Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Πολεοδομίες σε αποδρομή


Πολεοδομίες σε αποδρομή

Απεργιακές κινητοποιήσεις από τις εργασίες του συστήματος «e-adeies» οργανώνουν οι μηχανικοί του Δημοσίου, καθώς οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού προκαλούν αξεπέραστα προβλήματα στις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων.

Κατάσταση διάλυσης επικρατεί στις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων (Πολεοδομίες). Η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί τεράστια προβλήματα με συνέπεια οι μηχανικοί του Δημοσίου να προσανατολίζονται σε πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση.

Την απεργία-αποχή από τις εργασίες του συστήματος «e-adeies» σχεδιάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίου Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), οργανώνοντας σειρά διασκέψεων όπου αποτυπώνεται η πραγματικότητα στις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) οι οποίες θα έπρεπε να εκδίδουν γρήγορα άδειες, να πραγματοποιούν ελέγχους, να εντοπίζουν αυθαιρεσίες, να τηρούν τις ισορροπίες ανάμεσα στο δομημένο και το φυσικό περιβάλλον.

Στην ΥΔΟΜ του Δήμου Αθηναίων και ιδιαίτερα στο Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών-Αυθαιρέτων υπηρετούν μόλις δύο υπάλληλοι. Θεωρητικά, οι δύο αυτοί άνθρωποι πρέπει να πραγματοποιούν αυτοψίες και να συντάσσουν εκθέσεις, καλύπτοντας, μάλιστα, όχι μόνο τις ανάγκες της Αθήνας αλλά και άλλων όμορων δήμων (Ηλιούπολης, Καισαριανής, Βύρωνα, Δάφνης-Υμηττού). Σε ολόκληρο τον Δήμο Πειραιά υπηρετούν 20 μηχανικοί την ώρα που η ΥΔΟΜ του καλύπτει ακόμη 9 δήμους εκ των οποίων οι τέσσερις είναι νησιωτικοί (Αίγινα, Υδρα, Κύθηρα, Αγκίστρι).

Διακριτά τμήματα

Την κατάσταση που επικρατεί συνόψισε ο πρόεδρος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, Δημήτρης Πετρόπουλος, μιλώντας σε αντιπροσωπεία του ΤΕΕ: σε σύνολο 332 δήμων, Υπηρεσία Δόμησης έχουν οι 168 και από αυτούς οι 16 είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, δηλαδή δεν έχουν πλήρη δραστηριότητα.

Οι 4 δεν έχουν καθόλου προσωπικό, 22 δεν έχουν καν μηχανικό Π.Ε., 28 έχουν μόλις 1 μηχανικό. Οι 76 δεν έχουν αρχιτέκτονα, οι 74 δεν έχουν τοπογράφο και οι 94 δεν διαθέτουν ηλεκτρολόγο μηχανολόγο (με στοιχεία του 2020, που αναμένεται να επιδεινωθούν με τις συνταξιοδοτήσεις που μεσολάβησαν).

Οι Υπηρεσίες Δόμησης εκτελούν πλήθος εργασιών και θα έπρεπε να λειτουργούν με τέσσερα διακριτά Τμήματα: 1) Πολεοδομικών και τοπογραφικών εφαρμογών – απαλλοτριώσεις, όροι δόμησης, 2) Ελέγχου Κατασκευών, Γραφείο επικινδύνων, Προσφυγές-Υπαγωγές Αυθαιρέτων, 3) Εκδοσης οικοδομικών αδειών, 4) Γραμματειακή Υποστήριξη – Αρχείο. Με βάση τα παραπάνω, θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 12 υπάλληλοι, δηλαδή συνολικά 2.000 για τις 168 ΥΔΟΜ, ενώ σήμερα υπηρετούν 600 εκ των οποίων οι 50 συνταξιοδοτούνται.

Χιλιάδες άδειες μικρής κλίμακας και κατηγορίας 3 εκδίδονται μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα e-adeies χωρίς κανέναν προέλεγχο. Βάσει νόμου, θα έπρεπε να υπάρχει προσωπικό για να κάνει δειγματοληπτικό έλεγχο στο 30%. Την ίδια στιγμή ψηφίζονται συνεχώς πολεοδομικές ρυθμίσεις στο όνομα της διευκόλυνσης των επενδύσεων, ενώ καθυστερεί η έκδοση Πράξεων Εφαρμογής με συνέπεια να χάνονται οι προθεσμίες και τα ανάλογα έσοδα για τους δήμους.

Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει παρέμβει επανειλημμένα στα όργανα εξουσίας του κράτους, διαπιστώνοντας ότι με την έλλειψη προσωπικού και ελέγχων παραβιάζονται οι αρχές της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης.

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Δε θα ανεχθούμε άλλη άδικη εξαίρεση κατηγοριών Διπλωματούχων Μηχανικών από το Ανθυγιεινό Επίδομα

 Δε θα ανεχθούμε άλλη άδικη εξαίρεση κατηγοριών Διπλωματούχων Μηχανικών από το Ανθυγιεινό Επίδομα 



Συνάδελφοι/σες 

Ενημερώνουμε ότι συμμετέχουμε στη Στάση Εργασίας της ΑΔΕΔΥ την Παρασκευή 18/2/2022 από την έναρξη ωραρίου έως τις 11πμ καθώς και στη συγκέντρωση στο Γενικό Λογιστήριο στις 9:00πμ. Σύμφωνα με τα όσα έχουμε ενημερωθεί μέχρι στιγμής και παρά τις παρεμβάσεις μας στην αρμόδια Επιτροπή, συνεχίζεται η καθόλα άδικη εξαίρεση κατηγοριών Διπλωματούχων Μηχανικών από το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας. 

Πιο συγκεκριμένα το πόρισμα της Επιτροπής δεν καλύπτει: 

 Τους συναδέλφους μας των Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Πληροφορικής των Νοσοκομείων 

 Τους συναδέλφους μας σε Εργοστάσια, Ναυστάθμους, Αεροδρόμια, Κέντρα Επικοινωνιών του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας 

 Τους συναδέλφους μας στα Εργαστήρια Δομικών Υλικών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και του ΥΠΥΜΕ 

 Τους Μηχανικούς που απασχολούνται σε εργασίες πεδίου και στην επίβλεψη Δημοσίων Έργων.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει ή να μειώσει το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε χιλιάδες εργαζόμενους, κάθε σχέσης εργασίας του δημοσίου τομέα. Χρησιμοποιεί ως πρόσχημα το πόρισμα μιας Διυπουργικής Επιτροπής η οποία αξιολόγησε όλες τις ειδικότητες, δίχως να υπάρχουν, όπως γραπτώς αναφέρει, Μελέτες Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου και κλαδικές και επιδημιολογικές μελέτες, ενώ ανέθεσε την περιγραφή της επικινδυνότητας ανά υπουργείο σε διοικητικά στελέχη δίχως τις σχετικές γνώσεις. 

Το αποτέλεσμα είναι να καταργείται η καταβολή του επιδόματος σε κατηγορίες που το λάμβαναν (πχ Νοσοκομεία) και να μην προβλέπεται η χορήγηση του σε κατηγορίες που εξόφθαλμα αδίκως είχαν εξαιρεθεί όπως οι Μηχανικοί των Στρατιωτικών Εργοστασίων, ενώ χορηγείται σε άλλους κλάδους και ειδικότητες των ίδιων χώρων εργασίας καθώς και σε ίδιες ειδικότητες και κλάδους Ανωνύμων Εταιριών. 

Καλούμε τους συναδέλφους να στηρίξουν την κινητοποίηση της Παρασκευής 18/2 με τη συμμετοχή τους. 

Σχετικές παρεμβάσεις της ΕΜΔΥΔΑΣ:

 https://emdydas.gr/images/stories/news/2020/25.11.2021_Anthigeieino_2021_8645.pdf

https://emdydas.gr/images/stories/news/2020/11.3.2020_Anthigeieino_8124.pdf

https://emdydas.gr/images/stories/news/2018/25.4.2018_ypetha_v2_163.pdf

https://emdydas.gr/images/stories/news/2018/26.4.2018_anakoinosi_anthigieino_epidoma_7358.doc

Αποχαιρετισμός στον Νίκο Σιαπκίδη

Αποχαιρετισμός στον Νίκο Σιαπκίδη

Το προεδρείο του Α’ Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Συνεδρίου. Διακρίνονται οι Ν. Σιαπκίδης, Α. Κωστάλα-Κεχαγιόγλου, Φ. Τσέκερης, Κ. Μπίτσιος

Έφυγε χθες από την ζωή πλήρης ημερών μετά από ολιγοήμερο αναπνευστικό επεισόδιο ο αρχιτέκτονας Νίκος Σιαπκίδης. Την Τρίτη 15/2, ώρα 12:00 θα αποχαιρετίσουμε, σε πολιτική κηδεία στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών, έναν πολύ ιδιαίτερο άνθρωπο, συμπολίτη μας, συνάδελφο, σύντροφο και φίλο.


Ο Νίκος Σιαπκίδης δεν σταμάτησε ποτέ να ονειρεύεται, μένοντας νέος μέχρι το τέλος. Σταθερά στρατευμένος στις μεγάλες πανανθρώπινες ριζοσπαστικές ιδέες της εποχής μας, στην αριστερά και στην οικολογία, δεν έπαψε να σκέφτεται και να πράττει ελεύθερα, με πνεύμα ακούραστο, ανοιχτό στην αμφισβήτηση και στην κριτική, με άσβεστη διάθεση μεγάλης και σεμνής προσφοράς, με τρυφερότητα, με καλοσύνη και με ανεξάντλητο, καυστικό χιούμορ, κερδίζοντας την εκτίμηση, το σεβασμό και την αγάπη, ασχέτως συμφωνίας, από όλους. Καλλιέργησε πλούσια ενδιαφέροντα και χαρές, όχι μόνο για τα μεγάλα αλλά και για τα μικρά και τα ανθρώπινα, κρατώντας πάντα λίγο χώρο και για το αγαπημένο του σκάκι, ακόμα και στα τελευταία του χρόνια με αντίπαλο τον υπολογιστή του.

Γεννήθηκε το 1928 στην Αθήνα, μεγάλωσε στην οδό Ιθάκης, αποφοίτησε την Βαρβάκειο και μπήκε 2ος στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ από την οποία αποφοίτησε το 1952. Εργάστηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο του Σπύρου Μπονάνου και ως ελεύθερος επαγγελματίας στην Αθήνα μέχρι το 1967, σε ιδιωτικά έργα κυρίως, εμπνευσμένος από τις ιδέες του μοντερνισμού. Από το 1967 μέχρι το 1973 συνέχισε, ζώντας στο Παρίσι, και από το 1974 μέχρι την συνταξιοδότησή του εργάστηκε στην Τεχνική Υπηρεσία του ΕΜΠ.

Υπήρξε Γενικός Γραμματέας του ΣΑΔΑΣ 1961 και 1962, Πρόεδρος Αντιπροσωπείας ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ στη θητεία 2005 – 2008 και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ για πολλά χρόνια. Πήρε μέρος σε όλα τα ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ από το Α’ στους Δελφούς (1961) έως και το 11ο στο Ζάππειο (2011). Είχε την επιμέλεια της έκδοσης των Πρακτικών του 10ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ (1999) για την έκδοση του τόμου.

Ο ίδιος πίστευε ότι κορυφαία προσφορά του στον ΣΑΔΑΣ ήταν η διοργάνωση και η έκδοση των πρακτικών και του πορίσματος του ιστορικού Ε΄ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ το 1966, του σημαντικότερου συνεδρίου στην 100χρονη ιστορία του συλλόγου, που χάραξε ανεξίτηλα τις ιδέες και τον διάλογο για την αρχιτεκτονική και πολεοδομία στην Ελλάδα.

Τελευταία δημόσια εμφάνιση έκανε (ως προσκεκλημένος ομιλητής) στο ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Αττική σε κρίση» του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ, το 2017, στην Τιμητική Εκδήλωση «Ιστορική Γενιά Αρχιτεκτόνων», την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, στην Αίθουσα Τελετών του κτηρίου Αβέρωφ στο ΕΜΠ.



Τα τελευταία 35 χρόνια της ζωής του, τίμησε με την αδιάλειπτη συμμετοχή του την Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων και την εκπροσώπησε με την δράση και από τις θέσεις του στον ΣΑΔΑΣ και στον ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ.

Πέραν της αρχιτεκτονικής, η παρουσία του Νίκου Σιαπκίδη έχει ήδη περάσει στην ιστορία, ως ιδρυτή, διευθυντή, εκδότη και ιδιοκτήτη της ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, από το πρώτο τεύχος το 1954 μέχρι το κλείσιμό της από την χούντα το 1967: το σημαντικότερου μεταπολεμικό περιοδικό στον πνευματικό χώρο στην Ελλάδα, στον χώρο των τεχνών και των ανθρωπιστικών επιστημών, αλλά και το σημαντικότερο βήμα κοινωνικής κριτικής, καθώς και αυτοκριτικής της αριστεράς, στην εποχή του. Δεν είναι του παρόντος να πούμε το πώς και με ποιους. Εκεί ήταν ΟΛΟΙ. Οι μεγάλοι και οι μικροί. Και για να έχουν ΟΛΟΙ αυτό το μοναδικό βήμα, ο Νίκος βοήθησε στη δύσκολη μετεμφυλιακή και προδικτατορική περίοδο, με την δική του ιδιαίτερη παρουσία και αποστολή.

Υποκλινόμαστε στην έξοδό του.

Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στην κόρη του Έλλη και τον σύντροφό της Άκη, στα εγγόνια του Φίλιππο, Αρτέμιδα και Ιφιγένεια, στους δικούς του.

Μοιραζόμαστε τον πόνο τους

10 / 2 / 2022

Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Χατζηδάκης για Target Model, ένα χρόνο πριν...

Τι έλεγε ο Χατζηδάκης πριν ένα χρόνο για το Target Model. Τα ίδια έκανε και με την Ολυμπιακή και θα έφτιαχνε Νοσοκομεία. Το έκανε με τη ΔΕΗ και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα με τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Το κάνει σήμερα με το ΕΦΚΑ και τα golden boys των 8000 € το μήνα. Σε μόνιμη αποστολή εξυπηρέτησης συμφερόντων και εξόντωσης της κοινωνίας. Ας τον χαίρονται όσοι τον ψήφισαν  και τον στηρίζουν....



Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ενίσχυση του ανταγωνισμού, άρση των στρεβλώσεων και χαμηλότερο κόστος ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Νέο κεφάλαιο στην ελληνική αγορά ενέργειας ανοίγει από 1ης Νοεμβρίου, με την εφαρμογή του νέου μοντέλου χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος (target model) που θα οδηγήσει όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε μείωση του κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και δημιουργεί, μεταξύ άλλων τις προϋποθέσεις για την άρση χρόνιων στρεβλώσεων, ενίσχυση του ανταγωνισμού, σύζευξη της ελληνικής αγοράς με την ευρωπαϊκή.

Η Ελλάδα είναι η τελευταία από τις χώρες της ΕΕ που προχωρά στην εφαρμογή του target model γεγονός που, όπως τονίζει ο υπουργός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για μια ανεπιθύμητη πρωτιά: Η χώρα μας έχει την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην ΕΕ, με σημαντικές παρενέργειες για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

«Αυτό επιδιώκουμε να αλλάξει!», αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης και προσθέτει: «Θα απαιτηθεί βεβαίως μια περίοδος προσαρμογής, όπως έδειξε το προηγούμενο της εφαρμογής του νέου μοντέλου στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Χρειάστηκε κάποιος χρόνος μέχρι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα οι συμμετέχοντες στην αγορά (παραγωγοί, προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, Διαχειριστές, εποπτικές αρχές).Όμως, η εφαρμογή του είχε αδιαμφισβήτητα θετικά αποτελέσματα. Αυτόν τον δρόμο θα ακολουθήσουμε και εμείς. Την 1η Νοεμβρίου ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ελληνική αγορά ενέργειας. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την άρση των χρόνιων στρεβλώσεων που τη χαρακτηρίζουν. Για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, με συμμετοχή όλων των βασικών παικτών. Για τη βαθμιαία κατάργηση μιας σειράς μηχανισμών που λειτουργούσαν εκτός αγοράς και όχι πάντα ορθολογικά. Για την εισαγωγή των διμερών συμβολαίων, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Και φυσικά για τη σύζευξή της -μέσω Ιταλίας και Βουλγαρίας- με την πανευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας! Είναι μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των εγχώριων και διασυνοριακών διασυνδέσεων, θα επιτρέψει στη χώρα μας να αξιοποιήσει καλύτερα το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό της και να αυξήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας».

Παρεμβάσεις της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για ΥΔΟΜ, υποστελέχωση Δήμων, Ανθυγιεινό, Οργανισμούς, Παράλληλα Καθήκοντα




Συνεδρίαση Α/ΤΕΕ για τις Υπηρεσίες Δόμησης (43) 9.2.2022

Συνεδρίαση Α/ΤΕΕ για τις Υπηρεσίες Δόμησης .pdf

Συντονισμός και κοινή δράση για τις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) (31) 9.2.2022

Συντονισμός και κοινή δράση για τις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) .pdf

Μη έγκριση Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου του Οργανισμού (ΟΕΥ) Δήμου Μυτιλήνης (25) 9.2.2022

Μη έγκριση Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου του Οργανισμού (ΟΕΥ) Δήμου Μυτιλήνης .pdf 
Αποκεντρ. Διοίκηση Αιγαίου : Μη έγκριση της υπ΄ αριθ.345/2021 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης περί τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου Μυτιλήνης .pdf

Αίτημα συνάντησης με Δήμαρχο Πειραιά για θέματα που απασχολούν τους Μηχανικούς του Δήμου (25) 9.2.2022

Αίτημα συνάντησης με Δήμαρχο Πειραιά για θέματα που απασχολούν τους Μηχανικούς του Δήμου .pdf

Αλλαγή στην εισφορά του Επικουρικού πρώην ΤΣΜΕΔΕ αναδρομικά από 1.1.2020 (478) 7.2.2022

Αλλαγή στην εισφορά του Επικουρικού πρώην ΤΣΜΕΔΕ αναδρομικά από 1.1.2020 .pdf 
Υπ. Εργασίας : Σχετικά με τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ επικουρικής ασφάλισης των μισθωτών μηχανικών .pdf

Εφαρμογή Μέτρων Προστασίας από την Πανδημία σε Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. (44) 7.2.2022

Εφαρμογή Μέτρων Προστασίας από την Πανδημία σε Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. .pdf

Διαβίβαση Πινάκων με τη Βαθμολόγηση Ειδικοτήτων ανά Φορέα για τη χορήγηση Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας (334) 4.2.2022

Διαβίβαση Πινάκων με τη Βαθμολόγηση Ειδικοτήτων ανά Φορέα για τη χορήγηση Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας .pdf

Ανάθεση αλλότριων καθηκόντων σε Διπλωματούχους Μηχανικούς (305) 3.2.2022

Ανάθεση αλλότριων καθηκόντων σε Διπλωματούχους Μηχανικούς .pdf

Πρόσκληση για διαπραγμάτευση σύναψης Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.) (158) 1.2.2022

Πρόσκληση για διαπραγμάτευση σύναψης Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.) .pdf

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Η διαχρονική προαναγγελία θανάτου της ΛΑΡΚΟ

Η διαχρονική προαναγγελία θανάτου της ΛΑΡΚΟ, 

του Νίκου Γουρλά ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΡΛΑΣ



Το περασμένο Σάββατο εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ πραγματοποίησαν συλλαλητήριο ενάντια στην διαχρονική επιδίωξη της κυβέρνησης της ΝΔ για το ξεπούλημα της. Ανυποχώρητοι μετά από 22 μήνες κινητοποιήσεων διαφόρων μορφών αγωνίζονται για να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, οι θέσεις εργασίας τους και η καταβολή των δεδουλευμένων τους. Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ έχουν μακρές αγωνιστικές παραδόσεις που ξεκινούν από το 1977, όταν 900 εργάτες της στη Λάρυμνα ξεκίνησαν απεργία που κράτησε 110 μέρες. Εκείνος ο αγώνας νίκησε όταν οι εργάτες με την ενότητα τους και την αλληλεγγύη της τάξης και των κατοίκων της περιοχής άντεξαν στην συντονισμένη επίθεση συκοφάντησης και καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση, η εργοδοσία και τοπικοί παρακρατικοί μηχανισμοί με συλλήψεις απεργών, τρομοκρατία, και συνεχείς προβοκάτσιες. Οι εργάτες υποχρέωσαν την εργοδοσία να υποχωρήσει και να δώσει να δώσει 17% αύξηση, 15.00 δραχμές οικονομική ενίσχυση και επαναπρόσληψη των απολυμένων.


Από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν 44 χρόνια. Ο αρχικός ιδιωτικός χαρακτήρας της εταιρίας μετατράπηκε σε δημόσιο κι όταν σταμάτησαν τα θαλασσοδάνεια και τα δανεικά και αγύριστα στον Μποδοσάκη, έγινε αυτό που συνέβη στις περισσότερες μεγάλες βιομηχανίες της χώρας: Οι ιδιοκτήτες απλά τα μάζεψαν και έφυγαν αφήνοντας πίσω τους απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις και βουνά από χρέη. Το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγικής βάσης της χώρας μπήκε στις «προβληματικές» και αργά ή γρήγορα καταστράφηκε. Σήμερα η μετοχική σύνθεση της εταιρίας είναι 55,19% Ελληνικό Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ), 33,36 % Εθνική Τράπεζα και 11,45 % ΔΕΗ.

Η ΛΑΡΚΟ δεν ακολούθησε την μοίρα των άλλων μεγάλων βιομηχανιών της χώρας γιατί ήταν και είναι η μοναδική εταιρεία παραγωγής νικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης αφού η χώρα μας έχει στο υπέδαφός της το 90% των συνολικών κοιτασμάτων νικελίου της Ευρώπης. Η ΛΑΡΚΟ δε είναι η μοναδική επιχείρηση στην ΕΕ συνεχούς πυράς που παράγει σιδηρονικέλιο μέσα από την επεξεργασία δικών της εγχώριων μεταλλευμάτων. Καλύπτει το 6% των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 3% των παγκόσμιων αναγκών.

“Δεν είχα το ψυχικό σθένος να μιλήσω για όσα συνέβησαν, τώρα έχω τη δύναμη”

“Δεν είχα το ψυχικό σθένος να μιλήσω για όσα συνέβησαν, τώρα έχω τη δύναμη”

Bullying σε Τεχνικές Εταιρίες? Δεν πέφτουμε και από τα σύννεφα...

Ο Α. επικοινώνησε με το περιοδικό θέλοντας να μιλήσει για τις κακοποιητικές συμπεριφορές που βίωσε ως υπάλληλος σε μια Τεχνική εταιρία στα βόρεια προάστια. Στην καταγγελία ο ίδιος κάνει λόγο για χονδροφοβικά και ομοφοβικά σχόλια (σ.σ. voice shaming) ακόμα και για βίαια περιστατικά. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, “δεν είχα το ψυχικό σθένος να μιλήσω για όσα συνέβησαν. Τώρα έχω την δύναμη να μιλήσω”.

“Γιατί αποφάσισα να μιλήσω τώρα; Επειδή ήταν αναγκαίο τότε να ταχτοποιήσω σοβαρές οικογενειακές υποθέσεις και να επιβιώσω. Δεν είχα το ψυχικό σθένος να μιλήσω για όσα συνέβησαν. Τώρα έχω την δύναμη να μιλήσω. Εκτός των άλλων ειδικοτήτων, οι μηχανικοί βιώνουν απίστευτο bullying. Εργάζονται πολλές ώρες έναντι μικρής αμοιβής, δεν υπάρχουν σταθερά ωράρια και αναγκάζονται να δηλώνουν πλήρη υποταγή σε ψυχικά άρρωστους εργοδότες…

Η καταγγελία

Το φθινόπωρο του 2018 ξεκίνησα να εργάζομαι ως μηχανικός σε μια Τεχνική εταιρία Μελετών που βρίσκεται στα βόρεια προάστια. Αυτή η εταιρία απασχολεί κατά κύριο λόγο Τοπογράφους και Πολιτικούς μηχανικούς

Ο γιος του ιδιοκτήτη, μου πήρε συνέντευξη και αποφάσισε να ενταχθώ στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρίας. Αμέσως μετά απευθύνθηκε στην αδερφή του προκειμένου να αναλάβει την εκπαίδευση μου. Έπρεπε να εκπαιδευτώ το συντομότερο δυνατό για να τους βοηθήσω σε μια σημαντική μελέτη που είχαν αναλάβει. Την επόμενη μέρα γνώρισα τον ιδιοκτήτη της εταιρίας. Εκ πρώτης όψεως φάνηκε ένας ευγενικός κύριος που ήθελε να μου δώσει ευκαιρίες. Είχε πει χαρακτηριστικά: Θα περάσεις από διάφορα πόστα! Μάλιστα έδειξε πως θαύμαζε το βιογραφικό μου καθώς είμαι απόφοιτος πολυτεχνικής σχολής με μεταπτυχιακό, προϋπηρεσία, ξένες γλώσσες, σεμινάρια και πρακτική άσκηση. Σχημάτισα καλή εντύπωση για αυτούς τους ανθρώπους. Η φαινομενικά καλή συμπεριφορά τους σε συνδυασμό με το γόητρο της εταιρίας, με θάμπωσαν. Αργότερα κατάλαβα πως ότι λάμπει δεν είναι χρυσός

Το πρώτα μου καθήκοντα ενώ θα έπρεπε να σχετίζονται άμεσα με το αντικείμενο των σπουδών μου, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια δουλειά που θα μπορούσε να υλοποιηθεί από τον οποιονδήποτε. Δεν μίλησα, δεν διαμαρτυρήθηκα. Είπα στον εαυτό μου: Κάνε υπομονή, θα αναλάβεις πιο σημαντικά καθήκοντα. Τώρα οφείλεις να αποδείξεις ότι είσαι καλός υπάλληλος. Μόνο που δεν ήξερα το τίμημα.

Για να αποδείξω ότι είμαι καλός υπάλληλος έπρεπε να δουλεύω κάτω από δυσμενείς συνθήκες. Συγκεκριμένα: Ήμουν υποχρεωμένος να ακούω τις συναδέλφους μου να μιλούν τέσσερις ώρες την ημέρα δυνατά για τα προσωπικά τους. Αυτό γινόταν με τις “ευλογίες” της Floor manager στο ισόγειο της εταιρίας. Ταυτόχρονα, έμπαιναν πελάτες στο ισόγειο της εταιρίας οι οποίοι προκαλούσαν με την σειρά τους οχλαγωγία. Δεν κατηγορώ τους πελάτες στην προκειμένη περίπτωση. Κατηγορώ τον εργοδότη που αποφάσισε να τους δέχεται στα κεντρικά της εταιρίας για να μειώσει τα λειτουργικά κόστη των επιμέρους γραφείων. Το αποτέλεσμα: Στο ισόγειο της εταιρίας επικρατούσε μια ασύλληπτη οχλαγωγία. Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας μαζί με τα παιδιά του έρχονταν να ελέγξουν πως όλα βαίνουν καλώς. Τους παρακαλούσα να βρουν μία λύση αλλά μάταια. Η απάντηση τους ήταν σαφής: Η εταιρία λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο και είσαι υποχρεωμένος να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων. Μα πώς να το κάνω αυτό όταν με τόση φασαρία έπρεπε να είμαι συγκεντρωμένος στα καθήκοντα μου και ταυτόχρονα να αποκτήσω μέσα σε λίγες μέρες την εμπειρία των ατόμων που εργάζονται χρόνια εκεί;

Για να φανώ αντάξιος των προσδοκιών τους αναγκάστηκα να εργάζομαι δέκα ώρες κάθε μέρα με τον βασικό μισθό. Η προϊστάμενος δεν έδειξε καμία κατανόηση. Αντιθέτως με έβριζε καθημερινά γιατί εξέφραζα παράπονα. Σύμφωνα με τους “άγραφους κανόνες’” του ισογείου της εταιρίας δεν είχα το δικαίωμα να εκφράζω παράπονα αλλά ούτε και να εκφέρω γνώμη για το οτιδήποτε. Έτσι ένα μήνα μετά άκουσα μια από τις βοηθούς της προϊστάμενης να μου λέει ξεκάθαρα: δεν έχεις δικαίωμα να μιλάς γιατί είσαι καινούργιος εδώ! Εμείς δουλεύουμε εδώ χρόνια. Της απάντησα με επιχειρήματα

Από τότε ξεκίνησε ο επίσημος πόλεμος εναντίον μου. Όσοι ήταν βοηθοί της προϊστάμενης με κατηγορούσαν στον εργοδότη προκειμένου να με διώξει από την εταιρία. Μάλιστα τότε με κάλεσε ο εργοδότης στο γραφείο του στον 3ο όροφο για να μου κάνει παράπονα περί “χαμηλής παραγωγικότητας Παραδόξως μου μίλησε ήρεμα. Σεβάστηκα τις επιθυμίες του και η παραγωγικότητα μου εκτοξεύτηκε. Παράλληλα σταμάτησα να εκφέρω γνώμη, σταμάτησα να κάνω παράπονα. Δήλωσα πλήρη υποταγή. Γυρνούσα στο σπίτι μου αργά το απόγευμα με ένα κεφάλι μουδιασμένο. Με πολλά αναπάντητα γιατί! Γιατί μου φέρονται άσχημα, τι τους έκανα; Γιατί έπρεπε να εισπράττω καθημερινά την τοξικότητα και τις κακίες τους;

Οι μέρες κυλούσαν αργά και βασανιστικά. Αισθανόμουν πως δεν είχα άλλη επιλογή. Χρειαζόμουν τα χρήματα και ταυτόχρονα πρόσθετη προϋπηρεσία. Δεχόμουν καθημερινά πλύση εγκεφάλου. Πιο συγκεκριμένα προσπαθούσαν να με πείσουν ότι αυτή η δουλειά είναι η ευκαιρία της ζωής μου και εκτός εταιρίας δεν θα μπορέσω να πετύχω τίποτα θετικό. Εκμεταλλεύτηκαν την ανάγκη μου για εργασία και την θλίψη που ένιωθα εξαιτίας κάποιων σοβαρών οικογενειακών προβλημάτων. Εκείνοι ζούσαν ευτυχισμένοι καθώς εκμεταλλεύονταν πολλά άτομα μέσα στην εταιρία. Ένιωθαν ικανοποίηση και εγκεφαλική ηδονή βλέποντας τους υπαλλήλους να πονούν. Κουραζόμουν αφάνταστα, υπέφερα, αργοπέθαινα καθώς εκείνοι έπαιρναν ζωή από την ζωή μου.

Τον Φεβρουάριο του 2019 συνέβη ένας μεγάλος καβγάς ανάμεσα σε μένα και στην προϊστάμενη. Εκείνη ξέσπασε όλα τα νεύρα της πάνω μου. Της εξήγησα πως δεν είμαι διατεθειμένος να ανέχομαι καθημερινά προσβολές. Για να μου κάνει επίδειξη δύναμης με έστειλε στον 1ο όροφο της εταιρίας. Σημειωτέον ότι καιρό πριν ζητούσα από τον εργοδότη να εργάζομαι στον 1ο όροφο καθώς εκεί επικρατεί περισσότερη ησυχία. Τότε αναρωτήθηκα: Έπρεπε να γίνει τόση φασαρία για να εργάζομαι στον 1ο όροφο; Θα μπορούσαν εξαρχής να με στείλουν εκεί ώστε να είχαν αποφευχθεί αρκετά προβλήματα. Βέβαια δεν ήθελαν εξ αρχής να με λάβουν υπόψη, καθώς οι υπόλοιποι όροφοι της εταιρίας προορίζονται για την “elite κοινωνία” , δηλαδή από άτομα που ανήκουν στην high society και χρησιμοποίησαν αθέμιτα μέσα για να δεσπόζουν στην εταιρία.

Έβαλα στην άκρη τον καβγά ανάμεσα σε μένα και στην προϊστάμενη και εκτελούσα τυπικά τα καθήκοντα μου στον 1ο όροφο της εταιρίας. Τότε ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρίας, άρχισε να μου κάνει το λεγόμενο fat shaming. Έτσι πήρε θάρρος και ο ιδιοκτήτης και είπε μπροστά σε όλους τους υπαλλήλους: “Χρειάζεσαι δίαιτα”. Πάγωσαν όλοι. Έμεινα άναυδος. Προσπάθησα να αντιμετωπίσω χιουμοριστικά τα λεγόμενα του.

Μετά από αυτό το περιστατικό άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου. Κάθε μεσημέρι που έκανα διάλειμμα για φαγητό, οι συνάδελφοι κυριολεκτικά μετρούσαν τις μπουκιές μου. Ταυτόχρονα μετρούσαν και τα τσιγάρα μου. Έπρεπε να απολογούμαι για το φαγητό που έτρωγα, για τα τσιγάρα που κάπνιζα ακόμα και πότε πήγαινα στην τουαλέτα στο πλαίσιο του νόμιμου διαλείμματος μου. Τότε βρήκε αφορμή ο νομικός εκπρόσωπος να με κατηγορήσει άδικα ότι μόνο εγώ λερώνω τις τουαλέτες και μόνο εγώ ξοδεύω πολλές χαρτοπετσέτες για να σκουπίζω τα χέρια μου. Για να μην πάρει έκταση το ζήτημα αναγκαζόμουν να καθαρίζω με δροσομάντηλα όλες τις ανδρικές τουαλέτες παρόλο που δεν τις είχα λερώσει. Επίσης έφερνα χαρτοπετσέτες από το σπίτι μου για να μην με κατηγορούν για αλόγιστες σπατάλες. Το μεσημεριανό μου διάλειμμα το έκανα έξω από την εταιρία. Έξω έτρωγα και κάπνιζα παρόλο που μέσα στην εταιρία υπάρχει ειδικά διαμορφωμένη κουζίνα για αυτούς τους σκοπούς.

Υλοποιώντας αυτά που προανέφερα, νόμιζα πως θα μετριαστούν τα προβλήματα. Για ακόμα μια φορά έκανα λάθος. Η προϊστάμενη του ισογείου είχε άλλα σχέδια. Να με κάνει να φύγω από την εταιρία. Ο λόγος; Διότι σύμφωνα με φήμες, κανένας δεν τόλμησε να την αποστομώσει και να της πει με ειλικρίνεια τα παράπονα του. Έτσι κατέστρωσε ένα σχέδιο. Χρησιμοποίησε ψευδομάρτυρες για να πουν στον ιδιοκτήτη της εταιρίας ασύστολα ψεύδη για εμένα προκειμένου να θυμώσει και να με απολύσει.

Τότε ένα πρωί στα μέσα Φεβρουαρίου ενώ δούλευα ήσυχα στον 1ο όροφο εμφανίστηκε ο εργοδότης με τον γιο του. Ζήτησαν να μου μιλήσουν στο μικρό διάδρομο που είναι δίπλα στην αίθουσα των υπαλλήλων. Ο εργοδότης με τον γιο του με έβριζαν φωναχτά, κορόιδευαν την φωνή μου (voice shaming ) και με απειλούσαν πως εάν δεν γίνω ένα απόλυτα υποταγμένος υπάλληλος, θα με απολύσουν. Έπαθα σοκ. Δεν μπορούσα να πιστέψω όσα άκουσα. Ασυναίσθητα έφυγα από την εταιρία λέγοντας ότι παραιτούμαι. Κάλεσα ταξί για να πάω στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα να κάνω καταγγελία. Τα δάκρυα έτρεχαν ποτάμι από τα μάτια μου. Για άλλη μια φορά ένα αναπάντητο γιατί με βασάνιζε. Εκείνη την μέρα είχε πολύ κρύο και έριχνε χιονόνερο. Ήμουν σε τόσο άσχημη ψυχολογική κατάσταση που δεν καταλάβαινα ούτε το κρύο, ούτε τις παγωμένες σταγόνες που έπεφταν στο πρόσωπο μου. Μόνο τα δάκρυα που έτρεχαν από τα μάτια μου ένιωθα μαζί με ένα πόνο στο στήθος.

Έφτασα έξω από την πόρτα του αστυνομικού τμήματος. Τότε μου τηλεφώνησε ο εργοδότης και μου είπε: έγινε μια παρεξήγηση έλα να τα βρούμε. Γύρισα πίσω. Μιλήσαμε. Υποτίθεται ότι κατάλαβε τα λάθη του και ήταν διατεθειμένος να με στηρίξει. Ωστόσο ούτε μια συγγνώμη δεν βγήκε από τα χείλη του.

Με μυαλό θολωμένο από θλίψη και στενοχώριες, έκρινα ότι αν γύριζα στην εταιρία όλα θα ήταν διαφορετικά. Έκανα λάθος. Το bullying συνεχίστηκε τόσο από τον εργοδότη και τα παιδιά του όσο και από κάποιους υπαλλήλους οι οποίοι ήταν υπό την προστασία του.
Ίσως αναρωτηθεί κάποιος γιατί συνέχισα να ανέχομαι αυτές τις καταστάσεις. Πέρα από το οικονομικό κομμάτι, ήρθε η στιγμή που μου ‘’χρύσωσαν το χάπι’’ αναθέτοντας μου καθήκοντα που αφορούν αποκλειστικά το αντικείμενο των σπουδών μου.

Στην αρχή χάρηκα όπως ένα μικρό παιδί που λαμβάνει ένα δώρο. Το χαμόγελο σβήστηκε σύντομα από τα χείλη μου όταν ανέλαβε την εκπαίδευση μου ο γιος του ιδιοκτήτη μαζί με την σύντροφο του και υπάλληλο της εταιρίας.

Η συνεργασία για αυτό στο σημαντικό project ήταν πολλή δύσκολη. Ανεχόμουν καθημερινά τις προσβολές, την ψυχρότητα και την τοξικότητα της συντρόφου του γιού του ιδιοκτήτη με αποτέλεσμα να μου χρεώσει λάθη στην εκπόνηση του project. Δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί μαζί μου. Είχε άλλα σχέδια. Ο γιος του ιδιοκτήτη παρενοχλούσε σεξουαλικά άλλες όμορφες κοπέλες. Έχει αδυναμία στις αιθέριες υπάρξεις και τους τάζει γη και ύδωρ προκειμένου να υποκύψουν στις ορέξεις του.

Όσο περνούσε ο καιρός, τα αποθέματα της υπομονής μου εξαντλούνταν. Έχανα δυνάμεις. Ένιωθα πως δεν θα αντέξω. Κι όμως συνέχιζα. Λίγο καιρό μετά η ο γιός του ιδιοκτήτη και η σύντροφος του , με κατηγόρησαν στον εργοδότη προφασιζόμενοι την ανικανότητα μου να συμμετέχω σε ένα δύσκολο project. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης να δώσει εντολή να επιστρέψω στα παλιά μου καθήκοντα.

Δεν άντεξα. Μίλησα στον γιο του ιδιοκτήτη. Ανεβήκαμε στον 2ο όροφο στην αίθουσα συνεδριάσεων. Εκείνη την ώρα δεν υπήρχε κανένας στον όροφο. Εξέφρασα με ευγένεια να παράπονα μου. Εκείνος είχε αποκρυσταλλωμένες απόψεις και δεν δεχόταν να με ακούσει. Τότε του ανακοίνωσα πως δεν αντέχω άλλο και θα παραιτηθώ. Η αντίδραση του ξεπέρασε κάθε όριο. Φώναζε, έβριζε καθώς ισχυρίστηκε ότι όλοι οι υπάλληλοι είναι πνιγμένοι στην δουλειά και δεν υπάρχει περιθώριο να χάσουν υπάλληλο την συγκεκριμένη περίοδο. Έτσι πάνω στα νεύρα του το χέρι του προσγειώθηκε με δύναμη στο μάγουλο μου. Σοκαρίστηκα, έβαλα τα κλάματα , ήθελα να φύγω τρέχοντας . Με συγκράτησε γιατί φοβήθηκε πως θα τον καταγγείλω. Για να μου “κλείσει το στόμα” με απείλησε πως θα μου κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση.

Πέρασε λίγος καιρός και εργάστηκα ξανά σε διαφορετικό φορέα πάνω στο αντικείμενο μου. Εμπλούτισα το βιογραφικό μου με δεξιότητες και κατέβαλλα μεγάλες προσπάθειες για να ξεχάσω όσα συνέβησαν. Ακόμα παλεύω και εξελίσσομαι ως επαγγελματίας. Μα δεν ξέχασα. Πώς γίνεται να ξεχάσω τόσους βασανιστικούς μήνες; Γιατί αποφάσισα να μιλήσω τώρα; Επειδή ήταν αναγκαίο τότε να ταχτοποιήσω σοβαρές οικογενειακές υποθέσεις και να επιβιώσω. Δεν είχα το ψυχικό σθένος να μιλήσω για όσα συνέβησαν. Τώρα έχω την δύναμη να μιλήσω.

Εκτός των άλλων ειδικοτήτων, οι μηχανικοί βιώνουν απίστευτο bullying. Εργάζονται πολλές ώρες έναντι μικρής αμοιβής, δεν υπάρχουν σταθερά ωράρια και αναγκάζονται να δηλώνουν πλήρη υποταγή σε ψυχικά άρρωστους εργοδότες.

Οι εργοδότες οφείλουν να καταλάβουν κάτι που είναι τόσο απλό μέσα στην πολυπλοκότητα του. Κάθε άνθρωπος έχει μια αξιοπρέπεια, τιμή και υπόληψη. Το θεωρώ αδιανόητο εν έτη 2022 να υφίστανται οι εργαζόμενοι συμπεριφορές που δεν εναρμονίζονται με τις Ευρωπαϊκές τακτικές και θυμίζουν μεσαίωνα.

Οι περισσότεροι διστάζουν να μιλήσουν. Εμείς οι λίγοι ας αποτελέσουμε την αρχή για να συμπαρασύρουμε τους υπόλοιπους να μιλήσουν και σταδιακά να δομήσουμε ένα καλύτερο κόσμο για εμάς και τις επόμενες γενιές.

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Όχι νέες ΒΑΠΕ στη Σπίνα - Ρούματα Χανίων




Δημιουργός ψηφίσματος:
Manolis N. - Παραλήπτες:
Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, Δημοτικά Συμβούλια Δήμων Καντάνου –Σελίνου & Πλατανιά
ΟΧΙ ΝΕΕΣ ΒΑΠΕ ΣΤΗ ΣΠΙΝΑ – ΡΟΥΜΑΤΑ ΧΑΝΙΩΝ
Είμαστε ενάντια στην υλοποίηση του υπό περιβαλλοντική αδειοδότηση έργου , στη θέση Λαύριο των Δήμων Καντάνου –Σελίνου & Πλατανιά, γιατί δεν τηρούνται, προϋποθέσεις, όπως:
· Ολοκλήρωση, από την Πολιτεία των δασικών Χαρτών, του κτηματολογίου, του Χωροταξικού σχεδιασμού και των Γενικών & των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, πριν την έγκριση και εγκατάσταση τους,
· Όριο στην ισχύ των μονάδων ΑΠΕ, σε σχέση με τις τοπικές ανάγκες, Στοχος των εγκαταστάσεων ΑΠΕ, να ειναι η ωφέλεια στην Τοπική κοινωνία και όχι η κερδοσκοπία των ενεργειακών κολοσσών
· Αυστηρός περιβαλλοντολογικός έλεγχος κατά την έγκριση, την εγκατάσταση, την λειτουργία και όταν παρέλθει η χρήση της εγκατάστασης,
· Κοστολόγηση όλων των συνοδών έργων, που σήμερα γίνονται δωρεάν από τη Πολιτεία, για την εξυπηρέτηση των έργων ΒΑΠΕ, όπως η συνδεσιμότητα με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, δίκτυο διανομής κλπ,
· Αποφασιστικος ο ρολος των Περιφερειακών, Δημοτικών και Τοπικών συμβουλίων.
Πιστεύουμε ότι:
· Η υλοποίηση του έργου , θα προκαλέσει σωρρευτικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις ανθρώπινες δραστηριότητες της περιοχή, δημιουργώντας μια βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας.
Θα απαιτηθεί γιγάντωση του υφιστάμενου δημοτικού δικτύου δρόμων,
Τ α έργα ΒΑΠΕ έρχονται σε σύγκρουση με τις ήδη υπάρχουσες αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου, και εξυπηρετούν τους ξένους μεγαλοεπενδυτές , που θησαυρίζουν.Αγωνιζόμαστε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες της Κρήτης για ελεύθερα βουνά από μεγάλης-βιομηχανικής κλίμακας κατασκευής ΑΠΕ (ΒΑΠΕ). Λέμε, ΟΧΙ στην εγκατάσταση ΒΑΠΕ, ΟΧΙ στην αλλοίωση των βουνοκορφών μας, ΟΧΙ στο ξεκλήρισμα από τον όμορφο τόπο μας. 

Οι υπογράφοντες

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αλλαγή στην εισφορά του Επικουρικού πρώην ΤΣΜΕΔΕ αναδρομικά από 1.1.2020

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 7-2-2022


Αλλαγή στην εισφορά του Επικουρικού πρώην ΤΣΜΕΔΕ αναδρομικά από 1.1.2020 .pdf

Υπ. Εργασίας : Σχετικά με τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ επικουρικής ασφάλισης των μισθωτών μηχανικών .pdf

Προς : Α' Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

(για ενημέρωση των μελών)



Θέμα : Αλλαγή στην εισφορά του Επικουρικού πρώην ΤΣΜΕΔΕ αναδρομικά από 1.1.2020


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Όπως είχαμε ενημερώσει (έγγραφο 1/2/2021) ότι με τον πρόσφατο Ν.4756/20 έχουν τροποποιηθεί οι εισφορές των Μισθωτών Μηχανικών για τον κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του πρώην ΤΣΜΕΔΕ. Σύμφωνα με το άρθρο 35 του Ν.4756/20 :

Εξομοίωση εισφορών επικουρικής ασφάλισης έμμισθων δικηγόρων και μισθωτών μηχανικών

1. Η παρ. 3 του άρθρου 97 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85) αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Από την 1.1.2020 για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, οι αυτοτελώς απασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, και όλοι οι πριν και μετά την 1η.1.1993 ασφαλισμένοι, έμμισθοι δικηγόροι
και μισθωτοί μηχανικοί των οικείων τομέων του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του πρώην Ε.Τ.Α.Α. κατατάσσονται σε τρεις (3) ασφαλιστικές κατηγορίες, των οποίων το ποσόν της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς αντιστοιχεί σε:

Ασφαλιστικές κατηγορίες

Ποσά εισφορών Επικουρικής σύνταξης σε ευρώ (από 1.1.2020 έως 31.5.2022)

Ποσά Εισφορών επικουρικής ούνταξης σε ευρώ (από 1.6.2022)

1η κατηγορία

42

39

2 η κατηγορία

51

47

3η κατηγορία

61

56

2. Η παρ. 4 του άρθρου 97 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85) αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται με ελεύθερη επιλογή τους σε μία (1) από τις τρεις (3) ασφαλιστικές κατηγορίες. Η κατάταξη σε μία (1) από τις τρεις (3) είναι υποχρεωτική. Αν ο ασφαλισμένος δεν επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία, κατατάσσεται υποχρεωτικά στην πρώτη.
Ο ασφαλισμένος μπορεί, με αίτησή του, να επιλέξει ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία από αυτή που υπάγεται ή, εφόσον βρίσκεται σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, να επιλέξει κατώτερη. H αίτηση επιλογής δύναται να υποβάλλεται και ηλεκτρονικά.
Αίτηση για μεταβολή ασφαλιστικής κατηγορίας δύναται να υποβάλλεται οποτεδήποτε, σε κάθε περίπτωση όμως η μετάταξη από κατηγορία σε κατηγορία γίνεται από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από την υποβολή της αίτησης και ισχύει υποχρεωτικά για όλο το επόμενο έτος από την υποβολή της αίτησης.
Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται υποχρεωτικά στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία και επιλέγουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να υπαχθούν από την 1η.7.2020.
Ειδικά για τους έμμισθους δικηγόρους και για τους
μισθωτούς μηχανικούς των οικείων τομέων του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του πρώην Ε.Τ.Α.Α. από την 1η.1.2020, τα ανωτέρω ποσά της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς επιμερίζονται κατά 50% στον εντολέα (στην περίπτωση των εμμίσθων δικηγόρων) ή στον εργοδότη και κατά 50% στον ασφαλισμένο».

  1. Στην περ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 36 του ν. 4387/2016 προστίθεται στοιχείο vii. ως εξής:
    «vii. Όλες οι ανωτέρω ρυθμίσεις των υποπερ. i έως v της περ. γ’ εφαρμόζονται και στους μισθωτούς μηχανικούς και μισθωτούς υγειονομικούς. Ειδικά για τους μισθωτούς μηχανικούς του οικείου τομέα του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του πρώην Ε.Τ.Α.Α. από την 1η.1.2020 καταβάλλεται για τις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης υποχρεωτικά η ασφαλιστική εισφορά της παρ. 3 του άρθρου 97, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 97 και για τις εισφορές εφάπαξ παροχής υποχρεωτικά η ασφαλιστική εισφορά της περ. γ’ της παρ. 2 του άρθρου 35, σύμφωνα με την περ. γ’ της παρ. 2 του άρθρου 35. Ειδικά για τους μισθωτούς υγειονομικούς του οικείου τομέα του κλάδου πρόνοιας του πρώην Ε.Τ.Α.Α. καταβάλλεται για τις εισφορές εφάπαξ παροχής υποχρεωτικά η ασφαλιστική εισφορά της περ. γ’ της παρ. 2 του άρθρου 35, σύμφωνα με την περ. γ’ της παρ. 2 του άρθρου 35.»

Αυτό σημαίνει ότι για μεικτές αποδοχές 1500€ η συνολική εισφορά ήταν 97,5€ (από 48,75€ εργαζόμενος και εργοδότης 3,25% έκαστος) ενώ τώρα 42 έως 61€ (από 21 έως 30,5€ εργαζόμενος και εργοδότης) ενώ και οι ασφαλιστέες αποδοχές μειώνονται από τα 1500 € στα 646 έως 938 €). Αν και ο Νόμος με σαφήνεια αναφέρεται γενικά στους μισθωτούς Μηχανικούς η Εγκύκλιος που εκδόθηκε πρόσφατα αναφέρεται μόνο στους ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ Υπαλλήλους και όχι στους Μονίμους. Παρά τις ερωτήσεις μας στο e ΕΦΚΑ ουδέποτε μας απάντησαν αν θα εκδοθεί νέα. Η σχετική Εγκύκλιος 8/2021 και τα 8 (!) Παραρτήματα της η οποία τροποποιεί και τις κρατήσεις υπέρ Ο.Α.Ε.Δ. Είναι ανερτημένη εδώ:

https://www.efka.gov.gr/sites/default/files/2021-01/%CE%95%CE%93%CE%9A.%208_2021.pdf

https://www.efka.gov.gr/el/egkyklioi-kai-genika-eggrapha/egkyklios-8-28012021

Αναρτούμε επίσης πρόσφατο απαντητικό έγγραφο του Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς Υπηρεσίες όπου με σαφήνεια αναφέρει: “ Από τα παραπάνω συνάγεται ότι στο πεδίο εφαρμογής των ελόγω διατάξεων εμπίπτουν όλοι οι μισθωτοί μηχανικοί ανεξαρτήτου σχέση εργασίας, ήτοι οι εν λόγω διατάξεις εφαρμόζονται σε όλους τους μισθωτούς μηχανικούς είτε απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, είτε απασχολούνται στο Δημόσιο τομέα με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (ΙΔΑΧ, ΙΔΟΧ) είτε έχουν διοριστεί ως μόνιμοι Υπάλληλοι του Δημοσίου.

Τα μέλη μας καλό είναι να κοινοποιήσουν τα παραπάνω (Εγκύκλιο και έγγραφο) στους εκκαθαριστές μισθοδοσίας τους ώστε :

(α) να ερωτηθούν οι Υπάλληλοι σε ποια κατηγορία επιθυμούν να ασφαλιστούν

(β) να υλοποιηθεί από τους εκκαθαριστές η μείωση στις κρατήσεις αναδρομικά από την 1/1/2020

(γ) να επιστραφούν οι πρόσθετες εισφορές που τυχόν έχουν καταβληθεί επί δύο ολόκληρα έτη, στους ασφαλισμένους.



Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Καταστρέφουν έναν υγρότοπο για να μην... πλημμυρίσει!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 29.01.2022, 06:00
Καταστρέφουν έναν υγρότοπο για να μην... πλημμυρίσει!
Τόνια Παντελαίου*

Το πρόσφατα εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας δεν θεωρεί επικίνδυνα τα χαμηλής έντασης πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή της Βραυρώνας.

Ο Ερασίνος ποταμός είναι ο δρόμος που δημιούργησαν τα νερά από τις πλαγιές του ανατολικού Υμηττού για να φτάσουν στη θάλασσα. Ο Ερασίνος ξεκινώντας από τον Υμηττό εμπλουτίζεται στη συνέχεια με νερά που προέρχονται από τα χαμηλά βουνά της Παιανίας, καθώς και νερά από κοιλαδογενείς εποχικές πηγές, για να φτάσει στην τελική του απόληξη, στις ανατολικές ακτές της Αττικής, εκεί όπου οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν δημιουργήσει έναν ολόκληρο οικισμό με λιμάνι, την Αρχαία Βραυρώνα, αξιοποιώντας την εύφορη γη γύρω από τις εκβολές του ποταμού αλλά και τον προσήνεμο όρμο που σχηματίζεται από αυτές.

Στο πέρασμα των χιλιετιών πολλά άλλαξαν, το αρχαίο λιμάνι και ο οικισμός καταστράφηκαν, αφήνοντας ως μόνη ανάμνηση το Ιερό της Αρτέμιδας, η γη γύρω από τις εκβολές προεκτάθηκε από τις προσχώσεις του ποταμού, όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, και σε αυτό ακριβώς το δέλτα, που παραμένει πλούσιο σε επιφανειακά νερά σε όλη τη διάρκεια του έτους, αναπτύχθηκε ένας πολύτιμος υδροβιότοπος που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί δεκάδες σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση υδρόβια είδη: ψάρια, πουλιά, αμφίβια, θηλαστικά, μερικά από αυτά ενδημικά.

ΣΕΤΤΕ: Πανελλαδική στάση εργασίας για την επαναπρόσληψη των 15 εργαζομένων που δικαιώθηκαν τελεσίδικα, Τρίτη 8 Φλεβάρη

ΣΕΤΤΕ: Πανελλαδική στάση εργασίας για την επαναπρόσληψη των 15 εργαζομένων που δικαιώθηκαν τελεσίδικα, Τρίτη 8 Φλεβάρη


Απόφαση Δ.Σ. ΣΕΤΕΕ (31/1/2022)

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΩΣ 12 μμ, ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022

για την επαναπρόσληψη των 15 συναδέλφων μας που δικαιώθηκαν στο εφετείο

Συγκέντρωση, έξω από το ΤΕΕ οδός Νίκης 4, στο Σύνταγμα. στις 11 πμ

Συναδέλφισσες –οι,

την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, στον Άρειο Πάγο θα γίνει η συζήτηση επί της αναίρεσης που έκανε το ΤΕΕ στην εφετειακή απόφαση 5703/20 και η οποία δικαίωσε τους 15 πρώην συμβασιούχους χαρακτηρίζοντας την απόλυσή τους παράνομη. Η ομόφωνη απόφαση της Δ.Ε. του ΤΕΕ (Αποφ. Α17/Σ23/2021) για εξωδικαστική ρύθμιση με Νομοθετική Ρύθμιση, παραμένει κενό γράμμα και δεν έχει υλοποιηθεί.

Η υπομονή και η καλή διάθεση των εργαζομένων του ΤΕΕ έχει εξαντληθεί.

Διαπιστώνουμε ότι παρά τις υποσχέσεις και τις αποφάσεις, όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκε το δίκαιο αίτημα του Συλλόγου Εργαζομένων ΤΕΕ, που υποστηρίχθηκε από την ΑΔΕΔΥ την ΠΟΣΕΥΠΕΧΩΔΕ και δεκάδες σωματεία και συλλόγους εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αφορά στην επαναπρόσληψη των 15 εργαζομένων του ΤΕΕ σύμφωνα με την εφετειακή απόφαση 5703/20, αλλά αντίθετα το ΤΕΕ συνέχισε τα ένδικα μέσα κατά των εργαζομένων του σε αντίθεση τις αποφάσεις του.

Το Δ.Σ. του ΣΕΤΕΕ διαπιστώνει την ανακολουθία του Προέδρου του ΤΕΕ σχετικά με τις δεσμεύσεις του για τους 15 εργαζόμενους που δικαιώθηκαν δικαστικά σε 2ο βαθμό, και το ΤΕΕ χρυσοπληρώνοντας ιδιωτική νομική εταιρεία (19.000€ +ΦΠΑ) συνεχίζει τα ένδικα μέσα και αναστέλλει την εκτέλεση της εφετειακής απόφασης στον Άρειο Πάγο, με την αιτιολογία ότι από την πρόσληψη των εργαζομένων «θα προκύψει κίνδυνος βλάβης για το ΤΕΕ»!

Καλούμε το ΤΕΕ να εγκαταλείψει τη διγλωσσία, να αποσύρει τα ένδικα μέσα κατά των εργαζομένων και να προχωρήσει άμεσα στην κατάταξη των 15 εργαζομένων σε προσωποπαγείς θέσεις αορίστου χρόνου και να ζητήσει από το Υπουργείο να προχωρήσει σε Νομοθετική Ρύθμιση.

Ζητάμε από τον Πρόεδρο δεχθεί την συνάντηση με το ΣΕΤΕΕ που έχουμε επανειλημμένα προτείνει, για να βρεθεί λύση.

Ζητάμε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να προωθήσει τη Νομοθετική Ρύθμιση για την επίλυση του θέματος και να τιμήσει τις δεσμεύσεις των εκπροσώπων του προς τα συνδικαλιστικά όργανα της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΣΕΥΠΕΧΩΔΕ και του ΣΕΤΕΕ.

Το Δ.Σ. του ΣΕΤΕΕ, καλεί όλους τους εργαζόμενους του ΤΕΕ, σε Πανελλαδική στάση εργασίας την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου από έναρξη ωραρίου έως 12μμ με συγκέντρωση έξω από το ΤΕΕ στην Αθήνα, οδός Νίκης 4, στο Σύνταγμα. στις 11 πμ.

Καλούμε το συνδικαλιστικό κίνημα, την ΠΟΣΕΥΠΕΧΩΔΕ και την ΑΔΕΔΥ να σταθούν δίπλα μας στον αγώνα για την επαναπρόσληψη των 15 συναδέλφων μας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του ΤΕΕ σε επαγρύπνηση για κλιμάκωση του αγώνα αν δεν επιλυθεί το θέμα.

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Η σύγχρονη δυστοπία

Τ. Παπαϊωάννου Λαδοπαστέλ σε χαρτί 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 03.02.2022, 17:16
Η σύγχρονη δυστοπία
Τάσης Παπαϊωάννου*

Ο χώρος της πόλης τεμαχίζεται σε μικρές ασύνδετες επικράτειες αποκτώντας χαρακτηριστικά γκέτο. Ο κοινωνικός ιστός διαρρηγνύεται, ανατέμνεται, επιμερίζεται και ο δημόσιος υπαίθριος χώρος αντιμετωπίζεται ως το ουδέτερο και αδιάφορο φόντο πάνω στο οποίο θα εφαρμοστούν οι πονηροί νεοφιλελεύθεροι σχεδιασμοί.

Ζεις την καθημερινότητα της πόλης. Κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό που κυλάει έχεις την αίσθηση μιας υπόγειας, ζοφερής και επικίνδυνης σκοτεινιάς να απλώνεται ύπουλα πάνω στα σπίτια, τις πλατείες, τους δρόμους. Μια καταθλιπτική σκοτεινιά που σιγά σιγά πυκνώνει και με ανεπαίσθητο τρόπο καλύπτει τα πάντα κι ας μην είναι ορατή στο μάτι. Ο ουρανός καθαρός, ο ήλιος λαμποκοπάει κι όμως εσύ έχεις την αίσθηση μιας θολής ατμόσφαιρας που δεν λέει να καθαρίσει.

Περπατάς στον δρόμο και κάθε τόσο θορυβώδη μηχανάκια με ένστολους περνούν γρήγορα δίπλα σου σαν αυτοματοποιημένα ρομπότ. Στις γωνιές των δρόμων σταθμευμένες κλούβες πάνοπλων αστυνομικών με ασπίδες και κράνη φρουρούν την πόλη, άραγε από τι; Τον εσωτερικό εχθρό; Οι κάμερες του Μεγάλου Αδελφού εποπτεύουν, καταγράφουν, παρακολουθούν και σε κάνουν να νιώθεις ξένος μέσα στην ίδια σου την πόλη. Περπατάς έχοντας έντονη την αίσθηση ότι χάνεις σταδιακά την ελευθερία σου. Η πανεπιστημιακή αστυνομία, μας λένε περιχαρείς οι κυβερνώντες, ετοιμάζεται να εισβάλει στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, για να ελέγχει και να κατασκοπεύει από κοντά τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Το face control εγκαθιδρύεται παντού ως η σύγχρονη δυστοπία. Τα κάγκελα και οι μπάρες πληθαίνουν, διαχωρίζοντας το σώμα της πόλης σε μικρά απομονωμένα θραύσματα. Η πόλη επιτηρείται, αστυνομοκρατείται, τρομοκρατείται, θυμίζοντας τις χειρότερες εποχές της πρόσφατης ιστορίας της. Εγινε άξαφνα σκληρή, ανοίκεια, πέτρινη.

Την ίδια ώρα με μεθοδευμένα βήματα ο δημόσιος χώρος αλώνεται στο όνομα πάντοτε της τάξης και της ασφάλειας, ανοίγοντας τον δρόμο για μελλοντικές αναπλάσεις και επεμβάσεις στον αστικό ιστό. Εξωραϊστικά «οράματα» κάνουν κάθε τόσο με τυμπανοκρουσίες και πομπώδεις ανακοινώσεις την εμφάνισή τους. Νέα σχέδια αναβάθμισης κεντρικών περιοχών ξεφυτρώνουν από τα συρτάρια των υπουργικών γραφείων και των δημοτικών υπηρεσιών. Σχέδια όμως που δεν εκπονούνται από τις αρμόδιες τεχνικές τους υπηρεσίες, αλλά έρχονται έτοιμες και προκατασκευασμένες ως «ευγενείς χορηγίες» εθνικών ευεργετών και απίθανων πολιτιστικών ιδρυμάτων. Μεγάλοι περίπατοι, καταστροφές ιστορικών πλατειών, αναπλάσεις λόφων, πάρκων, αρχαιολογικών χώρων… Τα αποτελέσματα τα είδαμε στην Ακρόπολη και όχι μόνο. Ελέγχοντας και χειραγωγώντας τον πολιτισμό, ελέγχεις και καθορίζεις την καρδιά της πόλης, τον σφυγμό της, το ΕΙΝΑΙ της. Οι κάθε είδους χορηγοί δεν ενδιαφέρονται προφανώς μόνο για την υστεροφημία τους, αλλά και για τη διαιώνιση της εξουσίας και των διαχρονικών προνομίων τους.





Η λυσσαλέα επέλαση του ιδιωτικού σε ό,τι έχει απομείνει δημόσιο είναι πρωτoφανής! Αφού πρώτα αγοράστηκαν πλήθος ακινήτων σε εξευτελιστικές τιμές, τώρα οι αγοραστές μέσω ορυμαγδού διαφημιστικών δημοσιευμάτων μάς πληροφορούν και για τις προτάσεις τους σχετικά με τη μορφή των δημόσιων χώρων που γειτονεύουν (φυσικά) με τις ιδιοκτησίες τους. Το gentrification σε όλο το απροκάλυπτο και χοντροκομμένο μεγαλείο του. Στο όνομα ενός fake κοσμοπολιτισμού πρέπει όλοι οι υποβαθμισμένοι τάχατες χώροι να αναβαθμιστούν. O δημόσιος χώρος δεν θεωρείται πλέον κοινό κτήμα των κατοίκων της πόλης και με τις ευλογίες της κυβέρνησης αποδίδεται στους ιδιώτες «επενδυτές» που θα τον αναπλάσουν, εξωραΐσουν, εκσυγχρονίσουν, δηλαδή θα τον εκμεταλλευτούν. Πώς άλλωστε θα αποκτήσουν υπεραξία οι περιουσίες και θα αποκομίσουν υπερκέρδη οι «επενδυτές»; Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αναφορές στην εφημερίδα LIFO πριν από λίγο καιρό για την πλατεία Ομονοίας και οι δήθεν ρηξικέλευθες προτάσεις για τις νέες χρήσεις που προτείνονται με τις οποίες θα αλλάξει η φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής. Και είναι πράγματι αποκαλυπτικό και σοκαριστικό να διαβάζει κανείς ότι: «Η κυβέρνηση, η αστυνομία και κάποιοι τολμηροί επιχειρηματίες θα αλλάξουν την πόλη»! (1)

Η χωροταξία, η πολεοδομία, η αρχιτεκτονική πρέπει στανικά να υπηρετούν τα συμφέροντά τους, ειδάλλως εξοβελίζονται εις το πυρ το εξώτερον. Ετσι ο σχεδιασμός του χώρου επιβάλλεται άνωθεν, χωρίς να κρατούνται στοιχειωδώς τα προσχήματα. Η αρχιτεκτονική για άλλη μία φορά σπρώχνεται με βία στο περιθώριο, αλλοιώνεται, παραμορφώνεται, ευτελίζεται. Βασικός μοχλός σχεδιασμού είναι αποκλειστικά το οικονομικό κέρδος, μακριά από τις πραγματικές και πιεστικές καθημερινές ανάγκες των πολύπαθων κατοίκων της. Ολες τις προηγούμενες δεκαετίες δεν άφησαν σπιθαμή γης που να μην την πουλήσουν, χτίσουν, απομυζήσουν. Τώρα επελαύνουν ακάθεκτοι και στους ελάχιστους ανοιχτούς ελεύθερους χώρους που είχαν γλιτώσει από την αρπαχτική τους βουλιμία.

Ο χώρος της πόλης τεμαχίζεται σε μικρές ασύνδετες επικράτειες αποκτώντας χαρακτηριστικά γκέτο. Ο κοινωνικός ιστός διαρρηγνύεται, ανατέμνεται, επιμερίζεται και ο δημόσιος υπαίθριος χώρος αντιμετωπίζεται ως το ουδέτερο και αδιάφορο φόντο πάνω στο οποίο θα εφαρμοστούν οι πονηροί νεοφιλελεύθεροι σχεδιασμοί. Το σώμα της πόλης μεταλλάσσεται, εμβληματικά δημόσια κτίρια επενδύονται με τον κακόγουστο μανδύα τού life style, διατηρητέα συγκροτήματα αποχαρακτηρίζονται χωρίς αιδώ, ώστε να υποδεχτούν τις νέες προσοδοφόρες επενδύσεις των διάφορων ορατών και αόρατων οικονομικών παραγόντων.

Η ιδιωτική πολεοδόμηση, που διαμόρφωσε το αστικό τοπίο της πρωτεύουσας στο παρελθόν, συνεχίζει απτόητη και στις μέρες μας το καταστροφικό έργο της. Το χτισμένο τείνει πια να απλωθεί παντού και να καταβροχθίσει και τους τελευταίους χώρους πρασίνου. Η κατεδάφιση κάθε έννοιας του δημόσιου και η βίαιη ανέγερση του ιδιωτικού στη θέση του χαρακτηρίζει το αποπνικτικό και ζοφερό παρόν μας. Το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» αναδύθηκε ξανά στην επιφάνεια και καταδυναστεύει την καθημερινότητά μας. Ποιος άραγε βλέπει το σκοτάδι που πυκνώνει και μας πνίγει; Κι ώς πότε θα ανεχόμαστε τούτη την καταπίεση;

*Αρχιτέκτων-ομότιμος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

(1) «Με λίγη βοήθεια η Ελλάδα θα εκτοξευτεί και η Αθήνα θα βρει τον καλύτερο δυνατό εαυτό της», LIFO 22.12.2021