Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Ο Πλανήτης των Ανθρώπων (ελληνικοί υπότιτλοι)

 


"Είναι δυνατόν μηχανές φτιαγμένες από τον βιομηχανικό πολιτισμό, να μας σώσουν από τον βιομηχανικό πολιτισμό;" Το νέο ντοκιμαντέρ του Jeff Gibbs, σε παραγωγή του Michael Moore, με ελληνικούς υπότιτλους. Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την προωθούμενη "πράσινη ενέργεια" για την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Πιο συγκεκριμένα, αναλύει το αποτύπωμα σε CO2 της βιομηχανίας των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), τη χρήση υλικών για την κατασκευή τους (εξορύξεις, σπάνιες γαίες, μέταλλα, ορυκτά καύσιμα), αλλά και την αποτελεσματικότητά τους στην παροχή ενέργειας. Σημαντικό μέρος της έρευνας του Gibbs ασχολείται με τη "βιομάζα", που αποτελείται από δέντρα, στοχευμένες καλλιέργειες, δάση άλγης, λίπος ζώων κλπ., και τις επιπτώσεις της χρήσης της στο περιβάλλον. Επίσης το ντοκιμαντέρ καταδεικνύει τον ρόλο μεγάλων οικολογικών οργανώσεων στις ΗΠΑ στην προώθηση της "πράσινης ενέργειας", καθώς και την χρηματοδότησή τους από μεγάλους επιχειρηματικούς κολοσσούς, μεταξύ αυτών τράπεζες, εταιρείες πετρελαίου, αερίου, υλοτομίας, βιοτεχνολογίας και άλλες. Μια εξαιρετική έρευνα που απαντά σε καίρια ερωτήματα και έχει ήδη πάνω από 10 εκατομμύρια θεάσεις, παρά την τεράστια εκστρατεία δυσφήμισης αλλά και λογοκρισίας που επιχειρήθηκε και συνεχίζεται. Η έρευνα στηρίχτηκε σε ίδια μέσα, δόθηκε ελεύθερα στο κοινό με "επίσημη πρεμιέρα" στο διαδίκτυο. Οι πολίτες μπορούν να την στηρίξουν οικονομικά μέσω εθελοντικής συνεισφοράς. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του ντοκιμαντέρ: www.planetofthehumans.com

Την εισβολή της αστυνομίας στο Πολυτεχνείο την Παρασκευή καταγγέλλει ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (Υ/Δ) ΕΜΠ

Σύλλογος Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (Υ/Δ) ΕΜΠ: Καταγγέλλει τη «φασιστική εισβολή» της αστυνομίας στο Πολυτεχνείο

Συμμετέχουμε στην πορεία του Πολυτεχνείου στις 17/11 τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Η τρομοκρατία δε θα περάσει!
14 Νοεμβρίου 2020


Την εισβολή της αστυνομίας στο Πολυτεχνείο την Παρασκευή καταγγέλλει ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (Υ/Δ) ΕΜΠ, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι, δύο ώρες μετά την εισβολή και ενώ η αστυνομία είχε αποκλείσει το κτήριο της Πρυτανείας, «άρχισαν να ακούγονται μέσα από το κτίριο θόρυβοι (δυνατά χτυπήματα και τζάμια να σπάνε)»…

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Καταγγέλλουμε τη φασιστική εισβολή δυνάμεων της αστυνομίας στους χώρους του Πολυτεχνείου με τις πλάτες του Πρυτανικού Συμβουλίου.

Σήμερα Παρασκευή 13/11 το μεσημέρι, μόλις δύο ημέρες πριν την έναρξη του τριήμερου εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου, η κυβέρνηση της ΝΔ με τις πλάτες του Πρυτανικού συμβουλίου διεξήγαγε συντονισμένη προβοκάτσια κατά του Πανεπιστημιακού Ασύλου και κατά του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Συγκεκριμένα, δυνάμεις των ΜΑΤ, ΕΚΑΜ, Δέλτα και ΟΠΚΕ, εισέβαλαν ταυτόχρονα στον ιστορικό χώρο του συγκροτήματος της Πατησίων και στην Πολυτεχνειούπολη (πλήρως εξοπλισμένοι) και συνέλαβαν φοιτητές!

Μέλη του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (Υ/Δ) ΕΜΠ που εργαζόμαστε καθημερινά στο χώρο της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, προφανώς εργαζόμασταν και σήμερα στο χώρο του Ιδρύματος τη στιγμή της εισβολής της αστυνομίας και μέχρι αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Γίναμε μάρτυρες των ακόλουθων γεγονότων: Περίπου στις 15.50 το μεσημέρι της Παρασκευής 13.11.2020 αναχώρησε το πούλμαν που μετέφερε τους/τις φοιτητές/ριες που προσήχθησαν. Προς μεγάλη μας έκπληξη περίπου στις 17.40 το απόγευμα της ίδιας ημέρας και ενώ το κτίριο της Πρυτανείας ήταν αποκλεισμένο, με την Αστυνομία να βρίσκεται μέσα και έξω από αυτό και να εμποδίζει την πρόσβαση σε οποιονδήποτε, άρχισαν να ακούγονται μέσα από το κτίριο θόρυβοι (δυνατά χτυπήματα και τζάμια να σπάνε). ΟΙ ΘΟΡΥΒΟΙ ΑΥΤΟΙ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ 2 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΗΔΗ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΑΧΘΕΝΤΩΝ ΣΤΗ ΓΑΔΑ.

Η επίθεση αυτή τη κυβέρνησης δεν γίνεται προφανώς για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία όπως η ίδια με απαράδεκτο τρόπο προφασίζεται, αλλά είναι μια προσπάθεια απόλυτης φίμωσης και καταστολής κάθε αγώνα και διεκδίκησης. Επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου στο οργανωμένο μαζικό κίνημα και το λαό, υποδεικνύοντας πως η όποια εστία αντίστασης θα έρθει αντιμέτωπη με ακραία καταστολή, προσαγωγές και συλλήψεις. Η στοχοποίηση του χώρου του Πολυτεχνείου δεν είναι επίσης καθόλου τυχαία. Τέσσερις μέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου η κυβέρνηση βάζει τις δυνάμεις καταστολής εντός του, θυμίζοντας εικόνες από άλλες εποχές, ενώ συγχρόνως απαγορεύει τη διεξαγωγή της πορείας του Πολυτεχνείου. Θέλουν να ξεμπερδεύουν με την Επέτειο του Πολυτεχνείου και τα αντι-ιμπεριαλιστικά της συνθήματα που και σήμερα είναι επίκαιρα! Θέλουν ένα Πολυτεχνείο νεκρό, χωρίς αγώνα και διεκδίκηση, θέλουν να επιβάλλουν την ιστορική λήθη για να ξεχάσουμε ότι ο δρόμος του αγώνα είναι ο μόνος νικηφόρος.

ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΑΣΤΕ!

ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΠΟΛΗ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

Υπερασπιζόμαστε το Πανεπιστημιακό Άσυλο! Απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση των δυνάμεων καταστολής από τους χώρους του ΕΜΠ. Όλοι οι προσαχθέντες/συλληφθέντες να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι!

Συμμετέχουμε στην πορεία του Πολυτεχνείου στις 17/11 τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Η τρομοκρατία δε θα περάσει!

Σύλλογος Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (Υ/Δ) ΕΜΠ

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

«Εστίες μετάδοσης του νέου κορονοϊού» - «κίνδυνος για τη δημόσια υγεία» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς!

Αυτοψία των Εποπτών Δημόσιας Υγείας στους σταθμούς Μετρό - ΗΣΑΠ Ομόνοιας



«Δεν υπήρξε επιβάτης, ο οποίος να μην τηρεί το υποχρεωτικό μέτρο της μάσκας προσώπου», ωστόσο «ΔΕΝ τηρείται το μέτρο της αποστασιαποίησης για τον περιορισμό της διασποράς του ιού COVID-19, αποτελώντας οι χώροι αυτοί των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς εστίες μετάδοσης του νέου κορονοϊού, με κίνδυνο για τους επιβαίνοντας και τη Δημόσια Υγεία γενικότερα».

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε αυτοψία Εποπτών Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής στους σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ στην Ομόνοια. Η αυτοψία επιβεβαιώνει πέρα για πέρα ότι ο λαός αναλαμβάνει την «ατομική ευθύνη», τηρώντας τα μέτρα, αλλά ότι η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει τις δικές της, δεν έχει κάνει τίποτα για να πυκνώσει τα δρομολόγια, με αποτέλεσμα οι συγκοινωνίες να έχουν μετατραπεί σε εστίες μετάδοσης, όπως αναφέρεται στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη».

Η αυτοψία έγινε στις 6 Νοέμβρη, στις 9.45 το πρωί. Παρόλο που δεν ήταν ώρα αιχμής η αυτοψία διαπιστώνει συνθήκες συγχρωτισμού:
«Στην αποβάθρα του ΜΕΤΡΟ με κατεύθυνση "Ελληνικό" επικρατούσαν συνθήκες συγχρωτισμού. Εντός του συρμού του ΜΕΤΡΟ επικρατούσαν σε κάθε βαγόνι συνθήκες συγχρωτισμού, και τα καθίσματα ήταν σχεδόν όλα κατειλημμένα».
«Στην αποβάθρα του ΗΣΑΠ και προς τις δύο κατευθύνσεις επικρατούσαν συνθήκες συγχρωτισμού».
«Εντός του συρμού του ΗΣΑΠ επικρατούσαν σε κάθε βαγόνι συνθήκες έντονου συγχρωτισμού και τα καθίσματα ήταν σχεδόν όλα κατειλημμένα».
«Η συχνότητα των δρομολογίων τη στιγμή του ελέγχου, ήταν για το ΜΕΤΡΟ και τον ΗΣΑΠ 4 λεπτά και 9 λεπτά αντίστοιχα».
«Αποψη της Υπηρεσίας είναι ότι για να αντιμετωπιστεί το αρνητικό αυτό φαινόμενο και να τηρείται το μέτρο της αποστασιοποίησης, θα πρέπει τα δρομολόγια των συρμών να γίνουν πιο συχνά, αποσυμφορώντας έτσι το χώρο των αποβαθρών όσο και των βαγονιών των συρμών».

Η αυτοψία διαψεύδει παταγωδώς τους αστείους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει συνωστισμός και ότι η κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών δεν τις μετατρέπει σε εστίες μετάδοσης.

Και αυτή η αυτοψία υπογραμμίζει με έμφαση να ληφθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα για να πυκνώσουν τα δρομολόγια. Αναδεικνύει το επιτακτικό των αιτημάτων των συνδικάτων που απαιτούν επίταξη των ιδιωτικών μέσων μεταφοράς, προσλήψεις προσωπικού κ.ά.
Θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 16 είναι τα κρούσματα στους εργαζόμενους της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες, λεωφορεία και τρόλεϊ) και ένα στη ΣΤΑΣΥ (Σταθέρες Συγκοινωνίες, μετρό, ηλεκτρικός, τραμ) όπως προκύπτει από καταγγελίες συνδικαλιστών και εργαζομένων.

Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη διασπορά του ιού καθώς δεν λήφθηκαν τα αναγκαία μέτρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε σεμινάριο οδηγών της ΟΣΥ διαπιστώθηκε την προηγούμενη βδομάδα πως ο εκπαιδευτής ήταν θετικός. Αν και έγινε τεστ στους συμμετέχοντες οδηγούς από τον ΕΟΔΥ η διοίκηση της ΟΣΥ τους έστειλε για δουλειά πριν βγουν τα αποτελέσματα, αντί να τους βάλει σε καραντίνα. Αφού είχαν περάσει μερικές μέρες και οι εργαζόμενοι δούλευαν ερχόμενοι σε επαφή με άλλον κόσμο ενημερώθηκαν ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι θετικοί!

Ο Θ. Οικονόμου, οδηγός στην ΟΣΥ και μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Σωματείων Μεταφορών Ελλάδας, σχολιάζοντας τα παραπάνω δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»: «Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι εργαζόμενοι και οι επιβάτες είναι απροστάτευτοι».

Απάντηση σε Μητσοτάκη, διωκτικές αρχές από εκείνους «που πρωταγωνίστησαν στην εξέγερση»: Όλοι & όλες στην πορεία του Πολυτεχνείου

Απάντηση σε Μητσοτάκη, διωκτικές αρχές από εκείνους «που πρωταγωνίστησαν στην εξέγερση»: Όλοι & όλες στην πορεία του Πολυτεχνείου
12 Νοεμβρίου 2020


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού στοχοποίησε πολίτες για αποποιηθεί των ευθυνών του και παραδέχθηκε ότι ο τουρισμός άνοιξε προς χάριν του κεφαλαίου, μίλησε και για την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τις προγραμματισμένες για φέτος εκδηλώσεις, σημειώνοντας ότι είναι κυβερνητική απόφαση να μη γίνει καμία πορεία.

«Εν μέσω πανδημίας μιλούν ακόμα για πορεία Πολυτεχνείου. Παραβλέποντας ότι δεν υπήρχαν εκδηλώσεις για καμία επέτειο. Ρισκάρετε να μετατρέψετε μια πορεία τιμής σε μια πορεία πόνου. Μπορούμε να τιμήσουμε το Πολυτεχνείο με ένα στεφάνι στο Πολυτεχνείο και να δηλώσετε όλοι ότι δεν θα συμμετέχετε σε πορεία και ότι δεν ενθαρρύνετε κανέναν να κατέβει. Όπως πήραμε απόφαση να μην γίνει η παρέλαση έτσι παίρνουμε απόφαση να μην γίνει και η πορεία του Πολυτεχνείου. Αυτό θα ήθελαν και εκείνοι που πρωταγωνίστησαν στην εξέγερση», είπε.


Η παρακάτω ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974 (ΣΦΕΑ) είναι η απάντηση στο Μητσοτάκη αλλά και στις διωκτικές αρχές εκείνων «που πρωταγωνίστησαν στην εξέγερση».

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ 1967 – 1974

Αθήνα: 11 / 11 / 2020

47 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ την ΕΞΕΓΕΡΣΗ του ΝΟΕΜΒΡΗ του 1973

Ο ΑΓΩΝΑΣ για «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

ΣΜΤ: Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών (12) και καλούμε στην πορεία του Πολυτεχνείου (17) και στην απεργία (26) Νοέμβρη

ΣΜΤ: Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών (12) και καλούμε στην πορεία του Πολυτεχνείου (17) και στην απεργία (26) Νοέμβρη

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών
12 Νοεμβρίου 2020


Αγώνας για υγεία και ζωή με δικαιώματα

Τα δικαιώματα και οι ανάγκες μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Δεν αποδεχόμαστε καμία καραντίνα στις διεκδικήσεις και στους αγώνες μας
Στηρίζουμε την μέρα δράσης στα νοσοκομεία στις 12 Νοέμβρη που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα στην υγεία
Καλούμε στις εκδηλώσεις για την 47η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και στην πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία με όλα τα μέσα αυτοπροστασίας. Η κυβερνητική απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου θα πέσει στο κενό.
Στις 26 Νοέμβρη μέρα που έχει προκηρυχτεί απεργία από το ΕΚΑ και άλλα εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες απεργούμε απαιτώντας άμεσα μέτρα προστασίας της υγεία του λαού και ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Έχουν περάσει μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας και η πολιτική της κυβέρνησης γίνεται όλο και πιο καταστροφική και επικίνδυνη για την υγεία, το εισόδημα και τις ζωές των εργαζομένων. Η επιστροφή στο lockdown και οι απαγορεύσεις αποτελούν ανοικτή ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης για την ανάσχεση της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει την πλήρη ευθύνη για την εκρηκτική και επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα. Άφησε να περάσουν πολλοί μήνες χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, των υποδομών και προσωπικού σε συγκοινωνίες και εκπαίδευση, την επιβολή μέτρων προστασίας σε χώρους δουλειάς, ενώ την ίδια στιγμή χαρίζει απλόχερα λεφτά στο κεφάλαιο και στα ΜΜΕ. Με το ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης» επιτίθεται στο λαό και τη νεολαία, χρεώνοντάς τους την αύξηση των κρουσμάτων.

Οι εργαζόμενοι τεχνικοί στα γραφεία, στα εργοτάξια και στην βιομηχανία αποτελούν ένα ακόμα παράδειγμα για το πόσο εκτεθειμένοι βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας. Ουσιαστικά οι εργαζόμενοι έμειναν τελείως απροστάτευτοι έναντι της εργοδοσίας, θέσεις εργασίας χάθηκαν, μισθοί μειώθηκαν, ενώ εργαζόμενες γονείς με μικρά παιδιά δεν έλαβαν καν άδειες ειδικού σκοπού και στερήθηκαν αμοιβές και μεγάλο μέρος της κανονικής ετήσιας άδειάς τους. Οι καταγγελίες για εργοτάξια και χώρους εργασίας που δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας και έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες πληθαίνουν, ενώ πολλές εταιρείες αξιοποιούν προς όφελός τους την τηλεργασία για να ελαστικοποιήσουν περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις (ωράριο, δουλεία με το κομμάτι κτλ) έχοντας την απαίτηση να είμαστε «παρόντες» και «παραγωγικοί» κάθε στιγμή της ημέρας.

Παρά τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων, παρά την εκτίναξη της ανεργίας και της επισφάλειας, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την ψήφιση ενός προκλητικού αντεργατικού νομοσχέδιου που προβλέπει δεκάωρη δουλειά, πλήρη ευελιξία για τις επιχειρήσεις, κατάργηση της απεργίας, ποινικοποίηση των αγώνων και ριζική περιστολή της συνδικαλιστικής δράσης. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ανακοινώνει lock down, την ίδια στιγμή επιμένει να καταθέσει νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου και της απεργίας!

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Γιάντα πνίγηκε η Κρήτη; Κλιματική αντάρα ή Κτηματική μαντάρα; [Νοέμβριος 2020]

Γιάντα πνίγηκε η Κρήτη; Κλιματική αντάρα ή Κτηματική μαντάρα; [Νοέμβριος 2020]



Γιάντα* πνίγηκε η Κρήτη;
Κλιματική αντάρα** ή Κτηματική μαντάρα***;
[Νοέμβριος 2020]

Εισαγωγή

Στο παρόν άρθρο μας εξετάζουμε τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις από τις πρόσφατες καταστροφές στην αγαπημένη μας Κρήτη (Γούρνες, Κάτω Γούβες και Ανάληψη Χερσονήσου), πάντα με την γνωστή μας προσέγγιση, τις ιστορικές αεροφωτογραφίες της περιοχής, προσπαθώντας να απαντήσουμε και σε αυτή την πλημμύρα στο ερώτημα: Τι ή ποιος έφταιξε; Γιατί όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζει η αλήθεια πιο κοντά.

*γιάντα: γιατί // **αντάρα: μπόρα // ***μαντάρα: άνω κάτω, κουλουβάχατα

Σημ: Η φωτογραφία εξωφύλλου προέρχεται από πλάνο πτήσης drone του ΝΙΚΟΥ ΣΟΜΑΡΑ στις Γούρνες, στις 10.11.2020.

Το γεγονός

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη, μας γέμισαν, για ακόμα μια φορά δυστυχώς, με εικόνες πλήρους καταστροφής, ανθρώπινου πόνου και ένα τεράστιο γιατί στα χείλη όλων μας.

Στις επόμενες φωτογραφίες, που προέρχονται από πλάνα πτήσης drone του ΝΙΚΟΥ ΣΟΜΑΡΑ στις Γούρνες, στις 10.11.2020, φαίνεται πολύ καλά η έκταση και η ένταση του φαινομένου.

Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται η εκβολή του ποταμού:



Στην δεύτερη φωτογραφία φαίνεται μια χαρακτηριστική διατομή λίγο πιο πάνω (προς τα ανάντι):

Κοινή Δήλωση 7 Ομοσπονδιών σχετικά με τη διαρκή προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κρίσιμων Δημόσιων Λειτουργιών

https://www.emdydas.gr/images/stories/news/2020/12.11.2020_anakoinosi_7_omospondies.pdf

Κοινή Δήλωση 7 Ομοσπονδιών σχετικά με τη διαρκή προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κρίσιμων Δημόσιων Λειτουργιών 

Συνάδελφοι/σες 

Οι Ομοσπονδίες που συνυπογράφουμε τα παρακάτω, μετά από σειρά κοινών συσκέψεων δηλώνουμε την κοινή μας θέληση να αντισταθούμε στη γενικευμένη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κρίσιμων Δημόσιων Λειτουργιών, να ενημερώσουμε την κοινωνία για τις επιπτώσεις τους και να προγραμματίσουμε κοινές δράσεις. 

Η κυβέρνηση – σε συνέχεια αντίστοιχων πολιτικών όλων των κυβερνήσεων – με πλήθος Νόμων και Νομοσχεδίων (Ν.4674/20, ν/σ για αλλαγές στο Ν. 4412/16, N.4735/2020) εκχωρεί αρμοδιότητες Τεχνικής Υπηρεσίας και Υπηρεσιών Δόμησης σε «Αναπτυξιακούς Οργανισμούς» και ιδιώτες, εκχωρεί αντικείμενο γεωτεχνικών ελέγχων αλλά και επίβλεψης έργων σε Μητρώα Ιδιωτών, υποκαθιστά Δημόσιες Υπηρεσίες από Ανώνυμες Εταιρίες και Δημόσιους Υπαλλήλους με μετακλητούς υπαλλήλους. Εκχωρούνται σε ιδιώτες κρίσιμες, για την κοινωνία και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υ.Π.ΕΝ., διαδικασίες παρακολούθησης και παραλαβής μελετών πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, καθώς και η αξιολόγηση των περιβαλλοντικών μελετών και ο περιβαλλοντικός έλεγχος. 

Ξεκινάει πιλοτικά και λόγω τρομακτικής υποστελέχωσης από τα Τεχνικά Αντικείμενα αλλά δε θα περιορισθεί εκεί. Στόχος είναι η υποκατάσταση των Δημόσιων Υπηρεσιών από διάφορα «ευέλικτα» ιδιωτικά σχήματα και η λειτουργία τους με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, που θα υπηρετούν ανεμπόδιστα τους σχεδιασμούς και τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων. 

Θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να διοχετεύουν τα κεφάλαια σε όποιους, όπου και όποτε θέλουν, για αυτό ψηφίζουν διατάξεις ώστε να προσλαμβάνουν ημέτερους με αδιαφανείς διαδικασίες, με ελαστικές σχέσεις εργασίες, πρόθυμους να υλοποιούν έργα που θα εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα κι όχι τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες σε υποδομές, σε προστασία του περιβάλλοντος, διασφάλιση της υγείας των πολιτών κλπ. Έχουν στόχο την αύξηση της κερδοφορίας των ιδιωτών φίλων τους και θέλουν εκτός των άλλων να πουλούν Υπηρεσίες στο Δημόσιο και να φορτώνουν πολλαπλά «βάρη» στους πολίτες, όπως ακριβώς έγινε με τα διόδια. Αδιαφορούν για τα αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα που προκύπτουν από την πανδημία : στις κρίσιμες ώρες μόνο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στέκεται στην πρώτη γραμμή, όταν ο ιδιωτικός τομέας απέχει από την μάχη ενώ θησαυρίζει από τα πανάκριβα τεστ και τις παχυλές επιδοτήσεις …

Μηχανικοί δημοσίου: παλινωδίες για τις Πολεοδομίες των Δήμων

Παλινωδίες στις θεσμικές πρωτοβουλίες των υπουργείων Περιβάλλοντος Ενέργειας και Εσωτερικών, όσον αφορά τις Υπηρεσίες Δόμησης στους Δήμους ενώ με τις τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις επαναφέρονται οι Πολεοδομίες σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, διαπιστώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ).


Σε ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ που υπογράφουν ο πρόεδρος Δημήτρης Πετρόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Κώστας Σάσσαλος, με θέμα: «Παράταση Διοικητικής Υποστήριξης Δήμων από Υπηρεσίες Δόμησης», σημειώνονται τα ακόλουθα:

-“Ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκε ο Ν. 4745/20 (ΦΕΚ 214 Α/6-11-2020), στο άρθρο 72 του οποίου αναφέρει ότι: “Ως χρόνος έναρξης άσκησης από τους δήμους των αρμοδιοτήτων που μεταβιβάστηκαν σε αυτούς, στο πλαίσιο των οριζομένων στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 95 του ν. 3852/2010, για τις οποίες παρέχεται κατά τη δημοσίευση του παρόντος διοικητική υποστήριξη, ορίζεται η 1η.10.2021. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού ισχύουν από 1.11.2020.”.

Δέκα χρόνια μετά τον Καλλικράτη, ακόμη δεν έχει δοθεί λύση. Τον Μάρτιο του 2020 το υπουργείο Εσωτερικών με τον ν. 4674, θεσμοθέτησε έναν μηχανισμό υποστήριξης των δήμων -μέσω ΕΕΤΑΑ, ΜΟΔ, Αναπτυξιακών- που θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους πολεοδομία, αναβάλλοντας όμως την εφαρμογή του ν. 4555 έως τις 31.12.2023. Λίγους μήνες αργότερα, το υπουργείο Εσωτερικών άλλαξε ξανά γνώμη: τον Ιούνιο, με διάταξη στον ν. 4700/20, ορίζει ότι έως την 1η Νοεμβρίου οι δήμοι θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν δικές τους ΥΔΟΜ, ή να υπογράψουν μια προγραμματική σύμβαση με τον δήμο που τους εξυπηρετεί σήμερα. Ωστόσο ξέχασαν την αναβολή που είχε δοθεί και έτσι την 1η Οκτωβρίου επανέρχεται… για να τροποποιήσει το ίδιο άρθρο για τρίτη φορά σε ένα έτος. Με τον ν. 4735/20 καταργεί την αναβολή που είχε δοθεί για το τέλος του 2023, αφήνοντας την 1η Νοέμβρη ως καταληκτική ημερομηνία. Όπως ήταν αναμενόμενο σχεδόν κανένας δήμος δεν είχε ανταποκριθεί στον ελάχιστο χρόνο που είχε και στις λειτουργούσε πολεοδομίες προκλήθηκε πρόσθετη αναστάτωση για το αν συνεχίζουν να υποστηρίζουν ή όχι…

Μεταξύ όλων αυτών των απίστευτων παλινωδιών, κανείς δε θυμήθηκε να συνεργασθεί ή να ρωτήσει τους Διπλωματούχους Μηχανικούς που δουλεύουν στις Πολεοδομίες, ή την ΕΜΔΥΔΑΣ, ούτε πέρασε από κανενός το μυαλό, ότι χωρίς επαρκή στελέχωση και προσλήψεις είναι αδύνατο να λειτουργήσουν 330 Δημοτικές Πολεοδομίες. Τα δε Παρατηρητήρια Δόμησης του Ν.4495/16 ακόμη αναζητούνται…

Το δε ΥΠΕΝ αφού άφησε το Υπ. Εσωτερικών να νομοθετεί, όπως περιγράψαμε παραπάνω θυμήθηκε “τη Ριζική αναμόρφωση του συστήματος των Υπηρεσιών Δόμησης (ΣΥΔΟΜ), επαναφέροντας και τις Πολεοδομίες σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας. Σίγουρα δεν πρόκειται να πλήξουμε την επόμενη περίοδο.

Επιμένουμε ότι η απαιτούμενη στελέχωση των ΥΔΟΜ πρέπει να γίνει με προσλήψεις Διπλωματούχων Μηχανικών και όλου του απαιτούμενου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας. Επάρκεια προσωπικού με κριτήρια, όπως έκταση χωρικής αρμοδιότητας της ΥΔΟΜ, γεωγραφία, πληθυσμός, νησιωτικότητα. Όχι στις προσωρινές και επίφοβες λύσεις ανάθεσης καθηκόντων Δημόσιας Αρχής σε Συμβασιούχους Έργου, ή στην ΕΕΤΑΑ ή στις Αναπτυξιακές Εταιρίες με τις οποίες θα δημιουργηθούν τεράστια θέματα νομιμότητας με τις εκδοθείσες Διοικητικές Πράξεις (οικοδομική άδεια, έκθεση επικινδύνου, έκθεση αυτοψίας αυθαίρετης κατασκευής)”.

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

«Βρίσκουμε τρομερά στοιχεία στα λύματα της Αττικής»


Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020 16:00

O καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας, Νικόλαος Θωμαΐδης, μιλάει στο ΦΩΣ και στον Θέμη Σινάνογλου.

Έχετε ένα άξεντ, από πού είναι η καταγωγή σας;

Γεννήθηκα στη Γερμανία. Η καταγωγή μου είναι από τη Λέσβο.

Πόσα χρόνια εξετάζετε τα λύματα στην Ψυττάλεια; Δηλαδή τα απόβλητα από την Αττική που καταλήγουν εκεί. Για να δω τι συγκριτικά στοιχεία υπάρχουν.

Εμείς εξετάζουμε τα λύματα πάνω από 20 χρόνια, αλλά συστηματικά από το 2010.

Πότε ήταν το πικ στην ανεύρεση ουσιών που έδειχναν εκτεταμένη χρήση ψυχοφαρμάκων και αντικαταθλιπτικών των κατοίκων στην πρωτεύουσα;

Η κορυφή ήταν το 2014! Από το 2010 έως το 2014 σημειώθηκε όχι απλώς αύξηση αλλά τρομακτική αύξηση σε κάποιες δραστικές ουσίες, μιλάμε για αύξηση σε κάποια ψυχοφάρμακα πάνω από 1.000%! Κάποια αντικαταθλιπτικά και κάποια αγχολυτικά.

Τώρα τι γίνεται με τις καραντίνες;

Θα σας πω. Μετά το 2014 και έως το 2019 υπήρχε κάποια ύφεση στην κατανάλωση ψυχοφαρμάκων της τάξεως του 30%. Όμως δεν επιστρέψαμε ποτέ στα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα! Το 2020 παρατηρείται έντονη αύξηση πάλι σε κάποιες δραστικές ουσίες, αύξηση 60% σε σχέση με το 2019!

Τι ουσίες;

Κάποιο αντικαταθλιπτικό και κάποιες αγχολυτικές, ονόματα δεν αναφέρω για ευνόητους λόγους. Ο κόσμος σε συνθήκες καραντίνας και εγκλεισμού άρχισε να παρουσιάζει πάλι αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές, είτε λόγω μοναξιάς είτε λόγω οικονομικών προβλημάτων είτε λόγω φόβου για τον κορονοϊό είτε όλα μαζί.

Τι γίνεται με τα ναρκωτικά;

Ο λογαριασμός της "ανάπτυξης"

Εικόνα από την περιοχή της ΧερσονήσουΜάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 11.11.2020, 08:29

Ο λογαριασμός της «ανάπτυξης»
ΕΦ.ΣΥΝ.

«Κάποτε η βροχή ήταν ευλογία, τώρα μοιάζει με κατάρα». Τα λόγια είναι ενός από τους εκατοντάδες ανθρώπους που είδαν και χθες, για άλλη μία φορά, την περιουσία τους να χάνεται από τις καταρρακτώδεις βροχές στην Κρήτη. Σχεδόν με κάθε δυνατή βροχή το νησί αλλά και ολόκληρη η χώρα μετρούν πληγές αλλά και νεκρούς.

Ευτυχώς χθες αρκετοί άνθρωποι που κινδύνεψαν διασώθηκαν από τις δυνάμεις της ΕΜΑΚ στην Κρήτη. Εκείνο που μένει, όμως, είναι ο φόβος. Για την επόμενη βροχή, για την επόμενη δυσμενή πρόβλεψη των μετεωρολόγων.


Η κλιματική αλλαγή και η σφοδρότητα με την οποία χτυπούν πλέον όλο τον πλανήτη τα καιρικά φαινόμενα είναι δεδομένες και, ίσως, μη αναστρέψιμες. Μα ψάχνοντας τις αιτίες της καταστροφής τα σημάδια είναι κάτι παραπάνω από ορατά και όποιος δεν τα βλέπει μάλλον εθελοτυφλεί.


Στην Κρήτη, για δεύτερη φορά σε διάστημα ενός μήνα, οι εικόνες της καταστροφής έρχονται από τις πιο «αναπτυγμένες» περιοχές του νησιού. Από τα τουριστικά θέρετρα, από εκεί όπου χτυπά η καρδιά της ευημερίας και της τουριστικής μεγέθυνσης.

Από εκεί δηλαδή όπου μπαζώθηκαν ρέματα για να γίνουν μεγάλα ξενοδοχεία. Από εκεί όπου οι υπηρεσίες έκαναν τα στραβά μάτια για χρόνια. Από εκεί όπου το αστικό-τουριστικό περιβάλλον ήρθε να «κλέψει» τη θέση της φυσικής ροής των ποταμών και των ρεμάτων.

Ο Δήμος Χερσονήσου κηρύχθηκε ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το ίδιο και ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος όπου επί δύο 24ωρα σημειώνονταν πλημμύρες και μάλιστα σε περιοχές όπου μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν αντίστοιχα προβλήματα.

Τι άλλαξε; Εδώ και έναν χρόνο έχει στηθεί το εργοτάξιο για το νέο αεροδρόμιο και συνολικά προβλέπεται η εκρίζωση 200.000 δέντρων. Και όσο φεύγουν τα δέντρα τόσο ανεβαίνει η στάθμη των νερών, τα οποία καταλήγουν στα σπίτια και στις καλλιέργειες.

Ποιος πέφτει άραγε από τα σύννεφα με την εξέλιξη αυτή; Τόσο για την άκρατη τουριστική ανάπτυξη όσο και για το αμφιλεγόμενης χρησιμότητας αεροδρόμιο οι ενεργοί πολίτες και οι οικολογικές οργανώσεις φωνάζουν εδώ και χρόνια. Κανείς δεν τους ακούει και τώρα ήρθε η ώρα να το πληρώσουμε.

Δύο χιλιάδες αφορολόγητα σε ιδιώτες γιατρούς αντί για προσλήψεις



Σε ιδιώτες γιατρούς έναντι αδράς αμοιβής καταφεύγει η κυβέρνηση προκειμένου να «καμουφλάρει» τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία ενώπιον και της έξαρσης της πανδημίας του κοροναϊού.

Τόσο το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), όσο και οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, επανέλαβαν την πρόθεση των ιδιωτών γιατρών να συνδράμουν με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Ο ΠΙΣ ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να υπογραφεί άμεσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, προκειμένου να μπορέσουν οι ιδιώτες γιατροί να συμβάλλουν με ταχύτατες διαδικασίες στο δημόσιο σύστημα υγείας.


Στην Ελλάδα οι "νεοφιλελεύθεροι" χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς... από εσάς! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ, «σύμφωνα με την πρόταση που διατύπωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, οι ιδιώτες γιατροί που θα συνδράμουν στο ΕΣΥ, θα είναι διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά με εστίαση στις ειδικότητες αιχμής για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Η πρόταση του υπουργού Υγείας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, «συμβάσεις για 6 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 6 μήνες. Μηνιαίες αμοιβές 2.000 ευρώ αφορολόγητα, καθώς και αμειβόμενες εφημερίες. Πλήρη ή μερική απασχόληση. Αμοιβές για επίσκεψη κατ' οίκον, καθώς και αμοιβές για τηλεσυμβουλευτική».

Επίσης στην τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με τον ΠΙΣ, επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρξει καλύτερος συντονισμός όλων των υγειονομικών δυνάμεων, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε τοπικό επίπεδο, μέσω των Ιατρικών Συλλόγων, «δεδομένου ότι βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο της υγειονομικής κρίσης με τον κορονοϊό, ενώ η εξάπλωση του ιού στην κοινότητα είναι ραγδαία.

Γι' αυτό και ζητήθηκε η συμμετοχή εκπροσώπου των Ιατρικών Συλλόγων στα ΔΣ των νοσοκομείων, όπως άλλωστε προβλέπεται εκ του νόμου».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε επίσης από τον υπουργό Υγείας να υπάρξει έκτακτη ενίσχυση των γιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση αμοιβών, αλλά και ενίσχυση ειδικά όσων δίνουν καθημερινά τη μάχη με περιστατικά covid-19.

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Μέσα στο έρημο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Φάληρο – Φωτογραφικό ρεπορτάζ από τον… αιονόβιο απόστρατο της ενέργειας


Μέσα στο έρημο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Φάληρο – Φωτογραφικό ρεπορτάζ από τον… αιονόβιο απόστρατο της ενέργειας
09-11-2020 - Πηγή: energypress.gr

Αν έχετε πάρει τον Ηλεκτρικό από ή προς τον Πειραιά, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι στο ύψος του Φαλήρου διέρχεται μπροστά από ένα παλιό, έρημο εργοστάσιο με ένα μεγάλο λογότυπο της ΔΕΗ. Πρόκειται για τον πρώτο (και πρότυπο για την εποχή) Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) που εγκαταστάθηκε σε ελληνικό έδαφος και η ιστορία του ξεκινάει από τις αρχές του 20ού αιώνα. Η εξερεύνηση στον ΑΗΣ Φαλήρου, ύστερα από μισό αιώνα σιωπής, δημιουργεί ένα παράξενο συναίσθημα.

Προκαλεί τη φαντασία σου σε σημείο να προσπαθείς να φτιάξεις νοητά τις φιγούρες εκείνων που επί εβδομήντα χρόνια, με μαυρισμένα χέρια και πρόσωπα, έριχναν στους λέβητες κάρβουνο, λιγνίτη ή ακόμα και καυσόξυλα(!) με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Αναζητήσαμε την ιστορία του αιωνόβιου απόστρατου της ενέργειας και σας την παρουσιάζουμε.

Εκατοντάδες άνθρωποι δούλευαν μέσα στο σκοτάδι για να παράγουν φως

Το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Φάληρο αποτελεί έργο της Ελληνικής Ηλεκτρικής Εταιρείας (ιδρύθηκε το 1899), η οποία το 1901 εξασφάλισε το δικαίωμα παροχής ρεύματος στους τροχιόδρομους και στον σιδηρόδρομο Αθηνών-Πειραιώς. Έτσι, δημιουργήθηκε η ανάγκη κατασκευής ενός μεγάλου κεντρικού σταθμού. Το 1903, τέσσερις γεννήτριες συνδεδεμένες με ισάριθμες ατμομηχανές παρήγαγαν ισχύ 3.000 KW. Αστείος αριθμός για τη σημερινή εποχή, εξαιρετικά σημαντικός για τότε. Λίγους μήνες μετά το εργοστάσιο ηλεκτροδότησε τον σιδηρόδρομο Αθηνών-Πειραιώς και το 1906 παρείχε ρεύμα σε βιομηχανίες. Το 1925 ο σταθμός περιήλθε στην Ηλεκτρική Εταιρεία Αθηνών Πειραιώς (ΗΕΑΠ) και στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στη ΔΕΗ. Το 1972 διέκοψε οριστικά τη λειτουργία του και από τότε ο μόνος που παράγει έργο μέσα σε αυτό είναι ο χρόνος.

Τι να περιμένεις...





Μπαταρίες: Αποθήκευση ενέργειας


Μέρος Δεύτερο (Διαβάστε το 1ο μέρος)

Επιμέλεια: Βάννα Σφακιανάκη

Αν ήταν κάτι απλό θα είχε πραγματοποιηθεί. Ο λόγος για την πολλά υποσχόμενη αποθήκευση ενέργειας σε μαζική κλίμακα, ένα σταυρόλεξο με γεωπολιτικές παραμέτρους και δραματικές συνέπειες στο περιβάλλον, που γίνεται ακόμα πιο σύνθετο επειδή το ζήτημα αντιμετωπίζεται ως ένα παράλληλο πεδίο νέων δραστηριοτήτων κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Όλα αυτά εξ αιτίας του κεντρικού ρόλου των σπάνιων μετάλλων στην πράσινη και την ψηφιακή τεχνολογία που σύμφωνα με πολλούς αναλυτές είναι ο επόμενος «μαύρος χρυσός». Αυτό οδηγεί σε μια νέα εξάρτηση με κόστος που μπορεί να αποδειχθεί ακόμα πιο δραματικό από αυτό με το πετρέλαιο, γράφει ο Guillaume Pitron στο βιβλίο του «Ο πόλεμος των σπανίων μετάλλων».

Ενεργειακή μετάβαση με εξορύξεις

Η εξαγωγή των σπάνιων μετάλλων προκαλεί εκτεταμένη περιβαλλοντική ζημιά, επειδή εξορύσσονται κολοσσιαίες ποσότητες πετρωμάτων και χρησιμοποιούνται τεράστιες ποσότητες οξέων. Ο καθαρισμός ενός τόνου στοιχείων απαιτεί 200 τόνους νερού που επιβαρύνονται με βαρέα μέταλλα και καταλήγουν σε ποτάμια, εδάφη και υδροφορείς.

Η εξόρυξη σπάνιων μετάλλων είναι μια από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες της Κίνας (1) που προμηθεύει παγκοσμίως 82% του βισμούθιου, 87% του αντιμόνιου, 87% του μαγνησίου και μέχρι 95% μερικών άλλων σπανίων γαιών. Από τέτοια ρύπανση υποφέρουν κι άλλες χώρες όπως το Καζακστάν (χρώμιο), η Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό (κοβάλτιο), η Αυστραλία και η Χιλή (λίθιο), η Νότια Αφρική και η Ρωσία (πλατινοειδή), ενώ είναι γνωστό ότι το πραξικόπημα του 2019 στη Βολιβία σχετιζόταν στενά με τα αποθέματα λιθίου. (2)
Μεταφορά της ρύπανσης εκτός Δύσης

Έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι τα σπάνια μέταλλα υπάρχουν μόνο σε συγκεκριμένες χώρες του πλανήτη, και ότι έχουν το προνόμιο να τα εκμεταλλεύονται μονοπωλιακά. Ο Guillaume Pitron όμως, υπενθυμίζει την πρακτική που ακολούθησε η Δύση να μεταφέρει στο εξωτερικό την παραγωγή των σπάνιων μετάλλων, μαζί με το περιβαλλοντικό κόστος. (3) Όπως λέει, αυτός ο καταμερισμός εργασίας θυμίζει το επιστημονικό μυθιστόρημα του Herbert George Wells, «Η μηχανή του χρόνου» που απεικονίζει έναν κόσμο όπου η εργασία και η φτώχεια έχουν εξαφανιστεί από την επιφάνεια της Γης, αλλά κάτω από το φλοιό βρίσκεται ένα ζοφερός υπόγειος κόσμος σκλάβων που μοχθεί μέσα σε σκοτάδι και δυσωδία.


Το γεγονός ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε χωρών στις οποίες η Ε.Ε. έχει στηρίξει τις προσδοκίες της για σπάνιες γαίες μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για νέα πεδία αγώνων, αυτή τη φορά απέναντι σε εξορύξεις που κάποιοι θα τις βλέπουν πράσινες

Μέχρι τη δεκαετία του 1980, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός σπανίων γαιών, στο ορυχείο Mountain Pass στην Καλιφόρνια. Αλλά η περιβαλλοντική ζημιά υποχρέωσε τον όμιλο Molycorp να σταματήσει όλες τις εργασίες το 2002.

Όμως η Κίνα, μετά από το 2000, άρχισε να περιορίζει τις εξαγωγές σπάνιων μετάλλων, μειώνοντας τις εξαγωγές από 65.000 τόνους το 2005 σε 32.500 σήμερα, κορυφώνοντας το 2010 με εμπάργκο προς την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα επιτρέπει στις ξένες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας απεριόριστη πρόσβαση στις πρώτες ύλες μόνο εφόσον μεταφέρουν εκεί τις εγκαταστάσεις παραγωγής τους. Έτσι η Κίνα κατέληξε να είναι ο νούμερο ένα παραγωγός φωτοβολταϊκών συστημάτων, ο μεγαλύτερος επενδυτής στην αιολική ενέργεια, και η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων με καύσιμα από ανανεώσιμες πηγές, ενώ ακόμα και η αμυντική βιομηχανία των Ηνωμένων Πολιτειών βρέθηκε να εξαρτάται από την Κίνα.
Οι εξορύξεις επιστρέφουν στην Ευρώπη

Σήμερα η Κομισιόν σχεδιάζει να συγκροτήσει μια ευρωπαϊκή συμμαχία για τις πρώτες ύλες (European Raw Materials Alliance) στα πρότυπα της «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τις Μπαταρίες» (European Battery Alliance) ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες από τη δεύτερη, ώστε να ενισχυθούν τα εγχώρια αποθέματα λιθίου. Η «Raw Materials Alliance» έχει στόχο να κινητοποιήσει παράγοντες της βιομηχανίες και της καινοτομίας, κράτη-μέλη, περιφέρειες, την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων, επενδυτές, κοινωνικούς φορείς και εταίρους, καθώς και την κοινωνία των πολιτών με σκοπό την δημιουργία υποδομών σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας από την εξόρυξη μέχρι την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Στο σχεδιασμό της Κομισιόν είναι η διαβούλευση να καταλήξει σε συγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις που θα τεθούν σε λειτουργία μέχρι το 2025 (4), ενώ ήδη κατασκευάζεται στη Σουηδία το πρώτο μεγάλο εργοστάσιο μπαταριών λιθίου. (5) Το γεγονός ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε χωρών στις οποίες η Ε.Ε. έχει στηρίξει τις προσδοκίες της για σπάνιες γαίες (6) μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για νέα πεδία αγώνων, αυτή τη φορά απέναντι σε εξορύξεις που κάποιοι θα τις βλέπουν πράσινες!

(3) Δημοσιεύθηκε στο Green European Journal και μεταφράστηκε από τον Αριστείδη Παπαδάκη για την oikotopia.org

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Ψήφισμα Δ.Σ. ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ για τα Κτίρια της V Μεραρχίας Κρητών στον λόφο Καστέλι Χανίων



Ψήφισμα Δ.Σ. ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ για τα Κτίρια της V Μεραρχίας Κρητών στον λόφο Καστέλι Χανίων

Η κατάληψη του χώρου της V Μεραρχίας στα Χανιά με την επωνυμία «Rosa Nera» είχε συντελεστεί 16 χρόνια πριν. Ο τερματισμός της κατάληψης έγινε με παρέμβαση της αστυνομίας, δυστυχώς με διαδικασίες βίαιες που δεν θα μπορούσε κανείς να τις επικροτήσει. Στην περίπτωση αυτή μάλιστα, ο επισπεύδων ήταν το Πολυτεχνείο Κρήτης που, ως ιδιοκτήτης του χώρου απαιτούσε την ανάκτηση του ακινήτου, ώστε να διατεθεί ο χώρος αυτός προς τουριστική εκμετάλλευση. Απόφαση που είχε πάρει η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης το 2017 για την εκμίσθωση των κτιρίων της περιουσίας του Πολυτεχνείου στον Λόφο Καστέλι στη μεγάλη ξενοδοχειακή εταιρεία της Belvedere.

Το κτίριο της παλιάς Μεραρχίας ήταν το τελευταίο από τα κτίρια του Πολυτεχνείου Κρήτης στη πόλη των Χανίων που αποτελούσε δημόσιο χώρο και απευθυνόταν τόσο στους φοιτητές, όσο και στη Χανιώτικη κοινωνία. Τα υπόλοιπα εντός της πόλης κτίρια του Πολυτεχνείου είχαν αδειάσει με σκοπό, είτε να παραχωρηθούν σε ιδιώτες, είτε να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά, αν και τελικά έμειναν για πολλά χρόνια σε πλήρη αχρηστία, με αποτέλεσμα την κτιριακή τους υποβάθμιση και την εκτίναξη του κόστους της επανάχρησής τους. Το 2009 είχε επαναληφθεί η ίδια διαδικασία εκκένωσης κτιρίου, με παρέμβαση της αστυνομίας, απομακρύνοντας τον σύλλογο των φοιτητών από το κτίριο Παπαδοπέτρου. Λίγο αργότερα, το 2013, η Αρχιτεκτονική Σχολή μεταφέρθηκε στην Πανεπιστημιούπολη (φιλοξενούμενη σε κτίρια άλλων σχολών), με σκοπό τα κτίρια της Γαλλικής Σχολής που τη στέγαζαν μέχρι τότε μέσα στον αστικό ιστό της πόλης των Χανίων, να πάρουν άλλη χρήση, η οποία δε θα απευθύνονταν στη φοιτητική κοινότητα. Μέχρι και σήμερα η εν λόγω «αξιοποίηση» αναμένεται και τα κτήρια ρημάζουν.

Το κτίριο της V Μεραρχίας, ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες δημόσιους και ελεύθερους χώρους στο παλιό Λιμάνι, ένα απ’ τα σημαντικότερα, ιστορικά και αρχιτεκτονικά, κτίρια της πόλης, πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει όχι μόνο από τους τουρίστες, αλλά κυρίως για τους κατοίκους της πόλης.

Η ανατροπή που επήλθε σε πολλούς τομείς λόγω της πανδημίας, μας κάνει να σκεπτόμαστε ιδιαίτερα τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας σε σχέση με την άκριτη ‘’τουριστικοποίηση’’ των πόλεών μας, όπως και της πόλης των Χανίων.

Πρεμιέρα της τηλεκπαίδευσης με το σύστημα να καταρρέει στη δεύτερη ώρα

Όταν επί 8 μήνες δε δημιουργείς καμία απολύτως υποδομή και συνεχίζεις τη διάλυση των Δημόσιων Υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα, τότε θα τρέξεις στις ιδιωτικές εταιρίες για να σου κάνουν χορηγία την πλατφόρμα τους για διαφημιστικούς λόγους. Και φυσικά δε θα μπορούν να σηκώσουν το βάρος μισού εκατομμυρίου ταυτόχρονων συνδέσεων. Για να μη μπούμε και στα ζητήματα ουσίας αν η τηλεκπαίδευση είναι δωρεάν εκπαίδευση (που δεν είναι) και αν είναι ουσιαστική εκπαίδευση (που πάλι δεν είναι...

Πρεμιέρα της τηλεκπαίδευσης με το σύστημα να καταρρέει στη δεύτερη ώρα
Σε φιάσκο εξελίσσεται η πρώτη μέρα τηλεκπαίδευσης στα σχολεία, καθώς σύμφωνα με μαζικές καταγγελιές γονέων και εκπαιδευτικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το σύστημα έπεσε από τη δεύτερη κιόλας διδακτική ώρα. Όπως διαπίστωσαν χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές, η πλατφόρμα Webex που χρησιμοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας μέσω της εταιρείας Cisco έχει καταρρεύσει.
The Press Project


Σοβαρά προβλήματα που εκθέτουν για μία ακόμα φορά την έλλειψη προετοιμασίας επί μήνες του υπουργείου Παιδείας, σημειώνονται το πρωί της Δευτέρας με την τηλεκπαίδευση σε Γυμνάσια και Λύκεια. Το σύστημα που έχει επιλέξει το υπουργείο Παιδείας κατέρρευσε στις 9 το πρωί περίπου, κατά τη δεύτερη διδακτική ώρα, με αποτέλεσμα χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί να μην μπορούν να συνδεθούν.

Η πλήρης κατάρρευση του συστήματος προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ καταγγελίες για το ζήτημα δέχθηκε και το TPP, από περιοχές της Αθήνας. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας είχε τουλάχιστον 6 μήνες να προετοιμάσει κατάλληλα την τηλεκπαίδευση, ενόψει του δεύτερου κύματος την πανδημίας.

Σε συνέντευξή της στα «Παραπολιτικά» το Σαββατοκύριακο, η υπουργός Παιδείας,. Νίκη Κεραμέως υποστήριζε ότι «η τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσει αποτελεσματικά και θα αναδειχθεί εκ νέου σε πολύτιμο εργαλείο για τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας υπό τις αντίξοες συνθήκες που διανύουμε».

Αναλυτικά η απάντησή της σε σχετική ερώτηση:

Είναι επαρκώς «εξοπλισμένοι» οι καθηγητές και οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά και καθολικά η τηλεκπαίδευση τις επόμενες τρεις εβδομάδες; Ποια νέα μέτρα έχετε λάβει;

Αξιοποιώντας και την εμπειρία που αποκομίσαμε από το πρώτο κύμα της πανδημίας, προβήκαμε έγκαιρα σε συντονισμένες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσει αποτελεσματικά και θα αναδειχθεί εκ νέου σε πολύτιμο εργαλείο για τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας υπό τις αντίξοες συνθήκες που διανύουμε. Διασφαλίσαμε α) την αναβάθμιση των δημοσίων δικτύων και πλατφορμών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, β) τη συνεργασία μεταξύ του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και της CISCO-Webex δίχως χρέωση προς το Δημόσιο για τη διενέργεια της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, γ) μηδενική χρέωση δεδομένων για την πρόσβαση σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο από τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind, Forthnet, δ) ενίσχυση του εξοπλισμού σχολείων με περισσότερες από 80.000 φορητές συσκευές. Επιπλέον, έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την κατάρτιση προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ενώ προχωρήσαμε σε επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η «απλότητα και η σαφήνεια» ως βασικό στοιχείο της «Καλής Νομοθέτησης»


Του Τριαντάφυλλου Σφυρή, πολιτικού μηχανικού, μέλους της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Θράκης

Το παρόν άρθρο είναι το δεύτερο μέρος σειράς άρθων, τα οποία αναφέρονται στις παραβιάσεις των «Αρχών Καλής Νομοθέτησης» του νόμου 4622/2019 στην περίπτωση του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας». Δείτε το πρώτο μέρος της έρευνας- ανάλυσης εδώ


Τα άρθρα για τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» ήταν αναμενόμενο να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον και την κριτική τόσο των ιδιοκτητών (ΠΟΜΙΔΑ) όσο και των μηχανικών (ΤΕΕ). Έτσι διαφεύγουν της προσοχής άλλα σοβαρά προβλήματα που έχει το νομοσχέδιο, τα οποία όπως θα αναλυθούν στη σειρά αυτών των κειμένων, σχετίζονται με την παραβίαση των «Αρχών Καλής Νομοθέτησης», όπως ορίζονται στον Νόμο 4622/2019, στο Σύνταγμα και στα δύο Εγχειρίδια της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων με τους κανόνες σύνταξης των νομοσχεδίων. Οι παραβιάσεις αυτές καθιστούν αναγκαία την απόσυρση του νομοσχεδίου και την ανασύνταξή του με βάση τις «Αρχές Καλής Νομοθέτησης». Διαφορετικά, αν ψηφιστεί με αυτές τις παραβιάσεις, θα προστεθεί ένα ακόμη πετραδάκι στο οικοδόμημα που ονομάζεται «πολυνομία και κακονομία».

Η σειρά αυτών των κειμένων αποσκοπεί στο να ενημερώσει τον τεχνικό κόσμο για τους κανόνες καλής νομοθέτησης που θεσπίστηκαν πρόσφατα, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζει πότε παραβιάζονται. Η καταπολέμηση της πολυνομίας και κακονομίας που μας σφίγγει σαν θηλιά και δεν μας αφήνει να εργαστούμε παραγωγικά και με ασφάλεια δικαίου περνάει και από το δικό μας χέρι.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α

Οι Αρχές «Καλής Νομοθέτησης»

“Η υφιστάμενη κατάσταση πολυνομίας και κακονομίας στη χώρα μας είναι παγκοίνως γνωστή”. Έτσι αρχίζει τον πρόλογό του ο Υπουργός Επικρατείας Καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης στο «Εγχειρίδιο Νομοπαρασκευαστικής Μεθοδολογίας» που ενέκρινε στις 4-5-2020 η Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών θεμάτων. Στον τεχνικό κόσμο είναι παγκοίνως γνωστό ότι η Χωροταξική και Πολεοδομική νομοθεσία κρατεί τα σκήπτρα της πολυνομίας και κακονομίας: καταιγισμός νόμων, υπουργικών αποφάσεων, προεδρικών διαταγμάτων και εγκυκλίων, που βρίθουν ασαφειών, λαθών, αντιφάσεων και πολυπλοκότητας με δαιδαλώδεις παραπομπές σε άλλους νόμους και αποφάσεις. Σύνηθες δε είναι το φαινόμενο πολεοδομικές διατάξεις να βρίσκονται μέσα σε άσχετους νόμους. Παρόλο που από το 2012 υπήρχε το νομοθετικό πλαίσιο που επέβαλε κανόνες «Καλής Νομοθέτησης» στην σύνταξη των νομοσχεδίων (νόμος 4048/2012 «Ρυθμιστική Διακυβέρνηση: Αρχές, Διαδικασίες και Μέσα Καλής Νομοθέτησης») τα Υπουργεία που συνέτασσαν τα νομοσχέδια παραβίαζαν τους κανόνες με αποτέλεσμα την “παγκοίνως γνωστή κατάσταση πολυνομίας και κακονομίας” που αναφέρει ο Υπουργός Επικρατείας.

Η ψήφιση του νόμου 4622/4-8-2019 και η έκδοση από την Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών θεμάτων στις 4-5-2020 του «Εγχειριδίου Νομοπαρασκευαστικής Μεθοδολογίας» και του «Εγχειριδίου Ανάλυσης Συνεπειών Ρύθμισης» κατ΄ επιταγή του νόμου αυτού διαμόρφωσαν ένα πιο αυστηρό πλαίσιο στον τρόπο σύνταξης των νομοσχεδίων, το οποίο πλέον πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούν όλα τα Υπουργεία, αλλά και οι Κοινοβουλευτικές ομάδες ή οι βουλευτές όταν καταθέτουν προτάσεις νόμων ή τροποποιήσεις διατάξεων νόμων. Δυστυχώς, όπως θα διαπιστωθεί από την σειρά αυτών των κειμένων, η περίπτωση του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» αποδεικνύει ότι η παραβίαση των αρχών «καλής νομοθέτησης» συνεχίζεται και μετά την θέσπιση αυτού του αυστηρού πλαισίου.

Τα δύο εγχειρίδια της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών θεμάτων (το «Εγχειρίδιο Νομοπαρασκευαστικής Μεθοδολογίας» και το «Εγχειρίδιο Ανάλυσης Συνεπειών Ρύθμισης») είναι διαθέσιμα μέσω του ιστοτόπου της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων στο πεδίο «Καλή Νομοθέτηση» (δείτε εδώ).

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Χαράτσι πάνω από 1.300 ευρώ σε 800.000 επαγγελματίες από τον ΕΦΚΑ!

Να καταργηθούν οι αναδρομικές εισφορές λόγω εκκαθάρισης του 2019. Είναι αδύνατον να πληρωθούν εν μέσω κρίσης και αντιστοιχούν σε ένα κατηργημένο νομοθετικό πλαίσιο, αυτό του Νόμου 4387/16 όπου χρεώνεσαι εισφορές ακόμη και για εισόδημα που ποτέ δεν έλαβες όπως για τις εισφορές που ήδη είχες πληρώσει.  Πάρτε τις πίσω τώρα!

Χαράτσι πάνω από 1.300 ευρώ σε 800.000 επαγγελματίες από τον ΕΦΚΑ!
Ποιοί καλούνται να πληρώσουν εν μέσω lockdown επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές, μετά την εκκαθάριση του 2019 και ποιοί έχουν επιστροφή

Χαράτσι πάνω από 1.300 ευρώ επιβάλει ο ΕΦΚΑ σε 800.000 επαγγελματίες, μετά την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2019.

Ο «λογαριασμός» στους επαγγελματίες, αποστέλλεται από τον ΕΦΚΑ εν μέσω lockdown και θα κληθούν να πληρώσουν το χαράτσι σε πέντε δόσεις, με την πρώτη δόση να πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Νοεμβρίου, που θα είναι υποχρεωτικά κλειστές οι επιχειρήσεις τους.

Ταυτόχρονα, σε 300.000 επαγγελματίες προκύπτει επιστροφή εισφορών κατά μέσο όρο 600 ευρώ.

Η διαδικασία της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών είναι η τελευταία φορά που γίνεται, καθώς από το 2020, οι εισφορές επιλέγονται από την αρχή κάθε έτους, από τους μη μισθωτούς και είναι συγκεκριμένες.

Για την τριετία 2017, 2018 και 2019 οι εισφορές υπολογίζονταν αρχικά από τον ΕΦΚΑ με βάση τα εισοδήματα της προηγούμενης χρήσης και μετά, με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την οριστικοποίηση των εισοδημάτων, ακολουθούσε η εκκαθάριση με βάση τα πραγματικά δεδομένα των εισοδημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπολογισμός των εισφορών του 2019, έγινε αρχικά με βάση τα εισοδήματα του έτους 2018. Όμως, η τελική εκκαθάριση των εισφορών έγινε με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν για το έτος 2019.

Έτσι, όσοι, για το έτος 2019 δήλωσαν αυξημένα εισοδήματα σε σχέση με το 2018, επιβαρύνθηκαν με πρόσθετες εισφορές, καθώς υπολογίστηκαν επί αυξημένων εισοδημάτων.

Σημειώνεται, ότι από το 2020 και μετά δεν θα υπάρχει επανυπολογισμός, αφού οι ασφαλισμένοι μη μισθωτοί, θα επιλέγουν για κάθε έτος την ασφαλιστική κλάση στην οποία θα εντάσσονται, από έξι κατηγορίες που είναι διαθέσιμες.
Ο «λογαριασμός» του ΕΦΚΑ

Αναφορικά με την εκκαθάριση των εισφορών του 2019 ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών 2019 των Ελεύθερων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολούμενων και Αγροτών. Συνολικά εκκαθαρίστηκαν οι μερίδες 1.503.043 ασφαλισμένων και προέκυψαν τα ακόλουθα:
359.000 ασφαλισμένοι με μηδενικό αποτέλεσμα.
800.349 ασφαλισμένοι με μέσο χρεωστικό υπόλοιπο 1.355,61 ευρώ, το οποίο είναι καταβλητέο σε 5 μηνιαίες δόσεις με καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης την 30ή Νοεμβρίου 2020. Επισημαίνεται ότι οι συγκεκριμένες δόσεις εξοφλούνται με χρήση του κωδικού εντολής πληρωμής που ίσχυε έως 31/12/2019. Σε ενδεχόμενο αναστολής της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών λόγω της πανδημίας του COVID-19, θα προσαρμοστούν αντίστοιχα η πρώτη και οι υπόλοιπες καταληκτικές ημερομηνίες.
343.669 ασφαλισμένοι έχουν με μέσο πιστωτικό υπόλοιπο 606,17 ευρώ, στους οποίους θα επιστραφούν τα αντίστοιχα ποσά μέχρι 15/12/2020 στο λογαριασμό που έχουν δηλώσει, εκτός εάν μέχρι 30/11/2020 επιλέξουν στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ συμψηφισμό με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Τα ειδοποιητήρια εκκαθάρισης έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του Φορέα (www.efka.gov.gr) στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες [Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες→Υποχρεώσεις Κοινωνικής Ασφάλισης→Εκκαθάριση έτους 2019].