Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Τι είναι μια ΜΠΕ που δικαιολογεί την καταστροφή της Πίνδου; Λίγο έκθεση ιδεών, λίγο copy paste και έτοιμη.

Τι είναι μια ΜΠΕ που δικαιολογεί την καταστροφή της Πίνδου; Λίγο έκθεση ιδεών, λίγο copy paste και έτοιμη. | περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ <!--






Κατατέθηκε πριν λίγες ημέρες η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση τεσσάρων αιολικών εργοστάσιων στις κορυφογραμμές του Περιστερίου (Λάκμος) και ήδη βρίσκεται σε δημόσια ανάρτηση.
Τα τέσσερα αιολικά εργοστάσια θα εγκατασταθούν σε δυο παράλληλες κορυφογραμμές στη βόρεια πλευρά του βουνού και σε υψόμετρο που θα ξεκινά από τα 1400μ. και θα φτάνει στα 2100μ. Η μια κορυφογραμμή είναι δυτικά του Ανθοχωρίου (Πύργος – Καλόγερος «2092») και η δεύτερη δυτικά του ρέματος της Γκούρας (κορυφές Αρκούδης, Αλάτιστα, Μπελογιάννης «2068»). Για όσους δεν ξέρετε την περιοχή, πάρτε μια εικόνα της από το video όπου υπάρχουν κάποια πλάνα από τις συγκεκριμένες κορυφογραμμές.
Το έργο είναι ιδιοκτησία της Γερμανικής ABO WIND AG, οι Α/Γ που θα χρησιμοποιηθούν είναι οι Ε-101 – 3,05MW της Γερμανικής εταιρείας ENERCON (δυστυχώς η εταιρεία ζητά αμοιβή για να επιτρέψει τη δημοσίευση φωτό των Α/Γ της!) και την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων την εκπόνησε ένας Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος από τη Σπάρτη.
Τη διαβάσαμε όλη και τις 320 σελίδες (ναι, αλήθεια) και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.
Η μελέτη, εκτός των καθαρά τεχνικών αναφορών, κάνει κάποιες γενικές εκτιμήσεις για την ωφέλεια των αιολικών εργοστασίων. Διαβάζουμε:
Οι συνήθεις θέσεις αιολικών πάρκων είναι σε ορεινές περιοχές με θαμνώδη βλάστηση ακριβώς λόγω των υψηλών ταχυτήτων του ανέμου που ευνοούν την εγκατάσταση του. Σε αυτές τις περιοχές, η χρήση γης είναι κυρίως για βοσκή αιγοπροβάτων οι οποία μπορεί να συνεχισθεί χωρίς κανένα πρόβλημα και μετά την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου. Χαρακτηριστικά, σε μερικά αιολικά πάρκα έχει παρατηρηθεί ότι οι ανεμογεννήτριες γίνονται πόλος έλξης αιγοπροβάτων που επωφελούνται από τη δροσιά της σκιάς που προσφέρουν οι πύργοι τους.
Αφήνουμε ασχολίαστο το παραπάνω και συνεχίζουμε:
Η εγκατάσταση και η λειτουργία ενός Α/Π σε μία περιοχή, συμβάλει στην καλύτερη αντιπυρική προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων της περιοχής με τη βελτίωση των συνθηκών προσπέλασης και με την άμεση προσέγγιση των επίγειων μέσων πυρόσβεσης μικρών και μεγάλων…. Τέλος προσφέρεται η δυνατότητα αξιοποίησης υποβαθμισμένων δασικών εκτάσεων προς εξυπηρέτηση της αποκατάστασης με δενδροφυτεύσεις κλπ.
Και συνεχίζει:
Όπως κάθε έργο, η εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου αλλοιώνει σε κάποιο βαθμό το περιβάλλον. Υπάρχουν όμως κανόνες που στοχεύουν στη σωστή εγκατάσταση και λειτουργία των αιολικών πάρκων.
Η τήρηση αυτών των κανόνων έχει σχεδόν πάντα μετατρέψει κατοίκους που αμφέβαλαν για την αιολική ενέργεια σε ένθερμους υποστηρικτές της.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου οι εγκαταστάσεις Α/Γ έχουν γίνει διαδικασία ρουτίνας, η τοπική κοινωνία όχι μόνον δεν αντιδρά αλλά υποδέχεται θερμά τέτοιου είδους εγκαταστάσεις, λόγω του προφανούς περιβαλλοντικού οφέλους που απορρέει από αυτές. Επίσης, ένα δευτερογενές όφελος το οποίο προκύπτει συχνά από τέτοιες εγκαταστάσεις είναι η τουριστική τους αξιοποίηση, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι λειτουργούν ως αξιοθέατα και πόλος έλξης επισκεπτών.
Είναι εν γένει γνωστό στους έστω και κατ΄ ελάχιστον έχοντες επαφή με την λειτουργία των Αιολικών Συστημάτων, ότι οι Α/Γ προκαλούν αμελητέες επιδράσεις στο περιβάλλον.