Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012

Έρχεται η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Αναδημοσιεύουμε από την Καθημερινή άρθρο σχετικά με το τελευταίο μάλλον νόμο που ψήφισε η βουλή της ντροπής. Η μαύρη συγκυβέρνηση εκβιάζει τα Ταμεία και τους ασφαλισμένους "ή θα μπείτε στον ΕΟΠΥΥ διαλύοντας τις ιατροφαρμακευτικές παροχές, ή θα ιδιωτικοποιηθείτε μετατρεπόμενα από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ". Η διάλυση όποιου δημόσιου χαρακτήρα υπήρχε στα ασφαλιστικά ταμεία προσπαθεί να εξωθήσει σε αυτό που χρόνια τώρα επιθυμούν, στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του κλάδου υγείας. Το ΤΣΜΕΔΕ που δεν έχει πάρει δεκάρα τσακιστή από τις κυβερνήσεις της συμφοράς αλλά αντίθετα του χρωστάνε κάπου μισό δις πρέπει να εξαιρεθεί της ένταξης στον ΕΟΠΥΥ διατηρώντας και επεκτείνοντας τις παροχές του στους ασφαλισμένους.

Δυνατότητα εξαίρεσης Ταμείων και κλάδων υγείας, από τον ΕΟΠΥΥ
Τη δυνατότητα να εξαιρούνται από την ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ, δίνει σε Ταμεία, τομείς και κλάδους Υγείας, διάταξη που πρόσθεσε στο νομοσχέδιο για το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.
Αυτό μπορεί να συμβεί μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου του 2012, με αποφάσεις των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των ασφαλισμένων κάθε ταμείου ή τομέα ή κλάδου.
Προϋπόθεση για τη μη ένταξή τους είναι η αυτοδίκαιη μετατροπή τους σε πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) υποχρεωτικής ασφάλισης και, ως εκ τούτου, απαγορεύεται οποιαδήποτε χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
«Όποιος θέλει κι έχει τα χρήματα να μην ενταχθεί, να πάρει το θάρρος να στηριχθεί στις δυνάμεις του και να το κάνει μόνος του. Να κάνεις τον έξυπνο με τα λεφτά του φορολογούμενου, όποιος θέλει να συνεχίσει να σέρνει αυτό το χορό, να πάει μόνος του και καλό ταξίδι», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, αναφερόμενος στον Οίκο Ναύτου.
Σχετικά δε με την απεργία της ΠΝΟ, ο υπουργός ανέφερε ότι το συνταγματικό αυτό δικαίωμα δεν πρέπει να παραβλέπει κάθε έννοια συμφέροντος των άλλων, «του μεροκαματιάρη, που περιμένει αυτή την εβδομάδα να ενισχύσει τα εισοδήματά του».
«Ακροβατώντας σε μερικές αλήθειες και στην απροθυμία να αντιληφθούν την οργανωτική και χρηματοδοτική αποτυχία του εγχειρήματος του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Λοβέρδος δεν μπορεί να καταλάβει γιατί κανένα Ταμείο δεν θέλει να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάριος Σαλμάς.
Ο ίδιος αιτιολόγησε ότι υποβαθμίστηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας προς τους ασφαλισμένους και κανείς δεν πληρώνεται, αφού ο ΕΟΠΥΥ, μέχρι τέλος του καλοκαιριού, θα έχει δαπανήσει όλες τις προβλεπόμενες δαπάνες για το 2012. Ο κ. Σαλμάς, πάντως, τόνισε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι νομιμοποιεί οποιονδήποτε να εμποδίζει τα δρομολόγια των πλοίων ταλαιπωρώντας το επιβατικό κοινό».
Αναφερόμενος στην απεργία της ΠΝΟ, ο Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ) δήλωσε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό πως οι απεργίες αποφασίζονται από τα συλλογικά όργανα και απευθυνόμενος προς τον κ. Λοβέρδος είπε: «Αυτό που μας είπατε, ότι τα αστικά κόμματα παραδέχονται το δικαίωμα στην απεργία, αλλά το ανέχτηκαν υπέρ το δέον, αρκεί - ας γυρίσουμε λίγα χρόνια πίσω. Όχι μόνο ΜΑΤ, αλλά και βατραχάνθρωποι κατέβηκαν για να σπάσουν απεργίες, το κάτι άλλο θα είναι τα τανκς. Κανείς δεν φαντάζεται βέβαια ότι σκεφτήκατε κάτι τέτοιο».
«Πείτε μου μία χώρα, όπου μπορούν οι κλάδοι υγείας να σταθούν χωρίς συμμετοχή κράτους. Η χρηματοδότηση είναι τριμερής», δήλωσε αντιτασσόμενος στη διάταξη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης. Σχετικά δε με την απεργία της ΠΝΟ ανέφερε ότι οι απεργοί έχουν δίκιο και κάλεσε την κυβέρνηση να μην συμπεριφέρεται με αλαζονεία και αυταρχισμό και να δώσει διεξόδους.
«Διατηρείται η αυτοτέλεια του Οίκου Ναύτου. Δεν έχω δει σε καμία χώρα να δίνονται παροχές υγείας με τη σφραγίδα του Λιμενάρχη», ανταπάντησε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Εξήγησε, επιπλέον, ότι αυτό που προτείνεται στους ναυτικούς είναι «χρησιμοποιείστε τις δομές σας κατά αποκλειστικότητα, όμως ο ναυτικός που δεν μένει στον Πειραιά θα μπορεί να εξυπηρετείται από άλλες δομές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου