Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Μαθήματα Νεοελληνικής Ιστορίας προς τον κύριο Τσίμα

Αναρτούμε κείμενο που λάβαμε στο μειλ μας 
Αυτό το κείμενο είναι μια επέμβαση στα σχόλια που έκανε ο κύριος Παύλος Τσίμας στο δελτίο του Σκάϊ με την Σία Κοσιώνη όσον αφορά την ανάκρουση του ύμνου του Ε.Α.Μ. στις εκδηλώσεις-παρέλαση στον δήμο Χαλανδρίου. 
Κύριε Τσίμα θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το σκεπτικό των σχολίων σας. Γιατί είναι νοσηρό να ακούγεται ο ύμνος του Ε.Α.Μ. στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου; Κατέχεστε από αντικομμουνιστικά αισθήματα; Μήπως είναι νοσηρό να σχολιάζεται επιθετικά λες και είστε μέλος της φασιστικής οργάνωσης Χ.Α. την ανάκρουση του ύμνου του Ε.Α.Μ.; Ήταν ή όχι ιστορικά ο Ε.Α.Μ. βασικός πόλος αντίστασης την περίοδο εκείνη; Μήπως είστε λάτρης του εθνικοσοσιαλισμού ο οποίος ηττήθηκε από δυνάμεις σαν και αυτές του Ε.Α.Μ.-ΕΛΑΣ και σας πονά ο ύμνος κύριε Τσίμα; Σε ποια αληθινά δημοκρατική κοινωνία απαγορεύεται ή στηλιτεύεται προπαγανδιστικά- γκαιμπελικά η ένδειξη ευγνωμοσύνης προς εκείνους οι οποίοι έκαναν αντίσταση προς τους φασίστες κατακτητές; Είναι η ανάκρουση του ύμνου του Ε.Α.Μ. που ρίχνει λάδι στην εμφυλιοπολεμική ατμόσφαιρα της κοινωνίας μας ή τα αντικομμουνιστικά λογίδρια που βγάζετε από το τηλεοπτικό κανάλι από το οποίο εμφανίζεστε; 
Επιπλέον είστε και ανιστόρητος κύριε Τσίμα διότι την Αθήνα στα Δεκεμβριανά την αιματοκύλισαν οι Βρετανοί οι οποίοι στάθηκαν αρωγοί στην αντικομμουνιστική προσπάθεια του κατεστημένου εκείνης της εποχής. Κύριε Τσίμα για να σας διαφωτίσω ιστορικά θα πω σε εσάς και προς τους αναγνώστες τα εξής. 
Βασικά αιτήματα του Ε.Α.Μ. μετά την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων αλλά και πριν ήταν τα εξής: 
- Ελεύθερες εκλογές χωρίς καμιά παρέμβαση όπως και ελεύθερο δημοψήφισμα για την επίλυση του πολιτειακού ζητήματος. 
- Αντιμετώπιση όλων των ντόπιων συνεργατών-χαφιέδων-μαυραγοριτών από την δικαιοσύνη σε ένα ελεύθερο δημοκρατικό κράτος (και όχι από έκτακτα στρατοδικεία με συνοπτικές διαδικασίες που αντιμετωπίστικαν οι πατριώτες της αριστεράς). 
 - Καθαίρεση από όλη την δημόσια διοίκηση, τον στρατό και τα σώματα ασφαλείας όλων των συνεργατών των κατοχικών δυνάμεων (άνθρωποι τοποθετημένοι από την δικτατορία Μετάξα οι οποίοι συνεργάστηκαν με τους κατακτητές και παρέμειναν στις θέσεις τους μεταπολεμικά). 
- Εγγυήσεις για ποινικές διώξεις σε όσους Ε.Α.Μ.ίτες- ΕΛΑΣίτες αποδεδειγμένα διέπραξαν εγκλήματα κατά την διάρκεια της κατοχής και όχι παράνομα έκτακτα στρατοδικεία που δίκαζαν ιδεολογίες με βασική κατηγορία την προδοσία και την κατασκοπία. (προδότες και κατάσκοποι ήταν οι συνεργάτες των γερμανών που δεν δικάστηκαν ποτέ και πιστέψτε με δεν ήταν αριστερών πεποιθήσεων). 
Εάν αυτά τα αιτήματα τα θεωρείτε κύριε Τσίμα αιτία εμφυλίου ή διωγμών τότε έχετε πρόβλημα με την νοημοσύνη σας, όπως και αν νομίζετε ότι δεν πρέπει να ακούγεται ο ύμνος του Ε.Α.Μ. για αυτά τα αιτήματα. Επίσης θα έπρεπε να ξέρετε ότι ο Ε.Α.Μ.-ΕΛΑΣ πριν ξεκινήσουν τα Δεκεμβριανά είχε την ευκαιρία να πάρει την εξουσία με τα όπλα, αλλά δεν το έπραξε διότι ο Ε.Α.Μ. ήταν πιστός στα παραπάνω αιτήματα για ελεύθερες εκλογές και δημοψήφισμα. Την ιστορία μπορεί να την γράφουν οι «νικητές» αλλά η αλήθεια δεν γράφεται από κανέναν. Η αλήθεια υπάρχει. Υπάρχει ειδικός λόγος για τον οποίο τα μμε δεν σκαλίζουν ειδικά την προ και μετά Δεκεμβριανών ιστορία. Το λοιπόν, ο μόνος εξάπτει τα εμφυλιοπολεμικά πάθη είστε εσείς και το σινάφι σας. Αλλά ο γκαιμπελισμός δεν έχει πέραση πια γιατί ο λαός έπαθε και έμαθε. Είστε εχθροί του λαού κύριε Τσίμα καθώς εχθροί και της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας διότι συνεργάζεστε με τους τωρινούς δυνάστες του λαού. 
 Γράφει ο Νικόλαος Τζαχρήστας

Εισήγηση Θεανώς Φωτίου στο σ/ν «Έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία και άλλες διατάξεις» ( β΄ ανάγνωση)

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΕ΄- ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ
ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ                                                                                                        
Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 Κ.τ.Β.)
Στην Αθήνα, σήμερα, 6 Νοεμβρίου 2014, ημέρα Πέμπτη και ώρα 14.45΄, συνήλθαν σε κοινή συνεδρίαση, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κων. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής,η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεωνκαι η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κ. Σπυρίδωνος Ταλιαδούρου με θέμα ημερήσιας διάταξης:Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία και άλλες διατάξεις» (4η συνεδρίαση – β΄ ανάγνωση).
Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο Προεδρεύων των Επιτροπών, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών των Επιτροπών.
Από τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:
Από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας, παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκινάει η συζήτηση. Η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας με θέμα τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας «Έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία και άλλες διατάξεις» είναι η β΄ ανάγνωση.
[…]
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Το λόγο έχει η κυρία Φωτίου.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ (Εισηγήτρια της ΣΥΡΙΖΑ): Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Υπουργός έχει επιβάλει την προσωπική του επικοινωνιακή πολιτική ως όρο έναρξης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, εξου και το μεγάλο πλήθος των δημοσιογράφων, κάθε φορά, που τον ακολουθεί μήπως πετύχει ένα λαβράκι.
Σήμερα το «λαβράκι» είναι ότι τα πανεπιστήμια θα λύσουν το γόρδιο δεσμό που ο προκάτοχός του, με αρκετή δόση απερισκεψίας επέβαλε, δηλαδή δυνατότητα μεταγραφής των φοιτητών χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, κύριε Υπουργέ.

«Χρέος και Τράπεζες»: Ημερίδα στις 9 Νοέμβρη στο Πάντειο

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου στο Πάντειο θα διεξαχθεί ημερίδα με θέμα το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες. Θα παρουσιαστούν μελέτες ερευνητών της ελληνικής οικονομίας από το εξωτερικό, καθώς και Ελλήνων οικονομολόγων. Η ημερίδα θα κλείσει με ανάλυση των πολιτικών πτυχών της διαχείρισης του χρέους και της αναδιάρθρωσης των τραπεζών



Η Πρωτοβουλία των 1000, το Δίκτυο οικονομολόγων RMF (Research on Money and Finance) με έδρα το Λονδίνο και η ιστοσελίδα ΙΣΚΡΑ, προχωρούν στη συνδιοργάνωση ημερίδας με τίτλο «Χρέος και Τράπεζες» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αίθουσα Σάκη Καράγιωργα) την Κυριακή 9 Νοέμβρη και ώρα 13.00.
Η ημερίδα αυτή φιλοδοξεί να ανοίξει μια συζήτηση που θα έπρεπε να είχε διεξαχθεί από την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα. Θα παρουσιαστούν εμπεριστατωμένες μελέτες σχετικά με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και τρόπους διεξόδου από την κρίση προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Πρόγραμμα ημερίδας

Μέρος Α’ Επιστημονικές εργασίες – παρουσιάσεις, 13:00-16:00

  • Η ασθένεια των ελληνικών τραπεζών και ο ρόλος του Δημοσίου
Duncan Lindo – RMF/Leeds University
  • Το μη βιώσιμο ελληνικό χρέος και η σημασία της διαγραφής του
Daniel Munevar – RMF/CADTM
  • Για ανάπτυξη που δεν θα διογκώνει το χρέος: Ποιοι τομείς της οικονομίας πρέπει να τονωθούν;
Θόδωρος Μαριόλης – Πάντειο Πανεπιστήμιο
  • Η κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος
Γιάννης Τόλιος, διδάκτωρ Οικονομικών, ΜΑΧΩΜΕ
  • Τρόποι διαγραφής του ελληνικού χρέους
Βατικιώτης Λεωνίδας – Οικονομολόγος, δημοσιογράφος


15:00  16:00
Παρεμβάσεις - συζήτηση 

16:00-17:00
Διάλλειμμα

Μέρος Β’ Κρίση, πολιτικές προεκτάσεις και καθήκοντα 17:00 – 20.00

Ομιλητές: 


  • Κώστας Λαπαβίτσας –Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (SOAS)
     
  • Σεραφείμ Σεφεριάδης – Πάντειο Πανεπιστήμιο
     
  • Πέτρος Παπακωνσταντίνου – δημοσιογράφος, συγγραφέας
  • Παναγιώτης Λαφαζάνης – κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ
     
18.30
Παρεμβάσεις – συζήτηση 

20.00
Κλείσιμο 

Λύση για το πρόβλημα του χρέους

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Μη ντρέπεστε... λέγονται Eurobank, Λάτσης και Wind

Από TPP. Σήμερα η παγκόσμια δημοσιογραφία συγκλονίζεται από μια σημαντική διαρροή. Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) έδωσε στη δημοσιότητα μέρος των 28.000 εγγράφων που αποδεικνύουν τη συστηματική φοροαποφυγή δισεκατομμυρίων ευρώ των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου. Ανάμεσα του βρίσκεται (προς το παρόν) η EFG Eurobank (της οικογένειας Λάτση) και η Wind... αλλά αυτό δεν θα το διαβάσετε σχεδόν πουθενά.


Εδώ και καιρό συζητάμε για την ποιότητα της ελληνικής δημοσιογραφίας αλλά η κατάσταση που παρουσιάσαμε σήμερα, Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, κάποια στιγμή θα μελετάται ως case study για το πως μοιάζει ο πάτος της.

Υπάρχει ήδη ένα άρθρο που εξηγεί με κάποια στοιχεία την υπόθεση LuxLeaks (εδώ link για το άρθρο από το διεθνές TPP) αλλά έτσι και αλλιώς η συντακτική ομάδα του TPP ετοιμάζει ένα ουσιαστικό αφιέρωμα που αξίζει να διαβάσετε. Μέχρι τότε όμως διαβάστε αυτό:

Το σκάνδαλο σε μια παράγραφο

Αυτό που αποκαλύπτει σήμερα το ICIJ μέσω των συνεργαζόμενων με αυτό ΜΜΕ ανά τον κόσμο (δυστυχώς το TPP δεν έχει το status των ΝΕΩΝ, τα οποία ανέλαβαν τη διερεύνηση του ελληνικού τμήματος) είναι μια τεράστια υπόθεση φοροαποφυγής, στην οποία ενέχονται εκτός από πολυεθνικές και ισχυρά πολιτικά συμφέροντα. Πρόκειται για ένα νόμιμο σύστημα σύμφωνα με το οποίο οι εταιρείες μπορούν να πετυχαίνουν ξεχωριστές συμφωνίες με κράτη προκειμένου να έχουν ειδική φορολόγηση. Το ICIJ σήμερα αποκάλυψε ότι οι αρχές του Λουξεμβούργου μέσω ελεγκτικών εταιριών έκαναν συμφωνίες με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο προκειμένου να μεταφέρεται στο Δουκάτο η φορολόγηση των κερδών των εταιριών, νόμιμα, απλά... και εντελώς ανήθικα, αφού ουσιαστικά οι μεγάλες εταιρείες με αυτό τον τρόπο δεν φορολογούνται στις χώρες που δραστηριοποιούνται.

Πόσο μεγάλο είναι το σκάνδαλο

Σύμφωνα με τους ερευνητές του ICIJ το σκάνδαλο είναι τεράστιο αφού τα ποσά για τα οποία μιλάμε είναι σχεδόν 2 φορές όσο το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ελλάδας, ενώ η φοροαποφυγή υπολογίζεται σε μερικά δισεκατομμύρια ευρώ.

Ποιες εταιρείες αφορά το σκάνδαλο στην Ελλάδα

Μέχρι στιγμής από τη δημοσίευση των εγγράφων έχουν αποκαλυφθεί οι συναλλαγές 5 εταιρειών ενώ έχει προγραμματιστεί η δημοσίευση για άλλες 4 (7,10,12 και 30 Νοεμβρίου). Οι εταιρείες που εμπλέκονται είναι:

1. Badcock & Brown
2. EFG Group
3. Macquarie Group
4. Olayan Investments Company Establishment
5. Weather Investments

Η EFG Group είναι ένα διεθνές ιδιωτικό τραπεζικό ίδρυμα με έδρα τη Ζυρίχη που ελέγχεται από την οικογένεια Λάτση ενώ η Weather Investments έχει τον έλεγχο της Wind Hellas. Η Olayan ήταν υποψήφια στις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις ενώ έχει ποσοστό και στην Chipita. Είχε πάρει μέρος στο διαγωνισμό για τον Αστέρα Βουλιαγμένης με συνεργάτη τον Κωνσταντακόπουλο αλλά δεν επιλέχθηκε τελικά. Η Badcock & Brown έχει επενδύσει στην Ελλάδα σε αιολικά πάρκα.

Διεκδικήσεις της ανοικτής συνέλευσης μηχανικών για το ασφαλιστικό

Αναρτούμε πλαίσιο άμεσων διεκδικήσεων για την προστασία των εργαζόμενων μηχναικών και του ταμείου. Οι διεκδικήσεις αυτές έχουν διαμορφωθεί μέσα από τις συζητήσεις της ανοικτής συνέλευσης μηχανικών και ελπίζουμε να συμπληρωθούν - εμπλουτισθούν περαιτέρω.


Πλήρης και χωρίς όρους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, ανεξάρτητα από οφειλές προς το ταμείο (η στέρησή της είναι απαράδεκτη ως "τιμωρία" του οφειλέτη, ενώ ο συνδυασμός αυτής της στέρησης με την διατήρηση της οφειλής παράλογος)

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανάλογη της πτώσης του εισοδήματος του κλάδου --όπως αυτό προκύπτει από τις συνολικές αμοιβές των εργαζόμενων μηχανικών-- σε σχέση με την "προ κρίσης" εποχή. Η μείωση πρέπει να έχει και αναδρομική ισχύ, ώστε να επιστραφεί το μέρος των εισφορών (ή να ακυρωθεί το μέρος των χρεών) που αφορά απαιτήσεις πέραν αυτών που ορίζονται από το συγκεκριμένο κριτήριο.

Ορισμός βιώσιμης υποχρέωσης εισφοράς διαβαθμισμένης σε συνάρτηση με τα έσοδα από το επάγγελμα, με μηδενική εισφορά για εισόδημα κατώτερο ενός ορισμένου ελάχιστου (αυτή την στιγμή υπάρχουν συνάδελφοι που ενώ δεν άσκησαν ποτέ το επάγγελμα, ούτε τους παρασχεθήκαν ασφαλιστικές υπηρεσίες, τους ζητούνται υπέρογκα ποσά επί ποινή κατασχέσεων).

Άρση των άθλιων όρων διακανονισμού οφειλών:
  • Τόκοι επί των οφειλών ίσοι με αυτούς που αποφέρουν τα αποθεματικά, χωρίς καμιά άλλη προσαύξηση. Αυτό συνεπάγεται ότι σε περίπτωση απώλειας αποθεματικών (κουρέματα κλπ) θα πρέπει οι τόκοι επί των οφειλών να είναι αρνητικοί (ελάφρυνση οφειλών)
  • Μη απώλεια διακανονισμού σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής κάποιων δόσεων.
Αναδρομική διαγραφή κάθε οφειλής που προκύπτει από ισχύουσες απαιτήσεις εισφορών, ή τόκους επί οφειλών, πέραν των οριζόμενων στις δυο προηγούμενες παραγράφους. Επιστροφές των εισφορών και των ποινών που έχουν καταβληθεί στην βάση τέτοιων απαιτήσεων.

Επίδομα ανεργίας - υποαπασχόλησης τέτοιο ώστε να διασφαλίζεται για όλους ένα ελάχιστο εισόδημα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Εξασφάλιση ελάχιστης σύνταξης αξιοπρεπούς διαβίωσης στα πλαίσια ενός αναδιανεμητικού συστήματος συνταξιοδότησης υπέρ των μηχανικών χαμηλού εισοδήματος.

Αποσύνδεση των οφειλών προς το ταμείο από το δημόσιο (εφορία) ή οποιονδήποτε άλλο φορέα. Να καταργηθεί το ΚΕΑΟ και κάθε ανεξάρτητος του ταμείου εισπρακτικός μηχανισμός. Το ταμείο οφείλει να μην στέλνει καμία πληροφορία σε τέτοιους μηχανισμούς.

Αποσύνδεση της ασφαλιστικής ενημερότητας από την δυνατότητα πρακτικής άσκησης του επαγγέλματος (αυτή την στιγμή δημιουργείται φαύλος κύκλος καθώς η --λόγω οφειλών-- απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος και η συνεπαγόμενη στέρηση εσόδων οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών οφειλών, επομένως σε περαιτέρω περιορισμό της δυνατότητας άσκησης του επαγγέλματος μέσω της οποίας θα καλύπτονταν οι οφειλές) με εξαίρεση τις περιπτώσεις οφειλής εργοδοτικών εισφορών.

Διασφάλιση των αποθεματικών του ταμείου και αποσύνδεσή τους από κάθε επισφαλή χρηματιστηριακή επένδυση (όπως οι τρέχουσες στην τράπεζα Αττικής).

Άμεση κάλυψη των απωλειών του ταμείου από το psi  και την τράπεζα Αττικής.

Άμεση καταβολή στο ταμείο των οφειλών του κράτους και των μεγάλων εταιρειών και εργοδοτών.

Πλήρης προστασία των περιουσιακών στοιχείων άνεργων-υποαπασχολούμενων-εργαζόμενων οφειλετών από κατασχέσεις για οφειλές στο ταμείο την εφορία ή τις τράπεζες (αυτή την στιγμή --κατά παράλογο τρόπο-- ούτε καν η προστασία πρώτης κατοικίας ή ο νόμος Κατσέλη δεν ισχύουν σε ότι αφορά οφειλές προς το ταμείο).

Να αποτραπεί η ενοποίηση των ταμείων, καθώς αυτή αποτελεί απλώς πρόφαση για την κλοπή των αποθεματικών και την «ενοποίηση» προς τα κάτω των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Να καταργηθεί ο νόμος Πετραλιά.   

Άμεση απομάκρυνση και απονομή ευθυνών στους Βρούτση, Σελλιανάκη και Λέκκα για τις διαλυτικές τους ενέργειες σε βάρος του ταμείου.

Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Άμεση κατάργηση των τεκμηρίων και θέσπιση φορολόγησης του πραγματικού εισοδήματος.

Άμεση επαναφορά του ορίου αφορολόγητου εισοδήματος.

Άμεση θέσπιση δίκαιης φορολογικής κλίμακας.

14 Δεκέμβρη: εκλογές ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ


Στις 14 Δεκέμβρη θα διεξαχθούν οι εκλογές στον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων(ΣΑΔΑΣ) σε μια κρίσιμη συνολικά στιγμή και για το επάγγελμα αλλά και για την επιβίωση του ιστορικού συλλόγου.Όσοι και όσες συνάδελφοι-ες δεν είναι εγγεγραμμένοι μπορούν να γραφτούν μέχρι την επόμενη Τρίτη στις 11 Νοέμβρη. Η διαδικασία είναι απλή (χρειάζεται ένα απλό αντίγραφο πτυχίου, συμπλήρωση αίτησης από το λινκ που ακολουθεί και 10 ευρώ είτε πηγαίνοντας στα γραφεία του ΣΑΔΑΣ Βρυσακίου 15, Μοναστηράκι είτε στέλνοντας την ηλεκτρονικά).

Για διαθεσιμότητες υποψηφιοτήτων και στήριξης επικοινωνήστε με το mail sam@tee.gr ή με το facebook.

Πέραν της διαδικασίας όμως πιο σημαντική είναι η συμμετοχή μας,όλων των ανέργων ή εργαζόμενων αρχιτεκτόνων.

2η Ανακοίνωση Εκλογές ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων θα πραγματοποιήσει εκλογές για την ανάδειξη της νέας Αντιπροσωπείας, την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014, από ώρα 9:00 – 20:00.
Εκλογικά τμήματα θα υπάρχουν σε όλες τις Περιφέρειες, στις έδρες των Τμημάτων – Συλλόγων και στις έδρες Νομών που θα ανακοινωθούν έγκαιρα από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.
Ανακοινώνεται επίσης ότι:
Νέα μέλη
Συνάδελφοι που έχουν κάνει αίτηση εγγραφής στον ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, για να έχουν δικαίωμα ψήφου σε αυτές τις εκλογές, πρέπει η αίτησή τους να έχει εγκριθεί από τα αρμόδια καταστατικά όργανα των Τμημάτων του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ.
Για πληροφορίες σχετικά με τις προθεσμίες, οι συνάδελφοι πρέπει να απευθυνθούν στις κατά τόπους Διοικήσεις των Τμημάτων.
Για τις περιοχές που δεν διαθέτουν Τμήμα του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, οι αιτήσεις εγγραφής πρέπει να υποβληθούν στη γραμματεία του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 12.00 το μεσημέρι, προκειμένου να τεθούν προς έγκριση στη συνεδρίαση του ΔΣ  του Συλλόγου της 14/11/14.
Υπενθυμίζεται ότι το δικαίωμα εγγραφής νέου μέλους είναι 10,00 €.
Υποψηφιότητες
Οι υποψηφιότητες πρέπει να υποβληθούν το αργότερο έως Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014 στις 9:00 πμ.

Ταμειακή τακτοποίηση για συμμετοχή στις εκλογές
Δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές (υποψήφιοι και ψηφοφόροι) έχουν όσοι συνάδελφοι εξοφλήσουν τουλάχιστον τις υποχρεώσεις τους για τα έτη 2010, 2011, 2012 και 2013, μειωμένες λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας που μαστίζει τον κλάδο, σύμφωνα με την απόφαση Αντιπροσωπείας του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ της 11/10/14 και συγκεκριμένα:
  • 5 ευρώ ετήσια συνδρομή για τα άνω 5ετίας από την κτήση πτυχίου μέλη,
  • 2,5 ευρώ ετήσια συνδρομή για τα κάτω 5ετίας μέλη,
  • 1,25 ευρώ ετήσια συνδρομή για μέλη τα οποία κατά δήλωσή τους βρίσκονται σε καθεστώς ανεργίας.
Δεδομένου του οξύτατου οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος, το Διοικητικό Συμβούλιο κάνει έκκληση προς τα μέλη που έχουν τη δυνατότητα, να εξοφλήσουν το σύνολο των εισφορών τους.

Η ταμειακή τακτοποίηση των υποψηφίων πρέπει να γίνει το αργότερο έως την ημέρα λήξης υποβολής υποψηφιοτήτων, Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014 στις 9:00 πμ.
Η ταμειακή τακτοποίηση των ψηφοφόρων μπορεί να γίνει έως και την ημέρα των εκλογών, παρ' όλα αυτά παρακαλούνται οι συνάδελφοι να τακτοποιηθούν νωρίτερα για αποφυγή ταλαιπωρίας.
Αλλαγή έδρας μέλους ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ
Αλλαγή έδρας μέλους μπορεί να γίνει το αργότερο μέχρι την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014 στις 9:00 πμ (κλείσιμο εκλογικών καταλόγων). Η ανακοίνωση της αλλαγής πρέπει να γίνεται στη γραμματεία του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ.
Επισημαίνουμε επίσης ότι οι συνάδελφοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί παραμένουν ενεργά μέλη στον ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ με πλήρη δικαιώματα και βεβαίως με τα δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Το Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων προσκαλεί όλους τους αρχιτέκτονες να λάβουν μέρος στις αρχαιρεσίες του συλλογικού τους οργάνου. Η μαζική συμμετοχή θα είναι η απάντηση για την ενδυνάμωση του κλάδου και την επίλυση των θεσμικών και επαγγελματικών προβλημάτων μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΥΡΤΩ ΔΕΣΠΟΤΙΔΗ                         ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΑΡΑΣ
2η Ανακοίνωση
Εκλογές ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ, Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014
pdf
111 kB

Κάλεσμα στο συλλαλητήριο της ΠΟΣΠΕΡΤ Παρασκευή 7.11


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν ΠΟΣΠΕΡΤ – ertopen κι οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ την Παρασκευή, 7 Νοέμβρη 2014 και ώρα 6:00μμ έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.
Στις 7 Νοέμβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγ. Παρασκευή και κατέλαβαν το κτίριο. Για τη συγκυβέρνηση η εισβολή κρίθηκε απαραίτητη αφού με κανένα άλλο τρόπο δεν κατάφερε να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζόμενων της ΕΡΤ μετά το «μαύρο» στις 11 Ιούνη 2013 και τις απολύσεις σχεδόν 2.700 εργαζομένων. Το Ραδιομέγαρο στο διάστημα των κινητοποιήσεων ήταν η φωνή του κάθε αγωνιστή και η συγκυβέρνηση ευελπιστούσε ότι με τα ΜΑΤ θα τη φίμωνε.
Οι κυβερνητικές προσδοκίες διαψεύστηκαν. Εδώ και ένα χρόνο, μέσα από το ertopen.com, την ΕΤ3, τους περιφερειακούς σταθμούς, τα βραχέα παγκόσμια, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν να αγωνίζονται, να αντιστέκονται, να παράγουν με αυτοδιαχείριση το πρόγραμμα – δίνοντας φωνή σ’ όλη την αγωνιζόμενη κοινωνία απέναντι στη μαύρη προπαγάνδα των δυνάμεων του μιντιακού συστήματος.
Σ’ αυτόν τον ένα χρόνο φάνηκε με τον πιο καθαρό τρόπο το τί επιδίωκε η Κυβέρνηση με την εισβολή. Να περάσει την πολιτική των μαζικών απολύσεων τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα. Αλλά και να δημιουργήσει μηχανισμούς προπαγάνδας της μνημονιακής της πολιτικής.
Ένα χρόνο μετά τις 7 Νοέμβρη του 2013, η Κυβέρνηση είναι απονομιμοποιημένη στη συνείδηση των εργαζόμενων, συνεχίζει όμως τη βάρβαρη επίθεσή της στο λαό, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν στις επάλξεις του αγώνα.
Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ μέχρι την τελική τους δικαίωση, η οποία θα αποτελέσει μια σημαντική νίκη για όλους τους εργαζόμενους και τα δημοκρατικά δικαιώματα που καταπατήθηκαν και σε αυτή την περίπτωση.
Απαιτούμε: • Να ξανανοίξει η ΕΡΤ! • Να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ στις δουλειές τους! • Να λειτουργεί η ΕΡΤ από τους ίδιους τους εργαζόμενους για όλη την κοινωνία!
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Σάββατο 8 Νοέμβρη: Αντιφασιστική Συναυλία, στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτινγκ

Σάββατο 8 Νοέμβρη - Πανευρωπαϊκή Μέρα Αντιφασιστικής Δράσης

Αντιφασιστική Συναυλία
κλειστό γήπεδο του Σπόρτινγκ
(σταθμός ΗΣΑΠ Αγ. Ελευθέριος)
έναρξη 8.00μμ

Justin Sullivan & Dean White από τους New Model Army
Baildsa
One hour before the trip


Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά

Σημεία προπώλησης εισιτηρίων για την Αντιφασιστική συναυλία στις 8 Νοέμβρη,
στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτινγκ

Στέκι Μεταναστών
Τσαμαδού 13 (Εξάρχεια)
τηλ: 210 3813928

Antinazi Zone
Γόρτυνος 8 (Κ. Πατήσια)
τηλ: 210 2283018-9

Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό
Κλαζομενών 1-3 (Πλ. Αττικής)
τηλ: 210 3306286

Βιβλιοθήκη Βολανάκη
Στουρνάρα 11 (Εξάρχεια)
τηλ: 210 3300423

Κονσερβοκούτι
Ιπποκράτους 148 & Βατάτζη (Νεάπολη Εξαρχείων)
τηλ: 21 0646 1244

cafe Άρωμα
Δαίρπφελδ 2-4 και Πατησιών 341
τηλ: 210 2236276

Ενημερώσεις για τη διάλυση του ΤΣΜΕΔΕ

Αναρτούμε ενημέρωση γύρω από μια σειρά ζητημάτων "μικρών" και μεγάλων που απασχολούν το ΤΣΜΕΔΕ και δείχνουν πόσο κοντά είναι η διάλυση του καθώς και η εξόντωση των ασφαλισμένων του.

1. Εφαρμογή του Ν.3863/2010 από 1/1/2015 σχετικά με την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού συντάξεων (νέες μειώσεις της τάξης των 100 € μηνιαίως στη σύνταξη). Υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ ταμείων και υπουργείου για το αν η διαδικασία αυτή αφορά όσους θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1/1/2015 ή και αυτούς που θεμελίωσαν πριν.
Επίσης βάσει του Ν3863/10 το ΕΤΑΑ εξαιρείται από τη χρηματοδότηση για τη βασική σύνταξη (360€) που θα δίδεται από 1/1/2015 οπότε έχει ζητηθεί να εξαιρεθεί από την εφαρμογή του νόμου αυτού.
Βλέπε και εδώ σχετικά

2. Υπάρχει ερώτημα σχετικά με τη δυνατότητα άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ κατά την περίοδο αναμονής για την έκδοση της οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης. Τα ερωτήματα έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο Εργασίας κλπ.

3. Ερώτημα σχετικά με το πότε συμπληρώνουν 5ετία στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, όσων ασφαλίστηκαν σε αυτόν υποχρεωτικά (λόγω 3518/06) από 1/1/2007 και πως υπολογίζεται η εν λόγω σύνταξη. Ο εν λόγω κλάδος αν και έχει συμπληρωθεί η 5ετία από την ίδρυση του δεν έχει ακόμα χορηγήσει επικουρικές συντάξεις γήρατος πλην ειδικών περιπτώσεων (θανάτου, αναπηρίας κλπ). Στο θέμα επικουρικό θα επανέλθουμε.
Βλέπε και εδώ σχετικά

4. Ανασχεδιασμός Τεχνικής βάσης Εφάπαξ Παροχών, θα λειτουργεί από 1/1/2014 με βάση το «διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών μς νοητή κεφαλαιοποίηση», ακολουθούν οι μαθηματικοί τύποι.
Βλέπε και εδώ σχετικά

5. Άρνηση του Υπουργείου Εργασίας την 3/9/2014 σε αίτημα του ΕΤΑΑ για δικαίωμα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας γιατί ...
Βλέπε και εδώ σχετικά

6. Ζητήθηκε από το ΤΣΜΕΔΕ η αύξηση του ανώτατου ορίου οφειλών για τη λήψη σύνταξης από 15.000 € σε 20.000 € για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, υπάρχει κάθετη άρνηση του Υπουργείου στο σχετικό αίτημα ( η αρχική εισήγηση έλεγε 30.000€).

7. Μέχρι τον Απρίλη του 2014:

α) οι οφειλέτες ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι: 35.138 
β) Το συνολικό ποσό των οφειλών είναι: 853.919.001,98€
Γ) Έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση: 2.297
Δ) Έχουν υπαχθεί στην ρύθμιση νέας αρχής: 2.645
Ε) Φυσικά Πρόσωπα που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση: 4.558
ΣΤ) Έχουν εισπραχθεί από ρύθμιση νέας αρχής: 2.211.945,80€
Ζ) Έχουν εισπραχθεί από πάγια ρύθμιση: 3.653.486,66€

Συνεπώς μόνο το 13% του συνόλου και εισπράχθηκαν και το 7 %­­ο επί των συνολικών εισφορών

8. Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ 906Β/2014 το οποίο προβλέπει Συμψηφισμό επιστροφών φόρου με ασφαλιστικές οφειλές
Βλέπε και εδώ σχετικά

9. Λογαριασμός Παροχών σε Χρήμα
Με το άρθρο 47 παρ. 1Γ του Ν.4075/12 συνεστήθει σχετικός λογαριασμός στο ΕΤΑΑ με πλήρη λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια (λόγω κατάργησης του ΚΥΤ και συγχώνευσης του με τον ΕΟΠΥΥ) και αφορά τις παροχές οι οποίες παραμένουν σε ισχύ και μετά την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ. Για το ΤΣΜΕΔΕ είναι:

Επίδομα Αποθεραπείας
Οίκοι Ευγηρίας
Αποζημιώσεις χρόνιων παθήσεων
Δαπάνη για κατασκηνώσεις

Δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά όπως: α) θα χορηγούνται μόνο σε αυτούς που δεν έχουν οφειλές? β) θα αφορά με κοινό τρόπο όλους τους ασφαλισμένους? γ) θα αφορά και τους συνταξιούχους? δ) τι θα γίνει με την υποχρέωση ασφάλισης για παροχές ασθένειας σε χρήμα των μισθωτών μέσω ΙΚΑ? ε) Ποιά θα είναι η εισφορά των ασφαλισμένων σε αυτόν σε σχέση με την υπάρχουσα εισφορά 6,45% (2,15% ο εργαζόμενος, 4,3% ο εργοδότης για τους μισθωτούς)

10. Αποζημίωση ΕΤΑΑ για τη διαχείριση του Κοινού Κεφαλαίου της ΤτΕ
Υπάρχει υπηρεσιακή εισήγηση ώστε να ανατεθεί σε εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο για τη δικαστική διεκδίκηση:

Α) των χρημάτων από τα αποθεματικά του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ που «κουρεύτηκαν» από το PSI
B) την οφειλή του κράτους από τη συμμετοχή του στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος η οποία δεν έχει αποδοθεί στο ΤΣΜΕΔΕ από τη θεσμοθέτηση της με τον Ν2084/92
Γ) τα ποσά που για το ΤΣΜΕΔΕ δεν επστράφησαν στο πλαίσιο του ΛΑΦΚΑ σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ταμεία

Βλέπε Γ Κυριακόπουλος - KYROS LAW OFFICES
Το ταμείο δεν έχει προβεί σε ΚΑΜΙΑ μέχρι στιγμή ενέργεια διεκδίκησης των κλεμμένων

Φουντώνει το μαθητικό κίνημα - η κυβέρνηση απαντάει με διώξεις και "μαθητοδικεία"

Πηγή: http://iskra.gr
ΑΠΕΙΛΕΣ ΛΟΒΕΡΔΟΥ: ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
ΠΡΟΒΑ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΓΟΝΙΩΝ ΣΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ
Την Πέμπτη (6/11) στα Προπύλαια στις 2:00 έχει οριστεί το νέο αγωνιστικό ραντεβού της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ενώ συνεχίζονται οι καταλήψεις σε Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας και ο κυβερνητικός αυταρχισμός εντείνεται διαπιστώθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης ότι''έπεσε'' η σελίδα "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ,ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ" στο Facebook.
Η σελίδα λειτουργούσε ως κέντρο επικοινωνίας, συντονισμού των κινητοποιήσεων και πληροφόρησης των μαθητών που συμμετέχουν στις καταλήψεις σχολείων, σε όλη την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί επικοινωνία του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου με τηνεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον προϊστάμενο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη.
"Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου επικοινώνησα με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και με τον κ. Μανώλη Σφακιανάκη και τους είπα ότι αν είναι μαθητική η σελίδα στο facebook έχει καλώς, είναι η χρησιμοποίηση της τεχνολογίας από μαθητές. Αν, όμως, είναι ένας άνθρωπος μίας άλλης ηλικίας που θέλει να καθορίσει την λειτουργία των σχολείων τότε υπάρχει πρόβλημα. Ζήτησα το σχετικό έλεγχο. Αυτό έγινε προς τον κ. Σφακιανάκη χθες(4/11) το βράδυ και μετά την συζήτηση που είχαμε, σήμερα (5/11) το πρωί προς την κα Κοτζαμάνη",  δηλώσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.
Η νεολαία, ο μεγάλος απών από τις λαϊκές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων (όχι και αυτές εντυπωσιακές), μοιάζει να επανεμφανίζεται κάπως στο αγωνιστικό προσκήνιο και στο στίβο των δρόμων.
Είναι μια αναλαμπή οι πρόσφατες μαθητικές κινητοποιήσεις ή μια ελπιδοφόρα αρχή που μπορεί να βάλει τα θεμέλια μια νέας κινηματικής ανάτασης και κινηματικής ανατροπής;
Αγωνιστικός αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα σχολεία απ' άκρο εις άκρον της χώρας και σε αρκετά από αυτά οι μαθητές προχωρούν σε μαχητικές καταλήψεις, ενώ μεγάλες μαθητικές πορείες διεξάγονται σε σειρά πόλεις, ξεκινώντας από την Αθήνα.
Η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με τμήματα της αστικής δικαιοσύνης λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα , προκειμένου να καταστείλει εν τη γενέσει της τη μεγάλη μαθητική κινητοποίηση ενάντια στο νόμο για το «νέο λύκειο» αλλά και στην υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση της παιδείας.
Στον απόηχο των χθεσινών δυναμικών συγκεντρώσεων και πορειών που πραγματοποίησαν οι μαθητές στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας και ενώ οι καταλήψεις ανέρχονται σε εκατοντάδες, η κυβέρνηση αποκαλύπτει τις προθέσεις της.
Το πρωί της Τρίτης (4/11), ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος διεμήνυσε προς την μαθητική κοινότητα ότι δεν θα ανεχθεί τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και θα δρομολογήσει, εφόσον οι τελευταίες συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, την αναπλήρωση των μαθημάτων κατά την διάρκεια τωναργιών και των διακοπών του Πάσχα.
Λίγες ώρες νωρίτερα, η κυβέρνηση αποκάλυπτε το αποκρουστικό πρόσωπο του αυταρχισμού στηΛαμία. Πιο συγκεκριμένα, λιγό πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (3/11), η αστυνομία, παρουσία εισαγγελέα, πραγματοποίησε έφοδο και συνέλαβε 9 μαθητές στο 1ο Ενιαίο Λύκειο της πόλης, ενώ λίγοι ώρα αργότερα συνελήφθησαν και οι γονείς αυτών.
Τα ξημερώματα της Τρίτης όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία και θα παραπεμφθούν σε δίκη.
ΣΕ ΑΝΑΒΡΑΣΜΟ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ – ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΕΛΟΥΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ανεξήγητη σιωπή από το υπ. Εργασίας για τον κο Σελλιανάκη

Ανεξήγητη σιωπή από το υπ. Εργασίας
Ανεξήγητη σιωπή από το υπ. Εργασίας
του Χαράλαμπου Μπελιά από τον Ενικό
Κλειστές θύρες φαίνεται ότι κρούουν οι επιστημονικοί φορείς της χώρας όταν καταγγέλουν την δράση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΑΑ κ. Αντώνη Σελλιανάκη σε μια προσπάθεια να σώσουν το ταμείο τους από την βέβαιη διάλυση . Μάλιστα είναι τόσο συστηματική η αδιαφορία των υπευθύνων, που μοιάζουν να κωφεύουν, υψώνοντας ωστόσο  γύρω από το πρόσωπο του “ιδιόρυθμου” προέδρου του Δ.Σ. του ταμείου, μια αδιόρατη αλλά εξαιρετικά ισχυρή ασπίδα προστασίας που του επιτρέπει να συνεχίζει ανενόχλητος της δράση του.
 Όπως είχε αποκαλύψει η “R” πρόκειται για τον άνθρωπο για τις “ειδικές αποστολές” ο οποίος αφού παύθηκε από τα καθήκοντα του προέδρου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας από την τότε προϊσταμένη του υπουργό κυρία Φάνη Παλλη- Πετραλιά, τοποθετήθηκε στο τιμόνι του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων. Αποστολή του, όπως καταγγέλλουν οι οι δικαιούχοι του ΕΤΑΑ είναι “να τινάξει το ταμείο στο αέρα”.
Αυτός είναι και ο λόγος που σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες των ιδίων, που όλοι οι αρμόδιοι κλείνουν τα αυτιά και “ποιουν την νήσσαν”  με αποτέλεσμα να συνεχίζει ανενόχλητος, αλλά και προστατευμένος, τις αυθαιρεσίες.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρόεδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος κ. Χρήστου Σπίρτζη σύμφωνα με τον οποίο, “ο κ. Σελιανάκης λειτουργεί στην κατεύθυνση της ειδικής αποστολής που του έχουν αναθέσει, όσοι από τους κυβερνητικούς κύκλους τον πρότειναν, τον διόρισαν και συνεχίζουν να τον στηρίζουν. Θέλουν να γκρεμίσουν το ταμείο μας”.
Σημειώνεται ότι στο Ε.Τ.Α.Α. έχουν ενταχθεί τα Ταμεία, Συντάξεως Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων,  Συντάξεως και Αυτασφαλίσεως Υγειονομικών και το Ταμείο των Νομικών.
Οπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Αντώνη Σελλιανάκη σύμφωνα με τις καταγγελίες των υπολοίπων μελών, από την ημέρα που τοποθετήθηκε, “αυτοεξουσιοδοτείται”, αποφασίζει μόνος του αγνοώντας τους, τηρεί άτυπα πρωτόκολλα και συντάσσει ακόμα και δικά του πρακτικά συνεδρίασης. Μάλιστα αρνείται επίμονα, παράτυπα και πεισματικά να εισάγει προς συζήτηση ακόμα και το θέμα της ρύθμισης των χρεών των πολιτικών μηχανικών προς το ταμείο τους την στιγμή που ο κλάδος έχει πληγεί όσο κανένας άλλος από την κρίση. Τέλος μεθοδεύει και την “αυτοπροαγωγή” του, από πρόεδρος του Δ.Σ. σε πρόεδρος ολόκληρου του φορέα, προκειμένου να μπορεί να τους παρακάμπτει στις αποφάσεις του.

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Δεκαεπτά ερωτήματα για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου

Από το Βήμα
 
Το ότι «κάτι» πρέπει να γίνει για το κέντρο της Αθήνας είναι κοινός τόπος. Η απάντηση στο ποιο είναι το «κάτι» μπορεί να επιδέχεται ποικίλες απαντήσεις βασισμένες τόσο σε τεχνικές όσο και σε πολιτικές απόψεις. Η απάντηση «οτιδήποτε» είναι μη απάντηση, ιδίως αν αυτό το «οτιδήποτε» γίνεται συγκεκριμένο, προπαγανδίζεται και τελικά πληρώνεται από τον έλληνα φορολογούμενο. Η προπαγανδιζόμενη και προωθούμενη «πεζοδρόμηση» της Πανεπιστημίου δεν είναι «κάτι» (πρώτα-πρώτα να διευκρινιστεί ότι δεν είναι πεζοδρόμηση αλλά απαγόρευση κυκλοφορίας των ΙΧ στην Πανεπιστημίου και Πατησίων έως Πλ. Αιγύπτου). Ανατρέπει - κατά την άποψή μας - επί τα χείρω την ήδη κακή κατάσταση. Τα ερωτήματα είναι δεκάδες. Παραθέτουμε παρακάτω δεκαέξι συν ένα από αυτά.

1.
Ποιος - και με ποια εμπειρία - έχει εκπονήσει την κυκλοφοριακή μελέτη, ποιος υπογράφει και ποιος την ενέκρινε; Εκπονήθηκε η κυκλοφοριακή μελέτη μετά την απόφαση να προχωρήσει το «έργο» και άρα δεν επηρέασε την απόφαση;

2.
Αληθεύει ότι η κυκλοφοριακή μελέτη προβλέπει (παραδοχή μελέτης) μείωση της ζήτησης για μετακινήσεις κατά 15% το 2016 εν σχέσει προς το 2011, ενώ οι μετά το 2011 μετρήσεις δείχνουν, αντίθετα, αύξηση της ζήτησης μετακίνησης; Αν είναι έτσι, ανατρέπονται ή όχι οι (οριακές) παραδοχές της μελέτης, δηλαδή η ίδια η βάση της μελέτης;

3.
Αληθεύει ότι μέσα στις παραδοχές της μελέτης είναι η πρόβλεψη μείωσης των θέσεων εργασίας στο κέντρο της Αθήνας κατά 30% εν σχέσει προς το 2011 (σελ. 16 κυκλοφοριακής μελέτης) και είναι το υπουργείο Εργασίας και ο Δήμος Αθήνας εν γνώσει αυτής της τρομακτικής παραδοχής και συναινούν;

4.
Αληθεύει ότι - κατά την κυκλοφοριακή μελέτη - προβλέπονται διελεύσεις περισσότερων των 250 λεωφορείων και τρόλεϊ ανά ώρα επί της λεωφορειολωρίδας της Σταδίου (συν τουριστικά λεωφορεία κ.τ.λ.) και πώς θα εξελίσσεται η κίνηση αν ένα λεωφορείο σταθμεύσει για πάνω από 14 δευτερόλεπτα;

5.
Πώς θα στρίβουν τα λεωφορεία και τρόλεϊ από Σταδίου - Οθωνος - Αμαλίας - Βασ. Σοφίας, δηλαδή πώς θα διασχίζουν όλες τις λωρίδες;

6.
Αφού προβλέπονται τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας (μεταξύ των οποίων δύο για τραμ) επί της Πανεπιστημίου, πώς επιτυγχάνεται η στροφή από Πανεπιστημίου σε Πατησίων με διατήρηση των λωρίδων, εκ των οποίων δύο για τραμ;

7.
Ποιοι κάθετοι δρόμοι πεζοδρομούνται μεταξύ Σταδίου και Ακαδημίας;

8.
Αληθεύει ότι η κυκλοφοριακή μελέτη - με τις δικές της ατεκμηρίωτες παραδοχές - δέχεται ότι χρειάζονται επιπλέον μελέτες σε διάφορα σημεία που εμφανίζουν - κατά τη μελέτη - φαινόμενα κορεσμού; Αν ναι, έχουν γίνει αυτές οι μελέτες ή θα γίνουν αφού αρχίσει το έργο, δηλαδή, πρακτικώς, θα αγνοηθούν;

9.
Αληθεύει ότι προτείνεται περιμετρικές του κέντρου λεωφόροι όπως Αλεξάνδρας, Β. Κωνσταντίνου, Χαμοστέρνας κ.ά. να μετατραπούν σε «κλειστές» λεωφόρους, δηλαδή (μεταξύ άλλων) χωρίς φανάρια για πεζούς ή για αυτοκίνητα κινούμενα στις κάθετες;

Τι συμβαίνει στο Μπαρουτάδικο;

Αναδημοσίευση από εδώ. "Παραθέτουμε 2 κείμενα αναγνωστών μας για τις αντιδράσεις κατοίκων του Αιγάλεω, μπροστά στην απόφαση του Δήμου για ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού στο χώρο του Μπαρουτάδικου"

Το πρόσχημα της κοινωνικής πολιτικής σε βάρος του περιβάλλοντος.
Κοινωφελή έργα σε ελεύθερους κοινοχρήστους χώρους πρασίνου; Όχι ευχαριστώ!
Το Αιγάλεω είναι ένας δήμος της Δυτικής Αθήνας κυρίως με εργατικό πληθυσμό (Στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ: 1991: 78.563, 2001: 77.917, 2011: 69.660). Παλαιότερα ήταν βιομηχανική περιοχή, στις εγκαταστάσεις της οποίας εργάζονταν, κυρίως, οι κάτοικοι. Ακόμα πιο παλιά υπήρχαν περιβόλια (τις δεκαετίες 60, 70) αφού το Αιγάλεω βρίσκεται, στο μεγαλύτερο τμήμα του, στην δυτική όχθη του Κηφισού ποταμού. Σήμερα είναι αστική περιοχή με τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις να έχουν περιοριστεί στην περιοχή του Ελαιώνα και γύρω από την Εθνική οδό, όπως είναι σήμερα, μετά την κάλυψη του Κηφισού. Το Αιγάλεω δεν έχει πρόσβαση σε ορεινούς όγκους αφού περιβάλλεται από αστικούς δήμους (Χαϊδάρι, Περιστέρι, Αγ. Βαρβάρα, Αθήνα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Ρέντη), ενώ διασχίζεται από τουλάχιστον πέντε οδικούς άξονες υψηλής όχλησης (Εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας, Λεωφόρο Αθηνών. Ιερά Οδό, Θηβών, Πέτρου Ράλλη).
Στο βόρειο τμήμα του δήμου, μεταξύ Λ. Αθηνών, Ιεράς Οδού και Θηβών, και κοντά στα σύνορα με το Περιστέρι, λειτούργησε εργοστάσιο που κατασκεύαζε πυρίτιδα, πυρομαχικά και όπλα από το 1874 έως το 1970 στο χώρο που είναι σήμερα γνωστός ως Μπαρουτάδικο ή Πυριτιδοποιείο. Μετά το σταμάτημα της λειτουργίας του εργοστάσιου το 1970 ο χώρος, έκτασης περίπου 380 στρεμμάτων, πέρασε στο δημόσιο και κυρίως στο δήμο Αιγάλεω και κατοχυρώθηκε σαν χώρος πρασίνου. Το Μπαρουτάδικο είναι το μεγαλύτερο αστικό άλσος της Δυτικής Αθήνας, αντίστοιχο του Εθνικού Κήπου, του Πεδίου του Άρεως κλπ. (Εικ. 1) και με ιδιαίτερη σημασία για την συμμετοχή του στην διαμόρφωση των περιβαλλοντικών συνθηκών κυρίως των υποβαθμισμένων δυτικών συνοικιών αλλά και για το σύνολο του λεκανοπέδιου λόγω της έκτασής του. Η σημασία του γίνεται ακόμα μεγαλύτερη μετά την υποβάθμιση των περιβαλλοντικών συνθηκών του λεκανοπέδιου μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τον βιότοπο της Πάρνηθας τα τελευταία χρόνια.

Εικ. 1. Τμήμα του Λεκανοπέδιου από το Google. Οι αριθμοί με κόκκινο χρώμα αντιστοιχούν σε: 1. Μπαρουτάδικο, 2. Εθνικός Κήπος, 3. Πεδίο Άρεως, 4. Όρος Αιγάλεω, 5. Γεωπονικό Παν/μιο, 6. Φιλοπάππου, 7. Λυκαβητός, 8. Τουρκοβούνια, 9. Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Όχι άλλο καρκίνο στο Αλιβέρι


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΕΤ

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ
Η ΑΓΕΤ LAFARGE ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΨΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ
 ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

Συμπολίτες ,συμπολίτισσες, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ,η ΑΓΕΤ με τις ευλογίες του υπουργείου Περιβάλλοντος στα κρυφά μέσα στο καλοκαίρι πήρε άδεια να κάψει στο εργοστάσιο της στο Μυλάκι όλα τα απόβλητα της Ελλάδας.
Με την νέα άδεια το πολύπαθο Αλιβέρι γίνεται ο σκουπιδοτενεκές της Ελλάδας, καθιστώντας , όχι απλά δυσμενέστερες, αλλά πρακτικά πλήρως καταστροφικές τις συνθήκες περιβάλλοντος της Περιοχής και τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της .  :
  • όλα τα απόβλητα της βαριάς βιομηχανίας και  των διυλιστηρίων,  (σκουριές στάχτες κλπ) έρχονται από στεριά και θάλασσα  στο Αλιβέρι.
  • το RDF  έρχεται χύμα πια, σε πολλαπλάσιες ποσότητες, ακόμα και με πλοία, και με υποτυπώδη έλεγχο
  • 60.000 τόνοι το χρόνο λυματολάσπης από τους αστικούς βιολογικούς καθαρισμούς (π.χ. Ψυτάλλεια) έρχονται για να καούν σε απόσταση αναπνοής από το Αλιβέρι , φέρνοντας τον καρκίνο και το θάνατο  μέσα στα σπίτια μας.
Οι καρκινογόνες διοξίνες, τα φουράνια, ο υδράργυρος και αλλά βαρέα μέταλλα θα είναι ο αέρας που θα αναπνέουν τα παιδιά μας, θα είναι πιά η καθημερινότητα μας, αν η συγκεκριμένη απόφαση υλοποιηθεί..
Ενώ λοιπόν εκκρεμεί η συζήτηση της προσφυγής των φορέων και κατοίκων του Αλιβερίου στο Συμβούλιο Επικρατείας για την καύση του RDF, προκλητικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει γη και  ύδωρ στην πολυεθνική ΑΓΕΤ,  με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας να μην παίρνουν θέση και να προσπερνούν για τυπικούς λόγους την καύση των αποβλήτων στο Αλιβέρι. 
Έτσι η πολυεθνική ΑΓΕΤ LAFARGE έλαβε στις 24-9-2014 την πολύτιμη άδεια για αυτήν.
Μια άδεια που δίνει επί πλέον  τη δυνατότητα στην ΑΓΕΤ να εμπορεύεται  ασβεστόλιθο (πρώτη ύλη για το τσιμέντο) από το λιμάνι της, δημιουργώντας  ανησυχίες για τις ποσότητες και τους ρυθμούς εξόρυξης στο νταμάρι της, αλλά κυρίως για την μετατροπή του εργοστασίου από τσιμεντοβιομηχανία,  σε αποτεφρωτήρα σκουπιδιών , και από παραγωγική μονάδα τσιμέντου σε διακινητή αδρανών υλικών, προγράφοντας το εργοστάσιο στο Μηλάκι, όπως έπραξε στην Χαλκίδα.
Απαιτούμε :
ü  Άμεσα να σταματήσει κάθε σχεδιασμός για την καύση όλων αυτών των αποβλήτων  της Ελλάδας στο Αλιβέρι.
ü  Το Υπουργείο Περιβάλλοντος να ανακαλέσει άμεσα την άδεια και να ζητήσει από την ΑΓΕΤ να υποβάλει νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).
Καλούμε:
  • το Δημοτικό Συμβούλιο  και τον Δήμαρχο, να πάρουν άμεση και καθαρή θέση κατά της απόφασης, με την οποία το Αλιβέρι γίνεται ο αποτεφρωτήρας της Ελλάδος.
  • την Περιφέρεια να σταθεί στο πλευρό του λάου του Αλιβερίου, που αγωνίζεται κατά της καύσης όλων των λυμάτων της Ελλάδας,.
  • τα κόμματα και τους βουλευτές του νομού να πάρουν θέση. 
Ο λαός του Αλιβερίου δεν θα δεχτεί το νέο έγκλημα!!!  Θα κάνει αυτό που ξέρει και έχει κάνει καλά οχτώ χρονιά τώρα: Αγώνα παντού .

 ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ.
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ  ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ.
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ  ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΗ  6 μμ

ΑΥΤΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ  ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ
                                                             ΑΛΙΒΕΡΙ ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2014