Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Το ΤΕΕ απολύει τους συμβασιούχους για να προσλάβει "Συμβούλους"

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενη ανάρτηση, από Δευτέρα το ΤΕΕ απολύει 105 εγαζόμενους του με συμβάσεις Ομάδων Εργασίας. Οι απολύσεις αυτές πέρα από την τεράστια επίπτωση που έχουν στις ζωές των εργαζομένων αυτών και των οικογενειών τους, θα έχουν εξίσου μεγάλη επίδραση και στην ίδια τη λειτουργία του Επιμελητηρίου. Αντίστοιχα και ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα θα έχει η λειτουργία του ΤΣΜΕΔΕ, η οποία ήδη βρίσκεται στον πάτο, οδηγώντας τους ασφαλισμένους σε ακραίες συνθήκες εξευτελισμού και υποβάθμισης. Η ηγεσία του ΤΕΕ που με περισσή ευκολία απολύει τους εργαζόμενους του, ετοιμάζεται - σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου για τα έργα και τις μελέτες δημοσίου - να προσλάβει νέους "συμβούλους" με απόφαση του Προέδρου μονάχα, μάλιστα. Αντιγράφουμε από το προσχέδιο, όπως αυτό δημοσιοποιήθηκε. Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 87 Παράγραφος 2α :
"Για το συντονισμό των συμβουλευτικών επιτροπών που το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας συγκροτεί για την εκπλήρωση του σκοπού του, όπως αυτός περιγράφεται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου επιτρέπεται η πρόσληψη 25 συμβούλων με απόφαση του Προέδρου του ΤΕΕ η θητεία των οποίων λήγει με τη λήξη της θητείας του Προέδρου του ΤΕΕ. Οι σύμβουλοι αυτοί είναι αναλυτικά 15 Διπλωματούχοι Μηχανικοί, 5 Πτυχιούχοι Ανώτατων Οικονομικών Σχολών και 5 Πτυχιούχοι Ανωτάτων Σχολών (Νομικοί ή Πολιτικοί Επιστήμονες)".
Απολύουμε τους σημερινούς εργαζόμενους για να προσλάβουμε νέους, συμβατούς με τη νέα Διοίκηση δηλαδή. Ανάξιο σχολιασμού.

Ανακοίνωση Κατάληψης ΔΣΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στην εποχή της κατάργησης κάθε έννοιας εργατικού και κοινωνικού δικαιώματος, η περίφημη «απελευθέρωση» του δικηγορικού επαγγέλματος δεν είναι τίποτε άλλο από την απόλυτη υποταγή της απονομής δικαιοσύνης στην αγοραία οικονομία. Ο χώρος της απονομής δικαιοσύνης γίνεται χώρος επένδυσης και επιχειρηματικότητας, η δικαστική προστασία, εμπόρευμα και μάλιστα ακριβό. Η οργάνωση των νομικών υπηρεσιών αναδιαρθρώνεται με την επικράτηση του μοντέλου των δικηγορικών, ασφαλιστικών, τραπεζικών και λοιπών εταιριών και τη βίαιη υπαλληλοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δικηγόρων.


Ο πρόεδρος και η πλειοψηφία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αποτελούν τη «συμμαχία των προθύμων» στρατευμένοι στην προώθηση των κυβερνητικών σχεδίων μέσα στο δικηγορικό σώμα. Εντασσόμενοι στο κυβερνητικό σχέδιο υπονόμευσαν τον αγώνα και τις συλλογικές διαδικασίες για την επιβολή του ΦΠΑ και τώρα υποστηρίζουν τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης συναινώντας ανοιχτά στην προωθούμενη «απελευθέρωση». Για το λόγο αυτό καταλύουν κάθε δημοκρατική διαδικασία, ματαιώνουν κάθε αίτημα για συνέλευση, καταστέλλουν κάθε προσπάθεια για συζήτηση και υπονομεύουν οποιαδήποτε συλλογική δράση. Τη στιγμή που ο δικηγορικός κόσμος είναι στους δρόμους εδώ και ένα χρόνο η οικτρή κοινωνική μειοψηφία της ηγεσίας του Δ.Σ.Α. όχι μόνο αρνείται να εξαγγείλει κινητοποιήσεις, αλλά έμπρακτα ακυρώνει τη βούληση των δικηγόρων για αγώνες και σαμποτάρει τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις. Σε αυτή τη συγκυρία είναι προκλητική και μεθοδευμένη η αποχή του προέδρου του Δ.Σ.Α. από την ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.


Για το λόγο αυτό αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί δικηγόροι από όλη την Ελλάδα κινητοποιούμενοι από τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας για αυτοτελή και αμεσοδημοκρατική έκφραση, συζήτηση και οργάνωση της συλλογικής δράσης ενάντια στο μαύρο μέλλον που μας επιφυλάσσουν, διαδηλώσαμε, καταλάβαμε το ΔΣΑ και προχωρήσαμε στη συγκρότηση ανοιχτής πανελλαδικής επιτροπής αγώνα.


Εντασσόμαστε στον κοινό αγώνα των πληττόμενων δικηγόρων όλης της χώρας. Αντιπαλεύουμε τα σχέδια εμπορευματοποίησης των νομικών υπηρεσιών. Ζητούμε την κατάργηση της απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας των δικηγόρων. Διεκδικούμε την άρση των οικονομικών και κοινωνικών φραγμών στην παροχή δικαστικής προστασίας. Υπερασπιζόμαστε τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών ενάντια σε κάθε κατάργηση και ποινικοποίηση.

Η κατάληψη του Δ.Σ.Α. θεωρεί τον εαυτό της τμήμα του αγώνα όλων των εργαζομένων ενάντια στο μνημόνιο, την κατάργηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων και εμπνέεται από τις καταλήψεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο υγείας, των μαζικών κινημάτων ανυπακοής, του αγώνα των κατοίκων της Κερατέας, των απεργών εργαζομένων που συνεχίζουν παρά την κήρυξη των απεργιών τους ως παράνομων.

Καλούμε όλους τους δικηγόρους Αθηνών στον κατειλημμένο Δ.Σ.Α. την 12.02.2011 και ώρα 10.00π.μ., ώστε όλοι μαζί να πορευτούμε και να παρέμβουμε στην συνεδρίαση της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων ζητώντας τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Επιτροπή Αγώνα Δικηγόρων 
ep.ag.di@gmail.com

Η αλληλεγγύη μας φραγμός στην προπαγάνδα των ΜΜΕ

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Κατάληψη Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Μετά τους γιατρούς και οι δικηγόροι στον αγώνα. Άντε έρχεται και η δική μας σειρά.

Μία πρωτοφανής σε δυναμικότητα πορεία πραγματοποιήθηκε πριν λίγο στο κέντρο της Αθήνας από περίπου 1.000 μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά το επάγγελμα, όπως και στην απόφαση  του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών να μη συμμετέχουν οι δικηγόροι της Αθήνας στην αποχή που αποφάσισαν την περασμένη Κυριακή οι δικηγόροι της επαρχίας, αλλά και ενάντια στον αντιλαϊκό  πόλεμο που η κυβέρνηση  έχει κηρύξει κατά της ελληνικής κοινωνίας.
Η πορεία αφού πέρασε από τη βουλή κατευθύνθηκε προς τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας όπου και κατέλαβε το κτίριο. Ήδη στήνεται μικροφωνική. Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να προσέλθουν στο κτίριο και να συμμετάσχουν στο νέο αυτό μέτωπο αγώνα προκειμένου να αποφασισθούν οι επόμενες κινήσεις.

Προσχέδιο Νόμου για Μελέτες και Έργα

Δόθηκε στη δημόσια "διαβούλευση" το Προσχέδιο Νόμου «για την αναμόρφωση του συστήματος ανάθεσης και εκτέλεσης συμβάσεων Μελετών και Έργων». Το Προσχέδιο και την αιτιολογική έκθεση μπορείτε να τα κατεβάσετε από τα παρακάτω links:

http://naftemporiki.gr.s3.amazonaws.com/docs/2011/02/09/aitiologiki.pdf

http://naftemporiki.gr.s3.amazonaws.com/docs/2011/02/09/sxedio_nomou.pdf

Αναδημοσιεύουμε επίσης άρθρα από το χτεσινό τύπο για το θέμα. Θα ακολουθήσει πληρέστερος σχολιασμός αργότερα


Ρυθμίσεις προς όφελος του κεφαλαίου στον κλάδο των κατασκευών

Στη λογική της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης στον κλάδο των κατασκευών της χώρας, κινείται το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του συστήματος εκπόνησης μελετών και εκτέλεσης δημοσίων έργων, καθώς και της σύστασης της λεγόμενης Αρχής Ελέγχου Μελετών και Έργων που παρουσίασε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο σε δεύτερη ανάγνωση ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας και το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός, ενώ σπεύδει να ικανοποιήσει την παραγγελία των μεγαλοεργολάβων για την ποινικοποίηση της άρνησης πληρωμής των διοδίων, από την άλλη ξεκαθάρισε ότι δε θα πρέπει να περιμένει πολλά ο ελληνικός λαός από τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιωτικούς ομίλους για τη δραστική μείωση των χαρατσιών, καθώς, όπως ανάφερε, «δεν έχουμε περιθώριο να αλλάξουμε ουσιώδεις όρους των συμβάσεων παραχώρησης».

Κι όλα αυτά παρότι παραδέχτηκε ότι από το συνολικό κόστος των έργων που φτάνει τα 8,7 δισ. ευρώ, οι ιδιωτικοί όμιλοι συμμετέχουν με δικά τους κεφάλαια μόλις με 800 εκατ. ευρώ, δηλαδή με λιγότερο και από το 10%! Δεν παρέλειψε βέβαια να επιτεθεί κατά όσων αγωνίζονται για την κατάργηση των διοδίων, ενώ πρόσθεσε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους ομίλους είναι η μικρότερη κλιμάκωση της τιμής των διοδίων, ιδίως στα υπό κατασκευήν τμήματα, η χορήγηση εκπτωτικών καρτών για όσους κάνουν τοπικές διαδρομές και, αργότερα, η αναλογική χρέωση μέσω ηλεκτρονικής χρέωσης. Όλα, όμως, αυτά χωρίς να διαταραχτεί η ...ισορροπία των συμβάσεων.

Όσον αφορά τις μελέτες: Για την ανάθεσή τους καταργείται το ανώτερο ποσοστό έκπτωσης του 20%, με συνέπεια οι μεγάλες εταιρείες του χώρου να σαρώσουν την αγορά, προσφέροντας μεγάλες εκπτώσεις, με αμφίβολη βέβαια ποιότητα μελετών. Οι μεγάλες εταιρείες επίσης θα μπορούν να «χτυπούν» κάθε είδους μελετών, αφού στο δυναμικό τους θα έχουν όλες τις κατηγορίες πτυχίων, ενώ αντίθετα οι αυτοαπασχολούμενοι μελετητές θα μπορούν να εγγράφονται μόνο σε τέσσερις κατηγορίες μελετών. Την ίδια στιγμή διατηρείται ανοιχτό το παράθυρο της αδιαφάνειας με τις μικρές μελέτες 15.000 έως 30.000 ευρώ, οι οποίες θα εξακολουθούν να ανατίθενται απευθείας με ...κλήρωση στους μελετητές!

Οσον αφορά την ανάθεση των έργων τίθεται η έννοια της «ωριμότητας» που θα προϋποθέτει την ύπαρξη περιβαλλοντικών και άλλων μελετών, η εκτέλεση των πρόδρομων εργασιών ως αυτοτελές έργο... Για τα έργα με προϋπολογισμούς άνω των 5 εκατ. ευρώ εισάγονται δύο νέα συστήματα που περιλαμβάνουν συνδυασμούς κριτηρίων για την ανάθεσή τους. Επίσης παρέχεται το δικαίωμα στις τεχνικές εταιρείες να εκχωρούν με την εγγύηση του Δημοσίου το εργολαβικό αντάλλαγμα, προκειμένου να δανειοδοτούνται. Για τα μικρότερα έργα με προϋπολογισμούς μέχρι 100.000 ευρώ προβλέπει συστήματα απευθείας ανάθεσης πριμοδοτώντας ουσιαστικά την αδιαφάνεια. Παράλληλα με διάταξη του νομοσχεδίου χαρίζει πρόστιμο 12,5 εκατ. ευρώ τουλάχιστον στην εταιρεία «Νέα Οδός» για πολεοδομικές παραβάσεις στην κατασκευή σταθμών διοδίων στη Βορειοανατολική Αττική.

Καθιερώνεται η «Αρχή Ελέγχου Μελετών και Έργων», που θα ελέγχει όλα τα στάδια ανάθεσης και εκτέλεσης μελετών και έργων για λογαριασμό του Δημοσίου, ενώ θα έχει και τον έλεγχο τεχνικής και οικονομικής επάρκειας των εταιρειών μέσω του ελέγχου των μητρώων τους. http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6095338&publDate=10/2/2011

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Από Δευτέρα το ΤΕΕ απολύει 105 συμβασιούχους εργαζόμενους

Για πάνω από 140 συμβασιούχους που απασχολούνται στο ΤΕΕ μέσω Ομάδων Εργασίας, λήγουν οι συμβάσεις την Κυριακή. Τη Δευτέρα 14/2 θα είναι άνεργοι. Η ηγεσία του ΤΕΕ αφού πρώτα εκμεταλλεύτηκε τις υπηρεσίες όλων αυτών των εργαζομένων τώρα τους απολύει. Αν φέρονται έτσι στους εργαζόμενους του ΤΕΕ, πως περιμένουμε να φερθούν απέναντι στους συναδέλφους εργαζόμενους μηχανικούς. Ακολουθεί η πρόταση απόφασης μας η οποία και απορρίφθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Διοικούσας. Πλειοψήφησε η πρόταση του Προέδρου για διατήρηση μόνο των 38 εργαζομένων, τους οποίους τα δικαστήρια έχουν δικαιώσει τελεσίδικα.
«Οι εργαζόμενοι σε Ομάδες Εργασίας/Συμβασιούχοι στο ΤΕΕ αποτελούν το 50% του ανθρώπινου δυναμικού και συμβάλλουν καθοριστικά στην καθημερινή λειτουργία του.
Παραμένουν απλήρωτοι για επτά μήνες ενώ οι συμβάσεις τους λήγουν στα μέσα Φεβρουαρίου, χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση για την ανανέωσή τους.
Η ΔΕ του ΤΕΕ δεσμεύεται να κινηθεί στην κατεύθυνση της διασφάλισης της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίζει :
 • Να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου από το ΤΕΕ
 • Ως άμεση πρώτη κίνηση, την ανανέωση των συμβάσεων στην προοπτική της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους, με πλήρη σεβασμό στα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
 • Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων
 • Την άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων για την πρόσληψη των 38 συναδέλφων που έχουν ήδη δικαιωθεί
Η ικανοποίηση των βασικών αυτών αιτημάτων είναι ζήτημα αξιοπρέπειας για τους εργαζόμενους και αναγκαία συνθήκη για τη λειτουργία του ίδιου του ΤΕΕ.

Διαβάστε επίσης άρθρο στη σημερινή Ελευθεροτυπία για αντίστοιχες περιπτώσεις :

Άρειος Πάγος: Εξαρτημένη εργασία οι ανανεούμενες συμβάσεις έργου

Η σύμβαση μίσθωσης έργου που ανανεώνεται, στις περιπτώσεις που πληρούνται οι προϋποθέσεις απασχόλησης με εξαρτημένη εργασίας, μετατρέπονται σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας και δίνουν το δικαίωμα στον εργαζόμενο να ζητήσει δώρα εορτών και επίδομα αδείας, αναφέρει η απόφαση του Αρείου Πάγου.
Σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 1674/2010 απόφασή του Εργατικού Τμήματος «η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας υπάρχει όταν οι συμβαλλόμενοι, με τους όρους της συμφωνίας τους, αποβλέπουν στην παροχή της εργασίας που συμφωνήθηκε και στον μισθό, ανεξάρτητα από τον τρόπο καθορισμού και καταβολής του και ο εργαζόμενος υπόκειται σε νομική και προσωπική εξάρτηση από τον εργοδότη, η οποία εκδηλώνεται με το δικαίωμα του τελευταίου να δίνει δεσμευτικές για τον εργαζόμενο οδηγίες, ως προς τον τρόπο, τόπο και χρόνο παροχής των υπηρεσιών του και να ασκεί εποπτεία και έλεγχο για τη διαπίστωση της συμμορφώσεώς του προς αυτές».
Στη συγκεκριμένη περίπτωση που ελέγχθηκε, εργαζόμενος εγκαταστάθηκε σε γραφείο της Γενικής Περιφέρειας Αττικής, όπου και εργαζόταν με σταθερό ωράριο και υπό τις εντολές και την εποπτεία των προϊσταμένων του.
Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, η εργασία αυτή  «είχε όλα τα χαρακτηριστικά της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου», καθώς «ο εργαζόμενος τελούσε υπό τον πειθαρχικό έλεγχο και εποπτεία των προϊσταμένων του, λαμβάνοντας εντολές και οδηγίες δεσμευτικές για την εκτέλεση της εργασίας που του είχε ανατεθεί, τηρούσε καθημερινά σταθερό ωράριο εργασίας και παρείχε την εργασία του στον ορισθέντα, από την αναιρεσείουσα, τόπο που ήταν γραφεία της Περιφέρειας».

Το ΤΕΕ αφήνει στο έλεος της Αγοράς το μελετητικό έργο και τους μελετητές Ιδιωτικών και Δημόσιων Έργων

Αναδημοσιεύουμε από τη σελίδα των ΑΜΑΚ.

Περίσσεψαν οι τακτικισμοί του ΤΕΕ τις πρώτες μέρες του Φλεβάρη αλλά καθαρή πολιτική θέση για την υπεράσπιση των ελάχιστων αμοιβών των μελετών ιδιωτικών και δημοσίων έργων και την καταδίκη του Νομοσχεδίου της «απελευθέρωσης» δεν πήρε. Το ΤΕΕ, με Δελτίο Τύπου στις 4 του Φλεβάρη δήλωσε ότι ο Πρόεδρος στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ζήτησε την απόσυρση μόνο του άρθρου 7 του Νομοσχεδίου (για τους Μηχανικούς), σηματοδοτώντας την αποδοχή του Νομοσχεδίου και την άρνηση έκφρασης αλληλεγγύης και συνέργειας με τους άλλους πληττόμενους κλάδους, που οι αντιδράσεις τους «γεμίζουν» τα δελτία ειδήσεων, ενώ η ηγεσία των Μηχανικών «διαπραγματεύεται». Η απόσυρση βέβαια ζητήθηκε κατόπιν εορτής, κάτω από την πίεση που ασκήθηκε από τις παρατάξεις και τους μηχανικούς που συνυπογράφουν το κείμενο των 100 συνδικαλιστών, τις αποφάσεις οργάνων των Περιφερειακών Τμημάτων για απόσυρση του Νομοσχεδίου –αποφάσεις που ακόμη και τώρα δεν έχουν ληφθεί σε όλα τα Τμήματα-, τις αποφάσεις Συλλόγων Μηχανικών (απόφαση ΣΑΔΑΣ, πρωτοβουλία Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ. κ.α.) αλλά και μελών της ΠΑΣΚ και ΔΚΜ που για πραγματικούς ή επικοινωνιακούς λόγους απαίτησαν σκληρότερη στάση. Όλα αυτά εκθέτουν και την Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ που συμπράττει σ’ αυτό το πολιτικό πλαίσιο.
Τι διαπραγματεύεται η ηγεσία του ΤΕΕ; Σε πρώτη φάση θέματα που και ασαφή είναι και πολύ λίγη σχέση έχουν με τις μελέτες που το Νομοσχέδιο μετατρέπει σε εμπόρευμα, όπως μέχρι τώρα έχουμε αναδείξει. Σε δεύτερη φάση θέματα που πάντα μέχρι σήμερα απορρίπταμε. Τα ρητορικά ερωτήματα του Δελτίου Τύπου της 4ης του Φλεβάρη για το «πως θα μειώσουμε το κόστος γενικά και τις αμοιβές των μηχανικών, για παράδειγμα, στον πρωτογενή τομέα, στις γεωργικές ή τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες», πως θα συνυπολογίσουμε «την κοινωνική διάσταση να εισφέρουμε με χαμηλότερη αμοιβή για μια μελέτη στη Δραπετσώνα αλλά όχι στη Εκάλη», έχουν απαντηθεί κατά καιρούς από το ΤΕΕ -όταν τα έθεταν οι εκάστοτε κυβερνήσεις- με επιχείρημα ότι η κοινωνική πολιτική δεν ασκείται με εκπτώσεις στην πληρότητα των μελετών αλλά με μείωση εσόδων από τις κρατήσεις. Η νύξη «Ούτε μας είπε (κανείς) ότι μειώνουμε τις αμοιβές σας, επειδή κόψαμε τον 13ο ή τον 14ο μισθό, επειδή κόψαμε τις συντάξεις» στέλνει σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση και την κοινωνία ότι είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε τις αμοιβές μας, αποδομώντας απόλυτα το επιχείρημά μας ότι οι αμοιβές των μελετών στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με την Ευρώπη, με τον προϋπολογισμό των έργων και τις απαιτήσεις ποιότητας των μελετών.
Όλα τα παραπάνω αποτυπώθηκαν στην απόφαση που πήρε η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ το Σάββατο 5 Φλεβάρη, με απόλυτη πλειοψηφία και συσπείρωση των παρατάξεων ΠΑΣΚ, ΔΚΜ, ΔΑΠ, λευκή ψήφο της ΕΛΕΜ και απόρριψη των προτάσεων που κατέθεσαν τόσο οι παρατάξεις που στηρίζουν το κείμενο των 100 συνδικαλιστών μηχανικών (Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία, Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών, ΑΜΑΚ κ.α.), όσο και η Συμπαράταξη και Πανεπιστημονική. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ όλα τα σχέδια απόφασης που απορρίφθηκαν πρότειναν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, η απόφαση που πλειοψήφησε δεν προτείνει καμιά κινητοποίηση. Χαρακτηριστικό είναι και αυτό που ειπώθηκε, ότι προσφυγή στην απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα γίνει …μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου, γιατί έτσι …συμβούλεψαν οι νομικοί!!!
Συνάδελφοι,
 • η κυβέρνηση προσπαθεί να ολοκληρώσει την πλήρη απορρύθμιση τόσο των σπουδών, όσο και του επαγγέλματος του Μηχανικού και τώρα, μέσα από αυτό το Νομοσχέδιο πλήττει το μελετητικό έργο, το οχυρό των σπουδών 5ετούς φοίτησης για όλους τους μηχανικούς,
 • το ΤΕΕ ποτέ δεν επικεντρώθηκε στους μελετητές ιδιωτικών έργων, ποτέ δεν έβαλε σε προτεραιότητα τη σύγκλιση της ποιότητας και της αμοιβής των μελετών ιδιωτικών και δημοσίων έργων, ποτέ δεν ενημέρωσε συστηματικά τους νέους μηχανικούς με αποτέλεσμα αυτοί να βλέπουν το ΤΕΕ μόνο ως βάρος και ως άλλο ένα εισπρακτικό μηχανισμό που τους ταλαιπωρεί,
 • γνωρίζουμε ότι η μεγαλύτερη από τις στρεβλώσεις στην εφαρμογή των «ελάχιστων νόμιμων αμοιβών», δηλαδή το να θεωρείται από πολλούς ότι αυτές είναι οι «νόμιμες», θα ενταθεί αν ψηφιστεί αυτό το Νομοσχέδιο.
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ
ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΠΛΑΙΣΙΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Σήμερα στο ΤΕΕ η συνέλευση εργαζόμενων & αυτοαπασχολούμενων μηχανικών

Υπενθυμίζουμε ότι η επόμενη συνέλευση μας είναι σήμερα Πέμπτη 10/2 στις 19:00 στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα)
Συνεχίζουμε την ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών στην παρακάτω διεύθυνση :
Αναδημοσιεύουμε επίσης την προχτεσινή (Τρίτη 8/2/2011) απόφαση της Συνέλευσης του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών
ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, του ΔΝΤ, της ΕΕ και των εργοδοτών, αφού πρώτα μας εξαθλίωσε με μειώσεις στους μισθούς, με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, με τη μετατροπή των συντάξεων σε επιδόματα φτώχειας, προχωρά στην εξάρθρωση των τελευταίων δημόσιων στηριγμάτων. Έχει εξάλλου την ανοιχτή συμπαράταξη της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ.
Η «Ιερή Συμμαχία του Μνημονίου», κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ, αποφασίζει για συγχωνεύσεις-καταργήσεις οργανισμών Υγείας, σχολείων και συγκοινωνιακών φορέων. Μεταφέρουν όλο το κόστος λειτουργίας στο λαό και το ονομάζουν εξυγίανση. Εισιτήριο στα νοσοκομεία και χρέωση ανά εξέταση, αύξηση στα εισιτήρια για τις μετακινήσεις, αύξηση στα δημοτικά τέλη για χρηματοδότηση των σχολείων από τους Καλλικρατικούς δήμους.
Μειώνουν τους ήδη μειωμένους από την ακρίβεια και τις περικοπές, μισθούς, επιδεινώνουν τις εργασιακές σχέσεις προωθώντας τις ατομικές συμβάσεις και την περιοδική-ελαστική εργασία. Σύμμαχοί τους οι καναλάρχες, οι μεγαλοεκδότες και ο υποταγμένος εργοδοτικός συνδικαλισμός των ηγεσιών στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ.
Η πολιτική αυτή είναι απόλυτη ταξική επιλογή αλλά και μονόδρομος για τη διέξοδο του κεφαλαίου από την κρίση. Γι αυτό θυσιάζουν εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη, εντείνουν τους ρυθμούς εκμετάλλευσης. Διακηρύσσοντας ωμά ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου εξαρτάται απόλυτα από την παραπέρα συμπίεση της εργατικής δύναμης, η σύνοδος κορυφής της ΕΕ κατέληξε σ' ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα για την υιοθέτηση και εφαρμογή του λεγόμενου «Σύμφωνου ανταγωνιστικότητας» που προβλέπει διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, ισόβια λιτότητα και φτώχεια για τους εργαζόμενους.
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Τίποτα δε θέλουν να αφήσουν όρθιο και στον ιδιωτικό τομέα, μετά το σφαγιασμό του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων. Με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, νομοθετικές και πολιτικές, η κυβέρνηση και η τρόικα διαλύει τις συμβάσεις, χτυπά μισθούς και δικαιώματα, ενισχύει την εργοδοτική αδιαλλαξία, αμφισβητεί όχι μόνο το εισόδημα αλλά και το σύνολο των όρων και των συνθηκών εργασίας που καλύπτονται απ' αυτές. Κυβέρνηση και τρόικα συμφωνούν στη λήψη και νέων μέρων, ώστε να επιταχυνθούν οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις και το ευέλικτο ωράριο.
Στους χώρους δουλειάς, η πίεση που ασκεί η εργοδοσία είναι αφόρητη, εκβιάζοντας, τρομοκρατώντας και απολύοντας, προκειμένου να περάσει τα σχέδιά της. Η κατάσταση είναι ίδια κι απαράλλακτη παντού. Από την Ιντρακόμ, και τα ΜΜΕ μέχρι τα εργοτάξια και τα εργοστάσια σε όλη την Ελλάδα. Κάθε μέρα πληθαίνουν οι επιχειρήσεις που προχωρούν σε απευθείας περικοπές μέσω ατομικών συμβάσεων και σε εκ περιτροπής εργασία. Στον κλάδο μας πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων για μειώσεις μισθών και εργοδοτικούς εκβιασμούς, όταν την ίδια στιγμή το ωράριο στα εργοτάξια παραμένει στις 10 ώρες και πάνω.
«Όλα γίνονται για να σωθούν οι θέσεις εργασίας», λένε, αλλά αυτό είναι εντελώς ψευδεπίγραφο, καθώς βασική συνέπεια της πολιτικής τους είναι η εφιαλτική αύξηση των απολύσεων και της ανεργίας, ειδικά για τους νέους. Τα ποσοστά είναι τρομακτικά. Τα στοιχεία μιλούν για 16%, χωρίς να υπολογίζονται οι νέοι που αναζητούν για πρώτη φορά δουλειά, οι εργαζόμενοι της μαύρης εργασίας, οι μισοεργαζόμενοι-μισοάνεργοι, οι εποχικοί, οι εργαζόμενοι με το κομμάτι. Τα όρια ανάμεσα στην εργασία και την ανεργία γίνονται όλο και περισσότερο ασαφή.
Για μία ακόμα φορά, μας λένε ότι οι απολύσεις και η ανεργία είναι θέμα οργάνωσης της εργασίας, ότι “περισσεύουν” πολλοί λόγω κρίσης και άρα, η μερική, η διευθετούμενη, η ελαστική εργασία μπορεί να λύνει το θέμα της ανεργίας και να συγκρατήσει τις απολύσεις. Αξιοποιούν και βαθαίνουν τη διαίρεση των εργαζομένων για περισσότερη ελαστική εργασία και εύκολες, γρήγορες και «αναίμακτες» απολύσεις. 
Ενάντια στην πολιτική της «απελευθέρωσης» της εκμετάλλευσης του μηχανικού

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Κόβονται τα επιδόματα των Δημοσίων Υπαλλήλων Μηχανικών?

Αναδημοσιεύουμε από τη σημερινή Ελευθεροτυπία άρθρο για το νέο μισθολόγιο, σύμφωνα με το οποίο στα προς σφαγή επιδόματα περιλαμβάνεται και κάποιο "επίδομα μηχανικών", χωρίς περισσότερες διευκρινήσεις. Είναι προφανές ότι έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται κλίμα για τις επερχόμενες περικοπές.
Αμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, που θα φέρει μείωση έως και 30% σε περίπου 30.000 υπαλλήλους που αποτελούν τα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια του Δημοσίου και αυξήσεις από 10% έως 15% σε «αδικημένους» μισθολογικά δημοσίους υπαλλήλους, «κλείδωσε» στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης με τους εκπροσώπους της τρόικας.
 Με υπόκρουση Ενιο Μορικόνε Ταυτόχρονα ο κ. Ραγκούσης υπεραμύνθηκε της διατήρησης της αναλογίας ένας προς πέντε μεταξύ των προσλήψεων και των αποχωρήσεων στο Δημόσιο και δήλωσε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να διευρυνθεί, όπως επίσης διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει μείωση της μισθολογικής δαπάνης με το νέο μισθολόγιο και ότι η περιστολή των δαπανών θα επιτευχθεί με τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε για μία ακόμα φορά στους εκπροσώπους της τρόικας την πλήρη βεβαιότητά του ότι μέχρι το τέλος του 2013 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μειωθούν κατά 200.000 ακόμα και με μια μικρή κάμψη των αποχωρήσεων τα επόμενα χρόνια.
Χωρίς επιπτώσεις;
Στη συνολική μείωση συνυπολογίζεται και η μείωση 25.000 θέσεων ευθύνης λόγω της εφαρμογής του «Καλλικράτη», αλλά και η μείωση 100.000 υπαλλήλων σε διάφορες υπηρεσίες που σήμερα εργάζονται ως σταζιέρ ή συμβασιούχοι. Ο υπουργός Εσωτερικών υποσχέθηκε επίσης ότι θα διασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών, ενώ υπολογίζοντας το μισθολογικό κόστος υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, οι αποχωρήσεις 10.000 υπαλλήλων ισοδυναμούν με μείωση του μισθολογικού κόστους κατά περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ πράγμα που σημαίνει ότι η αποχώρηση το 2010 53.335 υπαλλήλων θα οδηγήσει μέσα στο 2011 σε εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» αναμένεται επίσης μια εξοικονόμηση της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ για το 2011 με τη μείωση 6.000 νομικών προσώπων σε 2.000 και τη μείωση του αριθμού των μελών των διοικητικών συμβουλίων των δημοτικών επιχειρήσεων από 60.000 σε 20.000. Η μείωση του κόστους αναμένεται να ανέλθει μέχρι το 2013 σε 1,5 δισ. ευρώ. Με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου που θα γίνει άμεσα και χωρίς να υπάρξει μεταβατική περίοδος, όπως ζητεί η ΑΔΕΔΥ, θα μπει άγριο «μαχαίρι» στα 40 και πλέον επιδόματα που υπάρχουν στο Δημόσιο για 26 κατηγορίες υπαλλήλων. Οι αμοιβές των υπαλλήλων για τη συμμετοχή τους σε επιτροπές θα περικοπούν κατ' αρχάς και στη συνέχεια θα εξορθολογιστούν και θα αποδίδονται σε όσους πραγματικά μετέχουν σε επιτροπές που έχουν ένα συγκεκριμένο έργο.
Στόχος είναι η εξοικονόμηση 350 εκατ. ευρώ ετησίως και συνολικά ενός δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Με την κατάργηση δε διαφόρων ειδικών και κλαδικών επιδομάτων, τα οποία χορηγούνται μέσω «κρυφών» λογαριασμών, εκτός κρατικού προϋπολογισμού, σε περίπου 160.000 υπαλλήλους, εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 460 εκατ. ευρώ ετησίως. Τα δεκάδες επιλεκτικά επιδόματα κοστίζουν 5,2 δισ. ευρώ, όταν η δαπάνη για τους μισθούς όλων των υπαλλήλων είναι 12,1 δισ. ευρώ.
Δύο και δύο
Τα επιδόματα που θα διατηρηθούν θα είναι βασικά δύο για όλους τους υπαλλήλους και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις θα αποδίδονται σε ορισμένους υπαλλήλους άλλα δύο επιδόματα. Δηλαδή διατηρούνται το οικογενειακό επίδομα και το επίδομα θέσης για όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους. Ταυτόχρονα θα αναγνωρίζεται επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας για ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων που εργάζονται κάτω από πραγματικά ειδικές συνθήκες. Τέλος, το κίνητρο απόδοσης που υπάρχει και σήμερα θα μετατραπεί σε πριμ παραγωγικότητας που θα καταβάλλεται ύστερα από αξιολόγηση σε ορισμένους μόνον υπαλλήλους, που θα παρουσιάζουν υψηλή παραγωγικότητα.
Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου θα γίνει για όλους τους υπαλλήλους παλαιούς και νεοεισερχόμενους, και στόχος της κυβέρνησης είναι η εξάλειψη των διαφορών και των ανισοτήτων για υπαλλήλους που έχουν τα ίδια προσόντα με την ίδια προϋπηρεσία και απλώς εργάζονται σε διαφορετικές υπηρεσίες του Δημοσίου, π.χ. υπουργείο Οικονομικών με υπουργείο Δικαιοσύνης ή Εθνικής Αμυνας. Στο υπουργείο Οικονομικών, υπάλληλος με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και 17 χρόνια προϋπηρεσίας έχει σύνολο αποδοχών 3.194 ευρώ από τις οποίες τα 1.849 (ποσοστό 57%) αφορούν επιδόματα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, το 80% των υπαλλήλων αμείβεται με μισθούς από 1.000 έως 1.500 ευρώ, ενώ μόλις 30.000 υπάλληλοι ανήκουν στα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια του Δημοσίου. *

Δείτε τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις:
Προσχέδιο Νόμου για Βαθμολόγιο - Μισθολόγιο Φτώχειας & Εξαθλίωσης
750 € καθαρά ο νεοδιόριστος μηχανικός

Οι νέοι μισθοί στο δημόσιο για τους μηχανικούς 

Χωρίς Δελτίο το ΤΕΕ

Τις προηγούμενες ημέρες πληροφορηθήκαμε ότι για κάποιο διάστημα δε θα κυκλοφορεί το ενημερωτικό δελτίο του ΤΕΕ. Πιθανά μάλιστα στο μέλλον να υπάρχει μονάχα σε ηλεκτρονική μορφή. Ίσως τότε γίνει φανερή και η έλλειψη του. Φοβόμαστε ότι η νέα διοίκηση στα πλαίσια των περικοπών και της αναμόρφωσης θα κινηθεί σε μια κατεύθυνση περιορισμού του διαλόγου, στροφής σε πιο τεχνοκρατικές κατευθύνσεις, κόψιμο των σελίδων των παρατάξεων, των αγγελιών των άνεργων συναδέλφων κλπ. Είναι και αυτή άλλη μια πράξη αυταρχισμού, περιορισμού της ενημέρωσης, από τις πολλές που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Ειδικά στην περίοδο που διανύουμε, που κορυφώνεται η επίθεση στους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς αλλά και η συναλλαγή του ΤΕΕ με την πολιτική εξουσία, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ η δημοσιότητα και η κριτική.

Συναυλία Αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες εργάτες απεργούς πείνας

Στις 25 Γενάρη 300 μετανάστες εργάτες ξεκίνησαν απεργία πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αίτημα τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Δίνουν έναν αγώνα αξιοπρέπειας, έναν αγώνα για να ακουστεί η φωνή τους, διεκδικώντας ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους έλληνες συνδέλφους τους.
Στον αγώνα αυτό είμαστε όλοι και όλες αλληλέγγυοι/ες.
Την Τετάρτη 9 Φλεβάρη, την 16η μέρα της απεργίας πείνας, στις 18:00 στο Μουσείο (Πατησίων) οργανώνεται συναυλία αλληλεγγύης όπου συμμετέχουν οι:
Φοίβος Δεληβοριάς, Στάθης Δρογώσης, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Ενέδρα, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Βασίλης Λέκκας, Πάνος Μουζουράκης, Μαρία Παπαγεωργία, Δημήτρης Πουλικάκος,Pink Tank, Απόστολος Ρίζος,Σπυριδούλα, Υπόγεια Ρεύματα και Γιάννης Χαρούλης.
Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών
Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ασκήσεις καταστολής πλήθους από τον Ελληνικό Στρατό


Διαβάστε σχετικές αναρτήσεις στα παρακάτω link :

Σας ρημάζουμε,κι επειδή ίσως να ξεσηκωθείτε,έχουμε και το στρατό για καταστολή διαδηλώσεων

 
Ασκήσεις καταστολής πλήθους- Το βίντεο της ντροπής

Νέα 48ωρη Απεργία στην Intracom - Συνέλευση ΣΜΤ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Σωματείο Εργαζομένων του Ομίλου INTRACOM μετά από νέα Γενική Συνέλευση των μελών του στις 7 Φεβρουαρίου αποφάσισε με κάλπη να κηρύξει και νέα 48ωρη απεργία την Τετάρτη-Πέμπτη 9 & 10 Φεβρουαρίου, με δεδομένο ότι η εργοδοσία, παρά την καθολική πρώτη 48ωρη απεργία 1-2 Φεβρουαρίου, επιμένει στις 100 περίπου τρομοκρατικές απολύσεις και στην μείωση των μισθών μέσα από ατομικές συμβάσεις. Διεκδικούμε την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων μας, να μην γίνουν άλλες απολύσεις όπως και να μην υπάρξει μείωση μισθών.

Με την καθολική συμμετοχή κι αποτελεσματική περιφρούρηση στην πρώτη 48ωρη απεργία σταματήσαμε τη λειτουργία των επιχειρήσεων για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση και διάρκεια, παραλύοντας όλες τις εταιρίες στον όμιλο. 
Στις 2/2 στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχαν για πρώτη φορά πάνω από 300 συνάδελφοι από τον όμιλο ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ενώ κι αρκετοί συνάδελφοι από άλλες επιχειρήσεις και σωματεία εκφράσανε με την παρουσία τους, ψηφίσματα κλπ. τη συμπαράσταση κι αλληλεγγύη τους, όπως άλλωστε και κατά την περιφρούρηση της απεργίας μας. 
Δείξαμε αποφασιστικά ότι πηγή, ψυχή και κινητήρια δύναμη για όλη την παραγόμενη αξία είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι, ότι οι θέσεις εργασίας και οι μισθοί μας δεν μας χαρίζονται - αλλά στηρίζονται, κερδίζονται και κατοχυρώνονται με καθημερινό μόχθο, διανοητικό και σωματικό, ότι δεν μπορούμε να τα χαρίσουμε για την όποια κερδοφορία, οδηγώντας πολλούς συναδέλφους στην εφιαλτική ανεργία και τους υπόλοιπους και τις οικογένειές μας στην ανέχεια. 
Η επιμονή της εργοδοσίας της ΙΝΤΡΑΚΟΜ στα αντεργατικά μέτρα που ανάγγειλε είναι ένα κακό προμήνυμα συνολικότερα για τους εργαζόμενους στον κλάδο και στον ιδιωτικό τομέα γενικότερα.
Όμως η θέληση των εργαζομένων όπως επαναεπιβεβαιώθηκε στη σημερινή Γ.Σ και ψηφοφορία με κάλπη είναι, κλιμακώνοντας τον αγώνα μας με νέα 48ωρη απεργία, να μπει ένα τέρμα, να μην υποστούμε καμιά περαιτέρω θυσία στο όνομα της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας. Νέα απόφαση κλιμάκωσης θα παρθεί με απεργιακή συγκέντρωση και νέα ΓΣ την Πέμπτη, 10/2 στο συγκρότημα Α της Παιανίας (στις 10:30π.μ.).

Είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας και καλούμε το εργατικό κίνημα της χώρας να συνεχίσει εκδηλώνοντας τη συμπαράστασή του στην απεργία μας με ψηφίσματα και με τη φυσική παρουσία κατά τη διάρκεια της απεργίας, ακόμη λαμβάνοντας – και ιδιαίτερα  τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στον κλάδο μας - οποιαδήποτε αγωνιστική πρωτοβουλία θεωρούν πρόσφορη.
                                                                                              Το   Δ.Σ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ INTRACOM,
19,5 Χ.Θ. ΛΕΩΦ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΑΙΑΝΙΑ ΑΘΗΝΑ T.K. 19002
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2106671668,
FAX:  2106674703,      e-mail:somateio@intracom.gr
http://www.sein.gr/forum/
Επίσης σήμερα υπάρχει και η παρακάτω συνέλευση :

Συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, Τρίτη 8 Φλεβάρη 7.30, αμφιθέατρο Γκίνη στο πολυτεχνείο (οδός Στουρνάρη)
Σας καλούμε στη συνέλευση του σωματείου να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε:
 • Για την οργάνωση της απεργίας στις 23/2
 • Για την πάλη ενάντια στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την προσπάθεια μείωσης των μισθών, την απαίτηση από την εργοδοσία για υπογραφή ατομικών συμβάσεων.  
 • Την πάλη ενάντια στις απολύσεις, για την προστασία των ανέργων
 • Για την "απελευθέρωση" του επαγγέλματος του μηχανικού
 • Για τον συντονισμό με τα σωματεία θέλουν να παλέψουν ενάντια σε αυτή την επίθεση.

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Μπλοκάρισμα Δημοπρασιών από ΕΜΔΥΔΑΣ

3ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΕΝΑΡΞΗ ΩΡΑΡΙΟΥ την ΤΡΙΤΗ 8-2-2011

Διεκδικούμε
* Την αναβάθμιση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών της χώρας
* Την αναβάθμιση του ρόλου των Διπλ. Μηχανικών που εργάζονται σ’ αυτές
* Τη διασφάλιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων
* Την αύξηση του προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων
* Τη διασφάλιση των αποδοχών μας
Αγωνιζόμαστε
* Να ακυρώσουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές Κυβέρνησης, Ε.Ε., Δ.Ν.Τ. με άλλοθι το βάρβαρο μνημόνιο.
* Να καταργήσουμε όλους τους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς νόμους που μειώνουν τα εισοδήματά μας, τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και μας  οδηγούν στη θεσμική και οικονομική μας εξαθλίωση.
* Για το Δημόσιο χαρακτήρα των Τεχνικών Υπηρεσιών ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίηση.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΣ 8:00 (Λ. ΣΥΓΓΡΟΥ 80-88 ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ ΦΙΞ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΟΥ

Συνεχίζουμε – Σηκώνουμε τις μπάρες

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για την κινητοποίηση της 6ης ΦΛΕΒΑΡΗ 2011
Η απάντηση μας στους νταβατζήδες της κυβέρνησης και τους τσαμπατζήδες εργολάβους
Ανοίξαμε σήμερα μαζικά 25 σταθμούς διοδίων σε όλη τη χώρα
Οι απειλές και η τρομοκρατία δε θα περάσουν
Οι ιαχές δημοσιογράφων που απολαμβάνουν τα παχυλά μισθολόγια των εργοδοτών εκδοτών τους (οι οποίοι κατά τυχαία σύμπτωση είναι και εργολάβοι και χαρατσοσυλλέκτες και κατασκευαστές χωματερών), δεν βρήκαν ανταπόκριση. Δεν εμφανίστηκε κανένας εισαγγελέας στους δρόμους όσο εκατοντάδες πολίτες σε όλη την Ελλάδα σήκωναν τις παράνομες μπάρες των διοδίων.
Το κίνημά μας, αντίθετα με όσα διαρρέουν τα δημοσιογραφικά μεγάφωνα των μεγαλοεργολάβων, καλεί πάραυτα την ελληνική δικαιοσύνη και τους εισαγγελείς να ασχοληθούν με τα διόδια. Να ασχοληθούν με το σκάνδαλο της προπληρωμής διοδίων για ένα δρόμο που ...θα κατασκευαστεί στο μακρινό μέλλον. Με το σκάνδαλο της πληρωμής διοδίων για να χρηματοδοτηθεί ένας άλλος δρόμος στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Να ασχοληθεί τέλος με το σκάνδαλο της αποπληρωμής εδώ και χρόνια των ιδίων κεφαλαίων που έβαλαν οι κατασκευαστές της Αττικής Οδού (και ταυτοχρόνως εκδότες, καναλάρχες και κατασκευαστές των ΧΥΤΑ) και που με λογιστικές απάτες αποκρύπτουν ώστε να εξακολουθήσουν να ιδιοποιούνται απίστευτα ποσά, παραβαίνοντας και αυτές ακόμη τις αποιοκιοκρατικές συμβάσεις.
Το κίνημα ενάντια στα διόδια καλεί τέλος τον Υπουργό Ρέππα που κήρυξε πόλεμο ενάντια στους τσαμπατζήδες, να στείλει τον λογαριασμό και τα πρόστιμα στους καναλάρχες που εκπέμπουν τσάμπα στις δημόσιες συχνότητες, στους τραπεζίτες που πήραν τσάμπα 80 δισ ρευστό και εγγυήσεις από το ελληνικό δημόσιο, στους εργολάβους που μαζεύουν τσάμπα κεφαλικό φόρο από τους οδηγούς, στους εργοδότες που απασχολούν τσάμπα τους εργαζόμενους ή που δεν αποδίδουν τις εισφορές στο ΙΚΑ.
Σε διαφορετική περίπτωση ας σταματήσει τις απειλές και τη συκοφάντηση διότι και ο ίδιος καταγράφεται ως τσάμπα μάγκας στην υπηρεσία της αυθαιρεσίας των ισχυρών και του κυνηγητού των αδυνάτων. 

Συνεχίζουμε – Σηκώνουμε τις μπάρες

Οι σταθμοί διοδίων που άνοιξαν την Κυριακή 6 Φλεβάρη για περισσότερο από 2 ώρες:
Εθνικές Οδοί: Μάλγαρα/ Λεπτοκαρυά/ Μακρυχώρι/ Πυργετός/ Μοσχοχώρι/ Πολύμυλος/ Πελασγία/ Μώλος/ Τραγάνα/  Θήβα/ Αφίδνες/ Ισθμός/ Σπαθοβούνι/ Νεστάνη/ Ασέα/ Ρίο
Αττική Οδός : Ελευσίνα/ Φυλής/ Δημοκρατίας/ Μεταμόρφωση/ Κηφισίας/ Κύμης/ Κατεχάκη/ Μαρκόπουλο

Γέφυρα Ρίου

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Δημόσιο πάνω σε γερμανικά πρότυπα

Η μισθολογική αλλά και η υπηρεσιακή εξέλιξη κάθε δημόσιου υπαλλήλου θα εξαρτάται από την αξιολόγησή του πάνω σε έξι κριτήρια -όπως η συμπεριφορά του, αν είναι επικοινωνιακός και αποδεκτός από τη διεύθυνση κάθε υπηρεσίας. Μειώνονται σε έξι τα κλιμάκια, πριμ αντί για επιδόματα, σύνδεση μισθού και εξέλιξης των εργαζομένων στο Δημόσιο με την αποδοτικότητά τους: Ολα τα αντιγράφει η κυβέρνηση από τη Γερμανία, εκτός βέβαια από το ύψος των μισθών.
Η μισθολογική αλλά και η υπηρεσιακή εξέλιξη κάθε δημόσιου υπαλλήλου θα εξαρτάται από την αξιολόγησή του πάνω σε έξι κριτήρια -όπως η συμπεριφορά του, αν είναι επικοινωνιακός και αποδεκτός από τη διεύθυνση κάθε υπηρεσίας. Το γερμανικό μισθολόγιο ετοιμάζεται να προβάρει το ελληνικό Δημόσιο, με κάποιες παραλλαγές από τα μισθολόγια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Οχι ως προς το ύψος των μισθών αλλά ως προς την οργάνωση του συστήματος αμοιβών με βάση την απόδοση των υπαλλήλων.
Το γερμανικό μισθολόγιο είχε «πέσει» εξαρχής από την τρόικα στις συζητήσεις επί του μνημονίου και οι πιέσεις αναμένεται να ενταθούν στον νέο γύρο που αρχίζει αύριο. Οι αρχές αυτού του μισθολογίου, που ισχύει από το 1997, με κάποιες προσθήκες το 2002 και το 2005, είναι οι εξής:
- Η εξέλιξη και οι μισθοί των υπαλλήλων συναρτώνται με την απόδοση κατόπιν αξιολόγησης.
- Τα κλιμάκια είναι έξι και η ανέλιξη σε καθένα έχει διαφορετικό χρόνο ωρίμανσης.
- Για τους υπαλλήλους στα σώματα ασφαλείας, τις ένοπλες δυνάμεις, το δικαστικό σώμα και το διπλωματικό, ισχύουν ειδικά μισθολόγια.
- Ειδικά επιδόματα προβλέπονται μόνον για τις ανώτατες βαθμίδες της διοίκησης και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (εφορίες, τελωνεία, ανεξάρτητες αρχές).
Στη διαδικασία αξιολόγησης κάθε υπαλλήλου υπάρχουν έξι κατηγορίες κριτηρίων, με διαφορετική βαρύτητα.
1. Η απόδοση στην εργασία.
2. Η συμπεριφορά.
3. Η αμεσότητα στην επεξεργασία και εκτέλεση των αποφάσεων.
4. Οι επικοινωνιακές δυνατότητες.
5. Η δημιουργία προτύπου, εάν δηλαδή είναι αποδεκτός από τους συναδέλφους του και την ιεραρχία.
6. Η εν γένει συμπεριφορά του προς την υπηρεσία και τους πολίτες.
Η αξιολόγηση γίνεται από τη διεύθυνση κάθε υπηρεσίας και, στην περίπτωση που αξιολογηθεί αρνητικά, ο υπάλληλος μένει στάσιμος στην ιεραρχική και τη μισθολογική εξέλιξη. Για τους επιμελείς αντιθέτως προβλέπεται ταχύτερη εξέλιξη. Οι ώρες εργασίας είναι 38,5 την εβδομάδα, ωστόσο το Δημόσιο μπορεί να ζητήσει επιπλέον 5 ώρες χωρίς αμοιβή. Στην περίπτωση που προκύψει ανάγκη υπερωριακής απασχόλησης, και αυτή δεν αμείβεται αλλά δίνεται ως αντάλλαγμα ρεπό. Για κάθε υπηρεσία προβλέπονται μετρήσιμοι στόχοι και όταν υπερκαλύπτονται δίνεται εφάπαξ μπόνους αναλόγως του μισθολογικού κλιμακίου κάθε υπαλλήλου.
Με αυτό το μοντέλο εκτιμάται ότι η μείωση της μισθολογικής δαπάνης είναι από 5 έως και 10%. Η μισθολογική σχέση από το χαμηλότερο μέχρι το υψηλότερο κλιμάκιο κάθε κατηγορίας είναι περίπου 1 προς 4. Επίσης υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για το ύψος του επιδόματος αδείας, που αρχίζει από το 80% του μισθού για τα χαμηλά μισθολογικά κλιμάκια και υποχωρεί στο 60% στα υψηλότερα.
Η ειδοποιός διαφορά είναι στο ύψος των μισθών, ονομαστικών και πραγματικών. Στο γερμανικό μισθολόγιο έχουν ενσωματωθεί τα επιδόματα που υπήρχαν προ του 1997 και ο εισαγωγικός μισθός (1.290 ευρώ) είναι σχεδόν διπλάσιος από τον εισαγωγικό μισθό στο ελληνικό Δημόσιο (711 ευρώ για την κατηγορία υποχρεωτικής εκπαίδευσης).

Κυριακή ανάγνωσης?

Μια και είναι κυριακή και όλο και κάποιο χρόνο μπορεί να βρει κανείς για ανάγωση αναρτούμε μία λίστα από άρθρα που βρήκαμε ενδιαφέροντα (αν και αντιπαραθετικά μεταξύ τους) :