Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Αστυνομία παντού, δικαιοσύνη πουθενά


26 χρόνια από την αθώωση Μελίστα. Τα γεγονότα μέχρι και την τραγική δικαστική απόφαση


καυστική γελοιογραφία του Χατζόπουλου
Γράφει: Νατάσα Κεφαλληνού από εδώ

17 Νοεμβρίου 1985, ο 15χρονος Μιχάλης Καλτεζάς πέφτει νεκρός από σφαίρα που δέχτηκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού του από τον αστυνομικό Αθανάσιο Μελίστα. «Τραγωδία. Αστυφύλακας εκτελεί 15χρονο στα Εξάρχεια» τιτλοφορούταν το πρωτοσέλιδο των Νέων της 18ης/11/1985, που πλαισιωνόταν από τη σοκαριστική φωτογραφία του δολοφονημένου μαθητή. Το τραγικό συμβάν – που προκάλεσε τις παραιτήσεις του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, Μένιου Κουτσόγιωργα, και του αναπληρωτή του, Αθανάσιου Τσούρα, οι οποίες ωστόσο δεν έγιναν  δεκτές από τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου–  σημειώθηκε μετά τη λήξη της πορείας για τη 12η  επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και αφού είχαν ξεκινήσει αψιμαχίες μεταξύ νεαρών αναρχικών και αστυνομικών στα Εξάρχεια.
Πρωτοσέλιδο των Νέων την επομένη της δολοφονίας
Πρωτοσέλιδο των Νέων την επομένη της δολοφονίας
Ακολουθεί έντονος αναβρασμός, συγκρούσεις μεταξύ αναρχικών και αστυνομικών ξεσπούν το ίδιο βράδυ πέριξ του Πολυτεχνείου, η οργή για τη δολοφονία ξεχειλίζει. Καταλαμβάνονται το Χημείο και το ΕΜΠ. Την επόμενη μέρα η Επιτροπή Πανεπιστημιακού Ασύλου, δίνει εντολή εκκένωσης του Χημείου. Η αστυνομία, με χρήση δακρυγόνων, εισβάλει στο κτήριο και συλλαμβάνει 37 άτομα, τα οποία ξυλοκοπεί. Στους συλληφθέντες  αποδίδονται βαρύτατες κατηγορίες (απόπειρα ανθρωποκτονιών, οπλοκατοχή, στάση, σύσταση συμμορίας, εμπρησμοί, κλπ), φορτώνοντας τους όλα τα «επεισόδια» της νύχτα της Παρασκευής. Τραγική ειρωνεία: το πανεπιστημιακό άσυλο καταλύεται βάναυσα από το ίδιο κόμμα που το θεσμοθέτησε τέσσερα χρόνια πριν, το ΠΑΣΟΚ.

Αγρότες έξω από την βουλή (12-2-16)

Φάκελος: ρέμα Ποδονίφτη

Η προσέγγιση των φυσικών τοπίων μέσα στον κατοικημένο ιστό, δηλαδή του φυσικού περιβάλλοντος που διαμορφώνεται από την εισβάλουσα άγρια φύση μέσα στον αστικό χώρο, είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στις σημερινές μητροπόλεις. Η πρόκληση αυτή είναι απείρως μεγαλύτερη, όταν αυτοί οι φυσικοί χώροι ‘φορτίζονται’ και με ιστορικό βάρος, συμφύεται η ύπαρξή τους με την μνημειακή διάσταση ή την αρχιτεκτονική και την διατηρησιμότητα. 

Οι παρεμβάσεις για τη διατήρηση, τη διαχείριση ή και την εξέλιξη αυτών των χώρων, είναι ένας διαρκής ‘διάλογος’ και μια ‘συμφωνία’ (που μοιάζει να είναι στο διηνεκές, αλλά δεν υπάρχει τίποτα πιο εφήμερο), μεταξύ του κεφαλαίου, της εξουσίας (κεντρικής και τοπικής), της κοινωνίας των πολιτών και των ριζοσπαστικών κινημάτων πόλης. Οι σχέσεις που διαμορφώνονται, οι ισορροπίες ή οι ανταγωνισμοί αυτών των παραγόντων, επηρεάζουν τη διαχείριση, τη διαδρομή και την εξέλιξη τους μέσα στο χρόνο. Ειδικά στη σημερινή εποχή, την εποχή της ‘επίσημης’ κρατικής αποθέωσης του κέρδους και της εμπορευματοποίησης των πάντων, της κακογουστιάς και των πελατειακών σχέσεων, το αναβαθμισμένο μέσα στο αστικό περιβάλλον φυσικό τοπίο, η αναζήτηση και πολεοδομικά του Αττικού ‘πρότυπου’ και η τοπιοαρχιτεκτονική ορθοπραξία, έχουν προ πολλού παραχωρήσει τη θέση τους στην κεντρικά εκπορευόμενη από το κράτος ασέβεια και την αυτο-διοικητική τσαπατσουλιά.

Α. Το φυσικό τοπίο στη Ν. Ιωνία

Στη πόλη μας, όπως φυσικά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, το φυσικό τοπίο μέσα στον αστικό ιστό, εκλαμβάνεται από τον κοινωνικό αυθορμητισμό ως αισθητική τοπίου, ως ένα εξωραϊσμένο ‘φαίνεσθαι’, κάτι σαν τουριστική γιγαντοαφίσα, μια πολυτέλεια από τα σκέρτσα της πλάσης. Κι’ όμως, η συνδιαλλαγή του με το αστικό τοπίο και το κτιστό περιβάλλον της πόλης ανατροφοδοτεί εντάσεις και ηρεμία, εκτρέφει τους ιστορικούς αναστοχασμούς, φιλοξενεί την απόδραση από κάθε είδους κέλυφος και λειτουργεί συνειρμικά για την υπέρβαση της ατομικής προς τη συλλογική ύπαρξη. 

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Από τα τοπικά κινήματα για το περιβάλλον στο Παγκόσμιο κίνημα - εισήγηση Ε. Πορτάλιου

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των μηχανικών για το ασφαλιστικό – Στοιχεία και πίνακες με τις συνολικές επιβαρύνσεις των μηχανικών παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ

Από το ΤΕΕ. Οι συγκρίσεις που κάνει το ΤΕΕ έχουν σφάλματα μια και τα μπερδεύουν με τις ασφαλιστικές κατηγορίες και ξεχνάνε και την Ειδική Προσαύξηση

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των μηχανικών για το ασφαλιστικό – Στοιχεία και πίνακες με τις συνολικές επιβαρύνσεις των μηχανικών παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ

Σε συνέχιση των κινητοποιήσεων ενάντια στην πρόταση της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό προχωρούν οι μηχανικοί και ο τεχνικός κόσμος της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται και την επόμενη εβδομάδα η Απεργία – Αποχή όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών από την συμμετοχή τους σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων κ Μελετών καθώς και από το σύνολο των Επιτροπών με Τεχνικό αντικείμενο (π.χ. Επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, Αυθαιρέτων κλπ., περιλαμβανομένων και των Επιτροπών Δημοπράτησης), από 15/2 έως 19/2/2016.

Παράλληλα οι μηχανικοί, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς και τους εκπροσώπους των ελευθέρων επαγγελματιών, συμμετέχουν σήμερα Παρασκευή, 12/2/2016, στις 2 το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας (Πλατεία Κλαυθμώνος), σε εκδήλωση – μουσική διαμαρτυρία με τη συμμετοχή καλλιτεχνών. Οι επιστημονικοί φορείς καλούν τα μέλη τους να συμμετάσχουν μαζικά στην εκδήλωση-μουσική διαμαρτυρία, απαιτώντας την απόσυρση του κυβερνητικού σχεδίου και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου, αφού παρασχεθούν από την κυβέρνηση συγκεκριμένα στοιχεία για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, δίνοντας στη δημοσιότητα αναλυτικούς πίνακες και παραδείγματα, με τα προβλεπόμενα από την πρόταση Κατρούγκαλου εισοδήματα, εισφορές και επιβαρύνσεις δήλωσε:

«Ακόμη και μετά τις βελτιωμένες προτάσεις της κυβέρνησης για το νέο Ασφαλιστικό, οι επιβαρύνσεις για τους μηχανικούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι υπέρμετρες. Θυμίζω ότι το Ταμείο των Μηχανικών, το ΤΣΜΕΔΕ, ακόμη και μετά την ένταξή του στο ΕΤΑΑ, είναι ακόμη βιώσιμο. Η ένταξη όλων σε έναν φορέα σημαίνει ότι οι μηχανικοί όχι μόνο θα επιβαρύνονται υπέρμετρα σε σχέση με το παρελθόν αλλά και ότι θα χρηματοδοτήσουν από το ταμείο τους τα υπόλοιπα ταμεία. Αλλά και στο θέμα των εισφορών

Και όλα αυτά χωρίς κανείς να μας παρουσιάζει ένα σοβαρό επιχείρημα, μία συγκεκριμένη μελέτη που να διασφαλίζει, τουλάχιστον, τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Μας ζητούν να δεχτούμε να αλλάξουν όλα στην ασφάλισή μας με μόνο επιχείρημα μία δήθεν κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς όμως καν να δεσμεύονται, με αριθμούς και στοιχεία, ότι αυτό που προτείνεται θα μπορεί να καλύπτει τους ασφαλισμένους μετά από 10 και 20 χρόνια. Δεν γίνεται κάτι τέτοιο αποδεκτό. Για αυτό ζητήσαμε συγκεκριμένα στοιχεία, αριθμούς και μελέτες πριν ξαναπροσέλθουμε σε διάλογο. Αν η κυβέρνηση ή οι θεσμοί δεν μπορούν να κάνουν τις μαθηματικές ασκήσεις των μελλοντικών προβολών του ασφαλιστικού συστήματος, τους καλούμε να μας δώσουν επισήμως τα όλα στοιχεία και θα δουλέψουμε εμείς, οι επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να αποδείξουμε – με τα δικά τους νούμερα – πως μπορεί το ασφαλιστικό σύστημα να γίνει βιώσιμο σε βάθος χρόνου. Μέχρι τότε όμως, χωρίς στοιχεία και με ένα σχέδιο ασφαλιστικού χωρίς ουσιαστική βάση, δεν μπορούμε να συζητάμε. Κουβέντες στον αέρα εμείς οι μηχανικοί δεν έχουμε μάθει να κάνουμε».

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα παραδείγματα με τις συνολικές επιβαρύνσεις εισφορών και φορολογίας μετά τις βελτιώσεις Κατρούγκαλου:

ΣΜΤ: Όλοι στις κινητοποιήσεις 12 και 13 Φεβρουαρίου

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)
Ερμού και Φωκίωνος 11, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somt.gr, τηλ. επικοινωνίας 6936760879 , 6977806266
Όλοι στις κινητοποιήσεις 12 και 13 Φεβρουαρίου

Κλιμάκωση, όχι αναμονή, οι αγώνες στα χέρια των εργαζόμενων
Καλούμε όλους του τεχνικούς να συμπαραταχθούν δίπλα στους αγρότες και να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις τους. Η Παρασκευή 12/2/2016 και το Σάββατο 13/2/2016, να αποτελέσουν έναν σημαντικό αγωνιστικό σταθμό ενάντια στο νέο ασφαλιστικό έκτρωμα,  στα μνημόνια και στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-Κεφαλαίου.
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ
την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αθήνα Πανεργατικός, Παναγροτικός, Παλλαϊκός ξεσηκωμός
Παρασκευή 12/2 στις 5.00 μμ
• συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου & Κλαυθμώνος)
• και πορεία στο Σύνταγμα 
Σάββατο 13/2 στις 11.00 πμ
•όλοι στο δρόμο, συγκέντρωση στο Σύνταγμα (Όθωνος & Αμαλίας)
Το αντιδραστικό αυτό σχέδιο δεν θα περάσει!!!
Θα μπλοκαριστεί από τον κοινό αγώνα όλων των εργαζομένων, των αγροτών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και των συνταξιούχων!

-- 
http://www.somt.gr/ 
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
Γραφεία: Ερμού & Φωκίωνος 11,10563,4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ 
Τηλ.:  6936760879, 6977806266

Η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών συμμετέχει στο Συλλαλητήριο ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση - Μουσική διαμαρτυρία επιστημόνων

Η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών συμμετέχει στο Συλλαλητήριο ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση 
και καλεί σωματεία, συλλογικότητες και κάθε εργαζόμενο στις 17.00μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η ΑΣΜ που έχει οριστεί για την Παρασκευή 12/02 στις 20.00μ.μ. θα διεξαχθεί υπο την αίρεση των εξελιξεων της κινητοποίησης.


Όλοι αύριο (12-2) στην συγκέντρωση των Επιστημονικών Φορέων στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 14:00 και μετά στην συγκέντρωση των αγροτών στις 17:00! Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου καμία παραχώρηση στις προτάσεις Κατρούγκαλου!Συγκέντρωση - μουσική διαμαρτυρία των εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων κατά του ασφαλιστικου κατρούγκαλου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, στις 2 το μεσημέρι, στην πλατεία Κλαυθμώνος, έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Όπως υπογραμμίζουν, οι νέες προτάσεις του υπουργού Εργασίας για το ασφαλιστικό εξακολουθούν να έχουν δημοσιονομικό χαρακτήρα και αφορούν την επόμενη τριετία. Δε βασίζονται σε αναλογιστική μελέτη που να δείχνει τη βιωσιμότητα του συστήματος και την ενδυνάμωση του παραγωγικού ιστού της χώρας. Οι επιστημονικοί φορείς δεν μπορούν να συμφωνήσουν με προτάσεις που χαρακτηρίζονται από προχειρότητα και αποτελούν φορολογία και όχι εισφορά στο ασφαλιστικό σύστημα. Επιπλέον, δεν είναι αποδεκτή η πρόταση δημιουργίας Ενιαίου Ταμείου.

Οι επιστημονικοί φορείς εμμένουν στη θέση τους για απόσυρση του συγκεκριμένου κυβερνητικού σχεδίου για το ασφαλιστικό και καλούν όλους και όλες να συμμετάσχουν μαζικά στη παραπάνω εκδήλωση-μουσική διαμαρτυρία.

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Κόψτε μας στα δύο


Ας βάλουμε λίγο στην άκρη τις κομματικές υποκινήσεις που κρύβονται πίσω από την έξαρση των αγροτών. Αυτή την στιγμή μέχρι και το τελευταίο χαλικάκι της χώρας έχει καταλάβει ότι η κυβέρνηση πρέπει να περάσει τον μεγάλο σκόπελο, που λέγεται αγρότες, γι’ αυτά που θα αρχίσουν να επιβάλλονται στην χώρα το πολύ σε έξι μήνες σε όλους μας ανεξαιρέτως. 
Οι αγρότες ήταν πάντα η τελευταία τάξη για όλους τους Έλληνες, ακόμα κι αν κυκλοφορούσαν με Καγιέν ή πήγαιναν στα μπουρδελομάγαζα της επαρχίας ξοδεύοντας χιλιάδες ευρώ κάθε βράδυ. Όσα λεφτά και να είχε ο αγρότης για όλους τους υπόλοιπους ήταν αυτό που ήθελαν να αποφύγουν ως χαρακτηρισμό. Ήταν ο κρίμα, ο αγράμματος, ο δεξιών πεποιθήσεων, το λαμογάκι, αυτός που μύριζε κοπριά και τυρί και που τα ελληνικά του έμοιαζαν με μουγκανητά παρά με γλώσσα. Ήταν αυτός που ένιωθε άβολα στην παρέα όταν η συζήτηση γυρνούσε στις οικονομικές αναλύσεις και στην κουλτούρα του νεοευρωπαϊσμού. 
Ήταν αυτός που δεν τελείωσε το σχολείο, που το πανεπιστήμιο είναι ταξίδι στην Σελήνη ακόμη και σήμερα, που η ζωή του κινούταν μεταξύ χωραφιού και καφενείου, που μέσω πολλών ψήφων της οικογενείας κατάφερνε να βολέψει τα παιδιά του από το ’80 και μετά μέσω των κατά τόπους βουλευτών σε δημόσια υπηρεσία. Ήταν το εργαλείο της κομματικής δημοκρατίας για όλους τους άλλους που ψήφιζαν κόμματα και διοριζόταν πάντα ως γραμματείς και διευθυντές κρατικών υπηρεσιών!
Ο αγρότης και κτηνοτρόφος ήταν ο μαλάκας της ελληνικής κοινωνίας. Το εύκολο παράδειγμα για όλες τις υπόλοιπες τάξεις όταν ερχόταν η ώρα να ψαχτούμε πού πήγαν τα λεφτά από ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και πόσα έτρωγαν οι αγράμματοι αγρότες όταν η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου άρχισε να κάνει φυσιολογικό την επιδότηση για χωματερές και για πεταμένο γάλα αφού η ΕΟΚ χρηματοδοτούσε το πλάνο καταστροφή της ελληνικής αγροτικής οικονομίας. 
Το επάγγελμα αγρότης και κτηνοτρόφος για τους Έλληνες ήταν η μεγαλύτερη κατάρα που θα μπορούσε να δώσει ο πατέρας στο παιδί του. 
Ωραία μέχρι εδώ, ο αγρότης ήταν το κωλόπαιδο και όλοι οι άλλοι ήταν οι έντιμοι, πτυχιούχοι, κυριλάτοι, αριστερόστροφοι πολίτες που δεν έκαναν ούτε ένα κακό στην πατρίδα. Φτάσανε σοβαροί πολιτικοί και αναλυτές τις τελευταίες ημέρες να γράφουν με παχιά γράμματα σε άρθρα όλων των εφημερίδων ότι από την αγροτική οικονομία μόνο το 10% αντιστοιχεί στο ΑΕΠ άρα δεν χρειάζονται οι αγρότες στην Ελλάδα εφόσον δεν συμφέρουν αφού μπορούμε να εισάγουμε φτηνά προϊόντα και έτσι να εξαφανίσουμε αυτή την τάξη που μάς γυρίζει αιώνες πίσω, μάς στοιχίζει μέσω ΟΓΑ ενώ η Ευρώπη και ο πολιτισμός είναι μπροστά και πρέπει να τον ακολουθήσουμε.
Φτάσαμε στο σήμερα όπου η κυβέρνηση με εντολή της Ε.Ε θέλει να εξαφανίσει την τάξη των αγροτών και οι αγρότες θέλουν να δώσουν την τελευταία τους μάχη μπαίνοντας στην Αθήνα. Άγνωστο αν οι κομματοσυνδικαλιστές τους θα τούς τραβήξουν πίσω ή θα τους αφήσουν να κάνουν την είσοδο στην πρωτεύουσα διότι ΜΑΤ, αστυνομίες και χημικά τους αγρότες δεν πρόκειται να τους σταματήσουν.

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: Συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

        Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100,  114 75  ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282           FAX:210 64.61.296  e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr

Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2016

Αρ. Πρωτ. : 4257                                             
                                                         ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής χαιρετίζει την ομόφωνη απόφαση της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ για:
      Απόσυρση της πρότασης της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
      Απόσυρση του ΤΕΕ από το διάλογο πάνω σε αυτό το πλαίσιο της κυβερνητικής πρότασης.
      Συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων
Και καλεί τους συναδέλφους να συμμετέχουν:
  Στην πανελλαδική απεργία-αποχή από τεχνικά συμβούλια και επιτροπές που έχει προκηρύξει η ΠΟ.ΕΜΔΥΔΑΣ με το ΤΕΕ η οποία και συνεχίζεται
  Στο συλλαλητήριο της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων την Παρασκευή 12/2 στο Σύνταγμα, με προσυγκέντρωση στις 5μμ στην πλ. Κλαυθμώνος
  Συγκεντρωνόμαστε στην Πλατεία Συντάγματος και το Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016, μαζί με τους αγρότες, διεκδικώντας να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου – ΕΚΤΡΩΜΑ για την Κοινωνική Ασφάλιση με σύνθημα:

«ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

ΕΡΓΑΤΙΑ – ΑΓΡΟΤΙΑ ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ»

Η καύση προ των πυλών (… και η επέκταση της Φυλής, μήπως;)

Η ολοκλήρωση του νέου εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και η επικύρωσή του πυροδότησαν μια πρωτόγνωρη κινητικότητα σε τοπικό επίπεδο. Μια γενικευμένη συζήτηση έχει ξεκινήσει, αν και όχι πάντα με τον καλύτερο τρόπο, ούτε και με τα επιθυμητά αποτελέσματα:

· Για τα τοπικά σχέδια διαχείρισης, για την πρόληψη, την προδιαλογή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, για την ενεργότερη συμμετοχή των πολιτών.

· Για τις δημοτικές υποδομές, τη χωροθέτηση και τη χρηματοδότησή τους, για την αποκεντρωμένη διαχείριση, το δημόσιο χαρακτήρα και το κόστος της διαχείρισης.


Την ίδια στιγμή, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια γενικευμένη επίθεση στο ΕΣΔΑ, με σκοπό την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας του και την υπονόμευσή του, στην πράξη. Γιατί το νέο ΕΣΔΑ, παρά τα όποια προβληματικά του σημεία, ενσωματώνει βασικές κινηματικές διεκδικήσεις στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων. Λογικό είναι να βρίσκει απέναντί του τους πολιτικούς υποστηρικτές του συγκεντρωτικού μοντέλου διαχείρισης των αποβλήτων (με «πολιορκητικό κριό» τα φαραωνικά έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων), τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, το επιχειρηματικό και επιστημονικό «λόμπι» της καύσης, αλλά και την ηγεσία της ΚΕΔΕ. Η επίθεση έχει συγκεκριμένους στόχους, κυριότερους από τους οποίους θεωρούμε τους εξής:
· Να μην υπάρξουν ενιαίοι, δεσμευτικοί και φιλόδοξοι στόχοι, σαν αυτούς που βάζει το ΕΣΔΑ.
· Η αναθεώρηση των περιφερειακών σχεδιασμών, που έπρεπε να είχαν ήδη εναρμονιστεί με το ΕΣΔΑ, να καθυστερήσει και να είναι επιφανειακή, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για επιστροφή στις παλιές και καταδικασμένες λογικές διαχείρισης.
· Να μην «περπατήσει» η συγκρότηση του ενιαίου, δημόσιου φορέα διαχείρισης των αποβλήτων.
· Να συνεχιστεί το ίδιο, φαύλο καθεστώς στον τομέα της ανακύκλωσης.
· Να «ξεπαγώσουν» οι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος των περιορισμένων δημόσιων πόρων και να συνεχιστεί η εκχώρηση δραστηριοτήτων της αυτοδιοίκησης, σε όλα τα επίπεδα, στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
· Να ξαναμπεί στο τραπέζι η καύση, σαν βασική μέθοδος διαχείρισης των αποβλήτων.

Παιχνίδι σε «διπλό ταμπλό»

Στην παρέμβασή μας αυτή, εστιάζουμε στο τελευταίο ζήτημα, αυτό της καύσης. Τους τελευταίους μήνες, είναι εξαιρετικά μεγάλος ο αριθμός, αλλά και η συχνότητα με την οποία εναλλάσσονται συνέδρια, ημερίδες, παρουσιάσεις και «πατέντες» για την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων, σύμφωνα με την προσφιλή επικοινωνιακή παρουσίαση της καύσης.

Αττικό Μετρό: 18 εκατ. ευρώ για την ενοικίαση 51 εξειδικευμένων μηχανικών


Της Μαριάννας Τζάννε από εδώ. Προκλητικές αμοιβές σε τεχνικούς συμβούλους

Η πλήρης επανεκκίνηση του μετρό της Θεσσαλονίκης αλλά και η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την δημοπράτηση της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας δεν είναι οι δυσκολότερες ασκήσεις που έχει να επιλύσει ο υπουργός Υποδομών κ. Χρίστος Σπίρτζης και η διοίκηση της Αττικό Μετρό. Ο νέος πρόεδρος και πρώην Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Γιάννης Μυλόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος που την περασμένη Δευτέρα βγήκαν «μπαρουτοκαπνισμένοι» από την αίθουσα της Επιτροπής ΔΕΚΟ της βουλής, εξαιτίας των αντιδράσεων που προκάλεσε ο διορισμός τους, πολύ σύντομα θα χρειαστεί να πάρουν θέση για την πρόσληψη του τεχνικού συμβούλου στο μετρό.

Ο σχετικός διαγωνισμός που είναι σε πλήρη εξέλιξη και θα κοστίσει στην Αττικό Μετρό με βάση τον προσυμβατικό προϋπολογισμό 18 εκατ. ευρώ έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του σωματείου εργαζομένων της εταιρείας καθώς προβλέπει την «ενοικίαση» 51 συνολικά μηχανικών όλων των ειδικοτήτων που θα μισθώσει για τις ανάγκες του μετρό Θεσσαλονίκης για τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι ανάγκες είναι υπαρκτές όπως υπαρκτό και υπολογίσιμο είναι και το κόστος που γεννούν για την Αττικό Μετρό και τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντί η πολιτεία να προσαρμοστεί στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και να αντιμετωπίσει με ένα ειδικό καθεστώς τις πραγματικές ανάγκες μίας από τις σημαντικότερες κρατικές εταιρείες, αφήνει χώρο για την σύναψη πανάκριβων συμβολαίων τεχνικού συμβούλου, νοικιάζοντας προσωπικό που εύλογα θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η δαπάνη, ισοδυναμεί με ένα έργο μετρό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην νέα γενιά έργων που προωθεί η εταιρεία συμπεριλαμβάνεται και η επέκταση του τραμ προς Αργυρούπολη, συνολικού κόστους 17 εκατ. ευρώ!

734.778 ευρώ τον χρόνο θα κοστίζουν οκτώ από τους 51 νοικιασμένους μηχανικούς

Σήμερα, 41 έμπειρα στελέχη της Αττικό Μετρό βρίσκονται στις χώρες του Αραβικού Κόλπου με άδειες άνευ αποδοχών και επανδρώνουν τεχνικές υπηρεσίες σε ρόλο συμβούλων με δεκαπλάσιες αμοιβές από εκείνες που ελάμβαναν ως εργαζόμενοι στην Ελλάδα. Η «εξαγωγή» προσωπικού επιτείνει τα προβλήματα υποστελέχωσης της εταιρείας που πρόσφατα τα έργα της συγκαταλέχθηκαν στα 10 καλύτερα του κόσμου. Έτσι οι τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό καλύπτονται διαχρονικά από μισθωμένα στελέχη, τα οποία πληρώνονται με τριπλάσιες και τετραπλάσιες αμοιβές από εκείνες που λαμβάνει το μόνιμο προσωπικό της εταιρείας. Σύμφωνα με την διακήρυξη του διαγωνισμού που βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της τεχνικής αξιολόγησης των τριών υποψηφίων που πέρασαν στην β΄φάση, για κάθε μισθωμένο μηχανικό θα καταβάλλει μηνιαίως χωρίς την έκπτωση που θα προσφέρει ο ανάδοχος, 12.246 ευρώ.

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Διήμερο εκδηλώσεων για τα 3 χρόνια της ΒΙΟ.ΜΕ. 13/14 Φεβρουαρίου


ΣΑΒΒΑΤΟ 13/2 18.00 ΕΔΟΘ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ 
(Προξενου κορομηλα 51)

ΚΥΡΙΑΚΗ 14/2 ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΒΙΟ.ΜΕ.
10.00 
Παζάρι παράγωγων χωρίς μεσάζοντες 
Παιδοτοπος από τον Μικροτοπο
& άλλα δρώμενα

14.00 
Γλέντι γενεθλίων
με τους

ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗ
ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΖΑΝΤΖΗ
ΛΙΖΕΤΑ ΚΑΛΗΜΕΡΗ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΒΙΟ.ΜΕ.

Το σωματείο εργατοϋπαλλήλων και οι εργαζόμενοι στην ΒΙΟ.ΜΕ., στα πλαίσια του εορτασμού των τρίτων γενέθλιων λειτουργίας κάτω από κοινωνικό και εργατικό έλεγχο της παραγωγής, καλούμε τους αλληλέγγυους υποστηρικτές και όλη την κοινωνία που στέκεται όλα αυτά τα χρόνια δίπλα μας σε ανοιχτή πανελλαδική συνέλευση για να καθορήσουμε όλοι μαζί την περεταίρω πορεία του αγώνα, μα και της λειτουργίας του εργοστάσιου .

Σάββατο 13/02 και ώρα 18:00 στην ΕΔΟΘ , κάνουμε πράξη τον κοινωνικό έλεγχο της παραγωγής.

Και την Κυριακή 14/02 από το πρωί στις 10:00 με παζάρι χωρίς μεσάζοντες και μετά στις 14:00 γλέντι με μάσα, πιόμα, τέλι και κούνημα και όποιος αντέξει . Μέχρι αργά το βράδυ.


ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ,

ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣ ΤΟ ΓΡΑΝΑΖΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ .

Παλλαϊκό – Παναγροτικό Συλλαλητήριο, Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συμμετοχή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
στο Παλλαϊκό – Παναγροτικό Συλλαλητήριο, Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη των εργαζομένων στο Δημόσιο στον πολύμορφο και δίκαιο αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων και αλιέων της χώρας μας για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και τα νέα φορολογικά μέτρα που εξουθενώνουν τους παραγωγούς και τους οδηγούν στην εξαθλίωση.
Οι αγρότες είναι από τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται βάναυσα από το 3ο μνημόνιο και γενικότερα από τις πολιτικές των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρωτογενής τομέας που θα έπρεπε να είναι ο θεμέλιος λίθος της οικονομίας μας κινδυνεύει με εξαφάνιση. Εάν εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα του νέου μνημονίου δεν θα μπορέσει να επιβιώσει κανείς νέος αγρότης ή κτηνοτρόφος.
Την απάντηση σε αυτή τη πολιτική τη δίνουν για άλλη μια φορά οι εξουθενωμένοι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς με τα αγωνιστικά μπλόκα στους δρόμους. Αντιστέκονται στη λαίλαπα των νέων μέτρων και δίνουν μάχη για να επιβιώσουν οι οικογένειές τους, για να υπάρχει αύριο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας και να μη διαλυθεί η ύπαιθρος και η Ελληνική περιφέρεια.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκτιμά ότι αποτελεί μονόδρομο για τους εργαζομένους, ανέργους, αγρότες, κτηνοτρόφους, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους ο κοινός τους αγώνας για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζομένους στο Δημόσιο να δώσουν το «παρών» στις κινητοποιήσεις των αγροτών, έτσι ώστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, μέσα από τον κοινό αγώνα, να αποτρέψουμε τη ψήφιση του αντιασφαλιστικού Νομοσχεδίου της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. και να ανατρέψουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εδώ και έξι χρόνια εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Δ.Ν.Τ. στη χώρα μας.

Ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr                                                                                                Αθήνα, 8-2-2016 
Αρ. Πρωτ. : 6891                                

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάδελφοι,

          Την Παρασκευή 5-2-206, πραγματοποιήθηκε το Δ.Σ. της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, διευρυμένο και με την συμμετοχή Προέδρων Α΄βάθμιων  ΕΜΔΥΔΑΣ Ανατ. Κρήτης, Δυτ. Κρήτης, Εύβοιας, Αττικής.
        Λαμβάνοντας υπόψη τις αντικειμενικές δυσκολίες Προέδρων Α΄βάθμιων ΕΜΔΥΔΑΣ κυρίως από μακρινές και με δυσκολία μετακίνησης περιοχές καθώς και το γεγονός ότι οι δύο Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ, της Πελοποννήσου και αυτή της Κεντρικής Μακεδονίας εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, η διευρυμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου κρίνεται ικανοποιητική.
        Μετά από εκτεταμένη συζήτηση και για τα δύο θέματα της Η.Δ. που είχαν  τεθεί αποφασίστηκαν τα παρακάτω:
        α.   Συνέχιση των κινητοποιήσεων με στόχο την απόσυρση του σ/ν για το ασφαλιστικό, εντείνοντας τις προσπάθειες συνεννόησης και συντονισμού με όλους τους Φορείς των Μηχανικών όπως επίσης και με τους υπόλοιπους Φορείς που κινητοποιούνται στην ίδια κατεύθυνση, έτσι ώστε να περιφρουρήσουμε καλύτερα τις κινητοποιήσεις μας και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε μεγαλύτερη μαζικότητα και αποτελεσματικότητα.
        β.   Για τα υπόλοιπα ζητήματα που σχετίζονται ιδιαίτερα με εμάς, μισθολόγιο, αξιολόγηση, υπερβάλλουσα μείωση και εκτός έδρας, η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ θα συνεχίσει τις προσπάθειες συνδικαλιστικά εξαντλώντας κάθε δυνατό τρόπο, παράλληλα όμως και σε σχέση με τα εκτός έδρας, να ανιχνευτούν από τις Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ οι διαθέσεις των συναδέλφων για προκήρυξη απεργίας-αποχής από τις εκτός έδρας μετακινήσεις.
        γ.   Για τα οργανωτικά μας ζητήματα δηλ. διεξαγωγή του 16ου Τακτικού Συνεδρίου και η ολοκλήρωση των Γ.Σ. και των εκλογών στις Α΄βάθμιες που δεν     έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί αποφασίστηκαν:
              (1)   Το Συνέδριο της Ομοσπονδίας θα πραγματοποιηθεί απαραίτητα μεταξύ 10 και 20 Απριλίου.
              (2)   Οι διαδικασίες Γενικών Συνελεύσεων και Εκλογών στις Α΄βάθμιες που εκκρεμούν πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί απαραίτητα μέχρι 20 Μαρτίου, να  έχουν αποσταλεί και τα επικυρωμένα  πρακτικά καθώς και  κατάσταση ψηφισάντων.
              (3)    Η επικύρωση των Συνέδρων θα πραγματοποιηθεί μετά από έλεγχο από την Ομοσπονδία της οικονομικής τακτοποίησης των Α΄βάθμιων ΕΜΔΥΔΑΣ σε αντιστοίχιση με τα τακτοποιημένα οικονομικά μέλη τους που συμμετείχαν στις εκλογικές διαδικασίες.

              (4)    Η διάρκεια του Συνεδρίου (μία ή δύο ημέρες) καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια, όπως και η ακριβής ημερομηνία, θα προσδιοριστούν στο επόμενο Δ.Σ. περί τα μέσα Μάρτη που θα υπάρχει αφενός μεν  ακριβής εικόνα του συνόλου των Συνέδρων,  αφετέρου θα έχει ανιχνευτεί και η πιθανή ή όχι ανάγκη Καταστατικών αλλαγών, από την διαπαραταξιακή επιτροπή που ορίστηκε από το Δ.Σ.

ΣΜΤ: Να σταματήσουν οι απολύσεις στη ΜΕΤΚΑΝα σταματήσουν οι απολύσεις στη ΜΕΤΚΑ – Να καταργηθεί το δελτίο παροχής υπηρεσιών στην εξαρτημένη εργασία

Κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), Πέμπτη 11/02 στις 10.30 πμ, ημέρα σύγκλισης τριμερούς συνάντησης με την εργοδοσία για τις απολύσεις

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλεί όλους τους συναδέλφους και τα σωματεία να στηρίξουν τον αγώνα ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία και στις απολύσεις. Παραμονές Χριστουγέννων, η εταιρεία προχώρησε σε σειρά απολύσεων στη ΜΕΤΚΑ, με αστείες προφάσεις περί αναδιάρθρωσης της εταιρείας, περικοπές λόγω μείωσης κερδών και περιορισμό του κύκλου εργασιών, ενώ σε όσους εργαζόμενους αμείβονταν με μπλοκάκι δεν κατέβαλλε αποζημίωση. Το προηγούμενο διάστημα προχώρησε και σε νέα απόλυση, παρά τις συνεχείς καταγγελίες και παρεμβάσεις του σωματείου και παρά τον αίτημα του σωματείου για τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας.

Η ΜΕΤΚΑ η οποία κατατάσσεται στις ισχυρότερες κατασκευαστικές του κόσμου ενώ τα οικονομικά της στοιχεία (καθώς και του ομίλου Μυτιληναίου) κάθε άλλο παρά δείχνουν ότι δεν μπορούν να διατηρήσουν το προσωπικό τους.

Η μεγάλη πλειοψηφία των τεχνικών στην ΜΕΤΚΑ και τον όμιλο Μυτιληναίου προσλαμβάνονται υπό το άθλιο καθεστώς του δελτίου παροχής υπηρεσιών και υποχρεώνονται σε υπογραφή ατομικών συμφωνητικών, βαφτίζονται «συνεργάτες» παρότι πρόκειται για σχέση μισθωτού με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Το καθεστώς αυτό κυριαρχεί σε όλες τις εταιρείες στον κλάδο μελέτης-κατασκευής καθώς και σε μια σειρά από κλάδους. Έτσι οι εργαζόμενοι στερούνται ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα,ενώ οι εργοδότες μπορούν να γλυτώνουν μια σειρά υποχρεώσεων (ασφάλιση, αποζημίωση απόλυσης, όρια ομαδικών απολύσεων, άδειες, δώρα, ωράριο, υπερωρίες κ.ά.).

Ερευνα για την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank διενεργεί η ΕΚΤ


Στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών βρίσκεται η Attica Bank, καθώς ο τρόπος κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου αλλά και η γενικότερη κατάσταση της τράπεζας έχουν προκαλέσει πολλές αιτιάσεις και προβληματισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει ξεκινήσει εκτεταμένη έρευνα για το πώς καλύφθηκε η αύξηση κεφαλαίου, καθώς υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις για ανάμειξη της κυβέρνησης προκειμένου να καλυφθεί το ποσό της αύξησης.

Πέραν του κ. Πόλσον, που έχει αντιδράσει έντονα στην απόφαση της ΕΥΔΑΠ να συμμετέχει με 20 εκατ. ευρώ στην αύξηση της Attica Bank, αντιδρούν επίσης οι Καναδοί μέτοχοι του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην απόφαση της διοίκησης να μετέχει στην αύξηση, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Ιονικής και Λαϊκής στην απόφαση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ να τοποθετήσει 55 εκατ. ευρώ στην αύξηση, κ.ά. Παράλληλα υπάρχουν πολλές υπόνοιες ότι στην αύξηση μετείχαν, κατόπιν κυβερνητικών πιέσεων, και πολλές άλλες ΔΕΚΟ και οργανισμοί, χωρίς να έχουν ενημερώσει σχετικά. Σημειώνεται ότι η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής πραγματοποιήθηκε στα 0,30 ευρώ και χθες η μετοχή έκλεισε στα 0,093 ευρώ, καταγράφοντας απώλειες κατά 69%. Ετσι, η ΕΥΔΑΠ καταγράφει λογιστικές απώλειες 14 εκατ. ευρώ από τα 20 εκατ. που επένδυσε, ενώ τα 55 εκατ. ευρώ του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ έχουν τρέχουσα αποτίμηση 17 εκατ. ευρώ. Τεράστιες είναι οι απώλειες για το ΤΣΜΕΔΕ, το ταμείο των μηχανικών, που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας Αττικής, ελέγχοντας το 56,25%. Το ΤΣΜΕΔΕ έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στην Τράπεζα Αττικής περίπου 650 εκατ. ευρώ (60 εκατ. ευρώ το 2007, 200 εκατ. ευρώ το 2013 και 384 εκατ. ευρώ στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου) και με βάση το χθεσινό κλείσιμο η αποτίμηση της Τράπεζας Αττικής διαμορφώνεται στα 217 εκατ. ευρώ και η αξία του μεριδίου του ΤΣΜΕΔΕ σε... 122 εκατ. ευρώ.

Οι υπό διερεύνηση κινήσεις στην Τράπεζα Αττικής συζητήθηκαν και σε Eurogroup τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου μάλιστα προτάθηκε από ορισμένους υπουργούς η εποπτεία της τράπεζας να περάσει απευθείας στον SSM για να «ξεσκονίσει» ξανά τα μεγέθη της. Η πρόταση δεν υλοποιήθηκε, καθώς υπάρχουν πολλές τεχνικές δυσκολίες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι ευρωπαϊκές αρχές, εκτός του ελέγχου για την αύξηση, έχουν αποστείλει επιστολή στην Τράπεζα της Ελλάδος, από την οποία ζητούν πρόσθετα στοιχεία, να ολοκληρωθεί άμεσα η αύξηση κεφαλαίου (καθώς η Αττικής συγκέντρωσε 681 εκατ. ευρώ από το 748 εκατ. ευρώ που απαιτούνταν), να αξιολογηθεί η διοίκηση και να ενισχυθεί η εταιρική διακυβέρνηση της τράπεζας.

Οπως έχει γράψει η «Κ» (28/1), η διοίκηση της τράπεζας προσπαθεί να προσελκύσει funds για να καλύψουν το υπόλοιπο των 70 εκατ. ευρώ, μέσω της έκδοσης ομολογιακού δανείου. Η επιδείνωση των συνθηκών στις κεφαλαιαγορές διεθνώς και ειδικά η επιδείνωση του κλίματος για την Ελλάδα καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το εγχείρημα για την προσέλκυση επενδυτών. Η διοίκηση της Αττικής ως δέλεαρ για την προσέλκυση επενδυτών, στο πλαίσιο της συμφωνίας, προσφέρει τη μεταβίβαση στους επενδυτές της διαχείρισης μεγάλου μέρους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας, που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο τέλος του εννεαμήνου του 2015 το σύνολο των –εντός και εκτός ισολογισμού– πιστωτικών ανοιγμάτων της τράπεζας ανήλθε στο 55,8% των συνολικών δανείων (η χειρότερη επίδοση της αγοράς), έναντι 44,8% που ήταν στο τέλος του 2014.

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Η τοποθέτηση του Δ. Πετρόπουλου στη συνεδρίαση της Α/ΤΕΕ για ασφαλιστικό

Η τοποθέτηση του Δημήτρη Πετρόπουλου εκπροσώπου της συσπείρωσης αριστερών μηχανικών στη συνεδρίαση της Α/ΤΕΕ για ασφαλιστικό 

Σώστε το Ρέμα της Πικροδάφνης!Γιατί είναι σημαντικό;
Το ρέμα έχει τις πηγές του στον 'Υμηττό, και τις εκβολές του στα σύνορα Φαλήρου – Αλίμου, ακολουθώντας μια διαδρομή μέσω Ηλιούπολης και Αγίου Δημητρίου. Τόσα χρόνια παρά την συστηματική κακοποίησή του πού οφείλεται κυρίως στην άρνηση της πολιτείας να το οριοθετήσει, (παρά την σαφή εντολή του ΣτΕ) το ρέμα παραμένει ζωντανό. Παράνομες οικοδομήσεις στις όχθες του, χρήση του για απόρριψη χημικών λυμάτων από παρακείμενες εταιρείες (ακόμα κι από την ΕΥΔΑΠ!), παράνομη ρίψη μπαζών, παράνομη επιχωμάτωση και τσιμέντωση για χρήση ιδιωτικών πάρκινγκ κλπ πρέπει να απομακρυνθούν. Επί 15 χρόνια ομάδα πολιτών βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση με τις εκάστοτε κυβερνήσεις οι οποίες ζητούν να μπαζώσουν ἤ τσιμεντώσουν ἤ ἐγκυβωτίσουν, πάντως σίγουρα καταστρέψουν το ρέμα της Πικροδάφνης, όπως έχουν στο παρελθόν κάνει με άλλα ρέματα, επιφέροντας πλημμύρες με ανθρώπινα θύματα και υλικές ζημιές. Σήμερα ἡ κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη από ποτέ. Η Περιφέρεια υπέγραψε συμβόλαιο με τεράστια, πασίγνωστη κατασκευαστική εταιρεία για ένα έργο πού θα καταστρέψει το ρέμα. Το έργο είναι σε εξέλιξη στην Ηλιούπολη, κι ο χρόνος που μας απομένει ελάχιστος, θα έπρεπε ήδη, να έχει σταματήσει από τριμήνου. Η εκτροπή όμβριων υδάτων από το ρέμα Τραχώνων στο ρέμα Πικροδάφνης θα αυξήσει δραματικά και μόνιμα την ποσότητα και την ορμή των νερών στους δήμους Αλίμου, Π. Φαλήρου, Αγίου Δημητρίου, που θα καταλύσουν μαζί και με τις εντονότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων ετών την ενίοτε οριακή αντιπλημμυρική ικανότητα του ρέματος με αποτέλεσμα να βρει έτσι πρόφαση η Διοίκηση για να μπαζώσει/κτίσει/οδοποιήσει και αυτό το ρέμα όπως έχει κάνει μέχρι τώρα με 650 ρέματα στην Αττική.

Η αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας

Δημοτική Αγορά Χαλκίδας

 από εδώ
Η Δημοτική Αγορά Χαλκίδας έχει κριθεί 3 φορές διατηρητέο μνημείο με αποφάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (22/3/2006, 13/3/2014, 18/12/2014) και ακόμη η αποκατάστασή της δεν έχει επιτευχθεί (οι δύο πρώτες αποφάσεις για τυπικούς λόγους δεν υλοποιήθηκαν).
Η αποκατάστασή της, όπως ορίζεται στην τελευταία κήρυξή της, καθυστερεί πάνω από ένα χρόνο με ευθύνη της δημοτικής πλειοψηφίας, η οποία λειτουργεί αδιαφανώς, αρνούμενη κάθε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και πολύ περισσότερο συνεργασία με τους φορείς της πόλης.
Αντιμετωπίζει εχθρικά τόσο την Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας όσο και την Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ που προσφέρουν αφιλοκερδώς επιστημονική στήριξη και γνώση για την αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου, το οποίο υποστασιοποιεί τη συλλογική μνήμη της πόλης.
Με πρόταση των δύο παραπάνω φορέων έγινε αποδεκτή η διενέργεια πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ως προσφορότερη διαδικασία για ένα σύνθετο έργο. Δεν πρόκειται μόνο για την αποκατάσταση του μνημείου αλλά, επίσης, για την ένταξή του στην περιβάλλουσα περιοχή σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα της Πλατείας Αγοράς, που υπήρχε μεν ιστορικά αλλά σήμερα είναι σχεδιαστικά υποβαθμισμένη.

Σχετικά με τις "εκπτώσεις" Κατρούγκαλου

Τα στοιχεία τα οποία δίνει ο κος Κατρούγκαλος αφορούν μόνο σε 27.000 μηχανικούς ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι, Ελ. Επαγγελματίες, άνεργοι και εργαζόμενοι με ΔΠΥ είναι 70.000. Οι "εκπτώσεις" δεν είναι τίποτα άλλο από ένα τριετές προσωρινό "χρύσωμα του χαπιού" για να περιορίσουν τις δίκαιες αντιδράσεις. Ξεχνά επίσης να αναφέρει ότι το ΤΣΜΕΔΕ παρά τις εγκληματικές πολιτικές παραμένει πλεονασματικό. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να προτείνει ο ίδιος ιδιωτικό "επαγγελματικό ταμείο"...

Κλιμακωτές εκπτώσεις στις εισφορές για μια τριετία προτείνει ο Γ. Κατρούγκαλος

Του Γιώργου Γάτου από εδώ

Κλιμακωτές εκπτώσεις ασφαλίστρων για μια τριετία που θα ξεκινούν από 50% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και θα μειώνονται κατά 1% για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος (ευνοώντας όσους θα δηλώνουν έως 20.000 ευρώ τον χρόνο) προσφέρει η κυβέρνηση στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους επιστήμονες ως «δώρο» για την έναρξη διαλόγου για το νέο Ασφαλιστικό. Ειδικές εκπτώσεις, στα ακόμη χαμηλότερα εισοδήματα που δηλώνουν όσοι ασχολούνται στον πρωτογενή τομέα, είναι έτοιμη να δώσει, αντίστοιχα, η κυβέρνηση και στους... αγρότες.

Την πρόσκληση απηύθυνε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την άρνηση των επιστημονικών φορέων και των εκπροσώπων των ελεύθερων επαγγελματιών να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Γ. Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει καμία υποχώρηση στις βασικές αρχές του νέου συστήματος («εφαρμογή ενιαίων ποσοστών εισφορών για όλους»), υποστήριξε ότι με τις παρεχόμενες εκπτώσεις το 66% των ελεύθερων επαγγελματιών θα πληρώνει λιγότερα σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα με βάση τις ασφαλιστικές κατηγορίες. Οπως είπε, «μόνο το 11% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ», τα Ταμεία είναι στο... κόκκινο (έλλειμμα 68 εκατ. ευρώ στον κλάδο σύνταξης του Ταμείου Νομικών, 53 εκατ. ευρώ έλλειμμα στο ΤΣΑΥ), ενώ έχουν καταργηθεί κοινωνικοί πόροι.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 2020 
«Η σύνδεση των εισφορών με το πραγματικό εισόδημα αποτελεί μνημονική υποχρέωση την οποία έχουν ψηφίσει όλα τα κόμματα και την οποία συμμερίζομαι και εγώ, είναι ένα σωστό μέτρο», δήλωσε ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι με την εφαρμογή του νέου συστήματος από την 1/1/2017 θα διευρυνθεί η βάση όσων θα πληρώνουν, θα αυξηθούν τα έσοδα για το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και, έτσι, θα είναι εφικτή μια γενική μείωση των εισφορών μετά την πρώτη τριετία, δηλαδή από το 2020 και μετά. Ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να καταργηθούν κλάδοι εφάπαξ και επικούρησης των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων («αρκεί να καλυφθεί η καταβολή των επικουρικών συντάξεων στους ήδη συνταξιούχους») και παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να δοθεί πλήρης αναλογιστική μελέτη, καθώς δεν έχουν συμφωνηθεί με τους Θεσμούς τα ποσοστά αναπλήρωσης...

ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ 

Ομολογιακό δάνειο 70 εκατ. ευρώ θα εκδώσει η Attica Bank

Της Νένας Μαλλιάρα  από εδώΣε λίγες ημέρες εξανεμίστηκαν ήδη τα περισσότερα από τα 380 εκατ € του ΤΣΜΕΔΕ στην αύξηση ΜΚ της Άττικα

Στην έκδοση ομολογιακού δανείου, ύψους μέχρι 70 εκατ. ευρώ, σχεδιάζει να προχωρήσει ηAttica Bank

Το ύψος του ομολογιακού δανείου γίνεται για την κάλυψη του επιπλέον ποσού που απομένει για την κάλυψη των αναγκών του δυσμενούς σεναρίου της τράπεζας, ύψους 748,7 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής η τράπεζα έχει συγκεντρώσει 681 εκατ. ευρώ. Η ΤτΕ έχει επιτρέψει να παραμείνει ανοιχτή η διαδικασία για την άντληση του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών, καθώς η Attica Bank διαμορφώνει ήδη δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων στο 23% και άρα δεν τίθεται θέμα κεφαλαιακής επάρκειας. 

Η έκδοση του ομολογιακού δανείου κινείται παράλληλα με τις συζητήσεις που έχει η τράπεζα με ενδιαφερόμενα funds, τα οποία βλέπουν τη συμμετοχή τους στην τράπεζα συνδυαστικά με την ανάληψη της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της. Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας αποτελείται κατά συντριπτική πλειοψηφία από επιχειρηματικά δάνεια και δη δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, οι εξελίξεις στα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια αναμένεται να επιταχυνθούν το προσεχές διάστημα, καθώς μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμο και το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων για τις εταιρίες διαχείρισης δανείων. 

Στο τέλος εννεαμήνου 2015 τα "κόκκινα" δάνεια της Attica Bank ανέρχονταν σε 1,277 δις. ευρώ ή ποσοστό 33,8% του δανειακού της χαρτοφυλακίου, με δείκτη κάλυψης από προβλέψεις στο 84%. Σε ό, τι αφορά τις μη εξυπηρετούμενες πιστοδοτήσεις (NPEs) της τράπεζας ανέρχονταν στις 30/9/15 σε 2,1 δις. ευρώ (55,8% των πιστοδοτήσεων) και είχαν δείκτη κάλυψης στο 50,9%. 

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Δεκεμβρίου 2015, όταν έληξε τυπικά η ημερομηνία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και για τις μη συστημικές τράπεζες, η Attica Bank είχε υπερκαλύψει τις ανάγκες του βασικού σεναρίου, ύψους 584 εκατ. ευρώ, έχοντας αντλήσει 597,3 εκατ. ευρώ. Στη διαδικασία της ΑΜΚ, το ΕΤΑΑΤΣΜΕΔΕ, ως βασικός μέτοχος με 51%, συνεισέφερε 382,5 εκατ. ευρώ.