Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013

PSI στα λεφτά των ασφαλισμένων

Του Τζώρτζη Ρούσσου από ΕφΣυν

52
 Σχεδόν 12 δισεκατομμύρια ευρώ απώλεσε το ασφαλιστικό σύστημα από το περιβόητο κούρεμα των ομολόγων που υπέγραψε η κυβέρνηση Παπαδήμου και στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. Ομως δεν είναι μόνο αυτές οι απώλειες που μετρούν τα ασφαλιστικά ταμεία από τις επιλογές των ίδιων κομμάτων, τα οποία τώρα «προστατεύουν» την Ελλάδα δημιουργώντας ένα δήθεν success story στην πλάτη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Ετσι τα ασφαλιστικά ταμεία λάμβαναν ακόμη και ένα ποσό της τάξης των 700-800 εκατ. ευρώ ετησίως, το οποίο αφορούσε τόκους που έπαιρναν από τα ομόλογα στα οποία είχαν επενδύσει διοικητές που απλώς τύγχαναν εκλεκτοί της εκάστοτε κυβέρνησης. Πλέον τα έσοδα από τόκους των επενδύσεων που έκαναν οι διορισμένοι διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων δεν ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ ετησίως!!!

Αναλυτικότερα, πριν από το PSI (κούρεμα) ομολόγων το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων διέθετε περιουσία που ήταν κατατεθειμένη στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ και ανέρχοταν σε 15,97 δισ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι περίπου αυτοβούλως η Τράπεζα της Ελλάδος είχε αγοράσει με τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων, που ήταν κατατεθειμένα στο Κοινό Κεφάλαιο της κοινωνικής ασφάλισης, ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, χωρίς να έχει τη συναίνεση ακόμη και αυτών των διορισμένων διοικητών των Ταμείων!!! Βέβαια ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος είναι απολύτως καλυμμένος γι’ αυτή του την επιλογή, αφού η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Κ. Σημίτη είχε φροντίσει ήδη από το 1997 (μόλις άρχιζε το χρηματιστηριακό πάρτι δηλαδή που τότε στήθηκε και έχασαν εκατομμύρια Ελληνες την περιουσία τους) να ντύσει με νομιμοφάνεια τις επιλογές αυτές του εκάστοτε διοικητή της ΤτΕ, ώστε να μην μπορεί κανείς να τον ακουμπήσει (κάτι σαν τον γνωστό νόμο περί ευθύνης υπουργών με τον οποίο όλα τα μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς κουκουλώθηκαν).

Αντίστοιχα οι επενδύσεις σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ήταν 6,52 δισ. Συνολικά λοιπόν υπήρχαν 22,49 δισ. ως περιουσία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, τα οποία μετά τη διαδικασία του κουρέματος έχασαν το 53,50%, δηλ. 11,92 δισ. Ομως οι απώλειες από τις καταστροφικές επιλογές των ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. μέσω της κυβέρνησης του (όλως τυχαίως;;;) εκ των τραπεζιτών τεχνοκράτη Λ. Παπαδήμου δεν περιορίζονται στο ψαλίδι των 11,92 δισ. και των ετήσιων απωλειών 700-800 εκατ. ευρώ, αλλά μεγεθύνονται από το γεγονός ότι οι τιμές διαπραγμάτευσης των νέων (κουρεμένων ομολόγων) λήξης 2023-2042 αμέσως μετά την έκδοσή τους καταποντίστηκαν περαιτέρω, με αποτέλεσμα οι πραγματικές απώλειες να είναι της τάξης του 53%-65% της νέας ονομαστικής αξίας. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων πολλαπλασιάζονται, αφού από τα 10,5 δισ. περίπου, που είναι η νέα περιουσία, μετά το κούρεμα έχουν χαθεί, λόγω της πτώσης των τιμών στην ονομαστική αξία των ομολόγων, 4 ώς 5 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου