Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Ακυρώστε οποιαδήποτε σχέδια για "αξιοποίηση" του Ολύμπου.


Γιατί είναι σημαντικό;
Σύμφωνα με συνέντευξη του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτριου Μάρδα, σχεδιάζεται η κατασκευή ελικοδρομίου και οικισμού 3 – 4 καταφυγίων στο Οροπέδιο των Μουσών (2300 μ.) στον Όλυμπο. Επίσης η δημιουργία τελεφερίκ, από την πλευρά της Ελασσόνας και ενός ακόμα μικρού οικισμού, από την πλευρά του Λιτόχωρου, στους πρόποδες του βουνού.

Όλα αυτά, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μάρδα, θα προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα «Χαρακτηρισμός της χερσαίας περιοχής του όρους Ολύμπου ως Εθνικού Πάρκου, καθορισμός ζωνών προστασίας αυτού, χρήσεων, όρων και περιορισμών», το οποίο μειώνει την έκταση της περιοχής απόλυτης προστασίας και προβλέπει πληθώρα επιτρεπόμενων χρήσεων και επεμβάσεων. 

Αντιμετωπίζει ως απειλή τους ορειβάτες αλλά γνέφει με νόημα στους επενδυτές : «Ορίστε κύριοι, κι ο Όλυμπος δικός σας»
Επειδή αν εφαρμοστούν αυτά τα σχέδια θα συντελεστεί ένα μη αναστρέψιμο περιβαλλοντικό και πολιτισμικό έγκλημα, σας υποβάλουμε την κάτωθι έκκληση με σκοπό έστω και την τελευταία στιγμή να επικρατήσει ο σεβασμός για το βουνό, που λόγω της ιστορίας και του μύθου που το συνοδεύει, της βιοποικιλότητας και της ομορφιάς του, αποτελεί παγκόσμιο πόλο έλξης.

Επιστολή–έκκληση

Κύριοι αρμόδιοι της κρατικής και τοπικής εξουσίας, ο σκοπός της Πολιτείας δεν πρέπει να είναι η ανάπτυξη ενός ορεινού τουρισμού που θα τον θεωρούμε πετυχημένο ανάλογα με το πόσα έσοδα φέρνει στην εθνική και την τοπική οικονομία και θα αντιμετωπίζει τους επισκέπτες του Εθνικού Δρυμού ως καταναλωτές, προσφέροντας τους ανούσιες και αταίριαστες πολυτέλειες και διασκεδάσεις, αλλά θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη ήπιων δραστηριοτήτων που να βρίσκονται σε αρμονία με το περιβάλλον, να το σέβονται, αναδεικνύοντας αυτά που τόσο απλόχερα προσφέρει η φύση.

Όχι μιμήσεις και παραδείγματα ξένων πρότυπων «αξιοποιημένων» βουνών και εθνικών πάρκων, που εγκαταλείπονται λόγω της μείωσης των χιονοπτώσεων, αφήνοντας πίσω τους μια έρημο από τσιμέντο ,πυλώνες και σκουριασμένα τελεφερίκ. Ο Όλυμπος αποτελεί έναν από τους σπάνιους και παγκόσμιας ακτινοβολίας προορισμούς , γιατί ξεχωρίζει για τη παρθένα και ανέγγιχτη φύση του και τον έντονα συμβολικό του χαρακτήρα. Είναι το βουνό που κατοικούσαν οι θεοί των προγόνων μας, δε χρειάζεται την ισοπεδωτική «αξιοποίηση» ,που όπου δοκιμάστηκε απέτυχε παταγωδώς. Δεν γίνεται να διαισθανθεί κανείς τον μύθο του Ολύμπου όταν θα πάψει να υπάρχει η μεγαλειώδης λιτότητα των κορυφών του. Είναι μια σύγχρονη Ύβρις τα πολυτελή SPA και όποιες παρόμοιες εγκαταστάσεις οραματίζονται οι θιασώτες της ανάπτυξης, να χτίσουν πάνω στο πανάρχαιο σώμα του βουνού για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους. Στον Όλυμπο ανεβαίνουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο (και θα ανεβαίνουν πάντα) για να βρουν τον εαυτό τους και το νόημα της ύπαρξής τους, να δοκιμάσουν τα όριά τους, να νιώσουν την παρουσία εκατοντάδων αιώνων μύθου και ιστορίας, να αφουγκρασθούν τη σιωπηλή ερημιά των απόκρημνων κορυφών, να ταυτιστούν όχι μόνο με το βράχο, το χιόνι και τον αγέρα, αλλά και με το θείο και δεν ανεβαίνουν για να αντικρίσουν αυτά που μπορούν να βρουν σε οποιοδήποτε άλλο βουνό της πατρίδας τους ή δικό μας.

Οποιαδήποτε ενέργεια ή σκέψη για επέμβαση στον Όλυμπο, πρέπει να γίνεται σαν να επεμβαίνουμε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στον Παρθενώνα 

Μη θυσιάσετε 4.000 χρόνια μύθου και ιστορίας στο βωμό της εγωιστικής και εφήμερης ευχαρίστησης μερικών ανθρώπων ή του οικονομικού συμφέροντος κάποιων άλλων, ή της δικής σας υποτιθέμενης ικανοποίησης και δόξας. 
Μάθετε επιτέλους τι σημαίνει και τι είναι για την Ανθρωπότητα ο Όλυμπος. Οι ξένοι το γνωρίζουν αιώνες πριν. Το ήξεραν και αυτοί που κήρυξαν τον Ολυμπο Εθνικό Δρυμό από το 1938,αλλά και εκείνοι που τον χαρακτήρισαν «Απόθεμα της Βιόσφαιρας» και «ιστορικό και αρχαιολογικό τόπο» για να διασώσουν την άγρια ομορφιά του και τη μοναδική του βιοποικιλότητα,από την απληστία των εκάστοτε οικονομικών συμφερόντων. Ο Όλυμπος συμβολίζει το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα που είναι το Θείον, η Σκέψη, ο Λόγος, ο Πολιτισμός και η Ελευθερία. 
Όταν όλα τα υπέρλαμπρα ανθρώπινα κτίσματα του παρελθόντος θα είναι ανάμνηση, ο Όλυμπος θα είναι εκεί να μας θυμίζει την απαρχή της πιο λαμπρής περιόδου του Ανθρώπινου Πνεύματος. 
Είναι το χρέος μας, να τον διατηρήσουμε αμόλυντο και ανέπαφο για να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές τόσο όμορφο όσο οι προηγούμενες γενιές μας τον κληροδότησαν.

Αποκαλύπτουμε την απάτη των πινάκων του Κατρούγκαλου

5
Kατασκευασμένους πίνακες, με τους οποίους προσπαθεί να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό, παρουσιάζοντάς του μια σχεδόν ειδυλλιακή εικόνα της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων, έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος. Αυτή η κατασκευή, που ξεπερνά κάθε νοσηρή φαντασία, εντάσσεται στο πλαίσιο της γκεμπελίστικης προπαγάνδας στην οποία επιδίδεται η συγκυβέρνηση, προσπαθώντας να κρύψει από τον ελληνικό λαό την επιχειρούμενη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης (που άρχισε με τους αντιασφαλιστικούς νόμους 3863 και 3865 του 2010 της μνημονιακής κυβέρνησης Παπανδρέου) και να αποτρέψει την ανάπτυξη κινητοποιήσεων από την εργατική τάξη, που δέχεται και τα μεγαλύτερα πλήγματα από το αντιασφαλιστικό έκτρωμα.



Εχουμε ήδη αναφερθεί αναλυτικά στις βασικές πτυχές του «σχεδίου Κατρούγκαλου». Τη σχετική αρθρογραφία έχουμε συγκεντρώσει σε μια ειδική έκδοση της «Κόντρας», την οποία μπορεί κανείς να «κατεβάσει» από την ιστοσελίδα μας (http://www.eksegersi.gr/ckeditor_assets/attachments/991/kontra_ektakto_web.pdf). Στη συνέχεια, θα καταδείξουμε βήμα-βήμα τις κατασκευές που έκαναν οι σύμβουλοι του Κατρούγκαλου στον Πίνακά τους (ΠΙΝΑΚΑΣ 1: μνημείο πολιτικής απατεωνιάς),  προκειμένου να εμφανιστούν ως υπερασπιστές των χαμηλοσυνταξιούχων.



Απάτη με τις συντάξιμες αποδοχές

Η πρώτη στήλη στον Πίνακα Κατρούγκαλου επιγράφεται «Μισθός». Δεν πρόκειται για μισθό, αλλά για τις συντάξιμες αποδοχές, που είναι εκείνο το μέγεθος που υπεισέρχεται στον υπολογισμό της σύνταξης (δεν υπεισέρχεται ο μισθός). Με το ασφαλιστικό καθεστώς που ίσχυε μέχρι το 2010, οι συντάξιμες αποδοχές ήταν ο μέσος όρος της καλύτερης πενταετίας της τελευταίας (πριν τη σύνταξη) δεκαετίας. Αυτό καθιερώθηκε με τους αντιασφαλιστικούς νόμους 1902/1990 και 2084/1992 της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ παλιότερα βάση υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών ήταν η τελευταία διετία ή ο τελευταίος μισθός. Με τους αντιασφαλιστικούς νόμους Λοβέρδου-Κουτρουμάνη του 2010, για τους εργαζόμενους που πρωτοασφαλίστηκαν μετά την 1.1.2011 η βάση υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών επεκτάθηκε σε όλο τον εργασιακό βίο.


Το «σχέδιο Κατρούγκαλου» έρχεται να χειροτερεύσει τους νόμους Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, καθώς επεκτείνει τη βάση υπολογισμού σε ολόκληρο τον ασφαλιστικό βίο σε όλους τους εργαζόμενους. Δηλαδή, και σε εκείνους που πρωτοασφαλίστηκαν πριν την 1.1.2011. Ακόμη και εργαζόμενοι που πρωτοασφαλίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 και δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί ακόμη, θα υποστούν μια τεράστια μείωση στις συντάξιμες αποδοχές τους, αφού ως βάση υπολογισμού τους θα παρθεί ολόκληρος ο ασφαλιστικός τους βίος. Η πρώτη στήλη του Πίνακα Κατρούγκαλου, λοιπόν, παρουσιάζει τις (υποτιθέμενες) συντάξιμες αποδοχές για ασφαλισμένους με 15, 18, 21, 24, 27 και 30 πλήρη χρόνια ασφάλισης. Αυτή η στήλη θα αφορούσε μισθούς μόνο αν βρισκόμασταν στη δεκαετία του ’80, όταν οι συντάξιμες αποδοχές ήταν ίσες με τον τελευταίο μισθό και πολλαπλασιαζόμενες με το ποσοστό αναπλήρωσης για όλο τον ασφαλιστικό βίο έδιναν τη σύνταξη του ασφαλισμένου.

Συνεχίζεται και τον Φεβρουάριο η Απεργία – Αποχή όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών από την συμμετοχή τους σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών καθώς και από το σύνολο των Επιτροπών με Τεχνικό Αντικείμενο

Σε συνέχεια των αποφάσεων των διοικήσεων του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος, της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και του συνόλου των συνδικαλιστικών, επιστημονικών, εργοληπτικών και μελετητικών Φορέων των Μηχανικών, με δεδομένη τη συνέχεια των συζητήσεων για το νέο ασφαλιστικό που προτείνεται από την Κυβέρνηση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που προωθείται τις επόμενες ημέρες κατά των προβλεπόμενων ρυθμίσεων που προτείνονται, συνεχίζεται η Απεργία – Αποχή όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών από την συμμετοχή τους σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών καθώς και από το σύνολο των Επιτροπών με Τεχνικό αντικείμενο (π.χ. Επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, Αυθαιρέτων κλπ., περιλαμβανομένων και των Επιτροπών Δημοπράτησης), από 1/2 έως 5/2/2016.

Στόχος όλων αγωνιστικών δράσεων των μηχανικών καθώς και όσων στην πορεία προστεθούν είναι η αποτροπή ψήφισης αυτού του σ/ν που καταστρέφει το Ταμείο των Μηχανικών, τον Κλάδο συνολικά, και ναρκοθετεί ουσιαστικά την αναγκαία αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας και του λαού.

Οι διπλωματούχοι μηχανικοί συνεχίζουν τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο του ασφαλιστικού που παρουσίασε το Υπουργείο Εργασίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, οι μηχανικοί, το ΤΕΕ και όλοι οι τεχνικοί φορείς συντονίζονται με όλους τους επιστημονικούς φορείς της χώρας αλλά πλέον το μέτωπο ενάντια στο ασφαλιστικό συνεχώς διευρύνεται. Το ΤΕΕ και οι μηχανικοί συντονίζονται με όλους τους φορείς και τους κλάδους για την γενική απεργία της 4ης Φλεβάρη, προετοιμάζοντας πανελλαδική αποχή και μαζική κινητοποίηση για την ημέρα; της γενικής απεργίας, μαζί με όλους τους επιστημονικούς φορείς, τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ 
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 21-1-2016
Αρ. Πρωτ. : 6889 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συνεχίζεται η Απεργία – Αποχή από Τεχνικά Συμβούλια και Επιτροπές (συμπεριλαμβάνονται και οι Επιτροπές Δημοπράτησης) από 1 έως 5 Φεβρουαρίου 2016.

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Solvency II: Η ιδιωτική ασφάλιση αντεπιτίθεται

Γιάννης - Ορέστης Παπαδημητρίου | Τεύχος Ιανουαρίου 2016 του Unfollow



Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, που τέθηκε σε εφαρμογή από την πρώτη ημέρα του καινούργιου χρόνου, συμπίπτει με μια τεταμένη περίοδο για το Ασφαλιστικό, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τα ιδιωτικά προγράμματα συνταξιοδότησης.


Η ατυχής σύμπτωση με την ημερομηνία της γενικής απεργίας στις 12 Νοεμβρίου ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που οδήγησε σε ακύρωση το 1ο ασφαλιστικό συνέδριο της εφημερίδας Ναυτεμπορική με τίτλο «Ιδιωτική Ασφάλιση: Θέμα Πολιτικής ή Ανάγκη;», υπό την αιγίδα πλήθους ιδιωτικών εταιρειών ασφάλισης, αλλά και όλων των ενώσεων του κλάδου, με προεξάρχουσα την Ένω-ση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας. Επιφανείς προσκεκλημένοι ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Αμφότεροι αρνήθηκαν να παραστούν, πιθανώς επηρεασμένοι από τη γενική κατακραυγή για τη συμμετοχή τους στις θεματικές κατηγορίες «Ώρα αποφάσεων για Επαγγελματικά Ταμεία – Ιδιωτικές Συντάξεις – Κύρια Ασφάλιση» και «Σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα στην υγεία» αντίστοιχα, ανήμερα μιας απεργίας και με το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών να έχει ξεκινήσει ήδη έντονες συζητήσεις για την κατεύθυνση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Στην πραγματικότητα, το 1ο ασφαλιστικό συνέδριο έχει συστημα-τικά κακή τύχη. Στην προηγούμενη εκδοχή του ήταν να λάβει χώρα στις 2 Ιουλίου, με προσκεκλημένους, μεταξύ άλλων, τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον γενικό γραμματέα κοινωνι-κής ασφάλισης Γιώργο Ρωμανιά, αλλά ακυρώθηκε από την ξαφνική ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Πλάι στο πολλάκις ακυρωμένο συνέδριο, έχουν λάβει χώρα διάφορες ημερίδες με παραλλαγές του ίδιου τίτλου: «Ιδιωτική ασφάλιση: Ταμπού και ανάγκη» με οικοδεσπότη τον Γιάννη Μώραλη, στον Πειραιά, τον Οκτώβριο, «Το μέλλον των συντάξεων και η ανάγκη για ιδιωτική ασφάλιση», στη Θεσσαλονίκη, το Μάιο.

Μια αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται στο ζήτημα της ιδιωτι-κής ασφάλισης και ενισχύεται από τις προεκλογικές εξαγγελίες για μεικτό σύστημα με τη συμμετοχή ιδιωτών στο χώρο της υγείας από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και το αμφίθυμο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών υπό την εποπτεία του Γιώργου Κατρούγκαλου που έχει δεχθεί έντονες κριτικές για τα κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά του. Μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι διαφημίσεις των ασφαλιστικών εταιρειών έχουν δέσει με τις στήλες απόψεων στις εφημερίδες, που αφιερώθηκαν στην καλολογία για τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα στις «ανεπτυγμένες» χώρες. Αυτή η επιχειρηματολογία έχει κατακτήσει πια έναν δυσανάλογα μεγάλο χώρο, που ξεφεύγει από τα όρια του συντεχνιακού προβληματισμού. Στο τεύχος της 11ης Νοεμβρίου της Lifo, το εξώφυλλο καταλαμβά-νεται ολόκληρο από τα λόγια ενός 25χρονου που εκθέτει τα δεινά της δημόσιας ασφάλισης, ενώ στις σελίδες του κεντρικού θέματος με τον οσκαρικό τίτλο «Μια γενιά που δεν έχει να περιμένει τίποτα» οι καταγγελίες κατά του ασφαλιστικού συστήματος πληθαίνουν, συ-μπεριλαμβάνοντας και καταθέσεις απόψεων από τον Πλάτωνα Τήνιο, άλλοτε στενό συνεργάτη του Γιάννη Σπράου στην περιβόητη έκθεσή του, και του Σάββα Ρομπόλη, με ένα απόσπασμα που δίνει μια ριζικά διαφορετική εντύπωση από τις συνήθεις προτάσεις του καθηγητή σχετικά με το Ασφαλιστικό.

Σάββατο 30/1: Ακυρώνουμε την φασιστική φιέστα των Ιμίων

Το ερχόμενο Σάββατο 30 Γενάρη στις 3μμ καλείται αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Ρηγίλλης από ένα ευρύ φάσμα πολιτικών και κινηματικών συλλογικοτήτων της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η συγκέντρωση καλείται στο σημείο όπου πραγματοποιείται κάθε χρόνο η φασιστική φιέστα της Χρυσής Αυγής με αφορμή τα γεγονότα των Ιμίων. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκουμε να ματαιώσουμε την φασιστική συγκέντρωση. Για να μη μπορέσουν να ξαναχύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο. Για να μην οικειοποιηθούν ξανά το δικαίωμα να παρεμβαίνουν στους δρόμους και τις γειτονιές μας. Για να μετατρέψουμε την πλατεία Ρηγίλλης σε ένα χώρο αλληλεγγύης ντόπιων και μεταναστών/ριων.



Μια από τις βασικές αφορμές για αυτήν την αναβαθμισμένη πρωτοβουλία στέκεται φέτος η ίδια η προετοιμασία της Χρυσής Αυγής. Η οποία με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τα γεγονότα των Ιμίων το Γενάρη του 1996 οργανώνει κεντρική πανελλαδική συγκέντρωση, με στόχο να συσπειρωθούν στις γραμμές της ο ακροδεξιός χώρος και τα πιο συντηρητικά στρώματα της κοινωνίας κάνοντας παράλληλα μια επίδειξη δύναμης στο κέντρο της Αθήνας. Σε αυτά, πρέπει να συνυπολογίσουμε την μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και την προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να κερδίσει έδαφος υποδυόμενη την «συνεπή αντιμνημονιακή» δύναμη. Παράλληλα εκμεταλλευόμενη το προσφυγικό, θα εξαπολύσει πάλι μια στοχοποίηση απέναντι στους πρόσφυγες, τους μετανάστες/ριες και τους αδικημένους αυτής της κοινωνίας και θα καλέσει το λαό σε πόλεμο απέναντι στην Τουρκία. 


Καλούμαστε να μην επιτρέψουμε την πραγματοποίηση της φασιστοεκδήλωσης. Να μην επιτρέψουμε την πραγματοποίηση κανενός είδους πογκρόμ εκείνη την ημέρα ενάντια σε μετανάστες/ριες. Να μην τους αφήσουμε να εκμεταλλευτούν τα γεγονότα των Ιμίων. Γεγονότα που δεν ήταν παρά αποτέλεσμα ενός αδήλωτου πολέμου ο οποίος και δημιουργεί νέους ετοιμοπόλεμους Έλληνες και Τούρκους, που μάχονται και πέφτουν νεκροί ενίοτε, στο βωμό του εθνικισμού και των ανταγωνισμών στην περιοχή του Αιγαίου και όχι μόνο. Μέσα από τον πόλεμο ουδέποτε μπορούν να βγουν κερδισμένοι/ες οι εργαζόμενοι/ες και τα λαϊκά στρώματα. Αντίθετα κερδισμένες βγαίνουν οι αντιδραστικές κυβερνήσεις, το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο και τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, τα οποία δημιουργούν τους ανταγωνισμούς και τους διαχειρίζονται ανάλογα με το οικονομικό όφελος που έχουν κάθε φορά οι γεωπολιτικές επιδιώξεις τους.

Βασιζόμενοι/ες στις καλύτερες παραδόσεις των αντιφασιστικών μας παρεμβάσεων στο παρελθόν, οφείλουμε να μετατρέψουμε το Σάββατο 30 Γενάρη την πλατεία Ρηγίλλης σε μια πλατεία χωρίς νεοναζί. Μια πλατεία ειρήνης, διεθνιστικής αλληλεγγύης, στήριξης των προσφύγων και μεταναστών/ριων, μια πλατεία που θα προτάσσει τον κοινό ταξικό αγώνα ενάντια στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, που θα εναντιώνεται στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις τους, που θα αντιτάσσεται στην δημιουργία μια νέας Ευρώπης Φρούριο, με κράτη έκτακτης ανάγκης για τους “από μέσα” και κλειστά σύνορα, φράχτες για τους “απ' έξω”.

Η ειρήνη στο Αιγαίο εξαρτάται αποκλειστικά από την κοινή πάλη των λαών. Από τον κοινό εργατικό αγώνα ενάντια στις κυβερνήσεις της λιτότητας, της κρατικής καταστολής, στα σχέδια που απεργάζονται η Ε.Ε και το ΝΑΤΟ. Από τον αγώνα για την ανάπτυξη ενός αντιπολεμικού κινήματος ενάντια στον εθνικισμό, το φασισμό και το ρατσισμό.

Όλοι και όλες το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στις 3 μμ, στην πλατεία Ρηγίλλης!

-Ενάντια στον εθνικισμό που τροφοδοτεί το μίσος μεταξύ των λαών 
-Ενάντια στην Ευρώπη φρούριο που ενισχύει την φασιστική απειλή 
-Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες 

-Κοινός αγώνας με Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές

Αντιφασιστικός Συντονσιμός επιτροπών-πρωτοβουλιών-συλλογικοτήτων Αθήνας-Πειραιά

Τηλ. Επικοινωνίας: 6976436302 – 210 3813928 – 210 3306286

Ενδιαφέρον από fund για Αττικής και διαχείριση «κόκκινων» δανείων


Πως γίνεται το 60% των δανείων να είναι "κόκκινα" στην Άττικα?

Στο τέλος του 9μήνου του 2015, το σύνολο των πιστωτικών ανοιγμάτων της τράπεζας ανήλθε στο 55,8% των συνολικών δανείων. Δηλαδή σε ένα χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 3,78 δισ., τα 2,11 δισ. αφορούν «κόκκινα» δάνεια και επικίνδυνα πιστωτικά ανοίγματα (NPLs).




Σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με επενδυτικά σχήματα, προκειμένου να καλύψουν τα περίπου 70 εκατ. ευρώ των αδιάθετων της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου, βρίσκεται η διοίκηση της Attica Bank υπό την έντονη πίεση των ευρωπαϊκών αρχών. Ως κίνητρο για την προσέλκυση επενδυτών, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η διοίκηση συζητάει να μεταβιβάσει στους επενδυτές τη διαχείριση μεγάλου μέρους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του 9μήνου του 2015, το σύνολο των –εντός και εκτός ισολογισμού– πιστωτικών ανοιγμάτων της τράπεζας ανήλθε στο 55,8% των συνολικών δανείων, η χειρότερη επίδοση της αγοράς, έναντι 44,8% που ήταν στο τέλος του 2014. Δηλαδή σε ένα χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 3,78 δισ. ευρώ, τα 2,11 δισ. ευρώ αφορούν «κόκκινα» δάνεια και επικίνδυνα πιστωτικά ανοίγματα (NPLs). Για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Attica Bank έχει διενεργήσει προβλέψεις ύψους 1,07 δισ. ευρώ. Η κατανομή των δανείων είναι 2,65 δισ. ευρώ προς επιχειρήσεις και 806 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες. Η μεγάλη μερίδα των «κόκκινων» δανείων αφορά επιχειρήσεις και κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και τα οποία –αν ολοκληρωθεί η συμφωνία– θα περάσουν στον έλεγχο των ξένων funds.

Η πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου ύψους 748,7 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε η τράπεζα και η οποία ήταν υποχρεωτική για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών, όπως προσδιορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος, καλύφθηκε σε ποσοστό 91%, δηλαδή συγκεντρώθηκαν 681 εκατ. ευρώ.

Αν και δεν υπάρχει άμεση προθεσμία για την κάλυψη των 70 εκατ. ευρώ, οι ευρωπαϊκές και εποπτικές αρχές ασκούν ισχυρότατες πιέσεις στη διοίκηση για την ταχύτατη κάλυψη του ποσού, όχι μόνο λόγω των αυστηρών εποπτικών κριτηρίων αλλά και της υψηλής συμμετοχής του αναβαλλόμενου φόρου. Σημειώνεται ότι η τράπεζα προχώρησε στην αύξηση έχοντας αρνητικό δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Common Equity Tier I) -1,7%, ενώ ο συνολικός δείκτης διαμορφώθηκε οριακά σε θετικά επίπεδα (0,7%).

Για την απόφαση του Εθνικού: Κι ήθελε ακόμη πολύ φως να ξημερώσει

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ Παρασκευή 29/1, στις 19:30 Εθνικό Θέατρο



Να μην περάσει ο σκοταδισμός των «αντιτρομοκρατών»

Έγινε και αυτό! Στην Ελλάδα του 2016 και της δεύτερη φοράς «Αριστεράς», κατεβαίνει θεατρικό έργο επειδή το περιεχόμενο του κρίνεται επικίνδυνο για τη δημόσια τάξη. Η απαγόρευση (γιατί για απαγόρευση πρόκειται) της παράστασης Ισορροπία του Νας συνιστά βέβαια προκλητική πράξη λογοκρισίας. Υπεύθυνοι δεν είναι τίποτα μουλάδες του ISIS, αλλά ο γνωστός ακροδεξιός εσμός του «αντιτρομοκρατικού» σκοταδισμού, όλοι αυτοί οι κατ’ επάγγελμα ανησυχούντες για την «ασφάλεια». Όπως πάντα, στο πλευρό τους οι ΗΠΑ και τα ΜΜΕ. Όπως πάντα επίσης, η κυβέρνηση παρέμεινε σιωπηλή και τρομαγμένη.

Είναι φανερό ότι όσο δεν αντιστεκόμαστε στους τραμπούκους, τόσο αυτοί αποθρασύνονται. Γι’ αυτό να δώσουμε μαζικά το «παρών» αύριο Παρασκευήστις 7:30 μπροστά στο Εθνικό Θέατρο (Αγίου Κωνσταντίνου 22) για να πούμε ένα μεγάλο Όχι στη λογοκρισία και την τρομοϋστερία.

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα


Μετά από έναν ορυμαγδό εξωφρενικών επιθέσεων, η διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου αποφάσισε το κατέβασμα της παράστασης Ισορροπία του Νας. Πρόκειται για πράξη λογοκρισίας, που παραβιάζει θεμελιώδεις πολιτικές ελευθερίες. Πράξη που παραπέμπει σε σκοτεινές περιόδους της ανθρωπότητας, κατά την οποία κάθε τύπου Ιερά Εξέταση διατηρούσε το δικαίωμα να επιλέγει ποια μορφή δημιουργίας θα επιτρέπται και ποια όχι

Δηλώνουμε ότι ο σκοταδισμός δεν θα περάσει! Λέμε όχι στη νεκρανάσταση λογικών μακαρθισμού. Λέμε ναι στην πλήρη ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Την Παρασκευή στις 7:30 μαζευόμαστε έξω από το Εθνικό Θέατρο (Αγίου Κωνσταντίνου) για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στη λογοκρισία.

"Βελτιωτικές ασπιρίνες" για την εξόντωση του επαγγελματικού κόσμου



Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΟΥΖΙΟΥ*

Είναι προφανές,παρά την επικοινωνιακή στοχοποίηση του ζητήματος των εισφορών στους ΕΕ ότι το σ/ν της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό της χώρας είναι πολύ ευρύτερο από τις παράλογες εισφορές που επιβάλλει στους ΕΕ και συγκεκριμένα: 

1. Επιχειρεί μια βίαιη, χωρίς καμία μελέτη, χωρίς διάλογο και συναίνεση με τους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς τις αναγκαίες μεταβατικές διατάξεις και τον απαιτούμενο χρόνο ωρίμανσης (αυτονόητο για κάθε χώρα αυτού του πλανήτη). Το αποτέλεσμα θα είναι καθολική ισοπέδωση δικαιωμάτων και παροχών,λειτουργικό χάος και απίστευτη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και τέλος οριστική λεηλασία τωνΦΚΑ που διαθέτουν ακόμα σημαντικά αποθεματικά παρά τις αλλεπάλληλες κλοπές τους. 

2. Συντρίβει τις συντάξιμες παροχές, μειώνοντας τις σε ποσοστά από 20%-40% για όσους συνταξιοδοτηθούν από τώρα και στο εξής, αφήνοντας ανοικτό το ύψος των σημερινών συντάξεων που είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα τύχουν στο επόμενο διάστημα μειώσεων σε αντίστοιχα ποσοστά. 

3. Επιβάλλει εισφορές που όχι μόνο δεν λαμβάνουν υπόψη την πρωτόγνωρη παρατεταμένη κρίση που έχει διαλύσει κάθε οικονομική δραστηριότητα, αλλά με τις παράλογες αυξήσεις που προβλέπει, οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες που δίνουν ακόμη μάχη επιβίωσης εκτός επαγγέλματος και προφανώς και εκτός ασφάλισης. 

Για τους παραπάνω άξονες της ασφαλιστικής πρότασης της κυβέρνησης που εάν αναλυθούν περιλαμβάνουν σωρεία ζητημάτων που πλήττουν πολλαπλά κάθε ασφαλισμένο, οι προτάσεις “ασπιρίνες” του πρωθυπουργού κατά τη συνάντηση με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων Μηχανικών, Γιατρών, Δικηγόρων ήσαν: 

α) έκπτωση από την εισφορά για την Κ.Σ. 30% για τα δύο πρώτα χρόνια ασφάλισης και 15% για τα επόμενα τρία χρόνια.

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης του εγχειρίματος της ΒΙΟΜΕ



PARTY ΟΙKΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ.
ΣΑΒΒΑΤΟ 30/1, ώρα 11μμ, ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΡΟΣ

ΕΔΡΑΙΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΣΣΟΥΜΕ
ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΕ.
Σας καλούμε στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ την Κυριακή 14 Φλεβάρη, για να γιορτάσουμε τις κοινές μας κατακτήσεις και να συναποφασίσουμε τα επόμενα βήματα της αναγκαίας κοινωνικής και εργατικής αντεπίθεσης.

Περί εκπτώσεων και άλλων σεναρίων

Οι μαθητευόμενοι μάγοι της κυβέρνησης συνεχίζουν το αλαλούμ και την επιχείρηση θολώματος των νερών για να κατευνάσουν τις τεράστιες αντιδράσεις που προκαλεί η πρόταση διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης που κατέθεσαν. Ειδικά για τους εργαζόμενους επιστήμονες, κάθε μέρα που περνάει και "νέες ιδέες" πέφτουν στο τραπέζι. Προχθές είχαμε τις ελάχιστες εκπτώσεις των νεοεισερχόμενων (ούτε καν στο ύψος των υφιστάμενων) και το πυροτέχνημα για μη επιβολή εισοφράς στους "υπό αναστολή" (όπως έχουμε ξαναγράψει δεν υφίσταται ο όρος αυτός στους μηχανικούς). Σήμερα το Έθνος και η Αυγή εμφάνισαν νέο σενάριο, 3ετούς "έκπτωσης εισφορών" με εισοδηματικά κριτήρια. Δε διευκρινίζουν βέβαια αν η έκπτωση θα αφορά μόνο στην Κύρια Σύνταξη ή και στους 4 κλάδους, αλλά κάνουν σαφές ότι αυτή θα ισχύσει μόνο για 3 χρόνια 2017-2019, στη συνέχεια οι αυξήσεις θα επανέλθουν πλήρως. Και να μην ξεχνάμε ότι για το 2016 οι αυξήσεις των προηγούμενων μνημονιακών φωστήρων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ (Ν.3896/11) θα τρέξουν στο ακέραιο. Είναι πάντως σε κάθε περίπτωση προφανές, ότι οι κινητοποιήσεις των τελευταίων δύο βδομάδων έχουν προκαλέσει όλη αυτή την αναταραχή στην κυβέρνηση και όχι μόνο, να τις συνεχίσουμε ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο δυναμικά. Ακολουθεί το σχετικό δημοσίευμα του Έθνους
δπ

Ψήφισμα του ΤΕΕ/ΒΑ Αιγαίου για το ασφαλιστικό

                                 ΨΗΦΙΣΜΑ
Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΜΗΜΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, συμπαρατασσόμενη με το σύνολο των επιστημονικών, συνδικαλιστικών, κλαδικών, εργοληπτικών και μελετητικών φορέων των Μηχανικών, στη συνεδρίαση της στη Χίο στις 23/1/2016 αποφάσισε, σε σχέση με το προωθούμενο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσχέδιο νόμου για το ΑΣΦΑΛΙΣΤΚΟ, ομόφωνα , με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο, την απόρριψη του και την αποτροπή ψήφισης του από τη Βουλή γιατί :
·        Η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο έχει καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο του κλάδου των Μηχανικών, καθόσον συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των Μηχανικών-επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από
 το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λ.π.)
·        Η κατάσταση είναι οριακή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων Μηχανικών-επιστημόνων –ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές κ και φορολογικές του υποχρεώσεις. Η εισφοροδοτική επιδρομή, μέχρι 80% του εισοδήματος μας μαζί με την φορολογική επιβάρυνση που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου  αριθμού του ενεργού πληθυσμού των Μηχανικών – ελεύθερων επαγγελματιών – επιστημόνων  καθιστά δε παντελώς επισφαλή την ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων κ συμβάλλει ευθέως  στην ενίσχυση των  «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας

Οδηγεί  

ü  Σε κατάργηση το Ταμείο μας ΕΤΑΑ.ΤΣΜΕΔΕ με την ενοποίηση του σε ένας Φορέα, χωρίς κανέναν διάλογο, χωρίς καμιά σοβαρή ,μελέτη, χωρίς την απαιτούμενη μεταβατική περίοδο για μια τέτοια ενοποίηση και τέλος χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις σημαντικότατες ιδιαιτερότητες που έχει το Ταμείο μας στην 80χρονη ιστορία του και επιπλέον στην οριστική κλοπή των ακόμα υψηλών (τηρουμένων των αναλογιών) αποθεματικών του Ταμείου.
ü  Στις τεράστιες μειώσεις των συντάξεων που προσδιορίζονται σε ποσοστά από 20%-40%, δηλ. συντάξεις επαιτείας μετά από 40 χρόνια τουλάχιστον ασφάλισης.
ü  Στην κατάργηση της εκπτώσεις κατά 50% στην εισφορά Κ.Σ. και Επικουρικής για τους νέους Μηχανικούς στην πρώτη πενταετία (θεσμοθετημένο πάνω από το μισό αιώνα).
ü  Στην έντονα αμφισβητούμενη εγγυοδοσία – πιστοδοσία από το νέο Φορέα (θεσμοθετημένη από καταβολής του Ταμείου μας) που θα οδηγήσει στην πλήρη καταστροφή το σύνολο των μικρών και μεσαίων εργοληπτικών και μελετητικών επιχειρήσεων της χώρας, με συνέπειες σοβαρές και για την απαιτούμενη αναπτυξιακή προσπάθεια για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και του λαού.
Οι προτάσεις της κυβέρνησης καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι Μηχανικοί- επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες, καταστρέφει το Ταμείο μας, τον Κλάδο μας και συνολικά ναρκοθετεί την αναγκαία αναπτυξιακή προσπάθεια για την διέξοδο  της χώρας και του λαού από την καταστροφική δουλεία των μνημονίων.

Διεκδικούμε :

Μένουμε "Ευρώπη" φεύγουμε από την Σένγκεν;


Δεν μας έφτανε το χρέος – θηλιά στο λαιμό μας, ετοιμάζονται και οι εταίροι να στήσουν φράχτη... πάνω μας
Η Δανία, που... παραείναι Ευρώπη, αποφάσισε με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες επιτρέπεται να κρατήσουν χρήματα και “ατομικά περιουσιακά στοιχεία” αξίας έως 1340 ευρώ. Σε μια επίδειξη μεγαλοψυχίας πάντως, οι γαμήλιες βέρες και άλλα αντικείμενα που έχουν συναισθηματική αξία θα εξαιρούνται.
AdTech Ad
Η Γερμανία είναι βεβαίως η καρδιά της σημερινής Ευρώπης. Και η... καρδιά της ευρωπαϊκής καρδιάς είναι η Βαυαρία, όπου οι αιτούντες άσυλο μπορούν να κρατήσουν οτιδήποτε έχει αξία έως 750 ευρώ. Τα υπόλοιπα “μπορούν να κατάσχονται νόμιμα από το κράτος” που σε καιρούς κρίσης εφαρμόζει δοκιμασμένες από την... ιστορία συνταγές για να τα βγάλει πέρα.
Ευρώπη προφανώς είναι και το γερμανικό κρατίδιο της Βάδης - Βυρτεμβέργης, όπου οι κρατικές “ανάγκες” είναι μεγαλύτερες και οι πρόσφυγες μπορούν να κρατήσουν τιμαλφή και χρήματα συνολικής αξίας μόνο μέχρι 350 ευρώ.
Ευρώπη είναι και το Βέλγιο, ο υπουργός Εσωτερικών του οποίου ζητεί από την Ελλάδα να γίνει ολόκληρη ένα... hot spot, με πρώτο βήμα τη δημιουργία στρατοπέδου για 400.000 πρόσφυγες στην Αθήνα!
Ευρώπη είναι και όλες αυτές οι χώρες, από τη γειτονική μας FYROM μέχρι την Ουγγαρία, που υψώνουν φράχτες για να μείνουν έξω οι πρόσφυγες μην και μολύνουν τα “άγια” χώματά τους.
Και είναι εκπρόσωποι της σημερινής Ευρώπης , και μάλιστα με τη βούλα, οι Επίτροποι που συζητούν σχέδιο διετούς αναστολής της συνθήκης Σένγκεν για τη χώρα μας, ώστε να μην χρειαστεί να εκφράσουν την αλληλεγγύη που υποσχέθηκαν όταν όλη η ανθρωπότητα δάκρυζε για τον πνιγμό των παιδιών στο Αιγαίο.
Τυπική εφημερίδα αυτής της “παγκοσμιοποιημένης Ευρώπης” είναι οι Financial Times, που σε ανοιχτή προφανώς γραμμή με τις διεργασίες στην Κομισιόν για την Σένγκεν και λαμβάνοντας υπόψιν την “πρόταση” του Βελγίου, δηλαδή της Γερμανίας, αναζητούν ρηξικέλευθες λύσεις για την αντιμετώπιση του “προσφυγικού”.
Η πρώτη “δημιουργική” πρόταση στο “διάλογο” είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα να αρχίζουν μετά από την... Ελλάδα, η οποία θα γίνει “χώρος φιλοξενίας προσφύγων” ώστε να πάψει “η Γερμανία να δέχεται πιέσεις”. “Ανατριχιαστική” η πρόταση, αλλά “μόνο σε πρώτη ματιά”, σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα, καθώς σε μια δεύτερη φάση μπορεί να αποδειχθεί “λυτρωτική”.
Κι αυτό γιατί η... ανακουφισμένη Γερμανία θα μπορούσε, σύμφωνα με το άρθρο, να στηρίξει την υπόθεση μιας κάποιας διαγραφής χρέους, ενώ το πολιτικό προσωπικό των... καθαρόαιμων ευρωπαϊκών χωρών, θα συμπληρώναμε εμείς, δεν θα χρειάζεται να κατάσχει τα τιμαλφή και τα χρήματα των προσφύγων ζωντανεύοντας τον εφιάλτη της ναζιστικής περιόδου.
Τελικά, η Ευρώπη μάλλον δεν έχει και τόση Δημοκρατία όση μας έλεγαν, και μένοντας σε αυτήν, πάση θυσία όπως λένε όταν βγάζουν δεκάρικους, μπορεί να βρεθούμε διπλά και τριπλά χρεωμένοι.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

«Ξεπαγώνουν» 3.000 αιτήσεις αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων

Έρχονται και τα "κολέγια" σιγά-σιγά...

Νέα διαδικασία αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων πανεπιστημίων ισότιμων με τα ελληνικά επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας, οι αρμόδιες υπηρεσίες του οποίου συντάσσουν σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Το θέμα έχει «φουντώσει» καθώς ήδη πάνω από 3.000 αιτήσεις έχουν «παγώσει» στο υπουργείο Παιδείας και το αρμόδιο συμβούλιο για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των δικαιούχων.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, με το σχέδιο που προωθείται, αντιμετωπίζονται οι δυσλειτουργίες του παρελθόντος. Θα καθιερώνεται ένα πιο ευέλικτο σχήμα, εντός των δομών του, με την συνεπικουρία, όπου αυτή απαιτείται, των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων.

«Εκτιμάται ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την έκδοση του νέου προεδρικού διατάγματος, το νέο όργανο θα δύναται να εξετάσει όλους τους φακέλους σε διάστημα λίγων μηνών» τονίζει το υπουργείο Παιδείας.

«Ο λόγος που περιήλθαν οι πτυχιούχοι σε αυτή τη ταλαιπωρία εστιάζεται σε μία σειρά άστοχων παρεμβάσεων και καταργήσεων διατάξεων κατά τις χρονιές 2012, 2013 και 2014. Συγκεκριμένα με τον ν. 4093/2012 καταργήθηκε η διάταξη με την οποία προβλεπόταν ότι από 1.1.2013 αρμόδιες αρχές για να εκδίδουν τις αποφάσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων θα ήταν οι οικείες επαγγελματικές οργανώσεις που είναι οργανωμένες ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Το αποτέλεσμα αυτών ήταν η γιγάντωση των αρμοδιοτήτων του ΣΑΕΠ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων), ο εξοβελισμός των επαγγελματικών οργανώσεων - επιμελητηρίων και η συγκέντρωση ενός τεράστιου όγκου αιτήσεων που ανήλθαν πάρα πολύ γρήγορα στις 3.000 και η διαχείριση των οποίων δεν ήταν πλέον δυνατή» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

«Η υπηρεσιακή μονάδα η οποία έφερε την ευθύνη για τη διοικητική και γραμματειακή στήριξη του Συμβουλίου καταργήθηκε με τον νέο Οργανισμό του υπουργείου και η λειτουργία του ΣΑΕΠ σταμάτησε τον Οκτώβριο του 2014» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Οι επιπτώσεις του σχεδιαζόμενου γηπέδου της ΑΕΚ


Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, γνωμοδοτεί για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατασκευής γηπέδου της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια. Το σχέδιο όπως παρουσιάζεται, έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και η νέα δημοτική αρχή εξελέγη έχοντας εκφράσει μαχητικά την αντίδρασή της σε αυτό. Μετά από μια περίοδο αντεγκλήσεων, απειλών, επεισοδίων και βανδαλισμών από την πλευρά φερόμενων ως οπαδών της ΑΕΚ, το θέμα βρίσκεται στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Βασικός επισπεύδων του έργου, είναι ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης.

Το νέο γήπεδο προβλέπεται να κτισθεί στο χώρο του παλαιού γηπέδου που η ίδια η ΑΕΚ κατεδάφισε το 2003. Ο χώρος ανήκει στο Δημόσιο και έχει παραχωρηθεί από το 1934 στην ερασιτεχνική ΑΕΚ, που μέχρι σήμερα καλύπτει πλήθος αθλημάτων και τις ανάγκες άθλησης εκατοντάδων παιδιών και νέων. Στο πέρασμα των δεκαετιών, το παλαιό γήπεδο που κάποτε φτιάχτηκε στην άκρη ενός αραιοκατοικημένου προσφυγικού οικισμού και σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες, βρέθηκε μέσα σε ένα πυκνοδομημένο αστικό ιστό, στο κέντρο της πόλης. Η θέση παρουσιάζει και άλλα προβλήματα: σε αντίθεση με τα άλλα γήπεδα, δεν έχει πρόσβαση από μεγάλες οδικές αρτηρίες και δεν εξυπηρετείται συγκοινωνιακά από Μετρό ή Τραμ. 

Το ίδιο το σχέδιο του γηπέδου, μοιάζει να αγνοεί επιδεικτικά τις ανάγκες των θεατών και της πόλης. Στριμώχνει ένα ογκώδες μονολοθικό τσιμέντινο κτίριο που υποτίθεται ότι απομιμείται μορφικά την Αγιά Σοφιά, ανάμεσα στο Άλσος και στον προσφυγικό οικισμό. Ο προσφυγικός οικισμός είναι διατηρητέος, αποτελεί τον βασικό ιστό του Δήμου και είναι ένα εξαιρετικό δείγμα οργανωμένης δόμησης των αρχών του προηγούμενου αιώνα, μοναδικό στην Αθήνα. Το ύψος του νέου γηπέδου είναι σχεδόν διπλάσιο από το παλιό και αγγίζει τα 30 μέτρα όταν τα διπλανά προσφυγικά σπίτια έχουν ύψος 8,5 μ. και τα νέα μέχρι 12 μ. Οι τεράστιοι τσιμέντινοι πυλώνες στήριξης φθάνουν τα 40 μ. Το ύψος και η συμπαγής μορφή του κτιρίου, πέρα από την οπτική υποβάθμιση και την αλλοίωση της παραδοσιακής φυσιογνωμίας του οικισμού, αφαιρούν το φως και τη θέα, μειώνουν την κυκλοφορία του αέρα και δημιουργούν συνθήκες θερμικής νησίδας. 

Συνέλευση Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών: Πέμπτη 28/1, 6.30μμ, ΤΕΕ




Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών θα πραγματοποιήσει γενική συνέλευση,
Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016, ώρα 6.30 μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα, 1ος όροφος)

με κύριο θέμα τη συζήτηση και τις αποφάσεις για τη μάχη κατά του αντιλαϊκού ασφαλιστικού νομοσχεδίου-λαιμητόμο, την οργάνωση της απεργίας της 4 Φεβρουαρίου και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η κυβέρνηση κοροϊδεύει μπλοκάκια και αυτοαπασχολούμενους -Αριθμητικά παραδείγματα




Η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους «επιστημονικούς» φορείς, έγινε σε συναινετικό κλίμα, την ώρα που το κυβερνητικό έκτρωμα εξαφανίζει τα 2/3 του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων (από ασφαλιστικές εισφορές και φόρους).

Η κυβέρνηση συνεχίζει να θολώνει τα νερά και εξακολουθεί να κοροϊδεύει εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους με μπλοκάκια.

Ας δούμε ποιες είναι οι «βελτιωμένες» προτάσεις σύμφωνα με το κυβερνητικό non paper και τι σημαίνουν με απλά μαθηματικά

Η Κυβέρνηση λέει:


Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: Υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 €, αντί για τα 586 €.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου τα 586 € (μισθός του ανειδίκευτου εργάτη) αφορούν το κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς. Από κει και πάνω οι εισφορές υπολογίζονται σύμφωνα με το πραγματικό εισόδημα.

Επομένως τα 468 € είναι η βάση υπολογισμού των εισφορών για τους ανέργους κατά την πρώτη πενταετία και όχι για όλους, όπως αφήνει να εννοηθεί η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ.

Η Κυβέρνηση λέει:


Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 14% αντί για 20%.

Επομένως το σύνολο των εισφορών διαμορφώνεται:

Κύρια σύνταξη 14%
Υγεία 6,95%
Επικουρική 7,5%
Εφάπαξ 4%
Σύνολο 32,45% + 120 € υπέρ ΟΑΕΔ

Παραδείγματα εισφορών για νέους επιστήμονες κατά τα δύο πρώτα έτη άσκησης επαγγέλματος:

Εισφορές ανέργου και αυτοαπασχολούμενου με εισόδημα έως 5616 € (σήμερα 2071€ για μηχανικό 2ετίας)

468*12*32,45%+120=1942€

Εισφορές για εισόδημα 7000€

7000*32,45%+120 = 2392€

Εισφορές για εισόδημα 10000€

10000*32,45%+120 = 3365€

Εισφορές για 12000€
12000*32,45%+120 = 4014€ (από 2071€ που πληρώνει μηχανικός 2ετίας)

Η Κυβέρνηση λέει:

ΤΕΕ-ΑΜ: Όχι στον αφανισμό των μηχανικών - Απόσυρση του ν/σ τώρα - Εκδήλωση-Ανοικτή Συνέλευση


ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΩΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ.

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΩΡΑ !!
ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. 
ΤΕΤΑΡΤΗ 27-1-2016, ΩΡΑ 18:30'', ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ.

Το ΤΕΕ-ΑΜ διοργανώνει εκδήλωση-ανοικτή συνέλευση, την Τετάρτη 27-1-2016 και ώρα 18:30, στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Καβάλας, με θέμα την ασφαλιστική απορρύθμιση και την αντίδρασή μας ενάντια στο προσχεδίου του ασφαλιστικού νόμου που προωθεί η Κυβέρνηση.




Καλούμε τους μηχανικούς, τους επιστήμονες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους να συμμετέχουν στην εκδήλωση.

Σχέδια ΠΔ για τη "Ρύθμιση πρόσβασης στις επαγγελματικές δραστηριότητες του Διπλωματούχου Μηχανικού"

Δε μας έφτανε το ασφαλιστικό, συζητάνε και τη διάλυση του επαγγέλματος με τα απίστευτα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που ακολουθούν (τα οποία αποτελούν προτάσεις του ΤΕΕ μάλιστα)...

ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ
«Τεχνική ευθύνη»: Η ικανότητα ανάληψης και εκτέλεσης από το διπλωματούχο μηχανικό υπηρεσιών, με άμεσο έλεγχο και προσωπική επίβλεψη, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, τους κανόνες της τεχνικής και της επιστήμης καθώς και την κείμενη νομοθεσία, που εγγυάται τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, την ασφάλεια και την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών. Εκ της τεχνικής ευθύνης απορρέουν οι αντίστοιχες νομικές συνέπειες. Η Τεχνική Ευθύνη αφορά στη μελέτη και το σχεδιασμό, στην επίβλεψη της κατασκευής, στο συντονισμό κατασκευής/υλοποίησης, στην επίβλεψη της λειτουργίας και στις λοιπές υπηρεσίες μηχανικού.
«Επαγγελματικές Δραστηριότητες»: Οι εργασίες που σχετίζονται με τη δραστηριότητα της Μηχανικής, στις διάφορες επί μέρους πτυχές της και ιδίως οι εργασίες: α) εκπόνησης των μελετών που έχουν ως αντικείμενο τη σχεδίαση της ασφαλούς λειτουργίας πάσης φύσεως εξοπλισμού, κύριου ή βοηθητικού, συστατικού ή παραρτήματος, μιας εγκατάστασης, β) επίβλεψης εκτέλεσης των εν λόγω μελετών, γ) υλοποίησης της εγκατάστασης, δ) επίβλεψης και ελέγχου της καλής λειτουργίας της εγκατάστασης, ε) επιτήρησης, επισκευής και συντήρησής της, στ) χειρισμού εξοπλισμού της εγκατάστασης, ζ) παροχής τεχνικών υπηρεσιών και η) πραγματοποίησης πραγματογνωμοσυνών επί εγκαταστάσεων. Οι περιπτώσεις αυτές είναι ενδεικτικές και όχι περιοριστικές.
«Πρόσβαση σε βασική ειδικότητα»: Η πρόσβαση σε όλο το εύρος των επαγγελματικών δραστηριοτήτων και σε όλα τα επίπεδα συγκεκριμένης επαγγελματικής δραστηριότητας μιας βασικής ειδικότητας διπλωματούχου μηχανικού
«Μερική Πρόσβαση σε βασική ειδικότητα»: Η πρόσβαση σε μέρος των δραστηριοτήτων ή/και επιπέδων συγκεκριμένης βασικής ειδικότητας βάσει του γνωστικού αντικειμένου και των γενικών και ειδικών γνώσεων του διπλωματούχου μηχανικού
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ – ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
  1. Το επάγγελμα του διπλωματούχου μηχανικού στην Ελλάδα ασκείται από τους διπλωματούχους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πολυτεχνείου Κρήτης, των πολυτεχνικών σχολών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πάτρας, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, των ισότιμων σχολών του εξωτερικού καθώς και όποιας πολυτεχνικής σχολής ιδρυθεί στο μέλλον.
  2. Οι διπλωματούχοι Μηχανικοί είναι υποχρεωτικά μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ).
  3. Το επάγγελμα του μηχανικού συγκροτείται σε εννιά (9) βασικές ειδικότητες:
  1. Ειδικότητα Πολιτικού Μηχανικού
  2. Ειδικότητα Αγρονόμου & Τοπογράφου Μηχανικού
  3. Ειδικότητα Αρχιτέκτονα Μηχανικού
  4. Ειδικότητα Μηχανολόγου Μηχανικού
  5. Ειδικότητα Ναυπηγού & Μηχανολόγου Μηχανικού
  6. Ειδικότητα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού
  7. Ειδικότητα Μηχανικού Μεταλλείων & Μεταλλουργού
  8. Ειδικότητα Μηχανικού Η/Υ
  9. Ειδικότητα Χημικού Μηχανικού
  1. Οι λοιπές ειδικότητες θεωρούνται μη βασικές και οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί εγγράφονται σε μία ή περισσότερες από τις βασικές ειδικότητες σύμφωνα με τα οριζόμενα παρακάτω.

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Περουσιακά στοιχεία ΤΣΜΕΔΕ - θα χαρίσουμε άλλα 2 δις από τις εισφορές μας στο χρέος?

Αναρτούμε μια πολύ καλή επεξεργασία από τον πρόεδρο της ΕΣΤΑΜΕΔΕ Ιωάννη Κατσούλη. Δείτε τις τεράστιες απώλειες (άνω των 2 δις €) λόγω PSI για τις οποίες κανείς δε μιλάει πια, αλλά και την αύξηση των αποθεματικών έκτοτε παρά την αδυναμία της πλειοψηφίας  των συναδέλφων να καταβάλουν τις υπέρογκες εισφορές, παρά το έτερο έγκλημα της Άττικα.
Καμία συζήτηση συνεπώς με την κυβέρνηση αν δε λυθεί το τεράστιο θέμα με την  αποκατάσταση και προστασία των αποθεματικών μας...


Κάντε κλικ στην εικόνα για καλύτερη προβολή

Καταγραφή 1ης συνάντησης εργασίας 23/01/2016 για τη Biennale


Το Σάββατο 23/01/2016 έγινε στα γραφεία του συλλόγου η πρώτη συνάντηση εργασίας με ανοιχτό κάλεσμα σε όσους συμμετείχαν με προτάσεις. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν αρκετοί από τους συναδέλφους. Παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν με αλφαβητική σειρά οι:
Αριστείδης Αντονάς, Κώστας Βουρεκάς, Φωτεινή Γεωργακοπούλου, Γιάννης Γιαννούτσος, Ξενοφώντας Διαλεισμάς, Χρυσόστομος Θεοδωρόπουλος, Κωνσταντίνα Θεοδώρου, Νίκος Καζέρος, Μάριος Κατσούρος, Παναγιώτης Κουμουνδούρος, Τάκης Κουμπής, Στέλιος Μινωτάκης, Όλγα Μπαλαούρα, Στεφανία Μωσσέ, Ματθαίος Παπαβασιλείου, Γιώργος Παπαγκίκας, Πάρις Παπαθεοδώρου, Ελένη Πορτάλιου, Ελένη Τζιρτζιλάκη, Χαρίκλεια Χάρη, Ana Dana Beros


Η αυτό-οργανωμένη αυτή συνάντηση είχε σκοπό να συζητήσουμε τη δυνατότητα και τον πιθανό τρόπο σύνθεσης των επιμέρους προτάσεων σε μία ή περισσότερες θεματικές, σε παράθεση εκθεσιακή ή και σε χρονική διαδοχή κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Στα σχόλια που ακολουθούν συνεχίζουμε τον διάλογο, μοιραζόμαστε τις σημειώσεις και τις σκέψεις μας και περιμένουμε τις απόψεις και αυτών που δεν κατάφεραν να είναι παρόντες.

Το Α’ μέρος των πρακτικών
(Για την αποδελτίωση: Βασιλική Παναγιωτοπούλου)

(UPDATE: 25/01/2016 15:26, To A’ μέρος των Πρακτικών έχει συμπληρωθεί με το μέρος Β’, αναμένεται το μέρος Γ’)

Συλλαλητήριο Πλατεία Κλαυθμώνος για το Ασφαλιστικό Τρίτη 26/1


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

Συλλαλητήριο
Τρίτη 26 Ιανουάριου 2016, στις 6:00μ.μ., στην Πλατεία Κλαυθμώνος
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και όλους τους πολίτες της Αττικής, στο Συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016, στις 6:00μ.μ., στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στην πορεία προς τη Βουλή, την ώρα που θα πραγματοποιείται η προ Ημερήσιας Διάταξης συζήτηση για το Ασφαλιστικό.
Το σχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. για το ασφαλιστικό αποτελεί ένα βαθιά αντιλαϊκό νομοσχέδιο που κατεδαφίζει τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα έχει απομείνει στο ασφαλιστικό σύστημα, μετατρέπει την ασφάλιση σε ατομική υποχρέωση, προωθεί νέα λεηλασία των συντάξεων με θύματα όλους τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα όσους θα βγουν στη σύνταξη από την ψήφιση του νόμου και μετά.
Πρόκειται για βίαιη μνημονιακή, νεοφιλελεύθερη «μεταρρύθμιση» που συνεχίζει επάξια την πολιτική της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στόχος της συγκυβέρνησης είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της από το τρίτο μνημόνιο για μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 1,8 δις ευρώ για το 2016 και τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να τα δώσει στους δανειστές για την αποπληρωμή του επαχθούς, παράνομου και άδικου δημοσίου χρέους της χώρας.
Το αντιδραστικό νομοσχέδιο μπορεί και πρέπει να μπλοκαριστεί και να μην ψηφιστεί με τη δύναμη ενός πανεργατικού – παλλαϊκού ξεσηκωμού. Με άμεση κλιμάκωση των πολύμορφων κινητοποιήσεων με συλλαλητήρια, καταλήψεις, αποκλεισμούς δρόμων με τη Γενική Απεργία στις 4 Φεβρουαρίου 2016 και την παραπέρα κλιμάκωση, με στόχο να μην τολμήσει η συγκυβέρνηση να το καταθέσει. Μπορούμε μέσα από τον ευρύτερο λαϊκό ξεσηκωμό να ακυρώσουμε τα σχέδια πλήρους διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Μπορούμε να τους σταματήσουμε!
Όλοι και Όλες στο Συλλαλητήριο
Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 ώρα 6:00μ.μ.
Πλατεία Κλαυθμώνος
Η διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν θα περάσει!
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΡΗΞΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Ανακοίνωση – Κάλεσμα στο Συλλαλητήριο Τρίτη 26 Ιανουαρίου για το Ασφαλιστικό

Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων
Δελτίο τύπου σύσκεψης 25/01/16


Όλες και όλοι την Τρίτη 26 Ιανουαρίου στις 6.00 μ.μ.
στο Υπουργείο Εργασίας και στην πορεία στη Βουλή


Η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων καλεί τα αγωνιστικά σωματεία της Αττικής, αλλά και επιτροπές αγώνα, συντονιστικά εργαζόμενων και κλάδων, συλλογικότητες του κινήματος ενάντια σε πλειστηριασμούς και άλλα λαϊκά προβλήματα, στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, 26 Ιανουαρίου, στις 6.00 μ.μ. έξω από το Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου & Κλαυθμώνος) και στην πορεία, που θα ακολουθήσει προς τη Βουλή, την ώρα που θα πραγματοποιείται η προ Ημερήσιας Διάταξης συζήτηση για το Ασφαλιστικό.

Είναι ένα σκληρό αντιασφαλιστικό σχέδιο, που χτυπά όλους τους εργαζόμενους και τους ανέργους, τη νεολαία και το λαό, που αλλάζει ριζικά το χάρτη της κοινωνικής ασφάλισης μετατρέποντας τη σε προνοιακό επίδομα.


  Το αντιδραστικό αυτό νομοσχέδιο δε θα περάσει.
Θα μπλοκαριστεί από τη δύναμη ενός
 πανεργατικού- παλλαϊκού ξεσηκωμού.


ΣΜΗΒΕ: Κινητοποίηση για το ασφαλιστικό - Συγκέντρωση σήμερα σε ΤΣΜΕΔΕ - Λευκό Πύργο