Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Σε εφαρμογή το σχέδιο «όσο - όσο»


Από το Ποντίκι

Κοψοχρονιά ξεπουλάει το Δημόσιο τα ακίνητα οφειλετών στην εφορία

Με ρυθμούς... πολυβόλου ανεβαίνουν στην ηλεκτρονική σελίδα της ΓΓΔΕ ακίνητα μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου που βγαίνουν στο... σφυρί.  Το Δημόσιο βγάζει στο «σφυρί» τα ακίνητα των οφειλετών στην εφορία και κανείς δεν πηγαίνει να τα αγοράσει στο 50% της αξίας τους με αποτέλεσμα να τα ξεπουλάει κοψοχρονιά αφενός πετώντας οικογενειάρχες στον δρόμο και αφετέρου εισπράττοντας μερικές χιλιάδες ευρώ που σε πολλές περιπτώσεις δεν ισοδυναμούν ούτε με τα χρέη.

Οι πλειστηριασμοί βγαίνουν όλοι σχεδόν άγονοι και τα ακίνητα μπαίνουν πλέον στον προθάλαμο του νέου συστήματος εκποίησης που συμφώνησαν το υπουργείο Δικαιοσύνης και η τρόικα, με βάση το οποίο στην πρώτη επαναληπτική δημοπρασία θα μπορούν να εκπλειστηριάζονται στο 50% της αντικειμενικές αξίας τους και, αν αποβεί άκαρπη, τελικά θα εκποιούνται «όσο - όσο», κάτω και από το 1/3 της αξίας τους.

Περιμένουν

Τίθεται δηλαδή σε εφαρμογή το σχέδιο ξεπουλήματος της τρόικας… Γι’ αυτό ούτε τα «κοράκια» δεν κάνουν πια την εμφάνισή τους στα Ειρηνοδικεία της χώρας όπου διεξάγονται οι πλειστηριασμοί της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου. Φαίνεται πως κρατάνε δυνάμεις για το 2015, όταν θα έχει συσσωρευτεί ένα ικανό στοκ ακινήτων που θα πουλιέται 50% ή και παρακάτω.

Και αφού έβαλαν σε σειρά το ξεπούλημα των κατεστραμμένων νοικοκυραίων από την κρίση ώστε να μπορέσει να τα κάνει δωράκι στους συνταξιούχους της, τώρα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας ζήτησε και πήρε από τις τράπεζες τον πλήρη αριθμό των «κόκκινων» δανείων και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών… Οι άνθρωποι περιμένουν για να κάνουν μια χαψιά τα σπίτια εδώ και πολύ καιρό!!!

Επί της ουσίας αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περίπου 90.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις (κυρίως μικρές και μεσαίες) που έχουν σταματήσει εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια να πληρώνουν τα δάνειά τους παρά τις όποιες ρυθμίσεις έχουν γίνει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Τα συγκεκριμένα δάνεια ήδη έχουν καταγγελθεί και εκδοθεί από τα δικαστήρια διαταγές πληρωμής τους, οι οποίες όμως δεν εκτελούνται, διότι ισχύει η απαγόρευση των πλειστηριασμών.

Πρόκειται για 50.000 ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή φυσικών προσώπων και χρησιμοποιούνται για πρώτη κατοικία και άλλα περίπου 40.000 που έχουν μπει υποθήκη και ανήκουν σε επαγγελματίες. Σε αυτήν την περίπτωση πρόκειται για επαγγελματικά ακίνητα ή εναλλακτικά κατοικίες που υποθηκεύτηκαν κατά τη διάρκεια λήψης του δανείου.

Έρχονται κατασχέσεις

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θεωρούν ότι από τις αρχές Ιανουαρίου μπορούν να ξεκινήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί σε περίπου 50.000 με 60.000 ακίνητα, τα οποία είναι ακριβά και πολλών τετραγωνικών.

Διαχείριση αποβλήτων: Το ΥΠΕΚΑ αφαιρεί εργολαβικά την αρμοδιότητα από την Περιφέρεια



Από την Αυγή
 
Τις δουλειές της έναντι των εργολαβικών συμφερόντων για την κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, ενός αδιέξοδου μοντέλου που υπονομεύει τις υποχρεώσεις της χώρας για πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση κ.ά. των αστικών αποβλήτων, έρχεται να "περιφρουρήσει" απροκάλυπτα η κυβέρνηση διά του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη.
Με νομοσχέδιο αποσπά την αρμοδιότητα έγκρισης των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων από το Περιφερειακό Συμβούλιο, την οποία δίνει στον εαυτό του το ΥΠΕΚΑ αντιστρέφοντας τους ρόλους. Η Περιφέρεια δεν θα αποφασίζει, θα γνωμοδοτεί μόνον.
Κάτι παραπάνω από προφανές, η διάταξη είναι "στοχοπροσηλωμένη" εναντίον της νέας Περιφερειακής Αρχής Αττικής, αφού η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, με επιστολή της προς τους δημάρχους της Αττικής, αμφισβητεί τον υφιστάμενο σχεδιασμό αντιπροτείνοντας το αυτονόητο βάσει των εθνικών και κοινοτικών υποχρεώσεων: της τελικής διάθεσης των αστικών αποβλήτων να προηγούνται η πρόληψη δημιουργίας τους, η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση κ.ά.
Στο άρθρο 17 του σχεδίου νόμου που δόθηκε χθες για διαβούλευση, μόνον έως την ερχόμενη Τετάρτη, υπό τον τίτλο "ενίσχυση της ανακύκλωσης και βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων", εφευρίσκεται το τρικ της εναρμόνισης του Περιφερειακού Σχεδιασμού με τον Εθνικό. Στο νόμο - πλαίσιο για τα απόβλητα του 2012 που προέβλεπε έγκριση του ΠΕΣΔΑ με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τώρα προστίθεται η... κουτοπονηριά, που μετατρέπει την απλή γνώμη του ΥΠΕΚΑ "...σε δεσμευτική και ο αρμόδιος φορέας σχεδιασμού οφείλει να προβεί, σύμφωνα με τις σχετικές υποδείξεις, στις απαραίτητες τροποποιήσεις του ΠΕΣΔΑ".
Στο ίδιο άρθρο, άλλη διάταξη φωτογραφίζει την Περιφέρεια Πελοποννήσου όπου λειτουργούν παράνομες χωματερές ενόψει του χρηματικού προστίμου, εφάπαξ και ημερήσιου, που θα συνοδεύει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και αναμένεται να εκδοθεί τον ερχόμενο μήνα. Το χρηματικό πρόστιμο θα μειώνεται όταν κλείνει ή αποκαθίσταται κάποια χωματερή.
Με πρόσχημα το δημόσιο συμφέρον, στις περιπτώσεις που εκκρεμεί συμμόρφωση με δεύτερη καταδίκη με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, "είναι δυνατόν να καταρτίζεται ειδικό σχέδιο δράσης για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων μιας Περιφέρειας, ή μέρους αυτής, όπου θα προβλέπονται και οι σχετικές διαδικασίες για την εφαρμογή του, έως ότου καταστούν λειτουργικές οι προβλέψεις του οικείου ΠΕΣΔΑ".

Δευτέρα - Τρίτη: Κινητοποιήσεις σε ΤΣΜΕΔΕ - ΤΕΕ


Συνάδελφοι,
παρά τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των προβλημάτων των μηχανικών, όπως και όλων των εργαζομένων, παρά την αδυναμία μεγάλου ποσοστού των συναδέλφων μας να εξοφλήσει τις ασφαλιστικές του εισφορές (ήδη το 68% δεν έχει εξοφλήσει το Α΄εξάμηνο του 2014), παρά τις καθημερινές διαγραφές από το ΤΕΕ, η απάντηση της κυρίαρχης πολιτικής και των εκτελεστών της είναι:
Απέναντι σε αυτή την καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων μας, αλλά και την αδιαφορία των φορέων μας, οφείλουμε να αντιτάξουμε τη συλλογική δράση.
Η Συλλογική δράση, ενημέρωση και κινητοποίηση είναι η μόνη διέξοδος στην επίθεση που δεχόμαστε. 

Σας καλούμε:
Η ενεργή συμμετοχή σας και παρουσία στις δράσεις της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών είναι σημαντική.

ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ - ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ - ΝΙΚΑΜΕ

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Η επιστολή που συνδέει τον Μπαλτάκο με τις Energa και Hellas Power


Πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιδίωξη εξωδικαστικού συμβιβασμού αναφορικά με το σκάνδαλο των δύο ιδιωτικών ενεργειακών εταιρειών Energa και Hellas Power, φαίνεται να έχει ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος, σύμφωνα με επιστολή του δικηγόρου του ΛΑΓΗΕ Γιώργου Αντωνόπουλου, που κατατέθηκε σήμερα στην Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκο.
Στην προσκομιθείσα επιστολή περιγράφεται συνάντηση του κ. Αντωνόπουλου με τον Άρη Φλώρο, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2014, προκειμένου να υπάρξει εξωδικαστικός συμβιβασμός για το σκάνδαλο με τις δύο εταιρείες, οι οποίες υπεξαίρεσαν σχεδόν 300 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο μη αποδίδοντας τέλη και φόρους.
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η συνάντηση έγινε «κατόπιν παρακλήσεως» του κ. Μπαλτάκου.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του ΛΑΓΗΕ, ο κ. Φλώρος ζήτησε εξωδικαστικό συμβιβασμό και όταν ο κ. Αντωνόπουλος αρνήθηκε, «εξεμάνη, μου δήλωσε ότι αυτά δεν μπορεί να γίνουν, και ότι η επιμονή μου στη λύση αυτή γίνεται, επειδή θέλω να τον δω να καταδικάζεται και να φυλακίζεται και αποχώρησε σε έξαλλη κατάσταση».
Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, ο κ. Φλώρος δήλωσε ότι «εκείνοι που συνέβαλαν στην «καταστροφή», όπως ο ίδιος θεωρεί της ζωής του, στους οποίους συμπεριλαμβάνει και εμένα και μάλιστα ως πρώτον στη σειρά, θα έχουν ανάλογη μεταχείριση και τύχη».
Απερρίφθη αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για κλήση του προέδρου του ΛΑΓΗΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες του naftemporiki.gr,  η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής απέρριψε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να κληθούν ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ Τάσος Γκαρής, ο δικηγόρος του ΛΑΓΗΕ Γιώργος Αντωνόπουλος και ο πρώην ΓΓ της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος.
Οι βουλευτές της ΝΔ και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης επεσήμαναν ότι η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη. Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισαν ότι η υπόθεση αφορά «μείζον ζήτημα δημοσίου συμφέροντος».

Πιέσεις από τον πρώην Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο υπέρ των ιδιοκτητών των 2 ενεργειακών εταιρειών Hellas Power και Energa που υπεξαίρεσαν μεγάλα χρηματικά ποσά από το ελληνικό Δημόσιο, καταγγέλλει, επικαλούμενος επιστολή δικηγόρου του ΛΑΓΗΕ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος.

Η "αντικειμενικότητα" της ενημέρωσης

Αναρτούμε άρθρο του συναδέλφου και μέλους της συσπείρωσης Δ. Κλεφτοδήμου (ΓΓ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής)

Η "αντικειμενικότητα" της ενημέρωσης
Σε μιά παρα πολύ δύσκολη περίοδο ("μνημονιακή"), όπου καταστρέφονται κοινωνικά αγαθά (παιδεία, υγεία-πρόνοια,κοινωνική ασφάλιση,δημόσια περιουσία κλπ), εργασιακές σχέσεις αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες, ο κοινωνικός αυτοματισμός προωθείται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ ,κύρια τα τηλεοπτικά μέσα , που "εισβάλλουν" στα σπίτια μας, δημιουργούν μιά πλασματική πραγματικότητα, "φτιάχνουν" συνειδήσεις, κρύβουν-αποσιωπούν αλήθειες και τους ηθικούς (κι όχι μόνο) αυτουργούς αυτών που καθημερινά βιώνουμε.
Είναι γνωστή η στοχοποίηση του δημοσίου και των δημοσίων υπαλλήλων (Δ.Υ.) αφού η εφαρμογή των τροϊκανικών επιταγών απαιτεί απολύσεις ,ιδιωτικοποιήσεις, επέλαση των "αγορών" .
Στη καθημερινότητα του πολίτη , καλλιεργείται από τα τηλεοπτικά κύρια ΜΜΕ η πολιτική της "εικόνας" και η αποσιώπηση των αιτιών .΄Ετσι προδιαθέτουν τους πολίτες (τηλεθεατές) απέναντι σε έναν "εφικτό" στόχο: το Δημόσιο και τους Δ.Υ., δηλαδή απέναντι σε εκείνους που καλούνται να εξυπηρετήσουν τον πολίτη, με τα "δεδομένα" που τους έχουν δοθεί από τη Κεντρική εξουσία (πολυνομοθεσία, ελλειπές προσωπικό, αναχρονικές υποδομές κλπ).Είναι σίγουρο οτι η πλειοψηφία των πολιτών και των Δ.Υ. δεν θέλουν το Δημόσιο οπως το έχουν καταντήσει οι εκάστοτε κυβερνήσεις.Αντί ομως οι αρμόδιοι (κυβερνώντες κα) να προβούν σε έναν ανοικτό διάλογο για το δημόσιο στη κοινωνία, στους φορείς πολιτών και εργαζομένων, επιβάλλουν αυταρχικά μέτρα κατ’ επιταγήν της τρόικας, δυαλύοντας παραπέρα το δημόσιο και οτι αυτό σηματοδοτεί.
Ιδού ο στόχος!
Ετσι , για μιά ακόμη φορά τα τηλεοπτικά ΜΜΕ (Alpha,MEGA, ΣΚΑΪ) μερίμνησαν για την "ενημέρωση" των πολιτών (τηλεθεατών) με ένα μπαράζ εκπομπών στις 5/11 και 7/11 ,επιλέγοντας τον ίδιο "εύκολο" στόχο: την Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.)του Δήμου Αγ.Παρασκευής παρουσιάζοντας την κατάσταση του αρχείου της κατα το δοκούν ,με σχόλια και λεζάντες,απαξιώνοντας συνολικά το όποιο έργο επιτελείται.
●Στις 5/11 ο Alpha στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 7.00μμ παρουσίασε μιά "μισή αλήθεια" αφού αρχικά λαθραία λήφθηκαν πλάνα που στο μοντάζ σχολιάστηκαν έντεχνα με ανακρίβειες από τον ρεπόρτερ (Αλ.Κουβέλης),περικόπησαν ουσιαστικές δηλώσεις του Δ/ντή της Υ.ΔΟΜ. Δήμου Αγ.Παρασκευής ,ενώ ο παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων κ Γ.Σρόιντερ "προετοίμασε" στους τηλεθεατές τον "στόχο",με τις φράσεις του "ερχόμαστε τώρα στο αθάνατο ελληνικό δημόσιο και στη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στη πολεοδομία της Αγ.Παρασκευής" και "όσοι θέλουν να εξυπηρετηθούν περιμένουν ημέρες μέχρι να βρεθούν τα έγγραφά τους...".Στο τέλος ο ρεπόρτερ σχολιάζει, (με πλάνο τους αποθηκευμένους φακέλους των οικοδομικών αδειών που κατατέθηκαν αλλά δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την έκδοσή τους και εκρεμμεί από την Υ.ΔΟΜ. η σύνταξη εγγράφων για την επιστροφή τους ,άρα άκυρους):"που οδηγούν όλα αυτά;Στο παράλογο" ενώ στη συνέχεια (χωρίς αιτιολόγηση) περνά στο ζήτημα της χρόνιας καθυστέρησης διενέργειας αυτοψιών για αυθαίρετες κατασκευές με το "αυθαίρετο" σχόλιό του οτι όταν θα γίνει η αυτοψία "το αυθαίρετο θα έχει ήδη κατοικηθεί" ,ενώ γνωρίζει οτι στην Υ.ΔΟΜ. Αγίας Παρασκευής ανήκουν (για τον πολεοδομικό έλεγχο κα) κύρια πυκνοδομημένες περιοχές, εντός του αστικού ιστού και οτι η αστυνομία έχει το καθήκον να επιβάλλει κυρώσεις (αυτόφωρη διαδικασία κλπ) .Βέβαια δεν ζητήθηκε τι λένε οι αρμόδιοι για τη στελέχωση της υπηρεσίας υπουργοί, από τη στιγμή μάλιστα που η αντιδήμαρχος κα Ελισάβετ Πετσατώδη δήλωσε (το αυτονόητο) οτι δεν μπορεί να προσλάβει υπαλλήλους.
●Στις 7/11 πρωί-πρωί επισκέφτηκαν την ίδια υπηρεσία αρχικά το MEGA TV και στη στη συνέχεια το τηλεοπτικό κανάλι του ΣΚΑΪ για τις πρωινές εκπομπές τους "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ώρα MEGA"(με τους κκ. Δ.Καμπουράκη&Γ.Οικονομέα) και "ΤΩΡΑ" (με την κα Άννα Μπουσδούκου) αντίστοιχα.
●Στην εκπομπή του MEGA , στην οποία από τον χώρο του υπογείου της Υ.ΔΟΜ. μίλησε και η αρμόδια για την Υ.ΔΟΜ. και την Δ.Τ.Υ. αντιδήμαρχος του Δήμου Αγίας Παρασκευής κα Ελισάβετ Πετσατώδη , αρχιτέκτων μηχανικός, σχετικά με τη λειτουργία της Υ.ΔΟΜ."μετά την εφαρμογή του τέρατος του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ" (όπως χαρακτηριστικά είπε), τόσο για το αρχείο, όσο και για τις εκρεμμότητες στη διενέργεια αυτοψιών λόγω: έλλειψης προσωπικού, μη προσλήψεων, μη σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με τους άλλους δήμους καθώς και για τη λειτουργία της Υ.ΔΟΜ. μέχρι το 2016 κλπ.

Διακανονισμός ασφαλιστικών οφειλών ΤΣΜΕΔΕ


Τις τρέχουσες δεν ξέρουμε ποιός μπορεί να τις πληρώσει...


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΣΜΕΔΕ

Σας ενημερώνουμε ότι μετά την δημοσίευση του Ν.4305/2014 (φεκ 237/31-10-2014, αρ. 54 "Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας - − Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης") και της υπ. αριθμ.Β/7/οικ.39703/2829/7-11-2014 εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μπορείτε να προσέλθετε στα γραφεία των Τομέων Μηχανικών & ΕΔΕ προκειμένου να διακανονίσετε τις ασφαλιστικές σας οφειλές.
 
http://www.tsmede.gr/


Επίσης όπως μας ενημέρωσε συνάδελφος...
"Όσοι μηχανικοι δεν εχουν πληρωσει το 2013 για ΟΑΕΔ (60+60 ευρω) και το α εξ 2014 (60 ευρω) για να ενταχθουν στον διακανονισμο δοσεων πρεπει να πληρωθουν γιατι δεν ειναι στην ασφαλεια μας αλλα εξτρα υπερ OAEΔ. Δηλ. οι ανεργοι-υποαπασχολουμενοι μηχανικοι ενισχυουν τους υπολοιπους ανεργους χωρις να εχουν δικαιωμα εγγραφης οι ιδιοι στον ΟΑΕΔ"

και φυσικά όποιος δεν πληρώσει μέχρι τέλος Δεκέμβρη το Β εξάμηνο, χάνει τη ρύθμιση, το ίδιο θα συμβεί και με όσους μέσα στο 2015 δε θα μπορούν να πληρώσουν τις 3000 € το εξάμηνο (ναι τόσο θα φτάσουν).

και δεν είμαστε και λίγοι...
 

Τοποθέτηση Προϊσταμένων στις νέες Οργανικές Μονάδες του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ.

Όλη η εγκύκλιος για τις αλλαγές στην επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο


Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 14-11-2014 
Αρ. Πρωτ: 6766 
Προς :
Υπουργό Υ.ΜΕΔΙ. κ. Μ. Χρυσοχοϊδη
Κοιν.: 
1. Υφυπουργό Υ.ΜΕΔΙ κ. Μ. Παπαδόπουλο
 2. Γενικό Γραμματέα Υ.ΜΕΔΙ κ. Σιμόπουλο
 3. Γενικό Γραμματέα Υ.ΜΕΔΙ κ. Ν. Σταθόπουλο
 4. Πρόεδρο και Δ.Ε. Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
 5. Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
Θέμα : Τοποθέτηση Προϊσταμένων στις νέες Οργανικές Μονάδες του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ.
Κύριε Υπουργέ, 
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της με τις μεταβατικές διατάξεις του συστήματος επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, που προσδιορίστηκαν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με βάση τις οποίες πραγματοποιούνται ήδη οι τοποθετήσεις σε όλη την Δημόσια Διοίκηση.
Δυστυχώς και στο ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ., προχωρήσατε σε τοποθετήσεις που υπερβαίνουν ακόμα και αυτές τις διατάξεις οι οποίες προσδιόριζαν συγκεκριμένες προτεραιότητες για όσους ασκούσαν καθήκοντα μέσω επιλογών με τυπικές διαδικασίες (κρίση υπηρεσιακών συμβουλίων) ή για όσους εκ των υπαλλήλων ασκούσαν καθήκοντα στα πλαίσια των διατάξεων περί αναπλήρωσης μέχρι 31 Δεκ. 2013, κατ΄ εξαίρεση και με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση.
Το αποτέλεσμα που προκύπτει αβίαστα από τις τοποθετήσεις, είναι ότι το μοναδικό κριτήριο που επικράτησε, είναι αυστηρά κομματικό και πελατειακό, απογυμνώνοντας πλήρως τις επικοινωνιακού τύπου εξαγγελίες της κυβέρνησης, για αντικειμενικότητα και αξιοκρατία στο Δημόσιο και αποκαλύπτοντας τις πραγματικές προθέσεις για τον πλήρη και απόλυτο έλεγχο της Δημόσιας Διοίκησης στα πρότυπα και τις πρακτικές του παρελθόντος και μάλιστα σε πολύ πιο αυξημένο βαθμό.
Σχετικά με τις συνέπειες που θα προκύψουν από αυτές τις επιλογές, είναι καθαρό σ΄ εμάς ότι θα έχουν δυσμενή αποτελέσματα στην ομαλή λειτουργία των Υπηρεσιών, προσθέτοντας δυσαρέσκεια, παραγκωνισμό και αγανάκτηση, στους υπαλλήλους, στοιχεία που προστίθενται σ΄ ένα ήδη διαμορφωμένο κακό κλίμα που υπήρχε από τις συνεχείς επιθέσεις στο Δημόσιο και τους υπαλλήλους του. 
Κύριε Υπουργέ, 
Έχοντας υπόψη μας και την άρνησή σας (εμμέσως πλην σαφώς) στα αιτήματά μας για συνάντηση με την Ομοσπονδία το προηγούμενο διάστημα, δεν ευελπιστούμε ότι το έγγραφό μας θα σταθεί ικανό προκειμένου να ανακαλέσετε τις συγκεκριμένες τοποθετήσεις, προωθώντας νέες με κριτήρια αντικειμενικά και αξιοκρατικά και τουλάχιστον χωρίς τις υπερβάσεις από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, που σαφώς θα οδηγούσαν σε καλύτερο κλίμα μεταξύ των υπαλλήλων, στοιχείο που θα συνέβαλλε θετικά στο παραγόμενο έργο επ΄ ωφελεία και του Υπουργείου και της κοινωνίας συνολικά. Σε κάθε περίπτωση όμως, παραμένει έστω και την ύστατη στιγμή στην ευχέρειά σας, η δυνατότητα να διαψεύσετε την εκτίμησή μας αυτή.
Ως Ομοσπονδία που καλύπτει χιλιάδες Διπλωματούχους Μηχανικούς Πανελλαδικά, μαζί με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα στο Δημόσιο, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για μια Δημόσια Διοίκηση, ουσιαστική, αποτελεσματική, αξιοκρατική, που δεν θα αποτελεί " λάφυρο " των εκάστοτε κυβερνήσεων αλλά θα υπηρετεί το Δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας.
 

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Η πρόκληση των αποστράτων

Το προεδρείο των Αποστράτων του Στρατού συνομιλητής της Χρυσής Αυγής
Το προεδρείο της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού συνομιλεί χαμογελαστό με τους εκπροσώπους της ναζιστικής οργάνωσης στα γραφεία της Χρυσής Αυγής και κάτω από το βλέμμα του επίδοξου φίρερ
 
Την ίδια ώρα που ανακοινωνόταν η απόφαση του πρωθυπουργού να αναθέσει στον Νίκο Δένδια τη θέση του υπουργού Αμυνας μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, η θεσμικά αναγνωρισμένη Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) συναντιόταν με τους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής και συμφωνούσε για κοινούς «αγώνες» και κοινά «προγράμματα».
Η σκανδαλώδης συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 31 Οκτωβρίου στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, αλλά ανακοινώθηκε επίσημα από την ΕΑΑΣ μόλις στις 5 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, η συνάντηση διάρκεσε μία ώρα και εκ μέρους της Χρυσής Αυγής «παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και μέλος της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής των Ελλήνων Ανχης ε.α. κ. Πολύβιος Ζησιμόπουλος, οι ευρωβουλευτές Αντγοι ε.α. κκ. Γεώργιος Επιτήδειος και Ελευθέριος Συναδινός, και ο Διευθυντής Προσωπικού του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσής Αυγής κ. Δημήτριος Βλαχόπουλος».
Σημειώνουμε την παρουσία του τελευταίου, όχι μόνο επειδή αναφέρεται με την πρωτοφανή για κόμμα ιδιότητα του «διευθυντή προσωπικού», αλλά κυρίως επειδή ως οικονομικός υπεύθυνος και προσωπικός λογιστής (μαζί με τη σύζυγό του) του Αρχηγού της ναζιστικής οργάνωσης, σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ διατηρεί δύο ασφαλιστικές εταιρείες, την «Εξέλιξη ΕΠΕ» και την «Κίνηση Sub Agent ΕΠΕ», με τις φερόμενες ως έδρες τους να είναι ανύπαρκτες, και με συμμετοχή στα κεφάλαιά τους δύο κυπριακών offshore εταιρειών, της Palmsun Holdings Ltd και της Stormia Investments Ltd, οι οποίες υποτίθεται ότι είναι εγκατεστημένες και στην Ελλάδα, αλλά διαπιστώθηκαν «ανύπαρκτες κατά τον έλεγχο»!
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΑΑΣ, «αρχικά έγινε μια γενική τοποθέτηση από τον Πρόεδρο της ΕΑΑΣ που περιελάμβανε ενημέρωση για τον σκοπό, τη λειτουργία και την οργάνωση της Ενωσης, αναφορά στα φλέγοντα θέματα που αφορούν τα μέλη της, ενώ κατατέθηκε υπόμνημα για όλα τα ζητήματα που τέθηκαν στο Κόμμα της Χρυσής Αυγής».
Τα θέματα αυτά αφορούσαν τα μισθολογικά των αποστράτων, οι οποίοι ζήτησαν να μη χαρακτηρίζονται «ένστολοι», γιατί θεωρούν τον όρο «απαξιωτικό». Επίσης «ζητήθηκε η θέση και το πρόγραμμα της Χρυσής Αυγής για την Αμυνα, για τον συνδικαλισμό στις Ενοπλες Δυνάμεις και τον ρόλο τους ως Δύναμη Αποτροπής και Ασφάλειας των Ευρωπαϊκών συνόρων».
Από την πλευρά τους «οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής δήλωσαν ότι συντάσσονται επακριβώς με όλα τα τεθέντα θέματα της ΕΑΑΣ και παρουσίασαν μέρος των θέσεων του προγράμματος του Λαϊκού Συνδέσμου για την Αμυνα όπου υπάρχουν οι σχετικές αναφορές».
Συζήτηση σε άριστο κλίμα

Ολόκληρο το σχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό

Από το Βήμα. Ενοποίηση ταμείων, ενιαίες παροχές, περικοπή πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, νέος γύρος μείωσης επικουρικών και εφάπαξ - μεταξύ τρόικας και κάλπης βρίσκονται οι αλλαγές
Ολόκληρο το σχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό



Το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον ερχόμενο Μάρτιο λόγω αδυναμίας της παρούσης Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανατρέπει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης γύρω από το Ασφαλιστικό και μεταθέτει τα κυοφορούμενα επώδυνα μέτρα για το δεύτερο εξάμηνο του 2015.      

Η επικαιροποιημένη αναλογιστική μελέτη του ΚΕΠΕ αλλά και οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έχουν στην ουσία διαμορφώσει το περίγραμμα των μέτρων που θεωρούνται αναγκαία για το ασφαλιστικό σύστημα, ωστόσο η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να καθυστερήσει την υλοποίησή τους ώσπου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό.

Η δέσμευση για τη λήψη μέτρων στο Ασφαλιστικό θα περιλαμβάνεται στην αναμενόμενη συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ωστόσο οι αναλυτικές αποφάσεις δεν θα περιλαμβάνονται και θα ανακοινωθούν αργότερα.

Αντιθέτως, αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα - μετά τη συμφωνία - οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ενώ χωρίς καθυστερήσεις θα υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον νέο κύκλο ενοποιήσεων Ταμείων, ακόμη και εντάξεις επικουρικών και εφάπαξ στα αντίστοιχα ταμεία κύριας ασφάλισης.

Τα μέτρα
Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από την αναλογιστική μελέτη του ΚΕΠΕ (την οποία παρουσίασε «Το Βήμα της Κυριακής» στις 18.7.2014), τα μέτρα που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας για το νέο Ασφαλιστικό περιλαμβάνουν:
  • Ενοποιήσεις Ταμείων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.
  • Κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
  • Καθιέρωση ενιαίων όρων ασφάλισης για όλους.
  • Εκ βάθρων αλλαγές στο σύστημα είσπραξης εισφορών. Ως το 2017 οι μηχανισμοί των Ταμείων θα ενσωματωθούν στις εφορίες.
  • Επανάκριση των κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν σήμερα το σύστημα.
Το υπουργείο Εργασίας προετοιμάζει τον πλήρη επανασχεδιασμό του συστήματος τόσο οργανωτικά όσο και σε επίπεδο παροχών.

«Κεντρική φιλοσοφία» του νέου, υπό δημιουργία Ασφαλιστικού είναι η κάλυψη των υποχρεώσεών του χωρίς την ανάγκη της συνεισφοράς του κρατικού προϋπολογισμού.

Ωστόσο αυτό μπορεί να γίνει δυνατόν με την προσαρμογή - μείωση των παροχών στα όρια των δυνατοτήτων των εσόδων, δηλαδή των εισπράξεων από εισφορές. Οι περαιτέρω ενοποιήσεις των Ταμείων - η κυβερνητική πρόταση μιλάει για τρία ταμεία κύριας ασφάλισης εντός των οποίων θα ενταχθούν τα επικουρικά και τα εφάπαξ -, η καθιέρωση ενιαίων κανόνων και όρων ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους, οι νέες περικοπές συνταξιοδοτικών παροχών (κύριες και επικουρικές) αποτελούν τις κεντρικές κατευθύνσεις της νέας μεταρρύθμισης.

Τα σενάρια

Συγκρότηση ΔΣ ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Στη συνεδρίαση της 17ης Νοέμβρη (σημαδιακή ημέρα) συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, όπως αυτό προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές (22/10 - Βλέπε αποτελέσματα εδώ). 

Η πρόταση της συσπείρωσης με βάση τις πάγιες θέσεις της ήταν να συγκροτηθεί αριστερό προγραμματικό προεδρείο με άξονα τις παρατάξεις που έχουν αριστερό - αγωνιστικό προσανατολισμό (Αγωνιστική Συνεργασία, συσπείρωση, Δημ/κη Ενότητα). Παρατάξεις που εξάλλου κατέκτησαν τις τρεις πρώτες θέσεις στις πρόσφατες εκλογές και έχουν εκλέξει τα 8 από τα 11 μέλη του ΔΣ.
Η άρνηση της Δημ/κης Ενότητας (ΠΑΜΕ) να συμπράξει σε μια τέτοια προοπτική, αλλά η αποδοχή από πλευράς της, της πρότασης της Αγωνιστικής Συνεργασίας να συγκροτηθεί αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο με παρουσία όλων των παρατάξεων, μας οδήγησαν στο να αποδεχτούμε και εμείς αυτή τη λογική μια και οι βασικές θέσεις του προεδρείου καταλαμβάνονται από αγωνιστικές δυνάμεις.
Το προεδρείο που εκλέχθηκε είναι:

Πρόεδρος: Σκαρπαλέζος (Αγων. Συνεργασία), 
Γεν. Γραμματέας: Κλεφτοδήμος (συσπείρωση), 
Αντιπρόεδρος: Κουτζής (Δημ/κη Ενότητα), 
Ταμίας: Ιωάννου (ΕΔΑΚ), 
Αναπλ. Γραμ.: Μαλαλακατέ (ΔΑΚΜη)

μέλη: Μούζιος, Πλουμπίδου, Καβάλλα (Αγων. Συνεργασία),
Πετρόπουλος (συσπείρωση),
Αθανασιάδου (Δημ/κη Ενότητα),
Τριανταφυλλοπούλου (ΕΔΑΚ)

Για πρώτη φορά στην ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής συγκροτείται προεδρείο όπου συμμετέχουν και οι 3 παρατάξεις του χώρου της αριστεράς, γεγονός που μας χαροποιεί και ελπίζουμε να αποτελεί ένα πρώτο δείγμα ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε διαφορετικά στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα.
Η δουλειά που χρειάζεται για να σταθεί ξανά στα πόδια του το σωματείο, μέσα σε μια εποχή γενικευμένης βαρβαρότητας είναι πραγματικά τεράστια, όπως και οι αγώνες που οφείλουμε να δώσουμε από κοινού για την ανατροπή της.
Εκεί θα κριθούμε όλοι και κυρίως οι δυνάμεις που αναφέρονται στο κίνημα και στην αριστερά.
Πρώτος σταθμός η απεργία της 27/11 όπου όλοι οι εργαζόμενοι οφείλουν να δώσουν παρόν.

Ασφαλιστικό: Από τις βίαιες συγχωνεύσεις στις άγριες περικοπές...

tameia-603Χ283 

Ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει το "θεάτρο σκιών" της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, με διακαή πόθο τη μετάθεση όλων των δυσμενών αλλαγών για μετά την άνοιξη του 2015, τα εφιαλτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την οικονομική κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων (και παρουσίασε η «Αυγή της Κυριακής») λειτουργούν ως πολιορκητικός κριός από την πλευρά των δανειστών, όχι μόνο για την επίσπευση της συγχώνευσης όλων των ταμείων κύριας, επικουρικής και εφάπαξ στο ΙΚΑ, αλλά και για τη λήψη νέων μέτρων άμεσων περικοπών από το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν απολέσει το 90% των αποθεματικών τους την τελευταία πενταετία (2010 - 2014), οι μειώσεις των εισφορών λόγω της δραματικής αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των μισθών φθάνουν τα 8 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 80% της μειωμένης δαπάνης για συντάξεις την ίδια περίοδο, με τις απoδοχές των απόμαχων της εργασίας να υποχωρούν στο 50%! (βλέπε πίνακα)
Πίσω από την επικείμενη συγχώνευση - ένταξη «μαμούθ» στο ΙΚΑ, την οποία κατ' αποκλειστικότητα αποκάλυψε η «Αυγή», κρύβεται η μεταφορά και των τελευταίων αποθεματικών των επικουρικών (ύψους 3 δισ. ευρώ) που θα ριχτούν στη «μαύρη τρύπα» των ελλειμμάτων, με αποτέλεσμα την πλήρη εξαέρωση των επικουρικών και των εφάπαξ βοηθημάτων, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι Θαν. Καποτάς (πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Κοινωνικής Πολιτικής) και Ν. Καλάκος (πρόεδρος Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων).
Άλλωστε η «τρύπα» των 2,5 δισ. που καταγράφεται στα ασφαλιστικά ταμεία το 2014 αποτελεί όπλο στη φαρέτρα των δανειστών που ζητούν άμεσα μέτρα περικοπής σε συντάξεις και παροχές, πέρα από αυτά που δρομολογούνται με την υποτιθέμενη «ουδέτερη» συγχώνευση - ένταξη των επικουρικών ταμείων και των ταμείων εφάπαξ στη νέα «υπερδομή» του ΙΚΑ.
Οι αναλογιστικές μελέτες και τα επιπλέον μέτρα
Έτσι, μετά τις αναλογιστικές μελέτες που θα παραλάβει η τρόικα στα τέλη Νοέμβρη, θα διαμορφωθεί το πλαίσιο «αναφοράς της βιωσιμότητας» του ασφαλιστικού συστήματος για το οποίο το υπουργείο προγραμματίζει για το δεύτερο εξάμηνο του 2015.
Πιο συγκεκριμένα, το πλαίσιο αυτό θα περιλαμβάνει την αύξηση των προϋποθέσεων της κατώτερης σύνταξης από 4.500 σε 6.000 από τα 15 χρόνια σε 20 χρόνια, την κατάργηση του προνοιακού τμήματος των κατώτερων συντάξεων σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ (120 ευρώ για ΙΚΑ και 220 ευρώ για ΟΑΕΕ) και την κατάργηση της δυνατότητας συνταξιοδότησης πριν από τη συμπλήρωση των 62 ετών.
Με δεδομένο ότι οι περικοπές των συντάξεων, από τη λεγόμενη διοικητική ενοποίηση των ταμείων αλλά και από τα προαναφερόμενα μέτρα, δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος (σε συνδυασμό και με τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης από 14 δισ. το 2010 σε 8,5 δισ. το 2014) μελετώνται περαιτέρω περικοπές κατά το 2015 των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, καθώς και των προνοιακών παροχών και των παροχών υγείας.
Οι περικοπές θα επεκταθούν και στην περίθαλψη με ισοπεδωτική περικοπή και των παροχών υγείας. Τις εφιαλτικές αλλαγές που θα ακολουθήσουν επιβεβαίωσε ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, την προηγούμενη εβδομάδα, κάνοντας λόγο για «αναγκαιότητα σύνδεσης παροχών υγείας με τον αριθμό των ενσήμων».
Συγκεκριμένα, ο κ. Σπυρόπουλος, διερωτώμενος «γιατί θα πρέπει να δικαιούνται τις ίδιες παροχές όσοι συμπληρώνουν το μίνιμουμ των ενσήμων ετησίως με όσους καταβάλλουν διπλάσιες εισφορές», υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη για ένα πλήρως ανταποδοτικό σύστημα, τόσο ως προς τις συντάξεις όσο και ως προς τις παροχές υγείας, δηλαδή για τις εξετάσεις, τα φάρμακα και τα νοσήλια!

asfalistiko-pinakas
Αναδημοσίευση από avgi.gr

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Τι σημαίνει το τέλος της ύφεσης για μια κυβέρνηση της Αριστεράς;

Του Κ. Λαπαβίτσα (πηγή)
Τα νέα στοιχεία της Ελ.Στατ. για το εποχικά διορθωμένο τριμηνιαίο ΑΕΠ, τα οποία ενσωματώνουν τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται ευρύτερα στην ΕΕ, έδειξαν ότι η ύφεση επιτέλους τελειώνει. Βρήκε ευκαιρία η παντελώς αποτυχημένη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου να πανηγυρίσει την ‘επιστροφή στην ανάπτυξη’. Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης έχουν φυσικά χάσει κάθε αξιοπιστία, όπως κατέδειξε και η τελευταία φάρσα με το νομοσχέδιο για τις οφειλές στο Δημόσιο. Το που βρίσκεται η ελληνική οικονομία τη στιγμή αυτή όμως έχει μεγάλη σημασία, ακριβώς γιατί η συγκυβέρνηση πνέει τα λοίσθια.
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Ελ.Στατ. για κατάσταση της οικονομίας καθώς οδεύουμε προς την επόμενη κυβέρνηση που μάλλον θα είναι του ΣΥΡΙΖΑ;
Ο Πίνακας 1 απεικονίζει την πορεία του εποχικά διορθωμένου ΑΕΠ μετά το 2005 (έτος βάσης το 2010) και υποθέτοντας ότι η ανάπτυξη για το 2014 θα είναι τελικά 1%. Φαίνεται καθαρά η εποχή της αμεριμνησίας και της φθηνής πίστωσης το 2005-7, η υποχώρηση το 2008-9 και η καταστροφική συρρίκνωση το 2010-13, καθώς τα Μνημόνια συνέτριψαν την οικονομική δραστηριότητα. Το 2007 το ελληνικό ΑΕΠ ήταν 251δις, ενώ το 2013 έπεσε στα 185δις, ένα πλήγμα χωρίς προηγούμενο που αντιπροσωπεύει τεράστια σπατάλη παραγωγικών πόρων. Το 2014 ήταν έτος σταθεροποίησης, όπου η οικονομία ουσιαστικά βρέθηκε στο ‘νεκρό’.

Πίνακας 1  Ελληνικό ΑΕΠ, εποχικά διορθωμένα στοιχεία, εκ. ευρώ
Πηγή: Ελ.Στατ.
Ο Πίνακας 2 είναι ακόμη πιο κατατοπιστικός διότι απεικονίζει την ποσοστιαία αλλαγή του τριμηνιαίου ΑΕΠ σε ετήσια βάση και χρησιμοποιώντας στοιχεία που δεν είναι εποχικά διορθωμένα. Απεικονίζει, δηλαδή, ακριβώς το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2014 που έκανε την κυβέρνηση να πανηγυρίσει γιατί ήταν 1,7%.

Πίνακας 2  Ποσοστιαία μεταβολή τριμηνιαίου ΑΕΠ ως προς το τρίμηνο του προηγούμενου έτους, μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία 

Απειλές εργοδότη σε έγκυο γυναίκα: να ρίξει το παιδί ή να παραιτηθεί!


Απειλές εργοδότη σε έγκυο γυναίκα: να ρίξει το παιδί ή να παραιτηθεί!Από εδώ



Πρωτοφανή γενναιότητα έδειξε μια ετοιμόγεννη γυναίκα, 33 χρονών, από το Ηράκλειο, προχωρώντας σε καταγγελία προς τον εργοδότη της, ο οποίος την απείλησε να ρίξει το παιδί της αν ήθελε να κρατήσει τη δουλειά της!
Η 33χρονη γυναίκα είναι απλήρωτη από τον Ιούνιο, της χρωστούν δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επιδόματα και υπόλοιπο αδείας. Η εταιρία στην οποία εργάζεται δεν έχει καλύψει το εργατικό της ατύχημα, ενώ την έχει απλήρωτη για υπερωρίες και εργασία τα Σάββατα. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τώρα, λίγες μέρες πριν η καταγγέλουσα φέρει στον κόσμο το 3οτης παιδί, οι εργοδότες της τής ζητούν να υπογράψει την παραίτησή της αν θέλει να πληρωθεί τα δεδουλευμένα της!
Οι υπάλληλοι της Επιθεώρησης Εργασίας στο Ηράκλειο εξεπλάγησαν χθες το πρωί, όταν είδαν στα γραφείο τους πλήθος εργαζομένων που βρίσκονται στο πλευρό της 33χρονης να καταθέτουν από κοινού την καταγγελία στην οποία προχώρησε το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Ήταν η πρώτη φορά που είδαν τόσο μαζική συμπαράσταση σε εργαζόμενο εξαιτίας εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας έφτασαν και κατέθεσαν ψηφίσματα εκπρόσωποι έντεκα σωματείων και ομάδων εργαζομένων. Συγκεκριμένα, το ψήφισμα της καταγγελίας υπέγραψαν το Πανελλήνιο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, ο Σύλλογος Δασκάλων «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Γαλάτεια Καζαντζάκη», ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών Σχολής Επιστημών Υγείας, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΑ Ηρακλείου, ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών και το Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής.
Οι καταγγελλόμενοι εργοδότες έλαβαν σήμερα έγγραφη κλήση από την Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση την Παρασκευή, με δεδομένο ότι η ημέρα τοκετού της 33χρονης εργαζόμενης είναι την ερχόμενη Δευτέρα.
Η καταγγελία αναφέρει:
«Το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την εταιρία ΠΑΝΘΕΟΝ ΑΚΤΕΕ, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε πλήθος αυθαιρεσιών εναντίον εγκύου εργαζόμενής της.
Η εργαζόμενη προσλήφθηκε με την ΕΓΣΣΕ της ΓΣΕΕ ως υπάλληλος γραφείου (615€ μικτά) ενώ έχει καθήκοντα μηχανικού, με τις ανάλογες ευθύνες. Η εργαζόμενη ενώ είχε σύμβαση αορίστου χρόνου εντάχθηκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο μισθός της καλύπτεται από λεφτά φορολογούμενων πολιτών, δηλαδή η επιχείρηση επιδοτήθηκε για να βγάλει κέρδος και να καρπωθεί το κέρδος από τη δουλειά της εργαζόμενης (ο εργοδότης με δικά του έξοδα καλύπτει μόνο ασφαλιστικές εισφορές), η εργαζόμενη είναι απλήρωτη από τον Ιούνιο (οφειλές εργοδοσίας και επιδόματα ΙΚΑ). Η εταιρία οφείλει επίσης δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επιδόματα και υπόλοιπο αδείας. Επιπλέον, η εταιρία δεν έχει καλύψει στην εργαζόμενή της εργατικό ατύχημα, ενώ την έχει απλήρωτη και για υπερωρίες και εργασία τα Σάββατα.

«Μαύρος» Οκτώβριος για τα έσοδα των Ταμείων

Του Γιώργου Γάτου από την Ημερησία

«Μαύρος Οκτώβριος» για τα έσοδα και τις ρυθμίσεις οφειλών στα Ταμεία ήταν ο προηγούμενος μήνας καθώς τον Οκτώβριο, πέρα από τις μειωμένες έως και 10% εισπράξεις από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, αυξήθηκε κατά 167,19% το ποσό των οφειλών που τέθηκαν εκτός διακανονισμού και κατά 59,90% ο αριθμός των οφειλετών που σταμάτησαν να πληρώνουν τις δόσεις αναμένοντας τη νέα ρύθμιση των χρεών σε 72 - 100 δόσεις και το μεγαλύτερο «κούρεμα» στις προσαυξήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) τον Οκτώβριο 1.503 οφειλέτες «έχασαν» ρυθμίσεις οφειλών ύψους 200,1 εκατομμυρίων ευρώ έναντι 940 που είχαν σταματήσει από τον Σεπτέμβριο να εξυπηρετούν τις ρυθμίσεις για οφειλές 74,9 εκατ. ευρώ. Δηλαδή στο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου και σε αναμονή της νέας ρύθμισης που άρχισε να «τρέχει» από τις 12 Νοεμβρίου και μετά, οφειλές συνολικά 275 εκατομμύρια ευρώ «βγήκαν» από τις προηγούμενες ρυθμίσεις (την «πάγια» και τη «νέα αρχή»).
Τα στοιχεία
«Μαύρος» Οκτώβριος για τα έσοδα των Ταμείων
Με βάση τα στοιχεία, τον Οκτώβριο το ύψος των οφειλών που είχαν «μεταφερθεί» στο ΚΕΑΟ έφτασαν τα 11,485 δισ. ευρώ από 11,318 δισ. ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο (+125,2 εκατ. ευρώ) και εισπράχθηκαν συγκριτικά λιγότερα ποσά από προηγούμενες ρυθμίσεις (28,6 εκατ. ευρώ έναντι 35 εκατ. ευρώ). Το ΚΕΑΟ έλαβε αναγκαστικά μέτρα εναντίον των οφειλετών που έχασαν τις ρυθμίσεις για τα 48,8 εκατ. ευρώ και συνολικά (από προηγούμενους μήνες) για 1,5 δισ. Τον ίδιο μήνα διαβιβάστηκαν στο ΚΕΑΟ για να εισπραχθούν οφειλές ύψους 156,8 εκατ. ευρώ (38,5 εκατ. ευρώ από το ΙΚΑ, 63,4 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΕ, 22 εκατ. από το ΕΤΑΑ και 32,8 εκατ. ευρώ από τον ΟΓΑ).
Τελευταία ευκαιρία
Για την αποφυγή των κατασχέσεων και των άλλων μέτρων αναγκαστικής είσπραξης από το ΚΕΑΟ ακόμη και όσοι σταμάτησαν τον Οκτώβριο να πληρώνουν βγαίνοντας «εκτός ρυθμίσεων», θα πρέπει να πληρώσουν τις τρέχουσες εισφορές της περιόδου από 1ης Σεπτεμβρίου και να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση - «τελευταία ευκαιρία» όπως σημειώνουν στελέχη των Ταμείων - για τις ληξιπρόθεσμες έως τις 30 Σεπτεμβρίου οφειλές τους. Για την ένταξη στη νέα ρύθμιση απαιτείται η υποβολή αίτησης στο Ταμείο ή στο ΚΕΑΟ (αν έχουν μεταφερθεί οι οφειλές στο ΚΕΑΟ) και η καταβολή της πρώτης δόσης έως τις 21 Νοεμβρίου. Οι επόμενες δόσεις θα καταβάλλονται έως την 21η κάθε μήνα και αν δεν είναι εργάσιμη την επόμενη ημέρα με αυτόματη χρέωση τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή) χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του οφειλέτη. Με την ένταξη στη ρύθμιση αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η εκτέλεση ποινών και ποινικών διώξεων.

Αποκλεισμός Διπλωματούχων Μηχανικών από την προκήρυξη για τις θέσεις Γενικών Διευθυντών στη Δημόσια Διοίκηση



 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                                                                                                                                                                                       Αθήνα,  10-11-2014
Αρ. Πρωτ. : 6764                                    
                                                 Προς :   Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης &
               Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης    
                                                              κ. Κ. Μητσοτάκη
 
                                                    Κοιν.: 1. Πρόεδρο και Δ.Ε. Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
                                                            2. Γενική Δ/νση Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού
                                                            3. Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ         
                                                           
Θέμα:   Αποκλεισμός Διπλωματούχων Μηχανικών  από την προκήρυξη για τις θέσεις
            Γενικών Διευθυντών στη Δημόσια Διοίκηση.

      Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε για άλλο ένα ολίσθημα αυτής της κυβέρνησης και της πολιτικής της, που σχετίζεται με την προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων Γενικών Διευθυντών, με βάση την οποία αποκλείονται οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί.
      Εκτός από την άνιση μεταχείριση που ευθέως προκύπτει για τους απόφοιτους των Πολυτεχνικών Σχολών σε σχέση με κάθε άλλο απόφοιτο Πανεπιστημιακής Σχολής (οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στην προκήρυξη) και έντονα αντιδεοντολογική συμπεριφορά απέναντι στον Κλάδο μας, εξίσου απαράδεκτο είναι και το γεγονός ότι παραγνωρίζεται η δεδομένη ικανότητα των Διπλωματούχων Μηχανικών που απορρέει από το επίπεδο σπουδών τους, να αναλύουν γρήγορα και έγκυρα παραμέτρους και παράγοντες κάθε ζητήματος και με αντίστοιχη ταχύτητα και εγκυρότητα να συνθέτουν, επιλέγοντας την βέλτιστη λύση.
      Τα παραπάνω στοιχεία αυταπόδεικτα  στη πράξη από όλες τις περιπτώσεις που έχουν εμπλακεί Διπλωματούχοι Μηχανικοί σε ανάλογες θέσεις, αποτελούν ουσιαστικούς και  κρίσιμους παράγοντες για την επιτυχή επιλογή των προσώπων που θα υπηρετήσουν στις θέσεις Γενικών Διευθυντών.
      Συμπερασματικά, οφείλουμε να καταγράψουμε, ότι ο παραπάνω αποκλεισμός έρχεται να προστεθεί σε σωρεία επιθέσεων στον Κλάδο, που πλέον μας οδηγεί στην εκτίμηση  ότι οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση  με μια ιδιότυπη εχθρότητα, ανεξήγητη από μέρους μας, γιαυτό και δεν ελπίζουμε σε ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας για την αποκατάσταση της άνισης και άδικης αυτής της μεταχείρισης, αλλά  απλά επιθυμούμε να καταγγείλουμε τη συγκεκριμένη απόφαση, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους χιλιάδες Μηχανικούς.