Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Η κρυφή σύμβαση με τη σκιώδη εταιρεία τεχνολογίας Palantir


Η κρυφή σύμβαση με τη σκιώδη εταιρεία τεχνολογίας Palantir

Οκτώ μήνες μετά αποκαλύπτεται η περίεργη συμφωνία της κυβέρνησης με τον αμερικανικό κολοσσό, γνωστό για τις σχέσεις του με τη CIA, και μάλιστα με ρήτρα εμπιστευτικότητας ● Η γνωστή πολυεθνική έχει ήδη αναπτύξει, και μάλιστα δωρεάν, ένα κέντρο ελέγχου κρίσεων για τον πρωθυπουργό, το οποίο εμφανίζει μια ολιστική επισκόπηση της κατάστασης της πανδημίας στην Ελλάδα σε πραγματικό χρόνο ● Ερωτηματικά για την πρόσβαση σε βιομετρικά δεδομένα Ελλήνων και ξένων στην Ελλάδα ● Κατάθεση της σύμβασης ζητούν ΜέΡΑ25 και Vouliwatch.

Εκτενής συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με μια από τις πιο σκιώδεις παγκοσμίως ιδιωτικές εταιρείες τεχνολογίας, την πολυεθνική Palantir Technologies, με θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας, παρέμεινε κρυφή εδώ και 8 μήνες και αποκαλύφθηκε από την ίδια την εταιρεία, προκαλώντας πλήθος ερωτημάτων.

Οπως προκύπτει, η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογράψει από τον περασμένο Απρίλιο νομική συμφωνία με τον τεχνολογικό κολοσσό, γνωστό για τις στενές σχέσεις του με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και διάφορες αρχές επιβολής του νόμου, με ρήτρα εμπιστευτικότητας. Αποτέλεσμα αυτής της κρυφής συμφωνίας είναι η Palantir να έχει ήδη αναπτύξει και μάλιστα δωρεάν ένα κέντρο ελέγχου κρίσεων για τον πρωθυπουργό, το οποίο εμφανίζει μια ολιστική επισκόπηση της κατάστασης της πανδημίας στην Ελλάδα σε πραγματικό χρόνο.

Ελάχιστοι στη χώρα γνώριζαν κάτι σχετικά με αυτήν τη συνεργασία. Δεν δημοσιοποιήθηκε και δεν υπάρχει στη Διαύγεια. Στις 25 Νοεμβρίου υπήρξε η πρώτη αποκάλυψη εξ... Αμερικής.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, με ένα tweet που συνοδευόταν από μια φωτογραφία από τη συνομιλία που είχε ο ίδιος με τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια, έγραφε: «Χαίρομαι που βλέπω τον Β. Κικίλια και πάλι για να συζητήσουμε τη συνεχιζόμενη συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας στον αγώνα κατά του Covid-19. Η φαρμακευτική και τεχνολογική καινοτομία των ΗΠΑ @pfizer, @LillyPad, @AbbottNews, @PalantirTech και άλλων θα βοηθήσουν στη μείωση της πίεσης στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα και τελικά θα τερματίσουν την πανδημία».

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Ζητείται ελπίς

Ζητείται ελπίς
07/01/2021 

Του Μανώλη Ντουντουνάκη

Η χώρα βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις σε καιρό παγκόσμιας πανδημίας, βαθιάς οικονομικής ύφεσης, και με διόλουαπίθανη, εντός του 2021, μια εθνική κρίση – θερμό επεισόδιο με τη γείτονα, «φίλη & σύμμαχο» Τουρκία.

Με την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη βιώνουμε ένα βαθύτατο εκφασισμό της κοινωνίας, με ζητούμενο τη μόνιμη παραχώρηση βασικών ανθρωπίνων – εργατικών κλπ., ελευθεριών και δικαιωμάτων, που μόνο στη περίοδο της χούντας είχε συμβεί στη πρόσφατη ιστορία μας. Κυρίαρχη μεθόδευση ο εκφοβισμός της κοινωνίας, ώστε να αποδεχτεί σιωπηρά τη νέα κατάσταση, επί μακρόν. Η κυβερνώσα ιδεολογία με τη χρήση «χρηματισμένων» ΜΜΕ γίνεται η «κοινή» αλήθεια και όποιος εκφέρει άλλη άποψη, θεωρείται αποβλητέος. Για αυτό επιμελείται καλά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, του κ. Χρυσοχοΐδη. Η αστυνόμευση, η αστυνομοκρατία, είναι πια καθεστώς, γεγονός που θυμίζει τις εποχές που ο χωροφύλακας ήταν το «μακρύ» χέρι του κράτους και όχι ένα ευνομούμενο κράτος της ΕΕ, όπως ισχυρίζονται. Η προνομιακή μάλιστα, μεταχείριση των εκπροσώπων των αστυνομικών υπαλλήλων, από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ομάδα εργαζομένων, το υπονοεί…

30 χρόνια μετά: Το αίμα του Τεμπονέρα νίκησε τους δολοφόνους του

30 χρόνια μετά: Το αίμα του Τεμπονέρα νίκησε τους δολοφόνους του
7 Ιανουαρίου 2021


«Του προδότη που προχώρησε ως ετούτο το έγκλημα ζητώ την τιμωρία.
Εκείνου που ‘δωκε το σύνθημα του θάνατου ζητώ την τιμωρία.
Εκείνων που προστατέψανε αυτό το έγκλημα ζητώ την τιμωρία.»
(Πάμπλο Νερούντα)

Τις επόμενες μέρες (8 Γενάρη) συμπληρώνονται 30 χρόνια από την άγρια δολοφονία του αριστερού καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από στελέχη της ΟΝΝΕΔ Πάτρας.

Από το Χρήστο Κάτσικα | Πηγή: efsyn.gr

Ήταν και πάλι τέτοιες μέρες, τέλος διακοπών Χριστουγέννων, πριν από 30 χρόνια. Μόλις χθες δηλαδή, ιστορικά. Στα σχολεία όμως δεν επικρατούσε ησυχία, η κοινωνία έβραζε υπόκωφα. Είχαν προηγηθεί οι καταλήψεις των «προβληματικών» εργοστασίων.

Στην Πάτρα, η Πειραϊκή-Πατραϊκή είχε γίνει από την άνοιξη του 1990 ένα ιδιότυπο κέντρο αντίστασης και αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ. του Μητσοτάκη.

Πολύμηνος αγώνας, σκληρός. «Ή όλοι ή κανένας» έγραφε το πανό στην πύλη του εργοστασίου της Πάτρας, απαντώντας στις μαζικές απολύσεις και τα σχέδια συρρίκνωσης.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός των απολυμένων της Πατραϊκής «Αλληλεγγύη» έφερνε στα σπίτια και τα καφενεία το μήνυμα του αγώνα, τη μουσική της αντίστασης. Και όταν ο πολύμηνος αγώνας των εργατών και των υπαλλήλων έφτασε σε καμπή, σαν φυσική συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι μαθητές και οι φοιτητές.

Βασίλης Κοντογιαννόπουλος

Ο τότε υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης K. Μητσοτάκη, Βασ. Κοντογιαννόπουλος, παίρνοντας και αυτός τη σκυτάλη των αντιλαϊκών μέτρων, προσπάθησε να κάνει άλλη μια αντιδραστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ενημέρωση για κοινοβουλευτική επερώτηση για τις συντάξεις των διπλοασφαλισμένων

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL:www.emdydas.gr

Αρ. Πρωτ.:

Αθήνα, 5-1-21

Προς: Α' βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα : Ενημέρωση για κοινοβουλευτική επερώτηση για τις συντάξεις των διπλοασφαλισμένων



Συνάδελφοι/σες

Όπως θα γνωρίζετε η Ομοσπονδία μας έχει καταθέσει πλήθος εγγράφων και παρεμβάσεων (και μαζί με τους εμπλεκόμενους συνταξιούχους συναδέλφους μας τόσο για τις συνεχείς ανατροπές στην ασφάλιση μας, όσο και για την πέρα από κάθε λογική, καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων ειδικά για τους διπλοασφαλισμένους μας συναδέλφους. Πρόσφατα (1η Οκτώβρη) διοργανώσαμε και κινητοποίηση έξω από το αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο ακόμα περιμένουμε να μας δεχθεί. Ενημερώσουμε ότι σχετική Ερώτηση για τις καθυστερήσεις στην απόδοση σύνταξης σε χιλιάδες δικαιούχους του Δημοσίου με παράλληλη ασφάλιση κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και Χρήστος Κατσώτης.

Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Χιλιάδες γιατροί, μηχανικοί και κτηνίατροι που δούλευαν στο Δημόσιο και είχαν παράλληλη ασφάλιση περιμένουν πολλά χρόνια να πάρουν τη σύνταξη που δικαιούνται.

Σημειώνεται πως, μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, από τον Μάιο του 2016 και μέχρι σήμερα, δεν έχει δοθεί καμιά σύνταξη (για 4 και πάνω χρόνια), παρότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι κατέβαλαν έγκαιρα τις νόμιμες εισφορές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν την παράλληλη ασφάλιση - συνταξιοδότηση.

Σε επανειλημμένες επικοινωνίες που έχουν οι ενδιαφερόμενοι με τον ΕΦΚΑ τους απαντούν πως είναι θέμα μηχανογράφησης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, για τα αίτια της απαράδεκτης καθυστέρησης και φυσικά για τα μέτρα που πρόκειται να λάβει προκειμένου να λάβουν τη σύνταξη που δικαιούνται οι ενδιαφερόμενοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ηλικιωμένοι και με σοβαρά προβλήματα υγείας».


Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Τι είναι η πατρίδα μας...

 Εξαιρετικό σκίτσο από τον 

John Antono - cartoonist

 .


«Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου» (ΗΤΚ )- Το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ σαν «πάροχος των ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς το ΥΠΕΝ» καλούν εμάς τους Μηχανικούς της Χώρας να «υλοποιήσουμε» και πάλι μια «υποχρέωση της Πολιτείας»

«Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου» (ΗΤΚ )- Το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ σαν «πάροχος των ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς το ΥΠΕΝ» καλούν εμάς τους Μηχανικούς της Χώρας να «υλοποιήσουμε» και πάλι μια «υποχρέωση της Πολιτείας» - Ας πούμε ένα δυνατό «όχι» για να σώσουμε ότι απέμεινε από την επιστημονική μας αξιοπρέπεια




Περιβάλλον: Διάβασα την ανακοίνωση[1] του ΥΠΕΝ με τίτλο «Στην τελική ευθεία για την ενεργοποίηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίων». Να τι γράφει ανάμεσα στα άλλα, η ανακοίνωση :

«………..Η ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος «Ταυτότητα Κτιρίου» θα γίνει ως και την 31η.12.2020 από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), που ορίζεται και πάροχος των ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς το ΥΠΕΝ, τους μηχανικούς και τους πολίτες .…………………Η καταχώρηση της Ταυτότητας Κτιρίου και της Ταυτότητας Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας στο σύστημα θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και χωρίς χρέωση. Το τέλος ανταπόδοσης που δικαιούται ο πάροχος (ΤΕΕ) αποκλειστικά για την έκδοση πιστοποιητικών ορίζεται σε 20 ευρώ ανά εκδιδόμενο πιστοποιητικό.»

Αρχιτέκτονας: Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και «ενεργοποιείται» αυτό που νομοθετήθηκε το 2010 με τον Νόμο 3843/2010. Ήταν και αυτό «έμπνευση» της τότε Υπουργού Περιβάλλοντος με μεγάλη «ευαισθησία» στο Περιβάλλον Κας Τίνας Μπιρμπίλη του ΠΑΣΟΚ. Τρείς εμπνεύσεις είχε τότε ο Νόμος .1. Την «Ηλεκτρονική Ταυτότητα κτιρίου» (ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ άρθρα 1-4) . 2. Την διατήρηση για 40 χρόνια αυθαιρέτων υπερβάσεων δόμησης και αλλαγές χρήσεων με την καταβολή ειδικού προστίμου (ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β άρθρα 5-6) 3. Το Περιβαλλοντικό ισοζύγιο Αντισταθμιστικά μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος (ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β άρθρο 7). Ας διαβάσουμε ξανά τώρα τι έλεγε η πρώτη «έμπνευση», γιατί απ’ ότι φαίνεται το μόνο που διάβασε τότε το μεγαλύτερο μέρος των Μηχανικών ήταν η «έμπνευση» Νο 2., τις άλλες τις αγνόησε εντελώς. 

Να τι έλεγε :

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ :Ηλεκτρονική Ταυτότητα κτιρίων

Άρθρο 1 Σκοπός

Σκοπός των άρθρων 1−4 είναι η θέσπιση ειδικής διαδικασίας ελέγχου της κατασκευής των κτιρίων για την ορθή εκτέλεση και κατασκευή τους, την ασφάλεια και συντήρηση αυτών, καθώς και την καταπολέμηση των πολεοδομικών αυθαιρεσιών και των υπερβάσεων δόμησης

Άρθρο 2 Πεδίο εφαρμογής

1. Στις διατάξεις των άρθρων 1−4 υπάγονται όλα τα κτίρια που ανεγείρονται με βάση οικοδομική άδεια που εκδίδεται μετά την 1.1.2011. 2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μπορεί να επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του παρόντος και σε υφιστάμενα κτίρια των οποίων η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί πριν την 1.1.2011. Με όμοιο προεδρικό διάταγμα μπορεί να εξειδικεύεται και να προσαρμόζεται η διαδικασία που ορίζεται στα άρθρα 1−4 και για τα υφιστάμενα κτίρια και να ρυθμίζεται κάθε θέμα για την εφαρμογή της.

Σ’ αυτή την έμπνευση» στηρίχτηκαν οι επόμενες Κυβερνήσεις και όχι μόνο δεν κατήργησαν την παρ. 2 του άρθρου 2 αλλά την «επέκτειναν» σε όλα τα κτίρια παλιά και νέα, νόμιμα και παράνομα. Και εμείς οι Μηχανικοί δεν ασχοληθήκαμε καθόλου, με την παρ. 2 του άρθρου 2. ούτε καν την διαβάσαμε. Ούτε και σήμερα αναρωτιόμαστε γιατί η «επέκταση», στα κτίρια προ της 01/01/2011.

Ας δούμε τι απαιτεί η ταυτότητα του κτιρίου σύμφωνα με το άρθρο 54 παρ. 1 του Ν4495/2017:

. «Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

α) το στέλεχος της οικοδομικής άδειας του κτιρίου, με τις αναθεωρήσεις της,

β) τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια,

γ) το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ή τμημάτων αυτού,

δ) το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί,

ε) δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων,

στ) τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν το κτίριο στην πραγματική του κατάσταση όταν αυτή δεν προκύπτει από τα στοιχεία των περιπτώσεων α΄, β΄ και ε΄,

ζ) το δελτίο δομικής τρωτότητας και τη μελέτη στατικής επάρκειας, εφόσον απαιτείται σύμφωνα με το άρθρο 99,

η) τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφόσον απαιτούνται»

Αυτά απαιτεί η «ταυτότητα κτιρίου».

Ας δούμε τώρα την κτιριακή πραγματικότητα της χώρας. Στη χώρα υπάρχουν:

1. Κτίρια με νόμιμες οικοδομικές άδειες που έχουν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με αυτές και είναι νομίμως υφιστάμενα, κτίρια που «νομιμοποιήθηκαν» με προηγούμενους του 3843/2010 νόμους και είναι και αυτά νομίμως υφιστάμενα.

2.Κτίρια με νόμιμες οικοδομικές άδεις που εκδόθηκαν μέχρι τις 02/07/2009 στα οποία έχουν πραγματοποιηθεί αυθαίρετες κατασκευές «εντός του εγκεκριμένου όγκου της οικοδομής» και τακτοποιήθηκαν με τις δηλώσεις του Ν3843/2010. 

3.Κτίρια που αποπερατώθηκαν πριν από τις 28/07/2011 τα οποία είτε έχουν ανεγερθεί χωρίς οικοδομική άδεια ,είτε έχουν ανεγερθεί με άδεια αλλά έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές που τακτοποιήθηκαν με τους Νόμους 4014/2011,4178/2013 και 4495/2017.

Και ρωτώ:

Γιατί το ΥΠΕΝ που τόσο «θέλει να καταπολεμήσει την αυθαίρετη δόμηση» δεν έχει μέχρι σήμερα ψηφιοποιήσει τις οικοδομικές άδειες (στελέχη και φακέλους) που φυλάσσονται στα αρχεία των Πολεοδομιών της Χώρας, και θέλει να το κάνουν αυτό οι Μηχανικοί για λογαριασμό του, επιβαρύνοντας τους ιδιοκτήτες; Γιατί οι «νόμιμοι» πρέπει ξαφνικά να «αποκτήσουν νέα ταυτότητα» με αδικαιολόγητο κόστος; Γιατί δεν αντιμετώπισε μέχρι σήμερα το θέμα των φακέλων των αδειών, που έχουν καταστραφεί με δική του ευθύνη;

Γιατί το ΥΠΕΝ δεν έχει μέχρι τώρα ψηφιοποιήσει τις δηλώσεις του Ν3843/2010 που είναι και αυτές κατατεθειμένες στις αρμόδιες Πολεοδομίες που ανήκουν τα ακίνητα, και γιατί δεν δημιούργησε μέχρι τώρα «ηλεκτρονικό αρχείο» ενιαίο «αδείας και παραβάσεων» του φακέλου του κάθε κτιρίου; Γιατί πρέπει να το κάνει αυτό για «λογαριασμό» του ο Μηχανικός; Οι ιδιοκτήτες ήδη έχουν επιβαρυνθεί με πρόστιμο και αμοιβή Μηχανικού. Γιατί πρέπει να επιβαρυνθούν και πάλι;.

Γιατί το ΥΠΕΝ αφού οι Δηλώσεις των Νόμων 4014/2011,4178/2013 και 4495/2017 είναι σε ηλεκτρονικά αρχεία δεν προχωρά στην επεξεργασία των στοιχείων ώστε να τα εντάξει είτε στα υπάρχοντα αρχεία των Πολεοδομιών, είτε να τα εντάξει σε ειδικές κατηγορίες; Γιατί δεν προχωράει στην επεξεργασία αυτή, και ζητάει από εμάς να την «υλοποιήσουμε» επιβαρύνοντας και πάλι τους ιδιοκτήτες ακινήτων;

Θυμάσαι τι σου είχα πει τον Σεπτέμβρη του 2016 όταν η τότε ηγεσία του Υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε συνέντευξη τύπου προκειμένου να παρουσιάσει τον Ν4495/2017 για το θέμα της «Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου» Σου είχα πει: «Το Υπουργείο καλά θα κάνει να μην δημιουργεί «Παρατηρητήρια» και να προχωρήσει αν τόσο κόπτεται, στην ηλεκτρονική καταχώρηση όλων των οικοδομικών αδειών της χώρας, που υπάρχουν στα αρχεία των Πολεοδομιών, ξέχασα των Υπηρεσιών Δόμησης σήμερα, φακέλων και στελεχών. Να αντιμετωπίσει το θέμα των φακέλων που έχουν καταστραφεί, ελέγχοντας τα κτίρια στο σύνολό τους με αυτοψία. Ο έλεγχος να γίνει από υπαλλήλους των Υπηρεσιών Δόμησης και όχι από ιδιώτες, και να χορηγείται βεβαίωση ελέγχου και νομιμότητας. Και ας σταματήσει επιτέλους αυτή η κοροϊδία»[2].

Βλέπεις ότι η κοροϊδία συνεχίζεται. 



Κοίταξε εμένα σαν Μηχανικό με πρόσβαλε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ όταν μετά την λήξη του Ν4495/2017 δήλωσε:, ότι οι Μηχανικοί αξίζουν ένα μεγάλο «Ευχαριστώ από την Πολιτεία γιατί υλοποίησαν μια υποχρέωση της Πολιτείας». Διαβάζοντάς την δε ολόκληρη[3] διαπίστωσα την «απαξίωση» που τρέφει η ηγεσία του ΤΕΕ προς τους Μηχανικούς της χώρας.. Και χωρίς ίχνος ντροπής ΥΠΕΝ και ΤΕΕ μας καλούν τώρα να «υλοποιήσουμε» και πάλι μια «υποχρέωση της Πολιτείας» . Ας πούμε ένα δυνατό «όχι» για να σώσουμε ότι απέμεινε από την επιστημονική μας αξιοπρέπεια .






Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ 

Τηλ. Επικοιν. :6941639001, 697888323,6948080518 Email.: ep.ag.goudi@gmail.com Αθήνα 5/01/2021


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με την με αρ. 795/28-12-2020 απόφαση το Δ.Σ. του Δήμου Αθηναίων με πλειοψηφία μόλις 4 ψήφων (24 ψήφους ΥΠΕΡ και 20 ΚΑΤΑενέκρινε στην ουσία την τεθείσα σε διαβούλευση Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.), ως προς την έκταση των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισίων, με τις ακόλουθες επισημάνσεις:

1) Πρόβλεψη δόμησης 2.000,00 τ.μ. για τη στέγαση επιπλέον λειτουργιών της Διεύθυνσης Πρασίνου και για επαύξηση του αριθμού των θερμοκηπίων δύναται να υλοποιηθεί εντός του τμήματος της έκτασης του φυτωρίου, που εμπίπτει ήδη στη Ζώνη Δ2.

2) Ενσωμάτωση τμήματος του χώρου του φυτωρίου και της ζητούμενης προς παραχώρηση, έκτασης της ΕΤΑΔ στη Ζώνη Δ2, αντί της Ζώνης Δ1, όπως προβλέπει η Σ.Μ.Π.Ε. /σχέδιο ΠΔ, προκειμένου να υφίσταται δυνατότητα δημιουργίας εγκαταστάσεων κομποστοποίησης φυτικών υπολειμμάτων προερχόμενων από το σύνολο της έκτασης του Δήμου Αθηναίων ή και τυχόν όμορων Δήμων. 3) Τα όρια του Δήμου Αθηναίων με τους όμορους δήμους, όπως εμφανίζονται στα διαγράμματα της Σ.Μ.Π.Ε. υπολείπονται σε ακρίβεια, δεν έχουν πλήρως χαρτογραφηθεί.

4) Ο Δήμος επιφυλάσσεται να διατυπώσει τις απόψεις του σε επιμέρους ζητήματα κατά το στάδιο εκπόνησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) και ειδικότερα ως προς την υλοποίηση των στόχων και κατευθύνσεων του σχεδιασμού του προς έκδοση Π.Δ.

Επισημαίνουμε ότι:

Α. Στον φάκελο του Δήμου Αθηναίων υπάρχουν οι θέσεις της Επιτροπής μας καθώς και του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων ,με τις αντιρρήσεις όσον αφορά την ΣΜΠΕ συμπεριλαμβανομένου και του Κεφαλαίου 8 αυτής, το οποίο αναφέρεται στο νέο Π.Δ. και στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για το Μ.Π.Γουδή.

Οι θέσεις μας είναι οι εξής: Για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή (Μ.Π.Γουδή) στα κύρια στοιχεία του θεσμικού πλαισίου του νέου Π.Δ/τος στο Κεφάλαιο 8 της ΣΜΠΕ αποσιωπούνται: -Η απόφαση ΣτΕ 1970/2012για την ακύρωση των οικοδομικών αδειών του κτιρίου του Μπάντμιντον, με σκοπό την παραμονή του αυθαίρετου κτιρίου, μεταφέροντας τον χώρο από τη Ζώνη Δ1(Πυρήνας του Πάρκου) στη Περιφερειακή Ζώνη Δ2 χωρίς αναφορά στην απόφαση του ΣτΕ.

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Το χρέος μας στον Τζούλιαν Ασάνζ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 02.01.2021, 19:13
Το χρέος μας στον Τζούλιαν Ασάνζ

Η απόφαση που αναμένεται στις 4 Ιανουαρίου σχετικά με την έκδοση του δημιουργού των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, στις ΗΠΑ αντιμετωπίζεται στη χώρα μας είτε με αδιαφορία είτε, στην καλύτερη περίπτωση, ως ένα θέμα διεθνούς ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος. Ισως γιατί κάποιοι θέλουν να ξεχάσουν τη σημασία όσων μάθαμε από τα Wikileaks για το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο της Ελλάδας


Θα περίμενε κανείς ότι η συμπλήρωση μιας δεκαετίας από την πρώτη δημοσίευση απόρρητων τηλεγραφημάτων της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα θα αποτελούσε μια αφορμή για μεγάλα δημοσιογραφικά αφιερώματα, που θα μας θύμιζαν όσα μάθαμε από τις διαρροές.

Το 2020 όμως έφυγε και ελάχιστοι έδειχναν διατεθειμένοι να θυμηθούν τις σχέσεις της πρεσβείας με συγκεκριμένους πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς. Ισως γιατί ανακατεύοντας τη σκόνη εκείνων των αποκαλύψεων θα διαπίστωναν ότι τα περισσότερα αιτήματα των Αμερικανών διπλωματών προς τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ της χώρας έχουν γίνει πραγματικότητα. Αξίζει να θυμηθούμε μερικές λεπτομέρειες, πραγματικής ή συμβολικής αξίας, και ίσως να ξανασκεφτούμε το τεράστιο χρέος που οφείλουμε σε ανθρώπους όπως ο Τζούλιαν Ασάνζ.

Συλλογή υπογραφών ακαδημαϊκών ενάντια στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας


Ενώνουμε τις φωνές μας, υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία μέσα στα Πανεπιστήμια



Εκατοντάδες μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ομότιμοι καθηγητές ενώνουν τις φωνές τους και εναντιώνονται στις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη θέσπιση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ήδη 250 και πλέον ακαδημαϊκοί από δεκάδες Ιδρύματα υπογράφουν το ακόλουθο κείμενο. Μια μαζική απάντηση στις αυταρχικές, κυβερνητικές μεθοδεύσεις είναι αναγκαία, τη στιγμή που διακυβεύεται η ελευθερία του λόγου και της συλλογικής δράσης στο εσωτερικό των Σχολών και παραβιάζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο.

Το κείμενο υπογράφουν πανεπιστημιακοί από τα παρακάτω Ιδρύματα της Ελλάδας:

ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΠΑΝΤΕΙΟΣ, ΟΠΑ, ΠΑΔΑ, ΓΠΑ, ΧΑΡΟΚΟΠEΙΟ, ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, ΕΛΜΕΠΑ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΟΝΙΟΥ, ΔΙΠΑΕ, ΕΑΠ

και του εξωτερικού:

UNIVERSITY OF YORK, UNIVERISTY OF EDINBURG, LIVERPOOL JOHN MOORE UNIVERSITY, UNIVERSITY OF LONDON, UNIVERSITY OF EAST LONDON, NJIT-Rutgers

δηλώνοντας ότι θα προασπιστούν την δημοκρατία στο εσωτερικό των Ιδρυμάτων και καλώντας κάθε συνάδελφο/ισσα να συμβάλλει σε αυτήν την υπόθεση, συνυπογράφοντας το παρόν κείμενο.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, που αφορούν στην ίδρυση Ειδικού Σώματος «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας» - θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - και στην αυστηρότερη τροποποίηση του ποινικού και πειθαρχικού δικαίου για αδικήματα τα οποία τελούνται εντός πανεπιστημιακών χώρων είναι απαράδεκτες και έχουν δημιουργήσει θύελλα αντιδράσεων στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Η στοχοποίηση των πανεπιστημίων ως χώρων εγκληματικής δραστηριότητας δεν τεκμηριώνεται από κανένα στοιχείο. Στην Ελλάδα, η εγκληματικότητα στους χώρους των πανεπιστημίων είναι αμελητέα και βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με τα πανεπιστήμια άλλων χωρών, που επικαλείται συνεχώς η κυβέρνηση. Έχει καταγραφεί ότι, σε χώρες που ισχύει το μέτρο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, δεν έχει συμβάλει στη μείωση των ποσοστών εγκληματικότητας. Αντίθετα, συνεχώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας περιστατικά προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας (βιασμοί, σεξουαλικές παρενοχλήσεις), σωματικές βλάβες, και ρατσιστικά εγκλήματα, τα οποία είτε συγκαλύπτονται από την Πανεπιστημιακή Αστυνομία είτε έχουν ως δράστες την ίδια. Τα πανεπιστήμια ξεσηκώνονται για την κατάργησή της.

Η εισαγωγή της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας θίγει τον πυρήνα της λειτουργίας του πανεπιστημίου και παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο, καθιστώντας ρυθμιστικό παράγοντα όχι πλέον την πανεπιστημιακή κοινότητα και τα όργανά της, αλλά ένα αστυνομικό σώμα. Το μέτρο αυτό αποτελεί τομή και καταργεί τα αποτελέσματα των αγώνων που δόθηκαν διαχρονικά για την εξασφάλιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας στα πανεπιστήμια.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για άμεσες προσλήψεις 1000 και πλέον αστυνομικών και την παροχή 30 εκ. ευρώ - ποσού ίσου με το 1/3 του κρατικού προϋπολογισμού για την τριτοβάθμια εκπαίδευση - ώστε να αναβαθμιστεί η φύλαξη των πανεπιστημίων, αποτελούν πρόκληση, ιδιαίτερα όταν τα πανεπιστήμια στερούνται βασικών υποδομών και μέσων, υπολείπονται σε διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό και δεν καλύπτονται οι ανάγκες φοιτητικής μέριμνας.

Η εισαγωγή της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας δεν σχετίζεται με την «πάταξη της εγκληματικότητας», αλλά με την περιστολή συνταγματικά κατοχυρωμένων δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η ελευθερία του λόγου, της συλλογικής δράσης, της συνάθροισης, της διαμαρτυρίας διακυβεύονται. Μέσα σε συνθήκες μηχανισμών επιτήρησης ή φόβου άμεσης κατασταλτικής παρέμβασης από την Πανεπιστημιακή Αστυνομία οποιαδήποτε έννοια δημοκρατίας και ελευθερίας καταλύεται.

Είναι ευθύνη και χρέος της πανεπιστημιακής κοινότητας να διαφυλάξει το πανεπιστήμιο ως χώρο έκφρασης, ελευθερίας και δημοκρατίας. Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν έχουν ανάγκη από καταστολή αλλά από πραγματική στήριξη της πολιτείας για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής τους λειτουργίας, προκειμένου να παράγουν υψηλό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο και επιστήμονες διεθνώς αναγνωρισμένου κύρους.







Για πληροφορίες/επικοινωνία και για αποστολή στοιχείων για τη συνυπογραφή του κειμένου μπορείτε να στείλeτε στο email: p.a.ypografes@gmail.com










πογραφών ακαδημαϊκών ενάντια στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Το μέλλον ως πηγή αγωνίας



Ντονατέλα ντι Τσέζαρε ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 02.01.2021, 19:53
Το μέλλον ως πηγή αγωνίας

Στο κατώφλι μιας νέας χρονιάς και εν μέσω των πολλαπλών κρίσεων που βιώνει η ανθρωπότητα, δοκιμάζεται η ικανότητά μας να σκεφτούμε το συλλογικό μας μέλλον. Στις μεταβολές της σχέσης μας με το μέλλον αναφέρεται το ακόλουθο άρθρο της Ντονατέλα ντι Τσέζαρε, καθηγήτριας Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης.

Η αυγή της νέας χιλιετίας χαρακτηρίζεται από μια πρωτόγνωρη δυσκολία να φανταστούμε το μέλλον. Το εμπόδιο δεν είναι πλέον τόσο το λεγόμενο «τέλος της Ιστορίας» -εκείνο το κλείσιμο στην ανελέητη οικονομία του κεφαλαίου- όσο το «τέλος του κόσμου» που ήδη εκλαμβάνεται σχεδόν σαν προφανές. Εκείνες που μιλούν γι’ αυτό είναι πρωτίστως οι εμπειρικές επιστήμες: η κλιματολογία, η γεωφυσική, η ωκεανογραφία, η βιοχημεία, η οικολογία. Τουλάχιστον αυτό είναι σαφές: ο κόσμος του ύστερου καπιταλισμού είναι εκείνος της πλανητικής οικολογικής κατάρρευσης. Η συγχώνευση τεχνοοικονομίας και βιόσφαιρας είναι μπροστά στα μάτια όλων. Αποκαλείται Ανθρωπόκαινος η εποχή της Γης στην οποία οι άνθρωποι παρατηρούν τα καταστροφικά και θανατηφόρα αποτελέσματα αυτής της ασύμμετρης συγχώνευσης, εξαιτίας της οποίας η φύση διαβρώνεται μέχρις αφανισμού. Η βιαιότητα όμως της επέμβασης δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την αμείλικτη κυριαρχία του κεφαλαίου. Η ανθρώπινη αδυναμία επικρατεί. Ετσι το φαντασιακό των ανθρώπων μετεωρίζεται μεταξύ της ανομολόγητης ευχής να μην αλλάξει τίποτα, να σταματήσει ο χρόνος, και της αγωνιώδους αναμονής για το «ατύχημα του μέλλοντος», στο οποίο πριν από χρόνια ο Πολ Βιριλιό διέβλεπε την καταστροφική έκβαση του «επιστημονικού φονταμενταλισμού».

Το τέλος του κόσμου, τρομερό και ανεξιχνίαστο, συντάραζε μέσα στους αιώνες τον εβραϊκό-χριστιανικό κόσμο. Αυτό το «τέλος» όμως έχει σήμερα δραματικά πραγματικό νόημα. Δεν υπάρχει πλέον ελπίδα σε έναν άλλο κόσμο. Σήμανε η ώρα της αντεστραμμένης ουτοπίας: της τελευταίας εποχής -έτσι την αποκάλεσε ο Γκίντερ Αντερς, ο φιλόσοφος ο οποίος περισσότερο ίσως από τους άλλους ωθήθηκε να προεικονίσει την εξολόθρευση της ανθρωπότητας, εκπέμποντας ένα ισχυρό σήμα κινδύνου εναντίον εκείνης της αυτοκτονίας που ήδη από τότε φαινόταν στον ορίζοντα. Από αυτή την άποψη πολύ λίγα άλλαξαν από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, κατά τα οποία έγραφε ο Αντερς. Αλλαξε η μεταφορά: περάσαμε από τον πυρηνικό χειμώνα στην παγκόσμια υπερθέρμανση. Κατά τα λοιπά, παρά μια κάποια συνειδητοποίηση του κινδύνου, η πορεία προς την οικολογική καταστροφή και την αυτοκαταστροφή της ανθρωπότητας δεν ανακόπηκε. Το αντίθετο! Εξάλλου είναι η ίδια η λειτουργία του επιστημονικοτεχνικού πολιτισμού, με τα δικά του πρότυπα υλικής ευημερίας, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αυταπάτες.

Πρώτο μέρος: Μια Διακήρυξη… για τη Ζωή

Πρώτο μέρος: ΜΙΑ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ… ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ


Posted by Alerta | 1 Ιαν, 2021


Πρώτο μέρος: ΜΙΑ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ… ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ

1η Ιανουαρίου του έτους 2021.

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ:

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ:

ΑΔΕΛΦ@Σ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦ@Σ:

Όλους αυτούς τους μήνες έχουμε χτίσει ανάμεσά μας μια επικοινωνία με ποικίλους τρόπους. Είμαστε γυναίκες, λεσβίες, gays, αμφισεξουαλικ@, διεμφυλικ@, τραβεστί, τρανσέξουαλ, ίντερσεξ, queer και άλλ@, άντρες, ομάδες, συλλογικότητες, σωματεία, οργανώσεις, κοινωνικά κινήματα, αυτόχθονες λαοί, οργανώσεις γειτονιών, κοινότητες και ένα εκτενές και λοιπά που μας δίνει ταυτότητα.

Μας διαφοροποιούν και μας χωρίζουν γη, ουρανοί, βουνά, κοιλάδες, στέπες, ζούγκλες, έρημοι, ωκεανοί, λίμνες, ποτάμια, ρυάκια, λιμνοθάλασσες, φυλές, κουλτούρες, γλώσσες, ιστορίες, ηλικίες, γεωγραφίες, σεξουαλικές και μη ταυτότητες, ρίζες, σύνορα, τρόποι οργάνωσης, κοινωνικές τάξεις, αγοραστική δύναμη, κοινωνική θέση, φήμη, δημοτικότητα, ακόλουθοι, likes, νομίσματα, μορφωτικά επίπεδα, τρόποι ζωής, εργασίες, αρετές, ελαττώματα, υπέρ, κατά, αλλά, ωστόσο, αντιπαλότητες, εχθρότητες, αντιλήψεις, επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα, αντιπαραθέσεις, διαφωνίες, καταγγελίες, κατηγορίες, προσβολές, φοβίες, συμπάθειες, εγκώμια, απορρίψεις, γιουχαΐσματα, χειροκροτήματα, θεότητες, δαιμόνια, δόγματα, αιρέσεις, χαρές, στενοχώριες, τρόποι, και ένα εκτενές και λοιπά που μας κάνει διαφορετικούς και ουκ ολίγες φορές, αντίπαλους.

Μας ενώνουν μόνο πολύ λίγα πράγματα:

Μας ενώνει το ότι νιώθουμε δικούς μας τους πόνους της γης: τη βία κατά των γυναικών˙ το διωγμό και την περιφρόνηση εκείνων που έχουν διαφορετική συναισθηματική, ψυχολογική και σεξουαλική ταυτότητα˙ τον αφανισμό της παιδικής ηλικίας˙ τη γενοκτονία των αυτόχθονων˙ το ρατσισμό˙ τη στρατιωτικοποίηση˙ την εκμετάλλευση˙ τη λεηλασία˙ την καταστροφή της φύσης.

Μας ενώνει η αντίληψη ότι για τους πόνους αυτούς ευθύνεται ένα σύστημα. Ο δήμιος είναι ένα σύστημα εκμετάλλευσης, πατριαρχικό, πυραμιδοειδές, ρατσιστικό, ληστρικό και εγκληματικό: ο καπιταλισμός.

Μας ενώνει η γνώση ότι είναι αδύνατο να μεταρρυθμίσουμε αυτό το σύστημα, αδύνατο να το εκπολιτίσουμε, να το αμβλύνουμε, να το λειάνουμε, να το εξημερώσουμε, αδύνατο να το εξανθρωπίσουμε.

Μας ενώνει η δέσμευσή μας να αγωνιστούμε, παντού και κάθε ώρα και στιγμή – ο καθένας και η καθεμιά στο χώρο της – ενάντια σε αυτό το σύστημα μέχρι να το καταστρέψουμε ολοκληρωτικά. Η επιβίωση της ανθρωπότητας εξαρτάται από την καταστροφή του καπιταλισμού. Δεν παραδινόμαστε, δεν ξεπουλιόμαστε, δεν υποτασσόμαστε.

Μας ενώνει η βεβαιότητα ότι ο αγώνας για την ανθρωπότητα είναι παγκόσμιος. Όπως η εν εξελίξει καταστροφή δεν γνωρίζει σύνορα, εθνικότητες, σημαίες, γλώσσες, κουλτούρες, φυλές, έτσι και ο αγώνας για την ανθρωπότητα είναι σε όλους τους τόπους κάθε στιγμή.

Μας ενώνει η πεποίθηση ότι είναι πολλοί οι κόσμοι που ζουν και αγωνίζονται στον κόσμο. Και ότι κάθε αξίωση για ομογενοποίηση και ηγεμονία είναι επίθεση ενάντια στην ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης: την ελευθερία. Η ισότητα της ανθρωπότητας βρίσκεται στο σεβασμό της διαφορετικότητας. Η ομοιότητά της βρίσκεται στην ποικιλομορφία της.

Μας ενώνει η συνειδητοποίηση ότι αυτό που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε δεν είναι το να επιβάλλουμε το βλέμμα μας, τα βήματά μας, τις συντροφιές, τους δρόμους και τους προορισμούς μας, αλλά το να ακούσουμε και να κοιτάξουμε τον άλλον που, αν και διαφορετικός, έχει την ίδια λαχτάρα για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Για όλους αυτούς του κοινούς λόγους, και χωρίς να εγκαταλείπουμε τις πεποιθήσεις μας ούτε να πάψουμε να είμαστε αυτό που είμαστε, συμφωνήσαμε τα εξής:

Πρώτο – Να πραγματοποιηθούν συναντήσεις, συζητήσεις, ανταλλαγή ιδεών, εμπειριών, αναλύσεων και εκτιμήσεων μεταξύ όσων, με τις διαφορετικές μας αντιλήψεις και στους διαφορετικούς μας χώρους, δεσμευόμαστε στον αγώνα για τη ζωή. Μετά ο καθένας και η καθεμία μπορεί να ακολουθήσει το δικό της δρόμο, μπορεί και όχι. Το να ακούσουμε και να δούμε το άλλο ίσως και να μας βοηθήσει –ίσως και όχι- στα βήματά μας. Αλλά το να γνωρίσουμε το διαφορετικό, είναι επίσης κομμάτι του αγώνα μας και της δέσμευσής μας, είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης μας.

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Το Εικοσιένα με τα μάτια του «2021»


Αρεόπολη, 15 Οκτωβρίου. Η Γιάννα με τον δήμαρχο Ανατολικής Μάνης, Πέτρο Ανδρεάκο, και μέλη του τοπικού «Σώματος Απόδοσης Τιμών»«ΕΛΛΑΔΑ 2021» ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 03.01.2021, 09:58
Το Εικοσιένα με τα μάτια του «2021»

Ποιο «εθνικό αφήγημα» διαμόρφωσε η Επιτροπή της Γιάννας

Οταν το καλοκαίρι του 2019 ο κ. Μητσοτάκης έστησε την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» για τον επίσημο γιορτασμό των 200 χρόνων του Εικοσιένα και την «ανάπτυξη του εθνικού αφηγήματος της Ελλάδας με σκοπό τη δημιουργία ενιαίας εικόνας και ταυτότητας της χώρας και των φορέων του ελληνικού κράτους», αναρωτιόμασταν σε τούτην εδώ την εφημερίδα ποια από τις δύο συντηρητικές ερμηνείες του συλλογικού μας παρελθόντος θα ηγεμονεύσει τελικά: η παραδοσιακή ελληνορθόδοξη προσέγγιση, που εδώ και μία δεκαετία προωθεί με αλυσίδα δικών της συνεδρίων η Εκκλησία της Ελλάδος, ή το ευρωκρατικό «εκσυγχρονιστικό» σχήμα της δομικής αντίθεσης δυτικότροπης «προόδου»/ ενδογενούς «καθυστέρησης», που μας σέρβιρε πριν από μερικά χρόνια ο ΣΚΑΪ;

Ενάμιση χρόνο μετά, έχουμε ήδη μια πρώτη απάντηση. Αυτό που φαίνεται να επικράτησε δεν ήταν τελικά κανένα από τα δύο παραπάνω σχήματα, αλλά ένα κιτσάτο υβρίδιό τους· νεκρανάσταση, θαρρείς, του ίδιου εκείνου μείγματος μεγαλόστομης αερολογίας, διατεταγμένης εθνικής σύμπνοιας και επαγγελιών τουριστικής ανάπτυξης που έδωσε τον τόνο και στον γιορτασμό των 150χρονων επί χούντας.

«Περάσαμε δυσκολίες, αλλά μείναμε όρθιοι. Σήμερα η χώρα στέκεται όρθια» - Γιάννα Αγγελοπούλου (συνέντευξη στην ΕΡΤ, 24/9/2020)

Οι ιδεολογικές αντιπαραθέσεις στους κόλπους της Επιτροπής, όσες τουλάχιστον δημοσιοποιήθηκαν, υπήρξαν μάλλον περιθωριακές: διακριτική παραίτηση της Μαρίας Ευθυμίου, λόγω διαφωνίας με την «τάση ουδετεροπατρίας» που διέγνωσε στον όλο σχεδιασμό, και πάνδημος εξοστρακισμός του Αριστείδη Χατζή, μόλις τόλμησε να θίξει το ζήτημα της σεξουαλικής ζωής των αγωνιστών του Εικοσιένα και να υπενθυμίσει την τσαρική συλλογιστική του Καποδίστρια, ότι τα φιλελεύθερα Συντάγματα της επανάστασης ισοδυναμούσαν με «ξυράφιον, εις ού την χρήσιν δεν εγυμνάσθησαν έτι αι χείρες των Ελλήνων». Μετά τις πρώιμες αυτές τριβές, η γραμμή και το ύφος του «2021» ομοιογενοποιήθηκαν σε τέτοιο βαθμό, ώστε ακόμη και σοβαροί επιστήμονες της Επιτροπής να υιοθετούν πλήρως στις σχετικές δημόσιες δηλώσεις τους το ύφος και τις αναλύσεις της κυρίας Αγγελοπούλου.