Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Πως θα γίνεται η παρακράτηση φόρου το 2012

Την εγκύκλιο για την παρακράτηση φόρου και έκτακτης εισφοράς από την 1-1-2012 έστειλε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γ. Καπελέρης προς τους εκκαθαριστές μισθοδοσίας. Ολόκληρη η εγκύκλιος ακολουθεί.
Πως θα γίνεται η παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις I. ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 1. Με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 38 του ν.4024/2011 (ΦΕΚ Α'226) «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» αντικαταστάθηκε το άρθρο 9 του ΚΦΕ. Με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 9 του ΚΦΕ όπως ισχύει ορίζεται, ότι το δηλωθέν εισόδημα πραγματικό ή αυτό που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του φορολογουμένου υποβάλλεται σε φόρο με βάση την ακόλουθη κλίμακα:
Κλιμάκιο εισοδήματος (ευρώ)
Φορολογικός
συντελεστής
%
Φόρος κλιμακίου (ευρώ)
Σύνολο Εισοδήματος (ευρώ)
Σύνολο Φόρου (ευρώ)
5.000
0
0
5.000
0
7.000
10
700
12.000
700
4.000
18
720
16.000
                    1.420
10.000
25
2.500
26.000
                     3.920
14.000
35
4.900
40.000
                     8.820
20.000
38
7.600
60.000
                   16.420
40.000
40
16.000
100.000
                  32.420
Άνω των
45



100.000




2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 38 του ν.4024/2011 ορίζεται, ότι οι νέες διατάξεις του άρθρου 9 του ΚΦΕ έχουν εφαρμογή για τα εισοδήματα που αποκτώνται και τις δαπάνες που πραγματοποιούνται κατά περίπτωση, από 1.1.2011 και μετά. Ειδικά, για την παρακράτηση φόρου εισοδήματος η κλίμακα της προηγούμενης παραγράφου του παρόντος έχει εφαρμογή για τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2012 και μετά.  

H "αξιοποίηση" του Ελληνικού και ο πρωθυπουργικός φίλος

Μόλις... 180.000 ευρώ έλαβε ο Αθεμπίγιο για το Ελληνικό

Στα 180.000 ευρώ ανήλθε ο μισθός του Ισπανού αρχιτέκτονα, Χοσέ Αθεμπίγιο που ανάλαβε το αναπτυξιακό έργο του Ελληνικού, τη στιγμή που η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε διαμηνύσει ότι ο αρχιτέκτονας θα παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες δωρεάν καθώς ήταν προσωπικός φίλος του πρώην πρωθυπουργού.
Η αποκάλυψη έγινε δια στόματος του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος χαρακτήρισε τον Αθεμπίγο ως «ιδιαίτερα χρήσιμο».

Ο υπουργός δήλωσε ότι την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινά η πρώτη διαγωνιστική φάση για την αξιοποίηση του Ελληνικού.

«Έχουμε το μεγαλύτερο έργο σε αστικό ιστό στην Ευρώπη... Πρέπει να είναι ένας πόλος διεθνούς αναγνώρισης. Δεν έχει καμία σημασία να κανιβαλήσουμε πάνω στον αστικό ιστό», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι υπήρξαν διμερείς επαφές με το Κατάρ και πως «υπάρχει ενδιαφέρον».


Πρώτο Θέμα
Την Πέμπτη η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το Ελληνικό
06/12/2011, 21:27

Μεθαύριο θα γίνει, εκτός απροόπτου, η αναγγελία του διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το έργο αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Όπως είπε σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής ο πρόεδρος του Ταµείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δηµοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) κ. Ι. Κουκιάδης, η πρόσκληση ενδιαφέροντος θα περιέχει κατευθυντήριες γραμμές. Ο επενδυτής θα κάνει τις προτάσεις του οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Κουκιάδη, δεν θα είναι δεσμευτικές και θα εξεταστούν από το Ταμείο. Στη δεύτερη φάση, θα γίνει η τελική επιλογή του επενδυτή (ή των επενδυτών) από επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Όσοι επιλεγούν θα προχωρήσουν σε σύμβαση με το Ταμείο και θα δεσμευτούν ως προς τη χρηματοδότηση και την τήρηση του επιχειρησιακού σχεδίου ενώ θα υπάρχουν και ρήτρες για τον επενδυτή. «Θα είναι το αναπτυξιακό έργο της δεκαετίας», επεσήμανε ο κ. Κουκιάδης.
Οι επενδυτές θα καθορίσουν τις χρήσεις γης
Η συζήτηση για το πόσο θα είναι το ποσοστό του πρασίνου, πόσο ακριβώς θα χτίσουμε, πιο master plan είναι καλύτερο, όπως υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου «εκφεύγει της σημασίας αυτής της αναπτυξιακής πρότασης και της αναπτυξιακής παρέμβασης, η οποία επιχειρείται». Γι΄ αυτό η νομοθετική ρύθμιση για το Ελληνικό θα ενταχθεί προς ψήφιση στη Βουλή αφού θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της αγωνιστικής διαδικασίας η οποία ξεκινάει μεθαύριο Πέμπτη με την πρόσκληση ενδιαφέροντος. Όπως δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «το ΥΠΕΚΑ, στα επόμενα βήματα, θα θωρακίσει θεσμικά την επένδυση αυτή, δηλαδή θα υπάρξει συγκεκριμένος νόμος για το Ελληνικό, ο οποίος θα έρθει στη Βουλή για να ψηφιστεί με απόλυτη διαφάνεια, έτσι ώστε να είναι γνωστό σε όλους τι ακριβώς θα γίνει, με ποιους όρους θα γίνει. Ήδη, έχουμε ξεκινήσει να τον ετοιμάζουμε και θα αφορά στις συγκεκριμένες χρήσεις γης, στην περιχαράκωσή του, στη λύση μιας σειράς από νομικά ζητήματα».

"Όχι στο χαράτσι της ΔΕΗ" λέει ο Σύδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Μεσολογγίου–Ναυπάκτου

Μήπως το παράδειγμα του πρέπει να ακολουθήσει και το ΤΕΕ, Ο ΠΣΔΜΗ, η ΕΜΔΥΔΑΣ και όλοι οι σύλλογοι μηχανικών?


Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 8-12-2011, συνάντηση εκπροσώπων της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου και του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων περιοχής Μεσολογγίου–Ναυπάκτου.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης η Διοίκηση του Ε.Κ. Μεσολογγίου, έθεσε το θέμα της επιβολής του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων μέσω της ΔΕΗ (χαράτσι) και ο Σύνδεσμος εξέφρασε την αντίθεσή του στην παραπάνω εισφορά η οποία πλήττει άμεσα τα λαϊκά εισοδήματα και ανέλαβε την δέσμευση να μην συμμετάσχει σε καμία ενέργεια ή δημοπρασία που έχει στόχο «εργασίες διακοπής της ηλεκτρικής παροχής».


Το Ε.Κ. Μεσολογγίου θεωρεί θετική την παραπάνω εξέλιξη και καλεί και τα υπόλοιπα Εργατικά Κέντρα και αντίστοιχους Φορείς της χώρας να αναλάβουν παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Η Διοίκηση του Ε.Κ. Μεσολογγίου


Η σχετική απόφαση του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Μεσολογγίου–Ναυπακτίας:

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο σύλλογος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Μεσολογγίου–Ναυπάκτου, έχοντας υπ΄όψιν την επιβολή Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), μέσω της Δ.Ε.Η. Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι στην παραπάνω εισφορά η οποία πλήττει άμεσα τα λαϊκά εισοδήματα, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους φορείς που είναι αντίθετοι στην εισφορά και δεν θα συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε ενέργεια κατακερματίζει τους συμπολίτες μας.

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας και οποιαδήποτε συμμετοχή σε εργασίες διακοπής της ηλεκτρικής παροχής.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΞΗΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ     ΜΠΕΡΤΣΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Απόφαση ΤΕΕ Μαγνησίας για ασφαλιστικό

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011
2ας Νοεμβρίου & Ξενοφώντος Αρ. Πρωτ.:1882
(Στοά Ηλία Καραπατή)
Βόλος Τ.Κ. 38333
Τηλ. 24210-26173, 26574
Fax: 24210-21944
email: tee_vol@tee.gr

ΠΡΟΣ: 1) Πρόεδρο ΤΕΕ
κ. Χρήστο Σπίρτζη
2) Μέλη Κεντρικής Διοικούσας Επιτροπής

ΚΟΙΝ.: 1) Πρόεδρο ΤΣΜΕΔΕ - Α’ Αντιπρόεδρο ΕΤΑΑ,
Πρόεδρο και εντεταλμένο σύμβουλο της Τράπεζας Αττικής
κ. Ιωάννη Γαμβρίλη
2) Περιφερειακά Τμήματα ΤΕΕ
3) Βουλευτές Μαγνησίας
ΘΕΜΑ: Αποθεματικά ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ

Συνάδελφε Πρόεδρε,

Σας αποστέλλουμε την απόφαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Μαγνησίας που αφορά τις θέσεις του τοπικού τμήματος για τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα στα αποθεματικά του ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Ο Πρόεδρος Δ.Ε.
ΤΕΕ Μαγνησίας

Σωκράτης Αναγνώστου
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ
ΤΟΥ ΤΕΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ
ΣΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που περιλαμβάνεται στη νέα δανειακή σύμβαση της 26ης Οκτωβρίου απειλεί με κατεδάφιση το ΕΤΑΑ και ιδιαίτερα το ΤΣΜΕΔΕ.
Τα ταμειακά διαθέσιμα του, που έχουν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος (άνω των 3 δις), έχουν μετατραπεί σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου, με κύρια ευθύνη του κράτους. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, μετά το κούρεμα το ΤΣΜΕΔΕ θα μείνει με το 50% της αξίας των διαθεσίμων του, που προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές μας, και θα μετατραπεί από υγιέστατο Ταμείο, σ’ ένα από τα πιο προβληματικά. Οι απώλειες για το ταμείο μας υπολογίζονται σε 1,5 δισεκατομμύριο Ευρώ.
Εξαιρετικά μεγάλη είναι η ευθύνη της Διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΕΕ, που χωρίς ποτέ να ενημερώσει τους μηχανικούς, όχι μόνο δεν αντέδρασε αλλά μάλιστα ενέκρινε το περασμένο καλοκαίρι τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρώτο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, της 21ης Ιουλίου. Η στάση αυτή μας προϊδεάζει και για τις προθέσεις της, απέναντι στο νέο πρόγραμμα.
Παράλληλα, όλο το προηγούμενο διάστημα, η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ, μελετούσε πότε τη διάσωση της χρεοκοπημένης Proton Bank, πότε την αγορά άλλων τραπεζικών μετοχών (Εθνική), πρωτοβουλίες που μαθαίναμε μόνο από δημοσιεύματα. Η προοπτική υπαγωγής και της Τράπεζας Αττικής σε διαδικασία «κουρέματος», σηματοδοτεί κι άλλες απώλειες για το ΤΣΜΕΔΕ, πέρα από τις τεράστιες απώλειες λόγω εξαΰλωσης των μετοχών.
Όλες αυτές τις απώλειες, κυβέρνηση – ΕΕ - ΔΝΤ, επιχειρούν να «αντισταθμίσουν» με νέα χαράτσια υπέρογκων αυξήσεων των εισφορών μας (κυρίως μέσα από την υποχρεωτική αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας), που ξεκινούν από 5% και φθάνουν το 93%.
Στην απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ σε έγγραφο της Διοικούσας Επιτροπής του τμήματός μας, αναφέρει μόνο προφορικές ενέργειες και δεσμεύσεις, άρα τίποτε το ουσιαστικό.
Την ίδια ώρα η Τράπεζα Αττικής η οποία αρνείται τη χορήγηση δανείων ή εγγυητικών στους μηχανικούς για την εξάσκηση του επαγγέλματος τους ή τους τα χορηγεί με δυσβάσταχτες εμπράγματες εγγυήσεις, δανείζει τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. (μπορεί όμως και άλλα κόμματα όπως υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες) με μόνη εγγύηση την ιδιαίτερα αμφίβολη επιχορήγηση τους μετά από μια 10ετία. Όφειλε το Δ.Σ. να ζητήσει τις ίδιες εγγυήσεις που ζητά από τους αγωνιζόμενους για τον επιούσιο επαγγελματίες.

Οι ρυθμίσεις αυτές προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, μετακυλούν τις απώλειες σε μας τους ίδιους τους ασφαλισμένους, οδηγώντας μας στον επαγγελματικό αφανισμό και στην έξοδο μας από το επάγγελμα. Επιπλέον νομοθέτησαν τη φορολόγηση των ασφαλιστικών εισφορών (ως εισόδημα) εκτινάσσοντας έτσι τον ετήσιο φόρο.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ, ΣΤΑ ΝΕΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ, ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ!

Συνάντηση συλλογικοτήτων της Αττικής για τη διαχείριση των απορριμάτων



Η «Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων» σας προσκαλεί στη συνάντηση συλλογικοτήτων της Αττικής με αντικείμενο τη διαχείριση των απορριμμάτων και θέμα: “υπάρχει λύση για τα σκουπίδια – η κοινωνία θα την επιβάλλει”.
το Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011, 11.00 – 18.00,
στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), Πατησίων 76
 
Σε μια περίοδο, που:
·         τα απεχθή οικονομικά μέτρα και τα διαδοχικά μνημόνια υποδεικνύουν τη διαχείριση των απορριμμάτων σαν προνομιακό πεδίο δραστηριοποίησης των μεγάλων οικονομικών ομίλων
·         η διαχρονική κυβερνητική ανοχή και πριμοδότηση των εργολαβικών συμφερόντων έρχεται να συναντηθεί με έναν αντικοινωνικό και αντιπεριβαλλοντικό τύπο διαχείρισης, σε πλήρη διάσταση με το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον,

η ανάγκη να μιλήσουμε δημόσια για ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, να αναζητήσουμε κοινή γλώσσα και να συγκροτήσουμε το πιο πλατύ μέτωπο των κοινωνικών δυνάμεων είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.

Βάζουμε στο τραπέζι των συζητήσεων τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και εργολάβων, τα βασικά στοιχεία του θεσμικού πλαισίου, τα ορθολογικά μοντέλα και τη λογική της αποκεντρωμένης διαχείρισης, σαν της μόνης λύσης απέναντι στην κρίση του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων. Διερευνούμε, παράλληλα, το ρόλο της κοινωνίας, αναδεικνύουμε τις αντιστάσεις και τις πρωτοβουλίες, δίνουμε το λόγο στα ζωντανά κινήματα των πολιτών και αναζητούμε τις αναγκαίες συνθέσεις.

Με τη συνάντηση αυτή φιλοδοξούμε να συνεισφέρουμε σε μια προσπάθεια ευρύτερης συνεννόησης και συσπείρωσης δυνάμεων στο «μέτωπο» της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Δείτε το πρόγραμμα της συνάντησης, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα.

Για δηλώσεις συμμετοχής - παρεμβάσεων, επικοινωνήστε με το prosynat@gmail.com ή το τηλέφωνο 6942984299.

Μιά μικρή πρώτη νίκη των μηχανικών απέναντι στο ΤΣΜΕΔΕ

Αναρτούμε την απόφαση του Προέδρου του ΤΣΜΕΔΕ, ως αποτέλεσμα της κινητοποίησης της Δευτέρας 5/12, με την οποία  χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα και ιατροφαρμακευτική κάλυψη για ένα τρίμηνο (!!!!), σε κατηγορίες συναδέλφων (απαράδεκτο το όριο των 30.000 € οικογενειακό εισόδημα μέσα σε δύο χρόνια). Είναι μια πρώτη μικρή νίκη, μένουν ακόμα πολλά να γίνουν.

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Επιστολή Σπίρτζη προς ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ

Το ΤΕΕ, θορυβημένο μάλλον από την προχθεσινή κινητοποίηση στο ΤΣΜΕΔΕ, έρχεται εκ των υστέρων να ζητήσει κάποια από τα αυτονόητα που διεκδικούν οι συνάδελφοι. Για την ταμπακιέρα του "κουρέματος" των αποθεματικών, των εξοντωτικών αυξήσεων στις εισφορές (και με αναδρομική ισχύ), του διαχρονικού σκανδάλου της Τράπεζας Αττικής και της έλλειψης Ταμείου Ανεργίας φυσικά δε λέει κουβέντα. (update τελευταίας στιγμής: μετά την απόφαση της ΕΜΔΥΔΑΣ για απεργία - κινητοποίηση στην ΤτΕ και στο Υπουργείο Εργασίας στις 14/12 καλεί και το ΤΕΕ σε σύσκεψη φορείς και σωματεία μηχανικών με αντίστοιχη πρόταση, παλιό κόλπο να προσπαθείς να κρύψεις τη συνενοχή σου πίσω από κινητοποιήσεις άλλων).

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του προέδρου του ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη, προς τους προέδρους του ΕΤΑΑ Αργύριου Ζαφειρόπουλου και του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ, Ιωάννη Γαβρίλη, με το οποίο προτείνει άμεσες ευνοϊκές ρυθμίσεις και διευκολύνσεις των ασφαλισμένων μηχανικών λόγω κρίσης αναλυτικά έχει ως εξής: «Τους τελευταίους μήνες η χώρα μας υπομένει μια από τις κρισιμότερες στιγμές της ιστορίας της. Η οικονομική κρίση έχει εξαπλωθεί σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων και έχει καταστήσει την καθημερινότητα των πολιτών  δυσβάσταχτη και το μέλλον τους αβέβαιο. Οι τομείς δράσης των Διπλωματούχων Μηχανικών δεν αποτελούν φυσικά εξαίρεση, αλλά τουναντίον ο κλάδος τη κατασκευής έχει τελματώσει και εκατοντάδες συνάδελφοι, νέοι και παλαιότεροι, βλέπουν καθημερινά τις προσφορές για δουλειά να ελαχιστοποιούνται, ενώ οι μισθωτοί ζουν με τον φόβο της απόλυσης ή τελικά τη βιώνουν. Επιπροσθέτως, οι επιβληθέντες νέοι φόροι και οι σκληρές μισθολογικές ρυθμίσεις, αφήνουν μικρά περιθώρια αξιοπρεπούς διαβίωσης των συναδέλφων. Για τους παραπάνω λόγους το Τεχνικό  Επιμελητήριο Ελλάδας καλείται να προασπίσει το δικαίωμα των Μελών μας στο μέλλον. Ο σκοπός είναι να υπάρξουν κινήσεις που θα εξασφαλίζουν την κοινωνική δικαιοσύνη, θα βοηθήσουν τους οικονομικά ασθενέστερους Μηχανικούς να αντέξουν στις δυσχέρειες της κρίσης, να καταφέρουν να βγουν από αυτή και να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο για αυτούς και το μέλλον της χώρας.
Παρακαλούμε να προωθήσετε τις προτάσεις μας και να μας ενημερώσετε αν οι παρακάτω προτάσεις μπορούν να υλοποιηθούν από αποφάσεις των Οργάνων Διοίκησης του ΕΤΑΑ, από Υπουργικές Αποφάσεις ή από νομοθετικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:
  •  Οι νέοι μηχανικοί, 5ετίας
  •  Οι μηχανικοί που έχουν εισόδημα κάτ από 12.000,00€ το χρόνο, ελεύθεροι επαγγελματίες ή μισθωτοί
  •  Όσοι μηχανικοί έχουν απολυθεί
 Να τυγχάνουν άλλης αντιμετώπισης από το Ταμείο και πιο συγκεκριμένα για 3 χρόνια:
  1.  Να χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα
  2.  Να μην χρεώνονται επιβαρύνσεις στις εισφορές τους, σε περίπτωση καθυστέρησης
  3.  Να εξασφαλίζεται η ιατρικοφαρμακευτική περίθαλψη
  4.  Να δίνεται η δυνατότητα αύξησης του αριθμού δόσεων διακανονισμού των οφειλών τους
  5.  Να αυξηθεί το ποσό συμψηφισμού από 20.000 ευρώ σε 40.000, ευρώ, σε όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. 
Θα θέλαμε, επίσης, να επαναφέρουμε το θέμα ίδρυσης Κλάδου Πρόνοιας του Τομέα Μηχανικών του ΕΤΑΑ. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας είναι στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία προς αυτήν την κατεύθυνση. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας το συντομότερο δυνατόν».

Τραμπούκικη επίθεση στον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΜΕΤΡΟ

Τη Δευτέρα 5 Δεκέμβρη, «συνδικαλιστές», στελέχη της ΠΑΣΚΕ επιτέθηκαν και χτύπησαν άσχημα τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αττικής, Αντώνη Σταματόπουλο. Δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν και σπρέυ πιπεριού σαν κοινοί μπράβοι.
Τα μέλη του δικτύου αλληλεγγύης Εργαζομένων - Ανέργων «Δικαίωμα», έχουμε γνωρίσει τον Αντώνη από τους αγώνες που δίνουν οι εργαζόμενοι στο Μετρό, αλλά και από τη στάση του στα κοινωνικά κινήματα ευρύτερα. Δεν ξεχνάμε τις πολυήμερες απεργίες ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων του Μετρό. Δεν ξεχνάμε τη συμπαράστασή του στις κινήσεις ενάντια στην αύξηση του εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες. Δεν ξεχνάμε τη συστράτευσή του με το κίνημα της πλατείας Συντάγματος, τις προσπάθειές του να μείνει ανοιχτός ο σταθμός του Μετρό στη 48ωρη απεργία του Ιούνη, την αποφασιστική του στάση απέναντι στις επιθέσεις των ΜΑΤ, την αλληλεγγύη που έδειξε σε όλους τους διαδηλωτές, μαζί με άλλους εργαζόμενους στο Μετρό, το ιατρείο στο σταθμό του Συντάγματος στο οποίο έβρισκαν καταφύγιο  οι χτυπημένοι από την αστυνομική βαρβαρότητα. Δεν ξεχνάμε την «ασέβεια» που έδειξε στο πολιτικό σύστημα της χρεοκοπίας όταν καλέστηκε από επιτροπή της Βουλής για το θέμα των συγκοινωνιών και δήλωσε ότι θα αποχωρήσει για να περιφρουρήσει την απεργία στο Μετρό.
Ο Αντώνης Σταματόπουλος δεν είναι το πρότυπο του «συνδικαλιστή» που κάποιοι καθιέρωσαν εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι ο «συνδικαλιστής» του βολέματος των «δικών μας παιδιών», των μεγάλων λόγων χωρίς πράξεις, της συνδιαλλαγής και του ξεπουλήματος. Αυτό τον έφερε σε ρήξη με όλο το συρφετό του κυβερνητικού συνδικαλισμού, αυτό κάποιοι δεν θέλουν με τίποτα να του συγχωρήσουν. Αυτό του έχει στοιχίσει δεκάδες δικαστήρια, προσπάθειες εκπαραθύρωσης και απομόνωσης και χθες αυτή τη βίαιη τραμπούκικη φασιστική επίθεση.
Είμαστε δίπλα του. Όπως είμαστε δίπλα σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή, υπερασπιστή της τάξης του, του εργαζόμενου λαού και των δικαιωμάτων του. Θα δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους στο Μετρό και το σωματείο τους, σε όλους τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες που η κυβέρνηση και η τρόικα τους θέλουν φτωχούς, χωρίς δικαιώματα ή απολυμένους. Ένας νέος συνδικαλισμός πρέπει να δυναμώσει σε όλους τους χώρους εργασίας, κόντρα στο «συνδικαλισμό» της διάσπασης των εργαζομένων, του συντεχνιασμού, της κομματοκρατίας. Ένας νέος συνδικαλισμός, μαχητικός και δημοκρατικός που θα βγαίνει από τη βάση των εργαζομένων και όχι από τα κλειστά γραφεία της ίντριγκας, του βολέματος, της συναλλαγής πίσω από τις πλάτες του κόσμου της δουλειάς. Και φυσικά, στα σωματεία δεν έχουν θέση όσοι συμπεριφέρονται σαν παρακρατικοί τραμπούκοι και πρέπει να διαγραφούν άμεσα από αυτά.
ΥΓ 1: Αλήθεια, ο «πρόεδρος της ΓΣΕΕ» έχει ακούσει κάτι για την επίθεση της Δευτέρας; Δεν είδαμε κάποια δήλωση ή δελτίο τύπου.
ΥΓ 2: Τα κανάλια και οι εφημερίδες που είχαν πρώτο θέμα για μέρες το Μάρτιο του 2010 το διαπληκτισμό του «πρόεδρου της ΓΣΕΕ» με διαδηλωτές, θα βρουν ένα πλάνο ή ένα μονόστηλο για την επίθεση στον Αντώνη Σταματόπουλο;
Δίκτυο αλληλεγγύης Εργαζομένων - Ανέργων «Δικαίωμα»
www.dikaioma.gr

Κεφαλαιαγορές, πόλη και τεχνολογία

Θαυμάστε στην παρακάτω ιστοσελίδα:

Από την πρόσκληση:
"Κεφαλαιαγορές, πόλη και τεχνολογία αποτελούν τους κρισιμότερους παράγοντες που θα καθορίσουν το μέλλον της αγοράς ακίνητης περιουσίας τα επόμενα χρόνια. Οι κεφαλαιαγορές, καθώς θα σηματοδοτήσουν την δυνατότητα πρόσβασης σε δανεισμό που είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη, η πόλη, το μέγεθος της οποίας θα κρίνουν οι δημογραφικές εξελίξεις και η τεχνολογία, που επανακαθορίζει το μέγεθος του απαιτούμενου κτισμένου χώρου για την άσκηση πολλών δραστηριοτήτων."


RE+D με συνδιοργάνωση ΤΕΕ- ΣΑΔΑΣ. Γιατί μας το κρατάνε κρυφό ο ΣΑΔΑΣ και το ΤΕΕ; Από τους ξένους θα μαθαίνουμε ότι προσφέρουν την αιγίδα τους στις ευγενείς αυτές διοργανώσεις;
Το θέμα βέβαια είναι ξεκάθαρο πολιτικό (μόνο και μόνο το - παρουσιαζόμενο ως αξίωμα - οτι ο δανεισμός "είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη", δηλώνει απόλυτη ταύτιση με την τραγική πολιτική που έχει φέρει ως εδώ τη χώρα).
Αλλά καθώς ο ρόλος του νυν (αλλά ίσως και του επόμενου αν δούμε τους ομιλητές;) προέδρου του ΣΑΔΑΣ είναι σαφής, τίθεται -άλλη μια φορά- και το ερώτημα με ποιά ανταλλάγματα - αλλά και ποιά δημοκρατική εξουσιοδότηση - παραδίδεται ο αρχιτεκτονικός κλάδος σαν γλάστρα ή σαν υπάκουο σκυλάκι στα χέρια του ιερατείου της κεφαλαιαγοράς?

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Αναδρομικά από 1/7/2011 οι εξοντωτικές αυξήσεις εισφορών

Αναδημοσιεύουμε από την Ημερησία άρθρο που επιβεβαιώνει την πρόθεση του κράτους να προχωρήσει σε αναδρομική (από 1/7/2011) αύξηση  των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ. Σχετική εγκύκλιος εκδόθηκε από τη ΓΓΚΑ, σύμφωνα με την οποία οι μετά το 93 "ελεύθεροι επαγγεματίες" που έχουν κλείσει 3ετία στο ΤΣΜΕΔΕ επιβαρύνονται με 90 € το μήνα επιπλέον εισφορές, ενώ οι προ 93 με 50 € το μήνα επιπλέον εισφορές αναδρομικά. Εϊναι πλεόν επιτακτική ανάγκη να γίνουν άμεσα κινητοποιήσεις.

Αναδρομικά, από την 1η Ιουλίου, θα πρέπει να καταβάλουν στο ΕΤΑΑ (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι) οι ασφαλισμένοι τις νέες αυξημένες εισφορές που προβλέπει ο ν. 3986/2011. Αυτό υπενθυμίζει με εγκύκλιο προς το Ταμείο η γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθ. Δρέττα. Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι ασφαλισμένοι μέχρι 31/12/1992 καταβάλλουν πρόσθετη μηνιαία εισφορά 2% επί της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας για την κύρια ασφάλιση, 0,6% για την επικουρική, 4% για το εφάπαξ, 0,65% για την ασθένεια και 2% για την ειδική προσαύξηση ενώ οι μονοσυνταξιούχοι του ΤΣΑΥ 1%.
Μετάταξη
Αντίστοιχα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ασφαλισμένοι από 1/1/1993 (νέοι ασφαλισμένοι) που μέχρι 30/6/2011 είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον 3 έτη ασφάλισης μετατάσσονται υποχρεωτικά, από 1/7/2011, στη 2η ασφαλιστική κατηγορία και στην αμέσως επόμενη κάθε τριετία και η αλλαγή αυτή αφορά και στην ειδική προσαύξηση.
Εγκύκλιος
Με βάση την εγκύκλιο, για την υπαγωγή των νέων ασφαλισμένων σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία θα λαμβάνεται υπόψη όλος χρόνος ασφάλισής τους στο ΕΤΑΑ (ελεύθερου επαγγελματία ή μισθωτού).
Στις περιπτώσεις που ο συνολικός χρόνος ασφάλισης στο ΕΤΑΑ κατά την 30/6/2011 υπερβαίνει τα τρία έτη ασφάλισης, θα υπάγονται στη 2η ασφαλιστική κατηγορία και όχι σε εκείνη που αντιστοιχεί με βάση το συνολικό χρόνο ασφάλισής τους.
Οι νέοι ασφαλισμένοι θα μπορούν με δήλωσή τους να συνεχίζουν να υπάγονται σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία ενώ η προβλεπόμενη για τους κάτω πενταετίας ασφαλισμένους μείωση των εισφορών εξακολουθεί να εφαρμόζεται (δηλ. τα πρόσωπα που έχουν υπαχθεί υποχρεωτικά στη 2η ασφαλιστική κατηγορία και έχουν λιγότερα από πέντε έτη ασφάλισης, καταβάλλουν μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για το χρόνο που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση της πενταετίας).

ΘΕΜΑ : «Διευκρινήσεις για την εφαρμογή των διατάξεων των παρ. 14 και 15 τουν.3986/2011 για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του Ε.Τ.Α.Α.»

Επιστολή της ΕΜΔΥΔΑΣ για τη ΓΓΔΕ του ΥΠΥΜΕΔΙ

Αναρτούμε επίστολή της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ σχετικά με τα σχέδια αναδιοργάνωσης - διάλυσης της ΓΓΔΕ. Ενημερώνουμε ότι τόσο στην Ομοσπονδία (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), όσο και στην ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση για το αν πρέπει το σωματείο να ζητήσει συνάντηση με τον "τσεκουράτο" Υπουργό της άκρας δεξιάς. Η Ομοσπονδία (προς τιμήν της) αποφάσισε ότι δεν επιθυμεί να συναντηθεί με τον συγκεκριμένο, ούτε και του απευθύνεται (υπήρχαν δυστυχώς φωνές που φαίνεται ότι δεν έχουν κανέναν τέτοιο ενδοιασμό). Οι απόψεις αυτές (διαπαραταξιακά) δείχνουν αφ' ενός ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτε από την τελευταία διετία και νομίζουν ότι με τα παρακάλια στους υπουργούς θα σωθούνε (εδώ γελάμε), αφ' ετέρου ότι δε διαθέτουν κανένα ίχνος δημοκρατικής ευαισθησίας και η συμβίωση μας μαζί τους στο ίδιο σωματείο γίνεται πολύ δύσκολη ή και αδύνατη. Η συσπείρωση από την πρώτη στιγμή δήλωσε τόσο στα ΔΣ (ΠΟ και Αττική), όσο και δημόσια (συνέλευση, κείμενα) ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας διάλογος με την πραξικοπηματική κυβέρνηση και πολύ περισσότερο με τους ακροδεξιούς υπουργούς.
ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ
                                                                                                Αθήνα,   29-11-2011

Αρ. Πρωτ. 6295                               Προς :             Υφυπουργό Υ.ΥΠ.ΜΕ.ΔΙ
     κ. Ι. Μαγκριώτη

    Κοιν.:
1.      Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων
                                 κ. Ι. Οικονομίδη
2.      Γενικό Γραμματέα Συγχρηματοδοτούμενων    Έργων
              κ.   Σ. Λαμπρόπουλο
Κύριε Υφυπουργέ,

Πρόσφατα ψηφίστηκε ο νόμος 4024/2011, το άρθρο 35 του οποίου, προβλέπει την Αναδιοργάνωση των Δημοσίων Υπηρεσιών και την Ανακατανομή των Οργανικών θέσεων.
Στην παράγραφο 1 προβλέπεται η σύσταση Επιτροπής Αναδιοργάνωσης μέσα σ’ ένα μήνα από την έναρξη ισχύος του παραπάνω νόμου. Έργο της Επιτροπής είναι ο έλεγχος της υφιστάμενης οργανωτικής διάρθρωσης του οικείου Υπουργείου, ο εντοπισμός Υπηρεσιακών Μονάδων που έχουν προδήλως περιορισμένο αντικείμενο αρμοδιοτήτων ή στις οποίες υπηρετεί προσωπικό που πλεονάζει ή ελλείπει σε σχέση με τις ασκούμενες από την υπηρεσιακή Μονάδα οι αρμοδιότητες και η ανακατανομή των Οργανικών θέσεων στις Υπηρεσιακές Μονάδες του Υπουργείου, ανάλογα με τις Υπηρεσιακές ανάγκες.
Επίσης σύμφωνα με την παράγραφο 2 του ιδίου άρθρου η Ανακατανομή των Οργανικών θέσεων διενεργείται ύστερα από εισήγηση της οικείας Επιτροπής Αναδιοργάνωσης μέχρι την 31/12/11. Με την Απόφαση ανακατανομής προσδιορίζονται κατά κλάδο και κατά κατηγορία οι τυχών πλεονάζουσες Οργανικές θέσεις προσωπικού. 
Επειδή τα παραπάνω αναφερόμενα αποτελούν δράσεις ιστορικής σημασίας, όχι μόνο για την πορεία της ΓΓΔΕ του Υ.ΥΠ.ΜΕ.ΔΙ, αλλά και του Τομέα παραγωγής των Δημοσίων Έργων Υποδομής, σημαντικούς μοχλούς στην Ανάπτυξη της χώρας ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης, απαιτείται σοβαρή προετοιμασία, σωστός σχεδιασμός και κυρίως διαβούλευση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.  Θα πρέπει άμεσα να ιεραρχηθούν οι στόχοι, στα πλαίσια της θεσμοθετημένης στοχοθεσίας, αλλά και του καθηκοντολογίου, προκειμένου να διαμορφωθεί τελικά μια πρόταση Οργανογράμματος που θα έχει αποτελεσματικότητα.
 Η Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ όπως γνωρίζετε είναι ο φορέας μέλη του οποίου υπηρετούν σε μεγάλο βαθμό  ως στελέχη σε όλες τις βαθμίδες της πυραμίδας της ΓΓΔΕ/ΥΠΥΜΕΔΙ.

Ποτέ ξανά Αγορά χωρίς τους κατοίκους

Η συνέλευση της ανοικτής Δημοτικής Αγοράς καθώς και άλλες συλλογικότητες, συνελεύσεις από Κυψέλη και Πατήσια καλούν σε κινητοποίηση την Τετάρτη 7/12 στις 18:00 στο 6ο διαμέρισμα (Θήρας 31 & Πατησίων) ενάντια στα σχέδια Καμίνη για "αξιοποίηση" της.
ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΑΓΟΡΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ
 O χώρος της Δημοτικής Αγοράς παρέμενε κλειστός και εγκαταλελειμμένος για περισσότερα από 7 χρονιά, με στόχο την κατεδάφιση του διατηρητέου κτηρίου και τη δημιουργία parking. Ως κάτοικοι της Κυψέλης διαμορφώσαμε ένα χώρο ελεύθερο, δημοκρατικό, αντιεμπορικό, αυτοδιαχειριζόμενο και επίσης ανοικτό σε όλους αυτούς που θεωρούν ότι τα προβλήματα, τα οποία βιώνουμε, είναι κοινά και η λύση τους δεν μπορεί να είναι ατομική αλλά συλλογική.
Η Αγορά αποτελεί μια πραγματική κυψέλη επικοινωνίας για τη γειτονιά μας. Στην Ανοικτή Δημοτική Αγορά συμμετέχουν οι κάτοικοι της Κυψέλης και αποφάσεις δεν λαμβάνονται μέσα σε ένα κλειστό κύκλο, αλλά δημόσια μέσα από την αμεσοδημοκρατική διαδικασία της ανοικτής συνέλευσης των κατοίκων της γειτονιάς, στην οποία διαμορφώνεται από όλους, με ισότιμο δικαίωμα λόγου ,τόσο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων όσο και οι παρεμβάσεις μας, σε σχέση με τα καθημερινά, σημαντικά, κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος στην περιοχή μας.
Στα 5 χρονιά λειτουργίας της έχουν φιλοξενηθεί πάνω από 600 πολιτιστικές εκδηλώσεις (θεατρικές παραστάσεις, μουσικά δρώμενα και συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, συλλογικές κουζίνες, εκδηλώσεις δημόσιων σχολείων, χαριστικό παζάρι κ.τ.λ.) και πολλές επίκαιρες θεματικές συζητήσεις. [Αλήθεια στα δημοτικά πολιτιστικά κέντρα πόσες έχουν γίνει;] Τον περασμένο Ιούνιο πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της απογράφης, εβδομαδιαίο σεμινάριο για την επαρκή κατάρτιση των απογραφέων του 6ου διαμερίσματος. Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης λειτουργεί, επίσης, ως χώρος συνέλευσης εργαζομένων και τοπικών κινήσεων. Κάθε Τρίτη πραγματοποιούνται παρουσιάσεις λογοτεχνικών βιβλίων και κάθε Τέταρτη προβάλλονται κινηματογραφικές ταινίες. Σε καθημερινή βάση γίνονται μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες και λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη. Τέλος, κάθε Σάββατο γίνεται αγορά βιοκαλλιεργητών.
Η συγκυβέρνηση και ο Δήμος, ακολουθώντας τη μνημονιακή πολιτική, συνεχίζουν τον εξοντωτικό πόλεμο εναντίον του με μέτρα όπως:
• Φοροεπιδρομές και χαράτσια (ΔΕΗ)
• περικοπές μισθών και συντάξεων
• χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
• εκτίναξη της ανεργίας
• συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολείων και νηπιαγωγείων
• κλείσιμο δημοτικών ιατρείων
• διάλυση δημοτικών και δημόσιων υποδομών
• άρση των όποιων κοινωνικών κατακτήσεων του εργατικού κινήματος σε υγειά –παιδεία –μεταφορές
Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, ως ζωντανό κύτταρο δημοκρατίας, αποτελεί ένα ανοικτό, ελεύθερο χώρο έκφρασης, ζύμωσης και σύνθεσης των απόψεων εργαζομένων και κατοίκων, καθώς και αντίδρασής τους στις ανελέητες οικονομικές επιθέσεις, που δέχονται τα τελευταία χρόνια από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, φιλοξενώντας, μάλιστα, λαϊκές συνελεύσεις, συνελεύσεις ενάντια στα χαράτσια, συνελεύσεις εργαζομένων και ανέργων κτλ.
Δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη ότι μια δημοτική αρχή που διαλύει κάθε κοινωνική δομή θέλει να αξιοποιήσει τη Δημοτική Αγορά για την υλοποίηση κοινωνικής πολιτικής και υπέρ των πολιτών.
Η συνέλευση της Ανοικτής Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης καταγγέλλει τις μεθοδευμένες πρακτικές ενάντια τόσο στο ζωντανό κύτταρο της αγοράς, όσο και σε κάθε άλλο ανοικτό χώρο ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών.
Καλούμε τους εργαζομένους, τους κατοίκους της γειτονιάς, τις τοπικές λαϊκές συνελεύσεις, τα αυτοδιαχειριζόμενα στέκια και καταλήψεις της γειτονιάς μας, τους πολιτικούς φορείς, που δραστηριοποιούνται στην γειτονιά μας, τις δημοτικές αντιμνημονιακές παρατάξεις καθώς και κάθε ελεύθερο σκεπτόμενο άνθρωπο σε στήριξη και αλληλεγγύη της ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ.

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ…ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Συνέλευση της Ανοιχτής Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Τα συνθήματα του Δεκέμβρη

Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τη νεανική εξέγερση του 2008, το Red Notebook συγκεντρώνει τα συνθήματα που ακούστηκαν στις διαδηλώσεις, γράφτηκαν σε τοίχους, φέιγ βολάν και πανό, και αποκεί έκαναν το γύρο του κόσμου. Δεν ξεχνάμε την πορεία απόψε στις 18:00 στα Προπύλαια. Επειδή ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη, είναι αγώνας ενάντια στην εξουσία.

από τη σημερινή μαθητική-φοιτητική πορεία το μεσημέρι
16χρονος νεκρός, το μίσος μεγαλώνει – Μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι

Δολοφόνοι

Να φύγετε

15 χρονών νεκρών – Εκδίκηση

Ισόβια κάθειρξη

Στο δρόμο, στο δρόμο, να σπάσουμε τον τρόμο

ΜΑΤ-ΕΚΑΜ δολοφονούν, εδώ και τώρα να διαλυθούν

ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, λιτότητα, ανεργία, τρομοκρατία

Αυτή η πολιτική δολοφονεί – Κάτω τα χέρια από τη νεολαία

Κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων

15 ετών νεκρός - Το κράτος δολοφονεί – Στο δρόμο σπάμε την τρομοκρατία (Νεολαία Συνασπισμού)

Ασφάλεια εναντίον δικαιωμάτων; No Passaran

Η δημοκρατία τους οπλίζει, η αστυνομία δολοφονεί

Κάτω η κυβέρνηση των κουστουμοφόρων

Nα τιμωρηθούν οι δολοφόνοι, να αφοπλιστεί η αστυνομία – Κάτω η κυβέρνηση του αίματος

Η αστυνομία δολοφονεί, η κυβέρνηση καλύπτει

Ντροπή, ντροπή, σκοτώσατε παιδί

Έξω απ’την πλατεία η Αστυνομία (στην πλατεία Εξαρχείων)

Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη

Αποφάσεις συνέλευσης ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης που αναρτήσαμε χθες, με την πρόταση της συσπείρωσης ενημερώνουμε για τη χτεσινή συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής. Λίγος ο κόσμος (λίγο παραπάνω από 250 οι συμμετέχοντες) μια και τόσο η ώρα (12μμ) όσο και κυρίως το ευρύτερο "πάγωμα" των συναδέλφων και η μεγάλη απόσταση από την προηγούμενη συνέλευση δε βοηθήσανε. Υπήρξε συμφωνία στην πρόταση μας για διοργάνωση (σε συννενόηση και με άλλα σωματεία) 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης και αποκλεισμού -  κατάληψης της Τράπεζας της Ελλάδος για να αναδειχθεί ο εγκληματικός ρόλος της τόσο στην υπόθεση των ομολόγων (που αναμένουν το "κούρεμα"), όσο και ευρύτερα στις πολιτικές-οικονομικές εξελίξεις (αποτελεί την "καρδιά του κτήνους" των οικονομικών εξελίξεων και έχει τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση). Υπερψηφίστηκε επίσης ομόφωνα η πρόταση μας (από το καλοκαίρι στο συνέδριο την έχουμε καταθέσει και συνεχώς απορρίπτεται) για αποχή από πράξεις  εφαρμογής του μνημονίου (σε αυτό το σωματείο οι θέσεις της συσπείρωσης γίνονται στο τέλος πάντα αποδεκτές - αλλά με μεγάλη καθυστέρηση).
  • Εφαρμόζοντας στην πράξη την αντίθεση των μηχανικών του Δημοσίου στις επιταγές της ΕΕ, της τρόικας, της άρχουσας τάξης και της κυβέρνησης, που ήδη τις εφαρμόζει, ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ την αποχή - στάση εργασίας των μηχανικών του Δημοσίου, μέχρις ότου αποσυρθούν τα αντιλαϊκά μέτρα, από κάθε πράξη (εισήγηση, απόφαση, κλπ) που προωθεί και υλοποιεί την καταστροφή της χώρας και του λαού και συγκεκριμένα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και γης, τις συμβάσεις παραχώρησης και ΣΔΙΤ, τις αντισυνταγματικές “τακτοποιήσεις” αυθαιρέτων (καθώς και επιτροπές ΕΠΑΕ, ΣΧΟΠ, δημοπρατήσεις έργων) κλπ. Προχωράμε στην κατάληψη του γραφείου αυθαίρετων του ΤΕΕ.
  • Καταλαμβάνουμε με πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας μέσα στο Δεκέμβρη (14/12) την Τράπεζα της Ελλάδος για το βρώμικο ρόλο που έχει παίξει στη «διαχείριση» των αποθεματικών μας. Στην κινητοποίηση αυτή καλούμε και άλλα σωματεία (ΣΜΤ, ΕΙΝΑΠ, δικηγόρους, συλλόγους μηχανικών)
Επίσης υπερψηφίστηκε (36-27) η πρόταση μας (μαζί με τη ΔΕΜ και την παρέμβαση) για το ασφαλιστικό και ομόφωνα ψήφισμα αλληλεγγύης στην απεργία των εργαζομένων στη χαλυβουργία (υπήρχε και κουτί οικονομικής ενίσχυσης από τους συναδέλφους). Οι ακριβείς διατυπώσεις των ψηφισμάτων (επειδή αυτά ήταν χειρόγραφα), ενδέχεται να είναι λίγο διαφορετικές από αυτές που αναρτούμε. Μόλις έχουμε τα τελικά θα τα αναρτήσουμε:
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ, ΣΤΑ ΝΕΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ, ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ!

Νέοι κανόνες δόμησης με έξι ανατροπές

Αναδημοσιεύουμε από την Ημερησία άρθρο του Kασσιανού Tζέλη, με έντονους χαρακτήρες σημειώνουμε σημεία με μεγάλο ενδιαφέρον για μεγαλοεπενδυτές και real estate συμφέροντα.

Πριν από τις γιορτές αναμένεται η δημοσίευση του νέου Γενικού Οικονομικού Κανονισμού. Εξετάζεται η παράλληλη ισχύς του με τον παλαιό κανονισμό, προκειμένου να μην υποστεί σοκ η αγορά, η οποία έχει πληγεί σημαντικά λόγω της ύφεσης στην οικονομία.
«Aπόσυρση κτιρίων», τράπεζες γης, ενσωμάτωση ημιυπαιθρίων στο συντελεστή δόμησης και αύξηση του συντελεστή αυτού στις μεγάλες πόλεις, ουρανοξύστες στην Aθήνα, μεταφορά συντελεστή ως άυλου τίτλου και εισαγωγή του ιδεατού όγκου μέσα στον οποίο θα χτίζονται τα κτίρια, φέρνει ο νέος Γενικός Oικοδομικός Kανονισμός που βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του και σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Παράλληλη ισχύς
Στόχος στο υπουργείο Περιβάλλοντος είναι να κατατεθεί ο νέος ΓOK πριν από τις γιορτές, επιφέροντας δραστικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο χτίζουν οι Eλληνες. Mάλιστα για το λόγο αυτό, το TEE έχει προτείνει και φαίνεται ότι εξετάζεται από το υπουργείο η για ένα συγκεκριμένο διάστημα δυνατότητα παράλληλης εφαρμογής τόσο του παλιού όσο και του νέου ΓOK προκειμένου να αποφευχθεί και το «σοκ» στους πολίτες και την αγορά η οποία, ούτως ή άλλως, βέβαια έχει υποστεί καθίζηση λόγω της ύφεσης. O νέος ΓOK φέρνει μεταξύ άλλων τις εξής αλλαγές:
Eισάγεται, για πρώτη φορά στην Eλλάδα ο κανόνας του «ιδεατού όγκου», πράγμα που σημαίνει ότι καταργούνται όλοι οι επιμέρους πολεοδομικοί συντελεστές και ο νόμος θα επιβάλει απλά το περίγραμμα μέσα στο οποίο θα υλοποιείται η οικοδομή και δεν θα μπορεί να το υπερβαίνει. H δόμηση με βάση τον όγκο βασίζεται στη λογική του ορισμού ενός στερεού μέσα στο οποίο τοποθετείται το κτίριο. Mε τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι απλοποιούνται οι διαδικασίες ελέγχων και μειώνονται οι δυνατότητες αυθαιρεσίας. H μεθοδολογία είναι η ακόλουθη. Oρίζεται ένα στερεό με βάση το έδαφος, τις περιμετρικές κατακόρυφες επιφάνειες στην προβλεπόμενη απόσταση από τα όρια του οικοπέδου και οροφή το μέγιστο ύψος.
Mέσα σε αυτό το στερεό τοποθετείται το κτίσμα το οποίο ογκοπλαστικά διαμορφώνεται ανάλογα με την πρόταση του μηχανικού. Στην περίπτωση αυτή οι ημιυπαίθριοι χώροι, οι εσοχές, οι φωταγωγοί, οι οπές κ.λπ. δεν διαφοροποιούνται όσον αφορά τη δόμηση. Θα προβλέπονται πάντως όπως αναμένεται ελάχιστες απαιτήσεις σε ύψη, φωτισμό, εξώστες κ.λπ., προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της δημιουργίας τερατουργημάτων.
Θα προβλέπεται η παροχή κινήτρων όπως η αύξηση του συντελεστή δόμησης για συνενώσεις οικοπέδων. Oι συνενώσεις θα γίνονται υπό όρους προκειμένου να διασφαλιστούν μεγαλύτεροι χώροι πρασίνου και για κοινή χρήση αλλά και νέων προτύπων για δημιουργία οικοδομών.

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Κινητοποίηση μηχανικών στο ΤΣΜΕΔΕ για το ασφαλιστικό

05/12/2011, Κολοκοτρώνη, Αθήνα
Περίπου 200 συνάδελφοι συγκεντρώθηκαν από το πρωί έξω από τα γραφεία του Ταμείου Συνταξιοδότησης και Ασφάλισης Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) προκειμένου να απαιτήσουν να σφραγιστούν τα βιβλιάρια υγείας των συναδέλφων τους μηχανικών, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές και παραμένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο νέος νόμος για τις ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών δικαιολογεί πλήρως τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι “το κούρεμα δεν πρόκειται να επηρεάσει τα ταμεία”. Η αντιστάθμιση του κουρέματος του χρέους κατά 50% μεταφράζεται στην περίπτωση των μηχανικών σε αύξηση έως και περισσότερο από 25% στις ασφαλιστικές εισφορές από το νέο έτος (και προοπτικά πάνω από 90%)! Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι περισσότεροι νέοι μηχανικοί δουλεύουν με “μπλοκάκι”, ότι ο άνεργος μηχανικός δε μπορεί να κάνει “παύση εργασιών” και ότι το επάγγελμα “απελευθερώνεται” για την “ελεύθερη” αγορά, αυτός ο νόμος οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην έξοδο χιλιάδων μηχανικών από το επάγγελμα (άρα απαξίωση όλων των σπουδών και της μέχρι σήμερα εμπειρίας τους) και στην ενίσχυση των στρατιών ανέργων χωρίς ελπίδα και μέλλον.
Δεκάδες συνάδελφοι ανέβηκαν πάνω για να σφραγιστούν τα βιβλιάρια από το αρμόδιο γραφείο. Ενώ στην αρχή τους είπαν ότι υπήρχε ήδη σχετική απόφαση του ΔΣ και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, όταν πήγανε στον υπάλληλο που είχε την σφραγίδα αυτός αρνήθηκε να τα σφραγίσει,  είπε ότι δεν έχει έρθει γραπτή απόφαση από το ΔΣ και συνεπώς δεν μπορεί να κάνει κάτι. Έτσι η κινητοποίηση συνεχίστηκε το μεσημέρι στο ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ όπου τέθηκαν τρία θέματα:
- να σφραγίζονται τα βιβλιάρια των ανέργων και να τους χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα.
- να τοποθετηθεί το ΔΣ για το κούρεμα των αποθεματικών του ταμείου.
- να τοποθετηθούν για το θέμα των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών.

Για το πρώτο ο πρόεδρος είπε ότι ήδη συμφωνούν και ότι θα υπάρξει απόφαση την οποία θα μπορεί το σωματείο να την πάρει και εγγράφως την παρασκευή. Στο σημείο αυτό επειδή υπάρχει θέμα για το πως αποδεικνύεται πως κάποιος είναι άνεργος είπαν ότι θα μπουν προϋποθέσεις (του τύπου να μην έχει εισόδημα πάνω από 30 000 ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια). Ωστόσο το θέμα των προϋποθέσεων και της διαδικασίας είναι στον αέρα. Για τα άλλα δυο στην ουσία δεν δεσμεύτηκε κάπου. Το προεδρείο εξέφρασε την πρόθεση του για καθυστέρηση επιβολής των αυξήσεων - ισχυρίστηκε πως δεν είναι αυτό που νομοθετεί! - και την αντίθεση του στο όποιο κούρεμα των αποθεματικών.  Αναμένουμε την απόφαση, αν οι κύριοι αυτοί έχουν λόγο, τον οποίο και δώσανε παρουσία πολλών μηχανικών. Επίσης ρωτήθηκαν τι θα κάνουν ως διοίκηση του ταμείου, εφόσον τελικά κουρευτούν τα αποθεματικά, αν θα παραιτηθούν σε αυτή την περίπτωση... Η απάντηση ακόμα αναμένεται...

Μάλιστα για τις ασφαλιστικές εισφορές αν κατάλαβαμε καλά υπάρχει περίπτωση να σταλούν σημειώματα που να ζητάνε αναδρομικά τις αυξήσεις που δεν ζητήθηκαν τώρα.  Την άλλη Δευτέρα θα ξαναγίνει κινητοποίηση, και με βάση την απόφαση (αν έχει βγει).
Ήταν μια πρώτη ελπιδοφόρα κινητοποίηση που έστειλε ένα πρώτο μήνυμα, συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις για να μην περάσει το "κούρεμα" των αποθεματικών και η εξόντωση των εργαζόμενων & αυτοαπασχολούμενων μηχανικών. Δείτε επίσης σχετικά με το θέμα:

Συγκέντρωση του ΣΜΤ στο ΤΣΜΕΔΕ τη Δευτέρα 5/12
Πρόταση της συσπείρωσης προς σωματεία, συλλόγους, φορείς μηχανικών
Επιδρομή στις εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ από 335 σε 423 € η μηνιαία καταβολή
Προϋπολογισμός 2012: Το τεράστιο σκάνδαλο με τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων
Κείμενο Υπογραφών του ΣΜΤ Μακεδονίας για ασφαλιστικό
Αναφορά εισαγγελικής παρέμβασης για τη διαχείριση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ
Η Τράπεζα Αττικής χρηματοδοτεί ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Βίντεο μπορείτε να δείτε και στις ακόλουθες διευθύνσεις:
  1. Βίντεο 1
  2. Βίντεο 2
  3. Βίντεο 3
  4. Βίντεο 4
  5. Βίντεο 5
  6. Βίντεο 6
  7. Βίντεο 7
  8. Βίντεο 8 

Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ 2/12
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2/12 με πρόσκληση της επιτροπής σωματείων, κινήσεων και συνελεύσεων «Δεν χρωστάμε, Δεν πουλάμε, Δεν πληρώνουμε» συνάντηση για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στα χαράτσια.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν αγωνιστές και αγωνίστριες από σωματεία, επιτροπές και λαϊκές συνελεύσεις. Μεταφέρθηκε εμπειρία, και συμπεράσματα από τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται σε εργασιακούς χώρους και σε γειτονιές. Από τη συζήτηση αναδείχτηκε ότι σε όλους σχεδόν τους δήμους της Αττικής γίνονται πολύμορφες διαδικασίες λαϊκής οργάνωσης για το θέμα του χαρατσιού του τέλους ακινήτων. Ιδιαίτερη σημασία έχει η συμμετοχή η σωματείων στη στήριξη αυτών των πρωτοβουλιών.
Το ζήτημα της άρνησης πληρωμής του τέλους ακινήτων αποτελεί μια σημαντική μάχη. Γι αυτό η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ–ΝΔ–ΛΑΟΣ, δείχνει να έχει θορυβηθεί από την μαζικότητα και τη μαχητικότητα της αντίστασης. Από τη μια, προσπαθεί να δώσει μια εικόνα «εκλογίκευσης» του μέτρου, με την εξαίρεση ευπαθών ομάδων, την παράταση του χρόνου για διακοπή από 40 σε 80 ημέρες, θέλοντας να ρίξει στάχτη στα μάτια της κοινωνικής πλειοψηφίας. Από την άλλη εντείνει την καταστολή, (πχ συλλήψεις συνδικαλιστών στη κατάληψη της ΔΕΗ), στέλνοντας ένα σαφέστατο μήνυμα σε όσους αντιστέκονται.
Η κινητοποίηση, την Παρασκευή 2/12 στις 9:30 το πρωί έξω από το ΣτΕ, ήταν πετυχημένη. Εκατοντάδες αγωνιστές και αγωνίστριες από πολλές επιτροπές και λαϊκές συνελεύσεις έδωσαν δυναμικό παρών, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στα χαράτσια, αλλά και γενικότερα ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης.
Οι εργαζόμενοι και ο λαός εντείνουμε τον αγώνα μας: να αρνηθούμε να πληρώσουμε το χαράτσι, που λεηλατεί όποιο εισόδημα μας έχει απομείνει και πηγαίνει στη μαύρη τρύπα του χρέους, στους ξένους και ντόπιους τοκογλύφους-τραπεζίτες. Όλοι μαζί μπορούμε να καταργήσουμε το νόμο, να ανατρέψουμε τα χαράτσια της εξαθλίωσης και κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ που τα εφαρμόζουν.
Στη σύσκεψη από πολλές τοποθετήσεις προέκυψε η ανάγκη καλύτερου συντονισμού (ενίσχυση του blog, συμμετοχή περισσότερων συνελεύσεων, σωματείων, επιτροπών κα). Με βάση τη συζήτηση και τις προτάσεις που ακούστηκαν προτείνεται προς όλες τις συλλογικότητες:
Να πραγματοποιηθεί μέρα κοινής δράσης με κάλεσμα στις 20 Δεκέμβρη, με συντονισμένη παρέμβαση στα 7 κέντρα διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, στην Αττική. Εκφράστηκε επίσης η πρόθεση για διοργάνωση ενός μεγάλου, απογευματινού συλλαλητηρίου, στο κέντρο της Αθήνας, με ενδεικτική ημερομηνία την 19η Γενάρη. Για την καλύτερη οργάνωση, αλλά και την κατάληξη των προτάσεων, ύστερα και από τις συνεδριάσεις των συνελεύσεων, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του ανοικτού συντονιστικού, την Παρασκευή 9/12, στις 6 μμ, στην ΟΛΜΕ.
Την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου και ώρα 9.30 πμ, συμμετέχουμε στην κινητοποίηση στα γραφεία της ΔΕΗ (Αριστείδου 5-7), με αφορμή τη δημοπρασία για την ανάληψη των υπεργολαβιών για τις διακοπές ηλεκτροδότησης, με σκοπό την ακύρωσή της. Στις 10 Γενάρη θα βρισκόμαστε στα δικαστήρια, μέρα που θα πραγματοποιηθεί η δίκη συνδικαλιστών και αλληλέγγυων για την κατάληψη της ΔΕΗ στο Χολαργό.
Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα
Δεν πληρώνουμε τα χαράτσια, την κρίση και το χρέος τους
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ

ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ- ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ- ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ
Επιτροπή σωματείων, κινήσεων, συνελεύσεων