Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Κι ήθελε ακόμα...


Ορισμός και πρακτικές της κοινωνικής αλληλεγγύης

Αναρτούμε άρθρο της Ελένης Πορτάλιου από την Αυγή.

Η αλληλεγγύη αποτελεί -πρέπει να αποτελεί- θεμελιακή αρχή και πρακτική της Αριστεράς, συνεκτικό δεσμό των λαϊκών τάξεων που μάχονται κατά του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού και βάση της σοσιαλιστικής κοινωνίας στην οποία αποσκοπούμε.
Ο νεοφιλελευθερισμός κυριάρχησε έχοντας πρώτα τραυματίσει βαθιά τις αξιακές αρχές της Αριστεράς, δηλαδή τις ιδέες της συνύπαρξης, της συμπάθειας, της συλλογικότητας, της κοινότητας, του ενεργού ενδιαφέροντος για τον άλλο, της αλληλεγγύης, ιδέες που και η ίδια η Αριστερά εγκατέλειπε σταδιακά, στο όνομα της ατομικής ευημερίας μέσα σε μια διαιρεμένη και άνιση κοινωνία. Χιλιάδες ατομικοί εγωισμοί, που απελευθέρωσαν οι ανταγωνιστικές, αγοραίες ιδεολογίες, θρυμμάτισαν τον κοινωνικό ιστό και επικάθησαν στα διαλυμένα ιστορικά δίκτυα των πολιτικών, συνδικαλιστικών και των άλλων κοινωνικών συνενώσεων.

Ο λαϊκός κόσμος στη χώρα μας, έχοντας απωλέσει τη δύναμη του «εμείς», βρέθηκε αφοπλισμένος όταν ξεκίνησε η συνδυασμένη ευρωπαϊκή και εθνική επίθεση εναντίον της εργασίας, της δημόσιας ιδιοκτησίας και των κοινών αγαθών. Ο συνδικαλισμός, ή καλύτερα μια σκιά του, είχε περιοριστεί στους «προνομιούχους», η ανασφάλιστη και μαύρη εργασία ήταν εκτός, όπως και ο δύσκολος συνδικαλισμός στον ιδιωτικό τομέα. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ επόπτευαν μια θρυμματισμένη σε επιμέρους συμφέροντα κοινωνική βάση, όπου οι ειδικές κατηγορίες διέσωζαν ό,τι μπορούσαν να διασώσουν από το ειδικό εργασιακό τους καθεστώς. Η αλληλεγγύη των αποκάτω ήταν ένα αδειανό πουκάμισο, που ακόμα και σήμερα δεν έχει αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, η γενικευμένη φτωχοποίηση της κοινωνίας εξακολουθεί να τέμνεται από ανισότητες - στην πιο ακραία εκδοχή τους βρίσκεται η πείνα, η έλλειψη στέγης, η στέρηση από στοιχειώδεις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως η περίθαλψη και το σχολείο. Όσοι στην Αριστερά κλείνουν τα μάτια τους στην ανθρωπιστική κρίση και στις ευθύνες και του δικού μας χώρου για το πώς φτάσαμε ώς εδώ, εξακολουθούν να βαδίζουν σε λάθος δρόμο.

Οι ηχηρές καταγγελίες των Μνημονίων, των εκποιήσεων, της ληστείας των εισοδημάτων, δεν παράγουν αυτόματα λαϊκή αυτοργάνωση και μαζική αντίσταση, ώστε αυτές οι αντιδραστικές πολιτικές ν' ανατραπούν. Η στρατηγική της ανασύνταξης του λαϊκού κινήματος, της λαϊκής αυτοοργάνωσης και πρωτοβουλίας, πρέπει να έχει ως σημαία της την αλληλεγγύη μεταξύ των κοινωνικών τάξεων που έχουν κάθε συμφέρον να ανατρέψουν τη σημερινή βαρβαρότητα.

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Τα...νούμερα ψεύδονται. Οι αριθμοί λένε την αλήθεια.

Του Δημήτρη Μυ από το Ποντίκι
 
thumb
Παρά τη συστηματική προσπάθεια συσκότισης που κατέβαλλαν τη τελευταία διετία τα νούμερα του εγχώριου πολιτικού και μιντιακού συστήματος, οι αριθμοί έχουν μια άμεση σχέση με την πραγματικότητα, η οποία όπως γνωρίζουμε είναι επίμονη. Ας ρίξουμε, λοιπόν μια ματιά στους αριθμούς και την πραγματικότητα.
Σύμφωνα λοιπόν με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών (και όχι κανένα ....τυχάρπαστο Συριζαίο ή ακόμη χειρότερα κομμουνιστή οικονομολόγο) Χρήστο Σταϊκούρα:
  1. Στο τέλος του 2009, ο εγχώριος τομέας, περιλαμβανομένης και της Τράπεζας της Ελλάδας είχε στην κατοχή του ομόλογα ονομαστικής αξίας 56,9 δισ. Ευρώ
  2. Την ίδια εποχή οι ξένες τράπεζες και λοιποί εξωχώριοι φορείς κατείχαν ομόλογα αξίας… 145 δισ. ευρώ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 1ον: Αν τότε, γίνονταν το περιβόητο κούρεμα οι απώλειες θα ήταν συντριπτικά εις βάρος των ξένων συμφερόντων και όχι των ελληνικών.
Ωστόσο, τότε, όπως όλοι θα πρέπει να θυμόμαστε, η κυβέρνηση, ο Γ. Παπανδρέου, ο υπουργός οικονομικών Παπακωνσταντίνου και εν χωρώ όλα τα νούμερα του συστήματα τιτίβιζαν πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν να γίνει κούρεμα, γιατί αυτό θα είναι η καταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Και τότε, κούρεμα δεν έγινε. Ας δούμε τι ακριβώς έγινε:
  • Στο τέλος του 2011, ο εγχώριος τομέας ( τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία) είχε στην κατοχή του 86,2 δισ. ευρώ, δηλαδή φορτώθηκε περίπου 25 δισ. ευρώ περισσότερα.
  • τα ξένα ιδιωτικά συμφέροντα, την ίδια ημερομηνία, είχαν περιορίσει την έκθεσή τους μόλις σε … 35 δισ. ευρώ, δηλαδή ξεφορτώθηκαν 110 δισ. ευρώ !
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 2ον: Οσο η περήφανη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου έσωζε τη χώρα, έδινε ταυτόχρονα το χρόνο στους πιστωτές να κάνουν κινήσεις προκειμένου να μεταφέρουν τις ζημιές τους στις ελληνικές πλάτες. Γιατί, προφανώς, ότι ξεφόρτωναν αυτοί τα φορτώνοντας οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών επιλογών, είναι προφανές και εμφανέστατο πια στην πλάτη όλων μας: Τα αναζητούμενα 11,5 δισεκατομμύρια προκειμένου να συνεχιστεί ο δανεισμός της χώρας, θα βγούνε από τις τσέπες των εργαζομένων, μισθωτών και συνταξιούχων. Αν κάποιοι, ακόμη αφελείς, αναρωτηθούν που θα πάνε αυτά τα χρήματα, δεν έχουν παρά να αναρωτηθούν που πήγαν τα προηγούμενα. Όσα δηλαδή μάζεψαν από τους μισθούς και τις συντάξεις, όσα υποτίθεται μας δάνεισαν οι τοκογλύφοι πιστωτές μας την τελευταία διετία και όσα θα προκύψουν από τα ξεπουλήματα που προετοιμάζονται. Το χρήμα, πάει, στις τράπεζες. Πρώτα και κύρια στις ευρωπαικές και κατά δεύτερο λόγο στις εγχώριες οι οποίες έχουν μαζέψει την τελευταία διετία γύρω στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε εγγυήσεις του δημοσίου για την διαρκή ανακεφαλαιοποίηση τους. Δηλαδή, την μεταφορά των ζημιών τους, στις πλάτες τις κοινωνίας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 3ον: Μην ακούτε τα... νούμερα. Διαβάστε τους αριθμούς.

Το δίλημμα έχει τεθεί : Όλοι στους Δρόμους!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ! ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!
Οι λύκοι εφόρμησαν στο κοπάδι ουρλιάζοντας! Η τρικομματική κυβέρνηση, ως Λερναία Ύδρα, με τις υποδείξεις και ευλογίες της ΕΕ και του ΔΝΤ, ετοιμάζεται να σαρώσει ό,τι απέμεινε από τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις και τις δημόσιες υπηρεσίες. Όλα βγαίνουν στο σφυρί!
Ετοιμάζονται μαζικές απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, με όχημα τις κακόφημες αξιολογήσεις και τις συγχωνεύσεις των δημόσιων φορέων. Ο μισθός, η σύνταξη έγιναν φιλοδώρημα, τα φάρμακα λήμμα των λεξικών, η ανεργία πλανιέται σαν φάντασμα πάνω απ’  όλους μας.
Από τις 12 Φλεβάρη ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδίες κήρυξαν σιγή ασυρμάτου. Οι εκλογές καλλιέργησαν  νέες αυταπάτες, έσπειραν την ανακωχή και οδήγησαν ορισμένους στην «υπεύθυνη αντιπολίτευση». Τώρα το σύστημα καλλιεργεί το φόβο, «τζογάρει» στην παραίτηση, σπιλώνει εργαζόμενους και δημόσιους υπάλληλους,  ενώ υποτίθεται ότι «αντιστέκεται» (στα γόνατα) στις «υπερβολικές αξιώσεις» της Τρόικας. Από δίπλα τα καθεστωτικά ΜΜΕ θέλουν να μας πείσουν  ότι κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ είναι παντοδύναμη. Ωστόσο, ο κόσμος ασφυκτιά! Η απελπισία σμίγει με την οργή, όπως έσμιξαν οι πλατείες με τους δρόμους. Κάτω από την άσφαλτο «σιγοβράζουν ηφαίστεια».
Η καμπάνα χτύπησε για όλους. Στην επέλαση της κόλασης κανείς δε θα μείνει αλώβητος. Αλλά, όλοι μαζί μπορούμε να τους νικήσουμε. Μπορούμε να υπερασπίσουμε την εργασία, τη δημοκρατία και τα δημόσια αγαθά.
Τι να κάνουμε;
Να φέρουμε τα πάνω κάτω. Να οργανώσουμε παντού αντίσταση και ανυπακοή. Ούτε λεπτό χαμένο, ούτε σπιθαμή πίσω.
·         Με την ανακοίνωση των νέων βάρβαρων μέτρων πλημμυρίζουμε το Σύνταγμα. Να αισθανθεί η Βουλή και η κυβέρνηση την οργή των δρόμων.
·         Κηρύσσουμε, με αποφάσεις Σωματείων και Ομοσπονδιών, Πανεργατική Πανυπαλληλική Γενική Απεργία και βδομάδα Αγωνιστικής Δράσης (καταλήψεις, αποκλεισμοί κ.λπ.) ώστε να νεκρώσει όλο το Δημόσιο.
·         Προχωράμε σε επαναλαμβανόμενες εικοσιτετράωρες απεργίες στο πλαίσιο ενός σχεδιασμένου και παρατεταμένου αγώνα.
·         Χρησιμοποιούμε τα γραφεία των Σωματείων και των χώρων δουλειάς ως Αγωνιστικά Κέντρα (μικροφωνικές, πανό, συσκέψεις).
·         Οργανώνουμε «οριζόντιες» συνεννοήσεις-συντονισμούς Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα, ενημερώνουμε και κινητοποιούμε τον κόσμο της εργασίας.
Το δίλημμα έχει τεθεί : ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!

11/9/2012

Ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για τις συναντήσεις με Υπουργούς


 Αθήνα,   11-9-2012
Αρ. Πρωτ.: 6442                                                                                       
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάδελφοι,

Στις 6/9 και στις 10/9 η Ομοσπονδία (Προεδρείο) συναντήθηκε με τους Υπουργούς, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ε. Λιβιεράτο και Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Α. Μανιτάκη.
Στις συναντήσεις αυτές και στα θέματα που τέθηκαν από μέρους μας, δυστυχώς δεν     υπήρξε θετική ανταπόκριση από τους Υπουργούς και δεσμεύσεις για τα κρισιμότερα τουλάχιστον από αυτά.
Και στις δύο συναντήσεις τέθηκε σαν πρώτο ζήτημα "η αξιολόγηση Υπηρεσιών και προσωπικού, η  συνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή όπως αλλιώς βαπτιστεί", διαδικασίες που θα έχουν σαν στόχο, την κατάργηση Υπηρεσιών, τις συγχωνεύσεις και σε κάθε περίπτωση την παραπέρα συρρίκνωση των Δημόσιων Τεχνικών (σε ότι μας αφορά) Υπηρεσιών, για δε το προσωπικό τις απολύσεις.
Στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, ο μεν Υπουργός ΠΕΚΑ παρέπεμψε ουσιαστικά στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στις τελικές κυβερνητικές αποφάσεις, ο δε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με κατηγορηματικό τρόπο μας δήλωσε ότι δεν θα εξαιρεθεί κανείς από την αξιολόγηση, αγνοώντας την επιχειρηματολογία που αναπτύξαμε, για την άδεια άσκησης επαγγέλματος κατόπιν εξετάσεων που πιστοποιεί την επαγγελματική μας επάρκεια, την υπογραφή μας σε ένα μεγάλο αριθμό τεχνικών έργων κατά την διάρκεια της υπηρεσιακής μας θητείας και τις αυστηρές ποινικές ευθύνες που συναρτώνται με αυτό το έργο και πώς όλα αυτά τα στοιχεία μπορούν να χωρέσουν σε μια διαδικασία αξιολόγησης με οριζόντιο τρόπο ; από επιτροπές με σχεδόν ανύπαρκτη την παρουσία Διπλ. Μηχανικών, συνεπώς χωρίς κανένα εχέγγυο.
Δηλώνουμε συνεπώς ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην ψευδεπίγραφη αξιολόγηση, που έχει σαν μοναδικό στόχο να οδηγήσει τους υπαλλήλους του Δημοσίου σε απολύσεις, ώστε να επιτευχθεί με κάθε τρόπο η μείωση προσωπικού στο Δημόσιο κατά 150.000 – 170.000.
Επιπρόσθετα  στον κ. Μανιτάκη τέθηκε το ζήτημα της αναγνώρισης προϋπηρεσίας για τους Διπλ. Μηχανικούς από την ημερομηνία απόκτησης της άδειας άσκησης επαγγέλματος (σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 4024/2011), σαν ένα ελάχιστο δείγμα άμβλυνσης της μισθολογικής και βαθμολογικής ισοπέδωσης που επέφερε στον Κλάδο μας ο νόμος αυτός.
Η απάντηση και σ΄ αυτό το ζήτημα ήταν κατηγορηματική, το Π.Δ. που θα προσδιόριζε του όρους και τις προϋποθέσεις αναγνώρισης προϋπηρεσίας (άρθρο 6, ν. 4024/2011) δεν πρόκειται να προωθηθεί γιατί σε συνεννόηση του με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαπιστώθηκε ότι επιφέρει μεγάλο κόστος.

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Αντισυνταγματική και αντιπεριβαλλοντική η νέα «βωβή» ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ για τον Ελαιώνα


Επιτροπή Πολιτών για την Διάσωση του Ελαιώνα
Τηλ.: 6932 424547 6976 718945 e-mail: elaionas@yahoo.gr, http://elaionas.wordpress.com


12.09.2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

αντισυνταγματική και αντιπεριβαλλοντική η νέα «βωβή» ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ


Με τυμπανοκρουσίες ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Λιβιεράτος την υπογραφή από πλευράς του, του Προεδρικού Διατάγματος για τη λεγόμενη «Διπλή Ανάπλαση». Στη σχετική πανηγυρική ανακοίνωση του όμως ξέχασε να ενημερώσει για μια κρίσιμη «λεπτομέρεια»: ότι το ΠΔ δεν θα έχει ουδεμία ισχύ αν δεν «περάσει» από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ το ΠΔ δεν έχει ακόμη (10.09.2012) καν αποσταλεί στο ΣτΕ. Τυχαίο; Ή μήπως η «ολιγωρία» του ΥΠΕΚΑ οφείλεται στο ότι η ρύθμιση είναι αντισυνταγματική; Είναι άλλωστε γνωστή η απόφαση 3059/09 του ΣτΕ, που έβαλε STOP στην ανέγερση Mall στον Ελαιώνα, το οποίο επανέρχεται με τη νέα ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ:

…χρήσεις γης που συνεπάγονται την ανέγερση πολυλειτουργικού δημοτικού κτιρίου και εμπορικού κέντρου. Οι χρήσεις όμως αυτές που δεν είναι συμπληρωματικές των αθλητικών εγκαταστάσεων (αλλά θεσπίσθηκαν είτε επ’ ευκαιρία της μεταφοράς στην εν λόγω περιοχή των αθλητικών δραστηριοτήτων είτε προς ελαχιστοποίηση της οικονομικής επιβαρύνσεως του Δήμου από την μεταφορά αυτή), συνεπάγονται μείωση των κοινοχρήστων χώρων σε βαθμό μεγαλύτερο του αναγκαίου και επομένως οι διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 3481/2006 είναι αντίθετες στο άρθρο 24 του Συντάγματος.

Επειδή στην ίδια απόφαση του ΣτΕ τονίζεται ότι ο συντελεστής δόμησης παραμένει 0,1 και όχι 1,2 όπως θέλει το ΥΠΕΚΑ και ο ιδιοκτήτης του Mall κ. Βωβός, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος παραμένει δραματική, όσο και η επιδείνωση του ισοζυγίου πρασίνου και κοινοχρήστων χώρων.

Επειδή επίσης στη διαμόρφωση της πρότασης του ΥΠΕΚΑ δεν λήφθηκε καν υπόψη ούτε προφανώς υπάρχει αιτιολογημένη απόρριψη της τεκμηριωμένης εναλλακτικής πρότασης της Επιτροπής μας, που είχε κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση (βλ. έγγραφο με αρ. πρωτ. ΥΠΕΚΑ 593 / 06.12.2010), πράγμα το οποίο επιβάλλεται από την Περιβαλλοντική Νομοθεσία, συντρέχει επιπλέον λόγος μη έγκρισης του ΠΔ.

Η τρικομματική κυβέρνηση του κ. Σαμαρά συνεχίζει στο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων που εγκληματούν κατά του Ελαιώνα, κατά του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών. Τα συγκυβερνώντα κόμματα ΝΔ –ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ επιχειρούν ν’ ανοίξουν το δρόμο στα μεγάλα διαπλεκόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα. Το δρόμο που έκλεισαν οι πολίτες με τους αγώνες τους.

Η Επιτροπή μας συνεχίζοντας τον αγώνα για τη διάσωση του Ελαιώνα, θα αγωνισθεί όχι μόνο για να μην περάσει αυτή η νέα ρύθμιση αλλά και για να υλοποιηθεί η πρόταση μας: να γίνει στην περιοχή μια πραγματική και όχι μια τσιμεντένια ανάπλαση. Μια πρόταση οικολογική, φτηνή οικονομικά, κοινωνικά αναγκαία, που δημιουργεί «πράσινες θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας» -κι όχι ένα φαραωνικό μπετονένιο κάτεργο σύγχρονων σκλάβων.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» : Μύθοι και πραγματικότητα

Αναδημοσιεύουμε από την ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτ. Ελλάδος. Σύμφωνα με την Γνωμοδότηση  (Αρ. Γνωμ. 377/2012) του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους  δεν απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία η ανάρτηση στο Διαδίκτυο (Πρόγραμμα Διαύγεια) των εντολών μετακίνησης των Υπαλλήλων. Όπως αναφέρεται στη Γνωμοδότηση “το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ( Α1 Τμήμα ) γνωμοδοτεί ομόφωνα ότι , οι εκδιδόμενες κατά το N.2685/1999 εντολές μετακίνησης των προσώπων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του δεν περιλαμβάνονται στις αναρτητέες κατά το Ν . 3861/2010 στα «Πρόγραμμα Διαύγεια» διοικητικές πράξεις“. Διαβάστε επίσης από το ίδιο site το παρακάτω επίκαιρο άρθρο του συναδέλφου Κ. Δροσόπουλου

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» : Μύθοι και πραγματικότητα

    Κώστας Δροσόπουλος
   Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
  
  Η ημερίδα αυτή, που διοργανώνει το Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Ε. με τη συνεργασία της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε., μας δίνει την ευκαιρία να ανιχνεύσουμε το τοπίο που δημιουργείται με την πρόσφατη αναδιάρθρωση του κράτους με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Ιδιαίτερα από την πλευρά των Μηχανικών, θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε μια ανάλυση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στο χώρο των Δημοσίων Τεχνικών Υπηρεσιών.
  Στο Φ.Ε.Κ. 87/7-6-2010, τ.Α!, δημοσιεύτηκε ο Ν. 3852/2010 «Νέα αρχιτεκτονική της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης». Ο νόμος αυτός επιβάλλει μια τεράστια μεταβολή στη λειτουργία του κράτους, στα όργανά του στην τοπική Διοίκηση και στη σχέση πολιτών με τις κοινωνικές υπηρεσίες που τους παρέχονται (κοινή ωφέλεια, παιδεία, υγεία, πρόνοια κ.λ.π.).
 Αντί των 1034 Δήμων δημιουργούνται 325 νέοι Δήμοι, αντί των 54 Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων δημιουργούνται 13 νέες Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις και αντί των 13 Κρατικών Περιφερειών δημιουργούνται νέες 7 Αποκεντρωμένες Κρατικές Διοικήσεις.

Δομή Τοπικής κρατικής Διοίκησης (μέχρι 31-12- 2010)
Δομή Τοπικής κρατικής Διοίκησης (από 1-1- 2011)
Δήμοι : 1034
Δήμοι : 325
Αιρετές Νομαρχίες: 54
Αιρετές Νομαρχίες: 0
Κρατικές Περιφέρειες: 13
Αιρετές Περιφέρειες: 13
Κρατικές Αποκεντρωμένες Διοικήσεις: 0
Κρατικές Αποκεντρωμένες Διοικήσεις: 7
 Μέσα από μια πολύμηνη επικοινωνιακή εκστρατεία, οι πολιτικοί εκπρόσωποι του συστήματος δημιούργησαν σε μεγάλο αριθμό πολιτών την εντύπωση ή πεποίθηση ότι η «νέα αρχιτεκτονική» θα συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής τους, στην καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Πρόκειται για μια «εικονική πραγματικότητα» που προσπαθούν να περάσουν, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο στην ανοχή των συνειδήσεων.
  Χωρίς σχόλια θα αναφέρω εδώ ένα απόσπασμα από τους λόγους του Δημοσθένη στον 4ο αι. π.Χ. (Δημοσθένης – Ισοκράτης: «Η παρακμή του Δήμου»).
«Κι΄ όσο για τη μεγάλη μάζα των πολιτών, είτε δεν αντιλαμβάνονται τα όσα διαπράττουν οι κυβερνώντες, είτε τα αντιλαμβάνονται και δεν αντιδρούν, βυθισμένοι στη ραστώνη της καθημερινότητας. Από τούτη την αρρώστια έχουν προσβληθεί παντού οι πάντες, απλώς ο καθένας τρέφει την ψευδαίσθηση ότι η συμφορά δεν θα χτυπήσει τη δική του πόρτα…»

Οι προσδοκίες των «εραστών» του «Καλλικράτη»

"Απελευθερώνεται" το επάγγελμα του ενεργειακού επιθεωρητή

Απελευθερώνεται το επάγγελμα του ενεργειακού επιθεωρητή, με εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Στ. Καλαφάτης.
Με την ίδια εγκύκλιο καταργούνται και οι κατώτατες αμοιβές για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις, που προέβλεπε η προηγούμενη νομοθεσία (ΠΔ 100/2009), δηλαδή οι αμοιβές απελευθερώνονται, προστίθεται ωστόσο ότι σύντομα θα θεσπιστεί διάταξη με την οποία θα ορίζονται οι ανώτατες αμοιβές.
Το σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση.
Οι ενεργειακοί επιθεωρητές εκδίδουν τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που πρέπει να συνοδεύουν υποχρεωτικά κάθε νέα μίσθωση ή πώληση ακινήτου. Πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι, παρά την ισχύ κατώτατων αμοιβών για την έκδοσή τους, λόγω της κρίσης σε αρκετές περιπτώσεις οι επιθεωρήσεις γίνονταν με τιμές χαμηλότερες από τις επίσημες.
Με το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, οι ανώτατες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών καθορίζονται σε 2 ευρώ ανά τ.μ. για κτίρια κατοικιών, με ανώτατο όριο 5.000 ευρώ και σε 2,5 ευρώ ανά τ.μ. για κτίρια εκτός κατοικίας, με ανώτατο όριο τις 10.000 ευρώ.
Οι ελάχιστες αμοιβές που ισχύουν τώρα είναι 2,5 ευρώ ανά τ.μ. για γραφεία και καταστήματα (1,5 ευρώ για εμβαδόν πάνω από 1000 τετραγωνικά), 2 ευρώ για διαμερίσματα, 1,5 ευρώ για μονοκατοικίες και 1 ευρώ για πολυκατοικίες.
Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση του επαγγέλματος, με την εγκύκλιο (σε εφαρμογή του νόμου 3919/2011) καταργείται η απαίτηση προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση της δραστηριότητας του ενεργειακού επιθεωρητή και απαιτείται πλέον μόνο η αναγγελία έναρξης.
Οι υποψήφιοι ενεργειακοί επιθεωρητές αντί για αίτηση χορήγησης άδειας, θα υποβάλουν νηλεκτρονικά στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ) του ΥΠΕΚΑ, δήλωση αναγγελίας έναρξης και τα δικαιολογητικά που προβλέπει η νομοθεσία (στοιχεία ταυτότητας, πτυχία, βεβαίωση παρακολούθησης του ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος Ενεργειακών Επιθεωρητών).
Η υπηρεσία θα ελέγχει τα δικαιολογητικά και η διαδικασία θα ολοκληρώνεται σε τρεις μήνες.

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Φρένο στην εκτροπή του Αχελώου με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

 Αναδημοσιεύουμε από το Left.gr

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), με μια απόφαση που θεωρείται καθοριστική για την έκβαση της τελικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνει πως το έργο παραβιάζει την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία. Τι επισημαίνουν σχετικά πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις, που τονίζουν πως «η εκτροπή του Αχελώου αποτελεί αναπτυξιακό αναχρονισμό που πρέπει επιτέλους να εκλείψει».

Με κοινή τους ανακοίνωση που τιτλοφορεται «Δικαιοσύνη για τον Αχελώο!» οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης τονίζουν πως «η απόφαση - σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου βάζει φρένο στην εκτροπή του Αχελώου»:
 
«Σήμερα, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) απάντησε στα 14 προδικαστικά ερωτήματα που τού τέθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου. Η απόφαση αυτή είναι καθοριστική για την έκβαση της απόφασης ενώπιον του ΣτΕ.

Όπως προκύπτει από την απόφαση του ΔΕΕ, η εκτροπή, με τον τρόπο που σχεδιάσθηκε και εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 2006, παραβιάζει την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία. Το σχέδιο εκτροπής, το οποίο εγκρίθηκε με νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2006 (ν. 3481/2006), βασιζόταν σε ανεπαρκή και ανεπίκαιρα στοιχεία και αγνοούσε τις ελάχιστες νομικές απαιτήσεις για την διαχείριση των υδάτων. Το ΔΕΕ έκρινε επίσης ότι είναι ανεπίτρεπτη η περιβαλλοντική μελέτη του έργου, καθώς στηριζόταν σε ανεπίκαιρα και αναξιόπιστα στοιχεία για  τις συντελούμενες επεμβάσεις σε περιοχές Natura 2000 και για τον σκοπό του έργου, δηλαδή την  άρδευση του θεσσαλικού κάμπου. Έτσι, η πρόχειρη μεθόδευση  του τότε αρμόδιου Υπουργού Γ. Σουφλιά -με τροπολογία της τελευταίας στιγμής-   αποδοκιμάζεται, ενώ καταδεικνύεται ο ψευδεπίγραφος χαρακτήρας των εγκριθέντων με τον νόμο του σχεδίων διαχείρισης των ποταμών Πηνειού και Αχελώου.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, κατά τη γνώμη των οποίων πρέπει ο νόμος που εγκρίνει την εκτροπή του Αχελώου να απορριφθεί από το ΣτΕ, δίνουν από το 1992 συνεπή αγώνα εναντίον αυτού του καταστροφικού έργου. Μέχρι σήμερα, σε δικαστικό επίπεδο, ο αγώνας αυτός έχει ως αποτέλεσμα 5 ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Έχει επίσης φέρει στο προσκήνιο τον παραλογισμό του παρωχημένου αναπτυξιακού μοντέλου των φαραωνικών έργων. Η έκτη δίκη που εκκρεμεί στο ΣτΕ είναι η πλέον κρίσιμη, καθώς εξετάζει την ακύρωση απαράδεκτης νομοθετικής ρύθμισης που ψήφισε η Βουλή το 2006, ώστε να παρακάμψει όλες τις προηγούμενες ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ.

Στάση εργασίας Τμήματος Κυκλάδων της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

 ΕΜΔΥΔΑΣ Κυκλάδων

Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση την Τετάρτη 12-09-2012, ως αντίδραση  στα νέα βάρβαρα μέτρα που ετοιμάζεται η Κυβέρνηση να εφαρμόσει, με θύματα και αυτή τη φορά τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους.
Για να σταματήσουμε:
·        Την υλοποίηση των μνημονιακών πολιτικών που οδηγούν στο θανατηφόρο σπιράλ της ύφεσης και της φτωχοποίησης των Ελλήνων.
·        Το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου που δημιούργησαν οι προηγούμενες γενιές.
·        Την λεηλασία των εισοδημάτων και των συντάξεών μας.
·         Να μην πληρώσουμε ένα χρέος που δεν μας ανήκει
Παράλληλα η συμμετοχή μας αυτή σηματοδοτεί και την προσπάθεια ενότητας  με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα, αφού την ίδια μέρα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πάρα πολλές άλλες Ομοσπονδίες και Συνδικαλιστικοί Φορείς εργαζομένων(ΔΟΕ,ΟΛΜΕ,ΟΕΝΓΕ, κλπ).
Καλούμε όλους τους συναδέλφους του Τμήματος Κυκλάδων της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής να συμμετάσχουν μαζικά στην Στάση Εργασίας.
Συντονιζόμαστε με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην εκπαίδευση στην Σύρο και δηλώνουμε πως ο αγώνας είναι κοινός για δημόσια δωρεάν παιδεία για όλη τη νεολαία.
Για τη Σύρο συγκέντρωση στις 13:00 στην Διεύθυνση Πολεοδομίας Σύρου - Ερμούπολης.

Ως πολίτες αυτής της χώρας,  στο όνομα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, οφείλουμε να αντισταθούμε και να τους σταματήσουμε.

Για τη Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Κυκλάδων

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Όχι στην καταστροφή της Χαλκιδικής

Αναδημοσιεύουμε άρθρο της Βάλιας Μπαζού από το Ποντίκι
Από τη διαδήλωση στο δάσος του Κάκαβου την Κυριακή 9/9/12
 Η εύκολη απάντηση και η ανέξοδη κριτική στα όσα συμβαίνουν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν στην Χαλκιδική είναι ότι όσοι κάτοικοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις είναι εναντίον της ανάπτυξης, οπαδοί μόνον της άρνησης και κατευθυνόμενοι ή ακόμα και περιφερόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες αριστερές δυνάμεις.
Ότι όσοι συγκρούονται με τα ΜΑΤ και εμφανίζονται κατά της λειτουργίας του μεταλλείου χρυσού – συμφερόντων Μπόμπολα- στις Σκουριές είναι από οπισθοδρομικοί έως πράκτορες των Τούρκων και των Σκοπιανών. Ή ακόμα χειρότερα ανήκουν στο «λόμπι της δραχμής» και πρόκειται να θησαυρίσουν από την χρεοκοπία της χώρας και την έξοδό της από την Ευρωζώνη.
Η αλήθεια είναι, ότι θα δεχόμουν όλες αυτές τις απόψεις ακόμα και τις πιο παρανοϊκές αρκεί κάποιος από τους υπέρμαχους αυτού του τύπου «ανάπτυξης» να μπορούσε πρώτα να απαντήσει στις εξής ερωτήσεις:
1] Συμφωνούν με το περιβαλλοντικό έγκλημα που συνεπάγεται η δρομολόγηση του έργου και συγκεκριμένα συμφωνούν :
- με την ανοικτή εξόρυξη χρυσού
-με  την μετατροπή σε λίμνες αποβλήτων δύο ρεμάτων
 -με την κατασκευή εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού χαλκού και χημικού εργοστασίου παραγωγής θειικού οξέος
- με την αποψίλωση 3500 στρεμμάτων δάσους πολλά εκ των οποίων έχουν χαρακτηριστεί αρχέγονα
 - με την καταστροφή των δασών Οξιάς, Δρυός και Καστανιάς
- με μη αντιστρεπτές ζημιές στη βιοποικιλότητα, στο τοπίο, στα εδάφη καθώς και στα επιφανειακά και υπόγεια νερά

2] Συμφωνούν με το οικονομικό σκάνδαλο γύρω από την μεταβίβαση των μεταλλείων χρυσού από το ελληνικό δημόσιο στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ; Και συγκεκριμένα συμφωνούν:
-με την παράνομη κρατική ενίσχυση ύψους 15,34 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ
- με την πώληση περιουσιακών στοιχείων και γης σε τιμή κατώτερη από την αξία της
- με την απαλλαγή της εταιρείας από την υποχρέωση καταβολής φόρων
- με την απροθυμία του ελληνικού δημοσίου να συμμορφωθεί με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που απαιτεί να επιστρέψει η Ελληνικός Χρυσός ΑΕ τα κονδύλια που παρανόμως εισέπραξε στο δημόσιο ταμείο;

3] Συμφωνούν με επενδύσεις όπως η  συγκεκριμένη, που έχει δυσανάλογο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος σε σχέση με τις θέσεις εργασίας που θα προσφέρει αφού πρόκειται για μια δραστηριότητα πολύ μεγάλης κλίμακας μη συμβατής με τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής;

4] Συμφωνούν μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους που μέχρι σήμερα η οικονομία της στηρίζεται στον τουριστικό, αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα να γίνει ρημαδιό;
Εάν μπορούν να απαντήσουν «ναι» σε όλα αυτά τα ερωτήματα τότε οφείλουν να ακροβολιστούν μαζί με τα ΜΑΤ στο αρχέγονο δάσος και να παίζουν ξύλο στον αιώνα τον άπαντα με τους «οπισθοδρομικούς», «κατευθυνόμενους», «οπαδούς της δραχμής» μέχρι οι «χρυσές» δυνάμεις του καλού να επικρατήσουν.

Video από τη διαδήλωση στις Σκουριές-Ιερισσός -Χαλκιδική, 9-9-2012



Συνεχής ενημέρωση από το:  

Τα θαλασσοδάνεια της Attica Bank

Αναρτούμε κίτρινο δημοσίευμα από το filologos10.wordpress.com που επαναφέρει το ζήτημα των θαλασσοδανείων της Attica Bank σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ (με ενέχυρο τους μελλοντικούς τους ψήφους).

Τους σταυρώνει ο Πεπόνης για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων

 Τους σταυρώνει ο Πεπόνης για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων
Κύριε Σαμαρά θα τους καλύψετε;
Θέμα ημερών η προφυλάκιση των Γαμβρίλη και Ιωαννίδη της τράπεζας Αττικής που έδωσαν τα τελευταία θαλασσοδάνεια στα κόμματα της εξουσίας.
Μπορεί ο Πανταλάκης να την γλίτωσε με τον χωρισμό της ΑΤΕ σε καλή και κακή αλλά οι ιθύνοντες της Τράπεζας Αττικής δεν θα έχουν την ίδια τύχη.
Όταν έδωσαν τα θαλασσοδάνεια στα δύο μεγάλα κόματα ήδη οι δημοσκοπήσεις τα έδειχναν στα μισά ποσοστά από αυτά που κατείχαν ενώ οι άλλες τράπεζες δεν τους έδιναν ευρώ τσακιστό.
Οι πιέσεις που ασκούνταν όλο αυτό το διάστημα σε Πεπόνη για να αρχειοθετήσει το σκάνδαλο δεν έπιασαν τόπο.
Άσε τώρα που ο ΓΑΠ έχει σημαντικότερα προβλήματα από το να σώσει τον εκλεκτό του καταπράσινο Γαμβρίλη.
Κύριε Σαμαρά θα τους καλύψετε;


πηγή: filologos10.wordpress.com

Συμμετοχή της ΕΜΔΥΔΑΣ στην 3ωρη Στάση Εργασίας της ΑΔΕΔΥ στις 12/9


Αθήνα,   10-9-2012
Αρ. Πρωτ.: 6439                                         Προς : 1. ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής
                                                                               2. ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρικής Μακεδονίας
                                                                   Κοιν:       Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
                                                                                     
                                               
Συμμετοχή στην 3ωρη Στάση Εργασίας της ΑΔΕΔΥ,
 στις 12 Σεπτεμβρίου 2012 από 12.00,
για την ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής και ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρικής Μακεδονίας

Συνάδελφοι,
Μετά τη συμμετοχή μας στο Συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.), στις 8 Σεπτεμβρίου, που ήταν το μαζικότερο των τελευταίων χρόνων και στο οποίο εκτός από την ΕΜΔΥΔΑΣ   Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχαν και αντιπροσωπείες από τις ΕΜΔΥΔΑΣ, Αττικής, Θεσσαλίας, Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας, Ανατ. Μακεδονίας, Θράκης και Δυτ. Μακεδονίας, συμμετέχουμε στην τρίωρη στάση εργασίας που προκηρύχθηκε για Αττική και Θεσσαλονίκη από την ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου από 12.00 μέχρι το τέλος ωραρίου.
Στόχος αυτής της κινητοποίησης είναι να αναδείξουμε μια πρώτη αντίδραση στα νέα βάρβαρα μέτρα που ετοιμάζεται η Κυβέρνηση να εφαρμόσει, με θύματα και αυτή τη φορά τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους.
Παράλληλα, στα πλαίσια της στρατηγικής μας που στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας αναπτύξαμε, η συμμετοχή μας αυτή σηματοδοτεί και την προσπάθεια ενότητας  με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα, αφού την ίδια μέρα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πάρα πολλές άλλες Ομοσπονδίες και συνδικαλιστικοί Φορείς εργαζομένων (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΕΝΓΕ, κλπ.).
Καλούμε όλους τους συναδέλφους των ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας να συμμετάσχουν μαζικά στην στάση εργασίας.

Για την Αττική η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 στα Προπύλαια.

Επισημαίνουμε ότι το συλλαλητήριο στην Δ.Ε.Θ. και η τρίωρη στάση εργασίας, είναι μόνο η αρχή ενός θερμού αγωνιστικού φθινοπώρου, με στόχο την ανατροπή της βάρβαρης και αδιέξοδης μνημονιακής πολιτικής που μας καταδικάζει στην φτώχεια και την εξαθλίωση.

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Δημοσιογραφία πλυντήριο και ο ρόλος της Ολγας Τρέμη

Του Κώστα Βαξεβάνη – HOT DOC

Πριν από χρόνια η λέξη «διαπλοκή» απέδιδε σε γενικές γραμμές τη σχέση συμφερόντων που υπάρχουν μεταξύ πολιτικών, επιχειρηματιών και Μέσων Ενημέρωσης. Σήμερα η διαπλοκή είναι ένας ξεπερασμένος όρος. Οι παλιοί πρωταγωνιστές του, με τα χρόνια, αποτέλεσαν ένα κλειστό σύστημα εξουσίας, το οποίο δεν διαπλέκεται απλώς για να κερδίζει, αλλά θεσμοθετεί τη διαφθορά με νόμους, την αυθαιρεσία του με πολιτικές αποφάσεις και την εξουσία του με την σιωπή. Δεν είναι η εξουσία πια που εξυπηρετεί τη διαπλοκή, αλλά η διαπλοκή που είναι εξουσία.
Στο σύστημα αυτό τα Μέσα Ενημέρωσης αποτελούν βασικό κρίκο. Όταν μιλάμε λοιπόν για χρηματισμό των δημοσιογράφων, δεν μιλάμε για τον διεφθαρμένο που ανοίγει το ένα χέρι για να γράψει με το άλλο «δυο καλές κουβέντες». Μιλάμε κυρίως για έναν εκμαυλισμό που διαστέλλει συνειδήσεις, που παρουσιάζει και παγιώνει το ανήθικο ως αναγκαίο. Ποτέ άλλοτε σε αυτή τη χώρα το «νόμιμο» δεν ήταν σε τόσο μεγάλη αντιδιαστολή με το «ηθικό». Συνεχώς παράγεται μια νομιμότητα που αντιστρατεύεται και τη λογική και την ηθική. Οι δημοσιογράφοι -κάποιοι δημοσιογράφοι- δεν εξυπηρετούν την εξουσία, αλλά είναι τμήμα της. Τμήμα μιας ελίτ που εξουσιάζει. Και που για να τη διατηρήσουν μπορεί να κάνουν αυτό που παλιά έλεγε ο Κακαουνάκης: «Να σκοτώσουν και τη μάνα τους». Πόσο μάλλον να πουν κάποια ψέματα.
Το χειρότερο είναι πως δεν αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως διεφθαρμένο, αλλά ως έναν επιχειρηματία που κάνει μια δουλειά και είναι νόμιμος αφού κόβει τιμολόγια. Εκατομμύρια μαύρου χρήματος διακινούνται προς δημοσιογράφους και νομιμοποιούνται μέσα από εταιρίες «παροχής υπηρεσιών», «διαμόρφωσης προφίλ», «επικοινωνιακής στρατηγικής» και άλλα πολλά αόριστα. Δημοσιογράφοι αναλαμβάνουν το ξέπλυμα τραπεζών, επιχειρήσεων, επιχειρηματιών, σκανδάλων, και πληρώνονται μέσω διαφήμισης σε εφημερίδες και (πλέον) sites, κόβοντας τιμολόγιο για «επικοινωνιακή πολιτική». Αν τους πεις πως είναι ανήθικο, θα σου απαντήσουν πως είναι νόμιμο.
Δύο εταιρίες στην Ελλάδα ανέλαβαν με τη βοήθεια δημοσιογράφων να προωθήσουν την «αναγκαιότητα του μνημονίου». Η αμοιβή τους είναι μέσω κάποιας εταιρίας και κάποιας αόριστης, μη μετρήσιμης, παροχής υπηρεσιών. Μπορεί απλώς να εμφανίζονται πως διοργάνωσαν μια εκδήλωση. Και να σου ζητάνε και τα ρέστα που δεν τους δίνεις το δικαίωμα να συμπληρώσουν το εισόδημα τους. Το σύνολο σχεδόν των ελληνικών ΜΜΕ δεν έγραψε το παραμικρό για τις αποκαλύψεις για την Πειραιώς από το Hot Doc και το Reuters. Αντίθετα είχαν ύμνους για την εξαγορά της ΑΤΕ από την Πειραιώς, δίπλα ακριβώς στις ακριβοπληρωμένες διαφημίσεις.
Την περίοδο που ξέσπασε το σκάνδαλο της SIEMENS στη Γερμανία, οι ελληνικές εφημερίδες γέμισαν με διαφημίσεις της γερμανικής εταιρίας αντί για αποκαλύψεις. Το ίδιο έγινε και με το σκάνδαλο VODAFONE- υποκλοπές. Ο μεγαλύτερος εκμαυλιστής είναι η κυβέρνηση μέσω των κρατικών διαφημίσεων. Η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει την παγκόσμια πρωτοτυπία, επί υπουργίας Θόδωρου Ρουσόπουλου, μια εφημερίδα που πουλούσε 28ο φύλλα να πουλά διαφήμιση έναντι ι,5 εκατομμυρίου ευρώ, όταν οι πρώτες εφημερίδες με 300.000 πωλήσεις έπαιρναν πολύ λιγότερο. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα δεν ανθεί ούτε η δημοσιογραφία ούτε η αλήθεια. Αναπτύσσονται το ψέμα και οι εκβιασμοί, το δεύτερο νοσηρό παράγωγο. Ένας από τους λόγους που μαζί με τη δημοσιογραφία καταρρέει και η διαφήμιση είναι αυτός. Η διαφήμιση χρησιμοποιήθηκε ως μέσο χρηματισμού και χειραγώγησης. Και όπως είναι γνωστό, «όταν τρώνε, δεν μιλάνε».

Πλυντήριο Siemens

Παραίτηση του Β Αντιπροέδρου του ΤΕΕ

Αναρτούμε την επιστολή παραίτησης του Β' Αντιπροέδρου του ΤΕΕ Θ. Σεραφίδη, ο οποίος καταγγέλει τον Πρόεδρο και την πλειοψηφία της Διοίκησης του Επιμελητηρίου για τα 2 χρόνια θητείας της. Συγχαρητήρια για την τόλμη του να διαχωρίσει τη θέση του από τη διοίκηση, δεν άργησε όμως λιγάκι να το αντιληφθεί? Σε κάθε περίπτωση αξίζει να διαβαστεί.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Λ. ΣΕΡΑΦΙΔΗΣ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΒΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ε.Ε.
   
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ
ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ
ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
 
ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ
Συνάδελφε Πρόεδρε,
Συνάδελφοι,

             Παρακαλώ να δεχτείτε την παραίτηση μου από τη θέση του Β’ Αντιπροέδρου του Τ.Ε.Ε.
Ευχαριστώ τόσο εσάς όσο και όλα τα μέλη της Αντιπροσωπείας που μου έκαναν την τιμή να με εκλέξουν στη θέση του Β’ Αντιπροέδρου.
Στην απόφασή μου αυτή, με οδήγησαν λόγοι ανεξάρτητοι της θελήσεώς μου ,αλλά και αντίθετοι με εκείνους της ανακήρυξης μου σε αυτό το αξίωμα, την εποχή της εκλογής μου και για τους οποίους σας ενημερώνω κατωτέρω .
            Συνάδελφοι, πέρασαν ήδη περισσότερο από δύο χρόνια από τις προηγούμενες εκλογές. Όπως γνωρίζετε χάρη στις προσπάθειες της παράταξης μου κατά κύριο λόγο και εμού προσωπικά , προέκυψε συλλογικό προεδρείο στο Τεχνικό Επιμελητήριο.
Όλοι ελπίζαμε ότι το συλλογικό αυτό προεδρείο θα αντιμετώπιζε συλλογικά και από καλύτερες θέσεις , την καταιγίδα που θα ερχόταν, ως επακόλουθο των μνημονίων και των επί χρόνια λανθασμένων επιλογών των εκάστοτε κυβερνήσεων.
            Δυστυχώς για το ΤΕΕ και τους μηχανικούς , διαψευστήκαμε και από την επομένη ημέρα των εκλογών , οι δηλώσεις του προέδρου περί συλλογικότητας , ξεχάστηκαν μονομιάς και με δική του ευθύνη και πρωτοβουλία , ξεκίνησε μία συστηματική προσπάθεια περιορισμού και συνεχούς υποβάθμισης της θέσεως του Β’ Αντιπροέδρου και εμού προσωπικά, όπως και της παράταξής μου συνολικά .
Με ευθύνη επίσης του προέδρου του ΤΕΕ , αλλά και της πλειοψηφίας της Διοικούσας Επιτροπής , το Τεχνικό Επιμελητήριο προσανατολίστηκε να επαναδιατυπώνει συνεχώς και με κάθε αφορμή, το λαϊκίστικο δόγμα:  
΄΄ ΕΛΛΑΔΑ Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΩΝ ΄΄ ,
΄΄ ΤΩΡΑ ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΄΄ ,
΄΄ Η ΠΛΑΣΤΗ ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ , ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ ΄΄.

 Έτσι λοιπόν ,τόσο η πλειοψηφία της ΔΕ του ΤΕΕ στα δύο προηγούμενα χρόνια , όσο και ο πρόεδρος του ΤΕΕ προσωπικά, εμφανίστηκαν στην κοινή γνώμη , στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και στο σύνολο των συναδέλφων μηχανικών , ως αρρωγοί , ως ηρακλειδείς αλλά και ως συμμέτοχοι , σε μια άνευ προηγουμένου  νομοκαταιγίδα , τραγικών στο περιεχόμενο νομοσχεδίων , που συντάχθηκαν , πίσω από τις κλειστές πόρτες του ΥΠΕΚΑ , χωρίς την σύμφωνη γνώμη των μηχανικών και των θεσμοθετημένων οργάνων τους.
Απώτερος στόχος βέβαια όλων αυτών των νομοσχεδίων και όραμα των συντακτών αλλά και των αρρωγών τους ήταν, να εκσυγχρονισθεί δήθεν ο χώρος της οικοδομής και επιπλέον να παταχθούν με αυστηρότητα τα πάσης φύσεως φαινόμενα της «διαφθοράς».

Προσφυγή ΤΕΕ στο ΣτΕ για τα “Ευρωπαϊκά Πρότυπα” των δομικών υλικών

Δουλειά δεν είχε ο διάολος...Αναδημοσιεύουμε από το tee.gr

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτημα ακύρωσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα “Ευρωπαϊκά Πρότυπα” των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών, με τη σήμανση “CE”, όπως αυτή τέθηκε σε ισχύ από τα μέσα του περασμένου Ιουνίου (ΦΕΚ Β 194/15/6/2012), από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, (σ.σ. επί Υπηρεσιακού Υπουργού Ανάπτυξης του σημερινού Υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα).
Η προσβαλλόμενη κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων εκδόθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του ΠΔ 334/1994, με το οποίο μεταφέρθηκε στο εθνικό δίκαιο η Οδηγία 89/106/ΕΟΚ.  Σημειώνεται ότι την ίδια Υπουργική Απόφαση δεν υπέγραφε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Ξυνίδης, με στόχο την εναρμόνιση μετά τη μετάφραση των προτύπων, την έκδοση εθνικών τεχνικών προσαρτημάτων για τα προϊόντα που παράγονται στη χώρα και την ομαλή ένταξη της εγχώριας παραγωγής, ώστε τα προϊόντα μας να πληρούν τις προδιαγραφές των εν λόγω προτύπων αλλά και την ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων.
Το ΤΕΕ ζητά την ακύρωση της επίμαχης κοινής Υπουργικής Απόφασης, καθώς ανάμεσα σε άλλα, όπως αναφέρει, συμβαίνουν τα εξής:
  • Δεν έχουν καν μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα, όπως επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και η ορθή εφαρμογή της σχετικής Οδηγίας, δεν έχουν εκδοθεί τα τεχνικά προσαρτήματα και δεν έχουν ενημερωθεί οι Έλληνες παραγωγοί και μηχανικοί. Ο ΕΛΟΤ, ως αρμόδιος Φορέας, είναι επιφορτισμένος για τα τεχνικά πρότυπα στην εγχώρια αγορά, αλλά τα έχει μεταφράσει στην ελληνική γλώσσα μόλις σε ποσοστό από 0 έως 12%.  (32 στοιχεία από 263 του πίνακα Α και κανένα στοιχείο από τα 31 του πίνακα Β, που περιλαμβάνονται στην προσβαλλόμενη απόφαση).
  • Το ίδιο το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν γνωρίζει από το φάσμα των προϊόντων δομικών υλικών ποια από αυτά παράγονται στην Ελλάδα, ώστε, εφόσον τηρούνται οι “τεχνικές προδιαγραφές” να συμπεριλαμβάνονται στα “Ευρωπαϊκά Πρότυπα”. Πράγμα που αφήνει περιθώρια μεροληπτικής αντιμετώπισης εις βάρος των ελληνικών προϊόντων και παραγωγών, προδίδοντας παράλληλα από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας «τυφλή» υιοθέτηση προσαρτημάτων.  Χαρακτηριστικά, όπως διαπιστώνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ανάμεσα σε πλήθος άλλων ελληνικών προϊόντων, με βάση το προωθούμενο “Ευρωπαϊκό Πρότυπο” για την αιθάλη εξαιρείται από την ελληνική, και κατ΄ επέκταση την ευρωπαϊκή αγορά, η ελληνική τέφρα, που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες στα εγχώρια εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.  Αυτό θα έχει ως συνέπεια να υποχρεωθεί η Ελλάδα ακόμη και στην εισαγωγή τέφρας!

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Walter Benjamin: Θέσεις για τη φιλοσοφία της ιστορίας

Πάνω στην έννοια της ιστορίας

I
Πρέπει, λένε, να είχε υπάρξει ένας αυτόματoς μηχανισμός που να ήταν κατασκευασμένος έτσι ώστε να κερδίζει μια παρτίδα στο σκάκι, απαντώντας σε κάθε κίνηση του αντιπάλου με μία αντίθετη. Μια κούκλα με τουρκική στολή, στο στόμα ένα ναργιλέ, καθόταν μπροστά στη σκακιέρα, που ήταν τοποθετημένη σε ένα απλόχωρο τραπέζι. Ένα σύστημα καθρεπτών δημιουργούσε την ψευδαίσθηση πως αυτό το τραπέζι ήταν διαφανές από όλες τις πλευρές. Στην πραγματικότητα, ένας καμπούρης νάνος, που ήταν πρωταθλητής στο σκάκι, καθόταν εκεί μέσα και κατεύθυνε το χέρι της κούκλας με νήματα. Κάποιος μπορεί να φανταστεί ένα αντίστοιχο αυτού του μηχανισμού στη φιλοσοφία. Η κούκλα, που ονομάζεται "ιστορικός υλισμός" είναι απαραίτητο να κερδίζει πάντοτε. Μπορεί δίχως άλλο να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε, εάν δέχεται τις υπηρεσίες της θεoλoγίας*, η οποία σήμερα, όπως ξέρουμε, είναι κοντή και κακόμορφη και πρέπει να κρατιέται έξω απ' το προσκήνιο.
* "Η σκέψη μου συμπεριφέρεται στη θεολογία όπως το στυπόχαρτο στη μελάνη. Έχει πλήρως διαποτιστεί από αυτή. Αν ακολουθούσαμε όμως το στυπόχαρτο, τίποτα απ' όσα γράφτηκαν δεν θα απέμενε." Από σημειώσεις του Benjamin.
II
"Στα πιο αξιoσημείωτα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης ψυχής", λέει ο Lotze, "συγκαταλέγεται... δίπλα στην τόσο μεγάλη φιλαυτία σε επιμέρους ζητήματα, η γενική απουσία φθόνου κάθε παρόντος σε σχέση με το μέλλον". Αυτός ο συλλoγισμός μας δείχνει πως η εικόνα που διατηρούμε για την ευτυχία είναι πλήρως εμποτισμένη στο χρόνο, στον οποίο μας αποδόθηκε κάποτε η ροή της ίδιας μας της ύπαρξης. Το είδος της ευτυχίας που θα μπορούσε να μας προκαλέσει φθόνο, υπάρχει μόνο στον αέρα που έχουμε αναπνεύσει, με ανθρώπους στους οποίους θα μπoρούσαμε να μιλήσουμε, με γυναίκες που θα μπορούσαν να μας δοθούν. Με άλλα λόγια, η εικόνα που έχουμε για την ευτυχία είναι αδιάρρηκτα συνδεμένη με εκείνη της απoλύτρωσης. Το ίδιο συμβαίνει με την εικόνα του παρελθόντος, πράγμα που εισαγάγει την ιστορία στις υποθέσεις του. Το παρελθόν κουβαλάει ένα μυστικό δείκτη, που το παραπέμπει στην απολύτρωση. Δεν μας αγγίζει μήπως κι εμάς μια πνοή του αέρα που περιέβαλε τους προηγούμενούς μας; Δεν υπάρχει μια ηχώ αυτών που έχουν πια σιωπήσει, στις φωνές που φθάνουν σήμερα στα αυτιά μας; Δεν έχουν οι γυναίκες, για τις οποίες ενδιαφερόμαστε, αδελφές που δεν τις αναγνωρίζουν πια; Αν είναι έτσι, τότε υπάρχει μια μυστική συμφωνία μεταξύ των γενεών που πέρασαν και της δικής μας. Επειδή η άφιξή μας στη γη ήταν αναμενόμενη. Επειδή μας είχε δωριστεί, όπως σε κάθε γενιά που προηγήθηκε, μια ασθενική μεσιανική δύναμη, πάνω στην οποία το παρελθόν εγείρει αξιώσεις. Αυτές οι αξιώσεις δεν είναι δυνατό να ικανοποιηθούν με φθηνό τίμημα. Ο ιστορικός υλιστής γνωρίζει το γιατί.
III
Ο χρονικoγράφoς που αφηγείται τα περιστατικά χωρίς να κάνει διάκριση μεγάλων και μικρών, ενεργεί σύμφωνα με την αλήθεια πως οτιδήποτε συνέβη κάποτε, δεν μπορεί να θεωρηθεί χαμένο για την ιστορία. Στην πραγματικότητα, μόνον η απολυτρωμένη ανθρωπότητα είναι σε θέση να δεχτεί ολoκληρωτικά το παρελθόν της. Που σημαίνει: μόνο στην απολυτρωμένη ανθρωπότητα είναι δυνατό να αποδοθεί το παρελθόν της στην κάθε στιγμή του. Κάθε στιγμή που έχει βιώσει γίνεται μια citation a l' ordre du jour* - κι αυτή η μέρα είναι ακριβώς η Ημέρα της Κρίσεως.
* Γαλλικά στο πρωτότυπο. Citation a l' ordre du jour: παραπομπή στην ημερήσια διάταξη.
IV
Φροντίστε πρώτα για τρόφιμα και ρουχισμό δικό σας,
ύστερα το Επoυράvιo Βασίλειο θα σας δοθεί από μόνο του.

Hegel, 1807
Η ταξική πάλη, που δεν χάνει από τα μάτια του κανένας ιστορικός που έχει διδαχτεί από τον Marx, είναι μια πάλη για πράγματα ανεπεξέργαστα και υλικά, χωρίς τα οποία είναι αδύνατο να υπάρξουν τα εκλεπτυσμένα και πνευματικά. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι με τη μορφή της λείας που πέφτει στα χέρια του νικητή, που αυτά τα τελευταία κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην ταξική πάλη. Εκδηλώνονται σ' αυτή την πάλη σαν θάρρος, σαν αυτοπεποίθηση, σαν χιούμορ, σαν επιτηδειότητα και επενεργούν βαθιά πίσω στην άχλη του χρόνου. Θέτουν πάντα και κάθε φορά σε αμφισβήτηση κάθε νίκη που έχει ποτέ επιτευχθεί από τους κυρίαρχους. Σαν λουλούδια που γυρίζουν τους κάλυκές τους προς τον ήλιο, έτσι προσπαθούν και τα περασμένα, εξαιτίας ενός ηλιοτροπισμού μυστικής φύσης, να στραφούν προς την κατεύθυνση εκείνου του ήλιου που ανατέλλει στον ουρανό της ιστορίας. Ο ιστορικός υλιστής πρέπει να είναι γνώστης αυτού του πιο αφανούς από όλους τους μετασχηματισμούς.

Σχέδιο καταστροφής της Βάλια Κάλντα!

Αναδημοσίευση από Γη και Ελευθερία

Όταν η Τέρνα Ενεργειακή στέλνει τις μπουλντόζες της μέσα στην Βάλια Κάλντα και αυτό το ονομάζει "Πράσινη Ανάπτυξη"!
Μέσα στην «αγωνία» του Ελληνικού Κράτους για επενδύσεις και «ανάπτυξη», ένα παλιό αλλά «αξέχαστο» σχέδιο, ανασύρθηκε από τα συρτάρια και προωθείται προς υλοποίηση.  Πρόκειται για φράγμα ύψους 60 μέτρων, το οποίο θα εκτρέπει τα νερά του Αώου και που θα κατασκευαστεί μεταξύ Βωβούσας και Σμιξωμάτων (στη συμβολή Αώου και Αρκουδορέματος). Τα νερά θα διοχετεύονται προς το Μετσοβίτικο ποταμό και τη λίμνη των Ιωαννίνων και από εκεί στο Καλαμά, για να ενισχύσουν την ηλεκτροπαραγωγή των Υδροηλεκτρικών σταθμών Γρεβενιτίου, Μετσοβίτικου και Καλαμά.
Για το έργο, έχει ήδη υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της (ποιας άλλης) Τέρνα Ενεργειακή Α.Ε. και ο χρόνος υλοποίησης είναι τρία χρόνια.
Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, τόσο το φράγμα, που για να φτιαχτεί θα απαιτήσει δρόμους, εργοτάξια κλπ. όσο και η λίμνη που θα δημιουργηθεί, η οποία θα κατακλύσει και ένα σεβαστό κομμάτι της χαράδρας του Αρκουδορέματος και πιθανόν και το μονοπάτι Βωβούσα – Αρκουδόρεμα – Βάλια Κάλντα, θα επιφέρει οριστική αλλοίωση και καταστροφή της περιοχής, που αποτελεί ένα από τα πλέον αξιόλογα ορεινά τοπία, τόσο από οικολογική, όσο και από αισθητική και τουριστική άποψη και είναι τόπος επίσκεψης χιλιάδων ανθρώπων, με σημαντικό οικονομικό όφελος για τη περιοχή του Ζαγορίου και της Κόνιτσας.
Πριν λίγες ημέρες σε συνεδρίασή του το δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του προς κάθε εγχείρημα μεταφοράς νερού από τον Αώο και τους παραποτάμους του, αλλά και για κάθε κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου στην περιοχή του Δήμου. 
Επίσης ο Δήμος, προσθέτει ότι είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε επέμβαση που αλλοιώνει τον χαρακτήρα του περιβάλλοντος και απειλεί την ευαίσθητη ισορροπία του οικοσυστήματος της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, καθώς επίσης και της περιοχής προστασίας της φύσης (πυρήνας του Ε.Π.Β. Πίνδου τμήμα Βάλια Κάλντα).
Σημειωτέων ότι ο Αώος έχει ήδη εκτραπεί με το φράγμα των πηγών Αώου προς τον Άραχθο και με την εκτροπή και του Αρκουδορέματος, που αποτελεί το σημαντικότερο παραπόταμό του, η ποσότητα των νερών του Αώου θα μειωθεί σημαντικά, με τραγικά αποτελέσματα σε όλη τη Λάκα Αώου, τη περιοχή της Κόνιτσας κλπ.
Είναι κάτι παραπάνω από φανερό, ότι το κράτος και τα ιδιωτικά συμφέροντα που πατρονάρει, με πρόσχημα την περιβόητη «ανάπτυξη» (η συγκεκριμένη είναι και «πράσινη») και την αγωνία του κόσμου για επιβίωση μέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με την αδυναμία των ορεινών κοινοτήτων να αντισταθούν, έχει βάλει σκοπό να ξεπουλήσει τα πάντα αδιαφορώντας για τις οποιεσδήποτε επιπτώσεις.
Για τους περισσότερους από εμάς, που έχουμε ακόμη περιβαλλοντικές ευαισθησίες, η ελάχιστη αντίσταση είναι μια υπογραφή στην έκκληση για τη ματαίωση του έργου: για αυτό και πρέπει όλοι να υπογράψουμε ώστε η καταστροφή της Βάλια Κάλντα από την Τερνα Ενεργειακή να σταματήσει.