Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

Κείμενο Ανοικτής Συνέλευσης Μηχανικών

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Συνοπτική παρουσίαση των δράσεων που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα:

 • Από τις αρχές Δεκεμβρίου όπου ξεκίνησε η πρωτοβουλία για το συντονισμό της δράσης των μηχανικών έχουν πραγματοποιηθεί 4 Ανοιχτές Συνελεύσεις (07.12/ 25.01/ 08.02/ 22.02) με τη συμμετοχή αρκετών συναδέλφων μηχανικών, η οποία συνεχώς αυξάνεται. Πλέον κάθε 15 ημέρες το ραντεβού είναι Παρασκευή στις 18.30 στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ, Νίκης 4 στο Σύνταγμα (επόμενη συνέλευση στις 08.03)
 • Μετά από τις αποφάσεις όλων των συνελεύσεων που έχουν γίνει έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 4 παρεμβάσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΣΜΕΔΕ (21.01/ 28.01/ 04.02/ 11.02) με τη συμμετοχή αρκετών συναδέλφων μηχανικών. Στις παρεμβάσεις αυτές διεκδικούμε να γίνουν δεκτά τα αιτήματα της ανοιχτής συνέλευσης. Μια πρώτη μικρή νίκη ήταν η απόφαση της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ 250/28-01-2013 για την θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας των συναδέλφων μηχανικών που αδυνατούν να καταβάλλουν τις οφειλούμενες εισφορές τους προς το ταμείο. Τόσο η απόφαση αυτή, όσο και η υλοποίησή της, δεν θα γίνονταν χωρίς τις παραπάνω κινητοποιήσεις. Σε μια προσπάθεια ενημέρωσης όλων των συναδέλφων μηχανικών, αλλά και για την ανάδειξη του γραφειοκρατικού ρόλου του ταμείου καταγράψαμε τις ενέργειες που πρέπει να κάνει κάποιος για να ενταχθεί στη ρύθμιση αυτή.


Διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση για θεώρηση βιβλιαρίου υγείας:
 1. Ο ενδιαφερόμενος πηγαίνει στον 3ο όροφο και παίρνει από τα κουτιά που βρίσκονται έξω από το Πρωτόκολλο (γραφείο 10) την ειδική ΑΙΤΗΣΗ προς το ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΙΣΦΟΡΩΝ «παρακαλώ να μου θεωρήσετε το βιβλιάριο υγείας για το έτος 2013 σύμφωνα με την απόφαση της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ: 250/ 28-01-2013». Συμπληρώνει και πρωτοκολλεί την αίτηση (γραφείο 10).
 2. Στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος καταθέτει την παραπάνω αίτηση στο γραφείο ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ στον 2ο όροφο (ώρες κοινού 11.00-13.00). Η υπάλληλος άμεσα του παραδίδει την έγγραφη ΑΠΟΡΡΙΨΗ επί της παραπάνω αιτήσεως.
 3. Έπειτα ο ενδιαφερόμενος πηγαίνει πάλι στον 3ο όροφο και παίρνει από τα κουτιά το έντυπο ΕΝΣΤΑΣΗΣ προς τη ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ «μετά την έγγραφη απόρριψη από τη Δ/νση Εισφορών του αιτήματός μου για θεώρηση Βιβλιαρίων Υγείας λόγω οφειλών μου από ασφαλιστικές εισφορές..........σύμφωνα με τα επισυναπτόμενα έγγραφα». Συμπληρώνει και πρωτοκολλεί την αίτηση (γραφείο 10).
 4. Τελικά ο ενδιαφερόμενος καταθέτει στον 1ο όροφο στη διεύθυνση του ΚΛΑΔΟΥ ΥΓΕΙΑΣ την παραπάνω έγγραφη ΑΠΟΡΡΙΨΗ και την ΕΝΣΤΑΣΗ του μαζί με τα εξής απαραίτητα δικαιολογητικά υπαγωγής στη ρύθμιση:
 • για ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και όσους εργάζονται εκ περιτροπής φωτοτυπία των δύο τελευταίων εκκαθαριστικών εφορίας,
 • για μισθωτούς (επιπλέον) θεωρημένο αντίγραφο απόλυσής,
 • για νέους ασφαλισμένους υπεύθυνη δήλωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης θεωρημένη από την οικία ΔΟΥ.
 1. Στην επόμενη συνεδρίαση της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ (κάθε Δευτέρα στις 15.00) εξετάζεται και γίνεται δεκτή η παραπάνω αίτηση.
 2. Συνίσταται όλα τα παραπάνω βήματα να γίνονται στην αρχή κάθε βδομάδας, ώστε στο τέλος της επόμενης ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να θεωρήσει πλέον το βιβλιάριό του στον ΚΛΑΔΟ ΥΓΕΙΑΣ ή να αντικαταστήσει το παλαιό ή να εκ
  δόσει νέο (δύο φωτογραφίες, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ).

 • Με καθημερινή πλέον παρουσία, συνάδελφοι μηχανικοί που συμμετέχουν στην
  ανοιχτή συνέλευση βρίσκονται στο κτίριο του ΤΣΜΕΔΕ (Κολοκοτρώνη) και ενημέρωνουν για τα αιτήματα και τις δράσεις της ανοιχτής συνέλευσης, μοιράζουν φυλλάδια και τοιχοκολλούν αφισάκια. Αντίστοιχες δράσεις πραγματοποιούνται και σε άλλους χώρους (ΤΕΕ, Πολεοδομίες, Επιστημονικοί Σύλλογοι Μηχανικών κ.α.)
 • Για την επεξεργασία θεμάτων που απασχολούν την ανοιχτή συνέλευση έχουν δημιουργηθεί 2 ομάδες εργασίας. Μια ομάδα για το ζήτημα του ασφαλιστικού των μηχανικών (επόμενη συνάντηση την Παρασκευή 01.03 στα γραφεία του ΣΑΔΑΣ) και η άλλη ομάδα με θέμα δομές αλληλεγγύης στα πλαίσια της κοινωνικής οικονομίας για τους μηχανικούς (επόμενη συνάντηση τη Δευτέρα 25.02 στα γραφεία του ΣΑΔΑΣ)ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Η σημερινή εργασιακή πραγματικότητα της πλειοψηφίας των μηχανικών δεν διαφέρει καθόλου από εκείνη που βιώνει το σύνολο του εργαζόμενου κόσμου από τις εφαρμοζόμενς πολιτικές κυβερνήσεων, ΕΕ και ΔΝΤ. Τεράστιος αριθμός ανέργων συναδέλφων, κυρίως των νέων απόφοιτων των Πολυτεχνείων, υποαπασχόληση και συρρίκνωση των εισοδημάτων σε όσους είναι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί. Αύξηση απολύσεων, μη καταβολή των δεδουλευμένων, συνεχόμενες μειώσεις μισθών και ουσιαστική κατάργηση κάθε δικαιώματος Συλλογικής Σύμβασης στον ιδιωτικό τομέα, απολύσεις και μειώσεις αποδοχών και στο δημόσιο τομέα.

Σε συνδυασμό με τους νέους αυξημένους φορολογικούς συντελεστές και τα αλλεπάλληλα χαράτσια ένα μεγάλος μέρος των συναδέλφων οδηγείται άμεσα στην εξαθλίωση και καταφεύγει στην έξοδο από το επάγγελμα ή στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.

Σε αυτές τις συνθήκες, όπου το 25% των συναδέλφων αδυνατούν να πληρώσουν τις ήδη πολύ υψηλές εισφορές τους προς το ταμείο, σύμφωνα με όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους, έρχεται να προστεθεί νέα υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μηχανικών και μάλιστα αναδρομικά από 01/07/2011, με απόφαση του ΔΣ του ΕΤΑΑ (193/23-8-2012), εφαρμογή του Ν. 3986/11 «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Οι αυξήσεις αφορούν όλες τις κλίμακες των μηχανικών, παλαιών και νέων.Συναδέλφισσα, συνάδελφε, ή θα αποδειχθούμε ικανοί να ενωθούμε και να πολεμήσουμε μαζί ή θα ηττηθούμε ο καθένας ξεχωριστά. Είναι επιτακτική ανάγκη να περάσει ο αγώνας στα χέρια της πλειοψηφίας των πληττόμενων μηχανικών, ενάντια στη λογική της ανάθεσης, με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και ανοιχτές συνελεύσεις.ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ:

 • Ανάκληση της απόφασης αύξησης των εισφορών και παραίτηση των μηχανικών εκπροσώπων στο ΕΤΑΑ και στο ΤΣΜΕΔΕ.
 • Ούτε ένα ευρώ αύξηση εισφορών καμίας κατηγορίας ασφαλισμένου, άμεση μείωση των εισφορών. Αύξηση των παροχών και των καλύψεων.
 • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων που εφαρμόζονται. Κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού παλαιών/νέων, κατάργηση των ασφαλιστικών κατηγοριών.
 • Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά , έξω το ταμείο από Τράπεζα Αττικής/χρηματιστήριο /ομόλογα. Πλήρη κάλυψη από το κράτος των απωλειών του αποθεματικού. Τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ να περάσουν από τα τραπεζικά, επενδυτικά, εργολαβικά και χρηματιστηριακά συμφέροντα στους δοκιμαζόμενους συναδέλφους.
 • Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις σε όλους τους μηχανικούς. Αναγνώριση των ανέργων συναδέλφων.
 • Επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους συναδέλφους (μισθωτούς ή ΔΠΥ) και υποαπασχολούμενους συναδέλφους.
 • Κατάργηση των τοκογλυφικών επιβαρύνσεων στις καθυστερούμενες εισφορές των άνεργων και υποαπασχολούμενων συναδέλφων.

Προχωρούμε σε:

 • Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ τη Δευτέρα 04/03 στις 15:00 για την ικανοποίηση των αιτημάτων της Συνέλευσης
 • Επόμενη Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών την Παρασκευή 08/03 στις 18:00 στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ, Νίκης 4, Σύνταγμα (Καλούμε σε συντονισμό της δράσης και τους υπόλοιπους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ)

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου