Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

«Ξεχειλώνουν» το Πάπιγκο για χάρη ενός εφοπλιστή

Αριστερά τα όρια του οικισμού πριν... και δεξιά τα ξεχειλωμένα όρια του οικισμού μετά ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 10.06.2022, 16:52
«Ξεχειλώνουν» το Πάπιγκο για χάρη ενός εφοπλιστή

Σοβαρότατες συνέπειες στον παραδοσιακό χαρακτήρα του Μεγάλου Πάπιγκου αλλά και στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου έχουν οι οικοδομικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στον οικισμό, για να ανεγείρει ο εφοπλιστής Αντώνης Λαιμός δύο διώροφες κατοικίες ● Για να ολοκληρωθεί το έργο, παραβιάζονται εξόφθαλμα τα -υποτίθεται αυστηρά- γεωγραφικά όρια του χωριού και μετατρέπεται σε εργοτάξιο ένα ιδιαίτερα πολύτιμο φυσικό τοπίο.

Tην παράνομη παραβίαση των ορίων του παραδοσιακού οικισμού του Μεγάλου Πάπιγκου και του Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου για την εξυπηρέτηση οικοδομικής δραστηριότητας καταγγέλλουν έξι περιβαλλοντικές οργανώσεις και ζητούν την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων Αρχών, που μέχρι σήμερα σφυρίζουν αδιάφορα. Το ενδιαφέρον σε αυτή την υπόθεση και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και στηλιτεύουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι ότι η οικοδομική δραστηριότητα, στην οποία αναφέρονται, αφορά την ανέγερση δύο διώροφων κατοικιών, συνολικού εμβαδού περίπου 700 τετραγωνικών μέτρων, από τον εφοπλιστή Αντώνη Λαιμό.

Τα όρια του οικισμού του Πάπιγκου έχουν καθοριστεί προ τριακονταετίας, με απόφαση του νομάρχη Ιωαννίνων (ΦΕΚ Δ΄ 272/1990) που συνοδεύεται από σχεδιάγραμμα με γραμμή οριοθέτησης και θεώρηση της Πολεοδομίας. Δεδομένου ότι το Πάπιγκο προστατεύεται από το 1979 ως παραδοσιακός οικισμός, εντός των ορίων του οικισμού επιτρέπεται η δόμηση με περιορισμούς.

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την Ίο




Προς τους Δημάρχους

και τα Δημοτικά Συμβούλια των Ελληνικών νησιών

Θέμα : Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την Ίο

Σας ενημερώνουμε ότι ως αποτέλεσμα του μακροχρόνιου αγώνα μας, και μετά από προσφυγή του Συνδέσμου Ιητών, φορέων και κατοίκων, εκδόθηκε η απόφαση 1037/2022 του Ε΄Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία:

α) Ακυρώνει την Απόφαση έγκρισης Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος της εταιρείας ¨105 ΑΕ¨ στη παραλία της Κουμπάρας στο νησί της Ίου, με το σκεπτικό ότι δεν προϋπήρξε πλήρης ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας ούτε χωροταξικός σχεδιασμός και μελέτη φέρουσας ικανότητας του νησιού.

β) Ακυρώνει την Απόφαση παραχώρησης του αιγιαλού και της παραλίας στην παραπάνω εταιρεία, με το σκεπτικό ότι οι εγκαταστάσεις και υποδομές του έργου σε συνδυασμό με τις εκτεταμένες επεμβάσεις στην παράκτια περιοχή έχουν ως αναπόφευκτη συνέπεια την ανάλωση του φυσικού κεφαλαίου της περιοχής και την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της.

Είναι μια ιστορική απόφαση που ελήφθη μετά από σχετική ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (C280/2018) και στηρίχτηκε στην ερμηνεία των επιταγών του άρθρου 24 του Συντάγματος περί προστασίας του περιβάλλοντος και διαφύλαξη της αειφορίας των μικρών νησιών ως ευαίσθητων οικοσυστημάτων με περιορισμένη φέρουσα ικανότητα και στην επιταγή του άρθρου 24 για ορθολογικό χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.

Εδώ θέλουμε να επισημάνουμε ότι το τεράστιο Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα που ακυρώθηκε στην περιοχή Κουμπάρα της μικρής νήσου Ίου έχει ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις του Ν.3894/2010 με την Απόφαση αρ.49 της Δ.Ε.Σ.Ε (ΦΕΚ Β΄2952/2020), ταυτόχρονα μαζί με δύο άλλες παρόμοιες τεράστιες για το μικρό νησί τουριστικές εγκαταστάσεις συμφερόντων του ίδιου επενδυτή.

Η σημαντική αυτή Απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί δεδικασμένο για αντίστοιχες περιπτώσεις και σε άλλα νησιά και κατοχυρώνει ότι δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτό στην κυβέρνηση να λαμβάνει στρατηγικές νομοθετικές αποφάσεις που μεροληπτικά ενισχύουν και επιδοτούν μεγάλες τουριστικές επενδυτικές δραστηριότητες στα μικρά νησιά μας, ερήμην των τοπικών αρχών και χωρίς να έχει προηγηθεί χωροταξικός σχεδιασμός και μελέτη της φέρουσας ικανότητάς τους.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο email iosefimerida@gmail.com προκειμένου να ενημερωθείτε και να δείτε τις τελευταίες δημοσιεύσεις για το θέμα, στις ιστοσελίδες www.iosefimerida.gr και www.save-ios.gr

Για το Δ/Σ του Συνδέσμου Ιητών

Ανδρέας Νικολάου Ζαμάνος


Πρόεδρος Συνδέσμου Ιητών











Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

ΣΜΤ: Ψήφισμα ενάντια στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία




Συμμετέχουμε στις 10 Ιούνη στις φοιτητικές κινητοποιήσεις στις πύλες του ΕΜΠ

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που εκτυλίσσεται μέρα με τη μέρα στο ΑΠΘ με στόχο την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και τη νομιμοποίηση της καταστολής και της αστυνόμευσης μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Είναι προκλητικές οι δηλώσεις των υπουργών της ΝΔ για εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται ταυτόχρονα με το όργιο βίας και καταστολής των ΜΑΤ, με εντολή της κυβέρνησης, εναντίον των φοιτητών στο ΑΠΘ και την καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Το σχέδιο της κυβέρνησης υπηρετεί επίσης και η νέα βάρβαρη δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ για άλλη μια φορά ενάντια στους φοιτητές του ΑΠΘ. Η δολοφονική αυτή επίθεση με χημικά, χειροβομβίδες κρότου λάμψης ακόμα και σε ευθεία βολή είχε ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό φοιτητή. Ο φοιτητής μάλιστα κινδυνεύει να χάσει την ακοή του, έχασε δόντια, έκανε ράμματα στο κεφάλι και υπέστη σοβαρά χτυπήματα στη γνάθο.

Η πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ για εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, δεν είναι η “πάταξη της ανομίας”, όπως διατείνεται, αλλά να θωρακίσει και να «περιφρουρήσει» την πολιτική της επιχειρηματικής λειτουργίας και της εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης από τη νεολαιίστικη αμφισβήτηση και τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος. Με το νέο νομοσχέδιο που παρουσίασε η Κεραμέως, προχωρά στη γνωστή κατεύθυνση της διάσπασης του επιστημονικού αντικειμένου με τη διαμόρφωση «πτυχίων-σούπα», που δεν θα εξασφαλίζουν επαγγελματικά δικαιώματα και θα δημιουργούν μία στρατιά αποφοίτων και νέων εργαζόμενων «έτοιμων» προς εκμετάλλευση από την εργοδοσία.

Ακριβώς επειδή σε ένα τέτοιο Πανεπιστήμιο δεν «χωρούν» οι ανάγκες και οι διεκδικήσεις των φοιτητών, η κυβέρνηση, λίγο μετά την ήττα της κυβερνητικής παράταξης στις φοιτητικές εκλογές επιχειρεί νέο χτύπημα στους Φοιτητικούς Συλλόγους. Ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων, θεσμοθετώντας την υποχρεωτική κατάρτιση ενιαίου ψηφοδελτίου για την εκλογή «συμβουλίου φοιτητών». Παρεμβαίνει έτσι στην εσωτερική λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων, περιορίζοντας τη δημοκρατική λειτουργία τους και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Με το δόγμα “νόμος και τάξη” η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει και να τσακίσει την ογκούμενη λαϊκή και νεολαιίστικη δυσαρέσκεια, να επιβάλλει βίαια την αντιδραστική πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Θέλουν να βάλουν οριστική ταφόπλακα στο πανεπιστημιακό άσυλο που κατακτήθηκε με αιματηρούς αγώνες του φοιτητικού και του ευρύτερου νεολαιίστικου και εργατικού κινήματος. Αποτελεί κομμάτι του puzzle των χουντικής έμπνευσης μέτρων απαγόρευσης διαδηλώσεων, αστυνομοκρατίας και καταστολής, του νόμου Χατζηδάκη σε συνέχεια του νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με την επίθεση στα σωματεία, την κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος, των συλλογικών τους διαδικασιών, και την προσπάθεια ελέγχου τους από το κράτος και τους εργοδότες.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση:

ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΙΑ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΙ ΑΝ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ! Τα σωματεία και το εργατικό κίνημα θα στηρίξει τους φοιτητικούς συλλόγους και μαζί θα αποτρέψουμε την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους το άσυλο! Θα παλέψουμε μαζί για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες μας!Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις των φοιτητών, των συλλόγων εργαζομένων και των φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας στο ΕΜΠ για να αποτρέψουμε την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ! ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ –ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ!

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Οι πολίτες θεωρούν βλαβερή την πώληση της ΔΕΗ, λένε «όχι» σε ιδιωτικοποίηση νερού

EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ31.05.2022, 15:04
Οι πολίτες θεωρούν βλαβερή την πώληση της ΔΕΗ, λένε «όχι» σε ιδιωτικοποίηση νερού
efsyn.gr

Κόλαφος για το κυβερνητικό αφήγημα τα αποτελέσματα της έρευνας «Πολιτικό Βαρόμετρο» της Public Issue, με τα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων ΔΕΗ και ΟΤΕ να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Σε μια εποχή που η ακρίβεια σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με την κυβέρνηση να πραγματοποιεί καθυστερημένες και ανεπαρκείς παρεμβάσεις, η έρευνα καταγράφει τη διαφωνία των πολιτών με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά και την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού.

Στην έρευνα, με δείγμα 1.000 ατόμων 17 ετών και άνω, που πραγματοποιήθηκε αυτόν τον μήνα και είχε ως ειδικό θέμα τις ιδιωτικοποιήσεις σε δημόσια κοινωνικά αγαθά όπως το ρεύμα, το νερό και το τηλέφωνο, παρατίθεται και η διαχρονική στάση των πολιτών απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις.
Οι πολίτες θέλουν αποκλειστικά δημόσιο και φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα

Τα 2/3 των πολιτών (66%) πιστεύουν ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν ωφέλησε, αλλά αντιθέτως έβλαψε τους καταναλωτές. Με εξαίρεση μια αρχική περίοδο (1998-2005), η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στην Ελλάδα, δεν τάχθηκε ποτέ υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Σήμερα, όμως, η ραγδαία αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος συνοδεύεται από την απελπισία, την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι και στην κυβερνητική πολιτική, που τους αφήνει έκθετους, ενώ τα... «φιλοδωρήματα» που μοιράζει μοιάζουν περισσότερο με κοροϊδία παρά με πραγματική στήριξη. Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και το σχετικό γράφημα που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία ερευνών στο πλαίσιο της δημοσκόπησης.

Να παραμείνει δημόσιο αγαθό το νερό

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το νερό είναι ένα αγαθό που οι πολίτες θεωρούν κεκτημένο της κοινωνικής πλειοψηφίας και καθώς είναι βασικό για την επιβίωσή τους θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, απαλλαγμένο από κερδοσκοπικές δραστηριότητες. Ειδικά, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, το 74% ή 3 στους 4, διαφωνεί με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης. Η κοινωνική αντίθεση στην προοπτική ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΔΑΘ αυξήθηκε κατακόρυφα στη δεκαετία των μνημονίων όπως δείχνει και το σχετικό γράφημα της Public Issue.