Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

ΑΤΕ: για τη (μη) συγκρότηση προεδρείου στο ΕΚΑ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ (ΜΗ) ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ του ΕΚΑ και τη στάση των δυνάμεων
Μετά από και από την 5η συνεδρίαση για συγκρότηση του ΔΣ του ΕΚΑ χωρίς κανένα αποτέλεσμα, είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους για τα εκφυλιστικά φαινόμενα που παρατηρούνται. Οι μέχρι τώρα εξελίξεις δείχνουν ότι χάνεται μια ευκαιρία για συγκρότηση αγωνιστικού προεδρείου στο ΕΚΑ. Μια ευκαιρία που επιτρέπεται, αλλά και επιβάλλεται τόσο από τους συσχετισμούς που προέκυψαν από το πρόσφατο συνέδριο, όσο και από τις ανάγκες της ταξικής πάλης αυτή την περίοδο. Αντί γι αυτό, δόθηκε το περιθώριο στις δυνάμεις του υποταγμένου συνδικαλισμού να απειλούν για προσφυγή στα δικαστήρια και διορισμό διοίκησης. Με βάση τις εξελίξεις αυτές θέλουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:
  • Βρισκόμαστε στην καρδιά μιας επίθεσης, τεράστιας κλίμακας, ενάντια στους εργαζόμενους, σε όλα τα επίπεδα. Γι αυτό απαιτείται επειγόντως η δημιουργία ενός μαζικού, ισχυρού, ταξικού, αποτελεσματικού εργατικού μετώπου αντίστασης, ρήξης και ανατροπής της πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ. Συγκεκριμένα τίθεται ως άμεση ανάγκη η ταξική ενότητα των εργαζομένων γύρω από ένα αναγκαίο πλαίσιο και αντίστοιχες μορφές πάλης και οργάνωσης του κινήματος, που να προωθεί αυτό το στόχο.
  • Η ταξική ενότητα των εργαζόμενων σήμερα και ένα πανίσχυρο μέτωπο ρήξης και ανατροπής της βάρβαρης πολιτικής του κεφαλαίου, της εργοδοσίας και των εκπροσώπων τους, κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, μπορεί και πρέπει να δημιουργηθεί στη βάση των εργαζομένων, στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία, στις συνελεύσεις, στις πολύμορφες κινητοποιήσεις και τους αγώνες τους. Χρειάζεται να υπηρετείται και να προωθείται και στα συνδικάτα, στα όργανα και τις οργανώσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, εάν και όπου μπορούν να «επιβληθούν» συσχετισμοί σε βάρος του υποταγμένου, κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, όπου υπάρχουν ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις και συσχετισμοί.
  • Στη βάση των παραπάνω, το σχήμα μας, η «Αγωνιστική Ταξική Ενότητα», στις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του ΔΣ του ΕΚΑ που προέκυψε από το πρόσφατο συνέδριο, δια των 2 εκπροσώπων της που εξέλεξε στο ΔΣ, πρότεινε τη συγκρότηση αγωνιστικού προεδρείου, στη βάση ενός πλαισίου-προγράμματος αγωνιστικών διεκδικήσεων και στόχων που υπηρετούν την λογική της ανάπτυξης και ισχυροποίησης ενός μετώπου αγώνα, ρήξης και ανατροπής. Απηύθυνε επανειλημμένα την πρόταση αυτή στις δυνάμεις εκείνες που αναφέρονται στον ταξικό συνδικαλισμό, στην ανάγκη ανάπτυξης αγώνων για την ανατροπή της επίθεσης, στην ανάγκη ξεπεράσματος του συνδικαλισμού της υποταγής και ήττας, της γραφειοκρατίας και του συμβιβασμού των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ. Κατέθεσε προς συζήτηση ένα άμεσο αγωνιστικό πλαίσιο για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων, των ανέργων, του εισοδήματος των εργαζομένων και μια λογική και πρόταση για τις αναγκαίες κινητοποιήσεις για την διεκδίκηση αυτών. Η απάντηση των άλλων δυνάμεων, η καθεμία από διαφορετική σκοπιά, ήταν αρνητική. (Αποκλείονται προφανώς, από αυτή τη συζήτηση οι δυνάμεις ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ που αναπαράγουν την κυρίαρχη πολιτική και τον κυβερνητικό – κρατικό συνδικαλισμό).
  • Η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), αν και πρώτη δύναμη στο ΔΣ, αρνείται κάθε συζήτηση, κάνοντας σαφές σε κάθε τόνο ότι δεν συμμετέχει σε κανένα προεδρείο. Η κριτική της ενάντια στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιείται εν τέλει, προσχηματικά για να μην υπάρξει αγωνιστικό προεδρείο, εξέλιξη πού θα βαθύνει τον εκφυλισμό και την διάλυση του ΕΚΑ και πού ίσως ανοίξει το δρόμο για δικαστικό πραξικόπημα. Η στάση «μη συμμετοχής σε κανένα προεδρείο», δεν δίνει καμία λύση και προοπτική, αποκλείει τη δυνατότητα να εκφραστούν, έστω και σε αυτό το επίπεδο, αγωνιστικές αποφάσεις για κινητοποιήσεις, για διεκδικήσεις, για οργάνωση και συμβολή στην ανάπτυξη μαχών. Η στάση, μάλιστα, αυτή, δε συμβαδίζει με τη στάση της ίδιας παράταξης (ΠΑΜΕ) σε όλες σχεδόν τις άλλες ομοσπονδίες και τα όργανα των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπου η πρότασή του είναι παντού τα «αναλογικά- αντιπροσωπευτικά» προεδρεία, ακόμα και εκεί, που με αυτή τη γραμμή τα προεδρεία «παραδίνονται» στις δυνάμεις των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ! Οι «εξηγήσεις» που δίνουν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ-στην ανακοίνωσή τους για τη στάση τους- δεν είναι πειστικές. Γιατί άλλο ισχύει στο ΕΚΑ, και άλλο στο Εργατικό κέντρο Πειραιά, στην ΕΙΝΑΠ ή άλλες Ομοσπονδίες;

Αλληλεγγύη στους Τούρκους Αρχιτέκτονες και Μηχανικούς

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

<ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ>


Τα μεσάνυχτα της Τρίτης 9 Ιουλίου 2012, στην τουρκική βουλή κατατέθηκε πρόταση νόμου από το κυβερνών κόμμα (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν, η οποία υπερψηφίστηκε και προβλέπει την ουσιαστική κατάργηση τους Τουρκικού Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών (ΤΜΜΟΒ), αποστερώντας του πλήρως τις θεσμικές του αρμοδιότητες και την οικονομική του αυτοτέλεια.

Την προηγούμενη ημέρα στις 8 Ιουλίου η τουρκική αστυνομία συνέλαβε την συνάδελφο Mücella Yapıcı, γενική γραμματέα του Τουρκικού Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών (ΤΜΜΟΒ), που ενεργούσε ως εκπρόσωπος τύπου της Πλατφόρμας Αλληλεγγύης της πλατείας Ταξίμ, μαζί με τον γενικό γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Κωνσταντινούπολης Ali Çerkezoğlu.

Το Τουρκικό Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών (ΤΜΜΟΒ), βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του κινήματος υπεράσπισης του πάρκου Γκεζί, μαζί με όλο τον τουρκικό λαό, σ’ έναν αγώνα για την υπεράσπιση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας. Πέρα από τη συμμετοχή του στο κίνημα των πλατειών, το Τουρκικό Επιμελητήριο συμβάλλει εδώ και χρόνια σταθερά με τις παρεμβάσεις του στην προστασία του περιβάλλοντος, της αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής κληρονομιάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κριτική που έχει αναπτύξει απέναντι στην υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης ως υποψήφιας πόλης για την τέλεση των Ολυμπιακών αγώνων του 2020. Αυτοί είναι οι λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση Ερντογάν, στο μεταμεσονύκτιο εκδικητικό κλείσιμο του Επιμελητηρίου.

Η πλατεία Συντάγματος το 2011 και η πλατεία Ταξίμ, οι Ολυμπιακοί αγώνες της Αθήνας του 2004 και η υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης για τους αγώνες του 2020, το κλείσιμο του Τουρκικού Επιμελητηρίου και το επιχειρούμενο λουκέτο στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, αποτελούν στοιχεία που ενώνουν τις κοινωνίες και τον επιστημονικό κόσμο και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου, απέναντι στη νεοφιλελεύθερη επίθεση που σαρώνει κεκτημένα δεκαετιών.

Εκφράζουμε την ολόπλευρη συμπαράσταση μας στον αγώνα του τουρκικού λαού και την αλληλεγγύη μας απέναντι στους τούρκους συναδέλφους μας ,δηλώνοντας ότι ο δικός τους αγώνας απέναντι στον αυταρχισμό, την καταστολή και την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων, είναι και δικό μας αγώνας.

Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση της συναδέλφου μας Mücella Yapıcı, γενική γραμματέα του Τουρκικού Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών , καθώς και των εκατοντάδων αγωνιστών που διώκονται για την συμμετοχή τους στα κινήματα των πλατειών.

Καλούμε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ,τους συνδικαλιστικούς φορείς των μηχανικών και όλο τον επιστημονικό κόσμο, να καταδικάσουν με τον πιο απερίφραστο τρόπο, την επίθεση που δέχονται οι Τούρκοι συνάδελφοί μας.

Αθήνα 11 Ιουλίου 2013

Κάτω τα χέρια από το Πνευματικό - Αθλητικό κέντρο της Ευελπίδων

Σε κινητοποιήσεις καλεί η λαϊκή συνέλευση κατοίκων Γκύζη-Πολυγώνου-Κυψέλης σχετικά με το πολιτιστικό-αθλητικό κέντρο της περιοχής το οποίο οδηγείται σε κλείσιμο


Το κτίριο του πολιτιστικού ανήκει στο Ταμείο της Εθνικής Άμυνας και το μίσθωνε τα τελευταία αρκετά χρόνια ο δήμος Αθηναίων για τη στέγαση του πολιτιστικού κέντρου. Τις τελευταίες εβδομάδες αποφάσισε να σταματήσει τη μίσθωση με αποτέλεσμα το Πολιτιστικό κέντρο να πάει για κλείσιμο μέσα στο καλοκαίρι και με πιθανό σενάριο την "αξιοποίηση¨ του από τα δικαστήρια της Ευλπίδων πράγμα που θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για το δημόσιο χώρο της περιοχής, για τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες των κατοίκων και των σχολείων της περιοχής και για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Φανταστείτε ότι το μίσθωμα ήταν 11 χιλιάδες ευρώ το χρόνο που σημαίνει ότι με βάση τα εγγεγραμένα μέλη όλα τα έξοδα υπερκαλύπτονταν πράγμα που σημαίνει συγκεκριμένη επιλογή υποβάθμισης των ζωών μας και ¨αξιοποίηση¨ του χώρου για άλλους λόγους.

Η κινητοποίηση των κατοίκων ήταν άμεση και πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις έξω από το χώρο του πολιτιστικού, παρεμβάσεις κατοίκων και συλλόγων γονέων στο δημοτικό συμβούλιο και σήμερα αποφασίσαμε να περάσουμε σε αποκλεισμό του Πολιτιστικού κέντρου με στόχο να μην αφαιρεθεί ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός και να συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του. Οι παρεμβάσεις στο δήμο και στο ταμείο Εθνικής Άμυνας θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.
 Οι κάτοικοι παραμένουν στο πνευματικό για να αποτρέψουν το κλείσιμο του από το δήμο. Προχωρώντας στις ακόλουθες δράσεις μέσα στο σαββατοκύριακο:
  • Ενημέρωση γειτονιάς Σάββατο 13/7/13 11 πμ
  • Λαϊκό γλέντι Σάββατο 13/7/13 στις 21:00 με φαγητό, ποτά και μουσική
  • Μικρά και μεγάλα παιδιά ζωγραφίζουν για το πνευματικό την Κυριακή 14/7/13 στις 19:00
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ-ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ



ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ


Οι κάτοικοι Γκύζη, Πολυγώνου και Κυψέλης – υλοποιώντας απόφαση που πήραν την τρίτη – σήμερα Πέμπτη 11/7/2013 πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, διεκδικώντας τη συνέχιση της λειτουργίας του Πνευματικού – Αθλητικού κέντρου Ευελπίδων. Οι κάτοικοι δήλωσαν την αντίθεση τους στα σχέδια για εγκατάλειψη από το Δήμο Αθηναίων του κτιρίου που μέχρι σήμερα στεγάζει το Πνευματικό – Αθλητικό κέντρο και την αξιοποίηση του από τα γειτονικά δικαστήρια.
Το θέμα δεν ετέθη προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και παραπέμφθηκε στο επόμενο (25/7/13). Οι κάτοικοι συγκάλεσαν συνέλευση το απόγευμα της ίδιας μέρα στην οποία αποφάσισαν τον αποκλεισμό του κτιρίου προκειμένου να μην απομακρυνθεί ο εξοπλισμός του Αθλητικού Πολιτιστικού κέντρου όπως προγραμματίζεται από τον Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας

  • Δηλώνουμε ότι κανένας χώρος άθλησης και πολιτισμού δεν περισσεύει
  • Ζητάμε από το Δήμο Αθηναίων, τον Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. και το Τ.ΕΘ.Α. Να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου το κέντρο να συνεχίσει τη λειτουργία του ως χώρος άθλησης , πολιτισμού και ψυχαγωγίας των κατοίκων των περιοχών Γκύζη-Πολυγώνου-Κυψέλης
  • Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΚΥΖΗ-ΠΟΛΥΓΩΝΟΥ ΚΥΨΕΛΗΣ

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Κείμενα από το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Αναρτούμε σήμερα μια σειρά από συνδέσμους άρθρων και τοποθετήσεων για το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που γίνεται τις μέρες αυτές, όπως ακριβώς κάναμε για τις αντίστοιχες πρόσφατες διαδικασίες του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Ένα άλλο Συνέδριο είναι εφικτό
Σωκράτης Μαντζουράνης
 
Της Ελένης Πορτάλιου


 

ΑΔΕΔΥ: Συνεχίζουμε τον αγώνα - Συλλαλητήριο τη Δευτέρα 15/7 στο Σύνταγμα


Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.



Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στις πολιτικές των μνημονίων που εξακολουθούν να προωθούν και να εφαρμόζουν Κυβέρνηση και Τρόικα με όλο και μεγαλύτερη, λυσσαλέα ένταση, καθώς εμμένουν στην εφαρμογή του πιο ανελέητου σχεδίου αποσάθρωσης εργασιακών, μισθολογικών,ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών, συλλογικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, τα τελευταία τριάντα χρόνια, εις βάρος των εργαζόμενων και της Κοινωνίας.

Η πολιτική των μνημονίων, της λιτότητας, της πλήρους ισοπέδωσης της εργασίας, των απολύσεων, της ανεργίας, της μείωσης εισοδημάτων και της φτωχοποίησης του Ελληνικού λαού, της ανατροπής εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, των φορο-επιδρομών και της φορο-λεηλασίας, της ισοπέδωσης του Κοινωνικού Κράτους, της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της διάλυσης των Δημοτικών Υπηρεσιών, της εκποίησης του Δημοσίου Πλούτου, πρέπει να ανατραπεί!

Σε συνέχεια της σημερινής, Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013, Στάσης Εργασίας και Συλλαλητηρίουσε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα και εν όψει της συζήτησης και ψήφισης του νέου πολυνομοσχεδίου την ερχόμενη Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013 στη Βουλή, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ.καλεί:

  1. Σε Συλλαλητήριο τη ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013, στις 8.00 το βράδυ στο Σύνταγμα και περικύκλωση της Βουλής. Θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την εθελοντική συμμετοχή μουσικών σχημάτων και καλλιτεχνών, οι οποίοι στέκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων και προσφέρθηκαν να στηρίξουν την κινητοποίηση.
  2. Στη Γενική 24ΩΡΗ Απεργιακή Κινητοποίηση, Α.Δ.Ε.Δ.Υ.-Γ.Σ.Ε.Ε., την ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013, ημέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή και στην Απεργιακή Συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11.00 π.μ.
Καλούμε όλους τους Κοινωνικούς Φορείς, τις Ομοσπονδίες-Μέλη μας και τα Σωματεία που ανήκουν στη δύναμή μας να στηρίξουν αυτές τις κινητοποιήσεις με όλες τους τις δυνάμεις.
Δίνουμε κοινό αγώνα!
Είμαστε Άνθρωποι – Δεν είμαστε Αριθμοί!
ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Αγώνας για το ασφαλιστικό

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Αγώνας για το ασφαλιστικό

Η Αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων «καταγγέλλει τη μεθόδευση της μνημονιακής κυβέρνησης, κατ’ επιταγή του μεσοπρόθεσμου, να επιφέρει χαριστική βολή στα ασφαλιστικά ταμεία, με κατάργηση των κοινωνικών πόρων τους ως «μη ανταποδοτικών» ή με τη μετατροπή τους σε φόρους του κρατικού προϋπολογισμού. Στο ταμείο των μηχανικών οι πόροι αυτοί αποτελούν συνεισφορά των ασφαλισμένων. Η κυβερνητική πρωτοβουλία προϊδεάζει για μια νέα γενικευμένη μείωση των συντάξεων».
Σε ψήφισμα για το Ασφαλιστικό, που εξέδωσε η Αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων, που συνεδρίασε στις 29/06/2013 (υπογράφει ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας Χρήστος Σελιανίτης), μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:
- «Η τρικομματική συγκυβέρνηση, σε στενό συντονισμό με την ηγεσία του ΕΤΑΑ, εξαπέλυσε το 2012 νέα επίθεση στους Μηχανικούς. Επεχείρησε να θέσει σε εφαρμογή τις διατάξεις του άρθρου 44 του Ν. 3986/11 που αφορά στις νέες ασφαλιστικές εισφορές. Στις 28 Μαρτίου του 2013 επιστράτευσε τα ΜΑΤ, για να εμποδίσει την είσοδο των μηχανικών στο Ταμείο τους. Με την πραξικοπηματική συμπεριφορά του Προέδρου του ΕΤΑΑ, επιχειρεί να εμποδίσει, να αντιμετωπισθούν ζωτικής σημασίας ασφαλιστικά προβλήματα. Αποκαλύφθηκε ότι ο νέος Πρόεδρος τοποθετήθηκε για να κάνει τη δουλειά, που δίσταζαν να ολοκληρώσουν οι προηγούμενες διοικήσεις. Η Κυβέρνηση εμμένει στις υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, με υποχρεωτική ένταξη ανά τριετία σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία και με τη συνεχιζόμενη απόδοση εισφορών υπέρ του Ταμείου Αλληλεγγύης, στο οποίο όμως οι Μηχανικοί δεν μπορούν να ενταχθούν». Στο ψήφισμα τονίζεται ότι «οι εργαζόμενοι Μηχανικοί δεν αντέχουν τις υπάρχουσες ασφαλιστικές εισφορές, πόσο μάλλον τις αυξημένες, σε πρώτη φάση άνω του 25%» και τεκμηριώνεται με βάση την Αναλογιστική Μελέτη κατ’ ανάθεση του ΤΕΕ, που εκπόνησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το «κούρεμα» των αποθεματικών
«Σε ό,τι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα του ΤΣΜΕΔΕ (άνω των 3 δις), που είχαν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, συνεχίζει το ψήφισμα τονίζοντας ότι με κυβερνητική ευθύνη μετατράπηκαν σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου. Με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και τη δανειακή σύμβαση της 26ης Οκτωβρίου, το ΤΣΜΕΔΕ έμεινε με το 50% της αξίας των διαθεσίμων του, που προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Οι απώλειες για το ταμείο ξεπερνούν το 1,5 δισεκατομμύριο €, χωρίς να συνυπολογιστούν η μη καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης (άλλα 500 εκατ. €), αλλά και η υπαγωγή της Attica Bank σε διαδικασία «κουρέματος». Η κυβέρνηση και η Τρόικα εμφανίζονται να «αντισταθμίζουν» με τα νέα χαράτσια, υπέρογκων αυξήσεων των εισφορών, τις απώλειες που υπέστη το ΤΣΜΕΔΕ από τις μνημονιακές πολιτικές και κυρίως από την εφαρμογή του PSI και ότι εξυπηρετούν τα ελλείμματα άλλων ασφαλιστικών φορέων, μιας και ο Κλάδος των Μηχανικών του ΕΤΑΑ είχε πλεόνασμα 385 εκ. ευρώ το 2011».
Αποφάσεις
Η Αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ αποφασίζει:
1. Προωθούμε το συντονισμό των συνδικαλιστικών και των επιστημονικών φορέων των μηχανικών για την πραγματοποίηση Παντεχνικής Συνέλευσης Μηχανικών για το ασφαλιστικό. Προετοιμάζουμε την εισήγησή μας προς αυτή, όχι μόνο ως αιτηματολόγιο και πρόγραμμα δράσεων αλλά και ως συνολικό περίγραμμα της πρότασής μας για τη Δημόσια Ασφάλιση σε συνθήκες κρίσης.
2. Η ενδεχόμενη κλιμάκωση της κινηματικής διαδικασίας, είναι βέβαιο ότι θα μετατραπεί σε αντικυβερνητική σύγκρουση, με επίδικο την αποτροπή της καταστροφή της δημόσιας ασφάλισης, που βρίσκεται στην καρδιά του μνημόνιου. Για να έχουμε ελπίδα στη σύγκρουση αυτή, πρέπει να αναζητήσουμε, στο μέγιστο βαθμό, τη συμμετοχή καταρχήν των υπόλοιπων κλάδων του ΕΤΑΑ.
Τα αιτήματα
Στο ψήφισμα τονίζεται ότι «αντιστεκόμαστε συλλογικά, παίρνουμε τον αγώνα στα χέρια μας, Απαιτούμε»:
- Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις σε όλους τους μηχανικούς.
- Άμεση μείωση των εισφορών. Αύξηση των παροχών και των καλύψεων.
- Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων που εφαρμόζονται. Κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού «παλιών» – «νέων», κατάργηση των ασφαλιστικών κατηγοριών.
- Κάτω τα χέρια απ’ τα αποθεματικά – έξω το ταμείο από Τράπεζα Αττικής – χρηματιστήριο – ομόλογα. Πλήρη κάλυψη απ’ το κράτος των απωλειών του αποθεματικού. Τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ να περάσουν από τα τραπεζικά, επενδυτικά, εργολαβικά και χρηματιστηριακά συμφέροντα στους δοκιμαζόμενους συναδέλφους.
- Αναγνώριση των ανέργων συναδέλφων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους συναδέλφους (μισθωτούς ή ΔΠΥ) και υποαπασχολούμενους συναδέλφους.
- Άμεση επανέκδοση του Ενημερωτικού Δελτίου ΤΕΕ, τέρμα στη φίμωση και τη λογοκρισία.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να διαλέξουν την αγωνιστική διέξοδο, στον πόλεμο που κηρύχτηκε ενάντια στην εργασία και τα δικαιώματα μας. Ο αγώνας μας εντάσσεται στο ευρύτερο κίνημα των εργαζομένων και της νεολαίας ενάντια στις πολιτικές κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Ζητάει αίμα η ΤΡΟΙΚΑ και η αιμοσταγής κυβέρνηση είναι έτοιμη να της το δώσει

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΛΗ
Ανοιχτή συνέλευση του Συντονισμού την Δευτέρα 15 Ιούλη, 7.00 μμ,
στα γραφεία της ΟΛΜΕ (Ερμού και Κορδάτου 2, Σύνταγμα)
Κινητοποίηση στις 18 Ιούλη στο Σύνταγμα, ενάντια στον ερχομό του Σόιμπλε
Ζητάει αίμα η ΤΡΟΙΚΑ και η αιμοσταγής κυβέρνηση είναι έτοιμη να της το δώσει
Η μαύρη οθόνη που έπεσε με το αποφασίζουμε και διατάζουμε στη συχνότητα της ΕΡΤ δείχνει κυριολεκτικά και συμβολικά τη μαύρη πολιτική του φασισμού κυβέρνησης – EE – ΔΝΤ απέναντι στην κοινωνία. Μετά τις 2.700 απολύσεις της ΕΡΤ θα ακολουθήσουν χιλιάδες άλλες που προωθούνται με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε και ετοιμάζεται να ψηφήσει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση. Οι απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων (από την εκπαίδευση, τους ΟΤΑ, τα υπουργεία κλπ), που θα προέλθουν από τις 25.000 που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, είναι μόνο η αρχή. Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ακόμα την κατάργηση του κατώτατου μισθού, αφού στην «ευθύνη» της κυβέρνησης περνά οριστικά η διαμόρφωση του σύμφωνα με την «ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Παράλληλα εκτός από τα δεκάδες σχολεία που έκλεισαν τώρα, ετοιμάζεται νέο κλείσιμο νοσοκομείων και δημόσιων οργανισμών, ενώ προωθείται το εξαήμερο και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Μετά τις επιστρατεύσεις στο ΜΕΤΡΟ, στους Ναυτεργάτες και την προληπτική επιστράτευση στην εκπαίδευση, το «μαύρο» στη δημόσια τηλεόραση, το κλείσιμο και τις απολύσεις σε Κατσέλη, Τσιμέντα Χαλκίδος, ΜΕΒΓΑΛ, ΝΕΟΣΕΤ και σε πολλές άλλες επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα, οι δανειστές εκβιάζουν και απειλούν. Δηλώνουν ότι, αν δεν γίνουν εδώ και τώρα απολύσεις στο δημόσιο τομέα και αναπροσαρμογή του φορολογικού σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα για την πληρωμή των δανείων, δεν πρόκειται να επιτρέψουν την εκροή των δόσεων στην ελληνική κυβέρνηση. Οι τροϊκανοί ζητάνε κάθε φορά θυσίες για να διατηρήσουν τα συμφέροντα των τραπεζών και του κεφαλαίου και εν τέλει για να ξεπεράσουν την κρίση σε βάρος της εργαζόμενης πλειοψηφίας.
Η κοινωνική βαρβαρότητα δεν έχει τελειωμό. Η αστική τάξη, τα κόμματα που την υπηρετούν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Χρυσή Αυγή), τα ΜΜΕ και σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ φέρνουν τον κοινωνικό, εργασιακό και ασφαλιστικό μεσαίωνα για τους εργαζόμενους.
Αν δεν τους τελειώσουμε, θα μας τελειώσουν εκείνοι
Ο αγώνας των εργαζόμενων στους ΟΤΑ και στην εκπαίδευση, αλλά και ο συνεχιζόμενος για τέταρτη εβδομάδα αγώνας των εργαζομένων στην ΕΡΤ και οι χιλιάδες λαού που στέκονται αλληλέγγυοι, κόντρα σε προεδρικά διατάγματα και σε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, αλλά και στις απειλές της καταστολής από την δικομματική πλέον συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μας δείχνουν τον δρόμο. Αναδεικνύουν τις δυνατότητες του κινήματος και φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της κυβέρνησης που την εφαρμόζει.
Δείχνουν δυνατοί, μα στην πραγματικότητα φοβούνται μήπως ξεσπάσει η λαϊκή οργή και αγανάκτηση. Γι΄ αυτό προσπαθούν να σβήσουν εν τη γενέσει τους τις σπίθες που δημιουργούνται. Αυτό προσπάθησαν να κάνουν με την προληπτική επιστράτευση των καθηγητών, αυτό προσπαθούν να κάνουν με τον αγώνα όλης της κοινωνίας για τη ΕΡΤ.
Μοναδική απάντηση στη βαρβαρότητα είναι η μαζική λαϊκή ανυπακοή στην πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και της τρόικας ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου, το δυνάμωμα της πάλης και ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης. Nα συντονίσουμε τους αγώνες μας. Για έναν εργατικό και λαϊκό ξεσηκωμό που θα τους ανατρέψει, μαζί με την πολιτική τους, τις κυβερνήσεις, τα μνημόνια και όλη τη βάρβαρη επίθεσή τους. Αναγκαίο βήμα γι΄ αυτό κόντρα στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ είναι να περάσει ο αγώνας στα χέρια των εργαζομένων και των σωματείων τους:
·                    Για να μην περάσει καμία απόλυση και διαθεσιμότητα. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
·                    Για την κατάργηση της ΠΝΠ και την ακύρωση της πολιτικής επιστράτευσης στην εκπαίδευση, το μετρό και τους ναυτεργάτες.
·                    Για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών εργατικών ελευθεριών, ενάντια στον εργοδοτικό δεσποτισμό, την κρατική καταστολή και τη φασιστική βία.
·                    Για να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο και σχολείο, καμία δημόσια ή δημοτική υπηρεσία. Υπεράσπιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών (παιδεία, υγεία, ασφάλιση, νερό, ενέργεια, συγκοινωνίες) και για να μην περάσει το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών.
·                    Για την υπεράσπιση των ΣΣΕ και τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς και τις συντάξεις, ώστε να μπορούμε οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.
·                    Ενάντια στην ανεργία, τα λουκέτα επιχειρήσεων και τις απολύσεις, για άμεσα μέτρα ανακούφισης και επιβίωσης των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων.
Ο Συντονισμός των Πρωτοβάθμιων Σωματείων στον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα καλεί σε αγώνα τους εργαζόμενους και τους ανέργους, τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις αγωνιστικές ομοσπονδίες, τις επιτροπές αγώνα, τις συλλογικότητες των ανέργων, να συμβάλλουν σε μια τέτοια προοπτική. Καλεί τους  εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, όλο το λαό να δώσουμε μαζική, μαχητική απάντηση, με την απεργία της 16ης Ιούλη,  προτείνουμε τη διοργάνωση προσυγκέντρωσης στο Μουσείο στις 10.30.

Εργαζόμενοι ΕΡΤ: «Φτηνή τηλεπειρατεία» η εμφάνιση του σήματος της ΕΔΤ

BO0zpKrCMAAq7N6.jpg_large

Απίστευτη ανακάλυψη έκαναν χρήστες του διαδικτύου. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία το logo της Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης είναι πανομοιότυπο με αυτό της σοβιετικής τηλεόρασης επί Γκορπατσόφ! 

Για φτηνή τηλεπειρατεία έκαναν λόγο οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αναφερόμενοι στην εμφάνιση του σήματος της ΕΔΤ μέσα από τις συχνότητες της παλαιού ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Ερωτηματικά για τις συνθήκες υπό τις οποίες εκπέμπει η «Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση» εξέφρασε ο πρώην Διευθυντής Τεχνικών υπηρεσιών ΕΡΤ Νίκος Μιχαλίτσης
Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «και η τελευταία «μάσκα» έπεσε από το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Για την κυβέρνηση Σαμαρά φαίνεται πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος, παρά μόνο ο δρόμος της παρανομίας. Αφού κατέλυσαν το Σύνταγμα, επιχειρώντας να βάλουν «λουκέτο» στην ΕΡΤ, από σήμερα έγιναν φτηνοί τηλεπειρατές, εμφανίζοντας παράνομα στις δημόσιες συχνότητες το μόρφωμα της ΕΔΤ.
Θεώρησαν ότι η ΕΡΤ είναι ανήμπορη να αντιδράσει και έσπευσαν να ευτελίσουν ιστορία και μνήμη δεκαετιών. Ονόμασαν ένα πειρατικό μόρφωμα ΕΔΤ. Κακέκτυπο το όνομα, παράνομο το μόρφωμα, σε αγαστή συνεργασία με την Digea.
Εθισμένοι στα λάθη αυταρχικής λογικής συνεχίζουν να διαπράττουν το ένα πίσω απ' το άλλο.

Ανακοίνωση της ΕΜΔΥΔΑΣ

Αθήνα, 11-7-2013
Αρ. Πρωτ.: 6600

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η κυβέρνηση με νέο νομοσχέδιο – φονιά που κατέθεσε προχθές στη βουλή καταδικάζει σε «ξαφνικό θάνατο» χιλιάδες υπαλλήλων (καθηγητές 52 ειδικοτήτων, σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνόμοι και χιλιάδες υπάλληλοι υπουργείων και δήμων) στέλνοντάς τους στην ανεργία, καταργώντας το Σύνταγμα και δικαιώματα κερδισμένα με αγώνες. Προετοιμάζει με μια απλή υπουργική απόφαση να απολύσει σύντομα συνολικά 25.000 εργαζόμενους. Παραχωρούν ταυτόχρονα κρίσιμες δημόσιες λειτουργίες βορά στον αδηφάγο ιδιωτικό τομέα. Και έπεται συνέχεια…

· Καλούμε τους Μηχανικούς της Αττικής να συμμετέχουν τη Πέμπτη 11/7/13 στις 12.30 μ.μ. στην Πλ. Κλαυθμώνος (στην Αθήνα) στο συλλαλητήριο που οργανώνεται με συμμετοχή και της ΑΔΕΔΥ και στη στάση εργασίας από τις 12μμ και μετά.

· Καλούμε τους Μηχανικούς να συμμετέχουν στην Πανελλαδική Γενική Απεργία την Τρίτη 16/7 (ημέρα που θα συζητιέται στη βουλή το νέο νομοσχέδιο-φονιάς που θα επικυρώνει τη συμφωνία κυβέρνησης και τροϊκανών για τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις μαζί με άλλα βάρβαρα μέτρα στο πλαίσιο των μνημονίων).

· Επιδιώκουμε και συμμετέχουμε ενεργά στη δημιουργία Κοινού αγωνιστικού μετώπου με όλες τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία ενάντια στις διαθεσιμότητες - απολύσεις.

Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να καταστρέφει και να εξαθλιώνει τους εργαζόμενους προς όφελος των κερδοσκόπων. Κοινό μέτωπο όλων τώρα για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Θα είμαστε όλο το καλοκαίρι σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Καμία διαθεσιμότητα, καμία υποχρεωτική μετάθεση, καμία απόλυση μηχανικού και κανενός άλλου εργαζόμενου δεν θα γίνει αποδεκτή και θα είναι «αιτία πολέμου».

ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΣΟΥΜΕ

ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ

"Mαζί μέχρι το τέλος… Μαζί μέχρι τη νίκη" - Ελεύθερος ο Κώστας Σακκάς

Ελεύθερος, με την επιβολή αυστηρών περιοριστικών όρων και υψηλή χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ, αφήνεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ο κατηγορούμενος για υποθέσεις που αφορούν τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, απεργός πείνας, Κώστας Σακκάς. Αναδημοσιεύουμε κείμενο της Λαϊκής Συνέλευσης Πατησίων.

"Mαζί μέχρι το τέλος… Μαζί μέχρι τη νίκη"



Πάνω από ένας μήνας έχει συμπληρωθεί από την ημέρα που ο αναρχικός Κ.Σακκάς βρίσκεται σε απεργία πείνας, χρησιμοποιώντας το έσχατο όπλο που διαθέτει, το σώμα και την ίδια του τη ζωή, απέναντι στην αυθαιρεσία και την καταπάτηση ακόμα και του Συντάγματος. Η νομιμότητα που διακηρύττουν αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά κουρελόχαρτο.  Ο Κ. Σακκάς, κόντρα σε κάθε νόμο καθώς το μέγιστο όριο προφυλάκισης για την ίδια υπόθεση είναι οι 18 μήνες, παραμένει φυλακισμένος επί δυόμιση χρόνια, με ανύπαρκτα αποδεικτικά στοιχεία με την κατηγορία  της συμμετοχής στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», το οποίο αρνείται και ο ίδιος αλλά και η οργάνωση. Είναι ο μόνος κρατούμενος στην Ελλάδα που βρίσκεται προφυλακισμένος εδώ και δυόμισι χρόνια χωρίς να έχει δικαστεί, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

 Η απόφαση του να προχωρήσει σε απεργία πείνας δεν αποτελεί δείγμα παραίτησης ή απελπισίας αλλά είναι κομμάτι της συνέχισης του αγώνα. Ενός αγώνα που καλείται να δώσει η πλειοψηφία της κοινωνίας απέναντι στην όξυνση της καταστολής, του κρατικού αυταρχισμού και της βαρβαρότητας που μας επιβάλλουν. Η περίπτωση του Κ.Σακκά εντάσσεται στις περιπτώσεις  καθημερινής και ανεξέλεγκτης  κρατικής βίας και τρομοκρατίας  όπως οι ολοκληρωτικού τύπου επιστρατεύσεις των απεργών του μετρό, των καθηγητών, των ναυτεργατών, το πραξικοπηματικού τύπου κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και η καταστολή των μέσων αντιπληροφόρησης,  καθώς και  οι χιλιάδες απολύσεις, η καταπάτηση εργασιακών κατακτήσεων, η κατάργηση των δημόσιων αγαθών, η εξώθηση μιας ολόκληρης κοινωνίας στη φτώχεια και την εξαθλίωση, γεγονότα τα οποία συνθέτουν την καθημερινότητα που βιώνουμε. 

Η εκ των προτέρων καταδίκη από πλευράς δικαστικών αρχών και  κυβέρνησης ενός κατηγορουμένου που δεν έχει καν δικαστεί είναι μια ακόμα προσπάθεια επιβολής του κράτους έκτακτης ανάγκης  που αναδεικνύει όχι μόνο τη σκληρή στάση του κράτους απέναντι στον εχθρό λαό αλλά προετοιμάζει το νομικό δεδικασμένο ώστε να το χρησιμοποιήσει ενάντια σε κάθε αγωνιστή, εργάτη, απεργό αναρχικό ή αριστερό και σε καταπιεσμένες κοινωνικές ομάδες όπως οι μετανάστες, την ίδια στιγμή που λαμβάνουν χώρα αποφυλακίσεις και συνεχείς αναβολές δικών φασιστών και μεγαλοεπιχειρηματιών. Χαρακτηριστικό είναι ότι η  Ν.Δ. όχι μόνο δεν απολογήθηκε για την παράνομη κράτηση του Κ. Σακκά και παράταση της στους 36 μήνες, πέρα δηλαδή και από το όριο των 30 μηνών που θέτει το ίδιο το Σύνταγμα, αλλά αντίθετα τον καταδίκασε για την ιδεολογική του τοποθέτηση, ξεσηκώνοντας έτσι από το χρονοντούλαπο της ιστορίας σκέψεις και γεγονότα που αφορούν στην ποινικοποίηση των πολιτικών φρονημάτων και της ελεύθερης σκέψης. Με τον τρομοκρατικό αυτό τρόπο και με τη δικαστική εξουσία να αποτελεί το εργαλείο της κυρίαρχης τάξης και ιδεολογίας  καταδικάζεται  μια ολόκληρη κοινωνία στη σιωπή και την υποταγή με σκοπό τη χειραγώγηση της.

Η αντιμετώπιση του Κώστα Σακκά ουσιαστικά καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας, προσπαθεί να τρομοκρατήσει και να παραδειγματίσει κάθε αντιστεκόμενο κομμάτι της κοινωνίας, γι’αυτό και θα πρέπει να γίνει υπόθεση όλων, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.   

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΑΚΚΑ
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Κινητοποιήσεις ΟΛΜΕ - ΠΟΕ ΟΤΑ

Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 33 11 338
Αθήνα, 10/7/2013
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΛΜΕ:
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ,
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Το νέο ΔΣ της ΟΛΜΕ στην πρώτη συνεδρίασή του αποφάσισε το σχεδιασμό συγκεκριμένων αγωνιστικών κινητοποιήσεων για τις επόμενες ημέρες ενάντια στις χιλιάδες υποχρεωτικές μετατάξεις και διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών (και άλλων εργαζομένων στο δημόσιο) που θα οδηγήσουν σε απολύσεις για να συμπληρωθεί ο κατάλογος της ντροπής κυβέρνησης και τρόικας. Η κυβέρνηση με νέο νομοσχέδιο – φονιά που κατέθεσε χτες στη βουλή καταδικάζει σε «ξαφνικό θάνατο» 2.500 καθηγητές (52 ειδικοτήτων) στέλνοντάς τους στην ανεργία, καταργώντας τρεις ολόκληρους τομείς στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ. Πάνω από 20.000 μαθητές θα αναζητούν από το Σεπτέμβρη το σχολείο τους δεν θα το βρίσκουν. Παραχωρείται έτσι ένα μεγάλο φιλέτο της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης βορά στον αδηφάγο ιδιωτικό τομέα. Και έπεται συνέχεια…
1.    Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν τη  Πέμπτη 11/7/13 στις 12.30 μ.μ. στην Πλ. Κλαυθμώνος  (στην Αθήνα) στο συλλαλητήριο που οργανώνεται με συμμετοχή και της ΑΔΕΔΥ.
2.    Μετά το συλλαλητήριο (2.30 μμ περίπου) καλούμε τα ΔΣ των ΕΛΜΕ της Αττικής σε σύσκεψη στα γραφεία της ομοσπονδίας για ενημέρωση και σχεδιασμό των επόμενων κινητοποιήσεών μας.
3.    Μεγάλη συγκέντρωση την επόμενη Τρίτη ή Τετάρτη στην Αθήνα (ημέρα που θα συζητιέται στη βουλή το νέο νομοσχέδιο-φονιάς που θα επικυρώνει τη συμφωνία κυβέρνησης και τροϊκανών για τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις μαζί με άλλα βάρβαρα μέτρα στο πλαίσιο των μνημονίων). Την ίδια ημέρα καλούμε τις ΕΛΜΕ σε συντονισμό με σωματεία της περιοχής τους να οργανώσουν αντίστοιχες κινητοποιήσεις. Οι ΕΛΜΕ που βρίσκονται κοντά στην Αττική, εφόσον δεν οργανωθεί συγκέντρωση στην περιοχή τους να οργανώσουν τη συμμετοχή των συναδέλφων στην συγκέντρωση της Αθήνας.
4.    Καλούμε όλες τις ΕΛΜΕ, σε συνεννόηση με τους αιρετούς στα ΠΥΣΔΕ να οργανώσουν τις επόμενες ημέρες κινητοποιήσεις στις Διευθύνσεις εκπαίδευσης με στόχο να ακυρώσουν την ονομαστικοποίηση και νομιμοποίηση καταστάσεων εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα ή «υπεραριθμία».
5.    Καλούμε όλα τα μέλη των ΠΥΣΔΕ (διορισμένα και αιρετά) να μη βάλουν την υπογραφή τους σε καμιά υπεραριθμία – διαθεσιμότητα – απόλυση εκπαιδευτικού.
6.    Κοινό αγωνιστικό μέτωπο με την ΠΟΕ-ΟΤΑ ενάντια στις διαθεσιμότητες απολύσεις.
Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να καταστρέφει άλλο το δημόσιο σχολείο και να εξαθλιώνει τους εκπαιδευτικούς. Κοινό μέτωπο όλων τώρα για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Θα είμαστε όλο το καλοκαίρι σε αγωνιστική ετοιμότητα.
Καμία διαθεσιμότητα, καμία υποχρεωτική μετάθεση, καμία απόλυση εκπαιδευτικού δεν θα γίνει αποδεκτή και θα είναι «αιτία πολέμου».
ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΠΛΕΟΝΑΖΕΙ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!

Εξαήμερο κινητοποιήσεων ενάντια στη διαθεσιμότητα, που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, αποφάσισε κατά τη σημερινή συνεδρίαση το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Πιο συγκεκριμένα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ κήρυξε στάση εργασίας αύριο Πέμπτη, από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου, ενώ για τις 12.30 έχει συγκαλέσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Για την Παρασκευή αποφασίσθηκε στάση εργασίας από τις 11.30 έως το λήξη του ωραρίου. Παράλληλα για τις 12.00 είναι προγραμματισμένη η συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς τη Βουλή.

Επιπλέον, το Σαββατοκύριακο όλοι οι εργαζόμενοι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα, παραμονή ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ στο Σύνταγμα, η οποία ενδέχεται να συνδυαστεί με συναυλία και ολονύκτια παραμονή στην πλατεία.

Την Τρίτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Μ.Π.Ε. για την αδειοδότηση λατομείων και δανειοθαλάμων για τις ανάγκες κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Πάτρα

          Κορινθιακός: Eνιαία περιοχή, με ενιαία Χωροταξία και Διοίκηση

                                                                                               ΑΙΓΙΟ   04/07/2013

   ΠΡΟΣ :  ΥΠΕΚΑ / ΕΥΠΕ  ( Τμήμα Α’ )

   ΘΕΜΑ. ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠ’ΑΡ. 104892/16-6-2006 ΚΥΑ Ε.Π.Ο. ως προς την περιβαλλοντική αδειοδότηση λατομείων και δανειοθαλάμων για τις ανάγκες κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Πάτρα.

Η κατωτέρω επιστολή είναι βελτιωμένη – συμπληρωματική της αρχικής.

  Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΙΛΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

Η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου « Η ΑΛΚΥΩΝ » εκφράζει με αυτό το έγγραφό της τα παλιά και νέα συμπεράσματα ενός δημόσιο διαλόγου  που έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται από όλους τους  φορείς στην Αιγιάλεια και την Κορινθία  για το ανωτέρω θέμα της Μ.Π.Ε.
Κατ΄αρχήν υπάρχει ένα ερώτημα.
Όταν κατασκευάζονται μεγάλα τεχνικά έργα, η τροφοδοσία με πρώτες ύλες είναι η βασική προϋπόθεση ολοκλήρωσής των.
Πρέπει να υπάρχει η απαιτούμενη άρτια οικονομοτεχνική μελέτη πριν την έναρξη των εργασιών, όπως και για κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα
Η ανωτέρω Μ.Π.Ε. δηλώνεται ως τροποιητική της υπ΄αριθμ. 104892/16-6-2006 ΚΥΑ Ε.Π.Ο.
Γιατί αυτή η παράλειψη όσον αφορά την ανάγκη λήψης επιπλέον 5.000.000 κυβικών μέτρων για την ολοκλήρωση της Ν.Ε.Ο. ;
Πως εγκρίθηκε και από ποιες υπηρεσίες του κράτους  μια ελλιπής μελέτη;
Η απάντηση που δόθηκε στο παραπάνω ερώτημά μας, από πλευράς της εταιρείας και της εκπροσώπου του Υπουργείου Ανάπτυξης Κας Καϊμάκη  στην συνεδρίαση της διεύθυνσης  περιβάλλοντος της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ισχυροποιούν ακόμη περισσότερο το ερώτημά μας  προς τις αρμόδιες εγκριτικές αρχές.
Οι συνέπειες λήψης των υλικών από τα ποτάμια της Αιγιάλειας θα είναι.
1. Δραστική μείωση των υδάτων που εισέρχονται στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα στην ευρύτερες περιοχές πέρα από τα όρια των ποταμών δηλ. στις γεωτρήσεις ύδρευσης και άρδευσης που είναι εκατοντάδες στην περιοχή τις Αιγιαλείας.
    Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που έχουμε από τις αμμοληψίες που διενεργεί η ίδια εταιρεία, βάσει της αρχικής αδειοδότησής της στον ποταμό Κράθι είναι αποκαλυπτικά της καταστροφής που θα συντελεστεί. ( Επισυνάπτουμε cd) .
2. Η διάβρωση των ακτών της βόρειας Πελοποννήσου  που προχωρά με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια σε Κορινθία και Αχαϊα, θα ενταθεί  με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς.
    Τα αιτήματα των Δημοτικών Διαμερισμάτων, των Δήμων, των Περιφερειών για βοήθεια από τη πολιτεία στην  αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου είναι καθημερινά.
    Η περιουσία των πολιτών που είναι κοντά στην θάλασσα απειλείται άμεσα από την διάβρωση.

Μονόδρομος η ανατροπή τους, μονόδρομος ο αγώνας μέχρι τέλους

Η βαρβαρότητα των απολύσεων είναι ήδη εδώ για χιλιάδες εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση, το πολυνομοσχέδιο είναι ήδη στη βουλή, ως προαπαιτούμενο για μία ακόμη δόση. Τώρα είναι η σειρά του κινήματος των εργαζομένων και της αριστεράς, να απαντήσουν μαχητικά, ανυποχώρητα, πολιτικά με τρόπο που αρμόζει στο μέγεθος της επίθεσης. Με πολιτική απεργία διαρκείας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που θα νεκρώσει όλη τη χώρα και θα τους στείλει από εκεί που ήρθαν. Δεν είμαστε αισιόδοξοι για το τι θα γίνει στο τέλος, αλλά οφείλουμε να το παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Καταλήψεις δημαρχείων - Συγκέντρωση εκπαιδευτικών στο υπ. Παιδείας
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ προσανατολίζεται σε κλιμάκωση απεργιακών κινητοποιήσεων σε συνέλευση την Τετάρτη. Υπάρχουν προτάσεις για απεργία διαρκείας σε όλους τους τομείς των Δήμων και στην αποκομιδή των σκουπιδιών, Πέμπτη και Παρασκευή στάσεις εργασίας, Σάββατο και Κυριακή αποχή και τη Δευτέρα πανελλαδικό συλλαλητήριο και συναυλία στο Σύνταγμα το βράδυ. Συγκέντρωση εκπαιδευτικών ΟΛΜΕ στο υπ. Παιδείας.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη στο κτίριο του δήμου Αθηναίων στην οδό Λιοσίων είναι σε εξέλιξη από το πρωί της Τετάρτης από εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις είναι σε εξέλιξη και σε άλλους δήμους της Αττικής (Νίκαια, Άγιος Δημήτριος κ.ά.), όπως και στη Θεσσαλονίκη.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αντιδρά στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την κινητικότητα του προσωπικού στον δημόσιο τομέα και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικό το πολυνομοσχέδιο. Το ίδιο καλεί να κάνει η ΚΕΔΕ, αλλά και οι υπόλοιπες υπηρεσίες του Δημοσίου, τις οποίες καλεί να συμμαχήσουν όλες μαζί σε ένα κοινό μέτωπο.
Η ΑΔΕΔΥ προχωρά σε Παναττική Στάση Εργασίας την Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013, από τις 12:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου (συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 12:30μμ), καθώς και σε νέα Γενική Πανελλαδική Απεργιακή Κινητοποίηση, με τη ΓΣΕΕ, την ημέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. 
Πανελλαδική Πανεργατική 24ωρη Γενική Απεργία στις Τρίτη 16 Ιουλίου προχώρησε η ΓΣΕΕ από κοινού με την ΑΔΕΔΥ, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα με τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, σε δήμους, σχολεία, νοσοκομεία. Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη και σταση εργασίας ΑΔΕΔΥ μετά τις 12 μμ

και όμως κινείται...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

επόμενη συνεδρίαση, την Πέμπτη, 18.07.2013, ώρα 19:30, στο ΤΕΕ



και όμως κινείται



Απέναντι στα οξύτατα προβλήματα των μηχανικών, το τελευταίο οκτάμηνο δραστηριοποιείται μια συλλογικότητα από τα κάτω, η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, που αποδεικνύεται ικανή να ταράζει τα νερά:

  • με συνελευσιακές διαδικασίες διατυπώνονται τα προβλήματα από τους συναδέλφους που τα αντιμετωπίζουν, διαμορφώνονται λύσεις και σχεδιάζονται δράσεις για την διεκδίκησή τους,
  • με ομάδες εργασίας, που θέτουν ζητήματα συντακτικού περιεχομένου για τον ρόλο των μηχανικών σε συνθήκες κρίσης, όσο και για γενικότερες ρυθμίσεις, που δεν θα αναπαράγουν τα γενεσιουργά αίτια της κρίσης αυτής,
  • με καθημερινή ενημέρωση στα γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ, σε χώρους συνάθροισης των μηχανικών και στο διαδύκτιο
  • με παρεμβάσεις στην ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΕΕ,
  • με συνεχείς εβδομαδιαίες κινητοποιήσεις, στο ΔΣ του ΕΤΑΑ, που κορυφώθηκαν και μπλόκαραν τη λειτουργία του, όλον τον Μάρτη και τον Απρίλη 2013,

Η Ανοιχτή Συνέλευση έχει τα πρώτα αποτελέσματα:

  • την εφαρμογή και τη βελτίωση μέτρων από το ΤΣΜΕΔΕ για την κάλυψη των πλέον πληττόμενων ασφαλισμένων, παρά την ολιγωρία της ΔΕ του και την απροθυμία της γραφειοκρατίας του
  • την αλλαγή των καταστροφικών κατευθύνσεων της ΔΕ του ΤΕΕ προς τους εκπροσώπους του στο ΕΤΑΑ ώστε να καταψηφιστούν οι ασφαλιστικές αυξήσεις, έστω και με καθυστέρηση έξι μηνών, έστω στο και 5΄, (μετά την αποστολή σημειωμάτων με αυξημένες εισφορές),
  • την αναστολή της απόφασης του ΔΣ του ΕΤΑΑ, τον Αύγουστο 2012, να επιβάλει μνημονιακές αυξήσεις στις ασφαλιστικές μας εισφορές, αυξήσεις που είναι βέβαιο ότι θα επέφεραν καταστροφή του Ταμείου και του επαγγέλματός μας

Τα αποτελέσματα αυτά, πολύ απέχουν από τις μεγάλες ανάγκες των ασφαλισμένων μέσα στη σημερινή κοινωνική κρίση και από την απαιτούμενη βροντερή αντίδραση στο όργιο κλεψίματος των αποθεματικών του ταμείου μας. Αποτελούν όμως μια πρώτη, μετά από καιρό, σημαντική πολιτική νίκη. Σημαντική, γιατί προήλθε από κινητοποίηση των ίδιων των πληττόμενων συναδέλφων, χωρίς ιδεολογικούς ή παραταξιακούς αποκλεισμούς.

Παρά τα οξύτατα προβλήματα του κλάδου μας από το φθινόπωρο του 2012, οι συνδικαλιστικοί και επιστημονικοί φορείς των μηχανικών και πρωτίστως το ΤΕΕ αντιμετωπίζουν δικαίως την ηχηρή κρίση εμπιστοσύνης από τα μέλη τους. Στις τελετουργικές τους εκδηλώσεις “διαμαρτυρίας”, οι μηχανικοί τους γυρίζουν την πλάτη. Χωρίς να επιδιώκει την εγκατάλειψη των φορέων του κλάδου μας, η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών τους ασκεί κριτική απαιτώντας την λειτουργία τους με όρους συμμετοχής, ελέγχου, διαφάνειας και δημοκρατίας.

Η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών κινητοποιείται στα όργανα των μηχανικών και τα κέντρα αποφάσεων, ασκώντας ουσιαστική αντιπολίτευση με όρους κινήματος. Στον αγώνα της δεν είναι μόνη, αλλά μαζί με τα μη γραφειοκρατικά σωματεία του κλάδου που εκφράζουν την εργαζόμενη πλειοψηφία και προωθούν κοινούς αγώνες με όλους τους πληττόμενους εργαζόμενους.


Αρχή της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών και κρίσιμη προϋπόθεση για την διεύρυνση των επιτυχιών της, είναι η αυτοπρόσωπη συμμετοχή, χωρίς άλλη εναπόθεση ελπίδων σε επαγγελματίες εκπροσώπους. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτός είναι ο δρόμος.