Σάββατο 13 Ιουνίου 2020

Μεγάλη διάκριση για το ΤΕΕ!


Νέα μεγάλη διάκριση για το ΤΕΕ. Ο κος Άδωνις Γεωργιάδης μνημονεύει τον Πρόεδρο του ΤΕΕ κο Στασινό για τις "μπουλντόζες στο Ελληνικό". Θέλουν να πάρουν τη δόξα από τον Έβερτ φαίνεται...

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Κάλεσμα της «Αυτόνομης Παρέμβασης Μηχανικών Μαγνησίας» στο συλλαλητήριο

Κάλεσμα της «Αυτόνομης Παρέμβασης Μηχανικών Μαγνησίας» στο συλλαλητήριο


Κάλεσμα απευθύνει η «Αυτόνομη Παρέμβαση Μηχανικών Μαγνησίας» γιο το αυριανό συλλαλητήριο . Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «Αύριο ο λαός του Βόλου παίρνει θέση. Αύριο οι Μηχανικοί της πόλης παίρνουν θέση. Αύριο διαδηλώνουμε μπροστά στο Νοσοκομείο ,για να μην χρειαστεί να μπούμε μέσα στο Νοσοκομείο ,πριν της ώρας μας. Αύριο σηκωνόμαστε από τα γραφεία και παίρνουμε τον δρόμο της λογικής και της επιστήμης. Αυτής της επιστήμης που υπηρετεί τον άνθρωπο κι όχι το κεφάλαιο.
• ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών και πετ-κοκ από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ και από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία.
• ΟΧΙ στη δημιουργία εργοστασίου SRF από τον Δήμο Βόλου
• ΝΑΙ σε μια πόλη που υπηρετεί τον άνθρωπο κι όχι τα οχήματα και τους βιομήχανους.
• ΝΑΙ στην οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων μας.
Καλούμε τους συναδέλφους Μηχανικούς στο συλλαλητήριο του Σάββατο 13-06-2020 που οργανώνουν πολίτες και συλλογικότητες στις 6.00 μ.μ στο Νοσοκομείο Βόλου με κατάληξη στο Εργοστάσιο της LAFARGE-HOLCIM».

TAP AG: Ο νέος εθνικός ευεργέτης και της ΠΚΜ


Διεύθυνση: 26ης Οκτωβρίου 64, 3ος όροφος, γραφείο 36, ΤΚ 54627
Τηλ.: 2313319274 FAX: 2313319272 κινητό : 6972470577

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

TAP AG: Ο ΝΕΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Π.Κ.Μ.!!!

Θεσσαλονίκη 12/6/2020

Στα θέματα της πρόσφατης συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της Π.Κ.Μ., ξεχώριζε η «χορηγία» της TAP AG, η οποία, μετά από αίτημα της Διοίκησης του κ. Τζιτζικώστα, και στα πλαίσια της λεγόμενης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, αναλαμβάνει την εσωτερική κατασκευή του Συνεδριακού Κέντρου και της Αίθουσας κοινωφελούς χρήσης, στα χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα, κτίρια 1 και 2, που βρίσκονται δίπλα στο νέο κτίριο της Π.Κ.Μ. στην περιοχή Σφαγεία Θεσσαλονίκης.

Το συνολικό κόστος που θα διαθέσει η «ευαγής» εταιρεία, ανέρχεται στο ύψος του 1.314.730 ευρώ, και αποτελεί ένα μικρό μέρος, αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία «χορηγεί» η εταιρεία σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, από τις οποίες περνά ο διαδριατικός αγωγός ΤΑΡ.

Όχι τυχαία βέβαια, ούτε και από περισσή αγάπη προς το περιβάλλον και τους συμπολίτες μας. Είναι το χρυσωμένο χάπι, προκειμένου να ξεχάσουν, τουλάχιστον οι κάτοικοι των περιοχών από τις οποίες περνά ο ΤΑΡ, τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις τους, απέναντι στις περιβαλλοντικές και άλλες καταστροφές που προκαλεί η επιλογή της διέλευσης του αγωγού, όπως στην Καβάλα, στο Δοξάτο Δράμας, στις Σέρρες, στο Κιλκίς κτλ.

Είναι επίσης και το «ευχαριστώ» της εταιρείας προς τα κόμματα της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, που κατάρτισαν και ψήφισαν τη σύμβασή της με το ελληνικό δημόσιο, χωρίς την υποχρέωση να πληρώνει ούτε ένα ευρώ για θεσμοθετημένα τέλη διέλευσης ή αντισταθμιστικά οφέλη, και με εξαιρετικά μικρή συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου!

Στη λογική αυτή, του εξευμενισμού και της προσπάθειας εξωραϊσμού του «προφίλ» της, είχε χρηματοδοτήσει και τα κουπόνια έκπτωσης στο ψωμί, που είχε μοιράσει πριν μερικά χρόνια ο κ. Τζιτζικώστας, στα θύματα της οικονομικής-μνημονιακής κρίσης, στα οποία κουπόνια, δέσποζε και το διαφημιστικό της εταιρείας!

Τι μας έλειπε? Οι αναδρομικές αυξήσεις από το 2015...

Αναδρομικά διαφορών β' εξαμήνου 2015 τ.ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια


Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ενημερώνει τους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ ότι αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια αναδρομικών διαφορών Β΄εξαμήνου 2015 (Ν. 3986/2011) ενεργών και ανενεργών ασφαλισμένων σύμφωνα με την υπ΄αρ. 398/18.05.2016 απόφαση του ΔΣ- ΕΤΑΑ

Από τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ


https://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.com/2016/05/2011.html

Επίσης Αναρτήθηκαν την Τετάρτη 10/6/2020 στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια εισφορών του ΕΤΕΑEΠ, μη μισθωτών και αυτοτελώς απασχολούμενων για επικουρική και εφάπαξ παροχή, μηνός Απριλίου με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 15η Ιουνίου 2020.

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Χωρίς αναβατόριο μένει φέτος η Ακρόπολη

Χωρίς αναβατόριο μένει φέτος η Ακρόπολη



Σε Βατερλώ για τις επιλογές της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη εξελίσσεται η υπόθεση του νέου ανελκυστήρα για άτομα με κινητικές αναπηρίες ή δυσκολίες στην Ακρόπολη. Όλα πλέον τα στοιχεία και οι ενδείξεις οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα πως για την ήδη λαβωμένη λόγω κορονοϊού φετινή τουριστική περίοδο δεν θα είναι, δυστυχώς, έτοιμο για λειτουργία το πολυδιαφημισμένο από την υπουργό Πολιτισμού νέο “αναβατόριο πλαγιάς”.

Η εξέλιξη αυτή εκθέτει τη χώρα διεθνώς, μια που για πρώτη φορά μετά το 2004 δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα στους ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες να επισκεφθούν το διασημότερο μνημείο του κλασικού κόσμου. Αποτελεί ταυτόχρονα και δεινή ήττα για την υπουργό Πολιτισμού, που ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων της προσέδωσε έντονη πολιτική χροιά στην υπόθεση, επαναλαμβάνοντας με κάθε ευκαιρία τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό και παίρνοντας πάνω της όλο το βάρος της αντικατάστασης του παλαιού αναβατορίου με σύγχρονο “ανελκυστήρα πλαγιάς”.
Στη Βουλή και πάλι

Όπως είναι γνωστό, μετά την καταγγελία για το ικρίωμα από μέρους της βουλευτού του ΜέΡΑ 25 Σοφίας Σακοράφα που μίλησε για “κατασκεύασμα της παρανομίας, της προχειρότητας και της εγκληματικής αδιαφορίας”, καλώντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό να διατάξει την άμεση διακοπή των εργασιών, το θέμα έφερε στη Βουλή, ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος, καταγγέλλοντας πως αντιπροσωπεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμποδίστηκε από το να επισκεφθεί τον χώρο του εργοταξίου.

Το θέμα επανήλθε στη Βουλή στις 3 Ιουνίου από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα που κατηγόρησε την υπουργό Πολιτισμού και την κυβέρνηση για “την πρωτοφανή είσοδο ιδιωτών στο κορυφαίο μνημείο της χώρας διά του περιβόητου ανελκυστήρα και τα ντροπιαστικά ικριώματα που τοποθετήθηκαν στον ιερό βράχο, προκαλώντας καταγγελίες, επιθεώρηση του ΣΕΠΕ και εισαγγελική έρευνα”.

Η Λίνα Μενδώνη, υπεραμυνόμενη των επιλογών της, απάντησε: “Ναι, διεκδικήσαμε και πήραμε ιδιωτική χορηγία για να έχουμε το αναβατόριο σε πολύ μικρότερο χρόνο από αυτόν που απαιτούν οι διαδικασίες του δημοσίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν γίνεται με απόλυτα διαφανή τρόπο”, ενώ για πρώτη φορά επιχείρησε να εμπλέξει και άλλους υπουργούς στην επιλογή της για την υλοποίηση του έργου από το Ίδρυμα Ωνάση, σημειώνοντας πως η σχετική σύμβαση “έχει υπογραφεί και από το Υπουργείο Οικονομικών και τους αρμόδιους Υπουργούς και από εμένα ως Υπουργό Πολιτισμού”.

Εισήγηση προς το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στις 11/06/2020

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.:                      Αθήνα,  11-2-2020
                           
                                        Προς:        Α’ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
(για ενημέρωση των συναδέλφων)

Εισήγηση προς το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στις 11/06/2020

To 2o εξάμηνο της θητείας του ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ καθορίστηκε από τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία που σάρωσε τον πλανήτη.  Πανδημία που ανέδειξε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι μόνο ένα ισχυρά στελεχωμένο και οργανωμένο Σύστημα Δημόσιας Υγείας και αλλά και Υποδομών μπορεί να αντιμετωπίσει αντίστοιχες καταστάσεις. Ο νεοφιλελεύθερος μύθος ότι η «αγορά» θα τα επιλύσει όλα κατέρρευσε παταγωδώς ιδίως στις μητροπόλεις του. Η πανδημία επιταχύνει τη συστημική οικονομική κρίση που προϋπήρχε και γίνεται εκ νέου προσπάθεια τα βάρη της να φορτωθούν στους εργαζόμενους. Οι προθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, πέρα από τους χειρισμούς της πανδημίας, έγιναν σαφείς από τα πρώτα της νομοθετήματα και συνεχίζουν ακάθεκτες σε κάθε της κίνηση (πρόσφατες ΠΝΠ). Συνέχιση και επιτάχυνση της υποτίμησης της εργασίας, του Δημοσίου Ελέγχου και του περιβάλλοντος προς όφελος των «επενδυτών» και των ιδιωτικών συμφερόντων. «Επιτελικό κράτος», υποστελεχωμένο, κακοπληρωμένο και υπό τη συνεχή απειλή διώξεων. 

Αποθεματικό και Επίδομα 6‰
Η Συγκρότηση της Διαχειριστικής Επιτροπής Αποθεματικού του πόρου που τόσο μας ταλαιπώρησε στο προηγούμενο εξάμηνο συνέβη μεν, αλλά η λειτουργία της δυστυχώς επηρεάστηκε επίσης από την πανδημία με αποτέλεσμα να έχει καθυστερήσει τις σχετικές διαδικασίες διαμόρφωσης του Μητρώου Δικαιούχων. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αλληλογραφία με διάφορες Υπηρεσίες για την αναζήτηση των στοιχείων συνταξιοδότησης – αποχώρησης συναδέλφων μας. Υπάρχει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ για το 2020 για την καταβολή 20 εκατ. εντός του έτους, με την προϋπόθεση ολοκλήρωσης του Μητρώου. Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ συνέχιζε και συνεχίζει να πιέζει και να ενημερώνει προς κάθε κατεύθυνση ώστε το θέμα να επιλυθεί το συντομότερο.
Όσον αφορά τον τρέχον πόρο, η απόδοση του μέσα στο 2019 ήταν ελαφρώς καλύτερη από το 2018 (4 έναντι 2 εκατ. €).

Θεσμικές Συναντήσεις

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Εναρμόνιση του Οργανισμού του Δήμου Νίκαιας Ρέντη με τις αποφάσεις του ΣτΕ για το προβάδισμα των κατηγοριών στην επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 10-6-2020
Αρ. Πρωτ.:
Προς: Συντονιστή Αποκεντρωμένης
Διοίκησης Αττικής
Κοιν.: 1. Υπουργό Εσωτερικών κο Θεωδορικάκο
2. Δήμαρχο Νίκαιας κ. Ιωακειμίδη
3. ΔΕ ΤΕΕ
4. ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής
Θέμα : Εναρμόνιση του Οργανισμού του Δήμου Νίκαιας Ρέντη με τις αποφάσεις του ΣτΕ για το προβάδισμα των κατηγοριών στην επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων.
Κύριε Συντονιστή
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των
Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού). Απευθυνόμαστε σε εσάς σε σχέση με το εγκεκριμένο από το Δημοτικό Συμβούλιο, νέο Οργανισμό του Δήμου Νίκαιας Ρέντη, ο οποίος σας έχει αποσταλεί με τους :41255/10753/01-06-2020 και 42478/11060/03-06-2020 Αρ. Πρωτ.. Όπως σας είχαμε ήδη ενημερώσει με το από 10/2/2020 έγγραφο μας ο Οργανισμός αυτός προβλέπει στις θέσεις ευθύνης οργανικών μονάδων (Διευθύνσεις, Τμήματα) Τεχνικού Χαρακτήρα που μας αφορούν, τη διαζευκτική επιλογή υπαλλήλων διαφορετικής κατηγορίας (ΠΕ ή ΤΕ), χωρίς έστω κάποια στοιχειώδη λογική αιτιολόγηση. Ειδικά στην κρίσιμη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και στα Τμήματα αυτής, όπου υπάρχουν πρόσθετα και θέματα Επαγγελματικών Δικαιωμάτων Σύνταξης, Ελέγχου και Επίβλεψης Έργων και Μελετών για τα οποία όπως θα γνωρίζετε υπάρχει κλιμάκωση και διαβάθμιση των επιπέδων ανάλογα με το εκπαιδευτικό επίπεδο των Τεχνικών.
Όπως γνωρίζετε, στις 16/1/2018, καθαρογράφτηκαν και εκδόθηκαν έξι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με το θεσπιζόμενο από το άρθρο 97 του κώδικα κατάστασης δημόσιων πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων και υπάλληλων ΝΠΔΔ προβάδισμα των κατηγοριών στην επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων, οι οποίες ακυρώνουν ΠΔ Οργανισμών μεταξύ αυτών 149/2010 (Α’ 242/27-12-2010) «Οργανισμός της Περιφέρειας Κρήτης» και το 135/2010 («Οργανισμός της ΑΠΔ Αττικής») κατά το μέρος που στις διατάξεις του, που αφορούν στον ορισμό προϊσταμένων στις σχετικές οργανικές μονάδες, ορίζεται ότι επιλέγονται διαζευκτικά υπάλληλοι διαφορετικής κατηγορίες (ΠΕ ή ΤΕ), χωρίς να ορίζεται ότι η κατηγορία ΠΕ έχει προβάδισμα έναντι της κατηγορίας ΤΕ. Το σκεπτικό έχει ως εξής:
«………, ο προσβαλλόμενος οργανισμός παρανόμως προβλέπει την επιλογή διαζευκτικώς υπαλλήλων διαφορετικής κατηγορίας (ΠΕ ή ΤΕ) ως προϊσταμένων σε όλες τις αναφερθείσες οργανικές μονάδες (Διευθύνσεις ή Τμήματα), καταργώντας αδιακρίτως το θεσπιζόμενο προβάδισμα με το άρθρο 97 του κώδικα κατάστασης δημοσίων πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων και υπαλλήλων ν.π.δ.δ…….»

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Ιστορία μιας Χάρτας για το περιβάλλον





1217, Καθεδρικός ναός Αγίου Παύλου, Λονδίνο: Ο δεκάχρονος Ερρίκος ο Γ΄, βασιλιάς της Αγγλίας επικυρώνει δύο καταστατικούς χάρτες που τα κείμενα τους αποτέλεσαν την βάση του αγγλικού και του αμερικανικού συντάγματος, επηρέασαν τα συντάγματα του δημοκρατικού κόσμου, την σκέψη της γαλλικής επανάστασης και της αμερικανικής διακήρυξης ανεξαρτησίας. Ο ένας πασίγνωστος, Great Charter ή άλλως Magna Carta. Τον θρυλικό της χαρακτήρα στοιχειοθετούν τα άρθρα που προϋπήρχαν από την αρχική μορφή της το 1215 και αφορούν το κοινό δίκαιο, την ποινική δικαιοσύνη και την υποχρέωση του βασιλιά να υπακούει στον νόμο, καθώς αυτά ήταν η αρχή για την ανάπτυξη των δικαιωμάτων απέναντι στις αυθαιρεσίες της εκτελεστικής εξουσίας. Τότε όμως αναφερόταν στα δικαιώματα των ευγενών και της εκκλησίας απέναντι στην αυθαιρεσία του βασιλιά.

Το συνοδευτικό ήταν το Charter of the Forest, η Χάρτα των Δασών, ένα από τα πιο ριζοσπαστικά κείμενα στην ιστορία της Αγγλίας, που έμεινε ενεργό περισσότερο από κάθε άλλο νομοθέτημα στην Αγγλία, αφού η ισχύς του σταμάτησε το 1971 και αφορούσε τα δικαιώματα των απλών ανθρώπων. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που έχει παραδοθεί στην λήθη και δεν απολαμβάνει την λάμψη της Magna Carta. Μάλιστα λέγεται ότι ο ίδιος ο Ερρίκος ο Γ΄ όταν ενηλικιώθηκε προσπάθησε δεκάδες φορές να το ανακαλέσει αλλά σταματούσε φοβούμενος την αντίδραση του λαού.

«Forest» την εποχή εκείνη ήταν όχι μόνο τα δάση αλλά μεγάλες εκτάσεις που συμπεριλάμβαναν όλα τα υποκείμενα και τα επικείμενα: χωριά, υδροβιότοπους, χλωρίδα, πανίδα, υπέδαφος, πρώτες ύλες κ.α. Οι περιοχές αυτές ανήκαν στον βασιλιά και οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί δεν είχαν κανένα δικαίωμα, ούτε να τις καλλιεργήσουν, ούτε να βοσκήσουν τα ζώα τους, ούτε να υλοτομήσουν για να ζεσταθούν κοκ. Από εκεί έλκεται άλλωστε και ο μύθος του Ρομπέν των Δασών στο δάσος του Sherwood. Και έρχεται το Charter of the Forest, που για πρώτη φορά δίνει δικαιώματα στους «κοινούς» ανθρώπους για τα «κοινά» αγαθά και πόρους και τους παρέχει μιας μορφής οικονομική προστασία. Αποτελεί μια πρώιμη συνταγματική νίκη των απλών ανθρώπων απέναντι στους κατέχοντες, αναγνωρίζοντας ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στα μέσα παραγωγής, στα μέσα διαβίωσης και στην εργασία. Επίσης είναι ένας πρώτος περιβαλλοντικός καταστατικός χάρτης που επιβλήθηκε από μια κυβέρνηση. Το πλέον κρίσιμο και επίκαιρο όμως είναι ότι βάζει όρια στην ιδιωτικοποίηση, καθώς καθορίζει ότι τα «δάση» είναι κοινό αγαθό, διαθέσιμο σε όλους και πρέπει να διατηρείται προσεχτικά για τις επόμενες γενιές. Καθόλου περίεργο που για τα δικαιώματα που παρείχε το επαναστατικό αυτό κείμενο δόθηκαν πολλοί αγώνες στους αιώνες που ακολούθησαν!

Έως σήμερα 10/6 η μείωση 25% για τις εισφορές Απριλίου 2020




Άγνωστο το τι γίνεται με τις εισφορές του πρώην ΕΤΕΑΕΠ...


Τα ειδοποιητήρια Απριλίου, για όλες τις κατηγορίες μη μισθωτών, θα αναρτηθούν στον δικτυακό τόπο του e ΕΦΚΑ την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020.

Δημοσιεύτηκε ο Νόμος 4690/2020 ο οποίος προβλέπει το ευεργέτημα της έκπτωσης του 25% για τις εισφορές του Απριλίου και Μαΐου για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους.

Έτσι ο e-ΕΦΚΑ προχωράει στην προσαρμογή του πληροφοριακού του συστήματος για την έκδοση των ειδοποιητηρίων Απριλίου, για όλες τις κατηγορίες μη μισθωτών, τα οποία θα αναρτηθούν την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020.


Η καταληκτική ημερομηνία καταβολής τους με την έκπτωση θα είναι η Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020.

Η ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση για τους επαγγελματίες διαμορφώνεται με την έκπτωση 25% στα 165 ευρώ, έναντι 220 ευρώ.

Ειδικότερα όπως αναφέρει ο e- ΕΦΚΑ, για τους αυτοτελώς απασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, εφόσον καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές περιόδου απασχόλησης μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου του έτους 2020, παρέχεται δυνατότητα καταβολής μειωμένων εισφορών κατά 25% επί του ποσού που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία επιλογής ή κατάταξης τους.

Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Σώστε το νερό από την ιδιωτικοποίηση




Εμπειρία από άλλες χώρες έχει καταδείξει ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών και σε ορισμένες περιπτώσεις σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας και ευημερίας. Η πρόσβαση στο νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα (ΟΗΕ 2010) Προς την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ελληνική Δικαιοσύνη Εμείς οι Έλληνες πολίτες που υπογράφουμε την παρούσα επιστολή, είμαστε αντίθετοι στην πώληση σε ιδιώτες των εταιριών Ύδρευσης σε όλη την ελληνική Επικράτεια. Θεωρούμε ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι εις βάρος του κοινωνικού συμφέροντος και επιφυλασσόμαστε για το δικαίωμα μιας ιδιωτικής εταιρίας αλλά και οποιασδήποτε νομικής μορφής να έχει στην ιδιοκτησία της αποκλειστικά ή μερικά δικαιώματα χρήσης των υδάτινων πόρων που αποτελούν φυσικό αγαθό και μάλιστα απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση ανθρώπων, φυτών και ζώων, αγαθό που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία πλαίσιο 2000/60) (1) αλλά και τον ΟΗΕ που στις 28 Ιουλίου 2010 ενέκρινε ψήφισμα, για να προσθέσει την πρόσβαση σε καθαρό νερό στη διακήρυξη του για τα ανθρώπινα δικαιώματα (AG/10967) (2). Σχετικά με την ΕΥΔΑΠ, που επί ιδρύσεως της (Ν.1068-1980) ανήκε αποκλειστικά στο κράτος, παρακολουθήσαμε ήδη την σταδιακή αλλαγή του θεσμικού της πλαισίου κατά την μετοχοποίηση της επί πρωθυπουργίας Κ.Σημίτη (Ν.2794-1999) και αμφισβητούμε καταφανώς την ορθότητα της πιο πρόσφατης εξέλιξης εκείνης του να συμπεριληφθεί η ΕΥΔΑΠ καθώς και η κερδοφόρα ΕΥΑΘ (4) στην ανώνυμη εταιρία «ΤΑΜΕΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.» (Ν3986-2011) (3) που όπως αναφέρεται στο άρθρο 1.2 «Το προϊόν αξιοποίησης χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας».(5) Εκτός της ΕΥΔΑΠ, άμεση σχέση με τους υδάτινους πόρους έχει και η ΔΕΗ. Οι τεχνητές λίμνες, οι ταμιευτήρες και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια είναι βασικά στην ύδρευση και άρδευση μέσω των δημοτικών σχετικών επιχειρήσεων. Η πώληση τέτοιων περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ είναι το ίδιο κατακριτέα. (6)(7) Η νομοθεσία στις Η.Π.Α, που απαγορεύει ή περιορίζει τη συλλογή βρόχινου νερού υπό τη μονότονη ρητορική της «προστασίας» των πόρων, δείχνει την τάση που επικρατεί. Αν οι ιδιωτικοποιήσεις σήμερα αφορούν υπηρεσίες και υποδομές αύριο έχουν ως στόχο τους ίδιους τους φυσικούς πόρους που αποτελούν συλλογικό αγαθό. Ενώ κρύβουν επιμελώς το μόνο πραγματικό ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών στον τομέα της ύδρευσης, δηλαδή το κέρδος. Ίσως η Ελληνική κυβέρνηση αγνοεί περιστατικά όπως τα ακόλουθα: Χιλή: η Παγκόσμια Τράπεζα επέβαλλε σαν δανειοδοτικό όρο στη χώρα εγγύηση κέρδους 33% στη γαλλική εταιρία ύδρευσης Suez Lyonnaise des Eaux Αυστραλία: Το 1998 λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την ύδρευση η γαλλική Suez Lyonnaise des Eaux το νερό στο Σύδνεϋ βρέθηκε μολυσμένο από παράσιτα και κρυπτοσπορίδια. Καναδας: Τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αφού μολύνθηκαν από το βακτηριο E coli στο Walkerton, Ontario ύστερα από τη ιδιωτικοποίηση του ελέγχου ποιότητας του νερού που πέρασε στον έλεγχο της A&L Labs. Η εταιρία χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των ελέγχων «απόρρητη πνευματική ιδιοκτησία» και αρνήθηκε να τα κοινοποιήσει. Μαρόκο: Οι καταναλωτές είδαν την τιμή του νερού να ανεβαίνει 3 φορές πάνω αφότου ιδιωτικοποιήθηκε η εταιρία ύδρευσης στην Casablanca. Αργεντινή: Όταν θυγατρική της Suez Lyonnaise des Eaux αγόρασε την κρατική επιχείρηση νερού Obras Sanitarias de la Nacion, οι τιμές διπλασιάστηκαν και η ποιότητα του νερού χειροτέρευσε. Η εταιρίας αναγκάστηκε να αποχωρήσει όταν οι κάτοικοι μαζικά αρνήθηκαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Μ.Βρετανία Οι λογαριασμοί ύδρευσης και αποχέτευσης αυξήθηκαν κατά 67% μεταξύ 1989 και 1995. Το ποσοστό διακοπών των παροχών ανέβηκε κατά 177% Ν.Ζηλανδία: Οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την εμπορευματοποίηση του νερού. Ν.Αφρική: Το νερό έγινε απροσπέλαστο, πανάκριβο και μη ασφαλές όταν η εταιρία Suez Lyonnaise des Eaux ανέλαβε την ύδρευση στο Johannesburg. Υπήρξαν εκτεταμένες μολύνσεις και χιλιάδες άνθρωποι είδαν την παροχή τους να διακόπτεται. Βολιβία: Το 1999 η Παγκόσμια Τράπεζα συστήνει ιδιωτικοποίηση της δημοτικής εταιρίας ύδρευσης της Cochabamba, Servicio Municipal del Agua Potable y Alcantarillado (SENIAPA). Αξιωματούχοι της τράπεζας απείλησαν ανοιχτά να παρακρατήσουν 600 εκατομμύρια $ από την δανειακή σύμβαση αν η Βολιβία δεν αποδεχόταν. Εκπρόσωποι της εταιρίας Suez Lyonnaise des Eaux, κατόχου του 5,46% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης ΕΥΑΘ (8) σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη αφού εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την ιδιωτικοποίηση, γνωστοποίησαν ότι θα έχουν συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Κώστα Μητρόπουλο, προκειμένου να κοινοποιήσουν και επισήμως την πρόθεση συμμετοχής στον σχετικό διαγωνισμό Στην πρώτη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης, η Suez είχε συγκροτήσει κοινοπραξία με την ΑΚΤΩΡ. .(6-6-2012 Καθημερινή) http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_06/06/2012_484426 Γι αυτούς τους λόγους αλλά και για τον λόγο ότι δεν αναγνωρίζουμε σε κανέναν αιρετό ή μη προσωρινό διαχειριστή της δημόσιας περιουσίας, σε εθνικό, περιφερειακό ή δημοτικό επίπεδο, το ηθικό δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις σε θέματα που υπερβαίνουν το πεδίο δράσης ακόμη και της αρχής του κράτους, που δεν είναι αέναο, ζητούμε να αποσυρθούν οι εταιρίες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αλλά και όποιες άλλες δημοτικές εταιρίες ύδρευσης από το μενού των αποκρατικοποιήσεων και να προστατευθούν οι πηγές σε όλη την επικράτεια. Δηλώνουμε ως πολίτες επαρκώς ευχαριστημένοι από την λειτουργία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. και εκφράζουμε δημόσια τη βούλησή μας να αντισταθούμε με κάθε νόμιμο μέσο και με συλλογικές δράσεις διαμαρτυρίας σε περίπτωση που δεν εισακουστούμε. Σε μια εποχή που η δημόσια παιδεία και υγεία, συρρικνώνονται ως πολυτέλειες που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Αν το βασικό κοινωνικό συμβόλαιο, εκείνο της ανταποδοτικότητας καταρρεύσει, κανείς πολίτης δεν θα υποχρεούται να πληρώνει έμμεσους και άμεσους φόρους. Ακόμη κι αν προχωρήσετε ερήμην μας, εμείς οι Έλληνες πολίτες θα αγωνιστούμε να ακυρώσουμε αυτήν σας την ενέργεια όπως συνέβη στο Παρίσι την 1/1//2010. (9) Όπως έχει δείξει η ιστορία των ιδιωτικοποιήσεων, το νερό πάντα γυρνάει στην πηγή του. Ειλικρινώς Οι υπογράφοντες (1) οδηγία πλαίσιο 2000/60: η διαχείριση των υδάτων θα πρέπει να διέπεται από την αρχή της αειφορίας*, δηλαδή της προώθησης της βιώσιμης χρήσης του νερού και της δημιουργίας μιας πολιτικής, η οποία σέβεται τα ύδατα και τα προστατεύει από τις οικονομικές δραστηριότητες του ανθρώπου) (2) Υπογράφτηκε από 122 χώρες, ενώ 41 χώρες δεν συμμετείχαν στη ψηφοφορία, ανάμεσα τους οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Μεγάλη Βρετανία και η Αυστραλία. Η Κίνα, η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Βραζιλία χαιρέτισαν την εν λόγω απόφαση, ενώ ο Καναδάς προσπάθησε να την αποτρέψει. UN AG/10967 http://www.un.org/News/fr-press/docs/2010/AG10967.doc.htm (3)

ΣΜΤ: Η «πανδημία» του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

Νέα κινητοποίηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών στην έδρα του ομίλου (Ερμού 25, Κηφισιά) Παρασκευή 12-06 & ώρα 8:00 πμ, με στάση εργασίας έως 11:00 πμ


Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα του ομίλου Ελλάκτωρ στην Κηφισιά την Παρασκευή 29-5-2020. Στη συνάντηση με τον υπεύθυνο προσωπικού του ομίλου, δε δόθηκε καμία διαβεβαίωση ούτε για την τακτική καταβολή των μισθών, ούτε για τερματισμό των απολύσεων.
Οι μισθοί του Απρίλη καταβλήθηκαν Πέμπτη 28/5 και Παρασκευή 29/5, ενώ η καθυστέρηση πληρωμής μισθού στα έργα εξωτερικού υπερβαίνει τους δύο και τρεις μήνες κατά περίπτωση. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που απασχολούνται από υπεργολάβους.
Αμέσως μετά τη συνάντηση του ΔΣ του ΣΜΤ με την εργοδοσία, συνεχίστηκαν οι απολύσεις με συναδέλφους μας μηχανικούς να παίρνουν σειρά στην ουρά της ανεργίας. Από τον Ιούλιο του 2018 οι απολύσεις ξεπερνούν τις 700.
Η προκλητική στάση του ομίλου συνεχίζει σε σχέση με την άδεια μητρότητας. Το τμήμα προσωπικού ‘’χαριστικά’’ δίνει 25 ημέρες, ενώ οι διευθυντές αρνούνται να συζητήσουν και να δεσμευτούν για μεγαλύτερο διάστημα. Αποκορύφωμα είναι η νέα οδηγία η οποία απαγορεύει στην εργαζόμενη να ‘’κολλήσει’’ την κανονική της άδεια ώστε να παρατείνει το χρονικό διάστημα στο οποίο θα λείπει από την εργασία της.

Σαν να μην έφταναν αυτά, οι ρυθμοί εργασίας και η εντατικοποίηση της δουλειάς θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα ή και την ίδια τη ζωή συναδέλφων όλων των ειδικοτήτων που βρίσκονται στα έργα:

Τη Δευτέρα 1η Ιούνη υπήρξε σοβαρό εργατικό ατύχημα με παθόντα συνάδελφο ηλεκτρολόγο ο οποίος εργάζονταν σε εγκατάταση Μ/Σ στο έργο επεξεργασίας λυμάτων στην Ψυττάλεια. Ο συνάδελφος διακομίστηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο με εγκαύματα από ηλεκτρική εκκένωση.

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πάνω από 20 πόλεις και νησιά στην Ελλάδα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος!

Βροντερό ΟΧΙ ων Πολιτών στους Αντι-Περιβαλλοντικούς Νόμους τη Μέρα του Περιβάλλοντος

Μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πάνω από 20 πόλεις και νησιά στην Ελλάδα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος! 

Για την κατάργηση των αντι-περιβαλλοντικών νόμων, για την υπεράσπιση της φύσης από τη λεηλασία των επενδύσεων, για συμπαράσταση στις κοινωνίες που αγωνίζονται να σώσουν τους τόπους τους, την υγεία τους, τα κοινά αγαθά! 

Είμαστε ενωμένοι!

#aposyre_to #to_akyronoume