Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

"Βελτιωτικές ασπιρίνες" για την εξόντωση του επαγγελματικού κόσμου



Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΟΥΖΙΟΥ*

Είναι προφανές,παρά την επικοινωνιακή στοχοποίηση του ζητήματος των εισφορών στους ΕΕ ότι το σ/ν της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό της χώρας είναι πολύ ευρύτερο από τις παράλογες εισφορές που επιβάλλει στους ΕΕ και συγκεκριμένα: 

1. Επιχειρεί μια βίαιη, χωρίς καμία μελέτη, χωρίς διάλογο και συναίνεση με τους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς τις αναγκαίες μεταβατικές διατάξεις και τον απαιτούμενο χρόνο ωρίμανσης (αυτονόητο για κάθε χώρα αυτού του πλανήτη). Το αποτέλεσμα θα είναι καθολική ισοπέδωση δικαιωμάτων και παροχών,λειτουργικό χάος και απίστευτη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και τέλος οριστική λεηλασία τωνΦΚΑ που διαθέτουν ακόμα σημαντικά αποθεματικά παρά τις αλλεπάλληλες κλοπές τους. 

2. Συντρίβει τις συντάξιμες παροχές, μειώνοντας τις σε ποσοστά από 20%-40% για όσους συνταξιοδοτηθούν από τώρα και στο εξής, αφήνοντας ανοικτό το ύψος των σημερινών συντάξεων που είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα τύχουν στο επόμενο διάστημα μειώσεων σε αντίστοιχα ποσοστά. 

3. Επιβάλλει εισφορές που όχι μόνο δεν λαμβάνουν υπόψη την πρωτόγνωρη παρατεταμένη κρίση που έχει διαλύσει κάθε οικονομική δραστηριότητα, αλλά με τις παράλογες αυξήσεις που προβλέπει, οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες που δίνουν ακόμη μάχη επιβίωσης εκτός επαγγέλματος και προφανώς και εκτός ασφάλισης. 

Για τους παραπάνω άξονες της ασφαλιστικής πρότασης της κυβέρνησης που εάν αναλυθούν περιλαμβάνουν σωρεία ζητημάτων που πλήττουν πολλαπλά κάθε ασφαλισμένο, οι προτάσεις “ασπιρίνες” του πρωθυπουργού κατά τη συνάντηση με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων Μηχανικών, Γιατρών, Δικηγόρων ήσαν: 

α) έκπτωση από την εισφορά για την Κ.Σ. 30% για τα δύο πρώτα χρόνια ασφάλισης και 15% για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η γαλαντόμα αυτή πρόταση έρχεται να αντικαταστήσει τη θεσμοθετημένη επί δεκαετίες έκπτωση κατά 50% στην Κ.Σ. και κατά 50% στην επικουρική που με το σ/ν της κυβέρνησης καταργείται, αφορούσε δε το σύνολο των νέων ασφαλισμένων την πρώτη πενταετία ( ΕΕ και μισθωτούς). Εδώ αξίζει να επισημανθεί ότι με την κυβερνητική πρόταση υπάρχει και αύξηση της εισφοράς στην επικουρική κατά 1,5%. 

β) εξέταση πιθανής απαλλαγής από ασφαλιστικές εισφορές για όσους έχουν αναστείλει την ιδιότητά τους. Η συγκεκριμένη πρόταση απαιτείται να προσδιορισθεί με σαφήνεια ώστε να αξιολογηθεί, γιατί αν η αναστολή ιδιότητας απαιτεί και το κλείσιμο βιβλίων της εφορίας, τότε δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, αφού και τυπικά βγάζει εκτός επαγγελματικής δραστηριότητας χιλιάδες μηχανικούς ΕΕ. 

Θα ήταν ουσιαστική, εάν απαλλάσσονταν από εισφορές για εκείνες τις χρονικές περιόδους που δεν έχουν αντικείμενο, κρατώντας όμως τη δυνατότητα επαγγελματικής δραστηριότητας όταν προκύψει εργασία (προφανώς με υποχρέωση καταβολής εισφορών για αυτά τα διαστήματα). 

γ) τέλος, εξέταση και πάλι για τις εισφορές ΕΕ, πρόβλεψης για μείωση του αθροίσματος των συντελεστών ασφαλιστικών και φορολογικών ποσοστών με “κόφτες”, αναγνωρίζοντας ότι με βάση την κυβερνητική πρόταση αυτό το άθροισμα ξεπερνάει το 65% του ετήσιου εισοδήματος καταλήγοντας πραγματική ληστεία. Αντίστοιχη θέση είχε εκφράσει και ο αρμόδιος υπουργός εργασίας κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους του ΤΕΕ αλλά με τον ίδιο γενικόλογο και ασαφή τρόπο ώστε δεν μπορεί να αξιολογηθεί χωρίς συκεκριμενοποίηση. 

Σε κάθε περίπτωση τα ψήγματα παραχωρήσεων που φαίνεται να συζητά η κυβέρνηση μετά τηνισχυρή αντίδραση του επιστημονικού κόσμου του ΕΤΑΑ που έχει ήδη εκφραστεί με τα πρωτόγνωρα σε μαζικότητα αγωνιστικά συλλαλητήρια των προηγούμενων εβδομάδων και τη συνεχιζόμενη απεργία-αποχή μηχανικών και δικηγόρων, δεν μπορούν να ανασχέσουν τις καταστροφικές συνέπειες του ασφαλιστικού σ/ν της κυβέρνησης. 

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με όλους τους άλλους εργαζόμενους της χώρας για την απόσυρση του σ/ν, διεκδικώντας ουσιαστικό διάλογο από μηδενική βάση για ένα Δημόσιο, Κοινωνικό,Αναδιανεμητικό Ασφαλιστικό Σύστημα. 

*Ο Παναγιώτης Μούζιος είναι Ηλεκ/γος Μηχ/κός, Πρόεδρος Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου