Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Έχουμε την οργή...πάντα

«Ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι απλώς μια οικονομική πολιτική, αλλά ένα ολόκληρο σύστημα λογικής»

Συνέντευξη της Γουέντι Μπράουν στα ΕνθέματαΜιλάει για τον νεοφιλελευθερισμό ως πολιτική ορθολογικότητα, τις αντιστάσεις και το όραμα της δημο-κρατίας

Η Wendy Brown, μια από τις πιο σημαντικές σύγχρονες θεωρητικούς, θα βρεθεί τις επόμενες μέρες στην Αθήνα. Θα μιλήσει στην ένατη ετήσια διάλεξη στη μνήμη του Νίκου Πουλαντζά, την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε (Ομήρου 14-16) με θέμα: «Ο νεοφιλελευθερισμός ενάντια στη δημοκρατία: Δέκα θέσεις». Την ομιλήτρια και το έργο της θα παρουσιάσει η Αθηνά Αθανασίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η Γουέντι Μπράουν είναι καθηγήτρια Πολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ. Τα πεδία ενδιαφέροντός της περιλαμβάνουν την ιστορία της πολιτικής θεωρίας, αλλά και τα σύγχρονα προβλήματα πολιτικής θεωρίας με έμφαση την κυριαρχία, την κριτική και τον ανθρωπισμό, την αυτονομία του πολιτικού και τον νεοφιλελευθερισμό. Στα αγγλικά, μεταξύ άλλων, κυκλοφορούν τα βιβλία της A Feminist Reading in Political Theory (Rowman and Littlefield, 1988), Politics Out of History (Princeton University Press, 2001), Walled States, Waning Sovereignty (Zone Books, 2010) και το πιο πρόσφατο Undoing the Demos: Neoliberalism’s Stealth Revolution (Zone Books, 2015).

Τη συνέντευξη πήραν η Αθηνά Αθανασίου, η Αιμιλία Κουκούμα και η Μαρία Χαϊδοπούλου-Βρυχέα 

μετάφραση: Αιμιλία ΚουκούμαΣτο τελευταίο σας βιβλίο (Undoing the Demos: Neoliberalism‘s Stealth Revolution), διερευνάτε τον νεοφιλελευθερισμό σε αντιδιαστολή με τη δημοκρατία. Τι σημαίνει η υπαγωγή της πολιτικής στη λογική της ανταγωνιστικότητας και των αγορών; Πως λειτουργεί ο νεοφιλελευθερισμός ως τρόπος διακυβέρνησης; 

Από τη στιγμή που το νεοφιλελεύθερο όραμα οργανώνει κάθε δραστηριότητα στη λογική της αγοράς θεωρώντας ότι κάθε άτομο δρα αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια, η δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει. Η εξουσία του λαού (δημο-κρατία) εξαρτάται από τη λαϊκή κυριαρχία, και αυτή με τη σειρά της από την ισότιμη πρόσβαση στην πολιτική εξουσία. Οι αγορές δεν έχουν καμιά χρησιμότητα για τη λαϊκή κυριαρχία ή την ισότητα και είναι οργανωμένες στη βάση τόσο των αρχών του ανταγωνισμού, των κερδισμένων και των χαμένων, όσο και δυνάμεων που δεν υπάγονται σε οποιονδήποτε έλεγχο. Κατά συνέπεια, όταν οι αρχές της αγοράς κυριαρχούν στην πολιτική ζωή, δεν διαβρώνουν απλώς τη δημοκρατία, αλλά λεηλατούν το νόημά της και επιτίθενται στην ίδια την αξία της. Η θεώρηση των αγορών ως υπέρτατης αξίας από τον νεοφιλελευθερισμό αποτελεί έναν πόλεμο ενάντια στη δημοκρατία.

Ωστόσο, οι μαρξιστές έχουν την τάση να βλέπουν τον νεοφιλελευθερισμό ως μια επιτυχημένη εκστρατεία του κεφαλαίου για την εργαλειοποίηση του κράτους και των μεταεθνικών οργανισμών με σκοπό την απελευθέρωση των αγορών και την παροχή κάθε πλεονεκτήματος στο κεφάλαιο, από φοροελαφρύνσεις μέχρι τις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων αγαθών. Δεν είναι λάθος, αλλά είναι αρκετά ανεπαρκές για την κατανόηση του τι συνέβη τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι απλώς μια οικονομική πολιτική, αλλά ένα ολόκληρο σύστημα λογικής μέσω του οποίου μας κυβερνούν και αφορά τόσο το κρατικό επίπεδο όσο και τα σχολεία, τις φυλακές, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τους χώρους εργασίας. Ο νεοφιλελευθερισμός ανακατασκευάζει την κοινωνική σφαίρα, τις κοινωνικές σχέσεις και το άτομο εντός ενός μοντέλου αγοράς· και ανακατασκευάζει τόσο την πολιτική ζωή και το κράτος όσο και τη δημοκρατία. Όπως η ίδια η Θάτσερ είχε πει: «Τα οικονομικά είναι μια μέθοδος, ο στόχος είναι να αλλάξουμε την ψυχή». Ως εκ τούτου, η «ανάληψη ευθύνης» (responsibilization), η «παροχή κινήτρων» (incentivization) και μια ολόκληρη σειρά από «καλές πρακτικές» που είναι διαδεδομένες σε σχολεία, νοσοκομεία, χώρους εργασίας και κυβερνήσεις μετατρέπονται σε εργαλεία του νεοφιλελευθερισμού ως μια πολιτική ορθολογικότητα.

Συνεπώς, όπως εξηγείτε και στο βιβλίο, τα σύγχρονα νεοφιλελεύθερα καθεστώτα «αναιρούν το δήμο». Θα μπορούσε αυτή η έννοια να αμφισβητήσει τη θεμελιώδη καπιταλιστική και νεοφιλελεύθερη έννοια του «ανθρώπινου κεφαλαίου»;

Στη νεοφιλελευθεροποιημένη δημοκρατία, όταν οι άνθρωποι γίνονται αντιληπτοί ως αμιγώς οικονομικά όντα, ένα από τα αποτελέσματα είναι η αποσύνθεση του δήμου και η αποδυνάμωση της ιδιότητας του πολίτη. Κάθε μεμονωμένο και ατομικό κομμάτι του ανθρώπινου κεφαλαίου έχει ως σκοπό την αύξηση της αξίας του και την ισχυροποίηση της ανταγωνιστικής του θέσης, ως προς τα άλλα αντίστοιχα. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει προσανατολισμός προς ένα δημόσιο ή κοινό αγαθό και καμιά προσδοκία να συγκροτήσουν από κοινού την εξουσία ως λαός.

Κριτική της νέας Νομοθεσίας για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς

ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ

Της ΕΛΕΝΗΣ ΠΟΡΤΑΛΙΟΥ

Η εξυπηρέτηση με ληστρικούς όρους του ιδιωτικού χρέους των λαϊκών τάξεων συνεργεί στην περαιτέρω φτωχοποίησή τους και ταυτόχρονα αποτελεί ένα μηχανισμό διαρκούς ελέγχου και εξάρτησης ατόμων και νοικοκυριών από τράπεζες, δημόσιο, δικαστήρια. 

Σύμφωνα με στοιχεία, περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο είναι οι καθυστερούμενες, πάνω από 1 μήνα, οφειλές προς τις τράπεζες από μικρά επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες (300.000 περίπου δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, 700.000 περίπου δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων, 500.000 οφειλέτες πιστωτικών καρτών και 100.000 περίπου δανειολήπτες μικρών επιχειρηματικών δανείων). Τα κόκκινα δάνεια προς τις τράπεζες υπολογίζονται σε 109,5 δις €. Σημαντικά είναι, επίσης, τα χρέη των νοικοκυριών στο δημόσιο (ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες) και τις ΔΕΚΟ - βλέπε χρέη στη ΔΕΗ που συνεπάγονται διακοπή ρευματοδότησης. Το ύψος των κόκκινων δανείων σε αυτούς τους φορείς υπολογίζεται σε 100 δις €. 

Για τη χιονοστιβάδα των κόκκινων δανείων δεν ευθύνονται οι λαϊκές οικογένειες που πήραν στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, ούτε οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και μικροεπιχειρηματίες που έλαβαν επιχειρηματικά δάνεια. Ευθύνεται από τη μια μεριά η τοκογλυφική πολιτική των τραπεζών με τις τεράστιες ψαλίδες μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων χορηγήσεων (ιδίως για τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες), τις παράνομες ρήτρες με τις οποίες φόρτωναν έξοδα στο δανειολήπτη, την πολιτική προώθησης επισφαλών προϊόντων (όπως τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο). Από την άλλη ευθύνεται η πολιτική των μνημονίων που στραγγάλισε με την ύφεση κάθε δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων (για να μην αναφερθούμε σε όσους μικρομολογιούχους είδαν να εξανεμίζονται οι αποταμιεύσεις τους με το PSI). Η πολιτική αυτή, που οδήγησε σε απόγνωση και αυτοκτονίες,έχει καταστήσει τον ιδιοκτήτη ενοικιαστή στο σπίτι του, ανεξάρτητα από το είδος του δανείου που έχει λάβει, καθώς οι τράπεζες σε μεγάλο βαθμό εξαρτούσαν τις ρυθμίσεις των καταναλωτικών ή επιχειρηματικών δανείων από την παροχή εμπράγματων εγγυήσεων ή την εγγύηση τρίτων. (Δημήτρης Σαραφιανός, νομικός). 

Σήμερα η δυνατότητα ιδιοκατοίκησης, που αποτελούσε με διάφορες μορφές την κυρίαρχη στεγαστική πολιτική της χώρας μας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ναυαγεί στην απώλεια χιλιάδων ιδιόκτητων κατοικιών ενώ οι τράπεζες και προοπτικά οι ξένοι επενδυτές αποκτούν τον στρατηγικό έλεγχο ενός βασικού πόρου επιβίωσης των λαϊκών τάξεων. Οι μικροί ιδιοκτήτες ακινήτων περιορίζονται δραστικά σε βάθος χρόνου και πολλαπλασιάζονται οι ενοικιαστές, γεγονός που διευκολύνει την κινητικότητα των εργαζομένων. Σύμφωνα με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ η πολιτική επιδότησης της αγοράς λαϊκής στέγης, είτε μέσω δημοσίων επενδύσεων είτε μέσω τραπεζικού δανεισμού, πρέπει να αντικατασταθεί από πολιτική επιδότησης ενοικίων. 

ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Η Attica bank αναγνωρίζει ότι θα τεθεί σε ειδική εκκαθάριση αν αποτύχει η αύξηση κεφαλαίου

Αναδημοσίευση από http://bankingnews.gr/
Δύο μέτρα και δύο σταθμά στην επιλεκτική πληροφόρηση της Attica bank και στο κυνήγι μαγισσών που δολίως και σκοπίμως επιχειρεί κατά του bankingnews.gr εφευρίσκοντας σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Είναι οξύμωρο και προσβλητικό η Attica bank να κατηγορεί το bankingnews ότι εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα με τα δημοσιεύματα που έχει παρουσιάσει με στόχο την αλήθεια.

Ποια είναι τα αλλότρια συμφέροντα;

Προφανώς απάντηση δεν θα πάρουμε.

Όμως στο ενημερωτικό δελτίο η Attica bank υποχρεώνεται να τα γράψει όλα καθώς αποτελεί νομικό κείμενο.

Στο ενημερωτικό δελτίο σελίδα 343 η Attica bank αναφέρει ότι αν αποτύχει η αύξηση κεφαλαίου θα τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Το bankingnews.gr προφανώς και δεν επιθυμεί την αποτυχία κανενός αλλά ότι τον παρουσιάζει ως δυνητικό κίνδυνο…εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα όταν υποχρεώνεται από τον νόμο η Attica bank να παρουσιάσει και αυτό το ενδεχόμενο τότε το πράττει.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά στην επιλεκτική πληροφόρηση της Attica bank και στο κυνήγι μαγισσών που δολίως και σκοπίμως επιχειρεί κατά του bankingnews.gr εφευρίσκοντας σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Για να δούμε όμως ορισμένα δεδομένα;

Η Attica bank – μέχρι τώρα σε κανένα δελτίο τύπου δεν το είχε αναφέρει – αναγνωρίζει ότι στο 9μηνο του 2015 η Attica bank είχε αρνητική καθαρή θέση -1,72% το core tier 1.

Η Attica bank καλείται να ανακεφαλαιοποιηθεί αναζητώντας 748 εκατ συνολικά ή 584 εκατ στο βασικό σενάριο εκδίδοντας 2,49 δισεκ. μετοχές με έκδοση 36 νέων μετοχών για κάθε 1 παλαιά στα 0,30 ευρώ.

Η Attica bank θα διαθέτει – αν ανακεφαλαιοποιηθεί – συνολικά 2,56 δισεκ. μετοχές.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της Attica bank το ΤΣΜΕΔΕ θα επενδύσει από 255 έως 382 εκατ ευρώ με στόχο ποσοστό 34% έως 51% που δυνητικά θα μπορούσε να φθάσει έως 65%.

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

ΣΜΤ: Ριζοσπαστικός Χώρος Τεχνικών- Συνεργασία Αριστερών Τεχνικών


Επειδή οι λύσεις στα προβλήματα μας βρίσκονται στους αγώνες και οι αγώνες είναι στο χέρι μας, στις εκλογές του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, του σωματείου μας, ψηφίζουμε Ριζοσπαστικό Χώρο Τεχνικών- Συνεργασία Αριστερών Τεχνικών.Οι εκλογές του σωματείου μισθωτών τεχνικών θα πραγματοποιηθούν στις 6 , 7 και 8 Δεκέμβρη 2015 στην Αθήνα και στις 6 Δεκέμβρη 2015 σε Πάτρα, Χανιά, Ηράκλειο και Λάρισα.
καθώς και τους υποψηφίους από το χώρο της Συσπείρωσης

ΑΛΕΞΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ 
ΓΕΩΡΓΟΥΛΕΑ ΣΑΝΤΥ 
ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 
ΓΡΑΣΣΟΥ ΚΑΛΛΙΡΟΗ 
ΕΦΡΑΙΜΙΔΗ ΙΩΑΝΝΑ 
ΚΑΒΡΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 
ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΜΑΓΔΑ 
ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ 
ΚΡΙΑΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 
ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 
ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ 
ΜΠΑΛΑΟΥΡΑ ΟΛΓΑ 
ΜΠΑΡΟΥΞΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ 
ΜΠΕΚΑΣ ΧΑΡΗΣ 
ΜΠΛΗΖΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 
ΜΠΟΥΚΗ ΕΛΕΝΗ 
ΠΑΝΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ 
ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΣΟΥΜΠΑΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ 
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ 
ΧΟΝΔΡΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΣΜΤ: Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών


υποψήφιοι από το χώρο της Συσπείρωσης με την Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών :

ΒΑΧΑΒΙΩΛΟΣ ΦΑΝΗΣ           
ΒΡΑΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ                          
ΔΑΡΔΑΒΙΛΑ ΜΑΡΙΑ ΜΥΡΤΩ
ΚΛΑΔΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ                  
ΚΟΝΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ                 
ΚΟΝΤΟΜΑΡΗΣ ΣΠΥΡΟΣ           
ΚΟΣΚΙΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ          
ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ            
ΚΩΣΤΑΚΗ ΠΟΛΥΞΕΝΗ                
ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ                    
ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ    
ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ  
ΜΠΕΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ     
ΠΑΛΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ                    
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΟΣ            
ΠΑΡΑΣΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ            
ΠΛΕΥΡΗΣ ΚΩΣΤΗΣ                  
ΠΛΙΑΣΤΙΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                               
ΣΚΟΥΦΟΓΛΟΥ ΜΑΝΟΣ         
ΤΣΩΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 

Εξαιρούνται οι Ναυπηγοί Μηχανικοί από την πρόσβαση εργασίας ως Γ Μηχανικοί στο ΕΝ !!!!

ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΩΣ Γ’ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
"Η σχολή μας έχει την καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση σε όλο το πολυτεχνείο"… Αυτή είναι ίσως η πιο διαδεδομένη θέση που κυκλοφορεί στη σχολή μας. Για να εξετάσει κανείς την ορθότητα αυτής της ρήσης θα πρέπει να δει μέσα από ποιες διαδικασίες και ποιους νόμους ορίζεται τι δικαιούται να κάνει ο εκάστοτε μηχανικός.
Το επάγγελμα του μηχανικού, όπως το γνωρίσαμε μέχρι τώρα, είχε συγκεκριμένες διαδικασίες σύμφωνα με τις οποίες απένειμε τα επαγγελματικά δικαιώματα στον εκάστοτε κλάδο. Ο παρελθοντικός χρόνος έγκειται στο ότι τα μνημονιακά μέτρα που περνάνε εδώ και 5 χρόνια δεν είναι μια αφαιρετική διαδικασία λιτότητας αλλά έρχονται να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο που δομούνται ολόκληρα επαγγέλματα με τους μηχανικούς να μην είναι εξαίρεση. Στους μηχανικούς, λοιπόν, αυτό που ίσχυε είναι ότι υπήρχαν μια σειρά προεδρικών διαταγμάτων που όριζαν με βάση τα πτυχία των πολυτεχνικών σχολών τα επαγγελματικά δικαιώματα που ενσωματώνονταν σε κάθε ένα ενιαίο πτυχίο της κάθε σχολής. Τα συγκεκριμένα, όμως, προεδρικά διατάγματα μετά την ψήφιση του νόμου 4524/2014 πέρυσι τον Μάρτιο ΚΑΤΑΡΓΟΎΝΤΑΙ και επανεξετάζονται από μηδενική βάση. Επί της ουσίας αυτό που επιτάσσει ο εν λόγω νόμος είναι ότι στο πεδίο των επαγγελματικών δικαιωμάτων θα βγουν νέα προεδρικά διατάγματα που θα ανακατανέμουν με διαφορετικά κριτήρια τα επαγγελματικά δικαιώματα στον εκάστοτε κλάδο...και κάπως έτσι ερχόμαστε και στο φλέγον δικό μας ζήτημα!
Το πτυχίο του ναυπηγού μηχανολόγου μηχανικού στη σχολή μας, στη βάση ότι ενσωματώνει και τις δύο επιστημονικές ροές του ναυπηγού (ναυπηγός αρχιτέκτονας και ναυπηγός μηχανολόγος) εξασφάλιζε το σύνολο των επαγγελματικών κατοχυρώσεων και των δύο. Πέρυσι τον Οκτώβρη (εν αγνοία του φοιτητικού μας συλλόγου) βγήκε ένα από τα πρώτα προεδρικά διατάγματα που αντικαταστούσε το προηγούμενο του 1998 γύρω από τις προϋποθέσεις για τη στελέχωση των θέσεων των μηχανικών στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας. Το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα έφερε δύο αλλαγές στο προηγούμενο του:
·         αύξησε την περίοδο μαθητείας για την απόκτηση διπλώματος του Γ' μηχανικού από 6 μήνες σε 12!!
·         και πιο σημαντικά για εμάς ΕΞΑΙΡΕΣΕ ΤΟΥΣ ΝΑΥΠΗΓΟΥΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΩΣ ΔΟΚΙΜΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΝΕΜΗΘΕΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ Γ’ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
Το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα πρέπει να χτυπήσει σε όλους τους φοιτητές της σχολής (και όχι μόνο στους φοιτητές) την πιο μεγάλη καμπάνα του κινδύνου. Πέρα από το προφανές, ότι μία σχετικά σίγουρη επαγγελματική επιλογή, είτε ως μόνιμη απασχόληση είτε ως μία καλή προϋπηρεσία, αφαιρείται από τους φοιτητές της σχολής, το ακόμα πιο επικίνδυνο είναι το ποια μπορεί να είναι η εξήγηση πίσω από αυτήν την "αντικατάσταση".

ΠΣΧΜ: η ίδια διοίκηση που τον οδήγησε σε οικονομική χρεοκοπία, τώρα διαλύει τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελών του

Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών: η ίδια διοίκηση που τον οδήγησε σε οικονομική χρεοκοπία, τώρα διαλύει τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελών του
Η ιστορία της χρεοκοπίας του ΠΣΧΜ, σίγουρα δε είναι καινούργια. Ο σύλλογος ουσιαστικά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε καμία από τις υποχρεώσεις του εδώ και τουλάχιστον μία τριετία. Επίσης, για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ (βλ. τις εμπλεκόμενες παρατάξεις στο σύλλογο αλλά και την διοικούσα του ΤΕΕ) δεν θα πρέπει να αποτελεί κεραυνό εν αιθρία.
Η σημερινή κατάσταση αποτελεί συνέπεια των διαχρονικών πολιτικών επιλογών της πλειοψηφούσας παράταξης (ΠΑΣΚ ΧΜ) αλλά και της στήριξής της από σχεδόν όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο ΔΣ του συλλόγου, δηλαδή των ΔΗΠΑΜ, Συνεργασία (βλ. παράταξη ΣΥΡΙΖΑ) και Ενωτική Κίνηση (βλ. παράταξη Κρεμαλή). Το σύνολο λοιπόν των δυνάμεων αυτών στήριξε στο παρελθόν την ίδρυση και λειτουργία ενός Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Εκπαιδευτικό Επιστημονικό Κέντρο Χημικών Μηχανικών, Ε.Ε.Κ.Χ.Μ. Α.Ε), το οποίο άνηκε κατά 98% στον ΠΣΧΜ (ενώ το 2% άνηκε στην χαρτοποιία Ξάνθης!). ΠΣΧΜ και ΕΕΚΧΜ αποτέλεσαν συγκοινωνούντα δοχεία εξαπάτησης, ρεμούλας, μπίζνας και κομματικής συναλλαγής. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι το ΕΕΚΧΜ φιλοξενούσε για χρόνια στα γραφεία του τον ΠΣΧΜ. Διακηρυκτικός στόχος του ΕΕΚΧΜ ήταν η διεξαγωγή σεμιναρίων –χωρίς καν να είναι πιστοποιημένα‒ επί πληρωμή σε μέλη και μη του ΠΣΧΜ. Φυσικά, μέσω των σκανδαλωδώς ακριβών σεμιναρίων (μέσος όρος 400 €) όχι μόνο υλοποιούσε τη λογική της μετακύλησης του κόστους επιμόρφωσης από τους εργοδότες στους εργαζόμενους, αλλά κυρίως μέσω του ΕΕΚΧΜ η ηγεσία του ΠΣΧΜ καλλιεργούσε πελατειακές σχέσεις –που αποτυπώνονταν και στις εκλογές του συλλόγου‒ με μερίδα αποφοίτων χημικών μηχανικών σε ρόλο εκπαιδευόμενων, ή ακόμη χειρότερα εκπαιδευτών –ανάμεσά τους πολλοί γνωστοί συνδικαλιστές της ΠΑΣΠ και της ΠΑΣΚ. 
Το μαγαζί αυτό, όπως ήταν φυσικό, έπεσε έξω και τα χρέη του (170.000 ευρώ) πέσανε στο σύλλογο! Επί προεδρίας Βαφειάδη λοιπόν, και αφού προηγουμένως επί προεδρίας Ηλιόπουλου τα αποθεματικά του συλλόγου έκαναν φτερά για την κάλυψη των χρεών του ΕΕΚΧΜ χωρίς τη σχετική συναίνεση του ΔΣ, ο σύλλογος χρεοκόπησε. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν χρωστούμενα σε όποιον μιλάει ελληνικά (ιδιοκτήτες γραφείων, φως, νερό, τηλέφωνο, λογιστές, δικηγόρους, εφορία), επί του παρόντος ο σύλλογος δεν στεγάζεται πουθενά και το χειρότερο άφησε στο δρόμο τη γραμματέα του χρωστώντας της τα δεδουλευμένα τουλάχιστον τριών ετών και φυσικά το ΙΚΑ της!

Οι προτάσεις Κατρούγκαλου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και σχολιασμός τους

Οι γενικές αρχές που έδωσε ο αρμόδιος υπουργός χθες στη δημοσιότητα επιβεβαιώνουν όσα είχαμε περιγράψει σε σχετική ανακοίνωση μας. Ως "πελατειακά" χαρακτηριστικά προφανώς θεωρεί κάθε κατάκτηση των εργαζομένων. Η λεγόμενη εθνική σύνταξη στην οποία θα τείνει κάθε σύνταξη, συνδέεται με το ΑΕΠ, δεν ορίζεται σαφώς το ποσό της (θα κυμαίνεται περί τα 300 €) και θα αποτελεί τη μέση σύνταξη φτώχειας από εδώ και πέρα για την πλειοψηφία (πόσοι ξεπερνούν τα 15-20 χρόνια ενσήμων με τη σημερινή ανεργία και ανασφάλιστη εργασία;). Τα ποσοστά αναπλήρωσης δεν ορίζονται επίσης και σίγουρα θα κυμαίνονται περί το 50% για 40 χρόνια ασφάλισης (αντί του 80% ή του 75% που ίσχυε μέχρι σήμερα για 35 χρόνια). Με σαφήνεια περιγράφει επίσης την ενοποίηση όλων των ταμείων (πλην ΟΓΑ και ΝΑΤ) σε ένα ταμείο με ενοποίηση αποθεματικών, ισοπέδωση παροχών και αύξηση εισφορών στο χειρότερο κάθε φορά επίπεδο. Ο μισθός επί του οποίου υπολογίζεται η σύνταξη ανάγεται στο σύνολο του εργασιακού βίου και όχι στην καλύτερη 5ετία όπως ίσχυε, οδηγώντας σε ακόμα μικρότερες συντάξεις και ακόμα πιο σκληρό ανταποδοτικό σύστημα. Η "Βελτίωση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών" βάσιμα φοβόμαστε ότι αντιστοιχεί στο γνωστό ΚΕΑΟ και στις πρακτικές του. Ο "ενιαίος υπολογισμός εισφορών, βάσει του μισθού ή του εισοδήματος"  αν δε συνοδεύεται από προοδευτική κλιμάκωση εισφορών και προστασία των χαμηλών εισοδημάτων απλά θα διατηρήσει τις σημερινές υπέρογκες εισφορές (που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρόσφατα επανέφερε) και θα ρυθμίζει τις όποιες αυξήσεις υπάρξουν. δπΗ πρόταση έχει ως εξής:


ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η μεταρρύθμιση αποσκοπεί στη θέσπιση ενός ενιαίου πλέγματος κοινωνικής προστασίας προνοιακών και ασφαλιστικών παροχών, με επίκεντρο το καθολικό, δημόσιο, αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Το νέο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να υπερβαίνει δραστικά την οργανωτική και λειτουργική διάσπασή του, καθώς και τα αποσπασματικά και πελατειακά χαρακτηριστικά που το διέκριναν έως σήμερα, ώστε να εξασφαλίζει κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη

Η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα προκύψει από νέες οριζόντιες μειώσεις, αλλά από τον εξορθολογισμό του συστήματος. Οι συντάξεις, και ιδίως οι κύριες, θα πρέπει να προστατευτούν από νέες μειώσεις.

Η σύνταξη θα αποτελεί το άθροισμα δύο τμημάτων: της εθνικής σύνταξης και της αναλογικής/ανταποδοτικής σύνταξης, υπό την εγγύηση του κράτους:

Η Εθνική Σύνταξη αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και δεν χρηματοδοτείται από ασφαλιστικές εισφορές αλλά απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δίνεται σε όλους, όσοι έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Ισόποση με το 60% του ενδιαμέσου εισοδήματος, θα ανεβαίνει μαζί με το ΑΕΠ και τη βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας. Ισοδυναμεί άρα με ρήτρα ανάπτυξης.

Το αναλογικό μέρος της σύνταξης αποσκοπεί στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης, όσο το δυνατόν εγγύτερα προς εκείνο που είχε ο εργαζόμενος κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου και αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί στους φορείς κύριας ασφάλισης. Υπολογίζεται βάσει των συντάξιμων αποδοχών και του ποσοστού αναπλήρωσης, σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων παροχών.

Αλλάζουν οι δόσεις στην ρύθμιση οφειλών του ΤΣΜΕΔΕ


Επιστροφή των αυξημένων επιτοκίων στις ρυθμίσεις οφειλών...
Από την Δ/νση εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ ανακοινώθηκε η αναπροσαρμογή των δόσεων για όσους ασφαλισμένους έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών τους.
Σχετικά το Ταμείο έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση

"Με τις διατάξεις του Ν.4336/2015 (παρ.Ε υποπ.Ε1 αρθρ.2) τροποποιείται το επιτόκιο που επιβαρύνει την κύρια οφειλή μετά τον χρόνο ένταξης στις ρυθμίσεις.

Το επιτόκιο διαμορφώνεται σε 5,05% και υπολογίζεται ετησίως με βάση το ισχύον επιτόκιο αναφοράς για Πράξεις Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (0,05%) προσαυξημένο κατά πέντε εκατοστιαίες μονάδες (5%).

Η αναπροσαρμογή των δόσεων διακανονισμού θα ξεκινήσει από την δόση Δεκεμβρίου 2015. Συνεπώς ,παρακαλείστε να επαναπροσαρμόσετε το χρηματικό όριο της πάγιας εντολής που έχετε κάνει στην τράπεζα, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες στην ασφαλιστική σας μερίδα.

Για τους ασφαλισμένους μας που είναι ταυτοποιημένοι χρήστες της ηλεκτρονικής μας ιστοσελίδας θα τους σταλεί ηλεκτρονικό μήνυμα ,με το οποίο θα ενημερώνονται για το αναπροσαρμοσμένο ποσό των υπολοιπόμενων δόσεων διακανονισμού τους μέχρι τις 10/12/2015.

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Η ευθύνη για τις τράπεζες


του Κώστα Λαπαβίτσα από το ThePressProject

Η νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι οικονομικό έγκλημα, το οποίο συντελέστηκε με τέτοια ανικανότητα και κυνισμό που έχει αφήσει άναυδους ακόμη και αυτούς που περίμεναν τα χειρότερα. Αν έχει απομείνει ίχνος λογικής στη χώρα, θα πρέπει να υπάρξει απόδοση ευθυνών σε όσους χειρίστηκαν την υπόθεση.

Η ανακεφαλαιοποίηση βασίστηκε σε πρόσφατη μελέτη της ΕΚΤ η οποία εκτίμησε ότι οι τράπεζες χρειάζονται επιπλέον 14,4 δις για να αντιμετωπίσουν το υποθετικό «κακό σενάριο» οικονομικών εξελίξεων για το 2015-17. Συγκεκριμένα, η Πειραιώς χρειάζεται 4,9 δις, η Εθνική 4,6 δις, η Alpha 2,7 δις και η Eurobank 2,1 δις. Στη χειρότερη θέση βρίσκεται η Πειραιώς, με την Εθνική απο κοντά. Ο λόγος είναι η τεράστια συσσώρευση προβληματικών δανείων, τα οποία έχουν ήδη δημιουργήσει μεγάλες «τρύπες» στους ισολογισμούς τους.

Το σχέδιο ήταν να εξασφαλίσουν οι τράπεζες ιδιωτικά κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 4,4 δις. Το υπόλοιπο, μέχρι και 10 δις, θα συμπληρωνόταν από το ΤΧΣ με τα νέα δάνεια του τρίτου μνημονίου. Οι τράπεζες δήλωσαν ότι θα έβρισκαν τα ιδιωτικά κεφάλαια κυρίως με ανταλλαγή ομολογιακών τίτλων και έκδοση νέων μετοχών. Η Εθνική ανακοίνωσε επίσης την πώληση της τουρκικής θυγατρικής της, Finansbank, δηλαδή του πιο κερδοφόρου κομματιού της. Με το σχέδιο αυτό θα διασφαλιζόταν ο «ιδιωτικός» χαρακτήρας των τραπεζών και θα περιοριζόταν ο νέος δανεισμός από το κράτος.

Αυτοί ήταν οι υπολογισμοί των εγκεφάλων της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών. Το αποτέλεσμα αποδείχθηκε πέραν κάθε φαντασίας, για δύο λόγους:

Ο πρώτος είναι ότι οι πιθανοί μεγάλοι αγοραστές των νέων μετοχών δεν θα ήταν Έλληνες, δεδομένου ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι το απέκλειαν πρακτικά. Άρα ενδιαφέρον θα υπήρχε μόνο από διάφορα ξένα επενδυτικά ταμεία, όπως Brookfield, Fairfax, Wellington, Highfields, κοκ. Δηλαδή από τους μεγάλους κερδοσκόπους των διεθνών αγορών που στοχεύουν αποκλειστικά στο βραχυπρόθεσμο κέρδος.

Οι Δανειακές συμβάσεις ως βάση της υφαρπαγής της Δημόσιας περιουσίας και προτάσεις ακύρωσής τους

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Πρωτοβουλία Νομικής Επιτροπής για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ καλεί τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στη συζήτηση που διοργανώνεται στις 4 Δεκεμβρίου 2015, ημέρα Παρασκευή και ώρα 6 μ.μ., στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών ( Ακαδημίας 60, 3ος όροφος), με θέμα :

«Οι Δανειακές συμβάσεις ως βάση της υφαρπαγής της Δημόσιας περιουσίας και προτάσεις ακύρωσής τους».

Ομιλητής ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών : Γεώργιος Κασιμάτης

Παρεμβαίνουν οι Ευρωβουλευτές : Επαμεινώνδας (Νότης) Μαριάς, Σοφία Σακοράφα και Νικόλαος Χουντής

Συντονίζει η Αφροδίτη Μπουρούσα, δικηγόρος Δ.Σ.Α.


Αυτόκλητοι «πλασιέ» της καύσης και οι αθλιότητές τους

Τα τοπικά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων (ΤΣΔΑ) ήταν και είναι μια κινηματική απαίτηση, που υιοθετήθηκε από το νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Οι δήμοι, υποχρεωτικά πλέον, έχουν αρχίσει να τα εκπονούν και σιγά-σιγά και πολύ δειλά τα υλοποιούν.

Στην πράξη αποδεικνύεται μια σύνθετη, επίπονη και αντιφατική διαδικασία. Πολλοί δήμοι και οι υπηρεσίες τους είναι παντελώς ανυποψίαστοι για λογικές αποκεντρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών, μέσω δημοτικών υποδομών. Οπότε, η απαίτηση για ΤΣΔ τους ήρθε «ουρανοκατέβατη» και προσπαθούν να προσαρμοστούν. Άλλοι κωλυσιεργούν συνειδητά, οδηγούμενοι από τις δικές τους «ευκολίες» και προκαταλήψεις και σε πολλές περιπτώσεις πιεζόμενοι από ομάδες «ανησυχούντων» πολιτών -συμπεριλαμβανομένων και αριστερών και οικολόγων- που χαρακτηρίζουν χωματερές ακόμη και ήπιες δημοτικές υποδομές ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Άλλοι, τέλος, με καθαρά πολιτικά και ιδεολογικά κριτήρια αντιδρούν, υποστηρίζοντας πολιτικές συγκεντρωτικής, ιδιωτικοποιημένης διαχείρισης. Καλή ώρα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κάποιοι δήμαρχοι του Πειραιά κ.ά.. Για την αντιφατικότητα της διαδικασίας, ας σημειώσουμε ότι κάποιοι δήμοι, ενώ έχουν επιλέξει κάποιες δράσεις αποκεντρωμένης, ήπιας διαχείρισης δε διστάζουν να ανοίξουν την πόρτα στους εργολάβους, ακόμη και γι αυτές (π.χ. δήμοι Ελευσίνας και Ηλιούπολης).Μέσα σε αυτό το περιβάλλον και μιλώντας για την περιφέρεια Αττικής, με τους εξήντα, περίπου, δήμους -πλην των νησιωτικών- ελάχιστοι έχουν εκπονήσει τοπικά σχέδια με ουσιαστικό περιεχόμενο. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία προσανατολίζονται μεν σε δράσεις προδιαλογής υλικών, αλλά σπάνια προβλέπουν δημοτικές υποδομές ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, που θα υποδέχονται και θα αξιοποιούν τα χρήσιμα υλικά. Αντίθετα, συντηρώντας και επεκτείνοντας τους σταθμούς μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), σχεδιάζουν να εξακολουθούν να οδηγούν το σύνολο, σχεδόν, των αποβλήτων τους είτε στα κέντρα διαλογής της περίφημης ΕΕΑΑ και των άλλων συστημάτων, είτε στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Φυλής για πολλά χρόνια ακόμη. Και, φυσικά, τσιμουδιά για τα υπολειμματικά σύμμεικτα και τους χώρους ταφής. Η Φυλή να ’ναι καλά -και γι αυτές τις δουλειές-, άντε και μια μελλοντική «Φυλή». Λίγοι δήμοι ξεφεύγουν από την «πεπατημένη» και ανάμεσά τους οι δήμοι Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου και Ν. Ιωνίας, που εκπόνησαν κοινό ΤΣΔ, ίσως το πιο προωθημένο απ’ όλα. Στο ΤΣΔ σχεδιάζεται πλήρες δίκτυο υποδομών ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, διαδημοτικής υποδομής επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων εκτός Φυλής και νέων χώρων υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων.


Το θέμα μας, όμως, δεν είναι τα ΤΣΔ. Είναι η τεράστια έκπληξη που νιώσαμε, συνειδητοποιώντας ότι πρόσωπα με αναφορά των δραστηριοτήτων τους τη Φυλή, απ’ όλα τα ΤΣΔ της Αττικής διάλεξαν να κριτικάρουν δημόσια αυτό των τεσσάρων δήμων. Συνδυάζοντάς την «κριτική» τους με μια απροκάλυπτη και αήθη επίθεση και σε συγκεκριμένο πρόσωπο, υπεράνω κάθε υποψίας και λειτουργώντας σαν «πλασιέ» της εξαγωγής στο εξωτερικό των σκουπιδιών, με σκοπό την καύση.

Το επιχείρημα ήταν ότι σε κάποια σημεία του συγκεκριμένου ΤΣΔ αναφέρεται πως: στη μεταβατική περίοδο μέχρι το κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής (όχι στο διηνεκές) και στο βαθμό που δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των δημοτικών υποδομών ανακύκλωσης και κομποστοποίησης είναι προτιμότερο η ΕΜΑΚ, αντί να δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα, να δέχεται προδιαλεγμένα ανακυκλώσιμα και οργανικά υλικά. Αυτό θεωρήθηκε «έγκλημα καθοσίωσης» για τους αυτοδιορισμένους στη θέση των αυθεντικών υπερασπιστών της τοπικής κοινωνίας της Φυλής.

Η αρχή έγινε με mail, άγνωστου (στο όνομα) αποστολέα, αλλά γνωστού για τη φασίζουσα συμπεριφορά του στο διαδίκτυο. Που επικαλείται μόνιμα την επιτροπή αγώνα Φυλής, χωρίς ποτέ η τελευταία να έχει διαχωρίσει τις θέσεις της από τις πρακτικές του. Στο μήνυμα αυτό στοχοποιούνταν η Δέσποινα Σπανούδη, βασική συντάκτρια του ΤΣΔ, επιστημονική συνεργάτιδα του δημάρχου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, με αναγνωρισμένη επιστημονική και επαγγελματική επάρκεια και με πολύχρονη κινηματική δραστηριότητα στα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, μέσα από την ΠΡΩΣΥΝΑΤ και όχι μόνο. Με δεδομένο το περιεχόμενο του ΤΣΔ των τεσσάρων δήμων, τι να υποθέσει κανείς/μία για τα πιθανά κίνητρα του συγκεκριμένου θρασύτατου τύπου; Να ενόχλησε η τεκμηριωμένα ακέραιη στάση της Δ. Σπανούδη; Το γεγονός ότι στην εκπόνηση του ΤΣΔ συνέβαλε αφιλοκερδώς και ομάδα νέων επιστημόνων, μελών της ΠΡΩΣΥΝΑΤ; Ή, μήπως, ενόχλησε το ότι ο δήμαρχος της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας εξακολουθεί, αστήρικτος από κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή, να δίνει μια σκληρή μάχη ενάντια σε μεγάλα συμφέροντα; 

Ο δήμαρχος Μπουτάρης αγνοεί τον… δήμαρχο Μπουτάρη!ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο δήμαρχος Μπουτάρης αγνοεί τον… δήμαρχο Μπουτάρη!Οι πολεοδομικές υπηρεσίες (Υπηρεσίες Δόμησης πλέον) είναι από τις πιο “δύσκολες” υπηρεσίες για όσους υπηρετούν σε αυτές. Καθημερινή επαφή με πολίτες για ευαίσθητα θέματα και εφαρμογή αυστηρής και πολύπλοκης νομοθεσίας σε στενά χρονικά πλαίσια. Ειδικά η Πολεοδομία του Δήμου Θεσσαλονίκης από την εφαρμογή του Καλλικράτη το 2010, σήμερα υποστηρίζει ακόμα (!) όμορους δήμους που δεν έχουν δικές τους Πολεοδομίες. 
Σε αυτό το περιβάλλον είναι φυσικό να υπάρχουν, και υπάρχουν, εντάσεις μεταξύ πολιτών για υποθέσεις τους. Όταν λοιπόν καταγγέλθηκε από έναν πολίτη, ένας μηχανικός για ολιγωρία και ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι του, ο δήμαρχος Μπουτάρης έπραξε ότι προβλέπει η νομοθεσία. Καθώς έκρινε ότι δεν μπορεί να καταλήξει αν ευθύνεται ο υπάλληλος, διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (διοικητική ανάκριση) για τη διακρίβωση των πραγματικών γεγονότων. Και όντως η Ε.Δ.Ε. εξέτασε τα γεγονότα και αθώωσε πλήρως τον υπάλληλο. Τι έπραξε μετά ο δήμαρχος; Επέβαλλε ποινή στέρησης μισθού στον υπάλληλο, αγνοώντας 100% την εξέταση που παρήγγειλε ο ίδιος!!! Και δεν την αγνόησε μόνο κατ΄ ουσία, καθώς κατέληξε σε τελείως αντίθετο αποτέλεσμα χωρίς στοιχεία, αλλά και τύποις, καθώς στο έγγραφο της απόφασης για την επιβολή της ποινής, καταχρηστικά ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ οποιαδήποτε αναφορά στην ύπαρξη της Ε.Δ.Ε. καθιστώντας πρακτικά άκυρη την απόφαση. 
H ΕΜΔΥΔΑΣ/Κ.Μ. ζήτησε συνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη, αλλά ο δήμαρχος μας αγνόησε. Έτσι δεν μπορέσαμε να τον ρωτήσουμε ποια είναι η δύναμη που αλλάζει από άσπρο σε μαύρο την απόφαση μιας Ε.Δ.Ε. και έτσι παρακάμπτεται η διαδικασία που ο ίδιος ζήτησε, για να τον βοηθήσει να αντιληφθεί τις (όποιες και τελικά ανύπαρκτες) ευθύνες του μηχανικού.

Ανοικτή Παντεχνική Συνέλευση Θεσ/κη - Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, καλέσματα για την απεργία

Για να καταδείξουμε την νέα κλοπή των αποθεματικών μας από την Tράπεζα Aττικής καλούμε σε συγκέντρωση στις 9κ30 στην τράπεζα Αττικής (Μητροπόλεως κ Κούσκουρα) ώστενα προχωρήσουμε σε συμβολικό αποκλεισμό.

Μετά θα ακολουθήσουμε την πορεία με όλους τους εργαζόμενους στην Καμάρα στις 10κ30 και στο Εργ.Κέντρο στις 11.

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΜΕΔΕ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τις τελευταίες μέρες μας παρουσιαζεται ως επιτυχία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ως ένα θετικό βήμα για την αντιμετώπιση του ελείματος ρευστότητας, αλλά και της σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος εν γένει. Αυτό που δεν παρουσιάζεται είναι από ποιούς βρήκαν τα χρήματα της ανακεφαλαιοπόιησης.
Η τράπεζα Αττικής, έχει πλέον λύσει το πρόβλημα αυτό με μόνιμο τρόπο. Τα παίρνει από τα κορόιδα τους μηχανικούς! Για ακόμα μια φορά βάλαν χέρι στα αποθεματικά του ασφαλιστικού μας ταμείου μιας, και με το αζημίωτο βεβαια, το ΤΣΜΕΔΕ είναι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας Αττικής.
Τη στιγμή που το ασφαλιστικό σύστημα καταρέει και οι ανασφάλιστοι μηχανικοί φτάνουν στο 60% λόγω αδυναμίας πληρωμής των υπέρμετρων εισφορών, άλλα 480εκ ευρώ του ταμείου πετιούνται στην μαύρη τρύπα της Αττικα bank, για να γίνουν θαλασσοδάνεια, εξυπηρετήσεις σε διαπλεκόμενους και μπόνους των τραπεζιτών.
Η τράπεζα παρουσιάζει διαχρονικά ζημιές περί τα 900εκ. ευρώ, κι όμως συνεχίζει να θεωρείται «καλή επένδυση» για το ταμείο μας. Η διοίκηση της τράπεζας, αντί να λογοδοτεί για τις «άστοχες επενδυτικές επιλογές», επιβραβεύεται με πλουσιοπάροχες απολαβές.
Δεν πληρώνουμε τα τραπεζικά τους παιχνίδια. Τα αποθεματικά του ταμείου μας είναι για τις ανάγκες των ασφαλισμένων και όχι για να αναλαμβάνει τα επενδυτικά ρίσκα. Αμεση αποδέσμευση από την τράπεζα Αττικής. Να πλήρωσουν και να λογοδοτίσουν οι υπεύθυνοι για την απώλεια  πόρων του ταμείου μας.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΗ Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών καλεί όλους τους συναδέλφους, φορείς των μηχανικών, σωματεία, συλλογικότητες εργαζομένων και κάθε αλληλέγγυο στη Γενική Απεργία, την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2015. 
Η προσυγκέντρωση της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών θα πραγματοποιηθεί στην είσοδο του Πολυτεχνείου επί της Πατησίων στις 10.30 π.μ. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
 • Άμεση και αναδρομική ακύρωση όλων των ληστρικών αυξήσεων εισφορών
 • Ριζική μείωση εισφορών, με αναδρομική ισχύ, και διαγραφές χρεών των ανέργων και των συναδέλφων με χαμηλό εισόδημα
 • Πλήρη και χωρίς προϋποθέσεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως οφειλών
 • Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά, έξω το ταμείο από την τράπεζα Αττικής
 • Όχι στον κατακερματισμό των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων
 • Να ανοίξει άμεσα το σύστημα αμοιβών του ΤΕΕ για όλους τους συναδέλφους
 • Να καταργηθεί η απαίτηση ασφαλιστικής ενημερότητας ως προϋπόθεση άσκησης του επαγγέλματος
 • Να καταργηθεί το ΚΕΑΟ και να σταματήσουν οι κατασχέσεις
 • Κατάργηση της ποινικοποίησης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία
 • Επιστροφή των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ που κουρεύτηκαν με το PSI to 2012
 • Παύση των πλειστηριασμών. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμοί και τράπεζες

Πίσω από τις στατιστικές


Αναδημοσίευση από τα "ενθέματα"
της Τόνιας Κατερίνη

Το σχέδιο ρύθμισης των κόκκινων δανείων αποτέλεσε, όλα τα τελευταία χρόνια κεντρικό ζήτημα στις «διαπραγματεύσεις» ανάμεσα στις διαδοχικές κυβερνήσεις και τους δανειστές. Ειδικά από τον Σεπτέμβρη και μετά, η κυβέρνηση διαμήνυσε, σε όλους τους δυνατούς τόνους, ότι έκανε μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση, στο τέλος της οποίας εμφανίστηκε ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα. Ικανοποιημένοι όμως εμφανίστηκαν και οι δανειστές που θα προχωρήσουν στην εκταμίευση της καθυστερούμενης δόσης.

Βασικό θέμα, που έχει κυριαρχήσει στη δημόσια συζήτηση και αντιπαράθεση, είναι τα ποσοστά όσων προστατεύει η συμφωνία. Ωστόσο, καθώς αυτά τα ποσοστά κινούνται σε ευρύτατα πλαίσια και είναι δύσκολο να προσδιοριστούν με ακρίβεια αυτή τη στιγμή, ας αφήσουμε λίγο στην άκρη τις (αυθαίρετες συχνά) στατιστικές και αναγωγές, και ας δούμε τη μεγάλη εικόνα. Τι συμφωνήθηκε λοιπόν επί της αρχής; 

1. Οι τράπεζες δεν θα έχουν καμία απώλεια, με αφετηρία υπολογισμού τις εισπράξεις που θα έκαναν αν εκπλειστηρίαζαν τα ακίνητα στην εμπορική τους αξία. Τις διαφορές που θα προκύψουν από τις όποιες ευεργετικές ρυθμίσεις προς τους πλέον αδύναμους δανειολήπτες θα τις καλύψει το δημόσιο, δηλαδή και πάλι οι πολίτες. Αυτό, στην πράξη, σημαίνει ότι οι τράπεζες οι οποίες τα τελευταία είκοσι χρόνια απέσπασαν τεράστια κέρδη από την επιχείρηση πώλησης τραπεζικών προϊόντων (καρτών, καταναλωτικών, επιχειρηματικών αλλά κυρίως στεγαστικών δανείων), αρνούνται να αναλάβουν ακόμα και το παραμικρό κόστος από τις απώλειες, ενώ την ίδια στιγμή δέχονται αλλεπάλληλες στηρίξεις μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων που συνεχίζονται και έπονται. Ακόμα και αν δεν αποδεχτούμε ως συνολικό ποσό ανακεφαλαιοποίησης τα 210 δισ. (ρευστό και εξασφαλίσεις) και παραμείνουμε στο μη αμφισβητούμενο από κανένα ποσό των 45 δισ. το οποίο θα αυξηθεί με την επερχόμενη ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες έχουν ήδη καλύψει μεγάλο μέρος από τις επισφάλειες συγκρινόμενο με τα 100 περίπου δισ. που είναι συνολικά τα «κόκκινα δάνεια». Η «σταθερότητα» του τραπεζικού συστήματος μοιάζει να είναι η μόνη μη αμφισβητήσιμη αρχή, ενώ οι εξαγγελίες για δημόσιο φορέα διαχείρισης (που θα διαχειριζόταν τα κόκκινα δάνεια), οι οποίοι και αποτελούσαν κορμό του σχεδιασμού του Σύριζα έχουν σιωπηλά αποσυρθεί.


2. Η καθολική έννοια της αδιαπραγμάτευτης προστασίας της πρώτης κατοικίας καταργείται. Κάθε δανειολήπτης, ακόμα και ο πλέον αδύναμος, είναι υποχρεωμένος να περάσει από τη διαδικασία ατομικής διαπραγμάτευσης με την τράπεζα και στη συνέχεια, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, να προσφύγει στα δικαστήρια. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι ένας σημαντικός αριθμός δανειοληπτών θα καταφέρει να σώσουν την κατοικία τους (το 25% για μία τριετία σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης) πρόκειται για μια αλλαγή με μεγάλη σημασία.. Ο υπερχρεωμένος πολίτης θα βρίσκεται διαρκώς (και μέχρι την αποπληρωμή του δανείου του) σε συνεχή πίεση για να πληροί την συνθήκη της συνεργασιμότητας, να πληρώνει ή να αποδεικνύει διαρκώς τα αίτια της αδυναμίας του. Στον υπερχρεωμένο πολίτη χρεώνεται στο ακέραιο η ευθύνη της κατάστασής του, ενώ η οικονομική κρίση δεν αναγνωρίζεται ως «βίαιη αλλαγή συνθηκών» όρος που η αποδοχή του αποτελεί θεμελιώδη δικονομική εγγύηση στην αντιμετώπιση του δανειολήπτη. Ο υπερχρεωμένος πολίτης θα τύχει κάποιας μέριμνας αν βρίσκεται στα όρια της φτώχειας ή αν οδηγηθεί σε αυτά μέσα από την ρευστοποίηση κάθε «πλεονάζοντος» περιουσιακού στοιχείου και εισοδήματος, προκειμένου να καλυφθούν οι οφειλές.

Η γενικότερα επαγγελλόμενη (εκ μέρους της κυβέρνησης) αναδιανομή εισοδήματος αφήνει ανέγγιχτο τον πραγματικό πλούτο και το μεγάλο κεφάλαιο και επελαύνει στα μεσαία στρώματα, υλοποιώντας την απόλυτη αντιστροφή της όποιας διαδικασίας αναδιανομής προς τα κάτω πραγματοποιήθηκε τα τελευταία τριάντα χρόνια.

ΠΣΔΜ-Η: κατάργηση εξετάσεων, επιστροφή κόστους σεμιναρίων στους εν. επιθεωρητές


Με απόφασή του το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Σύλλογου Διπλωματούχβν Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων ζητά την κατάργηση εξετάσεων, την επιστροφή κόστους σεμιναρίων στους ενεργειακούς επιθεωρητές την υποχρεωτική παρουσία Μηχανολόγου Ηλεκτρολόγου σε κάθε επιθεώρηση,και την αποκλειστικότητα διενέργειας επιθεωρήσεων θέρμανσης από Διπλωματούχους Μηχανολόγους - Ηλεκτρολόγους.

Αναλυτικά, στην απόφαση του Δ.Σ. αναφέρονται τα ακόλουθα:

"Ο Σύλλογος μας εκπροσωπώντας τον μεγαλύτερο κλάδο Μηχανικών της χώρας, των Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων από την αρχή είχε τοποθετηθεί στο θέμα των ενεργειακών επιθεωρητών και οι εξελίξεις δυστυχώς τον δικαιώνουν. Το σημερινό αδιέξοδο οφείλεται σε λάθος επιλογές της πολιτείας και ελπίζουμε να μη συνεχιστούν. Θέλοντας να συνεισφέρουμε στη σωστή αντιμετώπιση του θέματος υπενθυμίζουμε τις θέσεις μας, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά, έστω και αργά, θα εισακουσθούν.

Σχετικά με τις Ενεργειακές Επιθεωρήσεις θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι:

Σταματήστε την καταστολή του συνδικαλιστικού κινήματος στη Νότια Κορέα

Σταματήστε την καταστολή του συνδικαλιστικού κινήματος στη Νότια Κορέα

Στις 14 Νοεμβρίου 2015, σχεδόν 100.000 χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων συνδικαλιστές, βγήκαν στους δρόμους μετά από κάλεσμα της Κορεάτικης Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (KCTU) για πανεθνική μέρα δράσης. Αιχμή της κινητοποίησης ήταν η εναντίωση στην εργατική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης υπό την Παρκ Γκέουν-χε, η οποία περιλαμβάνει μειώσεις μισθών και απελευθέρωση απολύσεων. Πολλοί από όσους συμμετείχαν στην κινητοποίηση ήταν εξοργισμένοι από την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει στα σχολεία νέα βιβλία κορεάτικης ιστορίας που έχει γράψει η ίδια.

Παρά το ότι τα κίνητρα της κινητοποίησης ήταν δίκαια και δημοκρατικά, η κυβέρνηση απάντησε σε ωμή αστυνομική βία. Περισσότεροι από 20.000 αστυνομικοί συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές, πάνω από 180.000 λίτρα νερού εκτοξεύτηκαν σε μια μόνο μέρα. Δεκάδες είναι οι τραυματίες, ανάμεσα τους και ένας σε κρίσιμη κατάσταση. Ξεδιάντροπα, η κυβέρνηση κατηγορεί το KCTU και άλλες οργανώσεις που οργάνωσαν την κινητοποίηση για τη βία και απαιτεί από τις ηγεσίες τους να παρουσιαστούν στις αρχές.

Ο πρόεδρος του KCTU Χαν Σαν-γκιούιν είναι πλέον καταζητούμενος και κατέφυγε για προστασία σε έναν ιστορικό βουδιστικό ναό. Στις 21 Νοεμβρίου η κυβέρνηση έκανε επιδρομή στα κεντρικά γραφεία του KCTU και άλλων επτά συνεργαζόμενων συνδικάτων. Πάνω από 2.000 αστυνομικοί συμμετείχαν στις επιχειρήσεις. Σαν να μην ήταν αρκετά όλα αυτά, στις 23/11 η κυβέρνηση έβαλε λουκέτο στο παράρτημα του Συνδικάτου των Δημοσίων Υπαλλήλων (KGEU) που βρίσκεται στη συνοικία Μάπο.

Τα τελευταία τρία χρόνια η πρόεδρος Παρκ Γκέουν-χε επιτίθεται στο KGEU, καθώς και στο συνδικάτο των εκπαιδευτικών KTU και έχει ακυρώσει τη νομική τους υπόσταση ως συνδικάτα. Η επίθεση σε αυτά τα δύο συνδικάτα είναι η αιχμή του δόρατος για ευρύτερη επίθεση στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Η τελευταία επίθεση ενάντια στο KGEU ήταν το βίαιο κλείσιμο των παραρτημάτων που διέθετε εντός κυβερνητικών κτιρίων. Το παράρτημα στη συνοικία Μάπο ήταν το πιο μαχητικό και κατάφερε να μπλοκάρει το κλείσιμο του με συνεχιζόμενη κατάληψη δύο εβδομάδων. Καθώς ήταν το μόνο γραφείο του KGEU που είχε μείνει ανοιχτό, αυτό και ο ηγέτης του -Παρκ Τσιον-σιοκ- λειτουργούσαν ως φάρος αντίστασης για τους συνδικαλιστές. Η κυβέρνηση δεν μπορούσε να ανεχτεί τόση μαχητικότητα και έσυρε με τη βία τους συνδικαλιστές έξω ώστε να το κλείσει.

Καταδικάζουμε τη συμπεριφορά της κυβέρνησης ως αναίτια επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργατών στη Νότια Κορέα. Απαιτούμε τα εξής από την κυβέρνηση της Παρκ Γκέουν-χε

Να αποσύρει άμεσα το ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου της Κορεάτικης Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (KCTU) Χαν Σαν-γκιούιν. 

Να σταματήσει την καταστολή του KCTU και των υπαγόμενων σε αυτό σωματείων. 

Την επαναφορά της νομικής υπόστασης του Σωματείου των Δημοσίων Υπαλλήλων (KGEU) και των Σωματείου Κορεατών Δασκάλων και Εργαζομένων στην Εκπαίδευση (KTU). 

Την επαναλειτουργία του συνδικαλιστικού παραρτήματος στη συνοικία Μάπο και την επιστροφή όλων των περιουσιακών στοιχείων του που με την βίαια κατασχέθηκαν. 

Για υπογραφές επικοινωνήστε με email στο: mail@workerssolidarity.org

Υπόδειγμα προσφυγής ασφαλισμένων κατά ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ - χιλιάδες προσφυγές εν όψειΤο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ακολουθήσει «μπαράζ» σχετικών προσφυγών στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών (και στα κατά τόπους αρμόδια δικαστήρια) προκειμένου να κριθεί αντισυνταγματική η διάταξη του πρόσφατου νόμου 4337/15, που (κατόπιν σχετικής απαίτησης των δανειστών) κατάργησε προγενέστερη ευνοϊκή ρύθμιση, που έδινε τη δυνατότητα σε νέους ασφαλισμένους (μετά το 1993) να «ελαφρυνθούν» από ασφαλιστικές εισφορές έως τα τέλη του 2016, αλλάζοντας ασφαλιστική κλάση. νέα ρύθμισηΤο έναυσμα για την υποβολή προσφυγών στα διοικητικά δικαστήρια από χιλιάδες επαγγελματίες ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ (μηχανικούς, ιατρούς, δικηγόρους κλπ.) δίνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, αναρτώντας στην ιστοσελίδα του σχετικό υπόδειγμα προσφυγής που μπορούν να αξιοποιήσουν όλοι οι θιγόμενοι (δείτε το στο τέλος του άρθρου).

Με τη νέα ρύθμιση οι ασφαλισμένοι αυτοί του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) πρέπει να επανέλθουν στο παλαιότερο καθεστώς (ενώ είχαν μειωθεί οι εισφορές τους «πέφτοντας» έως και δύο ασφαλιστικές κλάσεις) καταβάλλοντας αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, σε ποσά που κυμαίνονται από 97 έως 150 ευρώ, ανάλογα με την επαγγελματική κατηγορία.

Στο υπόδειγμα προσφυγής που φέρεται να ασκεί το ΕΤΑΑ, υποστηρίζεται ότι η νέα ρύθμιση παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος. Παράλληλα παραβιάζονται οι συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν το κράτος δικαίου, την κοινωνική ασφάλιση, την ισότιμη συμμετοχή καθενός στα δημόσια βάρη, ενώ θίγονται και τα περιουσιακά δικαιώματα που προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

Υπόδειγμα προσφυγής ενώπιον Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου κατά της διάταξης που κατάργησε τη δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ

ΠΡΟΣ

ΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΡΟΣΦΥΓΗ

ΚΑΤΑ 

Του ΝΠΔΔ με την επωνυμία «ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ», που εδρεύει στην Αθήνα, νόμιμα εκπροσωπούμενου.

Της υπ. αρ. πρωτ. Πράξης του ΝΠΔΔ «Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων –Τομέας Ασφάλισης» με την οποία απορρίφθηκε η υπ. αρ. πρωτ. αίτηση μου.

------------------------------------------------------------------------

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟΥ

Με την παρούσα προσβάλλεται η απόρριψη της αίτησης μου προς το αντίδικο με υπ. την αρ. πρωτ. πράξη του ΝΠΔΔ «Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων» απόρριψη που στηρίζεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 21 Ν. 4337/2015 καθώς η διάταξης της παρ. 3 του άρθρου 21 Ν. 4337/2015 παραβιάζει διατάξεις υπερνομοθετικής ισχύος. Ειδικότερα από συνταγματικής απόψεως παραβιάζει την αρχή της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του ιδιώτη καθώς και την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας εφαρμοζόμενη σε συνδυασμό με την αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου το 22 παρ. 5 Σ. και το 4 παρ. 5 Σ. Από απόψεως διεθνούς δικαίου παραβιάζει θεμελιωμένο περιουσιακό μου δικαίωμα που κατοχυρώνεται στην Ε.Σ.Δ.Α.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ

Η διοίκηση της Attica bank από τις καλύτερα αμειβόμενες το 2014 ενώ η τράπεζα είναι ζημιογόνος

Ενημερωτικό δελτίο αμκ Αττικής
Μεταξύ των λοιπών που ενδιαφέρουν οι αμοιβές των στελεχών: Γαμβρίλης 260.000 το 2014
Σελλιανάκης 86.000 το 2014
Χώρια οι πιστωτικές, χώρια τα αυτοκίνητα, οι οδηγοί... Με τα λεφτά των μηχανικών! Δείτε και από εδώ
Η Attica bank μπορεί να είναι ζημιογόνος τράπεζα αλλά η διοίκηση της μεριμνά ώστε να μην υπάρχουν μειώσεις αλλά μόνο επεκτάσεις συμβάσεων.
Αξιολογώντας το πλούσιο πληροφοριακό υλικό των ενημερωτικών δελτίων των τραπεζών βρεθήκαμε έκπληκτοι εμπρός σε ένα πολύ περίεργο γεγονός.
Η Attica bank προσπαθεί να ανακεφαλαιοποιηθεί, η τράπεζα είναι ζημιογόνος με τεράστιες σωρευμένες ζημίες και δίνει μάχη κεφαλαιακής επιβίωσης. 
Παρά τις ζημίες της η Attica bank δεν έχει μειώσει στο ελάχιστο τις αποδοχές της διοίκησης.
Συγκρίνοντας μάλιστα τις καθαρές αποδοχές της διοίκησης της Attica bank και της διοίκησης της Alpha bank καταλήξαμε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η Attica bank καλοπληρώνει, οι ζημίες, ζημιές αλλά οι αμοιβές της διοίκησης δεν αλλάζουν. 
Είναι ενδεικτικό ότι οι καθαρές αποδοχές της διοίκησης της Alpha bank όλης της ηγετικής ομάδας είναι 1,84 εκατ ευρώ ετησίως και στην Attica bank 1,811 εκατ ευρώ ετησίως. 
Η Alpha bank είναι περίπου 18 φορές μεγαλύτερη τράπεζα από την Attica bank αλλά η Attica bank αμείβει τα στελέχη της όπως η Alpha bank.
Η διοίκηση της Alpha bank ίσως πρέπει να το ξανασκεφθεί καθώς μια μικρή τράπεζα όπως η Attica bank αμείβει πλουσιοπάροχα τα διοικητικά της στελέχη. 
Ας δούμε λίγο τα δεδομένα. 
Η Attica bank για αμοιβές διοίκησης κατέβαλλε 2,83 εκατ ευρώ μεικτά ή 1,811 εκατ καθαρά στα 37 μέλη της διοίκησης. 
Ο Γιάννης Γαμβρίλης λαμβάνει καθαρά 180,5 χιλιάδες ευρώ ή 264 ευρώ μεικτά.

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικης: Τοποθέτηση Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας


Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. 
ΑΤΤΙΚΗΣ 

ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100,  114 75  ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282           FAX:210 64.61.296  e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr
 Αθήνα,27 Νοεμβρίου 2015
Αρ. Πρωτ. : 4212
                                                                   ΠΡΟΣ: Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων


(β) Αναπληρώτρια Υπουργό κ. Αθανασία Αναγνωστοπούλου

(γ) Αναπληρωτή Υπουργό κ. Κώστα Φωτάκη

(δ) Υφυπουργό κ. Θεοδόσιο Πελέγρίνη 

(ε)  Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Ιωάννη Δ. Παντή

(στ) Γενικό Γραμματέα  Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς κ. Παυσανία Παπαγεωργίου

(η) Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Θωμά Μαλούτα

(θ) Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γεώργιο Καλαντζή 

(ι) Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού κ.   Γεωργία Κουρούπη 

                                                                  ΚΟΙΝ.: 1) ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ
                                                                                        2) Πρόεδρο και μέλη ΔΕΤΕΕ

Θέμα: “Τοποθέτηση Προϊσταμένων   Οργανικών Μονάδων στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου’’

            Επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ότι η Ένωσή μας έχει γίνει αποδέκτης εύλογων διαμαρτυριών για τη διαδικασία τοποθέτησης Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου.  
            Σε τμήματα της Διεύθυνσης Κτιριακής και Υλικοτεχνικής Υποδομής,  αλλά και της Διεύθυνσης Εποπτείας Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων, έχουν τοποθετηθεί προϊστάμενοι (και αναπληρωτές αυτών) συνάδελφοι Τεχνολόγοι οι οποίοι προΐστανται διπλωματούχων μηχανικών πολυετούς εμπειρίας. Οι δε τοποθετήσεις τους έχουν γίνει με Υπουργικές Αποφάσεις και όχι κατόπιν διαδικασιών κρίσης και αξιολόγησης. 
            Η ελεύθερη επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων είναι αναμφίβολα παράνομη και έρχεται σε ευθεία αντίθεση τόσο με τις θεμελιώδεις αρχές της Ισότητας και του Κράτους Δικαίου, αλλά είναι και αντίθετη με το άρθρο 97 του Ν. 3528/2007 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ (ΦΕΚ 26/9-2-2007) και με το άρθρο 99 του Ν. 3584/2007 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΦΕΚ 143/Α/2007). Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 97 του Ν. 3528/2007 και του άρθρου 99 του Ν. 3584/2007 : «Το προβάδισμα μεταξύ των Υπαλλήλων καθορίζεται ως εξής: α)Μεταξύ υπαλλήλων που ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες, προηγούνται οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ και ακολουθούν κατά σειρά οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΤΕ, της κατηγορίας ΔΕ και τέλος οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΥΕ» . Η σαφήνεια με την οποία έχει διατυπωθεί η ως άνω διάταξη το δίχως άλλο, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών σχετικά με την αληθινή βούληση του νομοθέτη, η οποία δεν είναι άλλη από την πρόθεση του να αναγνωρίσει σαφές προβάδισμα στους υπαλλήλους της κατηγορίας ΠΕ έναντι αυτών της κατηγορίας ΤΕ, που με τη σειρά τους προηγούνται σε σχέση με τους υπαλλήλους ΔΕ κ.ο.κ. 
 
            Σε συνέχεια των παραπάνω ζητούμε από εσάς να πραγματοποιηθεί συνάντηση με την Ένωση μας ώστε να συζητήσουμε την τροποποίηση του Οργανισμού σας, ώστε να συνάδει με τις συννημένες αποφάσεις και εγκυκλίους και να αποκατασταθεί η αξιοκρατία και η αξιοπρέπεια των συναδέλφων Διπλωματούχων Μηχανικών, στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. 
 

Για το Δ.Σ.
της
ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η Πρόεδρος                                                 Ο Γεν. Γραμματέας


     Φανή Καβάλλα                                           Δημήτρης Κλεφτοδήμος

                   Α/Μ                                                                           Α/Μ