Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Μυστικές Συμβάσεις και Αδιαφάνεια στο Βράχο της Ακρόπολης

Μυστικές Συμβάσεις και Αδιαφάνεια στο Βράχο της Ακρόπολης

Ο αρχαιολογικός νόμος απαγορεύει καταρχήν κάθε ενέργεια σε ακίνητο μνημείο, η οποία είναι δυνατόν να επιφέρει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο καταστροφή, βλάβη, ρύπανση ή αλλοίωση της μορφής του, ενώ για κάθε εργασία και επέμβαση σε αυτά, ακόμη και αν δεν επέρχεται κάποια από τις παραπάνω δυσμενείς επιπτώσεις, απαιτείται έγκριση που χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού ύστερα από γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου
Παρασκευή 2 Απριλίου 2021 Αναρτήθηκε: 07:54:50


Της Έφης Μουγκαράκη

Η έντονη κριτική που έχει δεχτεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τις εκτεταμένες επεμβάσεις στην Ακρόπολη από μεγάλη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας και της κοινωνίας ανοίγει μοιραία και το θέμα της τήρησης της νομιμότητας των επεμβάσεων στην Ακρόπολη.

Ο αρχαιολογικός νόμος απαγορεύει καταρχήν κάθε ενέργεια σε ακίνητο μνημείο, η οποία είναι δυνατόν να επιφέρει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο καταστροφή, βλάβη, ρύπανση ή αλλοίωση της μορφής του, ενώ για κάθε εργασία και επέμβαση σε αυτά, ακόμη και αν δεν επέρχεται κάποια από τις παραπάνω δυσμενείς επιπτώσεις, απαιτείται έγκριση που χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού ύστερα από γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου (Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων ή Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου – ΚΑΣ) (άρ. 10 ν. 3028/2002). Ο ίδιος νόμος παρέχει και ποινική προστασία των πολιτιστικών αγαθών.

Περαιτέρω, τα αρχαιολογικά έργα, που συνιστούν επεμβάσεις επί μνημείων και του περιβάλλοντος χώρου τους, εκτελούνται βάσει σχετικών μελετών, οι οποίες εκπονούνται απευθείας από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ή με ανάθεση σε ιδιώτες μελετητές που έχουν τα κατά νόμο προσόντα ή και πρόσθετα εξειδικευμένα προσόντα που ορίζονται με την εκάστοτε διακήρυξη (άρ. 2 πδ 24/2019). Επιπλέον, απαιτείται διοικητική έγκριση των μελετών αυτών από το Υπουργείο Πολιτισμού, ως εξής: 1. Έλεγχος και θεώρησή τους από την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου, 2. Γνωμοδότηση του αρμόδιου Συμβουλίου στον/στην Υπουργό, με εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης, 3. Έκδοση υπουργικής απόφασης (με τις διατάξεις για το επιτελικό κράτος οι αποφάσεις αυτές εκδίδονται πλέον από τις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις). Η παραπάνω διαδικασία ισχύει και για κάθε τροποποίηση της μελέτης (άρ. 5 πδ 24/2019).

Ευρύ κάλεσμα για Δημοκρατική Συσπείρωση κατά της Kρατικής Aυθαιρεσίας


«Κρατάμε τη μορφή της Δημοκρατίας αλλά χάνουμε το περιεχόμενο».

«Η Δημοκρατία είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να μην έχουμε δικτατορία. Και δεν έχουμε Δημοκρατία… Η κυβέρνηση καταφεύγει στην καταστολή γιατί δεν έχει συναίνεση και ξέρει πως θα έχει ακόμη λιγότερη συναίνεση».

Η πρώτη ρήση, του Κώστα Λαπαβίτσα, και η δεύτερη, του Θανάση Καμπαγιάννη, ήταν οι πιο χαρακτηριστικές περιλήψεις των λόγων που οδήγησαν μια σειρά δημοκρατικούς πολίτες, από όλο το πραγματικά δημοκρατικό τόξο, πανεπιστημιακούς, νομικούς, καλλιτέχνες, συνδικαλιστές, δημοσιογράφους, ανθρώπους από κάθε κοινωνικό χώρο, να προχωρήσουν σε ένα ευρύτατο κάλεσμα μιας «μονοθεματικής πρωτοβουλίας», όπως χαρακτηριστικά την ονόμασαν, που θα έχει ως στόχο την σύμπραξη όλων μας στην υπεράσπιση των συνταγματικών, δημοκρατικών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων που θίγονται.

Οι άξονες θα είναι τρεις, όπως είπε, ανοίγοντας την σημερινή ενημέρωση για την οργάνωση και τη δράση του Δικτύου Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών, ο καθηγητής του Παντείου, Δημήτρης Καλτσώνης.

Η τεκμηριωμένη ενημέρωση για τα ζητήματα δημοκρατικών ελευθεριών, η συμβολή στη συνένωση και σύγκληση όλων των προσπαθειών με αντίστοιχο περιεχόμενο και η συμβολή στην εγρήγορση του ελληνικού λαού. Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση το Δίκτυο έχει δημιουργήσει ομάδες εργασίας και δράσης, που εργάζονται σε συνταγματικά, νομικά και εργασιακά και θα ασχοληθούν και με το θέμα της ενημέρωσης – θέμα κεντρικό στις προθέσεις όλων μας.

Όπως τόνισε ο κος Καλτσώνης, όλοι όσοι συναντήθηκαν και πήραν την πρωτοβουλία, «πανεπιστημιακοί, συνδικαλιστές, καλλιτέχνες, δικηγόροι…» έχουν ήδη νοιώσει στο πετσί τους «τα συστημικά και επανειλλημένα πλήγματα στις δημοκρατικές ελευθερίες, τον κίνδυνο για τη Δημοκρατία. Που, μπορεί να μην είναι κάτι καινούριο, αλλά σήμερα το ένα πλήγμα ακολουθεί το άλλο… από την παράνομη απαγόρευση της πορείας στο Πολυτεχνείο, μέχρι τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, την απόλυση συνδικαλιστή γιατρού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης, η μία δυσάρεστη έκπληξη ακολουθεί την άλλη».

Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Εισήγηση προς το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στις 2/4/2021

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αρ. Πρωτ.: 8455 Αθήνα, 1-4-2021

Προς: Μέλη Γενικού Συμβουλίου ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ


Εισήγηση προς το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στις 2/4/2021


Η περίοδος που διανύουμε συνεχίζει να καθορίζεται από τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία που σάρωσε τον πλανήτη. Πανδημία που ανέδειξε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι μόνο ένα ισχυρά στελεχωμένο και οργανωμένο Σύστημα Δημόσιας Υγείας αλλά και Υποδομών μπορεί να αντιμετωπίσει αντίστοιχες καταστάσεις. Ο νεοφιλελεύθερος μύθος ότι η «αγορά» θα τα επιλύσει όλα, κατέρρευσε παταγωδώς ιδίως στις μητροπόλεις του (ΗΠΑ, Δυτ. Ευρώπη). Στη χώρα μας παρά τους αρχικούς πανηγυρισμούς, η κατάσταση βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη με μια αποτυχημένη πολιτική διαχείρισης της Δημόσιας Υγείας, που έχει οδηγήσει σε δεκάδες νεκρούς κάθε ημέρα, με το δημόσιο σύστημα υγείας, τα νοσοκομεία, το μοναδικό καταφύγιο για τη φροντίδα της υγείας του λαού, να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. Αντί για πραγματικά μέτρα προστασίας ειδικά στους χώρους εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς λαμβάνονται αντιφατικά μέτρα «ατομικής ευθύνης» και περιορισμών. Το πρόγραμμα εμβολιασμών αποδείχθηκε λόγω της πολιτικής της ΕΕ, σε πεδίο κερδοφορίας αντί για προστασίας του πληθυσμού, η δε Ελλάδα πέφτει συνεχώς σε όλους τους σχετικούς διεθνείς δείκτες https://www.bloomberg.com/graphics/covid-resilience-ranking/). Η οικονομική ύφεση στη χώρα είναι από τις μεγαλύτερες ενώ αυτή δρα σωρευτικά στα προηγούμενα δέκα μνημονιακά χρόνια. Είναι προφανές σε όλους και όλες πια ότι αυτή θα συνοδευτεί από νέο γύρο περιοριστικών πολιτικών που θα φορτώσουν και αυτή την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων. Το περίφημο δε “Ταμείο Ανάκαμψης” θα χρηματοδοτήσει την κερδοφορία των επιχειρηματιών και όχι τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, ενώ είναι δεδομένο ότι θα συνοδεύεται από σκληρά προαπαιτούμενα μέτρα και επιτήρηση μνημονιακού τύπου.

Η κυβέρνηση αξιοποίησε την πανδημία για να επιταχύνει την αντιεργατική της ατζέντα. Αντί να περιορίσει τη νομοθέτηση, την επιτάχυνε με πλήθος νομοσχεδίων σε βάρος των εργαζομένων, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα απαγόρευε οποιαδήποτε διαμαρτυρία. Ζήσαμε και ζούμε ένα γενικευμένο κρατικό αυταρχισμό που ξεσπά ενάντια σε οποιαδήποτε κινητοποίηση και διεκδίκηση, ενώ σύντομα έρχονται νέοι περιορισμοί στα σωματεία και στις απεργίες. Μαζί με την υποτίμηση της εργασίας, του Δημοσίου Ελέγχου και του περιβάλλοντος έρχεται και η προκλητική εξυπηρέτηση «επενδυτών» και ιδιωτικών συμφερόντων. «Επιτελικό κράτος» για λίγους, υποστελεχωμένο, κακοπληρωμένο και υπό τη συνεχή απειλή διώξεων για τους πολλούς.

Ν.4782/21 για τις Δημόσιες Συμβάσεις

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Δυτικό Μέτωπο: Να μη γίνει η Δ. Αθήνα – Δ. Αττική ο μεγαλύτερος σκουπιδότοπος του πλανήτη

Δυτικό Μέτωπο: Να μη γίνει η Δ. Αθήνα – Δ. Αττική ο μεγαλύτερος σκουπιδότοπος του πλανήτη



ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ Η Δ. ΑΘΗΝΑ – Δ. ΑΤΤΙΚΗ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Μετά τη θετική γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή και ενώ ακόμη δεν έχει εκδοθεί η απόφαση, ο ΕΔΣΝΑ έχει ξεκινήσει και «τρέχει» μια παράλληλη διαδικασία, για την κατασκευή μιας νέας μονάδας επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και βιοαποβλήτων, πάλι στη Φυλή, που παραπλανητικά την ονομάζουν «μονάδα του κεντρικού τομέα». Αντίστοιχη μονάδα προωθείται και στο Σχιστό. Οι παραπάνω διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί, παρά τις έντονες αντιδράσεις του τελευταίου διαστήματος και προτού καν ολοκληρωθεί και παρουσιαστεί η μελέτη για την αναθεώρηση του ισχύοντος περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής. Θεωρητικά, η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση της υλοποίησης του υφιστάμενου σχεδίου, την επικαιροποίησή του σύμφωνα με το νέο εθνικό σχέδιο (ΕΔΣΑ) και την εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομοθεσίας. Στην πράξη, θα επικυρώσει τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις.

Στις 24/3, ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ κ. Κόκκαλης κάλεσε τον ανάδοχο, που έχει επιλεγεί από την Εκτελεστική Επιτροπή, να υπογράψει τη σχετική σύμβαση παροχής υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για τη ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕΣΩ ΣΔΙΤ. Το αντικείμενο της προτεινόμενης σύμπραξης δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών του έργου: «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων για τις ανάγκες της ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών».

Η συνολική χρονική διάρκεια της σύμβασης ΣΔΙΤ, ενδεικτικά, εκτιμάται σε τριάντα (30) έτη από την υπογραφή της και τη θέση σε ισχύ. Η περίοδος της κατασκευής και δοκιμαστικής λειτουργίας του έργου είναι 3 έτη και η περίοδος λειτουργίας 27 έτη. Η μονάδα σχεδιάζεται να έχει συνολική δυναμικότητα επεξεργασίας 350.000 τόνων/έτος σύμμεικτων αστικών αποβλήτων (ΑΣΑ) και 100.000 τόνων/έτος προδιαλεγμένων οργανικών από προγράμματα διαλογής στην πηγή (ΔσΠ). Ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης (ΙΦΣ), που θα επιλεγεί, θα αναλάβει, ενδεικτικά, τα εξής:
τη χρηματοδότηση του έργου με ίδια ή/και δανειακά κεφάλαια, με την επιφύλαξη ενδεχόμενης χρηματοδοτικής συμβολής της αναθέτουσας αρχής στο κατασκευαστικό του κόστος. Η τυχόν χρηματοδοτική συμβολή της αναθέτουσας αρχής θα διαμορφωθεί στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας,
τη σύνταξη του συνόλου των απαραίτητων μελετών,
το σύνολο των εργασιών κατασκευής των εγκαταστάσεων επεξεργασίας,
τη λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης, έτσι ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες να ανταποκρίνονται στα επιθυμητά επίπεδα απόδοσης,
την ασφάλιση των κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων και συστημάτων των υποδομών που θα αποτελέσουν αντικείμενο της προτεινόμενης σύμπραξης,
τη μεταβίβαση των υποδομών στο δημόσιο φορέα (ΕΔΣΝΑ) μετά τη λήξη της σύμβασης σύμπραξης.

Με βάση τα παραπάνω, ο ΕΔΣΝΑ έχει ξεκινήσει μια διαδικασία διερεύνησης των απόψεων πιθανών συμμετεχόντων φορέων του ιδιωτικού τομέα («διαγνωστική έρευνα αγοράς»), η οποία θα διαρκέσει μέχρι και την 31η Μαρτίου 2021. Ο σκοπός του ερωτηματολογίου που χρησιμοποιείται είναι «να δώσει τη δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους φορείς να διατυπώσουν εγγράφως τις θέσεις και απόψεις τους σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο Έργο».

Ως προς τις τεχνολογικές λύσεις «Η αναθέτουσα αρχή (ΕΔΣΝΑ ) δεν θα προκρίνει τη χρήση κάποιας συγκεκριμένης τεχνολογίας», ενώ η υλοποίηση του έργου θα γίνει με «όποια διαθέσιμη τεχνολογία προτείνουν οι εργολάβοι». Λογικό, αφού κυβέρνηση και περιφέρεια έχουν κάνει σαφή την επιλογή τους να πριμοδοτήσουν τη μόνιμη «παραγωγή» μεγάλων ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων, την επεξεργασία τους με σκοπό την παραγωγή δευτερογενών καυσίμων και την εισαγωγή της πολυπόθητης καύσης.

Στο «βωμό» αυτής της επιλογής, θυσιάζεται η ανακύκλωση με προδιαλογή και η περαιτέρω ανάκτηση υλικών, εξακοντίζεται το κόστος διαχείρισης για τους πολίτες και -σε συνδυασμό με το νέο ΧΥΤΑ και την επέκταση της υφιστάμενης μονάδας επεξεργασίας (ΕΜΑΚ)- μετατρέπεται η περιοχή της Δ. Αθήνας – Δ. Αττικής στο μεγαλύτερο σκουπιδότοπο του πλανήτη.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ – Δ. ΑΘΗΝΑΣ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Άμεση διακοπή όλων των διαδικασιών κατασκευής νέων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων σε ΦΥΛΗ και ΣΧΙΣΤΟ, καθώς και της επέκτασης των υφιστάμενων υποδομών στη Φυλή (ΧΥΤΑ, ΕΜΑΚ).
Άμεσο και οριστικό κλείσιμο του συνόλου της εγκατάστασης της Φυλής.
Ένταξη σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής.
Ακύρωση των χωροθετήσεων του ν. 3164/2003, κανένας νέος ΧΥΤΑ/Υ στη Δυτική Αττική.
Καμία μονάδα καύσης απορριμματογενών καυσίμων στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα.
Κατάργηση του διαβρωτικού μηχανισμού των αντισταθμιστικών «ωφελημάτων».
Κατασκευή όλων των αναγκαίων υποδομών -συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων νέων ΧΥΤΥ-, για την υλοποίηση ενός νέου συστήματος δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα έχει βασικό στόχο τη μέγιστη δυνατή προδιαλογή και ανάκτηση υλικών, με δίκαιη κατανομή των όποιων βαρών και με αυστηρή τήρηση όλων των περιβαλλοντικών διασφαλίσεων.
Ανοιχτή δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες, τους φορείς, τις συλλογικότητες και τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης για το περιεχόμενο του νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής.

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

27.3.2021

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας

oxixytafilis.blogspot.com – oxi.xyta.filis@gmail.com – f/b: Δυτικό Μέτωπο

Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή – Ανακοίνωση 28-3-2021

Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή – Ανακοίνωση 28-3-2021
nea-archi-gia-to-parko-sto-goydi
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Τηλ.Επικοιν.:6941639001,6974888323,6948080518
Email:ep.ag.goudi@gmail.com»
Αθήνα 28-03-2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συμπολίτες και συμπολίτισσες, συγκάτοικοι του Λεκανοπεδίου Αττικής,

απευθυνόμαστε σε σας που βρίσκεστε ή αξίζει να βρεθείτε στον, ίσως μοναδικό σήμερα, μεγάλο ελεύθερο δημόσιο χώρο της Αθήνας.

Ένα χώρο 965 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε από το 1977 στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου, με τον Ν. 732/1977 με σκοπό να αποτελέσει το ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ (ΜΠΓ). Μελετήθηκε από διακεκριμένους επιστήμονες του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), καθώς και τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας (ΟΡΣΑ), νομοθετήθηκε ο σχεδιασμός του και εκδόθηκε σχετικό Προεδρικό Διάταγμα το 2011, όμως ακόμα και σήμερα κινδυνεύει η υπόστασή του από ενέργειες ή και παραλείψεις (μη εφαρμογή των σχετικών νόμων και αποφάσεων αλλά και νέες ρυθμίσεις) εκ μέρους της Κεντρικής Διοίκησης και των Τοπικών αρχών.

Ένα χώρο υψηλού πρασίνου σε μία πόλη, την Αθήνα, που κατατάσσεται στην 4η θέση πριν το τέλος, σε όλο τον πλανήτη, αναφορικά με χώρους πρασίνου που αντιστοιχούν σε κάθε κάτοικο, ενδέχεται να μη τον δούμε ποτέ έτσι όπως σχεδιάστηκε καθώς, με διαφόρους νομιμοφανείς τρόπους (όπως η φωτογραφική εκπρόθεσμη τροπολογία ,τον Αύγουστο του 2019, για την μετεγκατάσταση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας στο Κεντρικό Κτίριο Ιππασίας), αλλάζοντας τις χρήσεις γής, αλλοιώνοντας έτσι τον χαρακτήρα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή (ΜΠΓ), ενώ η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και το νέο Π.Δ.είναι δυσμενέστερα σε σχέση με το ΠΔ του 2011. Επίσης, επισημαίνουμε ότι το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) δεν ολοκλήρωσε την οριστική παράδοση των επί μέρους εκτάσεων.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ, από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, μαζί με κοινωνικούς, επιστημονικούς φορείς και άλλες συλλογικότητες, αγωνίζεται για την ορθή υλοποίηση του πάρκου όπως σχεδιάστηκε και νομοθετήθηκε, αποτρέποντας αυθαίρετες ή και παράνομες σε βάρος του ενέργειες και αυτό θα συνεχίσει να πράττει παρά τις αντιξοότητες.

Αν και εσείς, που χαίρεστε σήμερα με τις οικογένειές σας και τους φίλους σας μέσα σε αυτήν την μοναδική περιοχή του λεκανοπεδίου, που είναι η συνέχεια του ορεινού όγκου του Υμηττού, εντός του αστικού ιστού, αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της χρησιμότητάς της, ιδιαίτερα σε καταστάσεις σαν αυτή που περνάμε όλοι σήμερα, σας καλούμενα δείξετε το ενδιαφέρον σας και να σταθείτε δίπλα μας στις προσπάθειές μας να μη χαθεί ούτε σπιθαμή αυτού του ωραίου χώρου υψηλού πρασίνου.

Προτεραιότητα αποτελεί η απομάκρυνση ετερόκλητων και ασύμβατων λειτουργιών-χρήσεων (μεταξύ άλλων το κτίριο ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ του οποίου την οικοδομική άδεια ακύρωσε το ΣΤΕ, τα γραφεία της ΕΠΟ, οι παράνομοι ή/και μη εγκεκριμένοι δρόμοι και η ανεξέλεγκτη στάθμευση, η απομάκρυνση των συρματοπλεγμάτων κ.ά.) που κατακερματίζουν, υποβαθμίζουν και ακυρώνουν το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή (ΜΠΓ). Το πρώτο που ζητούμε είναι όπως το νέο Προεδρικό Διάταγμα που προωθείται να μην περιέχει δυσμενείς μεταβολές για το Μητροπολιτικό Πάρκο σε σχέση με το Προεδρικό Διάταγμα του 2011, το δε Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ), που προτείνεται από την ΣΜΠΕ για το ΜΠΓ, να έχει ως βάση το Σχέδιο Γενικής Διάταξης (ΣΓΔ).

Επικοινωνείστε μαζί μας στο mail μας και αφήστε τα στοιχεία σας για να λάβετε σχετική ενημέρωση αλλά και να επικοινωνούμε τις ενέργειές μας.Ακόμα περισσότερο θα χαρούμε να σας έχουμε αρωγούς στις προσπάθειές μας με την προσωπική σας συμμετοχή σε ανταλλαγή απόψεων, λήψη αποφάσεων και υλοποίησή τους.

Θεωρούμε πολύ σημαντικό να επισκεπτόμαστε τακτικά το ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ και μάλιστα σε αριθμούς που αυξάνουν, ιδιαίτερα στις ημέρες μας, απολαμβάνοντας όλα τα πλεονεκτήματα που μας δίδονται και που μπορούμε όλοι μαζί να βελτιώσουμε και να αυξήσουμε για το κοινό καλό. Το περιβάλλον το έχουμε δανειστεί από τις επόμενες γενιές και δεν πρέπει να το παραδώσουμε απομειωμένο.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Επιτέλους, επίδομα 800 € στους Μηχανικούς

 

Φώτο από παλαιότερη συνάντηση του Υπουργού με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες μας, οι έντονες διαμαρτυρίες του Προέδρου και της ΔΕ του ΤΕΕ, σε συνεργασία με τους λοιπούς φορείς επιστημόνων, φαίνεται ότι επιτέλους πιάνουν τόπο!

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ανανεωμένο υπό την ηγεσία του κου Χατζηδάκη στρέφεται επιτέλους προς τους δοκιμαζόμενους μηχανικούς αλλά και στους άλλους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και σχεδιάζει να δώσει επιτέλους λύση σε πολλά από τα αιτήματα μας. Συγκεκριμένα:

Μέσα στον Απρίλη και σε κάθε περίπτωση πριν το Πάσχα θα χορηγηθεί σε όλους όσους έλαβαν το επίδομα επιμόρφωσης το 2020 έκτακτη οικονομική ενίσχυση 800 € ανά άτομο, η οποία μάλιστα θα προσαυξάνεται κατά 50% σε όσους είχαν σημαντική μείωση στα εισοδήματα τους το 2020.

Οι εισφορές Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021 λόγω lockdown δε θα είναι απαιτητές από το e ΕΦΚΑ, όσοι τυχόν τις έχουν εξοφλήσει θα συμψηφιστούν με μελλοντικές εισφορές.

Θα χορηγηθεί πλήρης ασφαλιστική ενημερότητα για όλο το 2021.

Οι πόροι για τις παραπάνω παροχές θα προκύψουν από ειδική κράτηση από το Καζίνο του Ελληνικού που θα θεσμοθετηθεί για το σκοπό αυτό.

Τα μέτρα αυτά, αποτελούν μια πρώτη γεύση από την συνολική πολιτική ενίσχυσης και προστασίας των επιστημόνων που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για το ΤΕΕ. Σύντομα θα υπάρχουν πρόσθετες εξελίξεις, τόσο ως προς τις συντάξεις με ριζική επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής τους, όσο και ως προς το ύψος τους.

Μετά από αυτό εκτιμούμε ότι δικαιούμαστε και εμείς ως μπλογκ μια πρόσθετη επιχορήγηση λόγω μείωσης επισκεψιμότητας για την περίοδο 2020-2021. Ζήτω ο Σωτήρας Πρωθυπουργός  μας και η υπέρκομψη σύζυγος του.

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Επιστημόνων στο Υπουργείο Εργασίας

Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο εργασίας πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών - Δικηγόρων - Οικονομολόγων, στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης απαιτώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης τους από τις συνέπειες της κρίσης και τη διεκδίκηση μέτρων για την κάλυψη των αναγκών τους.

Τα αιτήματα των μηχανικών του Δημοσίου μετέφερε στη συγκέντρωση ο Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Περισσότερα εδώ:

Μια ιστορία Άρσης Απαλλοτρίωσης από τη Θεσσαλονίκη με τον πρόσφατο νόμο Χατζηδάκη. Δε θα μείνει τίποτα όρθιο για κοινωφελή σκοπό

Βασισμένο σε κείμενο της "πολης αναποδα" αριστερού ριζοσπαστικου σχήματος στο Δήμο Θεσσαλονίκης https://ipolianapoda.gr/?p=1952

Μια ιστορία Άρσης Απαλλοτρίωσης από τη Θεσσαλονίκη με τον πρόσφατο νόμο Χατζηδάκη. Δε θα μείνει τίποτα όρθιο για κοινωφελή σκοπό


Ο παρατημένος και περιφραγμένος χώρος στην συμβολή των οδών Αλ. Σταύρου και Αλκμήνης (απέναντι από το κτίριο γνωστό ως “αλυσίδα”) προοριζόταν για την οικοδόμηση Νηπιαγωγείου, καθώς από το 1996 είχε δεσμευτεί και χαρακτηριστεί για χρήση εκπαίδευσης. Δυστυχώς το οικόπεδο θα αποχαρακτηριστεί και θα επιστραφεί στους ιδιοκτήτες προς αξιοποίηση, γιατί ο Δήμος και η Κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι δεν έχουν επαρκείς πόρους για να τους αποζημιώσουν. Η απόφαση για την άρση ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης (αποχαρακτηρισμος του οικοπέδου), πάρθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης (24 υπέρ, 22 κατά, στις 23/03/21) έπειτα από έννομο αίτημα των ιδιοκτητών.

Δεν είναι μια τυχαία εξέλιξη καθώς:
1.Ο νέος Νόμος 4759/2020 (Χατζηδάκη) «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» προβλέπει τον αποχαρακτηρισμό κάθε δεσμευμένης για κοινωφελή χρήση ιδιοκτησίας όταν έχουν παρέλθει 15 χρόνια από τον χαρακτηρισμό αυτής. Δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Η επανεπιβολή του χαρακτηρισμού σύμφωνα με το νόμο αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν υπάρχει πολεοδομική αναγκαιότητα διατήρησης του χαρακτηρισμού, αλλά και με την ταυτόχρονη αποζημίωση μέσα σε 6 μήνες των/του ιδιοκτήτων/τη.
2.Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έσπευσε τάχιστα να αποφασίσει τον αποχαρακτηρισμό καθώς δεν εξάντλησε το χρονικό διάστημα 6 μηνών για να απαντήσει αρνητικά ή θετικά στο αίτημα των ιδιοκτητών. Αντιθέτως χρειάστηκε μόλις 2 περίπου μήνες από την αίτηση των ενδιαφερόμενων (το 1/3 του χρόνου που του δίνει ο νομός) για να αποφανθεί θετικά. Χωρίς να εξαντλήσει τις εναλλακτικές που του δίνει ακόμα και αυτός ο νομός, όπως μερική επανυποβολή του χαρακτηρισμού και χωρίς να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια που είχε για την εξεύρεσή του ποσού του 1 εκ. € για την εμπρόθεσμη αποζημίωση των ιδιοκτητών.
3. Καμιά κυβέρνηση και καμία Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης από το 1996 (πολύ πριν τη μνημονιακή συνθήκη) δεν μερίμνησε να προχωρήσει το έργο απόλυτης ανάγκης για την περιοχή.

Εργαζόμενοι Εγνατίας Οδού: Φιάσκο του ΤΑΙΠΕΔ η παραχώρηση της Εγνατίας


Εργαζόμενοι Εγνατίας Οδού: Φιάσκο του ΤΑΙΠΕΔ η παραχώρηση της Εγνατίας
29/03/2021

Τη διαχρονική αντίθεσή του στην εκποίηση – παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, καθώς είναι «ενάντια στο δημόσιο συμφέρον από κάθε άποψη», εκφράζει με δελτίο τύπου ο Σύλλογος Εργαζομένων της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.».

Η ζημιά στο δημόσιο συμφέρον φαίνεται να γίνεται χειρότερη με την επιλογή της παρούσας χρονικής περιόδου για τον διαγωνισμό που έχει εκπονηθεί από την Κυβέρνηση, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, για κατάθεση δεσμευτικών προσφορών μέχρι την Πέμπτη 1/4/21. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της Εγνατίας Οδού, θα ληφθούν ως βάση υπολογισμού τα σημερινά έσοδα από τα διόδια της Εγνατίας, με την κυκλοφορία να έχει πέσει κάτω από το 50%. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων, είναι «εξαιρετικά πιθανόν οι προσφορές να διαμορφωθούν με βάση το δυσμενέστερο σενάριο εσόδων και να είναι εξαιρετικά χαμηλές».

Περισσότερες λεπτομέρειες και ανάλυση όλων των τεχνικοοικονομικών παραμέτρων θα παρουσιαστούν σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30/03/2021 και ώρα 12.00, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στον σύνδεσμο: https://www.facebook.com/syllogosseteo/live/

Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Εργαζομένων στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.»:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η παραχώρηση της Εγνατίας οδού και των καθέτων αξόνων
Ή ένα ακόμη φιάσκο του ΤΑΙΠΕΔ ενάντια στο δημόσιο συμφέρον

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Ίδρυση Δικτύου Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών

Ίδρυση Δικτύου Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών
29/03/2021


Την ίδρυση του Δικτύου Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών θα ανακοινώσουν με συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 1 Απριλίου, στις 12:00, οι υπογράφοντες τη διακήρυξη του Δικτύου, ανάμεσα στους οποίους πανεπιστημιακοί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες κ.α.

Όπως δηλώνουν στη διακήρυξή τους, «Ποτέ άλλοτε από τη μεταπολίτευση δεν συσσωρεύτηκαν τόσα άμεσα πλήγματα και αντιδημοκρατικές θεσμικές παρεμβάσεις που ενισχύουν την αστυνομική βία και αυθαιρεσία». Οι συμμετέχοντες τονίζουν πως είναι «επείγουσα ανάγκη η συσπείρωση κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενου ανθρώπου προκειμένου να σταματήσει αυτός ο κατήφορος και, προοπτικά, να αντιστραφεί η πορεία».

Τη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, στην οποία έχουν κληθεί να παρέμβουν η Πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών για τα δημοκρατικά δικαιώματα, η Πρωτοβουλία καλλιτεχνών για τα δημοκρατικά δικαιώματα ενάντια στον αυταρχισμό και η Πρωτοβουλία εργαζομένων και συνδικαλιστών ενάντια στον αυταρχισμό, την καταστολή και το αστυνομικό κράτος, μπορείτε να παρακολουθήσετε στο κανάλι του Δικτύου Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών στο YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=uYyJZsO_Mko

Ακολουθεί η ιδρυτική διακήρυξη του Δικτύου Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών και οι υπογράφοντες:

Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών

ΣΜΤ: Κινητοποίηση στο Υπ. Εργασίας, Τρίτη 30/3 στις 6μμ


ΤΡΙΤΗ 30 ΜΑΡΤΗ, 18.00 – ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ!

ΤΡΙΤΗ 30 ΜΑΡΤΗ, ώρα 18.00 – ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Σταδίου 29)

Ούτε βήμα πίσω απ΄ τις σύγχρονες ανάγκες μας! Να ληφθούν τώρα μέτρα για την ενίσχυση των εργαζόμενων και άνεργων τεχνικών!

Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες τεχνικοί που εργάζονται με το καθεστώς του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκι) εδώ κι ένα χρόνο παραμένουν «έρμαια» των εργοδοτών χωρίς στοιχειώδη κάλυψη από «έκτακτα μέτρα»: άδεια «ειδικού σκοπού», αναστολή σύμβασης, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών. Οι απολύσεις δίχως αποζημίωση, οι άδειες «άνευ αποδοχών» μέχρι να υπάρξει δουλειά, είναι η «άλλη όψη του νομίσματος» της εκμετάλλευσης. Η εργοδοτική επίθεση φέρνει εντατικοποίηση, μειώσεις μισθών, ελαστικοποίηση ωραρίων, δουλειά «από ήλιο σε ήλιο» σε χώρους εργασίας «κλουβιά» χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς κανένα κρατικό έλεγχο. Μετά από ένα χρόνο γνωρίζουμε τι σημαίνει τηλεργασία χωρίς ωράριο και Σαββατοκύριακο, σε μια κατοικία που μετατρέπεται σε οικογενειακό «κελί» τηλεργασίας γονιών και τηλεκπαίδευσης – φύλαξης παιδιών.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να εξαπολύσει νέα αντιλαϊκά μέτρα ικανοποιώντας τα αιτήματα ΣΕΒ, εφοπλιστών, τραπεζιτών, όπως το νομοσχέδιο Βρούτση–Χατζηδάκη, αλλά κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Τα όποια μέτρα επιβάλλονται αποσκοπούν στην καταστολή συλλογικών διεκδικήσεων και όχι στη διαχείριση της πανδημίας που παραμένει εγκληματική.

Η κυβέρνηση προκαλεί με τα αυστηρά κριτήρια λήψης του επιδόματος – φιλοδωρήματος των 400€, προκειμένου να αποκλείσει την πλειοψηφία όσων ζούμε απ’ τη δουλειά μας. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η πρόκληση να κάνει η κυβέρνηση επιδοματική πολιτική πτωχοκομείου και μάλιστα με «ξένα κόλυβα». Το 400άρι είναι από το αποθεματικό των δικών μας εισφορών προς ΟΑΕΔ για ένα επίδομα ανεργίας… που δε λάβαμε ποτέ! Το ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα, των κυβερνήσεων ΝΔ –ΣΥΡΙΖΑ –ΚΙΝΑΛ, με τα λεηλατημένα αποθεματικά δεν εξασφάλισε ποτέ ούτε καν επίδομα ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς δουλειά και για τους απολυμένους μισθωτούς με ΔΠΥ. Ελάχιστοι εργαζόμενοι από όσους κλείνουν το μπλοκάκι δικαιούνται τα ψίχουλα του σχετικού “βοηθήματος” κ για ελάχιστο χρονικό διάστημα. Τα αποθεματικά ήταν αρκετά για επενδύσεις 1 δις που κατάπιε η «μαύρη τρύπα» της Τράπεζας Αττικής.

Δικηγορικές εισπρακτικές εταιρείες νέου τύπου για τις συντάξεις


Δικηγορικές εισπρακτικές εταιρείες νέου τύπου για τις συντάξεις

Εντονες αντιδράσεις για την εκχώρηση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων σε ιδιώτες ● Με φόντο τον σκόπελο της συνταγματικότητας προετοιμάζεται η νομοθετική ρύθμιση.

Τίποτε δεν θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα απ’ ό,τι η γνωστή παροιμία αυτό που επιχειρεί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στον eΕΦΚΑ. Ο λόγος για τις εκκρεμείς συντάξεις και τη νομοθετική ρύθμιση που του ετοιμάζει η νομικός Πατρίνα Παπαρηγοπούλου προκειμένου να μπουν δικηγόροι και λογιστές στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων.

«Στου κασίδη το κεφάλι μπαρμπεριό ανοίγει», λέει η λαϊκή παροιμία και στην περίπτωση μας ο μεν «κασίδης» δεν είναι άλλος από το προσωπικό του ΕΦΚΑ, που θα κληθεί και πάλι να κάνει την περισσότερη δουλειά για να προετοιμαστούν οι φάκελοι που θα πάρουν υπό μάλης οι εξωτερικοί συνεργάτες. Εκτός κι αν κατέβουν οι δικηγόροι και οι λογιστές στα υπόγεια των ταμείων για να ανακαλύψουν μέσα στις ντάνες των χάρτινων ντοσιέ τα ένσημα από τον ασφαλιστικό χρόνο πριν από το 2002. Διότι εκεί που πάσχει η έκδοση συντάξεων είναι στην καταμέτρηση του ασφαλιστικού χρόνου που δεν έχει ηλεκτρονικά αποθηκευτεί.

Το δε «μπαρμπεριό» δεν είναι άλλο από τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία που, αντιγράφοντας το επικερδές μοντέλο μετάλλαξής τους σε «εισπρακτικές εταιρείες» με προσλήψεις νέων δικηγόρων για ένα «κομμάτι ψωμί» ή με μισθό 400-500 ευρώ, θα επεκτείνουν τώρα τις δραστηριότητές τους σε έναν τομέα με σίγουρα χρήματα από τα ίδια τα Ταμεία.


Οι εργαζόμενοι στα Ταμεία αλλά και όποιοι σοβαροί νομικοί εμπλέκονται στις συνταξιοδοτικές διαδικασίες δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι άπαξ και αντικατασταθεί η δουλειά από ιδιώτες η κατάσταση στον ΕΦΚΑ θα γίνει ακόμη πιο χαοτική, αφού τη βαριά προετοιμασία θα κληθούν να την κάνουν και πάλι οι υπάλληλοι των Ταμείων.

Αλλωστε ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, πρόεδρος της Ενωσης Εμμίσθων Δικηγόρων, με άρθρο του σε φορολογικό site δεν αφήνει καμία αμφιβολία:

«Απαιτείται ενημέρωση, πρόσβαση και εκπαίδευση στα συστήματα του e-ΕΦΚΑ και παροχή τεχνογνωσίας επί συνταξιοδοτικών θεμάτων με μέριμνα του e-ΕΦΚΑ... Με μέριμνα της γενικής διεύθυνσης συντάξεων του ΕΦΚΑ, δημιουργείται ομάδα διοίκησης έργου, στην οποία μετέχει εκπρόσωπος της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων με στόχο την επίβλεψη και αξιολόγηση του έργου, τη δημιουργία helpdesk για επίλυση προβλημάτων από εξειδικευμένους υπαλλήλους, τον δειγματοληπτικό έλεγχο υποθέσεων και την εν γένει παρέμβαση στα όποια προβλήματα. Πάντως, ανεξάρτητα από το τι προτείνουν οι ιδιώτες, ανεξάρτητα από το ποιο περιεχόμενο θα έχει η νομοθετική ρύθμιση και πόσο θα κοστίσει στα Ταμεία η εκχώρηση των συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων στους ιδιώτες, ο κ. Χατζηδάκης κατόρθωσε μέσα σε ελάχιστο χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του να δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα στα Ταμεία και στους φορείς των εργαζομένων και να μετατρέψει τις ρηχές ανακοινώσεις σε κείμενα με ουσιώδη ερωτήματα και σοβαρή κριτική για τις αποσπασματικές εξαγγελίες που στερούνται νομικού ερείσματος».

Εχει σκεφτεί (ο υπουργός) τις συνέπειες που θα υπάρξουν, στην περίπτωση που καταπέσουν ως αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις του νόμου που θα φέρει, και τι θα γίνει με όλες εκείνες τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις που θα έχουν εκδοθεί παρανόμως» ρωτά, ευλόγως, η ΠΟΣΕ - ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. «Εχει σκεφθεί τον νομικό τραγέλαφο που θα δημιουργηθεί από τα τυχόν λάθη που θα προκύψουν κατά τον υπολογισμό των συνταξιοδοτικών αποφάσεων από μη δημόσιους υπαλλήλους; Ποιος θα φέρει τότε τη νομική και ποινική ευθύνη; O υπουργός, που έχει “ασυλία” ή μήπως ο λογιστής ή δικηγόρος που θα έχουν υπογράψει τη λάθος συνταξιοδοτική απόφαση;» σημειώνει εμφατικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία των συλλόγων του τ. ΙΚΑ.

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Διαδικτυακή εκδήλωση στη μνήμη του μεγάλου Μανώλη Γλέζου

Διαδικτυακή εκδήλωση στη μνήμη του μεγάλου Μανώλη Γλέζου
Διαδικτυακή εκδήλωση στη μνήμη του μεγάλου Μανώλη Γλέζου, έναν χρόνο μετά τον βιολογικό θάνατό του, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τρίτης με τη συμμετοχή φίλων και συναγωνιστών του.

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, «είναι σαν χθες που έφυγε και άφησε ένα κενό στη ζωή μας όχι όμως και στην καρδιά μας και στη μνήμη μας. Ασυμβίβαστος αγωνιστής για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, υπερασπιστής του Δίκιου των αδύναμων και του Λαού μας, Ενεργός Πολίτης, ακαταπόνητος και πάντα παρών, που "αντί να ξοφλήσει τη ζωή του με την τόλμη μιας στιγμής την έσπειρε σε έναν αιώνα".

»Εξαιτίας των προληπτικών μέτρων που επιβάλλονται λόγω της πανδημίας, δεν δόθηκε η ευκαιρία του συλλογικού αποχαιρετισμού τότε και δεν δίνεται και τώρα, η δυνατότητα μιας ανοιχτής εκδήλωσης. Για "να μη σβήσουν τα καντήλια της μνήμης", ακολουθώντας τις αναγκαίες συνήθειες των καιρών, θα μοιραστούμε αναμνήσεις που φυλάξαμε από τον αγαπημένο μας Μανώλη μέσα από μια διαδικτυακή συνάντηση που θα γίνει στις 30 του Μάρτη, στις 7:30 μ.μ., στην οποία συμμετέχουν οι:

Κώστας Ήσυχος, Μανώλης Ισιγώνης (Αρχιτέκτονας, Πάρος), Ιωάννα Καρυστιάνη (Συγγραφέας), Σοφία Κατσουρού (Φιλόλογος, Απεράθου), Άννα Λεβογιάννη (Νηπιαγωγός, Μουσικός), Παναγιώτα Μανιού (Επ. Συνεργάτης στην Ευρωβουλή), Γιάννης Μηλιός (Ομ. Καθηγητής ΕΜΠ), Θανάσης Παπαδόπουλος (Δήμαρχος Καλαβρύτων), Μαργαρίτα Παπαϊωάννου (Πολ. Μηχανικός, Λονδίνο), Σπύρος Παυλίδης (Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ), Τάκης Πολίτης (Καθ. Παν. Θεσσαλίας), Σωτήρης Πράπας (Γιατρός), Πέπη Ρηγοπούλου (Ομ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Συγγραφέας), Σοφία Σακοράφα (Αντιπ. Βουλής των Ελλήνων), Λη Σαράφη (Ιστορικός), Άννα Φιλίνη (Αρχιτέκτονας, Ζωγράφος).

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν επίσης, μέσω βίντεο, οι Fabio De Masi (Βουλευτής στη Γερμανική Bundestag), Martina Michels (Ευρωβουλευτής), Paul Emile Dupret (Επ. Συνεργάτης στην Ευρωβουλή)

ΕΔΩ μπορείτε να παρακολουθήσετε την απευθείας μετάδοση της εκδήλωσης μέσω του καναλιού Μανώλη Γλέζου στο YouTube και εδώ μέσω του Facebook.

Γνωμοδότηση μυστικής επιτροπής του ΤΕΕ υπέρ ιδιώτη στο Ελληνικό

Αναρτούμε Εμπιστευτικό έγγραφο με την Πρόταση Επιτροπής ΤΕΕ για το Ελληνικό, όπως κατατέθηκε από τον Υπ. Οικονομικών κο Σταικούρα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Ελληνικό. Με το έγγραφο αυτό γνωμοδοτεί το Δεκέμβρη του 2019 ότι οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι της έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά πρέπει να συμπεριληφθούν στην συνολική έκταση για τη διανομή της κυριότητας κατά 30% στον ιδιώτη – επενδυτή και 70% στο Δημόσιο. Με τη γνωμοδότηση αυτή η «Επιτροπή ΤΕΕ» προτείνει προνομιακή διανομή υπέρ του ιδιώτη επενδυτή. Η επιπλέον οικοδομήσιμη έκταση υπολογίζεται στα 400 στρέμματα!

Τα ερωτήματα είναι πολλά:

α) ενημερώθηκε ποτέ η Α/ΤΕΕ και η ΔΕ/ΤΕΕ για το "εμπιστευτικό" αυτό έγγραφο?
β) γιατί ο Πρόεδρος στην Α/ΤΕΕ σε σχετική ερώτηση μας λέει ότι μόνο συμβουλές αδειοδότησης έδωσε για το Ελληνικό?
γ) Με ποια κριτήρια και μεθοδολογία κατέληξε σε αυτή τη διανομή υπέρ ιδιώτη?
δ) Γιατί ο Υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτει το ρόλο του ΤΕΕ στη Βουλή? Χωρίς την αποκάλυψη αυτή δε θα μαθαίναμε τίποτα
ε) ποια είναι η Γλυκερία Σιούτη που συνυπογράφει τη γνωμοδότηση? Έχει σχέση με τον ανάδοχο? Μια πρόχειρη αναζήτηση δίνει τα κάτωθι:



"Η νομική σύμβουλος της Ελληνικό Α.Ε., Γλυκερία Σιούτη τόνισε πως οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού δεν είναι αρμόδιες να κρίνουν τις αρχιτεκτονικές και περιβαλλοντικές μελέτες, δεδομένου πως αρμόδιο όργανο είναι το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος, στο οποίο συμμετέχει και εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού."

Από τα πρακτικά της Βουλής:
"Κλείνοντας, να δούμε και την ποσοτική αξιολόγηση της συμφωνίας διανομής. Το Υπουργείο Οικονομικών και σε αυτήν την περίπτωση απευθύνθηκε στον θεσμοθετημένο τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας, δηλαδή το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, πριν την εκκίνηση της διαπραγμάτευσης, για να ζητήσει τη γνώμη του ως προς τη διανομή. Πράγματι, το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος -και θα το καταθέσω για τα Πρακτικά- κατέθεσε τις απόψεις του μαζί με την πρόταση για τα προς διανομή ακίνητα. Δηλαδή, την ποσοτική σύγκριση -το είπα και στην Επιτροπή και αποδεικνύεται ότι την πετύχαμε- και την εισήγησή του. Τα καταθέτω και τα δύο για τα Πρακτικά. (Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής) Η ποσοτική σύγκριση της δομήσιμης επιφάνειας που πρότεινε το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος να παραμείνει στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου, και της δομήσιμης επιφάνειας που τελικά παραμένει κατόπιν της διαπραγμάτευσής μας, έχει ως εξής: 50,36% περισσότερη δομήσιμη επιφάνεια στην ιδιοκτησία και προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή 336.434,39 περισσότερα τετραγωνικά"

Πρόταση Επιτροπής ΤΕΕ για το Ελληνικό by DimitrisPeter on Scribd

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Για το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την Πόλη σου» του Δήμαρχου της Αθήνας και τα «πάρκα τσέπης»

Για το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την Πόλη σου» του Δήμαρχου της Αθήνας και τα «πάρκα τσέπης»


Περιβάλλον: Ήρθα να μιλήσουμε για τα «πάρκα τσέπης» της Αθήνας. Με το Πρόγραμμα «Υιοθέτησε την Πόλη σου» ο Δήμαρχος της Αθήνας

Αρχιτέκτονας: Τι θα πει «Υιοθέτησε την Πόλη σου»;

Περιβάλλον: Να τι λέει : «Το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να «υιοθετήσει» έναν δρόμο, ένα δέντρο, ένα πάρκο, μια πλατεία, μια παιδική χαρά, ένα γήπεδο, μια γειτονιά για να γίνουν πιο φωτεινά, πιο πράσινα, πιο φιλικά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες».. Και γι αυτό καλεί τους κατοίκους της Αθήνας, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, ιδρύματα και φορείς, να γίνουν «θετοί γονείς» , δρόμου, πάρκου, δέντρου, πλατείας, παιδικής χαράς,…….»

Αρχιτέκτονας: Δεν κατάλαβα. Από πότε τα «άψυχα» αντικείμενα «υιοθετούνται». Κοίταξε ο Δήμαρχος της Αθήνας αφού στόλισε με «κούφια προγονοπληξία» τον «Μεγάλο Περίπατο», «θα κάνουμε περίπατο» έλεγε, «εκεί που περπατούσανε οι αρχαίοι προγονοί μας», και απέτυχε παταγωδώς, τώρα στολίζει με «κούφια ψευτοσυνθήματα» τα «πάρκα τσέπης», με το «Υιοθέτησε την πόλη σου», και για να καλύψει την αποτυχία του «Μεγάλου Περιπάτου», και για να δείξει τα δήθεν φιλολαϊκά αισθήματά του, αλλά το μόνο που δείχνει με την συγκεκριμένη κίνηση είναι η βαθιά «περιφρόνηση» που τρέφει για την λαϊκή τάξη.

Η λέξη «Υιοθέτησε» έχει περιεχόμενο και δεν μπορεί κανείς να την χρησιμοποιεί προσβάλλοντας το πραγματικό περιεχόμενο της λέξης Οι δρόμοι, τα δέντρα, τα πάρκα, οι πλατείες, οι παιδικές χαρές της πόλης δεν είναι «ορφανά» για «υιοθεσία». Ούτε ο Δήμαρχος της Αθήνας είναι «φυσικός γονιός» του δρόμου, του πάρκου, της πλατείας, της παιδικής χαράς, για να έχει το δικαίωμα να «δίνει» τα «παιδιά» του για «Υιοθεσία».

Να «Υιοθετήσουμε» την πολιτική ΤΟΥ, για την Πόλη ΜΑΣ, θέλει ο Δήμαρχος. Αλλά αυτή η «πολιτική» δίνει με «Υιοθεσία» το λόφο «Στρέφη» και τον «Λυκαβηττό» στις Εταιρείες που ορέγονται κέρδη στην περιοχή, και στους κατοίκους που έχουν «αδειάσει την τσέπη τους» από μισθούς και μεροκάματα, από ελευθερία, από πολιτισμό, από παιδεία, από κοινωνική ζωή, από… από….. οι «φιλεύσπλαχνες Εταιρείες» αναλαμβάνουν, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο, να κατασκευάσουν τα «πάρκα τσέπης» γιατί με «άδειες τσέπες» μόνο σε πάρκο με τις διαστάσεις της «τσέπης» τους, πιστεύει ο Δήμαρχος ότι έχουν δικαίωμα.

«Με άδειες τσέπες» μάς λέει ο Δήμαρχος το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι με χαρά να «Υιοθετήσετε το πάρκο τσέπης» που σας αναλογεί.

Περιβάλλον: Μα αυτό δεν δείχνει βαθιά «περιφρόνηση» στα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας;

Αρχιτέκτονας: Στο είπα παραπάνω. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να το επαναλάβω.

Aναδρομική «νομιμοποίηση» αυθαιρέτων στον αιγιαλό


Τη δυνατότητα να λάβουν αναδρομικά παραχώρηση χρήσης σε αιγιαλό, παραλία, όχθη, παρόχθια ζώνη, λίμνη και σε άλλες προστατευόμενες περιοχές για έργα που κατασκευάστηκαν έως και τις 28 Ιουλίου 2011 δίνει νέα τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, στο νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης του Ελληνικού.

Ειδικότερα, βάσει των προωθούμενων ρυθμίσεων προβλέπεται χρονική παράταση ενός έτους, προκειμένου για προσχώσεις και τεχνικά έργα προστασίας από τη θαλάσσια διάβρωση, ή που εξυπηρετούν σκοπούς κοινωφελείς ή προστασίας του περιβάλλοντος (ναυταθλητικούς, ερευνητικούς, ύδρευσης, αποχέτευσης, επιστημονικούς, ανάπλασης, βιομηχανικούς, εξορυκτικούς, συγκοινωνιακούς, λιμενικούς, ναυπηγοεπισκευαστικούς, ενεργειακούς, αλιευτικούς) τα οποία κατασκευάστηκαν έως τις 28.7.2011 στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης χωρίς απόφαση παραχώρησης της χρήσης.

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, εντός ενός έτους θα μπορεί να υποβληθεί πλήρης αίτηση, προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν παραχώρηση χρήσης με αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου οργάνου του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η ρύθμιση κρίθηκε απαραίτητη λόγω της πανδημίας και του συνεπακόλουθου περιορισμού των μετακινήσεων με συνέπεια να είναι δυσχερής η αναζήτηση και εύρεση των απαιτούμενων στοιχείων, καθώς και η σύνταξη των απαραίτητων μελετών (τοπογραφικών, λιμενικών, στατικών, περιβαλλοντικών κλπ). Επιπλέον, κρίθηκε ότι υπάρχει δυσκολία από τους συναρμόδιους φορείς για την έκδοση των απαραίτητων γνωμοδοτήσεων και από τις Κτηματικές Υπηρεσίες για την έγκαιρη επεξεργασία της πληρότητας των υποβαλλόμενων στοιχείων.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αφορούν φορείς του Δημοσίου, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ΟΤΑ, τουριστικές επιχειρήσεις ή ξενοδοχειακές μονάδες, στις περιπτώσεις που τα έργα έχουν κατασκευαστεί από το Δημόσιο, τον ΕΟΤ ή για λογαριασμό του ή έργα των οποίων το Δημόσιο ή ο ΕΟΤ είχαν τη διαχείριση ή έργα που είναι ουσιωδώς απαραίτητα για τη λειτουργία των εν λόγω ξενοδοχειακών μονάδων του ΕΟΤ. Επίσης, περιλαμβάνονται και αυθαίρετες κατασκευές που εξυπηρετούν τη λειτουργία μονάδων υδατοκαλλιέργειας.

Ακόμη, στις προτεινόμενες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι σε ξενοδοχειακά καταλύματα, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια θα μπορεί να γίνεται – με τη διαδικασία της παραχώρησης έναντι ανταλλάγματος – η απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας μέχρι τις 31.10.2021, με μειωμένο τίμημα, στο 60% αυτού που αρχικά είχε συμφωνηθεί. Στόχος να ενισχυθούν οικονομικά οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι για το 2021, το αντάλλαγμα για τις συγκεκριμένες παραχωρήσεις απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας θα αποδίδεται κατά 70% στον οικείο ΟΤΑ (από 60% που ίσχυε) και κατά 30% στο Δημόσιο (από 40% που ίσχυε). Η αναγκαιότητα των συγκεκριμένων αλλαγών αποδίδεται στην COVID-19 και στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στους Ο.Τ.Α και προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, της αναψυχής και της εστίασης, οι οποίοι έχουν πληγεί ιδιαιτέρως το τελευταίο έτος. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Οικονομικών έρχονται σε συνέχεια του «παγώματος» στις κατεδαφίσεις που είχε δημοσιευθεί πριν από λίγες ημέρες.