Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Αυτοί θα σου πάρουν το σπίτι (ενός ανώνυμου τραπεζίτη)


Ακούω πολλούς αγαθούς να λένε…
- Σιγά μη σου πάρει η τράπεζα το σπίτι… τι να το κάνει; Ακόμα και αν το πάρει, ποιος θα το αγοράσει;

ΛΑΘΟΣ…
θα στο πάρει και όταν θα το χάσεις τότε θα το καταλάβεις… και σας το λέω εγώ ένας τραπεζίτης…

και σας λέω και τι θα συμβεί… αλλά και πώς θα συμβεί…

Μέχρι το τέλος του έτους οι ελληνικές τράπεζες θα ενοποιηθούν σε μία το πολύ δύο κεντρικές τράπεζες.
Μόλις ενοποιηθούν -καθαρές πια αφού το βρώμικο κομμάτι τους θα το έχει απορροφήσει το ελληνικό δημόσιο- θα ξεκινήσει και η πώλησή τους στις μεγάλες γερμανικές τράπεζες.
Οι γερμανικές τράπεζες θα τιτλοποιήσουν (δηλαδή θα πουλήσουν) τα δάνεια σε ασφαλιστικές γερμανικές εταιρίες.

Στην ουσία θα πουληθούν τα σπίτια που βρίσκονται πίσω από τα δάνεια.

Με τη σειρά τους οι ασφαλιστικές γερμανικές εταιρίες θα δημιουργήσουν συνεταιρισμούς διαχείρισης αυτών των δανείων.
Αυτοί οι συνεταιρισμοί θα αγορασθούν από διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς μεγάλους οργανισμούς στη Γερμανία για να πωληθούν μισοτιμής στους Γερμανούς πολίτες.
Κάτι ανάλογο με αυτό που υπήρχε με τους συνεταιρισμούς διάφορων συντεχνιών στην Ελλάδα, όπως του οικοπεδικού συνεταιρισμού των δικαστικών στο Μαραθώνα, των τυπογράφων στην Ηλιούπολη και άλλων.

Έτσι θα συμβεί το εξής τραγικό…
Εσείς, φερ' ειπείν, θα χρωστάτε στην Τράπεζα ένα δάνειο 200 χιλιάδες ευρώ, που προέρχεται από το σπίτι που αγοράσατε…
Η Γερμανική πια Τράπεζα θα σας πει, αφού δεν μπορείτε να αποπληρώσετε το δάνειο, δύο δρόμοι υπάρχουν.

Ο ένας είναι να πουλήσετε εσείς το σπίτι και με τα λεφτά που θα πάρετε να αποπληρώσετε το δάνειο.

Ο άλλος είναι να σας το εκπλειστηριάσουμε εμείς…

«Koράκια» πάνω από τον Υμηττό

Αναδημοσίευση από την ΕφΣυν

Βιομηχανία προσφυγών στο ΣτΕ έχει στηθεί με στόχο την κατάργηση του προεδρικού διατάγματος του 2011 για την προστασία του Υμηττού, που προώθησαν το υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Οργανισμός Αθήνας. Πρωτοστατούν δήμοι που έχουν όρια γύρω από τον πιο σημαντικό ορεινό όγκο του λεκανοπεδίου, με πανομοιότυπες αιτήσεις, ζητώντας να εξαιρεθούν εκτάσεις που εντάχθηκαν στη ζώνη απόλυτης προστασίας.

Η εκδίκαση έγινε στις 15 Φεβρουαρίου και αναμένεται η έκδοση της απόφασης. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται οι δήμοι Κορωπίου, Παιανίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γλυφάδας και Παπάγου-Χολαργού, παρά τη θετική στάση που είχε πάρει για το διάταγμα ο δημοτικός Σύνδεσμος για την Προστασία και Ανάπτυξη του Υμηττού (ΣΠΑΥ). Θα ακολουθήσει η εξέταση των προσφυγών που έχουν καταθέσει εκατοντάδες πολίτες οι οποίοι θεωρούν ότι με το νέο καθεστώς θίγονται οι ιδιοκτησίες τους.

Σε περίπτωση που γίνουν δεκτές οι προσφυγές, αντικειμενικά ευνοούνται και τα σχέδια για νέους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό (σήραγγα Αργυρούπολης, επέκταση της περιφερειακής Υμηττού ώς τη λεωφόρο Βουλιαγμένης), που έχουν αναθερμανθεί εν όψει της εκποίησης του Ελληνικού. Με το διάταγμα του 2011 είχαν αποκλειστεί οι αυτοκινητόδρομοι από τους ορεινούς όγκους, στη βάση και των σχετικών αναφορών του Ε” του ΣτΕ.

Ερωτήματα προκαλεί και η καθυστέρηση από την πλευρά της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος να προχωρήσει στην εφαρμογή των προβλεπόμενων από το διάταγμα μέτρων προστασίας, με σημαντικότερες τη θέσπιση φορέα διαχείρισης και την οργάνωση του «πάρκου» κεραιών. Δεν έχει καν ξεκινήσει η καταγραφή των αυθαιρέτων ώστε να προωθηθεί στη συνέχεια πρόγραμμα με μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, κάποιοι ιδιοκτήτες έχουν σπεύσει να υποβάλουν δηλώσεις τακτοποίησης των αυθαιρέτων τους, παρ” όλο που σήμερα ρητά εξαιρούνται από τον νόμο.

Το διάταγμα του Υμηττού έφερε σημαντικές αλλαγές σε μια περιμετρική ζώνη χιλιάδων στρεμμάτων, όπου ιδιώτες, δήμοι, κρατικοί φορείς αλλά και η Εκκλησία επιδίδονται σε συστηματική καταπάτηση και παράνομη δόμηση. Τα περίφημα «αναψυκτήρια» και τα «πολιτιστικά» κέντρα, που στην ουσία ήταν βίλες επωνύμων, ήταν το «κερασάκι» στην κακοποίηση του βουνού που γινόταν χάρη σε παραθυράκια του διατάγματος του 1978. Ακόμη και φορείς του Δημοσίου, όπως η ΔΕΗ και αρκετοί δήμοι, προχωρούσαν στο τσιμεντάρισμα τυπικά προστατευόμενων περιοχών για να καλύψουν τις ανάγκες σε κοινωφελείς χρήσεις.

Aκαδήμιος Πλάτωνος

Της Αφροδίτης Τζιαντζή από την ΕφΣυν

Ευρωπαϊκό Ετος Πλάτωνα έχει ανακηρυχθεί το 2013 και ελληνική πολιτεία και δημοτική αρχή λένε να το γιορτάσουν επιτρέποντας την ανέγερση ενός γιγάντιου εμπορικού κέντρου 53.000 τετραγωνικών μέτρων δίπλα στην Ακαδημία Πλάτωνος. Για να χτίσει μάλιστα τα Αcademy Gardens, όπως ονομάζει τους «πολυχώρους ψυχαγωγίας και εμπορίου», το διεθνές fund Artume ζήτησε και πέτυχε φωτογραφική τροποποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής, παρακάμπτοντας το θεσμικό πλαίσιο που απαγορεύει τέτοια δόμηση σε Βιοτεχνικό Πάρκο.

Πρόκειται για τις, κατεδαφισμένες πλέον, εγκαταστάσεις της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, τον περιβάλλοντα χώρο και εγκαταλειμμένα κτίρια της Κλωστοϋφαντουργίας Λαναρά, τα οποία αρχιτέκτονες έχουν ζητήσει να χαρακτηριστούν διατηρητέα βιομηχανικά μνημεία. Η εταιρεία μιλάει για επένδυση που θα αναβαθμίσει την περιοχή, δημιουργώντας 1.600 θέσεις εργασίας, ενώ οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι αντιπαραθέτουν ότι θα χαθούν 6.000-7.000 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνο συνεργασίας φέρεται να έχει υπογράψει ο δήμαρχος Αθηναίων με την εταιρεία, που υπόσχεται αντισταθμιστικά μέτρα όπως υποτροφίες μαθητών, ανάπλαση παιδικής χαράς κ.λπ.

Εξαλλοι είναι οι κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνος αλλά και δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία του Καμίνη με την εταιρεία, που πραγματοποιήθηκε χωρίς να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο. Οι κάτοικοι θεωρούν ότι τα «Αcademy Gardens» όχι μόνο δεν θα φέρουν την ανάπτυξη, αλλά θα δώσουν τη χαριστική βολή στα μικρά εμπορικά μαγαζιά, θα «τσιμεντώσουν» πολύτιμους ελεύθερους χώρους και εμμέσως θα ιδιωτικοποιήσουν το αρχαιολογικό πάρκο, μετατρέποντάς το σε «προαύλιο» του mall.

Ενάντια στην τροποποίηση του ρυθμιστικού σχεδίου για ανέγερση του mall γνωμοδότησε ήδη το δημοτικό συμβούλιο του Περιστερίου, καθώς η χρήση του θα είναι υπερτοπική και αναμένεται να επιβαρύνει και το Περιστέρι. Δυναμική ήταν η κινητοποίηση των κατοίκων την Τετάρτη κατά τη συζήτηση του θέματος στην 4η Δημοτική Κοινότητα στον Κολωνό. Το επιχείρημα που προέβαλε η αντιδήμαρχος πολεοδομίας κ. Κοντοσταθάτου, ότι «τα Academy Gardens θα αναβαθμίσουν την περιοχή», προκάλεσε θυμηδία στους κατοίκους, που ανταπάντησαν ότι «μέσα στην κρίση δεν έχουμε ανάγκη τέτοιου είδους ανάπτυξη» και ότι οι υποσχέσεις της εταιρείας είναι «χάντρες και καθρεφτάκια των αποικιοκρατών στους ιθαγενείς».

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Τα κορίτσια της ουτοπίας στέκουν στην πρώτη γραμμή

AΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ

Είναι αυτές που σε κάθε πορεία βγαίνουν στην πρώτη γραμμή. Αυτές που κάνουν καθιστικές διαμαρτυρίες. Αυτές που χτυπιούνται άγρια από τα ΜΑΤ. Αυτές που τα ΜΜΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκράτισσες». Στη Χαλκιδική, το κίνημα της αντίστασης των πολιτών γυναικοκρατείται – κι οι άντρες τους είναι πολύ περήφανοι γι” αυτό.

 Ρεπορτάζ: Ντίνα Δασκαλοπούλου, φωτογραφίες: Μάριος Λώλος από ΕφΣυν

getFile (2)Αυτές τις γυναίκες, τα κορίτσια της ουτοπίας, συναντήσαμε στην Ιερισσό. Ηρθαν εδώ έφηβες και ηλικιωμένες, νοικοκυρές κι επαγγελματίες απ” όλα τα χωριά της βορειοανατολικής Χαλκιδικής. «Κατ” αρχήν, ποιες είναι οι τρομοκράτισσες;» τις ρωτάω. «Ολες, είμαστε όλες τρομοκράτισσες» απαντούν εν χορώ και ξεσπάμε σε δυνατά γέλια. «Αυτό που με έχει εντυπωσιάσει περισσότερο είναι πως σε κάθε διαμαρτυρία κατεβαίνετε με τα παιδιά σας.

Συνήθως οι μάνες είναι υπερπροστατευτικές κι εδώ υφίστασθε άγρια καταστολή. Δεν φοβάστε;» είναι το πρώτο μου ερώτημα. «Κι εγώ το ίδιο ρώτησα την Κυριακή τις μανάδες. Ομως κάνουν έναν αγώνα για τα παιδιά τους και θέλουν να τα έχουν μαζί. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει πως κάθε φορά εμείς κατεβαίνουμε με ειρηνική διάθεση» λέει η 65χρονη Ειρήνη Μάρκου, πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι του Περιβάλλοντος». «Εγώ είμαι γιαγιά. Οταν ο άντρας μου καμιά φορά παραπονιέται που λείπω από το σπίτι για τον αγώνα, ο εγγόνος μου τον μαλώνει: Η γιαγιά τρέχει για μένα και την αδερφή μου, να την αφήσεις ήσυχη». Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο έφηβος γιος της λογίστριας Χρύσας Λυκάκη: «Τα παιδιά μας είναι συνειδητοποιημένα, κατεβαίνουν σε κάθε διαδήλωση. Ο γιος μου λέει: «Μας αφήσατε μια κατεστραμμένη χώρα, θα μας κληροδοτήσετε και μια λεηλατημένη γη; Απαιτώ να σηκωθείτε από τον καναπέ σας».

Κάπως έτσι -παρακινημένες από τα παιδιά τους και «νιώθωντας ως καθήκον μας να προστατεύσουμε τις ζωές που με τόσο κόπο φέρνουμε στον κόσμο», όπως λένε όλες τους- αποφάσισαν ότι πρέπει να οργανωθούν. «Παλιότερα, αφού στέλναμε τα παιδιά στο σχολείο, μαζευόμασταν πότε στο ένα σπίτι, πότε στο άλλο να πούμε τα νέα μας και να κουβεντιάσουμε περί ανέμων και υδάτων. Οταν ξεκινήσαμε πριν από 2,5 χρόνια αυτό άλλαξε: συναντιόμασταν και πάλι κάθε πρωί, αλλά πια ασχολούμασταν με άλλα πράγματα: φτιάχναμε το μπλογκ, γράφαμε κείμενα, μαζεύαμε υλικό για τεκμηρίωση. Αυτός ο αγώνας μάς άλλαξε όλες» λέει η Κατερίνα Ιγγλέζη. Η δική της ζωή είναι ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα: η επί 2 χρόνια άνεργη δασολόγος είναι πια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ οδηγούν σε διάλυση τη δημόσια δωρεάν παιδεία

Κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ οδηγούν σε διάλυση τη δημόσια δωρεάν παιδεία

̶   Τα σχολεία πεινάνε και κρυώνουν. Χιλιάδες παιδιά περνούν τις πόρτες τους πεινασμένα εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης, της φτώχειας και της ανεργίας. Εκατοντάδες σχολεία δεν έχουν ούτε δεκάρα στα ταμεία τους. Διεκδικούμε συσσίτια για τα παιδιά, πετρέλαιο και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία μας.
̶    Τα σχολεία χρειάζονται δάσκαλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές και όχι συγχωνεύσεις, συμπτύξεις, αύξηση αριθμού των μαθητών στα τμήματα, αύξηση του διδακτικού ωραρίου και υποχρεωτικές μετακινήσεις. Αγωνιζόμαστε για μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά. Διεκδικούμε ίδρυση νέων νηπιαγωγείων ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες νηπίων/προνηπίων για φοίτηση. Παλεύουμε για την ανατροπή του σχεδίου «Αθηνά», που προχωρά σε καταργήσεις τμημάτων, οδηγεί σε διάλυση το πανεπιστήμιο εναρμονίζοντάς το με τις ανάγκες της αγοράς και ιδιωτικοποιεί τη λειτουργία του. 
̶    Τα σχολεία χρειάζονται δημοκρατία και όχι αξιολόγηση, απολύσεις, φόβο και υποταγή. Αγωνιζόμαστε για παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατική συλλογική λειτουργία του σχολείου, ενάντια στην αξιολόγηση – χειραγώγηση, για να μην περάσει το αυταρχικό Π.Δ. του Υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση. 
̶      Τα σχολεία χρειάζονται δωρεάν βιβλία και όχι σχέδια για άμεση ή σταδιακή κατάργηση της δωρεάν διανομής τους. Διεκδικούμε δωρεάν παιδεία για όλους. Ούτε δεκάρα από τις τσέπες των γονιών για βιβλία, πετρέλαιο, λειτουργικές δαπάνες, γραφική ύλη κλπ.
̶   Τα σχολεία είναι δημόσια ιδρύματα και όχι ιδιωτικές/κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Διαμορφώνουν το πρόγραμμά τους με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών για ολόπλευρη γνώση και ελεύθερη κριτική και κλείνουν τις πόρτες τους στους ιδιώτες, τους χορηγούς, τις εταιρείες. 
̶      Τα σχολεία έχουν ανάγκη από εκπαιδευτικούς και γονείς που θα αμείβονται αξιοπρεπώς και όχι από οικονομική εξαθλίωση, ανεργία και φτώχεια. Παλεύουμε για κατάργηση του βαθμολογίου – μισθολογίου, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις των εκπαιδευτικών, αξιοπρεπείς μισθούς  και σταθερή – μόνιμη εργασία για όλο το λαό.
̶    Τα σχολεία πρέπει να αγκαλιάσουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην υποβάθμιση και κατάργηση των δομών της ειδικής αγωγής. 
̶          Τα σχολεία πρέπει να υπερασπίσουν την τέχνη, τον πολιτισμό, την ελπίδα. Υπερασπιζόμαστε τα μουσικά και καλλιτεχνικά γυμνάσια και λύκεια που χρειάζονται στήριξη και χρηματοδότηση και όχι υπονόμευση. 
̶           Τα σχολεία χρειάζονται ελευθερία και όχι φασισμό, ρατσιστικές διακρίσεις και ναζιστικές απειλές. Παλεύουμε για το σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών, σχολείο ανοιχτό για όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από χρώμα, θρήσκευμα ή εθνικότητα. 
̶            Όλα τα σχολεία (Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, ΕΠΑΣ) χρειάζονται αυξημένη χρηματόδοτηση και πολύπλευρη στήριξη για να λειτουργήσουν.

Να τους σταματήσουμε ! 

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΞΕΣΗΚΩΝΕΤΑΙ !

 

Όλοι –ες, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΜΑΡΤΗ, 12 μμ, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ 
και στη συναυλία που θα ακολουθήσει στην πλ.ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ, στις 2μμ,
από τους μαθητές μουσικών σχολείων της Αττικής.
Όλοι – ες μαζί, ξεκινάμε έναν κοινωνικό ανένδοτο, έναν παλλαϊκό αγώνα διαρκείας για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, για μια άλλη προοπτική για τους εργαζόμενους, για τη νέα γενιά, για τη δημόσια δωρεάν παιδεία.
ΟΛΜΕ

Μεταλλαγμένα εργασιακά καθεστώτα και η δυνατότητα κοινών αντιστάσεων

από mplokakides.blogspot.gr

Επόμενη ανοιχτή διακλαδική συνάντηση:
Παρασκευή, 1η Μάρτη 2013, 8 μ.μ.
Λόντου 6 (Εξάρχεια), 2ος όροφος
Η ψήφιση του τελευταίου (μέχρι το επόμενο) φοροληστρικού νομοσχεδίου στις 11 Γενάρη 2013 και οι διάφορες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ερμηνευτικές εγκύκλιοι, ΠΟΛ κ.λπ. που ήρθαν από τις αρχές του χρόνου να εξειδικεύσουν και να εφαρμόσουν τα μέτρα του τρίτου Μνημονίου που πέρασαν τον Νοέμβριο του 2012 απέδειξαν ακόμα και στις πέτρες τον μακρόπνοο «αναπτυξιακό» στόχο των κυβερνώντων: να μετατρέψουν τον κόσμο της εργασίας σε ένα όσο γίνεται πιο φθηνό και απροστάτευτο εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ασφάλιση, χωρίς επιδόματα, χωρίς έστω αυτή την τυπική ιδιότητα του εργαζόμενου ή του ανέργου – μια ανερμάτιστη μάζα εξατομικευμένων «εφέδρων» που άλλοτε θα δουλεύουν, άλλοτε όχι, άλλοτε θα επιβιώνουν, άλλοτε όχι, πάντα όμως σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προδιαγραφές των εγχώριων και διεθνών αφεντικών, τις οποίες θα συντονίζουν και θα επιβάλλουν οι εγχώριοι και διεθνείς κυβερνητικοί θεσμοί.

Η νέα φορολογική νομοθεσία
Αξίζει να επαναλάβουμε εδώ τα κεντρικά σημεία του νέου (μέχρι τον νεότερο) φοροληστρικού νόμου, για να δώσουμε μια γενική εικόνα της κατάστασης. Ιδού τι ισχύει πλέον:
•    Κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ και καθιέρωση, στη θέση του, μιας «έκπτωσης φόρου» μέχρι 2.100 ευρώ, που θα αφορά όμως μόνο όσους θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών.
•    Φορολόγηση με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους και με 26% από το πρώτο ευρώ για τους «ελεύθερους επαγγελματίες».
•    Κατάργηση μιας σειράς φοροαπαλλαγών, όπως το πρόσθετο αφορολόγητο για τα τέκνα, για τα πρόσωπα που παρουσιάζουν αναπηρία 67%, είναι τυφλοί, νεφροπαθείς, θύματα πολέμου κ.λπ., και κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τα μισθώματα κύριας κατοικίας, για τους τόκους στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας και για τα φροντιστήρια των τέκνων.
•    Αύξηση του τέλους επιτηδεύματος στα 650 ευρώ.
•    Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των τόκων των καταθέσεων από το 10% στο 15%.
•    Αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια.
•    Διατήρηση πλήθους φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις.
•    Συνολική μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων και
•    Νέες διατάξεις που εξασφαλίζουν καθεστώς φορολογικής ασυλίας για τις τράπεζες.
Για όλους εμάς, τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, τα περισσότερα από τα παραπάνω μέτρα σηματοδοτούν ήδη μια αφαίμαξη διαρκείας η οποία, εκ των πραγμάτων, θα μας αναγκάσει αργά ή γρήγορα να μπούμε κι εμείς στην ευαγή κατηγορία των «φοροοφειλετών», που τόσο αρέσει στα κανάλια να δείχνουν όταν αυτοί τυγχάνουν μεγαλόσχημοι επιχειρηματίες και συλλαμβάνονται από το επικοινωνιακά ευαίσθητο κράτος μας. Κι επειδή ακριβώς το επικοινωνιακά ευαίσθητο κράτος μας δεν θα ήθελε να φανεί ότι ασκεί διώξεις σε βάρος του μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού της χώρας, ενεργοποιήθηκε ήδη ο εναλλακτικός μηχανισμός. Όπως ενημερωθήκαμε προ ημερών: «Χέρι σε μισθούς, συντάξεις, καταθέσεις, ακίνητα αλλά και απαιτήσεις στα χέρια τρίτων, όπως ενοίκια, επιδοτήσεις ή γενικότερα πληρωμές που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης από τρίτους, μπορεί να βάλει το Δημόσιο μέσω των εισπρακτικών του μηχανισμών προκειμένου να ανακτήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες δεν έχουν μπει σε ρύθμιση». Σε ό,τι αφορά, μάλιστα, τις καταθέσεις, δεν υπάρχει καν κατώτατο όριο προστασίας από τις κατασχέσεις υπέρ του Δημοσίου…

Μεταλλαγμένοι εργαζόμενοι

FAST TRACK «ανάπτυξη» ΑΠΕ, με FAST TRACK διάλυση της κοινωνίας και του περιβάλλοντος

Ψήφισμα του 15ου Συνεδρίου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ


FAST TRACK «ανάπτυξη» ΑΠΕ,
με FAST TRACK διάλυση της κοινωνίας και του περιβάλλοντος
Τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες μιας διαδικασίας που με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή, αλλά και την ανάπτυξη, έχει στοχοποιήσει σε όλες τις περιοχές της υπαίθρου της χώρας, βουνά, δάση, παραγωγική γη, ευαίσθητες περιοχές και τοπία, «χωροθετώντας» έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας βιομηχανικής κλίμακας για λογαρισμό ενεργειακών κολοσσών που δραστηριοποιούνται και σε κάθε μορφή συμβατικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών.
Όλα αυτά γίνονται χωρίς κανένα ενεργειακό σχεδιασμό, χωρίς κανένα οικονομικό σχεδιασμό, χωρίς σχεδιασμό που να βασίζεται ούτε σε τεχνικά όρια, αλλά υπερβαίνει κατά πολύ ακόμα και τις πολιτικές δεσμεύσεις της χώρας για το 20-20-20.
Οι μοναδικές αρχές στις οποίες αυτή η διαδικασία βασίζεται, είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η μεγιστοποίηση της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ και το πείραμα εφαρμογής της αρχής ότι τα όρια πρέπει να τα βάζουν οι ίδιες οι αγορές.
Την ανεξέλεγκτη αυτή εγκατάσταση των ΑΠΕ, συνοδεύουν σχεδιασμοί για νέα δίκτυα και εγκατάσταση νέων μονάδων φυσικού αερίου, για να υποστηρίζουν τις μονάδες βιομηχανικών ΑΠΕ.
Όλα αυτά καλούνται να τα πληρώσουν και μάλιστα σε εποχή οικονομικής κρίσης, οι πολίτες και η παραγωγική βάση που απέμεινε σ’ αυτή τη χώρα!
Μέσα σ΄αυτό το σκηνικό, τα νησιά που δεν είναι συνδεδεμένα στο ηπειρωτικό σύστημα, καλούνται να δώσουν γη και ύδωρ στους «πράσινες επενδυτές», αφού σ΄αυτά σχεδιάζονται εγκαταστάσεις υπέρμετρης ισχύος. Οι επιχειρηματίες αδειοδοτούνται με την υποχρέωση να υλοποιήσουν υποβρύχιες διασυνδέσεις που δεν έχουν καν ενταχθεί στο ηπειρωτικό σύστημα.
Αιολικοί σταθμοί ισχύος 706 MW προγραμματίζονται στο Βορειοανατολικό Αιγαίο με 10 σταθμούς στη Λέσβο -κάποιους ακόμα και πάνω στο απολιθωμένο δάσος (Γεωπάρκο Δικτύου Ουνέσκο)-, επτά στη Χίο και 11 στη Λήμνο, εκτός των θαλάσσιων αιολικών σταθμών που προγραμματίζονται επίσης εκεί.
Σχέδια για 6.500 MW βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κρήτη!
Ανάμεσα σ’ αυτά, τρία σχέδια, δύο συστήματα αιολικών σταθμών που αριθμούν 800 ανεμογεννήτριες και καταλαμβάνουν 69 βουνοκορφές κι ένας ηλιοθερμικός σταθμός στη Σητεία, συνολικής ισχύος 2152 MW, επέλεξαν να «αξιοποιήσουν» ακόμα κι αυτόν τον αντισυνταγματικό νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (Ν. 3894/2010) για να διασφαλίσπουν την προτεραιότητά τους, αλλά και να ξεπεράσουν όσα άλλα «εμπόδια» αντιμετωπίζουν, απ’ ότι έχει απομείνει από τη νομοθεσία για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.
Επειδή:
  • οι σχεδιασμοί αυτοί που επιτείνονται με τα μνημονιακά νομοθετήματα, εντάσσονται στη λογική ξεπουλήματος της γης και των φυσικών πόρων,
  • η υλοποίηση των σχεδίων αυτών θα διαλύσει παραγωγικές περιοχές με μεγάλη αξία σε φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον
  • η πολιτική αυτή καταστρατηγεί διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις και προσβάλλει και αποπροσανατολίζει τις τοπικές κοινωνίες
  • θεωρούμε ότι όλα αυτά προσβάλλουν κάθε έννοια επιστήμης, αλλά και κοινής λογικής κι εμάς τους ίδιους ως επιστήμονες,
  • θεωρούμε η ενέργεια, ως βασικό κοινωνικό αγαθό, είναι αναγκαίο να σχεδιαστεί με διαφάνεια, σε συνδυασμό με το ξεχασμένο 20 της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και με γνώμονα την τεχνική και της ανάγκες της χώρας,
καλούμε την κυβέρνηση να παγώσει όλα αυτά τα έργα,
δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας σε όλες τις περιοχές που αγωνίζονται για να μην περάσει η λαίλαπα της προσχηματικής «πράσινης ανάπτυξης».

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Η τρόικα επιτάσσει, ο ΕΟΠΠΥ κόβει

Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία. Περικοπές σε παροχές στον ΕΟΠΥΥ

Καταργείται το επίδομα τοκετού, μειώνονται οι φυσικοθεραπείες σε 10 από 12 ανά ασθενή και η αποζημίωση σε 15 ευρώ από 20 για κάθε συνεδρία, περιορίζεται το ποσό που χορηγείται για γυαλιά οράσεως στα 100 ευρώ από 150 ενώ διπλασιάζεται ο χρόνος αναμονής, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά. Ο ΕΟΠΥΥ θα υποχρεωθεί να μειώσει περαιτέρω το ιατρικό του προσωπικό κατά 10% το 2013, μετά από απαίτηση της τρόικας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι καταργείται το επίδομα τοκετού, καθώς στοίχισε 19 εκατ. ευρώ το 2012, αφού - όπως είπε - δόθηκε σε όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως, ενώ ο νόμος όριζε ότι το επίδομα λαμβάνουν όσες δεν γεννούν σε δημόσιο νοσοκομείο. «Αφού ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τα νοσήλια στα ιδιωτικά και δημόσια μαιευτήρια, δεν μπορεί να δίδει και επίδομα», τόνισε ο κ. Σαλμάς.

Ο ίδιος σημείωσε ότι περίπου 16 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τις αλλαγές σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις των νεφροπαθών  και 20 εκατ. ευρώ από τις φυσικοθεραπείες, για τις οποίες υποστήριξε ότι συνταγογραφούνταν αφειδώς. Ανέφερε περίπτωση φυσικοθεραπευτή που είχε 29 χιλιάδες υποβολές σε ένα μήνα. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε τον περιορισμό των συνεδριών σε 10 ανά άτομο και της αποζημίωση σε 15 ευρώ ανά συνεδρία.
Ο Μάριος Σαλμάς υπογράμμισε ότι μεγάλη δαπάνη δημιουργήθηκε και από την αποζημίωση για γυαλιά οράσεως που άγγιξε τα 73 εκ. ευρώ το 2012. Με τις νέες ρυθμίσεις, μειώνεται η αποζημίωση στα 100 ευρώ και διπλασιάζεται ο χρόνος αναμονής, προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 42 εκατ. ευρώ.
«Νοικοκύρεμα» του ΕΟΠΥΥ 
Ο κ. Σαλμάς έκανε λόγο για ενθαρρυντικά στοιχεία εξοικονόμησης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ και για εξορθολογιστικές ενέργειες, που στοχεύουν στο νοικοκύρεμα τού Οργανισμού. «Πέρυσι, όλοι μιλούσαν για κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ. Τώρα που φαίνονται τα αποτελέσματα του νοικοκυρέματος που κάνουμε, οι ασφαλισμένοι θα αποκτήσουν ξανά αξιόπιστη δημόσια ασφάλιση υγείας» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Ανακοίνωσε ότι θα προκύψει συνολική μείωση 1,1 δισ. ευρώ στις δαπάνες ΕΟΠΥΥ εφέτος, με την εφαρμογή του νέου Κανονισμού Παροχών Υγείας και την περιστολή τής φαρμακευτικής δαπάνης.

Αποτελέσματα εκλογών για το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η καταμέτρηση της κάλπης του 15ου Συνεδρίου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της ένωσης, όπου προέκυψαν τα παρακάτω αποτελέσματα:

Αγωνιστική Συνεργασία :  49 ψήφοι, 32,4% (5 έδρες) από 4 στο Συνέδριο του 2010
ΕΔΑΚ (πρώην ΠΑΣΚ) :  28 ψήφοι, 18,5% (3 έδρες) από 4 στο Συνέδριο του 2010
ΔΑΚ :  26 ψήφοι, 17,2% (3 έδρες) από 3 στο Συνέδριο του 2010
συσπείρωση αριστερών μηχανικών :  22 ψήφοι, 14,5% (2 έδρες) από 1 στο Συνέδριο του 2010
Ενωτικό Ψηφοδέλτιο (πρώην ΠΑΣΚ) : 12 ψήφοι, 7,9% (1 έδρα) από 2 στο Συνέδριο του 2010
ΔΕΜ :  10 ψήφοι, 6,6% (1 έδρα) από 1 στο Συνέδριο του 2010
Έξω από τα μαντριά : 2 ψήφοι, 1,3%
Αριστερή Παρέμβαση : 2 ψήφοι, 1,3%
Λευκά : 2

Έφτασαν τα ειδοποιητήρια των εισφορών


Ψήφισμα για Σκουριές στο Συνέδριο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ 

Οι μηχανικοί του δημοσίου εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο επενδυτικό σχέδιο της Εl Dorado Gold και της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ στη Χαλκιδική το οποίο περιλαμβάνει επέκταση παλαιών μεταλλείων (Ολυμπιάδα), δημιουργία συγκροτήματος εργοστασίων επεξεργασίας μεταλλευμάτων, στοές μεταφοράς, τεράστια τοξικά τέλματα, δεξαμενές  αποθήκευσης μεταλλικών συμπυκνωμάτων και θειϊκού οξέως πάνω στην παραλία του Στρατωνίου και 2 νέες προβλήτες στο λιμάνι Στρατωνίου.

Το εν λόγω σχέδιο το οποίο ξεκίνησε το 2003 με ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη χώρα μας, την πώληση κοιτασμάτων αποτιμώμενης αξίας πάνω από 2 δις στην τιμή των 11 εκατ, ευρώ επί υπουργού Ανάπτυξης Χ. Πάχτα. αποτελεί μείζον οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα.

α) οικονομικό έγκλημα διότι μερικές προσωρινές εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην επένδυση δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την μόνιμη απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας από την πλήρη κατάρρευση της τοπικής οικονομίας που στηρίζεται στην γεωργία, τον τουρισμό, τη μελισσοκομία, την αλιεία. Η μεταλλευτική δραστηριότητα είναι ασύμβατη με κάθε άλλη δραστηριότητα στην περιοχή.

β) περιβαλλοντικό έγκλημα διότι η απελευθέρωση επικίνδυνων βαρέων μετάλλων όπως αρσενικό, κάδμιο, χρώμιο, νικέλιο, αντιμόνιο και ψευδάργυρο τα οποία περιλαμβάνονται στα πετρώματα της περιοχής σε συγκεντρώσεις πάνω από  τα όρια επικινδυνότητας, θα οδηγήσουν σε μόνιμη ρύπανση των εδαφών, των νερών και του αέρα, όπως έχει αποδειχθεί από μελέτες και τοποθετήσεις επιστημονικών φορέων της περιοχής. Το αρχέγονο δάσος των Σκουριών η αποψίλωση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει θα καταστραφεί. Το καθαρό νερό που χρησιμοποιούν οι περιοχές γύρω από την εξόρυξη θα μειωθεί σημαντικά.

γ) έγκλημα κατά της συνοχής των τοπικών κοινωνιών διότι καλλιεργείται το μίσος ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής και όσους πιστεύουν ότι μπορεί να βρουν δουλειά μέσα από καταστροφικές επενδύσεις.

Καταγγέλλουμε τις αλλεπάλληλες βίαιες επιθέσεις ενάντια στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων από αστυνομικές δυνάμεις, ΜΑΤ και τον ιδιωτικό στρατό της εταιρείας. Οι επιθέσεις αυτές, οι συλλήψεις, η κλήση κατοίκων για παράδοση γενετικού υλικού έχουν μετατρέψει την ΒΑ Χαλκιδική σε περιοχή υπό κατοχή των εταιρειών.   

Με αφορμή τον εμπρησμό μηχανολογικού εξοπλισμού της «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ», τα ξημερώματα της Κυριακής 17/2, στήνεται μεθοδικά το νέο σκηνικό της κατασυκοφάντησης του δίκαιου, όσο και άνισου, αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής, ενάντια στο καταστροφικό σχέδιο των εξορύξεων χρυσού. Στο ντεκόρ με τα αποκαΐδια προστέθηκαν: ο κ. Δένδιας, που έσπευσε επιτόπου να υποβάλλει τα διαπιστευτήριά του, ο εξοστρακισμένος από την κεντρική πολιτική σκηνή, με τη στάμπα της εμπλοκής σε σκάνδαλα και τωρινός δήμαρχος κ. Πάχτας, «τοπάρχης» και «μακρύ χέρι» της εταιρίας, σε ρόλο καταδότη και καταγγέλλοντα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης, σε ρόλο αυτόκλητου υπερασπιστή της εταιρείας και ο πρόεδρος του σωματείου των μεταλλωρύχων, να απειλεί με εμφύλιο στην περιοχή.

Την εικόνα έσπευσαν να αναπαράξουν όλα τα καθεστωτικά ΜΜΕ και τα παπαγαλάκια του μνημονιακού τόξου, θεωρώντας πως έχουν μια χρυσή ευκαιρία να «παίξουν» στο προσφιλές γι αυτούς γήπεδο της «βίας» και της «ανομίας». Μιλούν για φθορά και καταστροφή ξένης ιδιοκτησίας, όταν η μόνη πραγματική φθορά είναι αυτή της καταστροφής του αρχέγονου δάσους των Σκουριών. Σε μια επίδειξη υποκριτικού ενδιαφέροντος για την περιοχή, αναλώνονται σε ένα μαζικό επικοινωνιακό παιχνίδι, με «εργαλεία» τις επενδύσεις και την ανάπτυξη (της εταιρείας).

Ψήφισμα για το Ελληνικό


Το Ελληνικό αποτελεί την κορωνίδα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και η κυβέρνηση δίνει γη και ύδωρ στους επίδοξους επενδυτές. Η έκταση του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας του Αγ.Κοσμά έχει μεταβιβαστεί στο «Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο προωθεί την εκποίησή του μέσω διεθνούς διαγωνισμού.

Για τη διευκόλυνση της επένδυσης και την κατοχύρωση των κερδών των επενδυτών ψηφίστηκε μάλιστα ο καταστροφικός νόμος 4062/2012, με τον οποίο προβλέπονται απαράδεκτα υψηλοί όροι δόμησης, με τους οποίους μπορούν να δομηθούν 3.720.000 τμ!. Επίσης προβλέπεται και κάθε είδους χρήση γης, ενώ γενικά παρακάμπτεται το θεσμοθετημένο σύστημα πολεοδομικού σχεδιασμού και οι υφιστάμενες δομές αδειοδοτήσεων και σχεδιασμού.

Ταυτόχρονα η Ελληνικό Α.Ε., η εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείριση της έκτασης του Ελληνικού, προσπαθεί με διαδικασίες εξπρές να απομακρύνει από το χώρο υφιστάμενες κοινωφελείς λειτουργίες. Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που τα εκτιμώμενα έσοδα από την εκποίηση του ελληνικού συστηματικά συρρικνώνονται αποδεικνύοντας περίτρανα την άγρια σπέκουλα που συντελείται πάνω στη δημόσια περιουσία και ενώ αποκαλύπτεται σταδιακά η οικονομική επιβάρυνση που θα προκύψει από την προωθούμενη ανάπτυξη σε βάρος του ελληνικού λαού για μετεγκαταστάσεις φορέων και έργα υποδομής.
Απέναντι στα σχέδια αυτά, δεκάδες κοινωνικοί φορείς (μαζί με αυτούς και η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ) υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να επιδιώκουμε την «ανάπτυξη» της χώρας ξεπουλώντας τη δημόσια περιουσία, υποβαθμίζοντας το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και αδιαφορώντας για τις κοινωνικές ανάγκες του λαού.

Απέναντι σε αυτή την αντίληψη «αξιοποίησης» του χώρου του Ελληνικού και «ανάπτυξης», κοινωνικοί φορείς και πολίτες από όλη την Αττική, αντιπροτείνουμε ένα άλλο μοντέλο αξιοποίησης και ανάπτυξης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγ.Κοσμά, με γνώμονα την κάλυψη των πραγματικών κοινωνικών αναγκών και όχι των συμφερόντων κάποιων κερδοσκόπων – επενδυτών, διεκδικώντας και προτάσσοντας τη δημιουργία ενός δημόσιου και κοινόχρηστου Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πράσινου, ήπιων πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωφελών δραστηριοτήτων, για όλους τους κατοίκους της Αθήνας.

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Πεδίο ανταγωνισμών οι υδρογονάνθρακες

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή Μας» του «Ριζοσπάστη», Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2013.


Το έδαφος για συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της χώρας, με γνώμονα τα συμφέροντα της ντόπιας ολιγαρχίας και στο φόντο των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στρώνει η τρικομματική κυβέρνηση. Η διαφαινόμενη ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, σε συνδυασμό με τα σχέδια μετατροπής της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο Ενέργειας, έχει ανοίξει την όρεξη σε εγχώριους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους. Η στρατηγική της κυβέρνησης, με στόχο την ενίσχυση της θέσης της ντόπιας αστικής τάξης, κύρια των ομίλων της Ενέργειας και των εφοπλιστών, κινείται σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά στις ανοιχτές προσκλήσεις προς τα μονοπώλια να επιλέξουν την Ελλάδα ως χώρα «επενδύσεων» στον τομέα της Ενέργειας, με στόχο να προσελκύσει συσσωρευμένα κεφάλαια.
Ο δεύτερος αφορά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να ανοίξει την πόρτα για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών του Αιγαίου, που επιθυμεί διακαώς η αστική τάξη σε Ελλάδα και Τουρκία και προκρίνουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, στα πλαίσια των γεωστρατηγικών τους επιδιώξεων. Στο πεδίο της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων ήδη δρομολογούνται εξελίξεις που οξύνουν τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς. Από την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Φρ. Ολάντ, στην Ελλάδα, προέκυψε το «ενδιαφέρον» του γαλλικού μονοπωλίου ΤΟΤΑL για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου της Ελλάδας σε Αιγαίο, Ιόνιο και Κρήτη. Η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Κεντρική Ευρώπη, ανέδειξε την πρόθεση του μονοπωλιακού ομίλου ΒP, που ελέγχει το κοίτασμα φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν, να χρησιμοποιήσει το ελληνικό έδαφος ως κόμβο μεταφοράς.
Ακόμα πιο πέρα: Η ιδιωτικοποίηση των υποδομών των ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ έχει προσελκύσει ρωσικά και ευρωπαϊκά μονοπώλια. Ταυτόχρονα, Έλληνες εφοπλιστές αγοράζουν και κατασκευάζουν δεξαμενόπλοια για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου και εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι επιδιώκουν συμπράξεις με ξένα μονοπώλια Ενέργειας για τη μεταφορά και τη διάθεση φυσικού αερίου. Την ίδια ώρα, έχει επανέλθει στο προσκήνιο το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ στο Αιγαίο, με την κυβέρνηση να αναζητά συμβιβασμούς στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προκειμένου να βρεθεί «χρυσή τομή» για τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Μόνο τυχαίες δεν είναι χρονικά οι δηλώσεις των Σαμαρά - Ολάντ για καθορισμό υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ προκειμένου να προχωρήσει η εκμετάλλευση των ελληνικών ενεργειακών αποθεμάτων, τα οποία έσπευσαν να αναγάγουν σε «πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ευρώπης».
Καθόλου τυχαία δεν είναι και η κίνηση της Τουρκίας να ορίσει «οικόπεδα» προς έρευνα για την αναζήτηση υδρογονανθράκων επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια της Ρόδου, αμφισβητώντας ανοιχτά τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ειδικότερα όταν τα παραπάνω πραγματοποιούνται ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Άγκυρα, για τη συνεδρίαση του «Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας». Η επιδίωξη της κυβέρνησης να δώσει προς εκμετάλλευση στα μονοπώλια τα κοιτάσματα στο Αιγαίο οδηγεί σε λύσεις συνεκμετάλλευσης και στη διαπραγμάτευση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ. Είναι φανερό ότι η στρατηγική της ντόπιας αστικής τάξης, όπως εκφράζεται από την κυβέρνηση, είναι παράγοντας όξυνσης των αντιθέσεων στην περιοχή μας και εστία κινδύνων για το λαό, ο οποίος δεν έχει κανένα λόγο να συρθεί πίσω από το ένα ή το άλλο μονοπώλιο, πίσω από τη μια ή την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη.

Ψήφισμα συμπαράστασης στον διωκόμενο συνάδελφο Πέτρο Καπετανόπουλο

Το παρακάτω ψήφισμα -όπως και τα υπόλοιπα που αναρτούμε αυτές τις ημέρες- θα κατατεθεί προς ψήφιση από τη συσπείρωση (το παρόν και από όλες τις αριστερές παρατάξεις) στο 15ο Συνέδριο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Το 15ο Συνέδριο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του προς το διωκόμενο ΔΥ Πέτρο Καπετανόπουλο.
Ο συνάδελφος  διώκεται με μοναδικό παράπτωμα αυτό της υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καθώς τόλμησε να υπερασπιστεί αλυσοδεμένο μετανάστη. Έδρασε ενάντια στον φασισμό και την αδικία. Υποστήριξε τα ανθρώπινα δικαιώματα, υποστήριξε έμπρακτα τη δικαιοσύνη.
Κι αυτή τη στιγμή είναι κατηγορούμενος γι αυτό ακριβώς και κινδυνεύει για 4 χρόνια να χάσει το μισθό του λόγω του ότι είναι δημόσιος υπάλληλος, ενώ κινδυνέυει να κατηγορηθεί άδικα για κακούργημα.
Αν, λοιπόν, θέλουμε να λεγόμαστε υποστηρικτές του, δημοκράτες αλλά και άνθρωποι, πρέπει να τον υποστηρίξουμε έμπρακτα επίσης.
Γνωρίζoυμε το ήθος του, την ανθρωπιά του, την αξιοπρέπεια, την αγωνιστικότητα και την εργατικότητά  του και τον υπερασπίζουμε με θέρμη.
Ζητούμε την απόσυρση των άδικων κατηγοριών για το συνάδελφο Πέτρο Καπετανόπουλο.
Ζητούμε την κατάργηση του νόμου (3ο Μνημόνιο), που καταδικάζει συναδέλφους πριν δικαστούν θέτοντάς τους σε αργία.
Δηλώνουμε ότι θα είμαστε δυναμικά παρόντες σε κάθε άδικη δίωξη, σε κάθε προσπάθεια  επιστροφής σε σκοτεινές περιόδους.

Ψήφισμα αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ

Το παρακάτω ψήφισμα -όπως και τα υπόλοιπα που αναρτούμε αυτές τις ημέρες- θα κατατεθεί προς ψήφιση από τη συσπείρωση (ελπίζουμε και άλλες αριστερές παρατάξεις) στο 15ο Συνέδριο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ.

  Το 15ο Συνέδριο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ εκφράζει την ολόπλευρη συμπαράστασή τους στο δίκιο και πρωτοπόρο αγώνα των εργαζομένων στη Βιομηχανική Μεταλλευτική Θεσσαλονίκης.
Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και είναι απλήρωτοι από το Μάιο του 2011, διεκδικούν να λειτουργήσουν το εργοστάσιο οι ίδιοι εξασφαλίζοντας έτσι όχι μόνο τη δουλειά και αξιοπρέπειά τους αλλά και τη λειτουργία μιας παραγωγικής μονάδας κόντρα στα κλεισίματα της εργοδοσίας.
Η σημερινή εποχή είναι δραματική, λόγω της οικονομική κρίσης και επικίνδυνη, λόγω της συρρίκνωσης της παραγωγικής δραστηριότητας και της διάλυσης του παραγωγικού μηχανισμού. Το πρότυπο ανάπτυξης όλων των προηγούμενων χρόνων που είχε ως μόνο κριτήριο τη κερδοφορία των επιχειρήσεων, αντί να εγκαταλειφθεί, ενισχύεται με μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που κατακρεουργούν τα εργασιακά δικαιώματα. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες εκβιάζουν κυβέρνηση και κοινωνία ότι αν μειωθεί η κερδοφορία τους θα κλείσουν τις επιχειρήσεις.
Το εγχείρημα επομένως των εργαζομένων στη ΒΙΟΜΕ αποτελεί όχι μόνο αναγκαιότητα αλλά και παράδειγμα προς μίμηση, προκειμένου να αναστραφεί η πορεία διάλυσης της παραγωγικής βάσης της χώρας και να αναδειχθούν νέες μορφές παραγωγικής δραστηριότητας όπως αυτοδιαχειριστικά σχήματα και συνεργατικές συλλογικότητες, που θα συμβάλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με γνώμονα την αξιοπρεπή εργασία, την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, το σεβασμό στο περιβάλλον.
Οι μηχανικοί του δημοσίου ως επιστήμονες της παραγωγής, είμαστε διατεθειμένοι να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας, παρέχοντας υποστήριξη σε θέματα που άπτονται του γνωστικού τους αντικειμένου (αδειοδότηση, κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικός εξοπλισμός) αλλά και για τους τρόπους απορόφησης της παραγωγής του εργοστασίου (πλακάκια, τσιμεντοκονίες, κόλες) σε έργα.
Οι εργαζόμενοι ενωμένοι και αγωνιστικά μπορούν να αναλάβουν το έργο της παραγωγικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και οικολογικής ανόρθωσης έπειτα από την καταστροφή που επέφερε και συνεχίζει να επιφέρει η κρίση του καπιταλισμού, ώστε να γίνει πράξη το σύνθημα "χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά".

το µέλλον παρόλα αυτά σχεδιάζεται…


photo-17Εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια βρισκόµαστε σε µια καθοδική πορεία στα περισσότερα επίπεδα του δηµόσιου και ιδιωτικού βίου, και οι πόλεις και το δοµηµένο περιβάλλον δεν εξαιρούνται. Ολόκληρα τµήµατα του αστικού οδηγούνται σε µια άλλοτε άναρχη και άλλοτε µεθοδευµένη καταστροφή. Ειδικά σε ό,τι αφορά στο «µητροπολιτικό» πολεοδοµικό συγκρότηµα και τις µεγάλες πόλεις, αυτά τα φαινόµενα παίρνουν το χαρακτήρα κρίσης.
Το αστικό όνειρο της µεταπολεµικής Ελλάδας, που οικοδοµήθηκε µε αντιπαροχή τη λήθη, πάνω στον «εξορισµό» της ιστορίας και έδωσε την τελευταία του αναλαµπή στην προολυµπιακή δεκαετία 1994-2004, καταρρέει. Μόνο στην Αθήνα 300.000 κτίρια αναµένουν να πουληθούν σε τιµές κατώτερες και από τις αντικειµενικές αξίες, χιλιάδες διαµερίσµατα αλλά και ολόκληρα κτίρια είναι κλειστά, εκατοντάδες διατηρητέα καταρρέουν, δεκάδες ισόγεια καταστήµατα κλείνουν κάθε µέρα. Το σκοτάδι και η αυξανόµενη εγκληµατικότητα συνεργούν σ’ αυτή την εικόνα µιας αναδυόµενης δυστοπίας.
Σήµερα δεν είµαστε σε θέση να πούµε µε βεβαιότητα ποιο θα είναι το όριο αυτής της κρίσης. Μπορούµε όµως βάσιµα να υποστηρίξουµε ότι βρισκόµαστε σε µια περίοδο ριζικών αλλαγών, στη µέση µιας σύγκρουσης που δεν έχει ακόµα την πλήρη ανάπτυξή της. Και παρ’ ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας διατηρεί µια στάση ανήσυχης αναµονής, κάποιοι «βιαστικά» σε συνθήκες fast track σχεδιάζουν το µέλλον.
Την τελευταία τριετία ένα µπαράζ νόµων και σχεδίων νόµων που είναι σε εξέλιξη από το µεσοπρόθεσµο εφαρµοστικό του Μνηµονίου (3985/3986 2011) τον 4014/11 περί αυθαιρέτων και τον 3843/10 που προηγήθηκε στην ίδια λογική, τον 4030/11 περί του νέου τρόπου εκδόσεως αδειών και τον νέο οικοδοµικό κανονισµό 4067/12 ως την προτεινόµενη αναδιάρθρωση όλου του πλαισίου του χωρικού σχεδιασµού δεν αφήνουν καµιά αµφιβολία για τους στόχους αυτού του σχεδιασµού.
Άνευ όρων, και σε βάρος του περιβάλλοντος, ρυθµίσεις αντισυνταγµατικές ή στα όρια της συνταγµατικότητας, µε µοναδικό κριτήριο την είσπραξη από το κράτος ζεστού χρήµατος.
Αποδιάρθρωση της χωροταξικής και πολεοδοµικής νοµοθεσίας µε γνώµονα την εξυπηρέτηση ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων, και µε πρόσχηµα τις χρόνιες δυσλειτουργίες της διοίκησης στον τοµέα αυτό, που απορρέουν όχι από την εφαρµογή, αλλά κυρίως από την µη εφαρµογή της νοµοθεσίας για ποικίλους λόγους,

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Ανοικτή επιστολή / Πρόκληση προς τους “Μηχανικούς της Ελληνικός Χρυσός”: ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ!


Αναδημοσίευση από ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
 Στις 28-1-2013 σας κοινοποιήσαμε μια επιστολή (εδώ) και ένα ΥΠΟΜΝΗΜΑ με θέμα “Μεταλλουργία flash smelting στη Χαλκιδική” (εδώ), τα οποία απευθύναμε στην ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ, αρμόδια υπηρεσία για την έγκριση της ΜΠΕ του Επενδυτικού Σχεδίου της εταιρείας της οποίας είστε επιστημονικά στελέχη. Το ίδιο Υπόμνημα κατατέθηκε και στο Συμβούλιο Επικρατείας στις 23-1-2013. Με την επιστολή μας ζητούσαμε από την ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ άμεσες απαντήσεις σε τρία συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με το Επενδυτικό Σχέδιο της εταιρείας σας, ώστε το ΣτΕ που σύντομα θα κρίνει το μέλλον της Χαλκιδικής να έχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία.
Για την περίπτωση που έχετε αδύναμη μνήμη, στην επιστολή μας και το ΥΠΟΜΝΗΜΑ προς την ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ κατηγορούμε ευθέως εσάς, τους “μηχανικούς της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ” και ειδικά τους μεταλλουργούς, ότι:
  • Παραπλανήσατε, όχι μόνο τους κατοίκους της Χαλκιδικής αλλά και τις δημόσιες υπηρεσίες, με ψευδείς δηλώσεις και ψευδή στοιχεία σχετικά με τη μεταλλουργία flash smelting για να πετύχετε την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
  • Αποκρύψατε τις σαφείς δηλώσεις της Outotec, της κατασκευάστριας εταιρείας της μεθόδου flash smelting, ότι: “Το flash smelting όπως εφαρμόζεται στην επεξεργασία των συμπυκνωμάτων αρσενοπυρίτη/σιδηροπυρίτη είναι μια νέα εφαρμογή της τεχνολογίας και βασικά είναι ακόμα στο στάδιο της έρευνας και ανάπτυξης” και την παρουσιάσατε ως απόλυτα ασφαλή, εξαντλητικά ελεγμένη και πιστοποιημένη από την Outotec  για βιομηχανική χρήση.
  • Προσπαθήσατε να παραπλανήσετε την Ομάδα Εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ υποδεικνύοντας ότι η μεταλλουργία flash smelting στο Pirdop της Βουλγαρίας χρησιμοποιεί παρόμοια τροφοδοσία με το σχεδιαζόμενο εργοστάσιο στο Μαντέμ Λάκκο. Αποδείχθηκε ότι αυτό ήταν ένα μεγάλο ψέμμα.
  • Αποκρύψατε τους κινδύνους για τους εργαζομένους, τους κατοίκους και το περιβάλλον της Χαλκιδικής, από την εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα της τροφοδοσίας του σχεδιαζόμενου εργοστασίου flash smelting σε αρσενικό, η οποία είναι απαγορευτική για οποιοδήποτε άλλο εργοστάσιο πυρομεταλλουργίας παγκοσμίως.
  • Αποκρύψατε ότι ούτε καν η Κίνα δεν δέχεται για πυρομεταλλουργική επεξεργασία συμπυκνώματα χαλκού με περιεκτικότητα άνω του 0,5% σε αρσενικό, ενώ τα συμπυκνώματα των Μεταλλείων Κασσάνδρας έχουν 11% αρσενικό.
  • Αποκρύψατε ότι τα ελάχιστα στον κόσμο εργοστάσια που δέχονται συμπυκνώματα με αρσενικό άνω του 0,5% τα επεξεργάζονται με διαφορετικές μεθόδους και με βαρύτατες συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων και των περιοίκων.
  • Χωρίς να το γνωστοποιήσετε στις αρμόδιες υπηρεσίες, τροποποιήσατε το Επενδυτικό σας Σχέδιο ώστε να περιλαμβάνει την απλή πώληση των συμπυκνωμάτων χαλκού-χρυσού στο εξωτερικό και όχι την μεταλλουργική τους επεξεργασία. Αυτό συνιστά παράβαση όχι μόνο της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) αλλά και της ίδιας της Σύμβασης Μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην εταιρεία σας και στερεί το Ελληνικό Δημόσιο από τα έσοδα που προσδοκά από την φορολόγηση των προϊόντων της μεταλλουργίας.

Σκανδαλώδες θαλασσοδάνειο σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. από την Attica Bank


Η ρευστότητα στην αγορά είναι ανύπαρκτη, οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη και οι τράπεζες ετοιμάζονται για το μεγάλο κούρεμα. Κι όμως τα υπερχρεωμένα κόμματα εξουσίας -ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.- κατάφεραν να πετύχουν το θαύμα. Βρήκαν τρόπο να εξασφαλίσουν νέα τραπεζικά δάνεια λίγο πάνω από τα 3 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το... 2017 προκειμένου να καλύψουν τις «μαύρες τρύπες» που έχουν.
Και επειδή οι κάνουλες χρηματοδότησης από τους συνήθεις κρουνούς, κυρίως την Αγροτική αλλά και από άλλες 3 τράπεζες (Εθνική, Marfin και Πειραιώς) έχουν κλείσει, αφού και τα δύο κόμματα μαζί χρωστούν σ' αυτές περίπου 280-290 εκατομμύρια ευρώ, στράφηκαν αυτή τη φορά στην Τράπεζα Αττικής.
Στην όλη υπόθεση υπάρχει εκτός από το προφανές και ένα ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο. Δεν είναι μόνο ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν προεισπράξει μέρος των κονδυλίων που «δικαιούνται» έως το 2014, βάζοντας ως εγγύηση τα χρήματα που καλύπτουν τη χρηματοδότηση τους μέχρι τότε, αλλά και το ότι έχουν λάβει τα ποσά με βάση τα σημερινά ποσοστά που είχαν στις τελευταίες εκλογές του 2009: Το ΠΑΣΟΚ με βάση το 43% και η Ν.Δ. το 33%.
Τι θα γίνει για παράδειγμα αν το ΠΑΣΟΚ (όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις) από το 43% στις επόμενες εκλογές πέσει στο 15-20%; Θα επιστρέψει πίσω τα χρήματα; Τι θα γίνει αν διασπαστεί το ΠΑΣΟΚ – κάτι διόλου απίθανο, όπως προβλέπουν κορυφαία στελέχη, αν επιμείνει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου να παραμείνει στο τιμόνι του κόμματος; Θα... επιστρέψουν τα χρήματα πίσω; Και ποιό ΠΑΣΟΚ; Αυτό που θα έχει τη σφραγίδα και το... ταμείο; Εστω και αν είναι ακόμη πιο μικρό απ' ότι περιγράφουν οι δημοσκοπήσεις; Έστω και αν το εναπομείναν κομμάτι διαθέτει απλώς το.. όνομα και όχι τα στελέχη; Αντίστοιχα ερωτήματα τίθενται φυσικά για για το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία. Για την ιστορία, το Β' τρίμηνο του 2011 το ΠΑΣΟΚ έλαβε περίπου 5,5 εκ ευρώ και η ΝΔ περίπου 4,2 εκ ευρώ.
Ενα εξίσου ενδιαφέρον παρασκήνιο, το οποίο διηγούνται βουλευτές, έχει να κάνει με την επιλογή της τράπεζας Αττικής. Τον έλεγχο της τράπεζας έχουν οι Μηχανικοί, πολλά από τα αποθεματικά του ταμείου των οποίων είναι τοποθετημένα εκεί. Ως εκ τούτου, παραδοσιακά πρόεδρος του Δ.Σ. εκλέγεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Φαίνεται λοιπόν ότι, η υποστηριζόμενη από τη Νέα Δημοκρατία, ΔΑΚΕ Μηχανικών (ΔΚΜ-Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών) αναγκάστηκε να συναινέσει στην ανανέωση της θητείας του «πράσινου» προέδρου του ΤΣΜΕΔΕ και πολιτικού μηχανικού κ. Ιωάννη Γαμβρίλη (προέδρου του Δ.Σ. και εντεταλμένου συμβούλου της τράπεζας Αττικής), ως αντάλλαγμα παρασκηνιακών διαβουλεύσεων προκειμένου να συναινέσει στη χρηματοδότηση των δύο μεγάλων κομμάτων.
Σε ανακοίνωση της χθες η Attica Bank παραδέχεται ουσιαστικά ότι χρηματοδότησε τα δύο μεγάλα κόμματα τα οποία θεωρεί... φερέγγυους πιστωτές. Οπως αναφέρει η τράπεζα «από τη φύση της οφείλει προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, του νομικού προσώπου αυτής και των Μετόχων, να χορηγεί δάνεια σε όλους όσοι θεωρούνται και είναι φερέγγυοι και παρέχουν τις προβλεπόμενες από τον Νόμο και απαιτούμενες κατά την πάγια τραπεζική πρακτική εγγυήσεις και εξασφαλίσεις εμπρόθεσμης και καλής αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνουν».
Αυτό που δεν απαντά η τράπεζα είναι το πως θεωρεί φερέγγυα τα κόμματα που μπορεί αύριο να μην υπάρχουν καν στον πολιτικό χάρτη που διαμορφώνεται...
Σημειωτέον ότι η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων ΔΕΝ υπόκειται σε φόρο.
Έχει ενδιαφέρον επίσης ότι τακτική χρηματοδότηση δικαιούνται με βάση το νόμο:
  • Τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί, που εκπροσωπούνται στη Βουλή με βουλευτές εκλεγμένους στις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους συνδυασμούς του ίδιου κόμματος ή συνασπισμού.
  • Τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί, από τους συνδυασμούς των οποίων έχουν εκλεγεί αντιπρόσωποι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
  •  Τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί, τα οποία στις τελευταίες γενικές βουλευτικές εκλογές είχαν καταρτίσει πλήρεις συνδυασμούς, τουλάχιστον, στο εβδομήντα τοις εκατό (70%) των εκλογικών περιφερειών της χώρας και συγκεντρώσει αριθμό ψήφων, τουλάχιστον, ίσο με το ένα κόμμα πέντε τοις εκατό (1.5%) του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων της επικράτειας.
Επίσης, ας το κρατήσουμε για το μέλλον: Το ποσό κρατικής χρηματοδότησης, το οποίο δικαιούται συνασπισμός, κατανέμεται μεταξύ των κομμάτων που τον απαρτίζουν με βάση τη μεταξύ τους συμφωνία. Η συμφωνία γνωστοποιείται στον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης μέσα σε ένα (1) μήνα από τη διεξαγωγή των εκλογών.
Αν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, το ποσό κατανέμεται ισόποσα μεταξύ των κομμάτων που τον απαρτίζουν...

Προυποθέσεις για… λίγους

Αναδημοσίευση από ΕφΣυν. Όπως ήταν αναμενόμενο μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Κανείς μηχανικός δε θα μπορεί  να πάρει το δήθεν "ταμείο ανεργείας".

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Συνθήκες εξαπάτησης των ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ διαμορφώνει η κυβέρνηση, με τον υπουργό Γ. Βρούτση να ετοιμάζεται να εκδώσει μέσα στο Σαββατοκύριακο την υπουργική απόφαση για τη χορήγηση από τον ΟΑΕΔ επιδόματος ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους. Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, τίθεται ως ρητός όρος για να λάβει κάποιος το επίδομα να μη χρωστά τίποτα στα ασφαλιστικά ταμεία (ούτε να έχει προβεί σε ρύθμιση).

Με αυτό τον περιορισμό αναμένεται να λάβουν το σχετικό επίδομα μόλις 4.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ από τους περίπου 40.000 που το δικαιούνται. Παρ” όλο δε που ακόμη και σήμερα παρακρατείται το ποσό των 10 ευρώ μηνιαίως από περίπου 1 εκατ. ασφαλισμένους των τριών Ταμείων και ήδη έχει μαζευτεί ποσό που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να κατευθυνθούν βάσει του σχετικού νόμου στη χορήγηση του επιδόματος αλληλεγγύης, η κυβέρνηση επιλέγει να διαθέσει μόλις 50 εκατ. ευρώ, με τα υπόλοιπα ουδείς να γνωρίζει τι έχουν γίνει και πού έχουν ξοδευτεί!

Με βάση την απόφαση τίθενται 7 προϋποθέσεις που θα πρέπει να ισχύουν σωρευτικά και είναι:

* 3 έτη ασφάλισης με καταβολή της ειδικής εισφοράς.

* Ατομικό ετήσιο εισόδημα των δύο προηγούμενων ετών μικρότερο από 20.000 ευρώ.

* Αποδεδειγμένη διακοπή του επαγγέλματος από την 1.1.2012.

* Μη υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση ή μη συνταξιοδότησή του.

* Να μην υπάρχει μεταβίβαση εταιρείας σε συγγενείς.

* Ολοσχερής εξόφληση ασφαλιστικών εισφορών.

* Μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.