Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν…

ή πως η Δυτική Αττική θα συνεχίσει να αποτελεί τον προσφιλέστερο προορισμό σκουπιδιών

του Τάσου Κεφαλά, ΠΡΩΣΥΝΑΤ
 Η περίοδος από το 2003, έως και σήμερα, ήταν μια περίοδος που χαρακτηρίστηκε από την προσπάθεια υλοποίησης ενός παράλογου σχεδιασμού στη διαχείριση των απορριμμάτων -για να μείνουμε στα αστικά απόβλητα, μόνο-, που χαρακτηρίζονταν από το συγκεντρωτισμό και τη συνειδητή προσπάθεια εκχώρησης μεγάλων κομματιών της διαχείρισης στους ιδιώτες εργολάβους. Ο σχεδιασμός αυτός εκφράστηκε με την απαξίωση της ανάκτησης των υλικών και με την εμμονική προσήλωση στην κατασκευή κεντρικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμεικτων και χώρων ταφής (ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ), μέσω συμβάσεων πολύχρονης (25-27 χρόνια) σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), με απαράδεκτους -περιβαλλοντικά και οικονομικά- όρους.
 Για το λόγο αυτό, η ίδια περίοδος ήταν περίοδος έντονων αντιδράσεων, τόσο σε τοπικό επίπεδο, κατά της υλοποίησης συγκεκριμένων υποδομών, όσο και σε περιφερειακό – κεντρικό επίπεδο, κατά του προωθούμενου σχεδιασμού και υπέρ μιας εναλλακτικής αντίληψης, που, με το χρόνο, σχηματοποιήθηκε σε αυτό που συνηθίσαμε να ονομάζουμε αποκεντρωμένη διαχείριση, με έμφαση στην πρόληψη, στην προδιαλογή και στην ανάκτηση των υλικών. Ο κύκλος έκλεισε με τηδιαμόρφωση, τη διετία 2015-2016, ενός νέου πλαισίου, που χαρακτηρίζεται από τα νέα εθνικά σχέδια πρόληψης, διαχείρισης στερεών αποβλήτων και διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων και από τα νέα περιφερειακά σχέδια (ΠΕΣΔΑ) και από τα τοπικά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων των δήμων (ΤΣΔΑ), με τα τελευταία να υλοποιούνται για πρώτη φορά.

 «Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά …»

Οπότε είναι μια καλή στιγμή, η καταλληλότερη ίσως, για να ξαναδούμε τη «μεγάλη εικόνα» και να αποτιμήσουμε το τι έφερε και τι το τι άφησε πίσω της αυτή η περίοδος. Αλλά και να δούμε τις ανάγκες που γεννά το νέο περιβάλλον στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το νέο πλαίσιο των σχεδιασμών είναι επηρεασμένο, αλλού λιγότερο, αλλού περισσότερο, από τις κινηματικές διεκδικήσεις της τελευταίας δεκαετίας. Κυρίως στη ρητορική τους, με την υιοθέτηση των «κλισέ» της αποκεντρωμένης, δημόσιας διαχείρισης και της προδιαλογής των υλικών, αλλά και στον κεντρικό στόχο για το 2020, που μιλά για 50% ανάκτηση από προδιαλογή υλικών, 24% ανάκτηση από την επεξεργασία των σύμμεικτων και υγειονομική ταφή – τελική διάθεση του 26%, που αποτελεί το υπόλειμμα της όλης διαδικασίας διαχείρισης. Ως εδώ καλά .. και αρκετά φιλόδοξα.

ΑΔΕΔΥ: Αλληλεγγύη στους διωκόμενους συναδέλφους μηχανικούς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αλληλεγγύη στους διωκόμενους συναδέλφους μηχανικούς
Η ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί εις βάρος μελών της Αντιπροσωπείας και της Διοικούσας του ΤΕΕ (μεταξύ αυτών και του Γενικού Γραμματέα της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ, Δ. Πετρόπουλου και του πρώην Προέδρου, Αθ. Μπούμη) που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις στο ΕΤΑΑ το 2013-2014, ενάντια στην επονείδιστη μνημονιακή πολιτική εις βάρος των μηχανικών και όλων των εργαζομένων, ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στην συλλογική δράση.
Πρόκειται για εκδικητική, επιλεκτική και παντελώς ανυπόστατη στοχοποίηση μελών του ΤΕΕ, που διά της παρουσίας τους στο ΕΤΑΑ την περίοδο 2013 – 2014, εφάρμοζαν συλλογικές αποφάσεις των συνδικαλιστικών τους φορέων.
Στο πρόσωπο των διωκόμενων για άσκηση «παράνομης βίας» κατά των ανεκδιήγητων, παράνομων και καταχρηστικών επιλογών διοίκησης του ΕΤΑΑ, ουσιαστικά διώκονται  οι αγώνες όλων όσων αντιστάθηκαν και αντιστέκονται στις μνημονιακές πολιτικές.
Οι διώξεις αυτές είναι σε πλήρη συμφωνία με όλο το αντιδραστικό πλαίσιο ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και περιστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων που συνοδεύουν τις μνημονιακές πολιτικές (παράνομες απεργίες – απαγορεύσεις συγκεντρώσεων – χιλιάδες κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή τους στους κοινωνικούς αγώνες).
Καταγγέλλουμε την ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών, κοινωνικών και πολιτικών κινητοποιήσεων και καλούμε την εισαγγελία Πρωτοδικών να αποσύρει τις ανυπόστατες κατηγορίες και να βάλει την υπόθεση στο αρχείο.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου, τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων και των Ομοσπονδιών, να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους συναδέλφους μηχανικούς και να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017, στις 09:00, στο 3ο Μονομελές πλημμελειοδικείο Αθηνών, στα Δικαστήρια Ευελπίδων (Κτήριο 9, Ισόγειο, Αίθουσα 2).
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Τα σεξουαλικά ένστικτα και ο νέος αποικιοκράτης

Τα σεξουαλικά ένστικτα και ο νέος αποικιοκράτης

Τα σεξουαλικά ένστικτα και ο νέος αποικιοκράτης

Δεν πάνε πολλές μέρες από τις ολλανδικές εκλογές, στις οποίες το κόμμα του προέδρου του Eurogroup υπέστη μια μεγαλοπρεπέστατη ήττα. Για πολλούς, οι εκλογές αυτές ήταν και η πρώτη ευκαιρία να μάθουν ότι  ο ψηλόλιγνος τύπος με τα μικροσκοπικά γυαλιά και το μόνιμα καρφωμένο επάνω του ημι-σαρκαστικό χαμόγελο δεν είναι δεξιός, δεν είναι σε κάποιο από τα 15 φιλελεύθερα κόμματα της Ολλανδίας. Είναι σοσιαλδημοκράτης.
Λίγες μέρες μετά την κατραπακιά του αυτή, ο Ολλανδός πολιτικός έκανε μια δήλωση που έδωσε το στίγμα του τρόπου λειτουργίας της Ευρώπης σήμερα. Αντιγράφω από την Καθημερινή:
Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του βορρά είχαν δείξει αλληλεγγύη προς τις χώρες που είχαν επηρεαστεί από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης προσδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. (Όμως) υπάρχουν και υποχρεώσεις. Δεν μπορείς να δαπανάς όλα τα χρήματα σε ποτά και σε γυναίκες και μετά να ζητάς βοήθεια
Δεν είναι βέβαια καινούργια η οπτική που θέλει τους νότιους τεμπέληδες που yolάρουν με 5 μήνες καλοκαίρι από το πορτοφόλι του Ολλανδού φορολογούμενου, που τέλη Αυγούστου έχει αρχίσει ήδη να πίνει ζεστό καφέ δουλεύοντας σκληρά μπροστά από το laptop του. Το πραγματικά εξωφρενικό σε αυτή την υπόθεση είναι ο τρόπος που εκφράστηκε αυτό το μοτίβο: μέσα από μια ρατσιστική, οριενταλιστική, σεξιστική αλλά κυρίως αποικιοκρατικού τύπου δήλωση.

Ανακοίνωση Τομέα Πολεοδομίας & Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ. του ΕΜΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΙ




Αθήνα, 21/03/2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ & ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ 
ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΙ 

Η χωροθέτηση ενός σταδίου, οποιουδήποτε σταδίου δεκάδων χιλιάδων θεατών είναι μία υπόθεση πολύ σοβαρή. Ένα τέτοιο στάδιο βαραίνει την πόλη, φορτώνει υπέρμετρα τα κυκλοφοριακά συστήματα, προκαλεί βαριά όχληση κατά τις ώρες της λειτουργίας του, χρειάζεται εκατοντάδες στρέμματα γης, γυμνής, με σκληρές επιφάνειες χωρίς πράσινο. Χρειάζεται χιλιάδες θέσης στάθμευσης οχημάτων και σύμφωνα με τις τάσεις της εποχής, μεγάλες εκτάσεις συνοδών εμπορικών χρήσεων.
Η χωροθέτηση ενός τέτοιου σταδίου, εντός του πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδί - είτε στον χώρο του φυτώριου του Δήμου Αθηναίων ή σε όποιον άλλον γειτονικό χώρο, είναι βέβαιο ότι θα καταστρέψει μεγάλο τμήμα από την αντίστοιχη ζώνη του πάρκου, όχι μόνο στο αποτύπωμα του σταδίου, αλλά και σε μία ευρύτερη περιφέρεια η οποία επηρεάζεται από αυτό. 
Αυτή η περιφέρεια σήμερα περιλαμβάνει νοσοκομεία, συνοικίες χαμηλής δόμησης αμιγούς κατοικίας, υψηλό πράσινο και την κοίτη του Ιλισού. 
Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί σχεδιάστηκε το 1997-1998, κατοχυρώθηκε ως τέτοιο θεσμικά αλλά και στη συνείδηση των Αθηναίων, περιελήφθη στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής το 2014 όπως και στη ζώνη προστασίας Υμηττού. 
Η κατασκευή του σταδίου εκεί προϋποθέτει την ανατροπή του πιο πάνω θεσμικού πλαισίου.
Αυτό είναι ίσως το πλέον ανησυχητικό: Η ανατροπή δηλαδή νόμων που μεριμνούν για το περιβάλλον της Αθήνας, στο όνομα μίας "αναγκαίας" επένδυσης ή κάποιου "υπέρτερου" αναγκαίου καλού. Η προηγούμενη φορά που αυτό συνέβη, πάλι στο Γουδί, αφορούσε την κατασκευή του κατά πολύ μικρότερου γηπέδου Μπάντμινγκτον στο όνομα της ανάγκης οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Η κατασκευή αυτή σήμερα είναι απολύτως απονομιμοποιημένη και έχει κριθεί κατεδαφιστέα από το ΣτΕ. 
Ο Τομέας Πολεοδομίας-Χωροταξίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχει κάθε λόγο να εκπλήσσεται και να ανησυχεί. Συμμετείχε και συμμετέχει δια των μελών του και μέσω των ερευνών του, στην υπόθεση του μητροπολιτικού σχεδιασμού της Αθήνας, του αστικού πρασίνου και της βελτίωσης του περιβάλλοντος. 
Με βάση αυτή τη γνώση και στο όνομα προσπαθειών που διαρκούν δεκαετίες, όχι μόνο της επιστημονικής κοινότητας αλλά και των πολιτών της Αθήνας, προτείνουμε στην Κυβέρνηση και στον Δήμο Αθηναίων να αναθεωρήσει την άστοχη απόφαση για χωροθέτηση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στους χώρους του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδί. 

Η Γενική Συνέλευση του Τομέα Πολεοδομίας & Χωροταξίας Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ

Αλληλεγγύη στους διωκόμενους συναδέλφους μας για τις κινητοποιήσεις του 2013-14 στο ΕΤΑΑ

Στις 28/3/2017, δικάζονται από το τρίτο μονομελές πλημμελειοδικείο Αθηνών συνάδελφοι και συναγωνιστές μας που το 2013-2014 συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών καθώς και άλλων φορέων στο ΕΤΑΑ, ενάντια στην εφαρμογή μνημονιακών μέτρων.

Κάποιες από τις κυρίαρχες διεκδικήσεις των κινητοποιήσεων εκείνων των ημερών, ήταν: η κατάργηση των ληστρικών αυξήσεων των εισφορών του ν.3986/2011, η κατάργηση του ΚΕΑΟ, η κατάργηση των τοκογλυφικών προσαυξήσεων των οφειλομένων στο ΤΣΜΕΔΕ, η παροχή πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ασφαλισμένους και στα προστατευόμενα μέλη τους – Διεκδικήσεις – που όχι απλά παραμένουν επίκαιρες, αλλά γίνονται ακόμη πιο επιτακτικές στα πλαίσια της απρόσκοπτης συνέχισης της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής και της ολοένα εντεινόμενης διαδικασίας εξαθλίωσης που υφίσταται η συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών, παρά τις καθημερινές διαβεβαιώσεις της τωρινής κυβέρνησης περί του αντιθέτου. Τα δυσβάστακτα οικονομικά προβλήματα των μηχανικών, η ομηρία τους μέσω της εξακολουθητικής κατασκευής χρεών, η στέρηση της υγείας και της δυνατότητας εργασίας σε συνδυασμό με την άμεση πια απειλή των κατασχέσεων λόγω οφειλών, ακόμα και από το πρώτο ευρώ, σε χιλιάδες άνεργους ή υποαπασχολούμενους συναδέλφους, δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο της επιτελούμενης κοινωνικής καταστροφής – μιας καταστροφής που οι τότε κοινωνικοί αγώνες προσπαθούσαν να αποτρέψουν.
Η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών – που εδώ και χρόνια προσπαθεί να αναδείξει τα φλέγοντα προβλήματα του κλάδου μας και γνωρίζει ότι η δικαίωση των αγώνων προϋποθέτει πάνω απ’ όλα την ενεργή συμμετοχή και την παρουσία των ίδιων των πληττόμενων στα κέντρα λήψης αποφάσεων που τους αφορούν – στηρίζει ολόψυχα τους διωκόμενους.
Αντιλαμβάνεται την άδικη, εκδικητική και παντελώς ανυπόστατη στοχοποίηση των συγκεκριμένων συναδέλφων ως ενδεικτική μιας επίθεσης που προορίζεται ακριβώς για το ίδιο το δικαίωμα στην κοινωνική δράση, στην αυτοπρόσωπη παρουσία και τη συλλογική διεκδίκηση – όπως συντελέσθηκαν την περίοδο 2013-2014 με τις κινητοποιήσεις στο ΤΕΕ, το ΤΣΜΕΔΕ, το ΚΕΑΟ, το Υπουργείο και το ΕΤΑΑ.

Ο Βόλος μπροστά σε μια ακόμα μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή

Η καύση του RDF προϋποθέτει την παραγωγή του

Και σαν να μην έφταναν τα τεράστια εθνικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας απ’ την ολομέτωπη επίθεση του νεοφιλελευθερισμού, σαν να μην έφτανε πως αυτά έγιναν προσωπικές τραγωδίες του καθενός, γίνεται και το επόμενο βήμα. Η φυσική εξόντωση ενός λαού και μιας τοπικής κοινωνίας όπως αυτή του Βόλου. Και μιλώ για ολομέτωπη επίθεση με σκοπό τη φυσική εξόντωση. Γιατί μετά το Μηλάκι Αλιβερίου με την καύση του RDF (περιεκτικότητα σε καθαρό πλαστικό 25%) για την εξυπηρέτηση του εργοστασίου της ΑΓΕΤ, μετά το Μεσολόγγι και την καύση βιορευστών για την παραγωγή ενέργειας που θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας, ήρθε η σειρά και του Βόλου, πάλι προς εξυπηρέτηση της ΑΓΕΤ.

600.000 τόνοι νόμιμης ρύπανσης

Μετά τα τεράστια προβλήματα της πόλης που αφορούν στην ανεργία, στο νερό που πίνουμε, στη δυσλειτουργία του Βιολογικού και την επιβάρυνση του οικοσυστήματος του Παγασητικού, στα απορρίμματα και το σχέδιο διαχείρισής τους και πολλά άλλα, ήρθε και η ώρα του αέρα που αναπνέουμε. Η ιστορία ξεκίνησε από το 2012, επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου, με υπογεγραμμένη συμφωνία με την Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος. Το 2014, επί υπουργίας Μανιάτη, άνοιξε ο δρόμος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος με την εισαγωγή της δυνατότητας χρήσης των «δευτερογενών καυσίμων» (αστικά στερεά απόβλητα, RDF, SRF και άλλα στερεά και υγρά απόβλητα) και τη δυνατότητα εκμετάλλευσής τους προφανώς μετά από πιέσεις διαφόρων ενδιαφερομένων. Ήρθε λοιπόν η ώρα και η τωρινή απόφαση πρόκληση, με υπογραφή της Μ. Κρητικού γ.γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τροποποίησης της ΑΕΠΟ της ΑΓΕΤ να επιβεβαιώσει πως είναι πολύ έξυπνη η τακτική του ανοίγουμε την πόρτα σιγά-σιγά. Και η πειραματική καύση (που κι αυτή κακώς έγινε όπως είχε επισημανθεί από τότε αλλά εις ώτα μη ακουόντων) των 7.000 τόνων δευτερογενούς καυσίμου υλικού από την ΑΓΕΤ για το 2015, μετατράπηκε σε καύση 200.000 τόνων ετησίως και σε μόνιμη βάση τέτοιου υλικού και δυνατότητας άλλων 600.000 τόνων παρόμοιας κατηγοριοποίησης, με απόλυτα «φυσικό και νόμιμο» τρόπο, ορίζοντας για τον λόγο αυτό τον τρόπο μεταφοράς τους με πλοία και οχήματα αλλά και τις προδιαγραφές διαχείρισής τους. Κι όλα αυτά στα πλαίσια μιας συμφωνίας που θα είχε κατάληξη εφαρμογής της το 2016 και θα είχαν αποτιμηθεί υποτίθεται όλες οι επιπτώσεις. Και αν αυτό προστεθεί στην ήδη «νόμιμη» καύση από την ίδια εταιρία και κατά την εκτίμηση ειδικών, άλλων 180.000 τόνων πετ κοκ ετησίως, τότε μπορούμε με ασφάλεια να πούμε πως η πόλη είναι ένα ναρκοπέδιο ρύπανσης που κανείς δεν ενδιαφέρεται για την ζωή της και με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία βρίσκεται ουσιαστικά εντός του αστικού ιστού. Δεν είναι αντικείμενο φυσικά του παρόντος άρθρου να αναλύσει την επικινδυνότητα και τη βλαπτικότητα της χρήσης τέτοιου τύπου «καυσίμου» υλικού, ούτε η επισήμανση σκόπιμων παραλείψεων της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων (όπως η απαίτηση ανακοινώσιμων διαρκών και συνεχών μετρήσεων διοξινών, φουρανίων και βαρέων μετάλλων, η ύπαρξη Επιδημιολογικών Μελετών καθώς τα στοιχεία που απελευθερώνονται από την καύση είναι προσθετικά στα προηγούμενα και άρα δεν έχει αξία το στιγμιαίο όριο, η έλλειψη αντιμετώπισης των βίαιων και μη ελεγχόμενων εκκαπνισμών – μπουκώματα των καμινάδων και άλλα πολλά) ούτε φυσικά και να εγείρει τεράστια ερωτηματικά ως προς τον τόπο ταφής της, μετά την καύση, τέφρας και την υγιεινή των χώρων υποδοχής. Είναι όμως μια τεράστια ευθύνη να επισημανθεί πως όλα αυτά συμβαίνουν στην ίδια πόλη που ο παιδικός καρκίνος άνοιξε βιομηχανία και οι ασθένειες του αναπνευστικού χτυπάνε κόκκινο.

Απούσα η δημοτική αρχή

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Δασικοί Χάρτες SOS

από τη συνάδελφο Μαριλένα Ιατρίδου



Μέσω των πρόσφατα αναρτηθέντων πρόχειρων αντιεπιστημονικών και αντισυνταγματικών δασικών χαρτών, σε συνδυασμό με παλαιά και νέα νομοθετήματα επιχειρείται ένας άνευ προηγουμένου αποχαρακτηρισμός εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών, επιβραβεύοντας τους κάθε λογής καταπατητές , εμπρηστές και καταστροφείς των δασών

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελλο (ΕΡΤ 14 Μαρτίου -http://webtv.ert.gr/katigories/eidiseis/14mar2017-2100-deltio-idiseon/ στο λεπτό36)
  • 1.500.000 στρέμματα που εντάσσονται στις επιδοτήσεις εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις
  • 1.200.000 στρέμματα είναι οι δασωμένοι αγροί
  • 830. 000 στρέμματα με κτίσματα επιχειρήσεις αποθήκες εμφανίζονται ως δάσος 
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι:

α) Έχουν ενταχθεί στις αγροτικές επιδοτήσεις 1.500.000 στρέμματα εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους» της 10-3-2017 , «κύριος στόχος είναι να μην εξαιρεθούν από τις ενισχύσεις εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα επιδοτούμενων εκτάσεων, οι οποίες εμφανίζονται πλέον ως δασικές. Η πρώτη ρύθμιση, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, θα αφορά τα παρανόμως εκχερσωμένα. Η σκέψη είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την εξαγορά τους (π.χ. με κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής οικονομοτεχνικής μελέτης κ.λπ.), όπως ορίζονται από τους νόμους 4280/14 και 4315/14. Το τίμημα για όσες δασικές εκτάσεις εκχερσώθηκαν (έως την 7η Μαρτίου 2007) χωρίς να έχει εκδοθεί σχετική άδεια της αρμόδιας δασικής Αρχής, προκειμένου να καλλιεργηθούν, έχει οριστεί στο ένα τρίτο της αντικειμενικής ή της αγοραίας αξίας και κατατίθεται υπέρ του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου.». Σημειωτέον ο 4280/14 ίσχυσε για 3 μόνο χρόνια και είχε πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, ενώ ο 4315/14. ισχύει μόνο για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις .Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τους παραπάνω δασοκτόνους νόμους και σαν Κυβέρνηση τους εφαρμόζει επί το χείριστον. 

β) Αναγνωρίζονται ως οικιστικές πυκνώσεις 830.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων (ιώδεις περιοχές) για τις οποίες οι ιδιοκτήτες εξαιρούνται από την καταβολή τέλους ενστάσεων. Οι εκτάσεις αυτές εξαιρούνται από την καταγραφή τους ως δασικές

γ )Τα 1.200.000 στρέμματα δασωμένων αγρών. Συνήθως οι ιδιοκτήτες τους είναι στην πόλη ή το εξωτερικό, πολύ δύσκολα όμως μπορεί κανείς να διεκδικήσει την περιουσία του λόγω του μεγάλου κόστους των αντιρρήσεων. Εάν οι δασωθέντες αγροί έχουν ενταχθεί στο οικοσύστημα των γειτονικών δασών, η πρόταση μας είναι να εξαγοραστούν από το κράτος.

1.Οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν είναι πρόχειροι και αντιεπιστημονικοί.

1.α. Προκειμένου να γίνει μία πράξη χαρακτηρισμού μίας έκτασης από το Δασάρχη χρησιμοποιούνται 4-5 ζεύγη αεροφωτογραφιών ( μία ανά δεκαετία ). Για τους χάρτες χρησιμοποιούνται κυρίως οι αεροφωτογραφίες του 1945 (οπότε πολλά δάση είχαν καταστραφεί λόγω του πολέμου) και του κτηματολογίου 2007-2009 ( κακής ποιότητας).

Πρόταση της ΑΣΜ για μαζική Παρέμβαση στο ΔΣ του ΕΦΚΑ

Η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών απευθύνει πρόταση σε ομάδες και συλλογικότητες από όλους τους κλάδους για μαζική παρέμβαση στο ΔΣ ΕΦΚΑ, με προτεινόμενη ημερομηνία τις 30/3. Η παρέμβαση προτείνουμε να αφορά – μεταξύ άλλων – τα παρακάτω ζητήματα (αριθμημένα με σειρά προτεραιότητας ανάλογα με την άμεση ή μη αρμοδιότητα του ΔΣ του ΕΦΚΑ για το κάθε ένα από αυτά):


α. Το ζήτημα που έχει ανακύψει για την ασφαλιστική ικανότητα, εξαιτίας της νέας ερμηνείας της σχετικής εγκυκλίου που έχει δώσει ο ΕΦΚΑ και η οποία αποκλείει πολλούς συναδέλφους από την ασφάλιση.

β. Το σταμάτημα των κατασχέσεων σε βάρος ασφαλισμένων με οφειλές μέσω του ΚΕΑΟ, με παράλληλη ενημέρωση του ΔΣ του ΕΦΚΑ σχετικά με τις διεκδικήσεις μας για το μείζον θέμα της αποστολής στο ΚΕΑΟ  ένα όργανο που στοχοποιεί άμεσα τον κόσμο της εργασίας  ακόμη και των μικρώνοφειλετών.

γ. Την ανάγκη απόδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας με οφειλές, ρύθμιση που θα ωφελήσει και τους ασφαλισμένους και το ταμείο, αντίστοιχη με παλιότερη απόφαση της ΔΕ ΤΣΜΕΔΕ.

δ. Την ανάγκη παράτασης στην καταβολή των υπέρογκων τρεχουσών ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους μηχανικούς, ως προσωρινή ελάφρυνση, με δεδομένη τη συσσώρευση υποχρεώσεων στο μήνα Μάρτιο.

Διακλαδική σύσκεψη για το ασφαλιστικό και τα μπλοκάκια

Διακλαδική σύσκεψη για το ασφαλιστικό και τα μπλοκάκια, Πέμπτη 23/3, 6.30μμ, αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ, Νίκης 4, Σύνταγμα


Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλεί διακλαδική σύσκεψη σωματείων, επιτροπών αγώνα, συλλογικοτήτων εργαζόμενων με ΔΠΥ και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών και τεχνικών, νομικών, υγειονομικών, λογιστών και οικονομολόγων, μεταφραστών-επιμελητών, ερευνητών κλπ. Το βασικό θέμα της σύσκεψης είναι η ανάπτυξη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών ενάντια στην νέα κατάσταση που διαμορφώνεται από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

Βασικό χαρακτηριστικό του νόμου Κατρούγκαλου είναι η επιβολή ενός ανταποδοτικού συστήματος εξατομικευμένων εισφορών που ανέρχεται σε ποσοστό έως και 37,95% (πχ για τους μηχανικούς). Έτσι φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές φτάνουν στο 60% του εισοδήματος οδηγώντας σε εξόντωση χιλιάδες συναδέλφους. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως ο νέος νόμος είναι «δικαιότερος», ωστόσο για τους ανέργους οι εισφορές είναι 2.800 ευρώ το χρόνο που αντιστοιχούν σε ανύπαρκτες παροχές και σύνταξη. Η κατάσταση είναι εκρηκτική καθώς το 50% των μηχανικών, αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ενώ στην γωνία περιμένει το ΚΕΑΟ που απειλεί με κατασχέσεις ακόμα και όσους χρωστούν κάτω των 5000 ευρώ.

Για τους εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών (ΔΠΥ) προβλέπεται ο επιμερισμός των εισφορών μεταξύ του εργοδότη και του εργαζόμενου, εφόσον όμως ο εργοδότης αποδεχτεί την υπαγωγή του εργαζόμενου στην σχετική ρύθμιση (παραγράφου 9 του άρθρου 39 του ν. 4378/2016). Η εικόνα που μεταφέρεται το τελευταίο διάστημα από πολλούς χώρους δουλειάς επιβεβαιώνει το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται από την εργοδοσία ώστε να αποφύγει το κόστος των εργοδοτικών εισφορών. Οι μειώσεις στους μισθούς, η επιβολή νέων ατομικών συμβάσεων, οι παρακρατήσεις μισθών, η αδήλωτη εργασία συνιστούν καθημερινότητα για χιλιάδες συναδέλφους. Ενώ δεν λείπουν και περιστατικά, όπου οι εργοδότες ζητούν από τους εργαζόμενους να αρνηθούν με υπεύθυνη δήλωση την υπαγωγή τους στη ρύθμιση για τα μπλοκάκια.

Παράλληλα μια σειρά από κρατικοί φορείς (πχ Ερευνητικά Κέντρα, πανεπιστήμια κλπ) αρνούνται να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές στους εργαζόμενους που απασχολούν παρότι πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση της παραγράφου 9 του άρθρου 39 του ν. 4378/2016.

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: Στάση Εργασίας Τρίτη 28/3 – Αλληλεγγύη στους διωκόμενους συναδέλφους

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100,  114 75  ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282           FAX:210 64.61.296  e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2017

Αρ.Πρωτ.: 4417

ΘΕΜΑ: Στάση Εργασίας – Τρίτη 28/3 – Αλληλεγγύη στους διωκόμενους συναδέλφους

Η ποινική δίωξη που ασκείται εις βάρος μελών της Αντιπροσωπείας και της Διοικούσας του ΤΕΕ (μεταξύ αυτών και του νυν Γεν. Γραμματέα της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ Δ. Πετρόπουλου και του πρώην Προέδρου Αθ. Μπούμη) που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις στο ΕΤΑΑ το 2013-2014, ενάντια στην επονείδιστη μνημονιακή πολιτική εις βάρος των μηχανικών, ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στην συλλογική κινητοποίηση και χειραφέτηση του Κλάδου.
Πρόκειται για εκδικητική, επιλεκτική και παντελώς ανυπόστατη στοχοποίηση μελών του ΤΕΕ που δια της παρουσίας τους στο ΕΤΑΑ εφάρμοζαν συλλογικές αποφάσεις συνδικαλιστικών φορέων (του ίδιου του ΤΕΕ, της ΕΜΔΥΔΑΣ, του ΣΑΔΑΣ κα) την περίοδο 2013-2014 στο ΤΕΕ, το ΤΣΜΕΔΕ, στο ΚΕΑΟ, στο Υπουργείο και το ΕΤΑΑ
Η κατάργηση των αυξήσεων των εισφορών του 3986/2011, η κατάργηση του ΚΕΑΟ, η κατάργηση των τοκογλυφικών προσαυξήσεων των οφειλομένων στο ΤΣΜΕΔΕ, η παροχή πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ασφαλισμένους και στα προστατευόμενα μέλη τους και η λειτουργία του κλάδου ειδικών παροχών, αποτελούν αίτημα, διεκδίκηση και κυρίως ανάγκη όλων των συναδέλφων και συνεχίζουν να παραμένουν ανεκπλήρωτα.
Στο πρόσωπο των διωκόμενων για άσκηση “παράνομης βίας” κατά των ανεκδιήγητων, παράνομων και καταχρηστικών επιλογών διοίκησης του ΕΤΑΑ, ουσιαστικά διώκεται ο αγώνας των μηχανικών ενάντια στην καταστροφή τους.
Πρόκειται καθαρά για διώξεις ενάντια σε μέλη του ΤΕΕ και τους αγωνιζόμενους μηχανικούς και στο δικαίωμα τους να υπερασπίζονται τα δικαιώματα που σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του ΤΕΕ έχουν υποχρέωση να υπερασπίζονται. Οι μηνύσεις κατόπιν υποδείξεως (του κ. Σελλιανάκη και μόνο από τους μάρτυρες) είναι σε πλήρη συμφωνία με όλο το αντιδραστικό πλαίσιο διώξεων και περιστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων που συνόδευσαν τις μνημονιακές πολιτικές (παράνομες απεργίες - απαγορεύσεις συγκεντρώσεων - χιλιάδες κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή τους στους κοινωνικούς αγώνες). Είναι στα γνωστά πλαίσια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, ώστε να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει. Γνωστή τακτική αλλά δε μας αγγίζει. Οι κοινωνικοί αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας είναι δίκαιοι και δεν ποινικοποιούνται.
Καταγγέλλουμε την ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών – κοινωνικών – πολιτικών κινητοποιήσεων και καλούμε την εισαγγελία Πρωτοδικών να αποσύρει τις ανυπόστατες κατηγορίες και να βάλει την υπόθεση στο αρχείο.

Κυρήσουμε στάση εργασίας την Τρίτη 28/3 από την έναρξη του ωραρίου έως τις 12μμ και καλούμε τους συναδέλφους, να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους συναδέλφους μηχανικούς με συγκέντρωση στις 9πμ στο 3ο Μονομελές πλημμελειοδικείο Αθηνών στα Δικαστήρια Ευελπίδων Κτίριο 9, Ισόγειο, Αίθουσα 2

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

“Nαζιστικά μνημεία στους τόπους που έκαψαν οι ναζιστές”

H αρχιτέκτονας Ρένα Μαγιάφα, αφηγείται τις πιέσεις του Γερμανικού Προξενείου για την αποκατάσταση του ναζιστικού μνημείου “Γερμανικό Πουλί” στα Χανιά.



Πηγή : agonaskritis.gr

Η Ρένα Μαγιάφα, Αρχιτέκτων μηχανικός, υπηρέτησε στα Χανιά, στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Χανίων το 2000. Στην επιστολή της αυτή περιγράφει τις επίμονες και προκλητικές πιέσεις που της ασκήθηκαν από τον Πρόξενο της Γερμανίας για να ξαναστηθεί το “Γερμανικό Πουλί”.

Διαβάστε την επιστολή της που αποκτά ιδιαίτερη αξία λαμβάνοντας υπόψη τις διαρκείς προσπάθειες επαναγραψίματος και αναθεώρησης της ιστορίας και της Μάχης της Κρήτης τα τελευταία χρόνια:

Της Ρένας Μαγιάφα

Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας “Αγώνας της Κρήτης ” σχετικά με το ξαναστήσιμο του ναζιστικού μνημείου το “γερμανικό πουλί” από τον σύλλογο των βετεράνων του ναζιστικού πολέμου και των απογόνων των μακελάρηδων των χωριών της Κρήτης και όχι μόνον θα ήθελα να προσθέσω την δική μου εμπειρία πάνω σε αυτό το θέμα.

Είμαι Αρχιτέκτονας Μηχανικός και το 2000 υπηρετούσα στα Χανιά στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης.

Τότε, εκείνη την εποχή, με επισκέφτηκε στα γραφεία της Υπηρεσίας ο Πρόξενος της Γερμανίας για να μου ζητήσει να ξαναστηθεί το κατάπτυστο για την Κρήτη μνημείο που κατέστρεψε η κακοκαιρία εκείνων των ημερών. Μάλιστα είχε το θράσος να απαιτήσει να κηρυχτεί και ιστορικό μνημείο, από την Υπηρεσία μου, το τέρας που ήθελε να ξαναχτίσει. Βέβαια του εξήγησα πως για μένα αυτό το “πουλί” μόνο επώδυνες μνήμες θα ανακαλούσε και δεν θα έπρεπε με κανένα τρόπο να ξαναστηθεί στην Νέα Κυδωνία όπου είχε στηθεί στην κατοχή το 1942 από τους ναζιστές και τους δοσίλογους συνεργάτες τους και τον έδιωξα.

Ο άνθρωπος εκείνος του οποίου το όνομα δεν θυμάμαι ήταν τόσο επίμονος και τόσο προκλητικός που αναγκάστηκα να του τονίσω πως από την δική μου πλευρά δεν επρόκειτο με κανένα τρόπο να υπογραφεί εντολή για την κατασκευή ενός συμβόλου μίσους, θα ήταν και μια ντροπή που θα την έσερνα σε όλη μου την ζωή εάν υποχωρούσα στις απαιτήσεις ενός ναζιστή ή εκπροσώπου των ναζιστών. Επειδή ερχόταν και ξαναερχόταν στα γραφεία και επέμενε στο αίτημα του του πρότεινα να πάει στο Μάλεμε να στήσει ότι μνημείο ήθελε μια και εκεί βρίσκονται και οι τάφοι των Γερμανών αλεξιπτωτιστών και να αφήσουν ήσυχη την περιοχή της Νέας Κυδωνίας. Δυστυχώς υπήρξαν και κάποιοι ντόπιοι επώνυμοι που προσπάθησαν να με πιέσουν να ενδώσω στην έγκριση που ζητούσαν που τελικά δεν πήραν. Όπως φάνηκε σε όλα αυτά τα χρόνια και η Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΠΟ τους αγνόησε προς τιμήν τους και εκείνοι.

Από τότε 17 χρόνια έμειναν ήσυχοι και δεν ξαναενόχλησαν παρά μόνο τώρα που όπως φαίνεται έχουν πολλά κίνητρα υπέρ τους για να ξαναπατήσουν τα πόδια τους στην Κρήτη.

Ο Μεγάλος Αδελφός στους χώρους εργασίας

Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει η εγκατάσταση και αξιοποίηση στους χώρους εργασίας των πιο προηγμένων μεθόδων παρακολούθησης των εργαζομένων, ώστε κάθε τους κίνηση ή αντίδραση να καταγράφεται και να αξιολογείται. Στην αιχμή του δόρατος της παρακολούθησης των εργαζομένων την προηγούμενη δεκαετία ήταν οι κάμερες και ο έλεγχος της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, από τους κεντρικούς εξυπηρετητές. Αυτές οι μέθοδοι φαντάζουν πρωτόγονοι μπροστά στην εισβολή στην καθημερινή μας ζωή του ίντερνετ των πραγμάτων (Internet of the Things, IoT). Εν ολίγοις, η τοποθέτηση συνδεδεμένων με το διαδίκτυο αισθητήρων οι οποίοι μεταφέρουν κρίσιμες πληροφορίες και ενεργοποιούν αντιδράσεις.

ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ

Εκ πρώτης όψεως το Ίντερνετ των Πραγμάτων θα μπορούσε να αποδειχθεί μια πολύτιμη λειτουργία. Η εγκατάσταση για παράδειγμα σχετικών λειτουργιών σε αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες οι οποίες σε περίπτωση σύγκρουσης θα μεταδίδουν σχετικό μήνυμα για άμεση βοήθεια θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια για έναν οδηγό που κινείται σε μια απομακρυσμένη και μη εύκολά προσβάσιμη περιοχή. Ταχύτατη είναι η διάδοση των Ίντερνετ των Πραγμάτων και στο λιανικό εμπόριο, με το ήμισυ των μεγάλων αλυσίδων να το έχουν ήδη εντάξει στη λειτουργία τους (κυρίως για προσωποποιημένες προσφορές και πληροφορίες στους καταστηματάρχες) και το 81% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι η εμπειρία του καταναλωτή έχει βελτιωθεί ουσιαστικά. Δυστυχώς όμως οι περισσότερες εφαρμογές που έχουν γίνει ως τώρα γνωστές δεν είναι για …καλό. Αρκεί να περιγράψουμε ορισμένα περιστατικά.

Μαύρο κουτί παρακολούθησης

Πρόστιμα 82 εκατ. σε 4 κατασκευαστικές επέβαλε η Επ. Ανταγωνισμού


Στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που ολοκλήρωσε τη σχετική έρευνα, βρέθηκαν 21 συμβάσεις για μεγάλα δημόσια έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,2 δισ. ευρώ, η κατασκευή των οποίων ξεκίνησε από την εποχή του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, δηλαδή από το 2000 και για ορισμένα φθάνει μέχρι και σήμερα, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ.

Πρόστιμα 82 εκατ. ευρώ καταλογίστηκαν σε τέσσερις μεγάλες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, που ελέγχθηκαν μαζί με άλλες μικρότερες, για την εμπλοκή τους στην υπόθεση του καρτέλ στον κατασκευαστικό κλάδο.

Στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που ολοκλήρωσε τη σχετική έρευνα, βρέθηκαν 21 συμβάσεις για μεγάλα δημόσια έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,2 δισ. ευρώ, η κατασκευή των οποίων ξεκίνησε από την εποχή του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, δηλαδή από το 2000 και για ορισμένα φθάνει μέχρι και σήμερα, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία της «Κ», τα πρόστιμα βαρύνουν τους ομίλους «J&P Αβαξ», «Ακτωρ», «Ιντρακάτ» και «Τέρνα», ενώ στις κοινοπραξίες συμμετείχαν και μικρότερες εταιρείες. Στις αμαρτωλές συμβάσεις, που σύμφωνα με την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού επιβεβαιώθηκε η λειτουργία του καρτέλ, περιλαμβάνονται συμβάσεις «μαμούθ», όπως:
• Η κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης και η επέκταση προς Καλαμαριά, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ.
• Τέσσερις συμβάσεις της Αττικό Μετρό για την επέκταση της Γραμμής 2 προς τον Αγιο Δημήτριο - Ελληνικό (προϋπολογισμού 330,2 εκατ. ευρώ) και προς τον Αγιο Αντώνιο - Ανθούπολη (προϋπολογισμού 97,6 εκατ. ευρώ), καθώς και την επέκταση της Γραμμής 3 προς Αιγάλεω - Χαϊδάρι (προϋπολογισμού 199,8 εκατ. ευρώ) και προς Χολαργό - Νομισματοκοπείο - Αγία Παρασκευή (προϋπολογισμού 89,7 εκατ. ευρώ).

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: Κτηματολόγιο – Γεωχωρικά δεδομένα, τροποποίηση Οργανισμού ΥΠΕΝ

 Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100,  114 75  ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282           FAX:210 64.61.296  e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr

Αθήνα, 2 Μαρτίου 2017

Αρ.Πρωτ.: 4415 Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας
κο Σταθάκη
Μεσογείων 119, 11526 Αθήνα

Κοιν.: Γενική Γραμματέα ΥΠΕΝ
κα Μπαριτάκη
Μεσογείων 119, 11526 Αθήνα

Γενική Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ
κα Κλαμπατσέα
Αμαλιάδος 17, 11523 Αθήνα

ΘΕΜΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ, ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ – ΓΕΩΧΩΡΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Κύριε Υπουργέ

Γνωρίζουμε ότι με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, θα δημιουργηθεί ένας νέος δημόσιος φορέας διαχείρισης που θα έχει την ευθύνη σύνταξης και λειτουργίας του Κτηματολογίου και θα ενσωματωθούν σε αυτόν, η εταιρεία του Κτηματολογίου (ΕΚΧΑ Α.Ε.) και τα υποθηκοφυλακεία.
Το ΥΠΕΝ γι αυτό το σκοπό, έχει προχωρήσει στη συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με αντικείμενο την επεξεργασία σχεδίου νόμου σχετικά με τη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα, στη βάση προτάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας (σε ρόλο τεχνικού συμβούλου) σχετικά με:
α) την υποστήριξη του συστήματος διοίκησης και ποιότητας των έργων κτηματογράφησης,
β) την οριστική δομή και το οικονομοτεχνικό μοντέλο λειτουργίας των κτηματολογικών γραφείων που θα αντικαταστήσουν τα υποθηκοφυλακεία μετά το 2020 και
γ) την προδιαγραφή και σχεδίαση της «Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Δεδομένων», μέσω της οποίας θα αξιοποιηθούν τα ψηφιακά δεδομένα που συλλέγονται κατά την κτηματογράφηση, καθώς και πολλά άλλα σύνολα δεδομένων (π.χ. δασικοί χάρτες) με στόχο την υποστήριξη αναπτυξιακών έργων.
Στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που έχει διαρρεύσει, μνημονεύονται διαδικασίες αποζημιώσεων, υπονοώντας δραστική συρρίκνωση του προσωπικού, καθώς προτείνεται να συγχωνευτούν τα περίπου 400 υποθηκοφυλακεία και 100 μεταβατικά κτηματολογικά γραφεία της χώρας, σε 19 γραφεία και να ενταχθούν σε αυτά 790 εργαζόμενοι από 1.466 που είναι σήμερα. Παράλληλα προωθείται δυσανάλογη πριμοδότηση των επιτελικών δομών του νέου φορέα (manager - επικεφαλής του νέου κρατικού οργανισμού από τον ιδιωτικό τομέα με ετήσιες απολαβές 200.000 ευρώ, ετήσιες αποζημιώσεις για τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του Δ.Σ. του οργανισμού 210.000 ευρώ, αμειβόμενη 12μελής κυβερνητική επιτροπή με ευθύνη του προϋπολογισμού των έργων, της έγκρισης του ετήσιου επιχειρηματικού σχεδίου, τις αλλαγές στα τέλη, τους εργαζόμενους, τις αμοιβές κ.ά., και εκπροσώπους από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το υπουργείο Δικαιοσύνης).

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Aπό ΣΥΡΙΖΑ και Υπουργό Πολιτισμού Κονιόρδου η ταφόπλακα στους παγκόσμιους Δελφούς; #skouries

Μεγάλοι φόβοι προκύπτουν για ένα από τα τρία κορυφαία μνημεία της Ελλάδας από την πρόσφατη απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λύδιας Κονιόρδου με την οποία εγκρίνει το προτεινόμενο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Ιτέας.
Η Ιτέα δεν είναι απλά μία παραλιακή πόλη της Ελλάδας. Αποτελεί το λιμάνι των Δελφών, το λιμάνι του μνημείου της UNESCO, το λιμάνι του συνόλου του Δήμου Δελφών και το λιμάνι της Στερεάς Ελλάδας. Όπως ισχύει παγκόσμια και απορρέει και από την κοινή λογική, σε μία περιοχή σαν την κοιλάδα των Δελφών, τόσο συγκεκριμένα οριοθετημένη από την ίδια την φύση με τα βουνά του Παρνασσού και της Γκιώνας από την μία και τον Κρισσαίο Κόλπο από την άλλη, το λιμάνι και η παραλία είναι η πρώτη και η κυρίαρχη εντύπωση για τον χαρακτήρα της περιοχής.
Όταν δε όλη η κοιλάδα καταλαμβάνεται από έναν μοναδικά συμπαγή ελαιώνα ενός εκατομμυρίου ελαιόδεντρων που έχει χαρακτηριστεί «Παραδοσιακός» από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιδοτείται για να παραμείνει έτσι,
όταν όλη η κοιλάδα και οι πλαγιές που την περιβάλουν έχουν χαρακτηριστεί από το 1981 «Δελφικό Τοπίο» και έχει απαγορευτεί σχεδόν παντού η ανάπτυξη υποδομών, ακόμα και για τις βασικές δραστηριότητες του τουρισμού και της καλλιέργειας του ελαιώνα που τότε ανθούσαν και έκτοτε παρήκμασαν σε θλιβερό επίπεδο,
όταν το 1987 η UNESCO αναγνωρίζει την κοιλάδα αυτή και την θάλασσα ως αναπόσπαστο κομμάτι   των Δελφών καταχωρώντας το στο κατάλογό της των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς,
πώς μπορεί να αποκαλέσει κάποιος την μεθόδευση, στο πιο κεντρικό και πιο εμφανές σημείο του «Δελφικού Τοπίου», δίπλα στο λιμάνι των Δελφών στην Ιτέα, σε εμφανέστατο μήκος παραλίας και Εθνικής Οδού 3 χιλιομέτρων, να χαρακτηριστεί μία έκταση 660 στρεμμάτων «μεταλλευτική», για χάρη μίας συγκεκριμένης παρέας ιδιωτικών συμφερόντων που ανέπτυξαν εκεί παράνομες εγκαταστάσεις καταπατώντας τον νόμο προστασίας του Δελφικού Τοπίου ;

Για το Πεδίο Άρεως


του Θοδωρή Κοκκινάκη
Το Πεδίο του Άρεως σαν ελεύθερος χώρος πρασίνου καταλαμβάνει 280 στρέμματα και αποτελεί έναν από τους λίγους πνεύμονες πρασίνου του κέντρου της πόλης της Αθήνας.

Ιστορική Αναδρομή

Το Πάρκο δημιουργήθηκε την δεκαετία του ’30 σε χώρους στρατοπέδου του ιππικού και παραπλήσιους δημόσιους χώρους. Εκπονήθηκε σχεδιασμός πάρκου και φυτοτεχνική μελέτη για την δημιουργία ενός πράσινου ελεύθερου χώρου.
Την δεκαετία του ’40 το πράσινο είχε αναπτυχθεί και είχε δημιουργηθεί πλέον σε πλήρη σχηματισμό.
Τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα από τους κατοίκους της Αθήνας με πλήρη λειτουργία των αναψυκτηρίων του  Άλσους και του Green Park, καθώς και αυτήν των περιπτέρων της Πλατείας Γαρδένιας στο κέντρο του Πάρκου.
Τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 αυξάνεται λίγο η έκταση του Πάρκου και η λειτουργικότητά του είναι εξαιρετική με παιδικές χαρές, αναψυκτήρια, πολύ μεγάλη και καλή βλάστηση, γεγονός που προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες.
Από την δεκαετία του ’90 όμως έχουμε τα πρώτα σημάδια εγκατάλειψης από τις αρχές διοίκησης του. Η Υπερνομαρχία αρχικά και η Περιφέρεια Αττικής κατόπιν αποδυναμώνουν τις υπηρεσίες που φρόντιζαν και φύλαγαν το Πάρκο μειώνοντας συνεχώς το προσωπικό τους.
Την δεκαετία του 2000 το πάρκο χωρίς προσωπικό φτάνει στην πλήρη απαξίωσή του με κατεστραμμένα κτήρια και παιδικές χαρές, με εγκατάλειψη του πρασίνου, βρώμικο, με παρκαρισμένα αυτοκίνητα με λειτουργία αγορών που καταλύουν κάθε έννοια ελευθέρου χώρου πρασίνου. Δημιουργείται ένα κλίμα εγκατάλειψης και ανασφάλειας που σταδιακά μειώνει την επισκέψιμότητά του.
Στην δεκαετία του 2010 φτάνουμε στην ανάπλαση που δεν έχει αίσιο τέλος και στην μετέπειτα πλημμελή έως καθόλου συντήρηση, γεγονός που το καθιστά χώρο εναπόθεσης αντικειμένων και ατόμων που η πόλη δεν αντέχει ή δεν θέλει να τους βλέπει στους δρόμους της,

Πως φτάσαμε λοιπόν στην περιβόητη ανάπλαση των 10.000.000€;

Με την εσκεμμένη εγκατάλειψη του Πεδίου του Άρεως από τις διοικούσες αρχές επήλθε η υποβάθμιση και η καταστροφή του χώρου, με συνέπεια την σταδιακή απομάκρυνση των συνήθων επισκεπτών του. Η αποδυνάμωση του προσωπικού, η υποβάθμιση και η εξαθλίωση του πρασίνου, η εγκατάλειψη των κτιρίων, η κακοποίηση των παιδικών χαρών, η συνεχής στάθμευση και διέλευση οχημάτων, τα αλλεπάλληλα παζάρια-εκθέσεις, η καταστροφή της καταπράσινης φυτικής περίφραξης και η αντικατάσταση της με κάγκελα μαζί με το κλείσιμο των περισσότερων εισόδων του πάρκου και τέλος η δημιουργία των αυθαίρετων κτισμάτων του Κυριακού στον Πανελλήνιο, έφεραν τις προτάσεις για ανάπλαση του σκόπιμα απαξιωμένου πάρκου.

Περί εκπαίδευσης



Είναι κοινή παραδοχή ότι ο πιο σίγουρος τρόπος να ξεφύγουμε μόνιμα από τη κρίση που ζει η κοινωνία μας πολλά χρόνια τώρα με αποκορύφωμα τη «πτώχευση» και τα «μνημόνια» είναι η επένδυση στην εκπαίδευση της νέας γενιάς και στη παιδεία γενικότερα.

Λίγα χρόνια από της εφαρμογή της «αντιμεταρρύθμισης» Διαμαντόπουλου – Αρβανιτοπουλου στα Πανεπιστήμια η κατάσταση είναι τραγική και επιβεβαιωνόμαστε όλοι εμείς που λέγαμε ότι η Ανωτάτη Παιδεία νοσεί βαθύτατα αλλά το φάρμακο – νόμος Διαμαντόπουλου – ήταν ακατάλληλο. Χρειάζεται επειγόντως ένα ριζικά αναμορφωμένο, νέο θεσμικό πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια που θα λύνει ακαμψίες, δυσλειτουργίες, θα χτυπά τη διαφθορά και τη συναλλαγή και θα απελευθερώνει το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, απογειώνοντας το, ώστε να είναι αρωγός και στη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με πλήρη αξιοποίηση του υψηλού στάθμης ανθρώπινου δυναμικού της χώρας,.

Είναι γεγονός ότι παρότι υπάρχουν αρκετά αξιόλογες μονάδες στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο πάσχει από έλλειψη συνεργασιών και συντονισμού, ενιαία θεώρηση των πραγμάτων, πλαίσιο αρχών και κανόνων, ενώ είναι υπαρκτές και συχνά πλειοψηφικές οι δυνάμεις που επιμένουν, με ιδιοτέλεια, στην οπισθοδρόμηση, στη συντήρηση, και στην εξυπηρέτηση πελατειακών συμφερόντων. Ενώ για παράδειγμα στη Γερμανία τα Πολυτεχνεία σε οκτώ (8) χρόνια απονέμουν στους άριστους φοιτητές, Διδακτορικό Δίπλωμα εγνωσμένης άξιας και αναγνωσιμότητας, στα Ελληνικά Πανεπιστήμιο, επιμένουν να δίνουν Μ.Δ.Ε. άγνωστης αναγνωσιμότητας, σε μηχανικούς μετά από οκτώ (8) ή ακόμα και δέκα (10) χρόνια σπουδών, και αυτό το λέμε πρόοδο και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα. Επικαλύψεις ύλης μαθημάτων, περιττά εργαστήρια, άκριτη μεταφορά ξένων προγραμμάτων σπουδών και βιβλίων, πληθώρα αναφορών – προόδων και πρότζεκτ σε κάθε μάθημα – ένα κακέκτυπο αντίγραφο του αμερικανικού συστήματος – που αλλοιώνουν το χαρακτήρα του Πανεπιστήμιου. Βασικός στόχος των Πανεπιστήμιων είναι το «ακόνισμα» μυαλών και η παροχή των βασικών γνώσεων της κάθε επιστήμης. Αντίθετα δίνεται υπερβολική έμφαση στις τεχνικές λεπτομέρειες, σε γνώσεις με ημερομηνία λήξης, κάτι σαν σεμινάριο επιμόρφωσης και πιστοποιητικό κατάρτισης, ΙΕΚοποιηση δηλαδή των Πανεπιστημίων.

Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Π.Κ.Μ. και Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ

κατά της κύρωσης από τα συναρμόδια Υπουργεία του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων ( ΠΕΣΔΑ ) Κεντρικής Μακεδονίας


Μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έφτασαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι στο περιφερειακό συμβούλιο Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Λάζαρος Τόσκας, Αθανάσιος Χειμώνας, Δαμιανός Ανδρέου και Θανάσης Αγαπητός, καθώς και μέλη των σωματείων “Περιβαλλοντικός σύλλογος – φίλοι της γης” και “Σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά”, καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με την οποία κυρώνεται η απόφαση έγκρισης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως ανέφερε σήμερα το πρωί σε συνέντευξη Τύπου, η επικεφαλής της παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα”, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, στην προσβαλλόμενη ΚΥΑ δίνεται η δυνατότητα “για κάθε άλλου είδους ανάκτηση όπως ανάκτηση ενέργειας – καύση αποβλήτων” για τα αστικά στερεά απόβλητα, δυνατότητα που όπως υπογράμμισε, “έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με όλα τα θεσμικά νομοθετήματα που αφορούν τη διαχείριση αποβλήτων και τον νόμο 4042/2012 και επιτρέπεται η δημιουργία έργων που θα αποσκοπούν στην ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων (εργοστάσια καύσης)”.
Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου συμπλήρωσε ότι η πρόβλεψη για δυνατότητα ενεργειακής αξιοποίησης προστέθηκε στη σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την ημέρα της συζήτησης του θέματος στο συμβούλιο, μετά από επείγον ενημερωτικό έγγραφο του ΦΟΔΣΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Κεντρικής Μακεδονίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο περιφερειακός σύμβουλος της ίδιας παράταξης, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, έκανε λόγο για πραξικόπημα, ενώ πρόσθεσε ότι “υπάρχει ευθύνη και των δύο υπουργείων, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, διότι ενέκριναν τον ΠΕΣΔΑ χωρίς να είναι συμβατός με όλα τα προηγούμενα”. Γνωστοποίησε, άλλωστε, ότι σε περίπτωση που δρομολογηθούν για υλοποίηση τα έργα που προβλέπονται από τον σχεδιασμό, οι φορείς που κινητοποιήθηκαν τώρα θα προχωρήσουν σε αίτηση ανακοπής των έργων.

ΟΧΙ στην ποινικοποίηση της εργασίας μας - Συμπαράσταση στη συνάδελφο Κρ. Μακνέα

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ 
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ 
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 16-3-2017 
Αρ. Πρωτ.: 7072 
Προς : 1. Τον Πρόεδρο και Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε. 
2. ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρικής Μακεδονίας. 
Κοιν.: Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Ανακοίνωση Συμπαράστασης 

Θέμα : Συμπαράσταση στη δικαστική περιπέτεια του εκλεγμένου μέλους μας κας Μακνέα Κριστίνας. 

Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ εκφράζει την απόλυτη συμπαράστασή του, ενόψει του Εφετείου που επίκειται για την Τετάρτη 22/3/2017, στη συνάδελφο και μέλος του Δ.Σ. μας Κριστίνα Μακνέα. Η παραπάνω δικαστική περιπέτεια στην οποία έχει εμπλακεί η συνάδελφος αφορά πρωτόδικη καταδίκη, για ζήτημα που με βάση τα πραγματικά στοιχεία και την εκτίμησή μας, σχετιζόταν με διαδικασίες προβλεπόμενες στα πλαίσια των υπηρεσιακών της καθηκόντων και στην προσήλωσή της στην εύρυθμη υπηρεσιακή λειτουργία και στην εξυπηρέτηση του Δημοσίου συμφέροντος, ως όφειλε εξάλλου, από την θέση ευθύνης του Τμήματος Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δέλτα που κατείχε. 
Έχοντας εμπιστοσύνη στην ευθυκρισία του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, ευελπιστούμε στην αθώωσή της, με δεδομένο μάλιστα ότι όλα τα μέχρι τώρα σχετικά πορίσματα την δικαιώνουν απόλυτα. 

Η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ-Ν/Τ ΑΔΕΔΥ) συμπαραστεκόμενη στην συναδέλφο – μηχανικό Μακνέα Χριστίνα, προκηρύσσει διευκολυντική στάση εργασίας: Τετάρτη 22 Μαρτίου από τις 9:00 π.μ. έως πέρας πρωινού ωραρίου, για όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης.

Αφορά στην εκδίκαση της έφεσης στην πρωτόδικη καταδίκη της Χριστίνας Μακνέα – γραμματέα της ΕΜΔΥΔΑΣ Κ/Μ και μέλος της κεντρικής αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, που επιτέλεσε, ως προϊσταμένη τμήματος Τ.Υ. του Δήμου Δέλτα τα τυπικά υπηρεσιακά της καθήκοντα όπως ΟΦΕΙΛΕ.

Τυχόν καταδικαστική απόφαση στο Εφετείο, θα επιφέρει την οικονομική της εξόντωση με την αποζημίωση που απαιτείτε από τους ”θιγόμενους”, αλλά και πιθανή έκπτωση από την υπηρεσία.

● Λέμε ΟΧΙ στην ποινικοποίηση της εργασίας μας
● Λέμε ΝΑΙ στην υπεράσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου από οποιαδήποτε πόστο
● Στεκόμαστε δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που εμπλέκονται άδικα σε δικαστικές και πειθαρχικές περιπέτειες.

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Η Νότια Καρυστία δώρο στις ενεργειακές μπίζνες



Συζήτηση με τον Θανάση Μπινιάρη, από τον Σύλλογο Προστασίας Καρυστίας

H Νότια Εύβοια, είναι από τις πιο επιβαρυμένες περιοχές σε σχέση με την εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας αιολικών εγκαταστάσεων. Πως έγινε αυτό;

Όλα ξεκίνησαν γύρω στο 1998 όταν ανακαλύπτουμε ότι η ΡΑΕ δίνει σωρηδόν άδειες παραγωγής για αιολικά πάρκα στη Νότια Καρυστία. Στη συνέχεια ανακαλύπτουμε μελέτες που χαρακτηρίζουν την περιοχή ιδεώδη για ανάπτυξη αιολικών πάρκων λόγω σταθερών ανέμων και της εγγύτητας με την Αττική. Οι μελέτες αυτές προσδιόριζαν την συνολική ισχύ που θα μπορούσε να παραχθεί στα 800MW και έδιναν μονομερή προσοχή στο αιολικό δυναμικό αγνοώντας τις υπόλοιπες χρήσεις γης και υποβαθμίζοντας τις επιπτώσεις. Από τότε μέχρι σήμερα ο χάρτης της ΡΑΕ για την περιοχή είναι συνωστισμένος με αιολικά πάρκα που μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει αλλά θεωρούνται τα πιο ώριμα έργα του είδους για να προχωρήσουν. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η συνολική ισχύς που θα φορτωθεί η Νότια Καρυστία πέρα τα 218 MWπου ήδη παράγει, υπολογίζεται περίπου στα 1000 MW.

Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο κορεσμού έπαιξαν ρόλο πολλοί παράγοντες. Πρώτα -πρώτα η διοίκηση σε όλα τα επίπεδα δεν εξέφρασε ποτέ κανένα προβληματισμό τι θα συμβεί στην περιοχή που θα δεχτεί τα περισσότερα αιολικά πάρκα της χώρας. Οι υπηρεσίες ενέκριναν κάθε φορά ξεχωριστά τα έργα κάθε εταιρείας χωρίς να κοιτάζουν τη συνολική εικόνα που διαμορφωνόταν. Όταν έγινε φανερή η ανάγκη ενός χωροταξικού σχεδιασμού, εκπονήθηκε το εθνικό χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ που αντί να βάλει φραγμούς στην επέκταση των αιολικών πάρκων παγίωσε τη συσσώρευση των αιολικών πάρκων με υποτιθέμενα επιστημονικά κριτήρια. Από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας δεν υπήρξε καμιά αντίδραση, έστω εναλλακτική πρόταση, και σήμερα έχουμε φτάσει στο κρίσιμο σημείο όπου τα νέα αιολικά πάρκα αρχίζουν να γίνονται.

Tα 1.000 χιλιόμετρα που κόστισαν 7 δισ. ευρώ

Από τα 7δις που έχουν κοστίσει οι αυτοκινητόδρομοι, το 1δις είναι πρόσθετες αποζημιώσεις και πριμ επιτάχυνσης των εργολάβων.

Από αυτά, τα 500εκ κατέβαλε η «κυβέρνηση της αριστεράς», που εκλέχτηκε με πρόγραμμα τηνκαταγγελία και επαναδιαπραγμάτευση των ληστρικών συμβάσεων …

OI 5 NEOI OΔIKOI AΞONEΣ ΠOY «ΣYNΔEOYN» THN EΛΛAΔA

Tι παραδίδεται στην κυκλοφορία μέχρι τέλος του μήνα και ποια τμήματα παίρνουν παράταση
Στην εκπνοή του deadline των Bρυξελλών, που λήγει στις 31 Mαρτίου, παραδίδονται και επίσημα, με εξαίρεση συγκεκριμένα τμήματα, οι αυτοκινητόδρομοι οι οποίοι φέρνουν μια νέα πραγματικότητα για τις οδικές μεταφορές στη χώρα.
Πρόκειται για 1007 χιλιόμετρα νέου δικτύου που κόστισαν συνολικά πάνω από 7 δισ. ευρώ. Tαυτόχρονα, όμως, είναι και το τέλος ενός «σήριαλ» που κράτησε μια ολόκληρη δεκαετία, από τότε που υπογράφηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης με τις κοινοπραξίες των ελληνικών και ξένων τεχνικών ομίλων.
Tο «νήμα» το έκοψε πρώτος ο Mορέας, ο μόνος από τους 5 άξονες που έχει ήδη παραδοθεί στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, ενώ στα εργοτάξια των άλλων 4, της Oλυμπίας Oδού, της Iονίας, του E-65 και του Aυτοκινητόδρομου Aιγαίου, επικρατεί οργασμός ώστε όλα να είναι έτοιμα on time και να δοθεί στην κυκλοφορία το μεγαλύτερο μέρος των «φρέσκων» δρόμων.
H συμφωνία των εργολάβων με την κυβέρνηση που πραγματοποιήθηκε υπό την πίεση της Kομισιόν και με τον κίνδυνο να χαθούν εκατοντάδες εκατομμύρια κοινοτικών κονδυλίων, προβλέπει παράδοση μέχρι 31/3/17 σε «πλήρη λειτουργική κατάσταση» και ολοκλήρωση εργασιών έως τις 31/8/17. Δηλαδή μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα αποπερατωθούν και τα υπόλοιπα κομμάτια, με εξαίρεση ένα «δύσκολο» σημείο που έχει πάρει παράταση για το τέλος της χρονιάς.

ΔPOMOΣ MET EMΠOΔIΩN

Για να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση χρειάστηκε να ξεπεραστούν τεράστια οικονομικά και τεχνικά εμπόδια που ανέβασαν στα ύψη τόσο τον τελικό λογαριασμό, όσο και το «θερμόμετρο» στις σχέσεις των εργολάβων με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. H ουσία είναι ότι μιλάμε για έργα που αποτελούσαν όραμα γενεών, αλλά από την ώρα που τα σχέδια μπήκαν στο χαρτί ξεκίνησε μια μεγάλη περιπέτεια.
Aπό τη δημοπράτηση μέχρι την ανάδειξη αναδόχων και την υπογραφή των συμβάσεων πέρασαν κοντά δύο χρόνια. Έτσι οι εταιρίες έπιασαν δουλειά στις περισσότερες περιπτώσεις από τις αρχές του 2008. Aκριβώς, δηλαδή, την ώρα που έκανε την εμφάνιση της η κρίση, οδηγώντας στην ανατροπή των χρηματοδοτικών μοντέλων (Δημόσιο-E.E., τράπεζες, ίδια κεφάλαια, διόδια) και στο «πάγωμα» των έργων.