Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Οι κινηματογραφιστές του ΕΛΑΣ – Ολα τα φιλμ-ντοκουμέντα

Πηγή


Πρόκειται για το σύνολο της παραγωγής σε φιλμ από το κινηματογραφικό συνεργείο του ΕΛΑΣ, (ή ορθότερα, το φωτοκινηματογραφικό συνεργείο του ΕΛΑΣ), που έχει διασωθεί. Κάτι λιγότερο από 11 λεπτά. Δόθηκαν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας από την Ολυμπία και τον Κώστα Παπαδούκα, αδερφό του Θανάση Παπαδούκα, του οπερατέρ του κινηματογραφικού συνεργείου του ΕΛΑΣ, από το φθινόπωρο του 1944 μέχρι λίγο μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Πριν από τον Θανάση Παπαδούκα, την δουλειά αυτή έκανε ο οπερατέρ Ιωάννης Νισυρίου, με μία μηχανή που είχαν βρει «σε κάτι κιβώτια γερμανικά μαζί με φιλμ, τραβηγμένα και ατράβηχτα», όπως διηγείται ο Θανάσης Παπαδούκας.
Ισως η πιο κλασική φωτογραφία με αντάρτες του ΕΛΑΣ. Οκτώβριος 1944, στα βουνά κοντά στην Αθήνα. Ο πρώτος άνδρας δεξιά είναι ο Σαλβατόρ Μπακόλας, 1922-2012, ή 'Σωτήρης', ο μοναδικός από την οικογένειά του που επέζησε από το Ολοκαύτωμα.
Ισως η πιο κλασική φωτογραφία με αντάρτες του ΕΛΑΣ. Οκτώβριος 1944, στα βουνά κοντά στην Αθήνα. Ο πρώτος άνδρας δεξιά είναι ο Σαλβατόρ Μπακόλας, 1922-2012, ή ‘Σωτήρης’, ο μοναδικός από την οικογένειά του που επέζησε από το Ολοκαύτωμα.
Το συνεργείο, υπό την εποπτεία του ζωγράφου Δημήτρη Μεγαλίδη, και με τη συμμετοχή του Κώστα Μακρή, γύρισε αρκετά μέτρα φιλμ, από τα οποία έχουν διασωθεί αυτά τα αποσπάσματα που μπορείτε να δείτε παρακάτω στο βίντεο.
Τα μέλη του συνεργείου:
  • Δημήτρης Μεγαλίδης, προϊστάμενος
  • Ιωάννης Νισυρίου, οπερατέρ
  • Θανάσης Παπαδούκας, οπερατέρ
  • Κώστας Μακρής
Περιγραφή των σκηνών:

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

DW: Εξελίσσεται ο Τσίπρας σε Σοσιαλδημοκράτη;


Η χθεσινή του παρουσία στη νέα συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, στο Παρίσι, ήρθε να ενισχύσει τις εκτιμήσεις όσων κάνουν λόγο για ένα στοχευμένο «φλερτ» του Αλέξη Τσίπρα με το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

«Εξελίσσεται ο Τσίπρας σε Σοσιαλδημοκράτη;». Το ερώτημα αυτό έθετε ήδη, πριν το καλοκαίρι, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμμετείχε σε δυο διαδοχικές συνόδους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), ως παρατηρητής.

Η χθεσινή του παρουσία στη νέα συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, στο Παρίσι, ήρθε να ενισχύσει τις εκτιμήσεις όσων κάνουν λόγο για ένα στοχευμένο «φλερτ» του Αλέξη Τσίπρα με το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Για μια κοινή αντι-νεοφιλελεύθερη ευρωπαϊκή πολιτική

Με την εκτίμηση ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται σταδιακά σε Σοσιαλδημοκράτη συμφωνεί και ο πολιτικός επιστήμονας στα Πανεπιστήμια της Βόννης και του Άαχεν, Λάζαρος Μηλιόπουλος. Το ερώτημα, όπως λέει, είναι σε τι αποσκοπεί ο κ. Τσίπρας και, ως προς αυτό, υπάρχουν δυο αναγνώσεις:

«Το άνοιγμα έναντι των Σοσιαλδημοκρατών εκλαμβάνεται ως προσπάθεια συμπαράταξης της Αριστεράς στην Ευρώπη - που θα περιλαμβάνει τόσο τους Σοσιαλδημοκράτες (γαλλικό PS, γερμανικό SPD, Δημοκρατικό Κόμμα Ιταλίας, Πορτογάλων και Ισπανών Σοσιαλιστών) όσο και τους αριστερούς Σοσιαλιστές (Podemos, Αριστερό Μπλοκ στην Πορτογαλία) - υπέρ μιας κοινής αντι-νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής πολιτικής και κατά συνέπεια μιας πολιτικο-ιδεολογικής αναδιάταξης της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας».

Προσπάθεια «απορρόφησης» του ΠΑΣΟΚ

Η εφορία άρπαξε λεφτά από … 430.000 λογαριασμούς!

Πηγή: Γιώργος Δελαστίκ – «Επίκαιρα»

Σοκ προκαλεί η είδηση: η εφορία μόνο το α’ τετράμηνο (Ιανουάριος – Απρίλιος) του 2016 άρπαξε ληξιπρόθεσμες οφειλές από… 428.465 λογαριασμούς τραπεζικών καταθέσεων οφειλετών του Δημοσίου! Λογαριασμους καταθέσεων που είχαν μέσα χρήματα από μισθούς, συντάξεις ή πάσης φύσεως εισοδήματα. Αυτό αποκάλυψε η Realnews.

Φυσικά, όλα έγιναν βάσει του νόμου, αφού ο νόμος επιτρέπει πλέον να κατάσχεται οποιοδήποτε οφειλόμενο στο Δημόσιο ποσό αν αυτό έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο και αν ο λογαριασμός του οφειλέτη έχει μέσα πάνω από 1.250 ευρώ – στον βαθμό, φυσικά, που ο καταθέτης και ταυτόχρονα οφειλέτης του Δημοσίου έχει κάνει τις σχετικές ενέργειες για να χαρακτηριστεί το ποσό των 1.250 ευρώ ως ακατάσχετο, πράγμα που ελάχιστοι συγκριτικά καταθέτες έχουν κάνει.

Η εφορία μπορεί νομίμως να εισπράξει κάθε ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 50 ευρώ προς ασφαλιστικό ταμείο ή άνω των 300 ευρώ προς το Δημόσιο (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.), αρπάζοντας μόνη της τα λεφτά, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει ο θιγόμενος οφειλέτης.

«Στόχος μας οι μεγαλοοφειλέτες»

«Δεν στοχεύουμε στα χαμηλά και στα μεσαία, αλλά στα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα… Ξεκινήσαμε από τα μεγάλα χρέη και όλες οι κινήσεις μας έχουν στόχο τους μεγαλοοφειλέτες», είχε δηλώσει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, αναφερόμενος στον κυβερνητικό σχεδίασμά για τις μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Αν όμως θεωρήσουμε μεγαλοοφειλέτες αυτούς που χρωστούν πάνω από 50.000 ευρώ στην εφορία, βάσει των στοιχείων που περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση για το 2015 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), οι μεγαλοοφειλέτες είναι όλοι κι όλοι… 63.347 άτομα! Πώς γίνεται να έχει βάλει χέρι η εφορία σε… 350.000 καταθετικούς λογαριασμούς περισσότερους;
Θέλετε να ορίσουμε ως μεγαλοοφειλέτες όσους χρωστούν στο κράτος όχι 50.000, αλλά 20.000 ευρώ; Μεταξύ 20.000 και 50.000 ευρώ χρωστούν μόνο 76.443 φορολογούμενοι (ποσοστό 1,8% του συνόλου των φορολογούμενων), οπότε το άθροισμα όσων χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ είναι μόνο 139.790 άτομα – ούτε τα μισά, δηλαδή, απ’ όσων… «μεγαλοοφειλετών» αφαιρέθηκαν χρήματα από τους λογαριασμούς τους!

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Τι έγινε το πόρισμα της Attica bank; - Υπό το βλέμμα της Φρανκφούρτης η κυβέρνηση «καθαρίζει» την τράπεζα

Σύμφωνα με τη στήλη του Βηματοδότη, το πόρισμα ποτέ δεν είδε το φως της δημοσιότητας και ποτέ δεν έφθασε στη Βουλή
Κατά καιρούς η κυβέρνηση βομβαρδίζει τα μέσα ενημέρωσης με εκθέσεις και πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος για δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων, τηλεοπτικών καναλιών και γενικότερα των ΜΜΕ. 
Ομως κρατά ένα πόρισμα καλά κρυμμένο. Είναι το περίφημο πόρισμα της Τράπεζας Αττικής, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η στήλη του Βηματοδότη στο Βήμα. 
Σύμφωνα με τη στήλη, το πόρισμα ποτέ δεν είδε το φως της δημοσιότητας και ποτέ δεν έφθασε στη Βουλή. 
Γιατί άραγε; 
Τι και ποιους προστατεύουν; 
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις και θα έρθει ο καιρός που το καυτό αυτό πόρισμα θα βγει στη δημοσιότητα και τότε θα γελάσει ο κάθε πικραμένος.
Επ' ευκαιρία να σας ενημερώσω ότι υπογείως και παρασκηνιακώς γίνεται μεγάλη μάχη για την εξυγίανση της συριζαϊκής αυτής τράπεζας. 
Προσπαθούν οι κυβερνώντες να ελέγξουν τις εξελίξεις αλλά από ό,τι πληροφορούμαι είναι ενήμεροι οι αρμόδιοι και εδώ και στη Φρανκφούρτη. 
Φτάνει να σας μεταφέρω τι έλεγε ένας καθ' ύλην αρμόδιος που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις: «Πρωτίστως θα πρέπει να καθαρίσει η Αττικής από τα λαμόγια, χωρίς να θιγεί η λειτουργία της τράπεζας. 
Και λαμόγια βρέθηκαν πολλά στη συγκεκριμένη τράπεζα». 
Τα υπόλοιπα στο τέλος Σεπτεμβρίου, καταλήγει ο Βηματοδότης. 

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Βεβαιώσεις για το ΠΔ Αναγνώρισης Προϋπηρεσίας

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 24/08/2016

Προς: Α’/βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
Αρ. Πρωτ. : 6997

Θέμα : Προεδρικό Διάταγμα για Αναγνώριση Προϋπηρεσίας.

Το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΠΔ 69 - ΦΕΚ 127/13.7.16) για την αναγνώριση προϋπηρεσίας των δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα όπως αναφέραμε στην από 15/7 ανακοίνωση μας καθόλου δεν καλύπτει τις διεκδικήσεις μας για πραγματική αναγνώριση προϋπηρεσίας μια και α) η αναγνώριση προϋπηρεσίας είναι μόνο βαθμολογική και όχι μισθολογική ως όφειλε β) αφορά βαθμολογικά ελάχιστους συναδέλφους μια και περιορίζει τη βαθμολογική άνοδο «μέχρι και τον αμέσως προηγούμενο του καταληκτικού βαθμό», δηλαδή μόνο μέχρι το Β βαθμό για τους ΠΕ Υπαλλήλους.
Αναφορικά με τη διαδικασία υλοποίησης του ενημερώνουμε τους συναδέλφους:

α) Η προθεσμία της 31/8/2016 αφορά μόνο όσους θέλουν να προλάβουν να αξιοποιήσουν τη σχετική προϋπηρεσία για τις κρίσεις Γενικών Διευθυντών και προφανώς δεν είναι καταληκτική.

β) Με βάση το ΠΔ μπορούμε να αναγνωρισθούν έως 7 έτη στον ιδιωτικό τομέα τόσο για όσους ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες όσο και για τους μισθωτούς. Και στις δύο περιπτώσεις απαιτείται:
1. Βεβαίωση από το ΤΕΕ για την ιδιότητα του μέλους
2. Βεβαίωση από το ΤΣΜΕΔΕ ως αρμόδιος ασφαλιστικός φορέας
Και οι δύο βεβαιώσεις χορηγούνται ηλεκτρονικά από τις σχετικές ιστοσελίδες για όσους διαθέτουν τους σχετικούς κωδικούς, μετά από παρεμβάσεις της ΕΜΔΥΔΑΣ προς το ΤΕΕ.
Υπενθυμίζουμε ότι, την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος των μηχανικών του Δημοσίου που χορηγεί το ΤΕΕ, βάσει νόμου, την αξιοποιεί κατ’ αποκλειστικότητα ο εργοδότης μας, το ελληνικό Δημόσιο γι’ αυτό και αποτελεί διεκδίκηση μας η κάλυψη της αντίστοιχης συνδρομής προς το ΤΕΕ από αυτό και όχι ατομικά.
Σε κάποιες περιπτώσεις παραρτημάτων του ΤΕΕ έχει σημειωθεί άρνηση έκδοσης της σχετικής βεβαίωσης στους μηχανικούς του Δημοσίου που έχουν οφειλές συνδρομών. Το ΤΕΕ οφείλει να διευκολύνει με το βέλτιστο δυνατό τρόπο (χορήγηση κωδικών MyTEE, ευέλικτο σύστημα διακανονισμού οφειλών) τη χορήγηση των σχετικών βεβαιώσεων και σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και όλες οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ.
Προφανώς, δεν αρνούμαστε ότι στις υποχρεώσεις των μελών του ΤΕΕ συμπεριλαμβάνεται η πληρωμή των συνδρομών των μελών του ΤΕΕ. Θεωρούμε όμως ότι σε περίοδο κρίσης, όπως αναφέρει και το ΤΕΕ στη ιστοσελίδα του αναφορικά με την εξόφληση συνδρομών, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με περισσότερη ελαστικότητα, η συγκεκριμένη ανάγκη για την παροχή της βεβαίωσης του ΤΕΕ.

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ θα συνεχίσει τον αγώνα για πραγματική αναγνώριση προϋπηρεσίας ενάντια στη συνεχιζόμενη θεσμική και οικονομική εξαθλίωση των διπλωματούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Μηχανικών.

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Για το φράγμα Μεσοχώρας: O tempora o mores


Πως άλλαξαν τα πράγματα σε 2 χρόνια...



Τρίτη, 23 Αυγούστου, 2016

«Ο αγώνας για τη δημοκρατία και την ελευθερία είναι διαρκής» υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε δηλώσεις της από τη μονή Σέλτσου στην κοιλάδα του Αχελώου, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών το 1804.

Η κ. Γεροβασίλη απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει το φράγμα της Μεσοχώρας, το οποίο θα παρέχει φθηνή ενέργεια στη χώρα, αλλά ταυτόχρονα θα δώσει ζωή σε μία πανέμορφη περιοχή που αξίζει να αξιοποιηθεί.

Ειδικότερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, που αποτελεί αίτημα για την Ήπειρο και τη Θεσσαλία και το οποίο, αν και έχει ολοκληρωθεί, δεν λειτούργησε ποτέ.

«Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει και στο αμέσως επόμενο διάστημα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες» είπε και πρόσθεσε σχετικά με το ζήτημα που αντιμετώπισε ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, ότι βρέθηκε απέναντι σε αντιφατικές μελέτες αναφορικά με τον οικισμό, αν δηλαδή θα πρέπει να εκκενωθεί στο σύνολό του ή ένα τμήμα του, αφού στην περιοχή θα υπάρχει τεχνητή λίμνη.

Ανέφερε μάλιστα. ότι το υπουργείο έχει αναθέσει σε πανεπιστήμιο την εκπόνηση νέας μελέτης, η οποία θα δώσει οριστική λύση στο ζήτημα, ώστε αμέσως μετά, να δρομολογηθούν οι εξελίξεις.

Όπως είπε η κ. Γεροβασίλη, το έργο θα δώσει φθηνή ενέργεια στη χώρα και παράλληλα, θα αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής, τονίζοντας ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι στη σωστή κατεύθυνση και υπογράμμισε ότι η Θεσσαλία έχει δώσει αγώνα για το έργο, που θα προσφέρει στην εθνική οικονομία και στη ΔΕΗ 25 εκατ. ετησίως και παράλληλα θα λειτουργήσει αντιπλημμυρικά για την περιοχή.

και για να θυμηθούμε το πρόσφατο παρελθόν...

Kατά πολύ ξεπέρασαν οι θάνατοι τις γεννήσεις στην Ελλάδα τα χρόνια των μνημονίων

Μάλλον οι έλληνες δε μπορούν να επιβιώσουν μόνο με ελληνική ψυχή...

Από: LUBEN CREW

Ήταν προφανές πως η διευρυμένη φτωχοποίηση, η μείωση του βιωτικού επιπέδου και η ανεργία στη χώρα τα τελευταία 6 χρόνια της κρίσης και των μνημονίων θα άφηναν το στίγμα τους στη χώρα και στο επίπεδο των θανάτων και των γεννήσεων. Δυστυχώς ακόμα και εμείς οι Έλληνες δε μπορούμε να επιβιώσουμε μόνο με ελληνική ψυχή, ελληνική λεβεντιά και ελληνικό φιλότιμο. Από την άλλη, να το βλέπεις το ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων οπτικοποιημένο το κάνει κάπως ακραίο:


Όπως παρατηρούμε στο δεύτερο διάγραμμα, ενώ υπάρχει μια σχετική αύξηση των θανάτων, αυτό που είναι πολύ εμφατικότερο είναι η μείωση των γεννήσεων που ακολουθεί καθοδική πορεία τα 4 χρόνια για τα οποία υπάρχουν στοιχεία. Τα infographics πάρθηκαν από τη σελίδα του Jo Di Graphics στο facebook, ενώ τα στοιχεία προέκυψαν από τηνΕΛΣΤΑΤ.

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Πώς χάθηκε η Aυτάρκεια στη Xώρα: To παράδειγμα της Θεσσαλίας


Στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας, στη λεκάνη απορροής των νερών του όρους Κόζιακα και ανάμεσα στις αγροτικές κοινότητες Κόκκινου Πύργου, Αγίων Αποστόλων, Ρογγίων, Διπόταμου και Πυργετού βρίσκονται οι φλέβες (κανάλια) με τρεχούμενο νερό ήπιας ροής.
Οι φλέβες δημιουργήθηκαν κύρια από φυσικές πηγές (ανάβρες) που με τον καιρό διανοίχθηκαν από τους αγρότες, διοχετεύοντας σ’αυτές το νερό της βροχής και των αρτεσιανών. Ο μικρός αυτός υγροβιότοπος αποστραγγίζει το νερό της περιοχής, κάνοντας τη γη καλλιεργήσιμη, επικοινωνώντας με τον Κουμέρκη και τον Αγιαμονιώτη ποταμό, οι οποίοι με τη σειρά τους συνδέονται με τους παραποτάμους του Πηνειού, Ανάποδο και Σαλαμπριά.

Ψάρια (αγάδες και μυλωνάκια), καραβίδες, καβούρια, χέλια, βίδρες και νερόκοτες ζούσαν στον υγροβιότοπο των φλεβών, ως τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Παράλληλα, υπήρχε μια τοπική διατροφική αυτάρκεια των αγροτών βασιζόμενη στα οικόσιτα ζώα (κότες, πάπιες, γουρούνια, αρνιά, κατσίκια και αγελάδες) και στους κήπους που όλοι, μα όλοι καλλιεργούσαν, ενώ συμπλήρωναν τα γεύματα τους με ψάρια και καραβίδες που ψάρευαν στις φλέβες και στα ποτάμια.

Οι τοπικές αγροτικές κοινωνίες είχαν προσαρμόσει τον τρόπο ζωής τους στο υπάρχον φυσικό περιβάλλον, δίνοντας δείγματα ανακύκλωσης, κυκλικής εναλλαγής καλλιεργειών, αυτάρκειας, προστασίας της βιοποικιλότητας, οικολογίας, μέτρου, σεβασμού στο περιβάλλον, ανεξαρτησίας από εισροές, όλα αυτά, ενδεχομένως, χωρίς να γνωρίζουν καθόλου αυτές τις έννοιες.

Πέρα από την αυτάρκεια (οικονομική και διατροφική) που παρείχαν στους αγρότες τα κατοικίδια ζώα, οι κοπριές τους χρησίμευαν ως λίπασμα για τους κήπους. Με τα περισσεύματα των κήπων (από τα παζάρια), τάιζαν τα οικόσιτα ζώα τους. Παράλληλα, κρατούσαν και αντάλλασαν ντόπιους σπόρους φυτών, εξασφαλίζοντας ποικιλία γεύσεων.

Βοσκότοποι (λιβάδια), κήποι, καλλιέργειες (σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, τριφύλλι) εναλλάσσονταν κατά καιρούς στη καλλιέργεια, διατηρώντας τη γη παραγωγική και υγιή. Με τα γέρικα ξύλα από τους φυσικούς φράχτες (λεύκες, αγριολεύκες, φτελιάδες, ιτιές) ζέσταιναν τα σπίτια τους τον χειμώνα, ενώ οι περισσότεροι φρόντιζαν και ένα μικρό αμπέλι για τις χαρές και τις λύπες της ζωής.

Εκεί, στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και αρχές τις δεκαετίας του ’80, εισβάλλει στην οικονομία της υπαίθρου η ονομαζόμενη «Πράσινη Ανάπτυξη», έχοντας ως κυρίαρχο στοιχείο την υποταγή του περιβάλλοντος και των αγροτών στην εντατικοποίηση της παραγωγής και στον μύθο της συνεχούς μεγέθυνσης.

Μονοκαλλιέργειες καρπουζιών, καπνού, καλαμποκιού και κυρίως βάμβακος ισοπεδώνουν κάθε σπιθαμή της γης. Δένδρα κόβονται, ανεμοφράκτες γκρεμίζονται, μπροστά το τρακτέρ ψεκάζει με ζιζανιοκτόνα, ακολουθεί το χημικό λίπασμα και στη συνέχεια η σπορά με καινούργιους υβριδικούς σπόρους.

Αργότερα ακολουθούν κι άλλοι ψεκασμοί με ζιζανιοκτόνα (για τα χορτάρια) και με εντομοκτόνα, για «τα βλαβερά» έντομα.

Με βάση το εισόδημα του 2015 οι ασφαλιστικές εισφορές

Με 37,95% του εισοδήματος σε εισφορές και περίπου άλλο τόσο στην εφορία, η οριστική εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων έρχεται από το 2016...



Αποκάλυψη: Με βάση το εισόδημα του 2015 οι ασφαλιστικές εισφορές - Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ

Στα εισοδήματα που είχαν δηλώσει το...2015, δηλαδή με βάση τα εκκαθαριστικά του 2016, θα πληρώνουν το 2017 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιστήμονες και οι αγρότες τις ασφαλιστικές εισφορές στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Αυτό αποκαλύπτει στην «Ημερησία» ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος εξηγώντας ότι «ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών με βάση τις εκκαθαρισμένες δηλώσεις εισοδήματος του προηγούμενου έτους θα ισχύσει ...αναγκαστικά έως ότου διαμορφωθεί μηχανισμός ακριβόχρονης δήλωσης και ελέγχου του εισοδήματος ανά μήνα ή ανά δίμηνο». Ετσι, ο υπολογισμός από την 1/1/2017, οπότε αλλάζει σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό, το σύστημα παρακράτησης των εισφορών για την κύρια σύνταξη, την ασθένεια, την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ (για όσους έχουν όλες τις σχετικές «καλύψεις»), δεν θα γίνεται επί του πραγματικού εισοδήματος του κάθε μήνα και του έτους της επαγγελματικής δραστηριότητας, αλλά, με το εισόδημα προηγούμενων ετών με αναγωγή σε 12μηνη βάση. Η οριστική εκκαθάριση των διαφορών που είναι βέβαιο ότι θα προκύπτουν με βάση τις προκαταβολές και τις τελικές πράξεις επιβολής ασφαλίστρων, θα γίνεται στο...τέλος κάθε επόμενου χρόνου, δημιουργώντας πολλά γραφειοκρατικά και λογιστικά ζητήματα επιστροφών εισφορών ως «αχρεωστήτως καταβληθείσες» ή καταβολής επιπλέον ποσών...

ΠΟΙΟΙ ΧΑΝΟΥΝ - ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ

Με αυτά τα δεδομένα, ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών καταργεί τα «κλειστά» ασφάλιστρα που έως και φέτος πληρώνουν (όσοι...πληρώνουν) οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ευνοεί όσους είχαν δηλώσει το 2015 χαμηλά εισοδήματα. Αντίθετα θα θίξει, λόγω αυξημένης παρακράτησης έως ότου γίνει η τελική εκκαθάριση με βάση το πραγματικό εισόδημα, όλους όσοι είχαν υψηλότερα εισοδήματα τα οποία μπορεί να μην επαναλήφθηκαν το 2016, εξ’ αιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης, ούτε και να υπάρχουν το 2017. Ερωτηματικά, ωστόσο, υπάρχουν για το αν θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα των εισφορών όπως και για το τελικό ύψος των εσόδων του ΕΦΚΑ από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Προτείνουν την ίδρυση αρχαιολογικού πάρκου

Το εναλλακτικό σχέδιο που υιοθετεί η Επιτροπή εστιάζει κυρίως στην ανάδειξη των αρχαίων Δήμων στους οποίους ανήκε στο παρελθόν η έκταση των 6.200 στρεμμάτων

Το εναλλακτικό σχέδιο που υιοθετεί η Επιτροπή εστιάζει κυρίως στην ανάδειξη των αρχαίων Δήμων στους οποίους ανήκε στο παρελθόν η έκταση των 6.200 στρεμμάτων | EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στον χώρο του Ελληνικού, στον οποίο θα ενταχθούν τα ήδη γνωστά ευρήματα αλλά και όσα θα έρθουν στο φως από τις επικείμενες ανασκαφές, προτείνει η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού με υπόμνημά της προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.
Σημειώνει πάντως ότι «εναντιώνεται στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού» και χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη μελέτη του γραφείου Νόρμαν Φόστερ για την οικιστική αξιοποίηση του ακινήτου που έχει υποβάλει η Lamda Development, επικαλούμενη πολύ σοβαρούς οικονομικούς, κοινωνικούς και οικολογικούς λόγους.
Εμμέσως διαφωνεί με τον πρόσφατο θόρυβο για τις αρχαιότητες που δήθεν απειλούν την επένδυση στο Ελληνικό, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι «από την πρώτη στιγμή είχε αναδείξει τα μείζονα προβλήματα που θα δημιουργήσει η "επένδυση" στον κηρυγμένο σήμερα αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος στην πραγματικότητα θα αδρανοποιηθεί». 
Το εναλλακτικό σχέδιο που υιοθετεί η Επιτροπή εστιάζει κυρίως στην ανάδειξη των αρχαίων Δήμων Αλιμούντος (σημερινού Αλίμου), Ευωνύμου (σημερινής Αργυρούπολης-Ελληνικού) και Αιξωνής (σημερινής Γλυφάδας), στους οποίους ανήκε στο παρελθόν η έκταση των 6.200 στρεμμάτων, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των νεότερων κτισμάτων που υπάρχουν στον χώρο και έχουν εντοπιστεί από τη μελέτη του εργαστηρίου αστικού περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου, αλλά και το παράκτιο μέτωπο.
«Μεγαλουπόλεις, όπως η Ρώμη, το Παρίσι, το Λονδίνο, το Βερολίνο και Κωνσταντινούπολη, αλλά και μικρότερες, όπως το Μπιλμπάο, η Αβινιόν, το Σαράγεβο και το Βελιγράδι επενδύουν στον πολιτισμό», τονίζει η Επιτροπή και προτείνει η ανάπτυξη του δημόσιου ακινήτου να κινηθεί σε τρεις άξονες
◾ Το αρχαιολογικό πάρκο που θα αξιοποιεί τα ήδη γνωστά και ορατά ευρήματα, αλλά και όσα προκύψουν από νέες ανασκαφές.

Η απόφαση του ΤΣΜΕΔΕ για τη διαδικασία επιστροφής εισφορών Ειδικής Προσαύξησης από 01.01.2016 και μετά στους δικαιούχους μισθωτούς

                             
       ΘΕΜΑ 22Ο   

ΑΠΟΦ.ΑΡΙΘΜ. 1540

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗΣ


Ο Προϊστάμενος Διαχείρισης Εισφορών κ. Κ. Παπαδόπουλος θέτει υπόψη της Δ.Ε. την πιο κάτω γραπτή εισήγηση που έχει ως εξής:

«Με το υπ΄ αριθ. πρωτ. 46237 / 30.06.2016 έγγραφό της η Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. θέτει τις απόψεις της για την επιστροφή εισφορών Ειδικής Προσαύξησης από 01.01.2016 και μετά στους δικαιούχους μισθωτούς, σύμφωνα με το άρθρο 94, παρ. 4 του Ν. 4387 / 2016.

Μετά από ερώτηση στο αρμόδιο Τμήμα Μηχανογράφησης προτάθηκε η εξής διαδικασία :

1 ) όσον αφορά τους μισθωτούς των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα ( 10.494 ασφαλισμένοι ) όπου η μισθοδοσία και η καταβολή των εισφορών γίνεται μέσω Ε.Α.Π. προτείνονται τα εξής :

« Για την διευθέτηση της επιστροφής της Ειδικής Προσαύξησης και της πρόσθετης Ειδικής Προσαύξησης για το διάστημα από 01.01.2016 έως και σήμερα θα πρέπει να δημιουργηθεί ( εκ μέρους της αντίστοιχης υπηρεσίας ) μια συμψηφιστική εγγραφή ανά περίοδο με διάστημα από έως τις αντίστοιχες ημερομηνίες και ποσό το της Ειδικής Προσαύξησης + το ποσό της πρόσθετης Ειδικής Προσαύξησης, της συγκεκριμένης μισθοδοτικής περιόδου με κωδικό της κυρίας σύνταξης ( Κ.Σ. ) ( κωδ. Ε.Α.Π. 4033500 ).

2 ) όσον αφορά τους μισθωτούς των ιδιωτικών εταιρειών ( 13.451 ασφαλισμένοι ) προτείνονται τα εξής :

Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Με διαγωνισμό-παρωδία ανέλαβε η Digea την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης

ΕΡΤ


Το κλείσιμο της ΕΡΤ άφησε χωρίς ανταγωνισμό την Digea | EUROKINISSI/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Η ιστορία της Digea, του μονοπωλίου δηλαδή της «παροχής ελεύθερου επίγειου ψηφιακού ραδιοτηλεοπτικού σήματος» στην Ελλάδα, αρχίζει τον Σεπτέμβριο 2009 με την ίδρυση της εταιρείας (από τους ιδιοκτήτες των -τότε- καναλιών εθνικής εμβέλειας), κατά την περίοδο της ψηφιακής μετάβασης.
Αποκλείοντας τους πιθανούς ανταγωνιστές της η εταιρεία των συνασπισμένων βαρόνων των ΜΜΕ -ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR- εκμεταλλεύεται τις προνομιακές της σχέσεις με το πολιτικό σύστημα της εποχής (ΠΑΣΟΚ -Ν.Δ.) και κυριαρχεί μετά το αυταρχικό κλείσιμο της ΕΡΤ (Ιούνιος 2013).
Digea

Η ΕΡΤ αποκλείεται έτσι de facto από τον «διαγωνισμό». Η αρμόδια για την αδειοδότηση δικτύων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης διοίκηση της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) στις 7/2/2014 ολοκληρώνει τον διαγωνισμό με την εξής ανακοίνωση:

«Με απόφαση της Ολομέλειας της ΕΕΤΤ και μετά από έλεγχο των κριτηρίων προεπιλογής, η εταιρεία με την επωνυμία «DIGEA – Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε.» ανακηρύχθηκε υπερθεματιστής για το σύνολο των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εθνικής και περιφερειακής κάλυψης με σκοπό την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης».
Ο καθένας ωστόσο αντιλαμβανόταν από τότε ότι ο «υπερθεματιστής» έπαιζε και θα συνέχιζε να παίζει χωρίς αντίπαλο στη διαχείριση και την επικερδή εμπορία του «ελεύθερου ψηφιακού ραδιοτηλεοπτικού σήματος».
Πολλοί από εκείνη την περίοδο είχαν καταγγείλει τη μεθόδευση για την ανάδειξη της Digea ως αποκλειστικού παρόχου δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης. Ολα έγιναν μέσα από έναν διαγωνισμό-παρωδία που προκηρύχθηκε από την ΕΕΤΤ ύστερα από αλλαγή της ηγεσίας της, 10 ημέρες πριν από την προκήρυξη του «διαγωνισμού».
Ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος, πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ (και του τηλεοπτικού STAR
Ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος, πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ (και του τηλεοπτικού STAR | ΠΗΓΗ STAR