Σάββατο, 23 Ιουνίου 2018

Με απόφαση Αχτσιόγλου μεταβίβαση μετοχών Τράπεζας Αττικής του ΕΦΚΑ σε ΤΜΕΔΕ

Πηγή: skai.gr

Τη μεταβίβαση 95 εκατομμυρίων μετοχών της Τράπεζας Αττικής από τον ΕΦΚΑ στο Ταμείο των μηχανικών (ΤΜΕΔΕ) αποφάσισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αυξάνοντας κατά περίπου 20% το ποσοστό που διατηρεί το ΤΜΕΔΕ στην Τράπεζα.

Η απόφαση αυτή εφαρμόζεται στο πλαίσιο του ιδρυτικού νόμου του ΤΜΕΔΕ που προβλέπει πως με υπουργική απόφαση, μπορούν να μεταφερθούν στο ταμείο περουσιακά στοιχεία του παλιού ταμείου των μηχανικών, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου απορροφήθηκε από τον ΕΦΚΑ με εξαίρεση τους τομείς της εγγυοδοσίας και πιστοδοσίας.

Τα περουσιακά στοιχεία τα οποία μπορούν να μεταφερθούν στο ΤΜΕΔΕ, ανέρχονται σε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, με την αποτίμηση που ίσχυε στις 30 Δεκεμβρίου του 2016. Η αποτίμηση των περουσιακών στοιχείων έγινε μετά από μελέτη που εκπόνησε η Grant Thornton στο τέλος του 2016.

Η απόφαση της κας Αχτσιόγλου ελήφθη μία ημέρα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, το οποίο στο άρθρο 114 προβλέπει πως τα δικαιώματα ψήφου που απορρέουν από κοινές μετοχές του ΕΦΚΑ σε πιστωτικά ιδρύματα ασκούνται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εφόσον η συμμετοχή του ΕΦΚΑ στο μετοχικό κεφάλαιο των εν λόγω πιστωτικών ιδρυμάτων υπερβαίνει το 33%. Οι ειδικότερες λεπτομέρειες για τις μεταξύ τους σχέσεις καθορίζονται με ειδικές συμφωνίες που συνάπτει ο ΕΦΚΑ με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μετά τη μεταβίβαση των μετοχών στο ΤΜΕΔΕ, το ποσοστό του ΕΦΚΑ στην Τράπεζα Αττικής διαμορφώνεται σε περίπου 45%, στο επίπεδο δηλαδή πριν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία δεν στέφθηκε με επιτυχία. Κι αυτό διότι ο στόχος ήταν να υπάρξει συμμετοχή των μετόχων ύψους 199 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο συγκεντρώθηκε ποσό λίγο πάνω από τα 85 εκατομμύρια, καθώς οι περισσότεροι μέτοχοι, πλην του ΕΦΚΑ που συμμετείχε με 70 εκατομμύρια ευρώ, ήταν ιδιαίτερα διστακτικοί.

Είναι ενδεικτικό πως το ΤΜΕΔΕ συμμετείχε στην αύξηση μόνο όταν η υπουργός εργασίας μεταβίβασε στο ταμείο 11 εκατομμύρια ευρώ, μετά από παρέμβαση του Αλέκου Φλαμπουράρη. Το ποσοστό πλέον του ΤΜΕΔΕ στην Τράπεζα Αττικής μετά την απόφαση της κας Αχτσιόγλου ανέρχεται σε περίπου 30%.

Η προηγούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής εξελίχθηκε σε τραυματική εμπειρία με το ταμείο των μηχανικών να χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ σημαντικές απώλειες είχαν και επιχειρήσεις στις οποίες το δημόσιο συμμετέχει, όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η ΕΥΔΑΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου