Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Video από το μπλοκ της ΕΜΔΥΔΑΣ στην πορεία της 19ης Οκτώβρη

Ανακοίνωση για την απόφαση καταπέλτης της ΕΓΕΠΕ του ΥΠΕΚΑ

Στις 17 Οκτωβρίου, η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης  Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του  Υπουργείου Περιβάλλοντος (που έχει την ευθύνη για την πρόληψη  ζημιών στο περιβάλλον), δημοσιοποίησε έγγραφο για την υπόθεση της ΒΙΠΕ στο Μαντούδι. Το έγγραφο απευθύνεται στους δύο συναρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης και σε υπηρεσιακούς παράγοντες και δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς αφήνει στην άκρη τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες, τους λαϊκισμούς και τις αυθαιρεσίες και μπαίνει στην ουσία της συζήτησης για το αν η ΒΙΠΕ είναι νόμιμη, κι αν η διαδικασία που τηρήθηκε μέχρι τώρα ήταν η προβλεπόμενη.
Αφού  αναφέρει στοιχεία από την ανάλυση  της Πρωτοβουλίας Κατοίκων βόρειας  Εύβοιας ενάντια στη ΒΙΠΕ, καταλήγει: “Η βασική επιχειρηματολογία των κατοίκων της περιοχής εναντίον της εγκατάστασης της εν λόγω ΒΙΠΕ στη περιοχή Μαντουδίου θεωρείται απολύτως τεκμηριωμένη και με επακριβείς αναφορές στη νομοθεσία”.
Όμως, δεν  αρκείται μόνο σε αυτό, αλλά εντοπίζει  και συγκεκριμένες παραλείψεις, λάθη και μή σύννομες ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, κατηγορώντας ευθέως τους συντάκτες της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ότι:
- Παρέλειψαν  σημαντικά αποσπάσματα από τα  Χωροταξικά Πλαίσια, «με αποτέλεσμα να δημιουργείται πλασματική εικόνα συμβατότητας της εγκατάστασης στην εν λόγω περιοχή»
- Απέκρυψαν  την ύπαρξη περιοχής ΦΥΣΗ 2000 σε γειτνίαση με την ΒΙΠΕ, καθώς (η ΜΠΕ) αναφέρει ρητά ότι «στην παραπάνω περιοχή δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους …»
- Παρέλειψαν  από τη ΜΠΕ στοιχεία που  απαιτούνται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (υδρογεωλογική μελέτη, συμπληρωμένοι πίνακες με στοιχεία κατανάλωσης καυσίμων, εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων, υγρών αποβλήτων κ.ά. και μοντέλο διασποράς των αερίων εκπομπών).
- Περιορίστηκαν  στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της φάσης κατασκευής της ΒΙΠΕ, ενώ η εξέταση των επιπτώσεων από τη λειτουργία των δραστηριοτήτων παραπέμπεται στο μέλλον, αν και είναι γνωστή η πρόθεση για την εγκατάσταση του θερμοηλεκτρικού σταθμού, πηγή σημαντικών εκπομπών οξειδίων του αζώτου.
- Δεν  εξετάζουν τις επιπτώσεις από  τα όποια «συνοδά» έργα και  ιδίως από τις παράπλευρες  παρεμβάσεις (οριοθέτηση ρέματος,  κατάργηση δρόμου Μαντουδίου-Πήλι, κλπ.).
- Δεν  προσδιορίζουν τις βιομηχανίες  υψηλής όχλησης που ελπίζει  η εταιρία να προσελκύσει στη  ΒΙΠΕ, ώστε να εξετασθούν αναλυτικά οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Το έγγραφο αναφέρει μάλιστα κατά λέξη ότι «ενδεχομένως να υποκρύπτει ενεργειακές μονάδες καύσης αποβλήτων»!
Όσον  αφορά τη φημολογούμενη σύνδεση  της ΒΙΠΕ με το δίκτυο φυσικού αερίου, το έγγραφο θεωρεί ότι «η αναφορά της ΜΠΕ στην υποστήριξη της ΔΕΣΦΑ …δεν διασφαλίζει την υλοποίηση του έργου»«Δεν αναφέρει ρητά, ως θα όφειλε τον τρόπο τροφοδοσίας του, δεδομένου ότι οι εναλλακτικές δυνατότητες τροφοδοσίας (αγωγός ή υγροποιημένο φυσικό αέριο) απαιτούν διαφορετική περιβαλλοντική αντιμετώπιση και κατάλληλες προβλέψεις ασφαλείας.» Με άλλα λόγια, η Ειδική Γραμματεία θεωρεί πιθανό η εταιρία να στραφεί στο υγροποιημένο φυσικό αέριο! Υπενθυμίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ταχθεί ομόφωνα ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Το έγγραφο  καταλήγει ότι ο φάκελος της  εταιρίας είναι «απολύτως ελλιπής»κακώς διαβιβάστηκε στην Περιφέρεια και η Περιφέρεια «κακώς έσπευσε να γνωμοδοτήσει».
Δεν θέλουμε  να θριαμβολογήσουμε, παρόλο που αυτό το έγγραφο μας δικαιώνει. Άλλωστε, η τελική απόφαση ανήκει στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης. Όμως, πρέπει να δηλώσουμε την ικανοποίηση μας που επιτέλους μια υπηρεσία τοποθετείται για τη ΒΙΠΕ βασισμένη σε ουσιαστικά επιχειρήματα (αναλύοντας την υφιστάμενη νομοθεσία και το χωροταξικό σχεδιασμό για την περιοχή) και όχι σε διαστρεβλώσεις, μισές αλήθειες και αυθαιρεσίες.
Καλούμε τους υποστηρικτές της ΒΙΠΕ να κάνουν το ίδιο.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ  ΕΥΒΟΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ  ΣΤΗ ΒΙΠΕ

Φωτογραφίες από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, 20 Οκτώβρη

Αναρτούμε φωτογραφίες από τη συγκέντρωση χιλιάδων διαδηλωτών την Πέμπτη 20/10 στο Σύνταγμα, με την ελπίδα οι καταλήψεις κτιρίων, οι απεργίες, οι διαδηλώσεις να συνεχιστούν και να μην αναχαιτιστούν από τα θλιβερά γεγονότα αυτής της ημέρας.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Απόφαση της Γ.Σ. του Τμήματος Κυκλάδων της ΕΜΔΥΔΑΣ

Αναρτούμε την Απόφαση της Γ.Σ. του Τμήματος Κυκλάδων της Ε.Μ.ΔΥ.Δ.Α.Σ. Αττικής η οποία έγινε χθες στο κατελλημένο Δημαρχείο της Σύρου.  Η απόφαση αυτή κινείται στην κατέυθυνση που λέγαμε και εμείς, ότι δηλαδή οι κινητοποιήσεις δε λήγουν, αλλά τώρα ξεκινάνε. Συγχαρητήρια συνάδελφοι.

ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ ΠΕΜΠΤΗ 20-10-2011
ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ !
 ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
Εμείς οι μισθωτοί μηχανικοί που εργαζόμαστε στο δημόσιο στις Κυκλάδες, όπως και όλοι οι  εργαζόμενοι και  τα λαϊκά στρώματα στην χώρα μας , αντιμετωπίζουμε  τις βάρβαρες πολιτικές της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ, του συνεχώς αναθεωρούμενου προς το αντιλαϊκότερο μνημονίου, που  ρίχνουν στον καιάδα τα μισθολογικά, εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων, προκειμένου να ξεπεραστεί η καπιταλιστική οικονομική κρίση προς όφελος του κεφαλαίου.
Ο στημένος εκβιασμός για την 6η δόση του μνημονίου, η τρομοκρατία των εργαζομένων που ζήσαμε για να περάσει το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» – λαιμητόμος εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, η συντονισμένη, ολομέτωπη, επίθεση κατά των Δημοσίων Υπαλλήλων δείχνουν το μέλλον. Για πρώτη φορά από την δημιουργία το Ελληνικού κράτους και έναν αιώνα από την συνταγματική κατοχύρωση της μονιμότητας, απολύονται χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι κουρελιάζοντας έτσι σύνταγμα και νόμους. Καταργούνται οργανικές θέσεις και διαλύεται ότι έχει απομείνει από τις Δημόσιες υπηρεσίες, οι αρμοδιότητες των οποίων παραδίδονται λάφυρο στα αδηφάγα ιδιωτικά συμφέροντα. 
Η γκεμπελίστικου τύπου προπαγάνδα για δήθεν υπεράριθμους δημοσίους υπαλλήλους έχει τριπλό  στόχο :  την σταθερή εργασία, την τιμή της εργατικής δύναμης  και  την προλείανση του εδάφους για το ολοκληρωτικό ξεπούλημα την εναπομείνασας δημόσια περιουσίας. Τα Μέσα Ενημέρωσης των εφοπλιστών και των μεγαλοεργολάβων, αναπαράγουν κάθε είδους ψευτιά και συκοφαντία κατά των δημοσίων υπαλλήλων προετοιμάζοντας έτσι την κοινή γνώμη για τη ληστρική επιδρομή που βρίσκεται σε εξέλιξη  ενάντια σε όλα τα δικαιώματά μας.
Σε αυτήν την κατεύθυνση  η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτει έμπρακτα την πραγματική στόχευση του «Καλλικράτη» παραδίδοντας  τα έργα της περιφέρειας  στους ιδιώτες   ( Βόρειο  - Νότιο Αιγαίο, Δυτική Κεντρική Μακεδονία , Αν. Μακεδονία Θράκη )   μέσω «ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε.», μέσω «ΚΡΗΤΗ Α.Ε.» στην Κρήτη κ.α. , την ώρα που τα διόδια στις  «εθνικές» οδούς του κεφαλαίου ανταγωνίζονται τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, την ώρα που τα τραίνα  ξεπουλιούνται μαζί με τα λιμάνια  και τις υποδομές καθιστώντας τους μηχανικούς του Δημοσίου τροχονόμους των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου που λυμαίνεται τα δημόσια έργα και τις υποδομές της χώρας.
Το νέο μισθολόγιο είναι πολύ χειρότερο από ότι περιμέναμε. Ισοπεδώνει στο όνομα της εξίσωσης αποδοχών, τους μισθούς όλων των υπαλλήλων και με παχυλά λόγια όπως «αξιολόγηση τυπικών και ουσιαστικών προσόντων», «σπουδαιότητα των ασκούμενων καθηκόντων», «κατοχή θέσεων ευθύνης» ρίχνει στάχτη στα μάτια του απλού κόσμου που θεωρεί ότι οι “καλοί υπάλληλοι” θα αμείβονται υψηλότερα.  Η πραγματικότητα είναι πολύ μακριά και πολύ πιο τρομακτική, καθώς η πλειοψηφία των συναδέλφων μας θα λαμβάνει λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα(!) την ώρα που  είμαστε παραγωγικός κλάδος που συμμετέχουμε ενεργά στη δημόσια διοίκηση και συνεχίζουμε να κουβαλάμε όλες τις ευθύνες και όλες τις πιέσεις που συνεπάγονται οι θέσεις που κατέχουμε.

Λίγα σχόλια για το διήμερο 19-20 Οκτώβρη

Τα παρακάτω δεν αποτελούν θέσεις της παράταξης και δεν την εκφράζουν απαραίτητα, για αυτό και υπογράφονται από έναν εκ των διαχειριστών του blog.

Όχι στον κοινωνικό & πολιτικό κανιβαλισμό
Το διήμερο 19-20 Οκτώβρη πέρασε ήδη στην ιστορία του λαϊκού κινήματος, μαζί με τις 3 ημέρες του Ιούνη (15, 28-29), την 5η Μάη, το Δεκέμβρη του 2008, το φκ του 2006-7, κα. Το πρώτο κρίσιμο ερώτημα έχει να κάνει με το αν η χθεσινή κατάληξη του θα φρενάρει το συνεχώς διωγκούμενο λαϊκό κίνημα ή αυτό έχει ανέβει σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να ξεπεράσει άμεσα τα θλιβερά γεγονότα. Δεν είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το δεύτερο. Αλλά δεν έχουμε άλλο δρόμο, η ίδια η κοινωνική πραγματικότητα θα μας επαναφέρει σύντομα στους δρόμους. Αν και φοβάμαι ότι προσωρινά, τα χθεσινά θα παίξουν (σε μικρότερο βαθμό) ρόλο αντίστοιχο με τα γεγονότα της 5ης Μάη (εμπρησμός και νεκροί στη Μαρφίν) δηλαδή μούδιασμα και πάγωμα, θα ξεπεραστούν από την ασφυκτική πραγματικότητα. Χθες και περισσότερο προχθές υπήρξαν οι προϋποθέσεις να γιορτάσουμε μια νίκη του λαού (έστω και μικρή) με μαζικές διαδηλώσεις, συγκρουσιακή και εξεγερσιακή διάθεση, στοχοποίηση τη κυβέρνησης, διαμόρφωση προϋποθέσεων για τη συνέχιση.

Υπάρχει καταρχάς μια τεράστια διαφορά, ορατή σε όλους, ανάμεσα στις δύο ημέρες της 48ωρης απεργίας. Στις 19 είχαμε μία από τις πιο μαζικές και πιό μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις πανελλαδικά. Μεγάλα ποσοστά συμμετοχής κυρίως στο δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό που έκανε διαφορά είναι ότι για πρώτη φορά έκλεισαν σχεδόν όλα τα καταστήματα. Γέμισαν Πατησίων, Ομόνοια, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Σταδίου, Σύνταγμα σε μια τεράστια συγκέντρωση που από το Μουσείο έκανε 3 ώρες να φτάσει στο Σύνταγμα. Αν και δεν έλλειψαν χαζοσπασήματα από το διάχυτο (και όχι το οργανωμένο) black block (καθώς και επιθέσεις σε άλλους διαδηλωτές) οι συγκρούσεις γενικά ήταν στοχευμένες προς τη βουλή, το φράχτη, την αστυνομία και για αυτό και είχαν την ανοχή των υπόλοιπων διαδηλωτών. Οι μισοί και πλεόν διαδηλωτές της αθήνας μπορεί και να κατέβαιναν και για πρώτη φορά στο δρόμο, γεγονός που έδινε μια ιδιαιτερότητα στην ημέρα. Επίσης υπήρχε ένας πρωτοφανής αριθμός σωματείων, πρωτοβουλιών, συνελεύσεων κλπ με τα πανώ τους. Όλα είχαν περισσότερο από το συνηθισμένο κόσμο. Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ μαζική αλλά πάρα πολύ μικρότερη από τις άλλες. Παρέμεινε ατο Σύνταγμα αρκετή ώρα, κάνοντας πάλι αλυσίδες απέναντι στους διαδηλωτές αλλά όχι με την ένταση και την προκλητικότητα της επόμενης ημέρας. Αργά και αφού ο κόσμος αρχίζει να αραιώνει μεταφέρεται (χωρίς λόγο) η ένταση στο κάτω μέρος του Συντάγματος, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί και άλλος κόσμος και τελικά να γίνει ευκολότερο το σχέδιο εκκένωσης του Συντάγματος νωρίς το απόγευμα κατά τις έξι.

Νέα αντεργατική λαίλαπα, όχι όμως και η τελευταία

Όπως σωστά γράφει και ο αναλυτής :
"Εάν η κυβέρνηση τηρούσε τη συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία, όπως αυτή προβλέπεται στον κανονισμό του χοιροστασίου (για να θυμηθούμε το χαρακτηρισμό ενός εκ των επαναστατών των αρχών του προηγούμενου αιώνα)..."

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Κοινή δήλωση οργανώσεων για τα χαράτσια

Συνειδητά αποφεύγουμε να αναπαράγουμε μέσα από το Blog μας ανακοινώσεις οργανώσεων, άσχετα με το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με πολλές από αυτές. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με την αντίληψη μας περί αυτονομίας των συσπειρωσιακών σχημάτων και παρατάξεων από κεντρικές πολιτικές εντάξεις. Στη συσπείρωση, αν μη τι άλλο, έχουμε αποδείξει χρόνια τώρα ότι οι διαφορετικές πολιτικές εντάξεις (Σύριζα, Μέτωπο, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) ή και μη εντάξεις (ανένταχτοι, αυτόνομοι) δεν αποτελούν εμπόδιο στην κοινή πολιτική λειτουργία και δράση. Για την παρακάτω ανακοίνωση θα κάνουμε μια εξαίρεση αφενός γιατί κρίνουμε ότι αποτελεί ένα μικρό βήμα κοινής πολιτικής τοποθέτησης και έμπρακτης στάσης σε ένα κρίσιμο μέτωπο της επόμενης περιόδου, αφετέρου γιατί δείχνει ότι κάτι αλλάζει και μπορεί να πάει διαφορετικά. Σε αντίθεση με τα τεκταινόμενα στους χώρους μας (μηχανικοί) όπου οι προσπάθειες μας για ενότητα συναντάνε τοίχο (βλέπε αρχιτέκτονες, ΕΜΔΥΔΑΣ, ΣΜΤ, ΣΜΤ Κεντρικής Μακεδονίας).

Οι πολιτικές οργανώσεις και σχηματισμοί που υπογράφουμε πιο κάτω, συναντηθήκαμε και συζητήσαμε για το ζήτημα των χαρατσιών που επιβάλλονται στο λαό και συναποφασίσαμε τα εξής:
1. Καλούμε το λαό να μην τα πληρώσει τα συνεχή χαράτσια που του επιβάλλονται. Καλούμε το λαό περήφανα να αντισταθεί και να αρνηθεί να πληρώσει για μια ακόμη και πολλοστή φορά τους τοκογλύφους δανειστές της χώρας μας. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας, επιβίωσης, δικαιοσύνης. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι στηρίζουμε αποφασιστικά και δραστήρια με τη συμμετοχή μας και το παράδειγμα μας το «Δεν πληρώνω τα χαράτσια»
2.  Καλούμε και θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις ένα μεγάλο κίνημα λαϊκής ανυπακοής απέναντι στην κυβέρνηση, στην Τρόικα (ΕΕ –ΔΝΤ- ΕΚΤ) και σε όλο το πλαίσιο μνημονίων, πακέτων μέτρων και χαρατσιών που επιβάλλουν, με την άμεση ή έμμεση συναίνεση και συνενοχή των «πρόθυμων» πολιτικών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ κλπ). Δηλώνουμε ότι στόχος μας είναι ένας παλλαϊκός ξεσηκωμός για να ανατραπούν όλοι αυτοί. Να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση και όσοι τη στηρίζουν. Να φύγουν όλοι τους, όλοι όσοι οδήγησαν στην χρεοκοπία και στη βαθειά καταπίεση του λαού, κυβερνώντες νυν και προηγούμενοι, «πρόθυμοι» πολιτικοί σχηματισμοί, Τρόικα (ΕΕ –ΔΝΤ- ΕΚΤ)  και δανειστές. Να ανατραπεί το ειδικό αυταρχικό καθεστώς το οποίο έχουν εγκαθιδρύσει, με τάνκς τις τράπεζες και τα ΜΜΕ τους συστήματος. Ήρθε η ώρα της πραγματικής δημοκρατίας, την οποία μπορεί να επιβάλει ο λαός με τους αγώνες του.
3.  Στην κυβερνητική προπαγάνδα ότι αν δεν πληρωθούν τα χαράτσια, τότε δεν μας δοθεί η επόμενη δόση και δεν θα υπάρχουν, τάχα, λεφτά για μισθούς και συντάξεις, απαντάμε: κάθε δόση μας οδηγεί σε χειρότερο αδιέξοδο, εδώ και τώρα να σταματήσουν οι πληρωμές στους διεθνείς και ντόπιους τοκογλύφους δανειστές, εδώ και τώρα ουσιαστική φορολόγηση του πλούτου και εθνικοποίηση των τραπεζών, εδώ και τώρα αναδιανομή του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου.
3.  Χωρίς να αναιρείται η αυτοτελής παρέμβαση κάθε δύναμης, τον αγώνα αυτόν θα τον δώσουμε σε συντονισμό και με όλες μας τις δυνάμεις. Καλούμε όλα τα μέλη μας και τους φίλους να συναντηθούν σε όλες τις γειτονιές και τις πλατείες, στα συνδικάτα και στους συλλόγους και να δημιουργήσουν κοινές και πλατειές επιτροπές πολιτών, εργαζομένων, νεολαίων. Επιτροπές, που να συσπειρώσουν και να οργανώσουν στην ανυπακοή και στην αντίσταση όλους τους αγωνιζόμενους ανθρώπους του λαού. Επιτροπές, που να μην επιτρέψουν να κοπεί σε κανένα λαϊκό σπίτι το ηλεκτρικό και να προστατεύσουν έμπρακτα το κίνημα της ανυπακοής από τα τιμωρητικά και εκδικητικά μέτρα του κράτους.
4. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και στις Εφορίες, να συμπεριφερθούν όχι με βάση τις οδηγίες της κυβέρνησης και των τροϊκανών επιτρόπων, αλλά με βάση τις ανάγκες του λαού. Να σταθούν έμπρακτα αλληλέγγυοι στο «Δεν πληρώνω». Καλούμε τα συνδικάτα να συμβάλλουν αποφασιστικά σε αυτήν την κατεύθυνση και να συνδεθούν με το λαό.
5. Έτσι θα συμβάλλουμε όλοι στο να πάρει σάρκα και οστά  ένα πανίσχυρο κίνημα λαϊκής ανυπακοής και αλληλεγγύης, ένα πανίσχυρο κίνημα ανατροπής της σημερινής κατάστασης.
Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, Αριστερή Ανασύνθεση (ΑΡ.ΑΝ.), Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση (ΑΡ.Α.Σ.), Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.Πα.Μ.), Κομμουνιστική Ανανέωση, Ξεκίνημα, Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ).
Αθήνα, 12 Οκτώβρη 2011

Ζωντανή αναμετάδοση από τις συγκεντρώσεις 20 Οκτώβρη



Μια συλλογική πρωτοβουλία για μια άλλη ενημέρωση για τις απεργιακές δράσεις κ' διαδηλώσεις 19 κ 20 Οκτώβρη 2011

Η Πρωτοβουλία στηρίζεται-προβάλλεται απο:

Επικαιροποιημένες Nομικές συμβουλές για Διαδηλωτές (και όχι μόνο)

1. ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ 

Το φυλλάδιο που κρατάς στα χέρια σου περιέχει πληροφορίες για το νομικό πλαίσιο που αφορά το δικαίωμα της διαδήλωσης στην Ελλάδα, πρακτικές συμβουλές για την υλοποίηση αυτού του δικαιώματος πριν και κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, όπως και για τη συμπεριφορά σε περίπτωση προσαγωγής, σύλληψης και εμπλοκής με την ποινική δικαιοσύνη.

 .

2. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗΣ / ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Συντάγματος, οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα, το δικαίωμα όμως αυτό ισχύει και για τους αλλοδαπούς.

Απόφυγε την κατοχή μαχαιριών ή σουγιάδων, ακόμη και αν τα χρειάζεσαι για άλλη χρήση (επαγγελματική κλπ.), καθώς και κάθε αντικειμένου που θα μπορούσε να θεωρηθεί κατάλληλο για άμυνα ή επίθεση (ρόπαλο κλπ), διότι έχουν συχνά κριθεί ως όπλα.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, αυτή θεωρείται παράνομη και δεν προστατεύεται από το Σύνταγμα, «όταν παύει να είναι ήσυχη και χωρίς όπλα και εκτρέπεται σε πράξεις βίας κατά

προσώπων ή πραγμάτων». Στις παραπάνω περιπτώσεις, απαιτείται παρουσία εισαγγελέα και η απαγόρευση ή η πρόσκληση προς διάλυση γνωστοποιείται στο πλήθος τρεις φορές. Να σημειώσουμε, ότι στην Ελλάδα είναι σπάνια η σύλληψη με αποκλειστικό λόγο τη συμμετοχή σε παράνομη διαδήλωση.




3. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

Άφησε στο σπίτι ατζέντες με τηλέφωνα.

Έχε μαζί σου το κινητό σου τηλέφωνο, αφού προηγουμένως έχεις αφαιρέσει από αυτό, τυχόν πληροφορίες που δεν θέλεις να γίνουν γνωστές σε περίπτωση σύλληψής σου. Σε περίπτωση σύλληψής σου, το πιθανότερο είναι ότι θα σου αφαιρεθεί το κινητό από την αστυνομία (όχι πάντα). Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα πρώτα λεπτά για να ειδοποιήσεις με γραπτά μηνύματα, οικείους σου ή δικηγόρο. Aν συλληφθείς και σου ζητηθεί να το παραδώσεις, αφαίρεσε πρώτα την κάρτα και αν αυτό δεν είναι δυνατόν, απενεργοποίησέ το.

Έχε μαζί σου:

Α. Ταυτότητα ή διαβατήριο.

Β. Τηλεκάρτα

Γ. Σημείωσε στο χέρι σου ή μάθε απέξω το τηλέφωνο της Ομάδας Νομικής Υποστήριξης: 210-3829910.

Δ. Για την περίπτωση σύλληψης, κάποια φάρμακα που χρειάζεσαι οπωσδήποτε ή υγρό φακών.


Στην Ελλάδα θεωρείται παράνομο το να καλύπτεις το πρόσωπό σου, να  φοράς μαντήλι η κουκούλα.  Όσον αφορά γάντια ή άλλα προστατευτικά (περικνημίδες, γυαλιά κολύμβησης κλπ.), η χρήση τους θεωρείται επιβαρυντική περίσταση σε κάποια αδικήματα. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα η αστυνομία χρησιμοποιεί ευρέως μεγάλες ποσότητες χημικών αερίων ενάντια στους διαδηλωτές, μπορείς να εφοδιαστείς με κατάλληλα αντιόξινα  διαλύματα

(malox, riopan κ.λ.π.) ένα κομμάτι πανί  βαμβακερό και μπόλικο νερό για να πιείς σε περίπτωση που έρθεις σε επαφή με χημικά.

Μετά τη διαδήλωση φρόντισε να ενημερώσεις τους φίλους σου ότι είσαι καλά και συμφωνείστε ένα σημείο συνάντησης. Έτσι αποφεύγεται ο πανικός και οι άσκοπες αναζητήσεις οικείων προσώπων.

.

4. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ (ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ)

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Φωτογραφίες από την απεργιακή πορεία της 19ης Οκτώβρη


Απλά η μεγαλύτερη και δυναμικότερη πορεία που έχει γίνει στη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια. Δυναμώνουμε και άλλο αύριο, έφτασε η ώρα της ανατροπής.

Ο Βενιζέλος χάνει την ψυχραιμία του...


Θαυμάστε τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να χάνει την ψυχραιμία του και να απειλεί στον αέρα το δημοσιογράφο Κ. Βαξεβάνη. Ο διάλογος είναι αποκαλυπτικός τόσο του πραγματικού χαρακτήρα του ανθρώπου Ευάγγελου Βενιζέλου, όσο όμως και της θεμελιακά ολιγαρχικής εξουσίας της κυβέρνησης. Το παραθέτουμε ως “καταλύτη” για τις αυριανές κινητοποιήσεις και με την ελπίδα να διαδοθεί σε όλους τους εργαζόμενους και άνεργους αυτής της χώρας, μήπως και ανοίξουν επιτέλους κάποια μάτια και μυαλά. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να τονίζει το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος δουλεύει στην κρατική τηλεόραση, απειλώντας τον εμμέσως. Με αυτούς τους αδίστακτους έχουμε να κάνουμε.

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Οι Υποψήφιοι της συσπείρωσης αριστερών αρχιτεκτόνων στις εκλογές του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ την Κυριακή 6 Νοέμβρη 2011

Αναδημοσιεύουμε από τη συσπείρωση αριστερών αρχιτεκτόνων

Η συνάντηση των παρατάξεων Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων, Νέο Κίνημα Αρχιτεκτόνων, Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων και ανεξάρτητων αρχιτεκτόνων με θεμα την: ΠΡΟΤΑΣΗ για Αριστερό Ψηφοδέλτιο Συνεργασίας στο Τοπικό Τμήμα ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ Αττικής στις εκλογές του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων της 6ης Νοεμβρίου 2011 που απηύθυνε η συσπείρωση αριστερών αρχιτεκτόνων, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ την Τρίτη 11.10.2011.

Η συζήτηση έγινε σε καλό και συναγωνιστικό κλίμα, η κατάληξη ωστόσο δεν ήταν θετική. Η πρότασή μας κρίθηκε από τις δύο προσκεκλημένες παρατάξεις πως δεν ήταν εφικτή για λόγους που θα παρακαλούσαμε τις ίδιες τις παρατάξεις να δημοσιοποιήσουν αν το επιθυμούν και δεσμευόμαστε να φιλοξενήσουμε μόλις μας αποσταλούν.

Μετά από αυτήν τη δυσμενή εξέλιξη η συσπείρωση αριστερών αρχιτεκτόνων κατάρτησε και κατέθεσε τα δικά της ψηφοδέλτια για την αυτόνομη κάθοδό της στις εκλογές του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ της 6ης Νοέμβη 2011.

Οι επικείμενες εκλογές του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ έχουν για πρώτη φορά μετά την ίδρυση της Πανελλήνιας Ενωσης Αρχιτεκτόνων μια ιδιαίτερη σημασία για τους αρχιτέκτονες της Αττικής. Μετά από πολύχρονη απαγόρευση θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες εκλογές για την ανάδειξη Δ.Σ. και στο νεοϊδρυθέν Τμήμα Αρχιτεκτόνων Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, παράλληλα με τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της αντιπροσωπείας του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα, με διπλή κάλπη, στα γραφεία του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ στην Πλάκα (Βρυσακίου 15 & Κλάδου) την Κυριακή 6 Νοέμβρη 2011.

Ακολουθούν τα Δύο ψηφοδέλτια της συσπειρωσης αριστερων αρχιτεκτονων για τις εκλογές της αντιπροσωπείας του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Αττικής.

συσπειρωση αριστερων αρχιτεκτονων

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ


ΗΠΕΙΡΟΣ

ΜΠΕΓΚΑ ΑΛΕΞ (Ιωάννινα)

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΑΠΟΤΣΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (Θεσ/νίκη)
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ (Θεσ/νίκη)
ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Θεσ/νίκη)
ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Θεσ/νίκη)
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ (Θες/νίκη)
ΣΑΜΔΑΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ (Θεσ/νίκη)
ΣΑΧΑΝΑ ΧΡΥΣΑ (Θεσ/νίκη)
ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ (Θεσ/νίκη)
ΤΣΑΡΑΣ ΑΓΙΣ (Θεσ/νίκη)
ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΙΔΗΣ ΜΑΞΙΜΟΣ (Θεσ/νίκη)

Α. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ

ΤΣΙΜΗΓΚΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ (Ξάνθη)

ΑΤΤΙΚΗ

Ανακοίνωση Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων

ΜΑΖΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ- ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ – ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
48ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 19&20 ΟΚΤΩΒΡΗ
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, μαζί με τους υποστηριχτές τους Ν.Δ.- ΛΑΟΣ- Μπακογιάννη, στο όνομα του χρέους και των ελλειμμάτων, ξεζουμίζουν την εργαζόμενη πλειοψηφία, για την «σωτηρία» του κεφαλαίου, των τραπεζών και των τοκογλύφων δανειστών. Χρησιμοποιούν την κρίση «ως ευκαιρία» για να ξαναχτίσουν την κοινωνία του μεσαίωνα και να παραδώσουν την μισθωτή εργασία φτηνό εργαλείο στην ακόρεστη δίψα του κεφαλαίου για κέρδη και άλλα κέρδη.
Η φοροεπιδρομή δεν έχει τέλος, ενώ μειώνουν ακόμα περισσότερο τη φορολογία των επιχειρήσεων.
Η «εργασιακή εφεδρεία-απόλυση» θα προσθέσει κι άλλες απολύσεις, στο 1 εκατομμύριο και πλέον ανέργους. Το μισθολόγιο-φτωχολόγιο φέρνει νέες περικοπές μισθών, διάλυση των εργασιακών σχέσεων και πειθάρχηση των εργαζομένων.
Καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις και επιβάλουν εργασιακή ζούγκλα με αποχαλίνωση της εργοδοτικής τρομοκρατίας, απολύσεις, ανεξέλεγκτη μείωση και μη καταβολή μισθών, κυριαρχία της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.
Διαλύουν και τα τελευταία απομεινάρια δημόσιας υγείας, παιδείας, κοινωνικής ασφάλισης, ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία. Τίποτα δεν θα είναι δωρεάν, για όλα θα πληρώνουμε ξανά και ξανά. Με την επίσπευση της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού σφαγιάζουν κι άλλο τις δημόσιες δαπάνες, εξολοθρεύουν τον δημόσιο τομέα, φέρνουν νέα φορομπηξία.
ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΦΥΓΟΥΝ
  • ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ σε κυβέρνηση, κεφάλαιο, τράπεζες, ΕΕ, ΔΝΤ.
  • ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ παιδεία, υγεία, δημόσια περιουσία.
  • ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ τα χαράτσια, τους κεφαλικούς φόρους, την κρίση και το χρέος τους.
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΟΣΩΝ ΤΗ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ
ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ ( ΕΕ-ΔΝΤ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ)
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ
ΣΤΟΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ.

ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 19/10 > 10:30 ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΜΠΤΗ 20/10 > ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ( Οθωνος & Αμαλίας)
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ

Προσφυγή στο ΣτΕ για το νέο Π.Δ Υμηττού

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ»


Προσφυγή στο ΣτΕ για το νέο Π.Δ Υμηττού


Κατατέθηκε την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αίτηση ακύρωσης του νέου Προεδρικού Διατάγματος για την Προστασία του Υμηττού (ΦΕΚ 187 Δ’/16.6.2011)«…κατά το μέρος που παρέχει ελλιπή προστασία στα οικοσυστήματα και ιδίως κατά το μέρος που παρέχει την δυνατότητα περαιτέρω υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος, επιτρέποντας την κατασκευή και λειτουργία α) εγκαταστάσεων και δικτύων ενέργειας και β) εγκαταστάσεων εκπαίδευσης (δημόσιων και ιδιωτικών) μεγάλης κλίμακας…».

Η προσφυγή στο ΣτΕ υπογράφεται από 20 πολίτες, μέλη της «Διαδημοτικής Επιτροπής για την Διάσωση του Υμηττού» και άλλων συλλογικοτήτων, επιστήμονες, Δημοτικούς Συμβούλους των Δήμων Αθήνας, Ηλιούπολης και Γλυφάδας καθώς και από μέλη της αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε και του Δ.Σ του ΣΑΔΑΣ.

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες στο ΣτΕ, με το νέο Π.Δ «… ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα χωροθέτησης μέσα στις ζώνες προστασίας του Υμηττού υπερεντατικών χρήσεων ενέργειας (Κέντρα Υψηλής Τάσης- Κ.Υ.Τ και γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος), οι οποίες βλάπτουν σοβαρά τα οικοσυστήματα, θέτοντας σε κίνδυνο την επιδιωκόμενη αναγέννησή τους και νομιμοποιούν εγκαταστάσεις και δραστηριότητες οι οποίες από μακρού λειτουργούν παρανόμως, όπως το Κ.Υ.Τ στα όρια των Δήμων Ηλιούπολης-Αργυρούπολης, οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης από το Λαύριο κ.ά (Βλ. αποφάσεις ΣτΕ 1672/2005, 1676/2005, 1678/2005)».

Ακόμη, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες «…με την δυνατότητα κατασκευής ιδιωτικών και δημόσιων εκπαιδευτικών συγκροτημάτων στην Β’ Ζώνη προστασίας του Υμηττού, ανατρέπεται η βασική κατεύθυνση του υφιστάμενου και υπό αναθεώρηση Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας «περί συνεκτικής πόλης», ουσιαστικά αναιρείται η χρήση “γεωργική γη” στην Β’ Ζώνη προστασίας του Υμηττού και προωθούνται φαινόμενα κερδοσκοπίας από πραγματικούς ιδιοκτήτες ή καταπατητές της δημόσιας γης».

Τέλος οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ ζητούν , στο νέο Π.Δ «…να αναφέρεται σαφώς ότι απαγορεύεται η κατασκευή νέων αυτοκινητόδρομων στις ζώνες προστασίας του Υμηττού, με βάση το Πρακτικό 67/1998 του Ε’ τμήματος του ΣτE».

17 Οκτωβρίου 2011
Για επικοινωνία: diadimitikh.ymhttou@gmail.com / τηλ.210-9954362 - 6979145366

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Όλοι οι ΔΥ μηχανικοί αύριο στις κατάληψεις ΥΠΥΜΕΔΙ-ΥΠΕΚΑ

Όπως επιβεβαιώθηκε στη σημερινή πολύ μεγάλη συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, ξεκινάμε την 3ήμερη απεργία από αύριο Τρίτη 18/10 με την κατάληψη στις 7:00πμ των ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ (Χαρ. Τρικούπη και Αλεξάνδρας) και Υ.ΠΕ.Κ.Α. (Αμαλιάδος). Συνεχίζουμε με την απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 19/10 στις 11:00πμ στην ιστορική πύλη του Πολυτεχνείου (Πατησίων) και πορεία προς τη Βουλή, όπου και θα παραμείνουμε. Τέλος την Πέμπτη 20/10 τρίτη ημέρα απεργίας για τους Δημοσίους Υπαλλήλους μηχανικούς, η ΕΜΔΥΔΑΣ καλεί σε συγκέντρωση στις 11:00πμ στην Καραγιώργη Σερβίας και Σταδίου στο Σύνταγμα. Η συσπείρωση μαζί με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία και το ΠΑΜΕ θα καλέσει και στην πρωϊνή περικύκλωση της Βουλής.
Όσον αφορά τη σημερινή μαζική συνέλευση ενημερώνουμε ότι πλειοψήφησε η παραπάνω πρόταση του Προεδρείου και μειοψήφησε η δική μας (συσπείρωση) που διαμορφώθηκε μαζί με τη Δημοσιουπαλληλική Ενότητα και την Αριστερή Παρέμβαση (βλέπε παρακάτω, μεγάλο μέρος της είναι η προηγούμενη  ανακοίνωση) με συσχετισμό περίπου 2/3 υπέρ Προεδρείου και 1/3 υπέρ της δικής μας. Όπως έχουμε ξαναγράψει τονίσαμε την ανάγκη πολιτικού αγώνα να φύγει η κυβέρνηση και η τρόϊκα, καλούσαμε στη δημιουργία ανοικτής επιτροπής αγώνα, και θέλαμε δέσμευση ότι μετά την πιθανή ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου την Πέμπτη 20/10 θα συνεχίσουμε με γενικές συνελεύσεις (προτείνοντας συγκεκριμένα την επόμενη δευτέρα). Δικές μας (και όχι μόνο) συνδικαλιστικές αστοχίες δεν επέτρεψαν την εμφάνιση ενός πλειοψηφικού ρεύματος και στην ΕΜΔΥΔΑΣ (όπως γίνεται σε πολλά σωματεία) που να σηκώσει το βάρος της τεράστιας επίθεσης που εξελλίσεται. Εμείς θα στηρίξουμε σε κάθε περίπτωση όλες τις κινητοποιήσεις που αποφασίζονται αλλά και δε θα σταματήσουμε να τονίζουμε ότι χωρίς πολιτικά αιτήματα, συμμετοχή των συναδέλφων και αποφασιστικότητα δε θα πάμε μακριά. Μετά τη συνέλευση ακολούθησε μαζική πορεία των συγκεντρωμένων μηχανικών προς το Υπουργείο Οικονομίας (το οποίο ήταν και αυτό, όπως και πολλά ακόμα Υπουργεία, σε κατάληψη). Υπήρξε και η πρόταση μας να πάμε και στο κατελλημένο από τους εργαζόμενους του, πολύπαθο ΤΣΜΕΔΕ αλλά προσπεράστηκε.

Πρόταση Ψηφίσματος στη ΓΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής στις 17/10/2011

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε κοινό μέτωπο με τη ΝΔ, το ΛΑΟΣ και τη ΔΗΣΥ, προχωρούν ακάθεκτοι στην εφαρμογή των πιο αντιδραστικών αντεργατικών μέτρων, σε συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ κλιμακώνουν την επίθεση μέσω των διαδοχικών μνημονίων, μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων και του τελευταίου πολυνομοσχέδιου. Για να εμποδίσουμε τα βάρβαρα μέτρα, για να έρεθι πιο κοντά η ώρα της ανατροπής, της λαϊκης νίκης, χρειάζεται τώρα σε κάθε τόπο δουλειάς, κλάδο και συνοικία, να ορθωθεί ισχυρό το εργατικό- λαϊκό κίνημα, να διαμορφωθεί ένα παλλαϊκό μέτωπο που να θέτει εδώ και τώρα:

5 διδάγματα από την ιστορία της Proton

Αναδημοσιεύουμε από τη χθεσινή ΚΕ.

ΤΟ ΠΟΛΥΚΡΟΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΕΥΛΟΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 7 Οκτωβρίου 2011, η μετοχή της Proton Bank άξιζε στο Χρηματιστήριο Αθηνών 0,18 ευρώ (κλείσιμο).
Την ίδια ημέρα, η συνολική αξία της τράπεζας ήταν 11,283 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, οι μέτοχοι είχαν 11,28 εκατ. ευρώ.
Το πρωί της επόμενης εργάσιμης ημέρας (Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011), η μετοχή της τράπεζας τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο. Οι επενδυτές χάσαν τα λεφτά τους. Μαζί τους και ο μεγαλομέτοχος Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Ουδείς μπορούσε να αγοράσει ή να πουλήσει μετοχές. Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε ο νόμος 4021/2011, ο οποίος προβλέπει:
*Τη μεταφορά υγιών περιουσιακών στοιχείων μιας τράπεζας -στη συγκεκριμένη περίπτωση της Proton Bank- σε άλλη νεοϊδρυθείσα τράπεζα, την Νέα Proton Bank (μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα).
*Τη χρηματοδότησή της νέας τράπεζας σε επίπεδο μετοχικού κεφαλαίου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (250 εκατ. ευρώ) και σε επίπεδο παθητικού από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων & Επενδύσεων-ΤΕΚΕ (862 εκατ. ευρώ).
*Την εκκαθάριση της παλιάς τράπεζας.
*Την πώληση του μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος εντός διετίας (εάν παρέλθει το χρονικό περιθώριο χωρίς να έχει καταστεί δυνατή η πώληση, τότε λύεται και εκκαθαρίζεται μεταφέροντας τις καταθέσεις σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα).
Δεδομένου ότι η παλιά τράπεζα κράτησε δάνεια υψηλού κινδύνου 722 εκατ. ευρώ (με την έννοια ότι είναι σε καθυστέρηση ή δεν καλύπτονται από εγγυήσεις), τότε συνάγεται το συμπέρασμα ότι το προϊόν της εκκαθάρισης θα είναι μικρότερο από την ονομαστική αξία των δανείων (σύμφωνα με την έκθεση των ελεγκτικών αρχών, η εκκαθάριση μπορεί να αποφέρει 350 εκατ. ευρώ). Με άλλα λόγια το όποιο έσοδο προκύψει, σύμφωνα με το νόμο, θα πάει στο ΤΕΚΕ (Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων & Επενδύσεων) το οποίο χρηματοδότησε τη νέα τράπεζα.
Οι μέτοχοι
Αρα, οι μέτοχοι της παλιάς Proton Bank δεν θα έχουν λαμβάνειν από την εκκαθάριση με αποτέλεσμα να χάσουν τα λεφτά τους (δηλαδή τα 11,283 εκατ. ευρώ, που θεωρητικά είχαν πριν η μετοχή τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης και εφαρμοστεί ο νέος νόμος).

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Ανακοίνωση της συσπείρωσης στην ΕΜΔΥΔΑΣ

Ενόψει της συνέλευσης της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής αύριο Δευτέρα 17/10 στιος 9:30 στο θέατρο Βρετάνια (Πανεπιστημίου 7) αναρτούμε την ανακοίνωση μας.

συσπειρωση αριστερων μηχανικων

ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΗΚΟΝ
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε κοινό μέτωπο με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, προχωρούν ακάθεκτοι στην εφαρμογή των πιο αντιδραστικών αντεργατικών μέτρων, σε συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, μέσω των διαδοχικών μνημονίων και μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων και παρά την οργή και την αγανάκτηση που προκαλεί στην κοινωνία, επιμένει στην αδιέξοδη πολιτική της. Ταυτόχρονα η κρίση επιδεινώνεται στην ευρωζώνη την ΕΕ και διεθνώς, με το χρέος «εκτός ελέγχου» όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ισπανία, την Ιταλία, ακόμα και στις ΗΠΑ!
Παρά την ανοιχτή ομολογία της χρεοκοπίας της πολιτικής αυτής, η κυβέρνηση εξήγγειλε την υλοποίηση ολόκληρου του κανιβαλικού Μεσοπρόθεσμου (καθώς και επιπλέον μέτρων) εδώ και τώρα! Όλα πλέον δείχνουν ότι μοναδικός στόχος των μέχρι τώρα μέτρων είναι η διάσωση του τραπεζικού συστήματος και του ευρώ, το ξεπούλημα της δημόσιας -αλλά και της ιδιωτικής- περιουσίας και η διάλυση μισθών και εργασιακών συνθηκώνκινεζοποίηση) των εργαζομένων και του συνόλου του λαού μας. Η χώρα μας είναι το πειραματόζωο, για να γίνει στη συνέχεια μαζική εφαρμογή του δόγματος “σοκ και δέος” και στις άλλες χώρες της ΕΕ.
Επί της ουσίας είμαστε ήδη σε χρεοκοπία, είτε σε «συντεταγμένη-επιλεκτική» είτε σε ανεξέλεγκτη, που όσο πάει και πλησιάζει. Η κυβέρνηση, ενώ πληρώνει τις δόσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους, απειλεί ότι θα προχωρήσει σε εσωτερική στάση πληρωμών για μισθούς και συντάξεις.
Το πολυνομοσχέδιο, που κατέθεσε στην ελληνική βουλή η παραδομένη στα συμφέροντα του κεφαλαίου και των δανειστών κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με την τρόικα, αποτελεί λαιμητόμο των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της κοινωνίας, αφού καταργεί όποια δικαιώματα έχουν απομείνει.
Με τα μέτρα αυτά:
Α. Απολύονται (ακόμη και οι μόνιμοι) εργαζόμενοι στο δημόσιο, καταργούνται οργανικές θέσεις, θεσμοθετούνται οι αυθαιρεσίες και οι διώξεις, κουρελιάζεται το σύνταγμα και διαλύονται δημόσιες υπηρεσίες και κοινωνικά αγαθά. Πρώτα καταργούνται οι κενές οργανικές θέσεις (με μοναδικό λόγο να καλυφθούν τυπικά οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων), μετά απολύονται όσοι εντάσσονται σε συνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και καταργούνται οι θέσεις τους και στη συνέχεια καταργούνται οι υπόλοιπες θέσεις που «πλεονάζουν» και απολύονται οι υπάλληλοι, μόνιμοι και αορίστου χρόνου, που τις κατέχουν. Θεσμοθετείται η κινητικότητα του προσωπικού μεταξύ υπουργείων και αποκεντρωμένων υπηρεσιών χωρίς καμία αντικειμενική διαδικασία ή κριτήριο. Με τις διατάξεις αυτές ανοίγει ένας νέος δρόμος για αυθαιρεσίες, κομματικές διώξεις και τακτοποιήσεις ημετέρων. Με τη συνταξιοδοτική διαθεσιμότητα «σκοτώνουν τα άλογα» όταν γεράσουν (ή μάλλον πριν γεράσουν) και απολύουν υπαλλήλους που μέχρι το 2013 θα συμπληρώσουν 35 χρόνια υπηρεσίας και το 55ο έτος ηλικίας. Οι υπάλληλοι οδηγούνται στην φτώχεια, με μόνο το 60% του βασικού μισθού.
Β. Με το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο κατακρεουργούνται παραπέρα τα εισοδήματα των εργαζομένων στο δημόσιο. Έτσι, μετά το 40% της υποβάθμισής τους από το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο, επιβάλλεται και νέα μείωση που υπερβαίνει το 30% για τους μηχανικούς. Αυτό προκύπτει:
  • Από την κατάργηση των κλαδικών επιδομάτων 7 και 6‰, καθώς και του συνόλου των αντίστοιχων χωρικών (ακόμα και των 142 €).
  • Από τους χαμηλούς βασικούς μισθούς που προσδιορίστηκαν με το νέο μισθολόγιο.
  • Από τη μετατροπή των οικογενειακών επιδομάτων σε οικογενειακή παροχή που δίνεται στον ένα σύζυγο εφόσον υπάρχει ανήλικο παιδί.
  • Από την κατάργηση των εκτός έδρας.
  • Από τη σύνδεση μισθού-βαθμού και τον αυθαίρετο περιορισμό της ένταξης στους καταληκτικούς βαθμούς (καταπληκτική μέθοδος για να εξασφαλίζεται το σκυμμένο κεφάλι και το ‘ναι’ σε ό,τι πει το αφεντικό).
  • Από την κατάταξη των υπηρετούντων υπαλλήλων, αφού προβλέπονται περισσότερα χρόνια σε κάθε βαθμό.
  • Από την κατάργηση της ακώλυτης μισθολογικής εξέλιξης.
Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα μειώσεις για όλους τους υπαλλήλους από 7% έως 55%. Μεγαλύτερα θύματα είναι οι υπάλληλοι με μικρή προϋπηρεσία. Ενδεικτικά συνάδελφος με 8,5 χρόνια στο δημόσιο θα πέσει από τα 1.500 € περίπου μεικτά στα 850 €, συνάδελφος με 30 χρόνια από περίπου 2.000 € στα 1.200 €.
Γ. Κατακρεουργούνται ακόμη περισσότερο οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις, το ΜΤΠΥ και το εφάπαξ.
Δ. Καταργούνται οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα με τη μη επέκτασή τους για 3 χρόνια, με την κατάργηση της ευνοϊκότερης ρύθμισης και δρομολογείται η κατάργηση του κατώτερου μισθού της Εθν. Συλλογικής Σύμβασης και ο περιορισμός του το πολύ στα 550 € μεικτά.
Ε. Λεηλατούνται τα ελάχιστα εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων μέσα από τη βάρβαρη φορολογική επίθεση, τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Ιδιαίτερα η κατάργηση της αφαίρεσης από το εισόδημα των υποχρεωτικών ασφαλιστικών εισφορών και η προσθήκη τους στο φορολογητέο εισόδημα, θα εκτινάξει περαιτέρω το φορολογικό βάρος. Και μάλιστα, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, προβλέπεται να διπλοεισπράξουν τα χαράτσια από μισθωτούς και συνταξιούχους μέσω μισθοδοσίας.
Επιπλέον όλη η πολιτική λογική της κυβέρνησης δείχνει ότι δε μας χρειάζονται πλέον. Κατάργηση Πολεοδομιών (με τη συναίνεση του ΤΕΕ που αυθαίρετα αναλαμβάνει την τακτοποίηση των αυθαιρέτων), ιδιώτες ελεγκτές σε δημόσια και ιδιωτικά έργα, συμβάσεις παραχώρησης και ΣΔΙΤ, “fast track” επενδύσεις... Μας θέλουν μόνο για πρωτοκολλητές-διεκπεραιωτές του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Παράλληλα κατακλέβουν τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ λόγω κουρέματος ομολόγων (παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις). Το ΤΣΜΕΔΕ έτσι χάνει πάνω από 500 εκατ. €, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών.
Η πρόταση μας προς την ΕΜΔΥΔΑΣ και τους συναδέλφους είναι:

Χρυσοφόρα σκουπίδια

Με αφορμή την κινητοποίηση των εργαζομένων στους Δήμους και τις κινήσεις κυβέρνησης - δημάρχων - περιφερειάρχη για άμεση είσοδο ιδιωτών στην αποκομιδή και διαχείριση απορριμάτων, αναδημοσιεύουμε από τον Παραλληλογράφο. Η επιχείρηση απεργοσπασίας και τσακίσματος των εργαζομένων πάει χέρι-χέρι με τα ιδιωτικά-κερδοσκοπικά συμφέροντα που ετοιμάζονται να αναλάβουν.

Η ευρωπαϊκή οδηγία 2004/18 καθορίζει με σαφήνεια τη συλλογή των αποβλήτων ως έναν από εκείνους τους τομείς όπου το Δημόσιο μπορεί να παραχωρήσει σε  ιδιώτες εργολάβους. Η οδηγία έγινε νόμος του κράτους -με τη άλλο- με τροπολογία που κατατέθηκε στις 13 του Μάη 2011 στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση». Η τροπολογία δίνει το «δικαίωμα» στους δήμους «να αναθέτουν σε ιδιώτες με την υπογραφή συμβάσεων παροχής υπηρεσιών, το έργο της συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, της καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων και δημοτικών κτιρίων»

Οι ιδιωτικές εταιρείες ισχυρίζονται μάλιστα ότι  λόγω μικρότερων αμοιβών θα καθαρίζουν τις πόλης με αισθητά μικρότερο κόστος…

Σωστό. Με την «εκ περιτροπής εργασία» με μισθούς πείνας και με ενοικιαζόμενους , πλαστικοποιημένων και απασχολήσιμων ανθρώπων και την επιδότηση με δημόσιο χρήμα που προβλέπει 400 εκατ. ευρώ, ο κάθε πατριώτης επιχειρηματίας δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να γίνει και σκουπιδιάρης.

Στην Θεσσαλονίκη δε ο τομέας των σκουπιδιών έχει παραδοθεί από τον Μπουτάρη  στην ιδιωτική εταιρεία “Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης“, στην οποία συμβολικά  συμμετέχει η ΚΕΔΚΕ με 35%, ενώ το 65% του κεφαλαίου της κατέχουν οι μεγάλες μονοπωλιακές εταιρείες των Ομίλων Βγενόπουλου, Δασκαλόπουλου, Φιλίππου.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, προχωρώντας και ένα βήμα παραπέρα  δέχτηκε και «δωρεάν» τη χρήση ιδιωτικών απορριμματοφόρων της  πολυεθνικής εταιρείας ISS Facility Services ΑΕ, η οποία πέρα από τις συνεχόμενες καταγγελίες εργαζομένων για καταστρατηγήσεις εργασιακών δικαιωμάτων, είναι και  εταιρεία που χρησιμοποιεί μόνον «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους, και η οποία έχει μονοπωλήσει την καθαριότητα και τη φύλαξη σχεδόν ολόκληρου του δημόσιου τομέα (νοσοκομεία, πανεπιστήμια, κρατικές υπηρεσίες, όπως Επιθεωρήσεις Εργασίας και ΙΚΑ, ακόμα και υπουργικά γραφεία).

Η έδρα της επιχείρησης ISS Facility Services ΑΕ είναι στη Δανία. Η εταιρία αυτή στις 10 Απριλίου 2008, εξαγόρασε  το 100% των μετοχών την Aspis Security A.E. μα πιο πολλές λεπτομέρειες διαβάστε εδώ.

Τέλος πρόκειται, όπως καταγγέλλει το  Σωματείο εργολαβικών καθαριστών και φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας,  για θυγατρική εταιρεία της διαβόητης αμερικανικής τράπεζας Goldman Sachs(!)

Ωστόσο το  ήδη αποφασισμένο, η κυβέρνηση του παπατζή ΓΑΠ το κάνει πράξη με άλλοθι την απεργία των ανθρώπων που εργάζονται στην καθαριότητα. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι εφόσον οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δεν επιστρέψουν στην εργασία τους, το έργο της αποκομιδής θα αναλάβουν ιδιώτες. Σημείωσε, δε, πως όσοι δεν εργάζονται «δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα πληρωθούν».

Μάλιστα!

Γι αυτό όπως μας ενημερώνουν και τα Νέα έχει ξεσπάσει «Επιχειρηματικός πόλεμος, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, έχει ξεσπάσει γύρω από την πίτα της διαχείρισης των 5,5 εκατ. τόνων των αστικών απορριμμάτων που παράγονται σε ετήσια βάση στην Ελλάδα.»


Και ποιοι «μάχονται»;