Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Πρεμιέρα της τηλεκπαίδευσης με το σύστημα να καταρρέει στη δεύτερη ώρα

Όταν επί 8 μήνες δε δημιουργείς καμία απολύτως υποδομή και συνεχίζεις τη διάλυση των Δημόσιων Υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα, τότε θα τρέξεις στις ιδιωτικές εταιρίες για να σου κάνουν χορηγία την πλατφόρμα τους για διαφημιστικούς λόγους. Και φυσικά δε θα μπορούν να σηκώσουν το βάρος μισού εκατομμυρίου ταυτόχρονων συνδέσεων. Για να μη μπούμε και στα ζητήματα ουσίας αν η τηλεκπαίδευση είναι δωρεάν εκπαίδευση (που δεν είναι) και αν είναι ουσιαστική εκπαίδευση (που πάλι δεν είναι...

Πρεμιέρα της τηλεκπαίδευσης με το σύστημα να καταρρέει στη δεύτερη ώρα
Σε φιάσκο εξελίσσεται η πρώτη μέρα τηλεκπαίδευσης στα σχολεία, καθώς σύμφωνα με μαζικές καταγγελιές γονέων και εκπαιδευτικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το σύστημα έπεσε από τη δεύτερη κιόλας διδακτική ώρα. Όπως διαπίστωσαν χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές, η πλατφόρμα Webex που χρησιμοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας μέσω της εταιρείας Cisco έχει καταρρεύσει.
The Press Project


Σοβαρά προβλήματα που εκθέτουν για μία ακόμα φορά την έλλειψη προετοιμασίας επί μήνες του υπουργείου Παιδείας, σημειώνονται το πρωί της Δευτέρας με την τηλεκπαίδευση σε Γυμνάσια και Λύκεια. Το σύστημα που έχει επιλέξει το υπουργείο Παιδείας κατέρρευσε στις 9 το πρωί περίπου, κατά τη δεύτερη διδακτική ώρα, με αποτέλεσμα χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί να μην μπορούν να συνδεθούν.

Η πλήρης κατάρρευση του συστήματος προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ καταγγελίες για το ζήτημα δέχθηκε και το TPP, από περιοχές της Αθήνας. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας είχε τουλάχιστον 6 μήνες να προετοιμάσει κατάλληλα την τηλεκπαίδευση, ενόψει του δεύτερου κύματος την πανδημίας.

Σε συνέντευξή της στα «Παραπολιτικά» το Σαββατοκύριακο, η υπουργός Παιδείας,. Νίκη Κεραμέως υποστήριζε ότι «η τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσει αποτελεσματικά και θα αναδειχθεί εκ νέου σε πολύτιμο εργαλείο για τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας υπό τις αντίξοες συνθήκες που διανύουμε».

Αναλυτικά η απάντησή της σε σχετική ερώτηση:

Είναι επαρκώς «εξοπλισμένοι» οι καθηγητές και οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά και καθολικά η τηλεκπαίδευση τις επόμενες τρεις εβδομάδες; Ποια νέα μέτρα έχετε λάβει;

Αξιοποιώντας και την εμπειρία που αποκομίσαμε από το πρώτο κύμα της πανδημίας, προβήκαμε έγκαιρα σε συντονισμένες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσει αποτελεσματικά και θα αναδειχθεί εκ νέου σε πολύτιμο εργαλείο για τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας υπό τις αντίξοες συνθήκες που διανύουμε. Διασφαλίσαμε α) την αναβάθμιση των δημοσίων δικτύων και πλατφορμών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, β) τη συνεργασία μεταξύ του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και της CISCO-Webex δίχως χρέωση προς το Δημόσιο για τη διενέργεια της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, γ) μηδενική χρέωση δεδομένων για την πρόσβαση σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο από τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind, Forthnet, δ) ενίσχυση του εξοπλισμού σχολείων με περισσότερες από 80.000 φορητές συσκευές. Επιπλέον, έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την κατάρτιση προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ενώ προχωρήσαμε σε επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου