Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Διά της Βουλής νομιμοποιούνται και οι αυθαιρεσίες των εργολάβων

Αναδημοσίευση από την Αυγή

Όχι μόνο νομιμοποιούνται οι αυθαιρεσίες των εργολάβων στον οδικό άξονα Αθήνα - Σκάρφεια με διάταξη στον νόμο - “σκούπα” 4070 ΦΕΚ Α 82/10.4.2012 "Ρυθμίσεις ηλεκτρονικών επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημοσίων Έργων και άλλες διατάξεις", αλλά το υπουργείο Υποδομών αυτοανακηρύσσεται σε γενικό δερβέναγα. Στο σύνολο των αυτοκινητοδρόμων που κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης, όχι μόνο θα ελέγχει τη νομιμότητα των κτηριακών έργων, αλλά θα επιβάλλει και κυρώσεις με τη διάταξη που προστέθηκε στον νόμο του 2007 με τον οποίο εγκρίθηκε η σύμβαση παραχώρησης "Αυτοκινητόδρομος Ιόνια οδός από Αντίρριο μέχρι Ιωάννινα, ΠΑΘΕ Αθήνα - Μαλιακός (Σκάρφεια) και Συνδετήριος κλάδος του ΠΑΘΕ Σχηματάρι Χαλκίδα".

Φως στα έργα και τις ημέρες της "Νέας Οδού", αλλά και το τι επιχειρείται διά της Βουλής να καλυφθεί, ρίχνει η έκθεση ελέγχου των επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, με ημερομηνία 3.2.2012, μετά και από καταγγελίες πολιτών. Διαπιστώνει παραβάσεις ακόμη και στην εφαρμογή των όρων της σύμβασης και περιβαλλοντικές αξιολογήσεις κατασκευών αφού είχαν ξεκινήσει ή ολοκληρωθεί, όταν η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση των διοικητικών πράξεων που απαιτούνται κατά περίπτωση για την πραγματοποίηση του έργου ή της δραστηριότητας.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά την επέκταση του μετωπικού σταθμού διοδίων Αφιδνών επισημαίνει ότι για την κατασκευή του απαιτείτο έλεγχος από την ΕΠΑΕ (Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, καθώς "η γνωμοδότησή της είναι μέρος της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικής άδειας για κάποιες κατηγορίες κτηρίων. Αποτελεί επομένως μια επιμέρους έγκριση για την κατασκευή του συνοδού έργου. Η μεταβίβαση της αρμοδιότητας έκδοσης οικοδομικής άδειας με τον Ν. 2300/95 και με τον Ν. 3555/2007, εγκαταστάσεων για τις οποίες ο νομοθέτης προφανώς γνωρίζει ότι βρίσκονται επί της οδού και παρόδια, δεν απαλλάσσει τον παραχωρησιούχο, σε κανένα στάδιο της οικοδομικής αδειοδότησης, από την υποχρέωση να εφοδιαστεί με επιμέρους άδειες ή εγκρίσεις".

Δελτίο τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων & Κατοίκων ΒΑ Αττικής

Αναδημοσίευση από http://diodiastop.blogspot.com/2012/04/11042012.html

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της 11/04/2012

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

ΚΑΜΙΑ ΨΗΦΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ
ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ

Το σάπιο πολιτικό σύστημα της υποτέλειας και της διαπλοκής, χάρισε τους εθνικούς μας δρόμους στις εταιρείες κι έστησε τη μεγάλη απάτη των διοδίων.

Σε δρόμους έτοιμους, που πληρώναμε επί δεκαετίες, σε δρόμους καρμανιόλες-εργοτάξια, οι οποίοι αν ποτέ ολοκληρωθούν θα έχουν κοστίσει πανάκριβα, λεηλατούν το εισόδημα των πολιτών.

Σήμερα, η κυβέρνηση κατοχής με νέο νόμο (Ν.4070-ΦΕΚ Α82/10.04.2012)…

> απειλεί με φυλάκιση όσους αγωνίζονται για να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα σπίτια τους και στην εργασία τους, μετατρέποντας σε ποινικό αδίκημα τη διαμαρτυρία σε σταθμούς διοδίων,
> απειλεί με πρόστιμα, βεβαιωμένα από τις ιδιωτικές κάμερες ασφαλείας όσους ανοίγουν τις μπάρες των φυλακίων κατοχής,
> απειλεί με ειδοποιητήρια και διαταγές πληρωμής,
> απειλεί να μας πάρει και τα σπίτια αν δε σκύψουμε το κεφάλι.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!  ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΝΟΜΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ.  ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ...
ΔΙΟΔΙΑ, ΧΑΡΑΤΣΙΑ, ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΙ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΕΔΩ

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

Αυτοί που εκφράζουν τα συμφέροντα των λίγων, των αγορών, των τραπεζών, η κυβέρνηση της νέας κατοχής, με τα ψέματα, την καταστολή, τα μέσα μαζικής εξαπάτησης, διαλύουν τις ζωές μας, υποθηκεύουν το μέλλον των επόμενων γενιών, εκποιούν το δημόσιο πλούτο.

Εμείς, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, να φωνάξουμε:
ΩΣ ΕΔΩ! ΦΥΓΕΤΕ! ΟΧΙ ΑΛΛΗ "ΣΩΤΗΡΙΑ"!

Με τους αγώνες και την ψήφο μας να πούμε όχι στα μνημόνια και τη δανειακή σύμβαση που δένουν χειροπόδαρα τον λαό και τη χώρα για δεκαετίες.

Να ανατρέψουμε το πολιτικό σκηνικό που χρεοκόπησε τη χώρα.

Να πούμε ΝΑΙ στην προοπτική διεξόδου προς όφελος των πολλών.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΕΡΗΣΕΙ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ   -   ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ   -   ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ   -   ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Κατεβάστε το Δελτίο Τύπου από ΕΔΩ

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Φτώχεια Του Δυνατού, Πτώχευση Του Αδύνατου – Κώστας Λαπαβίτσας RMF


Αναδημοσίευση από το blog Αριστερή Διέξοδος. Παρουσίαση στα ελληνικά, όλης της 1ης μελέτης του RMF 2010 "ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ:Φτώχεια του δυνατού, πτώχευση του αδύνατου - εκδ.ΝΟΒΟΛΙ"

Πρόλογος
του Κώστα Λαπαβίτσα
Η παγκόσμια κρίση που ξέσπασε το 2007 άργησε να φτάσει στην Ελλάδα. Ακόμη και προς το τέλος του 2008 λίγοι ήταν αυτοί που είχαν κατανοήσει τι πραγματικά συνέβαινε στην παγκόσμια οικονομία. Κατά τη διάρκεια του 2009 άρχισε να γίνεται αντιληπτό ότι η πορεία των ελληνικών οικονομικών πραγμάτων ήταν ανησυχητική. Αλλά μόνο προς το τέλος του χρόνου έγινε φανερό πόσο κοντά στην καταστροφή βρίσκονταν η ελληνική οικονομία. Και από την ‘ισχυρή Ελλάδα’ περάσαμε απότομα στον ‘αδύνατο κρίκο’ του παγκοσμίου συστήματος.
Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν τυχαία. Η γιγαντιαία κρίση που ξέσπασε το 2007 ενσωματώνει όλες τις αντιφάσεις του καπιταλισμού της εποχής μας, ή σωστό-τερα του χρηματιστικοποιημένου καπιταλισμού. Ξεκίνησε από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ μετά την τεράστια φούσκα ακινήτων του 2001-6 και γρήγορα μετατράπηκε σε παγκόσμια ύφεση. Η πρωτοφανής κρατική παρέμβαση του 2008-9 απέτρεψε την κατάρρευση των τραπεζών και έφερε στοιχειώδη σταθεροποίηση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αλλά η παρέμβαση εισήγαγε επίσης την επόμενη φάση της παγκόσμιας αναταραχής, δηλαδή την κρίση δημοσίου χρέους του 2010.  
Η Ελλάδα βρέθηκε στο προσκήνιο για δύο δομικούς λόγους. Πρώτον, διότι η ένταξη της στους μηχανισμούς της ευρωζώνης αποδείχτηκε εξαιρετικά επισφαλής. Η ευρωζώνη έχει εξελιχθεί σε μηχανισμό δημιουργίας μονίμων πλεονασμάτων για τη Γερμανία και αντιστοίχως μονίμων ελλειμμάτων για τους υπόλοιπους, ιδίως για την περιφέρεια. Ο παραγωγικός ιστός των χωρών της περιφέρειας έχει εξασθενίσει, με πρώτη την Ελλάδα. Δεύτερον, διότι η κατάρρευση των δημοσίων εσόδων, που προκλήθηκε από την ύφεση, κατέδειξε τις διαρθρωτικές αδυναμίες του ελληνικού κράτους. Φορολογική εύνοια προς τους πλούσιους και το κεφάλαιο, έλλειψη μηχανισμών πρόνοιας, πελατειακές σχέσεις, παραποίηση λογαριασμών, αδυναμία συλλογής στοιχείων, ο κατάλογος είναι μακρύς.
Η αποτυχία του κράτους δεν οφείλεται απλώς σε αβελτηρία, προχειρότητα, κακή οργάνωση και όλα τα συναφή. Απεναντίας, καταδεικνύει την ιστορική αποτυχία των κοινωνικών στρωμάτων που κυβέρνησαν την Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, αρχής γενομένης από την αστική τάξη. Η κυρίαρχη τάξη της χώρας, που είχε τη μερίδα του λέοντος στην εξουσία και στον κοινωνικό πλούτο, αποδείχτηκε ανίκανη να διεκδικήσει με επιτυχία θέση στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας. Που είναι οι επενδύσεις, οι νέες δραστηριότητες, ο οικονομικός δυναμισμός ‘του Έλληνα’ για τον οποίο κατά καιρούς επαίρεται αυτάρεσκα; Η αναπτυξιακή δυναμική των τελευταίων ετών – όση αυτή ήταν – στηρίχτηκε στην ιδιωτική κατανάλωση και χρηματοδοτήθηκε με συνεχή διόγκωση των χρεών των εργαζομένων. Το μεγάλο κεφάλαιο ανάλωσε την ικμάδα του σε αναζήτηση χαμηλότερων φόρων, μικρότερων μισθών και προνομιακής πρόσβασης στα κρατικά κονδύλια.

ΟΧΙ στην νέα κατοχή μέσω ΑΠΕ

ΝΕΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ 8/4/12
Στη συνέλευση του Παγκρητίου Δικτύου Αγώνα κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ, συναντηθήκαμε απ’ όλη την Κρήτη, για να συζητήσουμε τρέχοντα θέματα που απασχολούν το δίκτυο, αλλά και τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις-αποφάσεις σχετικά με τις ΑΠΕ στην Κρήτη. Καταλήξαμε στο παρακάτω ψήφισμα:
ΟΧΙ στην νέα κατοχή μέσω ΑΠΕ
Η Ελλάδα βιώνει σήμερα μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας της.
Ανεργία, πείνα, εξαθλίωση, αυτοκτονίες και γενικευμένο ξεπούλημα της γης, των φυσικών πόρων, του αρχαιολογικού και πολιτιστικού πλούτου. Είναι τα πρώτα αποτελέσματα των πολιτικών επιλογών και των μεθοδεύσεων των κυβερνώντων, που παραχώρησαν την εθνική μας κυριαρχία στη Τρόικα και στο λόμπι των τραπεζιτών και υποθήκευσαν τις ζωές και το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων!
Παράλληλα, με «δούρειο ίππο» την Πράσινη Ανάπτυξη και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι πολυεθνικές και οι ντόποιοι συνεργάτες τους προχωρούν με διαδικασίες φάστ τράκ (επιτάχυνση αδειοδότησης) στη μεγαλύτερη λεηλασία γης και περιβαλλοντική καταστροφή που έγινε ποτέ στην ιστορία της Ελλάδας. Με πρόσχημα την σωτηρία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή, όλες σχεδόν οι κορυφογραμμές, πλαγιές, κάμποι, ακόμα και προστατευόμενες περιοχές, παραχωρούνται στους επενδυτές των αιολικών, υβριδικών, φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών σταθμών. Χιλιάδες στρέμματα πολύτιμης βλάστησης, αποψιλώνονται για να καλυφθούν με εκατομμύρια κυβικά μπετόν και σίδερα. Όπου υπάρχουν επιφανειακά και υπόγεια νερά θα κατασκευασθούν αντλησιοταμιευτήρες χωρητικότητας εκατομμυρίων κυβικών, με εικαζόμενο στόχο τον έλεγχο του πολυτιμότερου κοινού αγαθού, του νερού.
Προφανώς, οι επενδυτές-κατακτητές της χώρας θεωρούν ότι μπορούν να προχωρήσουν ανεμπόδιστα στα σκανδαλώδη σχέδιά τους. Ο λαός που μεθοδευμένα σύρθηκε στην ανεργία και στην φτώχια, εκβιάζεται κάτω από το βάρος των φόρων και των χαρατσιών να συναινέσει σε όσους του τάζουν τα ψίχουλα της δήθεν Ανάπτυξης: θέσεις εργασίας με μισθούς πείνας.
Ας μάθουν όμως ότι, αυτόν το τόπο, την Κρήτη, που ακόμη μυρίζει φωτιά και μπαρούτι, ιδρώτα και αίμα, δεν τον διαπραγματευόμαστε, δεν τον παραχωρούμε, δεν τον χαρίζουμε.
· Είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε με επιτυχία και να εξαντλήσουμε κάθε νομικό και ένδικο μέσο για τον αγώνα μας, αλλά δεν αρκούμαστε σε αυτό.
· Συνεχίζουμε με αποτελεσματικότητα τη μάχη της ενημέρωσης. Κάθε χωριό, κάθε συνοικία θα γίνει εστία αντίστασης ώστε να ακυρωθούν, με κάθε τρόπο, τα σχέδια των επίδοξων “επενδυτών” και των ντόπιων εκπροσώπων τους.
Ο αγώνας μας είναι κομμάτι του συνολικού αγώνα που δίνει ο λαός για την ανατροπή του καθεστώτος επιτήρησης και της μνημονιακής πολιτικής.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα τραπεζίτη και δοτό Πρωθυπουργό, να βαφτίζει εν ονόματι του ελληνικού λαού, την ληστρική επιδρομή ΑΠΕ, ως “εθνική προτεραιότητα”, ούτε στον Υπουργό ΠΕΚΑ (που θα έπρεπε να ήταν ήδη στη φυλακή κατά γενική ομολογία ακόμη και συναδέλφων του), να προδιαγράφει δικτατορικά το μέλλον της Κρήτης και της Ελλάδας! Όσες υπογραφές και να βάλλουν, όσες αποφάσεις και να πάρουν, είναι άκυρες.
Γιατί κανένας δεν τους έδωσε το δικαίωμα να συναποφασίζουν με ξένα κέντρα εξουσίας για θέματα που αφορούν τον λαό, ερήμην του λαού. Γιατί αντιδημοκρατικά και παράνομα ψηφίζουν και εφαρμόζουν αντισυνταγματικά νομοθετήματα που παραβιάζουν διεθνείς συμβάσεις, ακόμα και ανθρώπινα δικαιώματα.
Έχουμε Χρέος – το μοναδικό χρέος που αναγνωρίζουμε – και βαριά κληρονομιά να συνεχίσουμε τον αγώνα των προγόνων μας, που θυσιάστηκαν για να μας ελευθερώσουν.
Η Κρήτη έχει αποδείξει ιστορικά ότι ξέρει να αντιστέκεται, να πολεμά, να ανατρέπει και να νικά!

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός κατεδάφισης της δημόσιας και ιδιωτικής δόμησης

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του συναδέλφου Τάσου Ταστάνη από το Δρόμο.

Στην αιχμή της μνημονιακής νομοθετικής βιομηχανίας.
Στο τέλος Μαρτίου του 2012 ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ). Πρόκειται για έναν ακόμη νόμο που εντάσσεται στην ίδια λογική και των υπόλοιπων νόμων του ΥΠΕΚΑ και αφορούν τη διάλυση της δημόσιας και ιδιωτικής δόμησης. Ημιυπαίθριοι, αυθαίρετα, αμοιβές μηχανικών, νέος τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών, και τώρα, νέος οικοδομικός κανονισμός.
Νομοσχέδια, νόμοι και αποφάσεις που λαμβάνονται από το ΥΠΕΚΑ χωρίς κανέναν διάλογο και καμία συζήτηση, αγνοώντας εντελώς τους μαχόμενους μηχανικούς και τα πραγματικά τους προβλήματα. Προβλήματα που τους βασανίζουν καθημερινά όπως: η κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας, η ανεργία, το τζογάρισμα και η καταλήστευση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, οι απαράδεκτες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, η απαξίωση του επιστημονικού ρόλου των Διπλωματούχων Μηχανικών, η ποινικοποίηση του επαγγέλματός τους, ειδικά με τον ανεκδιήγητο νόμο παγκόσμιας πρωτοτυπίας -ο γνωστός νόμος Γιαννόπουλου, υπουργού του ΠΑΣΟΚ της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου- που τους καθιστά όμηρους για όλη τους τη ζωή, ακόμη και τους απογόνους τους και τα εγγόνια τους, αλλά και τον N.4030/2011 του «συνάδελφου» υφυπουργού της μνημονιακής κυβέρνησης κ. Σηφουνάκη που ολοκληρώνει την καταστολή και τη βαρβαρότητα στις πλάτες των μηχανικών, που παλεύουν ακόμα μέσα σ’ αυτές τις απίστευτες δυσκολίες να βγάλουν ένα κομμάτι ψωμί και να ζήσουν τις οικογένειές τους με αξιοπρέπεια.
Θα περίμενε κανείς από τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό να έδινε τις απαραίτητες λύσεις στις παρακάτω πέντε βασικές ουσιαστικές ανάγκες:

1. Την αντιμετώπιση της πολυνομίας, των χιλιάδων αλληλοαναιρούμενων και «κατ’ ευφημισμόν» ερμηνευτικών εγκυκλίων, των πολεοδομικών νόμων, διαταγμάτων και αποφάσεων που παράγουν και αναπαράγουν το αβίωτο και χαώδες οικιστικό περιβάλλον και παράλληλα τροφοδοτούν συνεχώς τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις και εξυπηρετήσεις.
2. Τη δημιουργία και κατοχύρωση αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών εργαλείων που θα συνδυάζουν την ελεύθερη αρχιτεκτονική έκφραση, με παράλληλη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής, όσον αφορά τις κλιματολογικές συνθήκες, τις τυπολογίες των κτιρίων, τη χρήση τοπικών υλικών αλλά και τη χρήση των καινοτομιών που προσφέρει η διαρκώς εξελισσόμενη τεχνολογία των κατασκευών.
3. Την εξασφάλιση ανοιχτών κοινόχρηστων χώρων με βιώσιμα κτίρια σε βιώσιμες γειτονίες και πόλεις.

Μήνυμα Αλληλεγγύης στους αγώνες για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από Β. Ελλάδα

Αναδημοσίευση από  http://antixyta.blogspot.com/. Η συσπείρωση στηρίζει ολόπλευρα τα κινήματα αυτά και θα βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί.

Μία όμορφη συνάντηση “κοινωνιών” έλαβε χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ευκαρπία, στη Θεσσαλονίκη. Εκεί βρέθηκαν εκπρόσωποι από κινήματα της Βορείου Ελλάδος (Ευκαρπία, Κιλκίς, Παλιόκαστρο Σερρών, Ημαθία, Χαλκιδική)  κάτοικοι από την Κερατέα, μεγάλο πλήθος πολιτών καθώς και πολιτικών φορέων (βουλευτές, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, μέλη του δημοτικού και του περιφερειακού συμβουλίου κ.ά.)
Σίγουρο είναι πως όσο περνάει ο καιρός τα κινήματα πολιτών απ’ όλη την Ελλάδα θα μεγαλώνουν και αντιστοίχα και οι δράσεις τους.
ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Οι εκπρόσωποι από τα συντονιστικά των αγώνων κατά:
του ΧΥΤΑ Κερατέας
του ΣΜΑ Ευκαρπίας
των Μεταλλείων Χαλκιδικής
του ΧΥΤΥ και του εργοστασίου καύσης σκουπιδιών Ημαθίας
των Μεταλλείων Κιλκίς
του ΧΥΤΑ Σερρών (Παλαιοκάστρου)
Στέλνουμε ένα μήνυμα Αλληλεγγύης με προοπτική τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου αγώνων, που θα αναδείξει το δίκιο όλων των πολιτών που μάχονται για τη δημοκρατία, την οικογένειά τους, τα παιδιά τους και το περιβάλλον τους. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός (σύμφωνα με το Σύνταγμα ¨άρθρο 24, παράγραφος 1¨).
Τα χρόνια που οι πολίτες εμπιστεύονταν τυφλά τους όποιους σωτήρες, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Οι πολίτες πλέον έχουν αντιληφθεί, ότι η επιβίωσή τους και η προστασία των αρχών τους, εξαρτάται αποκλειστικά από τις δικές τους πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις. Κανείς δε μπορεί να αποφασίζει ερήμην της κοινωνίας και αντίθετα με τη βούλησή της, να πιστεύει πως θα αποφύγει τις συνέπειες.
Έχει πλέον γίνει αντιληπτό από όλους μας, πως πίσω από κάθε «έργο ανάπτυξης» που υπερδιαστασιολογείται, κρύβονται οι ίδιοι μεγαλοεργολάβοι με κοινά συμφέροντα καθώς και οι ίδιοι ¨περιβαλλοντικοί ειδήμονες¨ – πολιτικοί φορείς, ενεργώντας εις βάρος των Ελλήνων πολιτών και του Περιβάλλοντος. Σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης, με την ανεργία στα ύψη η τεχνική του «διαίρει και βασίλευε» ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους κατοίκους των περιοχών μας δεν θα περάσει.

Ανεξάρτητη Αριστερή Συσπείρωση Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων

Αναρτούμε το ψηφοδέλτιο της Ανεξάρτητης Αριστερής Συσπείρωσης Μηχ.-Ηλεκ.-Ναυπ. για τις εκλογές του ΠΣΔΜΗ οι οποίες θα διεξαχθούν στις 27/5/2012.
Ανεξάρτητη Αριστερή ΣYσπείρωση Μ-Η

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΚΛΟΓΩΝ της 27/5/2012

Υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο

1
Βατσέλλας Χρόνης του Γ.
Μ
Αθήνα
2
Γαλάνης Νικόλαος του Δ.
Μ
Αθήνα
3
Γαργάλας Γεώργιος του Δ.
Μ
Βόλος
4
Δασκαλάκης Μάρκος του Γ.
Η Η/Υ
Αθήνα
5
Δραγανίγος Αντώνης του Σ.
Η
Αθήνα
6
Θεοχάρης Ιωάννης του Β.
Η
Αθήνα
7
Καλαμπόκας Χρηστός του Κ.
Η
Αθήνα
8
Καρακούσης Βασίλειος του Α.
Η Η/Υ
Αθήνα
9
Καρυστιανός Μιχάλης του Ε.
Η Η/Υ
Αθήνα
10
Μανώλας Ιωάννης του Λ.
Μ
Αθήνα
11
Μουγιάκος Κων/νος του Σ.
Η Η/Υ
Αθήνα
12
Μπαρούτας Γιώργος του Κ.
Η Η/Υ
Αθήνα
13
Νάκος Χρήστος του Κ.
Η Η/Υ
Αθήνα
14
Νομικός Βασίλειος του Μ.
Η
Αθήνα
15
Νταλαπέρας Σπύρος του Ν.
Η Η/Υ
Αθήνα
16
Παπαστεφανάτος Γεώργιος του Ε.
Η Η/Υ
Αθήνα
17
Πετρόπουλος Δημήτριος του Π.
Η
Αθήνα
18
Σαββαΐδης Στυλιανός του Π.
Η
Αθήνα
19
Σακελλαρίδης Νίκος του Γ.
Η Η/Υ
Αθήνα
20
Σταθά Παναγιώτα του Ε.
Η
Αθήνα
21
Συνάπαλου Αναστασία του Δ.
Μ
Λάρισα
22
Τουλιάτος Χρήστος του Α.
Μ
Αθήνα

Υποψήφιοι για την Εξελεγκτική Επιτροπή

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Ο ΣΑΔΑΣ για τον πρώην Πρόεδρο του και τη συμμετοχή του στη σύνταξη του ΓΟΚ

Σε συνέχεια της ανάρτησης σχετικά με τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής την 29/03/2012 για το ΓΟΚ αναρτούμε σχετικό Δελτίο Τύπου του ΣΑΔΑΣ

Α.Π. 45336 Αθήνα 4 Απριλίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, αναγνωρίζοντας την ευθύνη του απέναντι στη θεσμοθέτηση ενός τόσο σοβαρού νομοσχεδίου, όπως ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, θεωρεί ότι οφείλει απαντήσεις στους συναδέλφους αλλά και την ελληνική κοινωνία, αναφορικά με τα όσα διατυπώθηκαν στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής την 29/03/2012 από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ.
Ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ τονίζοντας τη βασική διαφορά μεταξύ προσωπικών απόψεων και συλλογικών αποφάσεων, δηλώνει ότι:
· Ουδέποτε έλαβε πρόσκληση από το ΥΠΕΚΑ, για τη συμμετοχή του στην κοινή επιτροπή σύνταξης του ΝΟΚ.
· Η όποια συμμετοχή του πρώην προέδρου του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, αποτέλεσε προσωπική του επιλογή και πρωτοβουλία, δεν υπήρξε ενημέρωση του Συλλόγου για το γεγονός αυτό και δεν εκπροσωπούσε επιστημονικές συλλογικές αποφάσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, αλλά προσωπικές απόψεις.
· Η πραγματικότητα είναι ότι στη Βουλή παρουσιάστηκε ως λιγότερο σημαντική η, αιτηθείσα, επίσημη γνωμοδότηση του Πανελληνίου Συλλογικού Οργάνου των Αρχιτεκτόνων από την προσωπική άποψη των μηχανικών που συνδιαμόρφωσαν τον κανονισμό.
· Οι επίσημες θέσεις του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, κατατέθηκαν στους αρμόδιους φορείς, δημοσιοποιήθηκαν σε όλα τα μέλη του Συλλόγου και παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου, πέρα και πάνω από κάθε προσωπική ή υποκειμενική άποψη.
· Τίποτε από όλα αυτά δεν θα ήταν άξιο λόγου, αν η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης είχε διαρκέσει εύλογο χρονικό διάστημα ως όφειλε, για ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο, γεγονός που θα έδινε τη δυνατότητα στους αρχιτέκτονες να καταθέσουν τις απόψεις τους.
Τέλος, ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ δυσκολεύεται να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους το ΥΠΕΚΑ δεν θέλησε να συνεργαστεί επίσημα με το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, καθώς στην εισήγηση του αναπληρωτή Υπουργού κατά την εισαγωγή του νομοσχεδίου στη Βουλή για ψήφιση αναφέρεται κατά λέξη:
"Εύχομαι και ελπίζω μετά την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου, αλλά και όταν θα κλείσει τον κύκλο εφαρμογής του, ο επόμενος οικοδομικός κανονισμός να αποτελείται από ένα και μόνο άρθρο που θα περιγράφει τον όγκο του οικοδομικού έργου και μόνο.", στοιχείο το οποίο αποτελεί τη βασική ιδέα προσέγγισης ενός πραγματικά νέου οικοδομικού κανονισμού από τους αρχιτέκτονες.

Έρχεται η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Αναδημοσιεύουμε από την Καθημερινή άρθρο σχετικά με το τελευταίο μάλλον νόμο που ψήφισε η βουλή της ντροπής. Η μαύρη συγκυβέρνηση εκβιάζει τα Ταμεία και τους ασφαλισμένους "ή θα μπείτε στον ΕΟΠΥΥ διαλύοντας τις ιατροφαρμακευτικές παροχές, ή θα ιδιωτικοποιηθείτε μετατρεπόμενα από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ". Η διάλυση όποιου δημόσιου χαρακτήρα υπήρχε στα ασφαλιστικά ταμεία προσπαθεί να εξωθήσει σε αυτό που χρόνια τώρα επιθυμούν, στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του κλάδου υγείας. Το ΤΣΜΕΔΕ που δεν έχει πάρει δεκάρα τσακιστή από τις κυβερνήσεις της συμφοράς αλλά αντίθετα του χρωστάνε κάπου μισό δις πρέπει να εξαιρεθεί της ένταξης στον ΕΟΠΥΥ διατηρώντας και επεκτείνοντας τις παροχές του στους ασφαλισμένους.

Δυνατότητα εξαίρεσης Ταμείων και κλάδων υγείας, από τον ΕΟΠΥΥ
Τη δυνατότητα να εξαιρούνται από την ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ, δίνει σε Ταμεία, τομείς και κλάδους Υγείας, διάταξη που πρόσθεσε στο νομοσχέδιο για το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.
Αυτό μπορεί να συμβεί μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου του 2012, με αποφάσεις των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των ασφαλισμένων κάθε ταμείου ή τομέα ή κλάδου.
Προϋπόθεση για τη μη ένταξή τους είναι η αυτοδίκαιη μετατροπή τους σε πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) υποχρεωτικής ασφάλισης και, ως εκ τούτου, απαγορεύεται οποιαδήποτε χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
«Όποιος θέλει κι έχει τα χρήματα να μην ενταχθεί, να πάρει το θάρρος να στηριχθεί στις δυνάμεις του και να το κάνει μόνος του. Να κάνεις τον έξυπνο με τα λεφτά του φορολογούμενου, όποιος θέλει να συνεχίσει να σέρνει αυτό το χορό, να πάει μόνος του και καλό ταξίδι», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, αναφερόμενος στον Οίκο Ναύτου.
Σχετικά δε με την απεργία της ΠΝΟ, ο υπουργός ανέφερε ότι το συνταγματικό αυτό δικαίωμα δεν πρέπει να παραβλέπει κάθε έννοια συμφέροντος των άλλων, «του μεροκαματιάρη, που περιμένει αυτή την εβδομάδα να ενισχύσει τα εισοδήματά του».
«Ακροβατώντας σε μερικές αλήθειες και στην απροθυμία να αντιληφθούν την οργανωτική και χρηματοδοτική αποτυχία του εγχειρήματος του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Λοβέρδος δεν μπορεί να καταλάβει γιατί κανένα Ταμείο δεν θέλει να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάριος Σαλμάς.
Ο ίδιος αιτιολόγησε ότι υποβαθμίστηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας προς τους ασφαλισμένους και κανείς δεν πληρώνεται, αφού ο ΕΟΠΥΥ, μέχρι τέλος του καλοκαιριού, θα έχει δαπανήσει όλες τις προβλεπόμενες δαπάνες για το 2012. Ο κ. Σαλμάς, πάντως, τόνισε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι νομιμοποιεί οποιονδήποτε να εμποδίζει τα δρομολόγια των πλοίων ταλαιπωρώντας το επιβατικό κοινό».

Το "πάρτυ" για το ξεπούλημα του Ελληνικού ξεκίνησε

Αναρτούμε ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα για το Ελληνικό. Η παράταξη της κ. Μπάτσου, νέας προέδρου του ΟΡΣΑ, (Συμπαράταξη μηχανικών για το ΤΕΕ με τη συμμετοχή της Συνεργασίας Αριστερών Μηχανικών που στηρίζεται από ΣΥΝ και ΔΗΑΡΙ), το ΤΕΕ, η αντιπροσωπεία του (αντιπρόεδρος της οποίας είναι) και όσοι τη στήριξαν οφείλουν να τοποθετηθούν άμεσα. Είναι με την κυβέρνηση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας ή με τους αγωνιζόμενους πολίτες?

ΤΟ «ΠΑΡΤΥ» ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ.

ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΤO ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΝ;

Λίγες μέρες μετά την ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής από τα κόμματα της μνημονιακής συγκυβέρνησης και τους «προθύμους» του Νόμου για την εκποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του παραλιακού μετώπου, είχαμε νέα προκλητική παρέμβαση της κυβέρνησης.

Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Ν. Σηφουνάκη διορίσθηκε η νέα Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) μετά την παραίτηση της προηγούμενης. Στην σύνθεσή της συμμετέχουν η Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος κ. Β. Μπάτσου ως Πρόεδρος, η Πολεοδόμος κ. Δ. Μπαρμπαγιαννέλη σύμβουλος του κ. Σηφουνάκη ως αντιπρόεδρος, ο κ. Μ. Αγγελίδης καθηγητής του ΕΜΠ και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.» κ. Σπ. Πολλάλης.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ θεωρεί απαράδεκτη τη σύνθεση της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής του ΟΡΣΑ που χαρακτηρίζεται και από την συμμετοχή της συμβούλου του Αναπληρωτή Υπουργού ως αντιπροέδρου, καθώς και του κ. Σπ. Πολλάλη, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας που έχει αναλάβει το ξεπούλημα του χώρου του «Ελληνικού» και του παραλιακού μετώπου. Ο κ. Πολλάλης μάλιστα είναι από τους εμπνευστές και φανατικότερους υποστηρικτές των σχεδίων της άνευ όρων εκχώρησης του χώρου στους επίδοξους «επενδυτές» προκειμένου να προχωρήσουν με αντισυνταγματικές διαδικασίες στην κερδοσκοπική «αξιοποίησή του», με φαραωνικές κατασκευές και τσιμεντοποίηση 3.500.000 τ.μ. για την δημιουργία ουσιαστικά μιας νέας πόλης μέσα στην πόλη.

Απορία και βαθειά πικρία προκαλεί ο διορισμός ως προέδρου του ΟΡΣΑ της Αντιπροέδρου της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Β. Μπάτσου, το οποίο πάντα στεκόταν δίπλα μας. Ποια θέση άραγε παίρνουν στο διορισμό αυτό, τόσο το ίδιο το ΤΕΕ και η Αντιπροσωπεία του, όσο και οι παρατάξεις που στήριξαν την κ. Μπάτσου για την εκλογή της στην θέση αυτή;

Οι επιλογές της μνημονιακής συγκυβέρνησης αποδεικνύουν περίτρανα τον προσανατολισμό της στην λογική του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου και της θυσίας του τελευταίου μεγάλου ελεύθερου χώρου της Αττικής στο βωμό του «REAL ESTATE» και των κερδοσκοπικών «επενδυτικών» συμφερόντων που υπηρετεί. Την ίδια πολιτική επιδιώκει να εφαρμόσει μέσω του ΟΡΣΑ και σε όλο το λεκανοπέδιο.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ καταγγέλλει προς τον λαό της περιοχής και ολόκληρου του λεκανοπεδίου της Αττικής τις ενέργειες αυτές της μνημονιακής συγκυβέρνησης. Τονίζει για άλλη μια φορά πως πρέπει μαχητικά να συνεχίσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και να παλέψουμε ενωτικά για την μετατροπή του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και της παραλίας του Αγ. Κοσμά σε δημόσιο Μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου, πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων κοινωνικών δραστηριοτήτων. Τα σχέδια της μνημονιακής συγκυβέρνησης και των “προθύμων” συμμάχων της πρέπει να ανατραπούν.

9 Απριλίου 2012

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Περιβάλλον: Ο τουρισμός υπέρ άνω όλων

Αναδημοσίευση από το Πριν άρθρου του Στράτου Βουραζέρη

Δίχως όρια η περιβαλλοντοκτόνα πολιτική της κυβέρνησης. Με τις ρυθμίσεις που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση επεδίωξε να ξεδιαλύνει τις όποιες αμφιβολίες υπήρχαν για τις ιστορικές της καταβολές... Από τις πιο μαύρες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, των κυβερνήσεων Καραμανλή και της επταετίας, οι οποίες εκτός από την καταπάτηση εργατικών και πολιτικών δικαιωμάτων, ταυτίστηκαν και με ανεπανόρθωτα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος (βλ. αντιπαροχή, μπαζώματα παραλιών κ.λπ.). Μέσω νομοσχεδίων των υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος, επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση μία άνευ προηγουμένου πλειοδοσία στις απαιτήσεις του τουριστικού και κατασκευαστικού κεφαλαίου.

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης για το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό και βάλθηκε η κυβέρνηση, να ξεπεράσει τον εαυτό της. Σύμφωνα λοιπόν με το προαναφερόμενο σχέδιο, «οργανωμένοι τουριστικοί υποδοχείς» (μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις), προβλέπονταν για νησιά με επιφάνεια άνω των 90 χιλ. τετραγωνικών χιλιομέτρων, στα οποία η συνολική έκταση αυτών των εγκαταστάσεων δεν θα μπορούσε να υπερβαίνει το 0,2% της έκτασης του νησιού.
Φαίνεται όμως πως τα κυβερνητικά επιτελεία δεν είχαν υπολογίσει τους «μικρούς τουριστικούς παράδεισους» (βλ. Μύκονο, Σαντορίνη, Αίγινα) που έλκουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Δεν τους έφτασε λοιπόν η τεράστια καταστροφή που έχει προκληθεί σε αυτά τα νησιά, από τη βιομηχανία του τουρισμού, αποφάσισαν να προωθήσουν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Yποδομών τροποποίηση, προκειμένου να συμπεριληφθούν νησιά επιφάνειας από 70 χιλ. τ. χλμ, στα οποία η επιφάνεια που θα καλύπτουν οι μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις θα φτάνει το 1% της συνολικής επιφάνειας του νησιού.
Η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση προκάλεσε την αντίδραση ακόμα και του προέδρου της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Κ. Καρτάλη, οποίος με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ζήτησε την απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης. Επίσης δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις σε ανακοίνωσή τους ζητούν την πλήρη απαγόρευση χωροθέτησης οργανωμένων τουριστικών υποδοχέων σε νησιά με έκταση μικρότερη των 90 χιλ. τ. χλμ.

Όχι στην κατάργηση του Ο.Ρ.Σ.Α.

Αναρτούμε έγγραφο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ενάντια στην επιχειρούμενη κατάργηση των Οργανισμών Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και Θεσ/κης. Να συμπληρώσουμε ότι το "κόλπο" της κατάργησης Οργανισμών αποτελεί το όπλο των μνημονιακών κυβερνήσεων τόσο για απολύσεις προσωπικού όσο και για εκχώρηση αρμοδιοτήτων του δημοσίου σε ευέλικτα ιδιωτικά σχήματα. Στην περίπτωση του ΟΡΣΑ ίσως έχει να κάνει και με τις πρόσφατες διαφοροποιήσεις (έστω και την ύστατη στιγμή) της (διορισμένης) διοίκησης του, από τις καταστρεπτικές πολιτικές επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ.

Θέμα : Κατάργηση Ο.Ρ.Σ.Α. - Ο.Ρ.Θ.Ε.

Από την επίσημη ιστοσελίδα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κου Πάγκαλου πληροφορηθήκαμε ότι, την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012, συνεδρίασε στο Γραφείο του, η Διυπουργική Γνωμοδοτική Επιτροπή για την σύσταση, κατάργηση, αναδιάρθρωση και μετατροπή υπηρεσιών, συμβουλίων, επιτροπών και φορέων του δημοσίου τομέα. Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Πάγκαλου, συμμετείχαν οι Υπουργοί, κ.κ. Παντελής Καψής, Δημήτριος Ρέππας, Παύλος Γερουλάνος και Νικόλαος Σηφουνάκης. Συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης κ. Σωτήριος Λύτρας και οι Γενικοί Γραμματείς, κ.κ. Δημήτριος Στεφάνου, Ευσταθία Μπεργελέ, Ηλίας Πλασκοβίτης, Ηλίας Πεντάζος, Ιωάννης Οικονομίδης και Ιωάννης Ιωαννίδης.
Κατά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής συζητήθηκε μεταξύ άλλων και η κατάργηση των Οργανισμών Αθήνας και Θεσσαλονίκης και ο καθορισμός με νόμο της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων τους.
Οι Οργανισμοί αυτοί δημιουργήθηκαν το 1985 με τους νόμους 1515 και 1561 αντίστοιχα και συμπληρώθηκαν από πλευράς θεσμικού πλαισίου και αρμοδιοτήτων από τον Ν. 1650 του επόμενου έτους, για την προστασία του περιβάλλοντος. Έχοντας ως βασική τους αρμοδιότητα την ευθύνη του ρυθμιστικού σχεδίου και του προγράμματος προστασίας περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής Αθήνας και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, έχουν επιτελέσει σημαντικό και αναντικατάστατο έργο σε ότι αφορά τον σχεδιασμό της χωροταξικής και πολεοδομικής οργάνωσης των δύο μητροπολιτικών περιοχών και την εκπόνηση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου περιβαλλοντικού σχεδίου, με χρήση κατάλληλων εργαλείων και πολιτικών και στόχο τη αειφόρο οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, οι Οργανισμοί αυτοί επιτέλεσαν ένα ογκώδες και δύσκολο μελετητικό και επιτελικό έργο, καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν πλήθος από αντιξοότητες, τόσο λόγω έλλειψης επίσημου οργανογράμματος, με σταδιακή υποβάθμισή τους από πλευράς πόρων και προσωπικού, όσο και λόγω πολλών και αντιτιθέμενων οικονομικών συμφερόντων σε όλα τα επίπεδα. Με βάση τα παραπάνω:
  • Εκφράζουμε τη βαθύτατη διαφωνία μας σε οποιαδήποτε προοπτική κατάργησης των Οργανισμών Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφαιρούν από τον δημόσιο τομέα αρμοδιότητες περιβαλλοντικής και λειτουργικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων και εισάγουν διαδικασίες fast track για την προσέλκυση επενδύσεων, προοιωνίζουν καταστάσεις πλήρους απορύθμισης των χρήσεων γης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος, γενικότερα σε εθνικό επίπεδο και ειδικότερα στις δύο αυτές μητροπολιτικές περιοχές, με τα πολλά συσσωρευμένα προβλήματα ποιότητας ζωής και αναπτυξιακού προτύπου.
  • Ζητούμε από τους αρμόδιους Υπουργούς να αναθεωρήσουν άμεσα την απόφασή τους και καλούμε τα πολιτικά κόμματα, τους επιστημονικούς και κοινωνικούς Φορείς καθώς και του Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να δηλώσουν την αντίθεσή τους και να απαιτήσουν από την Κυβέρνηση τη συνέχιση και ενίσχυση της λειτουργίας των Οργανισμών αυτών.

Καταγγελία για τον βαρύ τραυματισμό του Μάριου Λώλου


ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ & ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ για τον βαρύ τραυματισμό του Μάριου Λώλου
Καταγγέλλουμε το σοβαρό τραυματισμό από την αστυνομία του φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου, προέδρου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος (ΕΦΕ), την Πέμπτη 4 Απρίλη κατά τη διάρκεια της βάρβαρης αστυνομικής επίθεσης στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα όσων πήγαν να αποτίσουν φόρο τιμής στο  Δημήτρη Χριστούλα. Είμαστε δίπλα, αλληλέγγυοι στον τραυματισμένο συνάδελφο και του ευχόμαστε να επιστρέψει στο έργο το συντομότερο με την ίδια ευσυνειδησία.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η επίθεση που δέχτηκε ήταν στοχευμένη, καθώς έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επιθέσεων της αστυνομίας σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, ιδιαίτερα βάρβαρων και επικίνδυνων, με αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς.
Ενοχλήθηκε η κυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ γιατί αναδείχτηκε η πραγματική διάσταση που είχε η αυτοκτονία, μια πράξη με πολιτικό περιεχόμενο ενάντια στην πολιτική των Μνημονίων και την κοινωνική καταστροφή. Ενοχλήθηκε για την απήχηση που είχε το μήνυμα του Δ. Χριστούλα, ειδικά στη νεολαία.
Οι εργαζόμενοι στον τύπο βρίσκονται στο στόχαστρο όταν στέκονται εμπόδιο στην κυβερνητική προσπάθεια συγκάλυψης της αστυνομικής βίας σε βάρος των διαδηλώσεων και των κινητοποιήσεων ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Έτσι επιχειρεί η κυβέρνηση, με την τρομοκράτηση δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, να κρύψει την αλήθεια και να επιβάλλει την προπαγάνδα για μειοψηφίες επεισοδιομανών και οπαδών του χάους. Με αυτήν την προπαγάνδα επιχειρεί ουσιαστικά να καταργήσει τα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες.
Δε θα περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης που δεν έχει καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση να επιβάλλει με τη βία, την καταστολή και τον τρόμο την πολιτική των Μνημονίων που ο λαός απορρίπτει εδώ και τρία σχεδόν χρόνια αγωνιζόμενος με κάθε τρόπο.
Ο ολοκληρωτισμός της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που έχει καταδικαστεί από τη συγκλονισμένη διεθνή γνώμη, η αστυνομική βία και η προπαγάνδα δε θα σταματήσουν τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας. Αποκομμένοι από την κοινωνία οι υποτακτικοί των τραπεζών και των βιομηχάνων δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ο αγώνας της κοινωνικής πλειοψηφίας είναι αγώνας για ζωή και θα συνεχιστεί μέχρι τη νίκη.

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

«Κοινωνικό κραχ» στην Ελλάδα

ΠΗΓΗ: Ημερησία του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Βαθειά «ρωγμή» στο πολιτικό και κοινωνικό σύστημα της χώρας, προκαλεί η σφοδρότητα της οικονομικής κρίσης και οι επιπτώσεις της στα ελληνικά νοικοκυριά. Η τελευταία δημοσκόπηση που διενήργησε σε 1.679 άτομα το τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, περιγράφει την έντονη απαισιοδοξία των Ελλήνων για το μέλλον τους αλλά και στην αμφισβήτηση των πολιτικών κομμάτων τα οποία θεωρούν ανίκανα να οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Οι περισσότεροι πολίτες, στην πορεία προς τις εκλογές, δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση, τους συνδικαλιστές αλλά και θεσμούς όπως το Χρηματιστήριο, τις τράπεζες, τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Το εντυπωσιακό, ωστόσο, της έρευνας είναι ότι μήνα με το μήνα επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση των οικογενειών σε σημείο που η απόγνωσή τους να προσομοιάζει με κοινωνικό κραχ. Η πρόσφατη αυτοκτονία του συνταξιούχου στο Σύνταγμα και η αύξηση των αυτοκτονιών γενικότερα, αναδεικνύει την «εθνική κατάθλιψη» που βρίσκεται η χώρα.
Οικονομική κατάσταση
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 55,4% των ερωτηθέντων θεωρεί πολύ κακή ή άσχημη την προσωπική του οικονομική κατάσταση και μόλις το 7,5% φαίνεται να μην το αγγίζει η κρίση. Μέσα σε ένα χρόνο το ποσοστό όσων απάντησαν ότι επιδεινώθηκαν τα οικονομικά τους, αυξήθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες. Μάλιστα, 7 στους 10 Ελληνες (68%) θεωρούν ότι τους επόμενους τρεις μήνες θα χειροτερεύσει η προσωπική οικονομική τους κατάσταση με την ανησυχία να έχει αυξηθεί από πέρυσι κατά 15 μονάδες.


Το προσωπικό... οικονομικό δράμα αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι περισσότεροι από 7 στους 10 ανησυχούν ότι το εισόδημά τους δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους. Το... κομπόδεμα των Ελλήνων έχει αρχίσει και απομειώνεται προκειμένου να καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες. Πάνω από 4 στους 10 πολίτες (42,2%) απαντά ότι τα χρήματα από τη δουλειά τους δεν επαρκούν και αποσύρουν από τις καταθέσεις ή από τις οικονομίες τους για να καλύψουν τα έξοδά τους. Επίσης, σχεδόν 3 στους 10 (29,2%) απαντούν ότι αναγκάζονται να δανειστούν από συγγενείς και φίλους αφού δεν επαρκεί ο μισθός τους και δεν έχουν αποταμιεύσεις. Σε σχέση με το Μάρτιο του 2010, καταγράφεται άνοδος 9 μονάδων σε όσους δηλώνουν αδυναμία να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους.

Συνταγές με δραστική ουσία και νέα ληστεία των ασθενών

Ανασημοσίευση από ΙΣΚΡΑ
 
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΠΙΣΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ!
Μόνο με τη χαμηλότερη τιμή της αγοράς για φάρμακα με την ίδια δραστική ουσία θα αποζημιώνουν από σήμερα 9 Απρίλη τα ασφαλιστικά ταμεία και τα υπόλοιπα χρήματα θα αναγκάζεται ο ασφαλισμένος να τα βάζει από την τσέπη του!
Αυτό προβλέπει το νέο σύστημα συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ουσίας το οποίο κάνει πρεμιέρα σήμερα.
Σύμφωνα με το νέο μέτρο, οι νοσοκομειακοί γιατροί όπως και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα συνταγογραφούν φάρμακα στους ασθενείς βάσει δραστικής ουσίας και όχι με την εμπορική τους ονομασία. Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους θα πρέπει να χορηγούν στον ασθενή το πιο φθηνό από τα αντίγραφα (γενόσημα) φάρμακα που κυκλοφορεί στη χώρα με την συνταγογραφημένη δραστική ουσία.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην περίπτωση που είτε ο ιατρός είτε ο ασφαλισμένος επιθυμεί αντί για το φθηνότερο γενόσημο, να επιλέξει ακριβότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να καταβάλει στο φαρμακείο εκτός από τη συμμετοχή του και τη διαφορά στη τιμή.
Το εύρος της διαφοράς των τιμών μεταξύ του φθηνότερου γενόσημου και του ακριβότερου φαρμάκου, για την ίδια δραστική ουσία, κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4,60 ευρώ
Πρόκειται για ένα ακόμη κυβερνητικό μέτρο για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης που καλύπτουν κράτος και ασφαλιστικά ταμεία το οποίο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλα τέτοια, όπως η διεύρυνση της αρνητικής λίστας (που δεν καλύπτονται από τα Ταμεία) και η αύξηση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), μετακυλώντας ουσιαστικά τη δαπάνη στους ίδιους τους ασφαλισμένους, παρότι οι τελευταίοι πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους κι ενώ την ίδια ώρα κράτος, εργοδοσία και επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου «αρμέγουν» αδιακρίτως τα ασφαλιστικά Ταμεία.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΕΚΑ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΗΡΤΗΣΕ Ο ΕΟΦ
Τα δέκα πρώτα φάρμακα-ουσίες που ανήρτησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) είναι οι εξής: Κλαριθρομυκίνη, Κεφπροζίλη, Κεφπροζίλη , Αζιθρομυκίνη, Φλουκοναζόλη, Σιπροφλοξασίνη, Ομεπραζόλη , Λανσοπραζόλη, Κετιριζίνη, Μελοξικάμη.

Πως τα καταστήματα τροφίμων γίνονται υπεραγορές

Σε συνέχεια της ανάρτησης με την καταγγελία του ΤΕΕ για τα LIDL συνεχίζουμε με σχόλια 2 συναδέλφων μελών της συσπείρωσης που γνωρίζουν καλά τα θέμα, σίγουρα καλύτερα από το ΤΕΕ πάντως.

ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ των sypermarkets ''λειτουργούν'' μεταξύ των άλλων διατάξεων και με το άρθρο 10 του Ν.2323/95 (στα πολεοδομικά συγκροτήματα τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης και Θεσ/νίκης δεν ισχύουν οι περιορισμοί -που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα- για την ίδρυση των υπεραγορών λιανικού εμπορίου) .
Οπως αναφέρεται και σε σχετικό έγγραφο της Δνσης Ο.Κ.Κ.ΥΠΕΧΩΔΕ - απάντηση σε αίτηση της CONTINENT HELLAS A.E. - (αρ.πρωτ.55936): ''επειδή από τις πολεοδομικές διατάξεις δεν προκύπει σαφής διάκριση μεταξύ καταστημάτων τροφίμων και υπεραγορών, σας γνωρίζουμε οτι σε περιοχή Γενικής Κατοικίας (άρθρο 3 ΦΕΚ166Δ/87) επιτρέπεται η ίδρυση εμπορικών καταστημάτων(μικτών καταστημάτων τροφίμων).
Σύμφωνα με την Αιβ/85 77/88 απόφαση(ΦΕΚ526β/88) για τον Υγειονομικό Έλεγχο στις άδειες ιδρύσεως και λειτουργίας των εγκαταστάσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ. η υπεραγορά (σουπερ μαρκετ) ανήκει σε άλλη κατηγορία (άρθρο44) από τα καταστήματα τροφίμων (άρθρο 43) για τα οποία δεν καθορίζεται ανώτατη επιτρεπόμενη επιφάνεια.
..............Επομένως , σε περιοχές Γενικής Κατοικίας ...ως προς τις χρήσεις γης, δεν επιτρέπονται υπεραγορές είναι ομως δυνατή η έκδοση οικοδομικών αδειών ανέγερσης εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων τροφίμων (μικτών καταστημάτων τροφίμων ) για τα οποία δεν προβλέπεται περιορισμός επιφάνειας, αλλά κατά την άποψή μας είναι σκόπιμο η επιφάνεια αυτή να εναρμονίζεται με τους περιορισμούς του άρθρου 10 του ν.2323/95''

Υ.Γ. Ετσι ΟΛΑ τα ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤΣ παίρνουν οικοδ.άδεια για μικτά καταστήματα τροφίμων που στη συνέχεια τα φτιάχνουν υπεραγορές.
Νοίζω οτι καθοριστικός θα είναι ο υγειονομικός έλεγχος από την αρμόδια υπηρεσία της Περφέρειας σύμφωνα με τα προαναφερόμενα άρθρα 43 και 44 του ΦΕΚ 526Β/88

Δ. Κλ.

Εκτός από αυτά που αναφέρει το ΤΕΕ και ο Δ. Κλ., συμβαίνουν και οι παρακάτω παρανομίες για τις υπεραγορές που βαφτίζονται καταστήματα τροφίμων:

Δεν γίνεται έλεγχος για τη λειτουργικότητα «ειδικού κτιρίου» σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 2 του ΓΟΚ. ΟΙ πολεοδομικές υπηρεσίες δέχονται κατόψεις χωρίς τη λεπτομερειακή λειτουργία του κτιρίου όπως απαιτείται από τις προδιαγραφές καταστημάτων ή υπεραγορών (υγειονομικές διατάξεις). Από τον έλεγχο αυτό θα προέκυπτε η σαφής χρήση του κτιρίου (απόφαση ΣΤΕ 3351/2008).

Υπολογίζονται πολύ λιγότερες θέσεις στάθμευσης από τις απαιτούμενες, δεδομένου ότι για τα καταστήματα απαιτείται 1θέση/50 τμ κτιρίου, ενώ για τις υπεραγορές απαιτείται 1θέση/15τμ κτιρίου (ΠΔ 111 ΦΕΚ 76Α΄/2004).Δεν προβλέπονται επίσης ειδικοί χώροι για τη στάθμευση μεγάλων αυτοκινήτων τροφοδοσίας.

Δεν προβλέπονται οι απαιτούμενοι χώροι φύλαξης απορριμμάτων σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις.

Όπου απαιτείται ΜΠΕ και μελέτη κυκλοφοριακής σύνδεσης ,αυτές γίνονται με δεδομένα άλλης χρήσης από αυτή που τελικά λειτουργεί. Από στοιχεία που έχουμε για δύο καταστήματα γνωστής αλυσίδας υπεραγοράς τροφίμων, ένα κατάστημα 600τμ κόβει 1000 αποδείξεις την ημέρα και άλλο κατάστημα 1500τμ κόβει την ημέρα 2200 αποδείξεις. Από αυτό το στοιχείο προκύπτει ο κυκλοφοριακός φόρτος της ευρύτερης περιοχής των υπεραγορών και η απαίτηση για ειδικό πολεοδομικό σχεδιασμό των περιοχών στις οποίες πρέπει να επιτρέπονται.

Δεν υπολογίζονται στο Σ.Δ. οι υπόγειοι χώροι κύριας χρήσης.

Κλπ. Κλπ.

Μαρία Β.

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Το δημόσιο συμφέρον στο έλεος των εργολάβων

Αναδημοσιεύουμε άρθρο της Θεανώς Φωτίου* για το "νέο" Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό από την Εποχή

Με τη γνωστή διαδικασία του κατεπείγοντος και χωρίς τη συμμετοχή των αρμόδιων κοινωνικών και επιστημονικών φορέων του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και του ΤΕΕ, έρχεται για ψήφιση στην βουλή ο νέος ΓΟΚ, ένα κείμενο προβληματικό το οποίο ο Σύλλογος αρχιτεκτόνων υποδέχτηκε με τις ακόλουθες «παρατηρήσεις»:
«...Εγείρει τεράστια νομικά ζητήματα και ποινικοποιεί το επάγγελμα του αρχιτέκτονα (...) αγνοεί το βασικό του ρόλο, ως πλαίσιο Πολεοδομικών Εφαρμογών, με αποτέλεσμα να υιοθετεί οριζόντιες, κοινωνικά άδικες ρυθμίσεις, ασκώντας πολιτική γης επιστημονικά έωλη και πολιτικά διαβλητή (Άρθρο 10). Στην ίδια, αντιεπιστημονική και περιβαλλοντικά επικίνδυνη κατεύθυνση, αφήνει ακάλυπτους σε κοινή χρήση χωρίς κανένα κριτήριο πολεοδομικής λειτουργίας αυτών. Προσεγγίζει το μείζον θέμα της δόμησης όχι επιστημονικά, όπως θα όφειλε ως κανονισμός, αλλά από τη σκοπιά της μέγιστης κερδοφορίας πάνω στη γη. Εισάγει και θεσμοθετεί τη λογική της κτηματαγοράς στις πόλεις. Επιβραβεύει, με αύξηση (25%-35%) των συντελεστών δόμησης, την εκμετάλλευση μεγάλων οικοπέδων στα ήδη βεβαρυμμένα αστικά κέντρα των πολύπαθων ελληνικών πόλεων. Στην «προσπάθεια» να ανατρέψει τη φθίνουσα πορεία υποβαθμισμένων περιοχών, προσφέρει δυσανάλογη αύξηση της δόμησης και του ύψους, σε βάρος ήδη διαμορφωμένων περιοχών. Η λογική της απαξίωσης του υφιστάμενου οικιστικού αποθέματος, ως παρωχημένου, μέσω της πριμοδότησης των συνενώσεων, που αποδίδει κτήρια εκτός υφιστάμενης οικιστικής κλίμακας και εξυπηρετεί ειδικές κατηγορίες συμφερόντων, αλλοιώνει το αστικό περιβάλλον, την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την υπάρχουσα κοινωνική και οικονομική δομή. Δημιουργεί ανισότητες ανάμεσα στους πολίτες αυξάνοντας το χάσμα ανάμεσα σε οικονομικά ισχυρούς και ασθενέστερους, καθώς πριμοδοτεί με αύξηση του συντελεστή δόμησης μόνο τις μεγάλες ιδιοκτησίες και όχι τις μικρότερες».

Η κατοχύρωση της παρανομίας

Το σχέδιο νόμου για του Νέο Οικοδομικό Κανονισμό είναι, για πρώτη φορά στην ιστορία του κράτους, η νομική αποτύπωση και κατοχύρωση των παρανομιών της υφιστάμενης πραγματικότητας των ελληνικών πόλεων.

Στόχος είναι η αναθέρμανση της οικοδομής από έλληνες και ξένους μεγαλοεργολάβους με σκανδαλώδη μπόνους που πλήττουν ευθέως το δημόσιο συμφέρον. Τα μπόνους αφορούν τη γενναία αύξηση της δόμησης κάθε οικοδομής και μικρότερα δωράκια, όπως η γκαρσονιέρα στο δώμα ή οι χώροι των κλιμακοστασίων και οι χώροι των εισόδων των πολυκατοικιών, που δεν θα μετρούν στη δόμηση.
Είναι ένας ακόμη νόμος από αυτούς που ψηφίζονται με μεγάλες συναινετικές πλειοψηφίες τους τελευταίους οχτώ μήνες, για να ρυθμίσουν δημόσια αγαθά όπως παιδεία, υγεία, ασφάλιση, περιβάλλον με βάση τους όρους των Μνημονίων 1 και 2.

Η αντιστροφή των εννοιών

Άμεση δημοκρατία, αυτοδιαχείριση, αλληλέγγυα συνεργατική οικονομία


Τοποθέτηση του Σταύρου Σταυρίδη, καθηγητή ΕΜΠ (και μέλους της συσπείρωσης), στην εκδήλωση-συζήτηση:
Άμεση δημοκρατία, αυτοδιαχείριση, αλληλέγγυα συνεργατική οικονομία, που διοργάνωσε η εργατική εφημερίδα ΔΡΑΣΗ στο Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα, στις 29 Μαρτίου 2012.

Στη συζήτηση πήραν μέρος, επίσης, οι:
Λέτα Ζωτάκη, πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Κιλκίς - μέλος της συνέλευσης της κατάληψης του νοσοκομείου Κιλκίς,
Γιώργος Φούφας, ελεύθερος αγροτοδιατροφικός συνεργατισμός Γερανία,
Κώστας Χαριτάκης, εργατική εφημερίδα ΔΡΑΣΗ,
Σπύρος Ραυτόπουλος, μουσικός.