Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Μόνο οι "προϊστάμενοι" είναι άξιοι στο δημόσιο, σύμφωνα με τη Κυβέρνηση

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Θα αξιολογούν οι κομματικά διορισμενοι(;) ενώ θα απολύονται ακόμη και "άξιοι" για να συμπληρωθεί ο αριθμός των απολύσεων.
Σε αρένα ανταγωνισμού, αυταρχισμού και υποταγής μετατρέπουν το Δημόσιο, με προαποφασισμένη σικέ αξιολόγηση, που ιδρύει δύο κατηγορίες υπαλλήλων και χωρίζει τους εργαζομένους σε πληβείους και πατρίκιους. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα «γενιτσάρων» στη δημόσια διοίκηση, που θα αποτελεί το σκληρό πυρήνα της ιεραρχίας, με δικαίωμα απόλυσης στους απλούς υπαλλήλους.Είναι η αξιολόγηση δύο ταχυτήτων που ψηφίστηκε με το νέο νομοσχέδιο, που ρίχνει εύκολα στον Καιάδα τους υπαλλήλους, έχοντας προαποφασίσει ότι μόνον το 25% δικαιούνται να είναι «άριστοι», ενώ στην κατηγορία των προϊσταμένων οι «άριστοι» εκτινάσσονται σε ποσοστό 70%... Αυτό σημαίνει ότι εκ προοιμίου -και χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί ακόμα καμία αξιολόγηση- κάποιοι έχουν προαποφασίσει ότι η πλειονότητα των υπαλλήλων, περίπου οκτώ στους δέκα (ποσοστό 75%), είναι μέτριοι ή κάτω από τη βάση, ενώ η πλειονότητα των προϊσταμένων, δηλαδή επτά στους δέκα (ποσοστό 70%), είναι άριστοι, δηλαδή άξιοι.
Το μυστικό που κάνει την ειδοποιό διαφορά είναι ότι οι μεν, δηλαδή οι υπάλληλοι, βρίσκονται στη μια όχθη, δηλαδή σε αυτούς που μπορεί να απολυθούν, ενώ οι δε, δηλαδή οι προϊστάμενοι, θα βρεθούν -θέλουν, δεν θέλουν- στην άλλη όχθη, δηλαδή σε αυτούς που θα απολύουν...
Κι αυτό για δύο λόγους:
1 Την αξιολόγηση των υπαλλήλων θα κάνει ένας αξιολογητής που θα είναι ο προϊστάμενος της αμέσως υπερκείμενης οργανικής ομάδας από αυτήν που υπηρετεί ο υπάλληλος, ο οποίος αξιολογείται. Ο άμεσος προϊστάμενος του υπαλλήλου-αξιολογούμενου έχει πλέον ρόλο εισηγητή. Αν ο αξιολογητής δεν εφαρμόσει ό,τι προβλέπεται για τα ποσοστά αριστούχων, μέτριων και κακών υπαλλήλων διώκεται πειθαρχικά για το αδίκημα της παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος. Είναι φανερό ότι με το νέο νόμο παραχωρείται απόλυτη εξουσία στους προϊσταμένους. Ο γενικός διευθυντής θα αποφασίζει τις λίστες κακών και μετρίων και ο διευθυντής θα απολύει.
2Βαθμολογείται η θέση και όχι ο υπάλληλος. Τα ποσοστά στην περίπτωση των προϊσταμένων πριμοδοτούνται κατά 70% με το βαθμό άριστα κι αυτό δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να παγιωθεί και να επιβληθεί μια πυραμίδα διοικητικής ιεραρχίας, την οποία δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει κανείς και θα απαρτίζεται από τους σημερινούς τουλάχιστον προϊσταμένους, οι οποίοι είναι «δοτοί», καθώς έχουν ήδη επιλεγεί χωρίς κρίση με ανάθεση καθηκόντων.

Πρόβλημα, επίσης, δημιουργούν οι διατάξεις που ορίζουν ότι:
* Το 25% των υπαλλήλων είναι άριστοι, το 60% μέτριοι και το 15% κακοί (κάτω από τη βάση). Τα ποσοστά υπολογίζονται επί του συνόλου των υπαλλήλων που υπηρετούν στην ίδια Γενική Διεύθυνση και αρμόδιος για τον επιμερισμό τους ανά Διεύθυνση και Τμήμα είναι ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης
* Ορισμένα από τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη είναι η παραγωγικότητα των μονάδων και οι αρμοδιότητές τους σε σχέση με τις προτεραιότητες της ασκούμενης πολιτικής.
* Οι προϊσταμένοι Τμημάτων και Διευθύνσεων αξιολογούνται ως άριστοι σε ποσοστό 70%, το οποίο υπολογίζεται επί του συνόλου των προϊσταμένων του ίδιου επιπέδου της κάθε Γενικής Διεύθυνσης.
* Παραχωρείται απόλυτη εξουσία στους προϊσταμένους: Ο γενικός διευθυντής θα αποφασίζει τα ποσοστά, ο διευθυντής θα απολύει.
* Ο βαθμός συνδέεται με το μισθό και η προαγωγή από τον ένα βαθμό στον άλλο δεν γίνεται αυτόματα, αλλά ακολουθεί συγκεκριμένες ποσοστώσεις, γεγονός που θα κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα και οι υπάλληλοι θα βλέπουν τους μισθούς τους καθηλωμένους για χρόνια χωρίς την παραμικρή ελπίδα ανέλιξης.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ
Για αξιολόγηση δύο ταχυτήτων κάνει λόγο η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία σε ανακοίνωσή της επικρίνει το νέο τρόπο κρίσης των δημοσίων υπαλλήλων, καταγγέλλοντας ότι η «αξιοκρατική κατάταξη» είναι προ-αποφασισμένη και αποτελεί έναν απροσχημάτιστο τρόπο για απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο και για εξευτελισμό και απαξίωση των υπολοίπων.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ υπογραμμίζει επίσης ότι: «Μας εξωθούν στον ανταγωνισμό με τους συναδέλφους μας, είτε για την προαγωγή στον επόμενο βαθμό (και άρα την αύξηση στο μισθό) είτε για να μείνουμε στη δουλειά μας. Το καρότο της προαγωγής από τη μία και το μαστίγιο της απόλυσης από την άλλη. Προωθούν την ατομική διεκδίκηση αντί της συλλογικής. Τορπιλίζουν την ενότητα των εργαζομένων. Είναι ξεκάθαρο ότι επιδιώκουν να φτιάξουν πειθαρχημένους και εντελώς υπάκουους υπαλλήλους, συνένοχους στο ξεπούλημα του Δημοσίου. Ας αντιδράσουμε στα σχέδιά τους, με κοινό αγώνα».
ΕΛΕΝΗ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ - Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου