Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Με απόφαση Αχτσιόγλου μεταβίβαση μετοχών Τράπεζας Αττικής του ΕΦΚΑ σε ΤΜΕΔΕ

Πηγή: skai.gr

Τη μεταβίβαση 95 εκατομμυρίων μετοχών της Τράπεζας Αττικής από τον ΕΦΚΑ στο Ταμείο των μηχανικών (ΤΜΕΔΕ) αποφάσισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αυξάνοντας κατά περίπου 20% το ποσοστό που διατηρεί το ΤΜΕΔΕ στην Τράπεζα.

Η απόφαση αυτή εφαρμόζεται στο πλαίσιο του ιδρυτικού νόμου του ΤΜΕΔΕ που προβλέπει πως με υπουργική απόφαση, μπορούν να μεταφερθούν στο ταμείο περουσιακά στοιχεία του παλιού ταμείου των μηχανικών, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου απορροφήθηκε από τον ΕΦΚΑ με εξαίρεση τους τομείς της εγγυοδοσίας και πιστοδοσίας.

Τα περουσιακά στοιχεία τα οποία μπορούν να μεταφερθούν στο ΤΜΕΔΕ, ανέρχονται σε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, με την αποτίμηση που ίσχυε στις 30 Δεκεμβρίου του 2016. Η αποτίμηση των περουσιακών στοιχείων έγινε μετά από μελέτη που εκπόνησε η Grant Thornton στο τέλος του 2016.

Η απόφαση της κας Αχτσιόγλου ελήφθη μία ημέρα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, το οποίο στο άρθρο 114 προβλέπει πως τα δικαιώματα ψήφου που απορρέουν από κοινές μετοχές του ΕΦΚΑ σε πιστωτικά ιδρύματα ασκούνται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εφόσον η συμμετοχή του ΕΦΚΑ στο μετοχικό κεφάλαιο των εν λόγω πιστωτικών ιδρυμάτων υπερβαίνει το 33%. Οι ειδικότερες λεπτομέρειες για τις μεταξύ τους σχέσεις καθορίζονται με ειδικές συμφωνίες που συνάπτει ο ΕΦΚΑ με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μετά τη μεταβίβαση των μετοχών στο ΤΜΕΔΕ, το ποσοστό του ΕΦΚΑ στην Τράπεζα Αττικής διαμορφώνεται σε περίπου 45%, στο επίπεδο δηλαδή πριν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία δεν στέφθηκε με επιτυχία. Κι αυτό διότι ο στόχος ήταν να υπάρξει συμμετοχή των μετόχων ύψους 199 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο συγκεντρώθηκε ποσό λίγο πάνω από τα 85 εκατομμύρια, καθώς οι περισσότεροι μέτοχοι, πλην του ΕΦΚΑ που συμμετείχε με 70 εκατομμύρια ευρώ, ήταν ιδιαίτερα διστακτικοί.

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Υπόθεση Τσαλικίδη: Ήταν δολοφονία, δεν ήταν αυτοκτονία

Ο Κώστας Τσαλικίδης


21.06.2018, 15:10 | Ετικέτες:  δολοφονίεςαυτοκτονίαδικαιοσύνηVodafone
Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατ' αγνώστων άσκησε η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για την υπόθεση του θανάτου του πρώην στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη.
Η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, άσκησε κακουργηματική δίωξη μετά από παραγγελία του Εισαγγελέα Εφετών, Γρηγόρη Πεπόνη, ανοίγοντας ξανά το φάκελο.
Η οικογένεια του 39χρονου προσβλέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη έστω και 13 χρόνια μετά το 2005, οπότε (9 Μαρτίου) ο ίδιος είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο διαμέρισμα του στο Κολωνό.
Ένα χρόνο πριν είχε αποκαλυφθεί το τεράστιο σκάνδαλο υποκλοπών τηλεφωνικών συνομιλιών, που έφτανε μέχρι και στην παρακολούθηση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.  
Τον Νοέμβριο του 2017 ξεκίνησε η τρίτη κατά σειρά έρευνα από την Εισαγγελία Εφετών για την υπόθεση Τσαλικίδη, έπειτα κι από τη δικαίωση των συγγενών του εκλιπόντος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Το ΕΔΔΑ έκρινε πως το ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται να αποζημιώσει τους συγγενείς, γιατί προέβη σε πλημμελή έρευνα για τα αίτια του θανάτου του, παραβιάζοντας τη διάταξη για σεβασμό της ανθρώπινης ζωής.
Την τρίτη έρευνα ανέλαβε ο κ. Πεπόνης προκειμένου να ρίξει φως στα αίτια θανάτου, ενώ προηγήθηκαν δύο έρευνες του Ιωάννη Διώτη και Χαρ. Λακαφώση, οι οποίες κατέληξαν στο αρχείο δεχόμενες ότι ο θάνατος του Τσαλικίδη ήταν αυτοκτονία και δεν συνδέονταν με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Αναγνώριση ως συντάξιμου χρόνου Δημοσίου του χρόνου απασχόλησης με σχέσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr                                                                                                       
Αρ. Πρωτ.:   7405                                                              Αθήνα,   21/6/2018
           Προς:     1. Υφυπουργό Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης
                                 και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
                                 κ. Πετρόπουλο Αν.
                       2.  Αναπληρωτή Δ/κτη ΕΦΚΑ, ΔΣ ΕΦΚΑ  
                                                                   3. Συμβουλευτική Επιτροπή Επιστημόνων   ΕΦΚΑ
                                                               Κοιν.:   1.  Πρόεδρο και ΔΕ του ΤΕΕ                                                2.  Α’ Βάθμιες Ενώσεις

Θέμα: Αναγνώριση ως συντάξιμου χρόνου Δημοσίου του χρόνου απασχόλησης με σχέσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου.


Κύριε Υφυπουργέ, 

Με το παρόν θέλουμε να σας θέσουμε υπόψη το θέμα που έχει ανακύψει σχετικά τους Δημοσίους Υπάλληλους Μηχανικούς που ήταν υποχρεωτικά ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ και οι οποίοι είχαν προσληφθεί στο Δημόσιο κατά την περίοδο 1983 έως και 1992 με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου και στην συνέχεια μονιμοποιήθηκαν στο δημόσιο (έχοντας δηλαδή διπλή ασφάλεια Δημοσίου & ΤΣΜΕΔΕ). Με τις πράξεις μονιμοποίησης τους τα έτη αυτά αναφέρονται στα πιστοποιητικά Υπηρεσιακών Μεταβολών ως έτη υπηρεσίας στο Δημόσιο, και έχουν αναγνωρισθεί μισθολογικά και Υπηρεσιακά. Όταν εκδόθηκαν οι πράξεις μονιμοποίησης δεν τέθηκε θέμα αναγνώρισης υπέρ Κυρίας Σύνταξης Δημοσίου γιατί μέχρι 1-1-1993 δεν υπήρχε καμία κράτηση υπέρ Κυρίας Σύνταξης. Πριν την εφαρμογή του Ν.4387/16 ο χρόνος υπηρεσίας στο Δημόσιο (με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή ορισμένου χρόνου) που είχε αναγνωρισθεί ως Δημόσια Υπηρεσία συνυπολογιζόταν κανονικά ως συντάξιμος για το Δημόσιο.

Δεδομένου ότι οι Υπηρεσίες του πρώην Γ.Λ.Κ. δεν απαντούν σε σχετικά ερωτήματα και στις εφαρμοστέες εγκυκλίους δεν αναφέρεται κάτι σχετικό, παρακαλούμε όπως επιλυθεί το θέμα και ο χρόνος αυτός που είναι αναγνωρισμένη Δημόσια Υπηρεσία να συνυπολογίζεται ως συντάξιμη στο Δημόσιο όπως ίσχυε μέχρι την εφαρμογή του ν. 4387/2016.

Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση απαιτηθεί.

COOK8: Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ της έννοιας των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών


Από τα εγκαίνια του COOK8

Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ της έννοιας των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών 

Διαβάζουμε και αναρωτιόμαστε αν αποτελεί εμπαιγμό η προκλητική εμπορευματοποίηση της Αρχιτεκτονικής σε βαθμό κακουργήματος το παρακάτω δημοσίευμα:

«Για άλλη μια φορά οι ΔΟΜΕΣ προκηρύσσουν ένα διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με πολύ μεγάλη συμμετοχή: 280 προτάσεις, από 485 συντελεστές και από 24 χώρες και με αντικείμενο τον σχεδιασμό ενός εσωτερικού χώρου εστίασης για 8 άτομα, εμβαδού 24-30m2. Στόχος του διαγωνισμού ήταν η διατύπωση νέων ιδεών για τον σχεδιασμό ενός χώρου συγκέντρωσης των ανθρώπων με αφορμή την παρασκευή και κατανάλωση του φαγητού ως μέσων κοινωνικοποίησης»

- Άχρηστη λοιπόν η Ελληνική Νομοθεσία περί Α.Δ.

- Άχρηστος ο Διεθνής Κανονισμός UIA-UNESCO περί Α.Δ.

- Άχρηστες οι κοινωνικές προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για προκηρύξεις μελετών με Α.Δ.

- Άχρηστες οι σπουδές όταν τα διάφορα Shopping Star της Αρχιτεκτονικής επιλέγουν αυτό που ντύνεται τρώγεται η ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

- Άχρηστοι φαίνεται να είναι τελικά και οι ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ αφού η κρίση ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ μετατρέπεται σε κρίση ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΣ 

Κατά τη γνώμη μας πρόκειται για την απόλυτη γελοιοποίηση της αρχιτεκτονικής και των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών που γίνονται «ΔΗΘΕΝ» από διάφορους μικρόνοες αλλά προβεβλημένους παράγοντες και φορείς που επιχειρούν να διαβρώσουν κάθε έννοια σημαντικού στην αρχιτεκτονική πράξη και διαδικασία, επιχειρώντας μια στοχευμένημετατόπιση από το ουσιαστικό στο θέαμα πλήττοντας ταυτόχρονα και την ίδια της ουσία της εστίασης ως κοινωνική συνάντηση και σχέση. Ένα θέαμα το οποίο όμως, ιδιαίτερα αν προβάλλεται με κάθε επισημότητα και χρηματοδότηση, είναι πλέον ιδιαίτερα διαβρωτικό.

Ο Μπρεχτ επικαλείται την ανάγκη να μην υποτιμάμε την ευφυΐα των θεατών και στη προκειμένη περίπτωση των νέων άνεργων Αρχιτεκτόνων που αγωνίζονται, διψάνε, πληρώνουν από αυτά που δεν έχουν για να σπουδάσουν και τελικά μετατρέπονται σε ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ.


ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΝΕΑ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ 
ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ KAI THΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Διαβάστε επίσης:

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Νέα συγκέντρωση ενάντια στην καύση σκουπιδιών

Κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ

Κάλεσμα σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου που στηρίζεται σχεδόν από όλους τους φορείς της Μαγνησίας.
Το ραντεβού δίνεται το Σάββατο 23 Ιουνίου, στις 7.00 μ.μ. στον κυκλικό κόμβο του ΚΤΕΛ και στη συνέχεια οι διαδηλωτές θα κατευθυνθούν προς το συγκρότημα Τσαλαπάτα, όπου θα διεξαχθεί η ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας με επίσημο ομιλητή τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα και μεγάλο χορηγό τον όμιλο εταιρειών ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που αποτελεί συνέχεια των κινητοποιήσεων ενάντια στην αδειοδότηση που έλαβε η ΑΓΕΤ (της γαλλοελβετικής πολυεθνικής Lafarge-Holcim) τον Φεβρουάριο του 2017 για την καύση 200.000 τόνων σκουπιδιών (RDF) ετησίως που θα τα αξιοποιεί ως καύσιμο, πραγματοποιείται μετά το ογκώδες, πρωτόγνωρο συλλαλητήριο που οργανώθηκε στον Βόλο στις 5 Μαΐου.

Και συμπίπτει με μια χρονική στιγμή που από τη μια η κυβέρνηση έχει συνάψει συμφωνία με τους βιομηχάνους του τσιμέντου και προωθεί την καύση σκουπιδιών σε όλες τις τσιμεντοβιομηχανίες της Ελλάδας, με κίνδυνο να μετατραπεί η χώρα μας σε σκουπιδότοπο και αποτεφρωτήρα της Ευρώπης και, από την άλλη, έχουν κλείσει οι πόρτες διαλόγου με τον αρμόδιο για το ζήτημα αν. υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο.
Το αγεφύρωτο χάσμα που έχει δημιουργηθεί προέκυψε από τη στιγμή που ο κ. Φάμελλος προχώρησε στη σύσταση «Επιτροπής κοινωνικού ελέγχου για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων (RDF) στο εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ», στην οποία η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου αρνήθηκε να συμμετάσχει θεωρώντας ότι πρόκειται για μια υποκριτική κίνηση, εφόσον «δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ασφαλούς καύσης».
Στη συνέχεια, ο κ. Φάμελλος υποσχέθηκε αυστηροποίηση των ελέγχων, αλλά κατηγόρησε από το βήμα της Βουλής τον ιατρικό κόσμο της Μαγνησίας ότι παραπλανά τους πολίτες για τις συνέπειες της καύσης RDF, αμφισβητώντας επιστημονικές έρευνες που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα, ενώ δήλωσε ότι έχουν μπερδέψει την καύση σύμμεικτων αποβλήτων με το RDF.

Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων: πρόταση για ακύρωση των προηγούμενων ψηφοφοριών συγκρότησης του ΔΣ του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ

Υποβάλλουμε πρόταση για ακύρωση των προηγούμενων ψηφοφοριών συγκρότησης του ΔΣ του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ


Προς το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής

31.5.2018

1. Την 11.3.18 πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη της Αντιπροσωπείας του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ, του ΔΣ των Τοπικών Τμημάτων και των Ελεγκτικών Επιτροπών σύμφωνα με το Καταστατικό του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ και τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Τοπικών Τμημάτων.

2. Την 14.3 η Εφορευτική Επιτροπή του Τμήματος Αττικής ανακοίνωσε το εκλογικό αποτέλεσμα για το ΔΣ του Τμήματος (1ο συνημμένο).
Στην ανακοίνωση αυτή περιλαμβάνονται 3 μέλη του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ, με την σύνθεση που είχε στις 14.3 (οι σ. Κατερίνη, Κεκάτος, Πλατσάκης).

3. Την 17.4.2018 έγινε πρόσκληση σε συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ (2ο - 3οσυνημμένο).
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε την 24.4, με συμμετοχή των τριών προαναφερθέντων συναδέλφων.

4. Την 17.4 έγινε πρόσκληση στην 1η συνεδρίαση του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής (4ο συνημμένο).
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε και διακόπηκε την 25.4.

5. Την 5.5 έγινε υπενθύμιση της απόφασης για την συνέχεια της 1ης συνεδρίασης του ΔΣ του Τμήματος την 7.5 (5ο συνημμένο)

Περιβαλλοντική «βόμβα» στον Ασπρόπυργο: Ανιχνεύτηκε χρώμιο 10 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια

Υψηλή συγκέντρωση ολικού και εξασθενούς χρωμίου, μία ένωση ιδιαίτερα επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία, τοξική και καρκινογόνα ακόμη και σε ελάχιστες ποσότητες, εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή Ασπροπύργου, από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και άλλους φορείς, που διεξάγουν, με εντολή του Ειδικού Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) επιδημιολογική έρευνα στις εγκαταστάσεις της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διάθεσης Απορριμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής και της γύρω περιοχής.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος υπενθυμίζει ότι «υπερβαίνοντας γραφειοκρατικά εμπόδια» προχώρησε τον Δεκέμβριο του 2017 στη διεξαγωγή τής έρευνας, ικανοποιώντας αφενός ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, αφετέρου γιατι έχει θέσει ως «πρώτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά του την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, είτε πρόκειται για τη Φυλή, είτε για το σύνολο της Αττικής».

Αναφορικά με τον εντοπισμό του χρωμίου, οι επιστήμονες του «Δημόκριτου» συνέλεξαν δείγματα επιφανειακών και υπόγειων υδάτων που συλλέχθηκαν στις 4 και στις 16 Μαΐου στην προαναφερθείσα περιοχή, στα οποία εντοπίστηκε συγκέντρωση ολικού (520 μg/L) και εξασθενούς (510 μg/L) χρωμίου με όριο τα 50 μg/L (για το πόσιμο νερό) σε αντίθεση με όλα τα άλλα δείγματα. Οι μετρήσεις έγιναν σε δύο διαπιστευμένα εργαστήρια.

Όπως διευκρινίζεται, η τιμή σε χρώμιο που ανιχνεύθηκε αποδίδεται σε περιστασιακή παράνομη ρίψη αποβλήτων βιομηχανικών μονάδων (κυρίως βυρσοδεψία, βιομηχανίες παραγωγής χρωμάτων, επιμετάλλωση).

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι το θέμα υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του ΕΔΣΝΑ, ο Σύνδεσμος καλεί όλους τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο ίδιος, ως όφειλε, αμέσως μόλις πήρε τα πρώτα αποτελέσματα από τον «Δημόκριτο», ενημέρωσε τον Δήμο Ασπροπύργου και την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής καθώς «η ποιότητα ζωής και η υγεία των πολιτών που ζουν ή εργάζονται στη Φυλή αλλά και ευρύτερα στη Δυτική Αττική είναι τα αποκλειστικά κριτήρια δράσης του ΕΔΣΝΑ».

ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αίτημα Συνάντησης με ΚΕΔΕ - Παρατηρήσεις στο σχέδιο Νόμου: «Πρόγραμμα ‘’ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι’’»


Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                                Αθήνα,  19/6/2018
Αρ. Πρωτ. : 7403                                    
                                                           
Προς :  Πρόεδρο Κ.Ε.Δ.Ε.
        κ. Γ. Πατούλη

                Κοιν.:  1.  ΠΟΕ-ΟΤΑ
                                                              2.  Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
                                                                          3.  Α’ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
                                                                                                         
Θέμα : Αίτημα Συνάντησης - Παρατηρήσεις στο σχέδιο Νόμου: «Πρόγραμμα ‘’ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι’’»
Κύριε Πρόεδρε,
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ είναι Πανελλήνια Δευτεροβάθμια συνδικαλιστική Οργάνωση που καλύπτει το σύνολο των Διπλ. Μηχανικών εργαζομένων στο σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης, Αυτοδιοίκησης και στα ΝΠΔΔ, η πλειοψηφία των οποίων πλέον απασχολούνται στους ΟΤΑ.
Το σχέδιο Νόμου που βρίσκεται υπό διαβούλευση: «Πρόγραμμα ‘’ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι’’», θα όφειλε να διορθώσει κάποια «κακώς κείμενα» στην λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αντ’ αυτού,  αποτελεί απλώς ένα σύνολο αποσπασματικών αλλαγών σε διάφορα σημεία, χωρίς να αποτυπώνει μια συνολική γενική φιλοσοφία προς την κατεύθυνση της ανατροπής των δυσμενών συνεπειών του «Καλλικράτη». Οι ρυθμίσεις των άρθρων 175 & 176 δημιουργούν συνθήκες λειτουργίας των ΟΤΑ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, μέσω της ενίσχυση των ΑΕ (ΜΟΔ ΑΕ & ΝΠ αναπτυξιακού χαρακτήρα) και την ξεκάθαρη εκχώρηση δημόσιων υπηρεσιών σε φορείς (στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. & θέσπιση προγραμματικών συμβάσεων με δημοτικές αναπτυξιακές επιχειρήσεις), που έχουν διαφορετικό χαρακτήρα εκ του Νόμου και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να υποκαταστήσουν τις Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες.
Θετικές –κατά τη γνώμη μας- προβλέψεις όπως μια δημοκρατικότερη στροφή με τις ρυθμίσεις του πρώτου μέρους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και της ενίσχυσης της συμμετοχής στα αυτοδιοικητικά κοινά, δε μπορούν να διορθώσουν τη συνολική εικόνα. Θετική κρίνουμε και την ίδρυση των Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας Ο.Τ.Α., διότι ο έλεγχος νομιμότητας από τους Διοικητικούς Υπαλλήλους των Αποκεντρωμένων είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα.
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις των άρθρων 175, 177 & 178 είναι φανερό ότι όλοι πλέον έχουν διαπιστώσει την τεράστια έλλειψη τεχνικού προσωπικού στους ΟΤΑ, αλλά οι ρυθμίσεις αυτές εκτιμούμε ότι δεν θα λύσουν το πρόβλημα αλλά θα το επιτείνουν, εκχωρώντας ταυτόχρονα αρμοδιότητες του Δημοσίου σε ΑΕ και ειδικά στη ΜΟΔ ΑΕ με αμφίβολα αποτελέσματα. Ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να λυθεί το πρόβλημα: προσλήψεις Μηχανικών και αναβαθμισμένες θεσμικά Τεχνικές Υπηρεσίες και ΥΔΟΜ ανεξάρτητες από τις παρεμβάσεις των «αιρετών». Ο μηχανισμός της κινητικότητας δεν πρόκειται να επιλύσει το πρόβλημα αυτό διότι δεν πρόκειται κανένας να μεταταχθεί (ως έχει σήμερα) «στη γαλέρα» των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων. Το ίδιο ισχύει και για τις προβλεπόμενες μετακινήσεις προσωπικού του άρθρου 178 και την υποστήριξη από την ΥΔΟΜ του Δήμου της έδρας της Περιφερειακής Ενότητας. Όπως και να μετακινηθεί το τεχνικό προσωπικό, ο συνολικός αριθμός του παραμένει ο ίδιος (και μειούμενος) , χωρίς να γίνουν προσλήψεις.

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Αναζητήσαμε ένα διαφορετικό μοντέλο «Ανάπτυξης»

Μια άλλη (απο)ανάπτυξη είναι εφικτή
Η Κ.ΑΛ.Ο. δεν είναι μόνο μία. Για την ακρίβεια, οι εκδοχές και τα μοντέλα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας διαφέρουν μεταξύ τους όσο οι ιδέες, οι ανάγκες και οι πρακτικές των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτά. Το κείμενο που φιλοξενούμε σήμερα, στο πλαίσιο του διαλόγου με συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στον ολοένα διευρυνόμενο γαλαξία της Κ.ΑΛ.Ο., προτάσσει ένα «διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης» - ενάντια στη λογική της ιδιωτικοποίησης φυσικών πόρων που βαφτίζεται «αξιοποίηση». Μια ανάπτυξη με έμφαση στα κοινά, στο δημόσιο συμφέρον και στη συλλογική ευημερία, αντί για την κερδοσκοπία εις βάρος της φύσης και των κοινοτήτων.
Δημιουργούν «ανάπτυξη» τα μοντέλα του στρατηγικού σχεδιασμού που προτείνει συνήθως ο επίσημος σχεδιασμός και παρατηρούμε να εφαρμόζονται με ζήλο όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης;
Τι είδους «ανάπτυξη» διαμορφώνουν; Πώς αυτή βιώνεται από τις κοινωνίες και τις οικονομίες;
Και τελικά, το μεγάλο ζητούμενο, με ποιον τρόπο, μέσω ποιων προϋποθέσεων και βάσει ποιων κρίσιμων επιλογών μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση;
Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά ερωτήματα που συζητήθηκαν στην ημερίδα-συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών, το Σάββατο 2 Ιούνη, με θέμα «Αναζητώντας ένα Διαφορετικό Μοντέλο “Ανάπτυξης”».
Καθηγητές Πανεπιστημίου, συγγραφείς, ερευνητές, εκπαιδευτικοί, ακτιβιστές, φοιτητές και ενεργοί πολίτες συναντήθηκαν, μετά την πρόκληση του «Εργαστηρίου Συμμετοχικού Σχεδιασμού με βάση τα Κοινά», διοργανωτή της ημερίδας μαζί με τη «Συμμαχία των Κοινών», την Ομάδα «Από Κοινού» το «Αττικό Περιβαλλοντικό Δίκτυο» και τον Συνεταιρισμό «Σύν+Πραξις Μεσογαίας».
Σταμάτης Αρναούτης, Βαγγέλης Γαλανόπουλος, Τόνια Κατερίνη, Γιώργος Κολέμπας, Αντώνης Λαζαρής, Γιάννης Λεβεντίδης, Γιώργος Λιερός, Γιάννης Μπίλλας, Μιχάλης Μπούργος, Αντώνης Μπρούμας, Γιώργος Παπανικολάου, Ελένη Πορτάλιου, Σταμάτης Στεφανάκος, Εμμανουέλλα Τερζοπούλου, Νεφέλη Τζανετάκου, Παναγιώτης Χαλέμος, Νίκος Χρυσόγελος, οι εισηγητές και οι συντονιστές.
Αλλά ο πραγματικός πρωταγωνιστής, ο κόσμος που την παρακολούθησε και η συζήτηση που τροφοδοτήθηκε από όλους όσοι παρευρέθησαν.
Στο πρώτο μέρος, η ημερίδα εστίασε στις θεωρητικές αναζητήσεις διαφορετικών μοντέλων «ανάπτυξης». Πράγματι, φαίνεται εφικτή, βιώσιμη και ρεαλιστική η τεκμηρίωση και εφαρμογή ενός εναλλακτικού μοντέλου, αρκεί η απόφαση για πειραματισμό και η συνέπεια ως προς τα εργαλεία, τις διαδικασίες και τους στόχους.
Επειτα από εννιά σκληρά χρόνια, αποτελεί πια βεβαιότητα: η σοβαρή διαρθρωτική κρίση «χρεοκόπησε» τα υφιστάμενα μοντέλα και ελαχιστοποίησε τις διαθέσιμες στρατηγικές – οι επιλογές που στήριξαν οι επίσημες πολιτικές αύξησαν το δημόσιο χρέος και παγίωσαν την ανεργία, την υποαπασχόληση και τη φτώχεια.
Ο νέος σχεδιασμός μπορεί να είναι εναλλακτικός, αλλά είναι και «ασφαλής» για την οικονομία και τις κοινωνίες. Θα δοκιμάζεται αρχικά σε πιλοτικές εφαρμογές, θα εξετάζει μεγάλο εύρος πειραματικών δεδομένων στο πεδίο και θα διαθέτει επαρκή τεκμηρίωση, αξιολογώντας παράλληλα και προσαρμόζοντας κατάλληλες παγκόσμιες θετικές πρακτικές.

Ενημέρωση ΑΡ.ΑΓ.Ε.Σ. για τη Συνεδρίαση της Α/ΤΕΕ το Σαββάτο 9/6/2018




Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο και αφού το Προεδρείο της Α/ΤΕΕ προσπάθησε ανεπιτυχώς να τροποποιήσει αντιδραστικά το θεσμικό πλαίσιο του ΤΕΕ, συνεδρίασε επιτέλους η Α/ΤΕΕ.

Πριν την έναρξη της τυπικής διαδικασίας τέθηκαν υπόψη της Α/ΤΕΕ 3 ψηφίσματα:

Ψήφισμα (ΑΡΑΓέΣ, blockTEE, ΑΑΣΜΗ) ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗτο οποίο δεν πέρασε, μιας και η συντριπτική πλειοψηφία παρατάξεων και αντιπροσώπων των κυρίαρχων παρατάξεων ψήφισαν λευκό. Μονάχα η ΡΠΜ πιστή στο ρόλο του κυβερνητικού συνδικαλιστή καταψήφισε. Υπήρξε δέσμευση για διοργάνωση ημερίδας από το ΤΕΕ για το θέμα ηλεκτρική ενέργεια
Ψήφισμα (ΑΡΑΓέΣ) με βάση το κείμενο της Ανοικτής Συνέλευσης Μηχανικώνγια επανενεργοποίηση της ΔΕ Μηχανικών του πρώην ΤΣΜΕΔΕ ώστε να αντιμετωπίζει αιτήσεις θεραπείας σε υποθέσεις συναδέλφων (αναδρομικές διαγραφές, χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας, επαναφορά ρυθμίσεων κλπ). Ψηφίστηκε ομόφωνα!
Ψήφισμα καταδίκης του Σχεδίου Οργανισμού Εσωτερική Υπηρεσίας του ΤΕΕ το οποίο υπογραφόταν από 22 συναδέλφους από διάφορους χώρους (και την ΑΡΑΓέΣ) και των μεθοδεύσεων της πλειοψηφίας της ΔΕ του ΤΕΕ να υποβαθμίσουν τα Περιφερειακά Τμήματα σε Γραφεία. Πρόταση του Προέδρου του ΤΕΕ Γ. Στασινού να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, πιθανότατα για να μπορέσει να ελέγξει τους διαφωνούντες από την περιφέρεια του κυρίαρχου μπλοκ δεν πέρασε, δυστυχώς όμως δεν πέρασε ούτε και το ψήφισμα αν και συγκέντρωσε 43 υπέρ, 35 κατά (ΔΚΜ, ΔΗΣΥΜ), 10 λευκά (Πανεπιστημονική, blockTEE), 6 αποχές μιας και δε συγκέντρωσε την πλειοψηφία των παρόντων.

Όσον αφορά την ενημέρωση από τη ΔΕ κυριάρχησε από πλευράς μας η κριτική στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής (στο πνεύμα και της τελευταίας ανακοίνωσής μας για το ζήτημα) και η πλήρης αφωνία των περισσότερων για το θέμα αυτό.

Για το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων κατόπιν “εισήγησης – ευχολόγιου» από τη ΡΠΜ, προτείναμε μαζί με την Πανεπιστημονική και το BlockTEE εναλλακτική εισήγηση στη βάση και των διεκδικήσεων εκατοντάδων σωματείων για πλήρη επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, των ελεύθερων διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού στα 751 €. H πρότασή μας συμπεριλάμβανε την επαναφορά της μετενέργειας, της επεκτασιμότητας, της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τους εργαζομένους. Η εναλλακτική εισήγηση δεν έγινε δεκτή για διαδικαστικούς λόγους, παρά μόνο ως τροποποίηση. Τόσο η τροποποίηση όσο και η εισήγηση της ΡΠΜ υπερψηφίστηκαν (η τροποποίηση μάλιστα με περισσότερους ψήφους) παρά το ότι τελικώς Πανεπιστημονική και blockTEE ψήφισαν λευκό.

Στο τέλος εγκρίθηκαν και η αλλαγή του πειθαρχικού του ΤΕΕ, και η σύνθεση των επιτροπών τις οποίες καταψηφίσαμε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συζήτηση για την Attica Bank ουσιαστικά δεν έγινε, αφού οι κυρίαρχες παρατάξεις που πρακτικά στήριξαν και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, υποτίθεται περίμεναν το θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε το ΤΜΕΔΕ, για να τοποθετηθούν (και όχι στην ενημέρωση και τον απολογισμό της Διοικούσας Επιτροπής) με αποτέλεσμα η κουβέντα πρακτικά να μη γίνει ποτέ.

Σύνθεση νέου προεδρείου Αντιπροσωπείας και νέου Διοικητικού Συμβουλίου ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ



Ανακοίνωση: Σύνθεση νέου προεδρείου Αντιπροσωπείας και νέου Διοικητικού Συμβουλίου ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ 

18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Την 17.06.2018 πραγματοποιήθηκε η 1η Γενική Συνέλευση της Αντιπροσωπείας του ΣΑΔΑΣ – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ της τριετίας 2018-2020 με τη συμμετοχή 158 Αντιπροσώπων, επί συνόλου 165, από την Αθήνα και την περιφέρεια. 

Τη σύνθεση του νέου προεδρείου της Αντιπροσωπείας και του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μπορείτε να δείτε στη συνημμένη Ανακοίνωση. 

Βρυσακίου 15 & Κλάδου, 105 55 Αθήνα, 
τηλ.: 210 3215146 - 210 3215147, fax: 210 3215147, 
www.sadas-pea.gr, e-mail: info@sadas-pea.gr 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 
Α.Π. 63632 
Αθήνα 18 Ιουνίου 2018 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
Την 17.06.2018 πραγματοποιήθηκε η 1 η Γενική Συνέλευση της Αντιπροσωπείας του ΣΑΔΑΣ – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ της τριετίας 2018-2020 με τη συμμετοχή 158 Αντιπροσώπων, επί συνόλου 165, από την Αθήνα και την περιφέρεια. 
Για τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης ελήφθησαν οι παρακάτω αποφάσεις:
 ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ 
Τα αποτελέσματα κατά την διεξαγωγή των ψηφοφοριών για την εκλογή του τριμελούς προεδρείου της Αντιπροσωπείας ήταν τα εξής (ψήφισαν: 138, έγκυρα: 138, λευκά: 6): 
 ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: ψήφοι 54. (Εκλέγεται ο συνάδελφος Γαλανός Κάρολος: σταυροί 54) 
 ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ: ψήφοι 45. (Εκλέγεται ο συνάδελφος Μπίκος Λάμπρος: σταυροί 37) 
 ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΧΑΝΙΩΝ-ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ: ψήφοι 33. (Εκλέγεται ο συνάδελφος Ζερβός Γιάννης: σταυροί 17) 
Μετά από ψηφοφορία των παρισταμένων μελών για τη εκλογή προέδρου μεταξύ των τριών εκλεγμένων του προεδρείου τα αποτελέσματα ήταν τα εξής (ψήφισαν: 124, έγκυρα: 124, λευκά: 4): Γαλανός Κάρολος Πρόεδρος Ψήφοι 49 Μπίκος Λάμπρος Α΄ Αντιπρόεδρος Ψήφοι 42 Ζερβός Γιάννης Β΄ Αντιπρόεδρος Ψήφοι 29 
ΕΚΛΟΓΗ ΔΣ ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ 
Στη συνέχεια έγινε ψηφοφορία για την ανάδειξη του δεκαπενταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου, της οποίας τα αποτελέσματα έχουν ως εξής (ψήφισαν 155, έγκυρα 155): 
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ψήφοι: 28 έδρες: 3 Δ. Ξυνομηλάκης 28 ψήφοι Ε. Καψιμάλη 27 Ο. Πάππα 27
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΧΑΝΙΩΝ-ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ψήφοι: 22 έδρες: 2  Τ. Κατερίνη 20 ψήφοι  Ν. Φιντικάκης 20 « 
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΧ/ΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ψήφοι: 21 έδρες: 2  Θ. Κουρσόπουλος 16 ψήφοι Γ. Πλατσάκης 14 
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ψήφοι: 19 έδρες: 2 Τ. Γεωργακόπουλος 10 ψήφοι Α. Μελανίτου 10 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ψήφοι: 18 έδρες: 2 Μ. Φραντζή 17 ψήφοι Μ. Τζάρας 14 
ΔΗΜΟΚΡ/ΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΡΧ/ΝΩΝ ψήφοι: 15 έδρες: 1 Α. Αυγερινού 15 ψήφοι 
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚTΟΝΕΣ Ν. ΣΕΡΡΩΝ ψήφοι: 12 έδρες: 1 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ Α. Βράκας 12 ψήφοι 
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ 
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ψήφοι: 11 έδρες: 1 Θ. Ανδρίτσος 3 ψήφοι 
ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ψήφοι: 9 έδρες: 1 
ΔΥΝΑΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α. Βανδώρος 9 ψήφοι 

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ 
Ο Πρόεδρος Ο Α΄ Αντιπρόεδρος Ο Β΄ Αντιπρόεδρος 
Κ. ΓΑΛΑΝΟΣ Λ. ΜΠΙΚΟΣ Γ. ΖΕΡΒΟΣ

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Μικρό και ευέλικτο κράτος, προκειμένου να διευκολύνεται η επιχειρηματική δράση

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr           
                                                                                                                                         
Αθήνα, 19-6-2018
Αρ. Πρωτ. : 7400

Προς:   1.  Υπουργείο Οικονομικών

                                                  Κοιν.:  1.   Πρόεδρο και Δ.Ε. του ΤΕΕ.
                                                              2.   A’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Θέμα :  Μικρό και ευέλικτο κράτος, προκειμένου να διευκολύνεται η επιχειρηματική δράση.

Στον πρόσφατο Νόμο Ν.4548/18 με τίτλο «Αναμόρφωση του δικαίου των Ανωνύμων Εταιρειών», ο οποίος ήδη ψηφίστηκε στη Βουλή, το μεγαλύτερο μέρος των αρμοδιοτήτων των Τμημάτων των Ανωνύμων Εταιρειών των Περιφερειών καταργείται ή μεταφέρεται στα Επιμελητήρια και το ΓΕΜΗ.
Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί συνέχεια πολλών άλλων νόμων, με τους οποίους η κυβέρνηση οδηγεί στην πλήρη απελευθέρωση των επιχειρήσεων από κάθε έλεγχο, ώστε να διευκολύνεται η δράση των επιχειρηματικών ομίλων και η ενίσχυση της κερδοφορίας τους.
Κεντρική γραμμή είναι η απομείωση της κρατικής εποπτείας μέσω των Δ/νσεων Ανάπτυξης των Περιφερειών, την οποία θεωρεί ως ένα γραφειοκρατικό εμπόδιο, που δεν προσδίδει τίποτα, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου.
Οδηγεί σε διαδικασίες ασυμβίβαστων δικαιοδοσιών, αφού οι επιχειρήσεις που είναι μέλη των Επιμελητηρίων θα είναι ταυτόχρονα ελεγκτές και ελεγχόμενοι, μιας και θα γίνεται έλεγχος και καταχώρηση των πράξεων από το ίδιο όργανο (ΓΕΜΗ), με πρόσχημα την επιτάχυνση των διαδικασιών, προς όφελος του επιχειρηματικού τοπίου.
Το γεγονός ότι οι έλεγχοι αυτοί περιορίζονται τυπικά στην πληρότητα και μόνο του εγγράφου και κατόπιν την επίσημη καταχώρησή τους στο αρχείο ΓΕΜΗ, θα δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις υπηρεσίες των Περιφερειών, οι οποίες θα καλούνται να «ελέγξουν» για νομιμότητα έγγραφα τα οποία στηρίζονται σε πλημμελείς καταχωρήσεις τυπικά ελεγχθέντων εγγράφων, των οποίων η καταχώρηση καθιστά έγκυρα.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι και με το συγκεκριμένο Νόμο η κυβέρνηση αφαιρεί και τα όποια  εναπομείναντα στοιχεία ελέγχου, προκειμένου όπως γράφει και στην αιτιολογική έκθεση «με τον τρόπο αυτό να διαφημιστεί η εγχώρια αγορά και να καταστεί φιλικότερη προς τις ξένες επενδύσεις». Και στην κατεύθυνση αυτή απαξιώνονται εξειδικευμένες υπηρεσίες, συρρικνώνονται ή συχνά καταργούνται.