Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Κυβέρνηση της αριστεράς ή μόνο κυβέρνηση;


 Αναδημοσίευση από την "εποχή"
των Βάσω Λέβα, Δέσποινας Σπανούδη, Δημήτρη Γκιβίση, Νίκου Αρβανίτη
Καθώς πλησιάζουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να απομακρύνεται από όσα επί χρόνια αποτελούσαν κοινό τόπο για το μεγαλύτερο μέρος του, και να προσεγγίζει τη γνωστή και δοκιμασμένη συνταγή των κομμάτων εξουσίας να μετατρέπουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοσκόπηση της εκλογικής τους επιρροής. Ενδεικτικό είναι το κεντρικό σύνθημα: «Τρεις κάλπες, μια επιλογή: να νικήσουμε!»

Είναι λοιπόν πολιτικές οι αυτοδιοικητικές εκλογές;

Η «επίσημη γραμμή» εξηγεί ότι τόσο μέσα από τις αυτοδιοικητικές κάλπες  -όσο και από τις ευρωκάλπες, θα εξαχθούν «πολιτικά συμπεράσματα» που ενδεχομένως θα κρίνουν την επιβίωση της κυβέρνησης. Όμως η μονομερής αυτή οπτική παράγει προβληματικά αποτελέσματα. Η επίκληση της κρίσιμης συγκυρίας και η ανάγκη για «διεύρυνση» και «συμμαχίες», χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για την αναπαραγωγή μιας παθολογίας που αποτελεί βασικό παράγοντα ενσωμάτωσης στο «σύστημα». Πρόκειται για τη μετατόπιση του κέντρου βάρους από την κοινωνική παρέμβαση, στην κατάκτηση της εξουσίας. Το κόμμα υποκαθιστά την κοινωνία και ο μηχανισμός φαντάζει ως ο καταλύτης των εξελίξεων. Στον αντίποδα αυτής της λογικής, η αυτοδιοίκηση είναι το πεδίο όπου οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πολιτική οι ίδιοι. Και τα ερωτήματα που θα έπρεπε να μας απασχολούν, ειδικά σήμερα που για πολλούς η πολιτική ακούγεται σαν κακόφημη έννοια, είναι το πώς μπορούν να εμπνευστούν οι «από κάτω»;
Πώς μπορούν να ξεφύγουν από τη λογική της ανάθεσης; Πώς γίνεται να ενισχυθεί η αυτοοοργάνωση, η χειραφέτηση και η αξιοπρέπειά τους; Πώς η πολιτική θα πάψει να είναι υπόθεση των πάσης φύσεως ειδικών; Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θεωρούμε ότι είναι πολιτικές γιατί μπορούν να οδηγήσουν σε κοινωνικό άνοιγμα, να σπάσουν τις γραφειοκρατίες, να ραγίσουν τις εξουσιαστικές δομές, να εμπλουτίσουν το συλλογικό «εμείς», που ανοίγει δρόμους. Και, κυρίως, να δώσουν άμεσα παραδείγματα μιας άλλης κοινωνίας, του άλλου κόσμου του εφικτού που οραματιζόμαστε.

Από την πολιτική των δρόμων στην απολιτική των διαδρόμων

Σάββατο 22 Μάρτη 2014 : Η άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο είναι πλέον γεγονός!!

Από εδώ

Περισσότεροι από  200 εκπαιδευτικοί απολύονται σε λίγες ώρες και άλλοι τόσοι μετά την ανακοίνωση των οριστικών πινάκων. Οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαθεσιμότητα είναι 1.787. Όμως «Δεν θα υπάρξει άλλη προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα», δήλωσε κυνικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Άλλωστε «Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων απ’ όλους τους κλάδους». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε, ότι θα δοθεί μια άτυπη παράταση στη διαθεσιμότητα ώστε να βγουν οι τελικοί πίνακες του ΑΣΕΠ για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δουν αν προκύπτει κάποια θέση για τους απολυμένους.
Η συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με αντιπροσωπία της ΟΛΜΕ και εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα πραγματοποιήθηκε μετά τις 5.30 μ.μ. ενώ πλήθος εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα (από Κρήτη, Έβρο, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λαμία, Ιωάννινα, Αθήνα, Πελοπόννησο κ.α.) πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στη συνέχεια καθιστική διαμαρτυρία στη Βασ. Σοφίας που ολοκληρώθηκε στις 8.30 μ.μ. με διαμαρτυρία στη Βουλή και πορεία που κατέληξε στα γραφεία της ΟΛΜΕ.

Τα συναισθήματα ήταν και είναι πολλά και δύσκολα. Θυμός και οργή για την αδικία, τον βιασμό  και τον εμπαιγμό που έχουμε υποστεί, βαθιά θλίψη για την εργασιακή απώλεια και την έλλειψη συμπαράστασης, απογοήτευση γιατί δεν καταφέραμε να ματαιώσουμε τα αρχικά σχέδιά "τους", δύναμη γιατί αρκετοί από εμάς σηκώσαμε στους ώμους μας το βαρύ φορτίο του αγώνα που θα έπρεπε να το είχαν σηκώσει τουλάχιστον 500.000 εργαζόμενοι και παλέψαμε ως εδώ με συνέπεια και αξιοπρέπεια, τυχεροί γιατί είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ανθρώπους ορόσημα για τη ζωή μας και να ξεκαθαρίσουμε ποιοι είναι "φίλοι" -γιατί στα δύσκολα φαίνεται η ποιότητα των ανθρώπων-, υπερηφάνεια  γιατί έχουμε δώσει με μεγάλη αυταπάρνηση και γενναιότητα έναν άνισο αλλά τίμιο αγώνα. Ας κάνει ο καθένας τον δικό του απολογισμό και ας αναλογιστεί τι μπορούσε να κάνει και δεν έκανε.

Επειδή γνωρίζουμε ότι, νικητές δεν είναι αυτοί που ποτέ δεν αποτυγχάνουν, αλλά αυτοί που πάντα προσπαθούν και ποτέ δεν εγκαταλείπουν, δηλώνουμε  ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Μπορεί να χάθηκε μια μάχη αλλά δεν χάθηκε ο πόλεμος. 


Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συναισθανθούν την σοβαρότητα της κατάστασης!!

Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε
Μεθοδεύτηκε και έγινε πράξη η άρση της μονιμότητας στο δημόσιο και σχεδόν "δεν κουνιέται φύλλο". Ανατρέπονται πλήρως οι εργασιακές σχέσεις και κάποιοι στρουθοκαμιλίζοντας νομίζουν ότι είναι για τους ....άλλους!!! Έτσι εξασφαλίζουν την συνενοχή τους στο έγκλημα που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους. Συνάδελφοι "Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ"  Άνοιξε η Κερκόπορτα. Όσοι δεν είναι "λαμόγια" και κομματικοί πελάτες ας αντιδράσουν επιτέλους!!!! Ήρθε η σειρά τους. Ο Κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε, ότι η τρόικα έχει ζητήσει 15.000 απολύσεις. Το σπίτι του διπλανού κάηκε και η φωτιά μπήκε στο σπίτι του "καθένα".

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τους απολυμένους να αντισταθούν στην ολοκλήρωση των σχεδίων της εγκληματικής συμμορίας που μας κυβερνά.
Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Μας πετάνε στο δρόμο αλλά θα μας βρούνε μπροστά τους. Αύριο απολύονται διακόσιοι συνάδελφοί μας. Θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας για να διεκδικήσουμε τις θέσεις εργασίας που είχαμε.
 
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥΣ, ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΠΑΛ
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα συντονιζόμενοι με όλους τους εργαζόμενους, τους διαθέσιμους και τους απολυμένους.
ΌΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ
Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ
ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

Διεθνής μέρα αντιφασιστικής και αντιρατσιστικής δράσης

Διεθνής μέρα αντιφασιστικής και αντιρατσιστικής δράσης

Από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά, τη Λευκωσία, το Λονδίνο, το Κάρντιφ και τη Γλασκώβη, το Δουβλίνο, την Κοπεγχάγη, το Παρίσι, την Τουλούζη, τη Νάντη, την Γκρενόμπλ, τη Λυών, το Στρασβούργο, τη Μασσαλία, τη Λειψία, τη Βαρσοβία, το Βότσλαβ, τις Βρυξέλλες, την Αμβέρσα, το Άμστερνταμ, τη Βαρκελώνη, το Μπιλμπάο, τη Μπαϊόνα, τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Σάο Πάολο «από χώρα σε χώρα και από πόλη σε πόλη» θα πραγματοποιηθούν αύριο 22 Μαρτίου εκδηλώσεις και συλλαλητήρια κατά του φασισμού.
antifascistday

Η σημερινή ημέρα έχει ανακηρυχθεί από τους διοργανωτές «παγκόσμια μέρα κατά του φασισμού». Όπως τονίζει το δελτίο τύπου : «22 Μάρτη-Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή- συντονιζόμαστε με δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές σε πάνω από 30 πόλεις στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο σε έναν παγκόσμιο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό ξεσηκωμό».
Στην Αθήνα στην πρώτη γραμμή της διαδήλωσης όπως τονίζεται θα κατέβουν οι εργάτες γης από τα φραουλοχώραφα της Ν. Μανωλάδας, μαζί με τους γονείς του Σαχζάτ Λουκμάν.
Στην Αθήνα το κάλεσμα είναι στην Ομόνοια στις 2 μμ, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο και θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία στις 4 μμ στην οποία συμμετέχουν γνωστά ονόματα όπως: Σταμάτης Κραουνάκης, Active Member, Υπόγεια Ρεύματα, MC Yinka, Νατάσα Παπαδοπούλου-Τζαβέλλα, Καλλιόπη Βέττα, Γιάννης Σιδηράς, AlexK(TheLastdrive) + t-nick(dustbowl), Νίκος Τουλιάτος , RadioSol, Σίλλας Σεραφείμ, Sound Escape, Tsopana Rave, Γυμνά Καλώδια, Ρωμιοσύνη, Tρίτη Όχθη
Στη Θεσσαλονίκη το κάλεσμα για συγκέντρωση και πορεία είναι στο άγαλμα Βενιζέλου στις 12 το μεσημέρι και η συναυλία (με BAiLdSA, EKMEK, Speakeasies και την ομάδα κρουστών ΚΡΟΥΣΗ) θα πραγματοποιηθεί έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ 3 στις 3 μμ και στα Χανιά η συγκέντρωση θα ξεκινήσει από την Πλατεία Αγοράς 12.30 μμ.
Στο Σικάγο και σε άλλες πόλεις του εξωτερικού οι διαδηλωτές θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ουκρανικό προξενείο για τη φασιστική δράση ακροδεξιών στη χώρα και τη συμμετοχή του νεοαναζιστικού Σβομπόντα με υπουργούς στη νέα κυβέρνηση (η οποία χαρακτηρίζεται από πολλούς πραξικοπηματική). Στη συνέχεια οι διαδηλωτές θα μεταβούν έξω από το ελληνικό προξενείο για να διαμαρτυρηθούν για τη δράση και την επικίνδυνη επιρροή της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, η οποία έδωσε ώθηση και σε αντίστοιχα νέο-ναζιστικά εγχειρήματα στην Ευρώπη.
Η πρωτοβουλία για τις 22 Μάρτη ξεκίνησε από την Διεθνή Αντιφασιστική Συνάντηση στις 5-6 Οκτώβρη 2013 που φιλοξένησε η ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή). Τη συμμετοχή τους στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις έχουν δηλώσει δεκάδες συνδικάτα, πρωτοβουλίες, κινήσεις και οργανώσεις (διαβάστε αναλυτικά τα ονόματα).

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Γράμμα προς τον ενωματάρχη Μεσσηνίας

Από τον Πιτσιρίκο
Κε Αντώνη Σαμαρά,
Ενωματάρχα Μεσσηνίας,
Η αριθμητική σας είναι σε επίπεδο Μπαλούρδου «Ελληνοφρένειας».
Ως ελεύθερος επαγγελματίας (πολιτικός μηχανικός) από το 2009 λόγω της κρίσης που φτιάξατε έχω πληρώσει:
500+650+650+650 = 2450€ τέλος επιτηδεύματος
3500€ εκβιαστική περαίωση
+50-100% αύξηση στους έμμεσους φόρους
+50-100% αύξηση στα τιμολόγια ΔΕΚΟ
26% φόρο από το πρώτο ευρώ ακόμη και επί ΙΔΕΑΤΩΝ ΤΕΚΜΑΡΤΩΝ εισοδημάτων και τα παιδιά μου αποτελούν τεκμήριο….
Αυξήσατε τις εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ κατά 50% ενώ κόψατε όλες τις παροχές υγείας.
Κουρέψατε δε με το PSI ότι είχε το ταμείο σε «υποχρεωτική κατάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος» και σε ομόλογα 3000€ χαράτσι επί περιουσίας μου που αποκτήθηκε από κληρονομιά.
Πέταξα το αμάξι μου που το είχα αγοράσει 1000€ γιατί ήμουν προύχοντας καθόσον ήταν δίλιτρο.
Η οικοδομική δραστηριότητα είναι στο 7% αυτής του 2005 και ακόμη και αυτήν την λίγη την νέμονται διαπλεκόμενα γραφεία του συστήματος.
Έχω καταντήσει να ταχτοποιώ αυθαίρετα και είμαι δικολάβος της αμαρτίας του καθενός για να επιβιώσω. Κάτι ΠΑΝΤΕΛΩΣ μη παραγωγικό.
Και όλο και κάτι θα ξεχνάω.
Άν τα βάλω σούμα, είναι πάνω από 15000€ η ζημιά σε μετρητά σε έναν και μόνο ελεύθερο επαγγελματία, συν η καταστροφή του επαγγέλματός μου . Έτσι συντηρούνται οι κομματικοί στρατοί σας.
Και τι μου λές; Ότι η πολιτική σου πέτυχε και ότι μετά από όλα αυτά ΘΑ δώσεις 500€ στις γριές με εγκεφαλικό που σε ψηφίζουν και στους Μπάτσους που ως άλλοι πραιτωριανοί κατέπνιγαν κάθε διαμαρτυρία τόσα χρόνια.
Να μας πεις και τι μοιράζεις κάτω από το τραπέζι για να κρατηθείς.
Ε τώρα είναι που θα σε γαμήσω….
(Αγαπητέ φίλε, δεν ντρέπεστε να μιλάτε έτσι για τον κύριο ενωμοτάρχη; Υπομονή, οι ευρωεκλογές είναι κοντά. Εκεί να δείτε χαρές ο κύριος ενωμοτάρχης και οι χωροφύλακές του.)

Η απάντηση του ΙΚΑ για ΚΕΑΟ-ΤΡΟΙΚΑ

Η διοίκηση ΙΚΑ (ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ=ΠΑΣΟΚ) που εχει υπο τον ελεγχο της το ΚΕΑΟ σπευδει σαν καλος υπαλληλος των αφεντικων της να απαντησει στα δημοσιευματα
http://www.newmoney.gr/article/43617/adeiasma-ala-gallika-tis-troikas-gia-kentro-eispraxis-anexofliton-ofeilon
που ελεγαν οτι η τροικα τους εβαλε χερι για τη μη λειτουργια του ΚΕΑΟ με την παρακατω ανακοινωση-απολογισμο δρασεων ΚΕΑΟ και δινει το στιγμα για το τι προκειται να ακολουθησει:
Αποτελέσματα των μέχρι τέλος Φεβρουαρίου δράσεων:
 • Διαβιβάστηκαν στο ΚΕΑΟ οι οφειλές 81.958 οφειλετών συνολικού ποσού 7.526.526.783,24 ευρώ (5.335 οφειλέτες διαβιβάστηκαν τον Οκτώβριο του 2013 και 76.623 οφειλέτες διαβιβάστηκαν στα μέσα Δεκεμβρίου 2013)
 • Εστάλησαν 64.267 Προσκλήσεις για τακτοποίηση οφειλών (α’ ειδοποιήσεις) και 5.041 Ατομικές Ειδοποιήσεις (β’ ειδοποιήσεις)
 • 3.484 οφειλέτες έκαναν αίτηση για υπαγωγή σε ρύθμιση μετά την εισαγωγή τους στο ΚΕΑΟ, με συνολικό ποσό οφειλών 233,16 εκ. ευρώ
 • Εκδόθηκαν 7.664 παραγγελίες κατάσχεσης εις χείρας τρίτου και 2.081 παραγγελίες κατάσχεσης κινητής και ακίνητης περιουσίας !!!!!!!!!!
 • Καταβλήθηκαν στο ΚΕΑΟ 54.840.970 ευρώ από 8.610 οφειλέτες
Επίσης έχουν δρομολογηθεί δράσεις για:
 • Την ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών που θα υποστηρίζουν την ηλεκτρονική ρύθμιση και την πληρωμή δόσεων μέσω ΔΙΑΣ
 • Την άντληση πληροφοριών περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, μέσω διασύνδεσης με τη ΓΓΠΣ !!!!, με στόχο τη λήψη στοχευμένων μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης
 • Την ένταξη στο σύστημα ηλεκτρονικών κατασχέσεων  !!!!!!!
 • Τον αυτόματο συμψηφισμό επιστροφής Φόρου Εισοδήματος και ΦΠΑ με οφειλές προς τους ΦΚΑ !!!!!!
ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!!!

Συμμετοχή της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια της 22 Μάρτη

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr


Αθήνα, 20-3-2014

Αρ. Πρωτ.: 6698ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΨΗΦΙΣΜΑ22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑΑΘΗΝΑ: ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ: 2.00 μ.μ.Συμμετέχουμε στη Διεθνή Ημέρα δράσης κατά του Φασισμού και του ρατσισμού που καλούν κινήματα και συνδικάτα στην Ευρώπη στις 22 Μαρτίου 2014.
Ήδη σε Λονδίνο, Γλασκώβη, Βαρκελώνη, Κοπεγχάγη, Βαρσοβία, Βιέννη, Ν.Υόρκη, Μελβούρνη καλούν σε μαζικές διαδηλώσεις. Θα προστεθούν άμεσα πολλές άλλες πόλεις.
Πρέπει και εμείς από την Αθήνα να στείλουμε το δικό μας μήνυμα κατά αυτών που αναπολούν το Ναζισμό.
Υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια την απειλή πισωγυρίσματος της Ευρώπης στις πιο σκοτεινές μέρες του μεσοπολέμου όταν οι ναζί του Χίτλερ και οι φασίστες του Μουσολίνι έστησαν τα Άουσβιτς και έσερναν τους λαούς στην ανθρωποσφαγή του Β́ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τότε στο όνομα της «καθαρής φυλής» εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους γιατί δεν ταίριαζαν στο πρότυπο των ναζιστών της «Αρειας καθαρής φυλής», (Εβραίοι, κομμουνιστές, σοσιαλιστές, ομοφυλόφιλοι, Ρομά, άτομα με  ειδικές ανάγκες).
Η Χρυσή Αυγή και οι ομογάλακτοί της σε όλη τη Ευρώπη στήνουν τη «μαύρη διεθνή» ημέρα του φασισμού μπροστά στις επερχόμενες Ευρωεκλογές και επιχειρούν να προβάλουν το φόβο, το μίσος κατά των μεταναστών, το ρατσισμό.
Είναι ώρα να τους απομονώσουμε οριστικά, στέλνοντας στη φυλακή τους εγκληματίες των ταγμάτων εφόδου που  δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα και τον Σαχζάτ Λουκμάν.
Είναι εκείνοι που με τις ρατσιστικές επιθέσεις και τα μαχαιρώματα επιχείρησαν να σπείρουν τον τρόμο στις γειτονιές.

Οι κυβερνήσεις μετατρέπουν τους μετανάστες σε αποδιοπομπαίους τράγους για να τους φορτώσουν τις δικιές τους ευθύνες για την αύξηση της φτώχειας, της ανεργίας, της διάλυσης της Δημόσιας Παιδείας και της Υγείας.
Οι εργάτες γης της Νέας Μανωλάδας μαζί με όλους τους μετανάστες, τους κατατρεγμένους από τους πολέμους, τη  πείνα και τις δικτατορίες ζητούν ανθρώπινη μεταχείριση, χαρτιά και όχι σφαίρες. Τα παιδιά των μεταναστών ζητούν  ιθαγένεια. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ζητάνε νομιμοποίηση και άσυλο και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης και  απελάσεις. Το εργατικό κίνημα τους στηρίζει και παλεύει ενωμένο χωρίς διακρίσεις ντόπιων και μεταναστών για ένα  καλύτερο κόσμο που θα χωράμε όλοι, ανεξάρτητα από χρώμα, θρησκεία, εθνικότητα.
Αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη απαλλαγμένη από το ρατσισμό και τους νεοναζί, χωρίς φτώχεια και εξαθλίωση, χωρίς Φαρμακονήσια και Λαμπεντούζες και την FRONTEX που στέλνει στο θάνατο χιλιάδες, χωρίς μνημόνια για χάριν των αρπακτικών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που με τις πολιτικές λιτότητας στρώνουν το έδαφος στην ακροδεξιά.

Ανοικτή Συνέλευση Μηχανικών - Κινητοποίηση στο ΤΣΜΕΔΕ το πρωί, συνέλευση το απόγευμα

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΘΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΟΥΝ ΣΤΟ ΤΣΜΕΔΕ ΑΠΟ ΤΙΣ 8.30 ΕΩΣ ΤΙΣ 11 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ:
 • ΣΦΡΑΓΙΖΟΥΜΕ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ ΟΣΩΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΕΓΚΡΙΣΗ
 • ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΕΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ- ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΕ ΟΦΕΙΛΕΣ (+ ΕΚΚΑθΑΡΙΣΤΙΚΑ 2 ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ)
 • ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ…
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Τα θέματα που θα μας απασχολήσουν είναι τα παρακάτω:
Αποτίμηση της κινητοποίησης -πορείας στο ΚΕΑΟ, το Υπουργείο Εργασίας και σε συνέχεια στη Βουλή (μαζί με τους υπόλοιπους εργαζομένους στην απεργία της ΑΔΕΔΥ
Αξιολόγηση της εβδομάδας κινητοποίησης- ενημέρωσης στο ΤΣΜΕΔΕ
Αξιολόγηση των κινητοποιήσεων στο ΕΤΑΑ
Αξιολόγηση των θέσεων της επίσημης πολιτικής για τα θέματα των μηχανικών
Συντονισμός με φορείς, αξιολόγηση επαφής με δικηγόρους
Αποφάσεις για επόμενες κινητοποιήσεις
Δημοσιοποίηση των δράσεων μας -  Οργάνωση
Επικοινωνία και προσέγγιση  Σωματείων  Εργαζομένων – εκτίμηση
Η επιχειρηματολογία μας
Η Νομική Οδός, ενημερώσεις σχετικά με τις εξελίξεις
Το θέμα της υπερφορολόγησης
Προτάσεις για επιδόματα-παροχές
Αν θεωρείτε ότι υπάρχει κάτι ακόμα που μπορεί να προστεθεί ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας  μέσω των σχολίων ή μέσω email στη διεύθυνση synelefsimixanikon@gmail.com
Προσέλευση από τις 6,30μμ, ξεκινάμε στις 7,00μμ

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Για ποιους να σχεδιαστεί το κέντρο της Αθήνας;

Ακούστε και δείτε την τοποθέτηση του συναδέλφου και μέλους της συσπείρωσης Σταυρίδη Σ. σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Ιανό

Α16. Σταυρίδης Σταύρος, Αρχιτέκτων, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ. 
«Για ποιους να σχεδιαστεί το κέντρο της Αθήνας;»

 
Για να επιστρέψετε στην αρχική ανάρτηση κάντε ΚΛΙΚ εδώ

Πως είδαν οι εφημερίδες την εκλογή του Προέδρου Α/ΤΕΕ

Κεντρογενής πρόεδρος στη «βουλή των μηχανικών»

Τα πρώτα «πολιτικά μηνύματα», η «γεωγραφία» και οι επιλογές των παρατάξεων που θα διεκδικήσουν τον Μάιο τη θέση του προέδρου στο ΤΕΕ.

Αναδημοσιεύουμε άρθρο της Χαράς Τζαναβάρα από την ΕφΣυν. Δείτε επίσης άρθρα από τα Νέα, το Έθνος, τη Ναυτεμπορική.

Πολιτικό μήνυμα με τρεις αποδέκτες εκπέμπει η πρώτη ψηφοφορία για τη συγκρότηση των οργάνων διοίκησης στο Τεχνικό Επιμελητήριο, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης για την Ευρωβουλή και την Αυτοδιοίκηση. Οι κεντρογενείς δυνάμεις με την ΠΑΣΚ σε κυρίαρχο ρόλο, «στο νήμα», με την τρίτη ψηφοφορία και με σχετική πλειοψηφία, κατάφεραν να κερδίσουν τον πρόεδρο της 200μελούς Αντιπροσωπείας, της λεγόμενης «βουλής των μηχανικών». Αν μάλιστα διατηρήσουν τις συμμαχίες τους, θεωρείται πιθανό να επανεκλεγεί πρόεδρος του ΤΕΕ ο «πράσινος» Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει διαφοροποιηθεί σε βασικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ. Η καθοριστική αυτή ψηφοφορία, με βάση τα έως τώρα «έθιμα» του Τεχνικού Επιμελητηρίου, θα καθυστερήσει και είναι πιθανόν η αναμέτρηση για τον πρόεδρο του ΤΕΕ να γίνει μετά τις εκλογές του Μαΐου.

Με βάση την πρώτη και… σημαδιακή ψηφοφορία για τα όργανα διοίκησης στο ΤΕΕ προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

*Η νεοσύστατη «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία», που στις εκλογές του Νοεμβρίου στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ικανοποιητικό ποσοστό (11%), προσπάθησε να προωθήσει μετεκλογικές συμμαχίες, αλλά χωρίς να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για τη θέση του προέδρου της Αντιπροσωπείας υποστήριξε την αντιπρύτανη του Πολυτεχνείου Τώνια Μοροπούλου, που εκλέχθηκε με τη ΔΗΜΑΠ, ένα ψηφοδέλτιο το οποίο από χρόνια έχει διαφοροποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ. Στις τρεις ψηφοφορίες που έγιναν η κοινή υποψήφια συγκέντρωσε από 77-80 ψήφους. Είναι ενδεικτικό ότι η κίνηση δεν κατάφερε να πείσει ούτε «Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών», την πιο συγγενή προς τη «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία» παράταξη, που πρότεινε δικό της υποψήφιο ο οποίος συγκέντρωσε 17-22 πολύτιμες ψήφους.

Τα μέτωπα

*Η… καμουφλαρισμένη ΠΑΣΚ, που στις εκλογές του Νοεμβρίου δεν κατέβηκε με δικό της ψηφοδέλτιο και συγκρότησε μέτωπο με τη ΔΗΜΑΡ, τους Οικολόγους-Πράσινους και μια κίνηση μεσαίων εργολάβων, κατάφερε με τη σημαία της ΔΗΣΥΜ να διατηρήσει ποσοστό 23,05% και να καταλάβει τη δεύτερη θέση. Στις διαδικασίες για τη συγκρότηση των οργάνων διοίκησης πέτυχε να συνασπιστεί και με την ανεξάρτητη «ΕΛΕΜ». Από την τελευταία προέρχεται ο Γιάννης Κυριακόπουλος, που εκλέχθηκε πρόεδρος της Αντιπροσωπείας με την τρίτη ψηφοφορία, συγκεντρώνοντας 77-80 ψήφους.

*Ελαμψε… διά της απουσίας της η παράταξη της Ν.Δ., η οποία στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου είχε κατέβει μετά από χρόνια μαζί με τους «γαλάζιους» αντάρτες (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) και είχε αναδειχθεί στην πρώτη θέση συγκεντρώνοντας το 26,39%. Από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας φαίνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων της ενίσχυσε την αντιπρύτανη του Πολυτεχνείου Τώνια Μοροπούλου. Κάποιοι κακεντρεχείς έσπευσαν να δουν σε αυτή την άτυπη συμπόρευση το πρώτο βήμα για τον «μεγάλο συνασπισμό» σε πολιτικό επίπεδο, με τη συνεργασία Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ! Πάντως στην τρίτη ψηφοφορία, ο πρώην επικεφαλής της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έθεσε υποψηφιότητα και συγκέντρωσε μόλις 4 ψήφους, χωρίς μάλιστα να επηρεάσει τα αποτελέσματα των δύο βασικών διεκδικητών.

Φωτογραφίες και βίντεο από τη συγκέντρωση - πορεία μηχανικών 19/3/2014

Κινητοποίηση μηχανικών στο ΚΕΑΟΣυγκέντρωση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) πραγματοποίησαν την Τετάρτη 19 Μάρτη (μέρα πανελλαδικής απεργίας της ΑΔΕΔΥ) το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών και η ΕΜΔΥΔΑΣ. Κάλεσμα έκανε και το ΤΕΕ.

«Όχι στο ΚΕΑΟ των τροϊκανών, το ΤΣΜΕΔΕ είναι των μηχανικών», «Μειώσεις εισφορών, διαγραφή χρεών και όχι κατασχέσεις των σπιτιών», «Οι μηχανικοί δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για δουλειά, ασφάλιση και υγεία», «Οι μηχανικοί δεν σκύβουν το κεφάλι, μαζί με το λαό αντίσταση και πάλη», «Το ΤΣΜΕΔΕ είναι των μηχανικών, όχι της κυβέρνησης και των τραπεζών», «Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση. Δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φωνάξαμε τόσο έξω από το κτίριο του ΚΕΑΟ επί της οδού Πειραιώς, όσο και κατά τη διάρκεια της πορείας προς το υπουργείο Εργασίας επί της οδού Σταδίου, όπου ο Υπουργός απουσίαζε. Στην πλατεία Κλαυθμώνος ενωθήκαμε με την απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων και πραγματοποιήθηκε κοινή πορεία προς στη Βουλή.

Με τις διαρκείς κινητοποιήσεις τους εδώ και μήνες οι μηχανικοί διεκδικούμε την δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, κατάργηση του ΚΕΑΟ. Ταυτόχρονα διεκδικούμε μέτρα προστασίας των ανέργων, αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας, διαγραφή των χρεών τους προς το ταμείο, μη υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στην περίοδο της ανεργίας ή υποαπασχόλησης.
 

Συγκέντρωση στην πλ. Κλαυθμώνος στις 1μμ και στο ETAA (Μάρνη 22) στις 3μμ


ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 18-3-2014
Αρ. Πρωτ.: 6696
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,

Συμπληρωματικά της χθεσινής ανακοίνωσης για τη 48ωρη απεργία 19 και 20 Μαρτίου.
Καλούμε τους Μηχανικούς της Αττικής για την Πέμπτη 20 Μαρτίου στις 13.00 σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος θα ακολουθήσει πορεία στο Σύνταγμα και συναυλία με καλλιτέχνες και συγκροτήματα.

Κινητοποίηση την Πέμπτη στις 20/03 στις 3,00μμ. στο ΕΤΑΑ (Μάρνη 22)
20/03/14 Κινητοποίηση στο ΕΤΑΑ στα πλαίσια της σταθερής παρουσίας μας μέχρι τώρα.
Οι διεκδικήσεις μας:

 • Καμία αποστολή στοιχείων στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών- ΚΕΑΟ, Να καταργηθεί το ΚΕΑΟ
 • Καμία αύξηση των ήδη υπέρογκων εισφορών, άμεση δραστική μείωση τους (και αναδρομικά)
 • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο,
 • Άρση των άθλιων όρων διακανονισμού οφειλών,
 • Αναγνώριση των ανέργων και υπό-απασχολούμενων συναδέλφων, αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας, διαγραφή των χρεών τους
 • Μη υποχρέωση καταβολής εισφορών σε όσους δεν έχουν επαρκές εισόδημα,
 • Ασφαλιστική ενημερότητα για όλους τους μηχανικούς που δεν είναι εργοδότες και δεν οφείλουν εργοδοτικές εισφορές,
 • Άμεση καταβολή των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας. Άμεση κάλυψη των απωλειών από το psi και την Τράπεζα Αττικής,
 • Οι φορείς των ασφαλισμένων να μεριμνήσουν επιτέλους για την προστασία των ασφαλισμένων
Στην εποχή της σαρωτικής επίθεσης των δικαιωμάτων μας, ο δρόμος του αγώνα, είναι ο μόνος που μπορεί έχει αποτελέσματα.
Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Αν Βαρδινογιάννης και Λάτσης πλήρωναν τις οφειλές τους..

Από το Jungle Report
Λέμε «αν» γιατί οι οφειλές τους δεν πρόκειται να πληρωθούν, μιας και η κυβέρνηση Σαμαρά ψήφισε χθες στα μουλωχτά μια τροπολογία γι αυτόν και μόνο το λόγο. Μια τροπολογία που οι συγκυβερνώντες αγχωμένα επιχειρούν εδώ και καιρό, με διάφορα τερτίπια και τεχνάσματα, να ψηφίσουν χωρίς να τους πάρουν χαμπάρι.
Είναι οι ίδιοι που με τη χαρακτηριστική επίπλαστη θλίψη επικαλούνται την αναγκαιότητα επιβολής και των πιο σκληρών οικονομικών μέτρων σε μισθωτούς και συνταξιούχους για τη «σωτηρία της πατρίδας».
Συγκεκριμένα, οι εταιρείες «MOTOR OIL» και «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), των κ.κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη και Σπύρου Λάτση αντίστοιχα,  ΔΕΝ πρόκειται να πληρώσουν προς το δημόσιο ποσά που συνολικά υπερβαίνουν τουλάχιστον το 1 δις ευρώ, για πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν. Και λέμε «τουλάχιστον» γιατί αυτό το -γενναία προς τα κάτω στρογγυλοποιημένο- ποσό προκύπτει μόνο από ελέγχους που έγιναν για τα έτη 2010-2011. Μάλιστα, αν γίνουν διευρυμένοι έλεγχοι σε όλες του αυτού είδους εταιρείες, τα έσοδα που ενδεχομένως θα προέκυπταν για το δημόσιο υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 15 δις ευρώ.
Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες για τη σκανδαλώδη τροπολογία που ψηφίστηκε χθες στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου στο UNFOLLOW: Ο κυβερνήτης Β. Βαρδινογιάννης και η κυβέρνηση των υποτακτικών (επεισόδιο 2)
Ας «λαϊκίσουμε» όμως τώρα, όπως θα 'λεγε και ο μέσος θιασώτης του νεοφιλελευθερισμού.
Ας υιοθετήσουμε προς στιγμήν, χάριν της μνημονιακής ατζέντας και των αντίστοιχων συσχετισμών, τη λογική ότι τα χρέη που μας προσάπτουν είναι δίκαια και πρέπει να πληρωθούν από τις τσέπες μας με τον ένα ή άλλο τρόπο, και ας δούμε ποιά μνημονιακά μέτρα θα γλιτώναμε αν οι κ.κ. Βαρδινογιάννης και Λάτσης πλήρωναν τις οφειλές τους προς το δημόσιο.
Αφήνουμε στην άκρη το προαναφερθέν ποσό των 15 δις, του οποίου η εξοικονόμηση θα κάλυπτε οικονομική τρύπα που αντιστοιχεί σε μέτρα ενός ολόκληρου μνημονίου, μιας και αυτό προκύπτει μόνο από υπολογισμούς.
Θα πάρουμε μόνο αυτό το γενναία, επαναλαμβάνουμε, στρογγυλοποιημένο προς τα κάτω 1 δισεκατομμύριο ευρώ που -συν τοις άλλοις- η χθεσινή ψηφισθείσα τροπολογία στέρησε από τα ταμεία του Δημοσίου. Δεν θα πάμε πολύ πίσω, θα σταθούμε μόνο στα μέτρα του μνημονίου (βαπτισθέν ως «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016») που ψήφισε η κυβέρνηση Σαμαρά, άμα τη εκλογή της, το Νοέμβριο του 2012.
Περικοπές στους μισθούς (μνημόνιο Σαμαρά)

Ο Σελιανάκης ξαναχτυπά...

Με νέο έγγραφο στις 17/3 επανέρχεται και ζητά άμεση αποστολή στοιχείων στο ΚΕΑΟ, κατ' εντολή των προϊσταμένων του (κυβέρνηση, τρόϊκα, υπουργείο)

ΕΤΑΑ

Με ποιο μοντέλο θα ανακεφαλαιοποιηθεί η Attica bank?

Με ποιο μοντέλο θα ανακεφαλαιοποιηθεί η Attica bank που αξίζει να παραμείνει αυτόνομη; - Καταλύτες το CLP και ο χρόνος υλοποίησης....

Σε όλες τις αυξήσεις κεφαλαίου και ομολογιακά της Attica bank από το 1997 έως σήμερα το ΤΣΜΕΔΕ έχει συμμετάσχει
Μπορεί το ΤΣΜΕΔΕ να έχει υποστεί 350 εκατ ζημία από την επένδυση του στην Attica bank αλλά η τράπεζα αξίζει να διατηρηθεί ανεξάρτητη.
Θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την περίπτωση της Attica bank που προφανώς αποτελεί ειδική περίπτωση στο banking.
Η Attica bank θα διασωθεί γιατί θα έχει την στήριξη και της Τράπεζας της Ελλάδος που δεν θέλει να χαθούν τραπεζικές άδειες και θέλει να διασφαλίσει ότι οι ασφαλισμένοι του ΤΣΜΕΔΕ δεν θα υποστούν ζημία.
Η περίπτωση της Attica bank πρέπει να αποτιμηθεί με όρους τραπεζικούς και με όρους μετόχων κυρίως ΤΣΜΕΔΕ.
Το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών που ελέγχει το 51% μετά την τελευταία διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης έχει υποστεί μεγάλη ζημία που διαχρονικά την εκτιμούμε στα 350 εκατ ευρώ χωρίς να προσμετράται η νέα κεφαλαιακή απαίτηση των 397 εκατ των stress tests του 2014.
Η Attica bank χρειάζεται να συγκεντρώσει 397 εκατ ευρώ και να αποπληρώσει 100 εκατ των προνομιούχων ώστε να είναι συγκρίσιμη με τις τράπεζες Πειραιώς και Alpha bank.
Άρα πρέπει να βρει τουλάχιστον 397 εκατ ή 434 εκατ στο δυσμενές σενάριο.
Με χρηματιστηριακούς όρους η αξία της Attica bank δεν είναι στα 164 εκατ αλλά ίσως και κάτω από 100 εκατ γιατί με βάση τα stress tests η τράπεζα δεν διαθέτει κεφάλαια.
Το ΤΣΜΕΔΕ έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στις αμκ του 2003 στα 63 εκατ, του 2007 στα 148 εκατ και του 2013 στα 400 εκατ μαζί με τα ομολογιακά και από τις επενδύσεις αυτές έχει υποστεί ζημία.
Άρα η επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ στην Attica bank διαχρονικά κρινόμενη δεν ήταν επιτυχημένη, αντιθέτως το Ταμείο είναι αντικειμενικά ζημιωμένο.
Άρα ένα στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η Attica bank έχει ζημιώσει τον βασικό μέτοχο αλλά ο βασικός μέτοχος είναι ταμείο που σημαίνει ότι αν χάσει θα υποστούν μεγάλη ζημία οι ασφαλισμένοι του Ταμείου των Μηχανικών.
Άρα η παρουσία του Ταμείου διασφαλίζει…την προσπάθεια να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την Attica bank.
Συνολικά η Attica bank διαθέτει 445 εκατ κεφάλαια μαζί με το ομολογιακό και υποχρεώσεις 500 εκατ περιλαμβανομένων των προνομιούχων μετοχών (100 εκατ) και των  534 εκατ περιλαμβανομένου του δυσμενούς σεναρίου.

Το ερώτημα είναι το εξής – Πως θα καταφέρει να συγκεντρώσει 397 εκατ η Attica bank;

Μόνο οι "προϊστάμενοι" είναι άξιοι στο δημόσιο, σύμφωνα με τη Κυβέρνηση

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Θα αξιολογούν οι κομματικά διορισμενοι(;) ενώ θα απολύονται ακόμη και "άξιοι" για να συμπληρωθεί ο αριθμός των απολύσεων.
Σε αρένα ανταγωνισμού, αυταρχισμού και υποταγής μετατρέπουν το Δημόσιο, με προαποφασισμένη σικέ αξιολόγηση, που ιδρύει δύο κατηγορίες υπαλλήλων και χωρίζει τους εργαζομένους σε πληβείους και πατρίκιους. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα «γενιτσάρων» στη δημόσια διοίκηση, που θα αποτελεί το σκληρό πυρήνα της ιεραρχίας, με δικαίωμα απόλυσης στους απλούς υπαλλήλους.Είναι η αξιολόγηση δύο ταχυτήτων που ψηφίστηκε με το νέο νομοσχέδιο, που ρίχνει εύκολα στον Καιάδα τους υπαλλήλους, έχοντας προαποφασίσει ότι μόνον το 25% δικαιούνται να είναι «άριστοι», ενώ στην κατηγορία των προϊσταμένων οι «άριστοι» εκτινάσσονται σε ποσοστό 70%... Αυτό σημαίνει ότι εκ προοιμίου -και χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί ακόμα καμία αξιολόγηση- κάποιοι έχουν προαποφασίσει ότι η πλειονότητα των υπαλλήλων, περίπου οκτώ στους δέκα (ποσοστό 75%), είναι μέτριοι ή κάτω από τη βάση, ενώ η πλειονότητα των προϊσταμένων, δηλαδή επτά στους δέκα (ποσοστό 70%), είναι άριστοι, δηλαδή άξιοι.
Το μυστικό που κάνει την ειδοποιό διαφορά είναι ότι οι μεν, δηλαδή οι υπάλληλοι, βρίσκονται στη μια όχθη, δηλαδή σε αυτούς που μπορεί να απολυθούν, ενώ οι δε, δηλαδή οι προϊστάμενοι, θα βρεθούν -θέλουν, δεν θέλουν- στην άλλη όχθη, δηλαδή σε αυτούς που θα απολύουν...
Κι αυτό για δύο λόγους:
1 Την αξιολόγηση των υπαλλήλων θα κάνει ένας αξιολογητής που θα είναι ο προϊστάμενος της αμέσως υπερκείμενης οργανικής ομάδας από αυτήν που υπηρετεί ο υπάλληλος, ο οποίος αξιολογείται. Ο άμεσος προϊστάμενος του υπαλλήλου-αξιολογούμενου έχει πλέον ρόλο εισηγητή. Αν ο αξιολογητής δεν εφαρμόσει ό,τι προβλέπεται για τα ποσοστά αριστούχων, μέτριων και κακών υπαλλήλων διώκεται πειθαρχικά για το αδίκημα της παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος. Είναι φανερό ότι με το νέο νόμο παραχωρείται απόλυτη εξουσία στους προϊσταμένους. Ο γενικός διευθυντής θα αποφασίζει τις λίστες κακών και μετρίων και ο διευθυντής θα απολύει.
2Βαθμολογείται η θέση και όχι ο υπάλληλος. Τα ποσοστά στην περίπτωση των προϊσταμένων πριμοδοτούνται κατά 70% με το βαθμό άριστα κι αυτό δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να παγιωθεί και να επιβληθεί μια πυραμίδα διοικητικής ιεραρχίας, την οποία δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει κανείς και θα απαρτίζεται από τους σημερινούς τουλάχιστον προϊσταμένους, οι οποίοι είναι «δοτοί», καθώς έχουν ήδη επιλεγεί χωρίς κρίση με ανάθεση καθηκόντων.

Κοινό δελτίο τύπου με τους εργαζόμενους του ΕΤΑΑ - Συγκέντρωση στις 9:30πμ στο ΚΕΑΟ, Πειραιώς 28

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ε.Τ.Α.Α
Τηλ: 2105217301- 2103740409  FAX:2105217315 -2103740139
                                                     http://www.tnomik.gr/sye/index.html                  
   ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Αθήνα, 10-3-2014                                             
Δελτίο Τύπου
Την Τετάρτη 5/3/2014 στο χώρο του ΤΕΕ πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ανοικτής Συνέλευσης Μηχανικών με μέλη της Διοίκησης του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων ΕΤΑΑ. Η συνάντηση μας αυτή έγινε σε συνέχεια των ανακοινώσεων της  Ανοικτής Συνέλευσης Μηχανικών προς τους εργαζόμενους του Τομέα Μηχανικών του ΕΤΑΑ στις 24/2/2014 και της Ανακοίνωσης του Συλλόγου Υπαλλήλων ΕΤΑΑ στις 27/2/2014 και πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό και συναδελφικό κλίμα.
Διαπιστώθηκε από κοινού ότι οι μνημονιακές πολιτικές κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ στρέφονται ευθέως ενάντια στο ασφαλιστικό σύστημα, στους ασφαλισμένους, στα ταμεία,  αλλά και στους εργαζόμενους σε αυτά, με δραματικές επιπτώσεις για όλους. Με την κλοπή των αποθεματικών των ταμείων μέσω του PSI, τη μη καταβολή των οφειλών του κράτους σε αυτά, την προκλητική εισφοροδιαφυγή της εργοδοσίας (στην οποία μάλιστα ετοιμάζονται να προσφέρουν και μειώσεις εισφορών). Με τις ήδη υπέρογκες εισφορές και την ενεργή απειλή αυξήσεων τους, την πλήρη απουσία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για χιλιάδες ασφαλισμένους και την υποβάθμιση της για όλους, τους άθλιους όρους διακανονισμών, τις μειώσεις συντάξεων αλλά και την απειλή κατασχέσεων μέσω ΚΕΑΟ για τους ασφαλισμένους. Αλλά και με τις μειώσεις μισθών, τις διαθεσιμότητες-απολύσεις, την απειλή της αργίας, τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και υποδομών και τη συνεχή πίεση στους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία.
Η κυβέρνηση επιλέγει να κλιμακώσει την επίθεση αυτή με την απειλή ληστρικών αυξήσεων αλλά και με την απειλή άμεσης εφαρμογής του ΚΕΑΟ, που θα οδηγήσουν χιλιάδες ασφαλισμένων επιστημόνων στην έξοδο από το επάγγελμα και το ταμείο στην κατάρρευση.
Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την καταστροφή αυτή. Κόντρα στις “σειρήνες” του κοινωνικού αυτοματισμού, καλούμε σε κοινό μέτωπο για να μην περάσουν οι καταστροφικές αυτές πολιτικές. Μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και την κοινωνίας παλεύουμε για ανατροπή αυτών των πολιτικών και δημόσια κοινωνική ασφάλιση, προς όφελος των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων.
Σε αυτή την κατεύθυνση αποφασίσαμε από κοινού:
1.    Τη συμμετοχή των εργαζομένων του ΕΤΑΑ στις διαδικασίες της Ανοικτής Συνέλευσης Μηχανικών, αλλά και της συνέλευσης μηχανικών σε διαδικασίες του συλλόγου Υπαλλήλων ΕΤΑΑ (συνελεύσεις, κινητοποιήσεις κλπ).
2.    Τη συνδιοργάνωση συγκέντρωσης διεκδίκησης σε ΚΕΑΟ, Υπουργείο Εργασίας, την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014 στις 9.30πμ.

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Άδειασμα αλά γαλλικά της τρόικας για το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών

Άδειασμα αλά γαλλικά της τρόικας για το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών
Άδειασμα αλά γαλλικά επιφύλαξε το κλιμάκιο της Τρόικας στα στελέχη του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) για την αποτυχία τους να καλύψουν το στόχο της είσπραξης των οφειλών. Η έκθεση που συνέταξε το κλιμάκιο ήταν καταπέλτης.
«Βρίσκεστε στο σημείο μηδέν και δεν έχετε προχωρήσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των εισπρακτικών μηχανισμών ούτε βήμα με βάση το χρονοδιάγραμμα »σημειώνει η έκθεση  επισημαίνοντας την ανάγκη οι εισπρακτικοί μηχανισμοί των ταμείων να τεθούν άμεσα  υπό τον έλεγχο των εφοριακών. Μετά το 2017, αν η κατάσταση δε βελτιωθεί , η έκθεση προτείνει τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων από την αγορά (προφανώς εννοεί εισπρακτικές εταιρίες).
Σκληρότερη στάση κρατάει ο γάλος Guillaume Provost της ΕΕ ο οποίος όταν ακούει ενστάσεις και αντιρρήσεις μουρμουρίζει ανέκφραστος « αν δεν κάνετε αυτό  ακριβώς , θα έχει πρόβλημα η χώρα σας».
Πεπεισμένος ότι το φιλόδοξο σχέδιο με άξονα το Κέντρο εισπραξιμότητας  ασφαλιστικών οφειλών ( ΚΕΑΟ) έχει πάει άπατο  εμφανίστηκε και ο Βέλγος εμπειρογνώμων του ΔΝΤ  Patrick  de Μets  ( που τον ταΐζουμε και τον ποτίζουμε επί δύο χρόνια για να μας βρει λύσεις).
«Εχω την υπογραφή του πρωθυπουργού σας στη συμφωνία του μνημονίου . Αν συνεχίζετε να μην κάνετε απολύτως τίποτα για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των οφειλών των ταμείων , θα πάω να τον συναντήσω με το χαρτί που φέρει την υπογραφή του και θα του ζητήσω να αναλάβει εκείνος την ευθύνη » φέρεται να είπε με απειλητικό ύφος στην τελευταία σύσκεψη.
Ο στόχος ήταν να εισπραχθούν 350-500 εκ ευρώ από τα περίπου 14 δισ. ευρώ οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά. Το Δεκέμβριο κατάφεραν να εισπράξουν 15.000 ευρώ από  6.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ ενώ μηδενική ήταν οι απόδοση από το ΕΤΑΑ ( ΤΣΜΕΔΕ,Ταμείο νομικών) καθώς το ταμείο αρνείται να πιέσει περαιτέρω τους οφειλέτες του εξαιτίας της μεγάλης ανεργίας του κλάδου των μηχανικών που διαγράφονται μαζικά από το ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΕΕ.   
Το ΚΕΑΟ  προκειμένου να περισώσει την αξιοπρέπειά του εξέδωσε  εγκύκλιο που έδινε εντολή για μπαράζ κατασχέσεων έως τις 31 Μαρτίου καθώς  πολύ μεγάλος αριθμός των παραγγελιών κατάσχεσης που εκδόθηκαν από 26 Νοεμβρίου 2013 έως 31 Ιανουαρίου 2014 δεν εκτελέστηκε.