Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

5,9 ευρώ το τετραγωνικό και δώρο ένα μουσείο!

Ηχηρό παράδειγμα ξεπουλήματος και απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας αποτελεί το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο, αφού το πλήρωσε χρυσό ο Ελληνας φορολογούμενος, παραδόθηκε μέσω ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρεία Lamda Development, συμφερόντων Λάτση, με μείωση κατά δέκα φορές του αρχικού ενοικίου του πρώην Διεθνούς Κέντρου Τύπου (IBC).
Ηχηρό παράδειγμα ξεπουλήματος και απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας αποτελεί το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο, αφού το πλήρωσε χρυσό ο Ελληνας φορολογούμενος, παραδόθηκε μέσω ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρεία Lamda Development, συμφερόντων Λάτση, με μείωση κατά δέκα φορές του αρχικού ενοικίου του πρώην Διεθνούς Κέντρου Τύπου (IBC).

Συγκεκριμένα, ενώ η αρχική σύμβαση του 2007 για τον χώρο όπου βρίσκεται το Golden Hall αντιστοιχούσε σε ενοίκιο 60,5 ευρώ το τετραγωνικό ανά έτος, με τη νέα σύμβαση του 2012 και την προσθήκη 21.600 τ.μ. του μουσείου το αντίτιμο του ενοικίου κατρακύλησε στα 5,9 ευρώ το τετραγωνικό ανά έτος.

Η υπόθεση της «κατάργησης» έχει διεθνή αντίκτυπο, καθώς η Ελλάδα είναι πλέον η μοναδική χώρα που δεν διαθέτει ανάλογο μουσείο, ενώ ο προϋπολογισμός ανέγερσης του έργου είχε οριστεί στο ποσό των 38.297.000 ευρώ, που πήγε χαμένο.

Αν και ορίζεται στην τελική συμφωνία -χωρίς δέσμευση και με ασάφεια- η δημιουργία ενός συρρικνωμένου «μουσείου» 3.000 τ.μ. στους χώρους του εμπορικού κέντρου, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η ενέργεια αυτή θα λειτουργήσει ως «κράχτης» για την προσέλκυση αγοραστικού κοινού.

Η δημιουργία Μουσείου Ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων και Μουσείου Παγκόσμιου Κλασικού Αθλητισμού είχε αποφασιστεί στο πλαίσιο της μεταολυμπιακής χρήσης και αξιοποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Η χωροθέτηση ορίστηκε στη δυτική πλευρά του Διεθνούς Κέντρου Τύπου (IBC).

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Νίκος Κιτσίκης: Ο μεγάλος αγωνιστής Δάσκαλος

ΝΙΚΟΣ ΚΙΤΣΙΚΗΣ
Ο μεγάλος αγωνιστής Δάσκαλος
Για τους σπουδαστές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στα χρόνια της Κατοχής, ο Νίκος Κιτσίκης δεν ήταν ο αυστηρός πρύτανης, αλλά ο μεγάλος φίλος και σύντροφος, που τους προστάτευε και που οι συμβουλές του ήταν πολύτιμες γι' αυτούς. Με λόγια αγάπης, στοργής και θαυμασμού εκφραζόταν πάντα για τους ΕΠΟΝίτες σπουδαστές του Πολυτεχνείου, αλλά και οι σπουδαστές του, με όλη τους την καρδιά, του ανταπέδιδαν αυτή την αγάπη.
Οπως έλεγε ο ίδιος ο Κιτσίκης, η συνάντησή του με το μαρξισμό έγινε στο Πολυτεχνείο στα χρόνια της Κατοχής, όταν πήρε μέρος στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα, μαζί με τους ΕΠΟΝίτες σπουδαστές, και όταν συνδέθηκε με τους νέους επιστήμονες που αποτελούσαν την Ομάδα Σχεδιοποιημένης Αυτοδιοίκησης, που την καθοδηγούσαν από το ΚΚΕ ο Γιάννης Ζεύγος και η Ηλέκτρα Αποστόλου. Μέσα σ'αυτή τη διπλή αντιστασιακή του δραστηριότητα ο Ν. Κιτσίκης ήρθε σε επαφή με τους κομμουνιστές, τους παλιούς και τους νεότερους, και έτσι συντελέστηκε το οριστικό του πέρασμα στο λαϊκό κίνημα και στο μαρξισμό.
Εκτός των άλλων ο Ν. Κιτσίκης ήταν ένας άνδρας τολμηρός και γενναίος αλλά όταν χρειαζόταν και χειροδύναμος. Θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποια γεγονότα που τα έζησα και τα είδα ως σπουδαστής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ. Πολυτεχνείου στα χρόνια της Κατοχής.
Ηταν 6 του Μάρτη 1942. Το Πολυτεχνείο απεργούσε. Ενας σπουδαστής μπήκε λαχανιασμένος στη λέσχη μας και μας είπε ότι από την είσοδο της οδού Πατησίων μια ομάδα από χαφιέδες μπήκε στην αυλή του Πολυτεχνείου παραβιάζοντας το δικαίωμα της ασυλίας που ίσχυε για όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Αμέσως ο καθένας μας άρπαξε ό,τι βρήκε μπροστά του, ένα ξύλο, ένα κομμάτι σίδερο, μια πέτρα και τρέχοντας κατεβήκαμε προς την Πατησίων, όπου βρεθήκαμε μπροστά σε ένα απίστευτο θέαμα. Είδαμε τον Κιτσίκη ανασκουμπωμένο να παλεύει με τους χαφιέδες και να τους σπρώχνει προς την έξοδο. Σε λίγο οι χαφιέδες πετάχτηκαν έξω και δεν τόλμησαν να το ξανακάνουν αυτό.

2008-2013: Στους μισθωτούς, στις κατασκευές και στον δευτερογενή τομέα η μεγαλύτερη ανεργία

ΔΡΕΤΤΑΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ 10.08.2014 12068Σε προηγούμενο άρθρο μας στην «Αυγή» με τίτλο «Πολυδιάστατο και δυσεπίλυτο το πρόβλημα της εκτίναξης στα ύψη της ανεργίας» (βλέπε φύλλο της 13ης.7.14) εξετάσαμε τις μεταβολές στο εργατικό δυναμικό, στην ανεργία και στα ποσοστά ανεργίας καθώς και στη μακροχρόνια ανεργία το 2013 σε σχέση με το 2008. Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε τη μεταβολή της απασχόλησης κατά τομείς (στο Μέρος Ι) και την κατανομή της μεταβολής αυτής τους μισθωτούς και στους μη μισθωτούς (στο Μέρος ΙΙ). Τα στοιχεία που χρησιμοποιούμε είναι από τη βάση δεδομένων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ, πρώην ΕΣΥΕ).
Ι. Μείωση του συνόλου των απασχολούμενων κατά τομείς
Στην 1η στήλη του Πίνακα 1 δίνεται η απασχόληση σε χιλιάδες το 2008 κατά τομείς, δηλαδή τον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, δάση, αλιείες), τον δευτερογενή τομέα (βιομηχανία, βιοτεχνία, ενέργεια, ύδρευση αποχέτευση), τις κατασκευές (οικοδομή, δημόσια έργα) και τον τριτογενή (δηλαδή όλες τις υπηρεσίες: τουρισμός, εμπόριο, μεταφορές, δημόσια διοίκηση, εκπαίδευση, υγεία κ.λπ.) και στο σύνολο των τομέων αυτών. Στη 2η στήλη τα ίδια στοιχεία για το 2013, στην 3η διαφορά του 2013 σε σχέση με το 2008 και στην 4η η ποσοστιαία μεταβολή τους το 2013 σε σχέση με το 2008.
Από τον Πίνακα 1 φαίνεται ότι το 2013 σε σχέση με το 2008:
Η μείωση της απασχόλησης στο σύνολο των τομέων ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο. Από την 3η στήλη του Πίνακα φαίνεται ότι σχεδόν το 50% της μείωσης αυτής σημειώθηκε στον τριτογενή τομέα. Παρ' όλα αυτά, η ποσοστιαία μείωση στον τομέα αυτό ήταν σχετικά μικρή και ακόμη μικρότερη ήταν η μείωση στον πρωτογενή τομέα.
Η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση της απασχόλησης (σχεδόν 60%) σημειώθηκε στις κατασκευές, την άλλοτε ατμομηχανή της οικονομίας. Μεγάλη ήταν και η μείωση στον δευτερογενή τομέα, με αποτέλεσμα η απασχόληση στον τομέα αυτό το 2013 να είναι μικρότερη απ' ό,τι στον πρωτογενή, ενώ το 2008 ήταν μεγαλύτερη.
Η ποσοστιαία μείωση του συνόλου των απασχολούμενων (-23,8%) είναι περίπου ίση με τη μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας. Η μείωση, δηλαδή, της απασχόλησης οφείλεται αποκλειστικά στη μεγάλη ύφεση που έχουν προκαλέσει τα μέτρα των Μνημονίων που έχουν επιβάλει οι δανειστές μας και εκτελούν πιστά οι υποταγμένες σ' αυτούς κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα.

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. για την απόφαση δικαστηρίου
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Η δικαιοσύνη (αν και δεν κατηγόρησε την μεροληψία της συνδίκου της Φίλκεραμ) λειτούργησε!
Μετά και την πλήρη ανάγνωση της απόφασης για διορισμό προσωρινής διοίκησης της ΒΙΟ.ΜΕ. βγήκαν τα παρακάτω  συμπεράσματα.
Καταρχάς, δεν έκανε καμία πρόταση δεκτή από ότι είχε καταθέσει η σύνδικος της πτωχής Φίλκεραμ, για διορισμό της οικογένειας Φιλίππου ως προσωρινής διοίκησης της ΒΙΟ.ΜΕ. Με σκοπό να φέρει σε σώμα την γεν. συνέλευση της εταιρίας, για να βγει κανονική διοίκηση και να περάσει σε πτώχευση την επιχείρηση της ΒΙΟ.ΜΕ.
Αντίθετα, διόρισε έστω και ένα από τα μέλη που είχαμε προτείνει εμείς οι εργαζόμενοι (τα αλλά δυο μέλη είναι από τον κατάλογο των πραγματογνωμόνων, όπου θα ελέγχετε συνεχώς η αμεροληψία τους) και το ποιο τρανταχτό είναι πώς αποφάσισε οικονομικό έλεγχο της επιχείρησης και την αναδιοργάνωση της. Αναγνωρίζει, σύμφωνα με τα γραφθέντα, πως οι εγγυητές της ασφάλειας και της σωστής λειτουργιάς  θα πρέπει να ελεγχθούν, πράγμα που εμείς οι εργαζόμενοι το έχουμε φροντίσει και αυτό φαίνεται. Επίσης, αναγνωρίζει, αν και σιωπηλά, πώς οι καλύτεροι εγγυητές της περιουσίας του εργοστάσιου είμαστε εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Δείχνει καθαρά πως δεν παίρνει υπόψη της (η δικαιοσύνη) τα τρανταχτά ψέματα που ακουστήκαν από μεριάς του μάρτυρα της πλευράς της συνδίκου, αλλά και της ίδιας, που το μόνο που έκανε ήταν να κατασυκοφαντήσει εμάς τους εργαζόμενους που είμαστε τα θύματα αυτής της υπόθεσης .
Είμαστε σίγουροι πως αγωνιζόμενοι, και με τα προτάγματα που βγάζουμε μπροστά σ’ αυτόν τον αγώνα, θα μπορέσουμε να έχουμε ένα νικηφόρο  αποτέλεσμα για να κερδίσουμε το δικαίωμα μας στην ζωή και στην αξιοπρέπεια, τη δική  μας  και των  οικογενειών  μας.
Αγωνιστικά, οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ.

Πάνω από 10 δις € οι οφειλές προς τα σφαλιστικά ταμεία

Από την Ίσκρα


Ποσό μαμούθ που φτάνει τα 10,5 δισ. ευρώ συμπληρώνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας.
Η συντριπτική πλειονότητα των οφειλών (83%) δημιουργήθηκε πριν από το 2009, ενώ, είναι χαρακτηριστικό ότι τα μεγαλύτερα ποσά οφείλονται σε 833, μόλις, μεγαλοοφειλέτες.
Απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων είχαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και από το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων υπό ελληνικό και ξένο δίκαιο (το λεγόμενο PSI) με αποτέλεσμα να βρεθούν κυριολεκτικά σε άθλια οικονομική κατάσταση.
Η ληστεία των συντάξεων κύριων και επικουρικών, των εφάπαξ, η αύξηση των χρόνων ασφάλισης, των ορίων ηλικίας, οι περικοπές των κοινωνικών δικαιωμάτων, δεν εξασφάλισαν τελικά την... περιβόητη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων!
Τα ταμεία συνεχίζουν την πορεία κατάρρευσής τους,δε, εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες και τις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων ετών!
Τη "μαύρη τρύπα" των ασφαλιστικών ταμείων όλο και ανοίγουν, η ανεργία, η μείωση των μισθών, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η ανασφάλιστη εργασία που έχουν λάβει εφιαλτικές διαστάσεις ειδικά στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και η συνεχής μείωση των εργοδοτικών εισφορών!
Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν μετά τη δημιουργία, πριν από λίγους μήνες, του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο κύριος όγκος των οφειλών είναι προς το Iδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ).

Στο ΚΕΑΟ, έχουν μεταφερθεί, έως σήμερα, οι οφειλές 213.234 οφειλετών συνολικού ύψους 10.472.769.238,72 ευρώ. Το 83% των οφειλών, δημιουργήθηκε από το 2009 και παλαιότερα, ενώ το 17% δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές από το 2009 και μετά.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο κύριος όγκος των οφειλών είναι προς το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), και τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ). Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών, αφορά μεγαλοοφειλέτες αφού μόλις 833 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 26,46% των οφειλών. Αντιθετα, το 66% περίπου των οφειλετών οφείλουν ποσά έως 20.000 ευρώ ο καθένας.

ΜΕΤΡΗΜΕΝΟΙ ΣΤΑ...ΔΑΧΤΥΛΑ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ

Τα κινήματα δεν εκβιάζονται, οι αγωνιστές δεν τρομοκρατούνται

Η καταφανής προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει οποιαδήποτε προσπάθεια συλλογικού αγώνα είναι πλέον πρακτική που απροκάλυπτα οικειοποιούνται τα φερέφωνά της στους επιμέρους χώρους άσκησης πολιτικής. Στο ταμείο των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) από καιρό τώρα η διευθύντρια εισφορών κ. Λέκκα έχει προσωπικά αναλάβει το ρόλο του δήμιου των ασφαλισμένων -πλην οφειλετών- του ταμείου.

Σε αγαστή συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΤΑΑ κ. Σελιανάκη και τον Υπουργό “εργασίας” κ. Βρούτση, η μικρή αυτή τρόικα έχει επιβάλει εξουθενωτικούς όρους ύπαρξης στο ταμείο με συνεχείς αυξήσεις εισφορών, αβάσταχτους και απαγορευτικούς όρους διακανονισμών χρεών. Επιπρόσθετα σε μια εποχή που το 30% των ασφαλισμένων έχει οφειλές η κ. Λέκκα επισπεύδει την ένταξη των οφειλετών στο ΚΕΑΟ, που για τους συναδέλφους μας σημαίνει επισφάλεια καταθέσεων, δήμευση ακίνητης περιούσιας, ακόμα και προσωποκράτηση.

Στα πλαίσια της αντίθεσης σε αυτό το μέτρο, αλλά και προς ενημέρωση γύρω από αυτό, συνάδελφοι μηχανικοί, υλοποιώντας την απόφαση της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών βρέθηκαν στο γραφείο της την Δευτέρα 21/7. Η απάντηση δια πάσα νόσο που δίνει τελευταία η κ. Λέκκα ήταν να ειδοποιήσει την Αστυνομία με το πρόσχημα της παρεμπόδισης λειτουργίας της υπηρεσίας και της προπηλάκισης προσωπικού του ταμείου. Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που η κ. Λέκκα έχει την συγκεκριμένη αντίδραση σε κινητοποιούμενους μηχανικούς για τα ζητήματα εισφορών, χρεών και ένταξης στο ΚΕΑΟ.

Η συγκεκριμένη έχει κατ’ εξακολούθηση παραβεί κάθε έννοια δημοσιοϋπαλληλικής δεοντολογίας, παρακάμπτοντας δεσμεύσεις του Σωματείου Εργαζομένων στο ταμείο, ακόμα και το ίδιο το ΔΣ του ταμείου όταν η εντεταλμένη της υπηρεσία από τον κ. Σελιανάκη και τον κ. Βρούτση το απαιτούσε. Η κίνηση αυτή εκτός των άλλων επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας για το ποια θα είναι η απάντηση από δω και στο εξής σε κινητοποιούμενα στρώματα.

Από την μεριά μας αναγνωρίζουμε στα τρία πρόσωπα (Λέκκα, Σελιανάκη, Βρούτση) την πλήρη ευθύνη για την κατάσταση του ταμείου και την απόγνωση των μηχανικών. Η επιλεκτική στοχοποίηση των μικροοφειλετών σε περαιτέρω συμπίεση στα όρια της επιβίωσης για εμάς δεν είναι γενική και αόριστη επιταγή της κυβέρνησης και της τρόικα, αλλά έχει πρόσωπο και ονοματεπώνυμο.

  • Καλούμε κάθε συνάδελφο και κάθε συλλογικό φορέα να πάρει δημόσια θέση και να στηρίξει τον αγώνα, τη λειτουργία και τις αποφάσεις της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών
  • Απαιτούμε να σταματήσει η ποινικοποίηση πολιτικών πρακτικών και οι διώξεις σε βάρος κινητοποιούμενων.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Η οργή του Αυτοκράτορα: Αφήστε το χάος να καλύψει τον κόσμο!

Η οργή του Αυτοκράτορα: Αφήστε  το χάος να καλύψει τον κόσμο!

Από το Δρόμο της Αριστεράς

Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει επιστρέψει και έχει πάρει επικίνδυνη στροφή…
Του James Petras*
Χάος κυριαρχεί και εξαπλώνεται συνεχώς ενόσω εξοργισμένοι ηγέτες στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και οι πελάτες και σύμμαχοί τους επιδιώκουν πολέμους γενοκτονίας.
Μισθοφορικοί πόλεμοι στη Συρία∙ ισραηλινοί βομβαρδισμοί τρόμου στη Γάζα∙ πόλεμοι κατ’ εντολή στην Ουκρανία, το Πακιστάν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τη Σομαλία.
Δεκάδες εκατομμύρια πρόσφυγες εγκαταλείπουν όπως-όπως τα σημεία ολικής καταστροφής. Τίποτα δεν είναι ιερό. Δεν υπάρχουν άσυλα. Σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία και ολόκληρες οικογένειες αποτελούν στόχους καταστροφής.

Χάος βάσει σχεδίου
Στο κέντρο του χάους, ο πανικόβλητος πρόεδρος Ομπάμα χτυπά στα τυφλά, χωρίς να νοιάζεται για τις συνέπειες, πρόθυμος να διακινδυνεύσει μια οικονομική καταστροφή ή έναν πυρηνικό πόλεμο. Επιβάλλει κυρώσεις στο Ιράν∙ απαιτεί κυρώσεις για τη Ρωσία∙ εγκαθιστά πυραυλικές βάσεις από τις οποίες οι πύραυλοι θα φτάνουν σε πέντε λεπτά στη Μόσχα∙ στέλνει τηλεκατευθυνόμενα drones-δολοφόνους κατά του Πακιστάν, της Υεμένης και του Αφγανιστάν∙ εξοπλίζει μισθοφόρους στη Συρία∙ εκπαιδεύει και εξοπλίζει Κούρδους στο Ιράκ και χρηματοδοτεί τις αγριότητες του Ισραήλ στη Γάζα.

Τίποτα δεν πιάνει
Ο πρόεδρος του Χάους δεν βλέπει ότι το να κάνεις τους εχθρούς σου να πεινάσουν δεν εξασφαλίζει υποταγή: Τους ενώνει να αντισταθούν. Η καθεστωτική αλλαγή, η επιβολή εντολοδόχων με βία και τεχνάσματα, μπορεί να διαλύσει τον κοινωνικό ιστό σύνθετων κοινωνιών: Εκατομμύρια χωρικοί και εργάτες ξεριζώνονται και γίνονται πρόσφυγες. Λαϊκά κοινωνικά κινήματα αντικαθίστανται από οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες και ληστοστρατούς.
Η Κεντρική Αμερική, το προϊόν δεκαετιών άμεσων και εντεταλμένων στρατιωτικών αμερικανικών επεμβάσεων, που απέτρεψαν τις πλέον βασικές δομικές αλλαγές, έχει γίνει μια χαοτική, ακατοίκητη κόλαση για εκατομμύρια ανθρώπους. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά δραπετεύουν από την «ελεύθερη αγορά» τους – που συνεπάγεται μαζική φτώχεια, στρατιωτικοποιημένο κράτος και γκανγκστερική βία. Παιδιά-πρόσφυγες στα σύνορα των ΗΠΑ συλλαμβάνονται μαζικά και φυλακίζονται σε πρόχειρα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου υπόκεινται σε ψυχολογική, σωματική και σεξουαλική βία από αξιωματούχους και φύλακες. Έξω, αυτά τα άξια οίκτου παιδιά είναι εκτεθειμένα στο ρατσιστικό μίσος ενός φοβισμένου αμερικανικού κοινού που αγνοεί τους κινδύνους από τους οποίους δραπετεύουν αυτά τα παιδιά καθώς και το ρόλο της αμερικανικής κυβέρνησης στη δημιουργία αυτής της κόλασης.

"Έκρηξη" ληξιπροθέσμων οφειλών στο ΕΤΑΑ

Από το Capital. Ετοιμάζουν την είσοδο μας στο ΚΕΑΟ, όπως θα δείψουμε με άρθρο αύριο, οι οφειλές της εργοδοσίας είναι ασύγκριτα πολλαπλάσιες.
  
"Θηλιά" στο... λαιμό και του ασφαλιστικού ταμείου των γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών έχει μπει από τα γιγάντια ληξιπρόθεσμα χρέη.
Σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε η διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) στις 5 Αυγούστου, το ανεξόφλητο σύνολο των οφειλών τον Ιούνιο του 2014 έφτασε τα 857,9 εκατ. ευρώ.
Κάνοντας μία προβολή της μηνιαίας δαπάνης του ΕΤΑΑ για συντάξεις σε 82.983 δικαιούχους σε ολόκληρο το έτος (69,7 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2014) φαίνεται πως οι ετήσιες σχετικές δαπάνες φτάνουν τα 836,4 εκατ. ευρώ. 
Συνεπώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΕΤΑΑ ξεπερνούν το 102% των ετήσιων δαπανών για συντάξεις.
Τα χρέη προς το ΕΤΑΑ φαίνεται πως ξεπέρασαν το 100% των ετήσιων συνταξιοδοτικών δαπανών κατά το διάστημα Απρίλη - Μάη του 2014. 
Συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάιο το ανεξόφλητο σύνολο των οφειλών προς το ΕΤΑΑ έφτανε τα 762,6 εκατ. ευρώ.
Το Μάη, όμως, το σύνολο αυτό εκτινάχτηκε στα… 864,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 102 εκατ. ευρώ (11,8%). Συνεπώς μόνο σε ένα μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν παραπάνω από 10%!
Η μικρή μείωση των ληξιπροθέσμων η οποία παρατηρήθηκε το Ιούνιο, καθώς έπεσαν από τα 864,2 εκατ. ευρώ στα 857,9 εκατ. ευρώ κάθε άλλο παρά αλλάζει τη γενική εικόνα.
Δραματική είναι και η πορεία των ρυθμίσεων με τη "Νέα Αρχή".
Οι ρυθμίσεις τον Απρίλη του 2014 αφορούσαν μόλις τα 31,7 εκατ. ευρώ (ή το 4,1% του συνόλου των ληξιπροθέσμου χρέους), τον Μάιο τα 32,9 εκατ. ευρώ για να φτάσουν τον Ιούνιο μόλις τα 23,7 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως το ΕΤΑΑ λειτουργεί βασικά χάρη στις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων του, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός δεν συνεισφέρει κανένα πόρο σ΄ αυτό. Αυτό σημαίνει πως οι συντάξεις των "ανενεργών" ασφαλισμένων (σ.σ. των απομάχων της δουλειάς) του ΕΤΑΑ πληρώνονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των ενεργών ασφαλισμένων (σ.σ. αυτών που συνεχίζουν να εργάζονται).
Στο ΕΤΑΑ υπάγονται τα ακόλουθα ταμεία:
ΤΑΝ (νομικοί)
ΤΣΑΥ (Υγειονομικοί)
ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί)
ΤΑΣ (συμβολαιογράφοι)
ΤΠΔΑ (Δικηγόροι Αθηνών)
ΤΠΔΘ (Δικηγόροι Θεσσαλονίκης)
ΤΥΔΠ (Δικηγόροι Πειραιά)
ΤΥΔΕ-ΤΠΔΕ (Δικηγόροι Επαρχιών και Δικαστικών Επιμελητών)
Να σημειωθεί πως τα ληξιπρόσθεσμα χρέη του ΟΑΕΕ (7,2 δισ. ευρώ) αντιστοιχούν περίπου στο 276 % των ετήσιων συνταξιοδοτικών δαπανών του ταμείου. Αν αφαιρέσει κανείς τη συμβολή του κρατικού προϋπολογισμού (1,4 δισ. ευρώ), τότε οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αποτελούν το… 600% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών ή αλλιώς οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές είναι έξι φορές μικρότερες από τις ληξιπρόθεσμες.


Πηγή:www.capital.gr

Ο αγώνας για την ακύρωση της αξιολόγησης συνεχίζεται


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. χαιρετίζει τον αγώνα των εκατοντάδων χιλιάδων Δημοσίων Υπαλλήλων που με την αποφασιστικότητα τους και τη συσπείρωσή τους έχουν ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την αξιολόγηση ως εργαλείο για την κατεδάφιση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δημοσίου και την απόλυση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων. Η απόφαση του Εφετείου ερμηνεύει περιοριστικά το Καταστατικό της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και θεωρεί ότι «δεν προέβη το Γ.Σ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στην κήρυξη της απεργίας, υπό την μορφή της αποχής, αλλά εξουσιοδότησε ανοικτά την Εκτελεστική Επιτροπή να προβεί αυτή στην κήρυξη απεργίας κάθε μορφής και όχι μόνο στον καθορισμό των λεπτομερειών διεξαγωγής και πραγματοποιήσεώς της». Για αυτόν τον τυπικό λόγο το Εφετείο κηρύσσει «παράνομη» την απεργία – αποχή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Το σημαντικό, όμως, για το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας είναι ότι η απόφαση του Εφετείου ανατρέπει την πρωτόδικη απόφαση, η οποία προέβλεπε ότι απαιτείται απόφαση Συνεδρίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και συνακόλουθα των Ομοσπονδιών του Δημοσίου για κήρυξη Απεργίας. Αποδέχεται ότι αρμόδιο όργανο για την κήρυξη της Απεργίας είναι το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., όπως εξάλλου προβλέπει και το καταστατικό της.
Επίσης, είναι σημαντικό το γεγονός ότι το Εφετείο δεν ασχολήθηκε με τους ισχυρισμούς του Δημοσίου περί καταχρηστικότητας της συγκεκριμένης μορφής απεργιακής κινητοποίησης.
Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ εκτιμά ότι απόδειξη της δύσκολης θέσης που έχει περιέλθει η κυβέρνηση είναι και η ενέργεια της να καταθέσει και να ψηφίσει τροπολογία στη Βουλή με την οποία προωθεί συμπληρωματικές διατάξεις με μοναδικό στόχο να παρακάμψει τα εμπόδια που της έχουν προκαλέσει οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους. Έτσι την υποχρεωτικότητα της αυτοαξιολόγησης την μετατρέπει σε προαιρετική και προσπαθεί να παρακάμψει τα εμπόδια που της έχουν δημιουργηθεί από τη στάση των Δημοτικών Συμβουλίων και των Δημάρχων ως προς τον επιμερισμό των ποσοστών, αναθέτοντας το έργο σε τρίτους! Κατά βάση δεν αλλάζει τίποτα στο περιεχόμενο και στους στόχους της αξιολόγησης, μένοντας σταθερή η κυβέρνηση στην απόφαση της να απολύσει χιλιάδες εργαζόμενους. Γι’ αυτό χρησιμοποιεί άμεσα και τις άλλες διατάξεις του Νόμου για επανέλεγχο της μετατροπής των συμβάσεων.
Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, Υπαλλήλους, Προϊστάμενους και Διευθυντές να συνεχίσουν στο δρόμο του αγώνα για την κατάργηση του νόμου 4250/2014. Τους καλεί να μη συμμετέχουν σε οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης. Ιδιαίτερα απευθυνόμαστε στους Προϊστάμενους και Διευθυντές και τους καλούμε να απέχουν από κάθε διαδικασία έκδοσης απόφασης επιμερισμού ποσοστών αξιολόγησης. Καλούμε όσους έχουν προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία, να ανακαλέσουν άμεσα τις αποφάσεις τους.
Καλούμε, επίσης, όλους τους συναδέλφους να μην συμπληρώσουν τα φύλλα αξιολόγησης και να τα παραδώσουν στα σωματεία τους.
Τέλος, η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. συγκαλεί συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου (21/08/2014) για να αποφασιστεί το πρόγραμμα δράσης της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για το επόμενο διάστημα.
Είναι προφανές ότι μέχρι τότε παραμένουν σε ισχύ όλες οι αποφάσεις και τα μέτρα που έχουμε λάβει για να ακυρώσουμε στην πράξη την αξιολόγηση.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Το νεοφιλελεύθερο κράτος σε κρίση: κράτος έκτακτης ανάγκης ή καθεστώς εξαίρεσης;

Από εδώ

του Δημήτρη Σαραφιανού
Η ολοένα και εντεινόμενη παραβίαση δημοκρατικών δικαιωμάτων (από την προσβολή του πυρήνα των κοινωνικών δικαιωμάτων στην υγεία, την παιδεία, την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση, ακόμα και του ίδιου του δικαιώματος στην ιδιοκτησία, της κορωνίδας δηλαδή των αστικών δικαιωμάτων, με την φορομπηξία και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών), η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού
(σε υλικό και θεσμικό επίπεδο που φτάνει μέχρι και την δημιουργία χώρων –όπως τα στρατόπεδα συγκέντρωσης- στους οποίους απουσιάζει παντελώς το δίκαιο[1]), αλλά και ο περιορισμός της λαϊκής κυριαρχίας με τις επιτηρήσεις, την τρόικα και τη νομοθέτηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, έχουν ανοίξει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για τη φύση του μετανεοφιλελεύθερου κράτους την περίοδο της κρίσης: οι χαρακτηρισμοί για κράτος (ανοικτής ή συγκεκαλυμμένης) έκτακτης ανάγκης, καθεστώς εξαίρεσης, κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό κλπ. βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη[2] –και μάλιστα όχι μόνο στο λόγο της αριστεράς και της αναρχίας. Ο Τζιόρτζιο Αγκάμπεν εμφανίζεται σήμερα ως ο πλέον παραπεμπόμενος διανοητής στην Ελλάδα. Η συζήτηση πολλές φορές συνδυάζεται με την μόνιμη πλέον (παρά τις διώξεις) παρουσία της Χρυσής Αυγής στο πολιτικό προσκήνιο και επιχειρούνται ακροβασίες που επιχειρούν να αναδείξουν την δομική σημασία μιας διαδικασίας κοινωνικού και κρατικού εκφασισμού στο σύγχρονο μετανεοφιλελεύθερο κράτος (μιλώντας πχ ακόμα και για νεοφιλελεύθερο νεοφασισμό).
Το ιδεολογικό υπόβαθρο που τείνει να αποκρύπτει τους διαχωρισμούς μεταξύ όλων αυτών των φαινομένων δεν είναι άλλο από τον οικονομισμό: η καπιταλιστική κρίση (είτε γίνεται αντιληπτή ως κρίση υπερσυσσώρευσης που κρατάει από το 1971, είτε ως κρίση ενός συγκεκριμένου σταδίου ή φάσης του νεοφιλελεύθερου –ή ολοκληρωτικού- καπιταλισμού) παράγει μια αντικειμενική επαναστατική κατάσταση την οποία η αστική τάξη δεν έχει άλλο τρόπο να αντιμετωπίσει από την επιβολή μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, εντός της οποίας ιδιαίτερο ρόλο διαδραματίζουν οι φασιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις (ως μαντρόσκυλα του συστήματος). Επειδή δε αυτή η κρίση βιώνεται ως μια διαρκής συνθήκη (καταστροφική ή όχι) το φαινόμενο αυτό γίνεται αντιληπτό ως μια μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που πλέον θα χαρακτηρίζει τον τρόπο που δομείται ο κρατικός μηχανισμός
Το πρόβλημα αυτών των αναγνώσεων είναι ότι συγχέουν τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου κράτους με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δηλαδή μια κατάσταση πολιτικής κρίσης και κατ’αυτό τον τρόπο υποβαθμίζουν την σημασία της πάλης των τάξεων[3]. Στο κείμενο που ακολουθεί θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στη συζήτηση ξεκαθαρίζοντας τους όρους μέσα στους οποίους οφείλει να αναπτύσσεται ο σχετικός προβληματισμός.
  1. Το κράτος στο σύγχρονο καπιταλισμό

Attica Bank: Μπαίνει το ΤΣΜΕΔΕ στην αύξηση κεφαλαίου

Ντροπή, τι άλλο να πει κανείς... από 108 έως 221 εκατ € η συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ, 6-1 το αποτέλεσμα στη ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ.

Απόφαση για κάλυψη όλων των σεναρίων που προέκυψαν από τα stress tests

Ολοκληρώθηκε αργά σήμερα το απόγευμα η συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ η οποία, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, αποφάσισε την συμμετοχή του Ταμείου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, επενδύοντας από 376 έως 434 εκατ. ευρώ, βάσει των σεναρίων των stress tests που διενέργησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Η απόφαση του ΤΣΜΕΔΕ αποτελεί ορόσημο καθώς πιστοποιείται η δυναμική της τράπεζας η οποία θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της σε κάθε περίπτωση.
Παράλληλα συνεχίζεται η διαδικασία για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή από τη διοίκηση της τράπεζας με βάσει τα κριτήρια της συνάφειας και της ποιότητας των υποψηφίων. Αυτό που αναζητά η Attica Bank σε αυτή τη φάση είναι κεφάλαια και τεχνογνωσία ώστε να υλοποιηθεί με ταχύτητα και αξιοπιστία το πλάνο αναδιάρθρωσης της τράπεζας που θα της δώσει τη δυνατότητα να παίξει το ρόλο της περιφερειακής αναπτυξιακής τράπεζας στην επόμενη μέρα του τραπεζικού συστήματος.
Σε επίπεδο αναδιάρθρωσης της δομής της τράπεζας αυτό που έχει ήδη αποφασιστεί και βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης, έχοντας λάβει και την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι η αναδιάρθρωση του business model ώστε να δοθεί ώθηση στην εσωτερική παραγωγή κεφαλαίου. Παράλληλα αλλάζει εκ βάθρων και το οργάνογραμμα της Attica Bank, εντάσσοντας νέες διευθύνσεις και ενοποιώντας παλαιές με στόχο την καλύτερη διαχείριση ρίσκου και κόκκινων δανείων.

Ο ΠΣΔΜΗ για τις Εξετάσεις Ενεργειακών Επιθεωρητών

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ – ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ
ΤΗΛ: 210 9212741-42-44, FAX: 210 9217928, E-mail: psdmh@otenet.gr
Αθήνα, 8/8/2014
Αριθμ.Πρωτ.: 1099
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Εξετάσεις Ενεργειακών Επιθεωρητών
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων (ΠΣΔΜ-Η) μέσω της ανακοίνωσής του (21/05/2014, Αρ. Πρ. 1084) εξέφρασε την εναντίωση του στη διαδικασία εξετάσεων ανάδειξης ενεργειακών επιθεωρητών, καλώντας τους συναδέλφους να απέχουν από αυτήν.
Ακολούθησαν μια σειρά από συλλόγους και φορείς του κλάδου των Μηχανικών, οι οποίοι και αυτοί πήραν αποφάσεις ενάντια στη διαδικασία εξετάσεων.
Ταυτόχρονα η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων συμμετείχε και συνεχίζει να συμμετέχει στην αποχή, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την σφοδρή αντίθεσή της στην διαδικασία αυτή, δικαιώνοντας έτσι την απόφαση του Συλλόγου μας, η οποία όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος εξέφραζε το σύνολο των συναδέλφων Μηχανικών ανά την επικράτεια.
Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται δε, να ανακοινωθεί παράταση στην ισχύ των αδειών των ενεργειακών επιθεωρητών, γεγονός που αποτελεί από μόνο του μία πρώτη επιτυχία στον αγώνα μας ο οποίος και συνεχίζεται.
Βεβαίως έχουν εκφραστεί και αντίθετες απόψεις, υπέρ δηλαδή της διενέργειας των εξετάσεων. Όλες οι απόψεις είναι θεμιτές και σεβαστές, λαμβάνονται υπόψη, αλλά πρέπει να τονιστεί ότι δεν αποτελούν επίσημες θέσεις του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων, ο οποίος εκφράζεται μέσω των συλλογικών του οργάνων, δηλαδή μέσω των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης.
Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Δ.Μ-Η
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Παπαδόπουλος Θεόδωρος Ευσταθίου Αναστάσιος

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Ρωσία: Κυρώσεις, κυρώσεις και κυρώσεις

Από εδώ
Ο Ομπάμα, η Μέρκελ, ο Κάμερον, ο Ολάντ και ο Ματέο Ρέντζι, συγκέντρωσαν τις δυνάμεις και το θάρρος τους προκειμένου να «ασκήσουν πίεση» ζητώντας την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά τάχιστα έλαβαν την απλή και ξεκάθαρη απάντηση του ισραηλινού προέδρου Μπενιαμίν Νετανιάχου,ο  οποίος δήλωσε, ευθαρσώς, ότι: παραμένει ανένδοτος στην άποψή του σχετικά με την επιδίωξη για Τελική Λύση στη Γάζα. Με ή χωρίς «πίεση».
Αφού ο «Μπίμπι» τους γύρισε την πλάτη , οι πέντε ηγέτες αποφάσισαν να αφήσουν στην άκρη τη Γάζα και να τιμωρήσουν την Ρωσία – και πάλι. Το Ισραήλ θα μείνει ατιμώρητο για τις μαζικές δολοφονίες αμάχων και η Ρωσία θα υποστεί κυρώσεις για μια εναέρια δολοφονία αμάχων , στην οποία όπως αποδεικνύεται δεν είχε καμία εμπλοκή.
Εκτός από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται κι αυτές -για τι άλλο;-για επιπλέον κυρώσεις. Και μετά η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι «ανησυχεί» πολύ μήπως η Μόσχα, αργά ή γρήγορα, εισβάλλει στην Ουκρανία, γεγονός που θα αποτελούσε απάντηση στις προσευχές της .
Αλήθειες και ψέματα
Η Ουάσιγκτον, δήλωσε από την πρώτη στιγμή ότι το MH17 καταρρίφτηκε από τους Ρώσους. Διαβεβαίωσαν ότι είχαν στοιχεία. Λίγο αργότερα εμφανίστηκε , ένας «ανώτατος αξιωματούχος » των ΗΠΑ, που αναγκάστηκε να παραδεχτεί, λακωνικά και επίσημα , ότι όχι, δεν υπήρχε καμία απόδειξη για τον «πύραυλο Πούτιν». Αλλά, πώς είναι δυνατόν ,τα συστήματα και τα επιτελεία   υποστήριξης του δόγματος της Κυριαρχίας πλήρους φάσματος (Full Spectrum Dominance) , αυτού του τεράστιου εποπτικού μηχανισμού αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ,να μην είδαν τίποτε, να μην εντόπισαν ούτε ένα αδιάσειστο αποδεικτικό στοιχείο;
Η Μόσχα, μέσω του Υπουργείου Άμυνας, παρουσίασε ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία και ζήτησε την διεξαγωγή αμερόληπτης διεθνούς έρευνας .Η Ουάσιγκτον τα αγνόησε όλα – και την πρόσκληση και τα στοιχεία.
Λαμβάνοντας υπόψη τον πλούτο των πληροφοριών που έχουν δημοσιοποιηθεί , το πιθανότερο είναι ότι η τραγωδία της πτήσης MH17, προκλήθηκε από την πυροδότηση ενός πυραύλου αέρος-αέρος R-60M που εκτοξεύτηκε   από ένα ουκρανικό Su-25 και όχι από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος BUK –( και υπάρχει ακόμα η υποψία ότι υπήρξε διπλή επίθεση πρώτα με ένα R-60M και στη συνέχεια με ένα BUK). Το R-60M είναι πολύ γρήγορο, με ιδανική απόσταση βολής έως και πέντε χιλιόμετρα. Αυτή ακριβώς ήταν η απόσταση που απείχε το Su-25 από το MH17, όπως διαπιστώθηκε από τους Ρώσους και είναι εμφανές στις εικόνες που κυκλοφόρησαν.
Οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας(SBU), κατάσχεσαν όλες τις ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ του πύργου ελέγχου του Κιέβου και του MH17. Αυτές οι ηχογραφήσεις θα μπορούσαν σίγουρα να εξηγήσουν γιατί το MH17 πετούσε πάνω από την εμπόλεμη ζώνη.Η Malaysian Airlines αποκάλυψε ότι το αεροπλάνο αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία.

Απάντηση του Σπίρτζη σε ερώτημα μας σχετικά με τις Συμβάσεις Έργου στο ΤΕΕ

Αναρτούμε την απάντηση Σπίρτζη, σε σχόλιο μας και σχετικό ερώτημα μας στη ΔΕ του ΤΕΕ, σχετικά με τη διαδικασία καλοκαιρινών προσλήψεων στο ΤΕΕ. Η απάντηση του πρακτικά επιβεβαιώνει και τα 3 σκέλη των ερωτημάτων μας, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς και από την απάντηση του:

1. Είναι προφανής η διαφορά μας, όσον αφορά στις νέες εργασιακές σχέσεις (ΕΣΠΑ, συμβάσεις έργου κλπ) σε σχέση με την ανάγκη των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ας κρίνει κανείς το ερώτημα: υπάρχουν ανάγκες για στελέχωση του ΤΕΕ με μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων για να καλύψουν ανάγκες εξυπηρέτησης των μελών του και οι ανάγκες αυτές είναι 14μηνες ή πάγιες?

2. Επιβεβαιώνεται ότι οι ανάγκες που έρχονται να καλύψουν οι Συμβάσεις Έργου αυτές είναι το "Σύστημα Ηλεκτρονικών Εξετάσεων Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Μηχανικών, το Σύστημα Καταγραφής και Προβολής Προκηρύξεων Μελετών και Έργων και τη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη.". δηλαδή η υλοποίηση του μηχανισμού σκλήρυνσης των εξεταστικών φραγμών και των πιστοποιήσεων διάλυσης του επαγγέλματος

3. Όσον αφορά το χρόνο και την εποχή δημοσιοποίησης της πρόσκλησης, αφήνουμε τους συναδέλφους μας να την κρίνουν (οι μηχανικοί την έμαθαν στις 30/7 με διορία 5/8). Φαίνεται εξάλλου και από τις εκατοντάδες επισκέψεις που δέχθηκε το μπλογκ μας στο σχετικό θέμα...

Συνάδελφε Γιάννη,
Αγαπητοί Συνάδελφοι της Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανικών,

είναι πολυχρησιμοποιημένη, αλλά και αποτυχημένη, η γνωστή τακτική της αλλοίωσης των θέσεών μου και του συνδικαλιστικού κυνηγιού μαγισσών.  Είναι, όμως, μη επιτρεπτή από μέρους σας η παραπληροφόρηση και η σπέκουλα, σε θέματα που άπτονται της Διοίκησης του ΤΕΕ και της διαφάνειας των διαδικασιών δια της φαντασιακής σας ανησυχίας τόσο για τις σχέσεις εργασίας των «συνεργατών», όπως επικαλείσθε, όσο και για τον νέο όρο της «διαλυτοποίησης» του επαγγέλματος και των δικαιωμάτων.

Θα ήταν, λοιπόν, συνετό, προτού υπάρξουν αντίστοιχα σπεκουλαδόρικα δημοσιεύματα, να ενημερωθείτε είτε από τα Μέλη σας που μετείχαν στην απερχόμενη ΔΕ είτε από τη Διοίκηση του ΤΕΕ.

Συγκεκριμένα:  
Η εν λόγω Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του έργου με τίτλο «Ανάπτυξη Συστημάτων Διαχείρισης Επιστημονικών Ειδικοτήτων, Διοικητικών Διαδικασιών και Πληροφόρησης» αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 11 Ιουλίου 2014:
και στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ την ίδια ημέρα:
Ενώ επιπλέον, όπως ορίζεται στην Πρόσκληση, περίληψη της Πρόσκλησης δημοσιεύτηκε στον ελληνικό τύπο:

Μάλιστα, ενώ απαιτείται 15νθήμερη, κατ’ ελάχιστο, προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την εν λόγω πρόσκληση λήγει στις 5 Αυγούστου 2014, δηλαδή η διάρκεια υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος ορίστηκε στις 25 ημέρες.

Αντικειμενική, μή κομματική αξιολόγηση ΤΩΡΑ! ..με αναδρομική ισχύ!

Από τους ΑΜΑΚ
  
Ψηφίστηκε πρόσφατα ο ν.4250/2014 ο οποίος τροποποιεί τις διατάξεις του Π.Δ.
318/1992 για την ΄΄αξιολόγηση ΄΄ των δημοσίων υπαλλήλων.
Συνοπτικά , βασικά του σημεία του είναι:
ü      Ο Γενικός Διευθυντής ορίζει ποσοστά για βαθμολόγηση όλων των υπαλλήλων της Γενικής Διεύθυνσης στην οποία προΐσταται.
ü      Έως και 25 % επί του συνόλου των υπαλλήλων της κάθε γενικής διεύθυνσης, αξιολογείται με βαθμούς 9 έως 10.
ü      Με τους βαθμούς 7 έως 8 αξιολογείται ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων.
ü      Με τους βαθμούς 1 έως 6 αξιολογείται ποσοστό 15% των υπαλλήλων.
ü      Για την αξιολόγηση των Προϊσταμένων Τμημάτων και Διευθύνσεων ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικών μονάδων, το ανώτατο ποσοστό αξιολόγησης με τους βαθμούς 9 έως 10 ανέρχεται έως και 70%, το οποίο υπολογίζεται επί του συνόλου των προϊσταμένων του ίδιου επιπέδου της ίδιας Γενικής Διεύθυνσης.
ü      Η αξιολόγηση θα γίνεται από ένα μόνο αξιολογητή.
ü      Θα έχει αναδρομική ισχύ καθώς θα ισχύσει και για τις αξιολογήσεις του 2013.
ü      Η μη τήρηση των ποσοστών χαρακτηρίζεται πειθαρχικό παράπτωμα.
Η Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής (Β΄ Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών, Τμήμα Νομοτεχνικής Επεξεργασίας σχεδίων και προτάσεων Νόμων) για τον παραπάνω νόμο αναφέρει:
 «Όπως έχει παγίως κριθεί από τη νοµολογία κατά την ερµηνεία των ανωτέρω διατάξεων (…) βασικές αρχές και κατευθύνσεις του συστήµατος αξιολόγησης είναι η αντικειµενική και αµερόληπτη στάθµιση βάσει σαφώς προσδιοριζόµενων κριτηρίων της επαγγελµατικής ικανότητας και καταλληλότητας των υπαλλήλων σε σχέση µε το αντικείµενο της εργασίας τους και τα καθήκοντά τους, αλλά και της απορρέουσας από το Σύνταγµα (άρθρο 5) αρχής της αξιοκρατίας (…) η δε βαθµολόγηση των δηµοσίων υπαλλήλων πρέπει να γίνεται πάντοτε µετά από αντικειµενική και ουσιαστική αξιολόγηση και κρίση τους από τα αρµόδια όργανα (ΣτΕ 1667-9/2002, βλ. και ΣτΕ 1670/2002 ΔιοικΕφΑθ 788/2011, ΔιοικΕφΑθ 88/2010. Βλ., επίσης, άρθρο 81 παρ. 1 του ν. 3528/2007 «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δηµοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (…) Υπό το φως των ανωτέρω, δηµιουργείται προβληµατισµός ως προς το αν η αναγκαιότητα επιβολής των προτεινόµενων ποσοστώσεων για την επίτευξη του επιδιωκόµενου από τον νόµο σκοπού είναι εµφανής και σαφώς διαγνώσιµη, ώστε να συνιστά αναλογικό, σύµφωνο προς το άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγµατος, περιορισµό του δικαιώµατος των δηµοσίων υπαλλήλων να εξελίσσονται και να αξιολογούνται βάσει σαφώς προσδιοριζόµενων κριτηρίων   επαγγελµατικής ικανότητας και καταλληλότητας, σε σχέση προς το αντικείµενο της εργασίας τους και τα καθήκοντά τους, συµφώνως και προς την συνταγµατικώς κατοχυρωµένη στο άρθρο 103 παρ. 7 εδ. β΄ του Συντάγµατος αρχή της αξιοκρατίας, δεδοµένου ότι η βαθµολογία που προτείνεται να λαµβάνει κάθε υπάλληλος δεν θα συναρτάται προς την ατοµική του αξία, τις ικανότητες και τις επιδόσεις του κατά την άσκηση των υπηρεσιακών του καθηκόντων, αλλά προς το προκαθορισµένο ποσοστό ανά κλίµακα βαθµολόγησης (πρβλ. και ΣτΕ 1917/1998)».

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Δευτέρα 11/8: Συναυλία συμπαράστασης στο λαό της Παλαιστίνης


Τη Δευτέρα 11 Αυγούστου στις 21:00, έξω από την πρεσβεία της Παλαιστίνης στο Παλαιό Ψυχικό, το Κόκκινο 105,5, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού η Fair Planet, η "Αλληλεγγύη για όλους"και η Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων στην Ελλάδα, μας καλούν σε συναυλία συμπαράστασης στο λαό της Παλαιστίνης, με τον Βασίλη Λέκκα.

Συναυλία συμπαράστασης στο λαό της Παλαιστίνης 
Δευτέρα 11 Αυγούστου στις 21:00, έξω από την πρεσβεία της Παλαιστίνης στο Παλαιό Ψυχικό.
Συναυλία συμπαράστασης στο λαό της Παλαιστίνης από το Κόκκινο 105,5, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού τη Fair Planet, την "Αλληλεγγύη για όλους" και την Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων στην Ελλάδα με τον Βασίλη Λέκκα.
Στο χώρο της συναυλίας θα συλλέγονται φάρμακα και υγειονομικό υλικό για τη Γάζα, συνέχεια της πρωτοβουλίας που τρέχει ήδη.  

Η επικαιρότητα της θεωρητικής σκέψης (και της αγωνιστικής δράσης) του Ζώρζ Λαμπικά

της Ελένης Πορτάλιου από εδώ

Από τις εκδόσεις «Εκτός Γραμμής» κυκλοφορεί το βιβλίο του Ζώρζ Λαμπικά «Η βία; Ποιά βία;», σε μετάφραση Χρήστου Βαλλιάνου - Τάσου Μπέτζελου, και πρόλογο - επίμετρο Στάθη Κουβελάκη. Συγκεντρώνει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον, όπως φάνηκε και από το πολυπληθές ακροατήριο που παρακολούθησε την πρώτη παρουσίαση (16/7). Ο Ζώρζ Λαμπικά, φιλόσοφος και πανεπιστημιακός καθηγητής, στρατευμένος κομμουνιστής, μέλος - με κριτική, αυτόνομη σκέψη και δράση - του ΚΚ Γαλλίας μέχρι το 1982, υποστήριξε θεωρητικά και υπηρέτησε έμπρακτα τη βαθειά πεποίθησή του ότι η επανάσταση αποτελεί τον μοναδικό δρόμο για την ανάκτηση της ζωής και της ελευθερίας των κυριαρχούμενων τάξεων, για την απαλλαγή από τη βία και την οδύνη που γεννά ο βάρβαρος παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός του 20ου και των αρχών του 21ου αι. 

Νέος 26 ετών, καθηγητής φιλοσοφίας στη μέση εκπαίδευση στο Αλγέρι, συνδέεται με το Εθνικό Μέτωπο Απελευθέρωσης (FLN) της Αλγερίας και παίρνει μέρος στον πόλεμο κατά της αποικιακής κατοχής. Ζει από κοντά τη κτηνώδη βία του Γαλλικού στρατού, περνά στην παρανομία και καταδικάζεται σε θάνατο από την παρακρατική Οργάνωση Μυστικός Στρατός. Υπηρετεί στο διάστημα αυτό τη θητεία του, όπως και άλλοι αριστεροί, στο τάγμα ανεπιθυμήτων - ένα απάνθρωπο στρατόπεδο στις Νότιες Άλπεις, διαφεύγει για λίγο από την Αλγερία στη Γαλλία το 1962 και επανέρχεται για να συμβάλει σημαντικά στην επανίδρυση του Πανεπιστημίου στο ελεύθερο Αλγέρι. Συμμετέχει στον Μάη του ’68 και επιστρέφει οριστικά στη Γαλλία, όπου και θα διδάξει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ. Διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στο Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών και Μελετών του ΓΚΚ, συνιδρύει τη θεωρητική επιθεώρηση Dialectiques και παίρνει μέρος στις μεγάλες θεωρητικές και πολιτικές αναζητήσεις για τον μαρξισμό, που σφράγισαν τις 10ετίες 1960, ’70 και ’80 (περισσότερα για τη ζωή και το έργο του στην εισαγωγή του Σ. Κουβελάκη).

Ο Ζώρζ Λαμπικά μας συστήνει στο κλείσιμο του βιβλίου του να το επικαιροποιούμε μέσα από παραδείγματα που μας προσφέρονται καθημερινά. Θα αναφερθώ σε δύο : στην επέτειο των 40 χρόνων από το πραξικόπημα και την Τουρκική εισβολή/κατοχή του 40% του κυπριακού εδάφους και στην πρόσφατη εισβολή των Ισραηλινών δυνάμεων κατοχής για πολλοστή φορά στη λωρίδα της Γάζας.

1974-2014. Σαράντα χρόνια πριν η εγκληματική υπερδύναμη των ΗΠΑ, που ενέχεται σε όλες τις δικτατορίες και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα της Ελληνικής χούντας στην Κύπρο που άνοιξε τον δρόμο της Τουρκικής εισβολής. «ΝΑΤΟ-CIA προδοσία» κραυγάζουν χιλιάδες Κύπριοι διαδηλωτές. Το σχετικό ντοκιμαντέρ του Μιχάλη Κακογιάννη είναι μια συγκλονιστική ταινία για τα γεγονότα και την οδύνη που συνθλίβει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από μωρά παιδιά μέχρι γέροντες. Την οδύνη στην Κύπρο γεννά η βία των πραξικοπηματιών, που δεν μακροημέρευσαν, και κυρίως η βαρβαρότητα των εισβολέων ενός στρατοκρατικού καθεστώτος, στηριζόμενου από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία.