Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Ψηφιακή Τηλεόραση: Τρόικα, Κυβέρνηση και Digea στο ίδιο κόλπο;

Αναδημοσίευση από http://athenstvchannels.blogspot.gr


<< Ποιος είπε, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με την τρόικα ή ακόμα και «επιτυχίες» με αναβολές ή ματαιώσεις μέτρων που απαιτούσε η τελευταία; Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές γίνονται για χάρη αυτών που δεν πλήρωσαν ποτέ για τη χρήση δημόσιων πόρων και δεν θέλουν να πληρώσουν ούτε και τώρα!>>(Το θέμα-αποκάλυψη του περιοδικού Digital TV info που κυκλοφορεί στα περίπτερα) του Δημήτρη Ευσταθιάδη
Το φάσμα των συχνοτήτων αποτελεί διεθνώς έναν σπάνιο και πολύτιμο δημόσιο πόρο. Σπάνιο, γιατί οι περιοχές του, που μπορούν να αξιοποιηθούν από την υπάρχουσα τεχνολογία, έχουν περιορισμένο εύρος. Πολύτιμο, γιατί στην ιστορική περίοδο που διανύουμε, αυτήν της παγκοσμιοποιημένης έκρηξης των επικοινωνιών, η ζήτηση από τους επίδοξους παρόχους υπηρεσιών είναι πάντοτε μεγαλύτερη από το διαθέσιμο για τις αντίστοιχες υπηρεσίες εύρος. Δημόσιο, γιατί ανήκει στη δημόσια περιουσία του κράτους και όχι στην «ιδιωτική», όπως για παράδειγμα θα ήταν ένα ακίνητο που ανήκει στο κράτος και χρησιμοποιείται απλώς για εκμετάλλευση. Είναι πόρος, γιατί μια ευνομούμενη χώρα, αφού διατηρήσει το μέρος εκείνο των συχνοτήτων που εξυπηρετεί τις απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες, οφείλει να εκμισθώνει για μεγάλα χρονικά διαστήματα (και όχι βεβαίως να πωλεί) το υπόλοιπο μέρος στους παρόχους των αντίστοιχων υπηρεσιών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν μετά από δημοπράτηση και διεξαγωγή ανοικτού διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, ώστε να προσκομίσει το μέγιστο δυνατό όφελος για το δημόσιο συμφέρον.

Για να δούμε, όμως, πώς έχει χειριστεί και πώς συνεχίζει να χειρίζεται η ελληνική πολιτεία αυτόν το δημόσιο πόρο, με το χαρακτηριστικό παράδειγμα της περιοχής των συχνοτήτων που προορίζονται για τηλεοπτική χρήση.
Αρχικά, όταν εμφανίστηκε η ιδιωτική τηλεόραση, η ελληνική πολιτεία επέτρεψε την αυθαίρετη και άνευ ανταλλάγματος κατάληψη των τηλεοπτικών συχνοτήτων από διάφορους επιχειρηματίες, που θέλησαν μέσω του ελέγχου κάποιου ή κάποιων τηλεοπτικών σταθμών να ενισχύσουν τη θέση που κατείχαν μέχρι τότε στις αγορές που είχαν επενδύσει. Η ισχύς και οι σχέσεις διαπλοκής που απέκτησαν και εγκαθίδρυσαν με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις, οδήγησαν όχι μόνο στο να μην υπάρξει καμία δίωξη εναντίον τους για την υφαρπαγή και διαρκή χρήση ενός σπάνιου και πολύτιμου δημόσιου πόρου, αλλά ούτε καν οικονομική απαίτηση από την πολιτεία για περισσότερο από μία δεκαετία.

Αργότερα, προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω. 
Κατόρθωσαν, στις αρχές της δεκαετίας 2000, να επιβάλλουν τη θεσμοθέτηση του status quo που είχε δημιουργηθεί, υποχρεώνοντας την ελληνική πολιτεία να τους διαθέσει «προσωρινές» άδειες εν όψει ενός διαγωνισμού που θα προκηρυσσόταν για την αδειοδότηση, ο οποίος όμως δεν έγινε ποτέ. Οι «προσωρινές» άδειες, παρά την αντίθετη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανανεώνονται από τότε ανελλιπώς.
Το 2007 με τον νόμο 3592 αποφασίστηκε οι τηλεοπτικοί σταθμοί να πληρώνουν για τη χρήση συχνοτήτων αναλογικής τηλεοπτικής μετάδοσης το 2% των ακαθάριστων εσόδων τους. Αυτό, ουδέποτε εφαρμόστηκε, αφού με αλλεπάλληλες υπουργικές αποφάσεις το 2%, μετατρεπόταν σε 0,1% στις περισσότερες περιπτώσεις ή 0,2%.

Οι μόνες «επιτυχείς» διαπραγματεύσεις με την τρόικα

ET3 - #ERT3 Απεργιακό δελτίο

Όλοι το Σ/Κ στην υπό κατάληψη ΕΡΤ

Αναρτούμε το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Σ/Κ στην ΕΡΤ και ενημερώνουμε ότι Απεργιακή εφημερίδα, με τίτλο «Αδέσμευτη Γνώμη», αποφάσισε να εκδώσει το Διασωματειακό συντονιστικό όργανο των εργαζομένων στον Τύπο. Η εφημερίδα θα είναι η μόνη μη-απεργοσπαστική, που θα κυκλοφορήσει το Σαββατοκύριακο, με κείμενα και άρθρα των απεργών δημοσιογράφων. Στόχος είναι η αντικειμενική ενημέρωση του κοινού για την πραξικοπηματική παρέμβαση στην ΕΡΤ αλλά και για τον στραγγαλισμό της ενημέρωσης που επιδιώκει η κυβέρνηση κατεβάζοντας τους πομπούς. Δεν θα κυκλοφορήσουν η "Αυγή", η "Εφημερίδα των Συντακτών" και ο "Ριζοσπάστης". Επίσης η διασωματειακή επιτροπή των εργαζομενων στα ΜΜΕ καλεί το Σάββατο στις 5μμ στο χώρο της ΕΡΤ, σε σύσκεψη ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ, πρωτοβάθμεια σωματεία, εργατικές συλλογικότητες και αγωνιστές για το συντονισμό και τη συνέχιση του αγώνα ενώ η ανοικτή συνέλευση καλεί στις 6μμ στο χώρο του πάρκινγκ.
 

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ 14-16/6/2013
«Η ΕΡΤ είμαστε εμείς»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 15/6/2013 :
17.00 Ορχήστρα Ελληνικής μουσικής Ωδείου Αθηνών
18.00 Εθνική Συμφωνική Ορχήστρας της ΕΡΤ, συμφωνική μουσική με πινελιές από ιταλικές καντσονέτες.
19.00 «Η Δημοκρατία στο απόσπασμα, συζητάμε για τη Δημοκρατία που διεκδικούμε, ενώνουμε τις ιδέες μας για ένα κόσμο κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.
Κοντά μας οι: Κώστας Δουζίνας – καθηγητής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου
Γιώργος Δαράκης -Δημοσιογράφος της ΕΡΤ.
Γιώργος Κατρούγκαλος – καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο
Γιώργος Πλειός – Πρόεδρος στο Τμήμα ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου
David Harvey- καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης
Συντονίζει η Αγλαΐα Κυρίτση- Δημοσιογράφος της ΕΡΤ.
Και το μικρόφωνο σε σας…..
21.30 Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ & η Χορωδία της ΕΡΤ: «Άξιον Εστί»
22.30 Κοντά μας οι παραγωγοί του ραδιοφώνου μας! DJ SET του 2ου προγράμματος ΕΡΑ
24.00 Συγκρότημα κρουστών Quilombo και αμέσως μετά οι ΕΝ ΚΑΡΔΙΑ.
Η βραδιά συνεχίζει με Κίτρινα Ποδήλατα , Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και πολλούς άλλους καλλιτέχνες…..
ΚΥΡΙΑΚΗ 16/6/2013
11.00 Περιμένουμε τους μικρούς μας φίλους στο Προαύλιο του Ραδιομεγάρου
Θεατρικό και βιωματικό παιχνίδι και εργαστήρια: Τσιριτσατντσουλες «Αστροαπεργία» (θεατρικό έργο),
Χρήστο Μπρίτο «Μιστερ Γκουστάβο» (μαριονέττα), Αστροναύτες «Η φάρμα των ζώων» (θεατρικό έργο),
Τα πάντα φι «Ο εγωιστής γίγαντας» (κουκλοθέατρο), Καλλιτεχνικό εργαστήρι «Ευπαλίνος», Ζογκλέρ, Ξυλοπόδαροι και άλλες εκπλήξεις! Ας πλημμυρίσει η ΕΡΤ από παιδικά χαμόγελα, χρώματα και αρώματα!
15.00 Μαζί θα φάμε ….. γιατί μαζί δεν τα φάγαμε!!!!
Πάνω από 30 Συλλογικές Κουζίνες και δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης από τις γειτονιές της Αθήνας μαγειρεύουν για όλες /όλους στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ. Φέρνουμε επίσης το φαγητό μας, τα στρωσίδια μας και με λαϊκές & παραδοσιακές μουσικές, μοιραζόμαστε ψωμί κι αλάτι ….
18.45 Θεατρική Παράσταση ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ
Παίζουν : Κάτια Γέρου, Ελεάννα Γεωργούλη -Μουσική : Λεωνίδας Μαριδάκης Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος
19.00 (παράλληλη δράση στο χώρο του Parking ) το Δίκτυο Ανταλλαγής & Αλληλεγγύης Αγ. Παρασκευής διοργανώνει ανταλλακτικό-χαριστικό παζάρι (φέρνουμε ρούχα, παιχνίδια, βιβλία σε καλή κατάσταση)
Aκούμε Σμυρνέικα – Ρεμπέτικα και Κρητικά με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Χορευτικού Συλλόγου-Κορύβαντες
20.00 Λυρικοί καλλιτέχνες ερμηνεύουν άριες και οπερέτες
22.00 Μεγάλη Συναυλία: Καλλιτέχνες τραγουδούν για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση
Υπόγεια Ρεύματα , Σπυριδούλα, Μανώλης Φάμελος, Φοίβος Δεληβοριάς,Δημήτρης Πουλικάκος,
Λάκης Παπαδόπουλος, Διονύσης Τσακνής, Χρήστος Θηβαίος, Νότης Μαυρουδής, Μόρφω Τσαϊρέλη, Ζωρζ Πιλαλί, Σπύρος Γραμμένος, Ισμήνη Πεπέ και άλλοι πολλοί…

Σας περιμένουμε όλες και όλους να ενώσουμε τις φωνές μας!
Η Χούντα τους δε θα περάσει.

Xοντρή μάχη στον Δήμο Αθηναίων

Αναδημοσίευση από το Ποντίκι

Μάχη αναμένεται να δο­θεί σήμερα στο δημο­τικό συμβούλιο του Δή­μου Αθηναίων, όπου συ­ζητείται η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Αθήνας σε ένα και μόνο οικοδομικό τετράγωνο στην Ακαδημία Πλάτωνος, προκειμέ­νου η εταιρεία Artume S.A., ιδιοκτή­τρια του οικοπέδου όπου βρισκόταν η βιομηχανία Μουζάκη, να μπορέσει να κτίσει της... Παναγιάς τα μάτια.

Το δημοτικό συμβούλιο καλείται εν ολίγοις να αλλάξει τον χαρακτηρισμό της έκτασης προκειμένου να μπορέ­σουν να χτιστούν σπίτια, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών, γραφεία, τράπεζες, εστιατόρια, αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης και αναψυχής, θέατρα, κινηματογράφοι, χώροι συ­γκέντρωσης, πολιτιστικά κτήρια, κτήρια εκπαίδευσης, κτήρια κοινωνικής πρόνοιας, υγειονομικά κέντρα, παι­δικοί σταθμοί, εγκαταστάσεις εμπο­ρικών εκθέσεων, αθλητικές εγκατα­στάσεις.

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι η εταιρεία δεν έχει καταβάλει τον Ειδικό Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος ανέρχεται σε 5,4 εκατομμύρια ευρώ!

Όπως    αναφέ­ρεται στον απο­λογισμό της εται­ρείας για το 2010 και το 2012, που υπογράφεται από ορ­κωτούς λογιστές, στις 30 Δε­κεμβρίου 2010 η εταιρεία υπέβαλε μηδενική δήλωση για τον Ειδικό Φό­ρο Ακίνητης Περιουσίας 2009. Όπως επισημαίνεται, η μηδενική δήλωση έγινε με βάση νομικές συμβουλές που έλαβε η εταιρεία θεωρώντας ότι η εφορία και το υπουργείο Οικονομι­κών θα διαπιστώσουν ότι απαλλάσ­σεται από τον φόρο. Σε αυτή τη βάση δεν έχει γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη στις Οικονομικές Καταστάσεις, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το ζήτημα.
 
Σφαλιάρα από ΣτΕ

Η εμμονή για την ικανοποίηση του «οράματος» των επενδυτών έχει πά­ντως ξεπεράσει κάθε όριο, αφού το ΥΠΕΚΑ, μετά τη σφαλιάρα που έφα­γε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, άρχισε τις κουτοπονηριές και, αντί να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κάνει τον Κινέζο...

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ επέστρεψε το Προεδρικό Διάταγμα του ΥΠΕΚΑ που προέβλεπε αλλαγές στον συντελεστή δόμησης επισημαίνοντας ότι η Ζώνη 3, όπου βρίσκεται το συγκεκριμένο οικόπεδο, δεν μπορεί να έχει συντε­λεστή δόμησης 2,4. Και το ΥΠΕΚΑ, αντί να διορθώσει το Π.Δ., εξαίρεσε το σημείο με αποτέλεσμα να ισχύει ο προηγούμενος συντελεστής 2,4!

Επισημαίνεται ότι ήδη ο Γιώργος Καμίνης έχει υπογράψει διακήρυξη συνεργασίας με την εταιρεία Artume S.A., η οποία, για να μπορέσει να αλ­λάξει τη χρήση γης του οικοπέδου -αφού, όταν αγόραζε, γνώριζε ότι δεν μπορούσε να κτίσει εμπορικό κέντρο -, προτείνει στον δήμο μεταξύ άλλων την κάλυψη 20% των θέσεων εργα­σίας κατά την κατασκευή και κατά τη λειτουργία του πολυκέντρου από ανέργους της περιοχής, καθώς και δι­άφορα μερεμέτια σε σχολεία και παι­δικές χαρές.

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΣΜΑ, με «συνταγή» λατομείων


Mε τη λογική «όπου δεν τηρείται η νομιμότητα, επιβάλλεται» σχεδιάζει να αντιμετωπίσει ο Φορέας Διαχείρησης τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της Ευκαρπίας.Του Νίκου Φωτόπουλου από ΕφΣυν.
getFe34rile
Οι κάτοικοι της περιοχής Ευκαρπίας, όπως και ο τοπικός δήμος, αντιδρούν από την ημέρα χωροθέτησης του ΣΜΑ σε χαρακτηρισμένο οικόπεδο δίπλα από το εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας «Τιτάν». Οπως υποστηρίζουν, το έργο θα υποβαθμίσει κι άλλο την ήδη βεβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή τους.

Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), Μιχάλης Γεράνης, φαίνεται ότι ετοιμάζει σκηνικό μάχης με τους κατοίκους, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται από τα όσα είπε σε ημερίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Το έργο θα κατασκευαστεί. Ηρθε η ώρα των αποφάσεων. Οπου δεν τηρείται η νομιμότητα, επιβάλλεται. Εχουμε προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Είμαστε πλέον έτοιμοι για την υλοποίησή του. Το επιχειρησιακό κομμάτι έχει μεταφερθεί σε φορείς της πολιτείας που ξέρουν πώς θα δράσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ απαντώντας στην ερώτηση πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες είπε «εν ευθέτω χρόνω».

Ο κ. Γεράνης σχολίασε ότι έχει γίνει ενημέρωση για το έργο και τη σημασία του, έκανε λόγο για προσπάθειες παραπληροφόρησης και ανέφερε ότι πίσω από τη μη υλοποίηση του έργου «κρύβονται άλλα πράγματα που δεν έχουν σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων». Επιπλέον γνωστοποίησε ότι σε έναν μήνα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη δημιουργία εργοστασίων μηχανικής επεξεργασίας σκουπιδιών αρχικά στη Μαυρορράχη και στη συνέχεια στον Αγιο Αντώνιο. Σε αυτές θα συμμετέχουν εταιρείες που θα παρουσιάσουν τις μελέτες τους και την τεχνολογία που προτείνουν για την επεξεργασία των απορριμμάτων.

Εμπρός λαέ , μην τους φοβηθείς! Δελτίο Τύπου Σωματείων


Δελτίο τύπου της σύσκεψης των σωματείων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13.06 στην ΕΡΤ
1004404 327319697400439 455335478 n
Σήμερα Πέμπτη 13/06 στο κατειλημμένο κτίριο της ΕΡΤ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, έπειτα από κάλεσμα σωματείων που αναφέρονται στο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων,  που κατέληξε στα εξής:

Ο λαός μίλησε!


Χαιρετίζουμε τη σημερινή πανεργατική απεργία και τη συμμετοχή εργαζομένων και νέων στην κινητοποίηση ενάντια στο προκλητικό κλείσιμο της ΕΡΤ. Οι χιλιάδες λαού που συγκεντρώθηκαν στο κτίριο της ΕΡΤ στην Αγ. Παρασκευή σε μια τεράστια συγκέντρωση στα πλαίσια της γενικής απεργίας απαιτούν:
· Κάτω τα χέρια από την δημόσια ραδιοτηλεόραση. Να μην παραδοθεί η ενημέρωση και ο πολιτισμός στον έλεγχο, στην εκμετάλλευση και την κερδοφορία των ιδιωτικών συμφερόντων και των καναλαρχών.·
Να μην προχωρήσει η απόλυση 2700 εργαζόμενων στην ΕΡΤ, ο εργασιακός μεσαίωνας και η θάλασσα ανεργίας που διαμορφώνουν.· Να μην περάσει το σχέδιο κυβέρνησης ΕΕ και ΔΝΤ για τη διάλυση του δημοσίου και την ιδιωτικοποίηση κάθε δημόσιας παροχής και υπηρεσίας.Η κινητοποίηση λαού και νεολαίας, από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσης της πρωτοφανούς αυτής Κυβερνητικής απόφασης, σπέρνει ήδη πανικό στα κυβερνητικά επιτελεία, πρώτα και κύρια των «συνοδοιπόρων» του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που υποχρεώνονται να ψελλίσουν τις αντιρρήσεις τους χωρίς να τολμούν να αποσύρουν την υποστήριξή τους στη λαομίσητη συγκυβέρνηση.
Ο αυταρχικός τσαμπουκάς του Σαμαρά στη χθεσινή εκδήλωση του ΕΒΕΑ δεν είναι ικανός να κρύψει τον πανικό που δοκίμασε η «τρόικα εσωτερικού» από την μαζική και παλλαϊκή κινητοποίηση στην επίθεση Κυβέρνησης – ΕΕ και ΔΝΤ. Είναι αποκαλυπτικό το κείμενο του τελευταίου, που πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας, ότι η επίθεση στην κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία σχεδιαζόταν ήδη από το 2011 στα πλαίσια των αντιδραστικών μνημονίων και της βάρβαρης αντικοινωνικής πολιτικής που τα συνοδεύει.
Καλούμε το λαό και τη νεολαία σε λαϊκό ξεσηκωμό. Δεν θα πέσουν από μόνοι τους, αν δεν τους ανατρέψει ένα πλατύ, μαχητικό, εργατικό και λαϊκό κίνημα. Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης σύγκρουσης, τώρα είναι η στιγμή της ανατροπήςΝα πέσει η κυβέρνηση – να φύγει η τρόικα.Όχι στο λουκέτο στην ΕΡΤ και στους δημόσιους οργανισμούς Όχι στην αντιδραστική αναδιάρθρωση του δημοσίου (με απολύσεις, μετατάξεις-μεταθέσεις, τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων, τρομοκρατία – πογκρόμ απολύσεων).Να ανατραπούν τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις που καταστρέφουν τη ζωή μας.Όχι στις απολύσεις και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.Δημοκρατία και ελεύθερος συνδικαλισμός στους χώρους δουλειάς. Κατάργηση του αίσχους της πολιτικής επιστράτευσης και της επίταξης απεργών.
ΕΜΠΡΟΣ ΛΑΕ, μην τους φοβηθείς!
ΗΡΘΕ η ΩΡΑ της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!
ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
1.    Να γίνει η κατάληψη της ΕΡΤ, το κέντρο αγώνα που θα εκφράζει πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους σε αυτή, αλλά και όλους τους εργαζόμενους στους αγωνιζόμενους χώρους και σωματεία. Συγκροτούμε συντονιστική επιτροπή που θα είναι σε επαφή με την συνέλευση των εργαζομένων της ΕΡΤ και την απεργιακή επιτροπή των εργαζόμενων στα ΜΜΕ. Προτείνουμε στη συνέλευση εργαζομένων της ΕΡΤ να «ανοίξει» το πρόγραμμα στα προβλήματα των εργαζομένων και του λαού.
2.     Περιφρουρούμε και υπερασπιζόμαστε την κατάληψη της ΕΡΤ. Καλούμε το λαό και την νεολαία σε διαρκή και μαζική παρουσία για να αποτρέψουμε τα κυβερνητικά σχέδια για ανακατάληψη του κτιρίου, με καταστολή. Διαμορφώνουμε στέκι των σωματείων στον προαύλιο χώρο της ΕΡΤ. Καλούμε σε συνέλευση σωματείων το Σάββατο στις 6μμ στο χώρο. Σε συνεννόηση με την ΠΟΣΠΕΡΤ εξετάζουμε την δυνατότητα να διοργανωθεί συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, την επόμενη εβδομάδα.
3.   Προτείνουμε νέα γενική πολιτική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την Τετάρτη 19.06. Προτείνουμε το ξεδίπλωμα απεργιακού συντονισμού και κλιμάκωσης με απεργιακές μορφές διάρκειας, τόσο στο δημόσιο που θα ακολουθήσει την τύχη της ΕΡΤ, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Απαιτούμε σε αυτή την κατεύθυνση να πάρει απόφαση η ΓΣΣΕ και η ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα.

Απαράδεκτο το νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες

 Να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του Κτηματολογίου και να μην παραδοθεί βορά σε επιλεκτικά ιδιωτικά συμφέροντα ζήτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, χθες με παρέμβασή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κατά τη διαδικασία ακρόασης των εκπροσώπων των φορέων στη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ για το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες.
Αναλυτικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ
- Πρότεινε την απόσυρση του σχεδίου νόμου και επανάληψη της διαβούλευσης στο σύνολο του, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας και των διοικήσεων της «Κτηματολόγιο ΑΕ» για την αρνητική πορεία του έργου. Στηλίτευσε τις ρυθμίσεις ανάθεσης των μελετών, με απαξίωση των τεχνικών προσφορών, επισημαίνοντας ότι «είναι η αρχή για την πλήρη ασυδοσία στον τομέα αναθέσεων μελετών».
- Για την προβλεπόμενη κατάργηση του ΟΚΧΕ και την ίδρυση μία νέας εταιρίας ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογραφήσεις (ΕΚΧΑ ΑΕ), πρότεινε τη μη κατάργηση του ΟΚΧΕ ή τη δημιουργία της ΕΚΧΑ με μορφή ΝΠΔΔ.
- Αναφέρθηκε στον έλεγχο του ΣΔΟΕ, που γίνεται με εντολή εισαγγελέα στην Κτηματολόγιο ΑΕ για θέματα συμβάσεων και οικονομικής διαχείρισης αναφέροντας ότι το ΤΕΕ κλήθηκε να συνδράμει στην σχετική έρευνα, ενώ έθεσε υπόψη της επιτροπής την ελεγχόμενη σύμβαση μεταξύ ΟΤΕ και Κτηματολόγιο ΑΕ, τονίζοντας ότι τα αρνητικά δεδομένα διαχείρισης πρέπει να αποφευχθούν για να προχωρήσει το έργο.
- Παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις, όπως επίσης τις πρωτοβουλίες, που έχει αναλάβει το ΤΕΕ από το 1994 έως σήμερα για την προώθηση και ολοκλήρωση του έργου, χωρίς να εισακούεται από τους εκάστοτε αρμοδίους και
- Για το μέρος του σχεδίου νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση, ο πρόεδρος του ΤΕΕ παρουσίασε στη Βουλή κατ’ άρθρον παρατηρήσεις.
Να διατηρηθεί ο ΟΚΧΕ και ο δημόσιος χαρακτήρας του Κτηματολογίου

Συσπείρωση Εργαζομένων στο Υπ.Αν.

Προχτές Τετάρτη 12/6/2013 πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του Συλλόγου εργαζομένων στις Γενικές Γραμματείες Βιομηχανίας κι Ενέργειας-Κλιματικής Αλλαγής. Ο Σύλλογος τα δύο τελευταία χρόνια, υπήρξε από τους πρωτοπόρους στους αγώνες που δόθηκαν στο Δημόσιο ενάντια στις "εφεδρείες", τους "επίορκους", τις απολύσεις, τις "αξιολογήσεις", το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών. Με συνεχείς πολύ μαζικές συνελεύσεις κατοχυρώθηκε η αμεσοδημοκρατική λειτουργία του συλλόγου, ενώ η συμμετοχή του σε όλες τις καταλήψεις, απεργίες κι αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο Δημόσιο, έδειξαν τη συγκρουσιακή διάθεση των συναδέλφων.
Σχετικά με τα αποτελέσματα, χαρακτηριστική ήταν η σημαντική αύξηση της συμμετοχής κατά 20%, καθώς και η διάλυση και μη εκλογική κάθοδος της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, που αποτελούσε την πλειοψηφία στο Δ.Σ με 3 έδρες.
Πρώτη παράταξη βγήκε οριακά η "ανεξάρτητη" "Ελεύθερη Κίνηση", που στήθηκε 5 μέρες πριν τις εκλογές και χωρίς να καταθέσει πολιτικές θέσεις, μετά από κινήσεις στελεχών της ΠΑΣΚ. Η Αγωνιστική Ενότητα (ΠΑΜΕ) βγήκε δεύτερη με διαφορά 3 ψήφων, ενώ η κυβερνητική ΔΑΚΕ βγήκε τρίτη με απώλεια δυνάμεων. Τέλος, μεγάλη επιτυχία είναι η εκλογή της Συσπείρωσης Εργαζόμενων, στην οποία συμμετέχουν και συνάδελφοι της συσπείρωσης αριστερων μηχανικών, η οποία κατέβηκε για πρώτη φορά στης εκλογές.Αποτελέσμα Εκλογών Συλλόγου στις Γ.Γ. Βιομηχανίας κι Ενέργειας-Κλιματικής Αλλαγής
Εγγεγραμένα μέλη: 307
Για το ΔΣ
Για την Ομοσπονδία
Ψήφισαν
238
237
Άκυρα-Λευκά
6
11
Έγκυρα
232
226

Ψήφοι
Έδρες
Ψήφοι
Αντιπρόσωποι
Ελεύθερη Κίνηση
(κρυφοΠΑΣΟΚ)
75
2
77
8
Αγωνιστική Συνδικαλιστική Ενότητα (ΠΑΜΕ)
72
2
65
7
ΔΑΚΕ
52
2
52
5
Συσπείρωση Εργαζόμενων
31
1
34
3
Ανεξάρτητη υποψήφια
4
-
-
-


Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Η ΕΡΤ ζωντανά


«Εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τη την υπ' αριθμ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 (ΦΕΚ Β΄ 1414/11.6.2013) ΚΥΑ καταργείται η δημόσια επιχείρηση ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΕΡΤ Α.Ε) και οι θυγατρικές της. Με βάση την παραπάνω απόφαση, διακόπτεται η λειτουργία της εταιρίας ΕΡΤ Α.Ε. και των θυγατρικών της και ως εκ τούτου παύει η εκπομπή σήματος από την ΕΡΤ.

Για το σκοπό αυτό, επισημαίνεται ότι τυχόν προβολή των πάσης φύσεως εκπομπών (τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών) που φέρουν το σήμα της ΕΡΤ Α.Ε. από περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, συνιστά μη αδειοδοτημένη και εξ'αυτού του λόγου παράνομη προβολή προγράμματος και αντιμετωπίζει όλες τις κυρώσεις που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία».
Έλα και πιάσε μας Στουρνάρα... 

Ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας στην Ελλάδα

Ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας στην Ελλάδα:
προσωρινά «τη γλιτώνουμε» λόγω των ενδοσυστημικών αντιθέσεων, αλλά ως πότε ;

του Σπύρου Κοντομάρη ΧΜ ΕΜΠ,
μέλος ΔΣ Ένωσης Εργαζομένων Φυσικού Αερίου Αττικής, μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ

Η προσωρινή ματαίωση της ολοκληρωτικής ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ επαναφέρει στο προσκήνιο τον ανορθολογισμό που συνολικά χαρακτηρίζει την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα των ανταγωνιστικών εγχώριων και διεθνών καπιταλιστικών συμφερόντων.
Με μια απλή παρατήρηση του Ενεργειακού Ισοζυγίου της Ελλάδας τα τελευταία είκοσι χρόνια, εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα ότι η ασκούμενη Εθνική Ενεργειακή Πολιτική στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε εθνική, ούτε ενεργειακή, ούτε πολιτική. Γιατί:

  1. Οι ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας έχουν διαμορφωθεί μέσα από την επικράτηση ενός ιδιωτικού και ενεργοβόρου τρόπου κοινωνικής και παραγωγικής οργάνωσης. Η ιδιωτική μετακίνηση προσεγγίζει το 43% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του οικιακού τομέα έχει αυξηθεί κατά 80%.
Η αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης 14,6 Mtoe (1990) è 22,0 Mtoe (2007) è 19,1 Mtoe (2010), κατανέμεται στις μεταφορές (+50%) και στον οικιακό – τριτογενή τομέα (+40%), με την βιομηχανική κατανάλωση να παραμένει κοντά στους 4 Mtoe (-10%).

  1. H εγχώρια παραγωγή ενέργειας παραμένει στάσιμη κοντά στους 10,0 Μtoe (80% λιγνίτης) με αποτέλεσμα την κάλυψη των υφιστάμενων ενεργειακών αναγκών μόνο κατά 25% από τις διαθέσιμες εγχώριες ενεργειακές πηγές και κατά 75% μέσω των εισαγωγών πετρελαιοειδών, ηλεκτρικής ενέργειας και φ.α.. Ο βαθμός ενεργειακής εξάρτησης της Ελλάδα διαμορφώνεται στο 70% με τάση αύξησης.
  1. Ενώ το διαθέσιμο ηλεκτρικό φορτίο (18GWh) είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από τα επίπεδα της κατανάλωσης (6GWh) λόγω και της εισόδου ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος, τα τιμολόγια έχουν αυξηθεί κατά 80%. Επίσης εξαιρετικά αυξημένη είναι η λιανική τιμή διάθεσης των πετρελαιοειδών, τα 2/3 της οποίας αποτελείται από φόρους.
  1. Η αύξηση των εισαγωγών κατά 40%, 23,1 Mtoe (1990) è 31,0 Mtoe (2010), αφορά κατά 85% τα πετρελαιοειδή προϊόντα. Ενώ ταυτόχρονα οι εισαγωγές φ.α της ΔΕΠΑ οδηγούνται κατά 85% στην ηλεκτροπαραγωγή (ΔΕΗ & ιδιώτες) και κατά 25% στην βιομηχανική και οικιακή χρήση (3 ΕΠΑ & επιλέγοντες πελάτες ΔΕΠΑ).
Η δυσμενής εξέλιξη του εθνικού ενεργειακού ισοζυγίου αποτελεί το αποτέλεσμα και όχι την αιτία της ανορθολογικής καταναλωτικής τάσης, των κομπραδόρικων εισαγωγικών σχέσεων και της πολιτικής επιβολής του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου. Δηλαδή αποδεικνύει ότι η εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική στην ενέργεια κινείται μέσα στα συγκεκριμένα όρια αντιφατικών πιέσεων της Ε.Ε., του ελληνικού κεφαλαίου και των χωρών που προμηθεύουν στην Ελλάδα ενεργειακά προϊόντα.

Τι επιβάλλει η Ε.Ε.

PSI στα λεφτά των ασφαλισμένων

Του Τζώρτζη Ρούσσου από ΕφΣυν

52
 Σχεδόν 12 δισεκατομμύρια ευρώ απώλεσε το ασφαλιστικό σύστημα από το περιβόητο κούρεμα των ομολόγων που υπέγραψε η κυβέρνηση Παπαδήμου και στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. Ομως δεν είναι μόνο αυτές οι απώλειες που μετρούν τα ασφαλιστικά ταμεία από τις επιλογές των ίδιων κομμάτων, τα οποία τώρα «προστατεύουν» την Ελλάδα δημιουργώντας ένα δήθεν success story στην πλάτη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Ετσι τα ασφαλιστικά ταμεία λάμβαναν ακόμη και ένα ποσό της τάξης των 700-800 εκατ. ευρώ ετησίως, το οποίο αφορούσε τόκους που έπαιρναν από τα ομόλογα στα οποία είχαν επενδύσει διοικητές που απλώς τύγχαναν εκλεκτοί της εκάστοτε κυβέρνησης. Πλέον τα έσοδα από τόκους των επενδύσεων που έκαναν οι διορισμένοι διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων δεν ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ ετησίως!!!

Αναλυτικότερα, πριν από το PSI (κούρεμα) ομολόγων το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων διέθετε περιουσία που ήταν κατατεθειμένη στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ και ανέρχοταν σε 15,97 δισ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι περίπου αυτοβούλως η Τράπεζα της Ελλάδος είχε αγοράσει με τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων, που ήταν κατατεθειμένα στο Κοινό Κεφάλαιο της κοινωνικής ασφάλισης, ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, χωρίς να έχει τη συναίνεση ακόμη και αυτών των διορισμένων διοικητών των Ταμείων!!! Βέβαια ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος είναι απολύτως καλυμμένος γι’ αυτή του την επιλογή, αφού η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Κ. Σημίτη είχε φροντίσει ήδη από το 1997 (μόλις άρχιζε το χρηματιστηριακό πάρτι δηλαδή που τότε στήθηκε και έχασαν εκατομμύρια Ελληνες την περιουσία τους) να ντύσει με νομιμοφάνεια τις επιλογές αυτές του εκάστοτε διοικητή της ΤτΕ, ώστε να μην μπορεί κανείς να τον ακουμπήσει (κάτι σαν τον γνωστό νόμο περί ευθύνης υπουργών με τον οποίο όλα τα μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς κουκουλώθηκαν).

Αντίστοιχα οι επενδύσεις σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ήταν 6,52 δισ. Συνολικά λοιπόν υπήρχαν 22,49 δισ. ως περιουσία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, τα οποία μετά τη διαδικασία του κουρέματος έχασαν το 53,50%, δηλ. 11,92 δισ. Ομως οι απώλειες από τις καταστροφικές επιλογές των ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. μέσω της κυβέρνησης του (όλως τυχαίως;;;) εκ των τραπεζιτών τεχνοκράτη Λ. Παπαδήμου δεν περιορίζονται στο ψαλίδι των 11,92 δισ. και των ετήσιων απωλειών 700-800 εκατ. ευρώ, αλλά μεγεθύνονται από το γεγονός ότι οι τιμές διαπραγμάτευσης των νέων (κουρεμένων ομολόγων) λήξης 2023-2042 αμέσως μετά την έκδοσή τους καταποντίστηκαν περαιτέρω, με αποτέλεσμα οι πραγματικές απώλειες να είναι της τάξης του 53%-65% της νέας ονομαστικής αξίας. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων πολλαπλασιάζονται, αφού από τα 10,5 δισ. περίπου, που είναι η νέα περιουσία, μετά το κούρεμα έχουν χαθεί, λόγω της πτώσης των τιμών στην ονομαστική αξία των ομολόγων, 4 ώς 5 δισ. ευρώ.

Ζωντανή Αναμετάδοση της συγκέντρωσης στην ΕΡΤ #ERT #occupyERT

Μέτωπο για την ανατροπή της τρικομματικής κυβέρνησης

Η απόφαση της κυβέρνησης με πρωτοβουλία της Ν.Δ. να κλείσει την ΕΡΤ και να απολύσει περίπου 3000 εργαζόμενους σηματοδοτεί μία νέα καμπή στην κοινωνική σύγκρουση και την ταξική πάλη που διεξάγεται στην Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια. Έρχεται σε μία αποφασιστική στιγμή, όπου α) από την μια πλευρά η τρικομματική κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν προωθήσει ένα σύνολο μέτρων που μειώνει το κόστος εργασίας, καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις τροποποιώντας σημαντικά το συσχετισμό υπέρ του κεφαλαίου β) όμως από την άλλη πλευρά η πολιτική αυτή δεν έχει οδηγήσει σε κάποια ανάπτυξη ή σε προοπτικές ανάκαμψης του ελληνικού καπιταλισμού. Η πτώση του Α.Ε.Π είναι μεγαλύτερη από την εκτιμώμενη και το πρώτο τρίμηνο του 2013 έφτασε στο 5,6 %, η πραγματική ανεργία πλησιάζει το 30 %, η απώλεια παραγωγικής ικανότητας στη βιομηχανία με το κλείσιμο ή τη μεταφορά μονάδων πλησιάζει το 35 %, ενώ το ελληνικό δημόσιο χρέος παρά τις περικοπές εξακολουθεί να μην είναι εξυπηρετήσιμο και απαιτεί νέα περικοπή που δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη τη οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί πιέσεις στο κυβερνητικό κέντρο, αλλά και αστοχίες όπως αυτή με την αποτυχία της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ.
ERT
Η διαχείριση του δημόσιου τομέα από την πλευρά της κυβέρνησης είναι καθοριστικής σημασίας. Και για λόγους ουσίας διότι ο δημόσιος τομέας αποτελεί εκείνο το τμήμα της οικονομίας που δεν έχουν προχωρήσει οι αναδιαρθρώσεις στον ίδιο βαθμό με τους υπόλοιπους τομείς αλλά και για συμβολικούς λόγους. Μετά την αποτυχία της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ που συνοδεύτηκε από πτώση του χρηματιστηρίου μέσα σε δύο ημέρες της τάξης του 10 % αλλά και τις όλο και μεγαλύτερες αμφισβητήσεις του βάσιμου του ελληνικού «success story» και του «grecovery», η κυβέρνηση επιλέγει την φυγή προς τα εμπρός. Δεν είναι μόνο οι μνημονιακές υποχρεώσεις, που απαιτούν την απόλυση 4.000 δημοσίων υπαλλήλων και 25.000 “διαθεσιμοτήτων” εντός του 2013 και άλλων 11.000 το 2014, εκ των οποίων οι 2-3000 εντός του Ιουνίου, ούτε μόνο οι πιέσεις της τρόικας για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα ως κεντρικό ζήτημα της γενικότερης αντεργατικής αναδιάρθρωσης. Είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει ένα μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι διαθέτει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε αδιανόητες ή και ριψοκίνδυνες ρήξεις. Είναι επίσης ένα προμήνυμα για τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί για τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση κομβικών για την ελληνική οικονομία ΔΕΚΟ όπως η ΔΕΗ.
Αποτελεί επιπλέον κίνηση που αποτυπώνει την στρατηγική ραγδαίου αυταρχικού μετασχηματισμού της κρατικής πολιτικής, αλλά και την αυταρχική οριοθέτηση της πολιτικής και κοινωνικής πάλης. Επικυρώνει την κατεύθυνση ιδεολογικής και πολιτικής συντριβής των εργαζόμενων στρωμάτων και κατ’ επέκταση και της αριστεράς και επιβεβαιώνει ότι το Κράτος και ο κλιμακούμενος αυταρχισμός αξιοποιούνται ως πεδίο κοινωνικών συμμαχιών με συντηρητικά τμήματα της κοινωνίας και ως πεδίο πολιτικών συμμαχιών με την ακροδεξιά, στην προοπτική ιδεολογικοπολιτικής ανασυγκρότησης του μπλοκ εξουσίας σε αντιδραστικότερη βάση.

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Γιατί έγινε το πραξικόπημα στην ΕΡΤ;

Αναδημοσίευση από ΕΟΣ. Δείτε ζωντανά το πρόγραμμα της υπό κατάληψη ΕΡΤ, εδώ. 

Με το «πραξικόπημα» στην ΕΡΤ, φαίνεται πως έφτασε η στιγμή που το ελληνικό αστικό κράτος αισθάνεται αρκετά ισχυρό, βγάζει την κουκούλα και αποκαλύπτει το πραγματικό του πρόσωπο. Ένα πρόσωπο που δεν χωρούσε να φανερωθεί μέσα από την κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία!

Είναι πολιτικό λάθος να προσεγγίζει το πραξικόπημα στην ΕΡΤ η Αριστερά ως  μια ακόμα σκλήρυνση της κυβερνητικής πολιτικής στα πλαίσια της εφαρμογής των εντολών της ΕΕ και του ΔΝΤ, η οποία καταγράφει την δουλοπρέπεια και την εθνική προδοσία της “τρόικας εσωτερικού”. Αντίθετα, αποτυπώνει άλλη μια επιθετική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης, ένα ακόμα «εκσυγχρονισμό» του Κράτους και των μηχανισμών του προς την κατεύθυνση της «υπέρβασης» της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο πραγματικός εκπρόσωπος των κυρίαρχων τάξεων είναι το αστικό κράτος ως όλον. Το κοινοβουλευτικό σύστημα είναι ένα τμήμα αυτού του κράτους, το οποίο διαμορφώνει την συναίνεση και μέσω της οργάνωσης της λαϊκής “αντιπροσώπευσης” εμπεδώνει την αστική πολιτική και κοινωνική κυριαρχία των κυρίαρχων τάξεων. Σήμερα αυτές οι «λειτουργίες» του κοινοβουλευτισμού βρίσκεται σε κρίση και το κοινοβουλευτικό σύστημα δεν μπορεί να «ανταποκριθεί» στο ρόλο του.

Η κρίση του πολιτικού συστήματος δεν συνοδεύεται όμως και με «κρίση του κράτους». Αντίθετα, το κράτος ισχυροποιείται και μετασχηματίζεται. Σε μια περίοδο όπου οξύνεται η ταξική πόλωση και το πολιτικό σύστημα (κομμάτι του οποίου είναι και η Αριστερά) αδυνατεί να διαχειριστεί αυτή την πόλωση εντός των πλαισίων της αστικής νομιμότητας, το κράτος αναδεικνύεται ως ο “αρμόδιος” εγγυητής για την επιβολή της “τάξης” και της “ασφάλειας” στην κοινωνία. Επιχειρεί δηλαδή να διαμορφώσει τα νέα κοινωνικά συμβόλαια της μεταμνηνονιακής περιόδου, νομιμοποιώντας μέσω αυτών των συμβολαίων τις αλλαγές που έχουν ήδη συντελεστεί στο εσωτερικό του, διευρύνοντας την εξουσία και την κυριαρχία του στην κοινωνία.

Αντιφασιστική πορεία στο γαλάτσι

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ - ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ

ΠΟΡΕΙΑ
Παρασκευή 14 Ιούνη, 6 μ.μ.,
Γαλατσίου και Βεΐκου, Γαλάτσι

Αντιφασιστικός Συντονισμός στην ΠατησίωνΌλοι στη απεργία την Πέμπτη 13/6

Ανακοίνωση ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για την αυριανή 24ωρη απεργία
Αθήνα, 12 / 6 / 2013
Αρ. Πρωτ.: 6588
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ καταγγέλλει την πρωτοφανή πραξικοπιματική και αντιδημοκρατική ενέργεια της τρικοματικής κυβέρνησης που αφορά στο κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης.
Με την απόφασή της αυτή η κυβέρνηση, επιβεβαίωσε σε κάθε δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας, ότι ο αυταρχικός και αντιδημοκρατικός της κατήφορος δεν έχει τέλος, φέρνοντας στην μνήμη του Ελληνικού Λαού της πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του τόπου μας.
Δεν είναι μόνο οι χιλιάδες εργαζόμενοι της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης που θα προστεθούν στις στρατιές των ανέργων της κατάπτυστης αυτής μνημονιακής τριετίας, δεν είναι οι συνεχιζόμενες ιδιωτικοποιήσεις που δεν αφήνουν τίποτα το (Δημόσιο όρθιο δημόσιες υποδομές και έργα, υγεία, παιδεία, ενημέρωση, πολιτισμός, εκπαίδευση, ύδρευση, κλπ.), παραδίδοντας τα πάντα βορρά στα αδηφάγα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, είναι κυρίως ή αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική εκτροπή του πολιτεύματος, που συνιστά ευθέως η συγκεκριμένη απόφαση.
Η Δημόσια Τηλεόραση και Ραδιοφωνία ανήκει στο Λαό και είναι δικαίωμα όλων.
Εκφράζοντας την ολόπλευρη αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης, καλούμε όλους τους Διπλ. Μηχανικούς του Δημοσίου να συμμετάσχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σ΄ όλη τη χώρα.
Είναι πλέον η στιγμή που συνολικά ο Ελληνικός Λαός οφείλει με τον μαζικό και ενωτικό αγώνα του να σπάσει τον κυβερνητικό αυταρχισμό, την τρομοκρατία και επιτέλους να ανατρέψει αυτή την βάρβαρη πολιτική και αυτούς που την εφαρμόζουν, διαλύοντας κυριολεκτικά τη χώρα και εξαθλιώνοντας το λαό.

Καλούμε όλους τους Μηχανικούς να συμμετάσχουν στην
Γενική Απεργία που προκηρύχθηκε για αύριο Πέμπτη 13/6/2013.
Για τους Μηχανικούς της Αττικής θα πραγματοποιηθεί η απεργιακή συγκέντρωση
στις 11.00 στο κτήριο της ΕΡΤ στη Μεσογείων.

Επίσης συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο της ΕΡΤ
και σήμερα Τετάρτη 12/6/2013 στις 18.00.

Να γίνει ο αγώνας ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ, σπίθα για λαϊκό ξεσηκωμό

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΡΤ
 ΣΠΙΘΑ ΓΙΑ ΛΑΪΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ! 
Ο συντονισμός πρωτοβαθμίων σωματείων καταδικάζει την πραξικοπηματική απόφαση της κυβέρνησης για άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ. Η απόφαση αυτή αποτελεί την άμεση εφαρμογή του σχεδίου κυβέρνησης –ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου για :
·         Τις απολύσεις χιλιάδων εργαζόμενων του δημοσίου με πρώτους τους 2800 εργαζόμενους της ΕΡΤ
·         Την διάλυση της δημόσιας ενημέρωσης και την παράδοση της ενημέρωσης στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τους καναλάρχες για άμεσο έλεγχο και κερδοφορία.
Αυτό το πραξικόπημα σε βάρος των εργαζόμενων και όλου του λαού είναι το πρώτο βήμα για να ακολουθήσει η κατάργηση και άλλων δημόσιων οργανισμών, όπως άλλωστε προβλέπει η Πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Μετά την υγεία, την παιδεία και το νερό, δέχεται βάρβαρη επίθεση η δημόσια ενημέρωση με έναν τρόπο που ούτε η χούντα των συνταγματαρχών τόλμησε να κάνει . Υλοποιείται συνολικά η διάλυση κάθε δημόσιας παροχής και υπηρεσίας υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων, οι μαζικές απολύσεις σε όλο το δημόσιο και η επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα παντού.
Αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να περιμένουμε τίποτα από αυτούς που οδηγούν τη ζωή μας στον όλεθρο και σπέρνουν τη φτώχεια την ανεργία και την εξαθλίωση.
ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ! ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΔΝΤ
Με βάση τα παραπάνω ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων καλεί όλα τα συνδικάτα να συμμετέχουν μαζικά στην κατάληψη του κτηρίου της ΕΡΤ, καλεί τους εργαζόμενους και όλο το λαό να δώσουν το παρών.
·         Το κτήριο της ΕΡΤ αποτελεί κέντρο αγώνα και θα συμβάλλουμε στην στήριξη των εργαζόμενων της ΕΡΤ,  στην περιφρούρηση του χώρου και στην υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας.
·         Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο , την Τετάρτη 12 Ιούνη στην ΕΡΤ στις 12 μμ και στις 6 μμ (προσυγκέντρωση στην Πλατεία Αγίας Παρασκευής)
·         Καλούμε σε στήριξη και συμμετοχή στις 24ωρες κυλιόμενες απεργίες που κήρυξε το συντονιστικό των σωματείων των εργαζόμενων στα ΜΜΕ. Αλλά και σε μια τεράστια παλλαϊκή διαδήλωση στη γενική πολιτική απεργία της Πέμπτης που πρέπει η επιτυχία να προπαγανδιστεί σε όλους του χώρους και να αποτελέσει την αρχή για την άμεση συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα μέχρι τη νίκη.
 

Κάτω τα χέρια από τη Δημόσια Τηλεόραση - Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης Σαμαρά θα σπάσει με τους αγώνες του λαού


Αργά το βράδυ της Τρίτης, δυνάμεις των ΜΑΤ περικύκλωσαν την ΕΡΤ, ενώ λίγο αργότερα έκλεισαν οι πομποί και οι οθόνες βυθίστηκαν στο σκοτάδι. Οι εργαζόμενοι συνέχισαν ωστόσο να μεταδίδουν τις εξελίξεις μέσω του διαδικτύου, ενώ πλήθος κόσμου βρέθηκε στο πλευρό τους μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (βλέπε σχετικά video εδώ). Νέο κάλεσμα για συγκέντρωση συμπαράστασης σήμερα στις 11:00 έξω από το Ραδιομέγαρο. «Όλοι σε συγκέντρωση στις 11:00 έξω από την ΕΡΤ, γιατί ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός απέναντι στις απολύσεις και την ανεργία», είναι το μήνυμα που έχει αναρτηθεί στην επίσημη σελίδα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στο Facebook.
Κάτω τα χέρια από τη Δημόσια Τηλεόραση

Kαταγγέλουμε την πρωτοφανή αντιδημοκρατική ενέργεια της κυβέρνησης Σαμαρά να προχωρήσει στο κλείσιμο της ΕΡΤ και εκφράζουμε την ολόπλευρη αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας.

Πρόκειται για πρωτοφανή αυταρχική κίνηση που προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και τη δημοκρατική συνείδηση του λαού. Με τον ίδιο "ξαφνικό θάνατο" που εκτελούν τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ θέλουν να εξοντώσουν και χιλιάδες εργαζομένων στο Δημόσιο με απολύσεις, διαθεσιμότητες και αργίες. Δε θα τους αφήσουμε

Καλό για της χώρα είναι ό,τι είναι καλό για το λαό της και όχι ότι θέλουν οι μεγαλοεργολάβοι - καναλάρχες και οι τοκογλύφοι - δανειστές.

Οι ιδιωτικοποιήσεις, η απαξίωση και το κλείσιμο των δημόσιων οργανισμών και ειδικά των οργανισμών που διαχειρίζονται τα δημόσια αγαθά (δημόσιες υποδομές και έργα, υγεία, παιδεία, ενημέρωση, πολιτισμός, εκπαίδευση, ύδρευση, κλπ.) πλήττουν το δικαίωμα του λαού να ζει αξιοπρεπώς.

Από την πλευρά μας στηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα των εργαζομένων της ΕΡΤ να κρατήσουν ανοικτή τη δημόσια τηλεόραση και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία τους να αγωνιστούν με όλα τα μέσα για να μην περάσει το κυβερνητικό πραξικόπημα.
Το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην ενημέρωση είναι πάνω από τις αντιδημοκρατικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης Σαμαρά θα σπάσει με τους αγώνες του λαού.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμπαρασταθούν κατά τόπους στις κινητοποιήσεις ενάντια στη διάλυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, την πολιτική αριστερά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξει αποφαστικά τον αγώνα και όλες τις Ομοσπονδίες - Σωματεία Εργαζομένων να καλέσουν άμεσα σε ενωτικούς και αποφασιστικούς απεργιακούς αγώνες για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής και όσων την υπηρετούν. 


Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Η χουντο-κυβέρνηση έκοψε το σήμα της ΕΡΤ


Με την χρήση δυνάμεων των ΜΑΤ,  η χουντό-κυβέρνηση ξεκίνησε να κατεβάζει τους πομπούς μετάδοσης σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας από τους οποίους γινόταν η αναμετάδοση του σήματος της ΕΡΤ.
Όπως μετέδωσαν πριν από λίγο δημοσιογράφοι της ΝΕΤ, στις 11:00 μ.μ. άνδρες των ΜΑΤ βρέθηκαν στον Υμηττό και ζήτησαν από τους εργαζομένους να αποχωρήσουν από τον χώρο προκειμένου να κατεβάσουν τον πομπό.
Το σήμα κόβεται και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει κόψει τους πομπούς  σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Ηρακλειο, Αίγινα. Στην Αθήνα, το σήμα της ΝΕΤ 105,8 FM έχει σωπάσει.
Το WebTV είναι :

Η κυβέρνηση κλείνει την ΕΡΤ - Συγκέντρωση στη Μεσογείων στις 7μμ

Όσοι θέλουν το λουκέτο είναι επικίνδυνοι!
Η ΕΡΤ ΟΡΘΑΝΟΙΧΤΗ

Από τη Γενική Συνέλευση των Δημοσιογράφων της ΕΡΤ

Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στην κοινωνία, τις αντιφάσεις της, τα προβλήματά της, τις αγωνίες, τις ιδέες και τις δράσεις.
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στον πολιτισμό, τον κόσμο του, τις διαφορετικές τάσεις, αναζητήσεις και δυναμικές του.
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: σε κάθε πολίτη του κόσμου, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία.
Το δυναμικό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης έχει τη δύναμη και τη θέληση να κρατήσει ψηλά το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού. Έχει την τόλμη και τη βούληση να παλέψει για να πάψει η ΕΡΤ να χειραγωγείται από κάθε μονοκομματική ή πολυκομματική εξουσία. Εμείς οι εργαζόμενοι, είμαστε ακόμη ζωντανοί και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Θα αγωνιστούμε για ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ που θα κατοχυρώνει και θα περιφρουρεί την ανεξαρτησία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, θα κόψει, επιτέλους, τον ομφάλιο λώρο με την εκάστοτε κυβέρνηση και κάθε κέντρο ή παράκεντρο πολιτικών και πελατειακών παρεμβάσεων.
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή, κτήμα και πραγματική ιδιοκτησία όλων των ελλήνων πολιτών.
Όσοι επεξεργάζονται σχέδια για λουκέτο στην ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση άλλου τύπου συμφερόντων. Είναι επικίνδυνοι.
Οι δημοσιογράφοι της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα κρατήσουμε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο την ΕΡΤ ανοιχτή. Καλούμε κάθε πολίτη από τη Γαύδο μέχρι τον Έβρο για να αποτρέψουμε τον εφιάλτη. Να αποτρέψουμε κάθε απόπειρα φίμωσης του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα της χώρας. Όσοι ονειρεύονται εφιάλτες ας μείνουν στη μακαριότητα του παραμυθιού της κακιάς μάγισσας ή ας ξυπνήσουν πριν είναι αργά. Εμείς είμαστε ξάγρυπνοι. Βρισκόμαστε σε διαρκή Γενική Συνέλευση και καλούμε πολίτες, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στις 7 το απόγευμα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Η ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ.

Η Γενική Συνέλευση των Δημοσιογράφων της ΕΡΤ
Διαβάστε επίσης: thepressproject.gr