Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Ψηφίσματα Λαϊκής Συνέλευσης Πλ. Συντάγματος 30/06-01/07

Ημ/νία Συνέλευσης: Thu, 30/06/2011
Ανάγνωση κειμένου για τις ευχαριστίες σε όσους μας συμπαραστάθηκαν.  (Επισυνάπτεται)
Ευγνωμοσύνη στους εργαζόμενους του Μετρό τους Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και κάθε συμπαραστάτη στον αγώνα μας.
Κάθε φορά που δίνουμε μια μεγάλη μάχη, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο, μέσα μας ότι η αλληλεγγύη ανάμεσα σε όλο τον αγωνιζόμενο λαό είναι ίσως το πιο σημαντικό και πολύτιμο χαρακτηριστικό του αγώνα μας. Γιαυτό και θέλουμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και την αμέριστη ευγνωμοσύνη μας στους εργαζόμενους του μετρό και τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, το ΕΚΑΒ, το ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ και ζαχαροπλαστείο Παναθήναιο και Τερκενλής και κάθε άλλον που μας συμπαραστάθηκε στο δύσκολο 48ωρο.
Ειδικά οι εργαζόμενοι του ΜΕΤΡΟ έδωσαν μια απίστευτη μάχη στο πλάι μας. Πρώτα απ' όλα πάλεψαν για να μείνει ανοιχτό, το μετρό αντί να απεργήσουν. Έτσι η συγκέντρωση μας μπόρεσε να είναι μεγαλειώδης. Κυρίως όμως πρόσφεραν φιλοξενία και ένα ουσιαστικό άσυλο  σε κάθε τραυματισμένο και κυνηγημένο στη πλατεία. Φρόντιζαν τους πάντες και ακόμη έδειξαν και ανοχή σε υπερβολές. Φρόντισαν του πάντε και ακόμη έδειξα και ανοχή σε υπερβολές. Χωρίς τους ανθρώπους του μετρό, θα είχαμε αμέτρητους σοβαρά τραυματίες και πιθανότατα νεκρούς, και σίγουρα θα μετράγαμε πολλές δεκάδες συλλήψεις. Χωρίς το ανοιχτό μετρό θα είχαμε χάσει την Πλατεία Συντάγματος από νωρίς.
Φίλοι εργαζόμενοι του μετρό, εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, συμπαραστάτες μας  στην πλατεία και τους γύρω δρόμους δεν θα ξεχάσουμε την αγκαλιά που μας  προσφέρατε. Είστε κομμάτι αυτού του υπέροχου αγώνα, που μας ενώνει όλο και  περισσότερο, ξεγυμνώνει το βάρβαρο καθεστώς που καταρρέει και μας φέρνει κάθε  μέρα πιο κοντά στην τελική νίκη.
Η Λαϊκη Συνέλευση της πλατείας Συντάγματος δηλώνει ότι ο αγώνας που άρχισε εδώ, και πάνω από ένα μήνα, συνεχίζεται. Τα διλήμματα που έβαλε η κυβέρνηση για να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο είναι ψεύτικα. Η στάση πληρωμών και όχι  τα νέα δάνεια είναι αυτό που θα σώσει την πλειοψηφία του λαού, ενάντια στην μειοψηφεία ΣΕΒ- Τραπεζών εφοπλιστών, και όλων των εκμεταλευτών συνολικά. Οι ανάγκες του λαού είναι πάνω από τα συμφέροντα των πιστωτών. Και αν αυτό οδηγήσει στην παραμονή ή όχι στο ευρώ, στην παραμονή ή όχι στην Ε.Ε, μας είναι αδιάφορο. Οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη τους. Θα αντιμετωπίσουμε με αναδιανομή του εισοδήματος και άμσεη δημοκρατία κάθε οικονομιό εκβιασμό. Όλοι στον αγώνα, στις πλατείες και στους χώρους δουλειάς. Να διαδόσουμε και να οργανώσουμε στην κοινωνία γενική απεργία διαρκείας , που μαζί με τη δράση στις πλατείες και τις γειτονιές θα φέρει την αρχή για το τέλος του σημερινού κόσμου εκμετάλλευσης και αλλοτρίωσης. Για μια κοινωνία αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Ο αγώνας συνεχίζεται. Γενική απεργία διαρκείας. Ας βγούμε όλοι σε δρόμους και πλατείες , οι συνελεύσεις μας και ο συντονιμσός τους θα δώσουν την λύση. Ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ. Όλοι στον αγώνα. Άμεση δημοκρατία τώρα.
Υπερψηφίστηκε.

Από Δευτέρα καταργούνται οι ελάχιστες αμοιβές

Σε εφαρμογή του Ν.3919/2011 από αύριο 3/7 καταργούνται οι ελάχιστες αμοιβές. Με αφορμή το γεγονός αυτό αναρτούμε δύο κείμενα. Το πρώτο (με Αριθ. Πρωτ. Δ17α/05/102/ΦΝ460) είναι η εγκύκλιος του ΥΠΟΜΕΔΙ για την κατάργηση του ορίου εκπτώσεων στον Ν.3316 και το δεύτερο η εισήγηση του προέδρου του ΤΕΕ (σε συνεργασία με το ΥΠΟΜΕΔΙ) για σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος υλοποίησης του νόμου κατάργησης του κώδικα αμοιβών. Με κάποιες τροποποιήσεις υπερψηφίστηκε και από τη ΔΕ του ΤΕΕ, στην οποία και το καταψηφίσαμε.


ΘΕΜΑ: Εφαρμογή διατάξεων του Ν. 3919/2011 που αφορούν την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.Εν όψει της επικείμενης έναρξης ισχύος, στις 3-7-2011, του Ν. 3919/2011 για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και της κατάργησης διατάξεων του Ν. 3316/2005, παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες σε σχέση με την εφαρμογή του νομικού πλαισίου ανάθεσης των συμβάσεων μελετών και συναφών υπηρεσιών του Ν. 3316/2005:

1. Σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 16-22 του Ν. 3919/2011, καταργούνται όλες οι διατάξεις του Ν. 3316/2005 που απαγορεύουν, επί ποινή αποκλεισμού, στους διαγωνιζόμενους να υποβάλλουν οικονομικές προσφορές κάτω ενός συγκεκριμένου κατώτατου νόμιμου ορίου (80% επί της προεκτιμώμενης αμοιβής της σύμβασης). Συνεπώς, μετά τις 3-7-2011, οι διαγωνιζόμενοι είναι ελεύθεροι να υποβάλλουν οικονομικές προσφορές χωρίς περιορισμό κατώτατου ορίου παραδεκτού.

2. Συνεπεία της νομοθετικής μεταβολής, το Υπουργείο Υ.ΜΕ.ΔΙ άμεσα προβαίνει α) στην επικαιροποίηση σχετικώς των εγκεκριμένων προτύπων προκηρύξεων ανάθεσης των συμβάσεων, όλων των τύπων (Α, Β, Β1, Γ, Δ, Δ1), β) στην τροποποίηση της υπουργικής απόφασης που καθορίζει τα όρια (άνω και κάτω) των οικονομικών προσφορών και επίκειται, εντός των προσεχών ημερών και πάντως προ της 2-7-2011 η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Οι νέες αποφάσεις θα ισχύσουν σε διαδικασίες διαγωνισμών, στους οποίους η πρώτη αποστολή της προκήρυξης για δημοσίευση θα διενεργηθεί μετά την 2-7-2011 (ήτοι από 3 - 7 και εντεύθεν). Συνεπώς, εφόσον οι εμπλεκόμενες στις διαδικασίες ανάθεσης υπηρεσίες αποστείλουν τις περιλήψεις για δημοσίευση πριν τις 3-7-2011 μπορούν να συνεχίσουν τη διαδικασία χωρίς τροποποίηση του τεύχους της προκήρυξης, άλλως πρέπει να αναμείνουν την δημοσίευση των νέων προτύπων τευχών προκηρύξεων τα οποία και πρέπει να χρησιμοποιήσουν.

Της εγκυκλίου αυτής να λάβουν γνώση όλοι οι αρμόδιοι υπάλληλοι για την ορθή εφαρμογή της.

Η εγκύκλιος αυτή να αναρτηθεί κατεπειγόντως στην ιστοσελίδα www.ggde.gr της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣΙ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
Π. ΔΙΠΛΑΡΟΣ
Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος

Άρθρο 1 Σκοπός

Σκοπός του παρόντος διατάγματος είναι η προσαρμογή της Νομοθεσίας που διέπει την εκπόνηση μελετών και τις αμοιβές Μηχανικών Ιδιωτικών έργων προς τις διατάξεις του άρθρου 7 του Ν.3919/2011 "Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας , κατάργηση αδικαιολογήτων περιορισμών στην πρόσβαση και την άσκηση επαγγελμάτων’’ (ΦΕΚ 32/Α/2011), κατά την παρ.15 του άρθρου 7 αυτού.

Ανακοίνωση για την καταστολή και κάλεσμα σε Συλλαλητήριο, Κυριακή 3/7

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ, ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ 3/7, 7.00 μ.μ.
Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα καταγγέλλει το όργιο κρατικής καταστολής που έλαβε χώρα χτες στους δρόμους της Αθήνας. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχοντας ξεκάθαρα εντολή να διαλύσουν και να συντρίψουν την μεγαλειώδη διαδήλωση του λαού της Αθήνας συμπεριφέρθηκαν σαν στρατός κατοχής της κυβέρνησης, της τρόικα και του κεφαλαίου ενάντια στον εχθρό λαό. Έτσι ξεκίνησε η υλοποίηση της λογικής «μεσοπρόθεσμο ή τανκ», με την εφαρμογή καθεστώτος σιδερένιας φτέρνας για να περάσει το εγκληματικό «μεσοπρόθεσμο».

Ξεχωριστή θέση στην κρατική καταστολή είχαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές που συμμετέχουν στον «Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων» και στην πρωτοβουλία «δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε,». Το πρωί το μέλος του ΔΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ Χαρίσης Γ. δέχτηκε, στο μπλόκο του Ευαγγελισμού, δολοφονικά χτυπήματα στο κεφάλι με αποτέλεσμα να μεταφερθεί αιμόφυρτος στον Ευαγγελισμό. Το μεσημέρι το «στέκι» της Πρωτοβουλίας, που παραμένει από την πρώτη στιγμή του αγώνα, εδώ και 33 μέρες στην γωνία Όθωνος και Αμαλίας, δέχτηκε βάρβαρη επίθεση κατά την οποία οι συνδικαλιστές που παρευρίσκονταν (και την στιγμή εκείνη έδιναν συνέντευξη σε δημοσιογράφο) κυριολεκτικά ποδοπατήθηκαν. Ο Γρηγόρης Καλομοίρης μέλος του ΔΣ της ΑΔΕΔΥ χτυπήθηκε βάναυσα, ο δε Νίκος Αδαμόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Δήμου Νέας Ιωνίας, ακινητοποιήθηκε και αφού του αφαίρεσαν την προστατευτική μάσκα του άδειασαν εξ’επαφής την «φυσούνα» στο πρόσωπο απειλώντας με κίνδυνο την ζωή του. Λίγο παρακάτω πραγματοποιήθηκε άγρια επίθεση στο κτήριο της ΔΟΕ, στο οποίο μέσα βρίσκονταν δεκάδες δάσκαλοι και άλλοι εργαζόμενοι, που στάθηκαν λίγο να αναπνεύσουν από τον χημικό πόλεμο. Εκεί τραυματίστηκε στο κεφάλι από άγρια χτυπήματα με την λαβή του γκλοπ ο Π. Βαινάς πρόεδρος του συλλόγου Π.Ε Αιγάλεω, όπου ακόμα και αιμόφυρτος εξακολουθούσαν να τον κλωτσούν και να το ψεκάζουν με χημικά. Ο συνάδελφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε άθλια κατάσταση όπου και νοσηλεύτηκε. Τραυματίστηκε ακόμα, η Ράνια Νενεδάκη, δημοτική σύμβουλος Ζωγράφου που συμμετείχε ως εργαζομένη στο μπλόκο του ευαγγελισμού, ενώ συνελήφθη και προσήχθη στην ΓΑΔΑ αφού πρώτα ξυλοκοπήθηκε άγρια ο συνάδελφος Γ. Κουζούλης .

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι φασιστικές συμμορίες είχαν χτες ειδικό στόχο το τσάκισμα και των οργανωμένων κομματιών του εργατικού κινήματος, ειδικά εκείνων που αντιστέκονται σθεναρά και στήριξαν το κίνημα όλη αυτή την περίοδο. Η καταρρέουσα κυβέρνηση της βίας και του αίματος και οι θλιβεροί βουλευτές της δεν έχουν που να σταθούν. Είναι αστείοι αν νομίζουν ότι η βία και το αίμα θα κάμψουν τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό. Θα συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά, πιο μαζικά για να μην εφαρμοστεί το τερατούργημα, για να ανατραπεί η άθλια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και κάθε άλλη εναλλακτική λύση κινείται στην ίδια πολιτική, να ανατραπεί η χούντα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.

Το μεσοπρόθεσμο έχει ήδη καταψηφιστεί από την τεράστια πλειοψηφία του λαού. Δεν θα περάσει, θα "καταψηφίζεται" καθημερινά με διαδηλώσεις, απεργίες, μαζικούς αγώνες, μέχρι να ανατραπεί αυτή η βάρβαρη αντιλαϊκή κυβέρνηση και η πολιτική της, και μαζί η Ε.Ε., το ΔΝΤ και τα δεκανίκια τους ΝΔ, ΛΑΟΣ, Μπακογιάννη.

Ο «Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων» και η επιτροπή «δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε» χαιρετίζουν την μαζική, αποφασιστική περήφανη αντίσταση του λαού της Αθήνας. Τους εκατοντάδες χιλιάδες απεργούς. Χαιρετίζει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους του Μετρό, που με την στάση τους, όχι μόνο βοήθησαν στην μαζικότητα της κινητοποίησης, αλλά σε συνεργασία με τους γιατρούς, έσωσαν κυριολεκτικά ζωές. Θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε αγώνα και διεκδίκησή τους.

ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΦΥΓΟΥΝ.

ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!

ΚΑΙ ΑΝ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ

Η ΒΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΙΤΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΑΤΣΑΛΩΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Γκρεμίζει τα ΑΕΙ που ξέρουμε

Αναδημοσιεύουμε άρθρο

Τέλος εποχής για το ελληνικό πανεπιστήμιο όπως είναι, οριστικό τέλος για το δημόσιο δωρεάν Πανεπιστήμιο. Η κατάργηση των μέχρι σήμερα βασικών πυλώνων της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας ξεκίνησε, χθες, στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, όπου παρουσιάστηκαν και εγκρίθηκαν -από τον πρωθυπουργό- τα νέα σχέδια.
Κύρια υλικά της νέας κατασκευής που θα αντικαταστήσει το πανεπιστήμιο όπως το ξέρουμε είναι:
- Κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
- Σπουδές - εξπρές διάρκειας από ένα έως τρία έτη.
- Πτυχία κατακερματισμένα και ενταγμένα σε ένα σύστημα «ακαδημαϊκών μονάδων», με τις οποίες πλέον θα μετριούνται σπουδές και τίτλοι.
- Ανώτατα Ιδρύματα πολλαπλών ταχυτήτων, υπαγόμενα στους κανόνες της αγοράς και με ρυθμιζόμενη δημόσια χρηματοδότηση.
- Πανεπιστήμια πολύ αυστηρά για φοιτητές και καθηγητές, αφού θα μπορούν να διώχνουν αμφότερους αν δεν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Είναι σαρωτικές οι αλλαγές που ετοιμάζει η υπουργός Παιδείας, κ. Διαμαντοπούλου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για τις ανατροπές στον ευρύτερο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, οι οποίες, χθες, πήραν και την έγκριση του πρωθυπουργού ο οποίος δήλωσε πως πρέπει «να ανακτήσουμε το χαμένο χρόνο και να φτιάξουμε ανταγωνιστικά, ποιοτικά και διεθνοποιημένα πανεπιστήμια».
Οι βασικές ανατροπές είναι:
- Τη διοίκηση αναλαμβάνουν τα συμβούλια διοίκησης από καθηγητές των Ιδρυμάτων αλλά και εξωπανεπιστημιακούς, που θα έχουν στα χέρια τους και το στρατηγικό πλάνο.
- Οι σπουδές εναρμονίζονται πλήρως με την ξεχασμένη και όχι επιτυχημένη ανά την Ευρώπη συνθήκη της Μπολόνια (την άφησε στη μέση η Μαριέττα Γιαννάκου), που προβλέπει τριετείς σπουδές, ακόμα συντομότερο κύκλο σπουδών (1-2 έτη), αλλά και αντιστοίχως διαβαθμισμένους τίτλους σπουδών.
- Το καθεστώς φοίτησης γίνεται πολύ αυστηρό. Οι φοιτητές αν δεν εγγραφούν σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα χάνουν την ιδιότητά τους.
- Η χρηματοδότηση εξαρτάται από το φοιτητικό πληθυσμό και τα επιτεύγματα των Ιδρυμάτων.
- Οσο για το άσυλο. «Επιστρέφει στις ρίζες του». Προφανώς στο εθιμικό δίκαιο προ μεταπολίτευσης, εκεί που το είχε βρει θαμμένο η πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και του έδωσε και νομική υπόσταση. Στην εισήγησή της η υπουργός αναφέρεται σε «πλήρη και πιστή εγγύηση της επιστημονικής ελευθερίας και της ελευθερίας της έκφρασης μέσα στα ΑΕΙ». Πώς; Με την απομάκρυνση από το μοντέλο Γιαννάκου, που είχε αντικαταστήσει το νόμο πλαίσιο, και αποτελούσε το μόνο νομικά οριζόμενο καθεστώς. Μένει να δούμε πώς θα ορίζονται οι εγγυήσεις. Πάντως, χθες, τα μέλη του υπουργικού κατάλαβαν πως «το άσυλο καταργείται».
- Εμεινε απέξω ο νέος χάρτης που κρύβει τις σαρωτικές συγχωνεύσεις. Αργότερα, με προεδρικό διάταγμα. *

Βασικά οικονομικά μεγέθη

Αναδημοσιεύουμε γνώμη του Γιάννη Δρεμούση από το Βήμα η αποία έχει διαφωτιστικά νούμερα από τον κρατικό προϋπολογισμο. Για να καταρρεύσει επιτέλους το παραμύθι ότι η στάση πληρωμών τόκων και χρεολυσίων θα επιφέρει καταστροφή και ότι με τα δάνεια "πληρώνονται μισθοί και συντάξεις".

Αναρωτιέμαι αν η κυβέρνηση και τα κόμματα, που προτείνουν οικονομικές πολιτικές, παίρνουν άδικα μέτρα, και θέτουν διλλήματα χρεοκοπίας και στάσης πληρωμών, if not..., έχουν γνώση για βασικά νούμερα της οικονομίας, και αν ναι, γιατί δεν ενημερώνουν και τον κόσμο;


Το Υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε τον Μάιο του 2010 ότι η φοροδιαφυγή ανέρχεται στα 100 δις ευρώ ετησίως, και προσδιόρισε την έκταση της φοροδιαφυγής στο 40% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Αυτό περιλαμβάνει εισοδήματα που αποκρύφτηκαν, και τη μαύρη οικονομία, όπως, παράνομες δραστηριότητες. Η Εθνική Τράπεζα μάλιστα εκτιμά ότι ξεπερνά τα 110 δις ευρώ. http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=332465


Σε ενημερωτικό σημείωμα του Υπ. Οικονομικών αναφέρει ότι: "στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων από τα περίπου 100 δις ευρώ που δηλώνονται μόνο τα 30 αποτελούν αντικείμενο φορολόγησης". Θα θέλαμε πολύ να ενημερωθούμε, ποιες είναι οι κατηγορίες αυτές φυσικών προσώπων, με συνολικά εισοδήματα 70 δις, που απαλλάσσονται από φόρο;


Σύμφωνα με στοιχεία της Alpha Bank, η βεβαιωμένη φοροδιαφυγή ανέρχεται στα 12 δις ευρώ, και διαμορφώνεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από το 2010. Ενώ όμως οι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ έχουν ολοκληρωθεί, και έχουν βεβαιωθεί οι φόροι, έχουν εισπραχθεί μόνο 65 εκ ευρώ (λιγότερο από το 1%).


Τα έσοδα του κράτους (χωρίς τα δάνεια) για το 2010 ανέρχονται σε 54 δις ευρώ. Οι πρωτογενείς δαπάνες του δημοσίου τομέα είναι 52 δις ευρώ, από τις οποίες 20 δις πάει για μισθούς και συντάξεις. Το δίλλημα για τη στάση πληρωμών μισθών και συντάξεων, δεν υφίσταται, έστω και αν προκύπτει κάποιο έλλειμμα.


Το πρωτογενές έλλειμμα των 8 δις, προκύπτει αν προσθέσουμε και τις εγγυήσεις, παλιές οφειλές, εξοπλιστικές δαπάνες, και κυρίως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τέλος όταν προσθέσουμε και τους τόκους 13 δις, από τα δάνεια που έχουμε πάρει, το έλλειμμα φθάνει πλέον στα 21 δις ευρώ.

Κατανοώντας την κίνηση του πλήθους στις πλατείες

Με αφορμή την αποψινή επιστροφή του κόσμου στην πλατεία Συντάγματος αναρτούμε μπροσούρα από τις "εκδόσεις του πλήθους" η οποία κυκλοφορεί χέρι με χέρι στις πλατείες τις τελευταίες ημέρες. Σε μορφή pdf μπορείτε να την κατεβάσετε και από εδώ. Αποτελείται από τα παρακάτω κείμενα :
Aνρί Ματίς, "Η θλίψη του βασιλιά", 1952
Αντί Προλόγου, Μία επιστολή του Slavoj Žižek 

Το πλήθος στην πλατεία και στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων, του Κώστα Δουζίνα

Μόνιμη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, του Σλάβοϊ Ζίζεκ


Προς έναν νέο τύπο χειραφετικής πολιτικής: Από τη Λατινική Αμερική μέχρι τη Μαδρίτη και την Αθήνα πολλοί «νέοι κόσμοι» είναι ήδη εδώ!, του Κώστα Χαριτάκη


Μαθαίνοντας από τις πλατείες, του Σταύρου Σταυρίδη


Πρέπει ακόμη να μιλάμε για δημοκρατία; του Jacques Rancière


Επαναοικειοποίηση των κοινών στον κομμουνισμό, του Michael Hardt

Επτά λέξεις κλειδιά για την εμπειρία της Μαδρίτης-πλατεία Sol,15M, του Guillermo Kaejane


Κατανοώντας την κίνηση του πλήθους στις πλατείες:
Εφτά κείμενα για την χειραφετική πολιτική και την δημοκρατία στην μόνιμη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Εκδόσεις του Πλήθους
Ιούνης 2011

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Βίντεο & Φωτογραφίες από τη χτεσινή αστυνομική θηριωδία

Αναρτούμε κατάλογο συνδέσμων που λάβαμε με mail που αποτυπώνουν ηλεκτρονικά (βίντεο και φωτογραφίες) μέρος της εγκληματικής συμπεριφοράς των δυνάμεων καταστολής το προηγούμενο διήμερο αλλά κυρίως τη χτεσινή ημέρα (29/6). Όλοι και απόψε στο Σύνταγμα και στις πλατείες, ήδη στο Σύνταγμα ξαναστήνονται σκηνές και εξοπλισμός.
Video σχετικά με αστυνομική βία

Αστυνομικός των ΜΑΤ βαράει με γκλομπ στο κεφάλι διαδηλωτή που δεν κρατάει τίποτα στα χέρια του ούτε του επιτήθεται.
http://www.youtube.com/watch?v=S20_JuaX8gg&feature=player_embedded#at=13

Αγανακτισμένοι Στο Σύνταγμα 29-6-2011 Ξύλο στο ΜΕΤΡΟ
http://www.youtube.com/watch?v=4R6dyg7rbqk

(0:30 - Ρίψη δακρυγόνου μέσα στο ΜΕΤΡΟ.)

Τα ΜΑΤ πετάνε μαρμαρόπλακες στους διαδηλωτές

http://www.youtube.com/watch?v=0ZlO-cSZtFw

(αστυνομικός πετάει τεράστια πλάκα σε διαδηλωτές)

Αστυνομικοί πετούν πέτρες - Σύνταγμα 29-06-2011

http://www.youtube.com/watch?v=38AjNIEtjBA


Αστυνομικοί πετούν πέτρες - Σύνταγμα 29-06-2011 - #2

http://www.youtube.com/watch?v=W7NLPZD1X5c


Policemen attacking the subway station at Syntagma

https://www.youtube.com/watch?v=X5vYgF7oa60

(στο 1:32 αστυνομικός πετάει δακρυγόνο ΜΕΣΑ στο μετρό. Ο συνάδελφος του τον βαράει στο κεφάλι σαν να λέει "Τι κάνεις ρε!?! Καλά είσαι μαλάκας;!")
 

real.gr - ΕΦΟΔΟΣ ΔΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
http://www.youtube.com/watch?v=b_j0cIIboGA


Σύλληψη Σ. Καυκαλά - Απεργία 28-6

http://www.youtube.com/watch?v=ihahWeFvmfE

 

ΑΙΜΑ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ ΣΕ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
http://www.youtube.com/watch?v=LpEq-k0jQuQ

 

Επίθεση σε Μανάβικο στη Νίκης!!! (29-06-2011)
http://www.youtube.com/watch?v=p5FARBm7k48


Απλώς πολίτες μέσα στην πλατεία και ρίψη δακρυγόνου στα σκαλιά

" Επικίνδυνοι πολίτες"
http://www.youtube.com/watch?v=x4diTcwyea4

 

ΤΑ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
http://www.youtube.com/watch?v=hbzI5Csw-Ac

(αστυνομικοί πετάνε δακρυγόνα μέσα στο μετρό)

ΣΥΛΛΗΨΗ στο Σύνταγμα 29-06-2011

http://www.youtube.com/watch?v=0UKQdUESfZs


Σύλληψη διαδηλωτή από τους Πραιτωριανούς της τρόικα
http://www.youtube.com/watch?v=-woGf9BMN5M


Απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στο μπλόκο του Hilton

http://www.youtube.com/watch?v=6-QAhMJtUI0


Ασφαλίτες έκαψαν τα McDonald's;

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=340572&cid=4

(Στο 2:31 φαίνεται ξεκάθαρα ότι πιάνουν τον έναν και τον αφήνουν να φύγει!)

"Ούτε στον πόλεμο δεν γίνονται αυτά" (ΕΞΑΝΤΑΣ)

http://vimeo.com/25781283


(μαρτυρία εθελοντών γιατρών για τα τραύματα, και τους αστυνομικούς που εμπόδιζαν την περίθαλψη των τραυματισμένων και πετούσαν χημικά ακόμα και μέσα στα ιατρεία)

Επίθεση με χημικά στο Ιατρείο της Πλατείας (ΕΞΑΝΤΑΣ)

http://vimeo.com/25777463


"Ζητάμε απ' την Αστυνομία να σταματήσει το δολοφονικό έργο" (EΞΑΝΤΑΣ)

http://vimeo.com/25766138


Τραυματισμός διαδηλωτή - Πλατεία Συντάγματος, 29/06/2011 (ΕΞΑΝΤΑΣ)

http://vimeo.com/25763703


"500 Ευρώ θα πάρετε και σεις ρε γαμώτο" - (ΕΞΑΝΤΑΣ)

http://vimeo.com/25723416


Η επίθεση στη πλατεία - Κάμερα 2 (ΕΞΑΝΤΑΣ) Πέμπτη, 16-06-2011
http://vimeo.com/25184681


Η επίθεση στη πλατεία - Κάμερα 1 (ΕΞΑΝΤΑΣ) Πέμπτη, 16-06-2011

http://vimeo.com/25183916


Επίθεση σε καφετέρια στη Μητροπόλεως

https://www.youtube.com/watch?v=4SiA2vLn_Tw&feature=player_embedded


Ξύλο των MAT σε διαδηλωτή (15/6/2011)

http://www.youtube.com/watch?v=SZGN3dmI5dg


500 τραυματίες από την Χούντα του μεσοπρόθεσμου

http://www.youtube.com/watch?v=qLRqgpcvnag


Σύλληψη Σ. Καυκαλά - 28-6.flv

http://youtu.be/W2952IoUfSA

Όλοι σήμερα το απόγευμα στο Σύνταγμα


ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ-ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ

Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων χαιρετίζει τον ηρωικό αγώνα του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας της Αθήνας απέναντι στα κρανοφόρα και μηχανοκίνητα στρατεύματα ωμής βίας που εξαπόλυσε η χούντα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ο λαός κάνει πράξη το σύνθημα που φώναξε η λαϊκή συνέλευση της πλατείας Συντάγματος:
ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΦΥΓΟΥΝ.
ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ! ΚΑΙ ΑΝ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 30/6 ΣΕ ΝΕΑ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.
ΣΤΙΣ 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ, ΟΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΑΜΑΛΙΑΣ, ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΝΑΣΑ ΟΣΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ.

Δείτε βίντεο από το συγκλονιστικό διήμερο που πέρασε στον παρακάτω σύνδεσμο


 

Banks & Tanks

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Καλώς ήλθατε στη Χούντα του Μεσοπρόθεσμου!   

Η ανυπόστατη κυβέρνηση, παρά τη σύσσωμη καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από τον ελληνικό λαό ακάθεκτη συνεχίζει το έργο τρομοκράτησης της κοινωνίας. Υλοποιώντας το οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης της πλατείας, η αστυνομία με απαράμιλλη βαρβαρότητα επιτέθηκε σε ειρηνικούς πολίτες που διέπραξαν «το κακούργημα» της«ελεύθερης έκφρασης της διαμαρτυρίας», δικαίωμα που αναγνώρισε και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Πετσάλνικος.

Τόσο ο κ. Πετσάλνικος –αλλά και ο ομοειδής του κ. Βενιζέλος που με εξίσου χυδαίο τρόπο κάλεσε «σε διάλογο τις πλατείες»-, όσο και το σύνολο του πολιτικού προσωπικού αυτής της δολοφονικής κυβέρνησης απέδειξαν τι αντιλαμβάνονται ως «διάλογο» και «δικαιώματα»: καταδρομικές επιθέσεις αστυνομικών μέχρι να βεβαιωθούν ότι τουλάχιστον 500 διαδηλωτές θα μεταφερθούν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, και καρδιακά επεισόδια, επιθέσεις με δακρυγόνα ακόμη και στο σταθμό πρώτων βοηθειών και στις πλατφόρμες του Μετρό της πλατείας Συντάγματος,  βομβαρδισμό με χημικά ακόμα και στο Μοναστηράκι.

Αυτή είναι η δημοκρατία του Μνημονίου. Εύγε! Ας την πάρουν μαζί με τα επίλεκτα αστυνομικά τους τάγματα και ας γυρίσουν εκεί που ανήκουν. Πουθενά!

Ο λαός βρίσκεται ακόμα στους δρόμους. Συνεχίζουμε την αντίσταση αποφασιστικά!

Υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία που ξαναγεννήθηκε αυτές τις μέρες στην πλατεία Συντάγματος και στις λαϊκές συνελεύσεις και καταλύουμε στους δρόμους όλους τους στρατιωτικούς νόμους!

Και επειδή «η χούντα δεν τελείωσε το ‘73», ήρθε ο καιρός να την τελειώσουμε!
Media Center πλατεία Συντάγματος

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Ζωντανή αναμετάδοση από τις συγκεντρώσεις 29 Ιούνη

Αναβολή Γ.Σ. Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

ΑΝΑΒΟΛΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Λόγω της 48ωρης γενικής απεργίας στις 28 και 29 Ιουνίου 2011, η Γενική Συνέλευση του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ Τμήματος Αττικής που επρόκειτο να γίνει την Τετάρτη 29/06/11 αναβάλλεται και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011 στα γραφεία του ΤΕΕ (Αθήνα, οδός Νίκης 4, Α Όροφος), ώρα 19:00.
Η γραμματεία της Προσωρινής Επιτροπής Τμήματος Αττικής
Γρηγορόπουλος Θανάσης
Μαούνης Αντώνης
Μαραβέας Δημήτρης

Φωτογραφίες από το Σύνταγμα 28 Ιούνη

Οι φωτογραφίες είναι από το μεσημέρι και το απόγευμα της 28ης Ιούνη στο Σύνταγμα.
Όλοι από το πρωί στα μπλόκα.

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Είναι καταδικασμένοι στη ματαίωση και εμείς στη νίκη!

Είναι καταδικασμένοι στη ματαίωση και εμείς στη νίκη!

Χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στο κάλεσμα των σωματείων και του κινήματος των πλατειών για 48ωρη γενική απεργία, για την ακύρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, στο δρόμο.
Με την ορμή που διακρίνει όσους έχουν το δίκιο με το μέρος τους και με μόνη αμυντική ασπίδα το σώμα και την αποφασιστικότητα του «ως εδώ!», συγκεντρωθήκαμε μπροστά από το προπύργιο του αίσχους (Κοινοβούλιο), στην πλατεία Συντάγματος. Οι φωνές μας ενώθηκαν με τις φωνές των αγανακτισμένων και αποφασισμένων από την Καλαμάτα και απ’ όλη την Πελοπόννησο, την Κέρκυρα και τα Χανιά. Ενώνονται με τη Θεσσαλονίκη και όλη τη Β. Ελλάδα, με όλους όσους δεν επιθυμούν την αφάνεια της ζωής τους υποκύπτοντας στα ψευδή διλλήματα της κυβέρνησης, της Τρόικας και των τραπεζιτών.
Η στάση της αστυνομίας, του κατασταλτικού βραχίονα των πολιτικών του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμού - αν και καθόλα αναμενόμενη - καθόλα εξοργιστική: καταιγιστική ρίψη δακρυγόνων (ακόμη και στο σταθμό Πρώτων Βοηθειών της πλατείας), τραυματισμοί διαδηλωτών (πάνω από 270), περικύκλωση με απειλή εκκένωσης της πλατείας, γυμναστικές επιδείξεις χημικής και στρατιωτικής πυγμής. Μάταια όμως…
Ο κόσμος, όλοι εμείς, παρακάμπτοντας και υπερβαίνοντας το κατασταλτικό νέφος και την πολιτική περιβαλλοντική καταστροφή έχουμε πάρει την κατάσταση στα χέρια μας! Καιρός ήταν!  Με ποδόσφαιρο, χορό, μουσική, και αλυσίδες αλληλεγγύης στο κέντρο της πλατείας ανακαταλάβαμε το χώρο υποχρεώνοντας τις δυνάμεις καταστολής να υποχωρήσουν! Παρά τον οχετό των χημικών, το πλήθος των διαδηλωτών επιμένει: Δεν θα φύγουμε αν δεν φύγουν αυτοί!
Και για να μην ξεχνιόμαστε : Όσοι μας πνίγουν με τα δακρυγόνα, θα πνιγούν από την αγανάκτηση μας! Συνεχίζουμε το 48ωρο στο δρόμο.
 
Όλοι και όλες στη συναυλία στις 6.00 και αύριο στα μπλόκα από τις 8 το πρωί! Τα Μνημόνια πέφτουν!
Ή αυτοί ή εμείς!
 
…Κι επειδή το δίκιο το χουμε εμείς, στο δίλημμα η απάντηση είναι μια, η εξής: Εμείς! Μέχρι τη νίκη!
 
Λαϊκή Συνέλευση πλατείας Συντάγματος

Οδηγίες για την αντιμετώπιση των δακρυγόνων

Οι Επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες. Η κοινωνική αγανάκτηση έχει φτάσει στο zenith και το κοινό συναίσθημα όλου του Ελληνικού λαού... θα δίνει ραντεβού του στο Σύνταγμα. Μαζί τους όμως θα είναι και το κράτος της αστυνόμευσης, με όλα τα comfort. Δακρυγόνα, ασφυξιογόνα κλπ.

Το άρθρο περιλαμβάνει μια σειρά από οδηγίες επιβίωσης στον Χημικό Πόλεμο των ΜΑΤ κατά των Ελλήνων Πολιτών. ο πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε σε περίπτωση έκθεσης σε χημικά είναι ότι δεν πρόκειται για το χειρότερο πράγμα που μπορεί να μας συμβεί. Ο φόβος που συνδέεται με αυτά είναι μεγάλος, αλλά στην πραγματικότητα, με λίγη προσοχή μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε χωρίς μεγάλο πρόβλημα. Η επίδρασή τους είναι πάντα προσωρινή .

Υπάρχουν πολλές φήμες σχετικά με την αντιμετώπισή τους, πολλές από τις οποίες μπορεί να αποβούν βλαβερές, να εντείνουν τα συμπτώματα, ή έστω να παράσχουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.


1. ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ.


Το κυριότερο δακρυγόνο αέριο που χρησιμοποιείται στην ελλάδα είναι το CS. Αυτό περιέχουν και οι χειροβομβίδες και τα ψεκαστήρια. Η κύρια χρήση του είναι στην αντιμετώπιση διαδηλώσεων και εξεγέρσεων στις φυλακές, σαν μέσο εξουδετέρωσης.


Σε πολύ μικρές ποσότητες το CS έχει απλά μια ερεθιστική μυρωδιά. Σε μεγαλύτερες ποσότητες τα μάτια κλείνουν ανεξέλεγκτα, καίγονται και δακρύζουν ασταμάτητα. Η μύτη καίγεται και τρέχει και το υγρό δέρμα νιώθει έντονα καψίματα. Προκαλείται έντονος βήχας και ασφυξία στο λαιμό και το θώρακα. Συχνά παρατηρείται ζαλάδα ή ναυτία. Σε πολύ μεγάλες δόσεις προκαλούνται επικίνδυνα εγκαύματα στο δέρμα και εκτεταμένη καταστροφή των ιστών, ενώ η άμεση επαφή με τα μάτια μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του κερατοειδούς. Προκαλούνται προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα και φλεγμονές στο δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα. Τα άτομα που πάσχουν από άσθμα ή υπέρταση μπορεί να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα και να χρειαστεί η άμεση εισαγωγή τους σε νοσοκομείο.


Όλα τα αποτελέσματα παρουσιάζονται 20 με 60 δευτερόλεπτα μετά τη ρίψη του δακρυγόνου και διαρκούν από 10 έως 30 λεπτά από τη στιγμή που μετακινούμαστε σε καθαρή ατμόσφαιρα. Το ψεκαστήρι αδειάζει με συνεχή χρήση 16 δευτερολέπτων, φτάνει αμέσως σε απόσταση 20 - 30 μέτρων και το δακρυγόνο διαχέεται σε απόσταση 200 - 300 μέτρων. Δεν επηρεάζεται από τη βροχή (έτσι λένε) ή τη Θερμοκρασία της ατμόσφαιρας (εμείς ξέρουμε ότι το δροσερό νερό σε 15 λεπτά έχει εξουδετερώσει τη μισή δράση του δακρυγόνου).


Η ευαισθησία στα δακρυγόνα διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εξαρτάται από τη συναισθηματική κατάσταση, τη νευρικότητα, τη φυσική δραστηριότητα, τη θερμοκρασία και την υγρασία του σώματος. Όσο πιο θερμό και υγρό είναι το σώμα, τόσο μεγαλύτερη η δράση των δακρυγόνων. Γενικά, η αδρεναλίνη είναι το καλύτερο αντίδοτο.


2. ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ.

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Επενδύσεις - «εξπρές» σε δημόσια γη και παραλίες

Παραχωρήσεις με 50ετή μίσθωση και ειδικά πολεοδομικά κριτήρια
Επενδύσεις - «εξπρές» σε δημόσια γη και παραλίες
Οι υδροθεραπευτικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στον Καϊάφα του νομού ΗλείαςΡιζικές ανατροπές στην πολεοδομική και περιβαλλοντική νομοθεσία φέρνουν τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, εστιάζοντας σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για επενδυτικά σχέδια. Με Προεδρικά Διατάγματα και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις αλλάζει ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός που ίσχυε στη χώρα και αίρονται φραγμοί περιβαλλοντικής προστασίας προκειμένου να γίνουν επενδύσεις «εξπρές» από έλληνες και ξένους ενδιαφερομένους.

Το νομοσχέδιο που ήρθε στη Βουλή (γνωστό ως εκτελεστικός νόμος) εξαιρεί από τον χωροταξικό σχεδιασμό ό,τι ανήκει στο Δημόσιο θεωρώντας ότι οι δημόσιες εκτάσεις, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για φυσικές περιοχές, αυτομάτως μπορούν να οικοδομηθούν. Επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα προβλέπεται αποκλειστική παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού και παραλίας, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι δεν γίνεται καμία αναφορά σε δασικές εκτάσεις.
Νομιμότητα
Ειδικότερα, ο Εφαρμοστικός Νόμος κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας καθώς «παραδίδει» αιγιαλό και παραλίες και καταστρατηγεί την πολεοδομική νομοθεσία μέσα από την κατάργηση των εγκεκριμένων Ρυθμιστικών Σχεδίων, των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, των Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης, των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου, καθώς και του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.

Σύμφωνα με τον Εφαρμοστικό Νόμο δίδεται η δυνατότητα τροποποίησης όλων αυτών με τα ίδια Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) με τα οποία θα εγκρίνονται τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων. Με αυτά τα ΠΔ θα εγκρίνονται και οι περιβαλλοντικοί όροι του επενδυτικού σχεδίου και θα μπορούν να καθορίζονται ειδικές χρήσεις γης και ειδικοί περιορισμοί δόμησης, «ακόμη και κατά παρέκκλιση από τους ισχύοντες στην περιοχή όρους και περιορισμούς δόμησης, καθώς και από τις διατάξεις του ΓΟΚ (Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού), προκειμένου να αποδοθεί ο βέλτιστος πολεοδομικός-επενδυτικός προορισμός στο προς αξιοποίηση ακίνητο».

Μάλιστα για τη χωροθέτηση κάθε επενδυτικού σχεδίου αξιοποίησης δημοσίου ακινήτου θα εκδίδεται κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος ύστερα από αίτηση του ίδιου του επενδυτή. Επιπλέον, οι οικοδομικές άδειες για την κατασκευή των μόνιμων κτιριακών εγκαταστάσεων των επενδύσεων δεν θα εκδίδονται από τις πολεοδομίες αλλά από την αρμόδια κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος μέσα σε 60 ημέρες.

Το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων και εγκαταστάσεων θα ορίζεται από τον ΓΟΚ, εκτός αν από αρχιτεκτονική ή άλλη τεχνική μελέτη τεκμηριώνεται παρέκκλιση από αυτόν. Τότε με Προεδρικά Διατάγματα μπορεί να καθορίζεται, για ορισμένες κατηγορίες ή περιπτώσεις κτιρίων και εγκαταστάσεων, ύψος μεγαλύτερο από το ανώτατο επιτρεπόμενο.

«Πράσινο φως»
Για τα δημόσια ακίνητα ορίζεται ότι, ύστερα από αίτηση των επενδυτών, οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος θα δίνουν με Κοινή Υπουργική Απόφαση το «πράσινο φως» για την επένδυση. Η δημόσια γη- ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ ή εταιρεία της οποίας το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άμεσα ή έμμεσα στο Δημόσιο ή σε ΝΠΔΔ ή σε ΟΤΑ- όπως προκύπτει από τα Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής προορίζεται για εγκαταστάσεις τουρισμού και αναψυχής, επιχειρηματικά πάρκα, θεματικά πάρκα, εμπορικά κέντρα και αναψυχή. Δίνει δεκάδες επιλογές στους επενδυτές, όπως ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ, μαρίνες,καζίνα, ελικοδρόμια, κατοικίες, κτίρια γραφείων, κέντρα διασκέδασης, νοσοκομεία, γήπεδα κ.ά.

Προς αξιοποίηση δίδονται ακόμη και δημόσια ακίνητα στα οποία περιλαμβάνονται χώροι που προστατεύονται από την περιβαλλοντική αλλά και αρχαιολογική νομοθεσία, όπως ζώνες προστασίας αρχαιολογικών χώρων, ιστορικοί τόποι, φυσικά πάρκα και περιοχές οικοανάπτυξης.

Με τον Εφαρμοστικό Νόμο η κυβέρνηση χωροθετεί, ορίζει χρήσεις γης και καθορίζει όρους δόμησης για όλα τα δημόσια κτήματα παραχωρώντας στους επενδυτές τον αιγιαλό και τις παραλίες των κτημάτων που θα παραχωρηθούν. Για την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση στον επενδυτή της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων (ή επέκτασης ήδη υφιστάμενων στην περιοχή λιμενικών εγκαταστάσεων). Η παραχώρηση θα γίνεται για χρονικό διάστημα ως και πενήντα ετών με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Το αντάλλαγμα που θα καταβάλλεται θα προσδιορίζεται από τη σύμβαση παραχώρησης.

Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

48 ώρες στο δρόμο-Όλη η Ελλάδα στο Σύνταγμα

48 ώρες στο δρόμο-Όλη η Ελλάδα στο Σύνταγμα


Τα αγωνιστικά ραντεβού μας στις 28 και 29 ΙουνίουΜας χωρίζουν πια μόνο λίγες ώρες από τη διήμερη πανελλαδική κινητοποίηση της 28ης και 29ης Ιουνίου. Όλα δείχνουν ότι το διήμερο της Γενικής Απεργίας μπορεί να πάρει τις διαστάσεις παλλαϊκού ξεσηκωμού που θα ενταφιάσει οριστικά το Μεσοπρόθεσμο. Αυτός ο αγώνας δεν είναι κρίσιμος μόνο για το μέλλον μας, αλλά αποτελεί φάρο ελπίδας για όλους τους λαούς του κόσμου που θέλουν να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους. Το Σύνταγμα είναι η αφετηρία μιας νέα πορείας.

Στις 28 Ιουνίου μαζευόμαστε στις 9:00 πμ στην πλατεία Συντάγματος για να διαδηλώσουμε και περιμένουμε τις απεργιακές διαδηλώσεις να ενωθούν μαζί μας. Στις 6:00 μμ θα ξεκινήσει μεγάλη λαϊκή συναυλία που θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ.

Στις 29 Ιουνίου συντονίζουμε όλες τις δυνάμεις μας για να επιτευχθεί η ουσιαστική περικύκλωση της Βουλής. Οι λαϊκές συνελεύσεις των βορείων προαστίων δίνουν ραντεβού στις 8:00 πμ στο μετρό Ευαγγελισμός. Ενδεικτικά στον Ευαγγελισμό θα είναι οι λαϊκές συνελεύσεις Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Χολαργού, Παπάγου, Ζωγράφου, Γλυκών Νερών, Παλλήνης, Γαλατσίου, Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Πατησίων, Ν. Φιλαδέλφειας, Γκύζη, Πειραιά, Αμπελοκήπων-Ερυθρού Σταυρού- Πολυγώνου. Οι λαϊκές συνελεύσεις των νοτίων και ανατολικών προαστίων μαζεύονται στις 8:00 πμ στο Καλλιμάρμαρο. Ενδεικτικά: Ν. Σμύρνη, Βύρωνας, Αγ. Δημήτριο, Βούλα-Βάρη, Νέος Κόσμος, Πετράλωνα-Θησείο-Κουκάκι, Ελληνικό. Οι δυτικές συνοικίες συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα (Αμαλίας και Β. Σοφίας). Ενδεικτικά: Πετρούπολη, Αιγάλεω, Περιστέρι, Χαϊδάρι, Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό. Τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι λαϊκές συνελεύσεις από όλη την Ελλάδα, συμμετέχουν επίσης στα διάφορα σημεία συγκέντρωσης. Για τον κόσμο που θα έρθει από όλη τη χώρα έχουν προβλεφθεί δομές φιλοξενίας.

Για όλο τον κόσμο που για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορεί να είναι πεζός στα μπλόκα, είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσει την περικύκλωση με το αυτοκίνητό του από τις 8 πμ, συμμετέχοντας σε μια λευκή κυκλοφοριακή διαδήλωση. Μερικές εκατοντάδες αυτοκίνητα που θα κινούνται διαρκώς με 10-20 χλμ την ώρα στην Κηφισίας, την Μεσογείων και τη Μιχαλακοπούλου και θα επιστρέφουν από εναλλακτικούς δρόμους κάθε φορά που η τροχαία θα τα εκτρέπει, μπορούν να δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα στην πρόσβαση των βουλευτών.

Επαναλαμβάνουμε, επίσης ότι όπως ακριβώς έχουμε πράξει από τις 25 Μαΐου ως σήμερα, θα επιμείνουμε στο μαζικό και αποφασιστικό χαρακτήρα του αγώνα μας. Καλούμε τους πάντες να σεβαστούν και να περιφρουρήσουν αυτήν την επιλογή. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση και τους επιτρόπους της τρόικας να μη τους περάσει καν από το μυαλό τους ότι η καταστολή μπορεί να σπάσει την κινητοποίηση μας. Στα διλήμματα «Μεσοπρόθεσμο ή τανκς» του κου Πάγκαλου, εμείς απαντάμε: «το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει». Να χαίρεται τον παππού του!

Δεν φεύγουμε αν δεν φύγουν. Αυτοί και τα διλήμματα τους!

Οι πλατείες μας ανήκουν.

Το δίκιο είναι με το μέρος μας.

Διεκδικούμε το αυτονόητο: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

Πίστη στις δυνάμεις μας.

Ή εμείς ή αυτοί!

Είμαστε καταδικασμένοι να νικήσουμε. Το Μεσοπρόθεσμο ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Άμεση Δημοκρατία τώρα!

Έκκληση στα Σωματεία Ηλεκτροδηγών ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ και ΤΡΑΜ ΑΤΤΙΚΗΣ

Επαναλαμβάνουμε την έκκληση μας στα ΔΣ των σωματείων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και συγκεκριμένα τα ΔΣ των Σωματείων Ηλεκτροδηγών ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ και ΤΡΑΜ ΑΤΤΙΚΗΣ για την απόφασή τους, που έρχεται σε αντίθεση με αυτή των υπόλοιπων σωματείων στα ΜΜΜ και της πλειοψηφίας των συναδέλφων τους, να μην απεργήσουν στις 28 και 29 Ιουνίου.Όντως, έχετε χρέος να εκφράσετε την αντίθεση σας στο Μνημόνιο των τοκογλύφων δανειστών, Τρόικας και Κυβέρνησης. Σας υπενθυμίζουμε όμως, ότι στο Δελτίο Τύπου, που εκδώσατε στις 14 Ιουνίου 2011 οι ίδιοι αναφέρατε: “Επειδή, όπως έχουμε πει στο παρελθόν, υπάρχουν δεδομένα τα οποία θέτουν άλλες προτεραιότητες, υποδεικνύοντας έτσι διάφορες μορφές δράσης. Επειδή έχει μεγάλη σημασία η επιτυχία του συλλαλητηρίου της Τετάρτης η οποία οφείλεται στη μαζικότητα, δηλαδή εν πολλοίς στη συμβολή των Μέσων, με το να εξυπηρετήσουμε τους Απεργούς – διαδηλωτές. Επειδή στηρίζουμε, με όποιον τρόπο μπορούμε, κάθε είδους ειρηνική διαμαρτυρία”.Σας καλούμε και πάλι να πράξετε αναλόγως. Και ο καλύτερος τρόπος είναι δίνοντας την δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να προσέλθουν στο Σύνταγμα, περικυκλώνοντας την Βουλή. Αναλάβετε τις ευθύνες σας. Αυτές τις μέρες γράφουμε ιστορία. Γίνετε μέρος της.

26/06/2011

Η Λαϊκή Συνέλευση της πλατείας Συντάγματος.

Κόλαφος για κυβέρνηση και τρόικα το πόρισμά της Επιτροπής για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ.

Κόλαφος για την κυβέρνηση και την τρόικα και προσωπικά για τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, που τη συγκρότησε, αναμένεται να είναι το πόρισμα της «Διαρκούς Επιτροπής Κρίσης ΒΑΕ», που αναμένεται τις επόμενες μέρες. Ο Κουτρουμάνης θα μείνει μόνο με τον ΣΕΒ και αν τολμήσει να βγάλει υπουργική υπόφαση με την οποία θα απεντάσσει από τα ΒΑΕ έστω και μια ειδικότητα ή ένα χώρο εργασίας (πόσο μάλλον τη συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελμάτων και χώρων, όπως προβλέπει το Μνημόνιο), αυτή θα είναι μια απόφαση καθαρά δικτατορική, χωρίς την παραμικρή επιστημονική νομιμοποίηση. Και βέβαια, θ’ αναγκαστεί να διαλύσει τη συγκεκριμένη Επιτροπή, την οποία μετά βαΐων και κλάδων συγκρότησε, πιστεύοντας ότι θα κάνει για λογαριασμό του τη βρόμικη δουλειά και θα τον εφοδιάσει με το επιστημονικοφανές άλλοθι που αναζητούσε για να διαπράξει το νέο έγκλημα κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων.
Οταν συγκροτήθηκε αυτή η Επιτροπή, γνωρίζοντας το επιστημονικό έργο ορισμένων από τα μέλη της, αλλά και εκτιμώντας ότι η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ δεν θα τολμούσε, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, να συμπράξει σ’ ένα τέτοιο έγκλημα, καταγγείλαμε μεν την κυβέρνηση, ενώ στους επιστήμονες μέλη της επιτροπής υπενθυμίσαμε το προηγούμενο έργο τους και θέσαμε το ερώτημα αν θα υπάρξει από τη μεριά τους επιστημονική συνέπεια ή αν θα δεχτούν να λειτουργήσουν σαν τσιράκια της κυβέρνησης. Απευθυνθήκαμε και ονομαστικά σε δυο μέλη της επιτροπής, τον πρόεδρό της Θ. Κωνσταντινίδη, αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θράκης, και τον Β. Δρακόπουλο, εκπρόσωπο του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. στην επιτροπή, οι οποίοι με την ιδιότητά τους ως στελεχών της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος είχαν υποστηρίξει στο πρόσφατο παρελθόν πως μόνο κατόπιν συγκεκριμένων επιστημονικών κριτηρίων μπορεί να γίνει η όποια κρίση για τα ΒΑΕ. Γράφαμε στις 7 Μάη, αμέσως μετά τη συγκρότηση της επιτροπής: «Υπάρχουν αυτές οι μελέτες; Οχι. Είναι δυνατόν να εκπονηθούν στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που έθεσε η κυβέρνηση; Οχι. Τότε τι έργο μπορεί να επιτελέσει αυτή η επιτροπή; Αν τα μέλη της θέλουν να διασώσουν το επιστημονικό τους κύρος και να μη καταγραφούν στην Ιστορία ως οι άνθρωποι που έδωσαν επιστημονική κάλυψη σε μια ακραία αντεργατική-αντιασφαλιστική ανατροπή, δεν έχουν παρά να δηλώσουν ότι δεν μπορούν να βγάλουν κανένα πόρισμα, γιατί δεν έχουν τις απαραίτητες μελέτες, ούτε το χρόνο για να τις πραγματοποιήσουν».

Τώρα μπορούμε να πούμε ότι οι συγκεκριμένοι επιστήμονες (και όχι μόνο αυτοί) στάθηκαν στο ύψος των επιστημονικών τους θέσεων και αρνήθηκαν να προσφέρουν στον Κουτρουμάνη το επιστημονικοφανές άλλοθι που ζητούσε. Μπορεί στο σύνολο των απόψεών τους εμείς να καταγράφουμε διαφωνίες, όμως ο πυρήνας μάς βρίσκει σύμφωνους, γιατί υψώνει μια ασπίδα προστασίας ενός σημαντικού εργατικού δικαιώματος. Εναπόκειται στην εργατική τάξη πλέον, να καθαρίσει τους λογαριασμούς της με μια κυβέρνηση κι έναν υπουργό Εργασίας εντελώς απονομιμοποιημένο επιστημονικά και μάλιστα από μια επιτροπή που ο ίδιος διόρισε.

Το πόρισμα της Επιτροπής δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη, όμως στο τεύχος 30 (17.6.2011) της εφημερίδας «εργασία-υγεία», περιοδικής έκδοσης της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος, δημοσιεύτηκε κοινή πρόταση από τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΤΕΕ, της ΕΕΧ (Ενωση Ελλήνων Χημικών) και της ΕΕΙΕΠ (Ελληνική Εταιρία Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος), που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της επιτροπής. Κατά συνέπεια, αυτή θα είναι και η πλειοψηφούσα άποψη, που θα καθορίσει και το περιεχόμενο του τελικού πορίσματος.

Η κοινή πρόταση, καταρχήν, θέτει ορισμένα σημαντικά κριτήρια βάσει των οποίων μπορεί να γίνει η ένταξη στα ΒΑΕ, τα οποία είναι:

«1) Διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα. 2) Στοχαστικές (πιθανολογικές) προσεγγίσεις και εμπειρικά δεδομένα. 3) Εκτιμήσεις επαγγελματικού κινδύνου. 4) Επιδημιολογικά στοιχεία επαγγελματικών νοσημάτων (ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, Ασφαλιστικά Ταμεία). 5) Επιδημιολογικά στοιχεία εργατικών ατυχημάτων (ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, Ασφαλιστικά Ταμεία). 6) Επιδημιολογικά στοιχεία προσδόκιμου επιβίωσης και νοσηρότητας. 7) Κλαδικές μελέτες ή μελέτες ανά επάγγελμα. 8) Μετρήσεις βλαπτικών παραγόντων των εργασιακών χώρων (φυσικών, χημικών, βιολογικών, εργονομικών, διάφορων, στους οποίους περιλαμβάνεται και το εργασιακό στρες)». Στη συνέχεια, η κοινή πρόταση αποφαίνεται ότι «δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία –σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν– τα οποία θα μπορούσαν να τεκμηριώσουν με επιστημονικό τρόπο την κρίση των ήδη υπαρχόντων εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τα αιτήματα για ένταξη και απένταξη». Περιγράφει, δε, αναλυτικά τι υπήρχε στη διάθεσή της για καθεμιά από τις 8 κατηγορίες κριτηρίων που έθεσε. Ομως, αυτοί που υπογράφουν την κοινή πρόταση δεν επιλέγουν το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, λέγοντας ότι δεν μπορούν να κάνουν καμία πρόταση. Κάνουν προτάσεις, οι οποίες είναι σαφέστατες. Προτείνουν:«- Την παραμονή των ήδη υπαρχόντων εργασιών και ειδικοτήτων στο καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ - Την επικαιροποίηση της λίστας του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ με την αφαίρεση εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας που δεν υφίστανται πλέον- Την επέκταση της αναγνώρισης και ένταξης στο καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων των αντίστοιχων (ομοειδών) εργασιών και ειδικοτήτων των εργαζομένων που είναι ασφαλισμένοι σε όλα τα άλλα Ασφαλιστικά Ταμεία (π.χ. Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., Δημόσιο)- Την υιοθέτηση των προτεινόμενων για ένταξη επαγγελμάτων της Επιτροπής Λινού- Τη συνέχιση των εργασιών της επιτροπής για την αντικειμενική κρίση των αιτημάτων, με μακροπρόθεσμο στόχο το σχεδιασμό της πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την κάλυψη του μεγάλου κενού των στοιχείων». Η κοινή πρόταση περιλαμβάνει επίσης πρόταση για τη θέσπιση ενός ανεξάρτητου κλάδου επαγγελματικού κινδύνου, πέρα από το καθεστώς των ΒΑΕ, που θα χρηματοδοτείται μόνο από τους εργοδότες. Το ότι αυτός ο κλάδος δεν προτείνεται αντιπαραθετικά με τα ΒΑΕ (όπως είχε προτείνει στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 επιτροπή με συμμετοχή ως εκπροσώπου της ΓΣΕΕ του συνδικαλιστή του Περισσού Σ. Λαιμού) είναι θετικό, εγκυμονεί όμως τον κίνδυνο να τροφοδοτήσει μια σπέκουλα, με το ψευτοεπιχείρημα ότι τα ΒΑΕ είναι θεσμός ξεπερασμένος και πρέπει να αντικατασταθεί από τον κλάδο επαγγελματικού κινδύνου. Στις σημερινές συνθήκες, πάντως, που αποσαθρώνονται οι εργασιακές σχέσεις και ο εργάτης μετατρέπεται σε δούλο, οι καπιταλιστές αποκλείεται να δεχτούν έναν πρόσθετο ασφαλιστικό κλάδο για την προστασία της υγείας των εργατών. Ο Κουτρουμάνης είναι πια γυμνός. Οταν συγκρότησε αυτή την επιτροπή, είχε δηλώσει: «Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν έχει καμία πρόθεση να κρυφτεί πίσω από την οποιαδήποτε επιτροπή. Εμείς έχουμε την πολιτική ευθύνη για τις τελικές επιλογές». Θα τολμήσει να συμπεριφερθεί σαν τον Παπαδόπουλο της χούντας; Γιατί μόνο μια χούντα θα νομοθετούσε μετά από ένα τέτοιο πόρισμα που δεν αφήνει περιθώρια.

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ζητάει η Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ)

ΑΘΗΝΑ 25 Ιουνίου 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ-ΑΠΟΦΑΣΗ

Της Αντιπροσωπείας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ)

48 ώρες στο δρόμο! Όλη η Ελλάδα στο Σύνταγμα
για να μην περάσει το Μεσοπρόθεσμο.

Εδώ κι ένα μήνα, ο Ελληνικός λαός έχει κατά εκατοντάδες χιλιάδες κατακλύσει τις πλατείες και τους δρόμους όλης της χώρας, διεκδικώντας άμεση αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής.

Στο τέλος Ιουνίου, ο αγώνας μας, αγώνας ολόκληρου του Ελληνικού λαού, φτάνει σε σημείο καμπής. Η κυβέρνηση της μηδενικής πλέον κοινωνικής νομιμοποίησης επιχειρεί την ψήφιση του «Μεσοπρόθεσμου».

Αυτό το σχέδιο δεν πρέπει να περάσει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη λεηλασία του κοινωνικού πλούτου, δεν πρόκειται να ανεχτούμε την εξαθλίωση των πολλών για να την εξασφάλιση των κερδών των λίγων. Οι επικοινωνιακοί ελιγμοί, δεν μάς ξεγελάνε. Τώρα πια ξέρουμε ότι το δίλημμα δεν είναι Μνημόνια ή χρεοκοπία γιατί τα Μνημόνια οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία της κοινωνίας.

Ο ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ καλεί τα μέλη του σε συμμετοχή στην 48ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και όλα τα συνδικάτα της χώρας για τις 28 και 29 Ιουνίου και σε συμμετοχή στις διαδηλώσεις και τα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν στους δρόμους και τις πλατείες όλης της χώρας κατά το τριήμερο 28,29 και 30 Ιουνίου 2011 ενάντια στην ψήφιση του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου».

Ως ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ
Καλούμε τους αρχιτέκτονες βουλευτές, να καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.

Για την Αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Ξυνομηλάκης 


Ο Α’ Αντιπρόεδρος
Δημήτρης Ντοκόπουλος

ΣΜΤ : Όλοι στην 48ωρη 28-29/6, ΓΣ στις 27/6

ΟΛΟΙ ΣΤΗ 48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ 28 ΚΑΙ 29 ΙΟΥΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΣΘΕΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ
Συνέλευση σωματείου Δευτέρα 27 Ιούνη στις 7.30 μμ στο Πολυτεχνείο (Στουρνάρη, κτίριο Γκίνη)
Η συγκλονιστική καθημερινή κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, ανέργων, νέων, συνταξιούχων στο Σύνταγμα και σε δεκάδες κεντρικές πλατείες πόλεων σε όλη την Ελλάδα και η μεγάλη απεργία στις 15 Ιούνη, αποτελεί μια ξεκάθαρη καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, του Μνημονίου και του σφαγείου κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Το πάνδημο πλέον αίτημα «Να φύγουν!» δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και όλος ο λαός θα κλιμακώσουν τον αγώνα διαρκείας, με απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις, για να μην περάσει το Μνημόνιο 2 (Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα) και το Σύμφωνο για το Ευρώ, για να ανατραπεί η άθλια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και όλο το σάπιο πολιτικό σκηνικό, που εξυπηρετεί το κεφάλαιο.
Στον κλάδο μας ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει κρίση και μνημόνιο. Μειώσεις μισθών, εργοδοτικοί εκβιασμοί, απολύσεις, ενώ πολλοί από εμάς είναι για μήνες απλήρωτοι. Η εργοδοσία με μεγάλη επιθετικότητα, αλλά και λυμένα τα χέρια από την κυβέρνηση, επιτίθεται στα δικαιώματα μας. Με διλήμματα τύπου «απολύσεις ή μειώσεις» που δικαιολογούνται στο όνομα της πτώσης των κερδών, της ανάγκης για «εξορθολογισμό των λειτουργικών εξόδων», οι εργαζόμενοι καλούμαστε να πληρώσουμε την κρίση τους.
ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ
Η Κυβέρνηση, η ΝΔ και το ΛΑΟΣ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η συμμορία του ΔΝΤ, Ο ΣΕΒ, οι άπληστοι τραπεζίτες και οι εργοδότες, το δολοφονικό κράτος, θέλουν πλέον να κόψουν κομμάτι-κομμάτι τις σάρκες μας για να τις πουλήσουν στις αγορές του χρήματος. Μετατρέπουν την ελληνική κοινωνία σ' ένα απέραντο πειραματικό εργαστήρι, ώστε να εξαπλώσουν τις ίδιες πρακτικές σε βάρος των εργαζόμενων σε όλη την Ευρώπη με το περιβόητο Σύμφωνο για το Ευρώ. ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!
ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ
ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ.
ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ.
ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ ΕΥΡΩΣΥΜΦΩΝΟ. ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ.
ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ. ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΑΣΦΑΛΙΣΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Η ΒΙΑ, Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ, ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ, ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ, ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)
Πλατεία Καρύτση 10, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somtechnik.gr,