Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Οι αστεακές καταβολές της οικονομικής κρίσης, Μέρος 4o

Αναδημοσιεύουμε από το Red Νotebook το 4ο μέρος από σειρά άρθρων του Ντ. Χάρβεϋ με τίτλο Αστεακές ληστρικές πρακτικές .
Στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο, ο Μάρξ και ο Ένγκελς υπογραμμίζουν ότι ο εργάτης δεν μπορεί να λαμβάνει τους μισθούς του νωρίτερα από τις άλλες κοινωνικές μερίδες που βρίσκονται πιο πάνω απ’ αυτόν, τον σπιτονοικοκύρη, τον μπακάλη, τον ενεχυροδανειστή, κλπ. Οί μαρξιστές συνήθίζουν να υποβιβάζουν τέτοιες μορφές εκμετάλλευσης, και την πάλη των τάξεων που αναπόφευκτα προκύπτει γύρω απ΄ αυτές, στις σκιές των θεωριών τους όπως και στο περιθώριο των πολιτικών τους. Αλλά σ’ αυτό το σημείο ισχυρίζομαι ότι αποτελούν, τουλάχιστον για τις προηγμένες καπιταλιστικές οικονομίες, μια τεράστια έκταση συσσώρευσης από την αποστέρηση μέσω της οποίας τα χρήματα απορροφούνται στην κυκλοφορία του πλασματικού κεφαλαίου για να ενισχύσουν τις τεράστιες περιουσίες που δημιουργήθηκαν εντός του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οι ληστρικές πρακτικές, που ήταν πανταχού παρούσες στον τομέα του δανεισμού υψηλού κινδύνου πριν το κραχ, ήταν κάτι παραπάνω από κραυγαλέες. Πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, ο αφροαμερικάνικος πληθυσμός των Ηνωμένων Πολιτειών (πληθυσμός με χαμηλά εισοδήματα ως επί το πλείστον) εκτιμάται ότι είχε χάσει κάπου μεταξύ $71 και $93 δις σε τιμές περιουσιακών στοιχείων μέσω των ληστρικών πρακτικών υψηλού κινδύνου. Συγχρόνως, τα μπόνους στη Wall Street έφτασαν στα ύψη από καθαρά οικονομικούς χειρισμούς, κυρίως εκείνων που σχετίζονται με την τιτλοποίηση των στεγαστικών δανείων. Το συμπέρασμα είναι ότι πραγματοποιήθηκαν, μέσω διάφορων "αόρατων" καναλιών, μαζικές μεταφορές πλούτου από τους φτωχούς στους πλούσιους, πέρα αυτών που καταγράφηκαν στις αδιαφανείς πρακτικές των εταιρειών ενυπόθηκων δανείων όπως η Countrywide, μέσω χρηματοδοτικών χειρισμών στις αγορές ακινήτων. 

Αυτό που έχει συμβεί από τότε είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό. Πολλές από τις κατασχέσεις (πάνω από 1 εκατομμύριο κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου) θεωρούνται τελικά παράνομες αν όχι εντελώς αθέμιτες, οδηγώντας έναν βουλευτή από την Φλόριντα να στείλει επιστολή στο Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας επισημαίνοντας ότι «εάν οι καταγγελίες που ακούω είναι αληθείς, οι παράνομες κατασχέσεις που γίνονται είναι η μεγαλύτερη κατάσχεση ιδιωτικής περιουσίας που επιχειρήθηκε ποτέ από τις τράπεζες και τους κυβερνητικούς φορείς».

Οι Γενικοί Εισαγγελείς και στις πενήντα πολιτείες έχουν αρχίσει να ερευνούν το θέμα, αλλά (όπως ίσως ήταν αναμενόμενο) οι θεσμικοί παράγοντες πιέζουν να τερματιστούν οι έρευνες με όσο το δυνατόν πιο συνοπτικό τρόπο προκρίνοντας τη λύση των ελάχιστων οικονομικών διακανονισμών (αλλά όχι επιστροφές των παράνομα κατασχεθέντων ακινήτων).  Βεβαίως, είναι απίθανο να πάει κανείς στη φυλακή γι’ αυτό, ακόμα κι αν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις συστηματικής πλαστογράφησης των νομικών εγγράφων.

Η επιστροφή του δοσιλογισμού

Πανεπιστημιακοί σε ρόλου καταδότη-κουκουλοφόρου και εισαγγελείς που επιχειρούν να τρομοκρατήσουν το φοιτητικό και πανεπιστημιακό κίνημα που αγωνίζεται κόντρα στο νόμο τρόικας - διαμαντοπούλου. Θα ξαναζήσουμε φαίνεται πολλά που φαίνονταν μακρινά, όπως το σπουδαστικό της ασφάλειας, τους κουκουλοφόρους - δοσίλογους - καταδότες, τους πρόθυμους συνεργάτες - υπερασπιστές του νόμου και της τάξης.Με μια ξεδιάντροπη κίνηση η ΚΙΠΑΝ, η κίνηση Πανεπιστημιακών που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, αφού υπέκλεψε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη σε υπεύθυνους συλλόγων και παρατάξεων, που καλούσε σε δράσεις για την αντίσταση κατά του Νόμου 4009.11, (του νόμου που παραδίνει τα πανεπιστήμια στις αγορές), έδωσε αυτό το προϊόν της υποκλοπής στον τύπο. Οι αποδέκτες του έγιναν βορά των διαφόρων αστικών μέσων  και γνωστών δημοσιοκάφρων. Πέρα από την πολιτική και ηθική διάσταση του θέματος, που παραπέμπει σε άλλες εποχές και γράφει μια από τις μελανότερες σελίδες της ιστορίας των πανεπιστημίων αλλά και του συνδικαλισμού γενικότερα, υπάρχουν και ποινικές διαστάσεις, που θα πρέπει να αναζητηθούν.

Η απάντηση της Συσπείρωσης των πανεπιστημιακών  είναι η ακόλουθη:
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ

Την Κυριακή ξανά στο Σύνταγμα

Ανακοίνωση του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα:
Ο ΛΑΟΣ ΜΙΛΗΣΕ! ΦΥΓΕΤΕ ΤΩΡΑ!
Συνεχίζουμε μέχρι να γκρεμίσουμε τη κυβέρνηση και τις πολιτικές που λεηλατούν το λαό και τους εργαζόμενους.
Δεν θα πληρώσουμε εμείς το χρέος τους.
Να ανατρέψουμε το βάρβαρο Μνημόνιο ΙΙ και τη δανειακή Σύμβαση.
Ο «Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα» χαιρετίζει τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στην Αθήνα στο Σύνταγμα και στις άλλες πόλεις για να μην περάσει η βάρβαρη πολιτική του Μνημονίου ΙΙ και της νέας δανειακής σύμβασης.
Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι αψήφησαν την προκλητική ιδεολογική τρομοκρατία που εξαπέλυσαν όλες αυτές τις μέρες ο δοτός πρωθυπουργός και το «κόμμα του Μνημονίου» εντός και εκτός Βουλής. Αψήφησαν τα παπαγαλάκια και τους ιεροεξεταστές των ΜΜΕ που έβγαζαν καρτέλες με το πόσο θα πεινάσουμε, πόσα φάρμακα δεν θα έχουμε και πόση βενζίνη θα μας λείψει.
Αψήφησαν την ατέλειωτη βία των δυνάμεων καταστολής, τους τόνους χημικά, τις διαρκείς επιθέσεις υπερασπίζοντας επί ώρες στο κέντρο της Αθήνας το δικαίωμά τους στην ζωή, το δικαίωμά τους στον αγώνα!
Η κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» ψήφισε τελικά τα βάρβαρα μέτρα συνεχίζοντας την πραξικοπηματική της πρακτική. Βγήκε όμως ακόμα περισσότερο αδυνατισμένη λόγω των διασπάσεων σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δυνάμεων αυτών.
Αποδεικνύεται έτσι ότι παρά τις Κασσάνδρες, παρά την στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, παρά και ενάντια στις δυσκολίες ο μαζικός, μαχητικός, παρατεταμένος αγώνας μπορεί να φέρει σοβαρά πολιτικά αποτελέσματα, να καταφέρει ρήγμα στους πολιτικούς συσχετισμούς, να κλονίσει την συγκυβέρνηση του κεφαλαίου της Ε.Ε του ΔΝΤ!
Πριν τρεις μήνες ο συνδυασμός του «κινήματος των πλατειών» με την δύναμη του εργατικού αγώνα και της γενικής απεργίας κλόνισε και έριξε την κυβέρνηση Παπαντρέου. Σήμερα είναι πλέον υπό κατάρρευση η κυβέρνηση Παπαδήμ(ι)ου.
Εργαζόμενοι-ες
Δεν θα αφήσουμε να ολοκληρώσουν το καταστροφικό τους έργο!
Δεν υποχωρούμε, κλιμακώνουμε τους αγώνες μας για να ρίξουμε την κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» άμεσα!
Συνεχίζουμε με καταλήψεις σε χώρους δουλειάς! Απεργίες και αγώνες διάρκειας. Οργανωνόμαστε «από κάτω» ξεπερνώντας τον ρόλο της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας! Είδαμε τα αποτελέσματα της πολιτικής τους.
Ένα μήνα καλλιεργούσε την αυταπάτη ότι θα βρει «κοινή βάση» με τον ΣΕΒ! και έβαζε τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα σε «αναμονή». Χρησιμοποιήθηκε ο «κοινωνικός διάλογος» ως άλλοθι για να περάσει η τρόικα και η κυβέρνηση τα αντιλαϊκά μέτρα και να υλοποιηθούν επακριβώς οι εντολές του κεφαλαίου.
Τα πρώτα θύματα του «διαλόγου» μεταξύ ΓΣΕΕ-ΣΕΒ για την «μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας» είναι οι χιλιοπληρωμένες από το υστέρημα των εργατών παροχές του ΟΕΚ καθώς και οι εκατοντάδες εργαζόμενοι σε αυτόν που απολύονται!
Ο «Συντονισμός» προτείνει σε όλα τα σωματεία:
α) Συνεχίζουμε σε κάθε χώρο…κλιμακώνουμε την δράση μας με καταλήψεις χώρων δουλειάς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, «από τα κάτω» συντονισμό.
β) Καλεί τα συνδικάτα, και πρώτα από όλα τα ταξικά και αγωνιστικά συνδικάτα και ομοσπονδίες, να κηρύξουν γενική πολιτική απεργία την επόμενη βδομάδα με στόχο να φύγει η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και να μην εφαρμοστεί η άθλια πολιτική της
γ) Νέα συγκέντρωση την ερχόμενη Κυριακή 19/2 στις 5.00 στο Σύνταγμα.
δ) Καλεί τα σωματεία, τους αγωνιστές, τα κινήματα δεν πληρώνω και τις άλλες συλλογικότητες σε πλατιά σύσκεψη στην Παρασκευή 17/2 στα γραφεία της ΟΛΜΕ στις 6μμ για την αποτίμηση της έως τώρα πορείας μας και την οργάνωση της κλιμάκωσης των αγώνων μας.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ: ΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΠΑΝΤΟΥ
ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ, ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ
-ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ, ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ. ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
-ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΕΣ –ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ -ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΡΑ.

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Αποπηγάδι: “Σήμερα Εμείς – Αύριο Εσείς”

Αναδημοσίευση από τον Παραλληλογράφο. Οι κάτοικοι των χωριών τ Άποπηγαδιού,στα Χανιά, αγωνίζονται για την αξιοπρέπεια τους, το περιβάλλον και τις περιουσίες τους.
Η ταινία για το Αποπηγάδι βασίστηκε σε αληθινά video, φωτογραφίες και έγγραφα, από τον αγώνα των κατοίκων και των αλληλέγγυων πολιτών, για τη διάσωση του Αποπηγαδιού.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ – απο την κατάληψη Rosa Nera
Η γαλλική πολυεθνική EDF (η ΔΕΗ της Γαλλίας με πολλά πυρηνικά εργοστάσια) μέσω θυγατρικών εταιριών βιτρίνας ζητά από το δασαρχείο να χαρακτηρίσει χιλιάδες στρέμματα του Αποπηγαδιού ως δασικά. Αν και δεν καταθέτει τίτλους ιδιοκτησίας, το δασαρχείο σε χρόνο ρεκόρ τα ανακηρύσσει δασικά -άρα και κρατικά- και τα παραχωρεί στην εταιρία. Για να μην το μάθουν οι ιδιοκτήτες και κάνουν ενστάσεις δημοσιεύει την απόφαση στην ελάχιστης κυκλοφορίας εφημερίδα «Δημοκράτης των Χανίων», ονομάζει τις περιοχές με άγνωστα ονόματα, μπερδεύει τα σύνορα των δήμων.
Η εταιρία μέσω των μαϊμού θυγατρικών υποβάλλει μαϊμού περιβαλλοντικές μελέτες στο γραφείο περιβάλλοντος της νομαρχίας για να στήσει σβούρους συνολικά 200 περίπου MW στα χωράφια που μόλις άρπαξε. Ισχυρίζεται ψευδώς ότι το Αποπηγάδι έχει ασβεστολιθικά πετρώματα, ότι δεν έχει νερά (όλοι ξέρουν ότι το Αποπηγάδι είναι ο μεγαλύτερος ταμιευτήρας ύδατος στην Κρήτη), ότι δεν έχει βλάστηση (είναι καταπράσινο), ότι δεν έχει μεγάλα σπάνια πουλιά (όποιος έχει περάσει από εκεί έχει δει τους κανναβούς-γύπες, κοκκαλάδες-γυπαετούς, βιτσίλες-αετούς).
Το γραφείο περιβάλλοντος της νομαρχίας εγκρίνει πρόθυμα αυτές τις διάτρητες μελέτες.
Λόγω της συνομωσίας σιωπής δασαρχείου, γραφείου περιβάλλοντος, δήμων κλπ (ομερτά το λένε οι μαφιόζοι) οι κάτοικοι των χωριών του Αποπηγαδιού, φτωχοί αγρότες και βοσκοί, μαθαίνουν τι συμβαίνει μόνο όταν βλέπουν τις μπουλντόζες να ισοπεδώνουν τα χωράφια και τα βοσκοτόπια τους. Κάνουνε ενστάσεις, προσφυγές, ασφαλιστικά μέτρα, και στέκονται μπροστά στις μπουλντόζες να προστατέψουν τα βουνά τους. Παρόντες είναι και κάμποσοι τραμπούκοι της εταιρίας. Παρόντες επίσης και οι «προστάτες του πολίτη». Πολλοί «προστάτες του πολίτη». Όλων των ειδών «προστάτες»: ΜΑΤ με πλήρη εξάρτηση, ειδικοί φρουροί, καπελάκηδες, ασφαλίτες, χρυσογαλονάδες. Οι οποίοι συλλαμβάνουν τους αγρότες-ιδιοκτήτες, ηλικιωμένους τους περισσότερους, μεταξύ τους κι άνθρωπο 87 ετών και τους στήνουν δικογραφίες για «παράνομη βία». Μέχρι τώρα έχουν γίνει πάνω από 60 συλλήψεις με τον άνθρωπο της εταιρίας να επιδεικνύει στους προστάτες της εταιρίες ποιοι να συλληφθούν (κατά προτίμηση όσους αρνήθηκαν περιφρονητικά τις μυστικές προτάσεις δωροδοκίας).

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το Ελληνικό

Διαδικασίες - εξπρές για την έκδοση οικοδομικών αδειών και αδειών κατεδάφισης υφιστάμενων κτιρίων στην έκταση, καθώς και για την έξωση των μισθωτών που δραστηριοποιούνται σήμερα στο χώρο του Ελληνικού, και πάρκο πρασίνου έκτασης τουλάχιστον 2.000 στρεμμάτων προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Με το νομοσχέδιο καθορίζονται επίσης οι χρήσεις γης, οι συντελεστές δόμησης και κάλυψης στην έκταση του πρώην αεροδρομίου και δίνεται το πράσινο φως για κατασκευή υψηλών κτιρίων, που θα καταστούν σημείο αναφοράς για την έκταση.
Με άλλες διατάξεις, ρυθμίζονται θέματα για την προώθηση του προγράμματος «Ήλιος» για την παραγωγή και εξαγωγή «πράσινης» ενέργειας από φωτοβολταϊκά προς τη Δυτική Ευρώπη και ενσωματώνονται στην εθνική νομοθεσία οι διατάξεις της Κοινοτικής Οδηγίας για τα βιοκαύσιμα και τις ανανεώσιμες πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού δημοσιεύθηκε το Δεκέμβριο και οι προσφορές αναμένονται ως τις 30 Μαρτίου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι στην έκταση του Ελληνικού, συνολικά 5.249 στρέμματα, θα προστεθούν 426 στρέμματα του Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά και 529 στρέμματα του κέντρου ιστιοπλοΐας (μαρίνα) του Αγ. Κοσμά, που περιέρχονται στην εταιρία «Ελληνικό ΑΕ».

Το μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου και αναψυχής θα έχει επιφάνεια τουλάχιστον 2.000 στρέμματα και οι επιτρεπόμενες χρήσεις σε αυτό περιλαμβάνουν εκτός από το πράσινο, ελεύθερους χώρους και χώρους τουρισμού - αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού, κοινωφελών λειτουργιών και πρότυπων αστικών υποδομών.

Για τον καθορισμό των χρήσεων γης το νομοσχέδιο παραπέμπει στο νόμο 3986/2011 που προβλέπει μεταξύ άλλων καζίνο, θρησκευτικούς χώρους, γραφεία, τράπεζες, ασφάλειες, εκθεσιακούς χώρους, εκπαίδευση, κ.α.

Στη λοιπή έκταση επιτρέπονται μεταξύ άλλων χρήσεις αμιγούς και γενικής κατοικίας, τουρισμού-αναψυχής, επιχειρηματικά πάρκα, θεματικά πάρκα, εμπορικά κέντρα, χρήσεις αναψυχής, υποδομές μεταφορών, κ.α. Οι συντελεστές δόμησης ανά ζώνη κλιμακώνονται από 0,2 έως 2,2, με πρόβλεψη για αποζημίωση των όμορων Δήμων σε περίπτωση υπέρβασης. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης στο σύνολο του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά δεν θα υπερβαίνει το 40% ενώ κτίρια μεγάλου ύψους επιτρέπονται μεν, εφόσον τεκμηριώνονται όμως από αρχιτεκτονική μελέτη.

Οι άδειες δόμησης για τις οικοδομικές εργασίες που θα εκτελεστούν στο πάρκο θα χορηγούνται από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε διάστημα 20 ημερών από την υποβολή της αίτησης. Οι άδειες κατεδάφισης θα χορηγούνται επίσης από το ΥΠΕΚΑ σε διάστημα πέντε ημερών από την υποβολή των δικαιολογητικών. Όλες οι παραχωρήσεις χώρων του αεροδρομίου ανακαλούνται και οι χώροι πρέπει να αποδοθούν στο Δημόσιο σε διάστημα ενός μήνα ενώ οι μισθώσεις κτιρίων, γηπέδων και λοιπών εγκαταστάσεων λύνονται μετά από δίμηνη προειδοποίηση με καταβολή αποζημίωσης 3-18 ενοικίων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη τη σύσταση «Γραφείου Ελληνικού» στη γενική γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, που θα λειτουργεί ως υπηρεσία μιας στάσης για τους επενδυτές και ακόμη προβλέπει τη σύσταση της εταιρίας «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ Α.Ε.» με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, ως φορέα προώθησης και υλοποίησης του προγράμματος. Το σχέδιο θα συζητηθεί σε προσεχή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και θα αναρτηθεί για ηλεκτρονική διαβούλευση, ώστε να κατατεθούν σχόλια και προτάσεις των πολιτών, πριν την οριστική κατάθεσή του στη Βουλή.

Άμισθη εργασία στη Γερμανία για μηχανικούς

Συνάδελφοι τρέξτε, άνοιξε το μέλλον μας, άμισθη εργασία στη Γερμανία. Σε λίγους μήνες με αυτούς τους ρυθμούς θα ξαναανοίξουν και τα στρατόπεδα εργασίας.
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΔΕΚΑ (10) ΘΕΣΕΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη, σε συνεργασία με τη Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, προκηρύσσει την επιχορήγηση δέκα (10) θέσεων για πρακτική άσκηση διάρκειας έξι μηνών σε εταιρείες - επιχειρήσεις στη Γερμανία.  Η πρακτική άσκηση θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2012. Αίτηση μπορούν να υποβάλουν μέχρι την 15 Φεβρουαρίου 2012 κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης ή τελειόφοιτοι μεταπτυχιακοί φοιτητές των παρακάτω ειδικοτήτων:
Α. Οικονομικών Επιστημών, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων, Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, Λογιστικής, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας.
Β. Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Πληροφορικής.  
Γ. Χημικών Μηχανικών, Μηχανικών Περιβάλλοντος, Μεταλλειολόγων Μηχανικών, Χημικών.
Οι θέσεις για πρακτική άσκηση είναι οι εξής :
·         Graduate Trainee in an International Company
·         Graduate Trainees in Software Development
·         Graduate Trainees in Data Analysis and Software Development
·         Graduate Trainee in Industrial Research on raw materials
·         Graduate Trainees in International Marketing
Γενικές προϋποθέσεις επιχορήγησης πρακτικής άσκησης:
Α.  Οι υποψήφιοι να είναι Έλληνες την ιθαγένεια ή το γένος.
Β.  Άριστη Γνώση της Αγγλικής Γλώσσας (πτυχίο Proficiency ή ΤΟΕFL με 80/213/550 μονάδες ή IELTS με 6,5). Η γνώση της Γερμανικής γλώσσας αποτελεί επιπλέον προσόν, όχι όμως απαραίτητη προϋπόθεση.
Γ. Βαθμός πτυχίου τουλάχιστον 7.0 για όλες τις Σχολές των Ελληνικών Πανεπιστημίων ή αντίστοιχου βαθμού από Πανεπιστήμιο του εξωτερικού
Δ. Μεταπτυχιακός τίτλος από Ελληνικό Πανεπιστήμιο ή Πανεπιστήμιο του εξωτερικού.
Δ.  Άριστη Γνώση Η/Υ.
Ε.  Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να έχουν υπερβεί το 32ο έτος  της ηλικίας τους.
Επιπλέον Πληροφορίες :

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Αριθμοί...

επειδή ανήκουμε στη Δύση

Κλείνουν τον ΟΕΚ - Κατεδαφίζουν την κοινωνική κατοικία

Αναδημοσιεύουμε από την Εποχή άρθρο του συναδέλφου Μάριου Κρητικού*. Δείτε επίσης την παρέμβαση των εργαζομένων στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.
 
Μέρες τώρα, το κλίμα είναι βαρύ για τους εργαζόμενους της χώρας Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ σφαγιάζει τα εργασιακά δικαιώματα και συμφωνεί στην άμεση απόλυση 15.000 Δημοσίων Υπαλλήλων.
Παρ’ όλα αυτά όταν την Τετάρτη το μεσημέρι μαθεύτηκε ότι τηλεοπτικό κανάλι μετέδωσε την πληροφορία για το κλείσιμο των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας πολλοί το θεώρησαν αστείο. Εκείνη την ώρα στις υπηρεσίες του (ΟΕΚ) υπογράφονταν εγκρίσεις επιδότησης ενοικίου, σε συμπολίτες μας που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, και διακηρύξεις διαγωνισμών για την κατασκευή Εργατικών Κατοικιών.
Οι πληροφορίες από την μεριά των διευθυντικών στελεχών του Υπουργείου Εργασίας, στους οποίους προσέφυγε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, ήταν ότι πρόκειται για ανυπόστατες φήμες. Μετά από αυτά ξεκίνησε η προσπάθεια καθησυχασμού...
Την Πέμπτη το πρωί, όμως, επιβεβαιώθηκε ότι στο νέο μνημόνιο προβλεπόταν η κατάργηση των δύο Οργανισμών. Ο ξεσηκωμός των εργαζομένων υπήρξε άμεσος και με την πίεση που άσκησε παρέσυρε το Σωματείο σε κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του ΟΕΚ, του υπουργείου Εργασίας και σε δυναμικές ενέργειες πρωτόγνωρες για την μέχρι τότε πορεία και δράση του Σωματείου, που ελέγχεται απόλυτα από την ΠΑΣΚΕ.

Τι έκανε το ΟΕΚ

Για την επιτυχία του αγώνα που έχει ξεκινήσει είναι απαραίτητο να αναδειχθεί το έργο του ΟΕΚ και οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους της χώρας από την τυχόν κατάργησή του.
Ο ΟΕΚ ιδρύθηκε το 1954 χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων (1%) και εργοδοτών (0,75%) και έχει αναπτύξει πλήθος δραστηριοτήτων, υπέρ των εργαζομένων, ώστε να θεωρείται η τράπεζά τους και ο εργολάβος τους. Από το 1954 έχει κατασκευάσει πάνω από 50.000 χιλιάδες κατοικίες σε όλη την Ελλάδα καλύπτοντας τις στεγαστικές ανάγκες των εργαζομένων στις Πρωτεύουσες των Νομών αλλά και σε περιοχές με συγκέντρωση εργατικού δυναμικού(Μεταλλεία Χαλκιδικής κ.α.). Δίκαια οι Τεχνικές Υπηρεσίες του θεωρούνται πρωτοπόρες, αν όχι μοναδικές, στον τομέα της οργανωμένης δόμησης σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα σε κάθε σεισμό χρηματοδοτεί τις επισκευές σεισμόπληκτων κατοικιών.
Σήμερα ο ΟΕΚ χρηματοδοτεί την κατασκευή 1.300 κατοικιών ενώ έχει στην κατοχή του έκταση, για μελλοντικές ανεγέρσεις οικισμών, 230 οικόπεδα με συνολική επιφάνεια 5.500 στρέμματα.
Χορηγούσε κάθε χρόνο, από δικά του κεφάλαια, περίπου 10.000 δάνεια για επισκευή κατοικιών, την τελευταία δεκαετία έχει επιδοτήσει περίπου 80.000 στεγαστικά δάνεια εργαζομένων και μόνο για την επιδότηση ενοικίου, των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, την ίδια περίοδο έχει καταβάλλει το ποσό του 1,13 δισ. ευρώ.
Όλα αυτά αποκλειστικά από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων χωρίς καμία επιχορήγηση από τον Τακτικό Προϋπολογισμό.
Τυχόν κατάργησή του ΟΕΚ θα είχε τρομακτικές συνέπειες για τους εργαζόμενους:
- που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια, και οι τράπεζες θα τους απαιτούσαν άμεσα το ποσό της επιδότησης που σήμερα καταβάλλει ο ΟΕΚ
- που έχουν στην κατοχή τους κατοικία και δεν έχουν τον τίτλο ιδιοκτησίας (περίπου 16.000 οικογένειες) αφού δεν την έχουν αποπληρώσει ακόμη
- θα σταματούσε η κατασκευή των εν εξελίξει κατοικιών.
Η προσπάθεια και οι αγώνες των εργαζομένων θα είναι συνεχείς μέχρι την ανατροπή της απόφασης κατάργησης των δύο Οργανισμών και παλεύουν με όλους τους εργαζόμενους της χώρας. Σ’ αυτή την κινητοποίηση δυστυχώς είναι απούσα (!) η διοίκηση της ΓΣΕΕ η οποία όφειλε να εκφράσει δυναμικά την αντίδρασή της αφού η περιουσία των Οργανισμών είναι κυρίως περιουσία των εργαζομένων που εκπροσωπεί. Να τονίσουμε ότι όλα τα κτίρια που στεγάζονται τα Εργατικά Κέντρα είναι περιουσία της Εργατικής Εστίας.
Θέλουμε να εμποδίσουμε τη μεταφορά της περιουσίας του ΟΕΚ στις τράπεζες και στο ιδιωτικό κεφάλαιο, να συνεχίσει την κατασκευή των  κατοικιών προς όφελος των εργαζομένων, η περιουσία του να παραμείνει στην κατοχή των εργαζομένων. Για το λόγο αυτό καλούν όλα τα Εργατικά Κέντρα των νομών να συμβάλουν στην κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών τη ΓΣΕΕ να σταματήσει να κρύβεται και για τον υπουργό Εργασίας (;) μόνο τούτο.
Α, τι ωφελεί, χωμένος
μέχρι το λαιμό στη λάσπη, να κρατάς
τα νύχια των χεριών σου καθαρά;

* Ο Μάριος Κρητικός είναι μέλος του Δ.Σ. Εργαζομένων ΟΕΚ.

Αίτηση ακυρώσεως από ΔΣΑ και ΤΕΕ κατά των πράξεων καθορισμού των ασφαλιστικών εισφορών ΕΤΑΑ

Με κοινή ανακοίνωσή τους, ο ΔΣΑ και το ΤΕΕ ανακοινώνουν, ότι κατέθεσαν αίτηση ακυρώσεως των διοικητικών πράξεων καθορισμού των καταβλητέων για το 2011 ασφαλιστικών εισφορών. Τώρα το πόση αξιοπιστία διαθέτουν ο ΔΣΑ και το ΤΕΕ το αφήνουμε στην κρίση σας. Η κοινή ανακοίνωση έχει ως εξής:

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, διά των Προέδρων τους κ.κ. Γιάννη Δ. Αδαμόπουλου και Χρήστου Σπίρτζη, προσέφυγαν την 10-2-2012 ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση των διοικητικών πράξεων καθορισμού των καταβλητέων για το έτος 2011 ασφαλιστικών εισφορών, μέσω των οποίων θεσπίζονται αυξημένα ποσά για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ (ΤΑΝ και ΤΣΜΕΔΕ).
Μέσω της υποβληθείσας αίτησης ακύρωσης καταδεικνύονται οι πολλαπλές πλημμέλειες των προσβαλλόμενων πράξεων, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των ασφαλισμένων των ως άνω ταμείων, κατά πλήρη αντίθεση προς το ισχύον νομοθετικό καθεστώς και αφού προηγήθηκε σειρά νομοθετικών παρεκβάσεων.
Υπενθυμίζεται ότι με το ν. 3986/2011 επήλθε αύξηση των ποσών των καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών, καθιερώθηκε εισφορά υπέρ του ΟΑΕΔ, ενώ επιπλέον θεσμοθετήθηκε (εκ των υστέρων μάλιστα αναδρομικά) η ανά τριετία υποχρεωτική μετάταξη των ασφαλισμένων στην επόμενη ασφαλιστική κατηγορία.
Οι επιστημονικοί μας κλάδοι, με βαθιά πίστη στην ανεξαρτησία των θεσμών, προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη και επιδιώκουν την ακύρωση των προσβαλλόμενων πράξεων, η πρόδηλη παρανομία των οποίων προσβάλλει βάναυσα το κράτος δικαίου, καταλύοντας παράλληλα κάθε έννοια κοινωνικού κράτους και κοινωνικής δικαιοσύνης.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣΑ 
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ                      

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕΕ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ 

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Έχουν 199...είμαστε το 99%

Την Κυριακή 12 Φλεβάρη, ο λαός της χώρας μας ξαναβγήκε στους δρόμους και σχημάτισε τη μεγαλύτερη διαδήλωση που γνώρισε η Ελλάδα της μεταπολίτευσης (ακόμα και το συντηρητικό BBC μιλάει για ένα εκατομμύριο κόσμου, από τα ντόπια ΜΜΕ μην περιμένετε κουβέντα).
Όλοι μαζί διαμαρτυρηθήκαμε απέναντι σε μια δράκα δοτών που δεν νομιμοποιούνται σε καμιά περίπτωση να αποφασίζουν την παράδοση της χώρας και του λαού στα συμφέροντα των τραπεζιτών, του ΔΝΤ και της ΕΕ. Για άλλη μια φορά, οι δυνάμεις καταστολής του σάπιου πολιτικού συστήματος χτύπησαν απρόκλητα. Με πρωτοφανή αγριότητα και χρήση τεράστιων ποσοτήτων χημικών, προσπάθησαν να διαλύσουν τα πλήθη που κυριολεκτικά κατέκλυσαν όλους τους δρόμους του κέντρου της πρω-τεύουσας. Από το Μοναστηράκι μέχρι την Ομόνοια, την Αγίου Κωνσταντίνου, τα Εξάρχεια, την Πανεπιστημίου, τη Σταδίου, τα Προπύλαια, τη Φιλελλήνων, το Ζάππειο και το Καλλιμάρ-μαρο, το τεράστιο πλήθος παλλόταν από αντιμνημονιακά συνθήματα, ενώ παρόμοιο υπήρξε το σκηνικό και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.
Την ίδια ώρα, οι δοτοί βλέποντας μπάσκετ στο καφενείο της βουλής και χασκογελώντας, στοιχίζονταν πίσω από τους αρχηγούς των κομμάτων της καταστροφής (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, με τους απαραίτητους μαϊντανούς), για να κονιορτοποιήσουν όλοι μαζί τους μισθούς, τις συντάξεις μας, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα επιδόματα ανεργίας, τις ΣΣΕ μας, ό,τι είχε απομείνει από τις εργασιακές σχέσεις, και ταυτόχρονα να παραδώσουν στις ξένες πολυεθνικές τις πλουτοπαραγωγικές και ενεργειακές πηγές της χώρας, ώστε η επερχόμενη χρεωκοπία να μας βρει σκλάβους, εντελώς άπορους, και να είναι μη αναστρέψιμη. Μετέτρεψαν τα ομόλογα στο βρετανικό δίκαιο, στην αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου. Υποθήκευσαν το μέλλον το δικό μας και πολλών επόμενων γενεών, για να μη χάσουν ούτε ένα ευρώ οι τραπεζίτες και οι τοκογλύφοι.
Ο λαός αυτοοργανωνόμενος και αποφασισμένος απάντησε χθες σε πολλές περιπτώσεις με ευρηματικότητα και νέες μορφές αντίδρασης στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης – ΕΕ - ΔΝΤ.
Είμαστε πολλοί και είναι λίγοι. Τα χημικά τους, τα δακρυγόνα και οι βόμβες κρότου-λάμψης δεν πρόκειται να μας λυγίσουν. Πλέον δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, γι’ αυτό θα τα ξαναπάρουμε όλα πίσω με συνεχή, οργανωμένο, μεθοδικό και καθημερινό αγώνα παντού. Οι εξαρχής κι εξορισμού προσκυνημένοι μπορεί να υπέγραψαν.

Εμείς όμως δεν έχουμε υπογράψει τίποτα, αυτό ας το θυμούνται.
Είμαστε πολλοί και αποφασισμένοι, θα νικήσουμε.

Οι εργαζόμενοι στην Ελευθεροτυπία επιστρέφουν

Οι δικηγόροι δείχνουν το δρόμο

Συνέχιση της αποχής έως 29 Φεβρουαρίου 2012 αποφάσισε η σημερινή Γενική Συνέλευση των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Ειδικότερα, στο γήπεδο του Πανελληνίου, όπου πραγματοποιήθηκε χθες πολύ μαζική Γενική Συνέλευση των Αθηναίων δικηγόρων (περίπου 2000), αποφασίστηκε η απεργία που έληγε σήμερα, 15 Φεβρουαρίου 2012, να παραταθεί για 14 μέρες. Δηλαδή, έως τις 29 Φεβρουαρίου 2012. Σε ψηφοφορία τέθηκαν δύο προτάσεις. Η πρώτη για πενθήμερη παράταση της αποχής και η δεύτερη για παράταση έως το τέλος του μήνα, πρόταση η οποία επικράτησε. Η δεύτερη πρόταση στηρίχθηκε από την Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων (παράταξη με την οποία η συσπείρωση έχει παλιούς συναγωνιστικούς δεσμούς) και τις υπόλοιπες αριστερές παρατάξεις. Προηγουμένως, είχε απορριφθεί η πρόταση του προεδρείου του ΔΣΑ για αποχή των δικηγόρων από τις υποθέσεις του Δημοσίου, των Τραπεζών κ.λπ. Αναρτούμε και την ανακοίνωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης. Το ΤΕΕ στον κόσμο του φυσικά.

ΟΧΙ ΑΛΛΗ «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ»!
  
Δεν έφθαναν, προφανώς, το Φ.Π.Α., το τέλος επιτηδεύματος, η «απελευθέρωση» μας από τις ελάχιστες αμοιβές, τα κάθε είδους χαράτσια που καλούμαστε να πληρώσουμε όπως και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.   Δεν φτάνει ούτε η εμπορευματοποίηση  όλων των κοινωνικών αγαθών (παιδεία, υγεία, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό) που «πρέπει» να αποτελούν πηγή κέρδους είτε για εταιρίες είτε για το δημόσιο.   Η διεθνής τρομοκρατική συμμορία κυβέρνησης - Ε.Ε. - Δ.Ν.Τ. αποφάσισε να μας «απελευθερώσει» κι άλλο.  
Το περίφημο «κούρεμα» του χρέους, «απελευθερώνει»  τα ασφαλιστικά μας ταμεία από μερικά εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν σε ίσης αξίας κρατικά ομόλογα που υποχρεωτικά είχαν αγοράσει.  Αντίστοιχα «απελευθερώνει» και εμάς από το άγχος του υπολογισμού των χρόνων που μας υπολείπονται μέχρι να συνταξιοδοτηθούμε. Δεν θα συνταξιοδοτηθούμε.  Γεροί να ‘μαστε να δουλεύουμε ως τα εκατό, με τις ευχές κυβέρνησης και τραπεζών.   Παράλληλα, βέβαια, αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να πληρώνουμε, επιβάλλεται υποχρεωτική, ανά τριετία, μετάβαση στην αμέσως ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία στο Τ.Ν.-Τ.Ε.Α.Δ. και επιβάλλονται υποχρεωτικά ασφαλιστικές εισφορές και στους ασκούμενους, δήθεν για να καταβάλλονται οι συντάξεις των ήδη συνταξιούχων συναδέλφων.  Που όμως τις κόβουν για να δώσουν κι άλλα στις τράπεζες...
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μας προσδίδει αυξημένο κοινωνικό στάτους, αναγνωρίζοντας ότι ο πιο φτωχός από εμάς, κερδίζει τουλάχιστον 25.000 ευρώ (!) το χρόνο, ποσόν που αποτελεί το κατώτερο τεκμήριο φορολόγησης, στο οποίο θα προστίθενται και επιπλέον ποσά, με κριτήρια, αντικειμενικά πάντα, τα χρόνια άσκησης δικηγορίας, το ιδιόκτητο γραφείο (τι κι αν είναι με δάνειο) κ.α.  Έτσι, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί δικηγόροι, ανεβαίνουν ψηλά στην κοινωνική κλίμακα και «απελευθερώνονται» από τα τελευταία ευρώ που άχαρα κουδουνίζουν στις τσέπες μας (αφού οι τραπεζικοί λογαριασμοί άδειασαν  με την προηγούμενη απελευθέρωση).

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Η πρώτη μεγάλη νίκη των αναρχικών και ο παραμορφωτικός φακός των ΜΜΕ


Αναδημοσίευση από http://molisxypnisa.wordpress.com/


Click to visit the original post
Η χθεσινή μέρα ήταν μια ήττα της αστικής δημοκρατίας από πολλές πλευρές. Δεν θα σταθώ στο γεγονός πως μία κυβέρνηση έχει διορίσει έναν τραπεζίτη πρωθυπουργό χωρίς να τον έχει εκλέξει ο λαός. Ούτε πως το κόμμα που έχει διορίσει αυτόν τον πρωθυπουργό έχει χάσει ήδη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία (αρχή της δεδηλωμένης) και παρόλα αυτά κυβερνά.
Όμως δεν μπορώ να κλείσω τα μάτια στο γεγονός πως από την αρχή της πάνδημης διαμαρτυρίας τον περασμένο Μάιο, χθες, οι πολίτες επέλεξαν ως προστάτες τους όχι αυτούς που πληρώνουν για να το κάνουν και είναι θεσμικά κατοχυρωμένος ο ρόλος τους, αλλά τους αναρχικούς. Ούτε να μην ανοιγοκλείνω έκπληκτος τα μάτια όταν βλέπω και διαβάζω πως αυτό που έμεινε από τη χθεσινή μεγαλειώδη συγκέντρωση του πλήθους είναι οι στάχτες κτηρίων και τραπεζών.
Ας γίνω πιο συγκεκριμένος. Χθες το μεσημέρι, σε αντίθεση με όλες τις δεκάδες συγκεντρώσεις που έγιναν τους τελευταίους 10 μήνες, ο κόσμος δεν μαζεύτηκε στο Σύνταγμα δυο ώρες μετά το κάλεσμα. Ενώ άλλες φορές το κάλεσμα ήταν στις 5 κι οι περισσότεροι έρχονταν από τις 6μισι και μετά, είχε συμβεί το μοναδικό να είναι γεμάτο κόσμο ήδη από τις 5 παρά. Στις 5μισι δεν έπεφτε καρφίτσα ούτε στο Σύνταγμα, ούτε στους γύρω δρόμους ενώ ήδη υπήρχαν και κάποιες χιλιάδες κόσμου του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και στην Ακρόπολη και συνεχώς κατέφθανε κόσμος τόσο από την Ομόνοια, όσο και από τους σταθμούς του Μετρό Μοναστηράκι και Ακρόπολη (ένα ακόμα πεντακάθαρο σημάδι πως η κυβέρνηση φοβόταν την λαϊκή αντίδραση και ήθελε απεγνωσμένα να δυσκολέψει την πρόσβαση του κόσμου ήταν πως ενώ είχε ήδη κλείσει τους σταθμούς Μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ευαγγελισμός, μετά από εντολές έκλεισε αδικαιολόγητα και το Μετρό Ακρόπολη ώστε η πρόσβαση να γίνει ακόμα δυσκολότερη!).
Μέχρι τις 5μισι λοιπόν τα πράγματα ήταν όμορφα, ειρηνικά και θα μπορούσε να πει κάποιος πως η δημοκρατία γιόρταζε σε όλο της το μεγαλείο. Όμως, εντελώς απρόκλητα και απροκάλυπτα, οι δυνάμεις καταστολής άρχισαν να ρίχνουν χημικά στο πλήθος, αδιακρίτως, για να προκαλέσουν την διάλυσή του προτού ακόμα φτάσει η συγκέντρωση στο ζενίθ της. Δεν είναι τυχαίο πως τα παπαγαλάκια του Σκάι ανέφεραν πως ο κόσμος φεύγει από το Σύνταγμα κι η ώρα δεν ήταν ούτε 6 ακόμα. Η προσπάθεια τρομοκράτησης τόσο από τα ηλεκτρονικά μέσα όσο και από τις εφημερίδες είχε ξεκινήσει δυο μέρες πριν και αρκούσε να παρακολουθήσει κάποιος τηλεόραση ή να δει τα πρωτοσέλιδα στα περίπτερα. Οι Γλέζος και Θεοδωράκης ήταν μόνο τα επώνυμα παραδείγματα αυτών που δέχθηκαν τα χημικά, αλλά οι χιλιάδες του κόσμου ξέρουν να μιλήσουν για το αίσθημα ασφυξίας καλύτερα από όλους.

Σκέψεις και εικόνες από μια μεγάλη νύχτα

Του Νικου Γ. Ξυδακη από την καθημερινή 13/2

Πιστεύουμε ότι κάθε ψήφιση Μνημονίου, Μεσοπρόθεσμου κ. λπ. είναι ιστορική και κορυφαία στιγμή, τελική. Δεν είναι. Πάντα υπάρχει μία ακόμη πιο ιστορική και κορυφαία ψήφιση, ενός ακόμη πιο ιστορικού νόμου, που θαμπώνει περαιτέρω το παρόν και δεσμεύει ακόμη περισσότερο μέλλον για τις επερχόμενες γενιές. Τέτοια ήταν η χθεσινή νύχτα. Κορυφαία στιγμή, έως ότου έρθει μια άλλη.
Και θα έρθει. Με το «κούρεμα» και τη νέα δανειακή σύμβαση η Ελλάδα αγοράζει χρόνο, πανάκριβα. Αλλά αυτό το απόθεμα θα εξαντληθεί γρήγορα, όσο γρήγορα εξαντλήθηκε ο χρόνος σωτηρίας του πρώτου Μνημονίου. Ας είμαστε έτοιμοι λοιπόν και για άλλες ιστορικές νύχτες, με αγωνία και κρίσιμες αποφάσεις, πολύ σύντομα. Κι ας είμαστε έτοιμοι και για πολλές αργόσυρτες ημέρες και νύχτες, που δεν θα περιέχουν κορύφωση και δράμα, αλλά θα περιέχουν δυσχέρεια και πόνο.
οργάνωση «ΜΗΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΗ, ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΙΡΕΣ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ»

Προς τον αγωνιζόμενο Ελληνικό λαό..
Παιδιά μας, εγγόνια μας, τα λίγα αυτά λόγια που θα ακούσετε είναι από τις μανάδες που χάσαμε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας στα χρόνια της δικτατορίας στην Αργεντινή. Εκείνα τα χρόνια, το Δ.Ν.Τ. βρισκόταν για πολλοστή φορά στη χώρα μας σπέρνοντας την μιζέρια, τη πείνα και την υποδούλωση του λάου μας. Το μόνο που έκαναν τα παιδιά μας ήταν να υπερασπίσουν το λαό μας. Αυτό ήταν το «έγκλημα» τους. Για τους λόγους αυτός έδωσαν ότι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια της του ζωή. Ο ηρωικός αγώνας σας σήμερα, σε διαφορετικές συνθήκες αλλά με τους ίδιους εχθρούς των λαών, δεν είναι διαφορετικός, κάνετε το αυτονόητο για να σώσετε τις επόμενες γενιές από την υποδούλωση. Σήμερα, αύριο και μεθαύριο, μη τα βάλετε κάτω, όσο και δύσκολο και ανυπέρβλητο να φαίνετε, θα τα καταφέρετε. Συνεχίστε έως τη τελική νίκη. Τώρα τούτες τις ώρες είμαστε και δίκες σας μάνες, η σκέψη μας και τα λόγια μας είναι μαζί σας. Ξαναβλέπουμε, τα δικά μας παιδιά στους δρόμους της Αθήνας και της Ελλάδας, στους δρόμους του Καίρου, στους δρόμους της Λισσαβόνας και της Μαδρίτης ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΝΙΚΟΥΝ!
Hasta la Victoria siempre!

Μια πρόχειρη μετάφραση ενός διαγγέλματος!


Το λάβαμε με μειλ και το αναρτούμε
Μια πρόχειρη μετάφραση ενός διαγγέλματος!
«Εργαζόμενοι, εργαζόμενες
Απευθύνομαι σήμερα σε σας με ειλικρίνεια μπροστά σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για τη ζωή σας και των παιδιών σας. Είσαστε σε απόσταση αναπνοής από την απόλυτη εξαθλίωσή σας.
Καλείστε να αναλάβετε μια ιστορική ευθύνη. Καλείστε να εξετάσετε και να εγκρίνετε το νέο πρόγραμμα ακόμη μεγαλύτερης εξαθλίωσής σας, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για να μας χρηματοδοτούν οι δικοί μας εντολείς κατά τα επόμενα χρόνια.
Το πρόγραμμα και το νέο δάνειο που θα το συνοδεύσει έχουν τεράστια σημασία για το μέλλον το δικό μας, αλλά και το δικό σας, από άλλη άποψη όμως. Η νέα δανειακή συμφωνία εξασφαλίζει τη χρηματοδότησή μας με 130 δισ. ευρώ για να δώσουμε τα 100 και παραπάνω πίσω στους δανειστές μας. Τα υπόλοιπα θα τα φάμε εμείς μεταξύ μας. Με τη μείωση των μισθών, των συντάξεων, των επιδομάτων ανεργίας θα απελευθερωθούν νέοι πόροι για την κερδοφορία μας, την προστασία της εξουσίας μας, θα δημιουργηθούν νέες συνθήκες μεγαλύτερης εκμετάλλευσής σας.
Με την πιστή εφαρμογή του προγράμματός μας θα αποκατασταθεί η κερδοφορία μας και η άντληση πόρων από τους ιμπεριαλιστές πάτρωνές μας, για να αυξηθούν και τα δύο από το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Χωρίς απολύσεις και μειώσεις μισθών, χωρίς κατάργηση της δωρεάν υγείας και παιδείας, περισσότερα κέρδη δεν μπορούμε να έχουμε.
Η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα, που επετεύχθη μετά από πολλές επικύψεις μπροστά στην τρόικα έχει την στήριξη των δύο μεγάλων (και όχι μόνο) κομμάτων μας. Τα τελευταία πέντε χρόνια δεν κερδίζουμε όσα θα θέλαμε. Αυτό οφείλεται περισσότερο στο ότι σας φορτώναμε νέα δάνεια για να τα τρώμε μαζί με τους «δανειστές» μας. Τώρα όμως θέλουμε να φάμε και να σας φορτώσουμε κι άλλα. Αλλάζουμε στυλ. Σας κληροδοτούμε κι άλλα από τα χρέη μας.

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Ο "εργολάβος" των αυθαιρέτων

Αναδημοσίευση από το Ποντίκι.

thumb
Oι φωτογραφίες που δημοσι­εύουμε είναι αφιερωμένες εξαιρετικά από το «Π» στον πολιτικό «εργολάβο» των αυθαιρέ­των, τον Νίκο Σηφουνάκη!Το παρατσούκλι δεν είναι δικής μας εμπνεύσεως, το έχουμε δανει­στεί από την πιάτσα... Γιατί μπορεί οι σφουγγοκωλάριοι να μην του το έχουν πει ακόμα για να μην τον στε­ναχωρήσουν, αλλά στα αρχιτεκτονι­κά γραφεία, στους κύκλους των όπου γης αυθαίρετων και παράνομων, αλ­λά κυρίως στις συζητήσεις των νόμι­μων κορόιδων, αυτό το παρατσούκλι χρησιμοποιούν για να μην αναφερθούν στο όνομά του.Και επειδή τίποτε δεν είναι τυχαίο, ο χαρακτηρισμός «πολιτικός ‘‘εργο­λάβος’’ των αυθαιρέτων» προέκυ­ψε από την εκπληκτική του επίδοση μέσα σε έξι μήνες να προκαλέσει με τις πολιτικές του επιλογές και τις νο­μικές ρυθμίσεις που ξεθεμελιώνουν το Σύνταγμα παράνομη οικοδομική «έκρηξη» στις περιοχές της χώρας όπου το χρήμα «πολύχρωμο» και «μαύρο» μπορεί εν μέσω της από­λυτης οικονομικής κρίσης να ρέει άφθονο.Τις φωτογραφίες που φιλοξενού­με μας τις έστειλε αναγνώστης του «Π» και αποτελούν ένα μικρό μόνο στιγμιότυπο από τα όργια που γίνο­νται ελέω Σηφουνάκη στη Μύκονο, και όχι μόνο.
Ο φίλος αναγνώστης βρέθηκε στην - κατεστραμμένη πλέον - πα­ραλία της Ελιάς στα μέσα Δεκεμβρί­ου και κατέγραψε το κόλπο των πα­ράνομων που επιβραβεύει ο Σηφουνάκης. Και το κόλπο είναι απλό: Σε οι­κόπεδο εντός του οποίου βρίσκεται νόμιμο οίκημα ξεφύτρωσε και ένας σκελετός που κάλυψε σχεδόν όλο το οικόπεδο. Και αυτός ο σκελετός, που σε λίγο καιρό θα είναι ακόμα ένα πα­ράνομο σπίτι, θα πάρει πανηγυρικά άφεση αμαρτιών από τον αναπληρω­τή υπουργό ΠΕΚΑ.Οι σκελετοί έχουν απλωθεί σε όλη τη χώρα και, όπως λένε αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί της πιάτσας και όχι του υπαρκτού... συνδικαλι­σμού, σε όλη την Ελλάδα κτίζονται αυθαίρετα αφού όλα νομιμοποιού­νται.
Υπάρχουν, μάλιστα, λένε, πε­ριπτώσεις θρασύτατων ιδιοκτητών και μηχανικών που στέλνουν σχέδια όπου με photoshop έχουν προστεθεί οικήματα τα οποία θα κατασκευα­στούν, αφού πρώτα νομιμοποιηθούν!Σε ολόκληρη τη χώρα κτίζονται αυθαίρετα παντού, αφού κανείς δεν πρόκειται ποτέ να κάνει έλεγχο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σηφουνάκης μέχρι και την τελευταία στιγμή κατα­θέτει τροπολογίες στον ήδη ψηφισμέ­νο νόμο με τον φόβο μήπως και μείνει κάποιος παράνομος παραπονεμένος. Για παράδειγμα μια από τις τελευταίες τροπολογίες προβλέπει ότι για την πι­στοποίηση του χρόνου ανέγερσης του αυθαιρέτου, εάν δεν υπάρχουν αερο­φωτογραφίες ή άλλα στοιχεία, αρκεί η υπεύθυνη δήλωση και μόνο του ιδι­οκτήτη!Όπως λένε στους διαδρόμους του ΥΠΕΚΑ, ο Σηφουνάκης ούτε ντράπη­κε όταν δήλωνε με στόμφο ότι με τον νόμο βάζει τέλος στην αυθαιρεσία και στην επόμενη γενιά αυθαιρέτων ούτε κοκκίνισε όταν από το βήμα της Βου­λής τόλμησε να αναφερθεί στον αεί­νηστο Τρίτση.
Αλλά όπως λέει ο λαός... «και η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες».

Εργοδοτικό θράσος!

Καλημέρα
Επειδή έχουμε λάβει διάφορα CV για την θέση του υπαλλήλου γραφείου, πολλά εκ των οποίων ακόμη και διπλ. Μηχανικών με μεταπτυχιακό που μας δίνουν την εντύπωση ότι ενδεχόμενα δεν έχει γίνει αντιληπτό το αντικείμενο εργασίας, σας στέλνουμε μερικές πληροφορίες και παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε στη περίπτωση που συνεχίζετε να ενδιαφέρεστε και στο απαντητικό e-mail παρακαλούμε όπως μας ξαναστείλετε το CV σας.
Περιγραφή Αντικειμένου Εργασίας
- Γραμματειακή υποστήριξη (έγγραφα, λογαριασμοί κτλ)
- Εξωτερικές εργασίες (τράπεζες, εφορίες, ΤΣΜΕΔΕ, πολεοδομίες κτλ)
- Υποστήριξη μελετητικού τμήματος (Σχεδίαση Autocad, εκτυπώσεις, τευχοποιήσεις, συμμετοχή σε αποτυπώσεις, άλλες τεχνικές εργασίες κτλ), θα πρέπει δε να είναι διαθέσιμος να μεταβεί εκτός έδρας για κάποιες από τις εργασίες αυτές
Ελάχιστες ικανότητες υποψηφίου
- Θα πρέπει να έχει τεχνικό υπόβαθρο, να μπορεί να διαβάσει σχέδια και να έχει αντίληψη των βασικών εννοιών (ΓΟΚ και κατασκευών)
- Θα πρέπει να έχει μεγάλη ευχέρεια με τους Η/Υ και ειδικά με το MS Office και το Autocad
Άλλες πληροφορίες
- Όποιος επιλεγεί θα πρέπει να επιδεικνύει ιδιαίτερο ζήλο και ενδιαφέρον για την εργασία του
- Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει άμισθη δοκιμαστική περίοδος 4 έως 6 μηνών
- Καπνιστές δεν γίνονται δεκτοί”
http://wp.me/pPn6Y-cE5

Φωτογραφίες από το Σύνταγμα 12 Φλεβάρη

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Όλοι στο Σύνταγμα & στις Πλατείες

Ανάλυση των Εργασιακών & Ασφαλιστικών διατάξεων του νέου μνημονίου

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Μάξιμου Μπόλα από το Ίσκρα
ΑΡΜΑΓΕΔΟΝΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ!
Έφτασαν οι ώρες και μέρες ευθύνης για τον κόσμο της εργασίας. Το μαύρο μέτωπο της τριαδικής κυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ), Τρόικας και το κοινωνικό-οικονομικό κατεστημένο της χώρας και της Ε.Ε, προχωρά σχεδιασμένα και οργανωμένα στην τελική επίθεση εναντίον του κόσμου της εργασίας για να δώσει τη χαριστική βολή στις κατακτήσεις που κερδήθηκαν με σκληρούς ταξικούς αγώνες και αίμα.
 Σε αυτόν τον αγώνα -προκειμένου να επιτύχουν το στόχο τους- έχουν στρατευθεί από καιρό διάφορες οικονομικές, πολιτικές και επιστημονικές δυνάμεις -με τη συνδρομή του κυρίαρχου ιδεολογικού μηχανισμού ζύμωσης και κατασκευής συναίνεσης που είναι τα ΜΜΕ- με σκοπό να προετοιμασθεί το έδαφος και να παρθούν σκληρά μέτρα, που θα υποτάξουν τον κόσμο της εργασίας.

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ–ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ
Το μαύρο μέτωπο επιχειρεί με φαστ-τράκ διαδικασίες να περάσει αυτά τα μέτρα με όχημα το νέο μνημόνιο, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:
Α. ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ
1. Μείωση κατά 22% όλων των κατώτερων μισθών (ΕΓΣΣΕ, κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές). Αυτό σημαίνει ότι ο σημερινός κατώτατος μισθός από 751,40 μεικτά θα γίνει 585,80 μεικτά. Μετά την αφαίρεση των κρατήσεων(15,7)και των φόρων που αναλογούν θα διαμορφωθεί στα 480,40 καθαρά. Αυτή η μείωση, θα επιφέρει αυτόματα ανάλογη μείωση κατά 22% σε όλα τα επίπεδα μισθών.
2. Μείωση κατά 32% του κατώτερου μισθού για τους νέους έως 25 ετών. Ο μισθός ενός 25χρονου θα είναι 430€ καθαρά, λιγότερα δηλαδή και από το σημερινό επίδομα ανεργίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η μείωση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και μια σειρά από επιδόματα που εξαρτώνται από αυτόν, όπως το επίδομα ανεργίας που θα γίνει 323€ από 461€ που είναι σήμερα, το επίδομα ειδικής άδειας μετά την άδεια λοχείας, την αμοιβή μαθητείας του ΟΑΕΔ, τα κατώτατα όρια των συντάξεων από 1/1/2015 κ.λ.π.
3. Κατάργηση ουσιαστικά των κλαδικών συμβάσεων, μέσω του περιορισμού και της διαφαινόμενης κατάργησης της μετενέργειας. Δηλαδή κατάργηση της δυνατότητας που υπήρχε μέχρι σήμερα , οι όροι αμοιβής και εργασίας της κλαδικής σύμβασης να μεταφέρονται σε ατομικό επίπεδο μετά την παρέλευση 6 μηνών από τη λήξη της. Με το νέο μνημόνιο η διάρκεια της μετενέργειας μειώνεται από τους 6 μήνες στους 3. Παράλληλα, μετά την παρέλευση των τριών μηνών από το μισθό και του άλλους όρους που ορίζει η Κλαδική , μένουν μόνο ο βασικός μισθός και τα επιδόματα εκπαίδευσης, οικογενειακής κατάστασης και επικινδυνότητας. Μετά την παρέλευση 6 μηνών από τη λήξη της σύμβασης, αφαιρούνται και τα επιδόματα οικογενειακής κατάστασης και επικινδυνότητας και μετά από 9 μήνες μένει μόνο ο βασικός κλαδικός μισθός.
4. Πάγωμα όλων των μισθών μέχρι το 2015.
5. Μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης, με απόφαση της εργοδοσίας, μέσα από την εξασφάλιση του διευθυντικού δικαιώματος στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Η Δανειακή Σύμβαση για το PSI

Αναρτούμε τη νέα Δανειακή Σύμβαση για το PSI που ετοιμάζονται να ψηφίσουν αύριο τα υποκείμενα του πασοκ και της νδ (και λοιποί πρόθυμοι). Με το άρθρο 13 επαναλαμβάνουν το ίδιο έγκλημα με το πρώτο μνημόνιο στο πολλαπλάσιο, αφού με την αλλαγή δικαίου διασφαλίζουν τους τοκογλύφους πιστωτές υποθηκεύοντας τη δημόσια περιουσία. Βλέπε και προηγούμενη ανάρτηση.


ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
(1)
Η παρούσα Σύμβαση και κάθε εξωσυμβατική αξίωση που γεννάται σε σχέση με αυτή θα διέπονται και θα ερμηνεύονται σύμφωνα με το Αγγλικό δίκαιο.
(2)
Τα Μέρη υποχρεούνται να υπαγάγουν κάθε διαφορά που ενδέχεται να προκύψει σε σχέση με τη νομιμότητα, εγκυρότητα, ερμηνεία ή εκτέλεση της παρούσας Σύμβασης στην αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου.
(3)
Ο Όρος 13(2) εφαρμόζεται προς όφελος του ΕΤΧΣ. Κατά συνέπεια, τίποτε από όσα αναφέρονται στον όρο 13(2) δεν εμποδίζει το ΕΤΧΣ από το να εκκινήσει διαδικασίες αντιδικίας (οι "Διαδικασίες") στα δικαστήρια του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους ή του εφαρμοστέου δικαίου της παρούσας Σύμβασης και το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος αποδέχεται αμετάκλητα την υπαγωγή στην αρμοδιότητα των ανωτέρω δικαστηρίων. Στο μέτρο που το επιτρέπει ο νόμος, το ΕΤΧΣ θα μπορεί να εκκινήσει παράλληλες Διαδικασίες σε περισσότερες από μια από τις ανωτέρω δικαιοδοσίες.
(4)
Το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος και η Τράπεζα της Ελλάδος παραιτούνται με την παρούσα αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας που ήδη έχουν ή μπορεί να δικαιούνται σε σχέση με τους ίδιους και τα περιουσιακά τους στοιχεία έναντι δικαστικών ενεργει-ών σχετικά με την παρούσα Σύμβαση, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά από κάθε δικαίωμα ασυλίας έναντι άσκησης αγωγής, έκδοσης δικαστικής απόφασης ή άλλης διάταξης, κατάσχεσης, εκτέλεσης ή ασφαλιστικού μέτρου και έναντι κάθε εκτέλεσης ή αναγκαστικού μέτρου σε βάρος των περιουσιακών τους στοιχείων στο μέτρο που αυτό δεν απαγορεύεται από αναγκα-στικό νόμο.