνου;


Με μπλε η περιοχή που απειλείται και με κόκκινο το υφιστάμενο λατομείο, οι εργασίες του οποίου έχουν ήδη υπερβεί τα όρια της νόμιμης αδειοδότησης ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 31.05.2020, 11:56 

Η δεύτερη καταστροφή της Κανδάνου; 


Το ιστορικό φαράγγι του 1941 και η «ομαλή λειτουργία της αγοράς» 

Kοινό τόπο συνιστά πλέον η διαπίστωση πως η τρέχουσα πανδημία αξιοποιείται από τους κυβερνώντες ως ευκαιρία για την επιβολή αντιδημοφιλών αλλαγών με παράκαμψη ή ελαχιστοποίηση των κοινωνικών αντιδράσεων. Φαίνεται, όμως, πως αυτή η πρακτική δεν εφαρμόζεται μόνο σε μεγάλα ζητήματα, όπως η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και η συρρίκνωση της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και για μύριες όσες διευθετήσεις στη μικροκλίμακα των τοπικών κοινωνιών. Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση, η δρομολόγηση της καταστροφής του ιστορικού και πανέμορφου φαραγγιού της Κανδάνου, θα μας απασχολήσει σήμερα εδώ. 

Στις 6 Μαΐου το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης συνεδρίασε (με τηλεδιάσκεψη) και, μεταξύ άλλων, ενέκρινε εισήγηση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, συνταγμένη στις παραμονές της καραντίνας (12/3/2020), για την «αναγκαιότητα καθορισμού νέων λατομικών περιοχών ή επέκταση ή τροποποίηση των υφιστάμενων» στον Νομό Χανίων. Η σχετική απόφαση πάρθηκε με 29 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 12 λευκά· αρνητική ψήφο έδωσαν οι παρατάξεις του ΚΚΕ και του Μιχάλη Κριτσωτάκη (υποστηρίχθηκε από τη ΛΑΕ). 

Οπως διαπιστώνουμε διαβάζοντας την επίμαχη εισήγηση, η τελευταία αποβλέπει ουσιαστικά σε μια μόνο μεταβολή: την επέκταση του υφιστάμενου ιδιωτικού λατομείου στο φαράγγι της Κανδάνου, από 59 στρέμματα που καταλαμβάνει σήμερα στο σύνολο των 348 στρεμμάτων που είχαν καθοριστεί ως (δυνητική) λατομική περιοχή με υπουργική απόφαση του 1983, προκαλώντας στην πορεία σφοδρές αντιδράσεις. 

Οι λόγοι που υπαγόρευσαν αυτές τις αντιδράσεις είναι διττοί. Το φαράγγι της Κανδάνου, από τα ωραιότερα του νομού, έχει ήδη τραυματιστεί αισθητικά από τη λειτουργία του υφιστάμενου λατομείου και θα καταστραφεί ολοκληρωτικά, αν οι εργασίες του τελευταίου επεκταθούν στον προβλεπόμενο χώρο. Εκτός όμως από την αισθητική αξία του, ο χώρος έχει και ιστορική σημασία, επίσημα αναγνωρισμένη από το ελληνικό κράτος και επικυρωμένη από τη Δικαιοσύνη. 


Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Συμπαιγνία για τις «προστατευόμενες» περιοχές!

Συμπαιγνία για τις «προστατευόμενες» περιοχές!


Επιμέλεια: Βάννα Σφακιανάκη

Στις 25 Ιουλίου 2019 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ε.Ε., επειδή δεν προστατεύει επαρκώς τη βιοποικιλότητα. Αν και η Ελλάδα έχει ορίσει ειδικές ζώνες διατήρησης για την προστασία των φυσικών οικοτόπων και των ειδών που περιλαμβάνονται στο δίκτυο Natura 2000, δεν έχει καθορίσει τους αναγκαίους στόχους διατήρησης και μέτρα που να ανταποκρίνονται στις οικολογικές απαιτήσεις των τύπων φυσικών οικοτόπων και των ειδών που ζουν σε όλους αυτούς τους τόπους». (1)

Οι στόχοι διατήρησης καθορίζονται ειδικά, συγκεκριμένα, δεσμευτικά και επίσημα για τον κάθε προστατευόμενο τόπο. Αυτό γίνεται μέσα από τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, που ερευνούν το αντικείμενο για κάθε περιοχή του δικτύου Natura 2000. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με Προεδρικά Διατάγματα. Έτσι μόνο μια δημόσια αρχή, μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι βέβαιη ότι κάθε έργο –δημόσιο ή ιδιωτικό– που αδειοδοτεί δεν βλάπτει αυτό που πρέπει να διατηρηθεί.

Το χρονικό της εφαρμογής της Οδηγίας για τους οικοτόπους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βιάστηκε πολύ –για την ακρίβεια καθόλου– να ασκήσει την προσφυγή. Ούτε η χώρα μας βιάστηκε να αναθέσει τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000. Το παρακάτω ιστορικό το αποδεικνύει.

1992: Εκδίδεται η Οδηγία 92/43/ΕΚ για τους οικοτόπους και τη δημιουργία του δικτύου Natura 2000.

1994-96: Καταγράφονται στη χώρα μας οι τόποι της Οδηγίας (296 περιοχές – Επιστημονικός Κατάλογος – Πρόγραμμα LIFE 1994-1996).

2008: Εγκρίνεται με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρώτος ενημερωμένος κατάλογος Τόπων Κοινοτικής Σημασίας για τη μεσογειακή βιογεωγραφική περιοχή, δηλαδή τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο (Γιβραλτάρ), την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Μάλτα και την Πορτογαλία. (2)

2011: Δημοσιεύεται σε νόμο (3937/2011) ο εθνικός κατάλογος για τις Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (239 περιοχές, 57 λιγότερες από αυτές του Επιστημονικού Καταλόγου!).

2012: Λήγει για την Ελλάδα η εξαετής προθεσμία για τη θέσπιση των αναγκαίων στόχων και μέτρων.

2015: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνει «προειδοποιητική επιστολή», το πρώτο στάδιο πριν από την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

2016: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνει «αιτιολογημένη γνώμη», το δεύτερο στάδιο πριν από την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

2018: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνει «συμπληρωματική αιτιολογημένη γνώμη».

2019: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ η Ελλάδα αναθέτει τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2021.

Όλα αυτά τα χρόνια αδειοδοτούνται στις περιοχές Natura 2000 μικρά και μεγάλα έργα, ενεργειακά, τουριστικά, εξορύξεων, υποδομών, με Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με το αιτιολογικό ότι αυτό δεν απαγορεύεται από την Οδηγία των οικοτόπων. Οι μελέτες αυτές καταγράφουν οι ίδιες το «προστατευτέο» αντικείμενο και οι υπηρεσίες τις εγκρίνουν με αναφορά στα δεδομένα που περιλαμβάνουν οι μελέτες των επενδυτών!Αυτές είναι μόνο οι περιοχές που προστατεύονται σήμερα με Προεδρικά Διατάγματα, όπως αποτυπώνονται στο χάρτη γεωπληροφορικών δεδομένων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Βιάζονται να εκμεταλλευτούν τον «κενό από προστασία» χρόνο

Προφανώς ακόμα κι αν έχουν ολοκληρωθεί οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες το 2021, για τη διαδικασία έγκρισής τους και τη σύνταξη και έγκριση των Προεδρικών Διαταγμάτων θα απαιτηθεί πολύς χρόνος. Το πόσο θα εκπληρώνουν τους στόχους προστασίας είναι μάλλον κι αυτό δεδομένο, όταν το κυρίαρχο μέλημα είναι η προστασία να μην δημιουργεί εμπόδια στους «επενδυτές»!

Το ίδιο ισχύει για την πολυσυζητούμενη τροποποίηση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ωστόσο ούτε οι διαχρονικά σκόπιμες καθυστερήσεις φαίνεται να είναι αρκετές για την κυβέρνηση, αφού ψηφίζει βιαστικά εν μέσω πανδημίας, νομοσχέδιο για την πολλοστή «απλοποίησή» της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με σκοπό την εκμετάλλευση του «κενού από προστασία» χρόνου.

Την ίδια στιγμή η «φιλοπεριβαλλοντική» Ευρωπαϊκή Ένωση, που ως «βιωσιμότητα» αντιλαμβάνεται μόνο την βιωσιμότητα της ανάπτυξης της οικονομίας, όταν ερωτάται απαντά ότι αυτά είναι στην ευθύνη των κρατών-μελών της Ε.Ε.!

Το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» ως προς την αυστηρή προστασία περιοχών του δικτύου Natura 2000 εξασφαλίζεται σε κάποιες χώρες ή περιοχές χωρών του ευρωπαϊκού βορρά.

Είναι όμως αδιανόητο για το δικό μας πολιτικό σύστημα να επικαλεστεί την πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας μας και το παραγωγικό της πρότυπο για να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που δίνει η ίδια η Οδηγία των οικοτόπων για ακόμα αυστηρότερη προστασία, δυνατότητα που έχει αποδεχθεί και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Έτσι ψηφίζει νόμους που καταστρέφουν τις προστατατευτέες περιοχές, με χωροθετήσεις επενδύσεων, ακόμα και εξορύξεις, των υδρογονανθράκων συμπεριλαμβανομένων!

Από τη μεριά τους οι χώρες του Ευρωπαϊκού βορρά γνωρίζουν πολύ καλά το παιχνίδι της μεταφοράς δραστηριοτήτων που ενοχλούν ή ρυπαίνουν στον ευρωπαϊκό νότο όπου το περιβαλλοντικό κόστος είναι μικρότερο, και το μεταφέρουν πακέτο με εξαγωγές τεχνολογίας που μονοπωλιακά κατέχουν!

(1) Παραπομπή στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο
(2) Απόφαση Ευρωπαϊκής Επιτροπής