Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

ΑΜΑΚ: Β.Ο.Α.Κ. : Καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς


Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης – Β.Ο.Α.Κ. : Καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς
04-06-2021 - Πηγή: amak.gr

Β.Ο.Α.Κ. : Καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς

Σε εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών στα Χανιά, παρουσία του Πρωθυπουργού, παρουσιάστηκε το σχέδιο για τον ΒΟΑΚ, το Σάββατο 29-5-2021.

Ο σχεδιασμός που ανακοινώθηκε: α) Κίσσαμος – Χανιά: θα εκτελεστεί ως προαίρεση της Σύμβασης Παραχώρησης, β) Χανιά – Χερσόνησος: θα εκτελεστεί με το σύστημα της Παραχώρησης, γ) Χερσόνησος – Νεάπολη: προκηρύχθηκε με το σύστημα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), δ) Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος: σχεδιάζεται να δημοπρατηθεί ως Δημόσιο Έργο και ε) Αγ. Νικόλαος – Σητεία: σχεδιάζεται να δημοπρατηθεί ως Δημόσιο Έργο. Ο ίδιος σχεδιασμός, ως προς τα οδικά τμήματα και τον τρόπο δημοπράτησης, είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υποδομών και τον τότε Υπουργό τον Ιούνιο του 2018.

Μας ενημέρωσαν ότι, όταν θα κατασκευαστεί ο ΒΟΑΚ, οι Κρητικοί θα έχουμε συγκοινωνιακό πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων Ελλήνων γιατί θα αντιστοιχούν 40 χλμ αυτοκινητοδρόμου ανά 100Κ μόνιμους κατοίκους, έναντι 22,5 χλμ στην υπόλοιπη Ελλάδα!

Επίσης θεωρήθηκε δεδομένο ότι ο ΒΟΑΚ θα έχει διόδια!

Αυτή η παρουσίαση ήταν καλή επικοινωνιακά αλλά δημιούργησε στον τεχνικό κόσμο πάρα πολλά ερωτήματα:
Γιατί δεν παρουσιάστηκε η χάραξη, αφού, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους, αυτή έχει ολοκληρωθεί;
Πώς προκύπτει το κόστος του έργου το οποίο σε πρώτη ανάγνωση κρίνεται ως υπέρογκο; Π.χ. για το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος το οποίο είναι 107 χλμ και όχι 157 χλμ που αναφέρεται (τα υπόλοιπα ήδη έχουν κατασκευαστεί) το μέσω κόστος κατασκευής αυτοκινητοδρόμου ίδιων τεχνικών χαρακτηριστικών, σύμφωνα με τις τελευταίες δύο δημοπρατήσεις του ίδιου άξονα, ανέρχεται σε 7 εκ ευρώ ανά χλμ. Άρα το συνολικό κόστος για τα 107 χλμ θα προέκυπτε ίσο με 0,75 δις ευρώ αντί των 1,32 δις ευρώ που παρουσιάστηκε).
Γιατί δεν παρουσιάστηκε η οικονομοτεχνική μελέτη από την οποία θα προέκυπτε η αναγκαιότητα των διοδίων; Μήπως επειδή δεν προκύπτει τέτοια αναγκαιότητα;



Σύμφωνα με την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου του 2018, οι Συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στην ΕΕ (ΣΔΙΤ), δημιουργούν συνθήκες μη υγιούς ανταγωνισμού, αυξάνουν το κόστος των έργων κατά σχεδόν 70% , με ταυτόχρονη μείωση του αντικειμένου των έργων έως και κατά 55% και άρα έχουν μικρή οικονομική αποδοτικότητα και δεν διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον.



Ο ΒΟΑΚ είναι ο κύριος οδικός άξονας της Κρήτης – ενός νησιού που έχει πολύ μεγάλη συμβολή στο ΑΕΠ της Ελλάδας – είναι ένας δρόμος επικίνδυνος και είναι ο μόνος από τους μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας που δεν έχει ολοκληρωθεί . Για τη μη ολοκλήρωσή του υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες στις οποίες έχουμε αναφερθεί αναλυτικά στο Δελτίο μας το Φεβρουάριο του 2020.



Η πολιτεία έχει υποχρέωση να υλοποιήσει το συντομότερο δυνατό:


τον ΒΟΑΚ από την Κίσσαμο μέχρι το Παλαίκαστρο,
τους κάθετους άξονές του,
τα τμήματα του ΝΟΑΚ καθώς και,
τις συνδέσεις με τις πύλες εισόδου της Κρήτης,



με πλήρη διαφάνεια, με σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων πολιτών εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς διόδια, σε όλους.

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Μέρα αγώνα η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 04.06.2021, 04:06
Μέρα αγώνα η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Είναι η πρώτη φορά που ένας τόσο μεγάλος αριθμός οργανώσεων θέτει ένα κοινό πλαίσιο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας και καλούν για τη συγκρότηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης ● Συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Γιάννενα, Καρδίτσα και Λιβαδειά

Σε μια χρονική στιγμή που το περιβάλλον στη χώρα μας δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα και οι περιβαλλοντικές πολιτικές χαράσσονται στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το Σάββατο 5/6, δεν θα περιοριστεί σε ευχολόγια και μεγαλόστομες διακηρύξεις.

Κινήματα για την προστασία του περιβάλλοντος σε ολόκληρη την Ελλάδα, τα οποία γεννήθηκαν και δυνάμωσαν προκειμένου να αντισταθούν στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται το περιβάλλον στις περιοχές τους, θα διαμαρτυρηθούν σε ολόκληρη τη χώρα τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ως μέρα αγώνα.

● Στην Αθήνα το κάλεσμα για ανοιχτή δημόσια συγκέντρωση γίνεται από την ανεξάρτητη πρωτοβουλία Support Earth στην πλατεία Συντάγματος στις 3.30 μ.μ. Την έναρξη θα κάνει η Ανοιχτή Ορχήστρα των Support Art Workers και θα ακολουθήσουν συζητήσεις με θέματα «Από το κίνημα των Πλατειών έως τους αγώνες του σήμερα, 10 χρόνια μετά» (στις 5 μ.μ.) και «Περιβαλλοντικά κινήματα και Οικολογία: όρια και προοπτικές» (στις 6 μ.μ.). Θα ακολουθήσει πορεία που θα κινηθεί στο κέντρο της πόλης μέχρι το αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο «Εμπρός» (στις 7 μ.μ.).

Το κάλεσμα του Support Earth απευθύνεται στα περιβαλλοντικά κινήματα της χώρας, τις συλλογικότητες και τις κοινότητες αγώνα, τις συνελεύσεις γειτονιάς, τις καλλιτεχνικές ομάδες και τις φοιτητικές πρωτοβουλίες, τις καταλήψεις, τα στέκια και τις αυτοοργανωμένες κοινωνικές δομές. Τη σκυτάλη στο Σύνταγμα παίρνει την ίδια ώρα η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων ενάντια στη χωματερή της Φυλής, που διοργανώνει συγκέντρωση-συναυλία αντιδρώντας στους νέους σχεδιασμούς για επέκταση της χωματερής.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Όχι στην απαξίωση των Μηχανικών στον τομέα της Υγείας



Θέμα : Όχι στην απαξίωση των Μηχανικών στον τομέα της Υγείας 

Σχετικά: Το με αρ. πρωτ. 8350/25-11-20 έγγραφο ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ 

Προσφάτως πληροφορηθήκαμε τη συλλογή εκ νέου στοιχείων των υγειονομικών που στήριξαν τις κλινικές covid, από τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή βοηθήματος στους υγειονομικούς, σε συνέχεια της περίφημης δωρεάς του ΙΣΝ, περιγράφοντας εντελώς απροκάλυπτα την πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα της μισθολογικής και ασφαλιστικής αναβάθμισης των εργαζόμενων στο ΕΣΥ. Για μια ακόμη φορά, όπως και στο προηγούμενο βοήθημα, η κυβέρνηση επιδιώκει τον διαχωρισμό και την κατηγοριοποίηση του προσωπικού που εργάζεται στο Ε.Σ.Υ. ενώ ξέρει ότι δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας που να μην έχει εμπλακεί στην διαχείριση της πανδημίας εδώ και πάνω από ένα χρόνο. 

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση αποκλείει από τους δικαιούχους αυτού του βοηθήματος τους Διπλωματούχους Μηχανικούς και τον τεχνικό επιστημονικό κόσμο της υγείας, μαζί βέβαια και με άλλους κλάδους και άλλες κατηγορίες εργαζομένων στα Νοσοκομεία και στις δομές του ΕΣΥ. 

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας οφείλουν να γνωρίζουν ότι μαζί με το σύνολο των εργαζόμενων οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί του ΕΣΥ, που εργάζονται στις Διευθύνσεις και στα Τμήματα Τεχνικού και Πληροφορικής, είναι αυτοί που σχεδίασαν, υλοποίησαν και συντηρούν τις υποδομές (ιατρικό εξοπλισμό, ηλεκτρομηχανολογικά δίκτυα όπως πχ θάλαμοι αρνητικής πίεσης, αναδιαμορφώσεις κτιρίων και κλινικών, δίκτυα δεδομένων, εξοπλισμός πληροφορικής και λογισμικό εφαρμογών)! 

Η πανδημία δημιούργησε ανάγκες άμεσης ανταπόκρισης σε διαρκείς τροποποιήσεις προκειμένου να δημιουργηθούν νέες κλίνες covid σε άλλες κλινικές, όσο οι ανάγκες νοσηλείας ήταν διαρκώς αυξανόμενες. Θα λειτουργούσαν, ή ακόμα καλύτερα, θα υπήρχαν καν οι νέες κλίνες covid, οι νέες ΜΕΘ, οι θάλαμοι προδιαλογής και τα εμβολιαστικά κέντρα αν οι μηχανικοί της υγείας δεν υπερέβαλλαν εαυτόν προκειμένου να ανταπεξέλθουν συνθήκες περιορισμένου χρόνου και οικονομικών πόρων, στερούμενοι επί μήνες του δικαιώματος αδείας; 

Οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί των δομών του ΕΣΥ ζητούμε έμπρακτη αναγνώριση της βαρύτητας του σημαντικού ρόλου του τεχνικού προσωπικού και δη των Διπλωματούχων Μηχανικών, υπεύθυνων (και ουσιαστικά και ποινικά) για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των δομών υγείας. Υπενθυμίζουμε πάντα τα πάγια αιτήματά μας για προσλήψεις μόνιμου τεχνικού επιστημονικού προσωπικού στην κατεύθυνση της διασφάλισης του δημόσιου ρόλου της υγείας.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Παραμένουν λανθασμένες εισφορές ΕΦΚΑ σε Μισθωτούς Δημόσιους Υπάλληλους Μηχανικούς

 Αρ. Πρωτ.:8502 


Αθήνα, 28/05/2021 

 Προς: Διοικητή ΕΦΚΑ κο Χάλαρη Χρ. 

Κοιν.: 1. Συμβ. Επιτρ. Επιστ. ΕΦΚΑ 

 2. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ 

Θέμα: Παραμένουν λανθασμένες εισφορές ΕΦΚΑ σε Μισθωτούς Δημόσιους Υπάλληλους Μηχανικούς.

 Κύριε Διοικητά 

Επανερχόμαστε σε συνέχεια προηγούμενων εγγράφων μας, σχετικά με τα εσφαλμένα ειδοποιητήρια εισφορών ΕΦΚΑ Μη Μισθωτού σε Δημοσίους Υπαλλήλους Μηχανικούς με αποκλειστικά μισθωτή απασχόληση. 

Όπως έχουμε διαπιστώσει, ενώ για την πλειονότητα των συναδέλφων μας έχουν διορθωθεί οι τρέχουσες αναρτήσεις με την πρόσφατη εκκαθάριση όμως του 2019, δημιουργήθηκαν πολλά νέα προβλήματα, τα οποία σας καλούμε να επιλύσετε: 

Α) Παραμένουν αδικαιολόγητες οφειλές ΕΦΚΑ για παρελθόντα έτη (2017, 2018 και 2019) στις εκκαθαρίσεις, όπως στο συνημμένο Παράρτημα, ενώ δεν υπάρχουν για τα νεώτερα έτη. 

Β) Οι «βεβαιωμένες οφειλές» αυτές που απορρέουν από τις λανθασμένες εμφανιζόμενες εισφορές ΕΦΚΑ, έχουν οδηγήσει σε «Διενέργεια Συμψηφισμού Ασφαλιστικών Οφειλών», σε καταθέσεις σε λογαριασμούς συναδέλφων μας μέσω του ΚΕΑΟ. 

Σας καλούμε να συμβάλλετε ώστε να αποκατασταθούν και αυτά τα τελευταία σφάλματα και να βρεθεί μηχανισμός ώστε οι μισθωτοί μηχανικοί -που δεν έχουν ανοικτά βιβλία στην Εφορία- με μόνιμο τρόπο να εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς σε ΕΦΚΑ. Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Αθήνα, 3/6/2021 

Αρ. Πρωτ.:8508 

 Προς: Διοικητή ΕΦΚΑ κ. Δουφεξή Παν. 

 Κοιν. : 1. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ 

 2. Συμβ. Επιτροπή Επιστημόνων ΕΦΚΑ 

Θέμα : Αίτημα συνάντησης για τα ασφαλιστικά θέματα των Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων. 

Κύριε Διοικητή 

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών που απασχολούνται στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, Ανεξάρτητες Αρχές, ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού). Όπως έχουμε ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αλλά και τις προηγούμενες Διοικήσεις του ΕΦΚΑ, παραμένουν χωρίς επίλυση φλέγοντα θέματα που αφορούν στην ασφάλιση μας. 

Α. Οι συνταξιούχοι διπλοασφαλισμένοι συνάδελφοι μας αναμένουν εδώ και πέντε (5) ολόκληρα χρόνια την απονομή των οριστικών τους συντάξεων μια που η προσαύξηση σύνταξης δεν έχει αποδοθεί σε κανέναν! 

Β. Οι μονοασφαλισμένοι (στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ) συνάδελφοι μας αναμένουν άνω των 2,5 ετών μέχρι να λάβουν τη σύνταξη τους λόγω τραγικών καθυστερήσεων και ελλείψεων 

Γ. Οι εν ενεργεία μισθωτοί του Δημοσίου έχουμε να αντιμετωπίσουμε συνεχή λάθη στις εισφορές μας του ΕΦΚΑ, αν και αυτές καλύπτονται πλήρως από τη μισθωτή 2 μας σχέση. Οι λανθασμένες αυτές οφειλές – συνήθως λόγω εκκαθαρίσεων - οδηγούν ακόμη και σε κατασχέσεις από το ΚΕΑΟ! 

Για τα παραπάνω φλέγοντα θέματα σας καλούμε να ανταποκριθείτε στο αίτημα μας για συνάντηση, ώστε να δοθούν λύσεις.

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Το υπουργείο Μετανάστευσης θα υπονομεύει τη Δικαιοσύνη;

Το κτίριο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στη λεωφόρο ΘηβώνEUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 03.06.2021, 11:31
Το υπουργείο Μετανάστευσης θα υπονομεύει τη Δικαιοσύνη;

Το πρωτοφανές έγγραφο από τη νομική σύμβουλο του κράτους προς το υπουργείο, που δεν επικαλείται καμία διάταξη του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα ή άλλου νομικού κειμένου ούτε κάποιο σχετικό αίτημα της διοίκησης, καταστρατηγεί την ελευθερία του πολίτη να καταθέτει στη Δικαιοσύνη με σκοπό την ανακάλυψη των πραγματικών γεγονότων και της αλήθειας.

Ενα πλήρες επιτελικό κράτος εν κράτει επιχειρείται να εγκαθιδρυθεί στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με αυθαίρετες απειλές σε δημόσιους υπαλλήλους οι οποίες καταστρατηγούν συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες και εμποδίζουν ευθέως την απονομή δικαιοσύνης. Μετά τις απευθείας αναθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και τις τοποθετήσεις μετακλητών υπαλλήλων σε υπηρεσιακές θέσεις ευθύνης, τώρα ακολουθεί μια πρωτοφανής παρέμβαση στη Δικαιοσύνη με απειλές για πειθαρχική και ποινική δίωξη σε υπαλλήλους που καλούνται να καταθέσουν μάρτυρες σε υποθέσεις με διάδικο το Δημόσιο.

Το πρωτοφανές έγγραφο, που δεν επικαλείται καμία διάταξη του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα ή άλλου νομικού κειμένου ούτε κάποιο σχετικό αίτημα της διοίκησης, έχει θέμα «Εξέταση υπαλλήλων ως μαρτύρων σε δίκες με διάδικο το Ελληνικό Δημόσιο». Φέρει αριθμό πρωτοκόλλου 441-ΛΠ820/2021, υπογράφεται από τη Νομική Σύμβουλο του Κράτους, Ελένη Πασαμιχάλη, και στάλθηκε την Τρίτη 1η Ιουνίου από το Γραφείο Νομικού Συμβούλου στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με παραλήπτες τη Γενική Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου, την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, την Υπηρεσία Ασύλου και την Αρχή Προσφυγών, με κοινοποίηση στο Γραφείο Υπουργού.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ - Διαδικτυακό Σεμινάριο για την ''Ανάθεση - Εκτέλεση - Επίβλεψη Δημοσίων Έργων με τον Ν. 4412/2016'' (όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4782/2021) μέρος 2ο

 

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Αποτελειώνουν τη Δυτική Αττική με το νέο ΠΕΣΔΑ


Αντί να κλείσουν τη Φυλή, την επεκτείνουν και κατασκευάζουν τη Φυλή Νο2. Ετοιμάζουν νέες μονάδες επεξεργασίας, νέους ΧΥΤΑ και μονάδες καύσης στη Δυτική Αττική.

Αυτό είναι το νέο ΠΕΣΔΑ του κ. Πατούλη

Την αρχή μιας νέας περιπέτειας για τον κόσμο της δυτικής πλευράς της περιφέρειας Αττικής (από τη Φυλή, μέχρι το Σχιστό) σηματοδοτεί η απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, στις 31/5/2021, να παραλάβει και να προσπαθήσει να επιβάλλει το νέο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής. Με το σχέδιο αυτό, η Δυτική Αττική, η Δυτική Αθήνα και ο Δυτικός Πειραιάς θα συνεχίσουν -«με τη βούλα»- να αποτελούν, για πολλά χρόνια ακόμη, το μεγαλύτερο σκουπιδότοπο της Ευρώπης και το μοναδικό για την Αττική.



Οι «μάσκες» έπεσαν και τα μεγάλα λόγια -του κ. Πατούλη σήμερα, των προκατόχων του χτες- έμειναν στα χαρτιά, καθώς αποδείχτηκαν αδύναμα να συγκαλύψουν την πλήρη υποταγή και σύμπλευση με τα εργολαβικά συμφέροντα, που τώρα ανοίγουν νέα «σελίδα» με την εισαγωγή της καύσης, ως βασικής μεθόδου διαχείρισης των αποβλήτων. Μια επιλογή που εισάγουν με ακραία επιθετικό τρόπο, αφού κάνουν λόγο για την καύση -εκτός των δευτερογενών καυσίμων- και των υπολειμμάτων της διαδικασίας της ανακύκλωσης και της επεξεργασίας των σύμμεικτων σκουπιδιών. Τώρα, ομολογείται πως οι υπερβολικά φιλόδοξοι στόχοι -για 65% ανακύκλωση και περιορισμό της ταφής στο 10% ως το 2030- δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τη δημιουργία μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης (καύσης) δευτερογενών καυσίμων, αλλά και του συνόλου των υπολειμμάτων. Μόνο που αποκρύπτουν έντεχνα ότι αυτό το μοντέλο απαιτεί και νέους χώρους υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ), για τα στερεά κατάλοιπα της καύσης.





Με το νέο ΠΕΣΔΑ:






· Η εγκατάσταση της Φυλής επεκτείνεται και δημιουργείται μια νέα, με μια θηριώδη μονάδα επεξεργασίας και ένα νέο ΧΥΤΑ/Υ, για τις επόμενες τρεις, τουλάχιστον, δεκαετίες. Ο χώρος του ΣΜΑ Σχιστού μετατρέπεται σε ολοκληρωμένη εγκατάσταση με μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων και βιοαπόβλητων. Ολοκληρώνεται και λειτουργεί η εγκατάσταση στο Γραμματικό. Εξαγγέλλεται, για πολλοστή φορά, εγκατάσταση στη Νότια Αττική, που υποθέτουμε ότι γίνεται «για τα μάτια του κόσμου». Για να «χρυσώσουν το χάπι», τις εγκαταστάσεις αυτές τις ονομάζουν «πάρκα κυκλικής διαχείρισης», αντί για «πάρκα περιβαλλοντικής υποβάθμισης, σπατάλης δημόσιου χρήματος και διαφθοράς».

· Μέσα σε αυτές θα υπάρχουν οι μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων (ΜΕΑ), δηλαδή το ΕΜΑΚ, η νέα μεγαλύτερη ΜΕΑ στη Φυλή (δήθεν, του κεντρικού τομέα), η ΜΕΑ στο Σχιστό και η ΜΕΑ στο Γραμματικό, που καλύπτει αποκλειστικά τις τοπικές ανάγκες. Η επιλογή της μεθόδου ΣΔΙΤ για την κατασκευή των νέων ΜΕΑ, με εξαίρεση αυτής του Γραμματικού, ανοίγει ένα νέο δρόμο πολύχρονης εμπλοκής και κερδοσκοπίας.

· Οι, ουσιαστικά, μοναδικοί χώροι ταφής (ΧΥΤΑ/Υ) θα εξακολουθήσουν να είναι αυτοί που θα λειτουργούν στην υπάρχουσα και στη νέα εγκατάσταση στη Φυλή, όχι μέχρι το 2025, αλλά για τις επόμενες τρεις δεκαετίες, τουλάχιστον. Υπάρχει επιμονή στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικού, έστω για τις μικρές τοπικές ανάγκες, παρά την πρόδηλη ακαταλληλότητα του χώρου.

· Εξαγγέλλεται δίκτυο μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), μη χωροθετημένων, που θα υποδέχεται τα υλικά ενός ανύπαρκτου δικτύου προδιαλογής.

· Συνεχίζεται και επεκτείνεται, αντί να συρρικνώνεται, η λειτουργία των τοπικών σταθμών μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), απλά και μόνο για να μεταφέρουν τα σκουπίδια των διαφόρων δήμων στις μονάδες επεξεργασίας της Φυλής και του Σχιστού.

· Τα όποια δίκτυα προδιαλογής ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων επιδιώκεται να στηθούν με τρόπο που περιορίζει το ρόλο των δήμων, επιβάλλει την εμπλοκή του ΕΔΣΝΑ και τη μεταβίβαση του συνόλου της διαχείρισης των αποβλήτων στους ιδιώτες.

Το περιεχόμενο του νέου ΠΕΣΔΑ έρχεται να επιβεβαιώσει τις χειρότερες προβλέψεις του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ και των άλλων συλλογικοτήτων της Δυτικής Αθήνας, της Δυτικής Αττικής και του Δυτικού Πειραιά. Ο συγκεντρωτισμός παγιώνεται, με τις πλέον ρυπαίνουσες δραστηριότητες να στοιχειώνουν τη δυτική πλευρά της Αττικής για τα επόμενα 30 χρόνια, οι κάτοικοί της θα εξακολουθούν να βιώνουν το συνήθη περιβαλλοντικό ρατσισμό, οι πολίτες αποξενώνονται από τη διαδικασία της διαχείρισης, τα εργολαβικά συμφέροντα επεκτείνουν τον έλεγχό τους και τις πηγές της κερδοφορίας τους, οι αυτοδιοικητικοί των δήμων της Αττικής θα μπορούν να υπόσχονται στους δημότες τους αστραφτερούς δρόμους και κάδους και το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος θα εξακολουθεί να παίζει τα δικά του πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των παριών της Αττικής.

Αυτά θα συμβούν, αν αφήσουμε να γίνει πράξη ο παραπάνω σχεδιασμός. Από την πλευρά μας λέμε ότι δεν πρόκειται για μια χαμένη μάχη και είμαστε αποφασισμένοι να τη δώσουμε με κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας, συμπεριλαμβανομένων των ενωτικών, μαζικών δράσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα, στη βάση της δοκιμασμένης στην πράξη αγωνιστικής κινηματικής κατεύθυνσης. Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά τα αιτήματά μας:




· Άμεση διακοπή όλων των διαδικασιών κατασκευής νέων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων σε ΦΥΛΗ και ΣΧΙΣΤΟ, καθώς και της επέκτασης των υφιστάμενων υποδομών στη Φυλή (ΧΥΤΑ, ΕΜΑΚ).

· Άμεση απομάκρυνση του μοναδικού στη χώρα αποτεφρωτήρα επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων (ΕΑΥΜ)

· Άμεσο και οριστικό κλείσιμο του συνόλου της εγκατάστασης της Φυλής.

· Ένταξη σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής.

· Ακύρωση των χωροθετήσεων του ν. 3164/2003, κανένας νέος ΧΥΤΑ/Υ στη Δυτική Αττική.

· Καμία μονάδα καύσης απορριμμάτων στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα.

· Κατασκευή όλων των αναγκαίων υποδομών -συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων νέων ΧΥΤΥ-, για την υλοποίηση ενός νέου συστήματος δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα έχει βασικό στόχο τη μέγιστη δυνατή προδιαλογή και ανάκτηση υλικών, με δίκαιη κατανομή των όποιων βαρών και με αυστηρή τήρηση όλων των περιβαλλοντικών διασφαλίσεων.

· Κατασκευή μονάδων πραγματικής ανακύκλωσης, αντί των «αμαρτωλών» ΚΔΑΥ, που καίγονται το ένα μετά το άλλο

· Ανοιχτή δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες, τους φορείς, τις συλλογικότητες και τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης για το περιεχόμενο του νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής.

· Κατάργηση του διαβρωτικού μηχανισμού των αντισταθμιστικών «ωφελημάτων».

1.6.2021


ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Φορείς και συλλογικότητες
Δυτικής Αττικής - Δυτικής Αθήνας - Δυτικού Πειραιά


#ΦυλήΣχιστόSTOP

Πάρτι υπερτιμολογήσεων μέσω δημοτικών αναπτυξιακών

Αποκάλυψη / Πάρτι υπερτιμολογήσεων μέσω δημοτικών αναπτυξιακών

Η Π.Ο. - ΕΜΔΥΔΑΣ επισημαίνει τη γενικευμένη εκχώρηση αρμοδιοτήτων τεχνικών υπηρεσιών σε ιδιώτες

Σε μεγάλο πάρτι υπερτιμολογήσεων και αναθέσεων σε... κολλητούς εξελίσσεται η λειτουργία των αναπτυξιακών οργανισμών που αναπτύσσεται σταδιακά σε όλη την Αυτοδιοίκηση με σκοπό να παρακάμψει την κεντρική λειτουργία των νευραλγικών υπηρεσιών των ΟΤΑ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έγκριση προγραμματικής σύμβασης του αναπτυξιακού οργανισμού «Εύδημος» με τον Δήμο Λαυρίου για την παροχή στον τελευταίο της διοικητικής υποστήριξης για την άσκηση αρμοδιοτήτων υπηρεσίας δόμησης. Πρόκειται για σύσταση νέας υπηρεσίας δόμησης, με διάρκεια 14 μηνών, η οποία δεν θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου Λαυρεωτικής!

Το συνολικό ετήσιο κόστος της μισθοδοσίας θα ανέρχεται στα 153.995,01 ευρώ για επτά υπαλλήλους. Από αυτούς, οι δύο υπάλληλοι θα είναι με σύμβαση δωδεκάμηνης διάρκειας και συγκεκριμένα ο ένας θα αναλάβει τον συντονισμό της υπηρεσίας με ετήσια μισθοδοσία 13,054 ευρώ και ο δεύτερος τη γραμματειακή υποστήριξη με αμοιβή 3.905,02 ευρώ. Ενώ για τη δεκατετράμηνης διάρκειας σύμβαση με αγρονόμο τοπογράφο, αρχιτέκτονα μηχανικό, μηχανολόγο μηχανικό, πολιτικό μηχανικό και λογιστή, η συνολική μισθολογική επιβάρυνση εκάστου θα είναι 27.602,40 ευρώ!

«Η αμοιβή είναι αυξημένη κατά 30% πάνω από τη συμβατική αμοιβή των διπλωματούχων μηχανικών» καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (Π.Ο. - ΕΜΔΥΔΑΣ). Ταυτόχρονα, η Π.Ο. - ΕΜΔΥΔΑΣ επισημαίνει τη «γενικευμένη εκχώρηση αρμοδιοτήτων τεχνικών υπηρεσιών σε ιδιώτες», τη στιγμή που οι οικονομικές υπηρεσίες των ΟΤΑ και οι πολεοδομίες παρακάμπτονται και το έργο τους ανατίθεται στους αναπτυξιακούς οργανισμούς.

Άλλα παραθυράκια

Γιατί κατέρρευσε ο ΕΦΚΑ. Οι ψηφιακά… άριστοι, τα λάθη και το σκάνδαλο διπλών πληρωμών.

Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε άλλους τόσους. Όπως τη συνεχιζόμενη χρέωση λανθασμένων εισφορών ελεύθερου επαγγελματία σε μισθωτούς, η μη απόδοση καμίας προσαύξησης σύνταξης μετά από 5 ολόκληρα χρόνια, οι καθυστερήσεις στην εγγραφή νέων μηχανικών, τα αναδρομικά χαράτσια των εκκαθαρίσεων, η μη υλοποίηση των διαγραφών από τον ΕΦΚΑ μηχανικών, οι προμήθειες στις Τράπεζες σε κάθε μηνιαία εισφορά και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Μετά το 8ωρο θα καθαρίσουν και την όποια ασφάλιση...


Οι 10 λόγοι της κατάρρευσης του ΕΦΚΑ
01-06-2021 - Πηγή: ieidiseis.gr


Γιατί κατέρρευσε ο ΕΦΚΑ. Οι ψηφιακά… άριστοι, τα λάθη και το σκάνδαλο διπλών πληρωμών.

Η ΝΔ διακινεί δύο… μύθους: την κυβέρνηση συγκροτούν άριστοι και η χώρα έχει «περάσει» στην ψηφιακή εποχή! Και οι δύο ισχυρισμοί κονιορτοποιούνται στην καθημερινότητα του ΕΦΚΑ.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας Κ.Χατζηδάκης απέπεμψε τον Διοικητή του ενιαίου ασφαλιστική ταμείου Χρήστο Χάλαρη καίτοι, υποτίθεται, έχουν προχωρήσει οι ψηφιακές συντάξεις (σε μια ημέρα) και οι προκαταβολές σύνταξης έχουν δώσει μια… ανάσα στους εν αναμονή συνταξιούχους.

Ο κ.Χάλαρης μπορεί να υπήρξε το εξιλαστήριο θύμα για το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ «έκοψε» τις συντάξεις στο 35% (από 70% που έπρεπε να λαμβάνουν) σε 5.500 χήρες γιατί δεν κατόρθωσε από το 2019 να «περάσει» σε ένα υπολογιστή τις σχετικές αιτήσεις (ότι δεν έχουν αναλάβει εργασία ή δεν έχουν λάβει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος, κάτι που θα επέβαλε την περικοπή της σύνταξης στο μισό…). Αλλά, ο παλαιός κανόνας διασώζεται: όχι το κάθε κόμμα παίρνει την Δημόσια Διοίκηση σαν λάφυρα (πολέμου), αλλά και ο κάθε υπουργός έχει και τους ανθρώπους τους για κάθε πόστο.

Η αλήθεια για τους ψηφιακά.. αρίστους είναι πιο περίπλοκή:

1. Ο κ.Χάλαρης ήταν του… προηγούμενου υπουργού (Βρούτση), άρα όχι της απόλυτης εμπιστοσύνη του νέου (υπουργού). Ιδού οι κομματικές βάσεις στη Διοίκηση.

2. Στη θέση του νέου Διοικητή μπήκε ο (πρώην) διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του υπουργού (πάει και το τελευταίο πέπλο σεμνότητας και.. αριστείας).

3. Μπορεί η κυβέρνηση να διακηρύσσει ότι καταπολέμησε τον Λεβιάθαν της γραφειοκρατίας, αλλά στον e-ΕΦΚΑ (κύρια και επικουρική σύναξη, εφάπαξ) βρίσκονται αυτή τη στιγμή πάνω από 440.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης σε εκκρεμότητα. Πολλές από τις οποίες έχουν κατατεθεί πριν από 5 ή 6 χρόνια.

4. Η «επιτάχυνση» έκδοσης των συντάξεων θα γίνει από το φθινόπωρο, αλλά στο ηλεκτρονικό σύστημα θα μπαίνουν, σιγά-σιγά και σταδιακά, τα επιμέρους ταμεία, ενώ για τις σε εκκρεμότητα ευρισκόμενες αιτήσεις δεν προβλέπεται καμία επιτάχυνση (θα χρειαστούν άλλα 2-3 χρόνια αυτοί που ήδη περιμένουν 4 ή 5 έτη)..

5. Όπου υπήρξε μια κάποια βελτίωση στην απόδοση των συντάξεων (ένστολοι, Υγειονομικοί κ.α.) αυτή οφείλεται στην απόσπαση εν ενεργεία στρατιωτικών και… φαντάρων, οι οποίοι κάνουν αγγαρεία στον ΕΦΚΑ. Ή, σε άλλες περιπτώσεις, με την απόσπαση ειδικευμένων επιστημόνων οι οποίοι, ωστόσο, πληρώνονται π.χ. από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο προκειμένου οι εν αναμονή συνταξιούχοι γιατροί να λάβουν της συντάξεις τους (Σ.σ.: Στο ΤΣΑΥ των υγειονομικών είχε παρατηρηθεί καθυστέρηση ακόμη και 6 χρόνων…).

Πάνω από 60% λάθη

6. Ο ΕΦΚΑ βρίσκεται κάτω από πλήρη λειτουργική και οικονομική αδυναμία. Λόγω της πανδημίας και της επέκτασης της μερικής απασχόλησης το ετήσιο έλλειμμα ξεπερνά τα2 δις ευρώ, ποσό που καταβάλλεται, προσώρας, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάτι που δεν μπορεί να επαναληφτεί το 2022 (δημοσιονομικοί κανόνες), ενώ η συνολική δαπάνη για συντάξεις, λόγω πτώσης του εθνικού προϊόντες έφτασε στο 18,5% του ΑΕΠ.

7. Σύμφωνα με αρμόδιους (υψηλόβαθμους) τεχνοκράτες , το 60%-70% των πράξεων του ΕΦΚΑ είναι λάθος. Ωστόσο, ο Φορέας δεν ενημερώνει τους συνταξιούχους για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, τις μειώσεις και περικοπές καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο προκύπτει το τελικό ποσό της σύνταξης. Έτσι ώστε οι δικαιούχοι, ακολούθως, να καταθέσουν τυχόν ενστάσεις, αιτήσεις θεραπείας ή αγωγές και προσφυγές. «Αλίμονο εάν γίνει έφοδος από το Σώμα Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης» είναι η έκφραση που κυριαρχεί στους επάνω ορόφους του ΕΦΚΑ.

8. Για την επιτάχυνση των συντάξεων νομοθετήθηκε η… επιστράτευση 100 συνταξιούχων του (πρώην) ΙΚΑ, ωστόσο παρουσιάστηκαν μόλις 30 άτομα. Εκ των οποίων οι 5 είναι ηλικίας άνω των… 80 ετών και αναμένεται να απορριφθούν.

9. Το πρώτο 4μηνιο συνταξιοδοτήθηκαν περισσότεροι από 230 υπάλληλοι του ΕΦΚΑ χωρίς να αναπληρωθούν. Υπολογίζεται ότι μέχρι τέλους του έτους, κυρίως λόγω φόρτου εργασίας, αναμένεται να «αποδράσουν» πάνω από 600 υπάλληλοι, αφήνοντας τεράστια κενά στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Σκάνδαλο διπλών πληρωμών

10. Μέσω της πλατφόρμας προκαταβολής σύνταξης (έως 384 ευρώ) τον περασμένο μήνα εκατοντάδες συνταξιούχοι που, ενώ ελάμβαναν ήδη την προσωρινή σύνταξη, έκαναν παράλληλα και αίτηση και, το κυριότερο, έλαβαν και… προκαταβολή. Καίτοι αυτό απαγορευόταν. Το… ηλεκτρονική παραθύρι βρέθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καθώς το εν λόγω ηλεκτρονικό σύστημα δεν επικοινωνεί (κουμπώνει) με τη νέα πλατφόρμα που διαμορφώθηκε αποκλειστικά για την προσωρινή σύνταξη. Έτσι, οι δημόσιοι υπάλληλου με προσωρινή σύναξη έκαναν αίτηση και στην πλατφόρμα για την προκαταβολή και το σύστημα τους επιβράβευσε!

Και αυτοί που έφτιαξαν την εν λόγω πλατφόρμα με τα κενά και τις… ψηφιακές τρύπες, αναβαθμίζονται.

Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

«Άμεση συνεργασία» Δήμων και εταιρειών σε «αναπτυξιακά» έργα

«Άμεση συνεργασία» Δήμων και εταιρειών σε «αναπτυξιακά» έργα!
-30 Μαΐου, 2021


Επιμέλεια: Βάννα Σφακιανάκη

Εταιρεία ανάπτυξης αιολικών σταθμών έστειλε επιστολή 323 σελίδων (!) προς τους Δήμους της περιοχής του Σουλίου, απαντώντας φράση προς φράση, τις τοποθετήσεις και τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων που έχουν εκφράσει την κατ’ αρχήν αρνητική τους άποψη για την εγκατάσταση των έργων. (1) Ένα από τα θέματα που πραγματεύεται η επιστολή είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη. Αφού λοιπόν ενημερώνει για το ποια είναι τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία, προχωράει σε εκείνα που «δεν προβλέπονται από το κράτος και γίνονται σε άμεση συνεργασία Δήμων και Εταιρείας» και «αφορούν χρηματοδοτήσεις και αναπτυξιακά έργα υποδομών και βασικών αναγκών των Τοπικών Κοινοτήτων».

Είναι γνωστό βέβαια, ότι αυτά γίνονται σε όλη την Ελλάδα –το τονίζει και η ίδια η εταιρεία– όμως εντυπωσιάζουν οι αναφορές σε συγκεκριμένα έργα και οι σχετικές διατυπώσεις.

Ως «αναπτυξιακά έργα και δράσεις», χαρακτηρίζονται δωρεές οχημάτων και επισκευές κτιρίων, τσιμεντοστρώσεις, πλακοστρώσεις και ασφαλτοστρώσεις, παροχές ποσοτήτων πετρελαίου κίνησης και σκυροδέματος, οικονομικές ενισχύσεις πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, ιατρικός εξοπλισμός και παροχή υπολογιστών σε σχολεία.

Πολιτικό σύστημα και εταιρείες συμφωνώντας ότι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ασκείται σε εθελοντική βάση, μεγάλες εταιρείες επιδίδονται σε δωρεές που ευχαρίστως αποδέχεται το πολιτικό σύστημα εκχωρώντας έτσι στις εταιρείες σταδιακά, όχι μόνο τον κοινωνικό του ρόλο αλλά και άλλα σημαντικά αντικείμενα υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος. Εν τέλει εκχωρούν το ρόλο τους στην άσκηση πολιτικής

Η εταιρεία στη συνέχεια, τονίζει ότι «είναι στην διάθεση των Τοπικών Κοινοτήτων ώστε οι κάτοικοι να εκφράσουν τις επιθυμίες τους για αναπτυξιακά έργα και έργα υποδομών που θα μπορούσαν να υποδείξουν και η εταιρεία να υλοποιήσει κατά την διάρκεια της κατασκευής και λειτουργίας του έργου». Προτείνει και η ίδια συγκεκριμένα έργα όπως «ετήσια εξαγορά ζωοτροφών για όλες τις μονάδες κτηνοτροφίας ντόπιων κτηνοτρόφων που αναπτύσσονται εντός και πέριξ των περιοχών ανάπτυξης των αιολικών πάρκων» ενώ προσφέρεται να χρηματοδοτήσει τη μετεγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων «όπου τα έργα θα είναι πιο εκτεταμένα». Στη συνέχεια δε διστάζει να προσφέρει έργα ανάδειξης ιστορικών τόπων και μνημείων «πάντα σε αρμονική συνεργασία με Δήμους και Εφορείες Αρχαιοτήτων», «Προγράμματα Εκπαίδευσης για τους νέους ώστε να μπορούν να απασχοληθούν παραγωγικά και αποτελεσματικά στις σύγχρονες ανάγκες του επαγγελματικού προσανατολισμού» ακόμα και «Περιβαλλοντολογικό Πάρκο με δράσεις»!

Αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη: ο Πινόκιο κι ο Πινοσέτ




Πέντε μέλη της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα μιλούν για τις αντεργατικές προβλέψεις του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, το οποίο προωθείται με τον ευφάνταστο τίτλο «για την προστασία της εργασίας».

Τί προβλέπεται στο νομοσχέδιο για ωράρια, απολύσεις, περιορισμούς του απεργιακού δικαιώματος και εμπόδια στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση



Δελτίο Τύπου ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς ΟΤΑ και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες

Δελτίο Τύπου ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς ΟΤΑ και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες

 

Η Ομοσπονδία μας με πλήθος ανακοινώσεων και παρεμβάσεων της έχει αναδείξει από την πρώτη στιγμή ότι η γενικευμένη εκχώρηση αρμοδιοτήτων Τεχνικών Υπηρεσιών σε ιδιώτες, θα έχει τραγικά αποτελέσματα στο Δημόσιο Συμφέρον, τα λαϊκά και εργασιακά δικαιώματα, τη νομιμότητα και το Περιβάλλον.      Όπως γράφαμε και σε σχετική μας ανακοίνωση:

Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες θα μπορούν να προσλαμβάνουν έκτακτο προσωπικό εκτός ΑΣΕΠ και υπό διαρκή εργασιακή ομηρεία, ώστε να εκτελούν Τεχνικό Έργο χωρίς τους “ασφυκτικούς” ελέγχους του Δημοσίου. Τα Δημόσια Έργα κυρίως, αλλά και τις Πολεοδομίες θα τα λειτουργούν “Αναπτυξιακοί Οργανισμοί”, εκτός διαδικασιών δημόσιου ελέγχου και λογιστικού κόστους, με όρους διασπάθισης δημόσιου χρήματος αλλά και απουσία ουσιαστικού ελέγχου, όπως δείχνει και το αμαρτωλό παρελθόν των αναπτυξιακών Εταιριών, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το έλλειμμα εκατομμυρίων της Αναπτυξιακής Πελοποννήσου ΑΕ. Ελλείμματα τα οποία θα φορτώνονται στις τοπικές κοινωνίες. Στα δημόσια έργα με τις προβλέψεις του Ν.4782/21, ιδιώτες θα καθορίζουν τις τεχνικές προδιαγραφές για τα έργα, ιδιώτες θα καθορίζουν τις τιμές των υλικών και των εργασιών, δηλαδή το κόστος των έργων, τις μελέτες θα τις εκπονούν οι ιδιώτες μελετητές και θα τις επιβλέπουν οι πιστοποιημένοι ιδιωτικοί φορείς. Τα έργα θα τα κατασκευάζουν οι ιδιώτες εργολάβοι, θα τα επιμετρούν (δειγματοληπτικά μάλιστα!!!) και επιβλέπουν ιδιώτες. Μόνο το κόστος θα πληρώνει το Δημόσιο με πλημμελή έλεγχο και τεράστιες επισφάλειες, καθώς «Ελεγκτές» και «Ελεγχόμενοι» θα αλληλοδιαπλέκονται. Γνωρίζουμε ήδη όλοι, τι συμβαίνει με τις “Συμβάσεις Παραχώρησης”, όπου οι πολίτες πληρώνουν τα αυξημένα διόδια και το Δημόσιο καλύπτει με εκατομμύρια την ενδεχόμενη “μειωμένη κίνηση” (40 εκατ. € μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2020). Ιδιώτες μελετητές τοπικών χωροταξικών σχεδίων ή επενδυτικών σχεδίων θα αξιολογούνται από ιδιώτες αξιολογητές σε μια λογική “Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει”.

Ήδη τα πρώτα δείγματα εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες οδηγούν σε χρήσιμα συμπεράσματα:

Α. Σε προκήρυξη της ΠΕ Λασιθίου για πρόσληψη συμβούλου 5 ετούς εμπειρίας με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, λόγω ‘κατεπειγουσών’ αναγκών στο έργο με τίτλο: "ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΠΕ ΛΑΣΙΘΙΟΥ". Με τον αρχικό προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 74.369,33 Ευρώ (Τελικό οικονομικό αντικείμενο με την έκπτωση 29.747 € με ΦΠΑ) ενώ η διάρκεια της είναι 13 μήνες που αφορά ημερήσια απασχόληση ενός Πολιτικού Μηχανικού 2,5 ώρες!!! Η Περιφέρεια θα μπορούσε με το ποσό του αρχικού προϋπολογισμού της σύμβασης να απασχολεί 4 μόνιμους Δημόσιους Υπαλλήλους ΠΕ Μηχανικών 5 ετούς εμπειρίας (Κόστος εκάστου ~ 18150,00 € χωρίς μεταπτυχιακό και παιδιά) με 8 ωρη απασχόληση ετησίως, (Link Υπολογισμού Αμοιβών Δημοσίων Υπαλλήλων του ΕΑΠ). Στην περίπτωση μόνιμων προσλήψεων προφανώς θα υπήρχε η ευθύνη έργων και μελετών εφ όρου της υπαλληλικής τους ζωής.

Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνα: χώρος ελεύθερος, δημόσιος, ανοιχτός

 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ Τηλ. Επικοιν. :6941639001, 697888323,6948080518 Email.: ep.ag.goudi@gmail.com Αθήνα 29/05/2021


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΑΡΚΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΑ ΧΩΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΣ, ΑΝΟΙΧΤΟΣ

Το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμος Αθηναίων υπέγραψαν Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης με αντικείμενο τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνα η οποία συνυπογράφεται από την Περιφέρεια Αττικής και από την εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» αγνοώντας τις προτάσεις των κατοίκων της περιοχής .Σκοπός της σύμβασης η ανέγερση του Μουσείου της πόλης των Αθηνών εντός του Άλσους σε έκταση 30 στρεμμάτων, σε ένα ζωτικό χώρο ελεύθερης χρήσης του πάρκου. Ταυτόχρονα θα επιφέρει την καταστροφή των γηπέδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, στα οποία αθλούνται δεκάδες αθλητικοί σύλλογοι και νέοι και νέες της περιοχής. Επίσης, στο σχεδιασμό προβλέπεται η κοπή 580 δέντρων (πολλά εκ των οποίων με ύψος άνω των τεσσάρων μέτρων). Αντισταθμιστικά, εξαγγέλλεται η φύτευση μόλις 334 νεαρών δέντρων. Συμπαραστεκόμαστε στην Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Ακαδημίας Πλάτωνα-Σεπολίων και στις άλλες συλλογικότητες που αγωνίζονται ενάντια στην τσιμεντοποίηση του Πάρκου στην Ακαδημία Πλάτωνος έκτασης 145 στρεμμάτων, συνυπογράφοντας τα δίκαια -τεκμηριωμένα αιτήματά τους.


Η Γραμματεία της Επιτροπής

Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών: «Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε κίνδυνο;»

Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών: «Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε κίνδυνο;» | Δευτέρα 31 Μαΐου
26 Μαΐου 2021



Έπειτα από την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ σε απλή Διεύθυνση του Υπουργείου Εργασίας τον Αύγουστο του 2019 και την αδρανοποίηση του κατά την πανδημική κρίση, η κυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις επιχειρεί μια νέα πολύ ανησυχητική εξέλιξη.

Στο όνομα της ενίσχυσης της αυτοτέλειας και της ανεξαρτησίας του ιστορικού αυτού θεσμού επιδιώκει την αλλοίωση της φυσιογνωμίας και τη συρρίκνωση της αποστολής του. Το ΣΕΠΕ μετεξελίσσεται με προχειρότητα σε Ανεξάρτητη Αρχή, χωρίς όμως να ικανοποιούνται όλες οι προϋποθέσεις για τη διασφάλιση, πόσο μάλλον για την ενίσχυση, της αποτελεσματικότητας της δράσης και της λειτουργικής αυτονομίας του. Ακόμη μία εργατική κατάκτηση κινδυνεύει άμεσα και μαζί της η δημοκρατία στους χώρους δουλειάς.

Θα μιλήσουν:

▬ Απόστολος Καψάλης, Μεταδιδακτορικός ερευνητής Πάντειο Παν/μιο, πρ. Ειδικός Γραμματέας ΣΕΠΕ

▬ Πάνος Κορφιάτης, πρ. Ειδικός Γραμματέας ΣΕΠΕ

▬ Ελευθερία Κούρεντα, Ειδική Επιθεωρήτρια Εργασιακών Σχέσεων, μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων (ΟΣΥΠΕ)

▬ Γιάννης Μιχάλας, Ειδικός Επιθεωρητής Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΠΕ, Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

▬ Αθηνά Ταβουλτζίδου, Ειδική Επιθεωρητρια Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρητών, μέλος ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιθεωρητών Εργασίας (ΠΟΣΥΠΕ)

▬ Σταύρος Χαλάτσης, Επιθεωρητής Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, Πρόεδρος του Συλλόγου Τεχνικών & Υγειονομικών Επιθεωρητών Εργασίας.

Συντονίζει

▬ η δημοσιογράφος Λαμπρινή Θωμά.

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά από τη σελίδα του Δικτύου στο facebook εδώ και από το κανάλι του δικτύου στο youtube εδώ.


Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.

Φόρμα Συλλογής Υπογραφών και Διαθεσιμοτήτων για το ευρύ κοινό: https://forms.gle/PprCkcSsSwdfdoX89

Email επικοινωνίας: dyde2021@gmail.com

Ελληνικό - ώρα μηδέν


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

"ΕΛΛΗΝΙΚΟ - ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ"

Σας προσκαλούμε την Τετάρτη 2 Ιουνίου στις 7 μ.μ. να παρακολουθήσετε την διαδικτυακή συζήτηση με θέμα την περιβόητη "επένδυση" στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού που θα μεταδοθεί ταυτόχρονα στο Youtube και στο Facebook.
Πού βρίσκεται σήμερα η υπόθεση της περιβόητης επένδυσης;
Τι απομένει για την οριστική μεταβίβαση της έκτασης στην Lamda Development;
Πώς φτάσαμε ως εδώ;
Υπάρχει περίπτωση να ανακοπεί αυτή η διαδικασία;
Αν όχι, πώς μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα;
Ποιες θα είναι οι άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες της ιδιωτικοποίησης αυτής της ανεκτίμητης αξίας δημόσιας περιουσίας;
Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει;
Τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα;

Θα μιλήσουν:

Χρήστος Κορτζίδης, επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, πρώην δήμαρχος
Έφη Μουγκαράκη, νομικός
Ελένη Πορτάλιου, ομ. καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ

Θα παρέμβουν:

Γιώργος Αναματερός, πολιτικός μηχανικός, διορισθείς πραγματογνώμων του ΣΔΟΕ στην εισαγγελική έρευνα για το Ελληνικό
Περικλής Ζήκας, δημοτικός σύμβουλος Χολαργού Παπάγου, Διαδημοτική Επιτροπή για την Προστασία του Υμηττού
Γιώργος Μαρκόπουλος, ΕΚΤΟΣ ΠΛΑΝΟΥ Αντικαπιταλιστική Κίνηση Ελληνικού-Αργυρούπολης
Ελένη Μπελιά, εκπαιδευτικός, πρ. δημοτική σύμβουλος ΑΝΩ ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι
Χρήστος Ρουμπάνης, Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας
Βασίλης Τσατσαράγκος, πρόεδρος Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΠΟΛΚΕΟΑ)

Θα ακολουθήσει συζήτηση

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Στάθης Γκότσης, μέλος ΔΣ Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Γ.Γ. Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων

ΕΥΡΕΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Τηλεργασία και απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων

Τηλεργασία και απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων

Η πανδημία επιτάχυνε τους ρυθμούς επέκτασης μορφών εργασιακών καθεστώτων που ήδη είχαν αρχίσει να κυριαρχούν στις αγορές εργασίας δεκαετίες πριν, στο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων μετασχηματισμών. Η κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων δογμάτων περί ανταγωνιστικότητας και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, αλλά και οι πολιτικές «έκτακτης ανάγκης» για την αντιμετώπιση της κρίσης του 2008 και της κρίσης της πανδημίας, αμφισβήτησαν σε βάθος το μεταπολεμικό μοντέλο εργασιακών σχέσεων όσον αφορά τις συνθήκες, τον χρόνο και την αμοιβή της εργασίας δηλ. τη παραδοσιακή τυπική σχέση εξαρτημένης εργασίας, πλήρους και σταθερού ωραρίου, αορίστου χρόνου διάρκειας. Το δόγμα της ανταγωνιστικότητας προέταξε την ανάγκη διαρκούς αναδιοργάνωσης της διαδικασίας παραγωγής των αγαθών και υπηρεσιών και των προϊόντων και προέβαλε την απαίτηση για διαρκή κινητικότητα και «προσαρµογή» του εργατικού δυναμικού στις συνεχώς µεταβαλλόµενες ανάγκες των επιχειρήσεων.

Παρά τις επικλήσεις στα πλεονεκτήματα της τηλεργασίας (απελευθέρωση ελεύθερου χρόνου εργασίας από το «κέρδος» του χρόνου μετάβασης και επιστροφής προς και από τον τόπο εργασίας, περιβαλλοντικό κέρδος και συμφιλίωση της εργασιακής και ιδιωτικής ζωής), ο κίνδυνος να «σβήσει η διαφορά ανάμεσα στον χρόνο εργασίας και τον προσωπικό χρόνο» είναι υπαρκτός, τονίζει ακόμη και ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας. Η ρευστοποίηση του χώρου και του χρόνου εργασίας επέρχεται γιατί γίνονται δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ του εργασιακού και προσωπικού χώρου.

‘Έξω από τo αυστηρό πλαίσιο έναρξης και λήξης του τυπικού ωραρίου, η επιχειρούμενη αναδιάταξη του χρόνου εργασίας με στόχο να περιοριστεί το «χάσιμο χρόνου», η επέκταση του εργάσιμου χρόνου εργασίας σε βάρος του ελεύθερου χρόνου, η ρευστοποίηση της εργασιακής και ιδιωτικής ζωής, αποτελεί για πολλές και πολλούς εργαζόμενες και εργαζόμενες πραγματικότητα. Ειδικότερα στις περιπτώσεις της διαρκούς εργασιακής διαθεσιμότητας που ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα ψηφιακού ελέγχου των εργαζομένων, και πέραν του τυπικού ωραρίου, αποδιοργανώνεται πλήρως η ιδιωτική ζωή των εργαζομένων.

η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως, υποχρεωτικά σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απασχοληθούν με το σύστημα αυτό. Η απάλειψη της συναίνεσης των εργαζομένων και η απουσία αναφοράς στην υποχρέωση των εργοδοτών να καλύπτουν τις δαπάνες του τεχνολογικού εξοπλισμού για την εφαρμογή του καθεστώτος της τηλεργασίας, οδήγησε στην απίσχναση της ισχύος και της αμοιβής της εργασίας, καταδεικνύοντας την ταξικότητα του μέτρου. Η περαιτέρω ενίσχυση της εξουσίας των εργοδοτών, στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας, ήρθε για να μείνει.