Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Ο ΣΑΔΑΣ ΠEA έχει οδηγηθεί σε απόλυτη απαξία

ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ
Νέα παραβίαση του Καταστατικού του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ από τον Πρόεδρο της Αντιπροσωπείας, συνάδελφο, Δ. ΞΥΝΟΜΗΛΑΚΗ.

Συνάδελφοι.
Ο ΣΑΔΑΣ Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων έχει οδηγηθεί σε απόλυτη απαξία, με αποκλειστική ευθύνη της πλειοψηφίας των εκλεγμένων διοικήσεών του, τόσο της πλειοψηφίας του προεδρείου της αντιπροσωπείας, όσο και της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου.
Σήμερα, 6/5/2011 και κατόπιν επανυποβολής από τις 2/5/2011 και νέου, δεύτερου αιτήματος, εικοσιοκτώ συναδέλφων με θέμα την έκτακτη σύγκληση αντιπροσωπείας του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ στις 21 και 22/5/2011 και την άμεση διενέργεια εκλογών μέσα στον μήνα Ιούνιο, λάβαμε στα e-mail μας πρόσκληση από τον συνάδελφο Δ. ΞΥΝΟΜΗΛΑΚΗ, με ημερομηνίες σύγκλησης έκτακτης αντιπροσωπείας το Σάββατο 4 .6 . 2011 η πρώτη (απαρτίας 83 παρόντων μελών) και το Σάββατο 25 . 6. 2011 η δεύτερη (απαρτίας 40 παρόντων μελών).
Ο συνάδελφος Δ. ΞΥΝΟΜΗΛΑΚΗΣ, πρόεδρος της Αντιπροσωπείας και μέλος της ίδιας παράταξης με τον πρόεδρο, επίσης, του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, συνάδελφο, Ε. ΛΥΡΟΥΔΙΑ, προχωράει με την πράξη του αυτή σε δεύτερη κατά σειρά, μέσα σε λίγες μέρες, παραβίαση του καταστατικού της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων.
Την πρώτη φορά, στις 29/4/2011, ο συνάδελφος Δ. Ξυνομηλάκης σε απάντηση του από 19/04/2011 αιτήματος εικοσιοκτώ συναδέλφων για έκτακτη σύγκληση της αντιπροσωπείας εντός της καταστατικής προθεσμίας των 20 ημερών, δηλώνει με έγγραφό του, το οποίο και συνυπογράφει και ο Β’ αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας συνάδελφος Γ. Γκίγκελος, πως κατά την κρίση του δεν συντρέχουν λόγοι για την πραγματοποίηση της έκτακτης αντιπροσωπείας. Η στάση του αυτή ήταν πράξη εκτός καταστατικής νομιμότητας, και συνεπώς άκυρη και καταχρηστική, αφού η σύγκληση έκτακτης αντιπροσωπείας μετά από συλλογή υπογραφών του 1/7 των μελών της συγκαλείται εντός το πολύ 20 ημερών και η υποχρεωτική της σύγκληση δεν επαφίεται στην κρίση κανενός οργάνου του συλλόγου, τα οποία και υποχρεούνται σύμφωνα με το καταστατικό να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη και νόμιμη διεξαγωγή της.
Την δεύτερη φορά, σήμερα 6/5/2011, με την ανωτέρω περιγραφόμενη πρόσκλησή του, παραβιάζει τον καταστατικά ανώτατο χρόνο (διεξαγωγής έκτακτης αντιπροσωπείας με συλλογή υπογραφών του 1/7 των μελών) των 20 ημερών, ούτε λίγο ούτε πολύ κατά 12 ημέρες για την πρώτη σύγκλιση του σώματος και κατά 33 για την δεύτερη, τοποθετεί πρακτικά την οριστική διεξαγωγή της έκτακτης αντιπροσωπείας στις 25/6/2011 πράγμα για το οποίο δεν έχει καμία καταστατική εξουσιοδότηση, ακυρώνει έτσι ντε φάκτο, προκλητικά και απροκάλυπτα, τον χαρακτήρα της αντιπροσωπείας ως εκλογοαπολογιστικής, προκαταλαμβάνει και επιβάλει μια απόφαση απορριπτική για το αίτημα της διεξαγωγής των εκλογών μέσα στον Ιούνιο του 2011, το οποίο διατυπώνεται στο 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, όπως αυτό ορίζεται από τους εικοσιοκτώ αντιπροσώπους που αιτούνται την έκτατη αντιπροσωπεία και πάντως, επιδιώκει να παρατείνει την παραβίαση της καταστατικής υποχρέωσης για τη διεξαγωγή των εκλογών ανά τριετία, σε αγαστή συμφωνία με τις μεθοδεύσεις που προηγήθηκαν από την πλειοψηφία της διοίκησης του συλλόγου.
Κατόπιν και της δεύτερης αυτής καταστατικής παραβίασης, στην οποία προχώρησε ο συνάδελφος Δ. Ξυνομηλάκης, με την εκτός καταστατικών προθεσμιών πρόσκλησή του, καλούμε τα αρμόδια μέλη του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, σύμφωνα και με τις κατά πλειοψηφία τοποθετήσεις των μελών του, κατά τη συζήτηση τα θέματος, στη συνεδρίαση της 4/5/2011 και - κατά τη ρητή και επανειλημμένη δέσμευσή του, κατά την ίδια συνεδρίαση - τον πρόεδρο του ΔΣ, συνάδελφο Ε. Λυρούδια προσωπικά, να αναλάβουν ως οφείλουν από την ρητή καταστατική τους υποχρέωση και να αποστείλουν άμεσα, προς τα μέλη της Αντιπροσωπείας, την παρακάτω πρόσκληση των εικοσιοκτώ συναδέλφων για αυτόματη έκτατη σύγκλησή της, όπως προβλέπεται από το Άρθρο 3.3 του Κανονισμού Λειτουργίας της Αντιπροσωπείας.

Οι αποφάσεις της Ανοικτής Γενικής Συνέλευσης της Αρχιτεκτονικής

Αναδημοσιεύουμε από το http://akaeaak.wordpress.com/

Την Τετάρτη 4/5 πραγματοποιήθηκε η Ανοιχτή Γενική Συνέλευση του τμήματος Αρχιτεκτόνων (καθηγητών), μετά από κάλεσμα της Γενικής Συνέλευσης τους, στο κατάμεστο (από φοιτητές, διδάσκοντες, συμβασιούχους 407 και άλλους) ΜΑΧ. Με ένα κλίκ στην παραπάνω μπάρα, μπορείτε να διαβάσετε και να κατεβάσετε την απόφαση της συνέλευσης. 
Επίσης, ύστερα από μαζική παράσταση στην Σύγκλητο του ΕΜΠ, σήμερα 6/5, όπως αποφασίστηκε στην ανοιχτή συνέλευση (4/5), βγήκε απόφαση στήριξης (περίπου) της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ κάτω από την πίεση των παρευρισκόμενων. Επίσης αποφασίστηκε για την Πέμπτη 12/5, συνέντευξη τύπου. Μπορείτε να δείτε όλη την ανακοίνωση με ένα κλίκ στην δεύτερη μπάρα.

Επιστολή Απολυμένης από τη WIND προς τους συναδέλφους της

Αναδημοσιεύουμε από το http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1287097 επιστολή απολυμένης από την εταιρία κινητής τηλεφωνίας WIND που αποτυπώνει το κλίμα εργοδοτικής τρομοκρατίας που υπάρχει σε όλες τις αντίστοιχες εταιρίες. Αποτυπώνει επίσης τις διώξεις που αντιμετωπίζει ο συνδικαλισμός και την κατάσταση (τα χάλια μας δηλαδή) στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι.

Συνάδελφοι,

Θέλω να σας πω δυο λόγια σχετικά με την απόλυσή μου.
Καταρχήν δεν επεδίωκα να απολυθώ όπως έμαθα ότι είπαν κάποιοι. Αν ήταν αλήθεια κάτι τέτοιο θα έπαιρνα την αποζημίωση μου και ‘γεια σας’… Το να έχω πει μετά από ψυχολογική πίεση που μου ασκούσαν ενάμιση χρόνο, λέγοντας μου: ‘θα πρέπει να ψάξεις για άλλη δουλειά, δεν κάνεις πια για το τμήμα αυτό, επιβαρύνεις τους συναδέλφους σου γιατί κάθεσαι και δεν δουλεύεις, σκέψου αν αξίζεις τα λεφτά που παίρνεις’ και άλλες τέτοιες προσβολές, να έχω πει λοιπόν εγώ  σε στιγμές αδυναμίας τη φράση ‘δεν θα παραιτηθώ, αν θέλουν ας με διώξουν’, σε καμία περίπτωση δεν σήμαινε ότι θα αποδεχόμουν ποτέ την απόλυσή μου ως μη παραγωγικό άτομο. Οπότε ας μην παίζουν κάποιοι με τις λέξεις. Κατάφεραν βέβαια να παραιτηθούν αρκετά άτομα, με τελευταία τη συνάδελφο που γύρισε ένα χρόνο περίπου μετά από άδεια εγκυμοσύνης και άντεξε να κάτσει μια εβδομάδα. Συνάδελφος που ήταν πάρα πολλά χρόνια, αξιόλογη και έφυγε κλαίγοντας λέγοντάς μας ότι γύρισε σε μια άλλη εταιρεία και δεν αντέχει αυτό το κλίμα. Της είπαν μάλιστα ότι ‘εντάξει, δεν χρειάζεται να χαιρετήσεις κιόλας..’
Τα τελευταία 2 χρόνια περίπου, από την εθελουσία και λίγο πριν, συμμετείχα σε
όλες τις κινητοποιήσεις του σωματείου της wind, για να κατοχυρώσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα. Έχω χάσει αρκετά μεροκάματα  υποστηρίζοντας τους συμβασιούχους συναδέλφους μας για παράδειγμα και δεν ήμουν από εκείνους που απλά ρωτούσαν αν θα υπάρχει περιφρούρηση και μέχρι τι ώρα για να πάνε για καφέ και μετά, δηλώνοντας παρεμπόδιση εργασίας, να πληρωθούν κιόλας. Πιστεύω ότι η θέση μου αυτή ήταν κι ένας από τους λόγους που απολύθηκα.

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Ανέστειλε τη λειτουργία του το Τμήμα Αχιτεκτόνων του ΕΜΠ

Σε συνέχεια παλαιότερης ανάρτησης μας, αναδημοσιεύουμε από το ISKRA

ΣΕ ΔΙΗΜΕΡΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ (ΑΣΚΤ) (04-5 ΜΑΙΟΥ)
Η κατάσταση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης είναι εκρηκτική!
Οι μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης τείνουν να γκρεμίσουν ολοσχερώς ότι είχε κατορθώσει να απομείνει όρθιο από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των προηγούμενων ετών στη δημόσια παιδεία. Πολιτικές οι οποίες σταδιακά, αλλά σταθερά, σπρώχνουν το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, μέσα από την συνεχή υποβάθμισή του,  προς στην πλήρη ιδιωτικοποίησή του !
Τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, αντιμετωπίζουν καθημερινά τις συνέπειες της συνεχιζόμενης μείωσης της Δημόσιας Χρηματοδότησης, η οποία πλέον σύμφωνα και με τα δεδομένα του Υπουργείου διαμορφώνεται σε συνολική μείωση του Τακτικού τους Προϋπολογισμού που αγγίζει το 50%. Η μείωση αυτή καθιστά πλέον αδύνατη την ομαλή λειτουργία των Ιδρυμάτων ενώ, παράλληλα, το εκπαιδευτικό προσωπικό έχει μειωθεί δραστικά εξαιτίας του ότι δεν γίνονται οι απαραίτητες νέες προσλήψεις μετά τις συνταξιοδοτήσεις, «χάρις» στην περίφημη πατέντα 1/5 ! Την ίδια στιγμή έχουν παγώσει οι πιστώσεις (407) για έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό.
Έτσι, μετά το λουκέτο στο ΤΕΙ Πειραιά και την προσωρινή αναστολής λειτουργίας της Νομικής Σχολή της Αθήνας και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τη σκυτάλη πήρε η Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Σε χθεσινή απόφαση της  Γενική  Συνέλευση  αποφασίσε τη 15μερη αναστολή της λειτουργίας του ιδρύματος. (Τη Δευτέρα θα αναρτήσουμε  τη νέα αυτή απόφαση)
Η Γενική Συνέλευση των καθηγητών της Σχολής, με ψήφισμά της από τις 13 Απριλίου δήλωνε ότι «σταθμίζοντας με ευθύνη την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί από τις τρέχουσες κυβερνητικές πολιτικές επιλογές, διαπιστώνει ότι η Σχολή Αρχιτεκτόνων αδυνατεί εκ των πραγμάτων να συνεχίσει τη λειτουργία της και αποφασίζει την αναστολή της, από την Τετάρτη 4 Μαΐου».
Όπως υποστηρίζουν οι καθηγητές, η αδυναμία λειτουργίας της Σχολής οφείλεται κυρίως σε δύο αιτίες. Καταρχάς μεγάλος αριθμός διδασκόντων που συνταξιοδοτούνται, δεν αντικαθίστανται, με αποτέλεσμα το εκπαιδευτικό προσωπικό της Σχολής Αρχιτεκτόνων να έχει μειωθεί κατά 40% στην τελευταία διετία. Επιπλέον, στην Αρχιτεκτονική Σχολή -όπως και στις ανάλογες σχολές με συνθετικά και καλλιτεχνικά μαθήματα- η μη ανανέωση του Προεδρικού Διατάγματος που επιτρέπει την υπό όρους εκλογή μελών ΔΕΠ χωρίς την κατοχή διδακτορικού διπλώματος έχει επιπλέον αναστείλει κάθε εκλογή και εξέλιξη συναδέλφων, που καλούνται να διδάξουν συνθετικά μαθήματα, τα οποία αποτελούν τον κύριο κορμό του προγράμματος σπουδών.
 Σε ανάλογη κατάσταση τελεί και η ΑΣΚΤ, η οποία προχώρησε σε διήμερη αναστολή της λειτουργίας της χθες και σήμερα (04-05 Μαϊου) καταγγέλλοντας τη βαθμιαία μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού και τη αναστολή κάθε νέου διορισμού, τις μειώσεις και περικοπές πιστώσεων (407) για το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό καθώς και τη μη υπογραφή Κ.Υ.Α, προκειμένου η ΑΣΚΤ , να προχωρήσει στην υπογραφή των ετήσιων συμβάσεων με τα Μοντέλα.
Θυμίζουμε ότι οι έκακτοι- συμβσιούχοι διδάσκοντες 407 στα Πανεπιστήμια  έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις αύριο Παρασκευή 06 Μαϊου (βλ. εδώ).

Χρέος και Λιτότητα: Από τον Παγκόσμιο Νότο στην Ευρώπη

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΔΙΕΘΝΗΣ  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  ΣΤΗΝ   ΑΘΗΝΑ

ΧΡΕΟΣ  ΚΑΙ  ΛΙΤΟΤΗΤΑ: ΑΠΟ ΤΟΝ  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ  ΝΟΤΟ  ΣΤΗΝ   ΕΥΡΩΠΗ

6, 7 και 8 ΜΑΪΟΥ

ΝΟΜΙΚΗ   ΣΧΟΛΗ   (Σίνα 3 και Μασσαλίας )
Αμφιθέατρο 1, 1ος όροφος

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ
Ελληνική Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου επί  του ελληνικού δημόσιου χρέους και  European Network on Debt and Development (Eurodad), Committee for the Abolition of Third World Debt (CADTM), Bretton Woods Project, Research on Money and Finance (RMF), Ηνωμένο Βασίλειο , Debt and Development Coalition Ireland, Action from Ireland, Ιρλανδία, Jubilee Debt Campaign, Ηνωμένο Βασίλειο, WEED (World Economy Environment Development), Γερμανία,  Observatorio de la Deuda en la Globalización, Ισπανία

Παρασκευή 6 Μαΐου
  • 17.15: Άνοιγμα : Σοφία Σακοράφα (ανεξάρτητη βουλευτής)
  • 17.30 – 19.00: Η πραγματικότητα της κρίσης στην Ελλάδα
Ομιλητές:
Λεωνίδας Βατικιώτης (δημοσιογράφος και λέκτορας Πολιτικής Οικονομίας, Varna Free University of Cyprus ):   Αιτίες της κρίσης χρέους.
Νάντια Βαλαβάνη (συγγραφέας, οικονομολόγος ): Εξωοικονομικές όψεις της κρίσης.
Χρήστος Παπαθεοδώρου (αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής,  Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης): Κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης  χρέους στην Ελλάδα: Εξασθένηση της κοινωνικής προστασίας και επιδείνωση της φτώχειας.
Νότης Μαριάς (αναπληρωτής καθηγητής Ευρωπαϊκών Θεσμών, Πανεπιστήμιο Κρήτης): Αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισσαβώνας και συντεταγμένη χρεοκοπία
Συντονιστής: Ερίκ Τουσέν (πρόεδρος της CADTM, Βέλγιο)
  • 19.30 – 21.00: Το χρέος στην Ευρώπη – βασικοί παράγοντες και τρέχουσα πολιτική
Ομιλητές
Άντι Στόρεϊ (πανεπιστημιακός, Πανεπιστήμιο Δουβλίνου,  επικεφαλής της  Action from Ireland).
Ντάριους Ζαλέγκα (συνδικαλιστής, δημοσιογράφος της Le Monde Diplomatique, Πολωνία)
Αντρέι Χούνκο (βουλευτής του Die Linke, Γερμανία)
Ντενί Ντιράν (γ.γ. του συνδικάτου της  CGT στην Τράπεζα της Γαλλίας)
Παρεμβάσεις από την αίθουσα εκ μέρους εκπροσώπων από άλλες χρεωμένες χώρες της Ευρώπης.
Συντονιστής: Στάθης Χατζόπουλος (νομικός)
  • Προβολή του ντοκιμαντέρ  Debtocracy, παρουσία των συντελεστών του, Κατερίνας Κιτίδη και Άρη Χατζηστεφάνου

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Πεθαίνω σα χώρα - για την πρώτη επέτειο Μνημονίου & Τρόϊκας

Με αφορμή τον ένα χρόνο μνημονίου και τρόϊκας αναρτούμε μέρος από το κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη "Πεθαίνω σα χώρα". Μερικές φορές η τέχνη λέει πράγματα με ένα μοναδικό τρόπο. Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το 1978 σ’ ένα περιοδικό και το 1979 σε βιβλίο, το οποίο έχει σημειώσει απανωτές εκδόσεις. Αν κι έχουν περάσει 33 χρόνια από τότε, εξακολουθεί να είναι επίκαιρο όσο ποτέ.

Θα νόμιζε κανείς ότι από τη μια στιγμή στην άλλη (είχε κρατήσει όμως αιώνες αυτή η διαδικασία) κάποια ριζική και αμετάκλητη αλλαγή είχε συντελεστεί στον φυλετικό πυρήνα όλου αυτού του κόσμου μετά την αναγγελία πως κατέρρευσε το νότιο μέτωπο, επιβεβαίωση που επισφραγίστηκε με το λόγο του προέδρου της Δημοκρατίας- σε τόνο αυστηρό και δήθεν μεγαλοπρεπή (ένας πρώην αυτοκράτωρ που δείχνει με ψωραλέα έπαρση τη ρημαγμένη του παράγκα αποκαλώντας την Ιμπέριουμ …) υπενθύμισε για μια ακόμα φορά την υποχρέωση του καθενός να παραμείνει πιστός στην παρακαταθήκη του παρελθόντος και την εθνική ανάγκη να περισωθεί τουλάχιστον η αξιοπρέπεια της χώρας.
Εν τω μεταξύ, τίποτα δεν μπορούσε πια να μείνει κρυφό, και μολονότι τα νέα που έφταναν ήταν αντιφατικά και συγκεχυμένα προκαλώντας αλληλοαναιρούμενες εξάρσεις στα πλήθη, ποτέ δεν έφεραν κάποιον αέρα αισιοδοξίας, το αντίθετο, οι ελπίδες όλο και λιγόστευαν (τις στιγμές εκείνες, τίποτε δεν υπήρχε πιο αόριστο από τη λέξη ελπίδα και τίποτα πιο σκοτεινό από το νόημά της), ώσπου μαθεύτηκε πως είχε καταρρεύσει και το ανατολικό μέτωπο, και αυτό έκανε τον κόσμο να επιταχύνει την κίνησή του προς τα βόρεια.
Μέσα στο γενικό χάος, η κίνηση αυτή είχε τη θέση της γιατί ήταν μια κίνηση καθαρής απελπισίας με τάσεις συγχρόνως αυτοκαταστροφής και αυτοσυντήρησης αφού η χώρα ήταν κυκλωμένη από όλες βέβαια τις μεριές μα είχε και τις βουνοκορφές της στα βόρεια που πρόσφεραν για λίγο την ανακουφιστική ψευδαίσθηση του απόρθητου καταφύγιου, όμως, καθώς δεν είχε καμιά διέξοδο προς τη θάλασσα το αίσθημα της ασφυξίας ξαφνικά και του αδιεξόδου, της παγίδευσης, της περίσφιγξης, του κλοιού, του πνιγμού…
…Το αδιέξοδο της χώρας ήταν στις ψυχές των κατοίκων της ή πως η ψυχή όλων των κατοίκων της δεν ήταν παρά το δικό της αδιέξοδο. Γιατί η μετάβαση από τον ένα ιστορικό κύκλο στον άλλο είχε εξαντλήσει και την τελευταία της περιστροφή…
Όποιος δεν έχει δει ανθρώπους να πεθαίνουν σφυροκοπημένοι από αόρατο χέρι στους δρόμους, δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει και τι είναι ο θάνατος μιας χώρας…

Υπόμνημα της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ σχετικά με τη μισθοδοσία Μηχανικών που μετατάχθηκαν σε Δήμους

ΥΠΟΜΝΗΜΑ 

Σχετικά με τη μισθοδοσία Μηχανικών Υπαλλήλων
πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που μετατάχθηκαν σε Δήμους.

Σύμφωνα με τον Ν. 3899/2010 (ΦΕΚ 212Α/17-12-10), άρθρο 2, προστίθενται παράγραφοι στο τέλος του άρθρου τρίτου του Ν. 3845/2010 (ΦΕΚ 65Α) και στην παρ. 22 αυτού αναφέρεται ότι:  «Όσοι από 1.1.2010 έχουν μεταταχθεί ή μεταφερθεί, καθώς και   όσοι μετατάσσονται ή μεταφέρονται εφεξής, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας από οποιονδήποτε φορέα του δημόσιου τομέα, σε άλλο φορέα του δημόσιου τομέα, δικαιούνται μόνον το σύνολο των αποδοχών της θέσης στην οποία μετατάσσονται ή μεταφέρονται, χωρίς να διατηρούν ως προσωπική διαφορά τυχόν επιπλέον αποδοχές που ελάμβαναν στο φορέα από τον οποίο μετατάχθηκαν ή μεταφέρθηκαν. Κάθε γενική ή ειδική διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά το θέμα αυτό καταργείται. …. Η ισχύς της παραγράφου αυτής αρχίζει από 1.1.2011».  Με βάση την διάταξη αυτή, από 01/01/2011 περικόπηκε το επίδομα 2% του ΥΠΕΧΩΔΕ σε όσους συναδέλφους το εισέπρατταν έως το τέλος του 2010. (Γνωρίζουμε ότι ήδη δεν το εισέπρατταν όσοι προσλήφθηκαν από την θεσμοθέτηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και εντεύθεν).
Σύμφωνα και πάλι με τον Ν.3899/2010 (ΦΕΚ 212Α/17-12-10), άρθρο 9, παρ. 1: «Η μισθοδοσία του μονίμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού, που υπηρετεί στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις την 31.12.2010 και από 1.1.2011 καθίσταται αυτοδίκαια προσωπικό των περιφερειών, ή μετατάσσεται σε δήμο, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α΄) και ανεξαρτήτως δημοσιεύσεως ή μη των σχετικών διαπιστωτικών πράξεων κατάταξης ή μετάταξής του, καταβάλλεται έως τον Απρίλιο του 2011 από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και ειδικότερα σε βάρος των οικείων ΚΑΕ του Ε.Φ. 07−120 του προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με την ίδια έως την 31.12.2010 διαδικασία». (Ήδη με το έγγραφο 19336/18-4-2011 του ΥΠΕΣΑΗΔ η διαδικασία παρατείνεται μέχρι τέλους του έτους). Με βάση την διάταξη αυτή, η μισθοδοσία των υπαλλήλων που μετατάχθηκαν από νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις σε δήμους δεν καταβάλλεται από τον οικείο δήμο, αλλά από την Περιφέρεια. Όμως στους υπαλλήλους αυτούς συνεχίζει να καταβάλλεται ο μισθός που λάμβαναν έως 31/12/2010 ως νομαρχιακοί υπάλληλοι και όχι ο μισθός της θέσης στην οποία μετατάχθηκαν, όπως προβλέπει το άρθρο 2 του Ν. 3899/2010, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
Αποτέλεσμα αυτών είναι να μην τους καταβάλλονται το επίδομα ειδικής απασχόλησης ύψους 121,44 € ακαθάριστα, τα έξοδα κίνησης (καθαρά 295,50 €, καθώς δεν υπόκεινται σε κρατήσεις) καθώς και τυχόν υπερωρίες. Σε σχέση με τις αποδοχές των υπαλλήλων ΟΤΑ υφίστανται τις ανωτέρω απώλειες (συμπεριλαμβανομένου του 2%).

Γιατί ο Στρος Καν «έδωσε» τον Παπανδρέου;

Στο κομμένο αυτό απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Στρος Καν στη Γαλλική τηλεόραση, δηλώνει επί λέξει τα παρακάτω:
«Όταν λέω, υπερβάλλοντας, ότι όταν ήρθε το ΔΝΤ (στην Ελλάδα), κλείσαμε το θέμα σε δεκαπέντε ημέρες, το κλείσαμε σε δεκαπέντε ημέρες διότι δουλέψαμε επί μήνες πριν με τις Ελληνικές αρχές ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΥΠΟΓΕΙΑ. Γιατί αυτό; Γιατί, οι Ελληνικές αρχές επιθυμούσαν την παρέμβαση του ΔΝΤ αν και Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΛΕΓΕ ΣΤΟ ΛΑΟ. Αλλά από την αρχή με είχε πάρει πολύ νωρίς τηλέφωνο. Με είχε πάρει τηλέφωνο το μήνα Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2009, λέγοντάς μου ότι «χρειαζόμαστε βοήθεια». Και είναι αλήθεια ότι είχε συνειδητοποιήσει πως είχε ανάγκη από βοήθεια.»
Λέει την αλήθεια ο «σοσιαλιστής» εκπρόσωπος της ληστρικής διεθνούς συμμορίας του ΔΝΤ στην τελικώς λογοκριμένη του δήλωση;
Φυσικά και περιγράφει το μέρος της αλήθειας που μπορεί, κατά την κρίση του, να ειπωθεί και αν μάλιστα αποφάσιζε και προσδιόριζε με σαφήνεια και τον ακριβή χρόνο και τρόπο των επαφών με την Ελληνική κυβέρνηση(;), θα ήταν ακόμη πιο πειστικός.
Διότι, αυτές οι επιχειρήσεις παγκόσμιας κλίμακας και διεθνούς σχεδιασμού, δεν γίνονται βέβαια τηλεφωνικά και επιπλέον, η  σκόπιμη ή από λάθος χρονική απροσδιοριστία μας δίνει το σαφές μήνυμα πως οι μεθοδεύσεις  είχαν ξεκινήσει ενδεχομένως πολύ νωρίτερα, πριν ακόμα από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009, οι οποίες και προκηρύχτηκαν ακριβώς για την εφαρμογή του σχεδίου και στις οποίες πραγματοποιήθηκε η σχεδιασμένη «αλλαγή φρουράς» στη διακυβέρνηση της χώρας.
Γιατί όμως ο Στρος Καν εκθέτει αβίαστα τον διεθνή του συνεργάτη και πρόεδρο της σοσιαλιστικής διεθνούς Γιώργο Παπανδρέου;
Μα φυσικά, γιατί πιστεύει πως έτσι κι αλλιώς η βασική δουλειά που ήταν να γίνει έγινε, και οι προσωπικές φιλοδοξίες του (του Στρος Καν) για την διεκδίκηση της Γαλλικής προεδρίας ή κάποιας  άλλης διεθνούς θέσης, απαιτούν την «κάθαρσή» του από την υποψία του διεθνούς «οικονομικού δολοφόνου», εκβιαστή και άρπαγα του πλούτου της Ελλάδας, όπως επίσης και την απόρριψη της μονομερούς ευθύνης του απέναντι στις επερχόμενες κοινωνικές συμφορές που σχεδιάστηκαν να πλήξουν τον Ελληνικό λαό.
Στην τελική βέβαια εκδοχή της συνέντευξης επικράτησε, όπως ήταν λογικό, το «εταιρικό συμφέρον» της διεθνούς ελίτ έναντι των ατομικών φιλοδοξιών του ίδιου του Στρος Καν και η συνέντευξη λογοκρίθηκε μεν «διέρρευσε» δε!
Η «διαρροή» ωστόσο του συγκεκριμένου λογοκριμένου αποσπάσματος επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά αυτό που αναδεικνύεται κάθε μέρα και περισσότερο, ότι δηλαδή η κρίση στο νότο της ευρωζώνης ήταν, εξ’ αρχής, σχεδιασμένη.
 Γιάννης Πάνου
4.5.2011

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΕΛΠΕ: Σε θέση μάχης εργαζόμενοι-διοίκηση

Αναδημοσιεύουμε από το TVXS
Ιδιαίτερα τεταμένο είναι το κλίμα μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, με τους τελευταίους να ανακοινώνουν νέα 10ήμερη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τη μη υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Οι εργαζόμενοι φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι τελικής πτώσεως, αρνούμενοι να «συμμορφωθούν» με το νέο εργασιακό καθεστώς που προτείνει η εταιρία. 
Πρωϊνή Απεργιακή Φρουρά κατά τη διάρκεια της προηγούμενης 10ήμερης απεργίας
Είχε προηγηθεί 10ήμερη απεργία τον Απρίλιο, με επίκεντρο θέματα ασφαλείας και στελέχωσης των νέων εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ, η οποία όμως κρίθηκε καταχρηστική. Πλέον, η απεργία αφορά κυρίως τη συλλογική σύμβαση εργασίας, με τα προηγούμενα αιτήματα φυσικά να παραμένουν.
Το tvxs.gr επικοινώνησε με το Θωμά Κώτσια, υπεύθυνο Τύπου του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια:
«Καταρχάς, η εταιρία για πρώτη φορά στην ιστορία της έκανε αντιπρόταση. Μια αντιπρόταση περικοπών και πλήρους ανατροπής της σύμβασης», εξηγεί ο κ. Κώτσιας. «Εμείς από την μεριά μας, στείλαμε εξώδικο στην εταιρία, λέγοντας πως παραιτούμαστε από τα αρχικά αιτήματά μας και καλώντας τους σε διάλογο με μοναδικό αίτημα τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό, κατά τα πρότυπα της σύμβασης της ΓΣΕΕ. Περίπου 1,5% δηλαδή, και αυτό ως βάση για διαπραγμάτευση».
Η εταιρία απάντησε με το πακέτο που είχε αρχικά καταθέσει και το οποίο ουσιαστικά «αποδομεί και ανατρέπει πλήρως τη σύμβασή μας», αναφέρει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, ο οποίος παρουσιάζει τους τρεις άξονες του σχεδίου της διοίκησης, πέρα από το κόστος των περικοπών:
«Πρώτον, θέλει να αλλάξει τη λογική και τη φιλοσοφία της σύμβασης. Να μην παράγει η σύμβαση αυτόματα κάποιες αυξήσεις (π.χ. τριετίες), αλλά να αποφασίζει η διοίκηση αυθαίρετα για όποια αύξηση.
Δεύτερον, θέλει να αυξήσει το χρόνο εργασίας, ενώ οι υπερωρίες είναι ήδη τρομερές, και να κόψει κάποιες άδειες, οι οποίες δίνονται λόγω της φύσης της δουλειάς (πχ, άδεια γήρατος).
Τρίτον, έχει φτιάξει ένα κατασκεύασμα για να φαίνεται πως παίρνουμε 3 μισθούς παραπάνω, χωρίς στην πραγματικότητα να παίρνουμε περισσότερα χρήματα, έτσι ώστε να μας κατηγορήσουν ότι αμειβόμαστε υπερβολικά και να κάνουν περικοπές. Από το 1999 που συγχωνεύτηκαν οι 5 εταιρίες σε μία, δημιούργησαν αυτό το σύστημα πληρωμής, που τα λεφτά μας εμφανίζονται ως πριμ. Εμείς διαφωνούσαμε από τότε με αυτό το καθεστώς, και τώρα το επικαλούνται για να μας κόψουν τους μισθούς».

Συντονισμός Πρωτοβάθμιων:’Ολοι Στους Δρόμους την Πέμπτη 5 Μάη Στα Προπύλαια 7μ.μ.

Αναδημοσιεύουμε από το syntonismos.blogspot.com 

Ένας χρόνος μνημόνιο, ένας χρόνος αγώνες ενάντια σε Κυβέρνηση Ε.Ε, ΔΝΤ.
ΚΑΛΟΥΝ: Πρωτοβάθμια σωματεία, επιτροπές αγώνα σε εργασιακούς χώρους και γειτονιές, συλλογικότητες του Κινήματος «Δεν Πληρώνω»

Στις 6 Μάη συμπληρώνεται ένας χρόνος από την υπερψήφιση στην ελληνική Βουλή του Μνημονίου που συνομολόγησε η κυβέρνηση με το ΔΝΤ και την ΕΕ. Ένας χρόνος από την έναρξη της οικειοθελούς «επιτήρησης» από την Τρόικα, παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας των εργαζόμενων, όπως αυτή εκφράστηκε στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις της 5 και 6 Μάη. Ένα χρόνο μετά, εκτός από την κυβέρνηση και τους προπαγανδιστές της, όλοι και όλες έχουν πλέον καταλάβει ότι τα αλλεπάλληλα Μνημόνια έχουν ένα και μόνο στόχο: την ευημερία των πιστωτών και των διεθνών τοκογλύφων εις βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και της νεολαίας. Ένα χρόνο μετά:
• Η ανεργία καλπάζει, με περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανέργους στη χώρα.
• Η εργοδοτική αυθαιρεσία έχει χτυπήσει «κόκκινο», με καταχρηστικές απολύσεις, αυθαίρετες αλλαγές στους όρους εργασίας, ατομικές συμβάσεις, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία να αποτελούν καθημερινότητα στους χώρους δουλειάς, με τις ευλογίες της κυβέρνησης και της Τρόικας.
• Το εργατικό εισόδημα καθημερινά συρρικνώνεται, όχι μόνο από τις μειώσεις των μισθών αλλά και από τις καλπάζουσες τιμές των προϊόντων βασικής κατανάλωσης, της ασυδοσίας των τραπεζών και των πολυεθνικών ομίλων. Διαλύεται κάθε έννοια κοινωνικού κράτους με τις συγχωνεύσεις σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων, την διάλυση των ασφαλιστικών Ταμείων και κάθε κοινωνικής πρόνοιας.
• Ξεπουλιούνται κοψοχρονιά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο ΟΣΕ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η ΑΤΕ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και κάθε δημόσια επιχείρηση, ενώ ετοιμάζονται να βγουν στο σφυρί με φαστ-τρακ διαδικασίες ακόμη και δημόσιες εκτάσεις, όπως το Ελληνικό.
Ένα χρόνο μετά, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που θα γυρίσει την ελληνική κοινωνία στη βαρβαρότητα, ενώ:
• Οι Τράπεζες έχουν ήδη «πριμοδοτηθεί» με περισσότερα από 100 δις ευρώ (όσα δηλαδή μας «χάρισαν» το ΔΝΤ και η ΕΕ!). Μειώθηκε κι άλλο η φορολογία των επιχειρήσεων (20%) και η εργασιακή νομοθεσία αλλάζει σταδιακά προς το συμφέρον των εργοδοτών.
• Οι «εθνικοί» μας εργολάβοι συνεχίζουν απρόσκοπτα να εκμεταλλεύονται τις ληστρικές συμβάσεις με το δημόσιο αυξάνοντας τα χαράτσια των διοδίων ή επιβάλλοντας να χτιστούν ΧΥΤΑ σε αρχαιολογικές ζώνες, για να συνεχίσουν να πλουτίζουν απρόσκοπτα.
• Το χρέος και το έλλειμμα αυξάνονται με τέτοια ταχύτητα ώστε είναι σίγουρο ότι, αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική, η χώρα θα παραμείνει στον γύψο της «επιτήρησης» για δεκαετίες.
    Το επίσημο συνδικαλιστικό κίνημα της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν παλεύει για την ανατροπή αυτής της πολιτικής! Οι 24ωρες απεργίες χωρίς σχέδιο και χωρίς συνέχεια δεν αποτελούν πραγματική απάντηση. Οι νικηφόροι αγώνες του λαού της Κερατέας και των 300 απεργών πείνας έδειξαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι ο μόνος δρόμος για να νικήσουμε την κυβέρνηση είναι ο ανυποχώρητος, ενωτικός αγώνας μέχρι τη νίκη! Μέχρι να φύγει αυτή η κυβέρνηση και όσοι την υποστηρίζουν, μέχρι να επιβληθεί μια άλλη πολιτική που θα είναι βασισμένη στις ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας και όχι στην «εξυπηρέτηση» του ληστρικού χρέους.
    Επειδή η «μαύρη επέτειος» της 5-6 Μάη, που σημαδεύτηκε ακόμη και με το αίμα των νεκρών της εργοδοτικής αυθαιρεσίας της Marfin (που ακόμη μένει ατιμώρητη…), δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη, ΚΑΛΟΥΜΕ:
    • Την Πέμπτη 5 Μάη, ένα χρόνο από την ψήφιση του Μνημονίου 1 και μέρα πανεργατικής απεργίας στην Πορτογαλία, σε πορεία στις 7.00 μ.μ. από τα Προπύλαια στη Βουλή.
    • Σε παλλαϊκή συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της 11 Μάη, στα μπλοκ του Συντονισμού Σωματείων στο Μουσείο
    • σε συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι και τις 15 Μάη, με σκοπό να μην ψηφιστεί το νέο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο της φτώχειας, της εξαθλίωσης και του ξεπουλήματος, να ανατραπεί η κυβέρνηση και η πολιτική της!

      Τρίτη 3 Μαΐου 2011

      Εργολάβοι και αστυνομία στα διόδια


      Ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης εγκλωβίζεται παράνομα στα διόδια ενός δρόμου-καρμανιόλα, επειδή αρνείται να πληρώσει. Η αστυνομία επεμβαίνει. Προς όφελος τίνος; Έχει κανείς αμφιβολία;

      Ανακοίνωση πρυτάνεων ΕΜΠ για τη “δίκη του Indymedia”

      Στις 19 Μαίου 2011 δικάζεται στο ΣΤ’ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ το εκλεγμένο Πρυτανικό Συμβούλιο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της περιόδου 2006-2010 ( Κ. Μουτζούρης, πρ. Πρύτανης, Ι. Πολύζος και Γ. Σπαθής, πρ. Αντιπρυτάνεις) για ” παράβαση καθήκοντος με σκοπό να προσπορίσουν παράνομο ηθικό όφελος” λόγω της φιλοξενίας της ιστοσελίδας της διαδικτυακής διεύθυνσης INDYMEDIA ΑΤΗΕΝS σε server του Ιδρύματος.
      Η δίωξη ασκήθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών παρά την Διάταξη του Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών με ημερομηνία 26.4.2010, ότι δεν υφίστανται ενδείξεις παράβασης καθήκοντος για την παραπομπή σε δίκη. Η στοιχειοθέτηση παράβασης καθήκοντος ατταιτεί την ύπαρξη δόλου, η οποία κατά την Διάταξη “…δεν βρίσκει έρεισμα σι κανένα στοιχείο της δικογραφίας…”. Οπως επίσης η συμμόρφωση με κανονισμό της Ε.Δ.Ε.Τ. κατά την ίδια.
      Είναι χαρακτηριστικά τα σχόλια του ημερήσιου Αθηναϊκού τύπου τον Νοέμβριο του 2009 για την ασκηθείσα δίωξη:
      “Παραιτούνται Πρυτάνεις μετά την δίωξη για το indymedia…”
      ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (18.11.2009)
      “…η άστοχη ποινική δίωξη των Πρυτανικών αρχών του Πολυτεχνείου, οι οποίοι ως εξιλαστήρια Θύματα…”
      ΤΑ ΝΕΑ (19.11.2009)
      “…Θύελλα για την e-λογοκριαία. Αναδράσεις από το Πολυτεχνείο και από τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια…”
      ΤΑ ΝΕΑ (19.11.2009)
      ” …Έχουν απόλυτο δίκιο οι Πρυτάνεις που διαμαρτύρονται για την εις βάρος τους δίωξη… Οφείλουν και οι εισαγγελικές αρχές να μην επιδεικνύουν υπερβάλλοντα ζήλο…”
      ΑΥΡΙΑΝΗ (19.11.2009)
      “…σκεπτικισμός επικρατεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και τα πολιτικά κόμματα στο θέμα της άσκησης δίωξης …”
      ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (19.11 2009)
      “…”Ανώφελη δίωξη” θεωρούν οι ειδικοί του Internet…”
      ΤΟ ΒΗΜΑ (19.11.2009)
      “Αλήθεια γιατί κατηγορούνται ο κ. Μουτζούρης και οι δύο Ανιπρυτάνεις;…”
      ΒΡΑΔΥΝΗ (19.11 2009)
      “… η στάση του ( του Πρύτανη) είναι μια καθαρή απάντηση σε θέματα ελευθερίας και διακίνησης ιδεών…”
      ΤΥΠΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ (20.11.2009)
      “…Επιμένετε για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών αλλά ο Εισαγγελέας έχει ασκήσει ποινική δίωξη…”
      Η ΑΥΓΗ (21.11.2009)
      “Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αθηνών να ασκήσει δίωξη…”
      ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (22.11.2009)
      “…δεν ξέρουμε με ποιο σκεπτικό ο εισαγγελέας αποφάσισε να ασκήσει δίωξη κατά των πρυτανικών αρχών, αν και δεν πρέπει να μας εκπλήσσει η πρωτοβουλία αυτή”
      Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (22.11.2009)
      “…πρωτοφανής δίωξη ασκήθηκε σι βάρος του Πρύτανη του Ε.Μ.Π.  και των αντιπρυτάνεων…”
      ΠΡΙΝ (23.11.2009)
      “…η λειτουργία του indymedia είναι μνημείο στην ελευθερία λόγου…”
      ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (29.11.2009)
      Οπως και  πολύ χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις των Υπουργών κας Διαμαντοπούλου και κ. Χρυσοχοϊδη για την δίωξη:
      “Θεωρώ ότι οι Πρυτανικές αρχές απαντούν με επάρκεια και θέτουν τα ζητήματα στην σωστή τους βάση …”
      Υπ. Α. Διαμαντοπούλου (18.11.2009).
      “… Δεν πιστεύω ότι ο κ. Μουτζούρης ανέχεται παράνομες πράξεις μέσα στο Πανεπιστήμιο…”
      Υπ. Μ. Χρυσοχοίδης (18.11.2009)
      Η πρωτοφανής παραπομπή τριμελούς εκλεγμένης Πρυτανείας χωρίς στοιχειωθέτηση κατηγορίας αποτελεί πολιτική δίωξη σκοπούσα στη φίμωση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και απόψεων
      Το ΑΤΗΕΝS INDYMEDIA, το οποίο σημειωτέον φιλοξενείται στο ΕΜΠ απ’ το 2004 έως και σήμερα υπό διαδοχικές Πρυτανικές αρχές, δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα για την άσκηση ποινικής και πολιτικής πίεσης προς Πρυτανικές Αρχές για να αποποιηθούν την συνταγματικά κατοχυρωμένη ακαδημαϊκή ελευθερία και αυτοτέλεια των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, που τους επιτρέπει την
      ελεύθερη επιλογή, να συντάσσονται με την καθολικώς αποδεκτή θέση “διαφωνώ με όσα λες, άλλα θα υπερασπίζομαι το δικαίωμα σου να τα λες”.
      Αθήνα 2 Μαίου 2011
      Κων/νος Μουτζούρης
      Γιάννης Πολύζος
      Γεράσιμος Σπαθής

      Ολυμπιακών διαστάσεων οι αποκλίσεις στο κόστος των έργων για το 2004

      Αναδημοσιεύουμε από το TVXS. Το έγκλημα της Ολυμπιάδας μένει ακόμα να διερευνηθεί σε βάθος και στο σύνολο των τρομακτικών επιπτώσεων που άφησε στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στην οικονομία, στα δημοκρατικά δικαιώματα (αλήθεια θυμάται κανείς τις υποκλοπές?). Η συσπείρωση ήταν από τους πρώτους που στάθηκαν με σταθερότητα απέναντι στο έγκλημα αυτό - δεχόμενη επιθέσεις τόσο από τους εκφραστές της επίσημης πολιτικής και του μεγαλοιδεατισμού, όσο και από τα "αριστερά" σε στυλ με τι ασχολείστε τώρα.
      Ρεκόρ... αποκλίσεων στο κόστος των Ολυμπιακών έργων, σε σχέση με το αρχικό δηλωθέν ποσό στο φάκελο διεκδίκησης της Ελλάδας, πέτυχε η χώρα μας σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Οικονομικών την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Real News. Ενδεικτικό παράδειγμα, το Ολυμπιακό στάδιο στο οποίο σημειώθηκε απόκλιση της τάξης του 12.771% (!).
      Στο φάκελο διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Ελλάδα, το συνολικό κόστος των έργων εμφανιζόταν να είναι 7.741.000.000 ευρώ. Το κόστος όμως, εν τέλει, ξεπέρασε τα 13.000.000.000 ευρώ, σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη του υπουργείου Οικονομικών το 2005.
      Πρώτο στη λίστα της σπατάλης του δημόσιου χρήματος έρχεται το ΟΑΚΑ αφού ενώ το έργο της διαμόρφωσής του είχε αρχικά κοστολογηθεί στα 3.100.000 ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Οικονομικών τελικά ο λογαριασμός έφτασε τα 399.000.000 ευρώ, σημειώνοντας την εξωπραγματική απόκλιση της τάξης του 12.771% .
      Δεύτερο στη λίστα των αποκλίσεων ολυμπιακό έργο αναδεικνύεται το Καυταντζόγλειο Στάδιο Θεσσαλονίκης, για το οποίο ενώ είχε εκτιμηθεί ότι θα χρειαστεί 1.100.000 ευρώ, τελικά κόστισε 67.900.000 ευρώ. Η απόκλιση φτάνει το 6.073%.
      Στο Ολυμπιακό Στάδιο Πάτρας, για το οποίο είχε επίσης εκτιμηθεί πως θα κόστιζε 1.100.000, τελικά η απόκλιση έφτασε το 4.009%, αφού κόστισε στο ελληνικό δημόσιο 45.200.000 ευρώ.
      Στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο), η απόκλιση που σημειώθηκε τελικά έφτασε «μόνο» το 3.733%. Ήτοι, ενώ είχε δηλωθεί ότι για τα έργα στο εν λόγω στάδιο χρειαζόταν 300.000 ευρώ, τελικά το ελληνικό δημόσιο χρεώθηκε 11.500.000 ευρώ.
      Όσο για το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γουδίου, όπου είχε εκτιμηθεί ότι τα έργα θα κοστίσουν 3.500.000 ευρώ, τελικά έφτασαν τα 39.500.000 ευρώ, σημειώνοντας απόκλιση 1.029% από το δηλωθέν ποσό. Το Ολυμπιακό Κέντρο Τένις κόστισε τελικά 47.500.000 ευρώ, με διαφορά κόστους 286%, στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο η απόκλιση έφτασε το 186%, κοστίζοντας 8.000.000 ευρώ ενώ το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου, από 3.500.000 ευρώ που είχε δηλωθεί στο φάκελο διεκδίκησης, τελικά κόστισε 22.500.000 ευρώ, σημειώνοντας απόκλιση 543%. Η λίστα συνεχίζεται με δεκάδες άλλα έργα στα οποία τα δηλωθέντα ποσά ουδεμία σχέση είχαν τελικά με το τελικό κόστος.
      Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο η περίπτωση της εθνικής οδού Σχηματαρίου-Πάρνηθας, η οποία δεν έγινε ποτέ αφού εξακολουθεί να είναι ορεινός δρόμος που χρησιμοποιείται μόνο από την Πυροσβεστική, κόστισε παρόλα αυτά 2.200.000 ευρώ, με απόκλιση 267% από το αρχικό δηλωθέν ποσό.
      Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Real News, δεν υπήρξε ποτέ κάποιος αναλογιστικός έλεγχος για τις διαφορές στο κόστος των έργων ενώ δεν ετέθη και το θέμα των υπερτιμολογήσεων, που στο σύνολό τους ξεπέρασαν τα 13 δισεκατομμύρια. Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία από έρευνα που πραγματοποίησε το υπουργείο Οικονομικών το 2005 με εντολή του τότε υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα, προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιούς χρωστάει πόσα το Δημόσιο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το καλοκαίρι του 2005 ο Π. Δούκας σε ομιλία του στο Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο αποκάλυψε ότι το κόστος υπερέβη τα 13 δις. ευρώ, αλλά ασκήθηκαν ενδοκυβερνητικές πιέσεις για να μην δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία.

      Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

      Νέα Συνέλευση ανέργων και προσωρινά απασχολούμενων τεχνικών

      Αναδημοσιεύουμε από το http://akea2011.wordpress.com/2011/05/01/sinelefsianergon3_5_11/

      Νέα Συνέλευση ανέργων και προσωρινά απασχολούμενων τεχνικών την Τρίτη 3/5, στις 7:30μμ στο Ε.Μ.Πολυτεχνείο


      Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης έχει αποφασίσει να συγκροτήσει Συνέλευση ανέργων και προσωρινά απασχολούμενων τεχνικών, λόγω της προφανούς όξυνσης της ανεργίας στον κλάδο και της έντασης των ειδικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι και υποαπασχολούμενοι συνάδελφοι. Η Συνέλευση αυτή έχει ήδη πραγματοποιηθεί δύο φορές και έχει προχωρήσει και σε μια πρώτη κινητοποίηση, αυτή της συμβολικής κατάληψης του ΤΣΜΕΔΕ στις 31 Μαρτίου. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ και μέλη του Σωματείου και της Συνέλευσης παραβρέθηκαν έκτοτε και σε δύο Διοικητικά Συμβούλια του Ταμείου. Εκεί τέθηκε το σύνολο των αιτημάτων και υπήρξαν και δύο μικρές θετικές εξελίξεις.

      Υπήρξε δέσμευση ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι τυπικά μισθωτοί συνάδελφοι που ο εργοδότης τους δεν κατέβαλε στο Ταμείο τις εργοδοτικές εισφορές και το Ταμείο ακολουθώντας μία πρωτοφανή και απαράδεκτη πρακτική ζήταγε τις εισφορές από τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ το πρόβλημα λύθηκε, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη. Επίσης το ΤΣΜΕΔΕ αποφάσισε να σφραγίζει τα βιβλιάρια των ανέργων και όσων έχουν χαμηλά εισοδήματα έτσι ώστε να μην στερούνται την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όταν δεν είναι σε θέση να πληρώνουν τις εισφορές τους. Αυτό θα γίνεται προς το παρόν με μια σχετική αίτηση του ασφαλισμένου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΣΜΕΔΕ, ενώ μελετάται ο τρόπος με τον οποίο θα θεσμοθετηθούν κάποια τυπικά κριτήρια έτσι ώστε η διαδικασία να απλοποιηθεί και να διεκπεραιώνεται από κάποιον απλό υπάλληλο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει το αίσχος του να ζητούνται ασφαλιστικές εισφορές από άνεργους και μάλιστα με τόκο. Για αυτό το τελευταίο ζήτημα το Ταμείο δήλωσε αναρμόδιο και μας παρέπεμψε στο ΕΤΑΑ και το Υπουργείο. Επομένως τα αιτήματά μας δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να πούμε ότι ικανοποιήθηκαν έστω στοιχειωδώς. Πάντως το γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα να σφραγίζονται τα βιβλιάρια των ανέργων είναι κάτι που αξίζει να γίνει ευρύτερα γνωστό …

      Ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, καθώς και ο εμπλουτισμός των αιτημάτων και της δράσης μας είναι τα βασικότερα θέματα της νέας Συνέλευσης που καλείται την Τρίτη στις 7 και μισή στο Πολυτεχνείο της Πατησίων στην αίθουσα Τ12 της Αρχιτεκτονικής. Εδώ θα διαβάσετε το κάλεσμα της συνέλευσης ανέργων και προσωρινά απασχολούμενων τεχνικών.

      Ψέματα και αλήθειες για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

      Αναδημοσιεύουμε κείμενο της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού http://parkoellinikou.blogspot.com/

      ΨΕΜΑ: Η «επένδυση» στο Ελληνικό θα φέρει την ανάπτυξη της χώρας
      ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα προβλεπόμενα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού αντιστοιχούν στους τόκους... τριών μηνών, που πρέπει να πληρωθούν για το σημερινό χρέος της χώρας μας. Αντίθετα, τα εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα που προβλέπεται να οικοδομηθούν εκεί, θα είναι ορατά για δεκαετίες. Η Αθήνα έχει ανάγκη από αποκέντρωση και βελτίωση του περιβάλλοντός της. Οι όποιες επενδύσεις, πρέπει να γίνουν στην περιφέρεια της χώρας και να αφορούν παραγωγικές δραστηριότητες. Το Μητροπολιτικό Πάρκο που προτείνουμε, είναι αναπτυξιακό έργο και σε συνδυασμό με το άνοιγμα του θαλάσσιου μετώπου και την ανάδειξη των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της ευρύτερης περιοχής, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης τουριστών και λόγο παραμονής τους στην Αθήνα που σήμερα, λόγω της περιβαλλοντικής της υποβάθμισης, τους απωθεί.
      ΨΕΜΑ: Η εκποίηση δημόσιας γης θα αποφέρει έσοδα στο δημόσιο
      ΑΛΗΘΕΙΑ: Προηγούμενες επιχειρήσεις «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας έχουν καταλήξει σε καταστρατήγηση των σχετικών όρων από τους «επενδυτές» και ανυπαρξία δημοσίων εσόδων. Οι επενδυτές, με προσφυγές στη δικαιοσύνη, ζητούν αποζημιώσεις πολλαπλάσιες από όσα έχουν δώσει. Τέτοιος επενδυτής είναι και το επενδυτικό Fund του Κατάρ το οποίο, σε αντίστοιχη «αξιοποίηση» σημαντικής δημόσιας έκτασης της Λευκωσίας, βρίσκεται σε διαμάχη με το κυπριακό κράτος. Οι επενδυτές δεν είναι εθνικοί ευεργέτες, αλλά θέλουν να βγάλουν μεγαλύτερο κέρδος, χρησιμοποιώντας, χωρίς να την πληρώσουν, τη δημόσια γη.
      ΨΕΜΑ: Ο χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού μπορεί να δομηθεί κι άλλο
      ΑΛΗΘΕΙΑ: Στο Ελληνικό υπάρχουν ήδη 480 κτήρια, κάποια πολύ μεγάλα και εκτεταμένο οδικό δίκτυο. Η υπάρχουσα δομημένη επιφάνεια ξεπερνά τα 400.000 τ.μ.! Στο Ελληνικό δεν χωρά άλλη δόμηση. Δεν χρειάζεται δηλαδή να κτίσουμε αλλά να γκρεμίσουμε!
      ΨΕΜΑ: Η κατασκευή και η συντήρηση του Πάρκου είναι τόσο ακριβές που το καθιστούν ανέφικτο

      Κοινωνικές συγκρούσεις και νέες συλλογικότητες στον χώρο

      Αναδημοσιεύουμε από τα Ενθέματα άρθρο της Τόνιας Κατερίνη
      Μακέτα με τα κενά κτίρια
      Τα τελευταία δύο τουλάχιστον χρόνια έχει ξαναφουντώσει η συζήτηση για την υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας, με άξονα την αύξηση της εγκληματικότητας, της διακίνησης ναρκωτικών, της πορνείας, την αύξηση του ελλείμματος ασφάλειας. Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ως πρόβλημα η αλλαγή της πληθυσμιακής σύνθεσης, με αύξηση των μεταναστών και εγκατάλειψη πολλών κατοικιών από τους παλαιούς κατοίκους τους. Πριν από λίγους μήνες, μάλιστα, η οργάνωση «Γιατροί του κόσμου» πρότεινε να αναλάβει μια πρωτοβουλία δράσης στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο αυτού που οι παγκόσμιοι οργανισμοί χαρακτηρίζουν «ανθρωπιστική κρίση».
      Τι όμως είναι αλήθεια από τα παραπάνω και τι κατασκευή, και πώς σχετίζονται με τις επίσημες στρατηγικές για την απάντηση στην κρίση που η συζήτησή τους βρίσκεται στο κέντρο της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα;
      Η συζήτηση για την υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας έχει ξεκινήσει από τις αρχές της μεταπολίτευσης, με πρώτη ενέργεια από τη μεριά της πολιτείας το διάταγμα χρήσεων γης και προστασίας της Πλάκας, με αποτέλεσμα μια Πλάκα προστατευμένη, χωρίς οπτική και ηχητική ρύπανση, με ευρεία ανακαίνιση κτισμάτων, αλλά και με υψηλές αξίες γης και πλέον τόπο κατοικίας υψηλών εισοδημάτων. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 η συζήτηση αυτή βρέθηκε πάλι στο προσκήνιο, με έμφαση στην υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου λόγω της ύπαρξης βιοτεχνίας και χονδρεμπόριου (τότε ξεκίνησε και η συζήτηση για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου). Η εκδίωξη και στη συνέχεια η παρακμή αυτών των χρήσεων στο ιστορικό κέντρο άνοιξε τον δρόμο για την σημερινή εξέλιξη της περιοχής του Ψυρρή. Εξάρχεια, Γκάζι , Μεταξουργείο, Γεράνι, Αγ. Παντελεήμονας, Φυλής ακολουθούν σε αυτή την συζήτηση. Σε αντίθεση με το Μεταξουργείο και το Γκάζι, τα Εξάρχεια αντιστάθηκαν στην επίθεση που ξεκίνησε το 1985, όταν εμφάνιζαν έντονα σημάδια παρακμής, χάρη στην υψηλή κοινωνική συσπείρωση των κατοίκων.
      Το διακύβευμα σε όλες αυτές τις αναλύσεις είναι ένα και δεν έχει αλλάξει τα τελευταία σαράντα χρόνια: η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που το κέντρο της δεν «ανήκει» στην αστική τάξη. Ως συνέπεια της υπερπροβολής της νεωτερικότητας των πολυκατοικιών της αντιπαροχής (δεκαετίες ’60-’70) και της συμβολικής κοινωνικής αναβάθμισης που σήμαινε η μετακίνηση από το παλιό σπίτι του κέντρου στην σύγχρονη κατοικία του προαστίου, η αστική τάξη έχασε το κέντρο· σήμερα αγωνίζεται να το ανακτήσει, κυρίως για την τεράστια αξία της οικονομίας χρόνου-μετακινήσεων, για τη διεύρυνση του πεδίου δράσης των κατασκευαστικών εταιρειών μετά τον κορεσμό των προαστίων, και για την ανάγκη επανάκτησης της κυριαρχίας και του ελέγχου σε ουσιαστικό αλλά και σε συμβολικό επίπεδο.

      Κυριακή 1 Μαΐου 2011

      Φωτογραφίες από την Πρωτομαγιάτικη πορεία

      Αναρτούμε κάποιες πρώτες φωτογραφίες από την Πρωτομαγιάτικη πορεία στην ΑΘήνα, φωτογραφίες από τα Πρωτοβάθμια Σωματεία στο : http://www.flickr.com/photos/narfotos/ & στο http://www.aformi.gr/2011/05/%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ac/
      video στο http://www.youtube.com/watch?v=-C24I8Hn6Vk&feature=player_embedded

      Ήρθε πλέον η ώρα για την ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου

      Αναδημοσιεύουμε άρθρο μέλους της συσπείρωσης

      Φτάνουν τα "μηνύματα ανυπακοής".

      Στείλαμε ήδη αρκετά.
      Ήρθε πλέον η ώρα για την ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου. Με τις συλλογικότητες της κοινωνικής αριστεράς και την πολιτική τους αποφασιστικότητα και με πλατιές κοινωνικές συμμαχίες βάσης.

      Για μια κοινωνική αριστερά


      Η κρίση στην Ελλάδα και τον νότο της Ευρωζώνης είναι σχεδιασμένη.

      Δεν είναι μια τυχαία εκδήλωση της διεθνούς κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος που ξέσπασε από το 2008 και μετά.

      Ο ρόλος της παρέας Παπαντρέου είναι πλέον σε όλους ξεκάθαρος.

      Πρόκειται για διεθνή στελέχη της χρηματοπιστωτικής ελίτ, εντεταλμένα στην μετατόπιση της κορεσμένης χρηματοπιστωτικής κερδοσκοπίας από τον πλασματικό πλούτο των ομολογιακών δανειακών αποδόσεων, σε αληθινό πλούτο, (real estate), με ιδιοποίηση δημόσιας περιουσίας, εδάφους, πόρων, υποδομών, δημόσιων υπηρεσιών και αγαθών, αλλά και των νέων εργασιακών σχέσεων που αντιστοιχούν στη σχεδιαζόμενη νέα οικονομία - χαμηλού κόστους - του νότου.

      Ο Παπαντρέου το δηλώνει και ανοιχτά πως είναι εκπρόσωπος του σχεδίου της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης.

      http://www.youtube.com/watch?v=TFSapBTHxrU&feature=related

      Το σχέδιο αυτό που είναι και ο οραματικός στόχος της διεθνούς εφόδου του κεφαλαίου με το κωδικό όνομα «παγκοσμιοποίηση», προϋποθέτει την εξ εφόδου κατάλυση του διεθνούς δικαίου των ανεξάρτητων κρατών και της αστικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, και την ντε φάκτο μετάβαση σε ένα παγκόσμιο καθεστώς διεθνούς δεσποτείας υπό τις διεθνείς ελίτ του κεφαλαίου.

      Οι διεθνείς ανταγωνισμοί της παραδοσιακής δυτικής ελίτ του κεφαλαίου με τις ανερχόμενες οικονομικές και κυρίως παραγωγικές υπερδυνάμεις με πρώτη την νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική δεσποτεία της Κίνας, οδηγούν τις δυτικές ελίτ σε εδαφική αναδίπλωση, σε αναπροσανατολισμό της κερδοφορίας από την φούσκα της χρηματοπιστωτικής κερδοφορίας στην παραγωγή και στην ιδιοποίηση φυσικών πόρων του συνόλου πλέον του καπιταλιστικού κέντρου.

      Η αναθέρμανση της στρατηγικής αυτής και η επέκτασή της στο σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου, προϋποθέτει νέες κοινωνικές συμμαχίες στα πλαίσια του κεφαλαίου, εντεταλμένα τοπικά στελέχη και κυβερνήσεις κρατών που μπορούν να προωθήσουν την διάβρωση και την τελική κατάλυση των θεσμών αστικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και κάποια χώρα «δούρειο ίππο» η οποία και θα εισάγει μεθοδικά την «κρίση» στην υπό κατάληψη ζώνη.

      Η χώρα αυτή είναι η Ελλάδα, εντεταλμένα στελέχη ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς και πρωθυπουργός της και οι υπουργοί της κυβέρνησής του.

      Η μέθοδος είναι η κατασκευασμένη σε συνεργασία με τις αγορές «κρίση χρέους», η οποία με τη σειρά της διευρύνεται μεθοδευμένα σε όλο το νότο της ευρωζώνης.

      Τα όπλα της κατάλυσης της αστικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της απαλλοτρίωσης της χώρας, είναι το «μνημόνιο» και κυρίως η «δανειακή σύμβαση», η υπογραφή της οποίας από έναν εξωκοινοβουλευτικό υπουργό και χωρίς καμία κοινοβουλευτική νομιμοποίηση συνιστά ανοιχτό κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

      Το ίδιο το "μνημόνιο" συνιστά το νέο κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στις ανταγωνιστικές πλευρές του κεφαλαίου.

      Αποτελεί τη χάρτα συμφωνημένων ανταλλαγμάτων ανάμεσα από τη μία στο χρηματοπιστωτικό που φιλοδοξεί να κεφαλαιοποιηθεί σε γαιοπρόσοδο και από την άλλη με τμήματα του εγχώριου και διεθνούς βιομηχανικού κεφαλαίου και τη γαιοκτησία, που μοιράζονται τα προνόμιά τους με τους κερδοσκόπους και τους διεθνείς τραπεζίτες, με αντάλλαγμα την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων της εργασίας και την προνομιακή του άμεση ωφέλεια από την κατάρρευση των αμοιβών και των συλλογικών συμβάσεων.