Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Τεράστια οικολογική καταστροφή στην Πειραϊκή -Απροστάτευτο παραμένει το περιβάλλον και η Δημόσια υγεία από την πολιτεία


Τεράστια οικολογική καταστροφή στην Πειραϊκή -Απροστάτευτο παραμένει το περιβάλλον και η Δημόσια υγεία από την πολιτεία

Την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020, με μία δυνατή βροχή και μέτριο νότιο άνεμο, (καρικές συνθήκες συνηθισμένες για την εποχή) , ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ μέσα στη θάλασσα όλη η χερσαία επιχωμάτωση της ΟΛΠ ΑΕ που ήδη είχε φτάσει σε πάνω από 100 τ.μ. επιφανείας (έξαλης). Σήμερα έχουν μείνει περίπου 10 τ.μ. επιφανείας.
Τεράστια οικολογική καταστροφή –ρύπανση προκλήθηκε από την διοχέτευση των μπάζων αγνώστου προέλευσης και σύστασης στο θαλάσσιο περιβάλλον τόσο από την επιχωμάτωση όσο και από το κεσόν(μπλόκι) το οποίο έσπασε στη μέση και το τοξικό του περιεχομενο διέφυγε στη θάλασσα , περιεχόμενο το οποίο θα καταλήξει στην τροφική αλυσίδα .
20.000 μετρικοί τόνοι περίπου (μόνο από τις επιχωματώσεις) και σε 6.000 μετρικοί τόνοι (από το διαρραγέν εντός της θάλασσας κεσόν) για τους οποίους δεν ενεργοποιήθηκε καμία διαδικασία απορρύπανσης όσο κι αν την αιτηθήκαμε στο Λιμεναρχείο Πειραιά με μηνυτήρια αναφορά μας. Αιτηθήκαμε επίσης από το Λιμεναρχείο την αποστολή της μηνυτήριας αναφοράς μας στο ΕΛΚΕΘΕ για να κάνει αυτοψία το συντομότερο και να γίνουν τα δέοντα για την απορρύπανση της θάλασσας και την προστασία της Δημόσιας υγείας. Σε τίποτε από τα παραπάνω δεν προχώρησε το λιμεναρχείο το οποίο παρέλαβε την μηνυτήρια αναφορά μας, παρα μόνο κάλεσε το Σώμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Περιφέρειας το οποίο ακολουθεί την γνωστή βραδυκίνητη διαδικασία του προστίμου.
Δυστυχώς μέχρι τώρα 48 ώρες μετά δεν έχει γίνει κάτι στο πεδίο προστασίας του περιβάλλοντος, παρά μόνον, μία αυτοψία από το Λιμεναρχείο (στις 11.12.20) και από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος της Περιφέρειας (στις 10.12.20) μετά από καταγγελίες πολιτών.
Για άλλη μια φορά οι υπεύθυνοι αποκαλύπτονται ως οι πλεον ανεύθυνοι να προστατεύσουν το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών.
Την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου στις 12 μμ στα Δικαστήρια Πειραιά είναι προγραμματισμένη η συζήτηση της αίτησης μας ασφαλιστικών μέτρων κατά του ΟΛΠ με την οποία αιτούμεθα το αυτονόητο να διακοπούν δηλαδή οι εργασίες επιχωμάτωσης προκειμένου να προστατευτεί το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και η Δημόσια Υγεία .




Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Περίπου 25' ''άντεξε'' η Ήπειρος & 2 ώρες το Ιόνιο

Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Περίπου 25' ''άντεξε'' η Ήπειρος & 2 ώρες το Ιόνιο • Το φιάσκο άλλης μιας "άριστης" διαδικασίας του ΥΠΕΝ, στο όνομα του περιβάλλοντος. Τα ονόματα των συμβούλων που υπέβαλαν και εγκρίθηκαν θα δοθούν στη δημοσιότητα? Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν:
"Υποβλήθηκαν 5.378 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 2.761, δεσμεύοντας 61,8 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται στα 22.344 ευρώ."
Δευτέρα πρωί ανοίγει η Αττική, είστε όλοι έτοιμοι?


Το παραπάνω μήνυμα βλέπουν περίπου από τις 10.25 και μετά οι μηχανικοί, σύμβουλοι έργου και ενδιαφερόμενοι, κατά την υποβολή των αιτήσεών τους στην Ήπειρο για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» που ξεκίνησε στις 10 το πρωί σήμερα.

Απ' ότι φαίνεται, τα 65 εκ. ευρώ που προβλέπονταν για την Περιφέρεια Ηπείρου αποδείχτηκαν πολύ λίγα σε σχέση με το ενδιαφέρον του κόσμου.

Αντίστοιχα, πριν τις 12 το μεσημέρι, το ίδιο μήνυμα εμφανίστηκε και στις αιτήσεις για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου και εξαντλήθηκε η διαθεσιμότητα των κονδυλίων, ύψους 10.330.000 ευρώ.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του B2Green, πολλοί μηχανικοί στην Περιφέρεια Ηπείρου αντιμετώπισαν πρόβλημα καθυστέρησης κατά τη διαδικασία ταυτοποίησης των στοιχείων των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης, μέσω της πλατφόρμας του buildingcert. Από ότι σημειώνουν, στο χρονικό διάστημα που παρέμεινε ανοιχτό το πληροφοριακό σύστημα, θα αποτελεί θαύμα η επιτυχής εισαγωγή περισσότερων των 1-2 αιτήσεων από ένα μεμονωμένο χρήστη του πληροφοριακού, γεγονός που θα οδηγήσει πολλούς έτοιμους φακέλους σε αποκλεισμό από το πρόγραμμα, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Όπως σημειώνουν μηχανικοί στο B2Green, θα πρέπει να μπει επιτέλους ένα τέλος στο "δίκαιο του γρηγορότερου", βάσει του οποίου καταχωρούνται οι αιτήσεις στο σύστημα.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Όχι στον αυταρχισμό – ελευθερία στη συνδικαλιστική δράση

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL:www.emdydas.gr

Αρ. Πρωτ.: 8360

Αθήνα, 11-12-20

Θέμα: Όχι στον αυταρχισμό – ελευθερία στη συνδικαλιστική δράση




Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στηρίζει τις διεκδικήσεις Σωματείων και Φορέων για ελεύθερη συνδικαλιστική κίνηση και μετακίνηση. Ενώ η πανδημία του κορoνοϊού βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση για την Ελλάδα το «αθωράκιστο» δημόσιο σύστημα υγείας «γονατίζει», μέρα με τη μέρα, εξαιτίας της απουσίας μόνιμων προσλήψεων και της υποχρηματοδότησης που βαίνει περισσότερο μειούμενη το 2021, της έλλειψης υγειονομικού προσωπικού, μέτρων ατομικής προστασίας και κλινών ΜΕΘ. 

Οι εργαζόμενοι πρώτοι τηρούμε πιστά τα υγειονομικά μέτρα αν και βρισκόμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι όχι μόνο στον ιό αλλά και στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Καθημερινά, από την αρχή της πανδημίας αλλά ειδικά μέσα στο «lockdown» έρχονται στην επιφάνεια εκατοντάδες καταγγελίες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ελλειπή τήρηση των μέτρων υγιεινής κι ασφάλειας στους χώρους εργασίας, την αποσιώπηση κρουσμάτων, την εντατικοποίηση των όρων δουλειάς, την υπέρβαση ωραρίων και την καταστρατήγηση της προσωπικής ζωής, κυρίως μέσω της τηλεργασίας, τη μη καταβολή αποδοχών και την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων. 

Η κυβέρνηση δυστυχώς αξιοποιεί το “lockdown” νομοθετώντας συνεχώς σε βάρος των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων αντί να αναστείλει έστω προσωρινά το νομοθετικό της έργο. Πλήθος Νόμων και Νομοσχεδίων ψηφίζονται παρά τις εύλογες αντιρρήσεις κοινωνικών φορέων με ελλειπή διαβούλευση και ποινικοποίηση – απαγόρευση των νόμιμων αντιδράσεων. 

Σε αυτές τις συνθήκες η συνδικαλιστική δράση για την προστασία των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, όχι μόνο δε μπορεί να περιοριστεί, όπως μεθοδευμένα επιδιώκει η κυβέρνηση, αλλά επιβάλλεται να προστατευθεί και να αναδειχθεί. Εξάλλου όλες οι παρεμβάσεις – κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των φορέων τους τηρούν αυστηρά μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, ανοικτοί χώροι) και διεκδικούν λύσεις για την προστασία τους. 

Διεκδικούμε το σταμάτημα της αστυνομοκρατίας στις εκδηλώσεις μας, την ακύρωση των προστίμων που επιβλήθηκαν στις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος και την απόσυρση των κατηγοριών (17 Νοέμβρη, απεργία 26 Νοέμβρη, 6 Δεκέμβρη), την κατοχύρωση της ελεύθερης μετακίνησης για τους εκλεγμένους συνδικαλιστές. 

Στηρίζουμε την παρέμβαση στη Βουλή, την Παρασκευή 11 Δεκέμβρη στις 17:00, για να αναδείξουμε αυτό το σοβαρό θέμα και να καλέσουμε την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, να επιτρέψουν ΕΔΩ και ΤΩΡΑ την ελεύθερη συνδικαλιστική μετακίνηση και δράση. 

2021: Ημερολόγιο Αλληλεγγύης στ@ς Ζαπατίστας


Το εμβόλιο για τον COVID-19: 
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ! ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ!

Αυτή είναι η δέσμευσή μας:

Απέναντι στα δυνατά τρένα, τα κανό μας.

Απέναντι στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, οι φλογίτσες που εμπιστεύτηκαν οι γυναίκες ζαπατίστας στις γυναίκες που αγωνίζονται σε όλο τον κόσμο.

Απέναντι στα τείχη και τα σύνορα, η συλλογική μας πλεύση.

Απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, το κοινό μας χωράφι.

Απέναντι στην καταστροφή του πλανήτη, ένα βουνό που ταξιδεύει αξημέρωτα.

Είμαστε ζαπατίστας, φορείς του ιού της αντίστασης και της εξέγερσης. Και ως τέτοιοι, ως τέτοιες θα πάμε στις 5 ηπείρους.

Μη σας τρομάζουν τα νερά, μη σας πτοούν τα κρύα και οι ζέστες. Ανοίξτε δρόμους εκεί που δεν υπάρχουν. Σκαρφαλώστε σε ποτάμια και θάλασσες. Πλεύστε σε βουνά. Πετάξτε σε βροχές και σύννεφα. Γίνετε νύχτα, γίνετε μέρα, αχάραγα ξεκινήστε και ξυπνήστε το σύμπαν.

Είναι η χρονιά που περισσότερο από κάθε άλλη χρειαζόμαστε τη χαρά, το χρώμα, τη δύναμη και το όραμα της εξέγερσης. Είναι η χρονιά που περισσότερο από κάθε άλλη χρειαζόμαστε μια ανάσα ελπίδας για να πολεμήσουμε τη σκοτεινιά ενός συστήματος που βάζει το κέρδος πάνω από τη ζωή της ανθρωπότητας. Αυτή τη χρονιά της πανδημίας και του ζόφου οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες ζαπατίστας σπάνε τον κλοιό και ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Μαζί τους ταξιδεύει η δύναμη της ελπίδας, της αλληλεγγύης και της εξέγερσης. Το ημερολόγιο του 2021 είναι αφιερωμένο σε αυτό το κοινό ταξίδι.

Μπορείτε να το βρείτε στο ΣΥΝ.ΑΛΛΟΙΣ, (Νηλέως 35 Θησείο), στη LACANDONA (Ηπίτου 4 - Σύνταγμα) και στο ΠΑΓΚΑΚΙ (Ολυμπίου 17, Κουκάκι), καθώς και σε κεντρικά βιβλιοπωλεία και στέκια. Η τιμή του είναι 5 ευρώ.

Επικοινωνία: info@pagkaki.org, info@synallois.org, info@lacandona.gr,
Τηλ.: 6938 19 2983, 210 3456681, 211 0125653, 213 0009927

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Τα Τίρανα στις φλόγες, τριάντα Δεκέμβρηδες μετά

Τα Τίρανα στις φλόγες, τριάντα Δεκέμβρηδες μετά

Μαζικές διαδηλώσεις εξεγερσιακού χαρακτήρα έχει προκαλέσει στα Τίρανα η δολοφονία ενός νέου από αστυνομικό. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, χιλιάδες εξεγερμένοι νέοι κατακλύζουν το κέντρο της πόλης και έχουν βάλει φωτιά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, ενώ προσπάθησαν να εισβάλουν και στο πρωθυπουργικό μέγαρο αλλά και στο υπουργείο Εσωτερικών.
Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020 


του Φλόρι Κύκια

(αναδημοσίευση από το «Κοσμόδρόμιο» με την άδεια του μέσου)

Στις 8 Δεκεμβρίου τις πρώτες πρωινές ώρες ο 25χρονος Κλοντιάν Ράσα εντοπίζεται από τον αστυνομικό Νεβάλντο Χαϊντάραϊ να κυκλοφορεί στην περιοχή Laprake, ενώ ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω πανδημίας. Πιθανώς φοβούμενος τον έλεγχο και την επιβολή προστίμου ο νεαρός τρέχει προς το στενό. Ο αστυνομικός τον καταδίωξε και θεωρώντας πως ήταν οπλισμένος, όπως είπε, τον πυροβόλησε δύο φορές πισώπλατα.

Το αφήγημα του φερόμενου ως δράστη έχει ήδη καταρριφθεί από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της αλβανικής αστυνομίας, η οποία σε σχετικό πόρισμα ανέφερε πως δεν βρέθηκε κανένα όπλο στο σημείο της δολοφονίας και πως ο επίσης 25χρονος αστυνομικός δεν είχε κανένα λόγω να πυροβολήσει. Το όργανο της αστυνομίας είχε μόλις δύο εβδομάδες πριν μεταφερθεί στην ομάδα «shqiponja» δηλαδή «αετοί» του αστυνομικού σώματος, η οποία έχει ως επί το πλείστον αρμοδιότητες αντιμετώπισης της «βαριάς» εγκληματικότητας.

Ο Κλοντιάν φαίνεται πως λάμβανε αγωγή για ψυχολογικά ζητήματα και βρισκόταν μόλις εκατό μέτρα μακριά από το σπίτι του, χωρίς να κρατά τίποτα παραπάνω από ένα μπουκάλι νερό.

Συνέχιση της Απεργίας – Αποχής των 6 Ομοσπονδιών μέχρι 31/12/2020

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL:www.emdydas.gr

Αρ. Πρωτ.:

Αθήνα, 10-12-20

Προς: Α' βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

(για ενημέρωση των μελών μας)



Θέμα: Συνέχιση της Απεργίας – Αποχής των 6 Ομοσπονδιών μέχρι 31/12/2020



Οι συνυπογράφουσες Ομοσπονδίες σε συνέχεια:

της κοινής ανακοίνωσης 7 Ομοσπονδιών στις 12/11/2020 και της κοινής αφίσας σχετικά με τη διαρκή προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κρίσιμων Δημόσιων Λειτουργιών

του από 23/11/2020 Εξώδικου μας, με το οποίο προκηρύξαμε Απεργία – Αποχή από το ΜηΜΕΔ και όλες τις Επιτροπές του Ν.4412/16 και άλλες Τεχνικές Επιτροπές.

της κοινής μας Συνέντευξης Τύπου (3/12/2020 εδώ ή εδώ) αλλά και της κοινής μας Στάσης Εργασίας στις 8/12/2020 και της Συμβολικής μας συγκέντρωσης (με όλα τα μέσα προστασίας) έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών.

της ανακοίνωσης της ΑΔΕΔΥ η οποία υιοθετεί το κείμενο μας και στηρίζει την κινητοποίηση μας

και κατόπιν αποφάσεων από τα αρμόδια Όργανα μας, αποφασίζουμε τη συνέχιση της Απεργίας – Αποχής και για το διάστημα 12/12/2020 έως και 31/12/2020, όπως μας δίνει το δικαίωμα το από 23/11/2020 κοινό μας Εξώδικο. Η μη ανταπόκριση του Υπ. Εσωτερικών στο αίτημα μας για συνάντηση στις 8/12, η κατάθεση του Νομοσχεδίου για αλλαγές στο πλαίσιο των Δημοσίων Συμβάσεων (Ν.4412/16 εδώ και εδώ) , που ενισχύει την παρουσία ιδιωτικών συμφερόντων σε όλο το φάσμα παραγωγής Δημοσίων Έργων, αλλά και η προώθηση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με τίτλο «Αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 για τους επίσημους ελέγχους και τις άλλες επίσημες δραστηριότητες σε ορισμένους τομείς αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», όπου απαξιώνονται οι δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες και σχεδιάζεται η παραχώρηση των Επισήμων Κτηνιατρικών ελέγχων σε ιδιώτες, οι ιδιωτικοποιήσεις σε δασοτεχνικά έργα και παραλαβή πρασίνου, επιβεβαιώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις δυσμενείς εξελίξεις παρά την πανδημία και χωρίς τη γνώμη των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα συνεχίζουμε την Απεργία – Αποχή των μελών μας από τη Συμμετοχή τους στις διαδικασίες του Μητρώου Μελών Δημοπρασιών (ΜηΜΕΔ) για Διαγωνισμούς που έχουν ημερομηνία δημοπράτησης (ήτοι ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών) από 23 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2020, καθώς και από τις εξής Επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν μέλη μας: Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, ΣΥΠΟΘΑ, Επιτροπές Διενέργειας Διαγωνισμών και Αξιολόγησης Προσφορών (στο πλαίσιο των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων του Ν.4412/16), Επιτροπές αξιολόγησης ενστάσεων (του άρθρου 221 παρ.11α) , Επιτροπές παραλαβής υπηρεσιών του άρθρου 221 παρ.11δ του Ν.4412/2016, Επιτροπές διαπραγμάτευσης για κατεπείγον και αποκλειστικότητα (άρθρο 32Α του Ν.4412/2016, όπως προστέθηκε με την παρ.1 του άρθρου 43 του Ν.4605/2019), Τεχνικά Συμβούλια Δημοσίων Έργων και Μελετών, Επιτροπές Μητρώων ΜΕΚ και ΜΕΕΠ, Επιτροπές Παρακολούθησης Επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, Επιτροπές Παρακολούθησης και Παραλαβής Προμηθειών, από 23 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου καταρχάς και ανάλογα με τις εξελίξεις θα υπάρξει χρονική επέκταση.

Από την απεργία – αποχή εξαιρούνται οι Επιτροπές που έχουν να κάνουν με έργα και δράσεις τα οποία σχετίζονται με θέματα διαχείρισης της Δημόσιας Υγείας, την πρόληψη και προστασία από την πανδημία (του κορωνοϊού) καθώς και της αντιμετώπισης - αποκατάστασης φυσικών καταστροφών γιατί η ευαισθησία και η υπευθυνότητα μας είναι δεδομένη.

Οι συνυπογράφουσες Ομοσπονδίες δηλώνουμε τη ριζική μας αντίθεση στην πολιτική που εκχωρεί αρμοδιότητες σε ιδιώτες. Παλεύουμε για το σταμάτημα αυτών των πολιτικών και από κοινού διεκδικούμε:

 Προσλήψεις όλων των κλάδων και ειδικοτήτων του εμπλεκόμενου προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίες σε όλες τις Υπηρεσίες του Δημοσίου

 Ενίσχυση των Δημόσιων Τεχνικών και όλων των Ελεγκτικών Υπηρεσιών και όχι την ιδιωτικοποίηση τους και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες

 Θεσμική και οικονομική αναβάθμιση του συνόλου του προσωπικού

 Κατάργηση των σχετικών νόμων που επιτρέπουν τις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων Υπηρεσιών

10/12/2020

Οι Ομοσπονδίες


Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Ο.Σ.Ε.Α.Δ.Ε.

Π.Ο.Σ. Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.

Π.Ο.Γ.Ε.Δ.Υ.

Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ.

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ICOMOS: Διεθνές ράπισμα με συντριπτική πλειοψηφία στις μεθοδεύσεις για απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον Σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Διεθνές ράπισμα με συντριπτική πλειοψηφία στις μεθοδεύσεις για απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον Σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Με συντριπτική πλειοψηφία (επί 691 ψήφων, 621 υπέρ, 58 αποχές, 4 κατά), η Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) της UNESCO, ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ της κατά χώρα διατήρησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης, τη «βυζαντινή Πομπηία» όπως αναφέρεται διεθνώς, ενώ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην απόσπαση του μνημειακού αυτού συνόλου, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της πόλης αλλά και τμήμα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το υπουργείο Πολιτισμού και η Λίνα Μενδώνη, ενώ αρχικά είχαν διαψεύσει πως το θέμα είχε συμπεριληφθεί στην ατζέντα της 20ης Παγκόσμιας Συνέλευσης του ICOMOS, στη συνέχεια έκαναν απεγνωσμένες προσπάθεια να μπλοκάρουν την έκδοση του ψηφίσματος.

Nick Paleologos / SOOC

«Η πρόταση ψηφίσματος βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προστασίας της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς (European Convention for the Protection of the Archaeological Heritage signed in Valetta 1992) και τη Χάρτα του ICOMOS για τη διαχείριση της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς (ICOMOS Charter on Archaeological Heritage Management). Το ψήφισμα τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ της κατά χώρα διατήρησης των αρχαιοτήτων και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην απόσπαση του μνημειακού αυτού συνόλου, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της πόλης αλλά και τμήμα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η έκκληση τοu διεθνούς ICOMOS, που είναι το κατ’ εξοχήν αρμόδιο για την προστασία και ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και τοποθεσιών σε ολόκληρο τον κόσμο, θα τύχει θετικής ανταπόκρισης από τις ελληνικές αρχές» σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Τμήμα του ICOMOS.

Όπως σημειώνει το «Κοσμοδρόμιο», το υπουργείο Πολιτισμού και η Λίνα Μενδώνη, ενώ αρχικά είχαν διαψεύσει πως το θέμα είχε συμπεριληφθεί στην ατζέντα της 20ης Παγκόσμιας Συνέλευσης του ICOMOS, στη συνέχεια έκαναν απεγνωσμένες προσπάθεια να μπλοκάρουν την έκδοση του ψηφίσματος.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αποστολή στη γραμματεία του διεθνούς ICOMOS της επιστολής των 14 μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) που υπερασπιζόταν την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού.Η επιστολή αυτή που εστάλη στις 27 Νοεμβρίου, με διαβιβαστικό από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Γεώργιο Διδασκάλου, είχε αρχικά εκδοθεί, στις 11 Νοεμβρίου, ως δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού προκαλώντας αλγεινή εντύπωση, δεδομένου ότι ξεπερνούσε κατά πολύ τις ίδιες τις αρμοδιότητες του οργάνου, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα το κύρος των μελών του.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται άκρως σημαντική, καθώς έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την υπόθεση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου με εκκρεμούσα ακόμη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο έχουν προσφύγει 7 φορείς ζητώντας της ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης Μενδώνη για την “απόσπαση και επανατοποθέτηση” των αρχαίων.

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Ο ευρωπαϊκός νόμος για το κλίμα

Ο ευρωπαϊκός νόμος για το κλίμα


Επιμέλεια: Βάννα Σφακιανάκη

Ηοικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας στάθηκε η μεγάλη ευκαιρία να επιβληθούν στη χώρα μας όχι μόνο σκληρά μέτρα σε όλους τους τομείς της ζωής και του χώρου, αλλά και μια πιο δραστική εξάρτηση, πολιτική, οικονομική και τεχνολογική, που επιβάλλεται απροκάλυπτα από τις χώρες του βορρά στο σύνολο των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συγκέντρωση του ελέγχου σε κεντρικές δομές και την αποξένωση της κοινωνίας. Σε θεσμικό επίπεδο αυτό γίνεται με έκδοση κανονισμών από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένας τέτοιος κανονισμός είναι ο «Ευρωπαϊκός νόμος για το κλίμα».

Η διαφορά ενός κανονισμού από μια οδηγία είναι πολύ σημαντική γιατί ενώ «Η Οδηγία δεσμεύει κάθε κράτος μέλος στο οποίο απευθύνεται, όσον αφορά στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, αλλά αφήνει την επιλογή του τύπου και των μέσων στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών», «Ο Κανονισμός έχει γενική ισχύ. Είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος». (1)

Βέβαια δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι οι κυβερνήσεις μας έχουν αξιοποιήσει οποιοδήποτε καθεστώς ευελιξίας πριν οι κανονισμοί για το ενεργειακό γίνουν καθεστώς. Γιατί όταν η χώρα μας πρωταγωνιστούσε εναρμονίζοντας απαρέγκλιτα στο εθνικό δίκαιο την κάθε οδηγία με απλή μετάφρασή της, περιφέρειες της Ιταλίας κέρδιζαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφυγές που είχαν γίνει εναντίον τους από εταιρείες, εξ αιτίας της άρνησής τους να εγκαταστήσουν αιολικά σε προστατευόμενες περιοχές. Το αποτέλεσμα ήταν να κατοχυρώσουν το δικαίωμά τους να προστατεύσουν το περιβάλλον περισσότερο απ’ ότι προβλέπεται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους οικοτόπους, αφού το Δικαστήριο έκρινε ότι υπερτερεί η προστασία της βιοποικιλότητας σε σχέση με την παραγωγή ενέργειας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλο το ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ενεργειακό, δεν διαμορφώθηκε σε εφαρμογή μιας ενιαίας ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ρητή αναφορά στην ενεργειακή πολιτική γίνεται για πρώτη φορά στη Συνθήκη Λειτουργίας της Λισαβόνας (2009)…» που τίθεται ως τομέας «συντρέχουσας αρμοδιότητας» με τα κράτη μέλη. (2) Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και σήμερα ισχύει «το δικαίωμα (κάθε) κράτους μέλους να καθορίζει τους όρους εκμετάλλευσης των ενεργειακών του πόρων την επιλογή του μεταξύ διαφόρων ενεργειακών πηγών και τη γενική διάρθρωση του ενεργειακού του εφοδιασμού». (3)

Πανεπιστημιακή Αστυνομία, μια ιστορία από τις ΗΠΑ

 

(το βίντεο από το σκηνικό, για όσους/ες έχουν γερά στομάχια: https://www.youtube.com/watch?v=6AdDLhPwpp4)

Μιας και φουντώνει το τελευταίο διάστημα η κουβέντα για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ορίστε μια ιστορία από τις ΗΠΑ για το τι θα σημαίνει αυτό στην πράξη:
Το 2011 πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις στο πλαίσιο του κινήματος Occupy. Οι κινητοποιήσεις αυτές ήρθαν σε συνέχεια των κινητοποιήσεων του 2009 ενάντια στη ραγδαία αύξηση των διδάκτρων κατά 32%. Πρύτανις του πανεπιστημίου αυτού ήταν η Ελληνίδα Λίντα Κατέχη, περισσότερο γνωστή στη χώρα μας για τη θητεία της ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Εμπειρογνωμόνων που είχε συστήσει η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου για την αναδιάρθρωση των ελληνικών πανεπιστημίων.
Κατά τη διάρκεια κινητοποίησης στις 18 Νοεμβρίου 2011, αστυνομικός της πανεπιστημιακής αστυνομίας του ιδρύματος ρίχνει εξ επαφής σπρέι πιπεριού σε φοιτητές που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Έντεκα φοιτητές τραυματίστηκαν, εκ των οποίων δύο οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο. Νωρίτερα την ίδια μέρα, η ίδια η Κατέχη είχε εξαγγείλλει ότι οι φοιτητές θα εκδιώκονταν με τη βία αν δεν αποχωρούσαν οικειοθελώς.
Η Κατέχη μπορεί να απολογήθηκε εν τέλει "για τα μάτια του κόσμου" εν μέσω μαζικών κινητοποιήσεων των φοιτητών του πανεπιστημίου, όμως δεν παραιτήθηκε. Εξαναγκάστηκε σε παραίτηση το 2016, όταν αποκαλύφθηκε μια σειρά περιστατικών νεποτισμού κατά τη διάρκεια της θητείας της, όπως ο διορισμός της νύφης της στο πανεπιστήμιο. Στο μεταξύ, αποκαλύφθηκε και η συμμετοχή της στο ΔΣ του "πανεπιστημίου" DeVry, ενός "εκπαιδευτικού" οργανισμού που χορηγούσε πτυχία μέσω διαδικτύου και ο οποίος βρισκόταν υπό δικαστική έρευνα λόγω των παραπλανητικών διαφημίσεων που έτρεχε.
Αυτά για όσους έχουν ακόμα αμφιβολίες για τον ρόλο της πανεπιστημιακής αστυνομίας για την οποία έχει εξαγγελθεί η δημιουργία της. Το μόνο βέβαιο είναι ότι μόνο για το συμφέρον των φοιτητών δεν έρχεται, ίσα-ίσα που θα ρίχνει σπρέι πιπεριού (και, ενδεχομένως, και πολλά άλλα χειρότερα) όταν κινητοποιούνται για τα δικαιώματά τους. Η φωτογραφία από κάτω είναι εικόνα από το μέλλον, εφόσον περάσει. Μάλλον έρχεται για να προστατέψει τους επίδοξους Κατέχηδες των ελληνικών πανεπιστημίων...

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Δελτίο Τύπου σχετικά με την Κινητικότητα 2020. Τεράστιες οι ανάγκες σε Μηχανικούς


Την ανάγκη προσλήψεων μηχανικών με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας στο δημόσιο και τους ΟΤΑ αναδεικνύει το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, που έθεσε σε εφαρμογή το υπουργείο Εσωτερικών.


Σε ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Δημήτρης Πετρόπουλος και ο γενικός γραμματέας Κώστας Σάσσαλος, επισημαίνεται ότι είναι τεράστιες οι ανάγκες σε μηχανικούς στο δημόσιο και αναφέρει ότι «μια απλή ανάγνωση του καταλόγου των διαθέσιμων θέσεων για απόσπαση ή μετάταξη μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας (ΕΣΚ) επιβεβαιώνει πλήρως αυτό για το οποίο φωνάζουμε, διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε. Την ανάγκη χιλιάδων προσλήψεων μηχανικών με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας».

Ειδικότερα σημειώνεται ότι το σύνολο των διαθέσιμων θέσεων είναι 12.221 και κατανέμονται ανά κλάδο σε 1.704 ΥΕ, 3.902 ΔΕ, 2.153 ΤΕ, 4.414 ΠΕ και 48 ΕΕΠ.

Από τις κατηγορίες ΠΕ και ΕΕΠ αναζητούνται συνολικά από τους φορείς 1505 θέσεις ΠΕ Μηχανικού (12,3 % περίπου των θέσεων), ενώ υπάρχουν και 320 αιτήματα για ΠΕ Πληροφορικής τις οποίες μπορούν να καλύψουν και ειδικότητες Μηχανικών. Αντίστοιχα, υπάρχουν και 422 αιτήματα για ΤΕ Μηχανικούς.

Στο ΕΣΚ έχουν κάνει αιτήματα μόνο 149 Δήμοι (περίπου 45% των Δήμων, λόγω του ότι δεν έχουν ολοκληρώσει περιγράμματα θέσεων πάρα πολλοί από αυτούς, όπως και πολλά ΝΠΔΔ). Οι 149 αυτοί Δήμοι ζητάνε 482 ΠΕ Μηχανικούς και οι 12 Περιφέρειες 160 ΠΕ Μηχανικούς, δείχνοντας τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν.

Όσον αφορά τις ειδικότητες, τα αιτήματα είναι για περίπου 225 Πολιτικούς Μηχανικούς, 190 Αρχιτέκτονες, 157 Τοπογράφους, 180 Η/Μ, 40 ΧΜ, 80 Περιβάλλοντος και οι λοιποί χωρίς προσδιορισμό ειδικότητας (ΠΕ Μηχανικών).

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αναφέρει ότι «ακόμα και όλες οι θέσεις που εντάχθηκαν στο ΕΣΚ να καλυφθούν με μετατάξεις και αποσπάσεις, οι ίδιες ακριβώς θέσεις θα λείψουν από τους φορείς προέλευσης, δείχνοντας το μάταιο μιας διαδικασίας ανακύκλωσης των ελλείψεων, όπως η Κινητικότητα.

Αν συνυπολογίσει κανείς και τον συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό αποχωρήσεων και συνταξιοδοτήσεων λόγω του μεγάλου μέσου όρου ηλικίας όλου του προσωπικού, το αδιέξοδο που έχουμε μπροστά μας είναι προφανές.

Πριν δύο χρόνια ακριβώς με Δελτίο Τύπου είχαμε επισημάνει ότι:
Το 45% των συναδέλφων μας είναι άνω των 50 ετών
Μόλις το 8% είναι κάτω των 40 ετών
Πάνω από 1000 μηχανικοί (το 12,5%) πρόκειται να αποχωρήσουν πολύ σύντομα καθώς είναι άνω των 60 ετών, ενώ την επόμενη πενταετία το 1/4 (26%) περίπου θα είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης». Και καταλήγει αναφέροντας ότι:

-«Προφανώς σήμερα όλοι οι παραπάνω δείκτες είναι ακόμη χειρότεροι, οπότε η ανάγκη προσλήψεων Μηχανικών με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ, είναι μονόδρομος»

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Καταστρέφοντας προστατευόμενη παραλία της Ελαφονήσου για το θέαμα

Απαντήσεις αναζητούνται για το αν είχε δοθεί άδεια και από ποιόν για όσα προβλήθηκαν χθες από τον τηλεοπτικό σταθμό Star στο reality Greece's Next Top Model (GNTM). Κατά τη διάρκεια της εκπομπής πραγματοποιήθηκε φωτογράφιση στη παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο η οποία είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA. Για την «ανάγκη» της φωτογράφισης οι τηλεθεατές είδαν τους παρουσιαστές και τους συμμετέχοντες στο reality να οργώνουν την παραλία με τις αμμοθίνες με τζιπ 4Χ4 και μοτοσυκλέτες.

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει όσα συνέβησαν στο χθεσινό επεισόδιο του reality GNTM που προβάλλεται από τον τηλεοπτικό σταθμό Star, καθώς κατά τη διάρκεια της εκπομπής οι συντελεστές θεώρησαν ότι δεν τίθεται ζήτημα να οργώσουν τις αμμοθίνες της παραλίας του Σίμου για να στήσουν μια φωτογράφιση τύπου Mad Max για τη διαφήμιση του συγκεκριμένου μοντέλου τζιπ.

Η συγκεκριμένα παραλία εντάσσεται στις προστατευόμενες περιοχές NATURA και η κίνηση οχημάτων εκεί απαγορεύεται αυστηρά. Έτσι, προκύπτει ένα βασικό ερώτημα αν αδειοτήθηκε το συγκεκριμένο γύρισμα και αν ναι, από ποιόν, καθώς πρόκειται για καταστροφική χρήση του μοναδικού βιότοπου.


Ο δήμος Ελαφονήσου που μένει ακόμη αναπάντητο αν γνώριζε για το γύρισμα σημείωνει στο site του για την παραλία: «Οι αμμοθίνες έχουν διεθνώς χαρακτηριστεί ως δασικές προστατευόμενες παραλίες. Πρόκειται για δυναμικά και ευαίσθητα οικοσυστήματα. Χαρακτηριστικές στις λαφονησιώτικες παραλίες είναι “οι χαμηλές κινούμενες αμμοθίνες” – με χαλαρό αμμώδες υπόστρωμα και αραιή βλάστηση- που αναπτύσσονται στο σημείο αμέσως μετά τη ζώνη που φτάνει το κύμα. Στη ζώνη αυτή εμφανίζονται τα φυτά της περιοχής, η Αμμόφιλα (Ammophila arenaria), η Αγκαθιά (Eryngium maritimum) και ένας αξιόλογος πληθυσμός του είδους Pancratium maritumum, ο απειλούμενος με εξαφάνιση «Κρίνος της Θάλασσας».Οι φυτοκοινωνίες με αυτά τα χαρακτηριστικά (αμμοφύλλια, κρίνα, κλπ), είναι εξαιρετικά ευαίσθητες. Όταν περνούν ή διέρχονται πάνω τους τροχοφόρα, καταστρέφονται και δεν ξαναφύονται».

Νόμος για την ανακύκλωση ή για την επιβολή της καύσης σκουπιδιών;

Νόμος για την ανακύκλωση ή για την επιβολή της καύσης σκουπιδιών;

Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ, που μόνο επιφανειακά στοχεύει στην ανακύκλωση, το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ κατέθεσε και δημοσιοποιεί τα σχόλιά του. 


Κεντρικό σημείο του κειμένου των σχολίων είναι η εκτίμηση πως η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί συνέχεια της έγκρισης του νέου εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων (ΕΣΔΑ), με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να καταργήσει αμέσως το ΕΣΔΑ του 2015, αλλάζοντας πλήρως τη φιλοσοφία του, ξαναγυρνώντας στο συγκεντρωτισμό, στις ιδιωτικοποιήσεις, στις σχέσεις «συμπάθειας» για τα σύμμεικτα, στη συγκρατημένη στάση απέναντι στην ανακύκλωση και, κυρίως, στην επαναφορά του μοντέλου της καύσης. Αφού πρώτα είχε φροντίσει να εντάξει -με έμφαση- την καύση απορριμματογενών υλικών στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που κυρώθηκε στις 31/12/2019.

Μόνο κάτω από αυτήν τη σκοπιά μπορεί να αντιμετωπιστεί το, υπό διαβούλευση, σχέδιο νόμου, που επιχειρεί μια αντίστοιχη «τακτοποίηση» και στον τομέα της ανακύκλωσης, παρότι το έδαφος είναι, ήδη, «στρωμένο» από το ν. 4496/2017 της προηγούμενης κυβέρνησης. Η επίκληση της ενσωμάτωσης των οδηγιών 851 και 852 του 2018 (άραγε, γιατί όχι και της 850 για την ταφή;) αποδεικνύεται ένα καλό πρόσχημα για την παγίωση της κυριαρχίας των ιδιωτικών συστημάτων «εναλλακτικής» διαχείρισης συσκευασιών και για την επέκταση της λογικής της καύσης, εκτός από τα προϊόντα της επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων σε μονάδες μηχανικής επεξεργασίας και στα υπολείμματα των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, από το 2016, έχει επισημάνει αυτήν την επιδίωξη, αποκαλύπτοντας δημόσια την προσπάθεια της εταιρείας WATT ΑΕ να επανασυστήσει το καμένο ΚΔΑΥ στη Φυλή, ως μονάδα «διαλογής», που θα παράγει και καύσιμη πρώτη ύλη.

Υστερόγραφο

Με την ευκαιρία και παρότι δεν είναι θέμα προτεραιότητας αυτήν τη στιγμή, το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ θα ήθελε να βάλει στο τραπέζι του ενδο-κινηματικού προβληματισμού το γεγονός της αποφυγής στήριξης -ακόμη και της απαξίωσης, αν όχι της καταγγελίας- της πρότασης της αποκεντρωμένης διαχείρισης με έμφαση στην πρόληψη και στην προδιαλογή, από ένα καθόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι του κόσμου των κινημάτων. Μιας συλλογικής, κινηματικής πρότασης που σε δύσκολες στιγμές λειτούργησε σαν ο βασικός αντίλογος στους κυβερνητικούς και εργολαβικούς σχεδιασμούς. Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα;

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Παρατηρήσεις σχετικά με το Σ/Ν που αφορά τροποποιήσεις στο Ν.4412/16

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αρ. Πρωτ.: 8357 Αθήνα, 07/12/2020


Προς: 1. Υπουργό Ανάπτυξης και

Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη Αδ.

2. Υπουργό Υποδομών

κ. Καραμανλή Κων.

Κοιν: 1. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ

2. Α’ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ



Θέμα:
Παρατηρήσεις σχετικά με το «ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» του Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που αφορά τροποποιήσεις στο Ν.4412/16

http://www.opengov.gr/ypoian/?p=11848)



Αξιότιμοι κ. Υπουργοί

Το παρόν υπό διαβούλευση σ/ν περιλαμβάνει σημαντικές τροποποιήσεις και αλλαγές του ν. 4412/16 που αφορά τις δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών. Δύσκολο εγχείρημα, το οποίο δεν μας πείθει όλους εμάς τους Διπλωματούχους Μηχανικούς του Δημοσίου για την αποτελεσματικότητά του, καθώς και για το εάν το τροποποιούμενο πλαίσιο διαδικασιών των δημοσίων συμβάσεων κινείται προς την κατεύθυνση της διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος.

Η Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ, ως εκπρόσωπος των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου έχει διατυπώσει επανειλημμένως τις θέσεις της για επιμέρους ζητήματα που έχουν προκύψει σε θέματα Δημόσιων Συμβάσεων Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών. Άλλωστε όπως γνωρίζετε, το τρέχον διάστημα, η Ομοσπονδία μας, μαζί με άλλες έξι πανελλήνιες Ομοσπονδίες ΠΟΕ -ΟΤΑ, ΟΣΕΑΔΕ, ΠΟΣΕΥ ΠΕΧΩΔΕ, ΠΟΜΗΤΕΔΥ, ΠΟΓΕΔΥΠΕ, που εκφράζουν παραπάνω από 100.000 δημόσιους υπαλλήλους, έχουμε προκηρύξει Απεργία – Αποχή των μελών μας από τη Συμμετοχή τους στις διαδικασίες του Μητρώου Μελών Δημοπρασιών (Μη.ΜΕ.Δ) για Διαγωνισμούς που έχουν ημερομηνία δημοπράτησης από 23 Νοεμβρίου έως 11 Δεκεμβρίου καταρχήν και ανάλογα με τις εξελίξεις θα υπάρξει χρονική επέκταση, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή της στη γενικευμένη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κρίσιμων Δημόσιων Λειτουργιών και στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων της Τεχνικής Υπηρεσία σε ιδιώτες.

Παλεύουμε για το σταμάτημα αυτών των πολιτικών και από κοινού με τις άλλες Ομοσπονδίες, διεκδικούμε Προσλήψεις όλων των κλάδων και ειδικοτήτων του εμπλεκόμενου προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίες σε όλες τις Υπηρεσίες του Δημοσίου, Ενίσχυση των Δημόσιων Τεχνικών και όλων των Ελεγκτικών Υπηρεσιών και όχι την ιδιωτικοποίηση τους και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, Θεσμική και οικονομική αναβάθμιση του συνόλου του προσωπικού και την Κατάργηση των σχετικών νόμων που επιτρέπουν τις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων Υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο αυτό και παρόλο που η Ομοσπονδία μας δεν προσκλήθηκε να συμμετέχει στην ομάδα εργασίας για τις τροποποιήσεις του ν. 4412/16, πιστεύουμε ότι θα πρέπει θεσμικά να συμμετέχουμε στην διαδικασία διαβούλευσης, να κληθούμε να παραστούμε στην συζήτηση και να καταθέσουμε τις απόψεις μας, που είναι βασισμένες στην τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία που έχουμε συσσωρεύσει επάνω στα ζητήματα ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων ως καθ’ ύλην αρμόδιοι.

Μια γενική παρατήρηση επί του σ/ν, είναι η παντελής έλλειψη αναφοράς για στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίες, το οποίο έχουμε επισημάνει επανειλημμένα σε έγγραφά μας προς τα Υπουργεία σας. Τουναντίον επιχειρείται στο παρόν νομοσχέδιο, η εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες και εξωτερικούς συμβούλους, με τη δημιουργία προτεινόμενου μητρώου ιδιωτών επιβλεπόντων, που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε φαινόμενα, όπου «Ελεγκτές» και «Ελεγχόμενοι» θα αλληλοδιαπλέκονται, καθώς οι ρόλοι αυτοί θα εναλλάσσονται ανά έργο.

Με τις προβλέψεις του Ν/Σ: ιδιώτες θα καθορίζουν τις τεχνικές προδιαγραφές για τα έργα, ιδιώτες θα καθορίζουν τις τιμές των υλικών και των εργασιών, δηλαδή το κόστος των έργων, τις μελέτες θα τις εκπονούν οι ιδιώτες μελετητές και θα τις επιβλέπουν οι πιστοποιημένοι ιδιωτικοί φορείς. Τα έργα θα τα κατασκευάζουν οι ιδιώτες εργολάβοι και θα τα επιμετρούν και επιβλέπουν ιδιώτες. Μόνο το κόστος θα πληρώνει το Δημόσιο με πλημμελή έλεγχο και τεράστιες επισφάλειες.

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

65 επιστήμονες υπογράφουν κείμενο κατά της καύσης σκουπιδιών


65 επιστήμονες υπογράφουν κείμενο κατά της καύσης σκουπιδιών
06-12-2020 - Πηγή: parallaximag.gr

Ένα κείμενο υπογράφουν 65 επιστήμονες από όλη την Ελλάδα κατά της καύσης σκουπιδιών, το οποίο κατατέθηκε στη διαβούλευση του νομοσχεδίου για την ανακύκλωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις συνέπειες στην υγεία των πολιτών από την καύση απορριμμάτων που πραγματοποιείται σε τσιμεντοβιομηχανίες και επιπλέον θα εφαρμοστεί σε νέες για αυτό το σκοπό μονάδες.

Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο:

Οι υπογράφοντες επιστήμονες επιθυμούμε να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο νομοσχέδιο που τίθεται προς διαβούλευση, το οποίο ενώ αφορά στην προώθηση της ανακύκλωσης, ουσιαστικά παραθέτει άρθρα που ανοίγουν τον δρόμο στην ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων, κοινώς στην καύση σκουπιδιών. Η καύση απορριμμάτων και γενικά απορριμματογενών καυσίμων αποτελεί μία από τις τακτικές που έχουν αποδειχθεί επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και οχληρές για το περιβάλλον. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν καταδείξει αύξηση παιδικών καρκίνων κοντά σε βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου και καύσης σκουπιδιών (Ortega-Garcia et al, 2017) και αυξημένη πιθανότητα καρκίνου σε κατοίκους γύρω από εγκατάσταση καύσης απορριμματογενών καυσίμων (Domingo et al, 2017). Δεν αφήνουν καμία αμφιβολία περί της επικινδυνότητας αυτής της διαδικασίας. Ειδικά η μελέτη των Pronk et al (2013) δείχνει ότι το Non Hodgin Lymphoma συνδέεται με ρύπανση από τσιμεντοβιομηχανίες που χρησιμοποιούν επικίνδυνα απορριμματογενή καύσιμα. Άλλωστε η μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Χριστόλης κ.ά. 2009) καταδεικνύει ότι ο χρόνος παραμονής των απαερίων στο κρίσιμο διάστημα 450 °C – 200 °C σε εγκαταστάσεις τσιμεντοβιομηχανίας, λόγω της διάταξης ανάκτησης θερμότητας, είναι κατά κανόνα μεγαλύτερος της κρίσιμης τιμής (5 sec) και κατά συνέπεια είναι πιθανός ο σχηματισμός διοξινών. Οι διοξίνες και τα φουράνια είναι ομάδες χημικών ουσιών άκρως καρκινογόνες και βιοσυσσωρεύσιμες. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να παράγονται από τις ανθρωπογενείς διαδικασίες. Με βάση την αρχή της προφύλαξης θεωρούμε ότι η καύση απορριμμάτων είτε στις τσιμεντοβιομηχανίες είτε σε νέες μονάδες που προβλέπει το παρόν νομοσχέδιο πρέπει να αποκλειστεί. 

Η Ελλάδα ως χώρα της Ε.Ε. οφείλει να εναρμονίζεται με τις οδηγίες της Ε.Ε. που αφορούν την διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Πέρα από τις επιμέρους ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους – μέλους, στην Ελλάδα καταστρατηγείται η ιεράρχηση των δράσεων που απαιτούνται για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων (όπως αυτή ορίζεται από την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία) πέρα από κάθε λογική κυκλικής οικονομίας. Αντιθέτως με το παρόν νομοσχέδιο προκρίνεται η κατασκευή μονάδων καύσης ή η συνέχιση της καύσης από τις τσιμεντοβιομηχανίες.

Την ίδια στιγμή που στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) του 2020 αναφέρεται ξεκάθαρα ότι δεν επετεύχθη κανένας από τους στόχους στα ποσοστά ανακύκλωσης που είχαν οριστεί από τον προηγούμενο ΕΣΔΑ του 2015, την ίδια στιγμή που σε εθνικό επίπεδο δεν έχουν σχεδιαστεί, μελετηθεί και χρηματοδοτηθεί έργα με βάση τα οποία θα εφαρμόζονταν καθολικά προγράμματα διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης, την ίδια στιγμή που τα «Πράσινα Σημεία» σημεία αποτελούν άγνωστες λέξεις για την πλειονότητα των δήμων, δεν υπάρχει κανένα άλλοθι περί δήθεν αποτυχίας αυτών των προγραμμάτων από τη στιγμή που δεν εφαρμόστηκαν σε εθνικό επίπεδο και για αρκετά χρόνια στη χώρα. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που ένα υπέρογκο ποσοστό επενδύσεων θα διατεθεί στην κατασκευή των μονάδων καύσης (από 1 έως 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ με βάση το παράρτημα ΙΧ του ΕΣΔΑ, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος των μονάδων παραγωγής απορριμματογενούς καυσίμου). 

Αποκαλύπτουμε τη μελέτη για το τσιμεντάρισμα της Ακρόπολης

Αποκαλύπτουμε τη μελέτη για το τσιμεντάρισμα της Ακρόπολης




Η μέχρι τώρα κρυφή από το υπουργείο Πολιτισμού μελέτη, επιβεβαιώνει περίτρανα όλα τα σημεία κριτικής, επιφυλάξεων και αντιρρήσεων που έχουν διατυπωθεί.

Η υπόθεση της εκτεταμένης επίστρωσης της Ακρόπολης με τσιμέντο έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση και αντιπαραθέσεις, ενώ οι βαρύνουσας σημασίας παρεμβάσεις του αναστηλωτή των Προπυλαίων δρ. Τάσου Τανούλα, τόσο με την αρχική ανοικτή επιστολή του όσο και με την δεύτερη, απαντητική αυτή τη φορά των θέσεων που διατύπωσε δημόσια ο καθηγητής Μανόλης Κορρές, αποκάλυψαν τις διαστάσεις του προβλήματος σε όλο του το εύρος.

Η σφοδρή και εμπεριστατωμένη αντίδραση, μάλιστα, για τις επεμβάσεις στην Ακρόπολη του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), αλλά και οι σοβαρές διαφωνίες, που όπως αποκαλύψαμε είχε διατυπώσει σχετικά και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, δείχνουν πως όσα συμβαίνουν στον Βράχο της Ακρόπολης, κάθε άλλο παρά αποδεκτά είναι από την επιστημονική κοινότητα.

Η μελέτη που ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο

Σήμερα φέρνουμε στο φως της δημοσιότητας το πλήρες κείμενο της μελέτης που ενέκρινε στη συνεδρίαση του περασμένου Μαΐου το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Υπενθυμίζουμε πως, όπως είχαμε σημειώσει και στον προ μηνός εκτενή κριτικό σχολιασμό της απόφασης έγκρισης της μελέτης αυτής, “οι τρεισήμισι μήνες που μεσολάβησαν από την γνωμοδότηση μέχρι την καθαρογράφηση και την υπογραφή της απόφασης, σε συνάρτηση με τους 12 συνολικά όρους που τίθενται για την έγκριση της, δείχνουν και τον προβληματισμό των συντακτών της για την ποιότητα της μελέτης αυτής”.

Η ανάγνωση της ίδιας της μελέτης, που μέχρι τώρα το υπουργείο Πολιτισμού κρατούσε κρυφή, επιβεβαιώνει περίτρανα όλα τα σημεία κριτικής, επιφυλάξεων και αντιρρήσεων που έχουν διατυπωθεί.

Θα πρέπει εξαρχής να παρατηρήσουμε πως το κείμενο αυτό, που εμφανίζεται ως “οριστική” μελέτη, είναι τόσο “φτωχό”, όχι μόνο στα γενικά αλλά και στα επιμέρους στοιχεία του, που ούτε ως προμελέτη δεν θα μπορούσε να εκληφθεί. Είναι, επομένως, άξιο απορίας πώς και γιατί έγινε δεκτό από το ΚΑΣ και δεν επιστράφηκε στους συντάκτες του για διορθώσεις και αναθεωρήσεις.

Παρότι η προφανής απάντηση παραπέμπει σε “άνωθεν” πιέσεις για βεβιασμένη προώθηση και υλοποίηση ενός πολιτικά προαποφασισμένου και υπεσχημένου σε τρίτους “έργου”, η έγκρισή του, έστω και με όρους, δεν παύει να εκθέτει, για μια ακόμη φορά, το ίδιο το ΚΑΣ και τα μέλη του που συμμετείχαν στην συνεδρίαση της 19ης Μαΐου 2020.

Σύμφωνα με το ίδιο το κείμενο, η εταιρεία ΝΑΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ Α.Ε., που υπογράφει τη μελέτη, “κλήθηκε” (από ποιον άραγε;) “να εκπονήσει το γεωμετρικό σχεδιασμό των εν λόγω διαδρομών, σε συνεργασία με τις Αρμόδιες Υπηρεσίες, καθ` εφαρμογή των οδηγιών τους. Για την ορθή κατανόηση των απαιτήσεων του έργου, έλαβαν χώρα δύο επισκέψεις στον Ιερό Βράχος της Ακρόπολης, στις 29/04/2020 και 06/05/2020, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού και εκπροσώπων των Αρμόδιων Υπηρεσιών, όπου και πραγματοποιήθηκε εντοπισμός των θέσεων επέμβασης και ιεράρχησης αυτών”.

ΣΜΤ: Ανακοίνωση για την απεργία της 26ης Νοέμβρη & Ψήφισμα συμπαράστασης

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ 6/12- Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!


12 χρόνια μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από το όπλο του δολοφόνου Κορκονέα, οι αστυνομικές δυνάμεις με εντολή της κυβέρνησης της ΝΔ, προχώρησε σε νέα άγρια καταστολή και πογκρόμ προσαγωγών. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, μετά την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και της χουντικής έμπνευσης σχέδιο αποτροπής των διαδηλώσεων για το Πολυτεχνείo.

Έγιναν δεκάδες βίαιες και αναίτιες προσαγωγές και επιθέσεις σε συγκεντρωμένους, παρά το γεγονός ότι οι διαδηλωτές τηρούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά μέτρα. Ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων η κατάσταση θύμιζε κατεχόμενη ζώνη! Οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων είναι εκπρόσωποι σωματείων, μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, υγειονομικοί της πρώτης γραμμής στη μάχη ενάντια στην επιδημία, εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων σε νοσοκομεία, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, στελέχη οργανώσεων της Αριστεράς, ακόμα και δικηγόροι της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Παρά το όργιο της καταστολής και την πανκινητοποίηση της αστυνομίας, οι συγκεντρώσεις έγιναν στο κέντρο και σε γειτονιές της Αθήνας, αλλά και σε όλη την χώρα.

Είναι ολοφάνερο ότι αυτή η απαράδεκτη αστυνομοκρατία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την «υγειονομική ασφάλεια» που επικαλείται ως πρόσχημα η Κυβέρνηση της ΝΔ. Η ίδια Κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες τόσο για την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία όσο και για την συνεχιζόμενη μετάδοση της επιδημίας στους χώρους εργασίας και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ο στόχος τους είναι προφανής! Επιδιώκουν να διαμορφώσουν «κατάσταση εξαίρεσης και έκτακτης ανάγκης», εργαλειοποιούν την πανδημία για να προωθήσουν τις πιο αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε όλα τα επίπεδα!

Θα μας βρίσκουν διαρκώς απέναντι!
Να αφεθούν τώρα ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες!
Να αρθεί κάθε δίωξη και να μην επιβληθούν πρόστιμα!
Τιμούμε τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στους αγώνες ενάντια στην αστυνομική βία και καταστολή, για τα σύγχρονα δικαιώματα μας στην υγεία, τη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή”
Δεν ξεχνάμε! Η κρατική τρομοκρατία και καταστολή θα ανατραπεί από τους αγώνες μας!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 26ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΗ (+ΦΩΤΟ)

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Ρεβάνς αυταρχισμού, 12 έτη μετά τη δολοφονία

'Ένα κράτος , εξ ορισμού, δε μπορεί να έχει καμία ηθική. Το περισσότερο που μπορεί να έχει ένα κράτος είναι μια αστυνομία'' 
(Αλμπέρ Καμύ)

Ο σεβασμός προς τους νεκρούς υπήρξε από τα πρώτα στοιχεία του ανθρώπινου πολιτισμού• και στην Ελλάδα είναι ως θέμα λυμένο, από την εποχή των διαλόγων του Πρίαμου με τον Αχιλλέα και της Αντιγόνης με τον Κρέοντα. Αυτό βέβαια αφορά την πολιτισμένη ανθρωπότητα. Το θέμα δεν είναι ότι οι ματατζήδες έκαναν ότι έκαναν. Αν ήταν σε θέση να σκεφτούν και να συμπεριφερθούν διαφορετικά, δεν θα ήταν ματατζήδες. Το θέμα είναι ότι κάποιοι έδωσαν στους ματατζήδες όχι απλά τη δυνατότητα, αλλά το σύνθημα, να θεωρήσουν τη σημερινή μέρα ως ευκαιρία για ρεβάνς, ως ευκαιρία να αφοδεύσουν στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
(Και τα περί ΕΔΕ που θα γίνει, κάποτε ήταν πρόσχημα, μετά έγιναν ανέκδοτο και τώρα πια ακόμα και για ανέκδοτο πάλιωσαν).


Ένα μικρό βίντεο κατάφερε να συνοψίσει με άκρως συμβολικό τρόπο τη στάση της Ελληνικής Αστυνομίας και του υπουργού καταστολής, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στην επέτειο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου: Άνδρες των ΜΑΤ παίζουν και καταστρέφουν μια ανθοδέσμη, που σύμφωνα με πληροφορίες θέλησε να αφήσει μια γυναίκα στο σημείο όπου οι συνάδελφοί τους είχαν δολοφονήσει εν ψυχρώ ένα 15χρονο παιδί.

Τρίτη 8/12: Στάση εργασίας, παράσταση διαμαρτυρίας των 6 Ομοσπονδιών του Δημοσίου που Απεργούν – Απέχουν από διαδικασίες ΜηΜΕΔ

Τρίτη 8/12: Στάση εργασίας, παράσταση διαμαρτυρίας των 6 Ομοσπονδιών του Δημοσίου που Απεργούν – Απέχουν από διαδικασίες ΜηΜΕΔ

Δελτίο Τύπου από τη Διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου των 6 Ομοσπονδιών
4 Δεκεμβρίου 2020



Την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική Διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου, την οποία κάλεσαν οι έξι μεγάλες Ομοσπονδίες του Δημοσίου που συνυπογράφουμε τη συνημμένη δήλωση και στηρίζουμε την Απεργία – Αποχή από ΜηΜΕΔ και Επιτροπές από 23/11 έως 11/12. Στη διαδικασία παρουσιάσαμε τις θέσεις και τις διεκδικήσεις μας σχετικά με τη γενικευμένη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κρίσιμων Δημόσιων Λειτουργιών. Επιδίωξη μας η ενημέρωση της κοινωνίας για τις συντριπτικές επιπτώσεις της, στο Περιβάλλον, στη Δημόσια Υγεία, στα λαϊκά δικαιώματα και στο Δημόσιο Συμφέρον. Οι τοποθετήσεις συνοπτικά ήταν οι εξής:

Ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, Πρόεδρος της ΟΣΕΑΔΕ (Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας) παρουσίασε το πλαίσιο και τους λόγους εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, που γίνεται συνεχώς στις αποκεντρωμένες διοικήσεις και γενικότερα στο δημόσιο τα τελευταία χρόνια, με σκοπό την λειτουργία των υπηρεσιών αποκλειστικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, συμπράξεις κτλ. Μια λειτουργία που στόχο τελικά και προτεραιότητα δεν θα έχει το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες της πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά την ενίσχυση και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων. Αναφέρθηκε ως παράδειγμα η τεράστια επιβάρυνση του κοινωνικού συνόλου με πενταπλάσια και παραπάνω κόστη, από τότε που η δασική υπηρεσία εκχώρησε την μελέτη και την κατασκευή δασικών έργων που πριν γινόταν με αυτεπιστασία όπως και η συστηματική υποβάθμιση όλων των υπηρεσιών με την τραγική και σκόπιμη υποστελέχωση στο σύνολο των υπηρεσιών καθώς έχουν να γίνουν νέες προσλήψεις εδώ και 15 χρόνια. Κάλεσε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους να αντιδράσουν απέναντι σε αυτή την λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων και να προστατεύσουν τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του δημοσίου. Η ΟΣΕΑΔΕ στηρίζει και θα στηρίξει κάθε άλλη προσπάθεια με αγωνιστική κατεύθυνση μαζί με τις ομοσπονδίες για να μεγαλώσει το μέτωπο απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο Θεοδοσιάδης Χαράλαμπος, Πρόεδρος ΠΟΣΕ ΥΠΕΧΩΔΕ (Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας) σημείωσε ότι με το νέο σχέδιο νόμου για τις Δημόσιες Συμβάσεις: 1. Οι εργολάβοι και οι μελετητές θα καθορίζουν τις τεχνικές προδιαγραφές για τα έργα. 2. Οι εργολάβοι και οι μελετητές θα καθορίζουν τις τιμές των υλικών και των εργασιών, δηλαδή το κόστος των έργων. 3. Τις μελέτες θα τις εκπονούν οι ιδιώτες μελετητές, θα τις επιβλέπουν οι πιστοποιημένοι ιδιωτικοί φορείς. Τα έργα θα τα κατασκευάζουν οι εργολάβοι και θα τα επιβλέπουν οι θυγατρικές τους. 4. Το αποτέλεσμα: Θα κατασκευάζονται έργα υπερκοστολογημένα, αμφιβόλου ποιότητας, στα οποία δεν θα έχει γίνει ουσιαστικός έλεγχος ποιότητας ή κόστους κατά την εκτέλεσή τους! Αυτό αποδεικνύεται και με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ε.Ε., όπου στην Ελλάδα με ΣΔΙΤ για τα έργα των αυτοκινητοδρόμων το κόστος είναι αυξημένο κατά 65%. 5. Χαρακτηριστικός υπέρ αυτών των εξελίξεων είναι ο ρόλος του ΤΕΕ, που λειτουργεί ως ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΟΣ.

Η Γιαννούλια Κατερίνα, μέλος ΔΣ ΠΟΓΕΔΥ (Ομοσπονδία Γεωτεχνικών) παρουσίασε τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν συντελεστεί εδώ και χρόνια (πχ ΟΣΔΕ, μεταφορά περιουσίας της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ Τράπεζας στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ, μητρώα, «κτηνίατρος εκτροφής» κλπ) και εστίασε στις ιδιωτικοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη και αφορούν κρίσιμους τομείς της υγείας των καταναλωτών, της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, αλλά και του περιβάλλοντος. Η αιχμή είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, καθώς ιδιωτικοποιούνται οι επίσημοι κτηνιατρικοί έλεγχοι στα σφαγεία και στις εγκαταστάσεις τροφίμων ζωικής προέλευσης, στη μεταφορά ζώων, τα κατάλοιπα κ.ά. Επιπλέον ιδιωτικοποιήσεις δρομολογούνται στον τομέα παραλαβής πρασίνου, στις επιτροπές παραλαβής δασοτεχνικών έργων, στην αξιολόγηση λιπασμάτων κλπ. Η υποστελέχη που δημιουργούν και συντηρούν οι πολιτικές ηγεσίες κι όλες οι προηγούμενες και η παρούσα κυβέρνηση, λειτουργεί ως επικοινωνιακό άλλοθι για να μεταφερθούν πολύ σημαντικές δημόσιες υπηρεσίες, στον ιδιωτικό τομέα, που λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα τα κέρδη των λίγων κι όχι το κοινωνικό συμφέρον. Γι΄ αυτό, η κοινή δράση των ομοσπονδιών μας προσπαθούμε να «επεκταθεί» και σε κοινή δράση με το κοινωνικό σύνολο.

Ο Κυριάκος Φίλιππος, Πρόεδρος ΔΣ ΠΟΜΗΤΕΔΥ (Πτυχιούχοι Μηχανικοί Δημοσίου) παρουσίασε τον θεσμό των Αναπτυξιακών Οργανισμών που καλούνται να εφαρμόσουν οι Δήμοι. Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί θα είναι ΝΠΙΔ, ΑΕ των Δήμων, αλλά προορίζονται να υποκαταστήσουν τις Τεχνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ, καθώς και να παρέχουν «εν γένει υποστήριξη των ΟΤΑ στην υλοποίηση των αυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων», με την πρόσληψη συμβασιούχων.

Ο Πετρίδης Πέτρος, μέλος Γ.Σ. ΠΟΕ-ΟΤΑ (ΟΤΑ Α’ Βαθμού) ανέλυσε τους στόχους της συμπόρευσης των Ομοσπονδιών, τους λόγους συμμετοχής της ΠΟΕ–ΟΤΑ σε αυτή τη συμπόρευση που είναι η τεκμηριωμένη και πάγια θέση της κατά των ιδιωτικοποιήσεων κρίσιμων λειτουργιών και υπηρεσιών του Δημόσιου τομέα – έμπρακτη επιβεβαίωση της οποία είναι η αποτροπή με κάθε νόμιμο τρόπο των προσπαθειών των δημοτικών αρχών να εκχωρούν τις υπηρεσίες καθαριότητας σε ιδιώτες – και γιατί είναι σίγουρη ότι στο προσεχές μέλλον η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αναθέσει σε ιδιώτες και άλλες κρίσιμες λειτουργίες και υπηρεσίες του Δημόσιου τομέα που θα αφορούν και άλλες κατηγορίες και ειδικότητες εργαζομένων. Κάλεσε τέλος την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της την αναγκαιότητα, την χρησιμότητα και την προσφορά του Δημόσιου τομέα της υγείας στην πανδημία του κορωνοϊού, να κάνει προσλήψεις του απαιτούμενου μόνιμου προσωπικού και να χρηματοδοτήσει επαρκών των Δημόσιο τομέα.

Ο Πετρόπουλος Δημήτρης, Πρόεδρος ΔΣ ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ (Διπλωματούχοι Μηχανικοί Δημοσίου) παρουσίασε την τεράστια μείωση προσωπικού (8000 το 2020 έναντι 11.500 το 2011) όσον αφορά τους Μηχανικούς, την κατασπατάληση χρήματος από τις Αναπτυξιακές Εταιρίες (με ενδεικτικό παράδειγμα τα της Περιφέρειας Πελ/σου), τη μετακύλιση του κόστους στους πολίτες (βλέπε διόδια), την πρόθεση εξάλειψης του Δημοσίου Ελέγχου στο Δομημένο Περιβάλλον (90% των οικοδομικών αδειών δεν έχουν καν έναν έλεγχο από δημόσια πολεοδομία), τις προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ με υπέρογκες αμοιβές τη στιγμή που η πρόσληψη με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας είναι μόλις 1092 € μεικτά.

Σημειώθηκε ότι από την απεργία – αποχή εξαιρούνται οι Επιτροπές που έχουν να κάνουν με έργα και δράσεις τα οποία σχετίζονται με θέματα διαχείρισης της Δημόσιας Υγείας, την πρόληψη και προστασία από την πανδημία (του κορωνοϊού) καθώς και της αντιμετώπισης – αποκατάστασης φυσικών καταστροφών γιατί η ευαισθησία και η υπευθυνότητα μας είναι δεδομένη.

Ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου μπορείτε να τη δείτε:


ή


Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με την κοινή Πανελλαδική Στάση Εργασίας την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, από την έναρξη του ωραρίου έως τις 12μ., όπου καλούμε σε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας, στις 10πμ., στο Υπουργείο Εσωτερικών (Βασ. Σοφίας), με αυστηρή τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας.


1. ΠΟΕ-ΟΤΑ,

2. ΟΣΕΑΔΕ,

3. ΠΟΣΕ ΥΠΕΧΩΔΕ,

4. ΠΟΓΕΔΥ,

5. ΠΟΜΗΔΕΤΥ,

6. ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ