Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Καταστρέφοντας προστατευόμενη παραλία της Ελαφονήσου για το θέαμα

Απαντήσεις αναζητούνται για το αν είχε δοθεί άδεια και από ποιόν για όσα προβλήθηκαν χθες από τον τηλεοπτικό σταθμό Star στο reality Greece's Next Top Model (GNTM). Κατά τη διάρκεια της εκπομπής πραγματοποιήθηκε φωτογράφιση στη παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο η οποία είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA. Για την «ανάγκη» της φωτογράφισης οι τηλεθεατές είδαν τους παρουσιαστές και τους συμμετέχοντες στο reality να οργώνουν την παραλία με τις αμμοθίνες με τζιπ 4Χ4 και μοτοσυκλέτες.

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει όσα συνέβησαν στο χθεσινό επεισόδιο του reality GNTM που προβάλλεται από τον τηλεοπτικό σταθμό Star, καθώς κατά τη διάρκεια της εκπομπής οι συντελεστές θεώρησαν ότι δεν τίθεται ζήτημα να οργώσουν τις αμμοθίνες της παραλίας του Σίμου για να στήσουν μια φωτογράφιση τύπου Mad Max για τη διαφήμιση του συγκεκριμένου μοντέλου τζιπ.

Η συγκεκριμένα παραλία εντάσσεται στις προστατευόμενες περιοχές NATURA και η κίνηση οχημάτων εκεί απαγορεύεται αυστηρά. Έτσι, προκύπτει ένα βασικό ερώτημα αν αδειοτήθηκε το συγκεκριμένο γύρισμα και αν ναι, από ποιόν, καθώς πρόκειται για καταστροφική χρήση του μοναδικού βιότοπου.


Ο δήμος Ελαφονήσου που μένει ακόμη αναπάντητο αν γνώριζε για το γύρισμα σημείωνει στο site του για την παραλία: «Οι αμμοθίνες έχουν διεθνώς χαρακτηριστεί ως δασικές προστατευόμενες παραλίες. Πρόκειται για δυναμικά και ευαίσθητα οικοσυστήματα. Χαρακτηριστικές στις λαφονησιώτικες παραλίες είναι “οι χαμηλές κινούμενες αμμοθίνες” – με χαλαρό αμμώδες υπόστρωμα και αραιή βλάστηση- που αναπτύσσονται στο σημείο αμέσως μετά τη ζώνη που φτάνει το κύμα. Στη ζώνη αυτή εμφανίζονται τα φυτά της περιοχής, η Αμμόφιλα (Ammophila arenaria), η Αγκαθιά (Eryngium maritimum) και ένας αξιόλογος πληθυσμός του είδους Pancratium maritumum, ο απειλούμενος με εξαφάνιση «Κρίνος της Θάλασσας».Οι φυτοκοινωνίες με αυτά τα χαρακτηριστικά (αμμοφύλλια, κρίνα, κλπ), είναι εξαιρετικά ευαίσθητες. Όταν περνούν ή διέρχονται πάνω τους τροχοφόρα, καταστρέφονται και δεν ξαναφύονται».

Μάλιστα, το συγκεκριμένο περιστατικό σχολίασε και η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace Greece στα social media της:



Πολλοί ακόμη χρήστες των social media σχολιάζουν το γεγονός, ωστόσο δεν έχει δοθεί κάποια απάντηση έως τώρα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου