Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Όχι στον αυταρχισμό – ελευθερία στη συνδικαλιστική δράση

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL:www.emdydas.gr

Αρ. Πρωτ.: 8360

Αθήνα, 11-12-20

Θέμα: Όχι στον αυταρχισμό – ελευθερία στη συνδικαλιστική δράση




Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στηρίζει τις διεκδικήσεις Σωματείων και Φορέων για ελεύθερη συνδικαλιστική κίνηση και μετακίνηση. Ενώ η πανδημία του κορoνοϊού βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση για την Ελλάδα το «αθωράκιστο» δημόσιο σύστημα υγείας «γονατίζει», μέρα με τη μέρα, εξαιτίας της απουσίας μόνιμων προσλήψεων και της υποχρηματοδότησης που βαίνει περισσότερο μειούμενη το 2021, της έλλειψης υγειονομικού προσωπικού, μέτρων ατομικής προστασίας και κλινών ΜΕΘ. 

Οι εργαζόμενοι πρώτοι τηρούμε πιστά τα υγειονομικά μέτρα αν και βρισκόμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι όχι μόνο στον ιό αλλά και στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Καθημερινά, από την αρχή της πανδημίας αλλά ειδικά μέσα στο «lockdown» έρχονται στην επιφάνεια εκατοντάδες καταγγελίες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ελλειπή τήρηση των μέτρων υγιεινής κι ασφάλειας στους χώρους εργασίας, την αποσιώπηση κρουσμάτων, την εντατικοποίηση των όρων δουλειάς, την υπέρβαση ωραρίων και την καταστρατήγηση της προσωπικής ζωής, κυρίως μέσω της τηλεργασίας, τη μη καταβολή αποδοχών και την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων. 

Η κυβέρνηση δυστυχώς αξιοποιεί το “lockdown” νομοθετώντας συνεχώς σε βάρος των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων αντί να αναστείλει έστω προσωρινά το νομοθετικό της έργο. Πλήθος Νόμων και Νομοσχεδίων ψηφίζονται παρά τις εύλογες αντιρρήσεις κοινωνικών φορέων με ελλειπή διαβούλευση και ποινικοποίηση – απαγόρευση των νόμιμων αντιδράσεων. 

Σε αυτές τις συνθήκες η συνδικαλιστική δράση για την προστασία των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, όχι μόνο δε μπορεί να περιοριστεί, όπως μεθοδευμένα επιδιώκει η κυβέρνηση, αλλά επιβάλλεται να προστατευθεί και να αναδειχθεί. Εξάλλου όλες οι παρεμβάσεις – κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των φορέων τους τηρούν αυστηρά μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, ανοικτοί χώροι) και διεκδικούν λύσεις για την προστασία τους. 

Διεκδικούμε το σταμάτημα της αστυνομοκρατίας στις εκδηλώσεις μας, την ακύρωση των προστίμων που επιβλήθηκαν στις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος και την απόσυρση των κατηγοριών (17 Νοέμβρη, απεργία 26 Νοέμβρη, 6 Δεκέμβρη), την κατοχύρωση της ελεύθερης μετακίνησης για τους εκλεγμένους συνδικαλιστές. 

Στηρίζουμε την παρέμβαση στη Βουλή, την Παρασκευή 11 Δεκέμβρη στις 17:00, για να αναδείξουμε αυτό το σοβαρό θέμα και να καλέσουμε την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, να επιτρέψουν ΕΔΩ και ΤΩΡΑ την ελεύθερη συνδικαλιστική μετακίνηση και δράση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου