Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Πολεοδομίες σε αποδρομή


Πολεοδομίες σε αποδρομή

Απεργιακές κινητοποιήσεις από τις εργασίες του συστήματος «e-adeies» οργανώνουν οι μηχανικοί του Δημοσίου, καθώς οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού προκαλούν αξεπέραστα προβλήματα στις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων.

Κατάσταση διάλυσης επικρατεί στις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων (Πολεοδομίες). Η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί τεράστια προβλήματα με συνέπεια οι μηχανικοί του Δημοσίου να προσανατολίζονται σε πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση.

Την απεργία-αποχή από τις εργασίες του συστήματος «e-adeies» σχεδιάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίου Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), οργανώνοντας σειρά διασκέψεων όπου αποτυπώνεται η πραγματικότητα στις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) οι οποίες θα έπρεπε να εκδίδουν γρήγορα άδειες, να πραγματοποιούν ελέγχους, να εντοπίζουν αυθαιρεσίες, να τηρούν τις ισορροπίες ανάμεσα στο δομημένο και το φυσικό περιβάλλον.

Στην ΥΔΟΜ του Δήμου Αθηναίων και ιδιαίτερα στο Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών-Αυθαιρέτων υπηρετούν μόλις δύο υπάλληλοι. Θεωρητικά, οι δύο αυτοί άνθρωποι πρέπει να πραγματοποιούν αυτοψίες και να συντάσσουν εκθέσεις, καλύπτοντας, μάλιστα, όχι μόνο τις ανάγκες της Αθήνας αλλά και άλλων όμορων δήμων (Ηλιούπολης, Καισαριανής, Βύρωνα, Δάφνης-Υμηττού). Σε ολόκληρο τον Δήμο Πειραιά υπηρετούν 20 μηχανικοί την ώρα που η ΥΔΟΜ του καλύπτει ακόμη 9 δήμους εκ των οποίων οι τέσσερις είναι νησιωτικοί (Αίγινα, Υδρα, Κύθηρα, Αγκίστρι).

Διακριτά τμήματα

Την κατάσταση που επικρατεί συνόψισε ο πρόεδρος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, Δημήτρης Πετρόπουλος, μιλώντας σε αντιπροσωπεία του ΤΕΕ: σε σύνολο 332 δήμων, Υπηρεσία Δόμησης έχουν οι 168 και από αυτούς οι 16 είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, δηλαδή δεν έχουν πλήρη δραστηριότητα.

Οι 4 δεν έχουν καθόλου προσωπικό, 22 δεν έχουν καν μηχανικό Π.Ε., 28 έχουν μόλις 1 μηχανικό. Οι 76 δεν έχουν αρχιτέκτονα, οι 74 δεν έχουν τοπογράφο και οι 94 δεν διαθέτουν ηλεκτρολόγο μηχανολόγο (με στοιχεία του 2020, που αναμένεται να επιδεινωθούν με τις συνταξιοδοτήσεις που μεσολάβησαν).

Οι Υπηρεσίες Δόμησης εκτελούν πλήθος εργασιών και θα έπρεπε να λειτουργούν με τέσσερα διακριτά Τμήματα: 1) Πολεοδομικών και τοπογραφικών εφαρμογών – απαλλοτριώσεις, όροι δόμησης, 2) Ελέγχου Κατασκευών, Γραφείο επικινδύνων, Προσφυγές-Υπαγωγές Αυθαιρέτων, 3) Εκδοσης οικοδομικών αδειών, 4) Γραμματειακή Υποστήριξη – Αρχείο. Με βάση τα παραπάνω, θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 12 υπάλληλοι, δηλαδή συνολικά 2.000 για τις 168 ΥΔΟΜ, ενώ σήμερα υπηρετούν 600 εκ των οποίων οι 50 συνταξιοδοτούνται.

Χιλιάδες άδειες μικρής κλίμακας και κατηγορίας 3 εκδίδονται μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα e-adeies χωρίς κανέναν προέλεγχο. Βάσει νόμου, θα έπρεπε να υπάρχει προσωπικό για να κάνει δειγματοληπτικό έλεγχο στο 30%. Την ίδια στιγμή ψηφίζονται συνεχώς πολεοδομικές ρυθμίσεις στο όνομα της διευκόλυνσης των επενδύσεων, ενώ καθυστερεί η έκδοση Πράξεων Εφαρμογής με συνέπεια να χάνονται οι προθεσμίες και τα ανάλογα έσοδα για τους δήμους.

Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει παρέμβει επανειλημμένα στα όργανα εξουσίας του κράτους, διαπιστώνοντας ότι με την έλλειψη προσωπικού και ελέγχων παραβιάζονται οι αρχές της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου