Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Ενημέρωση ΑΡ.ΑΓ.Ε.Σ. για τη Συνεδρίαση της Α/ΤΕΕ το Σαββάτο 9/6/2018




Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο και αφού το Προεδρείο της Α/ΤΕΕ προσπάθησε ανεπιτυχώς να τροποποιήσει αντιδραστικά το θεσμικό πλαίσιο του ΤΕΕ, συνεδρίασε επιτέλους η Α/ΤΕΕ.

Πριν την έναρξη της τυπικής διαδικασίας τέθηκαν υπόψη της Α/ΤΕΕ 3 ψηφίσματα:

Ψήφισμα (ΑΡΑΓέΣ, blockTEE, ΑΑΣΜΗ) ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗτο οποίο δεν πέρασε, μιας και η συντριπτική πλειοψηφία παρατάξεων και αντιπροσώπων των κυρίαρχων παρατάξεων ψήφισαν λευκό. Μονάχα η ΡΠΜ πιστή στο ρόλο του κυβερνητικού συνδικαλιστή καταψήφισε. Υπήρξε δέσμευση για διοργάνωση ημερίδας από το ΤΕΕ για το θέμα ηλεκτρική ενέργεια
Ψήφισμα (ΑΡΑΓέΣ) με βάση το κείμενο της Ανοικτής Συνέλευσης Μηχανικώνγια επανενεργοποίηση της ΔΕ Μηχανικών του πρώην ΤΣΜΕΔΕ ώστε να αντιμετωπίζει αιτήσεις θεραπείας σε υποθέσεις συναδέλφων (αναδρομικές διαγραφές, χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας, επαναφορά ρυθμίσεων κλπ). Ψηφίστηκε ομόφωνα!
Ψήφισμα καταδίκης του Σχεδίου Οργανισμού Εσωτερική Υπηρεσίας του ΤΕΕ το οποίο υπογραφόταν από 22 συναδέλφους από διάφορους χώρους (και την ΑΡΑΓέΣ) και των μεθοδεύσεων της πλειοψηφίας της ΔΕ του ΤΕΕ να υποβαθμίσουν τα Περιφερειακά Τμήματα σε Γραφεία. Πρόταση του Προέδρου του ΤΕΕ Γ. Στασινού να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, πιθανότατα για να μπορέσει να ελέγξει τους διαφωνούντες από την περιφέρεια του κυρίαρχου μπλοκ δεν πέρασε, δυστυχώς όμως δεν πέρασε ούτε και το ψήφισμα αν και συγκέντρωσε 43 υπέρ, 35 κατά (ΔΚΜ, ΔΗΣΥΜ), 10 λευκά (Πανεπιστημονική, blockTEE), 6 αποχές μιας και δε συγκέντρωσε την πλειοψηφία των παρόντων.

Όσον αφορά την ενημέρωση από τη ΔΕ κυριάρχησε από πλευράς μας η κριτική στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής (στο πνεύμα και της τελευταίας ανακοίνωσής μας για το ζήτημα) και η πλήρης αφωνία των περισσότερων για το θέμα αυτό.

Για το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων κατόπιν “εισήγησης – ευχολόγιου» από τη ΡΠΜ, προτείναμε μαζί με την Πανεπιστημονική και το BlockTEE εναλλακτική εισήγηση στη βάση και των διεκδικήσεων εκατοντάδων σωματείων για πλήρη επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, των ελεύθερων διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού στα 751 €. H πρότασή μας συμπεριλάμβανε την επαναφορά της μετενέργειας, της επεκτασιμότητας, της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τους εργαζομένους. Η εναλλακτική εισήγηση δεν έγινε δεκτή για διαδικαστικούς λόγους, παρά μόνο ως τροποποίηση. Τόσο η τροποποίηση όσο και η εισήγηση της ΡΠΜ υπερψηφίστηκαν (η τροποποίηση μάλιστα με περισσότερους ψήφους) παρά το ότι τελικώς Πανεπιστημονική και blockTEE ψήφισαν λευκό.

Στο τέλος εγκρίθηκαν και η αλλαγή του πειθαρχικού του ΤΕΕ, και η σύνθεση των επιτροπών τις οποίες καταψηφίσαμε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συζήτηση για την Attica Bank ουσιαστικά δεν έγινε, αφού οι κυρίαρχες παρατάξεις που πρακτικά στήριξαν και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, υποτίθεται περίμεναν το θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε το ΤΜΕΔΕ, για να τοποθετηθούν (και όχι στην ενημέρωση και τον απολογισμό της Διοικούσας Επιτροπής) με αποτέλεσμα η κουβέντα πρακτικά να μη γίνει ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου