Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Εισήγηση Θεανώς Φωτίου στο νομοσχέδιο: " Έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία και άλλες διατάξεις"

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΕ΄- ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ          
KAIEIΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
                                                                                                                    
AΔΙΟΡΘΩΤΑ
Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 Κ.τ.Β.)
Στην Αθήνα, σήμερα, 13 Νοεμβρίου 2014, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11.10΄, συνήλθαν σε κοινή συνεδρίαση, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κων. Τσαλδάρη» (223)του Μεγάρου της Βουλής,η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας, υπό την προεδρία του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, κ. Σπυρίδωνος Ταλιαδούρου, με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση των μελών των Επιτροπών, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του Κ.τ.Β., για θέματα, που θα ρυθμιστούν με τροπολογίες, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία και άλλες διατάξεις».
Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αθανάσιος Κυριαζής, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, κ. Χρήστος Βασιλάκος, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ.     Γεώργιος Καλαντζής, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο Προεδρεύων των Επιτροπών, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση των καταλόγων των μελών των Επιτροπών.
Από τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:
[…]
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Το λόγο έχει η κυρία Φωτίου.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ (Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ): Κύριε Πρόεδρε, το γεγονός ότι έλειπε ο κ. Υπουργός σήμερα από τη συνεδρίασή μας δεν έγινε δυνατόν να δώσει ή να μην δώσει συγχαρητήρια, όπως πάντα κάνει, στον κ. Φορτσάκη να φέρει και τους δημοσιογράφους για ένα μείζον γεγονός που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στη Νομική Σχολή. Δεν μπορώ παρά να το καταγγείλω ξεκινώντας ότι δηλαδή μετά από απόφαση του Συλλόγου της Νομικής Σχολής την Τρίτη, οι οποίοι ζητούσαν την Παρασκευή να είναι μέσα στο Ίδρυμα, μέσα στη Νομική και να κάνουν εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, έστειλε οκτώ διμοιρίες ΜΑΤ από χθες το βράδυ, σήμερα συγκρούστηκε με μια ολιγομελή ομάδα φοιτητών που ήταν εκεί, αναιτίως, απέξω. Μετά από το ΕΚΠΑ που κλειδώνουμε, κλειδώνεται και η Νομική, μέσα στο κέντρο της Αθήνας με ότι συμβολαιοποιεί για τη 17 Νοέμβρη.
Σήμερα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, βρίσκονται δύο φοιτητές με ανοιγμένα κεφάλια στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και μάλιστα ο ένας απ' ό,τι μαθαίνουμε είναι σοβαρά.
Πιστεύω, ότι είναι ηθική αυτουργία των κομμάτων που βρίσκονται εδώ μέσα, της Συγκυβέρνησης, αυτό που συνέβη από τη στιγμή που αρχίσατε να συγχέετε τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, να προχωρήσει σ' αυτό το δρόμο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Κυρία Φωτίου, μπείτε στο θέμα μας.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: Έρχομαι, λοιπόν, τώρα στο επίδικο.
Κανονικά, εγώ πιστεύω, ότι είναι μια υποκρισία αυτό που συμβαίνει εδώ μέσα και θα πω, γιατί. Όταν, χαιρετίσαμε την πρακτική του Υπουργού, να φέρνει και να συζητάει νομοτεχνικές βελτιώσεις - κάποιοι με άκουσαν και ήρθαν - και ότι αυτό είναι πολύ θετικό, κύριε Υπουργέ, εννοούσαμε, καταρχήν, τι συμβαίνει με το νομοσχέδιο. Βλέπετε και οι συνάδελφοί σας απαντούν επί του νομοσχεδίου. Ένα το κρατούμενο.
Τι συμβαίνει με το νομοσχέδιο; Είναι νομοτεχνικές βελτιώσεις οι 95; Είναι νομοτεχνικές;
Να σας πω εγώ τι συμβαίνει.
Εξ αυτών, τις 41 θα μπορούσα να θεωρήσω με την ευρεία έννοια, ότι είναι νομοτεχνικές.
Οι 20 εξ αυτών, είναι επί τα χείρω, κύριε Γενικέ.
Αν είναι να συζητήσουμε, λοιπόν, ότι μετά απ' όλο αυτό το διάλογο πήγαμε και πίσω και να μας επικαλείται ο Υπουργός και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ότι «κοίταξε τι καλές νομοτεχνικές βελτιώσεις έφερα», τότε κάτι δεν πάει καλά.
Επί τα χείρω οι 20 συγκεκριμένες ονομαζόμενες είναι μόνο κατ’ όνομα νομοτεχνικές βελτιώσεις.
Δεύτερον, βλέπω εδώ, ότι πράγματι έχουν ενσωματωθεί απόψεις του ΕΣΕΤ. Είναι η μόνη ιστορία - ας πούμε - που έχει ενδιαφέρον, διότι αποκεφαλίζεται ο Γενικός Γραμματέας και οι υπεραρμοδιότητές του και τις παραλαμβάνει ο Υπουργός. Ναι αυτό, μάλιστα, το βλέπω, καλώς.
Από κει και ύστερα ή θα συζητήσουν σήμερα και βέβαια τα τρία λεπτά και τα πέντε δεν αρκούν, κύριε Πρόεδρε, γιατί πήγε επί τα χείρω το νομοσχέδιο, το οποίο επιμένουμε και συζητάμε να αποσυρθεί.
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, το οποίο όσο μένει στην Επιτροπή χειροτερεύει, αντί να καλυτερεύει, όμως επειδή μια Κυβέρνηση αποδρομεί, μια Κυβέρνηση η οποία εγκαταλείπει τα πεδία και γνωρίζει πολύ καλά, ότι δεν θα είναι η επόμενη Κυβέρνηση.
Εμείς φοβόμαστε, λοιπόν, ότι υπάρχει η πιθανότητα να αφήσει εντελώς ακάλυπτα τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, από τη μια, και τους ίδιους τους ερευνητές.
Εμείς καταθέτουμε τρεις τροπολογίες.
Η πρώτη, με κεντρική ιδέα την κατοχύρωση μέσα στο νομοσχέδιο αυτό της αντίληψης, ότι η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες, η δε ανάπτυξη και προαγωγή τους αποτελούν υποχρέωση του Κράτους. Αυτή η συνταγματική αντίληψη εξειδικεύεται από την μεριά μας σε 4 άρθρα, τα οποία κατοχυρώνουν αυτή την αντίληψη.
Το δεύτερο, επειδή φοβόμαστε τον ξαφνικό θάνατο συγχώνευσης και ο,τιδήποτε των υφιστάμενων ερευνητικών κέντρων, στο διάστημα - αυτό μέχρι να έρθει η νέα Κυβέρνηση, γιατί αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο θα συμβεί -, λοιπόν, φοβόμαστε πάρα πολύ για την ύπαρξη των ερευνητικών κέντρων που υπάρχουν σήμερα και για τους ερευνητές οι οποίοι υπηρετούν σε αυτά.
Κάνουμε, λοιπόν, δύο τροπολογίες. Η μια αφορά τα ίδια τα ερευνητικά κέντρα, που πουθενά δεν κατονομάζονται σε αυτό το νομοσχέδιο και εξακολουθεί και να μην κατονομάζεται, ενώ οραματίζεται αλλά και επομένως σε αυτή την κεντρική ιδέα φέρνουμε 2 άρθρα.
Τρίτον, κατοχυρώνουμε για αυτό το διάστημα, που αν τον ψηφίσετε τον νόμο τελικά και μέχρι να αλλάξει, μέχρι τη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τις εργασιακές σχέσεις των ερευνητών, τη μονιμότητα, όπως υπάρχει σήμερα και τη σχέση εργασίας που θέλουμε εμείς να υπάρχουν από δω και ύστερα με 2 άρθρα.
Αυτά ως προς το νομοσχέδιο που συζητάμε.
Αναλυτικότερα, τώρα, θέλω να πω γι' αυτά που φέρατε και συζητάτε ως τροπολογίες.
Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο θέμα, αγαπητοί συνάδελφοι και γι' αυτό δεν τοποθετήθηκε φαντάζομαι και ο Εισηγητής της Συγκυβέρνησης. Τι ακριβώς θέλετε;
Φέρνετε τροπολογίες οι οποίες έχουν αποφασιστεί από σας, γιατί βλέπετε ότι δημιουργούνται με το υφιστάμενο θεσμικό καθεστώς δυσλειτουργίες ή προβλήματα και θέλετε να τις αλλάξετε;
Ποιες είναι αυτές ρητά, οι εξής τρεις;
Οι άλλες προς ζύμωση, δεν κατάλαβα. Ή να κάνετε ειδική συνεδρίαση που θα λέει «έχω μείζονα θέματα εκεί και θέλω να συζητήσω ακούγονται τις απόψεις των φορέων, ακούγοντας τις απόψεις της Αντιπολίτευσης και μετά θα τροπολογήσω», διαφορετικά αυτή η περίεργη κατάσταση, η υβριδική κατάσταση, τροπολογίες που όμως δεν υφίστανται, κύριε Υπουργέ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Παιδεία και Θρησκευμάτων): Συγνώμη, κύριε Πρόεδρε. Δεν φτάνει που σας ενημερώνουμε, βγαίνουμε και κατηγορούμενοι;
Εσείς θέλατε να ακολουθήσουμεαυτή τη διαδικασία, να το φέρουμε, δηλαδή, στην Ολομέλεια …..
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: Ποια είναι η υποχρέωση της Κυβέρνησης;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Παιδεία και Θρησκευμάτων): Αυτό που κάνουμε.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: Όχι. Η υποχρέωση της Κυβέρνησης είναι να μου φέρει τροπολογίες και καλώς κάνατε να τις φέρνετε…
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Παιδεία και Θρησκευμάτων): Εάν θέλετε να το φέρουμε, όπως τα άλλα Υπουργεία την ώρα της Ολομέλειας ….
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: Για ακούστε με καλά. Εγώ προσωπικά χαιρέτισατην άλλη φορά και είναι καταγεγραμμένα όλα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Παιδεία και Θρησκευμάτων): Εμείς, όμως το φέραμε εδώ.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: Άρα, μην αιτιάστε, μην ετοιμάζεστε. Χαιρέτισε το γεγονός, ότι ενημερώνεται το Σώμα εγκαίρως για πιθανές τροπολογίες του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, ασχέτως του νομοσχέδιου που συζητάμε και είπαμε ωραία και περισσότερο του νομοσχεδίου που συζητάμε.
Τώρα, μεταθέτεται τη συζήτηση από το νομοσχέδιο που συζητάμε, γιατί κανονικά θα έπρεπε να μου δώσετε 15 λεπτά να τοποθετηθώ, γιατί λέω ότι είναι 20 τροπολογίες επί τα χείρω. Γιατί; Θα μου τα δώσετε; Όχι. Γιατί σε 5 λεπτά, θα πρέπει να πω ένα μάθημα που λέει, τι θέση παίρνετε, αγαπητοί κύριοι, για τα πειραματικά ερευνητικά κέντρα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Κυρία Φωτίου, έχετε ήδη 8 λεπτά.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: Ναι, εντάξει.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών):Κυρία Φωτίου, θέλετε 15 λεπτά;
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: Βεβαίως και θέλω.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Ωραία, θα πάρετε 15 λεπτά, για να μην κάνετε τέτοια κριτική. Μήπως, θέλετε 35 λεπτά;
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, άκυρο. Ακόμα καλύτερα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Θέλετε όλη την ημέρα να ακούμε μόνο εσάς; Άμα το θέλετε, βεβαίως.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, δεν μου αρέσει να με λοιδορούν ή να κάνω μια κριτική που έχει ….
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Να κάνετε όση κριτική θέλετε, είναι δικαίωμά σας. Όχι, όμως εκτός της ουσίας.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, σέβομαι τους θεσμούς και λέω ….
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Θα πάρετε άλλα 7 λεπτά, δηλαδή, συνολικά 15 λεπτά. Όχι παραπάνω.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, ακούστε με. Λέω κάτι που μπορεί να μην έχει βάση; Θέλω να τοποθετηθούν και οι συνάδελφοι.
Υπάρχει μια διαδικασία στη Βουλή που λέει, ότι αν η Κυβέρνηση θέλει να φτιάξει ορισμένες τροπολογίες που δεν τις έχει ξεκαθαρίσει στο μυαλό της, φέρνει μια εισήγηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, καλεί αρμόδιους φορείς, τους συναδέλφους του Διεθνούς Πανεπιστημίου εδώ, να ακούσουμε ποιες είναι οι απόψεις τους, αφού δεν είστε σίγουροι και από κει και ύστερα να δούμε και εμείς τι θα κάνουμε.
Όχι, όμως, ό,τι πιασιάρικο βλέπουμε, όποια ιστορία θέλουμε να τακτοποιήσουμε, από κει και ύστερα να τη ρίχνουμε στηνΕπιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και να λέμε, ότι δεν ξέρουμε κιόλας αν θέλουμε.
Αυτό είπα, κύριε Πρόεδρε. Αν αυτό αντιβαίνει στην πράξη της Βουλής, να μου το πείτε.
Εγώ, χαιρέτισα ως θετικό το ότι φέρατε τις τροπολογίες, δεν κατάλαβα, όμως, ότι τις φέρατε για ζύμωση, δηλαδή, ότι δεν έχετε ξεκαθαρίσει στο μυαλό σας τι θέλετε να κάνετε, όπως μας είπατε σήμερα εδώ.
Αν θέλετε, λοιπόν, θα τοποθετηθούμε αναλυτικά σε όλες αυτές τις τροπολογίες από τους συναδέλφους, μην ανησυχείτε καθόλου.
Έχω, όμως πράγματι, αφού ο κ. Πρόεδρος, θεωρεί ότι όσα αιτιώμαι, είναι σωστά, είναι ορθά, θέλω, λοιπόν, να πω αναλυτικά γιατί πιστεύουμε σαν ΣΥΡΙΖΑ, σε ποια σημεία και άρθρα έχετε επί τα χείρω τροπολογήσει το υφιστάμενο νομοσχέδιο.
Πρώτα-πρώτα, θα αναφερθώ, στο άρθρο 3 παρ. 1. Βγάλατε την λέξη «επιχειρήσεις» και βάλατε Ιδιωτικούς Ερευνητικούς Οργανισμούς, ωραία. Κατά δήλωσή τους, κύριε Υπουργέ; Όποιος δηλώνει Ιδιωτικός Ερευνητικός Οργανισμός, αυτομάτως είναι κιόλας; Ποιός τον κρίνει; Ποιός τον πιστοποιεί; Γιατί είναι χειρότερο; Το διάβασα όλο πολύ καλά. Είναι χειρότερο, διότι αυτή την στιγμή απονέμετε και τίτλους και από εκεί που ήταν επιχειρήσεις τους αναβαθμίζουμε κιόλας και χωρίς να λέμε, ποιος τους αξιολογεί και ποιος τους πιστοποιεί.
Δεύτερον, «επί τα χείρω». Καταρχήν, θα πω ότι βεβαίως μπαίνουν μέσα και μνημονιακές απαιτήσεις, εξου και οι τροποποιήσεις περί smartspecializesion, δηλαδή συμμόρφωση με τις στρατηγικές έξυπνες εξειδίκευσης που είναι από το μνημόνιο. Δηλαδή, βάλατε την έρευνα και αυτή να υπάγεται στους μνημονιακούς κανόνες και από το Ε.Σ.Π.Α.. Μην μου κάνετε εμένα έτσι;  
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Κυρία Φωτίου, σας παρακαλώ σήμερα μιλάμε επί των τροπολογιών και εσείς μιλάτε επί του νομοσχεδίου.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ (Εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Ε, τι να κάνω, «αφού έχει τροπολογηθεί»;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Σήμερα δεν έχουμε αντικείμενο το νομοσχέδιο, κυρία Φωτίου, αλλά τις τροπολογίες.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ (Εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Συγνώμη, κύριε Πρόεδρε, νόμιζα ότι μου δώσατε επιπλέον χρόνο για να σας πω, «γιατί έχει τροπολογηθεί επί τα χείρω».
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Σας έδωσα επιπλέον χρόνο για να μιλήσετε επί των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί σαν νομοσχέδιο και όχι γενικά να μιλήσετε επί του νομοσχεδίου.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ (Εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Κύριε Πρόεδρε, ενοχλεί; Ενοχλεί;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Συγνώμη, κυρία Φωτίου, αλλά είστε εκτός του πλαισίου της συζήτησης που γίνεται σήμερα. Είναι τροπολογία, τοποθετήστε επί της τροπολογίας; Όχι.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ (Εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Είπα την λογική των 3 τροπολογιών που έχουμε καταθέσει και εφόσον έχω τον επιπλέον χρόνο που μου δώσατε, μπορώ να μιλώ.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Σας έχω δώσει 15 λεπτά αντί για 5 και δεν τοποθετήστε επί των τροπολογιών που έθεσε ο κ. Υπουργός, οι τροπολογίες είναι το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ (Εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Αυτό είναι ανεπίτρεπτο; Δεν έχω καταλάβει τι λέμε ακριβώς εδώ; Είναι ανεπίτρεπτο να τοποθετούμε;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Σήμερα είναι η συζήτηση επί των τροπολογιών και όχι επί του νομοσχεδίου.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ (Εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Τι λέτε τώρα, κύριε Πρόεδρε;
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Ο Εισηγητής της Ν.Δ., τοποθετήθηκε μόνον επί του νομοσχεδίου αν προσέξατε καλά, μόνον επί του νομοσχεδίου, λες και βρισκόμασταν στην β΄ ανάγνωση.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Ο Εισηγητής της Ν.Δ. τήρησε το 5λεπτό και μέσα στον χρόνο που έχετε μπορείτε να λέτε ότι θέλετε.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ (Εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε, μην το κάνετε θέμα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Επισημαίνω για να είμαστε ουσιαστικοί και όχι απλά για πολιτική κριτική.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ (Εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Αυτό δεν είναι επί της ουσίας που επιθυμείτε, κύριε Υπουργέ;  
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Με συγχωρείτε, είναι δουλειά του Προεδρείου, αλλά θα σας πω ότι αυτό που κάνετε σήμερα είναι τρίτη ανάγνωση. Εδώ, σήμερα, δεν είμαστε για την τρίτη ανάγνωση του νομοσχεδίου, αλλά είμαστε για να συζητήσουμε όλα αυτά που ως σχέδια καταθέτουμε, έτσι ώστε να ακούσουμε τις απόψεις σας, να τα βελτιώσουμε, να τα διορθώσουμε και να κατατεθούν ως τροπολογίες στην Βουλή, με τους αριθμούς, τις σφραγίδες και με τις βούλες. Εάν θέλετε να μιλήσουμε ως τρίτη ανάγνωση σήμερα, δεν μπορούμε.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ (Εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Αν θυμάμαι καλά, ειπώθηκε και από τον κ. Υπουργό την προηγούμενη φορά, ότι θα μπορούσε και διαδικαστικά να θεωρηθεί αυτό ως σαν μία επέκταση της β’ ανάγνωσης.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Όχι, δεν γίνεται αυτό, διότι έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Αυτό δεν γίνεται.  
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ (Εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Αλλιώς, διαδικαστικά, άλλη διαδικασία από όσο ξέρω δεν προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Εμείς, κάναμε μία έκτακτη συζήτηση για τις τροπολογίες.
Θέλετε επιπλέον 15λεπτά;
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ (Εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Θα κρίνεται ότι δεν πρόκειται να πω πράγματα που δεν είναι εκτός θέματος.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Θα πείτε επί των τροπολογιών, γιατί είστε εκτός θέματος.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ (Εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Όχι, κύριε Πρόεδρε, θα μιλήσω και θα πω ότι νομίζω.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Θα μιλήσετε εντός θέματος για την σημερινή συζήτηση.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ (Εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Ωραία, είμαι εκτός θέματος και συνεχίζω να χρησιμοποιώ τον επιπλέον χρόνο που μου δώσατε για να μιλάω στα εκτός θέματος, που εγώ πιστεύω ότι είναι τα ποιο σημαντικά.
Ποιος βιάζεται σήμερα, κύριε Πρόεδρε, δεν έχουμε σήμερα μία μεγάλη συζήτηση;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ: Αν μιλήσουν όλοι από 15 λεπτά….. (ομιλεί εκτός μικροφώνου)
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Είναι θέμα και του Προεδρείου και των συναδέλφων να σέβονται την διαδικασία.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ (Εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Στη υπό-περίπτωση 10 της περίπτωσης 4 του άρθρου 9, δείχνει ακριβώς το πώς κατανοείτε, τον υπεύθυνο που ορίζεται στα σχολεία και που κάθε χρόνο αλλάζει. Αν είναι δυνατών σε ένα θέμα τόσο δύσκολο, 1ον αυτός να αλλάζει κάθε χρόνο και 2ον να μην προσδιορίζονται καθόλου τα καθήκοντά του. Πιστεύω ότι «επί τα χείρω» είναι η παρ. 2 του άρθρου 10 του σχεδίου νόμου, όπου διαγράφεται η λέξη «διεθνώς». Γιατί, πλέον οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, βεβαίως δεν χρειάζεται να έχουν διεθνή αναγνώριση. Άρα, «τα μαγειρέματα, πλέον, στην περιφέρεια είναι ποιο καλά, ποιο εύκολα» και αυτό είναι και η περίπτωση 30. Αν θέλετε να αναφέρομαι σε δικές σας αριθμήσεις ή σε οτιδήποτε άλλο.  
   «Επί τα χείρω» πιστεύω ότι είναι το άρθρο 1, παρ.1, δεν υπάρχει το εργασιακό καθεστώς και η λειτουργία, και δημιουργείτε το περιβόητο θεσμικό κενό «το οποίο τροπολογούμε», για το οποίο καταθέτουμε την τροπολογία. Το θεσμικό κενό βρίσκετε κυρίως εδώ και είναι η 2η τροπολογία που καταθέτουμε.
   «Επί τα χείρω», τροπολογείτε, το άρθρο 15 παρ. 1, στα θέματα της κεντρικής διοίκησης.
Επίσης, θεωρούμε ότι «επί τα χείρω» τροπολογείτε το άρθρο 16 παρ. 10. Εδώ, ξεχάσατε να γράψετε «το οικείο Ερευνητικό Κέντρο», εξακολουθείτε να υπάρχει πάντα η ανισοτιμία με τα Α.Ε.Ι. και σήμερα η τροπολογία που φέρνετε εκτός νομοσχεδίου, επιχειρεί να αποκαταστήσει την ισοτιμία σε επίπεδο μισθών. Σε επίπεδο μισθών, ενώ εκλείπει σε όλα τα άλλα επίπεδα δράσεων που κάνουν οι ερευνητές σε σχέση με τους καθηγητές των Α.Ε.Ι..
Το ίδιο συμβαίνει στο άρθρο 17 παρ.4. Είναι «επί τα χείρω» σε αντίθετη κατεύθυνση από την ενδυνάμωση του ενιαίου χώρου έρευνας, τεχνολογίας, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας.
Πιστεύω ότι «επί τα χείρω, τροπολογείτε» το άρθρο 18 παρ. 2. Εμείς, καταθέτουμε σε αυτό το σημείο τροπολογία για όλο το προσωπικό των Ν.Π.Δ.Δ.. Υπάρχει ανισοτιμία με Α.Ε.Ι., δίνει το δικαίωμα στον Δ.Ε.Π. για συμβάσεις με Ε.Κ. κ.λπ..
Επίσης, «επί τα χείρω», τροπολογείτε το άρθρο 18 παρ. 7, διότι εδώ εμείς θέλουμε συμβάσεις εργασίας, σταθερές εργασιακές σχέσεις και είναι η τροπολογία νούμερο 3 που καταθέτουμε.
«Επί τα χείρω», είναι η αλλαγή του άρθρου 18 παρ.11.  
«Επί τα χείρω», τροπολογείτε το άρθρο 20 παρ.1, όπου εκεί σε σχέση με το 23, όπου εδώ εισάγεται τον όρο μη οικονομικές δραστηριότητες. Σε αυτό το σημείο καταθέτουμε τροπολογία για την χρηματοδότηση.
«Επί τα χείρω», στο άρθρο 21 παρ. 1, το οποίο είναι χωρίς κριτήρια η συμμετοχή.
«Επί τα χείρω», στο άρθρο 23 παρ. 2, δεν δεσμεύεται από τον ευρωπαϊκό στόχο για τις δαπάνες της έρευνας, εξαιρείτε από τους δείκτες.
«Επί τα χείρω», στο άρθρο 23 παρ. 3 και εδώ καταθέτουμε την τροπολογία που έχω προαναφέρει.
Τέλος, «επί τα χείρω» φωτογραφική διάταξη -κατά την άποψή μας- βάζει στο μητρώο εταιρείες με εντολή της Γ.Γ.Ε.Τ., το άρθρο 33 παρ.1.
«Επί τα χείρω», στο άρθρο 35 παρ. 3, ανοίγει δρόμο για συμπράξεις Ιδιωτικών Κολλεγίων με Ερευνητικά Κέντρα. Όλα τα άρθρα που αφορούν την Αρχή της Ατομικής Ενέργειας, έχουμε ήδη πει, όχι, διότι μεταφέρετε σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου Ρυθμιστική Αρχή.
Τέλος, τροπολογείτε «επί τα χείρω» το άρθρο 47 παρ. 2, όπου πάλι ζητάμε να αφαιρεθεί «το πλην όσων εποπτεύονται από την Γ.Γ.Ε.Τ και καταθέτουμε σε αυτό το σημείο τροπολογία.
Επίσης, τροπολογία καταθέτουμε –είναι μέσα στις τροπολογίες που ανέφερα- στο άρθρο 49 παρ. 2, επί τα χείρω το άρθρο αυτό και επί τα χείρω επίσης το άρθρο 50 παρ. α΄. Αυτά είναι συνολικά όσες παρατηρήσεις κάνουμε για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Θα ήθελα αν μπορούσε η κυρία Φωτίου να μας απαντήσει επί των τροπολογιών, ποια είναι η θέση σας για την εισαγωγή του μαθήματος πληροφορικής. Για να ξέρουμε τις θέσεις σας. Όπως και το θέμα της λογοτεχνίας. Αυτά θα μας ενδιέφεραν να τα ακούσουμε. Ευχαριστώ.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: Έχει τοποθετηθεί ο κ. Κουράκης.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Το λόγο έχει ο κ. Δήμας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου